Istorija| Mediji| Politika

Tako je govorio „Peščanik"

Virtuelni Vasilije RSS / 27.03.2011. u 08:56

Naleteh (opet) na jedan interesantan clanak u Pecatu: Tako je govorio „Peščanik" koji pocinje podnaslovom:

Ako su kritike na račun Zorana Đinđića dovoljan dokaz krivice za „kreiranje atmosfere koja je dovela do atentata na premijera Srbije", kako to tvrdi „druga Srbija", znači li to da bi istraga trebalo da se proširi i na autorke „Peščanika"?

Kad sam procitao ovo pomislio sam: e bas ga i ovaj pretera. Ali kad sam procitao clanak zakljucio sam da taj podnaslov apsolutno ima smisla. Znao sam ja da je nasa tzv. "drugosrbijanska" scena ogrezla u licemerju i dvostrukim arsinima ali da je to dostiglo ovakve razmere nisam mogao da verujem. Za mnoge od vas koji su imali prilike da slusaju Pescanik i pratili istupe poznatih drugosrbijanaca pocetkom prosle decenije to verovatno nije iznenadjenje kao za mene sa kojim to nije bio slucaj... Prosto nisam mogao da verujem svojim ocima kad sam citao sta su pisali/pricali oni koji od Zorana Djindjica danas prave sveca i koji njegovo ime koriste (prljajuci ga na taj nacin) u napadima na politicke protivnike i neistomisljenike, cesto im prebacujuci ono sto su i sami radili pre njegovog ubistva...

Kao primer, prenecu neke od najupecatiljivijih citata sa Pescanika iz vremena pre atenata na Zorana Djindjica (boldovanje je moje).

Evo kako Svetlana Lukic samo par meseci pre cuvene pobune JSO "podrzava" (da upotrebim omiljenu drugosrbijansku rec u zadnje vreme) Kostunicu protiv Djindjica (26.09.2001):

I jeste bolji ovaj gnevni predsednik, nego onaj koji je sebe toliko dugo štedeo potresa koje donosi stvarnost. Sada je rešio da se razgoliti, i ovako je baš lep. Još samo kada bi izgovorio ono što izgleda misli - narode, vi mene i moju stranku najviše volite, Đinđić je okupirao svu izvršnu vlast u Srbiji, vi ga s pravom ne volite, on laže, petlja s kriminalcima, ‘ajdemo na izbore da stvar dovedemo u sklad sa vašom voljom. Dobro, možda ne baš ovakvim rečnikom ali da se to izgovori, da se pokaže, bio bi to predsednik koga valja poštovati.

(21.11.2001)Svetlana Lukić - posle pobune, opet kritikuje Djindjica: Ali eto, taman kad sam sve dovela u red i objasnila vam, čuli ste u vestima da me je premijer Đinđić demantovao, on ne drema, danas je, čuli ste, nastavio da se miri sa našim uzornim demonstrantima, Crvenim beretkama. Izvršio je smotru ovih delija povodom njihove slave Aranđelovdan. Rado bih iskoristila priliku da se zahvalim momcima što nas nisu pobili 5. oktobra, ali nisam vlasna.

(05.06.2002)Srđa Popović: Takođe me je začudilo kada sam video da je predsednik srpske vlade javno izjavio da on neće dozvoliti da izvesni Legija bude krivično gonjen zbog zasluga u svrgavanju prošlog režima. Moguća je abolicija, ali predsednik vlade nije ovlašćen da ikoga abolira. Kao visoki predstavnik izvršne vlasti on time daje signal da iz političkih razloga smatra da jedan postupak koji bi inače morao biti vođen ne bude vođen.
Mislim da pažljivo merim svoje reči, ovde imate jedan kriminalizovan aparat, kompletan kriminalizovan aparat koji je politički podržan. 

A evo sta se prica na Pescaniku neposredno pred atentat na Djinjdica: 

(17.01.2003) Sonja Biserko: To je konstanta u srpskoj politici otkada je Milošević došao na vlast i u tom smislu nema diskontinuiteta sa prethodnikom.

(17.01.2003) Srđa Popović: U Srbiji se dogodila jedna smena vlasti, ali tu se nikakva revolucija u odnosu na Miloševića nije dogodila.

(24.01.2003) Stojan Cerović: Taj problem mafije za koju u stvari ne znaš da li je mafija ili država, to što sam Đinđić lično poznaje neke od bosova, mislim da je to nekakva centralna priča u kojoj oni nisu ništa bitno uradili, a tvrdili su da hoće.
Postoji tu neki posao koji se možda ne vidi dovoljno. Evropa je pre svega jedna planina od hartija. Evropska administracija je kolosalna. I ako mu kažu u jednom trenutku, a kažu mu svakako - slušaj, ne može to tako kako si ti zamislio, ne možeš ti da budeš i premijer i Vito Korleone. Biraj...
A istovremeno mi nemamo sposobnijeg čoveka za taj posao. On je najbrži i najpametniji i istovremeno kvaran, to i jeste problem što je on tako fasciniran tim podzemljem, tim džipovima, „gorilama", pa Džems Bond.

(21.02.2003)Svetlana Lukić: E sad, drugo je pitanje da li je neko pokušao da ubije Đinđića juče ili je, kako je on to rekao, to neki nesavesni vozač na autoputu vežbao vožnju. Da li je ili nije to pokušaj ubistva nemam pojma. Pošto on sve zna, onda da ne razmišljamo mnogo.
Sasvim je nebitno što se ispostavilo da je vozač, gle čuda, deo famoznog surčinskog klana. Nadimak mu je Bagzi. Gospodin Bagzi, kako bi ga s poštovanjem oslovio ministar policije.
......
Juče je premijer bio u Banjaluci, nije igrao šah sa Mladićem, sekao je tamo neku vrpcu, a sećam se, kao juče da je bilo, kako je Đinđić za vreme sankcija prema Srbiji i Republici Srpskoj stajao na mostu preko Drine i govorio - „Drina je kičma srpskog naroda". Naravno, pitanje je da li bi taj čovek, na primer, prošao lustraciju.

Sta reci posle ovih citata? Da se razumemo, iako sam oduvek bio pristalica Zorana Djindjica (i preferirao ga u odnosu na Kostunicu), on je bio svakako kompleksna pojava kod koje je imalo mnogo toga da se kritikuje. I ima sigurno u ovim citatima (bar zrnce)  istine kao sto i u nekim stvarima koje ti ljudi pricaju danas moze da se nadje i (bar zrnce) istine.

Problem je u tom licemerju i tom okretanju "curka naopako" ... i u PRETERIVANJU, ili bolje reci, ekstremizmu. I onda i sada. I onda kad su ga kritikovali i napadali a i sada, kad ga dizu u nebo i pretvaraju u sveca. I ne samo to, nego optuzju, napadaju i okrivljuju druge za stvaranje "atmosfere i pozadine"  a pri tom zaboravljaju da su i oni isto/slicno pricali/radili pre jedne decenije.

 



Komentari (209)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

monamia monamia 12:47 27.03.2011

meni..

posebno ide na sve živce srdja popović koji ispada iz svake rerne, razvlači u maltene svakom peščaniku, ali ima super poziciju : advokat je, ne pripada niti jednoj stranci pa može - gotovo, je li, mora - da kaže sve što misli, etc..odmah je tu i kreštava vesna all over, ali mi je ipak najmanje podnošljiva zajedljivog glasa istoričarka stojanović, ona baš priča s v a š t a.
elem, slušam ja redovno tu emisiju, slušala sam i juče ( monolog, recimo, nikole samardžića o ispravnosti bombardovanja 1999, znači u ž a s ), smatram da su uvodni tekstovi cece lukić otrovni u pokušaju i okej je to, hot čili pepers, ali je ta emisija potpuno, ali potpuno sektaška, pa i zamorna u svojoj jednoličnoj mržnji.
što se navedenih citata tiče, neke pamtim i bez boldovanja.
što se samog bloga tiče, velika preporuka za prozivku licemerja.
u ovoj zemljici, sve cvećka do cvećke.
opet, da budem iskrena, za dve cece i većinu njihovih gostiju, imam neuporedivo više interesovanja nego za sve druge (medijske) laži i besmislice i čiste gluposti..
čiste gluposti tipa : predsednik tadić veruje da ćemo biti kandidat za EU do kraja 2011.
wow !!


Dr M Dr M 09:31 27.03.2011

Tako je govorio „Peščanik"


...ali niko nije hteo da sluša.

Zato nam je ovako kako je.

A ako vam je dobro, onda ništa!

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:05 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M

...ali niko nije hteo da sluša.

Zato nam je ovako kako je.



Hm, postovani Dr. M, gore su recene razne stvari, tako da ne znam na sta ti mislis da je trebalo poslusati? Mozda onaj savet Kostunici ... da bi bio "predsednik koga valja poštovati"? Nisam siguran, ali rekao bih da je on "poslusao"

ps-edit: I kako, i KAD "poslusati" Pescanik kad oni pricaju stvari koje su dijametralno suprotne onome sto su takoreci "do juce" pricali?
Hansel Hansel 10:07 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

A ako vam je dobro, onda ništa!

Eh, Dr M, nije nam dobro, ali nam je još teže kad slušamo Peščanik!

A sad ozbiljno - nikakve tu konstruktivnosti nema... sve se to svodi na (jalovo) javno ogovaranje, mada sve manje verujem i u smisao direktnog suočavanja aktera s mnjenjem...

Inače, pošto sam i sâm kod AO-a bio napisao da, kada bi se pričalo o medijskom linču do kraja i (sistematskom) stvaranju loše atmosfere, ispalo bi da bi trebalo istraživati i Cecu Lukić - nedelju dana posle videh kod Ane Radmilović link na audio miks na YT-u, sad vidim da su se teze prihvatili i drugi(?). Ne znam šta se time hoće, ne bih voleo da se radi o akciji diskreditacije i relativizacije onoga što Cece govore (mada su same sebi tu izgleda najveći neprijatelji), jer se, ako neko hoće da brani bilo koga, to ne čini diskreditacijom oponenata, nego argumentima. Ali, to važi i za drugu stranu. Nažalost, daleko smo mi od tako neke normalnosti...
buba_truba buba_truba 10:17 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
...ali niko nije hteo da sluša.
Zato nam je ovako kako je.
A ako vam je dobro, onda ništa!

Ja sam slušala, i nemam ni danas problema sa onim što je Peščanik tada govorio.
Imam problem sa onim što je i kako govorio posle ubistva Đinđića.
Kako danas da svarim ono o čemu se u Peščaniku mantra, kad su dveSvetlane&CO tako grdno omanule u prošlosti... a i dalje nam sa visine prosipaju "mudrosti".

Nije mi dobro, ali ne verujen da ovi rade na mom bolje.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:17 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Hansel
Ne znam šta se time hoće, ne bih voleo da se radi o akciji diskreditacije i relativizacije onoga što Cece govore (mada su same sebi tu izgleda najveći neprijatelji), jer se, ako neko hoće da brani bilo koga, to ne čini diskreditacijom oponenata, nego argumentima. Ali, to važi i za drugu stranu. Ali, daleko smo mi od tako neke normalnosti...


Hansel,

ovo si lepo rekao i nemoguce je ne sloziti se sa tim. Problem je kako reagovati kad "smo daleko od normalnosti"? Kad se kao "argumentovana diskusija" pokusava proturiti prljava dnevno-politicka propaganda? Meni se cini da je onda vrlo uputno raskrinkati hipokriziju i dvolicnost na SVAKOJ od razlitcitih strana. To bi morao biti preduslov da se dodje do normalnosti...

Mozda gresim, ali bih ja rekao da je stepen te hipokrizije drasticno razlicit na razlicitim stranama. Iako se svakom od aktera na nasoj politickoj sceni nesto moze prebaticiti - nisu bas svi isti/slicni. Ni priblizno...
Dr M Dr M 11:03 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

I kako, i KAD "poslusati" Pescanik kad oni pricaju stvari koje su dijametralno suprotne onome sto su takoreci "do juce" pricali?


Meni to izgleda kao stalna, ista priča: Raskrstimo sa prošlošću, nije valjala; krenimo tamo gde nam je mesto, medju uredjena društva.

To je osnovna muzika, ponekad se muzikanti pogube u ritmu i kvalitetu izvodjača ali su note na broju..
automatic automatic 11:06 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Tako je govorio „Peščanik"

...ali niko nije hteo da sluša.

Zato nam je ovako kako je.

Da, zaista doktore, gde bi nam bio kraj da smo radili po njihovim instrukcijama?
zekapijevodicu zekapijevodicu 11:14 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

ideja Peščanika je naricanje za još živom, ali umirućom Srbijom. A narikače ko narikače, rade to zbog svojih potreba - i duhovnih i telesnih - i često greše(ja mislim recimo na slučaj Koštunica) ali u glavnom su u pravu:

da, živimo u nasilnom i haotičnom društvu.
Dr M Dr M 11:16 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

kada bi se pričalo o medijskom linču do kraja i (sistematskom) stvaranju loše atmosfere, ispalo bi da bi trebalo istraživati i Cecu Lukić


Hansele, meni se čini da postoji razlika u mogućnostima za stvaranje loše atmosfere.

Uporedi nesrazmeru izmedju moći političkotajkunskih dirigovanih medija i sitnih, nezavisnih peščanoEnovinskih Robinzona.

Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana.
automatic automatic 11:22 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Uporedi nesrazmeru izmedju moći političkotajkunskih dirigovanih medija i sitnih, nezavisnih peščanoEnovinskih Robinzona.

Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana.

Interesantna teorija, ako sam je dobro razumeo, može se pozivati na rasizam, fašizam, linč i teror, ali ako to ne radite previše glasno i pred velikim auditorijumom, onda je to sasvim prihvatljivo?
fantomatsicna fantomatsicna 11:44 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana

Vasilije tebe nikako da 'pohvatam' u kom jatu ti letis?
expolicajac expolicajac 12:24 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Vasilije tebe nikako da 'pohvatam' u kom jatu ti letis?

Nije pristojno mešati se u lična pitanja, ali si ovim ušla u jednu od najbolnijih tema srpskog političkog miljea.
Dezorijentisanost, izazvana nerealnim ciljevima srpske političke elite, uzrokovala je da se mimikrija pojavi kao zamena za moralnost. Imati u sebi moralnost znači istrpeti i negativne konsekvence svojih izrečenih stavova. To znači, prilikom promene izvršne vlasti, iskazano nepoverenje označava da se određeni predstavnici i eksponenti tih ideja sklone sa vitalnih mesta i time omoguće da se ispoštuje volja onih koji su birali. Zamena datoga jeste mimikrija. Izjava tipa "Sve vreme sam znao ali on je bio šef", ili " Nikad se nisam slagao sa njegovim idejama, ali sam radio sve po zakonu" postaju floskule koje ti prepoznaješ u Vasilijevim iskazima. To je Srbija, takva kakva je, naša je. Sa svim lepim i ružnim pojavama.
Podela na dve Srbije ne postoji. Nju su napravili upravo oni koji primenjuju mimikriju. Ta podela im je potrebna da bi prikrili od naroda činjenicu da je kapitalizam došao u Srbiju. Ako je to društveno uređenje u kome je privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju osnova delovanja, možda se pojavi neko pametan ko shvata da korišćenjem tih mehanizama sebi može da uredi život. Nesposobni kvazi komunisti koji su u doba komunizma bili kvazi liberali, prosipajući pamet, obezbeđuju prikrivanje nesporne činjenice da su samo pozeri koji uspevaju da žive svoje smešne živote održavajući publiku srpsku u ubeđenju da su velikani političke scene.
Sa distance od 20.000 km teško možeš da shvatiš taj proces, jer si formirana u sasvim drugačijem ambijentu, gde su moralnost i principi uslov održanja zajednice.
kakapo kakapo 13:02 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Vasilije tebe nikako da 'pohvatam' u kom jatu ti letis?

E, kada bi to bilo tako jednostavno. Pri tome ne mislim na Vasilija (koji će ti verovatno i sam odgovoriti), nego i na mnoge od nas. Toliko toga se dešavalo proteklih decenija. Ko je nije hteo da sedi ispod stola i očajava pokrieven ćebetom po glavi, danas se i sam se zaprepasti u čemu je sve učestvovao, čemu je sve prisustvovao, s kim je pričao i s kim se družio, gde je sve bio i šta se potom dešavalo.
Hansel Hansel 13:04 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
Hansele, meni se čini da postoji razlika u mogućnostima za stvaranje loše atmosfere.Uporedi nesrazmeru izmedju moći političkotajkunskih dirigovanih medija i sitnih, nezavisnih peščanoEnovinskih Robinzona.Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana.

Moje pitanje je bilo retoričko, jer se optužbama, ima se utisak, vrlo lako barata bez konkretnih dokaza i diferenciranja kritičnosti prema nekom političaru - konkretno: Đinđiću, i namere da se ovaj ubije (sve i da je neko zaista napadao s tim ciljem). Gde je ta granica između slobodnog mišljenja i govora i podstrekivanja na neko zlodelo javnom reči? Poslušajte ako niste kojim tonom Ceca govori posle atentata kod Limesa - pa, ona ni u intonaciji ne može da sakrije svoje nepodnošenje, čak - gnušanje, kao što to biva i danas, mada ne mogu da zamislim da mu je kao čoveku ikada poželela nešto loše.

A što se tiče dostupnosti, širini potencijalnog auditorijuma... možemo da se upitamo i koliko je ljudi čitalo "Identitet". Nešto sam verovatno propustio, znam da se pisalo da je njegov vlasnik bio sâm Ulemek, ali mi ne ide u glavu da bi neko objavljivao svoje paklene planove u svojim novinama i da to nadležni za Đinđićevu bezbednost nisu na vreme videli kao ozbiljnu informaciju i pretnju, nego posle atentata kao na "pripremu javnog mnjenja"!?

Citat iz Vremena:
Međutim, sastanak uredništva nedeljnika "Identitet" se lako može pretvoriti u burnu raspravu. Na naslovnoj strani broja koji se tog dana pojavio u prodaji stoji "Đinđić na meti slobodnog strelca – Haški Srbi naručili atentat". Reč je o četvrtom delu feljtona iz knjige "Laufer javlja" Vojislava Šešelja.

"Moj zamenik, Slobodan Jovanović je tražio da promenimo naslov", objašnjava Gradiša Katić. "Žika Rakonjac, autor feljtona, bio je uporan da ostane baš taj naslov – "Đinđić na meti slobodnog strelca – Haški Srbi naručili atentat". I ja sam onda rekao: ‘Nađite mi u tekstu gde to tačno stoji’. Žika Rakonjac je onda pokazao pasus gde zaista to stoji. Ja sam rekao: ‘Stavite onda taj naslov’."

Hoću pošteno da mislim o svemu, ali moje sive ćelije mi govore samo da je igra užasno prljava i da ćemo se načekati istine, ako je uopšte doživimo...
princi princi 13:14 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

A sad ozbiljno - nikakve tu konstruktivnosti nema...

Вероватно сам последњи на овом свету за кога би могло да се тврди да спада у следбенике секте Пешчаник али зар није претерано од једне радио емисије очекивати некакву (претпостављам да се мисли на политичку) "конструктивност"? Мислим, то једноставно није њихов посао.
Hansel Hansel 13:27 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Prihvatam mišljenje, ja drugačije shvatam javni angažman i mogućnost da govorite javno; može nekome da to liči na onu socijalističku definiciju novinara kao društveno-političkog radnika, ali pristup javnom prostoru zahteva bar neku minimalnu odgovornost za izrečeno (što, naravno, sa (auto)cenzurom nema nikakve veze). Ako prozvodite neki program, štampate novine i sl., vi nešto time hoćete. Neke zanima samo profit, neke zanima uticaj, neki hoće i jendo i drugo. Šta hoće Peščanik? Ja sam kapirao da žele uticaj, što je po meni legitimno. E, sad, imam i ja prava da pitam kakav uticaj žele, zar ne? I imam prava da mislim da taj uticaj ne treba da bude takav kakav jeste, kao što sam se s njima saglašavao da uticaj RTS-a 90-ih nije smeo da bude onakav kakav jeste bio (a o današnjem da ne govorimo sada).
freehand freehand 14:05 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Šta hoće Peščanik?

Koliko ja to mogu da razumem - Ceca Lukić je jedno do koske ogorčeno biće. Ljudsko i novinarsko. I mogu da to shvatim, ali više njene uvodne komentare na "Peščaniku" ne mogu da slušam. Ogorčenost nije ni dobar savetnik ni dobar katalizator
Šta hoće "Peščanik"? Rekao bih da je ekipa sebi dodelila ulogu soli i savesti društva, te sad maše kletvama i anatemama, lako i široko.
Pri tom se ne libi ni da lupi ni da se svađa sa činjenicama, kao neki blogeri ovdašnji u svojim eskapadama.

Međutim, među sagovornicima čak preovladavaju ljudi čije reči i mišljenje treba slušati i promišljati.
U gornjim citatima uopšte ne vidim šta je sporno u rečima Miše Vasića, Stojana Cerovića pa ni Srđe Popovića.
U tom istorijskom momentu i kontekstu, naravno.

Bez obzira na neke šoder-mislioce, tipa onog nesrećnika (mislim da se Ilić zove) što je u poslednjoj emisiji naširoko i nadugačko izlagao nekakav bućkuriš iz koga se samo može zaključiti da je Srbija kloaka vasione, a da bi on začas sredio državu cakum-pakum. Uz malo vešanja, streljanja i giljotiniranja. Naravno - po kratkom postupku, bez mnogo pravosudnog palamuđenja.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:36 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

fantomatsicna
Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana

Vasilije tebe nikako da 'pohvatam' u kom jatu ti letis?


Pa ne mozes da me svrstas zato sto nisam ni u jednom jatu. I ne zelim ni da budem ni u jednom. Narpotiv, trudim se da budem u grupici onih na ovom blogu koji pokusvaju da budu deo onoga sto bi se moglo nazvati kriticka javnost. I sto bi trebalo da bude jedan od osnovnih kontrolnih mehanizama koji ce, koliko-toliko da drzi na oku "prljavu" dnevnu politiku i njene poslenike...

A takvih je u Srbiji najmanje posto ovaj nakaradni partiokratski sistem tera ljude da budu u nekom jatu ako hoce da prezive. I ne samo da su (skoro) svi u nekom jatu, nego postoji i citav jedan soj "preletaca"...

Mene interesuje ISTINA a pri tom mi je nebitno koje jato ce njome da bude najzesce pogodjeno...

I voleo bih sagledam(o) svakog politicara bas onakvog kakav jeste (ili kakav je bio) ... i sa pozitivne i sa negativne strane... Nezavisno da li se on zove Tadic, Djindjic, Kostunica, Jovanovic, Milosevic, Nikolic, Karadzic, Seselj ...

Dr M Dr M 15:24 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

automatic
Uporedi nesrazmeru izmedju moći političkotajkunskih dirigovanih medija i sitnih, nezavisnih peščanoEnovinskih Robinzona.

Zato ove usamljene ptičice često krešte, da se makar malo čuju u kreštanju nepregledne mase crnih gavrana.

Interesantna teorija, ako sam je dobro razumeo, može se pozivati na rasizam, fašizam, linč i teror, ali ako to ne radite previše glasno i pred velikim auditorijumom, onda je to sasvim prihvatljivo?


Nisi dobro razumeo.

Pescanik, cesto histericno, ustaje protiv stvari koje si nabrojao, cak i kad su izrecene šapatom.

Mislim da je deo njihove nepopularnosti i u tome.
mariopan mariopan 15:32 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Podela na dve Srbije ne postoji. Nju su napravili upravo oni koji primenjuju mimikriju.

Upravo tako.
Pozdrav
I za Vasu
Unfuckable Unfuckable 15:38 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Mene interesuje ISTINA a pri tom mi je nebitno koje jato ce njome da bude najzesce pogodjeno...

potpis na ovo
expolicajac expolicajac 15:40 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Upravo tako.
Pozdrav
I za Vasu

Pa gde si ti devojkoMalo je dosadno bez tebe ovde. Jel si se ti to nama vratila iz inostranstva ili se to meni čini
skener92 skener92 15:51 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

mariopan!

dobro dosla, dugo te nije bilo!

Dr M Dr M 15:56 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Nije mi dobro, ali ne verujen da ovi rade na mom bolje


@ buba_truba

Nemam nameru da Te uveravam..

Država raskrečena izmedju Istoka i Zapada, tajkuna i kazana, optimizma i stiropora, Dedinja i Jablanice..

Meni nije dobro i uveren sam da Peščanik radi za moje bolje kad proziva krivce.
automatic automatic 16:09 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Nisi dobro razumeo.

Pescanik, cesto histericno, ustaje protiv stvari koje si nabrojao, cak i kad su izrecene šapatom.

Mislim da je deo njihove nepopularnosti i u tome.

Savršeno dobro sam razumeo, način na koji se autori Peščanika obračunavaju sa neistomišljenicima može se podvesti pod fašističke metode borbe za vlast, a neretko se odatle mogu čuti i zahtevi za linčom i terorom koji bi se sprovodio nad neistomišljenicima.
Metode fašističke, a deklarišu se kao borci protiv istog.
Propagiraju linč i teror, isključivost a pričaju o demokratiji i ljudskim pravima.
Razlog njihove nepopularnosti leži u tome što zastupaju interese koji se direktno suprotstavljaju interesima Srbije. Ništa više od toga.
mariopan mariopan 16:12 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

expolicajac
Upravo tako.
Pozdrav
I za Vasu

Pa gde si ti devojkoMalo je dosadno bez tebe ovde. Jel si se ti to nama vratila iz inostranstva ili se to meni čini

Vratila se, ček da se raspakujem pa da se opet družimo na blogu
(pssst, šta piješ za ono "devojko" ? )
mariopan mariopan 16:16 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

skener92
mariopan!

dobro dosla, dugo te nije bilo!


Hvala, bolje vas našla
Vidim da je sve ok na blogu, samo da se raspakujem pa da se pridružim, ali ceo dan mi dolaze komšije, prijatelji i drugarice pa nikako da stvarno pogledam šta se radi na blogu, koga ima i kako ste mi svi?
Pozdrav
tsunade tsunade 16:24 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"


A ako vam je dobro, onda ništa!


a ako vam je loshe... onda je do jaja!
Dr M Dr M 16:49 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Razlog njihove nepopularnosti leži u tome što zastupaju interese koji se direktno suprotstavljaju interesima Srbije.


Tamo nizblogno sam već pitao da li smo se dogovorili šta su vitalni interesi Srbije.

Ali, bolje da ne otvaramo tu temu sada, prevelika je za ovaj blog.
mlekac mlekac 17:37 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

kakapo
Vasilije tebe nikako da 'pohvatam' u kom jatu ti letis?

E, kada bi to bilo tako jednostavno. Pri tome ne mislim na Vasilija (koji će ti verovatno i sam odgovoriti), nego i na mnoge od nas. Toliko toga se dešavalo proteklih decenija. Ko je nije hteo da sedi ispod stola i očajava pokrieven ćebetom po glavi, danas se i sam se zaprepasti u čemu je sve učestvovao, čemu je sve prisustvovao, s kim je pričao i s kim se družio, gde je sve bio i šta se potom dešavalo.


Pod uslovom da ima obraza da se pogleda u ogledalo i da je dovoljno covek da to sebi prizna!
mlekac mlekac 17:48 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

mariopan

Pozdrav


Nemas pojma koliko mi je drago da te vidim opet medju nama!
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:49 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

automatic
Tako je govorio „Peščanik"

...ali niko nije hteo da sluša.

Zato nam je ovako kako je.

Da, zaista doktore, gde bi nam bio kraj da smo radili po njihovim instrukcijama?


E, a koje su to bile njihove "instrukcije"? Ili samo onako, lupetaš?
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:38 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

princi
A sad ozbiljno - nikakve tu konstruktivnosti nema...

Вероватно сам последњи на овом свету за кога би могло да се тврди да спада у следбенике секте Пешчаник али зар није претерано од једне радио емисије очекивати некакву (претпостављам да се мисли на политичку) "конструктивност"? Мислим, то једноставно није њихов посао.


Nije preterano nego je indikativno. Zbog čega se na Peščanik uvek digne ovolika galama? I zašto bi Vasa najsrećniji bio da ih nema (nije mu prvi put - hapšenje, zabrana, odavno sam rekao da je najgori skojevac medju nama), kao da je maltene svaka emisija pokušaj državnog udara. A sećam i vremena kad se ubijao ovde da dokaže kako je njihova slušanost beznačajna, uticaj zanemarljiv, ali svejedno, trebalo bi ih zabraniti, valjda, za svaki slučaj.

Nešto tu debelo nije u redu, ja mislim da je to nečista savest. Iz istog razloga zašto ljudi organski mrze Natašu Kandić, kao što su mrzeli pokojnu Biljanu Kovačević.

Ako pogledaš komentare dole, videćeš ljude koji nikad nisu slušali Peščanik nego onako, o emisiji baljezgaju po inerciji, a zastupaju gotovo sve ono što sagovornici Peščanika govore sve ove godine.

Jebem li ga, meni to odavde iz daleka deluje prilično šizofreno. Mada, kad se prisetiš da cela ta ideja o ektremizmu, kao isto je Peščanik i Radikalski talasi, dolazi iz Antonić-Vukadinović kuhinje, što znači Potpisnika Peticije, onda ti je valjda jasno.
maksa83 maksa83 19:52 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

. Iz istog razloga zašto ljudi organski mrze Natašu Kandić

Ja bih se sad izjasnio po pitanju Nataše Kandić - ne mogu da kažem da je organski mrzim, ali je prilično, aj da kažemo - prezirem, pošto je a) profi narikača, što mi samo po sebi izaziva konvulzije kao zanimanje, više razumevanja imam za autentične budale-volontere, b) prisustvala je svečanom qrcupalcuproglašenju Kosova (za koje mene lično zabole uho, ali to nije bitno, međutim indikativno je za njenu Objektivnost) i stajala je tamo sa Tačijem, Haradinajem i ekipom i - naj-naj-naj-važnije - c) kada je oslobođen Haradinaj (pošto je 8 svedoka doživelo spontano intravenozno trovanje brzo lansiranim olovom, o kako zgodno!) njen komentar je bio da "Haški Tribunal nije dorastao slučaju Haradnaj". Gospođo, vi ste kosmički ološ.


P.S. Čekao sam prtljag na nekom aerodromu sa njom. Načičkanija je gedžetima od tebe, mene i Onog Kog Obojica Znamo zajedno.

P.P.S. Ovaj blog je naravno Crvena Haringa, i služi tome da se a-evo-šta-je-govorio-peščanik-što-njih-ne-prozivaju skrene pažnja sa Koštunice (čiji si, da se ne lažemo Vaso, ipak - fan).
monamia monamia 20:01 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

monamia monamia 20:13 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"


maksa83
19:52 27.03.2011
Re: Tako je govorio „Peščanik"
. Iz istog razloga zašto ljudi organski mrze Natašu Kandić

Ja bih se sad izjasnio po pitanju Nataše Kandić - ne mogu da kažem da je organski mrzim, ali je prilično, aj da kažemo - prezirem, pošto je a) profi narikača, što mi samo po sebi izaziva konvulzije kao zanimanje, više razumevanja imam za autentične budale-volontere, b) prisustvala je svečanom qrcupalcuproglašenju Kosova (za koje mene lično zabole uho, ali to nije bitno, međutim indikativno je za njenu Objektivnost) i stajala je tamo sa Tačijem i ekipom i - naj-naj-naj-važnije - c) kada je oslobođen Haradinaj (pošto je 8 svedoka doživelo spontano intravenozno trovanje brzo lansiranim olovom, o kako zgodno!) njen komentar je bio da "Haški Tribunal nije dorastao slučaju Haradnaj". Gospođo, vi ste kosmički ološ.


DA, kosmički ološ !!!!!
Najtačnije o NK ikad napisano.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:43 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

srdjan.pajic
Nešto tu debelo nije u redu, ja mislim da je to nečista savest.


Ma idi bre Srkisa, ti kad ga lupis, ti ga BAS lupis ... ja sam otisao iz JUGOSLAVIJE a ne iz Srbije - raspad je poceo malo posle toga. Sta mene ima za bilo sta da girze savest. Ali po pitanju Natase ti je vec odlicno odgovorio Maksa, on se bar retko mesa u politicke diskusije za razliku od mene, pa ne mozes mu prebacis neku politicku pristrasnost...

E sad u vezi ove prinicijeve "radio emisije": sto se mene tice, ne radi se o njoj nego o jednoj grupi ljudi koji stalno gostuju u toj emisiji ali koji uglavnom gostoju i u politickom savetu jedne partije i koji u javnosti stalno zastupaju odredjena politicke stavove, organizuju politicke akcije, pisu peticije (oni to pisu sto puta cesce nego potpisnici ove "aktuelne" pa se niko ne buni ) ... pisu kojekakve politicke pamflete, organizuju hajke na razne politicke neistomisljenike i sl. Ceo taj konglomerat mi cesto ovde na blogu (a i sire) etiketiramo kao "drugosrbijance" ... ja sam ih zvao i LDPetc i sl. Vec sam negde rekao, iako je u nazivu bloga Pescanik, za mene nije jedino bitno sta je svojevremeno pricala neka tamo Ceca, nego sta su pricali i njeni stalni gosti od kojih su neki gore i citirani...

E sad koliki je njihov uticaj u javnosti? Jbg. to je stvar za diskusiju. Moj utisak je da se u zadnje vreme povecava i da prelazi granice slusanosti Pescanika i citanosti e-novina. I ne krijem da mi se to ne svidja pa se onda, kao sto vidis osecam izazavanim da iznesem neke stvari koje smatram nekonzistentnim u njihovom nastupu - da ne upoterebim neku tezu rec pa da mi se moj najomiljeniji skojevac ne oseti povredjenim
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:18 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Maksa
P.P.S. Ovaj blog je naravno Crvena Haringa, i služi tome da se a-evo-šta-je-govorio-peščanik-što-njih-ne-prozivaju skrene pažnja sa Koštunice (čiji si, da se ne lažemo Vaso, ipak - fan).


Hehe posto se slazemo u glavnom delu tvog posta, odgovoricu ti samo na ovaj PPS. Mada se i ovde slazem sa u principu da se ovaj moj blog moze nazvati "a-evo-šta-je-govorio-peščanik-što-njih-ne-prozivaju" jedino ne vidim kakvo je to "skretanje sa Kostunice" posto se ovde radi samo o drugoj strani iste medalje. Uostalom kao sto se vidi iz diskusija u koje sam i sam ukljucen Kostunica je tema i ovoga bloga...

Hm a da li sam ja Kostunicin fan? Ni na kraj mi pameti nije da te ubedjujem da nisam ili pak da ti razbijam iluziju "psihologa" koji malom Vasi otkriva nesto cega nije ni sam svestan ... Ovog naseg Srkisu jos mogu lakse da razumem kad mi "prebacuje" da sam Tadicev ili Jeremicev fan posto sam se u ovim nasim blogovskim-politickim prepucavanjima neuporedivo cesce njih zastupao nego sto sam ih kritikovao (hm, nesto se ne secam da sam mladjanog Jeremica uopste i kritikovao ... Tadcia vec jesam)

Ne kapiram samo zasto mislis da bih ja uopste skrivao da sam Kostunicin fan? Od koga bih se plasio i zasto? Meni cak licno u ovim politickim diskusijama fali po neki fan od Kostunice, Nikolica, Dacica, Velje etc. Zar to onda ne bi bilo interesantnije? Ili si i za to da imamo ovde samo one koji se slazu?

E sad kad sam vec poceo da se ispovedam da kazem sta mislim o Kostunici (a ti mi posle protumaci sta ja stvarno mislim duboko u podsvesti ):

Kao prvo mnogo je bre kilav Drugo ne svidja mi se to preterano insistiranje na nacionalnom pitanju. Srbija jeste drzava srpskog naroda koja treba i moze da se maticnom drzavom srpskog naroda, ali ona PRE SVEGA treba da bude drzava svih njenih gradjana. To sa resavanjem "nacionalnog pitanja" je stvar proslosti - sad glavna tema mora da bude ekonomija i izlazak iz ekonomske krize...

E sad sta mislim da je ok kod njega: ni jedan drugi nas politicar nije pokazao da je spreman da se odrekne vlasti zarad nekih svojih stavova - a to izaziva kod mene odredjen stepen postovanja. Posebno kad bi vecina ostalih kolega bila spremna na sve samo da se doocepa svog parceta vlasti po svaku cenu. I vec negde napisah da mislim da je za demokratiji u Srbiji bitno da Kostunica & DSS ostanu u parlamentu zato sto su oni jedina ozbiljna partija koja predstavlja neku alternativu.

Ako je to za tebe dovoljno da se smatram Kostunicinim fan-om - onda ok, po tvojim kriterijumima, jesam. Po mojim nisam.

maksa83 maksa83 21:46 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

posto se ovde radi samo o drugoj strani iste medalje

Samo jako jaaaako površno.

Mislim, manimo se sofizama - ko se 12. marta baš Poradovao?

Cece?

Ne bih rekao.
jedan.kub jedan.kub 22:01 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Vetrokaz

ps-edit: I kako, i KAD "poslusati" Pescanik kad oni pricaju stvari koje su dijametralno suprotne onome sto su takoreci "do juce" pricali?

Pokazuju koliko su samostalni. Bitan je motiv (karijera) i opšta klima u medijima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:22 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

maksa83


Ja bih se sad izjasnio po pitanju Nataše Kandić


Ok, da te onda pitam za mišljenje na drugačiji način. Da se 1, 2, 3, i šta god još slično nije desilo, dakle da je NK bila uzoran gradjanin, ćutala i radila posao koji je inače radila, znači zastupala na sudu žrtve zločina koje su naši sunarodnici počinili po komšiluku, da li bi joj imidž generalno bio sasvim drugačiji? Da li bi je ljudi uvažavali, jer radi posao koji je mrzak i težak, ali se mora uraditi?

Ili, ako je zgodnije ovako: da li je njen imidž kad je počela da se bavi tim poslom bio ok, ali se vremenom pokvario kad su izbile na videlo te prljavštine koje si pobrojao?

U sećanju mi je da je od početka bila omraženi lik, pošto tera samo Srbe na sud, a ne i Albance, Hrvate, Bosance, Mudžahedine, NATOvce i sve ostale (BTW, ovo je inače dugo bio jedini argument protiv nje koji sam čuo), izvini ako grešim.

Za mene lično bi ono što je potpuno diskvalifikuje u vezi sa time čime se bavi bilo da je, zahvaljujući njenom zastupanju, za ratni zločin osudjen neko potpuno nevin. Ili da je njenom nestručnošću na slobodi ostao neki ratni zločinac, čije je žrtve zastupala. Takodje bi je diskvalifikovalo da se našao neko drugi da zastupa ovakve žrtve, a da je Nataša to sprečila ili pokušala da spreči, i preuzme posao za sebe. Ako se to desilo, onda sam ja neinformisan i spreman sam da pojedem sve što sam o njoj dobro pomislio-napisao.


PS Da odma predjem na PPS. Slažem se, Vasa ovde valja haringe već par poslednjih blogova. A i pre toga. Što nema toliko veze sa time da on gotivi Kalašnjikova, koliko mrzi ove drugosrbijance i srce bi mu bilo na mesto da to malo preduzeće vidi zatvoreno, pa da mirne duše može da odloži NIN-ove is 80tih i divx-e sa 2. dnevnikom iz devedesetih na policu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:58 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Ma idi bre Srkisa, ti kad ga lupis, ti ga BAS lupis ... ja sam otisao iz JUGOSLAVIJE a ne iz Srbije - raspad je poceo malo posle toga. Sta mene ima za bilo sta da girze savest.


Nisam mislio samo na tebe, Vaso, ali ok, kapiram sad taj novi fazon: napad na mene je napad na Srbiju, i obrnuto. Mada me ne čudi da i tebe malo žiga u predelu savesti, jer nekako sam ubedjen, potpuno bez ikakve osnove, da bi ti (je) i Cobek bio drag, kao što je Koštunica, Tadić, Dodik, samo da je kojom nesrećom živ. Mislim, takav si ti, pališ se na vlast, autoritete, državu, mitove.

Ono što su Cece i većina pobrojanih ličnosti svojevremeno pričale o Djindjiću su više puta javno progutali u Peščaniku, što bi znao da si pratio i slušao, i sada se verovatno ne bi kao som upecao za udicu koju ti je dobacio NSPM. To što kažeš da ti smeta što neka grupa ljudi koja se organizuje i zastupa neke stavove u javnosti, znači da ti smetaju stavovi koje zastupaju. Što je isto tako razumljivo, kao što je razumljivo bilo da se DSS onoliko jogunio kad se otkrilo koliko su do grla zaglibili u pljački državne imovine, dok su vama naivčinama prodavali maglu o Kosovu, pariotizmu, suverenosti, majci rusiji, i sličnim munjama.



Maksi teško da mogu bilo šta da prebacim. Što ne znači da se slažemo u svemu, ali oko DSS-a i Koštunice, čini se, pokazujemo zavidno jedinstvo, što bi tebe trebalo da brine.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:17 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

maksa
Mislim, manimo se sofizama - ko se 12. marta baš Poradovao?


Nisam bio u Srbiji pa ne znam tacno. Ali bih rekao da je stepen "radovanja" morao da bude najveci medju onima kojima je Djindjic najvise stao na "zulj": SRS und SPS

Sledeca politicka opcija koja je je bila u konkurentnom odnosu sa Djindjicevom strujom je DSS. Da li i koliko su se oni radovali ne znam ... ja licno bih ocekivao da je tu bilo i jednih i drugih: oni politicki najzaludjeniji su se mozda radovali ali bih licno ocekivao da Kostunica nije bio medju njima (ok, znam ti ces odmah da kazes: evo ga "fan" ) ali i jedan veliki deo pristojnih i razumnih pristalica DSS. Iz prostog razloga sto su, i pored rivaliteta, Kostunica i Djindjic bili i nekadasnje kolege i zajedno sa Micunovicem bili i osnivaci one prve "verzije" DS ...

Ako pokusavam (opet) da analiziram sebe mozda je to jedan od razloga zasto ja o Kostunici imam i danas dobro misljenje: za to kratko vreme nase demokratije pocetkom 90-ih koje sam ja licno imao prilike da dozivim je bila bas ta DS 1.0 sa Micunom na celu i Kostunicom i Djindjicem kao "shooting stars". Kasnije njihove podele sam doziveo iz daljine, nisam sa njima bio odusevljen ... Djindjic mi se ipak najvise svidjao kao najenergicniji i najpvispreniji. Ali ni o ovoj drugoj dvojici nisam nikad imao lose misljenje. Nemam ni sad - nezavnisno da li se (ne) slazem sa jednim ili drugim konkretnim stavom/potezom (kao sto se ne slazem ni sa svim sto je radio Djindjic)...
princi princi 23:18 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Za mene lično bi ono što je potpuno diskvalifikuje u vezi sa time čime se bavi bilo da je, zahvaljujući njenom zastupanju, za ratni zločin osudjen neko potpuno nevin. Ili da je njenom nestručnošću na slobodi ostao neki ratni zločinac, čije je žrtve zastupala.

Па, петљала је нешто око прикупљања доказа "против" Харадинаја. Као што је речено, Харадинај је управо ослобођен због недостатака истих. Наравно, чим је Харадинај ослобођен оштрица њене оптужбе није била толико упућена Хагу, колико Србији, иако је управо она лично, тј њен Фонд "скупљала" доказе по Косову. Ако у Америци за овакав интерфиренс не би фасовала бар 20 година робије не би ниједну.

Поред тога, познато је да је Туђману предала спискове Срба избеглих 1995. из Крајине, и да су ти спискови послужили за дизање оптужница којима се опструирао повратак Срба у Крајину.

Потпуно се слажем с Максом, најблаже што се за НК може рећи је да је murky и seedy карактер.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:25 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Srkisa
da bi ti (je) i Cobek bio drag


eto ga opet lupeta .. Cobek mi nikad nije bio drag - naprotiv, iz cuga (od 8.sednice - ranije nisam ni znao za njega) sam bio protiv njega i nije mi se uopste svidjao. Za njega imam jos ponajvise razumevanja u zadnjih desetak godina, kad vidim kako ga svaka susa (iz Srbije i okoline) pljucka i okrivljuje za sve i svasta. A posebno mi smetaju oni koji su po mnogiim stvarima bili neuporedivo gori ... pa onda jos sve svaljuju na njega, POSEBNO ono za sta su oni sami krivi. Ok iracionalnu mrznju vas kojima je on upropastio mladost u 90-im mogu i da razumem ... ali mi opet nekako izgleda logicno da bi ljudima moglo da bude bitno i to da sagledaju REALNOST kakva je ona zbilja bila ...
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:37 27.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Ok iracionalnu mrznju vas kojima je on upropastio mladost u 90-im mogu i da razumem ... ali mi opet nekako izgleda logicno da bi ljudima moglo da bude bitno i to da sagledaju REALNOST kakva je ona zbilja bila ...


Šta sam rekao, srce ti zaigra kad se pomene Sloba. Ali ovu rečenicu ću, mislim da sačuvam, takav je to jedan biser koji se sam u sebe urušava:

Vasa
Ok iracionalnu mrznju vas kojima je on upropastio mladost u 90-im mogu i da razumem ... ali mi opet nekako izgleda logicno da bi ljudima moglo da bude bitno i to da sagledaju REALNOST kakva je ona zbilja bila ...


freehand freehand 00:05 28.03.2011

A kako bi bilo

da ekipa oko Prepodobnog St. Vojislava The Virgin and Modestyja oformi kontra-emisiju?
I da se zove "Tucanik".
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:13 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

princi
петљала је нешто око прикупљања доказа "против" Харадинаја. Као што је речено, Харадинај је управо ослобођен због недостатака истих. Наравно, чим је Харадинај ослобођен оштрица њене оптужбе није била толико упућена Хагу, колико Србији, иако је управо она лично, тј њен Фонд "скупљала" доказе по Косову. Ако у Америци за овакав интерфиренс не би фасовала бар 20 година робије не би ниједну.

Поред тога, познато је да је Туђману предала спискове Срба избеглих 1995. из Крајине, и да су ти спискови послужили за дизање оптужница којима се опструирао повратак Срба у Крајину.

Потпуно се слажем с Максом, најблаже што се за НК може рећи је да је murky и seedy карактер.


Čekaj princi, malo je sve ovo što kažeš rekla - kazala. Za ovo sa Hagom i Haradinajem, sećam se da je tu navodno naše tužilaštvo nešto debelo zasralo, plus su pobijeni razni svedoci. Ako se ne varam, naše tužilaštvo je imalo navodno ohohoho dokaza protiv Haradinaja, još iz vremena Slobe, a posle se ispostavilo da to izgleda baš i nije tako. Tako da nisam siguran koja je onda tu njena uloga u oslobadjanju Haradinaja bila.

Jesu li dokazi koje je ona pribavila bili nedovoljni, ili se sumnja da je ona tu nešto promenila-prikrila? I ako je ovo drugo u pitanju, pogotovu što je posle napala naše tužilaštvo, malo mi je neobično da joj to neko nije utrljao na nos.

Što se ovih spiskova izbeglica tiče, ne razumem, jel' to ona dala spiskove ljudi koji su osumnjičeni za ratne zločine u Hrvatskoj? Ili onako generalno spiskove svih koji su proterani? Ako je ovo drugo, ne kapiram zašto bi ih ona dala, a ne bi ih dala država kojoj je valjda u interesu da se izbeglice vrate tamo odakle su došle. Takodje, ne razumem zašto bi Hrvatska u bilo kom od ta dva slučaja postupila drugačije, do da proveri svakog ko se vraća. Ok, njima na dušu što su to zloupotrebili, ali tako bi onda bilo da im Kandićka i nije dala te nekakve spiskove.

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:27 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

srdjan.pajic
Šta sam rekao, srce ti zaigra kad se pomene Sloba. Ali ovu rečenicu ću, mislim da sačuvam, takav je to jedan biser koji se sam u sebe urušava:


Ah i ti bi sad da dokazes da ja nesto u potaji mislim (volim) ali se iz nekih tajanstvenih razloga plasim da priznam. Ne znam samo sto bih se plasio? Pa Slobina partija je sada na vlasti. Njegov ministar Mrka ima nejgovu sliku iznad glave ... a samo jedan anonimni Vasa bi iz nekih samo tebi znaninih razloga morao da skriva to svoje "tajno igranje srca". Ali srecom tu je Srkisa "psiholog" koji ce da "raskrinka" - sa cvrstim i neoborivim dokazom u vidu citata...

Aj' laku noc Srkisa i ostali... ako je i od mene previse je . Red je da i ja odem na zasluzeni odmor...
princi princi 00:57 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Čekaj princi, malo je sve ovo što kažeš rekla - kazala. Za ovo sa Hagom i Haradinajem, sećam se da je tu navodno naše tužilaštvo nešto debelo zasralo, plus su pobijeni razni svedoci. Ako se ne varam, naše tužilaštvo je imalo navodno ohohoho dokaza protiv Haradinaja, još iz vremena Slobe, a posle se ispostavilo da to izgleda baš i nije tako. Tako da nisam siguran koja je onda tu njena uloga u oslobadjanju Haradinaja bila.

Сине, упао сам у осињак обожавалацаликаидела. Што је Васи Воја, то је Пајићију (немој одмах да скачеш, зајебавам се!) НК. Илити, чим се помене НК, Пајићу одмах проради жила глупача. Слушај, ти ако мислиш да је Србија Шведска, и ако мислиш да се у српском правосуђу зна ко пије а ко плаћа, онда мора да Србију дуго ниси обилазио. НК се директно петљала у истражни поступак тако што је имала приступа и, по сопственом признању, "прикупљала" доказе по локацијама којима Србија као држава није смела ни да присмрди (иначе би фасовала још једног Милосрдног, онако с бока). Уз активну опструкцију процеса државно организованог "прикупљања" доказа, суд је, колико знам, узео и њене "доказе" узео у разматрање и пресудио да нису довољни да се осуди вишеструки убица.

Што се тиче трљања носа, тога има колико хоћеш (почев од оних фамозних дељења супер екстра грантова свом ексу Лазару-непоткупљивом-Стојановићу, па до пичакарања око дељења лове којег је, чини ми се, било и овде по блогу), једино је питање имаш ли стомак и уши за то или не. Гледе покретања поступака, НК има довољно јака леђа и мрежу да би у Србији сваки поступак против ње био окарактерисан као "ограничавање људских права", тако да, без бриге, њој сигурно неће фалити ни длака с главе (бар до тачке кад се том њеном заштитнику то не буде дебело исплатило, за шта су, због тренутне безначајности Србије у скоро сваком погледу, шансе јако мале).

Оно што је мени фасцинантно у свему томе је како се један тако опскуран лик, која мени највише личи на теткицу у некој приградској ОШ, уздигла до тих висина да ведри и облачи по српском антиратном лобију (и штавише буде изабрана у 50 најзначајнијих светксих фаца по Times-у). Мислим, Биљана Ковачевић Вучо је ипак била део владајуће номенклатуре, београдских кругова, жена која је до доласка Милошевића припадала владајућој елити. Али, НК је до 1991. била ноубади.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:11 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

princi

Сине, упао сам у осињак обожавалацаликаидела.


Jebote, princi, uvek me ispreskačeš na istu foru, potežući neke biografske detalje likova o kojima diskutujemo, od pre '88-e, što ja ili ne mogu da proverim, a i da mogu, obično nema neke veze sa onim o čemu pričamo. Ok, prihvatam, što ti jednom davno reče, tu verovatno nema nikog bez putera na glavi, i šta sad?

Mene zanima - jel' Kandićka korektno zastupa tamo neke žrtve ratnih zločina ili ne? Jel' zaglavio na robiji neko nevin zbog nje? Jel' ima neko drugi, bolji, da to radi? Kako to da nema? Jel' niko nema muda, ili je i dalje nepatriotski trpati naše zločince u zatvor? Ne znam za ovo njeno muvanje sa dokazima zbog čega je, kako ti kažeš, oslobodjen Haradinaj, a ne znam ni kako to da proverim, sem da pitam nekog u tužilaštvu (ili Šabića. Ok, šala.)

Aj', nije važno, smorih, bojim se da je ovo natezanje bez kraja, mada ćeš mene sigurno lakše ubediti da je Kandićka djubre, nego što ćeš Vasu ubediti da je ok da se Koštunica odazove sudskom pozivu.

princi
то је Пајићију (немој одмах да скачеш, зајебавам се!)


E, jesam ti pomenuo da me je u armiji, od ćorke, spasao jedan Albanac? Kakav užas! Od tad sam, biće, slab na njih .
Hansel Hansel 07:48 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Virtuelni Vasilije
Ok iracionalnu mrznju vas kojima je on upropastio mladost u 90-im mogu i da razumem ... ali mi opet nekako izgleda logicno da bi ljudima moglo da bude bitno i to da sagledaju REALNOST kakva je ona zbilja bila ...

Izvini, VV, mislim da ti je potreban poseban blog za elaboraciju napisanog, da nam objasniš tu realnost koju smo mi ovde previđali. U međuvremenu, samo da kažem da je svaka mržnja iracionalna, ali da može da ima sasvim racionalne razloge. Svaka racionalna analiza ustanoviće da je on najodgovrniji u svemu tome. Ako pak misliš na druge strane u ratnim sukobima, tu se može malo dugačije diskutovati o raspodeli odgovornosti za rat, izgleda da su ga vođe sa svih strana htele, ali da je jedna od njih rekao da neće rat, a pre svih Milošević, rat(ov)a ne bi bilo.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:08 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

maksa83 b) prisustvala je svečanom qrcupalcuproglašenju Kosova (za koje mene lično zabole uho, ali to nije bitno, međutim indikativno je za njenu Objektivnost) i stajala je tamo sa Tačijem, Haradinajem i ekipom i - naj-naj-naj-važnije - c) kada je oslobođen Haradinaj (pošto je 8 svedoka doživelo spontano intravenozno trovanje brzo lansiranim olovom, o kako zgodno!) njen komentar je bio da "Haški Tribunal nije dorastao slučaju Haradnaj". Gospođo, vi ste kosmički ološ.

Potpis, pečat, orden, preporuka!
buba_truba buba_truba 15:35 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
Nemam nameru da Te uveravam..

Ni ja da Tebe razuveravam. Debatujemo...

Država raskrečena izmedju Istoka i Zapada, tajkuna i kazana, optimizma i stiropora, Dedinja i Jablanice..

A kad nije bila raskrečena?

Meni nije dobro i uveren sam da Peščanik radi za moje bolje kad proziva krivce.

Rekoh već da ni meni nije dobro... a Peščanik je verovao (i ja sam verovala) da radi za naše dobro i kada su prozivali Đinđića. Sad se posipaju pepelom i to vrlo ružno i agresivno. To me odbija, nisu mi iz oka ispali, a i da jesu...
freehand freehand 15:53 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Sad se posipaju pepelom

Sebe pepelom a ja često, kad gospoja Lukić progovori imam utisak da me posipa nuzproduktima varenja u svom crevnom traktu.
Naročito kad se zagrcne od uzbuđenja veličajući sve što je kontra ovoga ovde: dupeglavca Kacina, novog prebogatog predsednika Republike Kosova (to je u toj emisiji svršena stvar, rešena delovanjem Kosmičke pravde), šeficu pregovaračkog tima te prastare državne tvorevine; svakog ambasadora koji podvikne u Beogradu, Haški sud, NATO i svakog zeku koji na nas zašilji.
Dočim, sve što na bilo koji način ide iza prideva srpski ima odmah i neizostavno biti potopljeno u katran i uvaljano u perje, pa kao takvo gurnuto u furunu te u tom procesu nastali dim uhvaćen u flašu i bućnut u septičku jamu.
E to oće malo da ide na ganglije, inače je odlično, nemam reči.
Dr M Dr M 17:43 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

sve što na bilo koji način ide iza prideva srpski ima odmah i neizostavno biti potopljeno u katran i uvaljano u perje, pa kao takvo gurnuto u furunu te u tom procesu nastali dim uhvaćen u flašu i bućnut u septičku jamu.


Ja to prepoznajem kao onu poslovicu Na ljutu ranu, ljut lek.

Previše smo kljukani lažnim srpstvom pa se ono pravo i ne prepoznaje. Moguće je da Peščanik, ponekad, sa prljavom vodom izbaci i dete ali je baš previše prljave vode.
freehand freehand 17:47 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
sve što na bilo koji način ide iza prideva srpski ima odmah i neizostavno biti potopljeno u katran i uvaljano u perje, pa kao takvo gurnuto u furunu te u tom procesu nastali dim uhvaćen u flašu i bućnut u septičku jamu.


Ja to prepoznajem kao onu poslovicu Na ljutu ranu, ljut lek.

Previše smo kljukani lažnim srpstvom pa se ono pravo i ne prepoznaje. Moguće je da Peščanik, ponekad, sa prljavom vodom izbaci i dete ali je baš previše prljave vode.

Pa ti doco kako hoćeš, al ih ja ni u porodilište ni u zabavište ne bih puštao. A ni u osnovne škole, kad bolje razmislim. Mnogo olako tu decu bacaju, a korito suvo odavno.
Dr M Dr M 18:07 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Pa ti doco kako hoćeš, al ih ja ni u porodilište ni u zabavište ne bih puštao. A ni u osnovne škole, kad bolje razmislim.


To i jeste emisija za one +18.

Ipak, da li si potpuno siguran da se ono korito ne navodnjva kako kome zatreba?

A na dete mislimo samo nas dvojica.
freehand freehand 18:10 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
Pa ti doco kako hoćeš, al ih ja ni u porodilište ni u zabavište ne bih puštao. A ni u osnovne škole, kad bolje razmislim.


To i jeste emisija za one +18.

Ipak, da li si potpuno siguran da se ono korito ne navodnjva kako kome zatreba?

A na dete mislimo samo nas dvojica.

Aj ti lepo kod kolege očnjaka, polako.
Jebote, bušno korito ko sito a on se boji da ga ne prepuni?!
Dr M Dr M 18:18 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

bušno korito ko sito


Kofa je bušna, je bušna,, a ne korito.

A, kad pominjemo korito, srpstvo nije u koritu. U čabru je.
freehand freehand 19:22 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Dr M
bušno korito ko sito


Kofa je bušna, je bušna,, a ne korito.

A, kad pominjemo korito, srpstvo nije u koritu. U čabru je.

Splav, doco, splav.



Samo, nije lepo ni davljenicima srati po glavama, znaš.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 20:30 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Hansel
Izvini, VV, mislim da ti je potreban poseban blog za elaboraciju napisanog, da nam objasniš tu realnost koju smo mi ovde previđali


Nameru da napisem blog u kome bih pokusao, odnosno svi zajedno da pokusamo da obejktivno sagledamo Milosevica sa svih aspekata sam imao odavno. Kad cu i da li cu uopste za to naci vremena pitanje je. Inace nisam uopste rekao da ste "vi tamo previdjali" nesto. Sigurno da u Srbiji ima dosta ljudi koji i na njega gledaju realno. Recimo ja bih ocekivao da bih sa tobom relativno brzo dosao do prilicnog stepena slaganja ...

Ipak mi se cini da je jos prilicno daleko vreme kad se o Milosevicu u Srbiji pricati objektivano i realno. Tu mislim na preovladjujuce misljenje i stavove. Naravno da i danas ima sasvim razlicitih: od onih koja ga optuzuju za sve zivo ... pa do Mrke koji jos uvek drzi njegovu sliku na zidu...


Hansel
U međuvremenu, samo da kažem da je svaka mržnja iracionalna, ali da može da ima sasvim racionalne razloge. Svaka racionalna analiza ustanoviće da je on najodgovrniji u svemu tome.


Ovo mogu da potpisem i ja...


Ako pak misliš na druge strane u ratnim sukobima, tu se može malo dugačije diskutovati o raspodeli odgovornosti za rat, izgleda da su ga vođe sa svih strana htele, ali da je jedna od njih rekao da neće rat, a pre svih Milošević, rat(ov)a ne bi bilo.


I ovde se uglavnom slazemo mada ja mislim da SAMO Milosevic ne bi bio dovoljan. Sva trojica glavnih su mozda i mogla slozno da izbegnu rat. Mada je i to vrlo nerealna mogucnost. Sama podela jedne zemlje po prinicipu "prava naroda na samoopredeljnje" ali sa medjurepublickim granicama koje se nisu poklapale sa "narodnim granicama" ... i kad se jos uzme u obzir da su ove druge granice bilo kao "tigrova koza" pa jos kad se svemu doda mracna istorija. Vrlo je tesko zamisliti da je moglo uopste da prodje bez rata i sukoba...

pozz


princi princi 21:25 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"


Nameru da napisem blog u kome bih pokusao, odnosno svi zajedno da pokusamo da obejktivno sagledamo Milosevica sa svih aspekata sam imao odavno. Kad cu i da li cu uopste za to naci vremena pitanje je.

Иди, бре, Васо, кад се сад нисам срушио са столице од смејања никад нећу.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:31 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

princi

Иди, бре, Васо, кад се сад нисам срушио са столице од смејања никад нећу.


Hahaha po sto da ne ... zamisli tek kako bi se odusevio moj najomiljeniji skojevac Srkisa Pajic - odmah bi me proglasio glavnim Milosevicevim fan-om


Dr M Dr M 21:48 28.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

freehand
Dr M
bušno korito ko sito


Kofa je bušna, je bušna,, a ne korito.

A, kad pominjemo korito, srpstvo nije u koritu. U čabru je.

Splav, doco, splav.



Samo, nije lepo ni davljenicima srati po glavama, znaš.


Možda misle da se davljenik i za ...slamku `vata..
blogovatelj blogovatelj 02:17 29.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Moguće je da Peščanik, ponekad, sa prljavom vodom izbaci i dete ali je baš previše prljave vode.


Pa zato nije greota ni dete da se udavi?!
Ti ko da nisi doktor nego general.
Ma kak'i djeneral. Kralj!



Iliti:

"Padajte braćo! Plinte u krvi!
Ostavte sela nek gori plam;
Bacajte sami u oganj decu!
Streste sa sebe ropstvo i sram!

Sto rece Djura Jaksic.
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:59 29.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Virtuelni Vasilije
princi

Иди, бре, Васо, кад се сад нисам срушио са столице од смејања никад нећу.


Hahaha po sto da ne ... zamisli tek kako bi se odusevio moj najomiljeniji skojevac Srkisa Pajic - odmah bi me proglasio glavnim Milosevicevim fan-om




Nemoj, Vaso, ko boga te molim, nemam stomak za tvoje interpretacije RTS dnevnika iz 90tih. Pošto si Srbiju iz tog vremena samo na TV-u gledao, možeš uvek da pitaš, da ti ispričamo kako je, u stvari, bilo.

Ok, vidim da me je Maksa, po pitanju Kandićke, u preporukama ukantao sa 31:1 (ovu jednu mi je verovatno on dao, hvala Makso ). Dobar je to sempl javnog mnjenja, i to onog pametnijeg, koji zalazi ovde po blogu. Idem ja sad malo da se zanimam drugim stvarima, a vi ljudi vidite šta ćete.

A ti, Makso, da se spremiš za revanš, u pivu, na Tvrdjavi, od 7. Jula, pa na dalje, znaš već na kom stejdžu. Planiram da kampujem tamo sa ženom, pa nek ide život. Се видиме!
Dr M Dr M 08:06 29.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Ti ko da nisi doktor nego general.
Ma kak'i djeneral. Kralj!


Ma kak`i kralj, PreCednik!

Da si malo pazljivije usao u prijateljsku razmenu misli izmedju freehanda i mene primetio bi nasu zajednicku zabrinutost za sudbinu tog nesrecnog deteta.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:46 29.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

Srkisa
Nemoj, Vaso, ko boga te molim, nemam stomak za tvoje interpretacije RTS dnevnika iz 90tih. Pošto si Srbiju iz tog vremena samo na TV-u gledao, možeš uvek da pitaš, da ti ispričamo kako je, u stvari, bilo.


Hehe ja ne mogu da interpretiram "RTS dnevnik iz 90tih" posto sam svih tih godina gledao CNN i onu babarogu Amanpour-ku(i nervirao se). TV Bastilju sam gledao samo par puta godisnje kad dodjem u Srbiju (i to samo u "prolazu" ...ako sam uopste i gledao). I mogu ti reci da je CNN bio sto puta gori. Sto se tice RTS-a i najzatucaniji gledalac iz najzabacenijih krajeva Srbije je znao da on nece reci nista kriticki na racun milosevica - CNN je bio neuporedivo prepredeniji i prljaviji u svojoj propagandi - pa samim tim neuporedivo opasniji posto su njemu ljudi na zapadu verovali (mislim na vecinu obicnih ljudi)...

Ok, vidim da me je Maksa, po pitanju Kandićke, u preporukama ukantao sa 31:1 (ovu jednu mi je verovatno on dao, hvala Makso ). Dobar je to sempl javnog mnjenja, i to onog pametnijeg, koji zalazi ovde po blogu. Idem ja sad malo da se zanimam drugim stvarima, a vi ljudi vidite šta ćete.


Pa eto ti razloga da se zamislis malo nad sopstvenim politickim stavovima. Maksa se retko uopste i javlja na politicke teme, uzdrzan je i umeren - rekao bih da je neka sredina izmedju mene i tebe. A ja sam opet neka umerena sredina ako gledamo na celu Srbiju ... pa ti sad vidi gde si ti


freehand freehand 18:51 29.03.2011

Re: Tako je govorio „Peščanik"

A ja sam opet neka umerena sredina ako gledamo na celu Srbiju

Eh, a ja sam umorena sredina...
mlekac mlekac 12:00 27.03.2011

Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Cecine kritike treba posmatrati u celosti, il' nikako. A da bi ih posmatrao u celosti, morao bi da se vrnes, brat-bratu, jedno 25 godina unazad, pa da krenes od dokumentaraca na II programu radio Beograda i Niko kao ja...

Pescanik je samo direktni nastavak tog rada.
Goran Vučković Goran Vučković 12:52 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Cecine kritike treba posmatrati u celosti, il' nikako. A da bi ih posmatrao u celosti, morao bi da se vrnes, brat-bratu, jedno 25 godina unazad, pa da krenes od dokumentaraca na II programu radio Beograda i Niko kao ja...

Ostavljajući po strani trenutno "vruću" temu političke pozadine atentata, ovi uzorci gore, osmotreni iz današnje perspektive, nisu loši da se vidi tehnika "kritike vlasti" na Peščaniku. Pre svega zbog onih koji misle svojom glavom, da iskoristim jedan popularan stereotip.
Hansel Hansel 13:35 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Mlekac, mislim da znaš da moje poštovanje Cece i drugih iz "Niko kao ja" datira iz tih (mojih) mlado-zelenih vremena, ali zar ne misliš da bi najpre sama Ceca trebalo da integriše sve te (sopstvene) kritike? Ja sam čuo samo neku vrstu kajanja, bila je to valjda prva emisija posle 12. marta, otprilike - rečeno je bilo da je ubijen najbolji među nama, žalilo se zbog ranijih kritika. Ali, mnoge od tih kritika su imale opravdanja i zaista je šteta, neko reče, Dr M mislim, što se Peščanik nije TADA slušao. Pa i što ga sâm Zoran nije slušao.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:12 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

mlekac
Cecine kritike treba posmatrati u celosti, il' nikako. A da bi ih posmatrao u celosti, morao bi da se vrnes, brat-bratu, jedno 25 godina unazad, pa da krenes od dokumentaraca na II programu radio Beograda i Niko kao ja...

Pescanik je samo direktni nastavak tog rada.


Mlekac,

ja sam apsolutno nekompetentan da ocenjujem/kritikujem Cecin rad "u celosti". Dogadjanja kod nas sam u 90-im pratio iz daljine i prakticno jedini nas medij koji sam pratio redovno je onaj koji je bio dostupan u Nemackoj: NIN. U to vreme nije ni bilo Interneta a kasnije i kad se pojavio kod nas je dosao kasnije nego na zapadu. Za Cece i Pescanik sam saznao ovde na blogu u zadnje 4 godine posto su cesto bili tema nasih diskusija...

Moja namera i nije bila ovde da se bavim likom i delom neke Cece, nego vrlo aktuelnom temom kod nas - onim sto se zove "politicka pozadina ubistva Zorana Djindjica" a gore u tekstu je vrlo dokumentovano pokazano uticaj i delovanje jednog bitnog ucesnika u celoj prici u zadnjiih godinu-godinu i po dana pre njegovog ubistva. I tu ja ne mislim konkretno na jednu osobu nego na grupu ljudi od kojih su neki ovde citirani i koje sam ja nazvao "poznatim drugosrbijancima"...

Inace onaj podnaslov iz Pecata je ne samo upitna nego i kondicionalna recenica. Ne zelim da tumacim sta je njen autor tacno mislio ali moj stav je jasan: ne mogu se pozivati na krivicnu odgovornost ljudi koji su svojevremno kritikovali rad ondasnje vlade i Zorana Djidnjica. Nezavisno od toga da li su bili u pravu ili ne.

Pa i na danasnjoj politickoj sceni se razni akteri kritikuju, vredjaju, pljuju, mrze i raduju tudjim porazima (pa i tragedijama). Ali to nije i ne moze biti krivicna odgovornost i time se ne moze baviti sud (politicka eventualno moze biti). Evo sad taj isti Pescanik sprovodi hajku na Kostunicu (onog istog na cijoj je strani Ceca bila u prvom citatu). Znaci ako bi sada, ne daj boze, neko izvrsio atentat na Kostunicu onda bi drugosrbijanci trebalo da budu odgovorni za njega? Sto je naravno apsurdno - za atentat mogu da budu odgovorni samo izvrsioci i njihovi saucesnici. Oni koji nastradalog nisu voleli (ili ga cak mrzeli), koji su ga kritikovali (pa i pljuvali i vredjali) ne spadaju u te ...

pozz
freehand freehand 15:32 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Ne zelim da tumacim sta je njen autor tacno mislio ali moj stav je jasan: ne mogu se pozivati na krivicnu odgovornost ljudi koji su svojevremno kritikovali rad ondasnje vlade i Zorana Djidnjica.

Na krivičnu odgovornost poziva sud, i to po predlogu tužilaštva ili po privatnoj tužbi.
Ne vidim u čemu je tvoj problem?
Nije ti dovoljna peticija, pa bi još da pojačaš?
Evo sad taj isti Pescanik sprovodi hajku na Kostunicu (onog istog na cijoj je strani Ceca bila u prvom citatu).

Pošto već znaš šta je kondicional mogao bi još jednom pročitati citat koji sam navodiš, te utvrditi da bi Ceca na njegovoj strani bila kada bi...
Sto je naravno apsurdno - za atentat mogu da budu odgovorni samo izvrsioci i njihovi saucesnici.

Mogu i inspiratori i nalogodavci, ako se dokaže da takvi postoje i utvrdi im se identitet.
U konkretnom slučaju je o tome reč.
To što su autorka Peščanike i neki od njenih sagovornika obnevideli od ogorčenosti i mržnje prema izvesnim javnim ličnostima i političarima u Srbiji, ne znači da im treba i da im se može tovariti na grbaču svaka pokvarenština koja suprotnom taboru padne na pamet.
Unfuckable Unfuckable 15:39 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Ne zelim da tumacim sta je njen autor tacno mislio ali moj stav je jasan: ne mogu se pozivati na krivicnu odgovornost ljudi koji su svojevremno kritikovali rad ondasnje vlade i Zorana Djidnjica.


Mogu i inspiratori i nalogodavci, ako se dokaže da takvi postoje i utvrdi im se identitet.
U konkretnom slučaju je o tome reč.


potpis i na ovo.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:59 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

freehand
Na krivičnu odgovornost poziva sud, i to po predlogu tužilaštva ili po privatnoj tužbi.
Ne vidim u čemu je tvoj problem?
Nije ti dovoljna peticija, pa bi još da pojačaš?


Ono sto sam ja kritikovao je bilo neargumenotvano optuzivanje u javnosti - pre suda. Tu ne postoji neki MOJ LICNI problem ... ali kad smo vec kod toga, u cemu je tvoj problem? Valjda sto bi po tebi, trebalo da mi bude "dovoljna peticija" pa da o tome vise nista ne smem da kazem/napisem? Nisi ti obavezan da citas ono sto ja napisem...

freehand

Mogu i inspiratori i nalogodavci, ako se dokaže da takvi postoje i utvrdi im se identitet.
U konkretnom slučaju je o tome reč.


Nalogodavci su svakako direktni saucesnici - cesto odgovorniji i od samih izvrsiliaca. Ovo "inspiratori" je vec mnogo problematicnija kategorija ako se radi o direktnom navodjenju na ubistvo onda sigurno spada u neku vrstu saucesnistva. Ali to sto je neko mrzeo nekog ili pak sto se radovao necijem ubistvu vec ne moze da spada u tu kategoriju...

Ako po "konkretnim slucajem" misli na ono sto je bio predmet peticije - tu nema ni najmanjeg dokaza za tako nesto. Samo neka nejasna izjava o "karakteru pobune/strajka" (godinu i po dana pre ubistva) je smesna kao dokaz za bilo kakvo dovodjenje u vezu sa ubistvom ...

Ne mogu ja samo tek tako da kazem: freehand je odgovoran za necije ubistvo kao inspirator/nalogodavac i da pri tom ne navedem nikakav drugi dokaz - osim neke neodredjenje izjave godinu i po dana pre ubistva koja bi se MOGLA tumaciti kao neka vrsta podrske po nekom sasvim drugom pitanju...



freehand freehand 16:10 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Ne mogu ja samo tek tako da kazem: freehand je odgovoran za necije ubistvo kao inspirator/nalogodavac i da pri tom ne navedem nikakav drugi dokaz - osim neke neodredjenje izjave godinu i po dana pre ubistva koja bi se MOGLA tumaciti kao neka vrsta podrske po nekom sasvim drugom pitanju...

Pa to jeste. Freehanda ne možeš nikako. Ali Koštunicu, bogami, možeš, i te kako.
Mrzi me da ponovo navodim ovde, al imaš na blogu koji se time bavio, ili čak na dva, šta se tu sve dešavalo i ko je sve iz najbližeg okruženja tvog štićenika bio do perčina umuljan u selo njesra. Možebiti Unfa neće mrzeti da ti podastre par činjenica na tu temu.
Ono sto sam ja kritikovao je bilo neargumenotvano optuzivanje u javnosti - pre suda.

Sud ne optužuje u javnosti.
A i sve što Insajder radi može se smatrati za neargumenotvano optuzivanje u javnosti - pre suda.
E zato postoji krivično delo klevete, koje zna da košta, kad je dokazano.
Pa nek mediji izvole klevetati, a klevetani neka izvole tužiti.
U najprostijem rečeno.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:34 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

freehand
Mrzi me da ponovo navodim ovde, al imaš na blogu koji se time bavio, ili čak na dva, šta se tu sve dešavalo i ko je sve iz najbližeg okruženja tvog štićenika bio do perčina umuljan u selo njesra. Možebiti Unfa neće mrzeti da ti podastre par činjenica na tu temu.


Moze da "podastre" ko hoce, ali sumnjam i ja da ima neke svrhe posto sam i ja to sve citao ... cak i diskutovao na blogu Srdje Popovica i sa samim Sdrjom pa mi i dalje sve to izgleda neubedljivo...

Protiv Kostunice licno postoji samo taj JEDAN "dokaz" (izjava u vezi karaktera pobuna) sto je smesno...

Sve te druge protiv nekih Kostunicinih saradnika bi morale da imaju posledicu da sud ispituje njih ... pa da onda istraga, eventualno, dovede do sefa. Medjutim i tu nisam imao prilike da vidim ni jedan ozbiljan dokaz. Najvise optuzujuce deluje ono sto oni kazu protiv Ace Tomica, ali taj covek je vec bio u zatvoru u vreme sablje i sigruno je sve detaljno istrazeno pa je rezultat bio da je pusten na slobofu i cak mu je isplacena i odsteta - znaci nema dokaza.

Oni navode cak i recimo i ono saslusavanje/razgovor Legije sa Jocicem & Co prilikom hapsenja kao neki dokaz sto je smesno...

freehand
A i sve što Insajder radi može se smatrati za neargumenotvano optuzivanje u javnosti - pre suda.
E zato postoji krivično delo klevete, koje zna da košta, kad je dokazano.
Pa nek mediji izvole klevetati, a klevetani neka izvole tužiti.
U najprostijem rečeno.


E sa ovim se vec slazem u potpunosti...
Dr M Dr M 16:34 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Nalogodavci su svakako direktni saucesnici - cesto odgovorniji i od samih izvrsiliaca. Ovo "inspiratori" je vec mnogo problematicnija kategorija ako se radi o direktnom navodjenju na ubistvo onda sigurno spada u neku vrstu saucesnistva


Inspiratori, nalogodavci, to tako ide u filmovima o mafiji.

U domacim filmovima o pozadincima, Kapo di tutti kapi bi prevrnuo očima i, uživajući u viskiju, rezignirano rekao

Uh, kako mi se popeo na glavu onaj...! Što ne da Bog da ga zgazi auto..

A onda se konsiljere seti da zna jednog čoveka..

A jedan doglavnik počne da pušta abrove kako je bezbednost saobraćaja čista propast i da ljudi koji ne paze ginu kao muve...

A onda......

...onda pišemo članke i blogove i tužno klimamo glavama, i žalimo što je onaj bio tako neoprezan i ostavio nas da večno tugujemo.
mlekac mlekac 17:53 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Virtuelni Vasilije
mlekac
Cecine kritike treba posmatrati u celosti, il' nikako. A da bi ih posmatrao u celosti, morao bi da se vrnes, brat-bratu, jedno 25 godina unazad, pa da krenes od dokumentaraca na II programu radio Beograda i Niko kao ja...

Pescanik je samo direktni nastavak tog rada.


Mlekac,

ja sam apsolutno nekompetentan da ocenjujem/kritikujem Cecin rad "u celosti". Dogadjanja kod nas sam u 90-im pratio iz daljine i prakticno jedini nas medij koji sam pratio redovno je onaj koji je bio dostupan u Nemackoj: NIN. U to vreme nije ni bilo Interneta a kasnije i kad se pojavio kod nas je dosao kasnije nego na zapadu. Za Cece i Pescanik sam saznao ovde na blogu u zadnje 4 godine posto su cesto bili tema nasih diskusija...



Vasilije, ne prebacujem ti. Samo pokusavam da kazem da je kritika Cecin stil novinarstva jos od kako je pocinjala sa radom. E, sad, koliko su njene kritike na mestu a koliko su kritika radi kritike - u to necu da ulazim iz vrlo prozaicnih i licnih razloga.

Naime, igrom slucaja, radila sam sa njom od osnivanja emisije Niko kako ja pa sve do njenog odlaska iz Radio Beograda, pa stoga, smatram da nisam dovoljno objektivna, a ne bi bilo ni kolegijalno, da se odredjujem prema onome sto radi.

Meni je samo fascinantno to sto ona i posle 25 godina s istom ubedjenoscu 'jurisa na vetrenjace'.

Toliko.
jedan.kub jedan.kub 22:12 27.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Amnestija

za atentat mogu da budu odgovorni samo izvrsioci i njihovi saucesnici. Oni koji nastradalog nisu voleli (ili ga cak mrzeli), koji su ga kritikovali (pa i pljuvali i vredjali) ne spadaju u te ...

za inicijatore ili naručioce?
tsunade tsunade 17:23 28.03.2011

Re: Mnogo ti to sveze, Vasilije...

Meni je samo fascinantno to sto ona i posle 25 godina s istom ubedjenoscu 'jurisa na vetrenjace'.


eh sta bi posle 25 godina drugo mogla da radi. i ono sto je ranije znala, verovatno je zaboravila.
automatic automatic 12:29 27.03.2011

V

I onda i sada. I onda kad su ga kritikovali i napadali a i sada, kad ga dizu u nebo i pretvaraju u sveca. I ne samo to, nego optuzju, napadaju i okrivljuju druge za stvaranje "atmosfere i pozadine" a pri tom zaboravljaju da su i oni isto/slicno pricali/radili pre jedne decenije.

Ne znam Vasilije zbog čega se baviš ovakvim pojavama u našoj politici. Jasno je da se radi o ljudima koji nikada nisu razumeli šta je to Đinđić govorio, šta je radio, gde je želeo da odvede Srbiju...
Mislim da je, pored svega što si naveo, najgore od svega to što ta ekipa od njega stvara nekakav kult ličnosti ili kult vođe za kojim masa mora da ide, i da bi se Đinđić od svega lošeg u današnjem društvu najviše ljutio zbog činjenice da neko od njega pokušava da stvori kult ličnosti protiv kojeg se on toliko borio, tražeći od nas da uvek razmišljamo svojom glavom i da se ne povodimo za tuđim mišljenjem po svaku cenu.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:38 27.03.2011

Re: V

automatic
Ne znam Vasilije zbog čega se baviš ovakvim pojavama u našoj politici.


Pa one spadaju u ono sto me najvise pogadja kod nas. I mislim da je pogresno sto vecina ljudi ignorise te pojave pa onda ljudi kao sto su Sonja Biserko, Srdja Popovic, Natasa Kandic & Co imaju mnogo veci uticaj u nasoj javnosti nego sto po bilo kakvoj zdravorazumskoj logici pripada. I dok su te svoje stavove zatupali samo u Pescaniku i e-novinama, ni po jada ... Ali se sad njihov uticaj sve vise siri - evo Srdja Popovic je nedavno imao ogroman intervju u NIN-u ... tuzilac je nasao za shodno da daje izjave u javnosti koje se ticu ISKLJUCIVO njihovih optuzbi. I uspeli su da te svoje teme nametnu celom drustvu ... I zato mislim da je bitno da im se odogovori. I da se pokaze njihova nekonzistentnost i dvolicnost...

automatic

Mislim da je, pored svega što si naveo, najgore od svega to što ta ekipa od njega stvara nekakav kult ličnosti ili kult vođe za kojim masa mora da ide, i da bi se Đinđić od svega lošeg u današnjem društvu najviše ljutio zbog činjenice da neko od njega pokušava da stvori kult ličnosti protiv kojeg se on toliko borio


A najapsurdnije od svega je kad se busaju u grudi da su "Djindjicevi naslednici" i pri tom po nekim pitanjima kao sto je naprimer Kosovo, zastupaju dijametralno suprotne stavove...
automatic automatic 16:02 27.03.2011

Re: V

A najapsurdnije od svega je kad se busaju u grudi da su "Djindjicevi naslednici" i pri tom po nekim pitanjima kao sto je naprimer Kosovo, zastupaju dijametralno suprotne stavove...

Da, i ne samo kada je Kosovo u pitanju, već i kada su vitalni interesi Srbije u pitanju, ta ekipa se obavezno nalazi na strani koja ima interese suprotstavljene srpskim...
Dr M Dr M 16:13 27.03.2011

Re: V

Da, i ne samo kada je Kosovo u pitanju, već i kada su vitalni interesi Srbije u pitanju, ta ekipa se obavezno nalazi na strani koja ima interese suprotstavljene srpskim..


Voleo bih da neko, konačno, kaže koji su vitalni srpski interesi.

Izgleda da je koren svih podela to što se nismo dogovorili Šta su vitalni interesi gradjana Srbije.
freehand freehand 16:17 27.03.2011

Re: V

Voleo bih da neko, konačno, kaže koji su vitalni srpski interesi.

Esi ti doktor ili piroman?
Dr M Dr M 16:56 27.03.2011

Re: V

Esi ti doktor ili piroman?


Evo, bacam šibice u djubre i k`o da ništa nije bilo.



alselone alselone 13:08 27.03.2011

Ne znam sto ih spominjes toliko

oni su samo jedna od mutacija Klasicnog Novinarskog Sljama, utemeljenog pocetkom 90tih kod nas.
Hansel Hansel 13:38 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

Je l' ti to po onom Šešeljevom spisku koji je javno čitao '91-2., u kom je Ceca Lukić bila viđena kao članica SPO-a?
alselone alselone 13:39 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

Hansel
Je l' ti to po onom Šešeljevom spisku koji je javno čitao '91-2., u kom je Ceca Lukić bila viđena kao članica SPO-a?


Ne.
Hansel Hansel 13:46 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

OK.
tsunade tsunade 15:18 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

oni su samo jedna od mutacija Klasicnog Novinarskog Sljama, utemeljenog pocetkom 90tih kod nas.


ne slazem se. ovde nije rec o novinarima nego o prezenterima jedne radio emisije. drugo, ako je sljam utemeljen 90-tih, znaci da je u titovo vreme bilo boljih novinara?po mom misljenju u titovo vreme bilo je dosta dobrih drustveno-politickih delatnika koji su, poput gordane suse, nadezde gache i ekipe, krenule da kreiraju tzv nezavisnu novinarsku scenu napravivsi u tom procesu katastrofu koju generacije neche mochi da isprave.
alselone alselone 17:48 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

tsunade
ne slazem se. ovde nije rec o novinarima nego o prezenterima jedne radio emisije. drugo, ako je sljam utemeljen 90-tih, znaci da je u titovo vreme bilo boljih novinara?po mom misljenju u titovo vreme bilo je dosta dobrih drustveno-politickih delatnika koji su, poput gordane suse, nadezde gache i ekipe, krenule da kreiraju tzv nezavisnu novinarsku scenu napravivsi u tom procesu katastrofu koju generacije neche mochi da isprave.


ovaj tip sljama je definitivno utemeljen devedesetih. u titovo vreme je bilo mnogo sljamica, drugacije nije ni moglo (tesko je moglo da ne budes a gotovo nikako da budes "ozbiljan" sljam).
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:57 27.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

alselone
Hansel
Je l' ti to po onom Šešeljevom spisku koji je javno čitao '91-2., u kom je Ceca Lukić bila viđena kao članica SPO-a?


Ne.


Dakle, da.
blogovatelj blogovatelj 03:03 28.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

Ne.


Dakle, da.


Srki bate, nešto bre padaš u vatru šćeže u zadnje vreme.
Vasa kritikuje drugosrbijance - ti to nazivaš mržnjom, Alselone kaže ne, ti to tumačiš kao da...
Daj se malo nijansirat' bate.
Mislim, OK, voliš Kandićku, ne marim. Al' pusti malo i da mi mislimo da je magarica.
alselone alselone 07:19 28.03.2011

Re: Ne znam sto ih spominjes toliko

srdjan.pajic

Dakle, da.


Kapiram da si u jednom treptaju vremena, negde izmedju sljaga i donosenja lopti u srednoj, cak i bio zanimljiv, pa te to uverenje jos uvek drzi i i trazis taj prvi blast.
Hansel Hansel 13:45 27.03.2011

Re: meni..

monamia
velika preporuka za prozivku licemerja.

Ne mora promena mišljenja da bude znak licemerja...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana