Umetnost| Život

AMEDEO

nsarski RSS / 10.04.2011. u 15:49

 amedeo-modigliani.jpg?w=424&h=487

(Ovaj tekst je originalno napisao mikele9, uz minimalnu asistenciju  - i veliku podrsku! -druga dva ucesnika. Iz tehnickih razloga, odlucili smo da post stavimo na moj blog, mada bi pravednije  i preciznije bilo da ga je mikele objavio na svom. Bez obzira, evo teksta o Amedeu Modiljaniju.)  

1895, jedanaest godina po rođenju Amedea Modiljanija, njegova majka Eugenija je u svoj dnevnik zapisala: Dedo ima tešku upalu porebrice i prosto ne mogu da se povratim od straha koji mi to zadaje. Karakter mog dečkića još nije u potpunosti formiran, bar tako mislim. Osnova njegovog ponašanja je razmaženost ali mu ne nedostaje inteligencije. Videćemo šta će se kasnije iz toga izroditi. Možda umetnik… Šta reći, njegova majka je bila odličan anticipator!

Gledajući njegove skulpture a još više slike, nije teško uočiti Modiljanijevu opsednutost afričkim skulpturama i maskama. Naravno da nije bio prvi niti jedini na koga su one ostavile trenutni ili trajan trag. Pikasove Demoiselles d’Avignon samo su još jedan ali eklatantan primer.

modig8.jpg

 Njegovo slikarstvo bi se grubo moglo podeliti na portrete i ženske aktove. Portreti na prvi pogled, laiku ili površnom posmatraču, liče jedan na drugi, bez obzira radi li se o portretu žene (u većini slučajeva) ili muškarca. Apsolutno neprihvatljivo! Iako je crtež lica u osnovi sličan, izdužen po ugledu na afričke maske ili već pomenute Demoiselles d’Avignon, gde se Pikaso poslužio istim metodom, svaki portret ima svoj karakter u slikarskom smislu te reči i ako bi ih poređali jednog do drugog, bilo bi lako shvatiti da se radi o portretima različitih osoba. Samo zahvaljujući sebi svojstvenoj, uslovno rečeno, stilizaciji, Modiljani je uspevao da uprkos izduženosti lica, nosa, malih jedva naglašenih ustiju, očiju bez zenica ispunjenih bojom, dugim prenaglašenim vratovima, dočara određenu osobu, čiji je to portret bio bez svake sumnje! Svi portreti su sjajni i ne treba ih na bilo koji način rangirati ali uprkos mom stavu, među najpoznatije spadaju: Madame Pompadour, Beatris Hastings, Jeanne Hebuterne, Madame Hanka, Anna Zborowska, Madame Dedi.

modig3.jpg

Ovi portreti su značajni i po tome što je većina portretisanih žena bila u ljubavnim ili prijateljskim vezama s Modiljanijem. Jeanne Hebuterne mu je bila žena i nekoliko dana posle njegove smrti izvršila je samoubistvo. Posle dve ili tri godine porodičnih peripetija zbog njegovog jevrejskog porekla, sahranjena je pored svoje ljubavi na čuvenom pariskom groblju Père Lachaise.

450px-AmedeoModigliani.jpg

Ne treba zanemariti ni portrete muškaraca koji pretstavljaju remek dela portretske umetnosti. Amedeo je slikao portrete svojih prijatelja: Pikasa, Dijega Rivere, Žana Koktoa, Morisa Utrila, Maksa Žakoba, Pola Aleksandra, Kislinga, Pola Gijoma, Sutina, Lipšica, Leopolda Zborowskog i mnogih drugih.

U, nazovimo ga prvom periodu zaluđenosti afričkom narodnom umetnošću, Modiljani naporedo slika sedam aktova u stojećem i jedan u klečećem stavu. Svedenom paletom i potenciranjem crteža, postiže čudesnu dvodimenzionalnu skulpturalnost koja izaziva asocijacije na njegove skulpture.
Aktovi, počev od 1916, 1917 i 1918 godine, uslovno rečeno, čine dve odvojene grupacije: Sedeći i ležeći aktovi. Od Nudo seduto iz 1917 godine, naslikao je deset sedećih i stojećih aktova. Ležećih aktova, nastalih od 1916 do 1919 godine, ima dvadeset i dva. Najpopularniji, najcitiraniji, najobljavljivaniji je: Nudo sdraiato, a braccia aperte. Ležeće aktove je kompozicijski tretirao na dva načina. Prvi način: Horizontalno postavljen akt celom širinom slike, drugi način: Akt je postavljen tako da pretstavlja dijagonalu platna. Bez obzira na način na koji je postavljao aktove, oni su svi bez izuzetka nabijeni erotikom i slikarevom neskrivenom ljubavi prema ženama, pre svega prema ženskom telu. U Novosadskom Dnevniku je 1959 godine bila objavljena mutna crno/bela fotografija Nudo sdraiato, a braccia aperte i od trenutka kada sam je ugledao do dana današnjeg, iskreno sam zaljubljen u nju!

800px-Amadeo_Modigliani_012.jpg 

Gostujući ovih dana kod Nsarskog i njegove divne žene, sedeli smo u bašti za stolom koji se nalazi ispod Omorike (obojica smo se složili da nije u pitanju Jela), uživao sam u zavetrini obasjan i grejan sunčevom toplinom, pijući kafu koju mi je ljubazno napravila Gospođa Ljiljana a kasnije uz Bavaria bezalkoholno pivo koje je (nije zaboravio!) za mene kupio Nsarski, opušteno, nekonvencionalno, prijateljski smo razmenjivali misli, često se nadovezujući jedni na druge. Nikako slučajno, i ranije smo pričali o njemu, stigosmo do Modiljanija. Ja sam pre nekog vremena počeo da pišem tekst, crtice, iščupke iz Amedeovog života i stvaralaštva a Nsarski mi je ponudio jedan veoma zanimljiv ugao koji me nikako nije mogao ostaviti ravnodušnim, naprotiv! Posle kratkog ali preciznog objašnjenja, svo troje smo se složili da je u pitanju nepatvorena istina. Naime, Amedeo je svojim preteranim konzumiranjem alkohola, opijata, narkotika i duvana, vešto i uspešno prikrivao svoju bolest. Tuberkuloza je u njegovo doba značila smrtnu osudu, lako prenosiva i dozlaboga zarazna, sigurno je da bi odbila od njega većinu ako ne i sve njegove kolege i prijatelje. Potpuno svestan onoga što čini, Modiljani je iako siguran u svoj skori kraj, do same smrti uspešno i savršeno igrao svoju ulogu dendija i boema. Umro je u tridesetšestoj godini utrčavši u legendu boemije i slikarstva i ostavivši za sobom impresivno, prepoznatljivo i samosvojno delo.

Već u šesnaestoj godini posle  mnogobrojnih upala pluća, oboleva od tuberkuloze. Majka ga odvodi u Napulj i na Kapri ne bi li mu poboljšala zdravlje. S delimično utišanom bolešću, Amedeo odlazi u Firencu i Veneciju gde studira slikarstvo. Napunivši dvadesetjednu godinu odlazi u Pariz. Za vrlo kratko vreme biva zapažen, kako zbog svoje zaista lepe pojave, tako i zbog, nazovimo ga dendijevskog ponašanja i načina oblačenja, koje je uključivalo somotsko odelo boje čokolade, razdrljenu belu košulju i oko vrata nehajno vezanu crvenu maramu. Zabeležene su Pikasove reči: Postoji samo jedan čovek u Parizu koji zna da se dobro obuče a to je Modiljani. Nedovoljno je reći da je Modiljani bio omiljen medju ženama- one su ga naprosto obožavale. Zaista, imao je romantične veze sa manje više svim vidjenijim ženama Pariza  tog doba, uključujući i pesnikinju Anu Ahmatovu koja mu je bila prva ljubav. Njegovi biografi takodje veruju da je svojom pojavom i svojim ponašanjem kod žena budio materinska osećanja i želju da ga zaštite.

 Prethodni tekst pretstavlja moju verziju baziranu na odlomku iz nedavno štampane Modiljanijeve biografije, naslovljene “Modiljani: Jedan život”, autorke Gospođe Secrest, prezentirane u Newyorker-u.   http://www.newyorker.com/arts/critics/books/2011/03/07/110307crbo_books_schjeldahl

U toj knjizi g-dje Secrest pise i ovo: Schjeldahl reports Meryle Secrest’s speculation that Modigliani was happy to let people consider him an alcoholic and drug addict, "and thus to mistake the symptoms of his tuberculosis, which he kept a secret. Drunks were tolerated; carriers of infectious diseases were not.
Sto baca sasvim novo svetlo na njegov "suludi" zivot.

Iskreno želeći da mi bude od pomoći, ovo mi je naknadno poslao Nsarski. Još u razgovoru u njihovoj bašti, pomenuo sam zapis iz dnevnika Amedeove majke, kao potvrdu da je od malena imao slaba i nejaka pluća pa se tuberkuloza veoma lako uselila u njih. Neću citirati ali je majka uredno u dnevnik zapisivala svako poboljšanje ili pogoršanje zdravlja njenog sina ljubimca, njenog razmaženka.

Gospođa Ljiljana je bila ljubazna i poklonila mi je sa divnom posvetom svoju knjigu kratkih priča ŠESTA ČASOVNA ZONA. Zahvalio sam joj se i rekao da je za mene knjiga najlepši poklon na svetu. Otvorio sam je nasumice i gle! Po milioniti put tvrdim da slučaj ne postoji! Na 95-toj strani, priča nosi naslov SENKA OCA, deveta rečenica glasi: Izduženog lika i figure. Pa deseta: Kao da je sišao sa nekog Modiljanijevog platna!

Nsarski je uveo u priču još jednu zanimljivu temu na koju sam se odmah prikačio kao čičak. U dijapazonu od laika do učenog sveta, ima mnogo onih koji su skloni da veliku umetnost proglase u najmanju ruku kao rezultat umetnikovog ludila od šizofrenije do paranoje, bilo kakve fobije, sve do kompleksa kao posledice telesne nakaznosti. I on i ja smo navodili primere: Van Gog, Utrilo, Tuluz Lotrek… a zašto ne i Modiljani. Ovaj naš svet je oduvek bio privržen stereotipima a kada su umetnici u pitanju, ne samo slikari nego i pesnici, književnici, kompozitori, uvek je bio skloniji da njihovu umetnost tumači na gore poment način, nego da se zaista udubi i pokuša da njihova dela tumači ne vezujući ih za umetnikovo mentalno ili fizičko stanje. Uostalom jedan Velaskez, Vermer, Van Ajk, Rembrant, Pikaso, Mondrijan, Lubarda,Tomas Wesselman, Raušenberg, Dejvid Hokni i hiljade i hiljade drugih bili su zdravi kao dren i psihički i fizički. Koliko puta sam u životu čuo iza leđa: Ma pusti ga, ludo je to…umetnik! Bivalo je i takvih vremena da je porodica krila da se neki njen član bavi umetnošću zbog seirenja i zluradosti okoline: Nije mogao/la da nađe neki pristojan posao.

 

Ovaj tekst smatram zajedničkim delom nas troje, dakle autori su Ljiljana, Nsarski i Mikele. 

P.S. Jasno je, medjutim, da je najveći deo ovog teksta pisao mikele9.



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:11 10.04.2011

Amadeo i Žana

Veliki je Amadeo.

Ali, dobro je uvek istaći ovo:

Jeanne Hebuterne mu je bila žena i nekoliko dana posle njegove smrti izvršila je samoubistvo. Posle dve ili tri godine porodičnih peripetija zbog njegovog jevrejskog porekla, sahranjena je pored svoje ljubavi na čuvenom pariskom groblju Père Lachaise.


Jer, Francuzi kažu (parafraziram) da iza svakog čoveka, treba potražiti ženu
mikele9 mikele9 16:57 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

Jer, Francuzi kažu (parafraziram) da iza svakog čoveka, treba potražiti ženu

Vladimire sto puta se slažem s tobom, s tim šta ja ženu(e) uvek stavljam ispred sebe.
mikele9 mikele9 19:11 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

Smell that air!..."

fantomatsicna fantomatsicna 22:27 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

Jeanne Hebuterne mu je bila žena i nekoliko dana posle njegove smrti izvršila je samoubistvo. Posle dve ili tri godine porodičnih peripetija zbog njegovog jevrejskog porekla, sahranjena je pored svoje ljubavi na čuvenom pariskom groblju Père Lachaise.

Samo da dodam da je tada Jeanne bila u osmom mesecu trudnoće

ivana23 ivana23 23:27 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

mikele9 mikele9 23:53 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

Samo da dodam da je tada Jeanne bila u osmom mesecu trudnoće

Tužno i žalosno. Ali je bila žena vanredne lepote
mikele9 mikele9 23:57 10.04.2011

Re: Amadeo i Žana

La poésie prend vie dans les régions les plus mystérieuses du langage, elle a pour mission de suggérer l’indicible…

Ivana uvek postaviš nešto neuobičajeno i zanimljivo
ivana23 ivana23 10:41 11.04.2011

Re: Amadeo i Žana

mikele9
Samo da dodam da je tada Jeanne bila u osmom mesecu trudnoće

Tužno i žalosno.


Modiljaniju i Zan, cerka se rodila 29.11.1918. godine i dobila ime po majci.

- Slikareva unuka, nije stigla na beogradsko otvaranje, ali je doputovala u nedelju, a u ponedeljak se vraća u Pariz.

Ona je rekla da je od majke koja je bila Modiljanijeva ćerka iz vanbračne veze sa Žen Ebutern i koja je bila sasvim mala kada se Žen ubila odmah nakon što je umetnik umro, slušala puno priča o majčinim roditeljima. Modiljanijeva ćerka (1918-1984) koju je othranila umetnikova sestra i na nju prenela sva nasledna prava posvetila se istraživanju života i dela svoga oca.

Ona je to objavila u knjizi "Modiljani bez legende" (1958) radjenoj na osnovu dokumenata koje je nasledila. Zamoljena da kaže neku anegdotu koju joj je ispričala majka, ona je odgovorila da se sve to nalazi u toj knjizi.


"Portret muškarca" - ceo tekst

mikele9 mikele9 10:46 11.04.2011

Re: Amadeo i Žana

"Portret muškarca" - ceo tekst


Ivana legendo!
zoja444 zoja444 20:11 11.04.2011

Re: Amadeo i Žana

Tužno i žalosno. Ali je bila žena vanredne lepote


da, bas tuzno.
prelepa zena.
dirtyharry dirtyharry 16:42 10.04.2011

Ne mogu da se pohvalim

nekim poznavanjem dotičnog majstora, osim malo površnog znanja ali i ne mogu a da ne zamislim dotičnu atmosferu bez paljenja roštilja tamo negde u ćošku .
Lep provod i druženje želim.
mikele9 mikele9 17:00 10.04.2011

Re: Ne mogu da se pohvalim

nekim poznavanjem dotičnog majstora, osim malo površnog znanja ali i ne mogu a da ne zamislim dotičnu atmosferu bez paljenja roštilja tamo negde u ćošku .
Lep provod i druženje želim.

Hvala ti dragi moj mladi iskusni prijatelju, će da napravimo jednom i mi mesište na skaru
docsumann docsumann 16:43 10.04.2011

lud, pijan, bolestan ...

mikele9 mikele9 17:02 10.04.2011

Re: lud, pijan, bolestan ...

so what

Pa jes' dobro kaže Miles Davis
angie01 angie01 17:43 10.04.2011

cetiri reci,

redukcija, stilizacija, apstrakcija, cinizam!

aktovi imaju senzualnost erotske fotografije, podsecaju na skupture, mozda zato, sto je i poceo da slika, kada mu je nestalo materijala za vajanje.

portreti izrazeno ekspresionisticki,karikaturalni u crtezu, svedeni, izduzeno nakrivljenih vratova, kao kod Lotrekovih likova na plakatima-(njegovim delom je bio dugo opcinjen).

videla sam poprilicno njegovih dela uzivo-portreti su fascinantni, gledaju te onim ocima bez zenica!



a veri najs blog!
luckylilly luckylilly 18:44 10.04.2011

vucje oci

gledaju te onim ocima bez zenica!



"vucje oci Madam Sosa iz Manovog "Carobnog Brega"

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:51 10.04.2011

Re: vucje oci

luckylilly,
mislim da je na toj fotki haski, a ne vuk. Vukovi imaju drugačije oči, čak i severni vukovi.
luckylilly luckylilly 19:04 10.04.2011

Re: vucje oci

Sasvim tacno.Svidela mi se samo boja ociju ovog haskija pa ne zamerite
sto sam tako nekako zamisljala boju ociju Madam Sosa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 10.04.2011

Re: vucje oci

Sve ok :)
A haskiji imaju oči kao komade leda, uvek me podsete na Snežnu kraljicu. Ni truna osećanja ne mogu da vidim u njima.
mikele9 mikele9 19:17 10.04.2011

Re: cetiri reci,

redukcija, stilizacija, apstrakcija, cinizam!

Redukcija DA, stilizacija DA, apstrakcija u značenju apstrahovanja nepotrebne realnosti DA, cinizam!? Izvini Angie ali ja ga ne vidim i ne osećam
a veri najs blog!

Thanks dear Angie
mikele9 mikele9 19:22 10.04.2011

Re: vucje oci

Sasvim tacno.Svidela mi se samo boja ociju ovog haskija pa ne zamerite
sto sam tako nekako zamisljala boju ociju Madam Sosa.

Ma u redu je, nema zameranja, posebno što je boja mojih očiju slična haskijevim, odnosno, Madam Sosa
luckylilly luckylilly 19:23 10.04.2011

Re: vucje oci


A haskiji imaju oči kao komade leda, uvek me podsete na Snežnu kraljicu. Ni truna osećanja ne mogu da vidim u njima.

Da, slazemo se, kao sto nema osecanja u ocima mnogih Modiljanijevih likova (portreta).
nsarski nsarski 19:34 10.04.2011

Re: vucje oci

Ma u redu je, nema zameranja, posebno što je boja mojih očiju slična haskijevim, odnosno, Madam Sosa

Eh, ybg., mikele, sada ne znam da li si Snezna Kraljica ili Madamme Sosa.
mikele9 mikele9 20:46 10.04.2011

Re: vucje oci

Eh, ybg., mikele, sada ne znam da li si Snezna Kraljica ili Madamme Sosa.

Mani me Čarobnog Brega, ako mi daš Kaja, onda sam Snežna Kraljica
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:05 10.04.2011

Re: vucje oci

"U širokom svijetu" je Darkova pesma koju ja jaaaaako volim...tek posle mi je rekao da je to song iz pozorišne predstave "Snežna kraljica", pesma kad stiže jesen, a ona još nije našla Kaja...

angie01 angie01 13:20 11.04.2011

ubi me prejaka rec!

ali ja ga ne vidim i ne osećam


ironija je svakako adekvatniji izraz-ja mu ga malo dalau dramatici- priznajem, zurila, pa eto,....dakla ironija,...cinizam podrazumeva i neku vrstu podsmeha, sto svakako ne stoji-se izvinuvame!

kad sam se vec vratila,...ono sto mi je bilo jako zanimljivo, njegovi portreti mahom, nisu veliki i ti kada ih gledas sa neke pristojne udaljenosti, vidis tu svedenost koja mnogo kaze,...a kada pridjes, vidis da je to bio goblenski viseslojni rad sa podslikavanjem, dok nije izronilo zeljeno!

Amadeo bio faca!
mikele9 mikele9 13:27 11.04.2011

Re: ubi me prejaka rec!

kad sam se vec vratila,...ono sto mi je bilo jako zanimljivo, njegovi portreti mahom, nisu veliki i ti kada ih gledas sa neke pristojne udaljenosti, vidis tu svedenost koja mnogo kaze,...a kada pridjes, vidis da je to bio goblenski viseslojni rad sa podslikavanjem, dok nije izronilo zeljeno!

E to je odgovor poznavaoca i razumitelja
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 10.04.2011

Malecki svet

Moja ovdašnja drugarica iz istarske porodice, pola slovenačke i pola italijanske me je upoznala sa svojom jako dobrom prijateljicom iz Trsta. Zapravo prijateljicom njene mame. Jedne nedelje smo bile kod nje na kafi i čarobnim kolačićima sa cimetom. U građanskom starom stanu, punom tako lepih sitnica, od krhkih porculanskih damica, do afričkih jezivih maski veličine dlana.
I onda je moja drugarica zamolila domaćicu da mi ispriča priču. Veče pre toga smo čučale u njenoj kuhinji i ko zna kojim stranputicama i raskrsnicama razgovora stigle do Modiljanija.
Dok sam ja opterećivala savest ne vadeći ruku iz kristalne činijice sa cimet keksima, domaćica, starija dama je pričala: njena porodica već generacijama drži malu antikvarnicu u Trstu. Njena baka je ceo život, na užas dedin, kupovala svakojake stvari od ubogih i gladnih umetnika, puneći po dedinoj oceni "svakojakim đubretom" mali magacin iza radnje.
Krajem jednog leta se na gradskom trgu pojavio novi mladi slikar. Očajno obučen. Sedeo je tu danima i uglavnom crtao. Svaki put kad je prošla, mladi slikar se ljubazno nasmehnuo, klimnuo glavom i kao lepo vaspitano dete, ništa ne tražeći, rekao: Dobar dan gospođo. Baka je uskoro dobila osećaj da on bog zna gde spava, da je gladan i bolestan. Jednom ga je pitala kako se zove, rekao je Deo.
I tako se jednog dana vratila u radnjicu sa celim tabakom njegovih crteža. Deda je napravio trodnevnu svađu, kada je shvatio da je uprkos "crtačevom" opiranju te crteže platila dvomesečnim budžetom za kuhinju. Baka je ostajala pri svome - božjoj deci treba pomagati.
Posle je mladić nestao.
Baka je njegove crteže vezala crvenom tračicom i držala zaključane u malom kredencu u magacinu.
Svaki put kada se magacin praznio od nepotrebnih stvari, onih koje uprkos trudu niko nije hteo da kupi, baka se kao lavica borila za taj tabak crteža. Deda je tvrdio da samo prave gužvu i da takvu gadost i tako ne bi niko kupio, da to treba u peć baciti. U svom testamentu je ćerki ostavila crteže uz strogu zabranu da ikada budu prodati. Sem ako ne budu prodavani zbog gladi.
Tek ćerkin muž, otac gospođe koja je pričala priču, je razvezao crvenu tračicu zaboravljenog tabaka, koji je stajao u sanduku sa sačuvanim bakinim stvarima. I na poleđini svakog od njih je stajao potpis - Modiljanija.
Tačno 27 crteža u tabaku se i danas čuva. Nikada nisu izašli iz stana. Još uvek su vezani crvenom, potamnelom od godina, satenskom, uzanom tračicom. Imala sam čast da ih imam u rukama.
prskalica prskalica 18:25 10.04.2011

Re: Malecki svet

Jelica Greganović
Moja ovdašnja drugarica iz istarske porodice, pola slovenačke i pola italijanske me je upoznala sa svojom jako dobrom prijateljicom iz Trsta. Zapravo prijateljicom njene mame. Jedne nedelje smo bile kod nje na kafi i čarobnim kolačićima sa cimetom. U građanskom starom stanu, punom tako lepih sitnica, od krhkih porculanskih damica, do afričkih jezivih maski veličine dlana.
I onda je moja drugarica zamolila domaćicu da mi ispriča priču. Veče pre toga smo čučale u njenoj kuhinji i ko zna kojim stranputicama i raskrsnicama razgovora stigle do Modiljanija.
Dok sam ja opterećivala savest ne vadeći ruku iz kristalne činijice sa cimet keksima, domaćica, starija dama je pričala: njena porodica već generacijama drži malu antikvarnicu u Trstu. Njena baka je ceo život, na užas dedin, kupovala svakojake stvari od ubogih i gladnih umetnika, puneći po dedinoj oceni "svakojakim đubretom" mali magacin iza radnje.
Krajem jednog leta se na gradskom trgu pojavio novi mladi slikar. Očajno obučen. Sedeo je tu danima i uglavnom crtao. Svaki put kad je prošla, mladi slikar se ljubazno nasmehnuo, klimnuo glavom i kao lepo vaspitano dete, ništa ne tražeći, rekao: Dobar dan gospođo. Baka je uskoro dobila osećaj da on bog zna gde spava, da je gladan i bolestan. Jednom ga je pitala kako se zove, rekao je Deo.
I tako se jednog dana vratila u radnjicu sa celim tabakom njegovih crteža. Deda je napravio trodnevnu svađu, kada je shvatio da je uprkos "crtačevom" opiranju te crteže platila dvomesečnim budžetom za kuhinju. Baka je ostajala pri svome - božjoj deci treba pomagati.
Posle je mladić nestao.
Baka je njegove crteže vezala crvenom tračicom i držala zaključane u malom kredencu u magacinu.
Svaki put kada se magacin praznio od nepotrebnih stvari, onih koje uprkos trudu niko nije hteo da kupi, baka se kao lavica borila za taj tabak crteža. Deda je tvrdio da samo prave gužvu i da takvu gadost i tako ne bi niko kupio, da to treba u peć baciti. U svom testamentu je ćerki ostavila crteže uz strogu zabranu da ikada budu prodati. Sem ako ne budu prodavani zbog gladi.
Tek ćerkin muž, otac gospođe koja je pričala priču, je razvezao crvenu tračicu zaboravljenog tabaka, koji je stajao u sanduku sa sačuvanim bakinim stvarima. I na poleđini svakog od njih je stajao potpis - Modiljanija.
Tačno 27 crteža u tabaku se i danas čuva. Nikada nisu izašli iz stana. Još uvek su vezani crvenom, potamnelom od godina, satenskom, uzanom tračicom. Imala sam čast da ih imam u rukama.



uf jelice, kakva prica
nsarski nsarski 18:30 10.04.2011

Re: Malecki svet

uf jelice, kakva prica

Informacije radi, ne nedavnoj aukciji je jedno Modiljanijevo platno prodato za cca. 70 miliona dolara.
mikele9 mikele9 19:25 10.04.2011

Re: Malecki svet

Tačno 27 crteža u tabaku se i danas čuva. Nikada nisu izašli iz stana. Još uvek su vezani crvenom, potamnelom od godina, satenskom, uzanom tračicom. Imala sam čast da ih imam u rukama.

Čarobna priča drugarice i Carice moja Pomalo ti zavidim
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 10.04.2011

Re: Malecki svet

Informacije radi, ne nedavnoj aukciji je jedno Modiljanijevo platno prodato za cca. 70 miliona dolara.

Eeeee, da je moja baba hranila sirote umetnike, gde bi mi kraj bio...
mikele9 mikele9 00:00 11.04.2011

Re: Malecki svet

Eeeee, da je moja baba hranila sirote umetnike, gde bi mi kraj bio...

E Jelo moja draga, meni je sad neophodna neka takva baba
Milan Novković Milan Novković 18:29 10.04.2011

Joy, beautiful spark of Gods

...Modiljani je iako siguran u svoj skori kraj, do same smrti uspešno i savršeno igrao svoju ulogu dendija i boema...

Milan Novković Milan Novković 18:45 10.04.2011

Izduženi ...

...Izduženog lika i figure...

... mir i refleksija
mikele9 mikele9 19:34 10.04.2011

Re: Izduženi ...

... mir i refleksija

Piano Concerto No.5 E-flat major . Ostao bez reči kao i uvek kad čujem Maestra
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 10.04.2011

Re: Izduženi ...

Ikonasti. Duhovni. Večiti.
skener92 skener92 19:56 10.04.2011

.

"...Bivalo je i takvih vremena da je porodica krila da se neki njen član bavi umetnošću zbog seirenja i zluradosti okoline: Nije mogao/la da nađe neki pristojan posao."


savrseno tacno. moj deda-uja je bio slikar, odjednom se to dogodilo, poceo je da crta po svakom parcetu papira na koji je naisao. otac mu je bio uzasnut, ali sestre su ga podrzale: 'to je bozanski dar!'

ali je moj deda, otac jedne od sestara, uvek govorio: 'ma sve je to lepo i krasno, ali bar da ima neku profesiju'.
nsarski nsarski 20:01 10.04.2011

Re: .

ali je moj deda, otac jedne od sestara, uvek govorio: 'ma sve je to lepo i krasno, ali bar da ima neku profesiju'.

Eh, babe su tolerantnije - kao u onom vicu.

Sakupila baba tri unuka i pita ih sta su uradili u zivotu.

Prvi: Ja sam, baba, zavrsio medicinu!
Baba: Ako, ako, blago babi, ti ces nas leciti kade se razbolimo...

Drugi: Ja sam, baba, zavrsio gradjevinu!
Baba: Ako, ako, blago babi, ti ces nam kuce graditi kad nam zatreba krov nad glavom...

Treci: Ja sam, baba, zavrsio istoriju umetnosti!
Baba: Ako, ako, blago babi...ma, boli te qc!
mikele9 mikele9 21:47 10.04.2011

Re: .

Baba: Ako, ako, blago babi...ma, boli te qc!

'ajd Modiljani ali i ja sam taj koga boli qc
mikele9 mikele9 21:51 10.04.2011

Re: .

savrseno tacno. moj deda-uja je bio slikar, odjednom se to dogodilo, poceo je da crta po svakom parcetu papira na koji je naisao. otac mu je bio uzasnut, ali sestre su ga podrzale: 'to je bozanski dar!'

ali je moj deda, otac jedne od sestara, uvek govorio: 'ma sve je to lepo i krasno, ali bar da ima neku profesiju'.

Tako su meni govorili: Samo ti diplomiraj prava a slikarstvom se bavi amaterski u slobodnom vremenu
fixxerus fixxerus 20:19 10.04.2011

a ты думал я тоже такая:.





1910.:

na medenom mesecu ane ahmatove i njenog kolege nikolaja gumilova
desio se, u parizu, modiljani

ona, kraljica erotike za sva vremena

i on, tata za oduzimanje života raznim kraljicama

dogovaraju se kobne večeri, još znojavi, otprilike ovako:

aj, povoli me još jednom.. šta će mi ti crteži mene.znam me ja dobro

xa, daj da samo udaxnem još jednom tu tvoju sreću dok ljubimo isto u nama

isti smo dragi

isti smo ana andrejevna







isti
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:49 10.04.2011

Re: igrala je jedno leto:.

fixxerus
... na medenom mesecu ane ahmatove i njenog kolege nikolaja gumilova
desio se, u parizu, modiljani


Evo jednog Modiljanijevog crteža Ane Ahmatove:
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:06 10.04.2011

Re: a ты думал я тоже такая:.

Bravo MAJSTORE!
mikele9 mikele9 00:05 11.04.2011

Re: a ты думал я тоже такая:.

1910.:

na medenom mesecu ane ahmatove i njenog kolege nikolaja gumilova
desio se, u parizu, modiljani

ona, kraljica erotike za sva vremena

i on, tata za oduzimanje života raznim kraljicama

dogovaraju se kobne večeri, još znojavi, otprilike ovako:

aj, povoli me još jednom.. šta će mi ti crteži mene.znam me ja dobro

xa, daj da samo udaxnem još jednom tu tvoju sreću dok ljubimo isto u nama

isti smo dragi

isti smo ana andrejevna







isti

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:17 10.04.2011

Genijalnost = ludilo?

mikele9:
U dijapazonu od laika do učenog sveta, ima mnogo onih koji su skloni da veliku umetnost proglase u najmanju ruku kao rezultat umetnikovog ludila od šizofrenije do paranoje, bilo kakve fobije, sve do kompleksa kao posledice telesne nakaznosti.


Zaista ima, ali svi koji su tome skloni, greše, a priroda te greške je različita. Obično je reč o logičkoj greški u zaključivanju, najčešće s obzirom na uzorak posmatranja.

Od sedam američkih pisaca dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čak su petorica bili notorne pijanice: Luis Sinkler, Judžin O Nil, Fokner, Hemingvej i Džon Štajnbek, a ako se toj listi dodaju Edgar Alan Po, Džek London, Skot Ficdžerald, Tomas Vulf, Tenesi Vilijams i Bukovski moglo bi se zaključiti da su svi veliki američki pisci pijanice. Ukoliko uzorak proširmo sa Džojsom, Jesenjinom, Dilan Tomasom i sličnima, moglo bi se zaključiti da su svi svetski, a ne samo američki, veliki pisci pijanice. To, naravno, nije tačno.

Dostojevski je bio strastveni kockar, Betoven je imao strah od plaćanja računa i često je napuštao kafanu ne plativši račun, Balzak je izbegavao šetnje da ne bi trošio đonove svojih cipela, Paskal je na zidu video Đavola i gađao ga mastilom, Žerar de Nerval je šetao morskog raka vezanog za povodac, Dalija je privlačio miris kravlje balege, pa je njime mazao svoju ljubljenu Galu...međutim, sve to ni izbliza nisu dovoljni dokazi da se zaključi kako su navedeni, a kamoli svi veliki umetnici ludaci.

Naravno, među genijalnim ljudima je bilo i notornih alkoholičara, bolesnika i ludaka, ipak, ne više nego u populaciji njihovih savremenika, ali ponašanje velikana je daleko više pod lupom javnosti.

Teza da postoji korelacija između genijalnosti i ludila nije dokazana, kao ni teza da priroda (Bog) kada mnogo daje na jednoj strani, na drugoj obavezno mnogo i uzima.

Međutim, tezu da svi ludaci misle da su genijalni, ne treba ni dokazivati.



niccolo niccolo 21:29 10.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Od sedam američkih pisaca dobitnika Nobelove nagrade za književnost, čak su petorica bili notorne pijanice: Luis Sinkler, Judžin O Nil, Fokner, Hemingvej i Džon Štajnbek, a ako se toj listi dodaju Edgar Alan Po, Džek London, Skot Ficdžerald, Tomas Vulf, Tenesi Vilijams i Bukovski moglo bi se zaključiti da su svi veliki američki pisci pijanice. Ukoliko uzorak proširmo sa Džojsom, Jesenjinom, Dilan Tomasom i sličnima, moglo bi se zaključiti da su svi svetski, a ne samo američki, veliki pisci pijanice.

Čoveče, ovo zvuči kao početak nekog Harmsa
ivana23 ivana23 21:34 10.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

mikele9 mikele9 21:44 10.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Dobro se sećam ovoga, to je bilo pred otvaranje njegove velike izložbe u Parizu.
Nego upravo zbog ovoga mi pade na pamet da je radnicima koji su pravili stazu kojom je Gala silazila do mora, dao hrpe dragog kamenja da ugrade u beton
mikele9 mikele9 00:08 11.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Naravno, među genijalnim ljudima je bilo i notornih alkoholičara, bolesnika i ludaka, ipak, ne više nego u populaciji njihovih savremenika, ali ponašanje velikana je daleko više pod lupom javnosti.

Dragi Vojo i ovo a i sve ostalo što si napisao je u skladu s mojim/našim stavom i mišljenjem
jedan.kub jedan.kub 18:26 11.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Teza da postoji korelacija između genijalnosti i ludila nije dokazana, kao ni teza da priroda (Bog) kada mnogo daje na jednoj strani, na drugoj obavezno mnogo i uzima.


Ludilo ne iskjucuje genijalnos i u drugim profesijama; filozof Fridrih Nice,
ekonomista po kome je snimljen film "Blistav um"
Beogradjani su imali priliku da vide radove poznatih svetskih umetnika.

Preporuka za blog
mikele9 mikele9 18:58 11.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Ludilo ne iskjucuje genijalnos i u drugim profesijama; filozof Fridrih Nice,
ekonomista po kome je snimljen film "Blistav um"
Beogradjani su imali priliku da vide radove poznatih svetskih umetnika.

Preporuka za blog

Jedno drugo ne isključuje ali tvrditi da su remek dela (iz bilo koje oblasti) plod ludila, telesnih nedostataka i sl., je besmislica.
Drago mi je da ti se dopada
jedan.kub jedan.kub 23:03 11.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

mikele
Drago mi je da ti se dopada


Volim umetnost uopšte i bez izuzetka, jer oplemenjuje emocije, pomaže mi da se osećam bolje. Bilo bi lepo da ima više slika.


Mali trol:
Bila sam našla trejler za pomenuti film ali nisam mogla da ga prenesem, nešto sa netom zataji. Dešava se u poslednje vreme.
mikele9 mikele9 08:10 12.04.2011

Re: Genijalnost = ludilo?

Samo za tebe, moj omiljeni portret: Lunia Czechovska

AlexDunja AlexDunja 09:43 11.04.2011

ja ovu najvolim

mikele9 mikele9 10:37 11.04.2011

Re: ja ovu najvolim

Odličan izbor! Ne znam samo šta mu je trebalo da kamuflira ženski akt umuvavajući ga u pejsaž. Možda je model bio stidljiv
zoja444 zoja444 18:47 11.04.2011

Re: ja ovu najvolim

mikele9
Odličan izbor! Ne znam samo šta mu je trebalo da kamuflira ženski akt umuvavajući ga u pejsaž. Možda je model bio stidljiv


gde je ovde akt?
ja nista ne vidim.
mikele9 mikele9 18:53 11.04.2011

Re: ja ovu najvolim

gde je ovde akt?
ja nista ne vidim.

Draga Zoja, vidiš ti svašta ali ja što god da gledam, uvek vidim nago žensko telo. Puna mi glava milijardi i milijardi golih žena
zoja444 zoja444 19:02 11.04.2011

Re: ja ovu najvolim


Draga Zoja, vidiš ti svašta ali ja što god da gledam, uvek vidim nago žensko telo. Puna mi glava milijardi i milijardi golih žena


dragi Mikele, bice da je to: sto je milo, to se snilo.
ali ja nigde ne vidim muski akt.
mikele9 mikele9 22:37 11.04.2011

Re: ja ovu najvolim

dragi Mikele, bice da je to: sto je milo, to se snilo.
ali ja nigde ne vidim muski akt.

Draga Zoja, ne vidim ga ni ja
zoja444 zoja444 04:24 12.04.2011

Re: ja ovu najvolim

Draga Zoja, ne vidim ga ni ja


thebee269 thebee269 11:28 11.04.2011

film...

kada sam prvi put gledao film o Amadeu, odusevio me , njegov zivot, mada ne znam koliko je uopste verno prikazan.
to je onaj film sa Endi Garsijom u glavnoj ulozi.

mikele9 mikele9 15:04 11.04.2011

Re: film...

kada sam prvi put gledao film o Amadeu, odusevio me , njegov zivot, mada ne znam koliko je uopste verno prikazan.
to je onaj film sa Endi Garsijom u glavnoj ulozi.

Pa kad Ameri naprave film, onda i može da se dopadne život čoveka koji faktički samo što nije umro. Endi je odličan glumac ali iz Modiljanijevog života su prezentirane uglavnom samo one stvari i situacije koje plene njegovom boemštinom i neobičnošću. Ali bože moj, zašto ne i tako
nsarski nsarski 15:07 11.04.2011

Re: film...

Pa kad Ameri naprave film, onda i može da se dopadne život čoveka koji faktički samo što nije umro. Endi je odličan glumac ali iz Modiljanijevog života su prezentirane uglavnom samo one stvari i situacije koje plene njegovom boemštinom i neobičnošću. Ali bože moj, zašto ne i tako

luckylilly luckylilly 16:28 11.04.2011

Re: film...

Endi je odličan glumac ali iz Modiljanijevog života su prezentirane uglavnom samo one stvari i situacije koje plene njegovom boemštinom i neobičnošću


Andi i Omid kao Amedeo i Pablo u filmu "Modiljani"

Amedeo i Pablo sa Andre Salmonom


Jedan od Modiljaijevih portreta Pabla Pikasa (meni ponajlepsi)

Pablo i Amedeo prijatelji i rivali...
mikele9 mikele9 18:31 11.04.2011

Re: film...

Jedan od Modiljaijevih portreta Pabla Pikasa (meni ponajlepsi)

A meni možda najbolji Pikasov autoportret koji je ugradio u lik Gertrude Štajn, remek delo

luckylilly luckylilly 12:40 12.04.2011

Re: film...

Genijalno!

Asocijacija:
Navodno, kao komentar uz jednu bizarnu fotografiju Pabla Pikasa iz 1916 (koju nisam uspela da "skinem", Amedeo Modiljani je izjavio:
"Pikaso je moze biti talentovan ali to nije razlog da se ne oblaci pristojno."
mikele9 mikele9 19:04 12.04.2011

Re: film...

Amedeo Modiljani je izjavio:
"Pikaso je moze biti talentovan ali to nije razlog da se ne oblaci pristojno."

Uz dužno poštovanje prema Tebi i Modiljaniju, meni ta izjava zvuči malograđanski. Pikaso ali i Modiljani bili bi i su, makar i goli do kože, to što jesu. Svojevremeno sam prevodio knjigu Pikasovog prijatelja i fotografa Brasaja u kojoj je on navodio primere i situacije kad je Pikaso oblačio smoking ili frak. Ali da ne davim, svako ima svoj stav prema oblačenju kao i prema svemu drugom i to treba prihvatiti.
Pozdrav,
Mikele
P.S. Da je naslikao samo OVO, što se mene tiče mogao je da ide ogrnut jutenom vrećom.


jasnaz jasnaz 13:00 11.04.2011

: a valjalo bi pobeći ..



mikele9 mikele9 13:23 11.04.2011

Re: : a valjalo bi pobeći ..

u

jasnaz jasnaz 14:06 11.04.2011

: : a valjalo (im) je pobeći ..

dovoljno u neku manje opasnu dimenziju:



: ako su imale izbora .. a kažu da uvek imamo .

mikele9 mikele9 15:10 11.04.2011

Re: : : a valjalo (im) je pobeći ..

dovoljno u neku manje opasnu dimenziju:

Recimo...

Jelica Greganović Jelica Greganović 18:56 11.04.2011

Re: : a valjalo bi pobeći ..

E ovo je akt, dragi Majstore. Majke Prirode.
pnbb pnbb 19:11 11.04.2011

Re: : : a valjalo (im) je pobeći ..

Recimo...

eno i mene iza drveta...
mikele9 mikele9 22:41 11.04.2011

Re: : a valjalo bi pobeći ..

E ovo je akt, dragi Majstore. Majke Prirode.

Pamtim da je Belmondo u filmu koji je kod nas bio preveden kao IZLET NA TAHITI, izgovorio rečenicu: O Nature, o ma mere!
Mama Priroda je najbolji slikar i stvaralac na ovoj našoj planeti
mikele9 mikele9 22:43 11.04.2011

Re: : : a valjalo (im) je pobeći ..

eno i mene iza drveta...

Kad sam uveličao fotografiju, video sam te! Viri ti glava iza one palme levo
nurudin nurudin 01:44 12.04.2011

Величанствени Модиљани...

...и одлично тројство -
Ljiljana, Nsarski i Mikele
- комплименти!
mikele9 mikele9 08:14 12.04.2011

Re: Величанствени Модиљани...

...и одлично тројство -
Ljiljana, Nsarski i Mikele
- комплименти!

Uzimam sebi slobodu da ti se u ime svo troje zahvalim Nurudine
luckylilly luckylilly 12:25 12.04.2011

Re: Величанствени Модиљани...

- комплименти!


Zahvaljujem, mada istinske komplimente najvise zasluzuju Mikele kao i sjajni
tekstovi Jelice Greganovic i Fixxerusa. Komplimenti i svim ostalim ucesnicima
koji su svojim prilozima upotpunili pricu o Modiljaniju.
mikele9 mikele9 18:52 12.04.2011

Re: Величанствени Модиљани...

Zahvaljujem, mada istinske komplimente najvise zasluzuju Mikele kao i sjajni tekstovi Jelice Greganovic i Fixxerusa. Komplimenti i svim ostalim ucesnicima koji su svojim prilozima upotpunili pricu o Modiljaniju.

Odista zajedno sagradismo jednu od mogućih priča o Modiljaniju, prija mi
bocvena bocvena 08:59 12.04.2011

Mislim...neću da mislim... znam.

Da se poigramo asocijacijama...jedan album Idola ima za naslovnu stranu Modiljanijevu sliku...a onda jedna njihova pesma kao stav - neću da mislim o njegovom životu, hoću da uživam u slikama...i znam (sve što mislim da znam:). Poznajemo se...Modiljani i ja.
mikele9 mikele9 09:53 12.04.2011

Re: Mislim...neću da mislim... znam.

Poznajemo se...Modiljani i ja.

A vidim ja poznata mi ženska

dolybell92 dolybell92 20:21 13.04.2011

Kad kasnim...

dolybell92 dolybell92 20:25 13.04.2011

...

samo da ostane ubelezeno...

mikele9 mikele9 21:27 13.04.2011

Kad kasnim...

samo da ostane ubelezeno...

Nikad nije kasno dolybell92 i treba da bude zabeleženo kao i ovo:


mirelarado mirelarado 19:18 16.04.2011

Re: Kad kasnim...

Уз овај диван блог могу само да напоменем како је, пре свега неколико година, потврђена аутентичност једне Модиљанијеве слике у власништву анонимног домаћег колекционара.

Реч је о Портрету мушкарца:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana