Društvo| Gradjanske inicijative| Tehnologija

Mašina za preradu snova

Goran Vučković RSS / 02.06.2011. u 01:06

U svom životu poznavao sam velike ljude i, po svojoj proceni, sarađivao sa njima; i još nikada nisam video nijedan plan koji nije bio poboljšan primedbama onih znatno manje upućenih u poslove od osobe koja ih je vodila.
-- Edmund Berk

Da glasanje može išta da promeni, bilo bi ukinuto
-- Ema Goldman

Pretpostavljam da većina vas koji čitate ovaj blog ne zna da je u toku javna rasprava o predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Počela je 18. maja i traje do 18. juna - više detalja možete pročitati ovde. Tekst predloga zakona je dostupan ovde. Danas je bio okrugli sto, o kome možete pročitati ovde. U petak popodne mi je na ovo skrenuo pažnju Ivan Grujić, koga ste upoznali već kao gosta na jednom mom ranijem blogu, tako da sam, uz pomoć Ivana, Plekija i Ivana Branisavljevića iz RZII (državna institucija koja je napravila portal eUprava), preko vikenda pripremio desetak slajdova, koristeći i ovaj nacrt EU građanske inicijative iz marta prošle godine (usvojen 15. decembra prošle godine, tekst ovde). Slajdove koje smo pripremili možete videti ovde. Dva Ivana su danas i učestvovala na okruglom stolu.

Ok, nije bilo tehničkih mogućnosti da se slajdovi prikažu, a ljudi iz organizacije okruglog stola su mislili da deljenje odštampanih prezentacija članovima radne grupe koja je pripremala zakon nije najbolja ideja - ali je Ivan Grujić dobio priliku (oko 15 minuta vremena) da pomene ključne stvari iz ove prezentacije i još nekoliko tema koje je on pripremio, a koje se ne tiču informatike. Ivan će takođe prezentaciju dostaviti članovima radne grupe elektronskom poštom. Koliko sam shvatio, i drugi Ivan je imao prilike da prikaže svoje viđenje teme, iz tačke gledišta upotrebe portala eUprava. Ono što je, ipak, ostalo donekle nedorečeno je da li će i kako ove teme zaista biti uključene u zakon. Takođe je malo zbunjujuće da se, iako narodna inicijativa podrazumeva skupljanje osetljivih i lako zloupotrebljivih ličnih podataka o građanima koji joj daju podršku, od strane praktično bilo koga ko organizuje inicijativu - tekući tekst zakona nigde ne poziva na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ne definišu se elementi zaštite podataka o ličnosti - a na današnjem okruglom stolu, koliko sam shvatio, nije bilo ni predstavnika kancelarije gospodina Šabića.

U tom smislu i zbog ovoga ćemo se organizovati ovih dana i pokušati da napravimo kampanju podrške izmenama koje smatramo da je najvažnije napraviti na tekućem predlogu zakona, dok se još priprema za glasanje u skupštini (pošto je to period kada su promene najjednostavnije) - o ovome ću vas obavestiti kada stvar pripremimo, sa molbom da podržite našu akciju.

Ovaj put bih pokušao da objasnim zašto mislim da je ova tema važna i zašto mislim da bi svako ko želi da ostavi svojoj deci bolju Srbiju od ove koju imamo sada, trebalo da podrži dopune ovog predloga zakona koje će omogućiti jeftinije, efikasnije i bezbednije narodne inicijative.

Osnovna stvar zbog čega je narodna inicijativa važna je činjenica da je ona mehanizam kojim se u zakonodavnu proceduru direktno plasiraju ideje. Narodna inicijativa nije referendum, pa da se njome donosi odluka - ona je proces kojim se samo plasira ideja o izmeni zakona (ili novom zakonu) na glasanje nadležnoj skupštini (narodnoj skupštini Srbije ili skupštinama lokalnih samouprava) ili građanima, kroz referendum. Zainteresovana grupa, kroz organizaciju narodne inicijative i po prikupljanju dovoljnog broja potpisa podrške, postaje kvalifikovani predlagač, po Ustavu ravnopravan sa vladom ili kvalifikovanom grupom narodnih predstavnika (narodnih poslanika - ili odbornika u lokalu). Ovo znači da neko ko ima dobru ideju, za koju stekne dovoljno podrške, zaobilazi potrebu da motiviše izabrane predstavnike građana da tu ideju iznesu na odlučivanje. A ideje nisu nešto čime Svevišnji ekskluzivno obdaruje one koji na redovnim izborima, obećavajući, ulagujući se i plašeći elektorat, postanu narodni predstavnici.

I ne samo što izabrani narodni predstavnici nemaju tapiju na ideje, pošto ne mogu biti istovremeno obrazovani i informisani i motivisani kao svi oni stručni i na kraju krajeva životno zainteresovani građani koji su ih birali - nego nekada, vođeni kratkoročnim interesima, mogu i one dobre ideje preko kojih se sapletu - odgurnuti u stranu. Mehanizam koji ideju dovoljno razvije i iza nje poređa, u ad-hoc procesu podrške narodne inicijative, dovoljan broj građana da je plasira u formalni proces uređenja društva (zakonodavni proces) - i time pomogne narodnim predstavnicima da lakše podrže ono što njihova baza podržava - je, po meni, esencijalni alat za unapređenje društva u vremenima kada su kvalitetne ideje najvažniji resurs društvenog razvoja na svetskom nivou. Razviti ovu vrednu alatku, učiniti je prilagođenom vremenu u kome živimo, efikasnijom, upotrebljavanijom - a time i korisnijom - mislim da može da ima ogroman dugoročni kumulativni efekat na srpsko društvo. Narodna inicijativa, uz dalji razvoj drušvenih mreža i efikasne decentralizovane razmene informacija, obećava da je možda moguće donekle izaći iz "Trumanovog šoua" koji, u sve rafiniranijim načinima političke borbe za glasove birača u redovnim izbornim ciklusima, stvaraju političke partije i ekonomski jake društvene grupe koje na njih utiču, ostvarujući tako svoje specifične interese.

Džon Lenon bi rekao "Možeš reći da sam sanjar", a Martin Luter King mlađi bi možda započeo sve ovo sa "Imam san" - ali ja verujem da sve uspešne ideje počinju kao "snovi". Verujem da su, a u budućnosti će još više, biti uspešna ona društva koja stvore dobre mehanizme da destiliraju "snove" najširih slojeva društva i pretvore one najbolje u stvarnost. Zato mislim da je ovaj period do 18. juna tako bitan - da ubedimo naše predstavnike u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da "podmažu zupčanike" u "mašini za preradu snova u stvarnost", na kojoj sada rade.

Javiću kada budemo pripremili način na koji možete da se uključite i pomognete da ovaj san, koji sam ovde opisao, postane bliži stvarnosti.

 



Komentari (85)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 02:11 02.06.2011

Zamisli...

Zamisli da se Srbija unormali
You may say I am dreamer, but I'm not the only one.



Covek bez snova moze samo da se ubije.

Emir Kusturica
Freedom of Information Freedom of Information 18:46 02.06.2011

Re: Zamisli...

Takođe je malo zbunjujuće da se, iako narodna inicijativa podrazumeva skupljanje osetljivih i lako zloupotrebljivih ličnih podataka o građanima koji joj daju podršku, od strane praktično bilo koga ko organizuje inicijativu - tekući tekst zakona nigde ne poziva na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ne definišu se elementi zaštite podataka o ličnosti - a na današnjem okruglom stolu, koliko sam shvatio, nije bilo ni predstavnika kancelarije gospodina Šabića.

Ne mislim da je od posebnog značaja ali ipak,da ne bi bilo nekakvih pogrešnih zaključaka, treba reći i to da predstavnici Poverenika nisu ni dobili formalan poziv za učešće na okruglom stolu.
Goran Vučković Goran Vučković 22:17 02.06.2011

Re: Zamisli...

Ne mislim da je od posebnog značaja ali ipak,da ne bi bilo nekakvih pogrešnih zaključaka, treba reći i to da predstavnici Poverenika nisu ni dobili formalan poziv za učešće na okruglom stolu.

Zahvaljujem na informaciji. Svakako je čudno da ovako osetljiva tema nije već pokrivena predlogom zakona - nadam se da će ovo biti ispravljeno pre dostavljanja finalne verzije predloga zakona na usvajanje Narodnoj skupštini.

Uzgred, ako iz bilo kog, meni teško zamislivog razloga, kancelarija Poverenika ne planira da dostavi MDULS svoj predlog dopune predloga zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji bi pokrivao aspekt zaštite ličnih podataka, ja ću pokušati da, u saradnji sa Ivanom i drugima koji će učestvovati u ovom "nezavisnom" predlogu izmena, predložim neku formu ovoga, po ugledu na evropski akt koji sam gore u tekstu referencirao.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:55 02.06.2011

Kusturica posle Lenona?!?

Banuj odma ovog Nebeskog Šabana! .

I što se ovo zove "narodna inicijativa"? Mislim, šta fali "gradjanskoj"?
Aj, nema veze, idem da pročitam, iako mogu odma da kažem da podržavam, zbog ovog:

Vučko:
Ovo znači da neko ko ima dobru ideju, za koju stekne dovoljno podrške, zaobilazi potrebu da motiviše izabrane predstavnike građana da tu ideju iznesu na odlučivanje. A ideje nisu nešto čime Svevišnji ekskluzivno obdaruje one koji na redovnim izborima, obećavajući, ulagujući se i plašeći elektorat, postanu narodni predstavnici.




seceranac seceranac 03:14 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

srdjan.pajic


I što se ovo zove "narodna inicijativa"? Mislim, šta fali "gradjanskoj"?


pa fale joj oni koji ne zive u gradu

uopste ne kontam kada je to rec "gradjanin" - (rec koja oznacava stanovnika grada iz cijeg je korena potekla) dobila znacenje reci "drzavljanin" i/ili "stanovnik"

jel' treba i Narodnoj skupstini i Narodnom pozoristu i Narodnom muzeju promeniti ime u gradjanske?
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:28 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

seceranac
srdjan.pajic


I što se ovo zove "narodna inicijativa"? Mislim, šta fali "gradjanskoj"?


pa fale joj oni koji ne zive u gradu

uopste ne kontam kada je to rec "gradjanin" - (rec koja oznacava stanovnika grada iz cijeg je korena potekla) dobila znacenje reci "drzavljanin" i/ili "stanovnik"

jel' treba i Narodnoj skupstini i Narodnom pozoristu i Narodnom muzeju promeniti ime u gradjanske?


Uf, pa to je problem koji se skoro pa sam od sebe rešio: manjeviše, svi žive u gradu . Ne znam, meni to malo sve vuče na Kinu, Rusiju i Severnu Koreju, dalekoimlepakuća. E, Šeki, aj' nema veze, neću dalje da razvlačim Vučkovu temu, i plemenitu ideju, izvinjavam se.



dragan7557 dragan7557 06:44 02.06.2011

Re: Kom' obojci, kom' opanci

Ovaj put bih pokušao da objasnim zašto mislim da je ova tema važna i zašto mislim da bi svako ko želi da ostavi svojoj deci bolju Srbiju od ove koju imamo sada,

U ovome prednjače tajkuni koji svojoj deci ostavljaju najbolje komade Srbije.

Pa onda "političari" koji svojoj deci u nasledstvo ostavlju celu Srbiju u posed.

Pa onda krug vernih služitelja jednih i drugih.

I na kraju podanici gore navedenih demokrata, koji svoje mesto pod suncem traže što dalje od onih koji bi da svojoj deci daju sve a drugima ništa, osim robovske uslužnosti sistemu.

Iako podržavam apsolutno sve akcije u celom svetu koje ograničavaju samovolju vlastele na vlasti, ipak sam pesimista kad je realizacija u pitanju.

cerski

blogovatelj blogovatelj 06:48 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

Kusturica posle Lenona?!?

Banuj odma ovog Nebeskog Šabana!


Jedan genije, drugi genije.. Sta fali?

I što se ovo zove "narodna inicijativa"? Mislim, šta fali "gradjanskoj"?


Gradjani, to je narod.
Narod, to su gradjani.
Sve ti je to bre isto.
Dokle ces da sustinu podredjujes formi
blogovatelj blogovatelj 06:56 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

pa fale joj oni koji ne zive u gradu

uopste ne kontam kada je to rec "gradjanin" - (rec koja oznacava stanovnika grada iz cijeg je korena potekla) dobila znacenje reci "drzavljanin" i/ili "stanovnik"


To je standardna greska koju drugosrbijanci prave, ne kapirajuci da prvosrbijanci to shvataju ovako kako si naveo.
Fora je sto ta famozna rec "gradjanin" u svemu tome treba da predstavlja onoga ko je pripadnik drzave tj drzavljanin, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Kao sto se npr kaze gradjani SAD ili gradjani Kine.
Medjutim, smisao je odavno promenjen, ali drugosrbijanci se i dalje drze te carobne reci koja se izlizala od inflatorne upotrebe i koja automatski odbija veliki broj ljudi od ma kakve zelje da saradjuju sa institucijama koje u sebi imaju nesto "gradjansko"
dragan7557 dragan7557 07:03 02.06.2011

Re: objašnjenje

uopste ne kontam kada je to rec "gradjanin" - (rec koja oznacava stanovnika grada iz cijeg je korena potekla)

Tokom francuske revolucije je došlo do primene ovog cinizma koji potiče još iz vremena helensko-rimske robovlasničke "demokratije" koja se sada uvodi u praksu.

U nazadnijem društvu, od spomenute promiskuitetne "demokratije" kolonizmu-feudalizmu sva stoka (narod je stoka) je bila vlasništvo monarha, koju je ovaj svojom milošću darivao svojim služiteljima, i podani njegovoj apsolutnoj vlasti, što još uvek traje na najvećim delovima planete, a iz ovoga je nastala reč podanik.

U Srbiji koja je tokom svoje Istorije, dok su se ove "promene" dešavale bila pod otomanskom vlašću, upotrebljavana je reč Raja za formalno pravno slobodne žitelje otomanskog Rajha.

Sadašnja kvazi demokratija koja je bazirana na finansijskom robovlasništvu, se svim silama trudi da uguši i ono malo individualnih sloboda svojih žitelja a gradovi su prisilne koncentracije, torovi u koje se uteruje gore spomenuta stoka.

Naravno ovo je samo moje neuko viđenje.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:14 02.06.2011

Re: "narodno"

jel' treba i Narodnoj skupstini i Narodnom pozoristu i Narodnom muzeju promeniti ime u gradjanske?

U nekim euro krem, demokratijama su muzeji državni a pozorišta kao neozbiljne ustanove samo pozorišta.

Skupštine osim nasilja na telesni integritet i zdravu pamet svijih subjekata, su u službi elite na vlasti, vlasti koju su nad drugim prigrabile, i nemaju potrebe da budu narodne, pošto to nikada nisu ni bile, iz jednog razloga, zakonodavna vlast nikada nije u rukama naroda već pojedinaca.

cerski
eli.lacrosse eli.lacrosse 08:42 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

Dokle ces da sustinu podredjujes formi

Hajde da se umešam – forma mora jasno i nedvosmisleno da podržava suštinu, inače će upravo forma postati razlog da se zanemari suština kada nekome to bude odgovaralo (i, naravno, kada bude bio u prilici da to učini). Prisećam se da se neka klerofašistička grupa ne može zabraniti zato što nije registrovana?!?!?!? Shodno tome, rešenje za siromaštvo bi bilo da se siromašnima oduzmu lične karte – ne bi bili "registrovani" ergo ne bi ni postojali. Za nedelju dana bi se prosečna zarada u Srbiji mogla izjednačiti sa onom u Švajcarskoj, ili je čak i premašiti. Što se forme tiče, sve bi bilo u redu, zar ne?

Iako podržavam apsolutno sve akcije u celom svetu koje ograničavaju samovolju vlastele na vlasti, ipak sam pesimista kad je realizacija u pitanju.

Mislim potpuno isto, što ne znači da se
"kada budemo pripremili način na koji možete da se uključite i pomognete da ovaj san, koji sam ovde opisao, postane bliži stvarnosti"
neću uključiti da pomognem.
dragan7557 dragan7557 08:50 02.06.2011

Re: iz priče u praksu

Zainteresovana grupa, kroz organizaciju narodne inicijative i po prikupljanju dovoljnog broja potpisa podrške, postaje kvalifikovani predlagač, po Ustavu ravnopravan sa vladom ili kvalifikovanom grupom narodnih predstavnika (narodnih poslanika - ili odbornika u lokalu).

Mislim potpuno isto, što ne znači da se
"kada budemo pripremili način na koji možete da se uključite i pomognete da ovaj san, koji sam ovde opisao, postane bliži stvarnosti"
neći uključiti da pomognem.



Ne samo uključiti već i stalno biti prisutan, jer je u pitanju moćan instrument, koji nadam se neće biti torpediran od strane vlasti.

cerski
eli.lacrosse eli.lacrosse 09:00 02.06.2011

Re: iz priče u praksu

Ne samo uključiti već i stalno biti prisutan

U pravu si. Prisutan!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:04 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

eli.lacrosse
Prisećam se da se neka klerofašistička grupa ne može zabraniti zato što nije registrovana?!?!?!? Shodno tome, rešenje za siromaštvo bi bilo da se siromašnima oduzmu lične karte – ne bi bili "registrovani" ergo ne bi ni postojali. Za nedelju dana bi se prosečna zarada u Srbiji mogla izjednačiti sa onom u Švajcarskoj, ili je čak i premašiti. Što se forme tiče, sve bi bilo u redu, zar ne?


Znači, ako ćemo sa nivoa ostrašćenosti da rešavamo pravna pitanja, hajde onda da se vratimo u srednji vek. Prosto ne znam odakle da krenem, jer je ovaj tekst toliko monolitizovan, da se čoek nema za šta uhvatiti.

Hajde ovako, čovek koji nema lične isprave, taj čovek pravno ne postoji. Njemu su uskraćena prava (a i slobode, sudeći po ponašanju policije) zdravstvene zaštite, penzije, sklapanja ugovora, imovine, ma sve mu je uskraćeno. Da li je to problem samog postojanja lične karte, ili onoga što je njome vezano, ili je to problem izdavanja lične karte, dakle administracije, veliko je pitanje. Postoji značajan broj ljudi koji nema ličnu kartu.

U mnogome, korelacija je ispravna, jer udruženje (ili bolje grupa) koje nije registrovano, ne ostvaruje prava kao udruženje koje je registrovano. Pitanje je koliko to košta udruženja koja su registrovana, tj. da li je bolje registrovati ili ne.

Ono što pada u oči je taj bizaran način posmatranja, misao da će se zabranom US nešto dobiti. Da će sunce granuti. Neće, samo će policija dobiti veća ovlašćenja, i time ugrožavati slobode i prava ostalih, jer to je način koji se promoviše ovakvim posmatranjem.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:57 02.06.2011

Re: iz priče u praksu

eli.lacrosse

Ispunila Vam se želja.
Ustavni sud Srbije utvrdio je da je organizacija „Nacionalni stroj“ tajno udruženje, čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu.
blogovatelj blogovatelj 18:46 02.06.2011

Re: "narodno"

U nekim euro krem, demokratijama su muzeji državni a pozorišta kao neozbiljne ustanove samo pozorišta.


Ti stvarno znas gde da stavis zarez
blogovatelj blogovatelj 18:51 02.06.2011

Re: Kusturica posle Lenona?!?

Shodno tome, rešenje za siromaštvo bi bilo da se siromašnima oduzmu lične karte – ne bi bili "registrovani" ergo ne bi ni postojali. Za nedelju dana bi se prosečna zarada u Srbiji mogla izjednačiti sa onom u Švajcarskoj, ili je čak i premašiti. Što se forme tiče, sve bi bilo u redu, zar ne?


Prilicno si radikalan, ali ako bolje razmisljis, licne karte jesu bespotrebno trosenje para. Zivim u zemlji koja ne poznaje pojam "licna karta" i delom i jeste bogata jer ne trosi pare na glupu i bespotrebnu papirologiju.
Htedoh reci, u pravu si. Postali bi Svicarska ukuliko bi ukinuli licne karte.
eli.lacrosse eli.lacrosse 23:33 02.06.2011

Re: iz priče u praksu

Ispunila Vam se želja.

Prilicno si radikalan

Ja pokušavan da dam jasnu i nedvosmislenu argumentaciju za ono što želim da kažem. Moj komentar se odnosio na mogućnosti zloupotrebe forme sa ciljem menjanja (da ne kažem zaobilaženja) suštine. Nisam izrazio nikakvu želju niti stav, naročito ne radikalan. Analogija koju sam uspostavio pominjući neku organizaciju (a zaista ne znam da li je to ona koja je upravo zabranjena) i bilo kog pojedinca, i registraciju, odnosno ličnu kartu kao vid istoga, samo govori da, iza forme koje se kod nas upotrebljava kao valjana argumentacija, može biti besmislenost koja je, bar se meni čini da je tako, u neskladu sa bilo kakvom promišljenom i isplaniranom suštinom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:19 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

lacrosse

Stekao sam utisak, zbog upotrebe uzvičnika i upitnika, da Vas posebno dotiče nezabranjivanje klerofašističke (ako je klerofašistička) grupe, i da Vam je to robovanje formi (upis u registar) besmisleno, ukoliko se razume suština.
Molim Vas, koja je suština?
Da ćemo obrisati iz registra one koji se nisu ni upisali? Ili da onima koji nemaju dokumente, nećemo ni dati? Kakva suština proizilazi iz toga?
Po meni, to je krivotvorenje stvarnosti, jedan vrlo opasan posao, jer niti će to "udruženje" nestati, niti će nestati problem tih stradalnika bez dokumenata, već ćemo samo umiriti svoju savest. Nakratko.
eli.lacrosse eli.lacrosse 05:20 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

… da Vas…

Ne persiram ti jer mi objasniše da bonton na blogu podrazumeva način komunikacije u kojem se jedni drugima obraćamo sa "ti"; nemoj ni ti meni persirati.
Stekao sam utisak, zbog upotrebe uzvičnika i upitnika, da Vas posebno dotiče nezabranjivanje klerofašističke (ako je klerofašistička) grupe, i da Vam je to robovanje formi (upis u registar) besmisleno, ukoliko se razume suština.
Molim Vas, koja je suština?
Da ćemo obrisati iz registra one koji se nisu ni upisali? Ili da onima koji nemaju dokumente, nećemo ni dati? Kakva suština proizilazi iz toga?

Pogrešan utisak si stekao. Dotiče me to što se postojanje izjednačava sa registrovanjem. Da je neko tražio da se zabrani Udruženje pčelara ili Udruženje posmatrača ptica, i u tom slučaju bilo bi podjednako besmisleno da dobije odgovor da je to nemoguće jer to udruženje nije registrovano. Ti sad postavljaš još jedan znak jednakosti, između zabranjivanja i brisanja iz registra.
i da Vam je to robovanje formi (upis u registar) besmisleno, ukoliko se razume suština.

Nikako! Naprotiv, ja pokušavam da dokažem neophodnost zadovoljenja forme, da ne bi bilo slučajeva kao što je ovaj. Šta god da je suština, a nisam ni pokušao da dam odgovor na pitanje šta jeste, kada je "upakovana" u neadekvatnu formu dolazi se do toga da može biti zanemarena ukoliko to nekome odgovara. Poređenje da oduzimanjem dokumenata je izmišljen primer koji bi trebalo da pominjani slučaj i ionako besmislenu stvar naglasi još besmislenijim i bizarnijim primerom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:19 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

eli.lacrosse

Zaista ne mogu da proniknem u ono što ste mislili, van onoga što ste napisali. Te je moguće nerazumevanje, ali zato komentari i služe, da se isto otkloni.
Ne persiram ti jer mi objasniše da bonton na blogu podrazumeva način komunikacije u kojem se jedni drugima obraćamo sa "ti"; nemoj ni ti meni persirati.

I meni su objasnili, ali ja to objašnjenje nisam prihvatio.

Pogrešan utisak si stekao. Dotiče me to što se postojanje izjednačava sa registrovanjem. Da je neko tražio da se zabrani Udruženje pčelara ili Udruženje posmatrača ptica, i u tom slučaju bilo bi podjednako besmisleno da dobije odgovor da je to nemoguće jer to udruženje nije registrovano. Ti sad postavljaš još jedan znak jednakosti, između zabranjivanja i brisanja iz registra.

U pravnom smislu, ono koje nije regostrovano, ne postoji. Zabrana podrazumeva neke aktivne mere, najverovatnije od strane policije. To je proizvod, da ne kažem čega, jer udruženje postoji ako postoje oni koji se žele oko nečega udružiti, i verovatno ni US, ni pravila upisa u registar, a ni policija ih u tome ne može sprečiti. Ali, eto, jurićemo "indijance", možda nas jurnjava čini srećnim.
Nikako! Naprotiv, ja pokušavan da dokažem neophodnost zadovoljenja forme, da ne bi bilo slučajeva kao što je ovaj. Šta god da je suština, a nisam ni pokušao da dam odgovor na pitanje šta jeste, kada je "upakovana" u neadekvatnu formu dolazi se do toga da može biti zanemarena ukoliko to nekome odgovara. Poređenje da oduzimanjem dokumenata je izmišljen primer koji bi trebalo da pominjani slučaj i ionako besmislenu stvar naglasi još besmislenijim i bizarnijim primerom.

Želim da kažem da je to neka druga suština od one koja se promoviše.
Koja se to suština uopšte promoviše?
"EU je mesto gde, kada budemo ušli, imaćemo svi da jedemo"

A i međuvremenu ćemo juriti "indijance".
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:12 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

Želim da kažem da je to neka druga suština od one koja se promoviše.
Koja se to suština uopšte promoviše?

Otkuda sada priča o bilo kakvom promovisanju???

Da veruješ u ono što si napisao, bacio bi ličnu kartu i radio ko-zna-šta. Ne bi postojao pa shodno tome ne bi snosio odgovornost za bilo šta. Postao bi Nevidljivi Čovek.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:25 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

eli.lacrosse
Da veruješ u ono što si napisao, bacio bi ličnu kartu i radio ko-zna-šta. Ne bi postojao pa shodno tome ne bi snosio odgovornost za bilo šta. Postao bi Nevidljivi Čovek.

Pa ja nemam ličnu kartu.
eli.lacrosse eli.lacrosse 22:49 03.06.2011

Re: iz priče u praksu

Pa ja nemam ličnu kartu.


apach92 apach92 05:37 02.06.2011

E pa srecno!

to je sve sto mogu da kazem jer sam u proteklih pola godine i jace prosao sa grupom gradjana jedan slican proces. Mislim da sam sada vec dovoljno kompetantan da posmatrajuci dokumantaciju koju imam i prateci hronologiju dogadjaja mogu da napravim vrlo verovatnu krivu uspeha slicnih ideja uz napomenu da smo kao grupa uspeli da izazovemo `pozornost i uvazavanje` relevantnih subjekata na nas komplet ideja koji se bavi veoma bitnom problematikom gradjana Srbije.

Tesko mi je ovako sabajle da ti saopstim ali budite spremni na sve i na vise od toga. Imajte na umu dela nasih poznatih satiricara i komediografa, bivse, trenutne i buduce neresene afere i ma koliko apoliticni bili, napravite politicku mapu ljudi i Institucija sa kojima komunicirate. Neke stvari ce vam biti jasnije.

Sto se tice eUprave, nekako imam insajderski uvid u sve to. Ne znam da li si naklonjeniji teoriji ili praksi ili si podjednako za jedno i drugo ali realnost kako to zaista funkcionise nije uopste ohrabrujuca. A GUI jako lepo igleda. A koliko cujem i proces je dobro osmisljen

Ipak, s obzirom da ste dali predlog veoma bitnog zakona ostavljam veliku mogucnost da je to upravo ono sto je svim prethodnim inicijativama nedostajalo. Mozda je upravo to kljuc koji nedostaje da bi vladajuce strukture(ma ko one bile) zapocele pravu komunikaciju i izgradile zaista proaktivni odnos sa svojim gradjanima. Zelim da verujem u to.

Pogledacu predlog Zakona kasnije u toku dana.

ps. sad pogledao tvoj profil. Pa mi smo totalne kolege
dragan7557 dragan7557 08:06 02.06.2011

Re: E pa srecno!

A koliko cujem i proces je dobro osmisljen


Vala baš.

Naravno a milošću birokratije:

Oslobađanje od plaćanja takse

Član 7

Na akte za sprovođenje referenduma i ostvarivanje narodne inicijative, uključujući i overu potpisa, ne plaćaju se takse.

Aferim, da ima i nešto džabe.

cerski
dragan7557 dragan7557 10:36 02.06.2011

Re: E pa srecno!

napravite politicku mapu ljudi i Institucija sa kojima komunicirate.

Sa ovim pristupom se ne bih složio.

Provo treba (inicijatori) u skladu sa ciljanim rezultatima, da se opredele koji management sistem će biti prmenjen:

Management by Objective (MBO)
ili
Management by Control (MBC)


U direktnoj zavisnosti od odabranog Management sistema su sami rezultati koji se na terenu postižu.

Čini mi se nepotrebnim praviti polit mape pre opredeljenja za sam Management Sistem, pošto i jedan i drugi podrazumevaju mapiranje ljudi i Institucija, ali u skladu sa prilazom i odabranim sistemom, pa se sadržaji mapiranja definišu i koriste prema potrebama jednog ili drugog sistema.

cerski
apach92 apach92 10:43 02.06.2011

Re: E pa srecno!

slozio se ili ne, ljudi sa kojima dolazis u kontakt pri postizanju zadatog cilja u Srbiji a pitaju se za nesto malo znaju o sistemima menadzmenta. Cast izuzecima. Koje nisam susretao ali ko sam pa ja

A ovde ti govorim o prvom cilju a to je progurati Zakon.

dragan7557 dragan7557 10:58 02.06.2011

Re: E pa srecno!

apach92
slozio se ili ne, ljudi sa kojima dolazis u kontakt pri postizanju zadatog cilja malo znaju o sistemima menadzmenta.


Ma znam ja to, čak mislim da si i rojalan u oceni da malo znaju, pre će biti da su u pitanju potpune neznalice.

Na njih nisam ni mislio već na korisnike(inicijatore).
A ovde ti govorim o prvom cilju a to je progurati Zakon.

Pa upravo da bi se progurao zakon su i potrebna navedena znanja i odrednice.

Uzgred ne očekujem ja od politikanata i skupštinskih diskutananta da imaju uvid u pravi sadržaj i posledica Zakona za koji glasaju, jer isti ionako nemaju pojma za čega glasaju i koje posledice to proizvodi.

Kako Vožd naredi tako se i glasa.

cerski
apach92 apach92 11:04 02.06.2011

Re: E pa srecno!

i ja sam mislio da su za potrebe uvodjenja i `proguravanja` nekog zakona/pravila potrebna navedena znanja

sad uopste ne mislim tako.
dragan7557 dragan7557 11:16 02.06.2011

Re: E pa srecno!

A ovde ti govorim o prvom cilju a to je progurati Zakon.

Protivnici su već poznati i definisani:
Mehanizam koji ideju dovoljno razvije i iza nje poređa, u ad-hoc procesu podrške narodne inicijative, dovoljan broj građana da je plasira u formalni proces uređenja društva (zakonodavni proces) -


i mapirani ovde:
i time pomogne narodnim predstavnicima da lakše podrže ono što njihova baza podržava - je, po meni,


pošto pojava narodne inicijative sužava njihovo samovlašće i ugrožava prirodu partokratije.

cerski

p.s. realnost je da narodni predstavnici predstavljaju i služe svoje partijske interese, koje su pobrkali sa narodnim. Ovo nije slučaj samo u Srbiji.
dragan7557 dragan7557 11:20 02.06.2011

Re: E pa srecno!

sad uopste ne mislim tako.


dragan7557
A ovde ti govorim o prvom cilju a to je progurati Zakon.

Protivnici su već poznati i definisani:
Mehanizam koji ideju dovoljno razvije i iza nje poređa, u ad-hoc procesu podrške narodne inicijative, dovoljan broj građana da je plasira u formalni proces uređenja društva (zakonodavni proces) -


i mapirani ovde:
i time pomogne narodnim predstavnicima da lakše podrže ono što njihova baza podržava - je, po meni,


pošto pojava narodne inicijative sužava njihovo samovlašće i ugrožava prirodu partokratije.

cerski

p.s. realnost je da narodni predstavnici predstavljaju i služe svoje partijske interese, koje su pobrkali sa narodnim. Ovo nije slučaj samo u Srbiji.


To sam i pretpostavljao i zbog toga sve tako i ide. Zaboraviti: "da snaga kamen valja a um caruje," je po društvo veoma opasna stvar.

cerski
apach92 apach92 11:22 02.06.2011

Re: E pa srecno!

hehe hvala na ovoj analizi. Odlicno.
dragan7557 dragan7557 11:38 02.06.2011

Re: E pa srecno!

apach92
hehe hvala na ovoj analizi. Odlicno.

Nadam se da Vučko neće okarakterisati kao offtopichkarenje.

cerski
apach92 apach92 11:49 02.06.2011

Re: E pa srecno!

dragan7557

apach92hehe hvala na ovoj analizi. Odlicno.Nadam se da Vučko neće okarakterisati kao offtopichkarenje.cerski



ahaha da, kao ja kod Krugoline pa se uvredise.

Elem, mislim da smo ovde poprilicno na temi. Ili bar necemu veoma bitnom za temu.


Goran Vučković Goran Vučković 11:54 02.06.2011

Re: E pa srecno!

Nadam se da Vučko neće okarakterisati kao offtopichkarenje.

Naprotiv, mislim da je korisno posejati reference ovog tipa - neko ponekad i progugla posle.

Skoro sam gledao komentare na ovom klipu gde Saša Baron Koen u "ulozi" Alija Džija (Ali G) intervjuiše Nouma Čomskog. Među raznim glupostima i bljuvotinama primetim ovakav komentar "Pogledao sam malo ko je ovaj Čomski... kakav fascinantan čovek!" - i rekoh: Hvala Saša/Ali
dragan7557 dragan7557 12:00 02.06.2011

Re: E pa srecno!sa zakašnjenjem

ahaha da, kao ja kod Krugoline pa se uvredise.

Izvini nisam stavio da je tvoj copyright.

cerski
apach92 apach92 12:08 02.06.2011

Re: E pa srecno!sa zakašnjenjem

ma gde moj, maznuo sam to sa nekih manje ozbiljnih mreza :)
bauer. bauer. 07:05 02.06.2011

...

Ko, o čemu? Kurva o poštenju, Kondukter o zakašnjenju, a vojska o skraćenju! I, Vučko o e-upravi

Podržavam, samo tako! Toliko nam je na dohvat ruke, da nas samo bezobrazluk od nje deli.

U Americi funkcioniše sasvim dobro, btw (mnogi aspekti, kako gde, moglo bi i bolje, ali radi se na tome...).
dragan7557 dragan7557 07:18 02.06.2011

Re: ...

U Americi funkcioniše sasvim dobro, btw (mnogi aspekti, kako gde, moglo bi i bolje, ali radi se na tome...).

kod navedenih najbolje funkcioniše e-uprava dronima.

cerski

bauer. bauer. 07:26 02.06.2011

Re: ...

kod navedenih najbolje funkcioniše e-uprava dronima.

come again, please :(((...
dragan7557 dragan7557 07:59 02.06.2011

Re: ...

bauer.
kod navedenih najbolje funkcioniše e-uprava dronima.

come again, please :(((...

Ne razumem sadržaj a ni poruku.

cerski
mirelarado mirelarado 08:04 02.06.2011

Re: ...

bauer.
Podržavam, samo tako! Toliko nam je na dohvat ruke, da nas samo bezobrazluk od nje deli.


Да, неопходан је упоран и стрпљив безобразлук. :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:09 02.06.2011

Re: ...

bauer.
kod navedenih najbolje funkcioniše e-uprava dronima.

come again, please :(((...


Narodnjak Cerski se (opet) nadronovao nekih pečuraka. A narodnjak Blogi bi bolje uradio da peškir navuče sasvim preko glave i ne upušta se u komplikovana objašnjavanja u ovaj sitan sat.

BONUS: Hebala vas obojicu druga srbija, na čelu sa mnom. A sad da pročitate Vučkov tekst, otklikćete sve do poslednjeg linka koji je okačio i da se vratite sa korisnim sugestijama, da diskutujete o temi.
dragan7557 dragan7557 08:27 02.06.2011

Re: ...


BONUS: Hebala vas obojicu druga srbija, na čelu sa mnom. A sad da pročitate Vučkov tekst, otklikćete sve do poslednjeg linka koji je okačio i da se vratite sa korisnim sugestijama, da diskutujete o temi.

Ja ga pročitah, al' neznam šta tebi smeta.

Uzgred ja nisam nikakav narodnjak niti sam to ikada bio.

Što se sugestija tiče evo ovako:

Pošto predlog spominje i određuje potreban broj potpisa za referendum ili narodnu inicijativu 100.000 potpisa onda se narodna inicijativa da ustoličiti bez mnogo nagvaždanja.

Ali:
Ne znam da li si naklonjeniji teoriji ili praksi ili si podjednako za jedno i drugo ali realnost kako to zaista funkcionise nije uopste ohrabrujuca.


je ovde navedeno stanje simptomatično, i sve se svodi na pitanje "kako motivisati elektorat da ovaj instrument zaista što češće upotrebljava."

Uzgred videli smo kako su do sada kod Srbokratije prolazile razne inicijative, pa zato valjda apach92 i upozorava:

Ipak, s obzirom da ste dali predlog veoma bitnog zakona ostavljam veliku mogucnost da je to upravo ono sto je svim prethodnim inicijativama nedostajalo.



cerski
dragan7557 dragan7557 08:35 02.06.2011

Re: ...

ne upušta se u komplikovana objašnjavanja u ovaj sitan sat.



Alo bre, ođe je 09.38 hr. Ništa sitno već pijem četvrtu jutarnju kahvu.

cerski

p.s. od gljive jedem samo šampinjoni.

freehand freehand 09:21 02.06.2011

Re: ...

p.s. od gljive jedem samo šampinjoni.

I šampinjoni od tebe prave Don Huana?
Čoveče, blago tebi!
fantomas fantomas 09:34 02.06.2011

Re: ni prva, ni druga - normalna srbija

srdjan.pajic
BONUS: Hebala vas obojicu druga srbija, na čelu sa mnom. A sad da pročitate Vučkov tekst, otklikćete sve do poslednjeg linka koji je okačio i da se vratite sa korisnim sugestijama, da diskutujete o temi.


klasican(ne i kapitalni, ta kategorija je rezervisana iskljucivo za krkana) primerak wannabe drugosrbijanca:
- insistira na kreativnosti u diskusiji, spocitavajuci tuđu svojim epohalnim uvođenjem dileme "građanska" ili "narodna" u istu;
- trazi, od drugih, kompletnu elaboraciju teksta pre iznosenja misljenja, ne obaziruci se na cinjenicu kako je, po sopstvenom kazivanju, zapoceo komentarisanje a da nije procitao tekst;
- sve garnira sa par, vec, standardnih diskvalifikacija koje bi trebale da kompenzuju nedostatak argumenata(nemanja nja nja nja)...

i, jos, sto je istovremeno i dobar fazon i indikacija, potpuno omane sa drugosrbijanskom dihotomijom: lennon - kusturica.
fantomatsicna fantomatsicna 09:59 02.06.2011

Re: ...

p.s. od gljive jedem samo šampinjoni

Preporucujem probaj: Shii take i bukovacu(sumsku sniclu).Rado cu ti poslati recept(posto na ovu temu odavde i da kazem nesto nikoga nije briga)
dragan7557 dragan7557 10:45 02.06.2011

Re: ...

Čoveče, blago tebi!

Šta ti fali? Spopada te ljubomora, zavist ...?

cerski
dragan7557 dragan7557 12:18 02.06.2011

Re: ...

fantomatsicna
p.s. od gljive jedem samo šampinjoni

Preporucujem probaj: Shii take i bukovacu(sumsku sniclu).Rado cu ti poslati recept(posto na ovu temu odavde i da kazem nesto nikoga nije briga)

Pa pošalji na pp.

cerski
blogovatelj blogovatelj 18:55 02.06.2011

Re: ...

Ne razumem sadržaj a ni poruku.


Sad znas kako je nama kad citamo tvoje komentare...
blogovatelj blogovatelj 18:58 02.06.2011

Re: ...

A narodnjak Blogi bi bolje uradio da peškir navuče sasvim preko glave i ne upušta se u komplikovana objašnjavanja u ovaj sitan sat


Tebi svako ko ne misli ko ti odma narodnjak, a meni muka i od narodnjaka i od gradjana. Zato sam i otisao u beli svet, bas kao i ti.
Na Vuckovu temu nemam sta pametno da kazem, kao i ovicno. Meni kad citam Vucka kao da citam Sartra ili Mesu Selimovica. Al bez zezanja.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:03 02.06.2011

Re: ...

blogovatelj
a meni muka i od narodnjaka i od gradjana. Zato sam i otisao u beli svet

Jes', tamo gde su ljudi - ljudi, normalna je situacija.
Tamo gde se ljudi različito imenuju, odma' neka glupos'.
blogovatelj blogovatelj 21:02 02.06.2011

Re: ...

Jes', tamo gde su ljudi - ljudi, normalna je situacija.
Tamo gde se ljudi različito imenuju, odma' neka glupos'.


Tako nekako.
Ne mora da bude nuzno glupost, ali desava se cesto.
dragan7557 dragan7557 08:54 03.06.2011

Re: ...

blogovatelj
Ne razumem sadržaj a ni poruku.


Sad znas kako je nama kad citamo tvoje komentare...

Čini mi se da već godinama ne tražim ni toje mišljenje a ni stavove.
Isto važi i za osvrte.

cerski
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:09 02.06.2011

...

nemam običaj da ovo radim, tj. ne pročitam do kraja text, a komentarišem, ali:
ima mnogo da se klikće, čedo spije (a mož se razbudi u svakom trenutku iiii počinje igranka), ja tek počela i došča do ovde, pa da kažem dok još imam vremena:

slajdić:
narodna inicijativa
u korak s vremenom


vučko:
Ok, nije bilo tehničkih mogućnosti da se slajdovi prikažu,


f e n o m e n a ll NO
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:30 02.06.2011

Re: ...

snezana mihajlović
Goran Vučković
Ok, nije bilo tehničkih mogućnosti da se slajdovi prikažu

f e n o m e n a ll NO

"Skupštinska" opstrukcija?
Goran Vučković Goran Vučković 16:35 02.06.2011

Re: ...

"Skupštinska" opstrukcija?

Prilika za unapređenje procesa - narodnom inicijativom
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:47 02.06.2011

Re: ...

Goran Vučković
sz
"Skupštinska" opstrukcija?

Prilika za unapređenje procesa - narodnom inicijativom

Ili prekid procesa?
Ulazi "ekipa" u Skupštinu, i obznanjuje:
Orgija je završena!
Goran Vučković Goran Vučković 16:57 02.06.2011

Re: ...

Ili prekid procesa?
Ulazi "ekipa" u Skupštinu, i obznanjuje:
Orgija je završena!

Mislim da će podizanje standarda opremljenosti okruglih stolova ovog tipa biti jednostavnije nego neke druge stvari
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:11 02.06.2011

Re: ...

Goran Vučković
sz
Ili prekid procesa?Ulazi "ekipa" u Skupštinu, i obznanjuje:Orgija je završena!

Mislim da će podizanje standarda opremljenosti okruglih stolova ovog tipa biti jednostavnije nego neke druge stvari

Zaista nemaju opremu za prikazivanje slajdova? Pa to je jedan računar i jedan projektor! Mali detalj koji oslikava koliko su nisko u stanju da padnu kako bi zadržali status.

Čisto nasilje, ali da se podsetimo da batina ima dva kraja.
Goran Vučković Goran Vučković 17:14 02.06.2011

Re: ...

Zaista nemaju opremu za prikazivanje slajdova? Pa to je jedan računar i jedan projektor! Mali detalj koji oslikava koliko su nisko u stanju da padnu kako bi zadržali status.

Ne bi to bilo čudno meni toliko, da nisam pročitao ko je sve tamo bio:

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић отвориће Округли сто, а у уводном делу од 10,30 до 11,00 часова говориће и Шефица Мисије Савета Европе у Србији Антје Ротемунд, вршилац дужности Шефа Мисије ОЕБС-а г-дин Томас Мур и Амбасадор Швајцарске г-дин Ервин Хофер. Експерт проф. др Богољуб Милосављевић изложиће текст радне верзије закона о референдуму и народној иницијативи.

fixxerus fixxerus 08:24 02.06.2011

s.o.s.ovi:.








ljubitelji ritma
činimo posebnu sektu
međ ovim poljskim cvećem
ali, ako promenimo ritam
možda bude frke:
možda zaliči nekome
nedajbože
da preotimamo stvar
u svoje ruke
i teme
i konkubine
onim giikovima
i prasićima
i obesnima..

a možda malo sjebemo fiziku
i sve ostale hemije:
i tako mi sve to liči
više na klizište,
nego na glasalište

eh..
a kad smo vec kod s.o.s.- ova
predlažem da mislimo
gorimo
mislimo
volimo
i ne bojimo se gubitka
i pustimo sve opcije
ukinuti sve kofolzakone - s l o b o d o m
možda da skupimo neku kintu
i do novog sranja od izbora odštampamo par bilborda
u dve varijante:

jebeš moral, oću oral!

.. ili, možda samo za ovaj put, još jaču varijantu:

jebeš oral, xoću moral!

pa udri batice
pošto smo i tako
ustvari samo
jedna misao
putujmo, mislima
ekološki opravdano
malo košta
svratimo do borhesovog raja
one veeeeelike beeeele biblioteke
natočimo mallo goriva
svratimo kod mike genija
na jednu domaću kajsjevaču bezišta
svratimo do normedžin
i provučemo joj za 85godišnjicu prste kroz prirodnu kosu
odemo do zokija txe 1.
i duugo se gledamo u oči
čudeći se kako je telepatija jedino čudo
onda odemo kod zokija txe 2.
i potvrdimo se telepatijom zauvek
uplatimo voljenom kredit
da može da nam šalje makar sms-ove
i tako:
odabrati nešto bezbolno
za ovaj
kao globalnotopli dan:
uros_vozdovac uros_vozdovac 08:54 02.06.2011

Vučko

kako stoji stvar sa OSX platformom?
Goran Vučković Goran Vučković 09:08 02.06.2011

Re: Vučko

kako stoji stvar sa OSX platformom?

Ako misliš na rPeticiju ( "dostupna na Windows i Linux" ) - ja bih pričekao promenjeni član 51, da se ne zahteva da na obrascu za prikupljanje potpisa budu i "његово читко исписано име и презиме, адресу, јединствени матични број" - pošto to malkice obesmišljava elektronsko prikupljanje podataka, rekao bih. Mislim da je u ovom trenutku prioritet "elektronska narodna inicijativa za elektronsku narodnu inicijativu".
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:28 02.06.2011

Re: Vučko

Da mislio sam na rPeticiju, prosto imam organski otpor prema pravničkim definicijama, manifestuje se tako što mi se opako prispava kad čitam neki tekst pisan tim jezikom.
Usput divim se svima koji su u stanju da završe pravni fakultet, ajd inteligencija, nego samodisciplina tih ljudi me impresionira.
U stvari mislio sam da budemo bolji od zakonodavca da imamo spremno rešenje za sve, zato i pitam, da neko napravi paket i za OSX ak već nije, da pojurim?
Goran Vučković Goran Vučković 09:36 02.06.2011

Re: Vučko

U stvari mislio sam da budemo bolji od zakonodavca da imamo spremno rešenje za sve, zato i pitam, da neko napravi paket i za OSX ak već nije, da pojurim?

Čuj, nemam ništa protiv da neko i hipsterima omogući da organizuju narodne inicijative (još samo da organizovanje narodnih inicijativa postane cool ) - ali, kao što rekoh, džaba smo krečili ako se ne promeni zakon - a na promenu zakona neće uticati broj platformi na kojoj radi elektronsko prikupljanje ličnih podataka. Zato bih molio da svoje veze i vezice upotrebiš za organizovanje podrške inicijativi, na kojoj ćemo ovih dana raditi, kada bude pripremljena.
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:40 02.06.2011

Re: Vučko

Goran Vučković

Čuj, nemam ništa protiv da neko i hipsterima omogući da organizuju narodne inicijative (još samo da organizovanje narodnih inicijativa postane cool ) - ali, kao što rekoh, džaba smo krečili ako se ne promeni zakon - a na promenu zakona neće uticati broj platformi na kojoj radi elektronsko prikupljanje ličnih podataka.


Ajaja kakav bi to prizor bio hipsteri skupljaju potpise...
Usput doprinesem koliko mogu, naravno, ima neka mail lista da budemo u toku?
Goran Vučković Goran Vučković 09:42 02.06.2011

Re: Vučko

Usput doprinesem koliko mogu, naravno, ima neka mail lista da budemo u toku?

Javiću čim bude pripremljeno.
bocvena bocvena 08:58 02.06.2011

Pozdravljam!

Ovako umornoj od neostvarivanja najosnovnijih prava ovo mi izgleda kao da mi nudiš kolače umesto hleba, ali nije tako.
Želim da verujem da konstantan lični pritisak može da menja stvari.
jasnaz jasnaz 10:07 02.06.2011

:

freehand freehand 10:13 02.06.2011

Ako je

ovo jedan od lekova za sklerozu sistema, artritis šalterskog kolena i šalterske skolioze -
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:38 02.06.2011

Ко је вјера а ко невјера

Изузетан предлог и напор Горана, Ивана и Ивана.
Свака вам част, и подршка.
Ваља испратити сва ова документа, што ћу сада урадити, али сам обим истих указује на квалитет рада, и сигуран сам да ће накнадно читање (обавезно) само увећати поштовање према поменутој тројици.

А сада лоша страна коментара - судећи по конструкцији "наших" странака, изразито сумњам да ће подржати овакву иницијативу, или ће то урадити само оне које се налазе на цензусу (опструкција ће бити заснована на повећању трошкова и сметњама у саобраћају, на пр. електронски није добра идеја). Не бих се залетао са оценом да ће народна иницијатива (Уставом прописана) донети велики помак у заступању или квалитету и обиму закона, али ће бити један моћан апарат за дијагностиковање, те ће, уз одговарајуће учешће људи, у будућности јасно одређивати:

Ко је вјера, а ко невјера.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:40 03.06.2011

potpitanja

Vučko
Ok, nije bilo tehničkih mogućnosti da se slajdovi prikažu, a ljudi iz organizacije okruglog stola su mislili da deljenje odštampanih prezentacija članovima radne grupe koja je pripremala zakon nije najbolja ideja - ali je Ivan Grujić dobio priliku (oko 15 minuta vremena) da pomene ključne stvari iz ove prezentacije i još nekoliko tema koje je on pripremio, a koje se ne tiču informatike.


Vučko, pa dobro, kakav je konačno bio odziv prisutnih na tom okruglog stolu, u vezi sa temom? Krenuo si lepo da opisuješ šta se dešavalo, ali si se onda prebacio na to zašto misliš da je ovo bitno, gde je teško ne složiti se sa tobom. Nazirem izvesnu gorčinu, ali ok, interesuje me da li se sprema nova diskusija, u kojoj će organizatori stvoriti elementarne uslove za rad, a učesnici imati materijal dostavljen pre susreta?

Iz celog ovog tvog pasusa kojim si opisao "okrugli sto", meni ta javna rasprava deluje pomalo, kako da kažem, šalabajzerski. Jel' bilo tu uopšte nekog sposobnog da isprati prezentaciju koju ste sklepali, a koju niko nije video (i koja je, baj d vej, malo udav, ako smem da primetim, ali ok, verovatno ste je nabrzaka sastavili, u pokušaju da potrpate što više važnih aspekata u nju)?

Drugo, ono što mene interesuje je tvoja procena koliko je cela ova ideja implementabilna, u sadašnjim uslovima, pogotovu ako se ima u vidu vrlo neizvesna budućnost tekuće demokratske vlasti, nakon sledećeh izbora.

Konačno, koliko kapiram, parlament je već teško prebukiran gomilama "važnih" zakona koji čekaju u nekom redu da budu doneseni ili promenjeni. I ako sad tu krenu da im se muvaju neke gradjanske inicijative, koje će po prirodi stvari verovatno ići protiv većine partijskih interesa, sklon sam da verujem da one NIKAD neće doći na red za usvajanje. Drugim rečima, interesuje me kakav zaštitni mehanizam postoji, ili treba da se uspostavi, pa da naše ideje ne završavaju u nekom beskonačnom redu za čekanje? Ili što je još gore, i verovatnije, da budu namerno ignorisane, ili odbijene uz sumanuta obrazloženja, jer mogu (i hoće) da unesu poremećaj u fini koalicioni balans.
Goran Vučković Goran Vučković 10:04 03.06.2011

Re: potpitanja

Vučko, pa dobro, kakav je konačno bio odziv prisutnih na tom okruglog stolu, u vezi sa temom? Krenuo si lepo da opisuješ šta se dešavalo, ali si se onda prebacio na to zašto misliš da je ovo bitno, gde je teško ne složiti se sa tobom. Nazirem izvesnu gorčinu, ali ok, interesuje me da li se sprema nova diskusija, u kojoj će organizatori stvoriti elementarne uslove za rad, a učesnici imati materijal dostavljen pre susreta?

Ja sam preneo ono što sam čuo od drugih - pošto nisam bio tamo ne mogu baš opisivati u detalje.
Iz celog ovog tvog pasusa kojim si opisao "okrugli sto", meni ta javna rasprava deluje pomalo, kako da kažem, šalabajzerski. Jel' bilo tu uopšte nekog sposobnog da isprati prezentaciju koju ste sklepali, a koju niko nije video (i koja je, baj d vej, malo udav, ako smem da primetim, ali ok, verovatno ste je nabrzaka sastavili, u pokušaju da potrpate što više važnih aspekata u nju)?

Ivan je izložio te teme bez upotrebe prezentacije (čiji cilj je bio pre svega da popiše važne teme i napravi ilustraciju nekih procesa - ako ti nije teško reci molim te šta u njoj osećaš kao "udav". Javna rasprava će biti onoliko šalabajzerska koliko je šalabajzerskom napravimo. Ja se trudim da bude manje šalabajzerska, videćemo koliko će to uspeti.
Konačno, koliko kapiram, parlament je već teško prebukiran gomilama "važnih" zakona koji čekaju u nekom redu da budu doneseni ili promenjeni. I ako sad tu krenu da im se muvaju neke gradjanske inicijative, koje će po prirodi stvari verovatno ići protiv većine partijskih interesa, sklon sam da verujem da one NIKAD neće doći na red za usvajanje. Drugim rečima, interesuje me kakav zaštitni mehanizam postoji, ili treba da se uspostavi, pa da naše ideje ne završavaju u nekom beskonačnom redu za čekanje? Ili što je još gore, i verovatnije, da budu namerno ignorisane, ili odbijene uz sumanuta obrazloženja, jer mogu (i hoće) da unesu poremećaj u fini koalicioni balans.

Što se tiče zaštitnih mehanizama, mislim da bi pomoglo čitanje predloga zakona koji sam okačio a inače su neki od Ivanovih predloga izmena upravo vezani za taj deo.

Što se tiče zaposlenosti narodnih predstavnika, ja bih ipak rizikovao sa ovom narodnom inicijativom - nadam se da će nam i pored toga ostati živi i zdravi

Što se tiče protivljenja narodnih inicijativa partijskim interesima, čini mi se da je politika pre svega umetnost jedriličarenja. Pokušao sam to da objasnim i gore u glavnom tekstu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:45 03.06.2011

Re: potpitanja

Goran Vučković
Ja sam preneo ono što sam čuo od drugih - pošto nisam bio tamo ne mogu baš opisivati u detalje


Znači, u vezi sa odzivom nisi čuo ništa, ili prosto smatraš da je neproduktivno da nam preneseš? Pitam ovo jer hoću da odagnam taj osećaj da je "javna rasprava" čista formalnost, jer je zakon zahteva. A stiče se takav utisak, na osnovu slabe pripremljenosti od strane organizatora, i tvog izbegavanja da prepričaš kako je Ivanovo predstavljanje primljeno od strane prisutnih stranačkih predstavnika i predlagača zakona.

Vučko
ako ti nije teško reci molim te šta u njoj osećaš kao "udav".
Javna rasprava će biti onoliko šalabajzerska koliko je šalabajzerskom napravimo. Ja se trudim da bude manje šalabajzerska, videćemo koliko će to uspeti.


Sa tehničke strane, nakon drugog čitanja, dakle kad se čovek udubi, prezentacija je ok. Samo bih sažeo ona dva ili tri slajda sa upadljivo puno sitnog teksta. Sve to treba da se kaže, ali ne treba i da piše na slajdu (tekst u zagradama, na primer), jer ljudi instinktivno krenu da čitaju, umesto da slušaju, tako da su onda u panici da stignu. Pa niti razumeju pročitano, niti su čuli govornika. Mislim, znaš već to.

Takodje slajd 8 je malo vizuelno nejasan, mada uz govornika je verovatno ok. I, da, nedostaju redni brojevi slajdova. To je obavezno, pogotovu ako se očekuje dvosmerna komunikacija sa učesnicima okruglog stola.

Vučko

Što se tiče zaštitnih mehanizama, mislim da bi pomoglo čitanje predloga zakona koji sam okačio a inače su neki od Ivanovih predloga izmena upravo vezani za taj deo.


Pročitao . U stvari, potajno sam se nadao da ćeš mi skratiti muke i reći - max 60 dana + pravo žalbe Upravnom sudu, na koji mora da odgovori u roku od 15 dana. Sorry, i ja dobijem unutrašnje krvoliptanje kad otvorim fajl sa nekakvim pravnim aktom. E, jel to 60 radnih dana, ili 60 kalendarskih dana? Šta ako se pojavi inicijativa koja mora hitno da se razmotri? Drugo, da li je moguće da skupština zaista poštuje taj limit, i šta se dešava kad je predjen? Da li može negde da se isprati progres, to jest da se vidi red zakona koji čekaju na usvajanje i da se zna kad će otrprilike doći na red taj naš hipotetički Predlog?

Takodje, da li će biti javno dostupna lista glasanja narodnih poslanika u vezi sa inicijativom? Moguće je da ovo već funkcioniše, lakše je da te pitam. I na kraju, ako je inicijativa odbijena, da li će sami potpisnici biti u mogućnosti da vide obrazloženje, ili će morati da kontaktiraju inicijatora?

Vučko

Što se tiče zaposlenosti narodnih predstavnika, ja bih ipak rizikovao sa ovom narodnom inicijativom - nadam se da će nam i pored toga ostati živi i zdravi.


Ko ne reskira, taj ne dobija. Ne brinem se ja za njihovo zdravlje, nego za backlogging, koji ih sasvim sigurno neće naterati da rade prekovremeno. Ovih 60 dana može da bude baš nezgodno ako zahtev stigne neposredno pre leta, kad se svi razbeže na dugo očekivani i sasvim zasluženi odmor.

Vučko

Što se tiče protivljenja narodnih inicijativa partijskim interesima, čini mi se da je politika pre svega umetnost jedriličarenja. Pokušao sam to da objasnim i gore u glavnom tekstu.


Ovo lepo zvuči. Kao što rekoh, sasvim podržavam inicijativu i zahvalan sam vam za entuzijazam i vreme koje u ovu ideju ulažete.
Goran Vučković Goran Vučković 23:24 03.06.2011

Re: potpitanja

Pitam ovo jer hoću da odagnam taj osećaj da je "javna rasprava" čista formalnost, jer je zakon zahteva.

Javna rasprava je onoliko uspešna koliko javnost ima interesa za nju, računam. Video si spisak zvanica - nije da je baš formalnost, kad dođu svi ti koji su došli.

Sa tehničke strane, nakon drugog čitanja, dakle kad se čovek udubi, prezentacija je ok. Samo bih sažeo ona dva ili tri slajda sa upadljivo puno sitnog teksta. Sve to treba da se kaže, ali ne treba i da piše na slajdu (tekst u zagradama, na primer), jer ljudi instinktivno krenu da čitaju, umesto da slušaju, tako da su onda u panici da stignu. Pa niti razumeju pročitano, niti su čuli govornika. Mislim, znaš već to.

Takodje slajd 8 je malo vizuelno nejasan, mada uz govornika je verovatno ok. I, da, nedostaju redni brojevi slajdova. To je obavezno, pogotovu ako se očekuje dvosmerna komunikacija sa učesnicima okruglog stola.

Da, znam već to. Fora je u tome što su ti slajdovi bili mehanizam kojim smo Ivan, Ivan, Pleki i ja iterirali priču, pa su kompletne rečenice imale svojih čari.
Drugo, da li je moguće da skupština zaista poštuje taj limit, i šta se dešava kad je predjen? Da li može negde da se isprati progres, to jest da se vidi red zakona koji čekaju na usvajanje i da se zna kad će otrprilike doći na red taj naš hipotetički Predlog?

Na žalost prilično je komplikovano "ratovati" sa poslanicima, zato je tu ubačen upravni sud. Ovde u Britaniji su poslanici (donjeg doma) par puta pokušali da ukinu pravo dostupnosti javnih informacija kad se radi o njima samima, ono kad su ih pričepili za troškove - srećom ih je gornji dom ("lordovi" otkačio, a posle su ih dokrajčili na vrhovnom sudu - i onda je krenuo prljav veš.

Takodje, da li će biti javno dostupna lista glasanja narodnih poslanika u vezi sa inicijativom? Moguće je da ovo već funkcioniše, lakše je da te pitam. I na kraju, ako je inicijativa odbijena, da li će sami potpisnici biti u mogućnosti da vide obrazloženje, ili će morati da kontaktiraju inicijatora?

Ja se iskreno nadam da će novi sajt Narodne skupštine imati i ovo. Ovde u Britaniji ima jedna jako interesantna organizacija, zove se mySociety.org, i oni su napravili prepakivanje tih glasanja koja se daju po glasanju na sajtu parlamenta, da se vide po poslaniku (grebali sadržaj iz HTML) - evo recimo ko predstavlja moj kraj u UK parlamentu. Primeti kako je glasao po ključnim temama. Pogledaš i kažeš: kakvo đubre!

Likovi koji su ovo pravili su imali solidnih problema sa administracijom samo zbog toga što su podatke ovako prepakovali. I o ovome i o aferi sa troškovima, kao i još o nizu interesantnih tema o britanskoj demokratiji i javnom životu možeš da čitaš u ovoj sjajnoj knjizi. Heder Bruk je novinarka i ona je sa još par likova i isterala aferu o troškovima poslanika.
Goran Vučković Goran Vučković 23:34 04.06.2011

Tvit po tvit...

gordanac gordanac 13:41 05.06.2011

:))))

Goran Vučković:
Tvit po tvit...
#einicijativa


Idi, bre, Čubaka!
Mogu ti reći samo jedno:


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:03 05.06.2011

Re: :))))

Iliti "Ko u čuda veruje taj i čuda stvara!"
Goran Vučković Goran Vučković 19:18 05.06.2011

Re: :))))

Mogu ti reći samo jedno:

A ja mogu odgovoriti samo jedno: It ain't over till it's over

Možda smo skinuli zastavicu za srpsku Ginisovu knjigu rekorda - prvi put da se preko tvitera diskutuju željene izmene predloga zakona koji je u javnoj raspravi - ali ovde je cilj te izmene postići. Tako da, kao što neko reče na tom nizu komentara, tek je počelo

Biće novi blog večeras
gordanac gordanac 20:32 05.06.2011

ОК,...

...Chewbacca, you mean business, real deal, ha?
:))

Goran Vučković
Mogu ti reći samo jedno:

A ja mogu odgovoriti samo jedno: It ain't over till it's over

Možda smo skinuli zastavicu za srpsku Ginisovu knjigu rekorda - prvi put da se preko tvitera diskutuju željene izmene predloga zakona koji je u javnoj raspravi - ali ovde je cilj te izmene postići. Tako da, kao što neko reče na tom nizu komentara, tek je počelo

Biće novi blog večeras


Sasvim sigurno je takvo šta - prvi put...
(a kokanda će i sve ostalo biti - po prvi put)
Evo mog doprinosa ===>>> algoritam+kalendar
Nakon završetka javne rasprave, Vlada usvaja Predlog zakona i dostavlja ga skupštini, počinje proces podnošenja amandmana, ako se Predlog zakona uputi po hitnom postupku, amandmani se podnose do otvaranja rasprave u načelu, ako ne - pet dana pre početka sednice na kojoj se nalazi kao predlog dnevnog reda. Ako je sednica vanredna (održava se bilo kada do prvog radnog dana u oktobru) tada nema glasanja o Dnevnom redu, ovlašćeni da zakažu vanrednu sednicu sa datim (nepromenljivim) Dnevnim redom su Vlada ili 84 poslanika. Predlog zakona se debatuje na nadležnim odborima, u načelu i vodi se i rasprava o podnetim amandmanima. O amandmanima mišljenje daju Vlada i nadležni odbori. Amandman može prihvatiti Vlada, nadležni Odbor ili predstavnik Vlade na samoj sednici, tokom rasprave. Konačnu odluku o amandmanima donosi skupština u Danu za glasanje.

Procedura ruleZ. :))

Ja ću te pbaveštavati u kom trenutku procedure se Predlog zakona nalazi, kao i o pozicijama tokom pregovora o amandmanima.
Amandman može podneti svaki poslanik (ili grupa poslanika).
Preneću ovde (ili na twitter) sadržaje važnih amandmana, s komentarom KAKO utiču na bolju primenu zakona i KAKO stoje stvari sa pregovorima o pojedinim amandmanima.

Eto.
Goran Vučković Goran Vučković 21:25 05.06.2011

Re: ОК,...

Eto.

Lepo - znači hajde da probamo da ispratimo celu stvar od početka do kraja - i oborimo još nekoliko lokalnih Ginisovih rekorda

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana