Društvo| Ekonomija| Gost autor| Politika

Monsanto in corpore sano

Bojan Budimac RSS / 02.06.2011. u 13:00

Moj gost je blogokoleginica tripraseta92 sa temom o kojoj je tišina na blogu (i šire) zaglušujuća.

Monsanto in corpore sano

iliti

Razmišljanja jednog običnog srpskog vola

U ponedeljak su kolone traktora iz Vojvodine krenule ka BG u protestnu vožnju. Sve ih je blokirala policija na ulazu u grad, a ponekad i ovako

(na 0:09 pa nadalje, vidi se paor, kako leži vezan na njivi!)

Sve što nam je predočeno je da traktoristi prave gužvu, hoće leba preko pogače, maltretiraju građane... ali nigde objašnjenja zašto ratari protestvuju? Ok, spominju se neke subvencije, kao pomoć države poljoprivrednoj  proizvodnji. Država je naravno u besparici, evo ukinula i sajtove od 30.000€ i nema para za sve ratare. Pomagaće samonajsiromašnije, sa malim posedom, do 10ha. I mirna Bačka. Elem ratarima se to iz nekograzloga nije dopalo.

Takođe je interesantno, kako to da blokada čitave Vojvodine, danima nije bila vest? Mogli smo da čitamo da li je Mladić jeo jagode sa šlagom ili sa šećerom, kada je posetio grob kćerke, kako mu je uređena apsana, šta kaže ovaj, a šta onaj, kakvu nam svetlubudućnost Tadić obećava u prvom člnaku, a kakvu u drugom, trećem ili četvrtom. Sve, samo ništa o blokadi trećine Srbije. Još manje se truda ulaže u pojašnjenje problema ?

Povod protestu je bila vladina uredba kojom se poljoprivrednicima ukidaju ionako male subvencije. Navodno, novca ima samo za mala gazdinstva do 10ha kojih u Vojvodini ima 4%. Ono što sam uspela da shvatim i mislim da je suština protesta je to da se u Vojvodinigaje pšenica, kukuruz i sl. i da se to ne može raditi sa profitom bez 50-100 ha. A da se u užoj Srbiji gaji povrće, voće etc. i da je za to dovoljno 10ha. U odbranu svoje uredbe, vlada navodi da je cilj subvencija da se zaštite najsiromašniji, sa najmanjim posedom.

Ono što mene više interesuje, kako je to novca za subvencije nestalo preko noći, kad su ukalkulisane u poslednji budžet? Da li to slučajno koincidira sa Miškovićevom najavom da novac od prodaje Maxi-ja uloži u agrar ? Da li je povika, koja se ovih dana čuje: „ne damo kulacima“ (izraz korišćen ’45-e, kada se tim istim kulacima oduzimala imovina) proformulisana fraza od pre nekoliko godina, koja je glasila: „Na damo C market Slovencima“, a organizovana , danas se već zna od koga?

Odakle se stvoriše predstavnici desničarskih organizacija Naši i 1389 na protestu? Mene su samo podsetili na one čuvene likove sa bradama i kokardama na šajkačama koje su se pojavljavale na protestima 90-ih, a nekim čudom, samo njih je uspela da snimi režimska TV i prikaže ko to ruši naš lepi grad.

Da li se to sadašnja vlast uplašila urušavanja sistema, pa pribegla oprobanim metodama: slanje sopstvene paravojske i huškanja jednog dela sopstvenog stanovništva na drugi ili ...?

A jedan od suštinskih problema vezanih za bilo koju proizvodnju je PDV. Kako, zarazliku od velikih proizvođača, tipa Kostić, Mišković koji imaju svoje velike firme (i velika knjigovodstva) i povraćaj PDV-a vrše preko firme, poljoprivredna gazdinstva se sastoje iz nekoliko članova i nemaju uslove za vođenje knjigovostva. Nekada su bili oslobođeni, tada poreza na promet, da bi se kasnije, sa uvođenjem PDV-a ta kategorija, zbog velike zloupotrebe ukinula, a polj. gazdinstvima omogućen povrat sredstava na osnovu fakture. Pa u čemu je tu problem? Pa , paorima se se ta sredstva najčešće ne vraćaju, i zato i štrajkuju. Ali to niko ne želi da objasni. Zašto?

Iskustvo nam govori, da kad je Mišković ušao u maloprodaju, sve male prodavnice su propale. Objašnje koje nam se nudi je da je pobedio onaj ko je bio konkurentniji. Da li baš? Ne sećam se da su cene u Maxi-ju bile niže, ponuda i kvalitet bolji. Jedino čega se sećam je da je monopol omogućio vlasniku da ne plaća dobavljače i odvede u stečaj, hiljade malih dobavljača a njihove porodice bez hleba, da je kupovina istog tog C marketa obavljena u kabinetu prethodnog premijera... etc.

Za razliku od ostalih građana, ratari su svesni da im je zdrava konkurencija onemogućena u startu!

Ono što bi građane zaista trebalo da zainteresuje za ovu vest je pitanje da li ćemo opet dobiti monopol, ovoga puta u proizvodnji hrane. Veliki sistemi su obezbedili proizvodnju i prodaju semena (drugim ratarima) i ogromne površine obradive i svojevremeno nacionalizovane zemlje. Jeftina radna snaga im ne manjka.

U suprotnom, ne prostaje im ništa do stare dobre molitve koju će vam resorni popa očitati uz simboličnu naknadu od 100€

Oče naš, Koji si na nebesima,
da se sveti ime Tvoje;
da dođe Carstvo Tvoje,
da bude volja Tvoja, i na zemlji kao na nebu.
Hleb naš nasušni daj nam danas;
...

Jer je tvoje carstvo, i sila, i slava u vekove vekova. Amin.

(Mt. 6, 9; Lk. 11, 2)

 

 



Komentari (231)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 13:02 02.06.2011

Napokon

Go selje, go!
gedza.73 gedza.73 14:21 02.06.2011

Re: Napokon

Go selje, go

Da je selja go, jeste go.
u Vojvodinigaje pšenica, kukuruz i sl. i da se to ne može raditi sa profitom bez 50-100 ha. A da se u užoj Srbiji gaji povrće, voće etc. i da je za to dovoljno 10ha

Bilo bi dobro da neko postavi podatke o dosadašnjim subvencijama i donacija u poljoprivredi po regionima i veličini poseda.
Možda sam pogrešno razumeo, ali da li se traže subvencije za sve polporivrednike (naglašavam poljoprivrednike) ili se ide logikom da velike treba pomagati a male ugasiti.
Voleo bih da vidim i neku statistiku o polporivrednim gazdinstvima koja imaju sopstveno knjigovodstvo i funkcionišu kao firme, po regionima i vlasničkoj strukturi.

U odbranu svoje uredbe, vlada navodi da je cilj subvencija da se zaštite najsiromašniji, sa najmanjim posedom.

Čim vlada krene nekog da pomaže on može odmah da pakuje pokućstvo na traktor i prikolicu i da se seli.

Takođe bih voleo da znam čime se danas bave ex-ministri poljoprivrede i gde su zapošljeni.

Za kraj da citiram voljenog ministra Dragina koji je jednom prilikom rekao:
- Šta hoćete vi dole iz Srbije? Stalno nešto kukate.

ivankagrump ivankagrump 01:22 03.06.2011

Re: Napokon


Možda sam pogrešno razumeo, ali da li se traže subvencije za sve polporivrednike (naglašavam poljoprivrednike) ili se ide logikom da velike treba pomagati a male ugasiti.


Ili se ide logikom da treba omoguciti da hleb (psenica) i meso (kukuruz) budu jeftini, a sto su srcane bolesti, dijabetes, gojaznost dece itd. u konstantnom porastu, nema veze. Kilogram karfiola kosta kao kilogram piletine, a nahrani manje ljudi nego kilogram piletine. Uvozimo svako povrce, od belog luka do paprike i paradajza. Ako ti hoces da smanjis finansijsko opterecenje zdravstvenog sistema time sto ces ostati zdrav, drzava ti ne da.
ivankagrump ivankagrump 10:20 03.06.2011

A u medjuvremenu

USDA je konacno penzionisala staru piramidu ishrane po kojoj najveci deo ishrane treba da cine zitarice, i uvela je novi grafikon






Ali uprkos tome struktura subvencija izgleda ovako


jedan.kub jedan.kub 21:47 04.06.2011

Re: Napokon

maca22
Go selje, go!

Drago mi je da su uspeli. Trebalo bi da ih angazujemo i za druge opste probleme.
Cestitam.
maca22 maca22 23:55 04.06.2011

Re: Napokon

Ma pusti, ako pogledaš drugi blog, kod Krkara, ispadoh dugih magarećih ušiju. :S
jedan.kub jedan.kub 20:21 07.06.2011

Re: Napokon

maca22
Ma pusti, ako pogledaš drugi blog, kod Krkara, ispadoh dugih magarećih ušiju. :S

Ne sekiraj se maco. Krkar se malo zaneo. Nisu tajkuni oni koji imaju do 100ha
zemlje.
Ne treba se bojati takvih bogatih seljaka, vec onih bezemljasa koji su svoj nelegalno stecen novac ulozili u plodne vojvodjanske nive.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:07 02.06.2011

Forum

Jedan interesantan i živahan forum na kome paori izmenjuju informacije o protestu -- Prva strana i trenutno poslednja (143.)
maca22 maca22 13:45 02.06.2011

Re: Forum

I preldazem da se naslov izmeni u "Blokada traktorima: Monsanto in corpore sano"
...da tema bude jasna svima i odmah. Da ne guglam sta Monsantoi itd.
dragan7557 dragan7557 13:50 02.06.2011

Re: Forum

maca22
I preldazem da se naslov izmeni u "Blokada traktorima: Monsanto in corpore sano"
...da tema bude jasna svima i omdah.

Baš vala, ja sam mislio da je tema ova korporacija Zla, kad ono drugo zlo.

cerski
maca22 maca22 13:19 02.06.2011

Zivimo na kamenu valjda...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=30&nav_id=515448

Srbija ne štedi na uvozu povrća

Dugačka je lista zemalja iz kojih Srbija uvozi povrće
- Holandija, Italija, Slovenija, Švajcarska, Austrija, Albanija, Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Egipat, Francuska, Portugal, Kipar, Turska, Slovenija, Grčka, Španija i druge.

Takođe je dugačka i lista povrća koje se uvozi - beli luk, špargla, blitva, boranija, celer, crni luk, cvekla, salata, krompir, grašak, karfiol, keleraba, kelj, kupus, krastavci i drugo.

U Ministarstvu navode i da je u ovoj godini vraćeno nekoliko pošiljki povrća iz inostranstva.

Vraćen je u januaru pasulj iz Kine, zbog oštećenja zrna, u ferbuaru kupus iz Albanije, jer je bio promrzao, u martu zelena salata iz Italije, zbog povećane koncentracije pesticida, u aprilu krompir iz Slovenije, zbog prisustva teških metala i pasulj iz Kirgistana zbog nepravilnog deklarisanja proizvoda, a u Austriju je vraćen veliki broj trulih plodova.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 21:17 02.06.2011

Re: Zivimo na kamenu valjda...

Takođe je dugačka i lista povrća koje se uvozi - beli luk, špargla, blitva, boranija, celer, crni luk, cvekla, salata, krompir, grašak, karfiol, keleraba, kelj, kupus, krastavci i drugo.

zato što za ovo treba znanja ,alata i puno više sati rada nego za kokuruz/pšenicu
a i "tetkast" je posao pa nije to za maču ljakse
maca22 maca22 21:21 02.06.2011

Re: Zivimo na kamenu valjda...

antemuralis_ortodoks
Takođe je dugačka i lista povrća koje se uvozi - beli luk, špargla, blitva, boranija, celer, crni luk, cvekla, salata, krompir, grašak, karfiol, keleraba, kelj, kupus, krastavci i drugo.

zato što za ovo treba znanja ,alata i puno više sati rada nego za kokuruz/pšenicu
a i "tetkast" je posao pa nije to za maču ljakse

highshalfbooze highshalfbooze 13:39 02.06.2011

Jednakost

A jedan od suštinskih problema vezanih za bilo koju proizvodnju je PDV. Kako, zarazliku od velikih proizvođača, tipa Kostić, Mišković koji imaju svoje velike firme (i velika knjigovodstva) i povraćaj PDV-a


Tačno je da im se vrši povrat PDV-a, ali zato porez na imovinu ne moraju da plaćaju
nestor92 nestor92 13:49 02.06.2011

Baš zaglušujuća tišina...

Uze mi reč iz usta.

Stvari koje su zaista bitne nemaju prostor u medijima a one ne baš nebitne ali ograničeno bitne imaju ogroman prostor.

Mladićeve jagode npr. Svi su objavili da je Mladić tražio jagode. Jel to vest? Šta je u njoj važno za bilo koga osim za njegovu bližu okolinu?

Za Srbiju je to važno isto koliko je za Srbiju važno šta sam ja imao za ručak.

Ali je za Srbiju nenormalno bitno kakvi su uslovi poljoprivredne proizvodnje i zašto jedemo kirgistanski pasulj.

I znaju li ljudi da je Vojvodina blokirana?

Preporuka.
dragan7557 dragan7557 13:55 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

zašto jedemo kirgistanski pasulj.

A, da nije zbog toga što naš izvozimo po skupe paretine?

Il' možda kao pšenicu koju smo navodno skupo prodali a posle jevtino kupili nazad, i tako našom poslovnošću zaradili brdo para?

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 13:59 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

Mladićeve jagode npr. Svi su objavili da je Mladić tražio jagode. Jel to vest? Šta je u njoj važno za bilo koga osim za njegovu bližu okolinu?

Kad tako čovek počne da se pita, može daleko da ode - npr: gledanje sportskih događaja i emocije koje se u vezi sa tim "gore"...
maca22 maca22 14:05 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

Ne radi se o gledanju, vec o tome sta se servira javnosti i kako se prave dogadjaji, i formira "stvarnost" (i sigurno ima puno literature o takvim inzenjerinzima :))

Uostalom, ne zove se dzabe kraljevsko vencanje kao Weapons of mass distraction.
Goran Vučković Goran Vučković 14:08 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

Ne radi se o gledanju, vec o tome sta se servira javnosti i kako se prave dogadjaji, i formira "stvarnost" (i sigurno ima puno literature o takvim inzenjerinzima :))

Ima, zato i pominjem spectator sports
dragan7557 dragan7557 14:10 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

Kad tako čovek počne da se pita,

Neizostavno dođe do zaključka da je jedan od sledeća dva Oskar-ovca, pravac iz Holivuda "Arrestng war Criminal" (radni naslov) a biće sniman na lokalitetima u Ohaju. U napetom trileru War Criminal po završenoj akciji nudi kafu i rakiju specijalcima uz jagode mezetluk. Il' možda neka serijica "Serbian 24."

cerski
dragan7557 dragan7557 14:12 02.06.2011

Re: Baš zaglušujuća tišina...

Ne radi se o gledanju, vec o tome sta se servira javnosti

Uobičajene gadosti, i otpatci.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 13:55 02.06.2011

Malo detalja?

Može li za nas malo manje upućene u agrobiznis objašnjenje kako te subvencije funkcionišu? Šta je potrebno uraditi da bi se dobila subvencija?

Takođe, ovaj problem sa PDV: zašto gazdinstva nemaju uslove za vođenje knjigovodstva? Šta ih razlikuje od manjih firmi, kojima agencije vode knjigovodstvo?
dragan7557 dragan7557 13:59 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Takođe, ovaj problem sa PDV: zašto gazdinstva nemaju uslove za vođenje knjigovodstva?


Nemaju oni uslove za normalnu proizvodnju a knjigovodstvo je zadnja rupčaga na svirali.

Šta ih razlikuje od manjih firmi, kojima agencije vode knjigovodstvo?


Cena koja nepotrebno opterećuje ionako nikakvu isplativost bavljenja ovim poslom.


cerski
Goran Vučković Goran Vučković 14:06 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Cena koja nepotrebno opterećuje ionako nikakvu isplativost bavljenja ovim poslom.

Pa šta je onda smisao finansiranja iz zajedničke kase tog prilično napornog hobija manjih poljoprivrednika?

I šta je uopšte rešenje - izlaz iz ovoga? Grčki scenario - dok može da se tovari nerođenoj deci, udri i zadužuj se i finansiraj radno sposobno stanovništvo zaduživanjem?
lakipingvin lakipingvin 14:25 02.06.2011

Re: Malo detalja?

I šta je uopšte rešenje - izlaz iz ovoga? Grčki scenario - dok može da se tovari nerođenoj deci, udri i zadužuj se i finansiraj radno sposobno stanovništvo zaduživanjem?

Spinujes Vucko malo bezpotrebno a kad vec pitas za resenje a kako bi kao resenje bilo da ovih 7-8 pandura tretiraju Miska, Koleta i pajtase ovako dok ne plate porez koji duguju drzavi,a ne ovog jadnog paora, mozda ce tada imati para u budzetu
Sobzirom da si u privatnom biznisu sigurno znas da kad konkurencija igra zig ti moras da igras zag i to ako hoces samo da prezivis ne da zaradis ili budes bolji pa ako EU ratari dobijaju subvencije(i ti hoces da budes deo tog sistema) srpski ratari moraju isto da dobiju subvencije ili ce da nestanu- zakon kompeticije nista vise...bravo za blog...
Goran Vučković Goran Vučković 14:29 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Sobzirom da si u privatnom biznisu sigurno znas da kad konkurencija igra zig ti moras da igras zag i to ako hoces samo da prezivis ne da zaradis ili budes bolji pa ako EU ratari dobijaju subvencije(i ti hoces da budes deo tog sistema) srpski ratari moraju isto da dobiju subvencije ili ce da nestanu- zakon kompeticije nista vise...bravo za blog...

Pa daj malo spinuj ti sa tom pričom sa EU ratarima - da vidimo neku finansijsku konstrukciju iza toga - ja do sada sve što čitam je plitko i bušno, dal' Mladićeve jagode ili Dulićevih 30 ili 500 hiljada - željno čekam da neko da neku ozbiljniju strukturu i dubinsku širinu ovoj slici.
dragan7557 dragan7557 14:32 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Pa šta je onda smisao finansiranja iz zajedničke kase tog prilično napornog hobija manjih poljoprivrednika?

Nema smisla, već "vid'la žaba da se konji kuju pa i ona digla noge."

Subvencijama u EU, se ne finansiraju mali poljoprivrednici već industrijska proizvodnja velikih konglomerata.

I šta je uopšte rešenje


Jedno od boljih:

Manfred Max-Neef

"Economia Transdisciplinaria Para La Sustentabilidad"


za koga siguran sam u Srbiji nisu ni čuli. Spomenuo sam ga ovde pre neki mesec u vezi sa dobijanjem :

Right Livelihood Award (Alternativna Nobelova nagrada)

cerski
lakipingvin lakipingvin 14:37 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Pa daj malo spinuj ti sa tom pričom sa EU ratarima - da vidimo neku finansijsku konstrukciju iza toga

Nema finansijske konstrukcije koja ce te staviti u superioran polozaj u odnosu na njih ako si mali...posle nekog vremena ti ne postojis...drzava je deal breaker ili podrzava tebe svojim zakonima i merama ili njih zakon kompeticije je surov tu nema sredine...
lakipingvin lakipingvin 14:38 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Jedno od boljih:

Manfred Max-Neef

jedan od Najboljih...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:43 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Subvencijama u EU, se ne finansiraju mali poljoprivrednici već industrijska proizvodnja velikih konglomerata.


Ima tu mnogo muljanja ali u mnogim zemljama subvencije dobijaju i mali poljoprivrednici. Postoji tu i razlika izmedju podrske konkurentnosti i socijalne podrske. Primer za ovu drugu je recimo finansijska pomoc u skolovanju dece poljoprivrednika.
dragan7557 dragan7557 14:48 02.06.2011

Re: Malo detalja?


Pa daj malo spinuj ti sa tom pričom sa EU ratarima

EU agricole imaju daleko veću produktivnost nego naš hm..paor.

Ova produktivnost je postignuta visokim stepenom mašinizacije, visokim stepenom edukacije i nekim drugim faktorima koji su karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju a osobito za distribuciju poljop. proizvoda.

Dezorganizacija, mis-management, usitnjenost poseda, niska kvalifikovanost seljaka, mentalni sklop društva koje seljaka smatra seljačinom, gedžom i sl.

Pa onda potpuna nesposobnost kadrova koji se bave organizacijom poljoprivredne proizvodnje, sadašnji ministar advokat.

Najgora moguća demotivacija, human resources potrebnih za buduću proizvodnju, i, i, i.......

Kod komunista je problem bio na ideološkom planu, danas je problem Top Managemnt Level koji je partijaškog tipa sa izrazitom nesposobnošću, neefikaksnošću, nestručnošću, bahatošću, drskošću, bezobrazlukom i neverovatnom arogancijom............i još mnogo toga.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:58 02.06.2011

Re: Malo detalja?

lakipingvin
Jedno od boljih:

Manfred Max-Neef

jedan od Najboljih...

Slažem se. Da ga ne smatram izuzetnim, ne bih ga ni navodio.

cerski
lakipingvin lakipingvin 15:02 02.06.2011

Re: Malo detalja?

EU agricole imaju daleko veću produktivnost nego naš hm..paor.

pa da ali gore rekoste
Subvencijama u EU, se ne finansiraju mali poljoprivrednici već industrijska proizvodnja velikih konglomerata.

Sad ako EU paor moze da prodaje subvenciranu struju,svoje subvencirane proizvode,kupuje subvencirane osnovne materijale nije on u toj trci ispred srpskog samo zbog mentaliteta.Neues je stavio samo jedan slucaj ima tu sto bi ste Vi rekli jos mnogo toga
dragan7557 dragan7557 15:05 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Spinujes Vucko malo bezpotrebno a kad vec pitas za resenje a kako bi kao resenje bilo da ovih 7-8 pandura tretiraju Miska, Koleta i pajtase ovako dok ne plate porez koji duguju drzavi,a ne ovog jadnog paora, mozda ce tada imati para u budzetu

Iiiiju, pa zar oba Monsatova "saradnika" za najgoru moguću budućnost
dok može da se tovari nerođenoj deci, udri i zadužuj se i finansiraj radno sposobno stanovništvo zaduživanjem?

Bele Međede srbo-poljoprivrede na Vele-zemljoposednički način.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:15 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Neues je stavio samo jedan slucaj ima tu sto bi ste Vi rekli jos mnogo toga

Neues je zaboravio da su tzv. Seljačke Banke i Raiffeisen Banke stvarane pre WW 2 i da je njihova funkcija danas potpuno drukčija, zbog posledica Finansijkog Kapitalizma.

Tipičan primer za ovu promenu je RABO Bank Nl. koja ima međunarodni tripl AAA status koja je stvorena iz Reiffeisen Banke i Seljačko Krditne Banke (Boerenleen Bank) a sada ima kao što rekoh međunarodni tripl AAA status.

Uloga banaka je promenjena a zadrugarenje kao model privređivanja je (bar u Srbiji) uništen. A da ima mnogo toga to stoji, kao i činjenica da ćemo se opametiti tek kad počnemo da lipsavamo od gladi.

cerski
freehand freehand 15:22 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Goran Vučković
Može li za nas malo manje upućene u agrobiznis objašnjenje kako te subvencije funkcionišu? Šta je potrebno uraditi da bi se dobila subvencija?

Takođe, ovaj problem sa PDV: zašto gazdinstva nemaju uslove za vođenje knjigovodstva? Šta ih razlikuje od manjih firmi, kojima agencije vode knjigovodstvo?

Vučko, kao i obično, postavlja prava i za tezu razorna pitanja. Gledajući ove jebene traktorčine u i oko Pančeva, koji nam svima urušavaju i život i posao, i slušajući njihove vozače (upravo tako, ne seljake, nego vozače), dobijam ideju da bi par PT 76, u pratnji nkoliko BOV 1 bili dobro rešenje.
Jer je gro traktora koji su u blokadama upravo vlasništvo ovih agrar tajkuna; jer ova vrsta sile truje i razara ionako bolesnu situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi; jer bi, siguran sam, kad bih ja zbog svog problema stao pred njegovu kapiju taj isti seronja umesto sa kafom i rakijom izašao sa dvocevkom ili vilama.
A juče sam mgledao ex ministra Veselinova kako sav užurban sa nekim razmenjuje sms-ove, tu oko blokade... Ne znam zašto sam skoro pa siguran da je i on upetljan u ovo gnojivo koje nam Miškovići i Nicovići i Peconiji, Almexi i ostali serviraju.
gedza.73 gedza.73 15:25 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Goran Vučković
Pa šta je onda smisao finansiranja iz zajedničke kase tog prilično napornog hobija manjih poljoprivrednika?

Ili bilo šta, što nije samo očekivanje da se sa većim zahvatom učestvuje u pljački generacija koje dolaze kroz povećavanje javnog duga, uz pravljenje dodatne štete i sebi i drugima - drumskim razbojništvom.

Vučko, jedan broj ljudi nije ni registrivao poljogazdinstvo (nisam ni ja). Jedan broj ljudi koji je pre imao registrovano gazdinstvo nije ni uzimao subvencije jer je delovalo suviše komplikovano (nisam ni ja).

Ovo oko pljačke se slažem.
Štrajkuje prosveta, daj pare. A obrazovanje na nuli.
Štrajkuje sudstvo, naj pare. A oni gori lopovi i prevaranti nego oni po zatvorima.
Štrajkuje zdrastvo. Daj i njima, biće bolje. A oni izazovu veću smrtnost nego ebola. Na stranu opčinjenost sobom i svojom visinom.
Ovi po opštinama i ne štrajkuju. Što da štrajkuju kad ne rade a primaju plate.

Dakle ja sam dao državi pare za registraciju dva puta, a nisam ništa uzeo tako da mogu da se nose u tri lepe materine. I oni i njihove subvencije.

Da li će da uvoze sutra svinjećinju kojoj je istekao rok trajanja u nemačkoj, ofarbanu i namalanu sjajem, i po kojoj ceni i to me je briga.

Samo molim da ne filozofiraju o socijalnom miru i ceni hleba i mesa. I da puste tržište da radi svoj posao.
Uostalom nije obavezno da se pije jeftino mleko, jede jeftin hleb.
lakipingvin lakipingvin 15:26 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Uloga banaka je promenjena a zadrugarenje kao model privređivanja je (bar u Srbiji) uništen. A da ima mnogo toga to stoji, kao i činjenica da ćemo se opametiti tek kad počnemo da lipsavamo od gladi.

Slazem se a najgore je da su jos uspeli da ubede ljude da je privatizacija sto bi rekao atomskimrav sa "special guest star" bolja od zadrugarstva...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:27 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Neues je zaboravio da su tzv. Seljačke Banke i Raiffeisen Banke stvarane pre WW 2 i da je njihova funkcija danas potpuno drukčija, zbog posledica Finansijkog Kapitalizma.


Slazem se da se promenila uloga banaka, al sam to pomenuo samo kao ilustraciju. Danas zadruge ne osnivaju vise banke vec su vlasnici recimo pogona ili nekretnina. Ni njihova buducnost ne izgleda danas sjajno ali jos bi gore bilo da sve predaju velikim korporacijama.
lakipingvin lakipingvin 15:34 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Uostalom nije obavezno da se pije jeftino mleko, jede jeftin hleb.

Ma da bre sta ce im kad u Beograd(u) prave super jeftine kolace
Hansel Hansel 15:43 02.06.2011

Re: Malo detalja?

A da li neko zna da li iko (i ko) kontroliše da li su korisnici subvencija zasejali svoje hektare? Nigde to nisam pročitao, a za formiranje stava mi je ta inforamcija jako potrebna. Jer, ako neko može samo na osnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva na, recimo, 50 ha, da dobije 400€/ha x 50 ha = 20.000 €, a da pritom ne obrađuje toliku površinu, takav izdatak je za državu čist gubitak. Zna li neko nešto o tome?
maca22 maca22 17:03 02.06.2011

Re: Malo detalja?

freehand
Vučko, kao i obično, postavlja prava i za tezu razorna pitanja. Gledajući ove jebene traktorčine u i oko Pančeva, koji nam svima urušavaju i život i posao, i slušajući njihove vozače (upravo tako, ne seljake, nego vozače), dobijam ideju da bi par PT 76, u pratnji nkoliko BOV 1 bili dobro rešenje.
Jer je gro traktora koji su u blokadama upravo vlasništvo ovih agrar tajkuna; jer ova vrsta sile truje i razara ionako bolesnu situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi; jer bi, siguran sam, kad bih ja zbog svog problema stao pred njegovu kapiju taj isti seronja umesto sa kafom i rakijom izašao sa dvocevkom ili vilama.
A juče sam mgledao ex ministra Veselinova kako sav užurban sa nekim razmenjuje sms-ove, tu oko blokade... Ne znam zašto sam skoro pa siguran da je i on upetljan u ovo gnojivo koje nam Miškovići i Nicovići i Peconiji, Almexi i ostali serviraju.

Ajde da probam i ja da postavljam pitanja.

Znaci smatra/mo/se da je ovo poput prostesta Crvenih beretki onomad. Da iza ovoga stoje kao organizatori tajkuni.

1. Tajkuni na ovakav nacin vrse pritisak na drzavu zbog/radi cega?
2. Mi sve ovo znamo kako?
tripraseta92 tripraseta92 17:49 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Hansel
A da li neko zna da li iko (i ko) kontroliše da li su korisnici subvencija zasejali svoje hektare? Nigde to nisam pročitao, a za formiranje stava mi je ta inforamcija jako potrebna. Jer, ako neko može samo na osnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva na, recimo, 50 ha, da dobije 400€/ha x 50 ha = 20.000 €, a da pritom ne obrađuje toliku površinu, takav izdatak je za državu čist gubitak. Zna li neko nešto o tome?


Pa naravno da ne kontroliše niko i da ima puno zloupotreba. Start up kredite za malu privredu su počeli da kontrolišu tek nakon tri godine, i iznenadili se u šta je sve novac utucan
Hansel Hansel 18:04 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Hvala. To mnogo govori. Ali, zašto paori ne stave u zahteve i kontrolu plasiranja subvencija? Biće da bi bilo dovoljno para za sve koji rade...
tripraseta92 tripraseta92 18:21 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Goran Vučković

Takođe, ovaj problem sa PDV: zašto gazdinstva nemaju uslove za vođenje knjigovodstva? Šta ih razlikuje od manjih firmi, kojima agencije vode knjigovodstvo?


Zato što za svaki mali biznis postoji opcija paušalnog oporezivanja. I što reče dole Dragan, jer je komplikovano i neisplativo.
dragan7557 dragan7557 18:29 02.06.2011

Re: Malo detalja?

1. Tajkuni na ovakav nacin vrse pritisak na drzavu zbog/radi cega?

Zbog blesavog izveštavanja medija (napadnut je članak b92)

A evo i šta agrarni radni ljudi kažu:

poljoinfo.com:

"sve je to poznato i zna se dase ne vrti sve samo oko subvencija, onog momenta kada se za subvencionisanje dogovorimo doći će na red sve ostalo! mislim da svi sipamo naftu u traktore i isvi su u istom problemu i znamo da je agrarna politika loše vođena zadnjih godina, ali se sa jednim pregovaranjem ništa neće postići i za to je potrebno vreme koje nama ne stoji na raspolaganju jer nas niko ne želi čuti i sa nama niko neće da razgovara.
Vučko, jedan broj ljudi nije ni registrivao poljogazdinstvo (nisam ni ja). Jedan broj ljudi koji je pre imao registrovano gazdinstvo nije ni uzimao subvencije jer je delovalo suviše komplikovano (nisam ni ja).


Citat:
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija i danas
Pitanje:
Nije mi jasno, bilo je rečeno da do 10ha obuhvata 90% gazdinstava a sad 30ha obuhvata 90% gazdinstava koja je tu matematika upotrebljena?

Odgovor:
" matematika je od Dulićke jop tad je bilo oko 700 000 registrovanih gazdinstava a sad kad je uveden PIO oko 70 000 gazdinstava prosek gazdinstva po meni je oko 50 hektara. Ovom bi merom da kao uvuku male da plate PIO a ustvari lova je namenjena za Miškovića i ostale moćnike ja mislim da smo nadrljali jedno par godina svi skupa nebitno dal su ratari,povrtari,stočari,voćari pored ovih krvopija.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 18:31 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Zato što za svaki mali bizniz postoji opcija paušalnog oporezivanja. I što reče dole Dragan, jer je komplikovano i neispalativo.

A poljoprivrednici nemaju opciju paušalnog oporezivanja? I ako imaju obrt ispod 3 miliona?
tripraseta92 tripraseta92 18:47 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Hansel
Hvala. To mnogo govori. Ali, zašto paori ne stave u zahteve i kontrolu plasiranja subvencija? Biće da bi bilo dovoljno para za sve koji rade...

Pa ja mislim da je i to jedan od zahteva. Tvrdi se da se subvencije i povrat sredstava dobijaju preko veze. Baš čudno za državu Srbiju !
Problem korupcije u Srbiji je opšti i ne važi samo za poljoprivredu.

tripraseta92 tripraseta92 19:04 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Goran Vučković
Zato što za svaki mali bizniz postoji opcija paušalnog oporezivanja. I što reče dole Dragan, jer je komplikovano i neispalativo.

A poljoprivrednici nemaju opciju paušalnog oporezivanja? I ako imaju obrt ispod 3 miliona?


Pa podeljeni su po veličini gazdinstva a ne po obrtu koji ostvaruju
tripraseta92 tripraseta92 19:12 02.06.2011

Re: Malo detalja?

freehand
dobijam ideju da bi par PT 76, u pratnji nkoliko BOV 1 bili dobro rešenje.


Hm, pa i Sloba je svojevremeno imao slične ideje

Jer je gro traktora koji su u blokadama upravo vlasništvo ovih agrar tajkuna


Ovo su mora da su jako bogata sela, baš puno tajkuna ( dug je klip. kolona kreće od 1:20 )




A juče sam mgledao ex ministra Veselinova kako sav užurban sa nekim razmenjuje sms-ove, tu oko blokade...


Oglasio se i Čeda. Nisam upućena da li je slao SMS-ove i kome
dragan7557 dragan7557 19:16 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Goran Vučković
Zato što za svaki mali bizniz postoji opcija paušalnog oporezivanja. I što reče dole Dragan, jer je komplikovano i neispalativo.

A poljoprivrednici nemaju opciju paušalnog oporezivanja? I ako imaju obrt ispod 3 miliona?

U Srbiji je nasleđeno oporezovanje katastarskog poseda sa koji sistem PDV-a nema nikakvvog dodira(ostalo od socijalizma).

Ako bi se uveo PDV situacija bi postala katastrofalna, mada je to i sada.

PDV na hranu je u Srbiji čini mi se najskuplji u celoj Evropi 8% se verovatno nigda ne plaća.

Paušalno oporezivanje takođe ne dolazi u obzir jer bi potpuno uništilo poljoprivredu a cenu zemlje dovelo da minimuma. Čini mi se da je Monsanto Dulićka pokušala da seljake pirmami ovom formulom.

Poljoprivreda Srbije se može popraviti samo restrukturiranjem i oduzimanjem velikih imanja koje su Tajkuni pokupovali i još uvek kupuju.

Od pređašnjih koliko toliko funkcionalnih seljačkih radnih zadruga i poljoprivrednih kombinata koje spominje Neues aus...:

Bilo bi dobro kad bi se paori organizovali po receptu austrijskih i nemackih seljaka u zadruge (landwirtschaftliche Genossenschaften),

idiotskom privatizacijom su stvoreni uslovi za prevladavanje Latifundijske poljoprivrede, koja će uz već postojeći nedostatak pravilnog razvoja industrije, doneti samo i potpunu propast nacionalne privrede.

cerski
dragan7557 dragan7557 19:26 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Ovo su mora da su jako bogata sela, baš puno tajkuna ( dug je klip. kolona kreće od 1:20


Gledajući ove jebene traktorčine u i oko Pančeva, koji nam svima urušavaju i život i posao, i slušajući njihove vozače (upravo tako, ne seljake, nego vozače),

Dakle ona tajkunska bagra je seljacima vozačima (ja mislio da se zovu traktoristi)umesto novih uvalila traktorčine stare od 20-30 godina.

Vala baš treba sve rasprcati sa:
par PT 76, u pratnji nkoliko BOV 1


cerski
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 21:27 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Ova produktivnost je postignuta visokim stepenom mašinizacije, visokim stepenom edukacije i nekim drugim faktorima koji su karakteristični za poljoprivrednu proizvodnju a osobito za distribuciju poljop. proizvoda

U DE i subvencijama i "planiranjem" koji je rodio tonama viškova, koji je stvorio sljake koji profit optimiziraju po subvenciji a ne potražnji
rezultat je prevelik namet na industriju ( a poljuprivreda jednocifreno učestvuje u BDP DE) pa sa ni volkswagen nije što je bio "dok je Tito bio živ)
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 22:00 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Može li za nas malo manje upućene u agrobiznis objašnjenje kako te subvencije funkcionišu? Š

Subvencije funkcionišu tako što ukidaju kreativnost, nagrađuju loše poslovanje/navike, uništavaju one koji rade. Jedini smisao subvencija je da stvaraju posao državnim činovnicima i da su oblik korupcije kojom vlada korumpira birače
svaka subvencija je jaram vlade na vratu čestitih,marljivih i kreativnih
a svaka subvencionirana privreda put u pakao komunizma
maca22 maca22 22:05 02.06.2011

Re: Malo detalja?

Ja se taman ponadala nekoj pravednoj frci, a vi mi sad pokvariste.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 22:46 02.06.2011

Re: Malo detalja?

zbog posledica Finansijkog Kapitalizma.

A kakav bi trebao bit kapitalizam, bez kapitala (finansija) ili društveni kapitalizam, samoupravni kapitalizam , ili neki zadružni kapitalizam
b92fmember b92fmember 00:45 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Pa daj malo spinuj ti sa tom pričom sa EU ratarima - da vidimo neku finansijsku konstrukciju iza toga - ja do sada sve što čitam je plitko i bušno, dal' Mladićeve jagode ili Dulićevih 30 ili 500 hiljada - željno čekam da neko da neku ozbiljniju strukturu i dubinsku širinu ovoj slici.


Pa kako nisi ukapirao, da mladić nije dobio jagode, sad bi bilo novca za subvencije.
lakipingvin lakipingvin 01:41 03.06.2011

Re: Malo detalja?

b92fmember
Pa daj malo spinuj ti sa tom pričom sa EU ratarima - da vidimo neku finansijsku konstrukciju iza toga - ja do sada sve što čitam je plitko i bušno, dal' Mladićeve jagode ili Dulićevih 30 ili 500 hiljada - željno čekam da neko da neku ozbiljniju strukturu i dubinsku širinu ovoj slici.


Pa kako nisi ukapirao, da mladić nije dobio jagode, sad bi bilo novca za subvencije.

The two rabbis are walking down the street in New York.They see a big sign on a building,and it says-"Convert to Christianity.Earn 10.000$".
So they get into an argument in front of a building with a sign,and the one rabbi says,"Come on ,lets go in.We can split it,whats the difference?".And the other rabbi says"Are you crazy in the head?!We are rabbis!"And he storms off, as the first rabbi shrugs and walks inside the building.
Anyway a couple of weeks later,the two rabbis bump into each other again.The one rabbi looks at the other one and says, "So? What happened?Did you get the ten thousand dollars?".The other rabbi says-"You Jews are all the same, all you ever talk about is money!"
mrale54 mrale54 09:28 03.06.2011

Re: Malo detalja?



I šta je uopšte rešenje - izlaz iz ovoga? Grčki scenario - dok može da se tovari nerođenoj deci, udri i zadužuj se i finansiraj radno sposobno stanovništvo zaduživanjem?


Malkice je ovo ofrlje receno !! Mislim -zivim u Grckoj pa sam malo upuceniji
u neke stvari !!
Problem se postavlja na dnevni red kad se pojavi podatak da je "jedan poslanik Gr parlamenta strpao u dzep 170 MILIONA evra !!! Da , da , nije greska !!170 MIL. !! Sad , gde je granica izmedju "provizije za ucinjeni posao " i "korupcije " ??? Logicno da , kada vladajuci - neproduktivni sloj pocinje da se enormno bogati - bude kriv obican narod koji i pored toga sto redovno izmiruje poreske obaveze i rate kredita za stanove - Boze moj! - prekomerno trosi !!??!! Naravno - smanjuju se penzije i plate UVEK ovih drugih , NIKADA onih prvih !!!!!
ZVUCI POZNATO ?? DEJA VU ??
PS : Politicka scena - ni ovde se ne vidi niko sa cistim rukama i bez putera na glavi - pa je osnovno pitanje -KO ?? Ako se to resi - KAKO ce biti mnogo lakse !!
TAKODJE POZNATO ???
Zbirka " Sve afere u Grckoj " - ko cetiri tel. imenika !!
POZNA... Dobro , de , znam , dosadan sam !!!
Goran Vučković Goran Vučković 10:11 03.06.2011

Re: Malo detalja?



Malkice je ovo ofrlje receno !! Mislim -zivim u Grckoj pa sam malo upuceniji
u neke stvari !!
Problem se postavlja na dnevni red kad se pojavi podatak da je "jedan poslanik Gr parlamenta strpao u dzep 170 MILIONA evra !!! Da , da , nije greska !!170 MIL. !! Sad , gde je granica izmedju "provizije za ucinjeni posao " i "korupcije " ??? Logicno da , kada vladajuci - neproduktivni sloj pocinje da se enormno bogati - bude kriv obican narod koji i pored toga sto redovno izmiruje poreske obaveze i rate kredita za stanove - Boze moj! - prekomerno trosi !!??!! Naravno - smanjuju se penzije i plate UVEK ovih drugih , NIKADA onih prvih !!!!!
ZVUCI POZNATO ?? DEJA VU ??
PS : Politicka scena - ni ovde se ne vidi niko sa cistim rukama i bez putera na glavi - pa je osnovno pitanje -KO ?? Ako se to resi - KAKO ce biti mnogo lakse !!
TAKODJE POZNATO ???
Zbirka " Sve afere u Grckoj " - ko cetiri tel. imenika !!
POZNA... Dobro , de , znam , dosadan sam !!!

Meni se, naprotiv, čini da je pravo pitanje KAKO, a ne KO. O KO se može do sutra potpuno neproduktivno, a od toga nikakve koristi nema.

Što se tiče bogaćenja - koliko vam je poznata ona nemačka primedba da su penzije veće u Grčkoj nego u Nemačkoj?
mrale54 mrale54 10:55 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Stvar gledamo iz razlicitih uglova , ali poenta je ista !! Naime , rekoh KO - podrazumevajuci da taj ima vec neka moguca resenja i , pod obavezno , cistu proslost !!! Sigurno ne covek koji ce nam kao resenje reci - " Ja rekoh da se kraducka po malo !!!!!" Znaci - neko nov , ko nije u ovom trange - frange sistemu , koji nas davi vec vise od dve decenije !!
Za penzije - PROPAGANDI CETVRTOG RAJHA NISTA NE VERUJEM !!! Po toj logici ne bi me iznenadilo da to isto tvrde i za Spaniju i Portugal !!! Dokazano cista - LAZ !! Dokaz ???
Za sve ove godine , koliko sam ovde , nesto ne vidjam grcke penzionere da idu na odmor u Nemacku , ali zato , u poslednjih deset god. broj nemackih penzosa se sve vise povecava ( iako mi svi kukamo kako gr. turizam nije konkurentan turcima - skupo , bre , za nas ! 3 evra pivo , 2,5 evra kafa , mala porcija girosa 7-8 evra itd.) pa su cak pre 2-3 god. poceli da kupuju i vikendice po ostrvima i obali ( licno znam dva para koji su kupili kuce u Rafini !!) sto je za grckog penzosa nepojmljivo - utopija!! Informacija - prosecna penz. 450 - 600 evra , plata 700 - 850 evra !! Nemacki prosek -mnogo veci !! Normalno , ima i ovde generala , advokata , doktora ... sa po 2000 - 4000 evra , ali toga ima i kod nas , a kamoli u Deushe-landu !!!
Goran Vučković Goran Vučković 11:09 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Za penzije - PROPAGANDI CETVRTOG RAJHA NISTA NE VERUJEM !!! Po toj logici ne bi me iznenadilo da to isto tvrde i za Spaniju i Portugal !!! Dokazano cista - LAZ !! Dokaz ???

Ne mogu sad izvući tačne cifre ali evo jednog teksta na Economist web sajtu sa linkovima, čisto za prvu pomoć.
mrale54 mrale54 11:29 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Ispravka - ne prosecna penzija - vec UOBICAJENA !! Po statistici , ako uzmemo i one od po 4000 e, onda covek koji prima 400 nema pojma da , ustvari ima 2200 evra penziju !! Al sto rece Churcill :- " Verutam statistici samo kad je JA napisem !!"
princi princi 11:36 03.06.2011

Re: Malo detalja?

ne prosecna penzija - vec UOBICAJENA !!

Шта му је то УОБИЧАЈЕНА? Мислите, медијанска?
mrale54 mrale54 12:37 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Ajmo ovako : - meni je 58 god. pa , posto se , uglavnom , druzim sa svojim vrsnjacima ( + - 5 god. ) znaci ima tu i penzosa , normalno Grka !! Zivim u Atini , kod cerke koja je udata za Grka , a povremeno odem kod svog dobrog prijatelja ( penzos ) na 10 - 15 dana u Rafinu na morence ! Bez zavisti , molim , kao matori boem i muzikant , kafanske noci upisujem kao beneficirani radni staz - pa kako !!!
"35 god. sluzbe i 58 zivota" - tacno - ali za policiju , vojsku , i jos neke visoko rizicne poslove - u normalnom sl 40 god sl. i 61 zivota - sta je tu sporno ????
"Because the outside world looks at Gr. pensions.........more or less as elektorial bribes!"
Sigurno da postoje te vrste mucki - ali u mom okruzenju ( kao muzikantu , siroko okruzenje ) NIKO nije dobio bilo kakvu povisicu , vec samo smanjenje u poslednjih 3 god!! Uostalom predizborna laga...upss - obecanja su svuda prisutna !!! Ne verujem da su cak i nemci operisani od tog !!
"Things like unenployment benefits are pretty miserly in Greece!!"
Cerka mi je do pre 5 meseci bila nezaposlena i primala od socijalnog 450 evra mesecno ( sto je cifra koju primaju svi LEGALNI stanovnici Gr , koju ovi u clanku nazvase " miserly '!!)
Pa , ako moj prijatelj iz Rafine prima , sa 44 god. staza 580 e. penziju , kako to da nazovemo - "OVERPAY-ED" !!!!! Dobro , kuca je njegovo vlasnistvo , pa je oslobodje placanja kirije koje i nisu bas male pa i nema nekih vecih problema . A , i mi matori nemamo bas nekih velikih prohteva - malo sira , neka salatica , ribice ili oktopod/skampici na zaru , vince (preferiram pivo - ladan amstel - pusto srpsko !!) pomalo buzuki i gitarica , i tako to !! Skromno !!
Nadam se da ce ovo da procita i neki nemac ! Da crknu dusmani!!!
Salu na stranu , ali svi podatci koje sam naveo su verodostojni , a da postoji i druga strana , postujem !! Samo , iskustvo me je naucilo da ljudska pohlepa ne poznaje granice i vize - pasose itd. te ne zelim da spocitavam nikome kako sistem u kome zive Franuzi , Nemci, Britanci , Holandjani etc. ne valja !!! Al smeta Grcka , Spanija , Portugal (sad ce i Italija ) sunce , more , plaze , vince .....Dal da razmisljam o tome il jok ???
mrale54 mrale54 12:46 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Pa to je ono da ja ne poznajem nikog licno ko ima po 2-3000 evra penzije ali zato ovih sa po 450-500 kolko oces !!! Mislim da ne bude zbrke ko onda , kad nas ubedjivase onaj ekonomski strucnjak ( neki Milan -Mladen ili vec kako !) da mi u Srbiji imamo ustvari oko HILJADU i kusur evra mesecno !! po nekim STATISTICKIM IZRACUNAVANJIMA !!!! E , sad koliko sam ja upucen prosecima se bavi STATISTIKA !! Miskim - nauka , jel!! Pa da ne padnem u zamku neznanja !!
maca22 maca22 13:03 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Mrale, otkud Grcima takva nenarodna elita...kad mi deluju tako svesni sebe kao narod?

Inače postoji mišljenje kako Nemci hoće da im Grci prodaju neko ostrvo. Pa otuda sve.
mrale54 mrale54 14:33 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Evo ovako ! Prvo moram da se izvinem autoru za potpuno skretanje sa teme bloga !!!Poznato je da je u Grckoj gradjanski rat zavrsen 1949 god. Od tada postoji duboka podela na levicu i desnicu - nemoj da te zbunjuje sto postoji Pasok - socijalosticka i KKE - komunisticka partija - obe su manje- vise levo orijentisane za razliku od ND koja je izrazito desna.Poznati su mi licno , slucajevi da clanovi porodice ne govore medju sobom za vreme izbora , jer glasaju za razlicite opcije !!! E , sad , nekim , za mene jos uvek tajanstvenim mehanizmom , SVI Grci striktno razdvajaju polticku pripadnost od - nacionalnosti!!! Ako hoces da smrtno uvredis Grka - reci mu da ima turske krvi u sebi!!!! Reci to javno - i desni i levi se ujedinjiju u sekundi i - bivas pojeden !!! Tada nema nikakvih levih i desnih !! Lepo zvuci , a ?? Zamisli Srbe da....
Drugo - pred Olimpijadu 2004 u Atini , uslo je u Grcku mnooogo para koje nisu bas potrosene za ono za sta je trebalo , vec i za podmicivanje !!! Ne bih da sirim tu temu ( mozda otvorimo blog o tome ) ali samo jedan primer -
Kupljeni su semafori od Simensa za Atinu (!!! kolicina??) koji su par dana posle isteka garancije poceli volsebno da se KVARE !! Jos i danas se istrazuje ko je sve od Grka i Nemaca uzimao mito da bi se sklopio posao !
O ceni popravke - ne bih , al pare za popravku odose u Deutchland !!
Uopsteno govoreci danasnja politicka elita (Evropska , a zasto bi bi tu i grcka bila izuzetak ) je prljava do zla Boga. Sex-skandali (Berluskoni , Stross-kan...) lova ( Sarkozi...) lazne diplome i jos toga da ja to zovem "Cirque de soleil ".
I trece - Nemacka je ( objavljeno u stampi - nemackoj ) TRAZILA Krf da bi otpisala dug Grckoj (380 milijardi evra ! )Proveri - nije tesko !!
maca22 maca22 16:05 03.06.2011

Re: Malo detalja?

mrale54
E , sad , nekim , za mene jos uvek tajanstvenim mehanizmom

Tajne tog mehanizma me vec duze vreme intrigiraju, priznajem.

I trece - Nemacka je ( objavljeno u stampi - nemackoj ) TRAZILA Krf da bi otpisala dug Grckoj (380 milijardi evra ! )Proveri - nije tesko !!

Jasno... mrs bre! (ne tebi:))
mrale54 mrale54 16:51 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Ma mozes i mene "mrs , bre!" da me ne bi moderatori kasapili !! OK mala sala !!
Samo da dodam da bi takvav bezobrazluk ( u vezi Krfa !) u drugim okolnostima bio dovoljan povod za objavu rata !!
Ne mrzim nikoga , pa ni nemce (mator sam za te vrste emocija - a tu su morence , vince , buzuki , skampici pa se nema ni vremena za mrznju ) ali CETVRTI RAJH je vrloo sumnjvo pruzio pipke na jug Evrope !!
PS E , sad slobodno mene - mrs bre - zbog ono vince , skampici.....
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 19:15 03.06.2011

Re: Malo detalja?

I trece - Nemacka je ( objavljeno u stampi - nemackoj ) TRAZILA Krf da bi otpisala dug Grckoj (380 milijardi evra ! )Proveri - nije tesko !!

a jbg kad ne može keš ,dobar je i krš
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 19:23 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Samo da dodam da bi takvav bezobrazluk ( u vezi Krfa !) u drugim okolnostima bio dovoljan povod za objavu rata !!


a ne vraćeni dug nebi bio.
mislim da ste svi popizdili od krive percepcije
njemci rade i stvaraju , posudili su novce, e sad ovi nebi da vrate al ne daju robu koju imaju .
Činjenica jeste da je Simens firma koja je najprljaviji igrač kad su poslovi sa infrastrukturom ,energetikom i automatizaciom "društvenih" pogona u pitanju ( zato nikad ne koristim siemensov PLC S7 iako nije loš) .Svi koji pričaju priče da kad bude EU bit će i subvencija i grantova a sve zaludne ženturače ići će na neke "studies" prodaju maglu.
Njemačka će ugušit konkurenciju ne samo kvalitetom i tržišnom vrednošću ( što je OK nego i terorističkim zakonodavstvom o čuvanju koječega ,kojekakvim pravima i zaštitom svačega ) Srbiji je ustav iz 74. xebo majku,
ali EU ustav će sve po spisku.
shumska shumska 20:59 03.06.2011

Re: Malo detalja?

Može li za nas malo manje upućene u agrobiznis objašnjenje kako te subvencije funkcionišu? Šta je potrebno uraditi da bi se dobila subvencija?

biti Zoran Živković
maca22 maca22 21:26 03.06.2011

Re: Malo detalja?

mrale54
PS E , sad slobodno mene - mrs bre - zbog ono vince , skampici.....

Ma slobodno, od vina me boli glava, a skampi su mi neukusni.
mrale54 mrale54 15:16 04.06.2011

Re: Malo detalja?

Ne htedoh da ulazim u detalje , ali da objasnim jedan deo !!! Od stupanja Grcke u EU vode se pregovori KAD ce VEC Deutchland da isplati RATNU otstetu ( WW II ) u visini od 163 MILIJARDE evra !! Do danas Grcka ima - samo pravosnaznu presudu !!!!
Sto se posla sa Siemens-om tice - znaci ovako to radi REICH IV( ako ja dobro razumem?)- prvo ti pozajmi ( uslov! ) pare - da kupis NJIHOV ( nikako tudji ) proizvod - a posle ti , uz ogromne kamate za dug , naplacuje i popravku njhovih roba i robu i transport!!! (Zasto me ovo odmah podseti na spor izmedju Jevreja i Hitlera pred II rat , odakle je i rodjeno tragicno "Jevrejsko pitanje " ??? )
Ustav ??!! He - he , odkad Kardelj i V. Bakaric sastavise tu hartiju 74 god. a J B Tito je procita i potpisa , mi , Srbi nemamo vise ni spiska - ni majke , pa se nesto i ne uznemiravam !! Pa , i ovde u Gr. ima krivih krastavaca i strasno su ukusni a one prave , ovi iz EU - znaju vec gde !!!
Uglavnom - ceo projekat EU , zajedno sa PIGS - om ( PORT. ITAL. GRE. SPA. ) NE izlazi na dobro , a , mi , ko ovce trcimo u EU !!
mrale54 mrale54 15:19 04.06.2011

Re: Malo detalja?

maca22
mrale54
PS E , sad slobodno mene - mrs bre - zbog ono vince , skampici.....

Ma slobodno, od vina me boli glava, a skampi su mi neukusni.


glava ne boli od vina vec od KOLICINE , a , skampe su ti lose spremili ( otkud znaju nemci da spremaju skampe ?? )
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:15 02.06.2011

Alterius non sit, qui potest esse sui

Odlicno za tekst

Poslednjih 10 godina za poljoprivrednike u Vojvodini je gore nego pod Milosevicem. Par kriminalaca je vec izmedju sebe sve podelio. Jedan se specijalizovao za secerane, drugi za zito, treci za kukuruz, cetvrti za mlekare i tako redom. Paor moze da bira ili da svoj proizvod pokloni ovim mafijasima ili da ostavi sve da propada. Zato mnogi odustaju od obradjivanja zemlje, pa se danas obradjuje 30% manje povrsina nego 90ih! Vladina politika je uvek u korist ovih krimosa. Tako je pre neku godinu jedan od njih uvezao tone mleka u prahu pa su seljaci morali da smaknu trecinu krava. Kupcima se to naravno prodavalo kao 'sveze mleko'.

Bilo bi dobro kad bi se paori organizovali po receptu austrijskih i nemackih seljaka u zadruge (landwirtschaftliche Genossenschaften), ali ne kao u onim socijalistickim drzavnim zadrugama. U ovim zadrugama clanovi su istovremeno i poslovni partneri i preduzetnici koji mogu osnivati nove firme. Na ovom principu je recimo stvorena Raiffeisen banka.
Goran Vučković Goran Vučković 14:25 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

U ovim zadrugama clanovi su istovremeno i poslovni partneri i preduzetnici koji mogu osnivati nove firme. Na ovom principu je recimo stvorena Raiffeisen banka.

Bilo bi osvežavajuće videti tako nešto - neki stvarni, ekonomski odgovor jeftinoj uvoznoj hrani. Ili blokiranje puteva kad neko zloupotrebi novac EU recikliranjem šećera ili nešto slično što zaista ugrožava poziciju agrara. Ili promenu vrste useva. Ili bilo šta, što nije samo očekivanje da se sa većim zahvatom učestvuje u pljački generacija koje dolaze kroz povećavanje javnog duga, uz pravljenje dodatne štete i sebi i drugima - drumskim razbojništvom.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:46 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

Ili blokiranje puteva kad neko zloupotrebi novac EU recikliranjem šećera ili nešto slično što zaista ugrožava poziciju agrara. Ili promenu vrste useva.


Eh to bi bilo dobro da je tada bilo blokada, ali su oni ocito potpuno neorganizovani. Ovo je koliko se ja secam prvi ovakav protest a verovatno su se ugledali malo i na slavonske kolege.
Atomski mrav Atomski mrav 15:08 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

Pazi samo kakve "poljoprivredne kombinate" imamo danas: Delta agrar, MK commerce, Victoria group - sve sami tajkuni sponzorisani od strane države. A da ima nade i za privatni sektor, pokazale su privatizacije sa Miletom Jerkovićem u glavnoj ulazi i Darkom Šarićem as a special guest star...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:19 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

Pazi samo kakve "poljoprivredne kombinate" imamo danas: Delta agrar, MK commerce, Victoria group - sve sami tajkuni sponzorisani od strane države. A da ima nade i za privatni sektor, pokazale su privatizacije sa Miletom Jerkovićem u glavnoj ulazi i Darkom Šarićem as a special guest star...


Pa to, a na to se nadovezuju ex-drzavne poljoprivredne zadruge koje su 'kupili' bivsi direktori istih ili neke druge sumnjive njuske pa su preko noci postali veliki zemljoposednici.
dragan7557 dragan7557 15:27 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui
Pazi samo kakve "poljoprivredne kombinate" imamo danas: Delta agrar, MK commerce, Victoria group - sve sami tajkuni sponzorisani od strane države.


E ovo je čista zamena tema!!!!

Država je sponzorisana od strane Zemljoposednika a ne obratno.

cerski
Atomski mrav Atomski mrav 15:56 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

E ovo je čista zamena tema!!!!

Država je sponzorisana od strane Zemljoposednika a ne obratno.


Jes' vala... u pravu si.
Hteo sam da kažem da političari putem mehanizama države, u zamenu za sponzorstvo tajkuna, štite i učvršćuju njihov položaj.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:03 02.06.2011

Re: Alterius non sit, qui potest esse sui

dragan7557
E ovo je čista zamena tema!!!!Država je sponzorisana od strane Zemljoposednika a ne obratno. cerski

Ne nužno. Ukoliko se zadužuje, a vrši transfer, onda ispada da su Zemljoposednici sponzorisani od strane Države, tj Partije. Ciklus ima dva dela.
Sepulturero Sepulturero 14:39 02.06.2011

А неки други разлози?

Препорука јер ово је стварно горућа тема, међутим интересовало би ме ваше мишљење о теоријама које се појављују ту и амо да овај протест уствари организују баш ти тајкуни. Они имају огромне површине на које су досада добијали субвенције, свеједно да ли их обрађују или не, и тако се додатно богатили на терет пореских обвезника и наше деце и унука како то лепо рече један од коментатора.
Зашто, например, паори не прихватају последњи уступак владе да се субвенције ограниче на 50 хектара?
maca22 maca22 14:41 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

Ja stvarno ne znam zasto pisac bloga nije tu???
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:44 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

Ja stvarno ne znam zasto pisac bloga nije tu???

Zato što ima obaveza. Doći će kasnije.
milovanovicns milovanovicns 14:47 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

Pogledaj klip dole.. Jel` ti lici na tajkuna? Mozda verbalnim bogatstvom..
maca22 maca22 14:48 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

milovanovicns
Pogledaj klip dole.. Jel` ti lici na tajkuna? Mozda verbalnim bogatstvom..

Zato sve treba da prebacimo na latinski i na tom jeziku im iskažemo podršku.
dragan7557 dragan7557 14:55 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

А неки други разлози?
Препорука јер ово је стварно горућа тема,

Pa druge u Srbiji ako je verovati medijima i ne postoje.


cerski
Sepulturero Sepulturero 15:56 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

milovanovicns
Pogledaj klip dole.. Jel` ti lici na tajkuna? Mozda verbalnim bogatstvom..


Не мислиш ваљда да ће тајкуни лично да се појаве. Имају они доста пешака у служби.
dragan7557 dragan7557 16:05 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

Зашто, например, паори не прихватају последњи уступак владе да се субвенције ограниче на 50 хектара?

Zato što
freehand
Goran Vučković
Može li za nas malo manje upućene u agrobiznis objašnjenje kako te subvencije funkcionišu? Šta je potrebno uraditi da bi se dobila subvencija?

Takođe, ovaj problem sa PDV: zašto gazdinstva nemaju uslove za vođenje knjigovodstva? Šta ih razlikuje od manjih firmi, kojima agencije vode knjigovodstvo?

Vučko, kao i obično, postavlja prava i za tezu razorna pitanja. Gledajući ove jebene traktorčine u i oko Pančeva, koji nam svima urušavaju i život i posao, i slušajući njihove vozače (upravo tako, ne seljake, nego vozače), dobijam ideju da bi par PT 76, u pratnji nkoliko BOV 1 bili dobro rešenje.Jer je gro traktora koji su u blokadama upravo vlasništvo ovih agrar tajkuna;
jer ova vrsta sile truje i razara ionako bolesnu situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi;
jer bi, siguran sam, kad bih ja zbog svog problema stao pred njegovu kapiju taj isti seronja umesto sa kafom i rakijom izašao sa dvocevkom ili vilama.
A juče sam mgledao ex ministra Veselinova kako sav užurban sa nekim razmenjuje sms-ove, tu oko blokade... Ne znam zašto sam skoro pa siguran da je i on upetljan u ovo gnojivo koje nam Miškovići i Nicovići i Peconiji, Almexi i ostali serviraju.



cerski
tripraseta92 tripraseta92 18:24 02.06.2011

Re: А неки други разлози?

maca22
Ja stvarno ne znam zasto pisac bloga nije tu???


Izvinjavam se, bila sam u beskonačnoj koloni vozila. Ali ne zbog traktora, već zbog popravljanja Gazele - drugi put i naravno, pre roka. 100m za 50min. Odustala sam od preostalih 300m
milovanovicns milovanovicns 14:41 02.06.2011

Tema objasnjena ukratko

dragan7557 dragan7557 14:53 02.06.2011

Re: Tema objasnjena ukratko

milovanovicns

Jebitačno.

cerski
Sepulturero Sepulturero 15:59 02.06.2011

Re: Tema objasnjena ukratko

Па лепо је човек рекао шта раде са народом. То углавном мисли и већина овдашњих блогера.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:37 02.06.2011

Re: Tema objasnjena ukratko

Sepulturero
Па лепо је човек рекао шта раде са народом. То углавном мисли и већина овдашњих блогера.

Ajd blogeri, tako misle i političari, vlast.
dragan7557 dragan7557 18:39 02.06.2011

Re: Tema objasnjena ukratko

То углавном мисли и већина овдашњих блогера.

poljoinfo.com

"Ljudi oni svi misle da smo stoka i ko je na blokadi osetio je to, ljudi nemaju reč podrške za nas nego samo osude, mnogi misle samo na svoje dupe, lažu nas da nose lekove, glume pokisle face samo da bi prošli a 50 metara niže smeju se onako podlački."

Narvno u pitanju su ljudi stava:
Mislim, šta njih koji imaju pare briga da li će neki tamo poljoprivrednik imati svoje gazdinstvo ili će morati da ga proda jer gubi pare umesto da zarađuje?


a stav je "ajde jano kuću da prodamo,....," može i da zadužimo al' se ne rimuje.


cerski
Goran Vučković Goran Vučković 15:20 02.06.2011

Evo najzad nečegajavascript:;

U ovom članku sa statistikama uvoza poljoprivrednih proizvoda koji je neko već citirao gore, koliko vidim, postoji i sledeće:

"Ratifikovanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma i jednostranom primenom samo od Srbije došlo je do snižavanja carinskih stopa i na uvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Tako su inostrani prehrambeni proizvodi postali konkurentni na našem tržištu jer se radi o neuporedivo više subvencionisanim proizvodima u zemljama EU nego u Srbiji. Takođe, tradicionalno su zemlje Sredozemlja konkurentni izvoznici ranog povrća i voća zbog klimatskih pogodnosti", navodi Ševarlić.


Drugim rečima, postoji pitanje finansiranja pristupanja EU. Ono što mene zanima (pošto ne znam) je: da li bi se učlanjenjem u EU zajednički fondovi EU usmerili i na srpske poljoprivrednike - i pod kojim uslovima? Ili se u EU sve zatvara na nacionalnom nivou?

ali takođe postoji i sledeće:

Ševarlić naglašava da su podaci svakako poražavajući za Srbiju. "Koliko je Srbija u gorem položaju pokazuje to da jedan srpski poljoprivredni proizvođač proizvodi hranu za oko 20 potrošača, a jedan nemački proizvođač za 150 potrošača. To je 7,5 puta veća produktivnost iskazana snabdevanjem potrošača", kaže on.


Postavlja se pitanje - kako ovo rešiti?

Meni se čini da treba razdvojiti socijalnu kategoriju subvencija (ovo ispod 10, 30 ili 100 hektara) i opšte protekcionističke subvencije. Pa onima koji malo zarađuju u bilo kojoj oblasti dati socijalnu pomoć - a ne raspoređivati socijalnu pomoć po hektaru imovine, pa ko ima više hektara - ima više socijalne pomoći. To je potpuno naopako.
dragan7557 dragan7557 15:33 02.06.2011

Re: Evo najzad nečegajavascript:;


Drugim rečima, postoji pitanje finansiranja pristupanja EU. Ono što mene zanima (pošto ne znam) je: da li bi se učlanjenjem u EU zajednički fondovi EU usmerili i na srpske poljoprivrednike - i pod kojim uslovima? Ili se u EU sve zatvara na nacionalnom nivou?

Za detalje:

CAP Common Agricultural Policy (EU)

cerski

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana