Život

JA NISAM BOG DA PRAŠTAM

Jelica Greganović RSS / 17.04.2011. u 20:05

sarajevo_rat.jpgJa nisam bog da praštam

(5 Decembar, 2006 - 00:25)

(1. februar, 2008. - 00:07)

Priznajem da najviše mrzim nepravdu. Ljudi oko mene to zovu "robihudovskim" i "aktivističkim" nagonom, kažu da se previše palim, da nije nešto baš tako strašno, pa dobro, ma prođi, zaboravi...a ja ne mogu da pobedim osećaj da su prolaženje pored, okretanje pogleda i žmurenje, samo mrvice od kojih će narasti lavina, koja će nas pregaziti, otvorenih očiju i bez griže savesti. Uostalom, to smo već videli. Ono što nismo videli, a izgleda nećemo ni videti je, da je ta lavina shvatila ili da namerava da shvati nesreću, tugu, sram i ljudski jad, koji je za sobom ostavila.

Za razliku od njih, ja sam crvenela i stid me je još uvek. Neka zvuči i patetično, ali ja drugačije ne mogu ovo da napišem. Ljudi, srce me boli, zbog onih koje sam gledala mršave kao leševe, prstiju upletenih u žice logora. Zbog onih čije su prljave mrtve, bose noge virile ispod šatorskih krila. Zbog dece koja su na traktorima, umorna od plakanja spavala u naručjima i na zavežaljima uboge sirotinje. Zbog onih koje su silovali "veliki ratnici" i "vojničine", a one o tome mucale okrenute ledjima, u zatamnjenom kadru. Zbog onih baka kvrgavih, artritičnih prstiju spletenih u čvor, dok su sedele na podu fiskulturnih sala i nemušto mucale svoj jad pred kamerama. Zbog kostiju ljudskih, koje su virile iz blata, sa prljavim krpicama istrulele odeće. Čije god da su. Zbog svih onih kostiju, koje će tek biti nadjene i zbog svih majki, koje se nadaju i žive za to da dočekaju da neko nadje makar i samo kosti njihove dece.

Zato mi je muka, kada gledam kako oni, koji nikada nisu imali ni truna sažaljenja, ni mrve ljudskog poštenja, ni traga srama, sada nas pokušavaju da nateraju da prema njima pokažemo osećanja, koja nas čine ljudima drugačijim od njih. Da se sažalimo, da i dalje verujemo da je svaki ljudski život važan, da pomislimo na njihovu decu i njihove porodice. Da nas nateraju da osudimo sebe, sateravši nas u ćošak iz koga ćemo izaći oprostivši im ili priznavši da smo isti kao i oni - bez samilosti. Da zaboravimo sve žrtve njihove politike, koje nisu imale ni toliko slobode odlučivanja o svom telu i životu, koliko oni sada i po zatvorima imaju. Da damo dobro u nama, za zlo u njima.

Sada bi krivci da postanu žrtve. Jedni se junački sakrivaju kao obične konjokradice, koristeći svu vojnu strategiju naučenu za narodne pare, za to da sačuvaju sebe. Ili se sakrivaju nama pod nosom, odbijajući da stanu u službu naroda. To nisu generali, to su dezerteri. Dezerteri koji beže ljudskih i Božjih zakona, a krstili su se i zaklinjali onoliko. Zakone, samilost i ljudsko dostojanstvo su gazili tenkovima i topovima, hrabro, sve dok su na drugoj strani bila deca, majke, babe i dede...sada nemaju hrabrosti ni pred civilni sud da stanu. Još i očekuju da verujemo da je to herojstvo. Junačka žrtva. Odlično, ako su nam takvi junaci, kakve li su tek kukavice?

Drugi su rešili da umru od gladi. Pored hrane. Mogu da biraju, pa eto, kao izabrali. Gledam hrvatske i srpske dnevnike državnih televizija ovih dana. Pa, to je čudo kako su isti bili i isti ostali. Eno nose danas Glavaša po televizoru. Crna kožna jakna, ispijen, iznemogao, kroz kordon koji pesmu spontano peva, a on maše mršavom ručicom i paćenički se smeška. Čekam samo da nam namigne...Pustio ga istražni sudac...čoveku je život ugrožen...pa jeste...srce mi puče. Kad bi mrtvi mogli da ustanu i oni bi se rasplakali. Al' ne mogu da ustanu. Nema suca koji će njih pustiti, koji će se na mrtve sažaliti i dozvoliti im da opet žive.

Šešelj smislio istu taktiku. Svi ćemo ispasti zveri, ako se ne sažalimo, jer inače kakvi smo mi to ljudi?...njegov testament se javno, na novinarskoj konferenciji čita...u slučaju da njegovu predstavu još uvek ne shvatamo ozbiljno...obaška onaj geo-strateški amanet, to je više zato da shvatimo kakav kapacitet rizikujemo da izgubimo... Na svu sreću, oni u Hagu nisu baš toliko naivni, pa ga ne nosaju pred kamerama. I bolje, mogao bi neki dobar čovek, uprkos sećanju, stvarno i da se sažali.

Trešnju na šlag dodaju ševeningenska braća po zločinu. Oni se druže, prevazišli svoje politike, mržnje i postali vaspitani. Razgovaraju bez noževa i zolja. Jedni drugima prave ručkove, čestitaju rodjendane, izjavljuju saučešća...tolerancija i bečka škola. Ko ih ne zna, zlatom bi ih platio. Sad odjednom mogu da se druže i "ustaše" i "četnici" i "balije" i sva ona ekipa filmskih imena...sad kad se pojavio šumar i sve ih saterao u 'aps. Sad se slave ne čestitaju obrtanjem sveće, za Božiće se ne ubija sve po redu, za Bajram se ne ruše džamije...Sad mogu da se ponašaju kao pristojni ljudi. Kao. Jedino je problem što su zakasnili, mrtvi su mrtvi i neće oživeti, pa makar se ovi lepo ponašali još tri života.

Za to vreme, njihovi na slobodi su garant da je sva ova ševeningenska balada samo potvrda već vidjenog krvavog egoizma. Ponovo se čuju iste pesme, kako niko nema pravo da kaže da se neće ratovati... kako Hagu neće biti izručeni heroji koji su branili zemlju... kako nećemo pisati ljubavna pisma okupatoru...kako ćemo braniti i Republiku Srpsku...pravo da vam kažem, stanovnici pomenutog geografskog pojma najbolje da odmah počnu da se pakuju, bolje živ nego branjen. Koga su ovi branili, taj je pre ili kasnije kofere pakovao.

Zato ja zažmurim. Dok oni pokušavaju da me odžepare za samilost, ljudsko dostojanstvo, pristojnost i sećanje, ja u glavi vrtim slike razbijene glave studentkinje u Beogradu, koja leži ulepljene krvave kose, kolona izbeglica gladnih i odbačenih od spasilaca, niza grobova sa nišanima, krstovima, okrenutih na Zapad, na Istok... miniranih kuća bez krovova, garavih prozora...ne mogu i neću da zaboravim...

Ne mogu da zaboravim. Neću da zaboravim.

Ja nisam bog da praštam.

 

Ovo je već treći put da objavljujem ovaj blog. Nadam se da više nikada neću objaviti. 

Naslov je parafraza stiha i poruke pesme Desanke Maksimović iz njene, ako mene pitate, najbolje zbirke pesama, "Tražim pomilovanje".

"Ja nisam bog.

 Samo je on moćan toliko

 da prašta,

 samo o njemu ne govori niko

 da je slab kad oprosti

 i da je krivcu saučesnik..."



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 20:06 17.04.2011

opet prvi..

kakapo kakapo 20:15 17.04.2011

trol?

Ja sam danas video laste! Možda je trol, a možda i nije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:19 17.04.2011

Re: trol?

Ako si video laste onda nije trol, ali ako si video trola, onda je trol.
mariopan mariopan 20:22 17.04.2011

Re: trol?

BRAVO JELICE.
maca22 maca22 20:27 17.04.2011

Re: trol?

Jelica, odlična, kao i uvek.
sesili sesili 20:19 17.04.2011

Jelice

Bravo! Zaista je dosta više da su zločini i ubistva samo na jednoj strani. Nemam ništa da dodam, sve si rekla.
saboter saboter 20:33 17.04.2011

Nije nase, nasli smo

Sve je vec oprosteno u nase ime, bez da su nas konsultovali, kao sto su se svega setili u nase ime, osim onoga cega smo se mi secali, to nikom nije odgovaralo da se seti, a ko se seti poludi jer se niko drugi ne seca.

Kad bude bilo potrebno, sve sto su oprostili u nase ime bice ponovo podvuceno za novi racun i opet ce se svega setiti u nase ime. Osim onoga cega se niko ne seca osim nas. To ce vec biti zaboravljeno kao i mi.
ana_radmilovic ana_radmilovic 20:40 17.04.2011

i opet


"Ja nisam bog.

Samo je on moćan toliko

da prašta,

samo o njemu ne govori niko

da je slab kad oprosti

i da je krivcu saučesnik..."


i opet i onda ponovo i još bih ovo čitala

možda nema samo bog tu privilegiju, eto i desa traži pomilovanje za sve i svakoga od onog moćnog cara, pa otud i ova pesma.
jer ako ne praštam, ako nisam "krivcu saučesnik" onda sam mu možda sudija, a to nikako ne bih smela.
potresao me taj tvoj 3 x postavljeni tekst, i ima to smisla. nego meni došlo da mislim o praštanju, jer šta drugo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:43 17.04.2011

Re: i opet

Da.
natasavb natasavb 21:05 17.04.2011

Re: i opet

nego meni došlo da mislim o praštanju, jer šta drugo?


Ne znam sta drugo, ali neke stvari ne mogu ni da oprostim, ni da zaboravim.
scabies scabies 21:14 17.04.2011

Re: i opet

jer ako ne praštam, ako nisam "krivcu saučesnik" onda sam mu možda sudija, a to nikako ne bih smela.
Hvalabogu nepravde meni nanete nikada nisu bile toliko velike da bi ih bilo teško oprostiti... A kako je tek lako oprostiti tuđe. Lako i licemerno. Ali što bi rekao onaj Rus: sve i kada bi im i oni oprostili, ja nemam prava da oprostim.
Voja Radovanović Voja Radovanović 20:45 17.04.2011

blog

Odličan tekst...pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 17.04.2011

Re: blog

Hvala, Vojo.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:03 17.04.2011

4. put

Na prvi pogled mi se tekst sviđa.
Jedino ono "Ovo je već treći put da objavljujem ovaj blog. Nadam se da više nikada neću objaviti" za mene ne stoji. Ja verujem da hoćeš. To ti je tako, na žalost. Ja sam izgubio svaku nadu, a ti ako nisi - mogu samo da ti zavidim.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:11 17.04.2011

Re: 4. put

Nemaš na čemu da mi zavidiš, na žalost. I ja se bojim da ovo nije poslednji put.
dali76 dali76 21:23 17.04.2011

muk

Samo preporuka Jelice I muk, muk pun nevjerice nad time koliko je tesko ljudima da budu ljudi.

jecullence jecullence 22:37 17.04.2011

...

Ne znam. Ne znam šta bi mi rekla moja pokojna baka koja je sa rodne grude proterana u 91. godini. Šta bi mi rekao deda, nažalost u grobu se prevrnuo ne bi jer mu je preoran. Svi oni koji su preživeli strahote sa kojim danas moraju da žive...i oni čiji se grobovi ne znaju..šta bi mi rekli da zaboravim i da oprostim?
Kažu nisi hrišćanin, nisi čovek ako ne umeš da praštaš.
Dilema koje će nastaviti da me muči.
Hvala Jelice na predivnom tekstu. Bojim se da ćeš ga ponavljati.
loader loader 23:02 17.04.2011

Slike su deca beline

Dok oni pokušavaju da me odžepare za samilost, ljudsko dostojanstvo, pristojnost i sećanje, ja u glavi vrtim slike ...

Puno nam dvorište
tih ringišpila...

Da, svaki je čovek nekome dete,
ili nekom detetu roditelj...
Svako je nešto, i nečiji...
isto kao i mi..

Kad na to počnu da nas podsećaju - pod uslovom da je ubeđivač čistih pobuda - to znači da sa nama nešto nije u redu...

49 41 49 41 23:25 17.04.2011

Doli mi ulje na vatru

Blog ti je za 5+(gimnazijski) ili 10 + u indeks.

P.S.
Bolje da sam ga preskocio.
Taman sam gledao uspon i pad treceg rajha - oni ""nas; pa mi njih"" sravnimo sa zemljom.

46 mrtvih (mozda sve su se zabrojali-il nisu ih sve nasli) u 6 drzava od Tornada; a nama dolazi u "goste" utorak/sredu;
...

freehand freehand 23:30 17.04.2011

Poručite Nikoliću

da je i Tito pred smrt bio gladan.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 07:05 18.04.2011

Re: Poručite Nikoliću

freehand
da je i Tito pred smrt bio gladan.


kada bi barem cela politička scena srbije pošla za nikolićevim časnim primerom i ritualno se samoubila, valjda bi se stvorilo vise čistog vazduha da se napravi nešto od te zemlje u kojoj više nikada ne bilo prostora za uspomene ove vrste:

"Zato ja zažmurim. Dok oni pokušavaju da me odžepare za samilost, ljudsko dostojanstvo, pristojnost i sećanje, ja u glavi vrtim slike razbijene glave studentkinje u Beogradu, koja leži ulepljene krvave kose, kolona izbeglica gladnih i odbačenih od spasilaca, niza grobova sa nišanima, krstovima, okrenutih na Zapad, na Istok... miniranih kuća bez krovova, garavih prozora...ne mogu i neću da zaboravim...";

koje ljudi sa balkanskih prostora neumitno nose kroz život pokušavajući bez uspeha da ih se reše ili potisnu u nekakve fioke zaborava, nebitno stvarno kojoj etničkoj podgrupi pripadaju.

u stvari, mislim da bi ljudi koji žele da rade za državnu administraciju, morali da navode u CV-jevima kao važnu stavku: "nismo ni na koji način uticali na formiranje državne politike pre 24. septembra 2000." ako se ispostavi da su lagali, uhapsiš ih posle. ne vidim kako će drugačije srbija prestati da se vrti u krug u nastojanju da stigne i ugrize svoj rep*.

* demokrate i liberali included.
fantomatsicna fantomatsicna 00:53 18.04.2011

Čega sve u svetu

Ima ovakvog.Ali ako ne pokušamo da oprostimo da li onda i mi postajemo, iako još živi, samo još jedna žrtva?

The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.”
Mahatma Gandhi
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:39 18.04.2011

Re: Čega sve u svetu

The weak can never forgive.

Onda me smatrajte slabom. Ali bar nikog ne nosim na duši.
fantomatsicna fantomatsicna 02:45 18.04.2011

Re: Čega sve u svetu

Onda me smatrajte slabom. Ali bar nikog ne nosim na duši.

Ne nosiš na duši ali nosiš sebe u duši..
maca22 maca22 10:00 18.04.2011

Re: Čega sve u svetu

Ja bih rekla da niko nema pravo da oprasta TUDJE muke. Samo moze da oprasta za sebe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:27 18.04.2011

Re: Čega sve u svetu

Ne nosiš na duši ali nosiš sebe u duši..

Što je još uvek bolje od toga da nemam dušu.
tritonka tritonka 15:07 18.04.2011

Re: Čega sve u svetu

Nemogu da se stavim u ulogu zrtve, jer to nisam bila. Moje skromno misljenje je da moramo da oprostimo, stvarno i iskreno, da bismo mogli dalje. Kako inace da ostanemo ljudi. Ako nismo u stanju da oprostimo onda postajemo isti kao oni, mislim na zlocince. Uostalom jedino dobrim primerom i upornom DOBROTOM i LJUBAVLJU mozemo nesto postici. Nazovite me naivnom, ali sigurna sam da je to iako dugotrajan jedini ispravan nacin.
Nemojte slucajno da pomislite da ja to tek tako sprovodim u delo, to prastanje. Teska sam kao crna zemlja. Dobar primer je to sto svom detetu ovih dana nikako da oprostim neke lazi, a on u pubertetu, pa zamisli lagao je. Cudo jedno.
Ljuta sam, borim se sa sobom i moram nekako, znam, jer kako drugacije.
49 41 49 41 01:24 18.04.2011

Nagib

moram da te "trolujem".


Jelica Greganović Jelica Greganović 01:38 18.04.2011

Re: Nagib

Prvo se nasmeješ, pa se ugrizeš za usnicu.

U onom spotu Laze Ristovskog stoji strašan transparent: "Ne podsmevajte se snovima drugih ljudi."
49 41 49 41 03:42 18.04.2011

Re: Nagib

Nije mi uopste namera potsmevanja, slucajno naleteo u folderu; starom 1-2 g. - neko mi poslao.

Samo ljutska reakcija, kad ljudi "dotaknu" dno - ni luk jeli ni, luk mirisali.
predatortz predatortz 11:10 18.04.2011

Re: Nagib

Pravo veli Nagib. Samo još nije skont'o ko ga je zajeb'o...
uninamama uninamama 07:16 18.04.2011

Možda...

ga kačiš treći put, ali je na žalost još uvek aktuelan. Predivno napisano!

Jedino mi je žao što ono "preporuči" ne može da se klikne više puta...
alexlambros alexlambros 08:23 18.04.2011

hrt

je leglo psihopatologije, ponekad bacim pogled ... evo novijih bisera ...

Jadranka: ne umenjivati zrtve Jasenovca ali ni preuvelicavati ih do "dramaticnih" razmera (za sad izgleda nisu dramaticne)

Neko, zaboravih ko: rekacije hrvatske javnosti (povodom haskih presuda) su preterane. Ionako cemo mi sami pisati istoriju (makar je iskren) ... Izmastace ljudi sta im se svidi, pa i to da su epska i junacna nacija
Biljana 77 Biljana 77 10:55 18.04.2011

...



...now that the war is through with me
I'm waking up...
tritonka tritonka 15:17 18.04.2011

Bice i cetvrti i peti

Hvala Jelici na ovom (i mnogim drugim) tekstu. Treba ga ponavljati dok god bude trebalo.
Citajuci druge Jelicine tekstove prepoznajem njenu fantasticnu energiju. Nema mnogo takvih zena. Da se ovo ne bi pretvorilo u hvalospev zelela sam samo da kazem da sam sigurna da Jelica na kraju oprosti.
Sta bi ti recimo Jelice uradila kad bi bila u prilici da sudis takvom coveku. OK zatvor, tamnica, dozivotna, sve moze, ali sta cinimo ako oduzimamo neciji zivot. Isto.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:43 18.04.2011

Re: Bice i cetvrti i peti

Sta bi ti recimo Jelice uradila kad bi bila u prilici da sudis takvom coveku.

U tome i jeste suštinska razlika, bog oprašta, a čovek sudi.
kiselkasta kiselkasta 07:20 19.04.2011

Re: Bice i cetvrti i peti

Jelica Greganović
U tome i jeste suštinska razlika, bog oprašta, a čovek sudi.


Hvala ti na tekstu.
fixxerus fixxerus 16:18 18.04.2011

ojkozaaaaaro, jooooj oj kozaaaaro:.





izbaciše nas iz kamiona na samoj obali
izute cipele našix pretxodnika
na ivici do juče našeg doka
još su bile tople
barut se još slegao u tragove
krik exa razvlačio se tristotinak metara nizvodno korenice
samo tamo nekako više preko
oči moje žene
uporno traže krivca u meni
što smo ostali da dočekamo
ovo
dok oči našeg deteta
traže naše gledanje

krvnici nam narediše da skinemo cipele
ja sam kriv
rekox
i pukox pre no što su doleteli meci

svetlost na kraju tunela
ustvari je bio jedan osrednji porođaj
gde mi je sve osrednje bilo jasno
i gde sve osrednje nije bilo više važno
osim straxa od pogleda koji traži krivca

nekim, već drugim očima
gledam
na trenutno pustoj obali
posle mene
ti slučajni nastavljaču
zaključuješ da sam eto
bar imao ukusa za obuću
pa onako na silu
uvlačiš svoje noge
u moje tragove

a ja jadan
u svakoj jebenoj dimenziji
evo
spremam se da pooolako već



opraštam






nurudin nurudin 18:07 18.04.2011

Браво, Јелице!

Odlično, ako su nam takvi junaci, kakve li su tek kukavice?


Taska Dana Taska Dana 20:08 18.04.2011

Bravo!

Draga Jelice,
Svaka ti je jasna i casna!

Pozdrav!
srdjanzivanovic srdjanzivanovic 05:33 19.04.2011

Hm

Voleo bih nekad, da se priča o konkretnim ljudima i stvarima. Ja volim da praštam, ne mislim da sam bog, i ne osećam se kao saučesnik, jer nisam. Ja sam čovek kome je muka od tekstova, ljudi koji sebe ispiraju tuđom vodom, tuđim mislima, tuđim, ma ništa svoje nemaju......
A ko te tera da zaboraviš?, ko je taj koji u opšte može da te prisili da oprostiš ako ne želiš, i stvarno ne znam zašto se osećate ugroženim.... posle svega a bilo je gorih stvari....
Uvek klasika, MI, ONI, MENE,.... Pusti prošlost više, izvuci nešto lepo iz svega živi i voli dane koje dolaze, jer ovaj tekst je sve ali život nije, već osećaj krivice za stvari koje su se desile i nisam kriv zbog toga. Ne nisam, mogu samo da budem ljut, jer ovde mnogo više ima ljudi koji vole da pišu, pričaju, vode politiku, budu u pravu i seju gorčinu, samo zato što ništa drugo ne uradiše.
pruki pruki 08:20 19.04.2011

krivica


Jelice nažalost vidim da ima onih koji nerazumeju šta si htela da kažeš. Nije stvar u praštanju stvar je u krivici i podeli. Onog trenutka kad shvate da smo svi krivci za sve što se desilo (mislim na raspad SFRJ) i da u žrtvama nema razlike tj. da nečiji život nije manje vredan ako je druge vere ili drugog mišljenja, tek onda će biti nade za neki bolji život na ovim prostorima. Mislim da se to još dugo neće desiti jer su akteri još živi i šire i dalje svoju ideologiju. Žalosno je što smo mi koji se razumemo međusobno u manjini i što se oglašavamo samo ovde a oni bahati koji su do svega i doveli iz ličnih i samo ličnih interesa se šire i dalje.
nezezajsesmene nezezajsesmene 10:35 19.04.2011

Budi, bre Srbine čovek sa velikim slovom Č

Bravo Jelice, ti si taj čovek , po meni , sa VELIKIM slovom Č.
Svaka čast na tekstu!
oscarkliper oscarkliper 12:11 19.04.2011

Siguran sam...

... da ćeš ga još koji put objaviti!
Takvo ti je naše poluostrvo... i mentalitet.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana