Društvo

Pola blog, pola *ebem te živote

Biljana 77 RSS / 13.05.2011. u 19:01

ili ... imate li decu?  Ili bar poznajete nekog ko ima neku decu?

 

Negde na pola čupetanja po blogu oko toga da li golguza pevaljka uvredila decu ili su huligani nijedni hteli da uskrate istoj i njenim fanovima ljudske slobode odem da pročitam vesti. Iskrena da budem, sve ih ređe i selektivnije čitam. Ne umem da se distanciram pa me posle žulja po čitav dan. Ne mogu mirno da sedim, svađam se sa krivima i pravima, psujem državu i sve više podsećam samu sebe na svog ćaleta.

 

I onda pročitam tako da deca idu u školu gladna. * Da nemaju ništa sem parčeta - dva namazana džemom. Darafah-child-eating-bread_003.jpg jedva čekaju ponedeljak da i to pojedu. Da starijima daju okrajke, lakše ih sažvaću.  Pa mater vam svima, stvarno,sa sarkazmom i bez njega, sa štrajkom glađu, sa vašim postovima i žvakama, sa klikom kojom ste se okružili, sa pevaljkama samohranim majkama i pevaljakama gej ikonama!!!...Jeste li ikad bili gladni, jedan sat, jedan dan? Ja nisam. Ne mogu ni da zamislim kako je to. To su bre gladna deca. I koliko ih ima? I gde sve? 

 

 

 

 

Ovaj drugi deo teksta je za ljude. Za one koji znaju šta znači imati, nemati, deliti, tražiti, davati. Za one koji stvarno žive u Srbiji. I u kojoj od ljudi ima ponešto za ljude. 

Za one koji imaju dvojke, trojke, četvorke - prvi sajt na kojem mogu da razgovaraju o temama koje samo oni mogu da razumeju, a mi ostali da se pitamo - Ma kako to?  Dakle,ako imate nedomice oko toga šta i kako, ako imate šta da date ili vam nešto treba, ako vam je dosta glupih pitanja koja samo vama postavljaju - www.234.co.rs

Za one koji imaju ili nemaju, za one koji poznaju one koji imaju ili nemaju - site na kojem se možete prijaviti da date ono što vam ne treba ili da potražite za svoje dete ono što mu treba.  Svi imamo preraslu garderobu na koja je nekome neophodna. Mnogo nas poznaje nekog kome bi ovakva pomoć dobrodošla. Zato - www.obucimodecu.com

*Svi koji žele da pomoguno mogu se obratiti na SOS broj telefona Fonda B92 064 8141242 ili donirati 100 dinara kao sms poruku za akciju Hrana za sve na broj telefona 2500 koji važi za sve mreze u Srbiji.)

Tagovi



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 19:03 13.05.2011

Sasvim odgovara



EDIT: Pišući ovaj tekst imala sam u vidu još dve stvari koje sam na kraju ipak zaboravila. Jedna je da nečijem detetu život visi o koncu jer su nam inkubatori stari preko 35 godina, a deca se zbog nemanja lifta nose stepeništem i ventiliraju ručno. Nečijem detetu, prevremeno rođenom, na ivici života i smrti, dodatno se rizikuje život opremom za koju nema originalnih rezervnih delova, ovlaćenog servisa i garancije. Pa oni ne bi uzeli ni veš mašinu pod tim uslovima. Ministar se po objavljivanju vesti namerio da pomogne kol'ko može. Pa koga oni zajebavaju? Nije znao dok nije došlo u medije ili nije važno dok ne dođe u medije?

Neki dan se žena porodila u stanu na Novom Beogradu. Pomoć joj pružila za'ava. Komentari na vest mogu da se podele u tri grupe
- pa šta, jaka stvar i moja baba je tako;
- na zapadu to postaje sasvim normalno;
- čestitke, pozdravi i sl.
Svaka čast toj ženi, svaka čast njenoj pribranoj zaovi. Samo zašto se nikok, počev od novinara, nije zapitao kako je moguće da za 15 minuta stigne zaova porodilje, žena se porodi, pa tek onda stigne inicijalno pozvana hitna pomoć? U subotu, u 6 ujutru? Očigledno nam je svima to normalno. Niko se pita šta bi bilo da je prođaj bio iole komplikovan?
ivana23 ivana23 19:26 13.05.2011

***

Preko vikenda prebiram po plakarima i u ponedeljak zovem. Sevap.



Biljana 77 Biljana 77 22:14 13.05.2011

Re: ***

Preko vikenda prebiram po plakarima i u ponedeljak zovem



+ verujem da dolazi u obzir i varijanta da prijavite nekog za koga znate da mu je pomoć neophodna a nema mogućnosti da se javi (nema net, i sl.)
cvetkonoplje cvetkonoplje 19:34 13.05.2011

...

eh ... gladna deca, to je pase ...

gologuza pevaljka, to je tako slatko, to je kemp!
fantomas fantomas 19:52 13.05.2011

kosa mi se na glavi dize,

i strasno me ljuti - kad vidim kako donirajuci sms porukom hranimo i nezasite lihvare kroz pdv + pumt.
kako njih ne samo zaobici, nego i izvrci ruglu, a novac uplatiti samo za one kojima je stvarno neophodan?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 13.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

Teško...zažmuriti zbog sevapa, druge nema...
Biljana 77 Biljana 77 21:30 13.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

.zažmuriti zbog sevapa, druge nema

Ili pokrenuti neku incijativu (uz zdušnu podršku medija) da humanitarne donacije makar za hranu i lečenje budu oslobođene PDV-a?
mirelarado mirelarado 22:15 13.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

Biljana 77
.zažmuriti zbog sevapa, druge nema

Ili pokrenuti neku incijativu (uz zdušnu podršku medija) da humanitarne donacije makar za hranu i lečenje budu oslobođene PDV-a?


Осим тога, уместо да нам уз рачуне за "инфостан" нуде уплатнице за црквене донације, угрожена деца морала би да имају апсолутно првенство.
dragan7557 dragan7557 22:24 13.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

i strasno me ljuti - kad vidim kako donirajuci sms porukom hranimo i nezasite lihvare kroz pdv + pumt.

A koji moron iz vlasti se setio da naplaćuje PDV na pomoć?

Uzgred može se organizovati akcija zasipanja e-mail porukama gospodu iz vlasti, ministarstva skupštinu(onu, čiji poslanici žderu u skupštinskom restoranu skoro džabe), Vožda Res Publikum-a, kao i ostale neodgovorne, ASOCIJALNE đilkoše, koji su na vlasti. Valjda će im neko od mnoštva njihovih sluga smeti da nešto kaže.

cerski

p.s. šta je pumt?
fantomas fantomas 00:15 14.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

dragan7557
p.s. šta je pumt?


postavio si dobro pitanje.
ja sam na baneru hrana za sve, koji se nalazi na vrhu ove blog stranice, procitao kako se na sms placa pdv i pumt, i, onako besan, to apostrofirao ne razmisljajuci puno.
sad kad si pitao setio sam se da je taj dodatni porez na mobilnu telefoniju nedavno ukinut, pa se pitam da li to samo baner nije azuriran, ili opet nesto muljaju?
ako drzava ima dobru volju da pomogne, makar ta dobra volja i bila indukovana necijom prozivkom - pdv moze biti ukinut kao kod donacija za pomoc japanu.

mislim da je tvoj predlog za akciju uznemiravanja vlasti zasipanjem mejlovima odlican, ali da ga, sto rece biljana77, treba kombinovati i sa uznemiravanjem javnosti putem medija, jer đilkoši tek na mikrofon ili kameru reaguju.
Vesna Denčić Vesna Denčić 03:10 14.05.2011

Re: kosa mi se na glavi dize,

dragan7557
i strasno me ljuti - kad vidim kako donirajuci sms porukom hranimo i nezasite lihvare kroz pdv + pumt.

A koji moron iz vlasti se setio da naplaćuje PDV na pomoć?


Većina takvih (morona) je na vlasti i nesmetano donose imbecilne zakone! Kad ono beše stigao neki skener iz inostranstva kao pomoć bolnici (dal' u Užicu, zaboravila sam već jer je sličnih bisera bilo previše), koja nije mogla da ga preuzme jer nije mogla da plati užasno visoku cifru za PDV... Kakva je to pomoć ako moraš da platiš?

Isti ili slični moroni doneli su zakon kojim se i teškim invalidima odbija od previše mizerne penzije ako su kojim slučajem uspeli, zbog preostale intelektualne sposobnosti, da zarade koji dinar. A samo oni koji u porodici imaju invalidnu osobu znaju koliko novca iziskuju samo osnovne potrebe, čak i one najbanalnije, kao što je druženje sa ostatkom sveta, da ne pominjem lekove i još trista čuda pride.

Svi smo sažaljivi na decu, ali čini se da živimo u zemlji koja ima previše stanovništva "sa posebnim potrebama", a tu potrebu uglavnom iskoriste nedokucane estradne zvezde u koje mahom spadaju razulareni političari i pevaljke koje ciče i cupkaju im u krilu.

Strašno!

Pritom i da čitaju, kao što ne čitaju, ova naša pisanija, ne bi se mnogo potresli, njima i njihovim najbližima je trenutno dobro i grabe svim silama što je moguće više, dok mogu, da im ostane dobro i kad i ako ostanu bez vlasti.

Ništa ne može da pomuti razum kao osećaj moći.

libkonz libkonz 20:21 13.05.2011

Nikad nisam voleo

rečenice tipa "država dala pare za ovo, a nema za ono", ali ovo mora biti prvo na spisku. Dozvoliti da imamo gladne, a naročito gladnu decu, je sramotno, jadno. Pustio sam sms na 2500 da bih se ja bolje osećao, ali to nije dovoljno. Kad nam je vlast usrana i od njih ne možeš ništa očekivati, ostaje nam samo da razmišljamo šta možemo uraditi kao pojedinci.
mariopan mariopan 20:39 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo



Joooj živote !!


Ta vrsta solidarnosti je oduvek prisutna među nama blogerima i biće uplaćeno ako već nemam ništa da poklonim a da je za malu decu...samo mi se psuje i vlast i država koja ni svoju decu ne može da nahrani....a jel se to beše baš Precednik sa svitom skoro slikao sa nekom decom na dan slave DS, pa su mu deca prvo rekla da nisu gladna? Baš to su mu rekla i sama su to smislila, niko ih nije nagovorio?


Da li on čita vesti?
ŠTA misli da uradi po tom pitanju?
kukusigameni kukusigameni 21:04 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo

Mene je danas zesce izbedacila ova vest. Mislio sam cak da pokrenemo neku akciju ovde ali pripremam nesto drugo. Uzas. Deca, pa jos specijalna skola, pa jos gladna. Bem ti zalost.
sesili sesili 21:13 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo

Bem ti žalost i život! Šta reći na ovakav tekst. Svi mi to pročitamo, vidimo, čujemo i pomognemo, koliko možemo. Nisam sigurna da je TO dovoljno i da TAKO treba rešavati problem. Nije na odmet, svakako. Ali, kako NJIH prisiliti da rešavaju probleme?
Biljana 77 Biljana 77 21:25 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo

Ali, kako NJIH prisiliti da rešavaju probleme?

Nemam odgovor. Samo sam tužna. I besna. Što nas obične ljude teraju da se osećamo postiđeno i krivo. Jer neko nema ni to malo što mi imamo.
tsunade tsunade 23:09 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo

Dozvoliti da imamo gladne, a naročito gladnu decu, je sramotno, jadno.


kad sam danas procitala ovu vest imala sam istu tu reakciju jada, nemochi, ocaja, depre u ovoj srbiji... verujem da srbija nikad nije bila gladnija cak ni u vreme slobe (ne mogu da verujem da ovo pisem)... ocajno odradjena kriminalna privatizacija dosla na naplatu...
4krofnica 4krofnica 23:11 13.05.2011

Re: Nikad nisam voleo

ma ceo dan mi je zlo od ove vesti.

kako je moguce da bilo sta uradis u ovoj prokletoj drzavi ako nisi NAHRANIO ljude. kako mozes da imas plan za bilo sta drugo??

skoro sam citala o nekoj narodnoj kuhinji koju je jedno vreme donirao neki nas gastos, pa vise ne moze i oni se zale da lokalna samouprava nema para. secam se da je bila cifra od nekih 600 hilj. na mesecnoj bazi. eeeeeeeeeej! pa koja je to sica da neko ne bude gladan, aman. nekom govnaru je dnevni dzeparac. a gradis mostove, pravis prijeme, putuje kurta i murta, portreti, fasade...?

fuj.
dragan7557 dragan7557 10:48 14.05.2011

Re: šta se zbilja dešava

Da li on čita vesti?

Kao prvo da razjasnim da ne samo predsednici država već ni drugi CEO ne čitaju vesti (moje dugogodišnje lično iskustvo kao CEO) jer za to prosto ne postoji dovoljno vremena.

Selektirani relevantni novinski članci (vesti) se svakog jutra podnose pod nos CEO-a, a od toga CEO stigne da letimično pregleda oko 10% (obično samo naslove), onih koji imaju naviši stepen relevancije u datom okviru najhitnijih reakcija, i/ili generalne informisanosti.

Za tekuće alarmancije je tu TV u svakom domenu gde se CEO kreće, kao i za te radnje (praćenje relevantnih događanja), zadužen tim stručnjaka za koji tim se predpostavlja da je u stanju da "građu" "pročisiti" i da na uvid CEO-a podnesu isključivo ono što je od važnosti. Ovi timovi služe za žaštiti svakog CEO-a od nepotrebnog trošenja vremena.

Najčešće se dešava da CEO nema vremena zbog prečih obaveza čak ni za gore navedenih 10%, pa se onda oslanja na svoje službenike.

I da dodam, rukovođenje velikim organizacijama je vrlo kompleksan posao uz punu primenu vertikalne strukture informisanja, gde do vrha dopiru samo strogo selektirane informacije.
Da se ovakvim načinom funkcionisanja svaki CEO "odseca" od realnosti, nije ni potrebno objašnjavati.

cerski

yugaya yugaya 21:25 13.05.2011

.

Retko lajem ali ovo je prevršilo svaku meru. Ja sve mislim pa izeš ti to, vlast kvari ljude, ali zar ovako bezočno, ovako neljudski, ta škola je na dve ulice od gradske kuće u kojoj sede ti ološi jedni lopovski, ta škola je jedina takva ustanova u gradu, oprostim vam i pozorište i olimpijske fontane i Rajhlove kuće što ste srušili sa sve suncem u reljefu i bogatstva što ste namakli odonda kada ste došli na vlast ali ovo je neoprostivo.

Gradonačelnik se nedavno lomatao po inostranstvu da predstavi subotičku kulturu - sad prebiram po glavi koliko li je samo to tancovanje po autobusima i svita besnih kola okrajaka od leba koštalo, koja bre kultura kada su ti najnesretnija, najsiromašnija, najugroženija deca u gradu gladna?

Sram vas bilo sve redom , mene je od vas tako i toliko sramota da mi došlo u zemlju da propadnem.

Čak i u ona najcrnja vremena je postojao program besplatnih obroka za najsiromašniju decu. I to ste pokrali bagro nijedna.

Biljana 77 Biljana 77 21:26 13.05.2011

Re: .

mene je od vas tako i toliko sramota da mi došlo u zemlju da propadnem.

To je valjda i suština ovoga što napisah.
arianna arianna 21:43 13.05.2011

**


Situacija je na žalost identična u većini specijalnih škola u Srbiji i Subotica nije izuzetak. Tačno je da mnoga deca gladna idu na nastavu.

Pitanje je zašto centar za socijalni rad ne finansira, besplatne užine za socijalno najugroženije učenike?!


Sve pohvale za fond b92 i akciju "Hrana za sve"



edit:


a i zanima me od kojih para je direktorka iz priloga sebi opremila kancelariju sa ravnim kompjuterskim monitorom i skupim kancelarijskim nameštajem, te iz tako skrojenog radnog ambijenta priča o gladnoj deci?
dragan7557 dragan7557 22:10 13.05.2011

Re: Ovo zahteva akciju

arianna

Situacija je na žalost identična u većini specijalnih škola u Srbiji i Subotica nije izuzetak. Tačno je da mnoga deca gladna idu na nastavu.

Pitanje je zašto centar za socijalni rad ne finansira, besplatne užine za socijalno najugroženije učenike?!


Sve pohvale za fond b92 i akciju "Hrana za sve"

Ovaj članak sam već ranije spomenuo kod Vučka na blogu, čim sam ga večeras pročitao.

Ovakve stvari (ako su istinite) su toliko sramotne i teške da ih je potrebno publikovati u najčitanije evropske medije, pa da se vlast u Srbiji dozove pameti.

Ovo nije skandal, ovo je ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI, i kao takav zaslužuje publikaciju na svim medijima Evrope dastupnim blogerima.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:44 13.05.2011

Re: ** rešenje

a i zanima me od kojih para je direktorka iz priloga sebi opremila kancelariju sa ravnim kompjuterskim monitorom i skupim kancelarijskim nameštajem, te iz tako skrojenog radnog ambijenta priča o gladnoj deci?


Budžetskih ili donatorskih ili oba.

cerski

arianna arianna 22:52 13.05.2011

Re: ** rešenje

dragan7557
a i zanima me od kojih para je direktorka iz priloga sebi opremila kancelariju sa ravnim kompjuterskim monitorom i skupim kancelarijskim nameštajem, te iz tako skrojenog radnog ambijenta priča o gladnoj deci?


Budžetskih ili donatorskih ili oba.

cerski


a gde je gospodja direktor bila do sad,pa sredstva za užine nisu tražena iz budzeta ili donatora?

čeka se šta? novinar da napravi prilog i objavi nečiji nemar/nesposobnost ili je to radna obaveza direktora ili je nameštaj važniji od dece?!




arianna arianna 00:28 14.05.2011

Re: ** rešenje

lično mislim da je ova škola zrela za vanredni inspekcijski pregled, kako bi se utvrdilo ko i šta radi

počev od prioriteta u raspodeli novčanih sredstava, do neispoštovanog kodeksa oblačenja od strane socijalnog radnika (jer se ne ide u trenerci na posao, osim ako niste nastavnik fizičkog vaspitanja), do toga da servirka nema zaštitnu kapu, ni adekvatnu propisanu radnu uniformu prilikom serviranja hrane, i da deca pre uzimanja užine nisu oprala ruke


sve se lepo vidi u prilogu
dragan7557 dragan7557 10:59 14.05.2011

Re: ** rešenje

čeka se šta?

Obično, odluka (pozitivna ili negativna) višeg ili za taj posao zaduženog organa uprevljanja. Birokratija zbog ovakvih stvari i jeste ono što jeste, rigidna i nesuvisla organizacija rada.

Uz to da napomene da onaj ko očekuje, ili još gore propagira privatizaciju, kao rešenje za preteranu birokratiju je isto toliko sumanut koliko i sami birokrati.

Ljudske organizacije bazirane na horizontalnom (birokratija, tehnokratija i ostale kratije) modelu upravljanja su daleko uspešnije, brže i produktivnije, uz napomenu da to nema nikakve veze sa odavno crknutom svetom kravom zvanom tržište.

U rešavanju urgentnih problema (i svih drugih) je horizontalna organizacija odgovornosti po bilo kom parametru funkcionalnosti, daleko nadmoćnija od vertikalne, što je i u praksi dokazano.

cerski
bocvena bocvena 22:30 13.05.2011

"#$%&$#"!

Pa koga oni zajebavaju? Nije znao dok nije došlo u medije ili nije važno dok ne dođe u medije?


Izgleda nam nema druge nego da im stalno dišemo za vrat i ne propuštamo priliku da ih teramo da rade svoj posao. Kad god možemo i gde god možemo. U realnom i virtuelnom svetu.

Lično učiniti koliko možeš.

I dalje ne mogu da svarim ovu vest.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 05:55 14.05.2011

Re: "#$%&$#"!


Lično učiniti koliko možeš.


za mene najvažnije.
i nikada ne treba zanemariti moć običnih ljudi da se izorganizuju. (koliko god u pauzama psovali)
fantomatsicna fantomatsicna 22:47 13.05.2011

Svakoga

Ko ima. voli. zeli decu dirnuo bi ovaj clanak.Ali nije naravno tvoj clanak jedini.Mnogi i ovde znaju sta se desava oko njih.Sve su to nasa deca.Sramota da u 21 veku uopste moramo da pisemo o ovome...
Dodala bih ovde jos i decu koja rade i zive na ulici(o cemu se ovuda vec pisalo), kojoj se moze pomoci preko svratista, gde pronadju toplu rec , nesto da pojedu i da obuku

http://www.cim.org.rs/svratiste.html
Ivana Knežević Ivana Knežević 23:59 13.05.2011

Ekstra kofer

Mi cemo doci u Beograd ovog leta. Uvek putujemo sa manje prtljaga nego sto je dozvoljeno kao maksimum. Proci cemo kroz stvari koje klinka gomila, iako redovno dajemo prijateljici ovde sa manjom klinkom pa i nemamo vise toliko. Donecemo nesto od toga u ekstra prtljagu. Za decu koja ce se tome obradovati.

Pribelezicu ove informacije, Biljana, hvala.

Ivana Knežević Ivana Knežević 00:26 14.05.2011

I ovo

Imala sam slicnu reakciju kad se pre nekoliko godina pojavila ovde reklama od strane drzave koja je obavestila gradjanstvo da 25% dece ide u skolu gladno.
Poruka reklame (i drzave iza nje) je pogodi koja?
Dajte nesebicno i pomognite deci.

Ova drzava promovise svoj imidz (i na to trosi jako puno) da je najbolja zemlja na svetu za zivot. U takvoj drzavi 25% dece je gladno?
Raspustiti drzavu smesta!
I ukinuti penzije svakom politicaru koji je jos u zivotu, pa nahraniti prvo decu. A preteklo bi i za druge stvari.

Moja najcesca reakcija na ljude i zvanicnike postaje - sram vas bilo.
ivana23 ivana23 00:34 14.05.2011

Re: I ovo

Boze! Zar i u Kanadi...
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:10 14.05.2011

Re: I ovo

Ivana Knežević
Imala sam slicnu reakciju kad se pre nekoliko godina pojavila ovde reklama od strane drzave koja je obavestila gradjanstvo da 25% dece ide u skolu gladno.
Poruka reklame (i drzave iza nje) je pogodi koja?
Dajte nesebicno i pomognite deci.

Ova drzava promovise svoj imidz (i na to trosi jako puno) da je najbolja zemlja na svetu za zivot. U takvoj drzavi 25% dece je gladno?
Raspustiti drzavu smesta!
I ukinuti penzije svakom politicaru koji je jos u zivotu, pa nahraniti prvo decu. A preteklo bi i za druge stvari.

Moja najcesca reakcija na ljude i zvanicnike postaje - sram vas bilo.

.
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:14 14.05.2011

Re: I ovo

ivana23
Boze! Zar i u Kanadi...


Sramotno, eto kako je. U Kanadi ili bilo gde. Ni u siromasnoj zemlji nema opravdanja. Naprotiv, to je zlocin protiv covecanstva, clear and simple.

U Kanadi, u ovom gradu koji je najveci i masina koja pokrece celu drzavu dobrim delom, isti taj procenat - svako 4-to dete - ne zavrsi srednju skolu. Kad sam bila na prezentaciji (za roditelje buducih srednjoskolaca) ta informacija je bila izrecena onako usput, culi su je samo oni koji su pazljivo slusali. Presenter je vec bila na sasvim drugoj tacki kad je jedan muskarac podigao ruku - cekajte, cekajte, sta ste to rekli? 25% dece ne zavrsi srednju skolu? Kako je to moguce!?
(po njegovom naglasku bilo je jasno da nije odvasnji, za ostale je to valjda stara vest)
Oh, pa stvari postaju bolje - odgovorila je - bilo je pre par godina 30%.

I tako oni svi stalno cestitaju sebi. Job well done. Indeed.
Jukie Jukie 19:06 14.05.2011

Re: I ovo

To je tema za neki drugi blog, ali postoji toliko faktora koji negativno utiču na školovanje nekog deteta da je pravo čudo što i ovoliko đaka uspeva da završava škole (da nema poklanjanja ocena broj ljudi sa srednjoškolskom diplomom bi danas bio mnogo niži).
Čitam nekidan na jednom drugom forumu kako se koleginica koja predaje matematiku u 4-godišnjoj srednjoj stručnoj školi muči jer kaže da od njenih prvaka objektivno jedinicu treba da ima 50% a ona to ne može da prihvati nego (onima koji dođu) nekoliko sati nedeljno drži dopunsku nastavu.
angie01 angie01 19:52 14.05.2011

Re: I ovo

U takvoj drzavi 25% dece je gladno?


sad, pitanje je zasto- jer je tamo socijalna sluzba odlicno organizovana i svako ko ispunjava uslove-dobija i pomoc i nadzor, za svaki maltretman se deca oduzimaju i smestaju negde drugde!

to sto neki ne zavrse srednju skolu- jos uvek ne govori nista- tamo se deca ranije odvajaju od roditelja i imaju mogucnost da se zaposle, zatim, deca ciji roditelji imaju firme-pa im pomazu i ucenje stavljaju na hold.

onda deca Kineza-npr- koji su napravili svoju drzavu u drzavi i ne hebu zivu silu, pa ni skolovanje-ako su uspeli da im protok novca, nema nikakve veze sa Kanadam, uspeli su da ocuvaju i svoje druge obicaje iz maticne zemlje-da deca od malena ucetvuju u poslu i da i skolovanje ne treba!
fantomas fantomas 20:12 14.05.2011

Re: I ovo


ja se izvinjavam, stvarno ne zelim da budem nepristojan i grub, ali - mozete li o kanadi na nekom drugom mestu?
Biljana 77 Biljana 77 20:54 14.05.2011

Re: I ovo

ne zelim da budem nepristojan i grub
Onda nemoj . Svaka diskusija koja nikog ne vređa je dobrodošla.
fantomas fantomas 21:06 14.05.2011

Re: I ovo

Biljana 77
ne zelim da budem nepristojan i grub
Onda nemoj . Svaka diskusija koja nikog ne vređa je dobrodošla.


ok, ti si gazdarica.
imao sam, izgleda pogresan, utisak da je nesto drugo prioritet.
samo vi debatujte, necu vise smetati.
Biljana 77 Biljana 77 21:22 14.05.2011

Re: I ovo

imao sam, izgleda pogresan, utisak da je nesto drugo prioritet.
samo vi debatujte, necu vise smetati.

Nema potrebe za uvređenošću. Prioritet je da se o ovome informiše što više ljudi. Prema mom dosadašnjem iskustvu, najhitriji u pomoći su naši napolju. I oni imaju svoja iskustva tamošnjeg života. Zašto da ih ne podele?
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:34 14.05.2011

Re: I ovo

angie01
U takvoj drzavi 25% dece je gladno?


sad, pitanje je zasto- jer je tamo socijalna sluzba odlicno organizovana i svako ko ispunjava uslove-dobija i pomoc i nadzor, za svaki maltretman se deca oduzimaju i smestaju negde drugde!

to sto neki ne zavrse srednju skolu- jos uvek ne govori nista- tamo se deca ranije odvajaju od roditelja i imaju mogucnost da se zaposle, zatim, deca ciji roditelji imaju firme-pa im pomazu i ucenje stavljaju na hold.

onda deca Kineza-npr- koji su napravili svoju drzavu u drzavi i ne hebu zivu silu, pa ni skolovanje-ako su uspeli da im protok novca, nema nikakve veze sa Kanadam, uspeli su da ocuvaju i svoje druge obicaje iz maticne zemlje-da deca od malena ucetvuju u poslu i da i skolovanje ne treba!


Hm, pa čekaj. Veliki borac protiv svetskih nepravdi, i pre svega zaštitnik elementarnih ljudskih prava nas američkih gradjana, Filip1234, se onoliko polomi da me ubedi u to kako je Kanada zemlja sreće i blagostanja. Pogotovu kad se uporedi sa ovim južnim šabanskim susedom u kome decu viška, po svoj prilici, spaljuju u kontejnerima. I šta je sad ovo? Ili on priča gluposti, ili se Ivana nešto zabrojala, ili je, prosto, tih "25%" dece još malo da bi moglo da vozi taksi po Torontu, a da se to ne okarakteriše kao child labor i strogo sankcioniše?
Unfuckable Unfuckable 06:52 15.05.2011

Re: I ovo

Pogotovu kad se uporedi sa ovim južnim šabanskim susedom u kome decu viška, po svoj prilici, spaljuju u kontejnerima.

Pajiću - šamane!
(smajli koji se klanja - k'o cigani robiprosinečkom)
angie01 angie01 08:12 15.05.2011

Re: I ovo

I šta je sad ovo?


nisam bas razumela sta pitas?

ja sam samo rekla da cista statistika- ono stavis cifru, jos uvek ne pokazuje o cemu se radi i navela neke od mogucnosti!

sto se Usa i Kanade tice-nisam citala te Filipove komentare al kapiram da je odusevljen sto je tamo-da se zadrzimo na temi, socijalna sluzba je u Kanadi funkcionise, sa sve besplatnim zdravstvenim!
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:32 15.05.2011

Re: I ovo

Endž
nisam bas razumela sta pitas?


E, ma nema veze, ovo je bilo nešto na Fićkov račun, i na to kako on neke stvari preterano ozbiljno shvata. Mada je ta cifra i mene malo iznenadila, pa sam posumnjao da se Ivana nešto zafrknula. 25% je svako četvrto dete, kako god da ga okreneš, što mi zvuči neverovatno za Kanadu. Mislim, ako je kod njih tako loše, ja ne znam gde je onda dobro biti dete.
angie01 angie01 12:24 15.05.2011

Re: I ovo

i na to kako on neke stvari preterano ozbiljno shvata.


onda smo se razumeli!:)))

Najkarce receno, Kanada je neka imitacija Amerike-al gaji socijalisticki kapitalizam!

ono, sve je svedeno!

Fakt, cito, uredjeno, na sve se pazi-ali ima dosta i izmedju redova i funkcionise u smislu da su imigranti hrci u tocku, kako bi odrzavali one gore, kojima ne mogu prici, a koji su vlasnici para!

Naravno- vecina u svojim zemljama nema ni zareza od mogucnosti koje ovde imaju-pa to stvara osecaj da su osvojili Kaliforniju!

pri tome- vecina je otisla odavde-ne racinajuci cetnike & partizane, devedesetih-kada su ovde mogli da dobiju samo poziv za ratiste ili veoma eventualno neki posao za 3-5 maraka i da cuce u malom roditeljskom stanu, cekajuci opet onaj poziv za ratiste-tada su i uslovi u Kanadi bili najbolji, jer se desio IT-bum, pa su svi zavrsavali neke kurseve, posle kojih su ih hvatali meredovom po ulici i nudili odlicne kontrakte!

Sve zavisi kako gledas, u cemu se osecas dobro-nekome drvena kuca sa bazenom znaci uspeh, a neko ima neke drugacije prioritete!


izvinjavam se za trol!
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:08 14.05.2011

vesti

B77
Iskrena da budem, sve ih ređe i selektivnije čitam.


Ja vesti ne čitam, nego pravo skačem na blog. Ne znam više zašto mi je B92 podešen kao homepage. A kad na naslovnoj vidim BokiTakija, tri dana posle nemam sreće.

Nego, opet isto pitanje, kako da pomognemo mi izdaleka, a da nije sms? Ako ima neki žiro račun, da ne kopam po ovim websajtovima.
Biljana 77 Biljana 77 11:08 14.05.2011

Re: vesti

Srki, () imaš dole, jedva sam i ja iskopala, nije baš intuitivno...
Hansel Hansel 07:51 14.05.2011

Deca su zaboravljena

Ovo društvo ne misli na decu i ne misli na bolesne. Ni na koliko-toliko zdrave da se ne razbole. Ogledalo društva je njegov odnos prema najslabijima i najugroženijima. Ovo društvo ne misli o svojoj budućnosti i kao takvo neće je ni imati.

U naselju u kome živim (a kažu da ima i svih 80.000 stanovnika) deca nemaju više od jednog ili dva mala igrališta, nemaju ljuljaške, nemaju tobogane. O bazenu ili nekom ozbiljnijem terenu da ne pričam. Loptaju se u pasažu kroz koji baš duva (ma šta ko mislio o promaji, da se ne bavim sada time). Na prostoru koji je bio planiran za manji sportski centar, pre 5-6 godina podignut je Maxi, a otvorio ga je lično tadašnji gradonačelnik. U urbanističkim planovima i uslovima za gradnju pominje se samo broj parking mesta, ničega od ovoga što sam pomenuo nema (ili samo postoji tek forme radi) - koliko sam ja video do sada.
Biljana 77 Biljana 77 20:56 14.05.2011

Re: Deca su zaboravljena

Ovo društvo ne misli na decu
Planiram da uskoro slikam i postavim na blog ono što su nekad u mom rodnom gradu bila dečija igrališta.
Jukie Jukie 21:06 14.05.2011

Re: Deca su zaboravljena

Biljana 77
Ovo društvo ne misli na decu
Planiram da uskoro slikam i postavim na blog ono što su nekad u mom rodnom gradu bila dečija igrališta.


Evo naše lokalne ljuljaške.
Doduše na svu sreću postoji još jedna.
Na njoj sam ove godine video da se ljuljaju ukupno dvoje toddlera.
Hansel Hansel 00:03 15.05.2011

Re: Deca su zaboravljena

Planiram da uskoro slikam i postavim na blog ono što su nekad u mom rodnom gradu bila dečija igrališta.

U mom se (bar u mom komšiluku) roditelji pre više od deset godina organizovali i obnovili igralište, postavili koševe (do tada bio samo jedan) i golove (golići za fudbal se u vreme mog detinjstva pravili od okvira za ljuljaške - treba li reći da tada za manju decu nije bilo ljuljanja), i mrežu da lopta ne odlazi daleko, na ulicu, a ljuljaške izmestili na zelenu površinu, dodali nove, dodali klackalice. Još uvek to, mada ruinirano, postoji i služi svrsi... ali ringišpila iz mog detinjstva, u jednom drugom velikom parku, više od 20 godina nema. A bio je stalno tu, ne samo povremeno kao nekakva luna-park atrakcija. Dakle, ta dva prostora + još neki, značajni, za gradić od 40-ak hiljada stanovnika. Za naselje od 80 hiljada, duplo veće, ni upola od toga!
chitach chitach 10:57 14.05.2011

deca idu u školu gladna


" *Svi koji žele da pomoguno mogu se obratiti na SOS broj telefona Fonda B92 064 8141242 ili donirati 100 dinara kao sms poruku za akciju Hrana za sve na broj telefona 2500 koji važi za sve mreze u Srbiji "


Ne zivim u Srbiji , zvao sam broj Fonda i nedostupan je ( 2 x zvao ) . Moze neko od povjerenja da okachi devizni ziro racun skole u Subotici . Ima nas nekoliko sto bi pomogli .Hvala unaprijed
Biljana 77 Biljana 77 11:06 14.05.2011

Hrana za sve

Nemam nikakav direktan kontakt sa Suboticom, ali može preko Fonda B92 Hrana za sve

Telefoni Fonda -
011/301 2000; lokali 3143 (direktor) 3181 i 3117 (akcije drustvene odgovornosti)
011/328 45 34 (Kulturni centar REX)

Donacije iz Srbije

Primalac: Fond B92, Jevrejska 16, 11000 Beograd

Broj računa: 205-333-59 Komercijalna banka A.D.- Beograd

PIB - 103281849, Matični broj – 17539744

Svrha uplate: Hrana za sve (B92)



Donacije iz inostranstva

Vlasnik racuna/Account holder: Fond B92, Jevrejska 16, 11000 Beograd

Banka/Bank: Erste Bank

Broj racuna/Account details: 5401990-17539744

Svrha uplate/Payment details: Hrana za sve (B92) / Food For All (B92)

Ukoliko su vam potrebni SWIFT i IBAN kodovi, molimo vas da preuzmete sledeće dokumente

SWIFT i IBAN code za uplate iz inozemstva u evrima (EUR)

SWIFT i IBAN code za uplate iz inozemstva u dolarima (USD)
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:59 14.05.2011

Re: Hrana za sve

B77
Ukoliko su vam potrebni SWIFT i IBAN kodovi, molimo vas da pjavascript:;reuzmete sledeće dokumente:javascript:;

SWIFT i IBAN code za uplate iz inozemstva u evrima (EUR)

SWIFT i IBAN code za uplate iz inozemstva u dolarima (USD)


Nešto ga je zavrljačio ovaj java script, šacni to kad stigneš.
Biljana 77 Biljana 77 22:20 14.05.2011

Re: Hrana za sve

klik na link pa tu imaš swift i iban
angie01 angie01 12:30 14.05.2011

novi holokaust!

oblecem oko ovog bloga i samo se nerviram-jer problem nije realan!

danas, kada je preterena debljina polovine covecanstva glavna dijagnoza, jednostavno nije normalno da je neko gladan!

s jedne strane, kamioni, avioni, a sa druge nepodnosljivi paverti od koga umiru deca!

halo bre ljudski rode, gde je tu hjumen bin?

zar svaka drzava nije sposbna da prebrodi ovakvu nedopustivu situaciju-nego lazne ngo peru pare svojim humanitarnim radom!

lepo je da se pojedinci ukljuce koliko mogu- ti osetljivi to i rade, bez opomene, ali, problem prevazilazi ponekog obicnog coveka i njegovu dobru nameru-on je prosto toliki, da je duznost onih koji odlucuju da urade nesto mnogo adekvatnije!

hebes ti telefonske pozive-sa uklopljenima-da bi neko mogao da jede!
buba_truba buba_truba 08:48 15.05.2011

Re: novi holokaust!

angie01
danas, kada je preterena debljina polovine covecanstva glavna dijagnoza, jednostavno nije normalno da je neko gladan!

Preterana debljina polovine čovečanstva ne mora da bude (i nije) znak blagostanja pa ni sitosti, već loše ishrane - junky food - jeftino, brzo, štetno.
angie01 angie01 11:59 15.05.2011

Re: novi holokaust!

jeftino, brzo, štetno


ma da!

al samo ako preterujes!

da vidis kako izgledaju ti debeli-to jedva hoda, to moze samo od kolicine!

ni ovi gladni ne traze kavijar!

balnsirana ishrana je jedno- a prezderavanje savim druga stvar!

apsolutno stojim iza toga, da ima dovoljno hrane za sve-i mnogo toga drugog, samo nam se ne da da rasporedimo!

da i ovi humanitarci, koliko ih ima, rade svoj posao kako treba- ne bi bilja pisala danas ovakav blog, npr!
Jukie Jukie 13:34 15.05.2011

Re: novi holokaust!

angie01
jeftino, brzo, štetnoma da!al samo ako preterujes!da vidis kako izgledaju ti debeli-to jedva hoda, to moze samo od kolicine!

Di me nađe
Problem je što je danas hrana previše ukusna. Ti svi razni pojačavači ukusa učine da i ono što bi po nekadašnjem receptu bilo bljak (pa jedeš 5-6 kašika zato što moraš da ne umreš od gladi, kojekakve kaše i bareno povrće i jadno žilavo mesance) sada isto toliko želiš da strpaš u usta koliko i sladoled.

A da sedimo za kompjuterom vasceli dan, sedimo. Nemam njivu da je okopavam motikom. A da su pakovanja hrane prevelika, jesu. Mene ne možeš da nateraš da bacim poslednju četvrtinu ili petinu pakovanja nečega što sam načeo, a nemam nikoga ko će pojesti ostatke nečega što sam već jeo. Dakle to ili odlazi direktno u trbu da se završi sa tim, ili u frižider odakle će se pojaviti prilikom sledeće užine zajedno sa još par drugih načetih ostataka koje isto tako treba pojesti pre nego što postanu nejestivi.
zoja444 zoja444 09:13 15.05.2011

tuga jedna

pitam se, da li bi mozda bilo regularno i izvodljivo, da se npr. preostala neiskoriscena hrana iz restorana i hotela, dostavlja ovim i ovakvim ustanovama? ne znam da li je to zakonski moguce, zbog zdravstvenih ili sanitarnih propisa, ili nekih drugih. mozda bi to nekako moglo da se regulise, naravno ako su i restorani raspolozeni za to, umesto sto bacaju tu hranu. hm?
Jukie Jukie 13:37 15.05.2011

Re: tuga jedna

zoja444
pitam se, da li bi mozda bilo regularno i izvodljivo, da se npr. preostala neiskoriscena hrana iz restorana i hotela, dostavlja ovim i ovakvim ustanovama? ne znam da li je to zakonski moguce, zbog zdravstvenih ili sanitarnih propisa, ili nekih drugih. mozda bi to nekako moglo da se regulise, naravno ako su i restorani raspolozeni za to, umesto sto bacaju tu hranu. hm?

Mislim da smo pričali o tome već, ja mislim na temu narodnih kuhinja ili svratišta, i izgleda da nije baš bilo mnogo oduševljenja tom idejom.
zoja444 zoja444 14:20 15.05.2011

Re: tuga jedna

Jukie
Mislim da smo pričali o tome već, ja mislim na temu narodnih kuhinja ili svratišta, i izgleda da nije baš bilo mnogo oduševljenja tom idejom.


bilo? nisam videla. onda se izvinjavam na ponavljanju. hvala.
Biljana 77 Biljana 77 21:43 15.05.2011

Re: tuga jedna

onda se izvinjavam na ponavljanju. hvala.

Nema na čemu. To je tema koju bi valjalo razraditi, ali na žalost izgleda da od dobre volje nema puno koristi. A bilo je super ideja, mahom zasnovanih na iskustvu od napolje...
8c_competizione 8c_competizione 11:11 15.05.2011

Jedno iskustvo odavde iz Berlina ...

... kako mediji, u ovom slucaju radio, rade u interesu ugrozhenih slojeva drushtva.

"krivac" u ovom slucaju je cuveni Spree Radio (www.spreeradio.de) i njihovi moderatori jutarnjeg programa radnim danom: Jochen, Schweizer i Koni.

Naime, umesto da preplacenim VIP gostima raznih miljea, (dobrostojecim) dokonim gradjanima srednje klase i polupijanim klincima organizuju skupe poklone, zhurke kojima je jedini cilj da omladina shto vishe pije i slicno, oni su se odlucili za drugaciji pristup.

Jedna od najboljih akcija koju organizuju je akcija koja traje ravno mesec dana, svaki dan, pre Bozhica. Porodice sa slabijim materijalnim statusom (veruj te mi, ovde na istoku Nemacke ima toga jako mnogo) se pozivaju da se prijave. takodje, dobrodoshle su prijave i prijatelja i rodbine takvih domacinstava, posto se vrlo cesto deshava da te porodice ili nemaju uslova za prijavljivanje (net) ili su cak toliko skromne i ponosone da se ne prijavljuju misleci da ima i gorih od njih. dakle, kada su prijavljene, radio ih proveri zvanicno i onda svakog dana dodeljuju Bozicni put, kompletno placen sa bukvalno svim troshkovima, u neki veliki zabavni park, kompleks kod Köln-a, slican Diznilendu. ideja je da se i toj deci iz porodica sa loshim materijalnim statusom pruzhi normalno detinjstvo i bar za trenutak pun osecaj da taj Bozhic VAZHI i za njih, kada ih se vec njihova crkva, njihovi VIP i ostali gramzivi gradjani ne sete.

Druga akcija zavisi od nalazhenja sponzora i ne deshava se bash svake godine. naime, radio kupi zemljiste i uz pomoc sponzora sazida porodicnu kucu. Onda pocinje "igra" trazhena te kuce po Berlinu, neshto slicno traganju za izgubljenim blagom, gde radio mesec dana svaki dan otkriva po josh jedan detalj gde se kuca mozhe nalaziti. Na kraju se pojave hiljade ljudi koji nadju kucu. Naravno, ista se dodeljuje UVEK porodicama sa loshijim materijalnim statusom.

Trece akcije su tzv privatni koncerti. Naime Jochen je jedan vrstan poznavaoc (dobre) muzike i uspeva da ostvari kontakte sa vrsnim umetnicima i grupama koji na zalost nisu toliko aktivni vishe. Uspeva da okupi bar na kratko povovo bendove ili da potera solo umetnike da bar josh jednom zapevaju u dobrotvorne svrhe. Ja licno uspeo da izvucem kartu (koju sam platio) za Gloria Gaynor. Sledeci koji nastupaju su paul Simon i Cat Stevens (aka Islam Jusuf). I sve to se odrzhava u jednom velikom pozorishtu. Naravno uz pomoc sponzora (koje reklamiraju na radiju do besvesti posle) i nashih placenih karata. A novac ide dobrim delom u dobrotvorne svrhe.

Ok, ne rade samo humanitarni rad. Najbolji su sto se tice zajebancije. Ocete primer? Evo nekoliko. naime Schweizer (like se zove Nicolaus i zaista je iz Schwitze) se neshto "zakacio" sa (shefom) Jochenom oko toga ko ima bolje mleko (nemci ili svajcarci) i hteo je da to dokazhe, te je obezbedio pun tanker (ona ogromna polu-prikolica zakacena za kamion) mleka iz Svajcarske. Da mu se osveti, Jochen uslovljava to time da se na "ispushni ventil" tankera montira neshto kao kravlje vime i da Schweizer mora da "pomuze" svo mleko koje se deli gradjanima. Sve to je organizovano na Ku.Damm-u (mala igrarija sa recima, poshto krava na nemackom glasi Kuh) pod sloganom "sta Kuh (krava) radi na KuDammu?"

drugi put su dobili od sponzora nekoliko Renault Clio koje su trebali da podele gradjanima, ukoliko su posebni. Jochen i Schweizer su smislili sledece kriterijume:
- bracni par kod koga je razlika u visini najveca (ako se dobro secam, pobedio je par kod koga je razlika bila oko 45 cm)
- osoba kojoj je licna karta koju nosi u novcaniku istekla sto dalje u proshlost (pobedio lik kome je istekla polovinom 80ih, na zalost imao je posetu policije malko kasnije, da objasni neke stvari)
Biljana 77 Biljana 77 21:45 15.05.2011

Re: Jedno iskustvo odavde iz Berlina ...

razmisljam razmisljam 16:54 15.05.2011

Да ћутим,

ил' да лајем?
Као прво: шта раде директорка и особље те школе? По мени, требали су до сада и небо и земљу да преврну не би ли нашли решење за тужну ситуацију у којој су им деца поверена на старање. Никаквог оправдања нема.
Као друго: на жалост, и у обичним школама широм ове земље деца су гладна. И нико не реагује. Учитељице и разредне старешине не сазивају родитељске састанке е да би се нашло неко решење. ( А увек постоји неко од родитеља ко је вољан да покрије макар трошкове ужине за барем једно гладно дете. ) Директори су обично необавештени. Ко то треба да уради ако не они?
Као треће: акције, писања, добровољни прилози јесу део решења. Међутим, држава оличена у локалним самоуправама би морала да буде та која ће да реагује и да изналази системске мере којима би се оваква срамота макар минимализивала. Колико само буџетског новца одлази на глупости, колико се беспотребно расипа...
Као четврто: морају постојати стални фондови за помоћ најугроженијима и морају имати стални прилив средстава, као највећи приоритет.
Као пето: и не превише везано за тему - мобилни број за помоћ Краљеву више није у функцији.
Као шесто: на жалост, све ми се чини да без напора појединаца спремних да помогну ништа неће моћи да се уради.
Као седмо: да ли је ико икада организовао штрајк у школи зато што деца немају шта да једу или немају обезбеђене уџбенике? Волела бих да се и то једанпут догоди.
Biljana 77 Biljana 77 21:44 15.05.2011

Samo toliko

Волела бих да се и то једанпут догоди

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana