Društvo| Planeta| Politika

Sobarica i šef MMF-a

Glas Amerike RSS / 19.05.2011. u 19:24

U holivudskom filmu “Sobarica i senator” (Maid in Manhattan) skromna i vredna sobarica (Dženifer Lopez) pronalazi pravu ljubav sa zgodnim političarem (Rejf Fajns). U stvarnosti, kako nam pokazuju dva nova seksualna skandala, političari mogu biti skloni vezama sa služavakama, ali su te veze retko kada romantične i srećnog završetka. Najčešće su zataškavane, a ponekad se, izgleda, dese i bez pristanka same služavke. Ljubavna veza sa kućnom pomoćnicom bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Švarcenegera neće koštati političkog položaja, jer je čuvana u tajnosti dovoljno dugo da guverner završi svoj mandat, ali ga je koštala braka sa harizmatičnom i uticajnom Marijom Šrajver.

Moćni šef MMF-a, 62-godišnji Dominik Stros-Kan, u kratkom roku je od vrha moći i uticaja dospeo do dna, od hotelske sobe vredne 3,000 dolara na noć i prve klase Er Fransovog aviona, do zatvorske ćelije, zbog optužbi 30 godina mladje sobarice hotela Sofitel za pokušaj silovanja. “Sa beskrajnom tugom” podneo je ostavku na mesto direktora MMF-a (institucije kojoj je dao veliki doprinos da bi sada bacio senku na njen rad), i odlučno tvrdi da je nevin.

imf_kahn_teaser.jpg 

U svim komentarima se mora poći od osnovne tačke – Dominik Stros-Kan je nevin dok se ne dokaže suprotno. S jedne strane, i u samim finansijskim krugovima, on ima reputaciju “zavodnika”, po sopstvenom priznanju “žene su njegova slabost” i već je imao nekoliko dobro dokumentovanih afera. Posle sobarice iz Njujorka ( inače, poreklom iz Gvineje, jedne od najsiromašnijih zemalja sveta) nekoliko žena u raznim delovima sveta je istupilo sa tvrdnjama da je Stros-Kan pokušao da ih napastvuje. Mnogi su, na osnovu toga, skloni da poveruju u optužbu i pre konkretnih dokaza.

Na drugoj strani, verovalo se da Stros-Kan ima šanse da kao potencijalni predsednički kandidat socijalista pobedi Nikolu Sarkozija na sledećim izborima u Francuskoj, a on sam nagovestio je da očekuje da će politički protivnici pokušati da mu zadaju niski udarac upravo koristeći njegovu poznatu “slabost”. Zbog toga se mnogi pitaju da li bi Stros-Kan bio toliko arogantan, bahat i neoprezan da svoju sadašnju i buduću karijeru žrtvuje zbog kratkoročnog seksualnog impulsa u hotelu Sofitel. Drugi smatraju da je to upravo slučaj - da bogati i moćni ne žele da suzbijaju svoje impulse jer veruju da će moći da se izvuku iz svake situacije. I to su dve strane o kojima može da se razmišlja dok branioci i tužioci pripremaju svako svoj slučaj.

Zahvaljujući grozničavom radu američkih medija, saznaćemo sve o ručku Dominika Stros-Kana sa njegovom ćerkom, podatke o magnetnoj kartici – ključu hotelske sobe, kreditnim karticama, pratićemo digitalni i papirni trag njegovog kretanja po Njujorku tog fatalnog dana, podatke o njegovim razgovorima mobilnim telefonom, videćemo da li se vreme iz optužnice “slaže” sa njegovim kretanjem. Umesto “Sobarice sa Menhetna” gledaćemo stvarnu istragu nalik na epizodu krimi-serije “Mesto zločina – Njujork”.

Slučaj Stros-Kan se ovih dana razmatra iz raznih uglova – od parabole o padu moćnika, preko gnušanja nad obesnošću bogatih i uticajnih, pitanja o kvalitetu socijaliste koji vozi “poršea”, prima godišnju platu od $441,980.00, i dodatnih 79,000 za troškove, oslobodjeno poreza, prema izveštajima je vlasnik dva stana u Parizu, kuće u Marakešu i još jedne, u Džordžtaunu, ovde u Vašingtonu.

Zatim, dolazimo do priče o kulturološkim razlikama Francuza i Amerikanaca. (Na primer, francuska javnost bila je šokirana fotografijama šefa MMF-a u lisicama, jer u Francuskoj nije dozvoljeno objavljvanja fotografija optuženih osoba, već samo osudjenika, iako su takve fotografije poznatih ličnosti sasvim uobičajene u SAD.) Onda se u ceo slučaj upliću poznate predrasude – o Amerikancima kao puritancima i licemerima, a Francuzima kao opuštenim, liberalnim hedonistima, zbog čega neki u Francuskoj smatraju da je Stros-Kan žrtva američkog lažnog morala.

S druge strane, kako u svom komentaru zapaža novinar Kristofer Hičens, takve predrasude mora da su se “zapatile “ posle vremena kada je na čelu Francuske bio Šarl De Gol, “puritanac i odani muž koji svojoj supruzi Ivon nije pružio nijedan razlog za žalbu”, a na čelu SAD Džon F. Kenedi – o čijoj slabosti prema ženama ne treba posebno govoriti pa ona ipak nije ničim ugrozila njegov “mitski” status u američkom narodu.

Zapravo, mi, posmatrači baš kao i budući sudija, slučaj Stros-Kan treba da posmatramo van kulturoloških i socioloških okvira, kao jednostavno pitanje krivice, zločina i kazne. Istovremeno, ukoliko se krivica dokaže, pouka će biti upečatljiva upravo na sociološkom planu – da moćnici nisu van domašaja zakona, a da bespomoćne žrtve prestaju da budu bespomoćne onog trenutka kada se usprotive - i progovore.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dsk007 dsk007 19:56 19.05.2011

čovek..

je (zasluženo) puko ko zvečka.
detelji su poznati, a sutra će the sex maniac samo da ponudi duplo veću kauciju ne bi li ga pustili iz zatvora..onda na scenu stupaju velike pare i zataškavanje priče!



sesili sesili 20:15 19.05.2011

Slučajnost

Dok čitam detalje ove "priče" (naravno da mi je već poznata) na TV-u je priča o dve devojke sa majkom, koje žive u 22 kvadrata! Ali, kakvih kvadrata... A on u hotelz gde je noćenje 3.000 dolara! E, baš je život zaguljena pojava. Hteo preko hleba pogače? Šta se to neljudsko rodi u ljudima? Ružno i tužno.
blogov_kolac blogov_kolac 20:17 19.05.2011

CIA, snajka, CIA...

PITANJE KOJE SE NAMECE: A kako je uopste bilo moguce da u jednom tako elitnom hotelu sobarica upadne u apartman njihovog najuglednijeg gosta bas dok se kupa go u kupatilu?
OBJASNJENJE (ZVANICNA VERZIJA): Poslala je uprava hotela da mu se hitno izvini u njihovo ime jer mu je greskom u dorucak sipana Vijagra umesto nekog zacina koji je trazio.

(fora sa neta na koju sam juce naleteo)



koksy koksy 21:12 19.05.2011

Re: CIA, snajka, CIA...

A kako je uopste bilo moguce da u jednom tako elitnom hotelu sobarica upadne u apartman njihovog najuglednijeg gosta bas dok se go kupa u kupatilu.

Izem ti elitni hotel kad mu sobarice nisu elitne,
G r o f G r o f 20:57 19.05.2011

umetnički dojam 1...

Fore sa silovanjem postale su prozirne i krajnje je vreme da veliki igrači, kad žele nekoga diskreditovati, smisle nešto originalnije.
mariopan mariopan 21:10 19.05.2011

Re: umetnički dojam 1...

G r o f
Fore sa silovanjem postale su prozirne i krajnje je vreme da veliki igrači, kad žele nekoga diskreditovati, smisle nešto originalnije.

buba_truba buba_truba 22:03 19.05.2011

Re: umetnički dojam 1...

G r o f
Fore sa silovanjem postale su prozirne i krajnje je vreme da veliki igrači, kad žele nekoga diskreditovati, smisle nešto originalnije.

Vala baš! Silovanje je postala toliko sumnjiva "stvar" da će sve češće moći da se poziva na onu staru englesku: not believe a liar, even when he tels the truth... (ili tako nekako?), što nikako ne bi valjalo pa bi trebalo u KZ uneti kao krivično delo lažnu optužbu za silovanje, pa kako se kome "posreći".
Meni baš promućurno deluju ovi što se o'ma nalože na priču... OMG!
spadalo92 spadalo92 09:10 20.05.2011

Re: umetnički dojam 1...

G r o f
Fore sa silovanjem postale su prozirne i krajnje je vreme da veliki igrači, kad žele nekoga diskreditovati, smisle nešto originalnije.



Da ga pozovu u lov...
49 41 49 41 21:59 19.05.2011

Hoce li biti i film o tome,

koji je "pobrao" $ 75 miliona; samo sedmicu dana nakon premijere?
Kazezoze Kazezoze 22:05 19.05.2011

Re: Hoce li biti i film o tome,

49 41
koji je "pobrao" $ 75 miliona; samo sedmicu dana nakon premijere?

hoće, naziv mu je doduše izlizan "francuska sobarica", al holivud će sve učiniti da to nikom ne zasmeta.
dsk007 dsk007 22:42 19.05.2011

milion dolara

i the sex maniac je od sutra van zatvora, u kućnom pritvoru na, je li, Menhetnu, pod budnim okom policije..sud u Njujorku upravo doneo takvu odluku !!
a šta će biti sa siroticom iz Gvineje ??
bandina bandina 06:07 20.05.2011

Re: milion dolara

u kućnom pritvoru


On je u kucnom pritvoru, jer postoje ljudi koji su zavisni od profita, a on je izgleda zivi da demonstrira svoju moc...

Sta ce biti sa njom? Nadajmo se, samo najbolje...
mariopan mariopan 10:29 20.05.2011

Re: milion dolara

a šta će biti sa siroticom iz Gvineje ??

Ne brini, i ona je namirena

Misliš da je džabe glumila u igrokazu "jao siluju me" ?
buba_truba buba_truba 11:15 20.05.2011

Re: milion dolara

mariopan
a šta će biti sa siroticom iz Gvineje??

Ne brini, i ona je namirena
Misliš da je džabe glumila u igrokazu "jao siluju me" ?

Kako znate da je iz Gvineje?



Hvala, Ivana23
dsk007 dsk007 11:30 20.05.2011

Re: milion dolara

ma, da..i Tristane Banon je lagala, laže !!
antioksidant antioksidant 11:32 20.05.2011

Re: milion dolara

Kako znate da je iz Gvineje?



Hvala, Ivana23

ovo je tristan banon a ne aktuelna sobarica
buba_truba buba_truba 11:50 20.05.2011

Re: milion dolara

antioksidant
ovo je tristan banon a ne aktuelna sobarica

Moja greška, moje izvinjenje!
mariopan mariopan 12:45 20.05.2011

Re: milion dolara

dsk007
ma, da..i Tristane Banon je lagala, laže !!

Zašto je ćutala devet godina pa se sada setila da može svoju priču da naplati? Zanimljivo.

Kako ne znam šta se dešavalo u "četiri oka" tu je njena reč protiv njegove. Zašto da ne verujem i njemu? Zar su sve žene poštene a svi muškarci svinje?
Koliko uspešnih muškaraca, bez obzira na godine i fizički izgled, privlači mlade žene jer u im njima vide odskočnu dasku za karijeru ili udoban život bez muke? I na sve su spremne zarad toga? Kao da bi bilo prvi put?

Uopšte ne mislim da je on neko nevinašce..samo ne verujem da je silovatelj. On to može da plati i kao pametan čovek znao je da ga mnoge oči posmatraju.

Verovatno su znali da su žene nejgova slabost a tu je najlakše ( i najjeftinije) namestiti igru.
dsk007 dsk007 12:57 20.05.2011

Re: milion dolara

nije ćutala, uopšte nije ćutala, naprotiv, sad se samo bolje čuje !
prvo se informiši..
i ostatak komentara je krajnje problematičan, al' ti veruj šta hoćeš.
mariopan mariopan 15:00 20.05.2011

Re: milion dolara

dsk007
nije ćutala, uopšte nije ćutala, naprotiv, sad se samo bolje čuje !
prvo se informiši..
i ostatak komentara je krajnje problematičan, al' ti veruj šta hoćeš.

Ostatak komentara razmatra sve mogućnosti, ništa više.
pedja1008 pedja1008 22:25 20.05.2011

Re: milion dolara

Silovatelji su psihopatske licnosti i tu materijalni status ne igra nikakvu ulogu. A ako, ne daj boze, neko koga znate se nadje u slicnoj situaciji, sta cete joj reci, zasto izmisljas, mora da imas neki razlog...
mariopan mariopan 07:28 21.05.2011

Re: milion dolara

pedja1008
Silovatelji su psihopatske licnosti i tu materijalni status ne igra nikakvu ulogu. A ako, ne daj boze, neko koga znate se nadje u slicnoj situaciji, sta cete joj reci, zasto izmisljas, mora da imas neki razlog...

Pobrkao si lončiće.
Ovaj čovek je bio moćan i mogao je da zasmeta mnogima.......to što ne skačem na prvu loptu ne znači da podržavam silovatelje.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 07:06 20.05.2011

zavera

Ovo je garant zavera nacosa,popova,konzervativaca i "tzv neolibeala"
jedan sociajaldemokrata , levičar i etatista to nikad nebi mogao
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:44 20.05.2011

pitanje

koliko puta vam se desilo da vam u sobu udje sobarica dok se tusirate u kupatilu?
dsk007 dsk007 10:21 20.05.2011

Re: pitanje




pitanje
koliko puta vam se desilo da vam u sobu udje sobarica dok se tusirate u kupatilu?


m n o g o !!
mikimedic mikimedic 11:32 20.05.2011

Re: pitanje

nikad, na zalost!
sentinel26 sentinel26 09:59 20.05.2011

Posmatrači i "posmatrači"

Poštovani Glas Amerike,

U eri žestokog cunamija na srpsko pravosuđe koji ima i domaće i inostrane talase (mada je epicentar zemljostresa bio u Beogradu), a čitajući ovaj vaš tekst sjetio sam se nekih rečenica od prije 60-tak godina nadasve čuvenog Grge Zlatopera, spikera "Glasa Amerike" koji je emitovan iz Soluna da bi informirao nezadovoljnu radničku klasu, narode i narodnosti Jugoslavije o stvarnim događanjima u svijetu.

Kako ste divno ovo napisali:
slučaj Stros-Kan treba da posmatramo van kulturoloških i socioloških okvira, kao jednostavno pitanje krivice, zločina i kazne. Istovremeno, ukoliko se krivica dokaže, pouka će biti upečatljiva upravo na sociološkom planu – da moćnici nisu van domašaja zakona, a da bespomoćne žrtve prestaju da budu bespomoćne onog trenutka kada se usprotive - i progovore.


Vi odlično znate da sve što dolazi iz Amerike ne može u Evropi da se posmatra samo kao pitanje "zločina i kazne".

Da je umjesto hapšenja išla samo afera preko novina i tabloida, Štros-Kan bi i dalje bio kandidat broj jedan za budućeg predsjednika Francuske.
Ova "seksualna afera" (kao i prethodne) mu nije naškodila nego čin hapšenja.
Francuzi su znali da je on proslavljeni "ženskaroš" pa ipak mu je rejting bio najveći.
Međutim, njegova politička karijera je završena čak i ako dokaže da je nevin, smatra gospođa Marina Le Pen, jedan/a od protiv-kandidata.

Od ovoga hapšenja Amerika ubira poene za svoje sudove i za svoju policiju, pa čak i ako ga oslobode, njima će opet pripasti poeni. U Evropi nije tako.

Pošto se misija MMF-a trenutno nalazi u Beogradu, a neće tako brzo otići, imam neka pitanja za vas.

Hoće li po vašem mišljenju smjena Štros-Kana imati uticaja na politiku MMF-a prema Srbiji i srpskom novom zaduženju, koje je prava sića (džeparac) prema onom što se daje Rumuniji i još nekima, što se sprema za Irsku, Portugaliju a tek za Grčku da ne poredimo ?

Ovako je počelo:

Dominik Stros-Kan, izvršni direktor Međunarodnog montarnog fonda krenuo je iz Njujorka na nedjeljni sastanak sa njemačkom kancelarokom Angelom Merkel.

Nakon toga je trebalo u Briselu da razgovara sa evropskim ministrima finansija o tome da li je moguće spasiti Grčku, Portugal i Irsku i ako jeste kako to učiniti.

Desetak minuta pred polijetanje, u avion su se ukrcala tri muškarca u civilu.
Detektivi policija Njujorka i Nju Džerzija saopštili bankaru da mora da pođe sa njima. Izrecitovali mu razloge hapšenja, kao u amerikanskim filmovima.

Njegov zamjenik, Amerikanac, Džon Lipski preuzima kormilo (postaje VD izvršnog direktora) najmoćnije finansijske organizacije.

Sud tereti Dominika Stros-Kana za više krivičnih djela:
- pokušaj silovanja,
- seksualno zlostavljanje,
- kriminalni seksualni čin,
- nezakonito zadržavanje i
- nedopušteno dodirivanje.

Prijeti mu ukupna zatvorska kazna, (prema nekim tumačenjima), od 25 do 70 godina.

Poslije odbijanja ponuđene kaucije (million dolara i pasoš u deposit) za odbranu sa slobode Štros-Kan je podnio ostavku na funkciju izvršnog direktora u MMF.

Ovako nastavljeno:

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da vjeruje da sada nije pravo vrijeme za razmatranje nasljednika Dominika Stros-Kana na čelu MMF-a, ali da postoje dobri razlozi da to bude ličnost iz Evrope.Vjeruje da Evropa ima spremnog kandidata.

Bijela kuća se oglasila stavom da vjeruje da MMF može da obavlja svoj posao.
- Shvatili su da je MMF objavio da je postavio vršioca dužnosti direktora i da MMF ostaje u potpunosti operativan. Ostaju uvjereni da MMF može da obavlja efikasno svoj posao – rekao portparol Bijele kuće Džej Karni.

Hapšenje čelnika MMF-a izazvalo prve posljedice. Euro je pao na tržištima u Aziji.

Uslijedila je ekspresna odluka ministara finansija u Briselu da pokrivanjem portugalskog duga pokažu da mogu da funkcionišu i bez čelnika MMF-a.

Drugo poluvrijeme:

Sud odobrio “kućni pritvor” uz deposit od 5 miliona dolara i elektronski nadzor (narukvica) , a pošto on nema svoju kuću u Njujorku, odvode ga u onaj isti "njegov" apartman ("mjesto zločina" ) koji sada obezbjeđuje policija.

Ako ne može da napušta apartman i isti čuva policija čemu onda novčani depozit ?

Amerika je ipak popustila pred zahtjevom Njemačke, Francuske i Italije i pristaje da mjesto izvršnog direktora "vrati" Francuskoj (Evropi).

Znači budući novi šef „svjetskih finansijskih mučitelja“ će biti
Kristin Lagard (55) - ministarka finansija Francuske koju je Fajnenšal Tajms 2009. proglasio najboljim ministrom finansija u Evropi.

Ima li je i koja je nova cijena nagodbe - USA : EU ?
Ko će da je plati ?


dsk007 dsk007 10:45 20.05.2011

Pedro

sve i da je najveća zavera, DSK je - više puta rečeno a nikad opovrgnuto, čak je i sam govorio o svojim slabim tačkama na sledećim predsedničkim izborima : novac, žene, Jevrejin - odvratni ženskaroš.
matorac koji 'vata na silu jer on tako voli.
sigurno da mu nisu falile pare da plati čak i skupu žensku.
sladja mu sobarica.
ima u filmu "Kad jaganjci utihnu" ona čuvena rečenica Hanibala Lektora o serijskom ubici : "Volimo ono što stalno gledamo"..baš sam se setila kad je sve ovo sa DSK počelo.
još nije razjašnjeno šta je on tog dana uopšte radio u Njujorku, a ćerku koja se plasira kao razlog posete, video nije već je maHnito odjurio na aerodrom, zaboravio i mobilni u penthausu, pa zvao..sam sebi, u stvari, smestio.
inače, uveliko bi bio u Francuskoj gde bi Amerikanci mogli da mu pljunu pod najviši prozor.
ostatak priče je "Neka Visi Sobarica", ukoliko bi ona - njena priča - ikad postala javna !


edit : on je sigurno mislio i da je silovanje sobarice all inclusive u bagatelnu cenu penthausa.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 13:40 20.05.2011

Re: Posmatrači i "posmatrači"

A mozda je vec i sam sebi presudio. Naime, procitah upravo da sobarica zivi u stanu u Bronxu u zgradi u kojoj stanuju samo porodice sa HIV virusom....
sentinel26 sentinel26 12:43 23.05.2011

Re: D. S. K. 007

Gospođice/gđo DSK,
Pozdravljaju vas „Wikiliks“ i „Julijan Asanž“. Znate to je onaj tip što je „optužen“ za (uspješno ) „silovanje“ dvije švedske dame (nijesu sobarice ).

„W“ kaže da vi vjerovatno radite u američkom konzulatu (sličnoj ustanovi ), registrovali ste se za blog 18.05.2011. i za svoj nik uzeli inicijale gospodina koji se odaziva na ime Dominique Strauss-Kahn.

„Wikiliks“ želi dobronamjerno da vas upozori na sadržinu budućih depeša i da vam postavi nekoliko pitanja, istina može da bude nezgodno da „Glas Amerike“ odgovara na nezgodna pitanja, tu ste vi dežurni da zatrpavate sitovaciju (zna da korisnik-vlasnik naloga vjerovatno nije jedna osoba ).
Vi ste koristeći taj nalog i postavili tekst na blogu 19.05, jer „gazde“ očigledno i „nema“.

Na časovnik ne možete da utičete, a zna se da je
- avion trebao da poleti u 16.30 (po lokalnom vremenu),
- zadržan je po nalogu policije do 16.40,
- čekiranje putnika je moralo početi najkasnije u 14.30
- iz hotela se moralo poći najkasnije u 13,30 (vrijeme upada sobarice ).

Pitanja:
1) Zašto je uprava hotela čekala da prođe najmanje 60 minuta od odlaska DSK da pozove policiju i hitnu pomoć (došle su u hotel zajedno ) ?

2) Ako postoje razlozi za odlaganje poziva policiji, odakle razlozi za toliko odlaganje poziva hitne pomoći ?

3) Koliko minuta (ne sati ) je proteklo od pritvaranja DSK do dolaska francuskog konzula u zatvor na razgovor sa njime ? (Manje od 60’, ali koliko ? – Nije Njujork balkansko selo đe se mogu dovokivati kroz prozor ).

4) Kako su uspjeli da za narednih 60 minuta u ćeliju stigne njegov advokat ?

5) Kako se desilo da je u izborni štab N.Sarkozija prvo stigne lažna vijest o navodnom hapšenju DSK u hotelu i to prije zvaničnog saopštenja policije ?

6) Sa čijeg je telefona DSK zvao hotel (pošto je svoj zaboravio u hotelu ) ?

7) Kako to da protiv uprave hotela se ne otvara istraga iako ranije slučajeve „napastvovanja“ (dva navodna pokušaja silovanja ) nije prijavljivala policiji ?

8) Ko je prvi ušao u apartman 2806, poslije prijave - osoblje hotela ili policija ?

9) Zašto Amerika (USA ) može da siluje Evropu kad joj je volja i koliko joj volja ?!

mrdax mrdax 19:25 20.05.2011

Pad

Kako li je njemu sada mogu samo da pomislim.
Budes direktor MMF-a a zavrsis u zatvoru zbog silovanja sobarice.
dsk007 dsk007 19:39 20.05.2011

Re: Pad

ma, tuga samo takva !
ni suze mi ne pomažu..
Filip2412 Filip2412 20:21 20.05.2011

...

ma smesno, u svetu gde se mocni izvlace sa ubijanjem stotina hiljada ljudi ja treba verujem da je neko od mocnika pao zbog silovanja sobarice, pa u te bajke ni 2% ljudi ne veruje

PS: ladno mi obrisase sliku sa waterboarding, istina se svakome gadi u danasnjem svetu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana