Eksperimenti u blogovanju| Gradjanske inicijative| Politika| Satira

Pomozimo Skupštini, Vladi i - nadasve - partijama!

Hansel RSS / 08.04.2011. u 21:22

Tek danas dobih malo više vremena da se odvažim da odslušam „Kažiprst" od 6. aprila, po preporuci dalija76 na jednom blogu, g. Šabića, mislim... Elem, baš me zanimalo kakve su to muke naše vlasti s izbornim sistemom, blanko ostavkama i sl.

I, čuh kako gospođa Kolundžija više puta ponovi (da li se to žalila?) da im iz Evrope nisu rekli kako da ostvare to što od njih (nas?) traže, nego su samo dali zadatak da narod treba da zna za koga (koju ličnost) glasa! Ništa više (a ni manje)!

I, sve mi se čini da su rešenja komplikovanih stvari (ako je ova uopšte komkomplikovana) često prilično jednostavna, makar na prvi pogled isto malo komplikovana. Sedoh za računar, al' shvatih da nije to što sam pomislio baš lako objasniti.

Sada, kad se malo sleglo, mogu (i moram!) da istaknem sledeći predlog (sva prava zadržana!):

Ako imamo registrovanih oko 6,7 miliona glasača, a još uvek 250 poslanika, to znači da jednog poslanika delegira 26.800 punoletnih stanovnika Srbije.

E, ako je tako, onda se neko može jednostavno pozabavitri sledećom raspodelom - da napravi (bar dovoljno dobro) aproksimativno izborne jedinice koje broje toliko glasača (naravno da to neće moći da bude skroz precizno, ali tačna statistika glasača po izbornim mestima sigurno postoji).

E, kad smo to tako lepo napravili, stranke će jasno istaći svoje kandidate za ta izborna mesta i građani će znati za koga glasaju, tj. ko reprezentuje tu partiju na tom mestu.

Onda budu izbori, saznaju se rezultati i kako se raspodeljuju mandati?

Ako je neka stranka prešla cenzus na nivou Republike, a njeni  kandidati na nekim izbornim „jedinicima" imaju apsolutnu većinu, oni su automatski postali poslanici. Ako je nekim slučajem broj takvih mesta veći od broja poslanika koji joj pripadaju po ukupnim rezultatima izbora (recimo, partija osvojila 51% glasova u Srbiji, a u svim izbornim jedinicama takođe osvojila po 51% - nemoguće, ali moramo razmatrati takve slučajeve - onda se mesta raspodeljuju prioritetno po broju glasova dok se ne popuni kvota, a u slučaju da se i ovom metodologijom dolazi do „nerešenog" rezultata, primenjivao bi se redosled kandidata po redosledu na izbornoj listi stranke (svih 250 kandidata za celu zemlju).

Pošto najjača stranka ovako rasporedi svoje kandidate na poslanička mesta (po kriterijumu apsolutne pobede na izbornim jedinicama), daje se mogućnost sledećoj stranci po snazi da dodeli poslaničke mandate svojim najbolje plasiranim kandidatima, takođe do popune svoje kvote, u skladu sa rezultatima izbora.

I tako do najslabije partije... (EDIT: pojašnjenje kako se raspodeljuju mandati na mestima gde nema apsolutne pobede dato je u diskusiji - odgovori na komentar "Pojasnjenje".)

Kad još malo razmislim (uf! znam da to boli! :D), predlažem i dopunu ovog sistema kojom bi se suspendovao republički cenzus u slučaju da neki kandidat osvoji apsolutnu većinu na svojoj izbornoj jedinici, ako ga njegova stranka nije preskočila na republičkom nivou. Ovo otvara vrata nestranačkim kandidatima koji uživaju ugled u lokalnim sredinama. Ah, da, dodatna modifikacija - u slučaju većih gradova, koji zahvataju više od jedne izborne jedinice, ukoliko jedan kandidat ukupno na teritoriji jednog grada od 50.000  glasača osvoji 51% glasova od izašlih u jednoj jedinici (13.668 ako su svi izašli), ima pravo „prolaza" i on zastupa taj grad (to mu dođe kao pobeda u jednoj virtuelnoj izbornoj jedinici), dok se preostali glasovi tretiraju po prvobitnom „receptu" (da ne davim, znam koje su potencijalne nedoumice, imam rešenje! :D).

Što se koalicija tiče, uvek sam mislio da su nezdrave jer manji (koji možda ne bi ni prešli cenzus) ucenjuju veće (toliko puta viđeno) lažno predstavljajući svoj "koalicioni potencijal", zalažem se (kakav god da izborni sistem bude, ako je sa cenzusom) da se dozvoli odvojeno glasanje za svaku partiju, s tim da one unapred prijave svoje koalicije (pa posle neka se na čistom izbornom rezultatu raspodeljuju); ja bih dozvolio možda čak i postizborno ovakvo udruživanje, jer i ovako ne znamo ko će s kim u postizbornu koaliciju - ovo bi olakšalo dogovore za raspodelu mandata tamo gde se po računici ne može lako dobiti „ceo poslanik" i sl...

Ako negde postoji ovakav ili sličan izborni sistem (možda na nekoj planeti! :D), izvinjavam se zbog nenamernog plagijata!

Upozorenje za drage stranke: ovaj sistem (samo u slučaju dopune za apsolutne pobede nezavisnih kandidata na izbornim jedinicama) može i da ih ukine (žao bi mi ih bilo ;) ) ukoliko se pojavi dovoljno jakih pojedinaca na lokalnom nivou, ali to ne treba da umanji njihov entuzijazam da izglasaju Hanselov sistem jer je očigledno da on odgovora na sve evropske zahteve, promoviše odgovornost poslanika pred svojim glasačima (jer će njegova baza biti jasno definisana pre izbora) i istovremeno zadržava sve prednosti proporcionalnog sistema! ;)

Izvinjenje ako ima neka greška, pisano je u dahu, u naletu inspiracije! :P

Izvolite, kažite šta mislite, dajte svoje predloge, hajde da im pomognemo, rok je do juna! A oni kasne!

 



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 21:39 08.04.2011

Evo pomžem :-)

Šta će nama 250 poslanika?
Prvo neka smanje broj poslanika jer nam ne trebaju u tom broju. Iovako su samo statisti koji nas previše koštaju.

Sve je lepo i krasno ...da biramo ličnost koju predloži neka stranka ....mi izaberemo....a on je svojoj stranki i Vođi dao pismenu ostavku na "čuvanje" ...i ne daj Bože da se drzne da misli i radi svojom glavom i savešću za naše dobro.....on je i dalje samo sluga svoje stranke ...nije naš. Njihov je i dalje.
Šta onda?
Hansel Hansel 21:47 08.04.2011

Re: Evo pomažem :-)

Neeema više blanko ostavki, svi su to rekli, iako ih ni do sada nije bilo (u zakonu)!

A 250 poslanika mora još da bude, jerbo ne može da se menja izborni sistem (a to valjda spada u izborni sistem, ne znam da l' piše i u Ustavu) u predizbornoj godini!

A za ovu brzu (takorekuć hitnu) pomoć hvala u njihovo ime!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:16 08.04.2011

Re: Evo pomžem :-)

mariopan

250 -> 26 500
125 -> 53 000
Primer samo, ali ako se želimo pomaći, broj poslanika manji, ide strankama u korist, a veći im odmaže.
Naravno, ako ostane ovako, poslanika može biti onoliko, koliko partija ima, a samo umesto tastera tablu sa brojem da dižu.
Hansel Hansel 22:26 08.04.2011

Re: Evo pomažem :-)

Ma, neka glasaju od kuće, što se mene tiče, ionako ih nema u proseku više od 15-20 na sednicama, neka diskutuju na konferencijskoj vezi preko Skype-a - eto uštede, i to još kakve!

Nego, kako to da niko ne komentariše moj predlog?!
bookbinder bookbinder 22:32 08.04.2011

Pojasnjenje

Deluje kao zanimljiv predlog! Ali, neke stvari mi i dalje nisu najjasnije (OK, nisam bas detaljno razmislio o svim mogucnostima - ima ih mnogo, nije to ni jednostavno sve "sracunati", tako da se unapred izvinjavam ako sam propustio nesto sto je ocigledno).

Recimo, sta ako neka partija osvoji 40%, ali ni u jednoj jedinici vise od 50%? Da li partije, u redosledu odredjenom na osnovu ukupno osvojenog procenta, prvo delegiraju one svoje poslanike koji su presli 50% (ili bili prvi?) u svojoj jedinici, pa kada se to zavrsi ide se u preraspodelu (opet u redosledu odredjenom na osnovu ukupno osvojenog procenta) ostalih mandata po principu ko je, u okviru svoje partije, osvojio najvise procenata u sovjoj jedinici?

Da li je ovim obezbedjeno da svaka partija (priblizno) dobije broj poslanika kao i ukupan procenat osvojenih glasova, a da su uz to poslanici koji udju u parlament na neki nacin "direktno izabrani", jer su bili najjaci (ili vrlo jaki) u svojim jedinicama? Gde su ljudi, opet na neki nacin, glasali i za njih licno, a i za partiju generalno.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:37 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Najjači, što ne mora da znači i pobednici u virtuelnoj jedinici, idu u skupštinu.
Hansel Hansel 22:40 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Ali, neke stvari mi i dalje nisu najjasnije

Nisu ni meni!

Sada ću pomno da pročitam pitanje pa da pokušam da odgovorim!

Pa, upravo kako si protumačio - ide se redom - prvo se raspodeljuju "apsolutno dobijeni" mandati najbolje plasirane partije, ali samo do ukupnog broja osvojenih mandata (za slučaj da je ta partija pobedila u većem broju izbornih jedinica od broja osvojenih mandata) i tako dalje.

Tako da je i odgovor na poslednje pitanje pozitivan, s tim što bi stvarno trebalo uraditi ozbiljniju simulaciju, imaj u vidu da sam nejasnu ideju imao po podne, a večeras to ovako "iskristalisao" (hm )...

Hvala - za pohvalu!
bookbinder bookbinder 22:50 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

srdjazlopogledja
Najjači, što ne mora da znači i pobednici u virtuelnoj jedinici, idu u skupštinu.


A! Znaci stranka delegira svojih prvih X/250 poslanika (X je procenat ukupno dobijenih glasova), svakog pojedinacno na osnovu glasova dobijenih u svojoj jedinici. Ima smisla, mislim da fercera Fala na pojasnjenju! Nije bilo eksplicitno napisano u Hanselovom predlogu, mada deluje u duhu istog, prirodno se namece...

U tom slucaju svaka partija dobija procenat "najjacih" poslanika kao i ukupni procenat osvojenih glasova, a "greske" u ukupnom procentu su zbog "nezavisnih kandidata" koji su osvojili vecinu u svojim jedinicama. Ali, "greska" je mala u odnosu na ukupni broj poslanika.

Deluje lepo

P.S. Editor/kompajler teksta ima bag: ne pravi razmak izmedju dve reci ako sledeca pocinje navodnicima. Nisam pogresio, proverio sam svoj source (ne mogu sad da stavim navodnike na source) tekst
bookbinder bookbinder 22:56 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Hansel
Pa, upravo kako si protumačio - ide se redom - prvo se raspodeljuju "apsolutno dobijeni" mandati najbolje plasirane partije, ali samo do ukupnog broja osvojenih mandata (za slučaj da je ta partija pobedila u većem broju izbornih jedinica od broja osvojenih mandata) i tako dalje.


Da, izgleda da je to to. I cini mi se ekvivalentno sa pojasnjenjem koje je dao Srdjazlopogledja (e ljudi, kako da stavim Srdjazlopogledju u genitiv, sa njegovim predlogom?).

Cekaj, ovo bas deluje razumno, i dosta dobro (da ne kazem vrlo dobro ). Kako se ovoga niko pre nije setio? Mislim, nije trivijalno, ali ljudi se ovim bave, pa cak i vekovima...

Ili je zapravo poznato, samo mi ne znamo...?
Hansel Hansel 23:00 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

bookbinder
Nije bilo eksplicitno napisano u Hanselovom predlogu, mada deluje u duhu istog, prirodno se namece...

Da, stvarno nema eksplicitno, izgubio sam se u pojašnjenju posebnog slučaja, pa zaboravio da ekspliciram osnovnu zamisao...

Hvala obojici za doprinos - da odnesemo klupicu u Knez-Mihailovu pa da skupljamo potpise!

P.S. Sada čitam tvoj prethodni komentar - ne znam da li se neko setio... a imao sam još "izuma" takvih karakteristika, mislim - "nikad viđenih"!
Jedna koleginica mi je na faksu rekla da mnogo komplikujem, a ja njoj - da komplikujem da bih pojednostavio!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:04 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Jedan deo nedostaje, to je "unutrašnja" preraspodela među kandidatima, uspostavljena ugovorima. Ali, pošto "naše" stranke ne dozvoljavaju frakcije, taj deo je za njih izlišan.

slobodarski.org
Hansel Hansel 23:07 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Srđo, ti imaš partiju, ja izborni sistem, još da obezbedimo državu i eto ti koalicije!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:13 08.04.2011

Re: Pojasnjenje

Podelismo kolač!

Šalim se, uz ovakav izborni sistem, ne treba stranka, a bez, čini mi se, neophodna je.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:33 08.04.2011

Preporuka

Dobar blog, dobar predlog, i ako poznato deluje, Hansel.
No ideje javne ne nose ime, već su sprovodljive il' nisu, zar ne?
Hansel Hansel 22:38 08.04.2011

Re: Preporuka

Hvala, ali sprovodljivo je skroz, samo treba da se doradi, ubaci u simulaciju nekoga ko ima detaljne rezultate s ranijih izbora (CeSID-a npr.)...I šalim se i ozbiljan sam (pomalo)!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:44 08.04.2011

Re: Preporuka

Slažem se, ali neće pristati, jer time bi se promenila priroda sistema, priroda stranaka, pa i priroda rezultata rada

Znači, delovanje suprotno interesu, kom interesu i kakve su "naše" stranke?
Hansel Hansel 22:54 08.04.2011

Re: Preporuka

Ma, da neće pristati (kad bi uopšte i pročitali ovo ), to znam, ali priroda sistema se ne menja suštinski; ja bih rekao - sistem ovim predlogom evoluira i kombinuje prednosti većinskog i proporcionalnog, a eliminiše nedostatke oba (kakva samoreklama! )!

Inače, možda je najbolje da postoji dvodomi parlament - jedan dom po većinskom, drugi po proporcioonalnom, ali i to kad bi neko hteo, sada ne bi moglo jer je predizborna (a možda i izborna?) godina...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:09 08.04.2011

Re: Preporuka

Hansel,
korporativne stranke, koje imaju još nešto u sebi (odvratno i da pomenem), što dovodi množinu u pitanje, imaju veliki problem sa ovakvim predlozima.
Hansel Hansel 23:13 08.04.2011

Re: Preporuka

I mi imamo veliki problem s njima (strankama), pa ništa!

(Izvini, baš sam nešto raspoložen večeras, zabavlja me katkad to moje donkihotstvo, pa se i sebi smejem... naravno da (te) razumem.)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:20 08.04.2011

Re: Preporuka

Sam Charlie, il' nisam?
Jes' da mi nick deluje preteće, al' šta sad..
Hansel Hansel 23:30 08.04.2011

Re: Preporuka

Ma, kakvi preteće, baš biračima uliva poverenje! Dosta im je onih iskeženih faca u spotovima i na bilbordima, vreme je za jednog skitnicu Čarlija, poprekog pogleda!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:04 09.04.2011

Re: Preporuka

Da, za Vođe glasati ne ide, tako da je ovo mnogo bolje, a ostali već kažu šta imaju.

A Charlie i/ili kopljanik nisu za javni život tog tipa...
bene_geserit bene_geserit 06:24 09.04.2011

Jedna sitna dopuna ...

.. odnekle preuzeta (nemam pojma gde sam procitao).
Da se obavezno ponudi kao opcija na glasackom listicu glasanje ni za koga.
To je nekako u skladu sa mojim trenutnim (poslednjih X godina) raspolozenjem - ne bojkotuju mi se izbori, ali mi se glasa bas ni za koga.
I jos dodatak - u slucaju da preko 50% glasaca glasa ni za koga, lustracija svih clanova svih stranaka koji su ikada bili na nekoj funkciji na bilo kom nivou vlasti.
Zvuci lepo, a?
Hansel Hansel 08:38 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Bila je Grupa građana "Nijedan od ponuđenih odgovora" (možda se toga sećaš?) koja je, evo, prerasla u stranku: nopo.org.rs - oni će verovatno uvek čekati da predaju svoju izbornu listu poslednji, kako bi bili na kraju listića , ali ako odlučimo kolektivno da baš ni za koga ne bismo glasali, uvek je moguće precrtati imena kandidata, predati prazan listić (što je rizičnije, jer može da se zloupotrebi)... čak i ja sumnjam da bi bilo teško progurati varijantu koju predlažeš. Evropa bi sigurno rekla da to nije demokratski!
mariopan mariopan 09:56 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Da pitam, ovako neobaveštena...zašto sam ja očekivala da oni pomognu nama?
Hansel Hansel 10:01 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Odgovor se nalazi u tvom pitanju - zato što si tako neobaveštena!

I, sebična, moram da ti kažem (jes' da si žensko, ali...) - NE PITAJ ŠTA ONI MOGU DA UČINE ZA TEBE, VEĆ ŠTA TI MOŽEŠ DA UČINIŠ ZA NJIH!

mariopan mariopan 10:35 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Hansel
Odgovor se nalazi u tvom pitanju - zato što si tako neobaveštena!

I, sebična, moram da ti kažem (jes' da si žensko, ali...) - NE PITAJ ŠTA ONI MOGU DA UČINE ZA TEBE, VEĆ ŠTA TI MOŽEŠ DA UČINIŠ ZA NJIH!


bene_geserit bene_geserit 18:50 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Hansel
... čak i ja sumnjam da bi bilo teško progurati varijantu koju predlažeš. Evropa bi sigurno rekla da to nije demokratski!

Naprotiv, ja mislim da je bez takve opcije moguca diktatura partija, sto upravo imamo prilike da vidimo na delu.
Zbog cega mogucnost glasanja ni za koga ne bi bilo demokratska? To moze da da samo vise zastite narodu od samovolje politicara. A pogotovo kada su svi povezani kao creva (tj. kao mafijaska organizacija) i imaju isti zajednicki cilj koji nije bas u skladu sa interesom naroda a pri tome drze sve medije i zloupotrebljavaju ih do beskonacnosti spinovanjima i zamajavanjima naroda i ne dozvoljavaju necemu drugom da se pojavi na politickoj sceni.
A opcija da narod na izborima moze da lustrira sve trenutne politicare jer je ekstremno nezadovoljan njihovim radom mi deluje kao jedna od retkih tekovina demokratije kojom bi ja bio zadovoljan.
Hansel Hansel 18:53 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Ja sam se malo šalio jer su jednom poziv na bojkot izbora okarakterisali kao nedemokratski, zaboravio sam, doduše, da li je to rekao neki američki ili evropski predstavnik...
jedan.kub jedan.kub 23:24 09.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Hansel
Ja sam se malo šalio jer su jednom poziv na bojkot izbora okarakterisali kao nedemokratski, zaboravio sam, doduše, da li je to rekao neki američki ili evropski predstavnik...

Zasto bojkot. Dovoljno je ponistiti listic.
Predlog nije los ali ...
Hansel Hansel 06:43 10.04.2011

Re: Jedna sitna dopuna ...

Nisam ja predlagao bojkot, samo sam ga pomenuo - bene_geserit je govorio o predviđenoj opciji na listiću da se ne glasa ni za koga, a ja pomenuo upravo mogućnost precrtavanja itd...

Ali sve, i bojkot i masovno precrtavanje glasačkih listića ne vredi ako nije dovoljno masovno, da ne govorimo o ličnom bojkotu mnogih (devedesetih) koji su zvali izbornom apstinencijom...
dali76 dali76 05:24 10.04.2011

moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Bojkot je politicki cin koliko I glasanje.
Cesto puta I prilicnopresudan.
Glasaci DS ne moraju glasati za SNS , dovoljno je da ostanu kuci.

Gospoja Kolundzija dobro zna kako partijama izbaciti taj ogroman monopol u kontrolisanju mandata .
Francuski naucnik Maurice Duverger , inace nekadasnji clan I srpske akademije nauka , smatra se za prvog utemeljivaca discipline politicke partije u komparativnoj politici.
Jedna od tema u njegovoj knjizi, o misa mu pisana jos 1950s, se odnosi na pitanje velicina izbornih jedinica.
Na stotine ako ne I vise , napisano je naucnih radova na temu velicina izborne jedinice I uticaj na politicke sisteeme.
Da bi nam gospoja Kolundzija objasnila kako su oni poslali samo uput jer eto nemaju oni pojma kako doci do famozne formule da glasaci imaju vecu moc u biranju poslanika ?
Ovakvim stavom odista je pokazala da ljude koji to slusaju drzi za totalne idiote . Tacka.
Predlazem da se gospoji kupi knjiga jer odnekle se poceti mora.
Mogu da ucestvujem u kupovini iste ali I prilozim kao donaciju naucne radove koji se vec pedeset godina bave temom.
Da ne bruka prvo sama sebe pa onda I partiju koja ju je izabrala jer glasaci je birali nisu.
Hansel Hansel 07:05 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Mogu da ucestvujem u kupovini iste ali I prilozim kao donaciju naucne radove koji se vec pedeset godina bave temom.
Da ne bruka prvo sama sebe pa onda I partiju koja ju je izabrala jer glasaci je birali nisu.

Javljam se i ja da učestvujem u nabavci, a što se tiče druge citirane rečenice, setih se jedne diskusije s (inače cenjenom) gordanomc i uspeh sada da je nađem, njen komentar na deo moje rečenice o otuđenosti od nas onih kojima smo dali mandat (indirektno - jedino to nisam eksplicitno bio napisao, računajući da je svakome jasno), evo linka ako te zanima...
dali76 dali76 09:48 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Mnogo toga sto je Gordana napisala jeste istina : process je u pitanju nije lako ali
Ja mislim da se u slucaju gospodje Kolundzije ne radi o neznanju,koga zasigurno ima kod politicara, vec o jednom cistom bezobrazluku da izjavi to sto je izjavila.
Ja zasigurno ne ocekujem da gospodja sefica bude sinonim hegelovog apsolutnog intelektualnog duha koji se sastoji od filozofa , religije I umjetnika il da bude sokratov filozof imaginarne republike kao sto ne ocekujem daje u stanju da nam interpretira jednog fridriha Nicea ili nekog mozebit drugog filozofa ali ocekujem da sefica poslanicke grupe u cijem imenu stoji rec Evropa bude ozbiljna osoba koja od skupstine ne pravi pijacu a od ljudi budale. Tacka.
Mozda trazimo previse?
Proces jeste slozena stvar ali on mora doci oduzgora odnosno od elite.
Uzmi primjer iz novena neki dan
Poslanici posle par mjeseci ponovo poceli da puse u zdanju skupstine.
Znaci isti oni koji su izglasali zabranu pusenja taj isti zakon krse?
Pretpostavljam da se cigarette gase ka dim dodje neka delgacija iz EU?
Onda ce traziti nove upute??????
TO nije samo pitanje culture odnosno nekulture to je pitanje neodgovornosti onih koji bi trebali biti na celu procesa kome je cilj das vi postanemo odgovorniji .
Uzmimo najvecu opozicionu stranku .
Nikolic izjavi da ukoliko zele u jednom bi danu mogli zauzeti zgradu parlamenta I tv. Koliko ima politicke odgovornosti na ustrb populizma?
Posle kazu nema investicija ; e pa ko ce ulagati u takvu zemlju gdje takvu izjavu pretnje puca da lider najvece opozicione stranke?
Nije to kraj, znamda se mariopan slozila ne bi ali ima mnogo toga I do obicnih ljudi, srpski parlament nije slika Japana ili gvatemale vec slika nas Srba, sto dakako ne skida glavnu odgovornost sa elite .
Hansel Hansel 10:16 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Da, jeste proces, ali "proces" u Srbiji implicira neodređeno dugo trajanje, a zapravo je izgovor za odsustvo odlučnosti da se neke stvari promene, a (pre)često da se - ne primenjuje zakon, sâm si naveo samo jedan od bezbrojnih primera.
mariopan mariopan 12:53 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Nije to kraj, znamda se mariopan slozila ne bi ali ima mnogo toga I do obicnih ljudi, srpski parlament nije slika Japana ili gvatemale vec slika nas Srba, sto dakako ne skida glavnu odgovornost sa elite .

Ko kaže da se ne bih složila ?
Meni smeta kada se za glavnog krivca redovno označava narod a nije sve u našim rukama, jelda?
Mi nekoga izaberemo a taj se posle dogovori sa nekim drugim ko nam nije ni na kraj pameti i dalje sledi politiku za koju mi nismo glasali. To nam se do sada događalo. Kako to da izbegnemo?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:01 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Teško je u potpunosti izbeći, ali je moguće uvesti lične obaveze, umesto stranačkih (u većoj meri), kao i smenljivost (koja za vrhušku stranačku ne postoji).

Znaju oni to, ali ne uvode zbog razloga ličnih, unutrašnjih i spoljnih. Nekako su sebe ubedili u imunitet, pa ne strahuju, a trebalo bi.
Hansel Hansel 14:06 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Potpuno razumem mariopan i skoro da se potpuno slažem (ja sam "prežvakao" nepoželjne koalicije posle prvog razočarenja - uskakanja Baneta Ivkovića i njegovog SPS krila u koaliciju s DOS-om kad je izbačen DSS, mada ni DOS nije bio, da se ne lažemo, OK od samog početka - šta je npr. Nova demokratija tamo tražila, tj. ko joj je dozvolio da tu bude; a i koliko je glasova ona nosila?!). U principu je veći problem sa onima koje izabereš da sprovedu ono što su obećavali (zaista ne mislim da bi bilo značajno drugačije da je recimo samo DS formirao vlast, ili grešim? - neki cinici bi rekli da bi bilo gore ), čak je i sâm Dragoljub Mićunović, koji sebe izgleda voli da predstavi kao oca ovdašnje demokratije novijeg doba, javno izjavio da "morate ljudima nešto da obećate da bi glasali za vas" (na pitanje o neispunjenim obećanjima povodom godišnjice 5. oktobra, 2004. godine, mislim).

Teoretski, mogao bi zakon da obaveže stranke da posle izbora mogu stupati u koalicije samo ako su eksplicitno takvu mogućnost označile kao moguću pre izbora, ali mislim da smo od tako nečeg daleko svetlosnim godinama, a i sumnjam da igde u svetu tako nešto postoji, na šta bi se ovdašnji političari odmah pozvali (mada, šta sve ne postoji u svetu, a ima kod nas i obrnuto?)... ali bilo bi super kad bi svaka partija pred izbore popunjavala mali upitnik koji bi pre izbora bio dostupan biračima i kada bi ih na nešto obavezivao... Pa onda pred nove izbore da popuni šta je od toga ispunjeno, a šta nije...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:53 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Hm, Hansel, to je, svakako previše. Kompromisi su neophodni, pa i te "neprirodne" koalicije (izuzmimo jasne prevare), kako bi se nešto, išta, isteralo.
Ostavimo kažnjavanje nedoslednosti, nesposobnosti i prevara biračima. Dalje, očekivati da će jedna stranka imati većinu je neopravdano, a možda čak, u slučaju takvog događaja, i opasno.
Kada ne postoji deoba vlasti, tako jasna ne-podela, očigledno je da hodamo po ivici, i da se, usled strukture stranaka, izbori svode na četvorogodišnje mandate diktatorima (koaliciono uslovljene), pa bi nasilni dvostranački sistem, ili sns u apsolutnoj većini, Srbiju vratio totalitarizmu.
A mi smo se, rano i bez pravih kriterijuma, "oprostili" sa istim.
dali76 dali76 17:55 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Naravno, bilo bi neodgovorno reci da je narod taj koji ima vecu odgovornost od ljudi koji ga vode . Zna se ko ima vecu odgovornost ali je bitno da znamo da imunih od iste nema.
Cak ni medju samim narodom nivo odgovornosti nije issti.
Nisu problem tkzv neprincipijalne koalicije kao sto ne mislim da su Demokrate pokvarili koalicioni partneri npr Socijalisti.
Slazem se sa Srdjom oko toga ko treba da kaznjava koalicije . politika je uvijek umjece moguceg I vecina mora da se napravi da bi se vlada izabrala.
Sta je ta vlada uradila ili cesto sta nije uradila treba da bude mjerilo reakcije ljudi.
Nazalost zivimo u svijetu gdje slobodno trziste od mnogih novena napravilo zutu stampu.
Ljudi ce radije potrositi vreme citajuci sta radi Natasa I Daco ili kako se obukla lady gaga nego sto ce ucestvovati na raspravi na recimo ovom odlicnom blogu hansela .
To nije samo nas problem ali nas pogadja cini mi se najvise zbog same pozicije drustva I stepena dokle smo, odnosno nismo, razvili drzavu.
Tesko je zamisliti sto ljudi na bgd ulicama sa zahtevima za ozbiljnu politicku deritizaciju politickih stranaka u Srbiji sto ukljucuje promjenu izbornih zakona , ozbiljan zakon o finaciranju stranaka il slicne za mnoge istrosene I dosadne teme.
Ljudi su umorni od politike, razumljivo ali pogubno za te iste ljude.
Brisel moze kritikovati vlast zbog nedoslednosti u reformama ali isto tako vidimo da ta vlast se trudi otezati sve donedogled u duga crevca , a ljudi cute pa onda je O.K.
Zato ja kazem vlast jeste najodgovonrija ali imunih od odgovornosti u drustvu nema.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:33 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Lepo rečeno, dali76.
Ako kažemo da ne postoji interesovanje stanovništva, tu se ne bih u potpunosti složio.
Naime, postoji znatiželja i interes za rešavanje problema naplate, imovine, sigurnosti i jednostavnosti (u administrativnom smislu) poslovanja, bolje zarade, boljeg sudstva, manje korupcije (stranaka), manjih kamata, bolje infrastrukture itd. Šta sa tim? NIJE USPOSTAVLJENA VEZA TIH SA OVIM PROBLEMIMA. A veza postoji. Ne zna se kako (i zašto, a to sam pomenuo), i iza toga stoji interes kkap i drž stranaka (sve su jedno, sastaju se, sarađuju, glume), biće da dobijaju podršku sa strane zbog pitanja nepopularnih, nto... Kolje se bik radi kilo mesa.
Hansel Hansel 19:28 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

srdjazlopogledja
Hm, Hansel, to je, svakako previše. Kompromisi su neophodni, pa i te "neprirodne" koalicije (izuzmimo jasne prevare), kako bi se nešto, išta, isteralo. Ostavimo kažnjavanje nedoslednosti, nesposobnosti i prevara biračima. Dalje, očekivati da će jedna stranka imati većinu je neopravdano, a možda čak, u slučaju takvog događaja, i opasno.Kada ne postoji deoba vlasti, tako jasna ne-podela, očigledno je da hodamo po ivici, i da se, usled strukture stranaka, izbori svode na četvorogodišnje mandate diktatorima (koaliciono uslovljene), pa bi nasilni dvostranački sistem, ili sns u apsolutnoj većini, Srbiju vratio totalitarizmu.A mi smo se, rano i bez pravih kriterijuma, "oprostili" sa istim.

Eh, ja ipak da kažem da sam bio svestan kada sam napisao da je "previše" tražiti tako nešto, samo sam hipotetički rekao šta je moguće, pošto ljudima očigledno to smeta (ili se makar za to hvataju u nekim situacijama). Drugo, toliko je već na političkoj sceni bilo mešanja, trgovine, da se više i nema ko kazniti (a ja svakako nisam ni mislio ni napisao da bi to kažnjavao iko sem birača, pomenuo sam samo teoretsku mogućnost obaveze neulaženja u koaliciju koja je pre izbora označena kao nemoguća). Treće - opasnost od SNS, nekad SRS u takvom razvoju događaja svakako postoji, ali ako je samo jedna stranka odgovorna za politiku onda nema na koga da se vadi ni tokom mandata ni na njegovom isteku, a ako se zaista ne bi skliznulo u (totalni) totalitarizam (), ne bi se ni gubilo previše vremena i energije na razne kombinatorike, trgovine i sl., a nestala bi mogućnost da jedni drugima budu opravdanje za lopovluke, nesposobnost... Ovo su samo razmišljanja jednog laika, ja (naravno) ne znam šta bi se zaista desilo da je neka (naša) stranka sama na vlasti četiri godine - možda bi tek tada lopovluk cvetao (ali, s druge strane, opozicija bi mogla da bude koncentrisana na maksimalnu kontrolu vlasti, a ne na svoje "ugrađivanje" u razne poslove)... Kad smo kod te 4 godine, na nekom blogu napisah, u očaju, da je, s obzirom na stalna licitiranja s prevremenim izborima kod nas možda bolje bilo da se, dok se ne normalizujemo, prepolovi izborni ciklus, što je, opet, znam, nerealno očekivati, ali msilim da bi to ipak uozbiljilo našu političku scenu, jer ovako se očigledno uvek misli da vremena do izbora ima dovoljno,pa se prve godine traće na koješta... to je zaista i odlika našeg mentaliteta i tako nešto mi zaista izgleda kao potencijalno delotvoran lek za uozbiljavanje...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:20 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Kada u stranci ne možeš smeniti vodeće, posle propasti na izborima, onda je to znak da sa strankom nešto nije u redu.
Kada nemaš za koga glasati, to je znak da sa političkim sistemom nešto nije u redu.
Kada ne znaš šta je sud, skupština, predsednik ili vlada, to je znak da nešto sa pravnim sistemom nije u redu.

Sve što se vani pomene kao "mentalitet", misli se na ekipu, a ekipa to ovde prenosi "narod je stoka", dok u isto vreme kontroliše novine, tv, pa čak i net u ipak, neviđenoj razmeri za eu.

Neverovatno je misliti da Nada ne zna, nije to, ona je instruirana da laže. Gde su reakcije? Nema.

Cilj, Hansel, je izdvajanje zakonodavstva, kao dela koji je najlakše i ciljano najbolje izdvojiti. Zato Slavicina ideja o listi, gde se stranački prvaci prebacuju u izvršnu, po sastavljanju većine u skupštini, nije dobra. Nema lakih rešenja, niti onih koji bi, tek tako, od Srbije napravilo demokratsku državu zakona i suda.
dali76 dali76 20:28 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Evo Srdjane sve teme koje pominjes
Pravosudje , zakoni, korupcija, sve su to super vazne teme ali mozes li na tim temama okupiti stotinu ljudi u prostoriji spremnih na politicki aktivizam ?
Evo SNS okupi sto hiljada bez da ijednom kazu jasno I glasno:
Gospodo mi cemo uraditi ovo ovo I ovo. Evo ovo nam je rok , ovo cemo “sutra”, ovo “prekosutra “.
Glasanje protiv bez jasne alternative.e
Ja sam u nekoliko navrata na blogu pisao da vlada RS od avgusta prosle godine otvoreno krsi odluku ustavnog suda. Za vladu,koja sebe gleda kao proevropsku, uredba vlade ima superiorni polozaj u odnosu na odluku ustavnog suda.
To je otvoreno krsenje istih principa za koja se vlada na recima zzalaze?.
Da li si ikad cuo da je SNS il bilo koja druga opoziciona partija (llegalisti mi padose na pamet ) pomenula cinjenicu da vlada krsi ustav?
Tesko je Srdjane okupiti ljude na tim temama .
Ti to vjerovatno bolje znas od mene .

P.S.
Mala zloupotreba bloga. Izvinjavam se hanselu.
Definisi jasnije ,mozda nisam pazljivo citao statut, sta se podrazumeva pod mesnom jedinicom?
Svdija mi se ideja o predizborima ali izborne jedinice trebaju biti dovoljno velike , minimum velicina opstine.
Evo kako cujem LDP ce pokusati organizirati nesto slicno.
Donacije treba zakonski urediti ali ne ih svesti na jednu osobu. Stranke slicne provinencije nemaju mnogo glasaca niti jaku strukturu niti je njima partija izvor prihoda ali moraju imati izvor financija koji ne ovisi od budzeta vec od privatnih vlasnika malih firmi ljudi (poduzeca) kojima je u interesu jasan zakon, jednostavna birokratija …


dali76 dali76 20:38 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Ako ispred sebe imam dve godine sasvim sam siguran da u te dve godine mogu donjeti populisticke mjere koji ce mi donjeti reizbor al na duge staze prica je drugacija.
Cetiri godine je optimalno jer u prve dve godine ozbiljni politicari donose mjere za dobrobit drustva koje cesto nisu popularne , a onda predizbore se malko bave populizmom.
Ako imas dve ggodine, znaci ostaje samo godina za ozbiljan rad .
U tome je problem.

Mada tesko je nekad zakljucke iz politike prenositi na Srbiju.
Populizam je nesto cega se treba kloniti a bojim se da bi dvogodisnji mandat bio dobro tlo za jos jace cvetanje istog.
Hansel Hansel 20:40 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Mala zloupotreba bloga. Izvinjavam se hanselu.

Nema potrebe za izvinjavanjima, najozbiljnije, slobodno diskutujte, ovo i jeste blog namenjen diskusiji o političkom sistemu...

A ako sam uspeo da ispravno shvatim Srđin komentar, potpuno sam saglasan, baš kao i s tobom, Dali...

DODATAK: Što se tiče drugog komentara o dve godine, potpuno mi je jasno o čemu govoriš, ali nisam siguran koliko to važi za Srbiju, uglavnom su te prve godine služile unutrašnjim kombinatorikama, raspodelom moći i sl. a onda se ispostavljalo da mandati nisu trajali više od 2,5 godine u proseku (grešim li?), ovo će izgleda biti prva vlada koja će izdržati manje-više ceo mandat...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:51 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Pa kada banditi drže medije na uzici, nema uspostavljene veze, samo pokazuju prstom na eu, uređeno DRUŠTVO (ne država), onda tek deo populacije razume vezu između tzv. krupnih pitanja i životnih.

P.S. Mesna jedinica je naselje, opština ili grad. Neka Hansel objavi statut, skrene pažnju malo, pa da ćaskamo. Naravno, pojaviće se 10 novih blogova, i opet će biti nas par ovde, ali šta sad, tužno je to.

P.S. Ovde je demagogija rekla svoju pretposlednju reč, tako da je populizam izrazito prorefomski.
Hansel Hansel 21:25 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Čekaj, koji statut - onaj što je na sajtu Slobodarskog? Nema potrebe da ja objavljujem, samo linkuj, ako na to misliš i nastavite ovde, osim ako moderacija ne smatra to nekom vrstom privatizacije. Moj blog ("izborni sistem" ) je eksperiment, ali ako Statut Slobodarskog nije apstrakcija (a verovatno ga takvim ne smatraš), onda se možda moderacija ne bi složila da se takva diskusija vodi (pošto bi možda to bilo viđeno kao promocija neke poltičke opcije), mada ja mislim da se može (po)smatrati kao model jednog takvog akta i da se kroz jednu takvu diskusiju zapravo diskutuje naš politički (da ne kažem društveni) sistem.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:35 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Naravno da je apstrakcija, jer stranka ne postoji, pa samim tim i ne može biti promocija. Može biti tema statuta stranaka, koji su po zakonu, javni.

Nego, da ne insistiramo, nije sudnji dan, ili još uvek nije.

U čemu je udes sitnog kapa i ldp? Mnogo skup uticaj, na dugom štapu. To je zbog atlantskog opredeljenja, žrtvovao bi se demokratizacijom, decentralizacijom.
Hansel Hansel 21:42 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Eee, pa nisma znao da l' je apstrakcija ili nije, pošto znam da je trebalo dati neka mišljenja, mislio sam da je to konkretno, bar u pokušaju ili planu!

OK, ako želiš da napišeš blog na te teme, ja te pozivam u goste - vidimo da takve teme nisu mnogo atraktivne, al' to ne znači da treba ćutati, nadam se da je i Uredništvo sličnog mišljenja...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:52 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Heh... Ma ne znam šta je pametno, niti bih želeo da drugome neugodnosti pravim, pa je možda i bolje ne iznositi. U najboljem slučaju mogao bih analizicu, sa tablicom i tvrdnjama, prost i razumljiv pristup, ali kakve su nam stranke, to bi ispalo kao teška negativa ka politici, te bi još crnje bilo...
dali76 dali76 22:05 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

mislim da bi se mogao napisati dobar tekst ili analiza, hansel me je pretekao sa ponudom gostovanja ali eto i ja sam za ovakve teme i spreman sam ljudima otvoriti prostor.
ono sto mene muci jeste sto se bojim da u Srbiji nema aktivne intelektualne elite ili kredibilnog nevladinog sektora koji ima ulogu u zemljama tranzicije.
mi imamo samo koncenzus partija da ne menjaju mnogo status quo, status u kome su partije monopolisti i na kraju odlican instrument u rukama tajkuna.
tako sam na ovom blogu recimo mogao procitati kako je Verica Barac napala gospodina Beka umjesto sto radi svoj posao sto je ,malo je reci, cista nebuloza.
Ja nemam mnogo infomracija kakvo je stanje na bgd faksu politickih nauka , verujem da tamo ima ljudi od znanja ali nema buke, nema zvuka, nema poziva na nekakve panele, na diskusije, a sa druge strane bojim se daj e nevladin sektor ili tih ili totalno nekredibilan.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:26 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Hm.
Mogu reći da se nisam slagao sa napadom na Beka, jer evidentno je da tzv. reforma pravosuđa ne samo da nije dala rezultata, već pogoršala stanje. U opštem, ne slažem se sa isticanjem odgovornosti privatnih lica, umesto upućivanja na (ne)delovanje državnih organa. Gđa Barać nije tužilac, ali može da upre prstom u tužilaštvo. Osim toga, "organski" sam na strani privatnika, ma koliko korumpirani bili. Mnogo gadan odnos države prema p.sektoru, ako izuzmemo trange-frange sa strancima i stranačkim preduzetnicima na državnim steroidima (verovatno je i pomenuti tu).

FPN. Regrutuju stranke čim se ispile... Jüngen ova, Jüngen ona, strašno gušenje lične inicijative i stvaranje poslušnika, a od takvih preduzetnika nema.

Što se bloga tiče, pišite na mejl, na raspolaganju sam. Taj statut, imaš svaki član, upoređivanje međusobno je caka, tipa slobodno pristupanje, i druge, jako bitne stvari.
Čekam Zakon o finansiranju političkih delatnosti, pa da ga završim.
Hansel Hansel 22:42 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Što se bloga tiče, pišite na mejl, na raspolaganju sam.

Opa, ti to hoćeš da se mi nadmećemo za blog, ko dâ više, političke trgovine u najavi i tako to?!

Šalim se, ti se javi ako hoćeš da objaviš, biraj domaćina, možda je bolej kod Dalija, on je više u materiji, ali ja ostajem pri svojoj ponudi, pa - izvoli!

P.S. Ja sam protiv generalizacija, pa i protiv generalizacija privatnika, Beko sasvim sigurno nije običan privatnik, on je bio (a verovatno i ostao) državni privatnik, tako da... je s privatnim državnicima sve to jedna teeeška kombinacija...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:54 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Ih, bre, Hansel, dobra ti je... Kada nas je trojica ovde, nije baš neka trgovina, mada liči na ove "naše", ali opet, javno je.
Meni je svejedno, cenim da obojica više znate od mene o blogu, pa je onako kako odlučite. Osim toga, dali76 je profesionalac u političkim naukama, pa mi je stalo do njegovog mišljenja. Ti si novinar a i živiš ovde, pa je tvoje, ipak realnije u odnosu na ovo ludilo. A možemo i na kafu, imaš mejl, nismo babaroge, sunce mu
:-D
Hansel Hansel 23:12 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Nismo babaroge, ali si ti urokljivog pogleda!

Pa, i "trgovina" je šala, normalno... Ja sam "novinar" (ozbiljno, samodefinišem se kao "radnik u novinarstvu", ali o tome možda neki drugi put) kome neće da puste emisiju, neki mi kažu da je tu na delu mehanizam koj si pomenuo iznad... Dobro, time se sada ne bavim, videćemo šta će biti s drugim nekim materijalima...

Dali mi izgleda kao bolji izbor, mada je svejedno ko pruži prostor za objavljivanje, ali s njim ćeš se sigurno bolje iskonsultovati ako želiš neku preddiskusiju, konsultaciju...

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:30 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Hansel, Hansel... "Naučili te pameti"? A gordanac ćaska, opušteno... Neverovatni su, zaista.

Nego, dali76, ldp pravi predizbore? Sjajna vest, zaista. Ako mene pitaš, rokada u vrhu (ako već ne demokratizuju stranku) bi dobro došla. Ljudi (opravdano?) stranku vezuju za Vođu, a Vođa im nije popularan kao što ni ostali nisu - ne znaju ljudi šta je uzrok, al' muka im je... Je l' ldp promenio statut? Da ažužiram onaj zip za njih?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:36 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

I nisam urokljiva baba, Hansel!

Hansel Hansel 23:44 10.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Ma, neee, niko me nije naučio pameti, mislim da se to primećuje , još ćemo videti šta će s tim biti, ne odustajem ja baš tako lako - ako ne - internet trpi sve , pa će makar ta pilot epizoda naći svoje mesto - makar - na nekom serveru.

Ipak, koliko god se ja i lično, zahvaljujući Blogu, donekle konfrontirao (ali obostrano uljudno) s gordanomc, ne bih se usudio da nju lično povezujem s neotvorenošću medija (ili njihovih "urednika" ) za drugačije pristupe našoj stvarnosti (koji, pritom, nisu ni po čemu epohalni- u zanatskom smislu pre svega - to se u skučenim materijalnim uslovima nije ni moglo postići) - uostalom, još to nije svima ponuđeno...
I nisam urokljiva baba, Hansel!

Hej, nisi se valjda stvarno naljutio... bojim se, pravo da ti kažem, mnogo si ozbiljan... ja se šalio, koristeći tvoj nik (i nigde nisam rekao "baba"!)... izvini!

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:00 11.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Veruješ ti meni, da ja ni na koga nisam ljut? Taman posla čak i da se na tren iznerviram, pa da shvatim to toliko fatalno. Svi su gotovo, meni dobri, al' ne valja ovo. Kada sam došao prvi (a, Boga mi, i poslednji put) kod nje na blog, ona i Vučko su me loše dočekali, pa to njoj neću tek tako oprostiti, a osim toga, to što ona nije ta, nije bitno, saučesnik je, potpredsednica 2. reda ds-a. Sramota.

P.S. Jako sam ja neozbiljan lik nego preko neta ne možes "uhvatiti" nekad duh onog koji piše, naročito ako nije vešt sa rečima, što je moj slučaj.
Hansel Hansel 07:12 11.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Ja mislio da misliš na mene (a propo "urokljivosti" ), a ti na to "gostovanje" kod GČ (?), je l' to beše ono o deci, šta već, sećam se da sam ja tog nekog - a čini mi se da si bio ti (baš mi se juče to "javilo" ali nisam proveravao) - pokušao da branim, tj. činilo mi se da je težak nesporazum u pitanju, da ne ulazim dublje u analizu.
mariopan mariopan 18:18 11.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

srdjazlopogledja
Hm, Hansel, to je, svakako previše. Kompromisi su neophodni, pa i te "neprirodne" koalicije (izuzmimo jasne prevare), kako bi se nešto, išta, isteralo.
Ostavimo kažnjavanje nedoslednosti, nesposobnosti i prevara biračima. Dalje, očekivati da će jedna stranka imati većinu je neopravdano, a možda čak, u slučaju takvog događaja, i opasno.
Kada ne postoji deoba vlasti, tako jasna ne-podela, očigledno je da hodamo po ivici, i da se, usled strukture stranaka, izbori svode na četvorogodišnje mandate diktatorima (koaliciono uslovljene), pa bi nasilni dvostranački sistem, ili sns u apsolutnoj većini, Srbiju vratio totalitarizmu.
A mi smo se, rano i bez pravih kriterijuma, "oprostili" sa istim.

Da, ali bi trebalo da te kolicije nastaju između stranaka sa bar približno sličnim programom - tada bi bile prirodne i birači se ne bi osećali izdano i prevareno.
Kada DS napravi koaliciju sa SPS-om koga smo se jedva ratosiljali sve verujući da je zauvek ugasio - e onda mi pripadne muka. Ćista prevara birača. Pogotovo posle afere "koferče"...znači ni to ih nije sprečilo?
A ja glasala za DS
Hansel Hansel 19:37 11.04.2011

Re: moj predlog za konkretnu pomoc konkretnoj

Mariopan, skroz razumem, ali ima nešto drugo - da DS nije hteo, šta bi se desilo (to je onaj naš stalni usud - tešimo se većim zlom koje smo možda izbegli)? SPS bi bio s (tadašnjim) radikalima. Eventualno da SPS to nije hteo (a ne znam što ne bi, ako bi ih DS odbio), mogli su se ponoviti izbori. A možda je i bilo bolje da smo imali SRS-SPS vlast (što neki kažu, da konačno dotaknemo dno dna - kao da ga nsimo toliko puta već doticali), samo što ja mislim da je za takvu kristalizaciju suviše kasno. Ona je trebalo da se dogodi posle 5. oktobra - to je bila jedina prilika da svaka vaška ide obaška, pa da jasno vidimo ko je ko. Umesto toga, mešanje se nastavilo...

Sve u svemu, kako god okreneš, ne valja! Da se pridružim u ...
Rejlem Rejlem 15:30 11.04.2011

Sto se mene tice, nije bitno

Pozdravljam dobronamernost autora bloga sto je pokrenuo ovo kao temu. Ali nije mi vise bitno.
da im pomognemo, rok je do juna! A oni kasne!

Nema njima pomoci. A ni nama sa svima njima.
Mogu da stave u zakon sta god hoce, vise me to ne zanima. Zavrsio sam sa politikom i 'biranjem' u ovoj zemlji.
Hansel Hansel 15:52 11.04.2011

Re: Sto se mene tice, nije bitno

Eh, Rejlem, delim potpuno tvoje mišljenje i stav, ali, eto, pokušavam da se malo šalim, u pokušaju - valjda - da im ne dozvolim da ubiju svaki pozitivan impuls u meni... Znam da su oni izdržljiviji (jer ih je baš briga), ali - koliko možemo - ne treba se predati!... (i ovde sledi Skarlet O'Hara s onim: "I'll never be hungry again!" )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana