Gastronauti| Život

Čoveče ne ljuti se

Inner Party RSS / 25.05.2011. u 15:34

Majsko je popodne i nije lako biti baš potpuno depresivan. Po ceo dan se znojiš i dišeš na škrge od neke nezdrave sparine, a onda, čim dođe popodne, padne neka olujna - letnja, avgustovska, kratkotrajna - kiša i donese kakvo-takvo osveženje, neki kvalitetniji zrak, Ozon šta li je ...

 

 

Kao i pre mesec dana kada se pojavio mladi luk, taj - posle rotkvica - najraniji vesnik prolećnih radosti, i sada sa svakim mogućim obrokom jedem i paradajz. Kao što sam tada širio miris luka jer sam ga jeo i sa belom kafom, tako sam pre neki dan jeo hleba s mašću, samo zato što to nekako ide sa paradajzom. A lepi su i krastavci, jedem ih uz sve kuvano, čorbasto, uz sve što se jede kašikom. Paradajz (sam, samo posoljen) i krastavci (u salati sa pavlakom i belim lukom) daju smisao svakom jelu. Plače mi se što znam da će mi ubrzo dosaditi ...

Ipak, nekako se uvek najviše radujem mladim krompirićima. Oni su mi najveća radost proleća. Ne bih da zvučim jadno ali prvi ovogodišnji obrok sa pečenim mladim krompirićima je bio nešto najlepše što sam doživeo ove godine. Bili su pečeni sa piletinom i što se mene tiče meso je bilo tu samo da krompirićima da ukus i šmek, težinu konkretnog jela. Jeo sam ih dok mi nije pripalo muka. Posle me je celo popodne mučio pritisak, ali vredelo je ...

Stigle su i jagode. One su voće kojem se uvek iskreno radujem kada ga vidim ispred sebe... Neko ih jede sa šlagom, neko ih posipa šećerom, ja ih jedem same, bez ičega. Slatke, kisele, zrele, prezrele, nedozrele - sve ih jedem bez priloga. Kada smo kod voća, evo uskoro će  - zadnjih godina iz nekog razloga užasno skupe -  trešnje. Čujem prodaju se na vezice a ne na kilogram... Strašno! Trešnje obožavam, iako se prečesto zalomi loša tura (nedozrele, neukusne, natrule...). I na kraju ne treba zaboraviti ni maline, iako ih veoma retko jedem - kako se odjednom pojave tako i brzo i nestanu - maline su svakako jedne od najlepših i najdelikatnijih voćki koje čovek može da okusi ... 

Eto, ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani. Iako će neko reći da je izlaz u piću delotvorniji i što ne reći jeftiniji, nekako imam osećaj da će vam se trpeza puna prolećnog voća i povrća - bar ovih dana - mnogo više dopasti ... 

 

 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 16:11 25.05.2011

nije tesko biti normalan

angie01 angie01 16:28 25.05.2011

je l mogu da te zamolim,

da prelomis tekst pre klipa, jer zbog njega ne moze da se otvara strana dalje od tvog bloga,
hvala unapred!
mariopan mariopan 16:43 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

Ajde priznaj gde si stavio kamere i kako si znao šta danas kuvam i šta imam za desert?

NIJE MOGUĆE da je sve ovo slučajnost?


Ja sam danas baš pažljivo izabrala jelovnik jer sam imala goste, jednu mladu damu, Parižanku, jednu gospođu sa Haitija i jednog brata iz Nove Kaledonije....i šta da im ponudim a da nije proja sa kajmakom i pršuta...pa zna se, mlade krompiriće (a oni ko puter, samo se tope)...supicu koja sve jezike govori... meso (samo da oboji ukuse)...gomilu salate od svega što sada može da se kupi.... i JAGODEEE !
Stvarno, neizreciv ukus ima sve to.

Brate po kašiki tebi
a.bojovic a.bojovic 16:48 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

angie01
da prelomis tekst pre klipa, jer zbog njega ne moze da se otvara strana dalje od tvog bloga,hvala unapred!

strana ne moze, al moze krastavac da se prelomi, pa mladi lukac, sa percini, tresnje s peteljku, jagode s dlaki i malince...
voda n ust daj ti podje...
Inner Party Inner Party 17:23 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

angie01
da prelomis tekst pre klipa, jer zbog njega ne moze da se otvara strana dalje od tvog bloga,
hvala unapred!


Posto ne znam sta se tacno desilo odlucio sam da uklonim klip. Nadam se da je sad OK, nije klip ni tako vazan, tek da ljudi slusaju nesto dok citaju ...
Inner Party Inner Party 17:36 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

mariopan
Ajde priznaj gde si stavio kamere


Znas ono kada ides kuci s posla, cekas gradski, pesacis, gladna, umorna, smorena, a u prolazu iz necijeg prozora zamirise nesto fino ... Hocu reci za neke stvari nije potrebna kamera, samo nos...
angie01 angie01 17:40 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

desilo odlucio sam da uklonim klip


hej, ja evo malo okasnila,..javila se i moderatorka5 i rekla da je prepravila-sto znaci da ga je premestila ispod linije preloma-ne vidi se dok ne otvoris blog-tako da ga vrati, barem na kraj teksta-izvini za zbrku, nama nekolicini se cela naslovna ne otvara, ako bloger postavi tube pre preloma!

hvala na razumevanju,
pozz,
angie
moderator05 moderator05 17:45 25.05.2011

Re: je l mogu da te zamolim,

angie01
desilo odlucio sam da uklonim klip


hej, ja evo malo okasnila,..javila se i moderatorka5 i rekla da je prepravila-sto znaci da ga je premestila ispod linije preloma-ne vidi se dok ne otvoris blog-tako da ga vrati, barem na kraj teksta-izvini za zbrku, nama nekolicini se cela naslovna ne otvara, ako bloger postavi tube pre preloma!

hvala na razumevanju,
pozz,
angie

Javila sam i autoru, ali on, čini se, nije video da ima PP (dve), pa evo da mu ovako javim.
JJ Beba JJ Beba 17:20 25.05.2011

jagodice

da, stigleeee jagode, jagodice male



Jagode sa šlagom u toplo popodne za Bela Hamvaša su božiji čalabrcak
priznajem da jagode čalabrcnem više puta do jednom dnevno u letnje popodne u pola šest



Strawberry Fields Forever
Inner Party Inner Party 17:39 25.05.2011

Re: jagodice

JJ Beba

Jagode sa šlagom


Znas to mi je vec nekako dezert, a ja hocu da to bude voce i samo voce. Picio bi ih onda sa sladoledom od vanile ... Da hocu tako ...
angie01 angie01 17:53 25.05.2011

Re: jagodice

Picio bi ih onda sa sladoledom od vanile ... Da hocu tako ...



spadalo92 spadalo92 18:52 25.05.2011

Re: jagodice

angie01
Picio bi ih onda sa sladoledom od vanile ... Da hocu tako ...






Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:52 25.05.2011

leto

Od svega, u Beogradu, najlepse su pijace. Kalenicevoj prete da ce da je modernizuju i zatvore sto je sasvim u duhu celavljenja zelenih beogradskih povrsina. Kakvo bogattstvo i kakva raskos o kojoj moze da se sanja. Place mi se kada udjem u samoposluge ovde u Americi, pa kada vidim kajsije koje ne mirisu, samo lice na kajsije, pripadne mi muka. I bas ti vesnici leta, krompirici, mlad luk, rotkvice... Najvise volim pecene krompirice sa mirodjijom i kiselim mlekom.
mariopan mariopan 18:08 25.05.2011

Re: leto

pecene krompirice sa mirodjijom i kiselim mlekom.

Aaaaaaaaaaaaaaah
spadalo92 spadalo92 18:57 25.05.2011

Re: leto

Jelena Pavlović
Od svega, u Beogradu, najlepse su pijace. Kalenicevoj prete da ce da je modernizuju i zatvore sto je sasvim u duhu celavljenja zelenih beogradskih povrsina. Kakvo bogattstvo i kakva raskos o kojoj moze da se sanja. Place mi se kada udjem u samoposluge ovde u Americi, pa kada vidim kajsije koje ne mirisu, samo lice na kajsije, pripadne mi muka. I bas ti vesnici leta, krompirici, mlad luk, rotkvice... Najvise volim pecene krompirice sa mirodjijom i kiselim mlekom.



kick68 kick68 19:21 25.05.2011

:)

ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani

Kad si se ti ovoga setio?:)))) Je l' ti znas otkad ja ovo primenjujem?:)))
Ili sto bi rekli Galageri: Where were you while I was getting high?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:36 25.05.2011

Izbedačiti me nećeš!

inner
Eto, ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani.


Šta je bre ovo, klonuli smo malo duhom, kanda? Jel to drma SEKA, ili kriza srednjeg doba, a nema se para za lekić (Porše)? .

Ne znam za te jagode, zašto su skupe, moj matori to gaji na bašti na kilotone, davimo se u njima. To jest davili smo se dok smo živeli na okupu. Mada, sad kako je omatorio i on kuka, kaže da je gajenje jagoda dosta zajebana radnja, to jest ima puno posla oko njih, da ih cinculiraš, da ispadnu dobre. A njegove baš jesu.

E zezam se, a vidim da tebi nije do toga, verovatno. Jel' planiraš da zbrišeš negde? Izgleda da si baš sazreo. Nedaj da ispadne ovako:

Inner Party Inner Party 20:10 25.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

srdjan.pajic
Nedaj da ispadne ovako:


Pre ce biti ovako:



Pa onda ovako:


vishnja92 vishnja92 21:25 25.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

Jel to drma SEKA

ne drma vise, sta lupas. preokrenula je zivot za 180 stepeni i sto se mene tice, sad moze i da krepa ili da zivi vecno - svejedno je. ionako se sve polupalo :))

nego zajebi to,
krompirici!!!

ja se svake godine rasplacem kad zagrizem prvi paradajz, ali krompirici su trajna strast. mada, i paradajz je. pojedes jedan do dva-tri-pet onako, a kod sestog se vec uhvatis za sir i hleb i zacine, i onda nek me neko pita zasto se leti gojim a zimi mrsam? pa oskudacija sinko. nije da nema sta da se jede, nego nema cemu da se raduje.
a jos fotosinteza - aiii.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:14 25.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

vishnja92
Jel to drma SEKA

ne drma vise, sta lupas. preokrenula je zivot za 180 stepeni i sto se mene tice, sad moze i da krepa ili da zivi vecno - svejedno je. ionako se sve polupalo :))

nego zajebi to,
krompirici!!!

ja se svake godine rasplacem kad zagrizem prvi paradajz, ali krompirici su trajna strast. mada, i paradajz je. pojedes jedan do dva-tri-pet onako, a kod sestog se vec uhvatis za sir i hleb i zacine, i onda nek me neko pita zasto se leti gojim a zimi mrsam? pa oskudacija sinko. nije da nema sta da se jede, nego nema cemu da se raduje.
a jos fotosinteza - aiii.


Uh, a što je bio dobar U2, meni sasvim dosta sreće, za ovo proleće. Ladno na stadionu, a mi gladni, spasle nas neke pletenice. Onda ušao The Edge, sa ovom pesmicom, i zapalio 30 iljada ljudi, baš je bilo otoplilo. .



Jukie Jukie 04:08 26.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

vishnja92
paradajz. pojedes jedan do dva-tri-pet onako, a kod sestog se vec uhvatis za sir i hleb i zacine, i onda nek me neko pita zasto se leti gojim a zimi mrsam?

Ništa mi ne pričaj. Meni su sendviči od svežeg paradajza i mekog belog hleba svojevremeno zvanično prekinuli Veliku Dijetu, što nije pošlo za rukom nikakvom sladoledu ili bilo kojem slasnom pecivu.
vishnja92 vishnja92 04:57 26.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

pnbb pnbb 15:47 26.05.2011

Re: Izbedačiti me nećeš!

a što je bio dobar U2

sta, bio si na snimanju amerikan idola?
AlexDunja AlexDunja 21:01 25.05.2011

:)

onaj štapić u sredini
stabljike mladog belog luka

koji ima idealan balans
rasprskavajuće hrskave strukture
i blagog ukusa
je neprocenjiv...

a traje koliko i u jesen
fenomenalna mlečna radost mladih oraha.
kratko:))

mmmmm
myredneckself myredneckself 22:05 25.05.2011

Obavezno prolećno jelo

Što lepo miriše ovaj post



Evo i zelenih sarmica, bez njih prolećni jelovnik ne bi bio to što jeste.
Ali, kad se kuvaju obavezno dodati mirođiju.
Posle naravno, kiselo mleko, pavlaka, mileram po želji...
(Moji vole uz njih još i rotkvice, na sitnije isečene)




Edit:

Ima i obrnuto, D.Bowie i B.Eno

shansona shansona 22:30 25.05.2011

Re: Obavezno prolećno jelo

Kad si kod mirodjije mladi krompirići i sos od mirodjije mmmmmmmm
myredneckself myredneckself 22:59 25.05.2011

Re: Obavezno prolećno jelo

shansona
Kad si kod mirodjije mladi krompirići i sos od mirodjije mmmmmmmm


vishnja92 vishnja92 04:59 26.05.2011

Re: :)

mlečna radost mladih oraha



(godinama nisam jela te takve mlecnoradosne)
AlexDunja AlexDunja 07:14 26.05.2011

Re: :)

(godinama nisam jela te takve mlecnoradosne)


ako ih nema na pijaci početkom jeseni,
ja idem u kradju:)

svake godine moram bar jednom da zagrizem.
strast je u pitanju:)
miloradkakmar miloradkakmar 22:51 25.05.2011

Eto,

zbog čega tri dana ašovim baštu, kičma da otpadne, razbijam svaku grudvicu, znoj lipti,tamanim korove na dubini od 30 cm, žuljevi pucaju... zbog mladog luka, krompirića, paradajza, rotkvica, krastavac...

" Deda, ka'će fišnje padnu mene..." - i ne silazi sa ljuljaške gledajući u crvenu krošnju.
vishnja92 vishnja92 04:56 26.05.2011

Re: Eto,

fišnje

!!! :)))

klinci :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:34 26.05.2011

Re: Eto,

vishnja92
fišnje

!!! :)))

klinci :)


Ok, dobila si nadimak na blogu: Fišnja.
fantomatsicna fantomatsicna 04:54 26.05.2011

Eto moje šanse

Da pokažem kulinarsko znanje.Dakle jagode proizvodim svake godine i to u tonskim količinama.Prvo ih jedemo sveže, pa ih preradjuemo u kompote, džemove, smrzavamo i punimo torte, kolače, smoothies i pravimo sirupe, sokove ma nešto sam sigurno zaboravila.Da, to radim od količina koje mi ostanu posle prodaje glavnice.
A za ukras koristimo tortu Pavlovu )onu čuvenu koju je je velingtonski majstor kreirao u vreme posete balerine Ane Pavlove u NZ.Ne može se zamisliti božićni ili još mnogi drugi praznici(sve izgovori), a da se gospodjica Pav ne pojavi na meniju.
Dakle brz recept

3 belanca(4 ako su jaja mala)
Naprstak soli
3/4 šolje belog sitnog šecera
1/4 šolje belog šećera
1 kašika gustina
1 kašičica soka od limuna ili belog sirćeta.

Metod:
Ulupaj belanca i so dok se ne pojave mehuri.Postepeno dosipaj sitan beli šećer i dalje miksaj.Najvažnije je da se sav šećer rastvori.
Masa je sada dosta gusta i sjaji se.Posebno umešaj sećer i gustin i dodaj pažljivo u šne.Sada dodaj i sirće i pažljivo mešaj.
Nacrtaj na kuhinjskom papiru krug precnika 20 cm.Špatulom vadi šne i rasporedi ga u krug.Ne brini ako sve nije ravno.Kasnije će to sve prektiti šlag i voće.

Peci u rerni 30 - 45 minuta na temperaturi od 150 stepeni Celzija.Ostavi kolač da se ohladi u rerni.
Dekoriši sa naslagama šlaga i jagodama...Dragi moji samo da vam napomenem nemojte misliti da kolač kad je gotov treba da puca kao puslice.On će spolja biti hrskav a unutra ..hmm kao šnenokle mek
Izvinjavam se autoru na slatkom upadu.Sam me je izazvao
A gotov kolač izgleda ovako:


srdjan.pajic srdjan.pajic 05:29 27.05.2011

Re: Eto moje šanse

fantomatsicna
Da pokažem kulinarsko znanje.Dakle jagode proizvodim svake godine i to u tonskim količinama.Prvo ih jedemo sveže, pa ih preradjuemo u kompote, džemove, smrzavamo i punimo torte, kolače, smoothies i pravimo sirupe, sokove ma nešto sam sigurno zaboravila.Da, to radim od količina koje mi ostanu posle prodaje glavnice.
A za ukras koristimo tortu Pavlovu )onu čuvenu koju je je velingtonski majstor kreirao u vreme posete balerine Ane Pavlove u NZ.Ne može se zamisliti božićni ili još mnogi drugi praznici(sve izgovori), a da se gospodjica Pav ne pojavi na meniju.
Dakle brz recept

3 belanca(4 ako su jaja mala)
Naprstak soli
3/4 šolje belog sitnog šecera
1/4 šolje belog šećera
1 kašika gustina
1 kašičica soka od limuna ili belog sirćeta.

Metod:
Ulupaj belanca i so dok se ne pojave mehuri.Postepeno dosipaj sitan beli šećer i dalje miksaj.Najvažnije je da se sav šećer rastvori.
Masa je sada dosta gusta i sjaji se.Posebno umešaj sećer i gustin i dodaj pažljivo u šne.Sada dodaj i sirće i pažljivo mešaj.
Nacrtaj na kuhinjskom papiru krug precnika 20 cm.Špatulom vadi šne i rasporedi ga u krug.Ne brini ako sve nije ravno.Kasnije će to sve prektiti šlag i voće.

Peci u rerni 30 - 45 minuta na temperaturi od 150 stepeni Celzija.Ostavi kolač da se ohladi u rerni.
Dekoriši sa naslagama šlaga i jagodama...Dragi moji samo da vam napomenem nemojte misliti da kolač kad je gotov treba da puca kao puslice.On će spolja biti hrskav a unutra ..hmm kao šnenokle mek
Izvinjavam se autoru na slatkom upadu.Sam me je izazvao
A gotov kolač izgleda ovako:




Gustin? Daj, bre, Fantazmagorična, pomagaj, kako se to na engleskom kaže?
Ostalo sve ima i recept zvuči jako dobro, čak i sa ovim našim nuklearnim nazovi jagodama. Taman da kod gospoje uknjižim koji po(j)en, na zez.



mariopan mariopan 20:20 27.05.2011

Re: Eto moje šanse


Gustin? Daj, bre, Fantazmagorična, pomagaj, kako se to na engleskom kaže?
Ostalo sve ima i recept zvuči jako dobro, čak i sa ovim našim nuklearnim nazovi jagodama. Taman da kod gospoje uknjižim koji po(j)en, na zez.



Gustin je fini beli skrob dobijen od kukuruza i koristi se kao brašno u kolačima ( i pudingu) - daje gustinu testu. Zato se kod nas tako i zove...ali tamo se verovatno zove drugačije?

Ako tako objasniš prodavačicama možda će one znati kako se to kod tebe zove, jer nije ni na engleskom isto svuda.

Recimo ja sam tražila testeninu za "pasticio" u Atini...a oni to na samom pakovanju pišu kao "lazanjaki" (male lazanje).. a ja neću lazanje ......dok nisam objasnila prodavačici šta hoću da kuvam nisam mogla da ih pronađem u milion vrsta špageta i raznih testenina što ih drže u supermarketu

PS
Ako ne nađeš gustin slobodno stavi istu količinu brašna..ali je lepše sa gustinom jer je sitniji i finiji.
sirano92 sirano92 09:17 26.05.2011

Uskoro ce i maline...

Prolece je dovoljan razlog da se covek lepo oseca.
Paradajz sa mladim lukom i uljem, krastavac sa belim lukom i pavlakom, jagode sa slagom... Njam! A posle maline, njima ne treba dodatak.
Verujem da me ostali nece razumeti, ali nikad se ne obradujem mladim krompiricima.
Ali, svejedno, covek moze prema svemu navedenom imati stav kao ja prema krompiricima, opet ce sigurno naci neku svoju prolecnu radost. I setnja i kafica u nekoj basti su na prolecnom suncu divna stvar.
Kad smo kod hrane, najlepse je sto sve te djakonije u prolece mogu da se postave i jedu na terasi.
Od mene preporuka za prolecni optimizam!
Rejlem Rejlem 09:40 26.05.2011

Preporukcina

ako ovih dana pomislite da nemate nigde nikoga, da vam je sve otišlo dođavola i da je sve postalo pomalo uzalud i besmisleno, uvek možete da potražite i nađete kakvu-takvu utehu u hrani.


I u boravku negde u zelenilu, van grada. U voznji biciklom. U druzenju sa svojom decom dok jos zele da se druze sa nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana