Istorija| Kultura| Politika| Reč i slika| Umetnost

TITO: MOĆ SLIKE ILI SLIKA MOĆI

Nebojša Milenković RSS / 30.04.2011. u 22:09

u60068-159288_tito-gepard_blogshow.jpgKo je ustvari (bio) Tito? Šta je uzrok zbog kog se, makar kada je o istorijskim podacima i svedočenjima reč, pravi Josip Broz u tolikoj meri razlikuje od stvorene/kreirane predstave o njemu? Da li ste se dok ste čitali, ili, možda, pisali grafit: Bravar je bio bolji..., ikada zapitali: kako je moguće da jedan, u suštini autoritarni vladar u svesti onih koji ga podržavaju ni tri decenecije nakon smrti i dalje nije značajnije izgubio na „svežini" i harizmi? 


Po Rastku Močniku, sve navedeno moguće je zbog činjenice po kojoj Tito jeste mnogo više od političkog fenomena; on je svakako masovno-psihološka pojava. Za tako nešto, po Močniku, nije bila dovoljna samo politika: potrebno je bilo još nešto - potrebna je bila umetnost. Umetnost Josipa Broza se zove TITO. U mnogo većoj meri nego što je to bio slučaj sa političkim i(li) ideološkim - Titov kult bio je vizuelni kult koji umnogome ima sasvim autentična ishodišta.

Tito - vizuelna predstava moći

Dakle, šta je uzrok, tj. kako se dogodilo to da upravo Josip Broz Tito (p)ostane jedina autentična pop ikona s bivšejugoslovenskih prostora? Ostavimo li po strani sve istorijske kvalifikacije i kontraverze vezane za Brozovu vladavinu - lako dolazimo do zaključka kako se onim umetničkim malo šta može zameriti. Tito je vrlo rano i vrlo ispravno shvatio propagandnu moć slike - te je i sve potencijale sredstava masovnih medija vešto koristio za učvršćivanje vlastite vladavine. Tokom Drugog svetskog rata, prevashodno za potrebe stvaranja, tada itekako korisnog mita o sebi kao velikom i genijalnom vojnom strategu, tako i u mirnodopskim uslovima - najpre za učvršćenje vlasti i obračune sa političkim protivnicima na lokalnom, potom i u spoljnopolitičke svrhe na globalnoj političkoj sceni, primereno ulozi vođe Trećeg sveta. Sama SFRJ, a dobrim delom i Pokret nesvrstanih, počivali su upravo na Brozovoj harizmi - odnosno na umetničkom delu/predstavi nazvanoj jednostavno: Tito.


417px-JBTito_poternica.jpgZačetke vizuelnog kulta Tito nalazimo u periodu dok je rat još trajao a „zasluga" za to, ma kako naizgled paradoksalno zvučalo, uopšte nije bila Brozova. Reč je, naravno, o čuvenim poternicama koje su italijanske i nemačke okupacione snage raspisale u želji da se dokopaju, do tada još uvek prilično anonimnog, partizanskog komandanta. Ona nemačka, sa predviđenom nagradom od 100.000 Rajhsmaraka u zlatu - i fotografijom izrazito lepog čoveka četrdesetih godina, u crnom sakou i urednoj, beloj košulji, s naznačenim kaišem vojničke torbice prebačene preko ramena, svakako je bila od presudnog značaja. Pored toga što su mnogi tek tada, zapravo, saznali kako famozni Tito zaista izgleda - vizuelnim utiskom, odnosno lepotom predstave (danas bi to nazvali dizajnom ili vizuelnim identitetom) Broz je već tada definitivno pobedio svog velikog rivala, četničkog komandanta Dragoljuba Mihailovića, za kojim je u isto vreme izdata identična, ali kud-i-kamo manje (vizuelno) atraktivna poternica. Kasnije su usledili Titovi ratni portreti (svakako najpoznatiji je onaj Božidara Jakca iz 1943), fotografije Tita vojskovođe i ratnog komandanta (Tita maršala), ranjenog Tita na Sutjesci, Tita sa ratnim drugovima, Tita sa psom, Tita na (belom, dakako) konju, Tita oslobodioca,...


Drugi nezaobilazan momenat u kreiranju vizuelnog kulta zvanog Tito svakako je bila 1948. godina i tadašnji sukob Socijalističke Jugoslavije sa zemljama Informbiroa. Sam sukob i njegove posledice, naravno, manje su bitne od činjenice da tada Broz istiskuje svog velikog (vizuelnog) takmaca - Josifa Visarionoviča Staljina. Nestankom, to jest uklanjanjem Staljinovih fotografija, simboličko mesto moći ostalo je rezervisano isključivo za Tita. Ostali klasici marksizma-lenjinizma (Marks, Engels, Lenjin) već odavno nisu bili među živima ─ samim tim nisu ni mogli predstavljati stvarnu (realnu) konkurenciju. Isticanje njihovih likova uz Brozov značilo je garanciju istorijskog kontinuiteta - naravno, ponovo u funkciji podupiranja vizuelnog kulta Tito.


Tito bonvivan ili primenjeni kemp

Kemp jako uznemirava ljude jer predstavlja zavođenje koje poriče sopstvene namere. (Filip Kor)

tito-swimming.jpgNaravno, stvar bi bila isuviše jednostavna bez momenata koji Titu garantuju po svemu posebno mesto i status. Za razliku od ostalih lidera komunističkog, ali i dobrog dela zapadnog sveta - umesto šturih i uglavnom protokolarnih predstava i portreta, Titov vizuelni kult jedinstven je upravo po širini vlastitoga opsega. Kako su se političke prilike stabilizovale, a Brozova zemlja bivala sve otvorenija uticajima/benefitima (i) sa Zapada - tako su se i vizuelne predstave Tita usložnjavale, sve više zahvatajući iz vokabulara popularne kulture unutar koje Titu teško da bilo gde možemo pronaći makar i približan pandan..
Dakle, umesto oficijelnih, i manje-više uobičajenih (državničkih/reprezentativnih) predstava, pred nas sada "iskrsavaju" i: Tito u lovu (Tito koji ubija medveda), Tito za strugom, Tito koji razmišlja, Tito i Jovanka, Tito u Africi, Tito za klavirom, Tito za plugom, Tito u mačevalačkoj uniformi, Tito koji hrani divlje zveri, Tito mazi leoparda, Tito s pionirima, Tito sin i otac naroda (Tito koji govori, Tito u kolu), Tito sa radnicima, Tito ženskaroš, Tito igra šah, Tito počasni doktor, Tito prima Štafetu, Tito kuva, Tito pliva,... Sve navedene predstave, sasvim pojednostavljeno, mogle bi se svesti na jedinstvenu predstavu o Titu kao (običnom ?!) čoveku koji voli život i koji bukvalno u svakom trenutku uživa u njemu.


Istaknutu ulogu imaju i predstave (uglavnom fotografije) Tita sa poznatim političkim ličnostima svog vremena: Tito i Čerčil, Tito i Ruzvelt, Tito i Staljin, Tito i Kastro, Tito i Kenedi, Tito i kraljica Elizabeta II, Tito i Brežnjev, Tito i Arafat, Tito - Naser - Nehru,... No, za našu priču svakako su značajnije Titove predstave (fotografije i filmski snimci) sa onovremenim selebritijima poput: Tito i Ernesto Če Gevara, Tito i Žan Pol Sartr, Tito i Ričard Barton, Tito i Orson Vels, Tito i Jul Briner, pri čemu po svemu posebno mesto pripada Titovim (uglavnom Brionskim) foto-sešnima sa u to vreme svakako najlepšim ženama sveta: Tito i Sofija Loren, Tito i Liz Tejlor, Tito i Đina Lobriđida,...tito-sofija_232417S1.jpg

Za predstavnike ondašnjeg džet seta druženje i fotografisanje sa jugoslovenskim ratnim komandantom, pobednikom nad Hitlerom i Staljinom i liderom Trećeg sveta predstavljalo je stvar istinskog prestiža. Titov dvor (tačnije: Titovi dvorovi), koji svojim luksuzom ni po čemu nije zaostajao ni za jednim dvorom svetskih monarha - umnogome je čak i prednjačio - bio je mesto na koje su svi rado dolazili. Sam Broz, opet kao istinski majstor (vizuelnog) marketinga, sa zadovoljstvom je udovoljavao željama svetskih zvezda ─ naravno koristeći njihovu medijsku slavu za promociju sebe, kao i zemlje na čijem je čelu bio. Sve navedeno, svakako je imponovalo i velikoj većini stanovnika Titove države. Stanovnici Jugoslavije identifikovali su se s vlastitim vladarem: Titovi uspesi bili shvatani i doživljavani kao njihovi vlastiti - baš kao što su i Titova druženja s najlepšim ženama onog vremena davala elan kolektivnoj potentnosti... Mesta za neke drugačije tonove jednostavno nije bilo. Mit zvani Tito sve više je postajao Jugoslovenska stvarnost ("Svi smo mi Tito", "Mi smo Titovi ─ Tito je naš", "Tito - Partija,...", "Druže Tito ljubičice bela", ...). Nažalost, živeći u mitu stanovnici Jugoslavije sve više bili su u raskoraku sa okolnostima i dramatičnim promenama koje su se svakodnevno dešavale u svetu čiji su bili deo.

Tekst objavljen u današnjem kulturnom dodatku dnevnog lista Pobjeda 

U sledeće nastavku:
Starenje slike, urušavanje mita i loše umetničke kopije...

 

Atačmenti



Komentari (629)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:19 30.04.2011

Sofija...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 30.04.2011

Re: Sofija...

ili, možda, pisali grafit: Bravar je bio bolji...,

MUA!? Da mi se otac u grobu prevrne, familija da me se odrekne, ruku desnu da odsečem!...Đilkoš seoski i švalerčina.
p.s. Ne dam preporuku.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:33 30.04.2011

Re: Sofija...

familija da me se odrekne, ruku desnu da odsečem!...Đilkoš seoski i švalerčina
o tome u sledećem nastavku...

mirelarado mirelarado 22:33 30.04.2011

Re: Sofija...

Đilkoš seoski i švalerčina.


Са Ђином Лолобриђидом...


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 30.04.2011

Re: Sofija...

Titova druženja s najlepšim ženama onog vremena davala elan kolektivnoj potentnosti...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, idi bre Nebojša, ma l se nisam udavila od smeha...i šta kažeš - kolektivna potentnost
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:36 30.04.2011

Re: Sofija...

Са Ђином Лолобриђидом..
thanks
1odnas 1odnas 22:41 30.04.2011

Re: Sofija...

Jelica Greganović
Titova druženja s najlepšim ženama onog vremena davala elan kolektivnoj potentnosti...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, idi bre Nebojša, ma l se nisam udavila od smeha...i šta kažeš - kolektivna potentnost


a i danas pi**imo kako smo ga postovali i voljeli
Olga Medenica Olga Medenica 22:44 30.04.2011

Re: Sofija...

Đilkoš seoski i švalerčina.
...koji je regrutovao i trenirao pitbule da ne daju niko da se buni ili ne daj boze da talasa, pa je onda mogao na miru da porine u demenciju u fotelji ispred ogledala.
napetokodbeske napetokodbeske 22:55 30.04.2011

Orgazmi sa Titom...

Jelica Greganović
Titova druženja s najlepšim ženama onog vremena davala elan kolektivnoj potentnosti...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, idi bre Nebojša, ma l se nisam udavila od smeha...i šta kažeš - kolektivna potentnost


Nije to za smeh, no za respekt.
Bila je u medijima izjava jedne dame, naravno date 15 godina posle Titove smrti, da je ista doživela orgazam samo od samog ulaska u kabinet našeg najvećeg sina od 168 santima. Bez da ga je pipnula.
Eto dokaza zašto gro njih bi voleli da vladaju do kraja života, ko ne veruje neka pita Gadafija, Mubaraka, Tita više nije moguće pitati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Bila je u medijima izjavu jedne dame, napravno date 15 godina posle Titove smrti, da je ista doživela orgazam samo od samog ulaska u kabinet našeg najvećeg sina od 168 santima. Bez da ga je pipnula.

Da nije i zanela?..
freehand freehand 23:05 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Jelica Greganović
Bila je u medijima izjavu jedne dame, napravno date 15 godina posle Titove smrti, da je ista doživela orgazam samo od samog ulaska u kabinet našeg najvećeg sina od 168 santima. Bez da ga je pipnula.

Da nije i zanela?..

A što pa da ne? Bilo li bi prvi put?

napetokodbeske napetokodbeske 23:06 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Jelica Greganović

Da nije i zanela?..

Nego šta nego se zanela.
Nego da iskoristim priliku, da te priupitam:sretoh danas oko poneva jedan bračni par iz Ljubljane u sred Kneza, pitali me gde da promene 50 Eura? Ja im rekoh, pa udjosmo u razgovor.
Kažu oni meni da su do pre nekoliko godina mogli za 5-6 eura da kupe svašta u supermarketu. Danas kažu da im za tako nešto treba 50 eura ? El' tačno to drugarice, ili kleveću EU ?

Bojana Maljević Bojana Maljević 23:09 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Bila je u medijima izjavu jedne dame, napravno date 15 godina posle Titove smrti, da je ista doživela orgazam samo od samog ulaska u kabinet našeg najvećeg sina od 168 santima. Bez da ga je pipnula.


Da nije i zanela?..


Što žene vole da preteruju... Muškarci su mala deca naspram žena. U preterivanju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Nego šta nego se zanela.

More bre, zanela znači zatrudnela...

Iz prve ruke, ne lažu. Tako je.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:13 30.04.2011

TIME & Tito





napetokodbeske napetokodbeske 23:18 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Bojana Maljević

Što žene vole da preteruju... Muškarci su mala deca naspram žena. U preterivanju.


Pa madmazel, to preterivanje im više znači u životu, no pola stvarnog života, a nekima je to i ceo život.
freehand freehand 23:31 30.04.2011

Re: TIME & Tito

Nebojša Milenković





Š'a, pa bio je i Adolf u Tajmu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 30.04.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Što žene vole da preteruju... Muškarci su mala deca naspram žena. U preterivanju.


Pa sad, kako da ti kažem...oće to...

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:57 30.04.2011

Re: Sofija...

i Elizabeta, a nije pitala Jelicu

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:09 01.05.2011

Dušan Radović: Želja devojčice

Procvetalo u Titovoj bašti
belo, žuto i rumeno cveće

Zapevala senica na grani,
kraj Titova krova i prozora.

- Volela bih da sam i ja ptica,
da sam ptica ili ljubičica.

Kad se Tito od rada umori,
da ga moja pesma razgovori:

da ga moja topla ljubav sretne
kad pogleda na bokore cvetne.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:29 01.05.2011

Branko Miljković: Dva dana - jedan dan

Jedan veliki dan odbio je da se razlikuje od ostalih dana.
Taj dan je praznik jednog imena, jedne reči i svega onoga što ona znači.
TITO.
...To više nije ime jednog čoveka, to je ime celog naroda, svih nas.
... Ukazivao je prstom na one koji ne znaju da upravljaju svojom slobodom, koji je koriste protiv drugih izneveravajući njenu suštinu. Shvatili smo da sloboda obavezuje... Shvatili smo da je u prirodi slobode da se ne može zloupotrebiti.
I slobodu je učio njjenim dužnostima.
... Učio nas je nadi ...

Iz: Tito piscima pisci Titu, priredili: Radomir Andrić, Ljubivoje Rušumović, Književne novine, Beograd, 1981.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:37 01.05.2011

Re: Sofija...

i Elizabeta, a nije pitala Jelicu

Zatrudnela bez pipanja?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 01.05.2011

Re: Branko Miljković: Dva dana - jedan dan

aleksanadar aleksanadar 00:51 01.05.2011

Преле


Ribozom Ribozom 01:33 01.05.2011

Re: TIME & Tito

Uporedjujuci sliku sa poternice i ovih iz TIME magazina, primecujem da su ga mrski svapski neprijatelji ulepsavali (ki sa fotoshop), a prijatelji iz TIME magazina ruzili.
Kog su datuma ovi magazini, da bi videli kako su u USofA u to vreme gledali na naseg tiiitu?
Bojana Maljević Bojana Maljević 04:48 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Titom...


Pa sad, kako da ti kažem...oće to...

Pa da. Na uvo, samo od šaputanja
abraham_linkoln abraham_linkoln 08:39 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

abraham_linkoln abraham_linkoln 08:40 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Olga Medenica Olga Medenica 10:53 01.05.2011

Re: TIME & Tito: OUPS!!!!

Olga Medenica Olga Medenica 11:06 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Slobom

[url=http://news.dipag.com/pictures/lowres/20050628/Slobodan-Milosevic-0000003861.jpg][/url]
niccolo niccolo 11:07 01.05.2011

Re: Sofija...

i Elizabeta, a nije pitala Jelicu

Zatrudnela bez pipanja?!

Znači Čarls je u stvari Titov sin? A ja se celog života baš pitao na koga se on odmetnuo...
ljuboten ljuboten 14:45 01.05.2011

Re: Sofija...

Jelica Greganović
ili, možda, pisali grafit: Bravar je bio bolji...,MUA!? Da mi se otac u grobu prevrne, familija da me se odrekne, ruku desnu da odsečem!...Đilkoš seoski i švalerčina.p.s. Ne dam preporuku.


Tito je bio najveći politički menadžer Dvadesetog veka.To će vam reći u svetu i najveći centri za menadžment, kao i u svim centrima moći.
Prilog bi bio odgovor na naslov ovg bloga "TITO: MOĆ SLIKE ILI SLIKA MOĆI" koji daje naslov i uvodna rećenica predhodnog bloga "TIRANIJA NA POSLU-MOBING Tiranija, zlostavljanje ili jednostavnije nasilje na poslu je negativna društvena pojava o kojoj se nerado govori i kojoj su izloženi zaposleni svuda u svetu, pa i u Srbiji." Toga, i mnogo drugog zla koje danas postoji, kome neće biti kraja, nije bilo dok je bio Tito.
Nadam se da će te shvatiti ako Vam kažem da nisam ga voleo niti sam mu se divio, već stalno imao problema sa onim ljudima, a oni su vek u većini, koji su se krili iza njegovog autoriteta i pravili podlosti. No, njihova zla su zabava kada se uporede sa današnjim zlom koje je instalirano, a koja zla se izvode nad svima onima koji nemaju vlast ili materijalnu moć, ili nisu u prilici da ga izbegnu kao Vi.Veilki broj ljudi izloženi su takvim mukama da polude i posegnu po živote najbližih i svog.
ljuboten ljuboten 14:54 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

Bojana Maljević
Bila je u medijima izjavu jedne dame, napravno date 15 godina posle Titove smrti, da je ista doživela orgazam samo od samog ulaska u kabinet našeg najvećeg sina od 168 santima. Bez da ga je pipnula.
Da nije i zanela?..Što žene vole da preteruju... Muškarci su mala deca naspram žena. U preterivanju.


Možete da pitate Vašeg profesora psihologije Ognjenovića, ili je Vama bila Mandićeva, kako su javno, na mitingu, Nemice doživljavale orgazam dok je Hitler držao govor. Pa to ste mogli da vidite i na dokumetarnom filmu.Ili Vi još uvek niste videli belo svetlo u svom mozgu?!
ivana23 ivana23 15:02 01.05.2011

Re: Sofija...

ljuboten
Toga, i mnogo drugog zla koje danas postoji, kome neće biti kraja, nije bilo dok je bio Tito.


"Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.To što mi živimo, to u čemu živimo, to još nema svoga naučnog imena."

Abdulah Sidran

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:19 01.05.2011

Re: Sofija...

ljuboten
Tito je bio najveći politički menadžer Dvadesetog veka.To će vam reći u svetu i najveći centri za menadžment, kao i u svim centrima moći.Prilog bi bio odgovor na naslov ovg bloga "TITO: MOĆ SLIKE ILI SLIKA MOĆI" koji daje naslov i uvodna rećenica predhodnog bloga "TIRANIJA NA POSLU-MOBING Tiranija, zlostavljanje ili jednostavnije nasilje na poslu je negativna društvena pojava o kojoj se nerado govori i kojoj su izloženi zaposleni svuda u svetu, pa i u Srbiji." Toga, i mnogo drugog zla koje danas postoji, kome neće biti kraja, nije bilo dok je bio Tito.Nadam se da će te shvatiti ako Vam kažem da nisam ga voleo niti sam mu se divio, već stalno imao problema sa onim ljudima, a oni su vek u većini, koji su se krili iza njegovog autoriteta i pravili podlosti. No, njihova zla su zabava kada se uporede sa današnjim zlom koje je instalirano, a koja zla se izvode nad svima onima koji nemaju vlast ili materijalnu moć, ili nisu u prilici da ga izbegnu kao Vi.Veilki broj ljudi izloženi su takvim mukama da polude i posegnu po živote najbližih i svog.


Можда би помогла реч МОНОПОЛИЗАЦИЈА како би се успоставила нит.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:31 01.05.2011

Re: Sofija...

Tito je bio najveći politički menadžer Dvadesetog veka.

ljuboten ljuboten 17:58 01.05.2011

Re: Sofija...

Tito je bio najveći politički menadžer Dvadesetog veka.

Smeh!"
Pa upravo ljudi masovno stradaju i stradaće, zato što oni koji treba da znaju, ne znaju zašto je Tito bio najveći menadžer Dvatesetog veka. Bio sam prisutan u Njujorku 2000. kada se toj izjavi svog kolege profesora za menadžment obradovao bivši Jugosloven, tada samo Hrvat, kada je prof. pomenuo politčki, društveni i ekonoski sistem koji se zvao SFRJ, a poslovao je na nivou dve imperije - Istočne i Zapaden. U UN imao je većinu glasova koje su činile nesvrstane zemlje. A posle smrti Mao Ze Tunga bio najveći i bo broju žitelja na planeti. Ili ste Vi možda živeli na nekoj drugoj plameti. Kažite nam na kojoj?
expolicajac expolicajac 20:54 01.05.2011

Re: Sofija...

Jelica Greganović

Iznenađen sam da jedna osoba za koju sam smatrao da je vrlo edukovana pokazuje tako visok stepen neznanja.
zilikaka zilikaka 22:32 01.05.2011

Re: Sofija...

TIRANIJA NA POSLU-MOBING Tiranija, zlostavljanje ili jednostavnije nasilje na poslu je negativna društvena pojava o kojoj se nerado govori i kojoj su izloženi zaposleni svuda u svetu, pa i u Srbiji." Toga, i mnogo drugog zla koje danas postoji, kome neće biti kraja, nije bilo dok je bio Tito
.
Prvo, ovo nikako nije tačno. Bilo je daleko gorih stvari. Lično znam slučaj profesora kojeg su, prekidajući mu čas, uhapsili zbog verbalnog delikta vezanog za lik i delo..
On je proveo niz godina u zatvoru, a kako je bio samohrani roditelj, dete mu je odrastalo u domu.
Što se prava radnika tiče, tada se otišlo u potpunu krajnost. Vrhunac je bio samoupravljanje.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:32 01.05.2011

Re: Orgazmi sa Titom...

vaistinu orgazmi
ljuboten ljuboten 01:16 02.05.2011

Re: Sofija...

On je proveo niz godina u zatvoru, a kako je bio samohrani roditelj, dete mu je odrastalo u domu


Iamte pravo, i deca četnika i ustaša država ih je prihavtala kao svoja, pa ih čuvala, vapsitavala, obrazovala, zapošljavala i stanove beslplatne im davala.Upravo sam na šestomesčnom pomenu mome zetu na Kosovu, održanog 09.aprila o.g. to čuo od dvojice njegovih zetova, sada penzionera, od kojih se jednome otac kao četnik krio 21. godinu.
Što se prava radnika tiče, tada se otišlo u potpunu krajnost. Vrhunac je bio samoupravljanje.

I ovde ste u pravu. Vrhunac je bilo samoupravljanje. To su potvrdili i najveći umovi u svetu kada im je Amerika platila troškove Skupa održanog u Santa Barbari 1976., na kome je presedavao i hrvatski akademik, nuklearni fizičar, partizan, član ZAVNOHA, dr.Ivan Supek. A odluku da je SAMOURAVLJANJE najbolji proizvodni sisitem pitpisao je i tada najcenjeni ekonomista Milton Fridman, pored ostalih tada najvećih naučnih velikana.
Samo što pohlepni kapitalisti koji vladaju Amerikom, sada i nama, nisu dozvolili da se to publukuje javno. Jedan od 300 koji vladju svetom je kraljevska porodica oličena u Elizabeti, a mogli ste da im se diviti ovih dana dok je državna televizija prenoslila njihovo slavlje - venčanje, a prenos platila sirotinja.
zilikaka zilikaka 22:06 02.05.2011

Re: Sofija...

Iamte pravo, i deca četnika i ustaša država ih je prihavtala kao svoja, pa ih čuvala, vapsitavala, obrazovala, zapošljavala i stanove beslplatne im davala

Komentarisanje jedne porodične tragedije na takav način smatram neukusnim.
Po vama ispada da im je država učinila dobro time što je oca poslala u zatvor (zbog ispričanog političkog vica, ili neke opaske na račun lika i dela), a detetu je omogućeno da, pošto je prethodno izgubilo majku, uživa sve blagodeti domskog vaspitanja.
Uzgred, slučaj je poznat, i čovek je nedavno rehabilitovan.
abraham_linkoln abraham_linkoln 09:41 04.05.2011

Re: Sofija...

Са Ђином Лолобриђидом...


koliko primećujem, za gospođicu đinu baš i nije nešto posebno zauinteresovan... ili joj, moguće, udara čežnju... hmmm s brozom se nikad ne zna...
abraham_linkoln abraham_linkoln 10:22 04.05.2011

A gdje su pionirke ?!!!

i da, želim da se zna da ovim NAJOŠTRIJE PROTESTVUJEM
što u tekstu ne postoji poglavlje o Titovim pionirkama
- kao našem, jelte, najvećem bogatstvu -



p.s.
istovremeno autoru dajem šansu da se ispravi u nastavku teksta
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 05:55 05.05.2011

Re: Sofija...

"Da je Jugoslavija bila sto puta gora nego što je bila, opet bi bila sto puta bolja od svega što je nakon nje nastalo.To što mi živimo, to u čemu živimo, to još nema svoga naučnog imena."

Abdulah Sidran

ovo možda vredi za Bosnu , Makedoniju ,Kosovo koji su živjeli na grbači ostalih
pa sad čekaju EU da "šilje " za nerazvijene jel oni imaju pravo nato.
Pa što se sidran ne proglasi za maršala federacije BiH
em je federacija,em imaju jajce
kud ćeš više
Olga Medenica Olga Medenica 22:37 30.04.2011

MOĆ SLIKE ILI SLIKA MOĆI

Dobro recno.
Uglavnom svi diktatori imaju marketing razvijen po tom slicnom principu.
Setimo se samo nacista ili sovjeta!
Sto se tice drzavnika: pa oni sa svima moraju da se sastaju: dakle tu su i slike.
Jedna mi se posebno urezala, Tito skida Cercilu dlaku sa kaputa!
A sto se tice ostalih "slavnih" (glumci itd.) istorija nam govori da su oni vise nego raspolozeni da se mesaju sa politickim krugovima (to mu dodje kao vrhunska potvrda slave i uspeha) a jelo, pice, jahte vile dvorci i zamkovi nisu za odbiti.
Striktno govoreci o ovim vilama i dvorcima, ni ovi nisu bili bas Titovi nego ih je preuzeo od predjasnjih kalifa (jednom kada je postao kalif umesto kalifa).
Sto se tice pobede nad Nemcima, to naravno nije istorijska cinjenica ali tako ispada po nekadasnjim skolskim udzbenicima. Ne znam da li su se ti udzbenici promenili.
Ceo ovaj uspesni propagandni mehanizam, ovu sliku moci ljudi na zapadu zovu "pranjem mozga".
Mi smo uvek znali da su sovjeti prali mozak ali smo se iz nekog razloga izuzimali i postavljali sa "ove" strane gvozdene zavese.
I to je valjda produkt ispiranja.
Odlican post, odlicna tema.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:12 01.05.2011

Pero Zubac: Zašto volim Tita

Gledao sam ga na televiziji, u novinama
i u čitankama.
Volim ga jer ima veliku kapu
i lepo se smeje.
Volim ga jer nikada nije umoran i ljut
kao tata,
volim ga jer se nikoga ne boji.

Kad porastem ja ću kupiti veliku lađu
i ići ćemo zajedno u daleke zemlje
i kupati se u reci Nil.

Tata kaže da Tito voli dobre đake,
Kada pođem u školu ja ću biti najbolji đak
i sa tatom ću ići kod njega.
cult cult 00:47 01.05.2011

Re: Pero Zubac: Zašto volim Tita

Tata kaže da Tito voli dobre đake,
Kada pođem u školu ja ću biti najbolji đak
i sa tatom ću ići kod njega.


Da. Simpatično.
Nešto me kopka kako bi izgledala druga moguća varijanta naše prošlosti. Nisam bio lenj, potražio po youtubetu, pa da pogledamo:



E, sad...da l je bolje da smo umesto crvenih marama i belih košulja stavljali ove šubare i cupkali uz ovakve pesmice....jbg. Nisam pametan.
jesen92 jesen92 01:12 01.05.2011

Re: Pero Zubac: Zašto volim Tita

E, sad...da l je bolje da smo umesto crvenih marama i belih košulja stavljali ove šubare i cupkali uz ovakve pesmice....jbg. Nisam pametan.

...koliko znam, pre '45 djaci nisu nosili ni subare ni marame pa nista nije falilo...hocu reci da subara nije pandan marami tj da smo mogli da zivimo kao ostali isped gvozdene zavese...
uninamama uninamama 08:59 01.05.2011

Re: Pero Zubac: Zašto volim Tita

Nebojša Milenković

Tata kaže da Tito voli dobre đake,
Kada pođem u školu ja ću biti najbolji đak
i sa tatom ću ići kod njega.


Znate šta... Jeste bilo bolje... Ali ne onako kako će većina vas sad da pomisli... Tada smo učili decu da je biti dobar đak pozitivna stvar. Aj mi sad nađite dobar primer!?
Jesmo tada odrastali na bajkama i obmanama, ali i ta bajka, kao i sve bajke imaju moto da dobro pobeđuje. Danas nam deca rastu uz priče u kojima prevara i nečast pobeđuju, a to je užasno!
milisav68 milisav68 10:30 01.05.2011

Re: Pero Zubac: Zašto volim Tita

cult

Da. Simpatično.
Nešto me kopka kako bi izgledala druga moguća varijanta naše prošlosti. Nisam bio lenj, potražio po youtubetu, pa da pogledamo:

E, sad...da l je bolje da smo umesto crvenih marama i belih košulja stavljali ove šubare i cupkali uz ovakve pesmice....jbg. Nisam pametan.

Da, i morali bi svi da nose bradu, i da jedu samo masnu gibanicu i pečenje, a u školi bi se učilo kako se kolje zardjalim kašikama.
freehand freehand 22:48 30.04.2011

Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

Nekako sam se baš premišljao kako bib ja jedan blogčić na temu Nj V JBT, ali evo si me preduhitrio.
A pošto je kod nas historija uvek blizu histerije u svojoj svakodnevnoj kontrakciji i erekciji i transformaciji, evo jednog povijesničara gotovo nezaobilaznog govorimo li o Titi i njegovoj SFRJ:
Sad, da li je matori kenjac rešio da u večna lovišta krene kao Hrvat a ne komunista . manje je bitno.
I bez panike, druga Karagaću sam obavestio da se pripremi uz šećer i vodu, te da pri sebi sem trinitrotoluola obavezno ima i nitroglicerin.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 30.04.2011

Re: Novi vjetrovi u povijesne zbiljnosti

Ti da se vučeš u CK, imamo vanrednu sednicu.
freehand freehand 22:50 30.04.2011

Re: Novi vjetrovi u povijesne zbiljnosti

Jelica Greganović
Ti da se vučeš u CK, imamo vanrednu sednicu.

Jawohl!
Olga Medenica Olga Medenica 22:52 30.04.2011

Re: Novi vjetrovi u povijesne zbiljnosti

I ja sam se premisljala.
a evo ga najbolji sajt EVER:
[url=][http://www.titoville.com/][/url]
Jaaaako smesno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:33 30.04.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

freehand
Nekako sam se baš premišljao kako bib ja jedan blogčić na temu Nj V JBT, ali evo si me preduhitrio.
A pošto je kod nas historija uvek blizu histerije u svojoj svakodnevnoj kontrakciji i erekciji i transformaciji, evo jednog povijesničara gotovo nezaobilaznog govorimo li o Titi i njegovoj SFRJ:
Sad, da li je matori kenjac rešio da u večna lovišta krene kao Hrvat a ne komunista . manje je bitno.
I bez panike, druga Karagaću sam obavestio da se pripremi uz šećer i vodu, te da pri sebi sem trinitrotoluola obavezno ima i nitroglicerin.

nije lepo ofirati PP,pa zato neću da kažem šta sam ti odgovorio.
freehand freehand 23:44 30.04.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

nije lepo ofirati PP,pa zato neću da kažem šta sam ti odgovorio.

Evo ja ću, mene nije blam: "Nemoguće druže Freehand! Razumem druže Freehand!"

Eto, viš da nije strašno?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:02 01.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

freehand
nije lepo ofirati PP,pa zato neću da kažem šta sam ti odgovorio.

Evo ja ću, mene nije blam: "Nemoguće druže Freehand! Razumem druže Freehand!"

Eto, viš da nije strašno?

a tek nije lepo govoriti neistinu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:14 01.05.2011

MiodragB.Protić:Poštovao je pravo umetnika

... Drug Tito kao tvorac demokratskog samoupravnog socijalizma smatrao prirodnim pluralistički otvoren, slobodan koncept kulture: da je, drugim rečima, poštovao pravo umetnika da stvara prema sopstvenoj savesti, osećanju i shvatanju.

Iz: Tito piscima pisci Titu, priredili: Radomir Andrić, Ljubivoje Rušumović, Književne novine, Beograd, 1981.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:38 01.05.2011

Vasko Popa: Titov lik iz Bečkereka

Lik druga Tita vidio sam prvi put na plakatu nemačkih kukasto-krstastih osvajača koji su ucenili njegovu glavu. Bilo je to u mesecu julu 1943, na teretnoj stanici u Bečkereku. U grupi interniraca gradio sam besmislene, džinovske kocke od istovarenih dasaka... Kroz sve ove godine nosio sam u sebi, i mislim da ću nositi do kraja života Titov lik iz Bečkereka. Odlučan, plemenit lik čoveka zagledanog u nedostižnu-dostižnu daljinu. Ta daljina je meni i ratnom pokoljenju kome pripadam, bliska. Kao da je na dohvat ruke. Mi zovemo tu daljinu: Komunizam.

z: Tito piscima pisci Titu, priredili: Radomir Andrić, Ljubivoje Rušumović, Književne novine, Beograd, 1981.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:40 01.05.2011

Re: MiodragB.Protić:Poštovao je pravo umetnika

+
Ribozom Ribozom 01:40 01.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

freehand


Eto, viš da nije strašno?


Mene sve strah da mi dok kucam komentar ne izadje Kragaca sa slemom i smajzerom iz ormara
ljuboten ljuboten 15:41 01.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

Nekako sam se baš premišljao kako bib ja jedan blogčić na temu Nj V JBT, ali evo si me preduhitrio.
A pošto je kod nas historija uvek blizu histerije u svojoj svakodnevnoj kontrakciji i erekciji i transformaciji, evo jednog povijesničara gotovo nezaobilaznog govorimo li o Titi i njegovoj SFRJ:
Sad, da li je matori kenjac rešio da u večna lovišta krene kao Hrvat a ne komunista . manje je bitno.
I bez panike, druga Karagaću sam obavestio da se pripremi uz šećer i vodu, te da pri sebi sem trinitrotoluola obavezno ima i nitroglicerin.


Baš sam se pitao da li ćete nekada pogrešiti, jer ste vrlo pametni. No, evo napravili ste grešku. Odalo Vas je uzimanje za merilo istine pisanje čoveka koji je prvo bio hrvatski nacionalista, a to uvek znači kod Hrvata biti protiv Srba, pa odani komunista, za da završi kao prijatelj sa ustašama, tj. sa Tuđmanom.
Obrazovan pa još i talentovan čovek u koje sigurno spadate, trebalo bi da znate i to da u svakom sistemu ima ugrađeni podsistemi koji ometaju fukcionisanje sistema, tj. hteli bi da ga uruše. To je prirodno stanje stitema. Pa ako je Tito bio toliko pametan, a bio je, pa je znao kako da naparvi nabolju državu, onda je poznavao sve ono što ugrožava politički i društvrnii sistem poznat kao SFRJ, naravno da je mogao da predvidi i raspad tog sistema. Samo što kada dođe vreme da se napiše istina, onda nećemo moći da optužimo Tita zašto se raspala SFRJ, jer su valjda krivi oni koji su bili živi a imali vlast, kao što su najviše krivi oni koji su imali najveću odgovoronost za očuvanje države, jer je to najviše odgovaralo njihovom narodu, pa iz ove dve činjenice zaključujete na koji narod i političare mislim.Ja pripadam tom narodu, a bio sam protiv pilitičara koji nisu znali kako da sačuvaju SFRJ.Tito je poznavo i Srbe i njihov potencijal. No, na žalost Srbi ne žele da upoznaju sebe.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:52 01.05.2011

Re: Vasko Popa: Titov lik iz Bečkereka

Nebojša Milenković

Застрашујући наводи. Послушност без премца. Идолатрија. Слепило.

Занимљиво је да се поменуо опортунизам у интелектуалаца, и да се то опростило, оправдало. Ваши наводи говоре да је та пракса устаљена управо у периоду Вође.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:09 01.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

ljuboten
Obrazovan pa još i talentovan čovek u koje sigurno spadate, trebalo bi da znate i to da u svakom sistemu ima ugrađeni podsistemi koji ometaju fukcionisanje sistema, tj. hteli bi da ga uruše. To je prirodno stanje stitema. Pa ako je Tito bio toliko pametan, a bio je, pa je znao kako da naparvi nabolju državu, onda je poznavao sve ono što ugrožava politički i društvrnii sistem poznat kao SFRJ, naravno da je mogao da predvidi i raspad tog sistema. Samo što kada dođe vreme da se napiše istina, onda nećemo moći da optužimo Tita zašto se raspala SFRJ, jer su valjda krivi oni koji su bili živi a imali vlast, kao što su najviše krivi oni koji su imali najveću odgovoronost za očuvanje države, jer je to najviše odgovaralo njihovom narodu, pa iz ove dve činjenice zaključujete na koji narod i političare mislim.Ja pripadam tom narodu, a bio sam protiv pilitičara koji nisu znali kako da sačuvaju SFRJ.Tito je poznavo i Srbe i njihov potencijal. No, na žalost Srbi ne žele da upoznaju sebe.


Подсистеми не служе ометању, тј. рушењу, већ корекцији. И то није природно стање, и не знам какво је то поређење са природом. А затим помињете најбољу државу, коју описујете политичким и друштвеним системом! Индикативно је запажање (није упућено ка личности).

Мишљења сам да комунисти нису знали шта је држава, а не знају ни сада. Они државу схватају као монопол силе, док правни поредак одбацују као буржоаску творевину. Данас нисмо правна држава, а по мом схватању, никаква друга и не постоји. Укратко, 1944. године, уништили су Државу, правни поредак, а све након тога је успостављено као параван за Партију. Није постојала Држава, постојала је Партија, а Тито је био Партија. Када се та Партија распала (што је било предвидљиво, с обзиром на устројство исте), након смрти друга Тита (Вођа уједињује Партију), распао се и параван, тј. федерална држава.
Данас, у непостојању правне државе, уочљиво је да тај вакуум која је Партија попуњавала, настоје да испуне сегменти Партије, па се, у међусобној борби сегмената, стиче утисак о слабости Државе. Тај утисак је одраз догађаја из 1944. године и тек данас је уочљив.

P.S. Има ту штошта да се дода на конто данашњих партија, њихово устројство, Вође, понашање према апарату, да се уведе појам тоталитарне демократије, капитализма без имовине, монополизације... То су све последице прошлости. Мени је тема добра, само због контекста Вође у данашњим партијама, због ЛИКА ТИТА.

Авај, расправа увек крене ка утврђивању кривице, што је прилично бесмислено уколико се бар пре тога не установи шта је то погрешно урађено.
ljuboten ljuboten 01:31 02.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

Подсистеми не служе ометању, тј. рушењу, већ корекцији. И то није природно стање, и не знам какво је то поређење са природом.


Očigledno da ste stručni za sisteme, samo što hoćete bukvalno mehaničke sisteme da identifukujte sa društvenim sistemima u kojima je glavni resurs čovekova svest, a ona je navarijabilna.
Nisam mislio na planirane i instalirane podsisteme, već na četništvo, ustašstvo, čiji centri su proterani u inostarnstvo. Dok je balistički sistem bio aktivan na Kosmetu, čak je poddržavan od nekih Hrvata i Slovenaca u vrhu političke moći u Beogradu, gotovo negovan, a aktivno podržavan i razvijan od strane susedne Albanije, koji je bio presudan u rušenju celog sisteme zvanog SFRJ.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:30 02.05.2011

Re: Novi vjetrovi povijesne zbiljnosti

ljuboten
Nisam mislio na planirane i instalirane podsisteme, već na četništvo, ustašstvo, čiji centri su proterani u inostarnstvo. Dok je balistički sistem bio aktivan na Kosmetu, čak je poddržavan od nekih Hrvata i Slovenaca u vrhu političke moći u Beogradu, gotovo negovan, a aktivno podržavan i razvijan od strane susedne Albanije, koji je bio presudan u rušenju celog sisteme zvanog SFRJ.


Видите, у оквиру ваших редова има пар занимљивих, наизглед супротних тврдњи. Можда ти покрети нису био део осмишљеног система, али су, као што сте поменули, били укључени. То је нормално. Али, није нормалан начин на који се то радило.
loader loader 22:51 30.04.2011

Kvazivreme i vreme

Ako je brozov u nekom smislu naslednik i pored svih nedaća kroz koje je tokom svoje vlasti provlačio narodne mase od 8. sednice do 2000. imao popularnost i harizmu - zašto harizmu ne bi i dan-danas imao neko ko je svoj imidž gradio u vreme opšteg poratnog uzleta (koji se dešavao ne samo kod nas) i rasta kvaliteta života, neko ko je za mnoge ostao upamćen samo po onoj ugodnoj, potrošačkoj strani medalje sa oznakom sfrj. Objektivno, ono vreme je bilo priprema za ovo vreme koje živimo sada.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 30.04.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Pa jes, prvo se bančilo, a kad je došao kelner da naplati, braća se za guše dohvatila...
loader loader 23:00 30.04.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Pa jes, prvo se bančilo, a kad je došao kelner da naplati ...


Dr M Dr M 23:06 30.04.2011

Re: Kvazivreme i vreme


Autocitat, sa jednog ranijeg bloga

U II Sv. Ratu ostao bez kuće I roditeljskog staranja. Sa još petoro dece slične sudbine dat na brigu I vaspitanje iskusnom bravarskom radniku koji je sa svima njima postupao shodno svojim kvalifikacijama; držao ih pod ključem, sve im delio po nekom ključu, a kad nisu bili poslušni, umeo je da upotrebi I srp I čekić. Srpko je, kao najkrupniji I najnestašniji, češće od ostalih krojen srpom I peglan čekićem ali, za čudo, nije omrzao svoje ime nego je frustracije lečio štipajući I čupajući ostalu decu, što mu je I uzvraćano istom merom. Ipak, prividna sloga je trajala dok je bravar brinuo o svom ugledu u svetu; kad je, umesto vučjaka poceo da šeta pudlice , nestašna deca su medjusobno počela da se ozbiljnije ujedaju, čekajuci da srp I čekić iskliznu iz, sve drhtavije, staraočeve ruke
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:35 30.04.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Jelica Greganović
Pa jes, prvo se bančilo, a kad je došao kelner da naplati, braća se za guše dohvatila...

uvek sam bio fasciniran dometima istraživačkog novinarstva.
1odnas 1odnas 23:43 30.04.2011

Re: Kvazivreme i vreme

ili, uvijek su drugi krivi, Tito pa ovaj, onaj, oni, nikada nasa tura odgovornosti jer se uvijek podvijemo ili podrzavamo da bismo kasnije lakse optuzivali.
ivana23 ivana23 00:06 01.05.2011

***

Milan Karagaća Milan Karagaća 00:07 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Jelica Greganović
Pa jes, prvo se bančilo, a kad je došao kelner da naplati, braća se za guše dohvatila...

pa i ti si bančila, završila fakultet o državnom trošku i sve ti loše bilo.Da se možda i ti od svoje druge godine i jaslica nisi borila protiv komunizma i diktatorskog režima i time dala ogroman doprinos današnjem ogromnom blagostanju, demokratiji i odsustvu bilo kakvog oblika lične vlasti, čak i u strankama.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:17 01.05.2011

Adam Puslojić:Večnost ima ime

Pre trideset godina, kada su u mom rodnom selu zidali zadružni dom, dobrovoljnim radom, na polovini već zazidanoj pisalo je krupnim slovima:"Tito".

Mislio sam, tada, da je Tito upravo taj naš zadružni dom.
Danas, 6. maja 1980. vidim da je tako.
Titovo je ime: večno živa metafora.

Iz: Tito piscima pisci Titu, priredili: Radomir Andrić, Ljubivoje Rušumović, Književne novine, Beograd, 1981.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

pa i ti si bančila, završila fakultet o državnom trošku i sve ti loše bilo

Bančila za platu koju je moj otac zarađivao, za razliku od boga koji nije imao platu. Manju, jer nije hteo da se upiše u partiju. Škole sam završila o trošku oca koji je za to odvajao pare. Mada ih nije bilo dovoljno da me kao manje jednak od jednakih pošalje napolje u bolje škole.
Da se možda i ti od svoje druge godine i jaslica nisi borila protiv komunizma i diktatorskog režima i time dala ogroman doprinos današnjem ogromnom blagostanju, demokratiji i odsustvu bilo kakvog oblika lične vlasti, čak i u strankama.

U jaslice nisam išla, borila se čim sam mogla. I dala doprinosa koliko sam mogla onome što je najvažnije - mogućnosti izbora.
I da ti nešto kažem, danas bar imamo mogućnost izbora, a ne doživotnog boga. Kao da su oni ranije bolji bili, samo nije smelo da se pisne.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

uvek sam bio fasciniran dometima istraživačkog novinarstva.

Ne sumnjam, taj novitet je dosta kasno uveden.
freehand freehand 00:53 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Kao da su oni ranije bolji bili, samo nije smelo da se pisne.

Ma jbmmu miša - ja kao da neke prepoznajem? Kao da su neki preverili, šta li?
A bogami - eno pun Sheveningen partijskih sekretara, il su to ipak moje oči stare varalice i tranzicijske halucinacije?!
loader loader 01:12 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme





Evo profi majice za uranak.
Ne upija dim roštilja, a zrači mirisom pobede nad klasnim neprijateljem.



Milan Karagaća Milan Karagaća 10:18 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

I da ti nešto kažem, danas bar imamo mogućnost izbora, a ne doživotnog boga.

pa to sam i rekao,ti se se od rođenja borila i izborila protiv onoga zla.
Nego izgleda ne vidiš da danas mnogo njih svaki dan vide boga svoga.
Kao da su oni ranije bolji bili, samo nije smelo da se pisne.

da, čak ni dete u kolevci nije smelo da pisne, a sada mnogi pište pa ništa ne mogu da poprave a mali i veliki bogovi žive ko Bogovi.
Bančila za platu koju je moj otac zarađivao, za razliku od boga koji nije imao platu.

a taj tip nije ništa radio i samo mažnjavao državne pare i ostavljao svojoj deci. Decu je slao na školovanje u inostranstvo.
Manju, jer nije hteo da se upiše u partiju.

Nije tačno da se primala plata zato što je neko član partije.E sada, da li neko nije hteo da se upiše ili ga nisu hteli da prime nije tema koju sam ja pokrenuo.
Škole sam završila o trošku oca koji je za to odvajao pare

da, ali nisi plaćala godišnju školarinu od 100.000 dinara i više.
Ne, baš je kul sada su svi iz čisto pravoslavnih porodica koje su uvek z inat komunistima išli u crkve i kad treba i kad ne treba,osveštavali kuće, obore, voćnjake, kao deca od 5 godina odbijali rezolutno da se zovu pioniri, svi su iz domaćinskih i građanskih familija čija su porodična stabla od Nemanje na ovamo pokazivala averziju protiv "crvene gube" kako je Amfilohije nadahnuto govoreći o đeneralu nazvao partizane. Svi su svesno bili toliko svesni da nisu hteli u partiju iako im je baš njima nuđeno da budu na direktorskim i visokim državnim funkcijama.
Nije baš tako Jelice, a i ti znaš da nije, pa me čudi što ulaziš u priču i koristiš floskule koje su ispod tvog renomea.
loader loader 10:29 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Sviđa mi se vizija onog vremena, jer zvanično nije postojao pojam krađe (slučajevi toliko retki da su na nivou statističke greške). Ne mislim na džeparenje, naravno. E, danas - tu i tamo - čak nekoga i uhite. Pa se godinama vuklja po sudovima i ljupkim Kurir-rubrikama. Pitam se da li onda nije bilo krađe, ili se civilizacijski ipak malo uznapredovalo, pa su u današnjem društvu počeli pomalo i da 'apse za zavlačenje ruke u opštedržavnu kasicu :)
milisav68 milisav68 10:34 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Bančila za platu koju je moj otac zarađivao, za razliku od boga koji nije imao platu. Manju, jer nije hteo da se upiše u partiju. Škole sam završila o trošku oca koji je za to odvajao pare. Mada ih nije bilo dovoljno da me kao manje jednak od jednakih pošalje napolje u bolje škole.

Samo da podvučem.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:50 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Jelica Greganović
uvek sam bio fasciniran dometima istraživačkog novinarstva.

Ne sumnjam, taj novitet je dosta kasno uveden.

Ma da, vidim i Smilja Avramov u desetoj deceniji rešila da se na stranicama one "Geopolitike" oglasi otkrićem da "uopšte pojma nema ko je Tito" što se ima imati kao krunski dokaz njegove srbomržnje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:53 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

pa to sam i rekao,ti se se od rođenja borila i izborila protiv onoga zla.

To što si ti rekao, nema veze sa onim što sam ja napisala. Čitaj pažljivije.
a sada mnogi pište pa ništa ne mogu da poprave a mali i veliki bogovi žive ko Bogovi.

A tada nije bilo malih i velikih bogova? Ne bih rekla...
a taj tip nije ništa radio i samo mažnjavao državne pare i ostavljao svojoj deci. Decu je slao na školovanje u inostranstvo.

Ne, nego je uzimao od nasleđa, deda mu je onoliko ostavio da nije postizavao da potroši...a deci nije ostavio, jer je i tako verovao da će živeti večno i da je sve njegovo.
Nije tačno da se primala plata zato što je neko član partije.

E pa, vidiš jeste tačno. Mog oca su zvali kao potrebnog stručnjaka na određeno, više radno mesto, naravno i sa višom platom. Uslov je bio da se upiše u partiju. Na šta on nije pristao i tako je ostao na manjoj plati.
E sada, da li neko nije hteo da se upiše ili ga nisu hteli da prime nije tema koju sam ja pokrenuo.

Ni ja nisam pokrenula tu temu, tako da ne razumem na šta odgovaraš uopšte.
da, ali nisi plaćala godišnju školarinu od 100.000 dinara i više.

Ni sad je ne plaćam svojoj deci, iako boga više nema, ni njegove doživotne funkcije i ukinutih izbora.
Ne, baš je kul sada su svi iz čisto pravoslavnih porodica koje su uvek z inat komunistima išli u crkve i kad treba i kad ne treba,osveštavali kuće, obore, voćnjake, kao deca od 5 godina odbijali rezolutno da se zovu pioniri, svi su iz domaćinskih i građanskih familija čija su porodična stabla od Nemanje na ovamo pokazivala averziju protiv "crvene gube" kako je Amfilohije nadahnuto govoreći o đeneralu nazvao partizane. Svi su svesno bili toliko svesni da nisu hteli u partiju iako im je baš njima nuđeno da budu na direktorskim i visokim državnim funkcijama.

E, vidiš ovo se zove floskula. Jeftin i neuspešan pokušaj odbrane diktature zamotane u roza mašnu. Sa čim veze nema ni pravoslavlje, ni katolici, ni Amfilohije, ni ostale munje, ali baš lepo zvuči kad se nakiti i prekiti.
Nije baš tako Jelice, a i ti znaš da nije, pa me čudi što ulaziš u priču i koristiš floskule koje su ispod tvog renomea.

Sumnjam da bi mi ikoja floskula ostala, čak i kad bih htela da ih koristim, sve su na dužnosti kod tebe.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:01 01.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

E, vidiš ovo se zove floskula. Jeftin i neuspešan pokušaj odbrane diktature zamotane u roza mašnu. Sa čim veze nema ni pravoslavlje, ni katolici, ni Amfilohije, ni ostale munje, ali baš lepo zvuči kad se nakiti i prekiti.

e vidiš ja ne branim diktaturu već samo pokušavam da ukažem na izlizane floskule počev od ovih koje ponavljaju oni koji su iznebuha u svojim četrdesetim ,pedesetim i šezdesetim postali veliki antikomunisti i ne znajući da komunizma ovde nikada nije ni bilo.Koji govore o diktaturi a da pojma nemaju šta je to. Koji s ushićenjem slušaju kako Amfilohije drži pomen Draži i priča o četnicima kao "semenu ljudskosti". Oni koji se klanjaju svecu Nikolaju koji je sve učinio da raspiruje građanski i bratoubilački rat u Srbiji i kako reče Dobrica Ćosić (evo feljton u današnjoj Politici) "u idejama vladike i kamenoresca simbolisala se nastupajuća istorija Jugoslavije i srpskog naroda".
A vladika Nikolaj govoraše u Ljubostinji pred rat:"Majke i sestre, Srpkinje.Znate li koga privijate na svoja nedra i koga pojite svojim mlekom da poraste?Beybožnika, komunistu, rušitelja srpskog... Zar si majko Srpkinjo ztaboravila bogomajku u sebi?..Ti majko Srpkinjo što rodi svetog Lazara i Obilića,Karađorđa i Miloša, Vuka Karadžića i Njegoša, vojvode Stepu i Mišića, kralja Petra i Aleksandra oslobodioca, Teslu i Pupina.... A šta danas rađaš, na nedrima svijaš i u školu šalješ? Tvoji [kolovani sinovi postaju komunisti i boljševičku revoluciju spremaju da vas u kolhoze oteraju i na kazan privede.."
Kako zvanični podaci govore po broju onih koji su i koji će morati na kazan Srbija se baš nalazi u komunizmu kako ga je presvetli video.
A Radoje Krstić, kamenorezac prve subote na trsteničkoj pijaci govoraše:"Braćo seljaci i sestre seljanke..Prošle nedelje u Ljubostinji presvetli vladika reče da je majka Srpkinja rodila kraljeve, vojvode, naučnike, pesnike i sve slavne i čuvene Srbe.Istinu je rekao...Al ne reče presvetli vladika da je majka Srpkinja rodila seljaka, radnika,i slugu, kovača i rabadžiju i drvoseču, rudara i vodeničara, opančara i skeledžiju..I ne reče naš presvetli vladika može li još i dokle će da trpi srpska sirotinja čaršijsku i božju kaznu " "Živeo Radoje, tako je Radoje", uzvikivao je narod.Od tada je vladika svoje besede započinjao "I reče nečastivi Radoje "a Radoje je dalje kada ga je pominjao govorio je "I reče presvetli vladika".
E sada ili su ovo moje floskule ili su reči onih koji su ih izgovorili.A kada je u pitanju i građanski rat u Srbiji vidi se i ko ga je raspirivao u u interesu kojih slojeva, nije u interesu naroda o kome govori onaj Radoje. E takvog naroda je i danas mnogo.
zibr zibr 06:44 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

E pa, vidiš jeste tačno. Mog oca su zvali kao potrebnog stručnjaka na određeno, više radno mesto, naravno i sa višom platom. Uslov je bio da se upiše u partiju. Na šta on nije pristao i tako je ostao na manjoj plati.

I ti mu poverovala...
Mislim, covek strucnjak svetskog glasa, sve ga vukli za rukav i preklinjali a on zapeo pa nece jer su ga primoravali da bude drug clan a on principijelan pa nece makar mu deca gladovala.
Jos je dobro i prosao, mogao je glavu zbog toga da izgubi ili zatvor da zaglavi kakav je taj Tito diktator bio.
E da je takvih protivnika stvarno bilo onda onoliko koliko ih ima sada ima, vala bi oduvali Tita s vlasti najkasnije krajem 1946 ako ne i ranije.
freehand freehand 08:36 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

I ti mu poverovala...

Pa kad tebe nije imala u svom detinjstvu, odrastanju i zrelosti, kao zvedzu vodilju i imaoca alem kamena.
Šta kaže analiza ličnosti tvoga oca sa naglaskom na vaspitne metode prema potomcima?
Ili samo tuđe očeve posprdno analiziraš?
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:43 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

zibr
E pa, vidiš jeste tačno. Mog oca su zvali kao potrebnog stručnjaka na određeno, više radno mesto, naravno i sa višom platom. Uslov je bio da se upiše u partiju. Na šta on nije pristao i tako je ostao na manjoj plati.

I ti mu poverovala...
Mislim, covek strucnjak svetskog glasa, sve ga vukli za rukav i preklinjali a on zapeo pa nece jer su ga primoravali da bude drug clan a on principijelan pa nece makar mu deca gladovala.
Jos je dobro i prosao, mogao je glavu zbog toga da izgubi ili zatvor da zaglavi kakav je taj Tito diktator bio.
E da je takvih protivnika stvarno bilo onda onoliko koliko ih ima sada ima, vala bi oduvali Tita s vlasti najkasnije krajem 1946 ako ne i ranije.

baš tako.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:46 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

freehand
I ti mu poverovala...

Pa kad tebe nije imala u svom detinjstvu, odrastanju i zrelosti, kao zvedzu vodilju i imaoca alem kamena.
Šta kaže analiza ličnosti tvoga oca sa naglaskom na vaspitne metode prema potomcima?
Ili samo tuđe očeve posprdno analiziraš?

ne bre, nego je degutantno to koketiranje te ja nisam hteo da budem pionir, moj otac nije hteo da bude u onoj partiji, deda nije hteo da bude partizan i svi su moji bili Solunci i učesnici Kosovskog boja.
expolicajac expolicajac 15:23 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Pa kad tebe nije imala u svom detinjstvu, odrastanju i zrelosti, kao zvedzu vodilju i imaoca alem kamena.
Šta kaže analiza ličnosti tvoga oca sa naglaskom na vaspitne metode prema potomcima?
Ili samo tuđe očeve posprdno analiziraš?

Od kada si dobio autorski nalog preliva ti pamet na sve strane. Obuzdaj malo i budi i dalje analitičan kao što si bio dok si pisao postove, koji su uzgred budi rečeno bili uvek dobri.
freehand freehand 15:29 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

expolicajac
Pa kad tebe nije imala u svom detinjstvu, odrastanju i zrelosti, kao zvedzu vodilju i imaoca alem kamena.
Šta kaže analiza ličnosti tvoga oca sa naglaskom na vaspitne metode prema potomcima?
Ili samo tuđe očeve posprdno analiziraš?

Od kada si dobio autorski nalog preliva ti pamet na sve strane. Obuzdaj malo i budi i dalje analitičan kao što si bio dok si pisao postove, koji su uzgred budi rečeno bili uvek dobri.

Što, i ti voliš o tuđim očevima pod nickom da serendaš?
Što se autorske i pameti tiče - očigledno je da jedno sa drugim nema veze, kad su je dali meni umesto nekom pametnom. To si hteo da kažeš?

BTW - kakva je analitičnost potrebna za ovakvu bedastoću?
expolicajac expolicajac 15:38 02.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Što, i ti voliš o tuđim očevima pod nickom da serendaš?
Što se autorske i pameti tiče - očigledno je da jedno sa drugim nema veze, kad su je dali meni umesto nekom pametnom. To si hteo da kažeš?

BTW - kakva je analitičnost potrebna za ovakvu bedastoću?

Prvo ne napinje me na svadju, a tebe verovatno.
Drugo, da je Jelicin komentar za opis svoje porodične situacije, blago rečeno na granici kiča, jeste.
Ali ako neko treba da se posle ovog komentara brine o oočevima onda je to Jelica a ne ti. Toliko i da se ne raspravljamo dalje, ako sam te uvredio svojim stavom izvini. To je ona reč koja se retko koristi u srpskom jeziku, pa da te podsetim.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 06:03 05.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

pa i ti si bančila, završila fakultet o državnom trošku i sve ti loše bilo

Druže Karagaća
o trošku porezskih obveznika,a i njeni roditelji su plaćali porez,
verovatno je novac koji su uzeli njenim roditeljima veći od troška njenog studiranja
a pogotovo od stvarne vrednosti znanja na društvenim fakultetima
Pa nije druže da je samo Maršal,CK i udba plačali porez da bi ubogi i siroti mogli studirat.
Čudo u Americi i Engleskoj ljudi plačaju školu a zadovoljniji su njome
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:24 05.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

ne bre, nego je degutantno to koketiranje te ja nisam hteo da budem pionir, moj otac nije hteo da bude u onoj partiji, deda nije hteo da bude partizan i svi su moji bili Solunci i učesnici Kosovskog boja.

Ne, nego je degutantno ispirati usta i istezati jezik na račun tuđih predaka i rođaka, kad tog nekog nema.
Da ti ponovim:
Moj otac nije hteo da bude u partiji.
Mog dedu su pokupili partizani, kada je pobegao dočekali su ga na nož Ljotićevci.
Moje pradede nisu dočekale Solun, jedan je poginuo na Kolubari, drugi na Ceru.
A za Kosovo pitaj Tita.

I ti mu poverovala...
Mislim, covek strucnjak svetskog glasa, sve ga vukli za rukav i preklinjali a on zapeo pa nece jer su ga primoravali da bude drug clan a on principijelan pa nece makar mu deca gladovala.
Jos je dobro i prosao, mogao je glavu zbog toga da izgubi ili zatvor da zaglavi kakav je taj Tito diktator bio.
E da je takvih protivnika stvarno bilo onda onoliko koliko ih ima sada ima, vala bi oduvali Tita s vlasti najkasnije krajem 1946 ako ne i ranije.

Sram te bilo! To o svom ocu tako govori, a ne o mom. A, Tita kući odnesi, ako ti je već iz oka ispao. Idi u Severnu Koreju pa živi tamo, ako ti toliko nedostaje i diviš mu se.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:30 05.05.2011

Re: Kvazivreme i vreme

Drugo, da je Jelicin komentar za opis svoje porodične situacije, blago rečeno na granici kiča, jeste.
Ali ako neko treba da se posle ovog komentara brine o oočevima onda je to Jelica a ne ti.

Hvala.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:09 30.04.2011

fala

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:20 30.04.2011

Re: Da ti nije gluvo, Srećan 1. maj!

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:23 01.05.2011

Re: Da ti nije gluvo, Srećan 1. maj!

thanks, drugarice Jelice

+ da uzvratim: Đorđe Balašević: Triput sam video Tita maršala



aleksanadar aleksanadar 00:54 01.05.2011

Re: Da ti nije gluvo, Srećan 1. maj!

Ова ми је најдража!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana