Tomo/Slobo… Užas je moja furka

Belius RSS / 26.12.2007. u 06:02

Iz druge sobe sa televizije čujem: „Slobo, Slobo, Slobo...”. Mislim da je neki dokumentarac na jedanaestogodišnjicu od „Volim i ja vas”. Pogledam, kad ono miting Srpske radikalne stranke - viču: „Tomo, Tomo, Tomo...”. Neverovatno koliko slično zvuči. A ko će ga znati, s’ obzirom da okupljena napaćena raja izgleda isto kao pre 11 godina, verovatno neki slobonostalgičar po default-u urla omiljenu staru mantru.

Gledam skup i ne mogu da verujem. Pratim kako izlaze na binu redom, jedan po jedan čudak. Prvo (barem od dela od kojeg sam ja počeo da pratim) neki „baja” u narodnoj nošnji objašnjava kako danas teško živi srpski seljak. Zamišljam da mogu da ga pitam: zemljače, jel' ti to jelek za svaki dan ili samo za posebne prilike. Onda se izređaše predstavnici stranke: različiti odbori, različiti nivoi, ista priča: instant demagogija – genocid na mozak. Dok masa posle svake u isto vreme strašne i besmislene poruke pada sve više u trans, pokušavam da izračunam na slepo koliko to od prilike može da bude glasova i da li smo konačno potpuno pukli.

Dižem svoj stari, ali odan Winamp 5.03 i gorčinu pojačavam Azrom. Mešaju se bes i osećanje nemoći:

„lutke od krvi bez trunke ideje

ubice na cesti...”

Nisam od onih koji se predaju, ali ima momenata kad se čovek oseti ostavljen i sam. Ovih dana kao da većini političara radikali pišu izjave za medije.

Vraćam se mitingu. Skup iz publike osvetljavaju svojim lampama rudari, uzvraćajući nedavnu vizitu. Malo Bidža sa dva padeža, pa malo Brana kao intelektualna podrška.

„datumi

sećanja

kontrola lupa vratima

regularna predstava

ko ne pamti iznova proživljava”

Pelević na bini ukrupnjava političku scenu – nije to loša ideja: imunitet i lap top na revers. Vidim Vučić se baš primio. Čini mi se da bi on imao veće šanse nego Toma – više je ostrašćen ili tako deluje. Ugledam Mariju Šerifović i živ se postidim. Molitva. Rešim da više nikad ne odslušam tu pesmu. Skupu se konačno obraća Toma, ali sam već dovoljno kaznio sebe. Gasim TV. Tišina, samo u daljini Štulić lagano savetuje:

„uradi nešto to je tvoja dužnost

mnogo toga znaš

nisi glupan takvih isuviše ima

ne očajavaj

pljuni na svoju facu i postani čovjek

nek' se čuje i tvoja riječ

pljuni na svoju facu pljuni u oči

ne zabušavaj...”

 

Atačmenti



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milos33 milos33 07:07 26.12.2007

......

Zanimljiv tekst i poredjenje, jako zanimljivo.
Mada ti isti radikali pobedjuju na izborima u zadnjih nekoliko godina. Medjutim iz nekih demokratskih razloga nisu na vlasti ali masa ih zeli, ocigledno jel. Sa njima na vlasti "lutrija bi bila nasa furka", verujem da bi bila neka krajnost, ili pukovnik ili pokojnik ( a cenim da nam gore ne moze biti nego sto je sada) ..............


"Lets make sexy time"
Belius Belius 12:37 26.12.2007

Re: ......

Dragi Miloše,

milos33
masa ih zeli

poštujem Vaš stav, međutim ja pripadam delu populacije koji na okupljanjima sebe naziva skup pojedinaca. Po meni, masa je opasna stvar iz više razloga.
ili pukovnik ili pokojnik

Neka je ovde pukovnik i metafora, svejedno mislim da su krajnosti same po sebi loše. Mudri Buda poručuje da je sredina put. Ili kaže Aristotel u Nikomahovoj etici: "Vrlina je sredina između dve krajnosti, a krajnosti su poroci". Dalje bih dodao da sloboda predstavlja mogućnost izbora, a ja svoj izbor ne želim da svedem na samo dve meni podjednako neprihvatljive opcije.
cenim da nam gore ne moze biti nego sto je sada

Ima jedan zanimljiv video materijal koji bi očigledno češće trebalo emitovati. Govori o devedesetim i vrlo je potresan: redovi duž cele Knez Mihajlove da bi se dobilo pola vekne hleba koju ti bacaju iz kamiona, novčanice sa beskonačno nula, prazni rafovi, deca koja se igraju praznom "zoljom", policija koja odvaljuje bubrege demonstrantima, tenkovi na ulicama, bombardovanje....
Uvek može gore, a ja ne bih da izazivam sudbinu.
Kazezoze Kazezoze 12:56 26.12.2007

Re: ......

Kazezoze Kazezoze 13:38 26.12.2007

Re: da dodam......

slikau je naslikao Pieter Bruegel, a zove se "Slepac vodi slepce".
AlexDunja AlexDunja 13:49 26.12.2007

Re: da dodam......

Kazezoze
slikau je naslikao Pieter Bruegel, a zove se "Slepac vodi slepce".


kaze, brojgel nesto aktuelan oih dana:)))
svuda moze , a nije jedini...
meni bosh pao na pamet, juce.
Kazezoze Kazezoze 13:54 26.12.2007

Re: da dodam......

kaze, brojgel nesto aktuelan oih dana:)))
svuda moze , a nije jedini...
meni bosh pao na pamet, juce.

neshto sam bash razmishljao da bi se ova slika mogla naci na svim blogovima sa politichkom temom
oldtajmer oldtajmer 17:03 26.12.2007

Re: ......

Ima jedan zanimljiv video materijal koji bi očigledno češće trebalo emitovati. Govori o devedesetim i vrlo je potresan: redovi duž cele Knez Mihajlove da bi se dobilo pola vekne hleba koju ti bacaju iz kamiona, novčanice sa beskonačno nula, prazni rafovi, deca koja se igraju praznom "zoljom", policija koja odvaljuje bubrege demonstrantima, tenkovi na ulicama, bombardovanje....
Uvek može gore, a ja ne bih da izazivam sudbinu.


Slazem se da taj video treba emitovati cesce, mislim da je ovo prvi deo o kome govoris:



Medjutim samo je ta situacija, sve te bede, rata, uzasa... doprinela da diktator konacno bude skinut, i imali smo par godina nade... mozda nam treba podsetnik....
Belius Belius 17:55 26.12.2007

Re: ......

Da, to je jedna od epizoda.

Strašno, strašno, strašno. Hiljdu puta strašno. Šta drugo bilo koji normalan čovek da kaže gledajući snimak. I to traje 2 minuta i 54 sekunde, a mi smo u tome živeli godinama.

Nego šta nego u etar!!!
I jednima i drugima i trećima za podsećanje!

Pozdrav
oldtajmer oldtajmer 18:29 26.12.2007

Re: ......

Šta drugo bilo koji normalan čovek da kaže gledajući snimak. I to traje 2 minuta i 54 sekunde, a mi smo u tome živeli godinama.


Cuj snimak, ucestvovao uzivo! (kao i mnogi ovde, siguran sam)
Strongman Strongman 07:33 26.12.2007

Jel mogu ja?

U celom tekstu samo mi muzika prija. Video zapis je bezveze.

Brine me sta ce biti jednog dana kad navataju dovoljno glasaca. Brine me sta ako Kostunica ojaca. Brine me glasacka neobavestenost s jedne strane i nezainteresovanost s druge strane.

Nadam se da ce da sagore sami sebe, da ce politicka scena da se resetuje i da nece vise biti kohabitacionih ucena (svako svakog drzi za jaja) i da ce nesto da se pokrene.

Jedina edukacija glasaca "Pescanik" je malo pogresno koncipirana. Slusaocima se daje napredan kurs i uglavnom se profilisu ljudi koji vec kapiraju u cemu je fora. Treba nesto sto ce se drzati osnovnog nivoa i strpkati od radikalskih, DSS-ovih,... Nemoguce da je njima dobro. Samo im treba objasniti.

Druga nada je da se DS skine sa memoranduma SANU i vrati reformatorskom kursu i zajebe javno mnenje. Ako im je do popularnosti nek nadju par riba sa sisama - to dize rejting svakog, pa i predizbornog skupa.
ogar ogar 09:12 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Evo sta mislim da su pretrpostavke kod tebe Strongman koje su pogresne.

1. Glasacka neobavestenost, i "samo im treba objasniti". To je pogresno, radikali kao i ti znaju vecinu onoga sto je relevantno u nasoj politici. Oni drugačije gledaju na te stvari. Dok bi ti objasnjavala njima da su užas, oni bi tebi objasnjavali da si izdajnik. Ja na primer znam sasvim dovoljno o Pescaniku objasnjavam da je taj stav prepun pogresnih principa i niko to ne uzima za ozbiljno. Zašto misliš da bi meni ili nekom radikalu bilo potrebno samo da me neko o necemu "obavesti", pa da počnem da mislim kao u Peščaniku?

2. Podrazumevas da DS sve sto radi radi zbog nekih efemernih razloga - popularnosti, javnog mnenja, glasova, stranačke koristi, i da je potrebno samo da odustanu od toga pa da otkriju istinu Peščanika. To je pogrešno, stav DS je moralno superiorniji od stava Peščanika, isto kao što su nekada stavovi Zorana Đinđića bili superironiji od stavova recimo Vesne Pešić, da ne govorimo o stavovima Samardžića iz tog vremena. Dakle, kada bi neko iz Peščanika odustao od nekih efemernih razloga - sad to nisu razlozi popularnosti - nego razlozi mehaničkog uterivanja u EU, autoritarne politike u odnosu na građane Srbije itd. onda bi ona došla na pozicije DS, posebno na nekadašnje Đinđićeve pozicije.
antioksidant antioksidant 09:25 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

onda bi ona došla na pozicije DS, posebno na nekadašnje Đinđićeve pozicije.

ne znam kako ti, ali ja imam utisak da danasnja pozicija DSa i nekadasnja pozicija Djindjica i nisu bas toliko blizu. S druge strane DS igra (da li uspesno je drugo pitanje) da rasiri glasacki korpus, priblizavanjem populistickim temama. Problem je sto se tako istrcava na deo terena (patriotizam pre svega, kako god ga definisali) gde se ovi drugi bolje snalaze. Moj utisak je da DS iako je jako porastao, jednostavno nema snage za "zavrsni udarac" tj da predje kotu 50. Mozda za neku godinu, ali trenutne teme su "nacionalno" podgrejane i to je tako. Bice veselo prolece kako god prosli izbori (u smislu pregovora/natezanja/pozicioniranja svih stranaka)
ogar ogar 09:32 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon



Eto to ti može biti stavka jedan razlike.

Patriotizam nije nešto po definiciji loše. Ako se ide sa stavom da je to nesto po definiciji lose može samo da se odbije veliki broj ljudi, a i zagovara se nešto što je pogrešno i ne postoji nigde u svetu.
antioksidant antioksidant 09:54 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Patriotizam nije nešto po definiciji loše. Ako se ide sa stavom da je to nesto po definiciji lose može samo da se odbije veliki broj ljudi, a i zagovara se nešto što je pogrešno i ne postoji nigde u svetu.

patriotizam nije nista lose. njegove zloupotrebe su lose. ili preciznije - ostavljaju krajnje nepatriotske posledice. nevezano za sam topic, pitanje: kako se doslo do toga da je jedna strana patriotska a druga nije? naravno, imajuci u vidu da radikali zagovaraju da budemo gubernija neke druge drzave, a ds zagovara da udjemo kao nezavisna drzava u ravnopravni savez sa jos 27 drzava u evropi (dok mi dodjemo bice vise od 27)

politika je ozbiljna igra, a mi na zalost nemamo dovoljan broj ozbiljnih igraca. zbog toga (izmedju ostalog) cesto kao drustvo, propustamo sanse.
Eto to ti može biti stavka jedan razlike.
ne povezujem? ne mislim da te "obavestavam" ni o cemu, niti ocekujem da pocnes da mislis na bilo koji nacin. iznosim stavove
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:33 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

ogar

1. Glasacka neobavestenost, i "samo im treba objasniti". To je
pogresno, radikali kao i ti znaju vecinu onoga sto je relevantno u
nasoj politici. Oni drugačije gledaju na te stvari. Dok bi ti
objasnjavala njima da su užas, oni bi tebi objasnjavali da si izdajnik.
Ja na primer znam sasvim dovoljno o Pescaniku objasnjavam da je taj
stav prepun pogresnih principa i niko to ne uzima za ozbiljno. Zašto
misliš da bi meni ili nekom radikalu bilo potrebno samo da me neko o
necemu "obavesti", pa da počnem da mislim kao u Peščaniku?

Ovakav demagoski argument podjednako dobro mogu da koriste i pristalice Al-Kaide i Hamasa, i onih 40+% Nemaca koji su 1932. glasali za Hitlera, i one mase koje su na sletovima klicale diktatoru Brozu, i one koji i danas u Pjongjangu klicu "Dragom Vodji" Kim Dzong Ilu. Samo zamenite vlastite imenice. Ako je to tako, onda ne moram da se udubljujem u detalje argumenta da vidim da je pogresan - tautologije su neinformativne, zar ne?

ogar

2. Podrazumevas da DS sve sto radi radi zbog nekih efemernih razloga -
popularnosti, javnog mnenja, glasova, stranačke koristi, i da je
potrebno samo da odustanu od toga pa da otkriju istinu Peščanika. To je
pogrešno, stav DS je moralno superiorniji od stava Peščanika, isto kao
što su nekada stavovi Zorana Đinđića bili superironiji od stavova
recimo Vesne Pešić,

Da li biste mozda nama neukima objasnili na osnovu kog ste etickog kriterijuma dosli do ovako snaznih i preciznih zakljucaka? Koji eticki sistem Vam govori o tome ko je superiorniji, a ko ne? Hriscanski? Utilitaristicki? Deontoloska etika? Nesto peto? Dajte, prosvetlite nas, zaboga!
ogar ogar 11:06 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Ah Cirkovicu

sto se tice prve stavke cini se da nisi shvatio o cemu se radi.

Kao sto je dosta ocigledno, stav koji ja kritikujem pretpostvalja da su njegove istine neupitne, zatvorene, buduci razgovor moze samo da odvede do toga da radikali, DS, predju na tu stranu dok se ne ocekuje da se bilo sta u njemu izmeni. Ovde je pitanje jednostavno, na osnovu cega se to ocekuje? Sta je to prosvetlilo LDP/Pescanik da to moze da ocekuje?

A druga stavka je jos zanimljivija. Kako mi se cini, ti smatras da se ne moze reci da je Djindjicev moral bolji od morala Vesne Pesic. Ironicno pitas na osnovu kog kriterijuma. A istovremeno se u stavci jedan pretpostavlja da postoji neki kriterijum o kome druge samo treba oabvestiti i podrazumeva se da oni imaju svoje stavove iz stvari spoljasnjih razloga, zato jer su dakle unutrasnji razlozi sigurno na nasoj strani.

Sto se tice mog prosvetljivanja vas to ne moze tako brzo i lako, prvo moras da poznajes razlike izmedju Djindjicevog morala i morala Vesne Pesic koje tebe ocigledno ne interesuju, onda moras da pretpostavis, ono sto ti ne pretpostavljas, da izmedju njih moze da se ustanovi odnos prednosti, a onda treba uci u razgovor o mogucim osnovama te prednosti, sto zahteva izvesno iskustvo i prethodno razmisljanje o tim temama. Onda se o tome moze nesto i reci.

Evo ti za pocetak jedna razlika: Djindjic nikad nije pretpostavljao da su norme njegove politike legitimisane na taj prethodni, zatvoren nacin, te nije govorio o onima koji ga ne razumeju ili se s njim ne slazu na nadmen nacin.
zoricag zoricag 14:13 26.12.2007

Re: Jel mogu ja?

Situacija je napeta, al' se pogorsava!
Strongman Strongman 23:55 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Evo sta mislim da su pretrpostavke kod tebe Strongman koje su pogresne.

1. Glasacka neobavestenost, i "samo im treba objasniti". To je pogresno, radikali kao i ti znaju vecinu onoga sto je relevantno u nasoj politici. Oni drugačije gledaju na te stvari.


Nove glasace za reformatorsku opciju mozemo
1. da uvezemo iz Kine
2. da aktiviramo pasivne
3. da vrbujemo po nereformatorskim opcijama.

Broj 3 mi je najlogocniji jer vec imas glasaca koji izlazi na glasanje i glasa za buducnost svoje dece kako on vidi. On se ne radja kao radikal. Nereformatori koriste trikove da predstave realnost na nacin da konzument trika poveruje da su radikali buducnost. Ipak treba na njima da se radi i da se edukuju.

Pasivne isto treba motivisati.


Zašto misliš da bi meni ili nekom radikalu bilo potrebno samo da me neko o necemu "obavesti", pa da počnem da mislim kao u Peščaniku?


Zato sto je put od neznanja ka znanju jedino ucenjem. Ne verujem da su sipatizeri radikala zli. Oni su samo programirani da veruju SRS bas kao sto razni Beli magovi manipulisu ljudim au pasivnim krajevima.




2. Podrazumevas da DS sve sto radi radi zbog nekih efemernih razloga - popularnosti, javnog mnenja, glasova, stranačke koristi, i da je potrebno samo da odustanu od toga pa da otkriju istinu Peščanika. To je pogrešno, stav DS je moralno superiorniji od stava Peščanika, isto kao što su nekada stavovi Zorana Đinđića bili superironiji od stavova recimo Vesne Pešić, da ne govorimo o stavovima Samardžića iz tog vremena. Dakle, kada bi neko iz Peščanika odustao od nekih efemernih razloga - sad to nisu razlozi popularnosti - nego razlozi mehaničkog uterivanja u EU, autoritarne politike u odnosu na građane Srbije itd. onda bi ona došla na pozicije DS, posebno na nekadašnje Đinđićeve pozicije.



Pescanik bledi ubrzano, ako mene pitas. Ali ja ne vidim nista zdravoopoziciono u etru osim njih. Pescanik mi je bio jako zgodna metafora.

A ovaj DS sada nema pojma ko je bio Djindjic i zasta se zalagao ili zele da ostave takav ustisak. Izmedju reformi i popularnosti oni uvek biraju popularnost, nazalost.
Strongman Strongman 23:58 26.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

ne znam kako ti, ali ja imam utisak da danasnja pozicija DSa i nekadasnja pozicija Djindjica i nisu bas toliko blizu.



DS je daleeeko od izvornih ideja Djindjica i njegovih saradnika. Sada su u DS salonske demokrate koje, kao mi blog, prate ankete i parametre popularnosti stranke. Garantujem da bi Tadic promenio seksualno opredeljenje, ako bi dobio par procenata.

Belius Belius 00:57 27.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Strongman
Garantujem da bi Tadic promenio seksualno opredeljenje, ako bi dobio par procenata.

Izvini, mislim da je ovakav komentar neprimeren.

U skladu sa pravima čoveka na seksualno opredeljenje, imam utisak da ovo "nivelisanje" ličnog prava i razmišljanja šta je čija cena, predstavlja vređanje u pokušaju.

Strongman Strongman 01:28 27.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

U skladu sa pravima čoveka na seksualno opredeljenje, imam utisak da ovo "nivelisanje" ličnog prava i razmišljanja šta je čija cena, predstavlja vređanje u pokušaju.



DA!

Kleli smo se u njega kao zadnju sansu na ovim prethodnim izborima, a on kohabitira.

Politicko i seksualno opredeljenje idu ruku pod ruku. Neosporna su. Ali ako ih covek menja u zavisnosti od interesa onda to i nije neki covek
Belius Belius 01:44 27.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

Strongman
DA!

Hteo sam da kažem da time pre svega vređaš populaciju koja je drugačije seksualno orjentisana, jer se iz tvog komentara može zaključiti da je promena seksualnog opredeljenja nešto univerzalno loše, a ne pravo na izbor. Svojim komentarom najmanje vređaš Borisa Tadića, a pretpostavljam da ti je to bio cilj.

U svakom slučaju, molim te da moj komentar shvatiš dobronamerno.

Pozdrav
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 02:06 27.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

ogar
Ah Cirkovicu

sto se tice prve stavke cini se da nisi shvatio o cemu se radi.

Kao sto je dosta ocigledno, stav koji ja kritikujem pretpostvalja da su
njegove istine neupitne, zatvorene, buduci razgovor moze samo da odvede
do toga da radikali, DS, predju na tu stranu dok se ne ocekuje da se
bilo sta u njemu izmeni. Ovde je pitanje jednostavno, na osnovu cega se
to ocekuje? Sta je to prosvetlilo LDP/Pescanik da to moze da ocekuje?

A druga stavka je jos zanimljivija. Kako mi se cini, ti smatras da se
ne moze reci da je Djindjicev moral bolji od morala Vesne Pesic.
Ironicno pitas na osnovu kog kriterijuma. A istovremeno se u stavci
jedan pretpostavlja da postoji neki kriterijum o kome druge samo treba
oabvestiti i podrazumeva se da oni imaju svoje stavove iz stvari
spoljasnjih razloga, zato jer su dakle unutrasnji razlozi sigurno na
nasoj strani.

Sto se tice mog prosvetljivanja vas to ne moze tako brzo i lako, prvo
moras da poznajes razlike izmedju Djindjicevog morala i morala Vesne
Pesic koje tebe ocigledno ne interesuju, onda moras da pretpostavis,
ono sto ti ne pretpostavljas, da izmedju njih moze da se ustanovi odnos
prednosti, a onda treba uci u razgovor o mogucim osnovama te prednosti,
sto zahteva izvesno iskustvo i prethodno razmisljanje o tim temama.
Onda se o tome moze nesto i reci.

Evo ti za pocetak jedna razlika: Djindjic nikad nije pretpostavljao da
su norme njegove politike legitimisane na taj prethodni, zatvoren
nacin, te nije govorio o onima koji ga ne razumeju ili se s njim ne
slazu na nadmen nacin.

OK, ovo je jedan od bezbrojnih epicikala kojima se mozemo do sutra vrteti, ali hajde ukratko. Pocecu od ovog potonjeg, posto mislim da je retoricki bezobrazno coveka koji je mucka zrtva u svakom pogledu antimoralnih ljudi uporedjivati i diskutovati sa bilo kim zivim i aktivnim. Dakle, Vi me primoravate da sad ja analiziram i sekciram moralne stavove pok. premijera, sto ja odbijam, jer je primer sofisticki i bezobrazan. Jel imate jos nekog politicara koga biste povoljno uporedili sa gdjom Vesnom Pesic - vrlo rado cu sekcirati u tom pogledu sadasnjeg Predsednika, ako mislite da je on autenticni nastavljac Djindjicevog dela (sto se meni cini kao glupost, ali pretpostavljam da je za Vas u najmanju ruku prihvatljivo kao radna hipoteza).

Dalje, ideja da moralni sistem mora biti otvoren je sama po sebi vrlo upitna. Mada nisam teista u smislu organizovanog hriscanstva, ja ipak dovoljno duboko postujem hriscanske moralne norme (dakle u smislu norme, ne istorijske aplikacije i kontingentne zloupotrebe) da mi ne pada na pamet da osporavam moral, recimo majke Tereze ili Franje Asiskog ili, u krajnjoj instanci, patrijarha Pavla, samo zato sto se radi o zatvorenom sistemu koji pretenduje da potice od univerzalnog autoriteta (personalnog bozanstva u koje veruju hriscani). Ako Vi predlazete da se na gradjanske moralne koncepte koje, po Vama, olicava Pescanik, mora primeniti takva ostrica - zasto je onda ne primenite i prema hriscanima? Onda znaci mozete utvrditi da je, recimo, Boris Tadic moralniji od patrijarha Pavla, zato jer njegova moralnost nije "legitimisana na zatvoreni nacin"?! Ali Vi to verovatno ne bi uradili ne iz iskrenosti takvog stava - vec iz efemernih razloga tipa "privlacnost biracima" itd.

Sto nas dovodi do najinteresantnijeg dela Vase tvrdnje, onog da sad treba da verujemo da su svi biraci podjednako upuceni u sve relevantne informacije, i da seopredeljuju na osnovu moralnih nacela. Ova tvrdnja inace nije nova - zagovarali su je i Zan Zak Ruso, i Karl Marks, pa cak - bizarno ali istinito, ako se malo udubite u stvar - i takvi antidemokrati kakvi su bili Karl Smit na jednoj, a V.I. Lenjin na drugoj strani. Obaska sto se takva stvar u zemlji u kojoj i prema zvanicnoj statistici ima 22% nepismenih, te milion i po odraslih ljudi bez osnovne skole moze najadekvatnije svrstati u cistu fantastiku (i to epskog karaktera, jer valjda pretpostavlja da se relevantne informacije prenose guslanjem ili usmenom tradicijom, kao u doba Homera). Ali CAK I DA JE TACNA, takva tvrdnja jednostavno odrazava populisticki autizam potpuno ekvivalentan onoj milosevicevoj neslavnoj tvrdnji da je za njega "univerzitet isto sto i poljoprivredna zadruga". Jel to politika za koju se Vi i Vasi istomisljenici - skupa sa radikalskim koje, vidimo, jako cenite i uvazavate - zalazete? Kakav smo onda pomak napravili od 1992, kad je pok. srbijanski tiranin to izjavio?
ogar ogar 18:18 27.12.2007

Re: Jel mogu ja? / radikali su zakon

ad 1

dakle, "retoricki je bezobrazno" pominjati Đinđića i uporedjivati ga sa bilo kim, a nije bezobrazno na odvratan nacin zaboraviti sve sto je bilo originalno njegovo i tretirati ga kao reklamu za ideje koje su suprotne njegovim. Nego si ti Cirkovicu na strani Pesiceve, nego te sramota da to priznas. Na žalost nema nikog kao Djindjic danas, u tome i jeste tragedija.

ad 2

o otvorenosti morala. Religijski moral koji si potegao kao argument i religija kao takva u tom pogledu predstavljaju izuzetak i ta cinjenica je u stvari najspornija vezano za religiju od kada se o njoj razmišlja. Dakle, svaki moral mora biti otvoren, to je neophodan uslov. Zatvoren moral, koji uz to jos i nije tradicionalan moral neke religije, preferiraju samo autoritarci. Cak i kod religije za vernike mora postojati pitanje tumačenja zadatih normi, koje treba da je otvoreno.

ad 3

iako ne razumem tacno sta mi se inputira i u cemu je slicnost sa Lenjinom i Marksom, vratimo se na ono sto sam tvrdio, a tvrdio sam da radikalskim biračima nije dovoljno na primer predočiti neke činjenice jer oni imaju drugačije norme u koji stavljaju te činjenice. Ako ovaj stav treba da uporedjujemo sa nekim stavom iz istorije filozofije, to bi pre bili Kant, Hegel ili Niče ("problem morala nastaje tek kada se uoprede mnogi morali".

ad 3 b

Medjutim posto ovaj tvoj post nema bas veze sa mnom on ima sa tobom. Najpre, hiljadu puta ponovljena tvrdnja o "nepismenosti" biračkog tela. Ali taj uvredljiv ton ima i ostriji nastavak koji je Cirkovic pisao paralelno sa ovom diskusijom na svom blogu.

"Nažalost, mislim da svako od nas poznaje i više od jednog ovakvog egzemplara. Mada ovakav izvanredni portret gotovo da ne zaslužuje ni reč više, ne mogu da odolim, a da ne pokušam da nabrojim koje sve aspekte vrhunskog, autentičnog zla imamo ovde na meniju: malograđanštinu, nacionalni šovinizam, oduševljenje terorizmom, fašističke insinuacije usmerene protiv čitavog etnosa ("Šiptari...", prezir prema građanskom društvu i vrednostima ("nisam ja gospodin", birokratski komunizam ("ja sam drug" sa "velikom akt-tašnom", homofobiju ("šta ćeš sad, pederu jedan?", morbidnost, nerazumevanje i prezir prema modernizmu ("Brazil", te iznad i pre svega - bahato nevaspitanje. Od ponekih ministara, pa sve do najširih slojeva srpskog biračkog tela: deluje poznato, zar ne?"

Dakle ne samo da su najširi slojevi srpskog biračkog tela nepismeni, nego predstavljaju vrhunsko, autentično zlo. Zanimlivo je da meni Cirkovic zamera slicnost sa radikalima a on upotrebljava konstrukcije koje su njihove ("Dinkić je zlo", "Zapad je zlo". Sama ta jezička formulacija koja reč zlo vezuje za nekoga, je jedna od osnovnih iracionalnih figura koja supstancijalno vezuje zlo za nekoga, ne ostavljajuči ni najmanju pukotinu, ni najmanji izlaz u kome bi se on mogao nekako spasti tog označitelja.

Da to kažemo psihoanalizom, zlo je ovde samo zakamuflirano navodnim moralnim razlozima (fašizam, šovinizam...) izvorno zlo se odnosi na sam označitelj srpsko, koji se u verziji srbijansko javlja i na kraju gornjeg Cirkovicevog posta. Ono što ovakvi tekstovi zapravo hoće je da iskažu jednu nesvesnu jednakost srpsko=zlo. Koji Veliki Drugi to od Cirkovica traži, a njegova podsvest mu na to odgovara verovatno ce nam ostati tajna.

Eto malog odgovora populističkog autiste bezobrazne retorike
okretnica okretnica 09:29 26.12.2007

pod 1.

Preporuka!

a pod 2.

pre neko vece jedna druga partija je imala PT (placen termin) taman sam spremao dete na spavanje kad sam cuo vrisku i poklice...reci koje su izgovorene i nisu toliko vazne...pomislio sam malte ne isto...pustaju dokumentarac iz vremena SM...kad ono...nije... i sinoc...PT... i opet urlik i poklici...partija nije ista...ali zvuci iz druge sobe identicni...ma nesto razmisljam ....da mi nije "otisao" zvucnik na tv pa kako god neko da povisi ton sve zvuci isto...udjem u sobu...utisam i primaknem se ...i dalje se isto cuje...reci nisu vazne...urlik i poklici...a mozda mi je soba ne akusticna...pa se zvuk iskrivi...ma nije ni to...a da nije...ma da...reci nisu vazne...vazni su im urlici...poklici...i sta cu...iskljucim tv...odem da spavam...ali i dalje urlik i poklici...ne na tv vec po Srbiji...ponovo...a znam da nije bas toliko ne akusticna...a da nije "otisla" pomislim...bice da je to...i ostanem budan osluskujuci da li ce se urlik pribliziti mom domu...i pogledam da li mi dete mirno spava...e samo zato...ni zbog cega drugog...NECU urlik i poklice dok deca spavaju...zelim da im obezbedim miran san da i oni kad budu imali svoju decu...mogu nesto drugo da rade...a ne da osluskuju... znam sta mi je ciniti...
ogar ogar 09:35 26.12.2007

Re: pod 1.

lep sastav

ali pojednostvljivanje politike u neku ili-ili poziciju gde su s jedne strane deca a sa durge urlici, pa odatle sledi da treba da glasamo za LDP, to je pogresno i nece ubediti nikoga
okretnica okretnica 09:43 26.12.2007

Re: pod 1.

ogar
lep sastavali pojednostvljivanje politike u neku ili-ili poziciju gde su s jedne strane deca a sa durge urlici, pa odatle sledi da treba da glasamo za LDP, to je pogresno i nece ubediti nikoga


ako je bilo ocigledno da je drugi placeni termin bio Tomin...hajd` da pomenem i to da je onaj prvi bio Cedin...banalizovanje situacije ne sluzi da bi se "prelomilo" vec da bi se izbeglo ili ili...jer sve to isto zvuci i sve je lice i nalicje...svi misle o istim pojmovima...samo se razlicito izrazavaju...zar ne...

p.s.
preziveo sam i ulicu i urlik i poklice i rovove i ... i zato banalizujem...ako sam bio spreman da ostanem u Srbiji onda sam definitivno spreman i da zivim u njoj...i zato kazem da znam sta mi je ciniti...
ogar ogar 11:08 26.12.2007

Re: pod 1.

nismo se najbolje razumeli, mislio sam da i ti duvas u ovu istu tikvu

jeste to je u odnosu na ono sto je normalno sve dosta pomereno, na razlicit nacin ali pomereno, od radikala do LDP
okretnica okretnica 08:40 28.12.2007

Re: pod 1.

ogar
nismo se najbolje razumeli, mislio sam da i ti duvas u ovu istu tikvujeste to je u odnosu na ono sto je normalno sve dosta pomereno, na razlicit nacin ali pomereno, od radikala do LDP



izgleda da se nismo razumeli...sto je reseno...koliko vidim...kao i to...da te sad razumem...eto...
jinks jinks 09:34 26.12.2007

Interesantan je bio

i Dodikov komentar u vezi sa seseljevcima: da Republici Srpskoj ne mogu da dobiju vise od 2% glasova u kontinuitetu zadnjih nekoliko izbora, i da je u toj zemlji politicki zivot procvetao od kada su uspeli da se ratosiljaju te vrste demagogije. Ipak ih oni, izgleda, mnogo bolje poznaju nego mi ovde, ipak su radikali tamo neko vreme bili na vlasti ... Ljudi preziveli i taj haos, pa ih poslali u istoriju.

Vidim Vučić se baš primio.
Ovaj covek je '80.-ih, kao jedan od najproblematicnihih navijaca jednog od bgd klubova, u serijama bio privodjen, slat na preglede, ...., zbog stvari mnogo gorih od onih koje su pre mesec dva bile u centru paznje javnosti, i zbog kojih je nekoliko navijaca krivicno gonjeno, zajedno sa funkcionerima kluba i saveza.

Posto nije bio osudjivan, pretpostavljam da mu je policija nasla neko odgovarajuce zaduzenje i zanimanje, kojim se izgleda i dan danas bavi. A i isti nagoni nekotrolisane agresije, kojima se isticao na severu, jugu, istoku, zapadu, .... izgleda da su jos uvek ostali netaknuti.
MilutinM MilutinM 11:20 26.12.2007

Beli,

Očekivan tekst. Mogu da zamislim kako ti je.

Znaš da nemam naviku ni želju da se bavim političkim prepirkama. Stoga, samo da konstatujem da je izgleda došlo vreme i da radikali dodju na vlast. Hteli mi to ili ne. Što svojom, što zaslugom drugih!

Očigledno, treba i za to da se spremamo. Ne da neće biti lako, nego će biti mnogo teško. E, tu će se videti ko je vera a ko nevera. Mislim: biće opet borbe, biće opet protesta. Vadi iz naftalina majice sa pesnicom, trebaće.

Samo, kako sada pokrenuti ljude i dosegnuti kritičnu masu? Pogotovo kako sada kada su mnoge lepe ideje propale ili su iskorišćene na pogrešan način.

Ko zna, možda nam je kao narodu i kao pojedincima potrebno jedno takvo osvešćenje. Da se dozovemo pameti.
Belius Belius 13:00 26.12.2007

Re: Beli,

Iako se oko dosta stvari slažemo, ovde ne mogu
samo da konstatujem da je izgleda došlo vreme i da radikali dodju na vlast

To bi bilo kao da mi neko kaže: Ej mali, dođ' vamo da te lupim po glavi, a ja priđem i lepo se namestim.

Nisam u obavezi da pustim da me nosi plima, pogotovo što nas ima dovoljno sličnomišljenika.

Nadam se da nam budućnost neće doneti prošlost pa da moramo da se vraćamo na 'jovo nanovo' metode. Draže mi je da koristim ono što sad radim, a to je edukacija mladih ljudi da misle svojom glavom. Obrazovanje je ključ.

Pozdrav )
MilutinM MilutinM 19:45 26.12.2007

Re: Beli,

Beli,

ima razlike izmedju "ne slažem se" (jer ne volim) i "konstatujem" (mada ne volim). Ne bih ni ja voleo da se to desi, ali mi se sve čini da nažalost hoće.
Belius Belius 12:05 26.12.2007

U dužno poštovanje Donaldinju

morao sam da uklonim vaš komentar, pošto potuno stojim na stanovištu koje je u replici izneo MilutinM:

MilutinM
Bez obzira na sve (ne)simpatije, poredjenja zasnovana na fizičkom izgledu su mi uvek bila strana. Svako ima pravo da bude lep ili ružan. Ovde se radi o onome što je u glavi, a ne kakva je glava.

Da sam kojim slučajem radikal (pu, pu, pu, da ne čuje zlo), mogao bih sada da zalepim ovde ko zna koje slike "sa drugih strana". Nije ovo izbor za mis Parlamenta ili izborne kampanje.

sajmon sajmon 16:09 26.12.2007

Nisi sam Beliuse

Moram da se osvrnem na tvoj komentar, a ne na tekst
Obrazovanje je ključ, a DS je digao ruke od toga jer je bitniji NIS, EPS itd. I sada to drži DSS. Sećaš se to su oni koji izbaciše Darvina iz udžbenika, pa nam se ceo svet smejao. A Tadić bio profesor i ostavio DSS da nas vodi kroz istoriju, geografiju, poznavanje prirode i društva. Da uvede krasnopis a izbaci uvod u kompjutere (pa se nakon male pobune predomisliše). To je gori zločin u kohabitaciji (hvala Strongmenu na konačnoj definiciji kohabitacije koju mogu da prihvatim "Svako svakog drži za jaja" nego ostanak Jočića i Bulatovića.
Da se razumemo, ne propagiram ni jednu drugu stranku, već sam izuzetno oštar kritičar DSovih postupaka (i nisam pametan naknadno, već sam i pre, i tokom, i nakon pregovora DS sa DSS govorio isto to DSovcima).
I kao što rekoh u nekom od komentara na prethodne tekstove, moram sam sebe da zapitam:
Dokle ću glasati za nekoga samo zato što nema boljeg?
Neću ja da zaglibim toliko i da odem u apstinente, ali mnogi ljudi koje poznajem su otišli tim putem nezadovoljni potezima "demokrata". I sada se mi nalazimo tu gde se nalazimo ne zbog radikala, već zbog "demokrata".
E, moram i ovo da podelim sa tobom, pre nego se vidimo. Gledao si Tadićev spot i jasno i glasno kažu u njegovom spotu da je OPOZICIONAR!!! EJ!!! OPOZICIONAR!!!
Nije mi jasno da li on to želi nešto da nam prizna ili je to titula koja se nikad ne izgubi (ili ima neki rok koliko treba da budeš u vlasti da bi je izgubio, a 7 godina je još uvek beznačajan period).
Kakav MARKETING. Možda nakon što hiljada puta ponovi spot na svim televizijama u Srbiji zaista postane OPOZICIONAR, ali onda je to ono "jovonanovo" koje ni ti ni ja ne želimo.
Belius Belius 17:43 26.12.2007

Re: Nisi sam Beliuse

sajmon
hvala Strongmenu na konačnoj definiciji kohabitacije koju mogu da prihvatim "Svako svakog drži za jaja"

Nije sporno držanje, nego ko u toj sportskoj disciplini ima jači stisak...

Kao što već negde rekoh:

"teško vrijeme za (nas) matore prijatelju moj..."
Strongman Strongman 23:47 26.12.2007

Re: Nisi sam Beliuse

hvala Strongmenu na konačnoj definiciji kohabitacije koju mogu da prihvatim "Svako svakog drži za jaja"


Eto i mi blogeri sa lajt tematikom da damo doprinos politickom vokabularu.
Strongman Strongman 23:48 26.12.2007

Re: Nisi sam Beliuse


Belius
sajmon
hvala Strongmenu na konačnoj definiciji kohabitacije koju mogu da prihvatim "Svako svakog drži za jaja"

Nije sporno držanje, nego ko u toj sportskoj disciplini ima jači stisak...

Kao što već negde rekoh:

"teško vrijeme za (nas) matore prijatelju moj..."



Pred suocavanje sa zakonom svi stiskaju mnogo jace nego sto moze da se pretpostavi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana