Društvo| Politika| Religija

Crkve i popis- veruju li crkve svojim vernicima i državama

Milan Karagaća RSS / 04.04.2011. u 12:44

Izjašnjavanje na popisu je  privatno, građansko i demokratsko pravo stanovnika, izraz slobode ličnosti. U demokratskim društvima i sekularnim državama, kakvim se svi predstavljaju, nepojmljiv je bilo kakav pritisak i mešanje crkve u državne poslove, a popis je državna a ne crkvena stvar.

Indikativno je sa kojom  agresivnošću verski poglavari i vrhovi crkava i IZ  pokušavaju da utiču na građane i direktno se mešaju u državne i političke poslove. Valjda se Crkve bave onima koji su se slobodnom voljom izjasnili kao njeni vernici a ne da propisuju kojoj naciji će da pripadaju i kojim jezikom će da govore. Definitivno, sve verske zajednice podstrekavaju nacionalne podele, ističući uzvišenim to što će se neko izjasniti baš kao pripadnik te i te nacije.

Čemu toliko mešanje crkve u državne poslove, da li zato što nema poverenje u državu ili zato što je država stvarno toliko slaba. Da li to crkva nema poverenja u sopstvenu državu i njenu sposobnost da garantuje građanima slobodu izjašnjavanja ili koristi svaku priliku da se eksponira kao politički faktor.

U ime Boga poziva se na nove podele jer sva tri proglasa ili uputstva  liče kao jaje jajetu a rečnik i poruke su mnogo sličnije onim pogubnim  koje su upućivane početkom devedesetih.Očito da se crkve i IZ nisu baš mnogo odmakli od  ondašnjih mantri.

Evo sva tri upustva, (uputa ili naputka):

Poruka biskupa HBK u povodu popisa stanovništva RH:

“Dragi vjernici!

Tijekom mjeseca travnja ove godine (od 1. do 28. travnja 2011.) u Republici Hrvatskoj provest će se popisivanje stanovništva (kućanstava i stanova). To je opsežno prikupljanje podataka na državnoj razini koje se kod nas, kao i u mnogim drugim zemljama, provodi svakih deset godina. Osim što je sudjelovanje u tome popisivanju građanska dužnost, ono je važno za život Crkve i vjernika u društvu. Stoga Vas pozivamo da promišljeno i odgovorno pristupite toj obvezi.

Kao vaši biskupi skrećemo vam pozornost na činjenicu da se među pitanjima koja se postavljaju u skladu sa za to pripremljenim upitnikom, nalaze i pitanja vezana uz vjersku pripadnost i narodnost. Izjašnjavanje vjernika o svojoj vjeri netko može promatrati samo kao statističku datost, ali dobro znamo da je ono ujedno i važan izraz svjedočenja vlastite vjere. Za onoga tko je kršten u Katoličkoj Crkvi i njoj pripada izjasniti se katolikom znači slobodno izreći istinu i ne zanijekati samoga sebe.

Znajući da je vjernik u svim životnim prilikama i neprilikama vjernik, bez obzira na poteškoće s kojima se susreće, dobro je oživjeti svijest da izjašnjavanje o vjeri i pripadnosti Crkvi ima svoje posljedice na sve sastavnice življenja. Stoga nije čudno da se u zadnje vrijeme na razne načine pripadnike Katoličke Crkve pokušava otkloniti od izjašnjavanja da su katolici, zamutiti pogled i stvoriti drukčiju sliku o hrvatskome društvenom tkivu od onoga kakvo ono civilizacijski i kulturološki zapravo jest.

Dobiveni podaci u popisu stanovništva bit će temelj za donošenje raznih političkih, gospodarskih i drugih odluka, važnih za vremensko razdoblje pred nama, odražavajući se ne samo na život ovoga naraštaja, nego i na život djece i mladih do kojih nam je stalo.

Ovime pozivamo sve vas, katoličke vjernike, da očitovanjem svoje katoličke vjere i pripadnosti svome narodu promičete naše vlastitosti i vrijednosti, naš identitet, kojim pridonosimo izgradnji dobra u svojoj hrvatskoj Domovini.

Pri popisivanju stanovništva, dakle, ne zaboravite istaknuti da ste katolici, da ste Hrvati ili pripadnici nekoga drugoga naroda, jer samo poznavanjem i isticanjem vlastitoga identiteta možemo graditi iskrenije i humanije međusobne odnose. Neka vas prati Božja blizina i njegov blagoslov u svetim korizmenim i vazmenim danima.

Vaši biskupi

U Zagrebu, 31. ožujka 2011”

Упутство вернима поводом пописа становништва у априлу 2011.године

“Поводом предстојећег пописа становништва у Региону, који је заказан за месец април текуће године Господње 2011., обраћамо се свим нашим верницима, припадницима српског народа и српске заједнице, да се слободно и без страха одазову предстојећем попису становништва, изјашњавајући се на њему као Срби православне вере.

Попис становништва се спомиње и у Светом Писму, управо у време Рођења Господа Исуса Христа, показујући да смо ми људи са земље и земаљски, а да је једино Господ Христос са неба (Јевр. 12, 25), Који је из љубави дошао на земљу да спасе свет (Јн. 12, 47).

Одазивајући се на овај попис становништва, ми верујући извршавамо заповест Христову да цару дајемо царево, а Божије Богу (Мт. 22, 21). Тиме показујемо да поштујемо законе државе у којој живимо, али да првенствено бринемо о спасењу своје душе, живећи у љубави према Богу и ближњима.

У том смислу, још једном вас све позивамо, да се одазовете предстојећем попису становништва, чиме ћете остварити своја основна људска права и слободе, и на тај начин очувати свој верски, културни и национални идентитет, који је загарантован и члановима 9. и 14. Европске конвенције о људским правима и основним слободама.

Са благословом,

Председник
Светог Архијерејског Синода
АЕМ и Патријарх српски

Иринеј

25. март 2011”

Poruke reisa Cerića i muftije Zukorlića pripadnicima Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i Kosovu

"Braćo i sestre,

Nedostatak nacionalne države, koja bi ravnopravno sa drugim državama u Evropi štitila svoj bošnjački narod u ambijentu jednakih mogućnosti za očuvanje sopstvenog identiteta i afirmaciju svojih duhovnih, moralnih i drugih tradicionalnih i civilizacijskih vrijednosti, sve Bošnjake čini obaveznim da se okupe oko svoje nacije, vjere i jezika.
Uzvišeni Gospodar učinio je ljude pripadnicima nacija da bi se upoznavali. Da bi druge upoznali i drugima se predstavili nužno je prethodno sebe prepoznati, a to znači biti svjestan svog nacionalnog identiteta.
Uzvišeni Allah poslao nam je vjeru islam kako bismo bili dostojni nosioci misije reda, slobode i prosperiteta na Zemlji.
Uzvišeni Stvoritelj učinio je da jezik predstavlja temelj identiteta svakog naroda.
Popis stanovništva koji se u Crnoj Gori sprovodi početkom aprila historijska je, a možda i posljednja prilika da se na civiliziran način u ambijentu slobodnog izjašnjavanja sa ovog dijela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta.

Zato pripadnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i Kosovu odlučno upišite:

Nacionalnost – Bošnjak
Vjera - Islam
Jezik - Bosanski"

Ako država zaista misli da je izjašnjavanje o nacionalnoj i verskoj pripadnosti kao i jeziku potpuno garantovano i slobodno onda čemu “tolika briga” verskih poglavara.

Ako verski poglavari veruju svojim vernicima i zaista misle da nisu glupi zašto im onda crtaju kako treba da napišu.

Otkud tolika  briga za naciju, veru i jezik naroda ili se radi o nečemu drugom? Kako se to odražava i kako će se odraziti na Crnu Goru i da li se radi u mešanje u njene unutrašnje poslove.



Komentari (123)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

lelemood lelemood 14:24 04.04.2011

?

na Kosovu se govori bosanski?! ''teresantno!
babmilos babmilos 14:31 04.04.2011

mutljag

kako obično biva, samo katolici jasno kažu o čemu se radi:
Dobiveni podaci u popisu stanovništva bit će temelj za donošenje raznih političkih, gospodarskih i drugih odluka, važnih za vremensko razdoblje pred nama, odražavajući se ne samo na život ovoga naraštaja, nego i na život djece i mladih do kojih nam je stalo

ovo naravno nema veze sa životom, jadna je ta država koja donosi "političke, gospodarstvene i druge odluke" na osnovu podataka koji se sakupe jednom u 10 godina. ali, crkvene zajednice će kroz popis dobiti statističke podatke kojima će pritiskati državu u narednih 10 godina. i zato je ovaj popis super test snage ustava crne gore i srbije. ustav crne gore je eksplicitno slep na nacionalnost (država svojih građana), dok je ustav srbije prilično šizofren (srbija je država srba i ostalih, ali se niko ne mora nacionalno izjašnjavati). ako državni organi budu složni i čvrsti u isključivo statističkoj svrsi i korišćenju dobijenih podataka o veri, jeziku i nacionalnosti, biće to sjajno.
mlekac mlekac 15:31 04.04.2011

Glupo pitanje

Moze li jos uvek neko da se izjasni kao Jugosloven? Il' mora da se bira?
saboter saboter 20:55 04.04.2011

Re: Glupo pitanje

mlekac
Moze li jos uvek neko da se izjasni kao Jugosloven? Il' mora da se bira?


Svako moze da se izjasni i kao Marsovac, a kamoli kao Jugosloven. To je i velika razlika u odnosu na popise koje su pravili Jugosloveni.
babmilos babmilos 22:41 04.04.2011

Re: Glupo pitanje

ja se na prošlom popisu izjasnio kao pingvin, jezik pingvinski, vera pringvinska. pa onda nije ni čudo što geruzijama u statističkom zavodu treba godinu dana da objave rezultate...
Jukie Jukie 03:12 05.04.2011

Re: Glupo pitanje

babmilos
ja se na prošlom popisu izjasnio kao pingvin, jezik pingvinski, vera pringvinska. pa onda nije ni čudo što geruzijama u statističkom zavodu treba godinu dana da objave rezultate...

Meni je firma gde sam radio u rubriku zanimanje upisala Diplomirani biolog iako mi to nije bilo zanimanje nego ZVANJE (koje nije imalo veze sa radnim mestom). Popisivač gleda onaj papir, šta će, mora to da prepiše...

Posle kad sam otišao na biro za nezapošljavanje, ispostavilo se da moje zanimanje nije postojalo u sistemu/kompjuterskom programu zanimanja (iako verujem da se dosta ljudi time bavi), pa su mi zapisali NEŠTO što im se učinilo kao najmanje različito

Ma biće kao i prošli put: ja ću da odem negde a mama će popisivaču da kaže kako smo svi Srbi pravoslavci i pričamo srpski. Ja inače dosta dobro glumim da znam srpski iako taj jezik nikada nisam učio u školi
mayo1 mayo1 17:21 04.04.2011

Money, money, money...

Dobiveni podaci u popisu stanovništva bit će temelj za donošenje raznih političkih, gospodarskih i drugih odluka, važnih za vremensko razdoblje pred nama, odražavajući se ne samo na život ovoga naraštaja, nego i na život djece i mladih do kojih nam je stalo.


Briga biskupa o broju ljudi koji se izjašnjavaju kao katolici je prilično ovozemaljska i svodi se na - novac.
Prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima iz 1998.godine se kaže između ostalog:

Članak 6.
...
2. Da bi Katolička Crkva mogla na doličan način nastaviti svoje djelovanje na promicanju općega dobra, Republika Hrvatska će joj mjesečno davati iz godišnjega državnog proračuna iznos koji odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa koje postoje u Republici Hrvatskoj na dan stupanja na snagu ovoga Ugovora.

3. Hrvatska biskupska konferencija će svake godine do 1. prosinca dostaviti ovlaštenome državnom uredu popis novih ili ukinutih župa kako bi se činjenično stanje moglo uskladiti s odredbom iz stavka 2. ovoga članka.
...
6. Mjerodavne vlasti Katoličke Crkve i Republike Hrvatske pri određivanju spomenutoga novčanog iznosa imali su na umu postotak građana Republike Hrvatske koji se izjašnjavaju katolicima.
...

Članak 11.

Na preporuku dijecezanskog biskupa državne će se vlasti svake godine razmatrati, odobriti i financijski pomagati posebne programe i projekte pravnih osoba Katoličke Crkve, koji su korisni za opće dobro.



Dakle, sasvim je jasan interes Katoličke crkve za što većim brojem vjernika, jer to donosi i više novaca, ali ne samo njima:
Prema podacima saborskog zastupnika Dragutina Lesara u 2008. godini RH je isplatila:

1. Katolička crkva = 382.670.811,72 kn
2. Srpska pravoslavna vrkva = 17.038.052,00 kn
3. Reformirana krščanska kalvinska crkva = 1.720.680,00 kn
4. Bugarska pravoslavna crkva = 218.375,00 kn
5. Hrvatska starokatolička crkva = 244.136,00 kn
6. Islamska zajednica u HR. = 5.482.692,00 kn
7. Makedonska pravoslavna crkva = 709.476,00 kn
8. Evangelistička crkva = 919.592,00 kn
9. Evanđeoska pentekostna vrkva = 858.287,00 kn
10. Krščanska adventistička crkva = 1. 794.381,00 kn
11. Savez Baptističkih crkava = 873.612,00 kn
12. Židovska vj. zajednica Bet Israel = 424.708,00 kn
13. Koordinacija Židovskih općina = 215.000,00 kn

Zapravo, vjerske zajednice se manje brinu o ljudima, a više o "životinjama" - kunama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:31 04.04.2011

Re: Money, money, money...

Zapravo, vjerske zajednice se manje brinu o ljudima, a više o "životinjama" - kunama.

Upravo tako.
mariopan mariopan 22:12 04.04.2011

Re: Money, money, money...


Briga biskupa o broju ljudi koji se izjašnjavaju kao katolici je prilično ovozemaljska i svodi se na - novac.

alexlambros alexlambros 18:41 04.04.2011

islam

Uzvišeni Allah poslao nam je vjeru islam kako bismo bili dostojni nosioci misije reda, slobode i prosperiteta na Zemlji.


posebno mir i slobodu ...

ovaj covek je em lud em fasista ...

a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ...

jezik je prema UN nematerijalno kulturno blago, nama ga pljacka ko stigne i s tim nemamo problem .... sve okolne wannabe nacije i drzave su jednostavnim preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 20:49 04.04.2011

Re: islam

a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ...


Cemu ovo? Identifikacija se po definiciji uspostavlja na osnovu diferencijacije, pa ovo sto kazes vazi i za srpski identitet u odnosu na recimo Bugare ili na gays u odnosu na straights itd, a mozes i da obrnes redosled.

sve okolne wannabe nacije i drzave su jednostavnim preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...


Ti ono bese kritikujes SPC? Pa ovaj stav ti je na nivou Amfilohija.
alexlambros alexlambros 22:17 04.04.2011

Re: islam

Ti ono bese kritikujes SPC? Pa ovaj stav ti je na nivou Amfilohija.


sve religije ...

bosnjacki/bosanski, crnogorski ne postoje, to je srpski ... a srpski je i hrvatski ...

zao mi je, nauka je nauka (lingvistika, filologija) a politika je politika ...

jezik je nematerijalno kulturno dobro i srpski je brutalno opljackan ... Grci maltretiraju Bivse Jugoslovenske Republike Makedonce oko naziva zemlje jer je Makedonija istorijska grcka pokrajina a nama je svejedno sto nam nekoliko izmisljenih nacija otima jezik ...

sta je tacno bosnjacki/bosanski identitet? duplo nista, bez mrznje spram Srba oni nemaju nikakvo pozitivno odredjenje ...
mariopan mariopan 22:19 04.04.2011

Re: islam

sve okolne wannabe nacije i drzave su jednostavnim preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...


Ti ono bese kritikujes SPC? Pa ovaj stav ti je na nivou Amfilohija.

A ti veći katolik od Pape?
To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI (kao što je bio za vreme Jugoslavije, dakle ne postoji "bošnjački" niti "crnogoirski" ) priznaju i stručnjaci iz sveta samo tebi ne godi ?
Tvoj stav je onda na nivou ... dopiši sam da se ne brukam?
automatic automatic 22:45 04.04.2011

Re: islam

To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI

Izvini Mariopan, ali takav jezik ne postoji. Ne postoje nikakvi stručnjaci iz sveta, ni domaći. Taj jezik ima samo jedno ime.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:47 04.04.2011

Re: islam

sta je tacno bosnjacki/bosanski identitet? duplo nista, bez mrznje spram Srba oni nemaju nikakvo pozitivno odredjenje

da nećeš da kažeš kako se razlikuješ od njih jer ne pokazuješ nikakvu mržnju već bratsku ljubav prema njima.
Meni lično ne smeta kako će ko da se izjašnjava ni kako zove svoj jezik jer to je njegovo pravo pošto ga on govori. Ne vidim kakvu štetu ima srpski jezik i Srbi od toga što će neki tamo Crnogorci za sebe reći da su Crnogorci i da to što govore zovu crnogorskim, ili što se Muslimani u BiH samopreimenuju u Bošnjake (a tako ih (i ne pogrdno) i Garašanin u Načertaniju naziva). Ovo tim pre što znamo i mi i oni da smo vrlo bliski ili isti narod sa različitim varijantama istog jezika i kad ne bi bilo onih koji bi se tukli ako neko ne misli kao oni, svi se razumeju kada govore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:56 04.04.2011

Re: islam

mariopan
sve okolne wannabe nacije i drzave su jednostavnim preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...


Ti ono bese kritikujes SPC? Pa ovaj stav ti je na nivou Amfilohija.

A ti veći katolik od Pape?
To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI (kao što je bio za vreme Jugoslavije, dakle ne postoji "bošnjački" niti "crnogoirski" ) priznaju i stručnjaci iz sveta samo tebi ne godi ?
Tvoj stav je onda na nivou ... dopiši sam da se ne brukam?

Upravo tako. Pre no što je proglašen srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim bio je ili srpski ili hrvatski ali su se razumeli. To što neko hoće svima da nametne da je opet samo srpski i da su svi zapravo Srbi koji su se odrodili pa ih treba vratiti i privesti pameti pa imaju problem što im to ne ide, to je njihov problem.U istoj meri koliko je štetno što neki sada insistiraju na posebnosti, štetno je i insistiranje na tome da svi ima da misle kako mi hoćemo.
mariopan mariopan 22:56 04.04.2011

Re: islam

automatic
To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI

Izvini Mariopan, ali takav jezik ne postoji. Ne postoje nikakvi stručnjaci iz sveta, ni domaći. Taj jezik ima samo jedno ime.

Ako država ne postoji to ne znači da je jezik mrtav. Jezik je teško ubiti, državu nije
Strani stručnjaci procenjuju da ne postoje različiti jezici već svi govore jednim jezikom.
Zašto je njima potrebno da se baš zove različito ne znam - ali oni tvrde da nema nikakve razlike osim nekih varijeteta - a toga ima u svim zvaničnim jezicima sveta.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 22:58 04.04.2011

Re: islam

bosnjacki/bosanski, crnogorski ne postoje, to je srpski ... a srpski je i hrvatski ...

zao mi je, nauka je nauka (lingvistika, filologija) a politika je politika ...

jezik je nematerijalno kulturno dobro i srpski je brutalno opljackan


A o lingvistici znas jer si citao sta? Znam da kritikujes sve religije, Amfilohija sam pomenuo jer si poslednji put o njemu pisao ako se ne varam. Uporedi ovo sto si gore napisao sa njegovim izjavama, nema razlike. Negiranje Drugog! Uzgred, u istoriji lingvistike jos nije zabelezen slucaj da jedan jezik bude opljackan (priznajem, nisam upucen u rad jezickog odeljenje pri SANU).

A ti veći katolik od Pape?
To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI (kao što je bio za vreme Jugoslavije, dakle ne postoji "bošnjački" niti "crnogoirski" ) priznaju i stručnjaci iz sveta samo tebi ne godi ?
Tvoj stav je onda na nivou ... dopiši sam da se ne brukam?


Vec se brukas, jer da nesto znas o lingvistici ovako ne bi govorila. Pojednostavljeno, deo lingvistike koji se bavi jezikom kao sistemom zove se gramatika, onaj koji se bavi drustvenim aspektima jezika zove se sociolingvistika. Posto ce ti ovo prvo pretpostavljam biti dosadno preporucujem ti da nadjes nesto iz ove druge oblasti. Onda mozda shvatis da cinjenica da je rec o jednom jeziku ne znaci nuzno da se taj jezik zove srpski ili srpskohrvatski, moze se zvati i hrvatski ili srpski, a moze i bosansko/crnogorsko/hrvatsko/srpski (alfabetski poredjano) a na nekim drugim jezicima i jugoslovenski ili kako god. A mozda tvoji odgovori na temu postanu i nesto vise od pukog prepucavanja na licnoj osnovi.

U Srbiji bez obzira kakvo obrazovanje imali svi su strucnjaci za istoriju i lingvistiku. Hajde malo za promenu matematika ili biologija, ovo ste vec obradili.

Btw. koliko ste upuceni u temu govori i koriscenje izraza 'bosnjacki jezik' koji je izum 'intelektualaca' iz RS.
mariopan mariopan 22:58 04.04.2011

Re: islam

Upravo tako. Pre no što je proglašen srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim bio je ili srpski ili hrvatski ali su se razumeli. To što neko hoće svima da nametne da je opet samo srpski i da su svi zapravo Srbi koji su se odrodili pa ih treba vratiti i privesti pameti pa imaju problem što im to ne

Slažem se , upravo si odgovorio
mariopan mariopan 23:01 04.04.2011

Re: islam

mariopan
automatic
To da je jezik kojim se govori na prostoru bivše Jugoslavije JEDAN JEZIK I TO SRPSKOHRVATSKI

Izvini Mariopan, ali takav jezik ne postoji. Ne postoje nikakvi stručnjaci iz sveta, ni domaći. Taj jezik ima samo jedno ime.

Ako država ne postoji to ne znači da je jezik mrtav. Jezik je teško ubiti, državu nije
Strani stručnjaci procenjuju da ne postoje različiti jezici već svi govore jednim jezikom.
Zašto je njima potrebno da se baš zove različito ne znam - ali oni tvrde da nema nikakve razlike osim nekih varijeteta - a toga ima u svim zvaničnim jezicima sveta.

PS
Oslanjam se na mišljenje stranih stručnjaka jer su svi "domaći" skloni da svojataju jezik kojim se govori - a time i zavađaju narod radi svije dobrobiti, nikako naše. Pozdrav .
automatic automatic 23:08 04.04.2011

Re: islam

Onda mozda shvatis da cinjenica da je rec o jednom jeziku ne znaci nuzno da se taj jezik zove srpski ili srpskohrvatski, moze se zvati i hrvatski ili srpski, a moze i bosansko/crnogorsko/hrvatsko/srpski (alfabetski poredjano) a na nekim drugim jezicima i jugoslovenski ili kako god.

Možeš ga zvati i kineski... ali on to nije, on ima svoje ime, jedno jedino.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:10 04.04.2011

Re: islam

U Srbiji bez obzira kakvo obrazovanje imali svi su strucnjaci za istoriju i lingvistiku

Najbrojniji su oni što nisu, a misle da jesu.
moze se zvati i hrvatski ili srpski, a moze i bosansko/crnogorsko/hrvatsko/srpski (alfabetski poredjano) a na nekim drugim jezicima i jugoslovenski ili kako god.

tačno tako, stvar konvencije, ali na našim predpolitičkim i predcivilizacijskim prostorima po mnogo čemu je neshvatljivo da recimo Austrijancima ne smeta što im se jezik zove nemački ali ni Nemcima ne smeta niti im pada na pamet da Austrijance teraju da se zbog toga izjašnjavaju kao Nemci.
mariopan mariopan 23:15 04.04.2011

Re: islam

Vec se brukas, jer da nesto znas o lingvistici ovako ne bi govorila.


Pa to ne tvrdim ja, čitaj šta pišem - strani stručnjaci znači - lingvisti.

Btw. koliko ste upuceni u temu govori i koriscenje izraza 'bosnjacki jezik' koji je izum 'intelektualaca' iz RS.

))
Pa ovo je smešno? Prvo taj izraz (ČITAJ) ne koristim ja - koriste verske glavešine pozivajući BOŠNJAČKI narod da se izjasni kao muslimanski koji govori BOŠNJAČKIM JEZIKOM - koji ne postoji
To je izum onih koji su izmislili Bosnu kao zemlju isključivo muslimanskog naroda, a znaš, nemoj da se šokiraš, tamo žive i Hrvati (katolici) i Srbi (pravoslavci)..pa morali su i jezik da izdvoje i da ga nazovu po zemlji "BOŠNJAČKI" jer nemaju druge oslonce za "nov jezik". Nema ga u lingvistici. Izmislili su ga političari "bošnjaci" što znači ne oni iz RS. Oni sa time veze nemaju.
A ti opet na partijskom zadatku?
Zamena teza i tajrad?
babmilos babmilos 23:18 04.04.2011

Re: islam

što je uopšte bitno kako se zove jezik? menja li išta na stvari ako ga nazovemo trahodunski?
babmilos babmilos 23:27 04.04.2011

Re: islam

kako sve to vidi zli zapad, srami ih bilo...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:37 04.04.2011

Re: islam

A ti opet na partijskom zadatku?
Zamena teza i tajrad?


Znaci ti ne znas drugacije osim vredjanjem. Spadas u grupu ljudi na blogu koji kad im je izgleda dosadno onda potraze koga ce sad malo da dave i na koga ce zakaciti koju etiketu. Kako ti ne dosadi?


Pa ovo je smešno? Prvo taj izraz (ČITAJ) ne koristim ja - koriste verske glavešine pozivajući BOŠNJAČKI narod da se izjasni kao muslimanski koji govori BOŠNJAČKIM JEZIKOM - koji ne postoji


Ajd sad procitaj sta pise iznad onog postiranog Cericevog poziva Bosnjacima pa onda jos jednom ovo sto si sama napisala.

Pa to ne tvrdim ja, čitaj šta pišem - strani stručnjaci znači - lingvisti.


Strani strucnjaci, kako ih zoves (o cijim idejama valjda znas samo iz povrsno procitanih novinskih clanaka), ne tvrde da se jezik mora zvati samo srpski ili srpskohrvatski. Vec sam ti gore objasnio razliku ali izgleda da uspevas da uhvatis samo prve recenice, sto mi potvrdjuje da ti nije stalo do razmene misljenje nego pukog prepucavanja.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:49 04.04.2011

Re: islam

što je uopšte bitno kako se zove jezik? menja li išta na stvari ako ga nazovemo trahodunski?


Naravno da ne menja. Kako ono bese: 'mozes me zvati kako god hoces, jer ja nisam ime'. To ocito ne kapiraju ovi koji ce sa jedne strane osuditi imame i popove (koji opet svoje upute i uputstva, kao sto je slikovito objasnio mayo1, pisu zbog materijalne koristi) dok ce sa druge slediti njihovo rezonovanje 'tako je i drugacije ne moze biti'.
alexlambros alexlambros 01:15 05.04.2011

Re: islam

da nećeš da kažeš kako se razlikuješ od njih jer ne pokazuješ nikakvu mržnju već bratsku ljubav prema njima.


upravo to hocu da kazem, razlikujem se od njih ...
ne pokazujem ni mrznju niti ljubav samo stvari zovem pravim imenom, izmedju ostalog da je tkz bosnjacki srpski a bosnjaci su izmisljena nacija koja nema identitet ... ono na cemu pokusavaju da ga isfabrikuju je kradja tudjeg ...
e sad, ako je to nekome tesko ili nemoguce da prizna to je onda njegov problem, meni nije problem da glasno kazem ocigledno ....

odbijam da mi bude neprijatno sto me neko pljacka i pri tom bezobrazno zahteva da mu opljackano legitimisem ...

jednog dana mozda postanu nacija, za sad su nista ....

naravno, niko nikoga ne moze da natera da se izjasni drugacije nego onako kako oseca ... ali ni mene ne moze niko da natera da glumim ludilo pri zdravoj pameti ...

oduzmite busanja u obespravljena bosnjacka prsa i upiranje u tlaciteljsku Srbiju sa prikrivenim genocidnim namerama kao i Selimovica i jezik koji je srpski .... sta ostaje?
i, kakav je to onda identitet?

bespredmetna rasprava ...


dragan7557 dragan7557 06:09 05.04.2011

Re: jazikoslovija


Možeš ga zvati i kineski... ali on to nije, on ima svoje ime, jedno jedino.


Jel' to sa megatrend uni-a, nepostojeće odeljenje u London?

Nejveći broj ljudi koji su spopadnuti vlasničko jezičkim pitanjima, po pravilu čestito ne vlada ni maternjim jezikom, a o znanju nekog Tuđeg jezika da i ne govorim.

Naravno funkcionalno nepismeni deo populacije je konstatovao da svi treba da:
"govore srpski, da bi ih ceo svet razumeo."

Svoj primitivizam onda prikrivaju trpanjem u tekstove raznih muzičkih klipova kako bi ostalima sebe prikazali u mondijalnom svetlu.

cerski
dragan7557 dragan7557 07:07 05.04.2011

Re: trtljanje par ekselans

a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ..



Još ćeš da tvrdiš naravno da su nama srbima Oni ukrali i Bosančicu (pismo) za koje ti kao poznavalac vera i jazikoslovije se i dan danas žestiš.

Kao Rab il' prostije rob božiji, svakako da imaš puno pravo da nekom ko priča o:
posebno mir i slobodu ...


drkneš da je:
covek je em lud em fasista ...


i najveća lopužetina svih vremena. Za zapadnu ćirilicu u Srbiji neće niko ni da čuje a svi fašistički spisi su na latinici? Oni koji misle drukčije su naravno ludi.

Kad promoteri srbo-ćirilice nauče da postoje dve ćirilice i da se ona druga zvala 'arvatica' i/ili Bosančica, verovatno će ustvrditi da je to istorijsko drumsko razbojništvo.

Izgleda da si i ti završio neku Megatrendovštnu u Londonu ili Beču?


preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...

Da se naziv srpski u spisima pojavljuje (u srdnjem veku) u isto vreme kada i bosanski i hrvatski jezik ti svakako nije poznato.

Nemanjići naravno nisu vladali Rasom već Srbijom a prestonica je verovatno bila u Srbislavcima?
ovaj covek je em lud em fasista ...

napisano se da primeniti i na tebe samog, a u neka bivša vremena bi na ovom blogu bilo okarakterisano kao 'govor mržnje.'

cerski
dragan7557 dragan7557 07:33 05.04.2011

Re: "brača"

Srbi koji su se odrodili pa ih treba vratiti

Lesi se vraća kući.

cerski
mariopan mariopan 09:02 05.04.2011

Re: islam

Znaci ti ne znas drugacije osim vredjanjem.

Hajde da vidimo ko vređa?

Spadas u grupu ljudi na blogu koji kad im je izgleda dosadno onda potraze koga ce sad malo da dave i na koga ce zakaciti koju etiketu. Kako ti ne dosadi?


Crno na belo.
Kada nemaš argumenata a ti počneš da kačiš etikete. Kako ti ne dosadi?


Btw. koliko ste upuceni u temu govori i koriscenje izraza 'bosnjacki jezik' koji je izum 'intelektualaca' iz RS.


A to govori o tome koliko si ti upućen u temu!

Hajde da vidimo KO koristi izraz "bošnjački" ?
Reis Cerić i muftija Zukorlić:

Nedostatak nacionalne države, koja bi ravnopravno sa drugim državama u Evropi štitila svoj bošnjački narod u ambijentu jednakih mogućnosti za očuvanje sopstvenog identiteta i afirmaciju svojih duhovnih, moralnih i drugih tradicionalnih i civilizacijskih vrijednosti, sve Bošnjake čini obaveznim da se okupe oko svoje nacije, vjere i jezika.

Kako si to uspeo da pripišeš meni ili političarima iz RS?
Zamena teza i podmetanje ?
Pa onda za to što podmećeš napadaš mene?
Bili Piton Bili Piton 09:59 05.04.2011

Re: islam

mariopan
Upravo tako. Pre no što je proglašen srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim bio je ili srpski ili hrvatski ali su se razumeli. To što neko hoće svima da nametne da je opet samo srpski i da su svi zapravo Srbi koji su se odrodili pa ih treba vratiti i privesti pameti pa imaju problem što im to ne

Slažem se , upravo si odgovorio


Zapravo bio je srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:18 05.04.2011

Re: trtljanje par ekselans

dragan7557
a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ..



Još ćeš da tvrdiš naravno da su nama srbima Oni ukrali i Bosančicu (pismo) za koje ti kao poznavalac vera i jazikoslovije se i dan danas žestiš.

Kao Rab il' prostije rob božiji, svakako da imaš puno pravo da nekom ko priča o:
posebno mir i slobodu ...


drkneš da je:
covek je em lud em fasista ...


i najveća lopužetina svih vremena. Za zapadnu ćirilicu u Srbiji neće niko ni da čuje a svi fašistički spisi su na latinici? Oni koji misle drukčije su naravno ludi.

Kad promoteri srbo-ćirilice nauče da postoje dve ćirilice i da se ona druga zvala 'arvatica' i/ili Bosančica, verovatno će ustvrditi da je to istorijsko drumsko razbojništvo.

Izgleda da si i ti završio neku Megatrendovštnu u Londonu ili Beču?


preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...

Da se naziv srpski u spisima pojavljuje (u srdnjem veku) u isto vreme kada i bosanski i hrvatski jezik ti svakako nije poznato.

Nemanjići naravno nisu vladali Rasom već Srbijom a prestonica je verovatno bila u Srbislavcima?
ovaj covek je em lud em fasista ...

napisano se da primeniti i na tebe samog, a u neka bivša vremena bi na ovom blogu bilo okarakterisano kao 'govor mržnje.'

cerski

Hvala Dragane, upravo tako.
master.dragi master.dragi 11:20 05.04.2011

Re: trtljanje par ekselans

Da se naziv srpski u spisima pojavljuje (u srdnjem veku) u isto vreme kada i bosanski i hrvatski jezik ti svakako nije poznato.


to je ta autodidaktadatatutaota...

Nemanjići naravno nisu vladali Rasom već Srbijom a prestonica je verovatno bila u Srbislavcima?

mariopan mariopan 12:09 05.04.2011

Re: islam

Bili Piton
mariopan
Upravo tako. Pre no što je proglašen srpsko-hrvatskim ili hrvatsko-srpskim bio je ili srpski ili hrvatski ali su se razumeli. To što neko hoće svima da nametne da je opet samo srpski i da su svi zapravo Srbi koji su se odrodili pa ih treba vratiti i privesti pameti pa imaju problem što im to ne

Slažem se , upravo si odgovorio


Zapravo bio je srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.

Da, sa'će onaj mali da se i tebi nakači?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 12:26 05.04.2011

Re: islam

Hajde da vidimo KO koristi izraz "bošnjački" ?


Kao sto rekoh, s tobom nema smisla razmenjivati misljenje jer iz nekog razloga tekstove citas polovicno. Pricali smo o pridevu bosnjacki koji si koristila za jezik a ne za narod, a onda posto si me ubedjivala da ga koristi i Ceric predlozio sam ti da pogledas sta pise u odrednici jezik u ovom njihivom smesnom tekstu. I ovo gore je tvoj odgovor.

Pa onda za to što podmećeš napadaš mene?

Inace tebe napadao nisam vec sam odgovarao na tvoj tekst kojim si pokusala nesto da mi upises. Savrseno mi svejedno za tebe.

Da, sa'će onaj mali da se i tebi nakači?


Opet bedno omalovazavanje i opet polupismeno citanje. Da si citala sta sam gore pisao videla bi da kazem da se jezik zvao i hrvatski ili srpski sto je bila varijanta hrvatskog naziva. Da uspevas i da razumes napisano shvatila bi da Bili kaze isto sto i ja.
automatic automatic 14:18 05.04.2011

Re: trtljanje par ekselans

dragan7557
a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ..Još ćeš da tvrdiš naravno da su nama srbima Oni ukrali i Bosančicu (pismo) za koje ti kao poznavalac vera i jazikoslovije se i dan danas žestiš.Kao Rab il' prostije rob božiji, svakako da imaš puno pravo da nekom ko priča o:
posebno mir i slobodu ... drkneš da je:
covek je em lud em fasista ... i najveća lopužetina svih vremena. Za zapadnu ćirilicu u Srbiji neće niko ni da čuje a svi fašistički spisi su na latinici? Oni koji misle drukčije su naravno ludi.Kad promoteri srbo-ćirilice nauče da postoje dve ćirilice i da se ona druga zvala 'arvatica' i/ili Bosančica, verovatno će ustvrditi da je to istorijsko drumsko razbojništvo.Izgleda da si i ti završio neku Megatrendovštnu u Londonu ili Beču?
preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...Da se naziv srpski u spisima pojavljuje (u srdnjem veku) u isto vreme kada i bosanski i hrvatski jezik ti svakako nije poznato.Nemanjići naravno nisu vladali Rasom već Srbijom a prestonica je verovatno bila u Srbislavcima?
ovaj covek je em lud em fasista ... napisano se da primeniti i na tebe samog, a u neka bivša vremena bi na ovom blogu bilo okarakterisano kao 'govor mržnje.'cerski

Kad si već tako pismen, zbog čega se obraćaš meni a citiraš drugog komentatora?
Da li je u pitanju katarakta ili autodidakta?
dragan7557 dragan7557 15:53 05.04.2011

Re: trtljanje par ekselans

automatic
dragan7557
a bosnjacki identitet s pozitivnim predznakom ne postoji, postoji samo kao negacija srpskog ..Još ćeš da tvrdiš naravno da su nama srbima Oni ukrali i Bosančicu (pismo) za koje ti kao poznavalac vera i jazikoslovije se i dan danas žestiš.Kao Rab il' prostije rob božiji, svakako da imaš puno pravo da nekom ko priča o:
posebno mir i slobodu ... drkneš da je:
covek je em lud em fasista ... i najveća lopužetina svih vremena. Za zapadnu ćirilicu u Srbiji neće niko ni da čuje a svi fašistički spisi su na latinici? Oni koji misle drukčije su naravno ludi.Kad promoteri srbo-ćirilice nauče da postoje dve ćirilice i da se ona druga zvala 'arvatica' i/ili Bosančica, verovatno će ustvrditi da je to istorijsko drumsko razbojništvo.Izgleda da si i ti završio neku Megatrendovštnu u Londonu ili Beču?
preimenovanjem srpskog jezika stvorile nov, bajagi svoj i sad trtljaju o identitetu koji ne postoji ...Da se naziv srpski u spisima pojavljuje (u srdnjem veku) u isto vreme kada i bosanski i hrvatski jezik ti svakako nije poznato.Nemanjići naravno nisu vladali Rasom već Srbijom a prestonica je verovatno bila u Srbislavcima?
ovaj covek je em lud em fasista ... napisano se da primeniti i na tebe samog, a u neka bivša vremena bi na ovom blogu bilo okarakterisano kao 'govor mržnje.'cerski

Kad si već tako pismen, zbog čega se obraćaš meni a citiraš drugog komentatora?
Da li je u pitanju katarakta ili autodidakta?

Pa zato što prisvajaš slobodu da mene potpisuješ ispod svojih replika.

Kompleksno je to za mega domete.

cerski
dragan7557 dragan7557 19:09 05.04.2011

Re: islam

upravo to hocu da kazem, razlikujem se od njih ...

Po čemu?

Više nogu, ruku, prstiju, očiju, ušiju, ili si repat?

Izjasni se po čemu se ti razlikuješ od bilo kog čoveka na ovoj planeti?

cerski

Milan Karagaća Milan Karagaća 20:27 05.04.2011

Re: islam

dragan7557
upravo to hocu da kazem, razlikujem se od njih ...

Po čemu?

Više nogu, ruku, prstiju, očiju, ušiju, ili si repat?

Izjasni se po čemu se ti razlikuješ od bilo kog čoveka na ovoj planeti?

cerski


e svaka ti čast prijatelju, ovo je najpametnije i najljudskije pitanje.
alexlambros alexlambros 14:15 06.04.2011

Re: islam

Izjasni se po čemu se ti razlikuješ od bilo kog čoveka na ovoj planeti?


imam tri jaja

alexlambros alexlambros 18:45 04.04.2011

popis 2011 - Srbija

ima li Srbija vise od 5% inteligentnih?

sentinel26 sentinel26 22:46 04.04.2011

Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Pravi cunami pretpopisnih i popisnih izjava, državnih funkcionera Srbije, "strategija" Vlade, i tajni dokument SANU pokazuju uzavrelu atmosferu uoči ovoga popisa stanovništva u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Poplava izjava i instrukcija SPC i njenih dokonih popova naoružanih kletvama, uvredama i još koječime krenuli su u ofanzive i održali nekoliko instrukcija u vjerskim objektima.
Nekim od tih instrukcija prisustvovao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori, gospodin Lutovac.
Savjetnik Borisa Tadića, M.Đorđević je u šumsko-mileševskoj kancelariji podijelio "popisne" instrukcije operativcima nekih prospskih partija u Crnoj Gori.

Izjave o navodnom nemiješanju u popis dali su Ivica Dačić, Boris Tadić i Slavica Đukić Dejanović.
Svi su poručili Srbima pravoslavne vjere da se "slobodno izjasne".

Šta muči gospodu iz Srbije ? Čega su se prepanuli ? Rezultata popisa ? Zašto ?

Zato što gospoda imaju određene planove da vrše konstantan pritisak na Crnu Goru kao građansku državu, koja smeta velikosrpskoj ekspanzionističkoj politici širenja troprstaškog svetosavlja.

Zahtjevi da Srbi postanu konstitutivna nacija i dobiju status koji nije dat ni Crnogorcima i da srpski jerzi postane službeni jezik, nijesu ništa drugo do drsko nepriznavanje Crne Gore kao samostalne države.

Ometanje Crne Gore na putu ka EU i NATO je jedan od ciljeva, jer se poslije toga gasi svaka priča o veljem srpstvu u Crnoj Gori.

Politička destabilizacija Crne Gore i radi straha od gubitka vlasti na narednim izborima u Srbiji.

Pritisak na izborno zakonodavstvo u Crnoj Gori sa željom da se ono blokira.

Njih ne brine broj Srba u Crnoj Gori. Brine ih koliko će se "osrbljenih" Crnogoraca izjasniti kao Srbi a koliko će se vratiti svojim korjenima i porijeklu.

Brine ih i to što će biti objelodanjeno koliko i đe je na prethodnom popisu (2003. ) bilo falsifikata, a to sada više nije moguće i što EUROSTAT prati taj ali će pratiti i sve druge popise na Balkanu i van njega.

Iako je vrhovni vjerski vođa IZ u Crnoj Gori (R.Fejzić ) već dao izjavu povodom popisa, to za efendije Cerića i Zukorlića nije bilo dovoljno ubjedljivo pa su oni pojačali tu retoriku.

Cilje te kampanje je da se izvrši pritisak na građane Crne Gore koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju kao Muslimani koji imaju zajedničku vjersku zajednicu sa Bošnjacima.

A na Federalnoj TV BiH je upriličena posebna rasprava o autonomiji Sandžaka, uz učešće reis-uleme IZ Srbije Adema Zilkića iz Beograda, Aide Ćorović (NVO Urban IN, N.Pazar ) i ratnog komadanta armije BiH Ramiza Drekovića.

Neka je Alah đelešanum na pomoći efendijama Ceriću i Zukorliću, koliko gođ da bude "malo" ili "puno" Muslimana, njihova prava u Crnoj Gori neće zavisiti od brojnosti Bošnjaka.

Prognoza i mogućnost da Crna Gora na sljedećem popisu (2021.g.) kao članica EU možda neće vršiti popis nacija i vjernika izazvala je pravu paniku među srpskim i bosanskim nacionalistima.

Serbskim, bosanskim i ostalim popisanobrižnicima mahsuz selam i na pamjat da nikakav rezultat popisa :

- neće zaustaviti Crnu Goru na putu ka EU i NATO,
- neće biti novog referenduma o statusu Crne Gore,
- neće biti povratka Crne Gore pod patronat Srbije,
- neće Crna Gora postati nacionalna država,
- neće se nacije proglašavati konstitutivnim, konstitutivni su građani a ne nacioni,
- neće biti brisanja crnogorskog jezika kao službenog i njegove zamjene srpskim, a srpski, albanski, bošnjački (bosanski ) i hrvatski su jezici u službenoj upotrebi i tako će ostati,
- neće biti brisanja Crnogorske pravoslavne crkve,
- nije i neće granica Crne Gore i Srbije biti problematična iako je to Srbija napisala u odgovoru na Upitnik,
- granica između Crne Gore i Srbije utvrđena je 1913.godine a korekcija koja je 1945.godine izvršena u korist Srbije za Crnu Goru nije interesantna,
- nikada Crna Gora neće prihvatiti srpski zakon o državljanstvu,
- neće biti promjene himne Crne Gore,
- neće biti promjene zastave Crne Gore.



PS. prijatelju, tebi pozdrav i preporuka za tekst.

automatic automatic 23:04 04.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

- neće zaustaviti Crnu Goru na putu ka EU i NATO,

Ne može, bogumi, sve i da hoće, dok ti sjediš u taj Brisel. No vidi, imaš mi zaposlit jednog malog u taj Brisel, metni ga za kakvog ćatu il indženjira. Ovi u Bijograd skroz poluđeli, velju, neće više kadrove iz Crne Gore. A oklen će ih dovoditi, uuuuuuuuuuh...
Nikad neće Crna Gora
bit obala srpskog mora.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:13 04.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

tebi pozdrav i preporuka za tekst.

hvala prijatelju i tebi i za preporuku i za tekst
mariopan mariopan 23:21 04.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Njih ne brine broj Srba u Crnoj Gori. Brine ih koliko će se "osrbljenih" Crnogoraca izjasniti kao Srbi a koliko će se vratiti svojim korjenima i porijeklu.

Ti mene potpuno zbunjuješ?
Jesam li ja Crnogorka koja je "osrbljena" ili sam Srpkinja koja je "pocrnogorčena" - uprkos korenima i precima, pokolenjima i precima - prezimenu koje nosim? Uprkos svemu logičnom - šta sam ja?

I ko je lud ovde?

Bojim se da ste vi koji sedite u "taj Brisel" iz ličnih interesa zamutili moj nacionalni identitet.
alexlambros alexlambros 01:00 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Zahtjevi da Srbi postanu konstitutivna nacija i dobiju status koji nije dat ni Crnogorcima i da srpski jerzi postane službeni jezik, nijesu ništa drugo do drsko nepriznavanje Crne Gore kao samostalne države.


CG drzava? mozda jednog dana, za sad je samo jedna otuzna mafiokratija
dali76 dali76 04:56 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milane malko mi je neprincipijalno promovisati ideju da svatko ima pravo izjasnjvati se kako mu volja,sa cim se slazem,a sa druge strane ne biti cak ni malo kriticcan naspram komentara koji pise o posrbljenim Crnogorcima I nekakvom vracanju starim korjenima ?
JA cjenim vase prijateljstvo ali ipak valjda je vaznije imati principijalan stav I isto se odnositi naspram valjda bogom danog prava onih koji eto znaju koji su ciji korjeni I slicno.
Gospodina sentinala bi pitao zasto je izostavio iz svoje objektivne observacije poziv sandzackog muftije ?
Da li se ovdje radi o pobosnjacenim Crnogorcima I koji se naum krije iza Zukurlicevog poziva?
Mislim ZUKORLIC je gradjanin Srbije pa ko velim mozda je I on dio tog srbijanskog anti crnogorskog projekta?
Na kraju gospodine Sentinal , Crna Gora je gradjanska drzava I te vase price o izvornim korjenovima I slicnom raslinju zvuce prilicno anahrono I nazadno.

Milan Karagaća Milan Karagaća 10:15 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

alexlambros
Zahtjevi da Srbi postanu konstitutivna nacija i dobiju status koji nije dat ni Crnogorcima i da srpski jerzi postane službeni jezik, nijesu ništa drugo do drsko nepriznavanje Crne Gore kao samostalne države.


CG drzava? mozda jednog dana, za sad je samo jedna otuzna mafiokratija

Čoveče oladi malo , pa ti si preopterećen mržnjom u vređanjem svega onoga što nije po tvome.
Pa i ono što si napisao oko identiteta i njegove krađe je totalna besmislica.
Identitet se ne može oteti ni ukrasti niti je to uniforma pa svi moraju da budu pod konac. O kakvom unificiranom srpskom identitetu govoriš u Srbiji kada se srpski kojim govore u raznim krajevima pa i običaji mnogo više razlikuju nego što su razlike između Srba, Muslimana i Hrvata koji žive u Bosni.Kod njih je jedina razlika bila u veroispovesti a u normalno vreme kada se na tome nije insistiralo i kada ih nisu terali u verske torove,ni to se nije predstavljalo prepreku pogotovo ne inspiraciju za meržnju.
predatortz predatortz 10:39 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

nego što su razlike između Srba, Muslimana i Hrvata koji žive u Bosni.Kod njih je jedina razlika bila u veroispovesti a u normalno vreme kada se na tome nije insistiralo i kada ih nisu terali u verske torove,ni to se nije predstavljalo prepreku pogotovo ne inspiraciju za meržnju.


Tako je druže Karagaća!
Pobiti bandu pa u kolo


alexlambros alexlambros 10:39 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Čoveče oladi malo , pa ti si preopterećen mržnjom u vređanjem svega onoga što nije po tvome.
Pa i ono što si napisao oko identiteta i njegove krađe je totalna besmislica.
Identitet se ne može oteti ni ukrasti niti je to uniforma pa svi moraju da budu pod konac. O kakvom unificiranom srpskom identitetu govoriš u Srbiji kada se srpski kojim govore u raznim krajevima pa i običaji mnogo više razlikuju nego što su razlike između Srba, Muslimana i Hrvata koji žive u Bosni.Kod njih je jedina razlika bila u veroispovesti a u normalno vreme kada se na tome nije insistiralo i kada ih nisu terali u verske torove,ni to se nije predstavljalo prepreku pogotovo ne inspiraciju za meržnju.


Mrznjom? Molim da mi ne ucitavate ono cega nema ... Kakva mrznja? Sprdnja, to da. Bosnjacki identitet je jedna najobicnija srdacina i zbog cega mi uskracujete pravo da se sa njim sprdam? Crnogorski slicno ...
Ne govorim ni o kakvom unificiranom identitetu, niti zagovaram bilo kakve fasisticke metode unificiranja .... tu raznovrsnost koju pominjete dozivljavam kao bogatstvo nacije i nesto sto treba negovati ...

S ovom poslednjom recenicom ste zaista poentirali i tu se slazem 100%... "u normalno vreme kad se nije insistiralo na veroispovesti" ... e, o tome se radi ....
Ako bas hocete da pecate govor mrznje poslusajte govore Zukorlica i ekipe ili se prerusite i otidite na dzumu u neku od dzamija IZuS ....
A dovoljna ce biti i neka naredna utakmica Srbije i Turske ...

A kradja ne da je moguca nego je i svedocimo, i to nemo ...
Vas pisac je nas pisac, vas jezik je nas jezik, vase kulturna bastina (u BJRM npr) je nasa, vasi naucnici (i njihova dostignuca, Tesla, Boskovic, Milankovic) su nasi, puj pike ...

eto, tek tako ...
Dr M Dr M 10:54 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Bosnjacki identitet je jedna najobicnija srdacina


Hmm, a Mujo i Haso??

TO je identitet, ove efendije, fratre i popcorn lopove treba zaboraviti.
sentinel26 sentinel26 12:06 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

dali76
Gospodina sentinala bi pitao zasto je izostavio iz svoje objektivne observacije poziv sandzackog muftije ?
Da li se ovdje radi o pobosnjacenim Crnogorcima I koji se naum krije iza Zukurlicevog poziva?
Mislim ZUKORLIC je gradjanin Srbije pa ko velim mozda je I on dio tog srbijanskog anti crnogorskog projekta?

Gospodine Dali76, interesantno je da se vi obraćate Milanu i kao da tražite njegovu dozvolu da meni postavite potpuno nepotrebno pitanje, jer da ste pažljivije čitali moj tekst našli biste traženi odgovor.
No, evo još jednom :

Iako je vrhovni vjerski vođa IZ u Crnoj Gori (R.Fejzić ) već dao izjavu povodom popisa, to za efendije Cerića i Zukorlića nije bilo dovoljno ubjedljivo pa su oni pojačali tu retoriku.

Cilje te kampanje je da se izvrši pritisak na građane Crne Gore koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju kao Muslimani koji imaju zajedničku vjersku zajednicu sa Bošnjacima.

Neka je Alah đelešanum na pomoći efendijama Ceriću i Zukorliću, koliko gođ da bude "malo" ili "puno" Muslimana, njihova prava u Crnoj Gori neće zavisiti od brojnosti Bošnjaka.

O nešto ranije iskazanoj Zukorlićevoj želji da bude staratelj (vjerski vođa ) svih muslimana u Crnoj Gori, moje mišljenje je objavljeno u Crnoj Gori.

Na kraju gospodine Sentinal , Crna Gora je gradjanska drzava I te vase price o izvornim korjenovima I slicnom raslinju zvuce prilicno anahrono I nazadno.

O tome šta je napredno a šta nazadno pokazaće budući događaji i Evropa.

A sad nešto o istoriji i "osrbljavanju" Crnogoraca.

Beogradski centar za ljudska prava istraživao je poznavanje istorije kod Srba i došao do veoma zanimljivih rezultata.

- 68 odsto ispitanika vjeruje u istorijsku superiornost srpskog u odnosu na druge balkanske narode,
- 39 odsto vjeruje da su Srbi oduvek živjeli na Balkanu,
- 29 odsto da su na ove prostore došli prije Hrvata .
- 63 odsto misli da su Solun i Beograd bili u sastavu Dušanovog carstva,
- 45 odsto vjeruje da je Dubrovnik tokom istorije bio u sastavu srpske države.

Krajnje je vrijeme da gospoda nešto nauče:

Prva nezavisnost:
- Duklja-Zeta-Crna Gora ............... 1042.godine
- Raška - Srbija ............................. 1190.godine
- Razlika .......................................... 148 godina

Prvo kraljevstvo :
- Duklja-Zeta-Crna Gora ........... 1077.godine
- Raška – Srbija .......................... 1217.godine
- Razlika ...................................... 140 godina

Arhiepiskopija :
- Duklja-Zeta-Crna Gora ........... 1089.godine
- Raška – Srbija .......................... 1219.godine
- Razlika ........................................ 140 godina

Pad pod Otomansko carstvo :
- Duklja-Zeta-Crna Gora .............. 1496.godine
- Raška - Srbija ............................. 1459.godine
- Razlika ............................................ 37 godina

Ustanak protiv Otomanskog carstva:
- Duklja-Zeta-Crna Gora .............. 1603.godine
- Raška - Srbija ............................. 1804.godine
- Razlika .......................................... 201 godina

Prekid državnog kontinuiteta:
- Duklja-Zeta-Crna Gora .............. 1496 - 1603 = 107 godina
- Raška - Srbija ...............................1459 - 1804 = 345 godina
- Razlika ............................................ 238 godina

Državni kontinuitet:
- Duklja-Zeta-Crna Gora .......... 1603 - 1918 = 315 godina
- Raška - Srbija ......................... 1804 - 1918 = 114 godina
- Razlika ........................................... 201 godina

Crkveni kontinuitet:
- Duklja-Zeta-Crna Gora ............ 1089 - 1920 = 831 godina
- Raška - Srbija ........................... 1219 - 1459 = 240 godina +
- ...................................................... 1557 - 1766 = 209 godina + Ukupno: = 449 godina
- Razlika ........................................... 382 godine

Iz knjige Ljubomira P. Nenadovića

„Bio sam u crkvi i pohodio sam školu na Obodu. To je jedna od najboljih škola u Crnoj Gori.
U svim školama jezik je - crnogorski; umnogome različan je od onoga priznatog, lepog jezika na kome je Biblija prevedena.
Govorio sam jednom prilikom na Cetinju da bi trebalo, radi književnog jedinstva, da uvedu onaj jezik kojim se danas piše u Beogradu i Novom Sadu.
Ako Crnogorci produže svoje škole kao do sada, onda, posle sto godina, između ta dva jezika biće veća razlika nego što je između portugalskog i španskog.
Ja ne kažem koj je jezik lepši, samo napominjem: da bi, za ljubav književnoga jedinstva, trebalo da manjina pristupi većini“.


Na kraju zasijedanja tzv „Podgoričke skupštine“ 1918.godine, Savo Fatić izjavi:
„Mi od danas nijesmo Crnogorci no Srbi!“

Nacionalo izjašnjavanje kao Crnogorac je poslije okupacije Crne Gore 1918.godine bilo zabranjeno kao i nošenje crnogorske kape.

Major crnogorske vojske Šćepan Mijušković koji nije htio da se odrekne Crne Gore i da postane Srbin, da ponovo polaže zakletvu ali ovoga puta novome kralju (Aci Palikući ), koji se odrekao „beogradske“ penzije, zverski je mučen i ubijen 1924.godine i bačen u jamu u Trebjesi a njegovo ubistvo, koje je izvršio žandarmerijski ubica, Milan Kalabić (otac četničkog zločinca Nikole Kalabića, ) opravdano „višim državnim interesima“. Ubica nagrađen i unaprijeđen.

Srpska okupaciona vojska (zvanični naziv - "Jadranske okupacioone trupe za Crnu Goru" ) i srpska žandarmerija su se u Crnoj Gori 1918-1919. naročito istakle ubijanjem i spaljivanjem žena.

Srpska pravoslavna crkva je došla nezvana u Duklju (Zetu), odnosno Crnu Goru dva puta na ognjenim krstovima i krvavim mačevima.
Pokrštavanje u Zeti je praćeno zločinima, hrišćani koji su odbili da prime nemanjićko pravoslavlje bili su ubijeni a njihova imovina spaljena po istoj metodi po kojoj su ubijali i spaljivali Bogumile.
sentinel26 sentinel26 12:12 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milan Karagaća
tebi pozdrav i preporuka za tekst.

hvala prijatelju i tebi i za preporuku i za tekst


«Nezvaničan » i anoniman stav beogradske vlade :
„Srbija pažljivo prati zbivanja u susednoj Crnoj Gori, u kojoj danas počinje popis stanovništva, uključujući i oduzimanje crnogorskog državljanstva tamošnjim političarima koji se izjašnjavaju kao Srbi, ali nema nameru da u skorije vreme i zvanično reaguje, pogotovo ne oštrim saopštenjima ili ikakvim restriktivnim merama“; „vlasti u Podgorici jedva čekaju priliku da zarad svojih unutrašnjopolitičkih interesa manipulišu navodnim uplitanje Srbije u dešavanja u toj zemlji. Istovremeno, Evropska unija se ponaša statično, čini se da Briselu pitanje spornih državljanstava uopšte nije zanimljivo“.

Da li je Srbin manje Srbin ako je katolik, protestant, musliman, ateista, budista, ili pripadnik neke druge pravoslane crkve, ako ne piše ćirilicom ?

Da li (u Srbiji i BiH ) misle i imaju namjere da Crnu Goru kao poslednju, malu Jugoslaviju mogu rasturiti kao što su rasturili onu veliku ?
DA !
Da li će u tome uspjeti ?
NEĆE !
NEĆE jer ta mala Jugoslavija nije ni skrojena a ni sašivena po modelu stare, velike Jugoslavije, konci nijesu od nacionalnih već od ljudskih vlakana.
Pokušaji diobe na nacionalne atare i stvaranja JAO pokrajina nije i neće uspjeti nikada.

O njima i tamo njima nešto malo u stihu, neka se nađe.

Pomračenje nad Srbijom

Šta se ono nad Srbijom zbiva
Lud zbunjenog pameti doziva
Zbunjen ludog u obraz cjeliva
Za ovoga vakta i zemana
Knjige piše lider od Balkana
Te ih šalje slavnoj dijaspori
Svakom momku koji srpski zbori
Prvu knjigu lider dogovori
Te je šalje kršnoj Crnoj Gori
A na ruke poznatom vojvodi
Na put kreći preko vode brodi
U Bijograd prilika je nova
Da se skupe Srbi regiona
Drugu knjigu lider sastavio
Pukovniku s krstom dostavio
Pomoz Bože i ti pukovniče
Parohija srpstvu danas kliče
Ti pripremi sve tvoje popove
Da planove napravimo nove
Imaćemo ovdje važnog zbora
Da Srbija bude sve do mora.

Viđeste li čuda velikoga
Sve u ime Boga jedinoga
Kad se šćaše na tužnom Balkanu
Popisivat čeljad na divanu
Tad se skupi slavna dijaspora
Dijaspora s balkanskijeh gora
Tajno zbore a javno romore
Pohoditi crnogorske gore
Poručuje čitluk sahibija
Čujte braćo moja najmilija
Ogrebite savjetničke lonce
Na popisu držaćemo konce
Prazni lonci a šerpe sve pliće
Crna Gora srpska zemlja biće
Kada tamo skupimo većinu
Podgoričku pravimo skupštinu
Svakog dana a i svake noći
Popovi će biti od pomoći
Oni znaju kletve svakojake
Istaknite sve naše barjake
A od vrha planine Rumije
Pravićemo nove Terazije
Svu tamošnju naučiti đecu
Da se mole samo srpskom svecu.
……………………………….
Razvedrilo iznad mora

S Durmitora kliče bjela vila
Lideru je odmah poručila
Crnoj Gori ovakvo je stanje
Zalud novci, zalud Načertanje
Nije za njih takva tvoja hrana
Dosta im je tebe i Balkana
Mirno primi tu poruku njinu
Pa pogledaj srpsku sirotinju
Okreni se svoje zemlje radi
Jer ti narod umire od gladi.
automatic automatic 14:22 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

S Durmitora kliče bjela vila
Lideru je odmah poručila
Crnoj Gori ovakvo je stanje
Zalud novci, zalud Načertanje
Nije za njih takva tvoja hrana
Dosta im je tebe i Balkana
Mirno primi tu poruku njinu
Pa pogledaj srpsku sirotinju
Okreni se svoje zemlje radi
Jer ti narod umire od gladi.

Čitam ovo i pitam se, kako tvoje nove komšije u Briselu gledaju na ovu tvoju poeziju kad im prevedeš i recituješ? Da li odmah pozovu hitnu pomoć ili na neki humaniji način tretiraju obolele?
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:26 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

JA cjenim vase prijateljstvo ali ipak valjda je vaznije imati principijalan stav I isto se odnositi naspram valjda bogom danog prava onih koji eto znaju koji su ciji korjeni I slicno.

Ja isto cenim prijateljstvo ali i princip da svakako svako najbolje yna koji su mu koreni i niti koga treba ukorenjivati ni iskorenjivati.
a sa druge strane ne biti cak ni malo kriticcan naspram komentara koji pise o posrbljenim Crnogorcima I nekakvom vracanju starim korjenima

nije ni Sentinel niti sam ja pozivali ljude da se izjašnjavaju ovako ili onako, a neki kao što vidite upravco to rade.Istina je takođe da je u euforiji nacionalizma uporno i smišljeno plasirana teza o veštačkim nacijama kao što su Makedonci, Crnogorci, Muslimani.S kojim pravom neko drugome uporno nameće šta je on i šta mora da bude.
Eto u pismu biskupa barem formalno stoji "ne zaboravite istaknuti da ste katolici, da ste Hrvati ili pripadnici nekoga drugoga naroda, jer samo poznavanjem i isticanjem vlastitoga identiteta možemo graditi iskrenije i humanije međusobne odnose". a u ostala dva uputstva se poziva da se izjašnjavaju isključivo kao "Srbi pravoslavne vere" odnosno "Bošnjaci islamske".
babmilos babmilos 14:50 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

sentinel26

Prva nezavisnost:
- Duklja-Zeta-Crna Gora ............... 1042.godine
- Raška - Srbija ............................. 1190.godine
- Razlika .......................................... 148 godina

itd itd. i tako smo došli do nivoa da ih izvadimo iz gaća i premerimo, čime dokazujemo... šta? stvar je prosta: crna gora je država, kao i kosovo, kao i bosna, kao i hrvatska, kao i srbija - slabe, jadne, bedne, u vlasti tajkuna, ali države. i to je jedina istina. ko to negira spušta se na intelektualni nivo crnogorske "za evro više" opozicije, srpskih "za kosovski dodatak više" patriota i hrvatskih par miliona branitelja. a ko dokazuje krije neku tešku slabost, pa makar to bila i mazohistička potreba nerviranja nad novinskim baljezgarijama.
automatic automatic 15:16 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Doseljavanje Srba na Balkan i prva država
Varvarski upadi u Istočno Rimsko Carstvo (Vizantiju) trajali su tokom celog 5. veka.
Nauka još nije pouzdano utvrdila kojem su narodu pripadali ti varvari. Stari izvori
pominju Skite, Bugare, Gote. Početkom 6. veka za vreme vladavine Ustina I (518-527)
prvi put se spominje napad Slovena, odnosno Anta, koji su živeli u stepama severno od
ušća Dunava. Vizantijski car Justinijan u prvo vreme svoje vladavine (527-565) uspešno
je ratovao protiv Anta i Sklavina na levoj obali Dunava gde se još držao, bar na
određenim tačkama, stari rimski limes. Kao vizantijski plaćenici Anti su čak ratovali i
protiv Gota u Italiji.

Polovinom 6. veka Sklavini su žestoko pljačkali Vizantiju i u tim pohodima doprli su do
samog Carigrada i Dalmacije. U isto vreme pojavljuju se i Avari kao novi neprijatelji
Vizantije. Avarsko-vizantijski petnaestogodišnji rat vodio se oko Singidunuma i
Viminacijuma.

U drugoj polovini 6. veka zajednički avarsko-sklavinski odredi pljačkali su po Trakiji,
Makedoniji i ugrožavali Solun. Početkom 7. veka vizantijski izvori beleže da je narod
Slovena, koji se sastojao od Draguvita, Sagudata, Velegezita, Vajunita i Verzita opustošio
Tesaliju, Heladu, Ahaju, Epir, pa čak prešao i u Aziju. Ovi Sloveni su poraženi pod
Solunom, ali su ostali da žive na ovoj teritoriji.

Za vreme cara Iraklija (610-641) u okolinu Soluna doselili su se i Srbi (kako je zabeležio
car Konstantin Porfirogenit) i po njima se oblast i nazvala Servija. Avarsko-slovenski
napad na Carigrad 626. godine bio je koban po Avare, jer posle toga izčezavaju sa
istorijske pozornice, a slovenska plemena naseljavaju se i učvršćuju u unutrašnjosti
Vizantije. Terene koje su Sloveni pritisli vizantijski izvori nazivaju "Sklavinije". Ovo su,
po svoj prilici, počeci slovenskih kneževina.

Dolazak Bugara na Balkansko poluostrvo imao je trajne istorijske posledice na život
Vizantije i Srba. Preci Bugara, koji se u nauci zovu Protobugari, nomadi i konjanici,
prešli su Dunav 680. godine i na teritoriji između Dunava i planine Balkana nametnuli se
kao gospodari slovenskom stanovništvu koje je živelo u osam plemenskih oblasti.

Stapanje slovenskog i protobugarskog življa teklo je brzo, i čini se bez posebnih
prepreka. Njihova država već u drugoj polovini 8. veka ustremila se na jug, težeći da se
proširi na slovensko stanovništvo, koje je živelo u Trakiji. Poluvekovni bugarsko-
vizantijski rat, vođen sa promenljivom srećom, ustalio je granicu između ove dve države.
Posle toga bugarska ekspanzija usmerava se na zapad i početkom 9. veka Bugari dolaze u
dodir sa Srbima.

O najranijem životu i državi Srba u centralnim oblastima Balkanskog poluostrva veoma malo se zna. Po pisanju cara Konstantina Porfirogenita, vladarski sin koji je doveo Srbe umro je pre dolaska Bugara (tj. pre 680. godine). Posle njega vladali su njegov sin, unuk, pa redom arhonti (kneževi) od istog roda. Tome rodu ili familiji pripadali su i najraniji poznati srpski kneževi: Višeslav, Radoslav, Prisogoj i Vlastimir.
Prema istom izvoru Bugari i Srbi su živeli mirno, pokoravajući se carevima Vizantije, sve dok bugarski kan Presijam nije napao srpskog kneza Vlastimira. Rat je trajao tri godine, verovatno između 836. i 852. godine i u njemu je bugarski kan izgubio "većinu svoje vojske". To govori o jačini Vlastimirove države za koju se zna da je obuhvatala i delove današnje Hercegovine.
Vlastimira su nasledili sinovi: Mutimir, Strojimir i Gojnik. I oni su imali da izdrže
bugarski napad. Bugarsku vojsku je, po svoj prilici, predvodio Vladimir, sin kana Borisa,
ali neuspešno. I on i dvanaest bugarskih velmoža (boljara) pali su u srpsko zarobljeništvo.
Srpski vladar ih je oslobidio i posle toga je zavladao mir. Knez Mutimir vladao je do
891/892. godine. To je doba kada je Vizantija bila još jaka i kada je držala celu istočnu
jadransku obalu. Vlast vizantijskog cara i dalje su priznavali slovenski kneževi, a to se
dokazuje time što su oni, kao vizantijski vojnici, ratovali u južnoj Italiji.

Krajem 9. veka Srbi su primili hrišćanstvo. Kao argumenat za to u nauci se uzima pojava
prvih hrišćanskih svetačkih imena kod Srba. Zna se da su Vlastimirovi unuci dobili
imena: Stefan (Mutimirov sin) i Petar (Gojnikov sin). Pretpostavlja se da su oni rođeni
između 870. i 874. godine. Prva faza hristanizacije Srba veoma je malo poznata. Po svoj
prilici prvi misionari bili su Metodijevi učenici i sveštenici arhiepiskopije iz Splita, koji
su upotrebljavali latinski jezik. Izgleda da je hrišćanstvo najpre primio gornji sloj srpskog
društva, a da je većina stanovništva dugo zadržala svoju staru slovensku pagansku
religiju. Pretpostavlja se da su nastanak i praznovanje porodičnog praznika "slave" - kod
Srba, u stvari izmenjeni oblici starog poštovanja predaka (kult predaka). Verovatno je to
izmirenje paganskog verovanja i nove hrišćanske religije sasvim prihvaćeno tek za vreme
sv. Save i ono se odnosilo na vernike autokefalne Srpske arhiepiskopije osnovane 1219.
godine.

Dvestagodišnja istorija srpske države (od kraja 9. veka do kraja 11. veka) obeležena je
borbom za vlast Mutimirovih sinova (Pribislava, Brana, Stefana), sinovaca Petra
(Gojnikovog sina), Klonimira (Strojimirovog sina) i unuka Pavla (Branovog sina).
Zaharija (Pribislovljevog sina) i Časlava (Klanimirovog sina). U tim borbama redovno su
se mešale Bugarska i Vizantija.

Učvršćivanje, širenje i jačanje srpske države polovinom 10. veka bilo je delo Časlava,
štićenika vizantijskog cara K. Porfirogenita. Zapadna granica Časlavljeve države bila je
na Plivi, Livnu i Imoti, a severna na Savi. Ne može se pouzdano utvrditi da li se istočna
granica nalazila na Zapadnoj Moravi. Časlav je poginuo u borbi protiv Mađara na severu
svoje države oko 950. godine. On je bio poslednji poznati član najstarije srpske dinastije.

Početkom 11. veka, posle propasti Samuilove države, srpske države Raška, Zahumlje i
Duklja bile su vazali Vizantije. Takvo stanje potrajalo je kroz ceo 11. vek, iako je raški
župan Vukan ratovao protiv vizantijskog cara Aleksija I Komnina. Njegovi naslednici
pokušavali su da se osamostale u vreme vizantijsko-ugarskog rata (1127-1129) i kasnije,
ali nisu uspeli. Veliki rat protiv cara Manojla I Komnina vodio je srpski župan Uroš II,
Vukanov unuk...
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:19 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

je li to neki štos?
zar ti ne izgleda malo neukusno i kao visoko nacionalno svesnom čoveku malo više neprimerno skrnavljenje i podsmevanje Kozari.
milisav68 milisav68 15:27 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Prva nezavisnost:
- Duklja-Zeta-Crna Gora ............... 1042.godine
- Raška - Srbija ............................. 1190.godine
- Razlika .......................................... 148 godina

euratlas.net/history
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:33 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

A kradja ne da je moguca nego je i svedocimo

pa mi Srbi umesto da budemo ponosni što drugi govore našim jezikom pa kako god ga zvali mi ih mrzimo i napadamo za plagijat ili šta.Zašto se neko ne zamisli da je sličnost jezika na ovim prostorima postojala i pre ormiranja nacija..
Vas pisac je nas pisac, vas jezik je nas jezik, vase kulturna bastina (u BJRM npr) je nasa, vasi naucnici (i njihova dostignuca, Tesla, Boskovic, Milankovic) su nasi, puj pike ...

Jeste, eto Meša Selimović je Srbin muslimanskog porekla, Skender Kulenović takođe, nisu se krstili kao npr. Kusturica, Ivo andrić je takođe nepravoslavnog porekla. Pa zašto SPC onda insistira da su Srbi samo pravoslavni.Sledeća još oštrija diferencijacija bi mogla biti na Srbe svetosavce kao neku višu rasu što već neki pokreti i promovišu.
Naši naučnici Tesla, Bošković, Milanković, kako to da negiramo da su oni i hrvatski naučnici barem po istoj logici po kojoj prisvajamo Andrića, Kulenovića, Selimovića, umesto da govorimo o njima kao o zajedničkim vrednostima.
I što se kulturne baštine tiče jalov je posao nacionalista da svemu pripišu svoj nacionalni prisvojni pridev. Biće da je i to toliko izmešano i zajedničko i samo budale gube vreme i novac upinjući se da nađu razlike tamo gde ih i nema.
Ta raznovrsnost varijacija u okviru iste kulture, običaja, jezika i svega drugog i mnogo više sličnosti i istosti nego razlika bilo bi za normalne narode doživljavano kao bogastvo a ne izvor razdora.
Ako bas hocete da pecate govor mrznje poslusajte govore Zukorlica

ali i nekih drugih naših
A dovoljna ce biti i neka naredna utakmica Srbije i Turske ...

ili Crvene zvezde i Rada ili bilo koje utakmice, a mogu kao ilustracija poslužiti i grafiti ispisani po raznim mestima.
alexlambros alexlambros 17:45 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Pa zašto SPC onda insistira da su Srbi samo pravoslavni.


i ja se pitam
alexlambros alexlambros 17:50 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Naši naučnici Tesla, Bošković, Milanković, kako to da negiramo da su oni i hrvatski naučnici barem po istoj logici po kojoj prisvajamo Andrića, Kulenovića, Selimovića, umesto da govorimo o njima kao o zajedničkim vrednostima.


Arhimed je matematicar od znacaja za svet, ipak svi znamo da je Grk ... ajmo po toj Vasoj logici da kazemo da je Italijan, jer eto, ziveo je na Siciliji ...

alexlambros alexlambros 17:54 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Crvene zvezde i Rada ili bilo koje utakmice, a mogu kao ilustracija poslužiti i grafiti ispisani po raznim mestima.


Pa ne bas ... slozicu se da navijaci nisu bas najvaspitanija i najfinija sorta ljudi, to da ... ali navijati za nekog i PROTIV nekog su razlicite stvari ... ne navijaju domaci muslimani za Tursku zbog nekog posebnog sentimenta prema njoj, na kraju krajeva, zajednicka im je samo vera (opet vera!), vec zbog toga sto mrze Srbiju, zemlju u kojoj su rodjeni, zive, rade, ciji jezik govore, cijeg su etnickog porekla, i na kraju krajeva, ciji im zakoni garantuju ljudske i verske slobode ...
alexlambros alexlambros 17:58 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

I što se kulturne baštine tiče jalov je posao nacionalista da svemu pripišu svoj nacionalni prisvojni pridev. Biće da je i to toliko izmešano i zajedničko i samo budale gube vreme i novac upinjući se da nađu razlike tamo gde ih i nema.


Sto sam nacionalista ako kazem da su manastiri iz 14. veka po BJR Makedoniji srpski? Jer oni to jesu ...
Jer nacionalista Francuz koji kaze da je Notr Dam francuski srednjevekovni spomenik?

a za gubljenje vremena i novca za trazenje razlika ... kome je tacno ova primedba upucena? Jer sklon sam s anjom da se slozim?

alexlambros alexlambros 18:05 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

pa mi Srbi umesto da budemo ponosni što drugi govore našim jezikom pa kako god ga zvali mi ih mrzimo i napadamo za plagijat ili šta


Ne plagijat, kradju.

Argentinci, Kolumbijci, Urugvajci, Cileanci, Venecualci ... govore spanski koji se od spanskog spanskog razlikuje vise nego nazovi bosnjacki ili crnogorski od srpskog, pa ga zovu spanski .... Ja verujem da su Spanci ponosni na to .....

Ne postoji ni kiparski jezik (iako kiparski grcki Grci iz Grcke jedva da razumeju), kao ni brazilski (koji se razlikuje od portugalskog koji govore Portugalci) ...

ta srednjevekovna zajednicka osnova jezika na ovim prostorima je ekvivalentna latinskom na zapadu ... danas znamo koji su moderni jezici nastali od njega .... to svakako nisu argentinski i bolivijski ....


alexlambros alexlambros 18:07 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

I što se kulturne baštine tiče jalov je posao nacionalista da svemu pripišu svoj nacionalni prisvojni pridev. Biće da je i to toliko izmešano i zajedničko i samo budale gube vreme i novac upinjući se da nađu razlike tamo gde ih i nema.



Sto sam nacionalista ako kazem da su manastiri iz 14. veka po BJR Makedoniji srpski? Jer oni to jesu ...
Jer nacionalista Francuz koji kaze da je Notr Dam francuski srednjevekovni spomenik?

a za gubljenje vremena i novca za trazenje razlika ... kome je tacno ova primedba upucena? Jer sklon sam sa njom da se slozim?


Milan Karagaća Milan Karagaća 18:09 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Arhimed je matematicar od znacaja za svet, ipak svi znamo da je Grk ... ajmo po toj Vasoj logici da kazemo da je Italijan, jer eto, ziveo je na Siciliji ..

ako ste već hteli ozbiljno da odgovorite niste morali petljati Arhimeda jer je u vreme kada je on živeo Sicilija bila u sastavu grčke imperije a Italija nije ni postojala.A koliko znam sva trojica ovih naučnika su rođeni na prostorima koji je i onda i danas bili u Hrvatskoj.Tesla čak nikada nije ni živeo u Srbiji osim 72 časovnog turističkog boravka, a za njegov naučni rad ni Srbija ni Hrvatska nemaju nikakve zasluge. I zašto bi Srbiji smetalo ako i Hrvatska smatra da je Tesla i njihov, zašto bi nam smetalo da ponosno kažemo kako je zajednički. Druga je stvar što neki imaju potrebu da tvrde kako je on postao to što jeste samo zato što je Srbin.
alexlambros alexlambros 18:12 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Srpska pravoslavna crkva je došla nezvana u Duklju (Zetu), odnosno Crnu Goru dva puta na ognjenim krstovima i krvavim mačevima.
Pokrštavanje u Zeti je praćeno zločinima, hrišćani koji su odbili da prime nemanjićko pravoslavlje bili su ubijeni a njihova imovina spaljena po istoj metodi po kojoj su ubijali i spaljivali Bogumile.


odakle je dosla?

gde pokrstavanje nije praceno zlocinima?
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:14 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Sto sam nacionalista ako kazem da su manastiri iz 14. veka po BJR Makedoniji srpski? Jer oni to jesu ...

valjda pravoslavni
a za gubljenje vremena i novca za trazenje razlika ... kome je tacno ova primedba upucena?

svima onima koji troše vreme i novac na razlikama i zađevicama, koji potenciraju razlike radi svađa i podela a ne vide da je mnogo više toga zajedničkog i što nas veže i spaja nego razdvaja.
alexlambros alexlambros 18:15 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

I zašto bi Srbiji smetalo ako i Hrvatska smatra da je Tesla i njihov, zašto bi nam smetalo da ponosno kažemo kako je zajednički. Druga je stvar što neki imaju potrebu da tvrde kako je on postao to što jeste samo zato što je Srbin.


Ne, ne kazem da Teslina genijalnost ima neke veze s plemenskom genetikom.

Ali Hrvati nikad ponosno ne kazu da je Tesla i srpski naucnik, koji se eto rodio i rastao u Austro-Ugraskoj (slicno logici za grcko carstvo i Sirakuzu na Siciliji, Hrvatska tada nije postojala) ...

Niti to kazu za Rudjera, Gundulica i dalje da ne nabrajam .... kazu da su to Hrvati ... a nisu ....
koksy koksy 18:17 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Ne plagijat, kradju.

Argentinci, Kolumbijci, Urugvajci, Cileanci, Venecualci ... govore spanski koji se od spanskog spanskog razlikuje vise nego nazovi bosnjacki ili crnogorski od srpskog, pa ga zovu spanski .... Ja verujem da su Spanci ponosni na to .....


Ma dobro, jebo ga ti.
Sta njih tamo briga za Argentince i Urugvajce... Srbadija njih muchi bato.
alexlambros alexlambros 18:19 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

valjda pravoslavni


da, ali ne rusko pravoslavni, niti recimo finsko pravoslavni, a ni BJRM pravoslavni, vec srpski pravoslavni ... kao sto je Notr Dam francuski a ne spanski goticki spomenik

vodjeni tom Vasom logikom, Albanci srpske srednjevekovne spomenike na KiM zovu vizantijskim ....
dragan7557 dragan7557 19:00 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Jeste, eto Meša Selimović je Srbin muslimanskog porekla,

Valjda veroispovesti?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:04 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

dragan7557
Jeste, eto Meša Selimović je Srbin muslimanskog porekla,

Valjda veroispovesti?

cerski

poreklom iz porodice islamske veroispovesti,koja je nekada primila islam, ali on očito nije bio vernik niti se naknadno krstio.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:23 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Ali Hrvati nikad ponosno ne kazu da je Tesla i srpski naucnik, koji se eto rodio i rastao u Austro-Ugraskoj (slicno logici za grcko carstvo i Sirakuzu na Siciliji, Hrvatska tada nije postojala) .

Ja ne bih da budem veći Tesla od Tesle koji je rekao da se ponosi svojim srpskim imenom i hrvatskom domovinom.
Inače, kako tumačite čija je teniserka Monika Seleš, ili mala plivačica Nađa?
Zar ne izgleda malo više šizofreno da posle ludih devedesetih svi, a naročito Srbi i Hrvati , se utrkuju da uz sve i gde treba i gde ne treba turaju ono srpski ili hrvatski.
koksy koksy 21:01 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Inače, kako tumačite čija je teniserka Monika Seleš, ili mala plivačica Nađa?


E, aj bas me zanima kako si dosao do upitanosti nad poreklom Nadje Higl?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:20 05.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

koksy
Inače, kako tumačite čija je teniserka Monika Seleš, ili mala plivačica Nađa?


E, aj bas me zanima kako si dosao do upitanosti nad poreklom Nadje Higl?

Pa slušam ove naše sporstke reportere kako kada pobedi Ana Ivanović ili Jelena Janković kažu ili napišu ono u stilu "Srpkinja razvalila ......" pa ono da će zbog Novaka sada svi morati da uče srpski, pa ono srpski orlovi, vitezovi itd, a kad izgube onda to izostavljaju. Kraju to što su onom Brazilcu na brzaka dali srpsko državljanstvo e da bi kao Srbin igrao za reprezentaciju a on nedugo zatim ode.
sentinel26 sentinel26 00:19 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milan Karagaća
nije ni Sentinel niti sam ja pozivali ljude da se izjašnjavaju ovako ili onako, a neki kao što vidite upravco to rade.Istina je takođe da je u euforiji nacionalizma uporno i smišljeno plasirana teza o veštačkim nacijama kao što su Makedonci, Crnogorci, Muslimani.S kojim pravom neko drugome uporno nameće šta je on i šta mora da bude.

Nikada nikome nijesam sugerisao, pa ni članovima uže ili šire porodice u kojoj imamo 4 nacije (porijeklom ) i 6 državljanstava, slobodno se izjašnjavaju i u nacionalnom i vjerskom (religijskom ) smislu.
Jednostavno i ne znamo kako se ko izjašnjavao i ne zamimaju nas te igre.

Da li postoje i hoće li postojati i dalje Makedonci, Crnogorci i Muslimani neće više nikada zavisiti od Srbije i BiH i od politike njihovih vlada.

Da je bilo masovnog srpčenja okolnih naroda ( pokušava se i danas ) bilo je.
Koliko je ono knez Miloš Obrenović davao groša Vlasima da se krste u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da bi "postali Srbi" ?
To nije bila nikakva tajna, to je rađeno javno.

Član Srpskog učenog društva, Miloš Milojević, autor poznate “Istorijsko-etnografsko-geografske mape Srba i srpskih zemalja u Turskoj i Austriji” (Beograd, 1873), sve od Grčke i Crnoga mora, do Alpa i Jadranskog mora.
U toj karti, narodi “Velike Srbije” su : “Srboslovenci, Srbohrvati, Srbomaćedonci, Srbocrnogorci, Srbobugari i Srborašani”, te “Besarabija i Bela Srbija”.
Vjerovatno da karti doda i vjersku potporu, ovaj vekliki Srbin je još ustvrdio da je Srpska crkva starija i od Grčke i od Rimske. Maašala !

Uzaludna je ta borba da se silom ili na drugi način proširuje sopstvena nacija.
Ne pomažu više ni falsifikati a i novci sve slabije.

Završavajući “Istoriju o Černoj Gori”, u Petrogradu 1755. godine, crnogorski vladika Vasilije Petrović, je zaključio:
“Ja vrlo kratko napisah ovi izvještaj o crnogorskom nacionu”.

Jozef Holeček, po narodnosti Čeh ("Crna Gora", Prag, 1877.), predočava :
"Pitaš li ga za vjeru, Crnogorac odgovara da je Srbin, pitaš li ga za narodnost, reći će da je Crnogorac".

Roj Trevor : "Crnogorci nastaju nacijom, poštovanom među nacijama".

koksy koksy 07:49 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milan Karagaća
koksy
Inače, kako tumačite čija je teniserka Monika Seleš, ili mala plivačica Nađa?


E, aj bas me zanima kako si dosao do upitanosti nad poreklom Nadje Higl?

Pa slušam ove naše sporstke reportere kako kada pobedi Ana Ivanović ili Jelena Janković kažu ili napišu ono u stilu "Srpkinja razvalila ......" pa ono da će zbog Novaka sada svi morati da uče srpski, pa ono srpski orlovi, vitezovi itd, a kad izgube onda to izostavljaju. Kraju to što su onom Brazilcu na brzaka dali srpsko državljanstvo e da bi kao Srbin igrao za reprezentaciju a on nedugo zatim ode.


Ma ne: ja te pitam da li si zaista siguran da Nadja Higl nije Srpkinja? Aj' malo proguglaj pa mi javi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:07 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Ma ne: ja te pitam da li si zaista siguran da Nadja Higl nije Srpkinja? Aj' malo proguglaj pa mi javi.

Mene to pitanje nije nikada opterećivalo niti mi je bitno. Ali oni polupismeni, nepsmeni i napaljeni a nacionalizmom zatrovani i samoproglašeni "čuvari čistoće svoje vere , nacije i jezika" koji smatraju da je svaki Srbin bolji od drugih, a kad pripadnik neke druge nacije postigne nešto odmah mu prebroje krvna zrnca.I to su već učinili raznim povodima u stilu ,,A jel ova sigurno naša? Ovo Higl mi sumnjivo...možda Jevrejka? Ili, ne dao bog, Hrvatica?"''eto, nema naše prezime, nije naša, a igra za nas.Voli Srbiju.Pa onda, ''njen ćale je polu-Mađar, zove se Dragan Higl. A majka joj je Srpkinja, Snežana, dakle, Nadja je trećinom Madjarica...
A što si se ti uhvatio baš za Nađu a Monika te ne interesuje i mnogi drugi vrhunski sportisti koji nisu Srbi ali su građani Srbije.
Postoji neki nacionalističko-šovinističko-rasistički i klerikalistički recept koji propisuje kako izgleda pravi Srbin/Srpkinja, od visoki, plavi,vernici svetosavci, prezimena na -ić pa čak -vić i svako ko nema to sumnjiv je do ne dokaže. Pa ta bolest ide dotle da čak prave listu kvalitetnijih i manje kvalitetnih Srba zavisno odakle su.
E tim koji stalno potenciraju naciju, veru,koji se time busaju, treba stalno poručivati da nacionalna pripadnost nikome još nije pomogla da bude bolji čovek, niti ga je spasila toga da je budala.
Nažalost, ima puno budala koji se kriju iza nacije i vere.
sentinel26 sentinel26 09:13 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

alexlambros
Zahtjevi da Srbi postanu konstitutivna nacija i dobiju status koji nije dat ni Crnogorcima i da srpski jerzi postane službeni jezik, nijesu ništa drugo do drsko nepriznavanje Crne Gore kao samostalne države.

CG drzava? mozda jednog dana, za sad je samo jedna otuzna mafiokratija


Crna Gora je mnogo više država nego što ti možeš da shvatiš, mnogo više nego što si ti razuman čovjek, mnogo više nego li Srbija i to nikada više neće zavistii od takvih kao što si ti, ni od tvojeg kolege (po funkciji i metodologiji djelovanja ) Rista Radovića, ni od Srba i Srbije i srpskih šovinista i nacionalista.
Takvu sliku Crne Gore, slikanu aparatima srpskih nacionalista više ne prihvata nijedna država na svijetu.

Crna Gora ima vlast demokratskiju od srpske, zna šta hoće, zna đe su joj granice, zna koliko ima građana, zna ko su joj pravi a ko lažni prijatelji, troprstaško svetosavlje izumire, nije više deo projekta obnove Dušanovog carstva.

NIje se bavila etničkim čišćenjem, nema u kasarnama ratnih zločinaca, nema masovnih grobnica, ne čuva profesionalne ubice, uvoz srpstva trajno obustavljen.

Daleko nižu stopu inflacije, najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, veće prosječne penzije, za preko 60% veće prosječne plate od Srbije, stabilnu vlast, kandidat je za EU i NATO.

predatortz predatortz 09:17 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu


Mene to pitanje nije nikada opterećivalo niti mi je bitno. Ali oni polupismeni, nepsmeni i napaljeni a nacionalizmom zatrovani i samoproglašeni "čuvari čistoće svoje vere , nacije i jezika" koji smatraju da je svaki Srbin bolji od drugih, a kad pripadnik neke druge nacije postigne nešto odmah mu prebroje krvna zrnca.I to su već učinili raznim povodima u stilu ,,A jel ova sigurno naša? Ovo Higl mi sumnjivo...možda Jevrejka? Ili, ne dao bog, Hrvatica?"''eto, nema naše prezime, nije naša, a igra za nas.Voli Srbiju.



Ja razumem da ste vi kao osoba formirani u sistemu koji je izmišljao neprijatelje, spoljnje i unutrašnje, da bi narod držao na kratkom lancu. Ali, ovo je preterano.

Gde vi srećete ljude o kojima govorite?
koksy koksy 09:41 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu


M.K.
Mene to pitanje nije nikada opterećivalo niti mi je bitno. Ali oni polupismeni, nepsmeni i napaljeni a nacionalizmom zatrovani i samoproglašeni "čuvari čistoće svoje vere , nacije i jezika" koji smatraju da je svaki Srbin bolji od drugih...


Ma u redu je ovo sve.
Ama, hajde da malo istrazimo ko je ovde - na ovom blogu, dakle - uopste prvi pomenuo Nadju Higl u kontekstu nacionalne cistoce?

Inače, kako tumačite čija je teniserka Monika Seleš, ili mala plivačica Nađa?


Ha! Pa preposteni Milan Karagaca! Dakle, onaj isti Milan Karagaca kojeg to pitanje "nije nikada opterecivalo" pa on to tek usput priupita "cija je mala plivacica Nadja".
Znaci:
-Ko je pitao cija je Nadja?
-Milan Karagaca!
-Zasto je to pitao?
-Zato sto to njega "nikada nije opterecivalo"!
-Ima li tu i zrnca logike?
-Naravno da ima!
Doduse, samo u svetu M.Karagace.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:05 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

predatortz

Mene to pitanje nije nikada opterećivalo niti mi je bitno. Ali oni polupismeni, nepsmeni i napaljeni a nacionalizmom zatrovani i samoproglašeni "čuvari čistoće svoje vere , nacije i jezika" koji smatraju da je svaki Srbin bolji od drugih, a kad pripadnik neke druge nacije postigne nešto odmah mu prebroje krvna zrnca.I to su već učinili raznim povodima u stilu ,,A jel ova sigurno naša? Ovo Higl mi sumnjivo...možda Jevrejka? Ili, ne dao bog, Hrvatica?"''eto, nema naše prezime, nije naša, a igra za nas.Voli Srbiju.


Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Samo ko neće da vidi on i ne vidi.Takvi ljudi se sreću u medijima,istoričarima,književnicima, crkvenim krugovima, političkim strankama i političarima, a da ne govorimo o tzv.patriotskim grupama, organizacijama i pokretima oko kojih čak ni ustavni sud ne može da se složi da li promovišu mržnju ili ljubav među ljudima.
Ja razumem da ste vi kao osoba formirani u sistemu koji je izmišljao neprijatelje, spoljnje i unutrašnje, da bi narod držao na kratkom lancu.

Ja se ne žalim kako sam formiran a imam pravo da budem ponosan na svoj stav da ljude delim na ljude i neljude a ne po tome kakvu boju kose imaju, ko ih je napravio, koje ime nose, dakle neka se ljudi probaju ponositi onim kakvi su i šta su sami uradili i rade.Niko nije ni kriv ni zaslužan za to kakav je rođen i ko ga je napravio i rodio ali bi trebao biti odgovoran za ono kako se ponaša i radi pa time da se ponosi ili stidi, zavisno šta je uradio i radi.
Uz puno razumevanje da vi ne razumete o čemu pričate pa olako cenite kako je neko formiran, a i onaj sistem nekritički omalovažavate,moram da kažem da bi svako ko je i malo realan trebalo da o onom sistemu govori sa više uvažavanja.Onaj sistem nije proizvodio unutrašnje neprijatelje niti ih je bilo onoliko koliko ih se sada javlja izmišljajući lovačke priče o svojoj borbi protiv komunizma.Što se tiče spoljnjeg neprijatelja ni to nije izmišljano niti je bilo ko označavan kao neprijatelj već je u datoj hladnoratovskoh situaciji i realnim opasnostima od jednog ili drugog pakta rečeno da će svako ko nas napadne biti tretiran kao neprijatelj.
Ta razliku od tog sistema,u sistemima posle 1990.godine do današnjih dana sistematski se proizvode neprijatelji i seje mržnja. Prvo su nam bili neprijatelji Slovenci, pa Hrvati, pa Muslimani, pa Albanci, pa Crnogorci, pa onda kada smo se izodvajali od njih tj. oni od nas onda smo počeli međusobno da se delimo na bolje i lošije Srbe.Dakle cela SFRJ nije proizvela toliko neprijatelja koliko su posle 90-ih Hrvati, Muslimani i Srbi pojedinačno.
Ali, ovo je preterano

ne već žalosno i prilično tačno.
predatortz predatortz 10:42 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Uz puno razumevanje da vi ne razumete o čemu pričate pa olako cenite kako je neko formiran, a i onaj sistem nekritički omalovažavate,moram da kažem da bi svako ko je i malo realan trebalo da o onom sistemu govori sa više uvažavanja


Još jedan psiholog na daljinu.

Da krenem da omalovažavam ( bez argumenata, naravno)

Sistem se bazirao na negaciji Kraljevine. Umesto kralja uvedena je institucija doživotnog predsednika. Predsednika za kog je, uzgred, kralj bio bedni amater u hedonizmu.

Kralj je šestojanuarskim ukazom ograničio delovanje političkih organizacija. Sistem koji vi branite, demokratskom voljom naravno, je zabranio sve političke partije.

U Kraljevini se robijalo zbog terorističkih akata ( uglavnom članovi jedne partije, koji su dolazak na vlast planirali oružanim putem). U SFRJ se robijalo zbog drugačijeg mišljenja. Čak i zbog šale. Očev stric je odležao zbog pesmice sinoć mi se otelila krava, na teletu druga tita glava...

Kraljevina je imala zatvore za koje njeni protivnici tvrde da su im bili univerziteti. Poratna Juga je imala koncentracioni logor. Zanimljivo je da su svi zatvorenici u truloj monarhiji bili suđeni, a na Goli Otok se išlo bez suda, na prevaspitavanje. Ljudi iz predratnih kazamata su izlazili sa 'sabranim delima' i fizički i psihički sposobni da nastave život. Ljudi sa Golog su se vraćali psihički i fizički uništeni.

...
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:19 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Da krenem da omalovažavam ( bez argumenata, naravno)

prvo si počeo sa psihologom svakako u nergativnom kontekstu.A što se tiče argumenata, isključivost je najslabiji argument
Sistem se bazirao na negaciji Kraljevine

kraljevina se raspala a sistem se bazirao na izgradnji novog društva što je legitimno. Osim što je doneta odluka da ukida monarhija i uvodi republikansko uređenje kraljevina kao pojam više nije bio relevantan.Bilo bi korektnije da kažete kako je zemlja obnovljena i izgrađena.
Umesto kralja uvedena je institucija doživotnog predsednika.

moglo je i bez tog doživotni ali je biran. Bilo bi pametnije da je u razumno vreme došao neko mlađi, da se i sistem brže reformisao i mnogo toga, ali sve su državice i svi lideri još uvek daleko od ugleda i poštovanja koje su u svetu uživali Jugoslavija i Tito.
Predsednika za kog je, uzgred, kralj bio bedni amater u hedonizmu.

šta je taj Tito prisvojio za sebe i porodicu privatno.Šta su naslednici mogli da podele.Za razliku od njega kako to da kralj Aleksandar od izdržavanog unuka kod dede Nikole kralja crnogorskog za samo dve decenije postade najbogatiji čovek na Balkanu.A što se hedonizma i rasipništva tiče pogledaj kako se ovaj tzv. prestolonaslkednik baškari.
Kralj je šestojanuarskim ukazom ograničio delovanje političkih organizacija

i zabranio još ranije, pa organizovao logore Bileća, Zvornik, i druge gde je zatvarao sindikalne aktiviste, radnike, seljake, mlade demokrate
Sistem koji vi branite, demokratskom voljom naravno, je zabranio sve političke partije.

nije zabranio na prve izbore su izašle ali nije ih ni moglo biti jer su sve građanske stranke tokom okupacije bile pasivne ili na strani kolaboranata. Tačno je da je trebalo da se drugačije postupi sa Grolom i da se omogući višepartijski sistem. Bilo bi pametno da je to urađeno i kasnije kada se i jeste razmišljalo.
U Kraljevini se robijalo zbog terorističkih akata ( uglavnom članovi jedne partije, koji su dolazak na vlast planirali oružanim putem).

netačno. KPJ je na izborima 1920. godine bila treća parlamentarna stranka po rezultatima na izborima.E onda su je antikomunisti zabranili Obznanom i Zakonom o zaštiti države i tačno je da su posle toga komunisti organizovali atentat na ministra unutrašnjih poslova.
Ono što previđaš je da je tokom vladavine Aleksandra i sve do kapitulacije na delu bio dršavni terorizam protiv svojih građana koji su se bunilči zbog teških socijalno ekonomskih uslova. Hapšeni su i likvidirani svi za koje se sumnjalo da imaju veze sa sindikalnim i radničkim pokretom.
U SFRJ se robijalo zbog drugačijeg mišljenja

zavisi, a nije baš tako grubo kao što ste rekli.
Očev stric je odležao zbog pesmice sinoć mi se otelila krava, na teletu druga tita glava...
mnogo bre pristojan neki čovek i ne vređa.Diskutabilno da li je zbog toga trebalo da bude u zatvoru ali je još diskutabilniji nivo onih koji smatraju da je to duhovito. Ako mislite da jeste zamislite da je vama to neko rekao.

Kraljevina je imala zatvore za koje njeni protivnici tvrde da su im bili univerziteti.

ma da vlast im je organizovala besplatno studiranje.To je rečeno figurativno u smislu da su ljudi koristili vreme da čitaju knjige umesto da igraju karte.Znate vi dobro u kom smislu su to govorili.
Poratna Juga je imala koncentracioni logor.

tačno i na njenu sramotu, kao što je velika sramota i za kraljevinu što je imala logore, a pogotovovo velika sramota što su logori nicali kao pečurke na prostoru bivše SFRJ posle rušenja komunizma. E ti postkomunistički logori su bili mnogo sličniji Dahau i Jasenovcu nego i Goli otok i oni za vreme kraljevine.
Ljudi iz predratnih kazamata su izlazili sa 'sabranim delima' i fizički i psihički sposobni da nastave život. Ljudi sa Golog su se vraćali psihički i fizički uništeni.

nabroj više od tri koji su izašli sa sabranim delima.Nije tačno da su svi izašli iz predratnih kazamata čiliji i zdraviji nego što su otišli kao što nije tačno da su sa GO svi došli fizički i psihički uništeni. U oba slučaja bilo je i onih koji su bili sposobni da nastave život ali i onih koji su bili skrhani.

alexlambros alexlambros 14:21 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Zar ne izgleda malo više šizofreno da posle ludih devedesetih svi, a naročito Srbi i Hrvati , se utrkuju da uz sve i gde treba i gde ne treba turaju ono srpski ili hrvatski.


izgleda. ja upravo o tome i govorim.
posebno to gde ne treba, i posebno Hrvati
mariopan mariopan 19:46 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Pa u svojoj glavi...vidiš da je tamo luda žurka?
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:21 06.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

mariopan
Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Pa u svojoj glavi...vidiš da je tamo luda žurka?

u čijoj glavi, moliću lepo.
mariopan mariopan 18:02 07.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milan Karagaća
mariopan
Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Pa u svojoj glavi...vidiš da je tamo luda žurka?

u čijoj glavi, moliću lepo.

Šjentijevoj, nema dve takve pa da bude zabune
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:39 07.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

mariopan
Milan Karagaća
mariopan
Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Pa u svojoj glavi...vidiš da je tamo luda žurka?

u čijoj glavi, moliću lepo.

Šjentijevoj, nema dve takve pa da bude zabune

Da nisi ti vidovita Roska ili Zorka kad možeš da zaviruješ u tuđe glave.Ako jesi onda nije profesionalno da otkrivaš što si videla.
mariopan mariopan 09:48 08.04.2011

Re: Popisani cunami na brdovitom Balkanu

Milan Karagaća
mariopan
Milan Karagaća
mariopan
Gde vi srećete ljude o kojima govorite?

Pa u svojoj glavi...vidiš da je tamo luda žurka?

u čijoj glavi, moliću lepo.

Šjentijevoj, nema dve takve pa da bude zabune

Da nisi ti vidovita Roska ili Zorka kad možeš da zaviruješ u tuđe glave.Ako jesi onda nije profesionalno da otkrivaš što si videla.

Nisam, ali Šjenti jeste vidovit, svašta mu se priviđa pa to piše po blogu..najviše neprijatelja, šovinista i fašista je on uočio na ovom blogu, sve nas je raskrinkao, niko ga ne može nadmašiti - a ni u pJesništvu
kukusigameni kukusigameni 12:01 05.04.2011

...

Čemu toliko mešanje crkve u državne poslove,


Procitao sam sve tri poruke i nisam nasao nisa sto bi bilo mesanje u drzavne poslove.

U ime Boga poziva se na nove podele jer sva tri proglasa ili uputstva liče kao jaje jajetu a rečnik i poruke su mnogo sličnije onim pogubnim koje su upućivane početkom devedesetih.


Takodje ne znam na koje se "nove podele" misli.
Kasnije, kada sam procitao i razlicite komentare povodom ovog teksta, shvatio sam da su poruke s pravom upucene vernicima (sto Karagaca svakako nije) jer ocigledno postoji negacija postojanja odredjenih naroda, a i osporavanja u vezi sa verom tih istih naroda.
Cak je i pozitivno istaknuto da se ljudi odazovu popisu, sto smatram postovanjem drzave i njenih organa.
I na kraju, ostaje mi utisak, i to ne prvi put, da se crkvom i "narodima" najvise bave oni ljudi koji sa crkvom veze nemaju, a svakim svojim gestom se vise od bilo koje verske zajednice "mesaju u drzavne poslove".
babmilos babmilos 13:52 05.04.2011

Re: ...

Pokrštavanje u Zeti je praćeno zločinima, hrišćani koji su odbili da prime nemanjićko pravoslavlje bili su ubijeni a njihova imovina spaljena po istoj metodi po kojoj su ubijali i spaljivali Bogumile.

i zato ostaje nejasno zašto je potrebno na spisak definitivnih državotvornih odluka dodati stavku
- neće biti brisanja Crnogorske pravoslavne crkve,

čime se (metodom podgovorke o medu i izmetu) daje municija budalama. država ne treba da se upetljava u pitanja koja se nje ne tiču. a amfilohije i dedeic nek se svadjaju kad se spc odvojila od grka i ko tu koga ne voli i koješta. ionako su obojica budale.
alexlambros alexlambros 14:35 05.04.2011

Re: ...

a amfilohije i dedeic nek se svadjaju kad se spc odvojila od grka i ko tu koga ne voli i koješta. ionako su obojica budale.


upravo
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:39 05.04.2011

Re: ...

eto ga sad.
da li vi mislite da se narod ne bi odazvao popisu bez ovih apela.
i,da li je po vama popis državna ili crkvena stvar.
shvatio sam da su poruke s pravom upucene vernicima (sto Karagaca svakako nije) jer ocigledno postoji negacija postojanja odredjenih naroda, a i osporavanja u vezi sa verom tih istih naroda.

ne verenicima već narodu, građanima. Pa da li oni misle da se građani ne znaju sami popisati bez njihovih versko-političkih smernica.
to da li je neko vernik ili nije i to je privatna stvar i neumesno je prozivati, pogotovo ako nisi siguran već to radiš etiketiranja radi.
Dobro ste primetili da postoji negacija određenih naroda, što se ničim ne može opravdavati niti ko na to ima pravo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:41 05.04.2011

Re: ...

država ne treba da se upetljava u pitanja koja se nje ne tiču.

upravo tako
kukusigameni kukusigameni 14:46 05.04.2011

Re: ...

ne verenicima već narodu, građanima.


Mhm.
Poruka biskupa HBK u povodu popisa stanovništva RH:

“Dragi vjernici!

Упутство вернима поводом пописа становништва у априлу 2011.године

Poruke reisa Cerića i muftije Zukorlića pripadnicima Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i Kosovu
"Braćo i sestre,


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana