Majsko je popodne i nije lako biti baš potpuno depresivan. Po ceo dan se znojiš i dišeš na škrge od neke nezdrave sparine, a onda, čim dođe popodne, padne neka olujna - letnja, avgustovska, kratkotrajna - kiša i donese kakvo-takvo osveženje, neki kvalitetniji zrak, Ozon šta li je ...
Kao i pre mesec dana kada se pojavio mladi luk, taj - posle rotkvica - najraniji vesnik prolećnih radosti, i sada sa svakim mogućim obrokom jedem i paradajz. Kao što sam tada širio miris luka jer sam ga jeo i sa belom kafom, tako sam pre neki dan jeo hleba s mašću, samo zato što to nekako ide sa paradajzom. A lepi su i krastavci, jedem ih uz sve kuvano, čorbasto, uz sve što se jede kašikom. Paradajz (sam, samo posoljen) i krastavci (u salati sa pavlakom i belim lukom) daju smisao svakom jelu. Plače mi se što znam da će mi ubrzo dosaditi ...
Ipak, nekako se uvek najviše radujem mladim krompirićima. Oni su mi najveća radost proleća. Ne bih da zvučim jadno ali prvi ovogodišnji obrok sa pečenim mladim krompirićima je bio nešto najlepše što sam doživeo ove godine. Bili su pečeni sa piletinom i što se mene tiče meso je bilo tu samo da krompirićima da ukus i šmek, težinu konkretnog jela. Jeo sam ih dok mi nije pripalo muka. Posle me je celo popodne mučio pritisak, ali vredelo je ...
Stigle su i jagode. One su voće kojem se uvek iskreno radujem kada ga vidim ispred sebe... Neko ih jede sa šlagom, neko ih posipa šećerom, ja ih jedem same, bez ičega. Slatke, kisele, zrele, prezrele, nedozrele - sve ih jedem bez priloga. Kada smo kod voća, evo uskoro će - zadnjih godina iz nekog razloga užasno skupe - trešnje. Čujem prodaju se na vezice a ne na kilogram... Strašno! Trešnje obožavam, iako se prečesto zalomi loša tura (nedozrele, neukusne, natrule...). I na kraju ne treba zaboraviti ni maline, iako ih veoma retko jedem - kako se odjednom pojave tako i brzo i nestanu - maline su svakako jedne od najlepših i najdelikatnijih voćki koje čovek može da okusi ...
Eto, ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani. Iako će neko reći da je izlaz u piću delotvorniji i što ne reći jeftiniji, nekako imam osećaj da će vam se trpeza puna prolećnog voća i povrća - bar ovih dana - mnogo više dopasti ...