In memoriam| Istorija

Kako su pali liberali, opet

dali76 RSS / 21.03.2011. u 07:29

 

Ako imate u zemlji tri zlocinca , a mogucnost da zaustavite samo jednog da  li cete zbog  principijelnosti moralne vam filozofije odustati od  toga da  zaustavite svu trojicu?Da li cete ipak iz pragmaticnih razloga  kazniti samo jednog nadajuci se da ce ostala dvojica svhatiti poruku?

Gledam CNN.   Zasto bas Libija? Zasto ne Jemen?Treci dictator ;  gdje ono bijese? zaboravih, a vidim nisam jedini.

Novinar pita tipa u kravati ovo isto pitanje. Ne, on ipak ne koristi teoriju sa pocetka mog tekksta. Iskren neki covjek.

"Nije to isto, mislim nije isto Libija i Jemen." Ma znam da nije isto , govori novinar I zvuci kao da se izvinjava sto je   to pitanje uopste I pitao.

Gadafi je drugo, uci zvanicnik u kravati  smusenog novinara.  

Ajde bas da vidim zasto je Gadafi drugo.  kroz glavu lete racionalna  objasnjenja dok zvanicnik eto priznaje da problema ima i u Jemenu ali...

Dobro u Libiji je veci nivo nasilja, razmisljam u sebi.  Gasis najveci pozar prvo.

Onda  zvanicnik sasvim  efikasno demantuje moje misli govoreci kako je Gadafi vec dugo vremena van kontrole .

It's all about fucking control. Excuse my French.

Previse citam Kanta. Hobbes je ipak zakon. Might makes right. Tacka.

Kako realisti kazu: kome je do morala u politici neka ide u crkvu.   Crkva   je  povecala izvoz morala  pa je I sama u deficitu,mislim se dok me cinizam uzima    pod svoje.

 Dobro je, bar ovaj covjek govori istinu. Kontrola  je bitna. Napredovao je svijet od vremena Bush-a the mladjeg.

 Ako nista, a ono  barem niko ne govori o oruzju za masovno  unistenje . Prebacujem na FOX news.

Da li postoji mogucnost da Gadafi upotrebi oruzje za masovno unistenje , pita  novinarka , opet nekog ciku u kravati.

Okrecem se oko sebe. Nije skrivena kamera. Na TV nemam PINK, a Kursadzije ipak ne divane tako dobro engleski.

Gadafi je pod nazorom UN unistio svoje  sisteme za  hemijsko oruzje , smiruje  zvanicnik vrelu krv novinarsku.

Naravno, uporna je pionirka novinarstva , ne mozemo iskljuciti da Gadafi potruje vlastiti narod.

Liberalizam  kao teorija u medjunarodnim odnosima je   definitivno mrtva. Tacnije receno, nikad nije  makla van knjiga .

Kad su Atinjani  u petom vijeku P.N.E. opkolili malo ostrvo Melos tokom Peloponeskog rata,  dali su  ostrvljanima   jasan  ultimatum da  se prikljuce njihovoj koaliciji  ili..unistenje.

"Pravda je na nasoj strani , mi vjerujemo u bogove I pravdu  ali I u prijateljstvo  Sparte "odgovorili su ostrvljani odbijajuci  ultimatum superiorne Atine  .

Atinjani  su  ovakav odgovor  smatrali  prilicno naivnim ukazujuci vodjstvu sa Melosa na realnost da  su Sparta ,pa samim tim I njihovi bogovi,  ipak predaleko.

"Mi isto tako vjerujemo u nase bogove i da je Pravda  pa zato i moc na nasoj strani".

"Da ste vi na nasem, mjestu a mi na vasem  ,   vi bi nama dali isti ultimatum",zakljucili su Atinjani a ova recenica postade vodilja  realizma.

Svijet se, po vidjenju realista,  nije  mnogo promjenio od  Peloponeskog rata.

Samo se  mjenjaju uloge. Nekome pripadne da bude Atina,  nekom Sparta a nekom da bude  Melos.

Jedino su mozda bogovi od svega davno digli ruke il' pali na zemlju.



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 08:03 21.03.2011

Ma...



Meloskinja.
dali76 dali76 08:19 21.03.2011

Re: Ma...

znaci tvoji su poreklom Atinjani:)
Atina je porazila Melos i kako je to bio obicaj drasticno kaznila ostrvljane.
Zene i djeca u ropstvo, muskarcima smrta, a na ostvro su naselili koloniju od 500 ljudi.
Zen Master Zen Master 09:23 21.03.2011

Liberalizam

Liberalizam  kao teorija u medjunarodnim odnosima je   definitivno mrtva. Tacnije receno, nikad nije  makla van knjiga .


Nikad nije ni postojao liberalizam u onoj meri i sa takvim namerama u kojoj je to anglo-američki establišment pokušavao predstaviti. Imao si samo sebičnu globalnu imperiju i njene interese jedino što se promenilo je što je sedište iz Londona premešteno u Washington D.C. a sve drugo je samozavaravanje i loše poznavanje istorije.
Da postoji liberalizam i zabrinutost za nekakvu demokratiju i ljudska prava verovatno bi se na tom istom području krenulo od feudalne džamahirije zvane Saudijska Arabija koja još živi po nekim srednjevekovnim pravilima ili zemlje ovorenog aparthejda zvane Izrael.
Prema tome sve te velike reči demokratija, ljudska prava, slobodno tržište i slobodni izbori su fenomenalno orudje u toj globalnoj igri monopola jer je sistem vrednosti neoliberalizma strogo vezan za materijalno ili ti
The Golden Rule is.... the one with the gold, rules ...
Tako da na kraju cele priče ti zaista imaš potpuno pravo da pričaš šta god hoćeš ali te niko ne može čuti jer si za sve novine i televizije nevidljiv jer mediji žive od reklama i niko ne želi da ujeda ruku koja ga hlebom hrani a imaš i potpuno slobodne izbore tj cirkusku predstavu ili borbu kečera u kojima biraš izmedju dva lica jednog te istog.
O kakvom mi to liberalizmu pričamo kada praktično živimo u varvarskoj civilizaciji gde praktično osim Noama Chomskog nemamo globalno nijednog većeg mislioca ili filozofa ali zato imamo Lady Gage i slične jeftine zabave za korisne idiote u neograničenim količinima pa navali narode dok je hleba i igara svi će biti zauvek sretni

alselone alselone 09:26 21.03.2011

Re: Liberalizam

Zen Master

Da postoji liberalizam i zabrinutost za nekakvu demokratiju i ljudska prava verovatno bi se na tom istom području krenulo od feudalne džamahirije zvane Saudijska Arabija koja još živi po nekim srednjevekovnim pravilima ili zemlje ovorenog aparthejda zvane Izrael.


Ko se seca Turmanbasija? Niko za njega nije cuo dok nije umro. Covek je znao kome treba da prodaje gas, tj. svima po malo i plivao lagano. A sa druge strane kod sebe u drzavi nezapamcene zlocine protiv covecnosti i zdravog razuma.
dragan7557 dragan7557 10:46 21.03.2011

Re: "Liberalizam"

O kakvom mi to liberalizmu pričamo kada praktično živimo u varvarskoj civilizaciji gde praktično osim Noama Chomskog nemamo globalno nijednog većeg mislioca ili filozofa

"Lost in the barage of images self-serving analyses are the economic and social causes of the conflict. The deap-seated economic crises which preceded the civil war is long vogotten.

The strategic interests of Germany and US in laying ground work for desintegration of Yugoslavia go unmentioned, as does the role of external creditors and international financial institutions.

In the eyes of the global media, Western powers bear no responsibillity for the impowerershment and destruktion of a nation of 24 million people.

Prof. Michal Chossudovsky 1996.

Tako da na kraju cele priče ti zaista imaš potpuno pravo da pričaš šta god hoćeš ali te niko ne može čuti jer si za sve novine i televizije nevidljiv jer mediji žive od reklama i niko ne želi da ujeda ruku koja ga hlebom hrani a imaš i potpuno slobodne izbore tj cirkusku predstavu ili borbu kečera u kojima biraš izmedju dva lica jednog te istog.


On Russia Today, he stated that President Obama, not Osama is treath number 1 to global security.

Without an "outside enemy" there could be "no war on terrorsm."

Pod terorizmom treba podrazumevati sve što u praksi opovrgne "hleba i igara" za mase, pa pokuša da zdravstvo, školstvo i sl. pretvori u solidarnu organizaciju bez debelog naplaćivanja ovih servisa liberalne=korporativne države.

Naravno ima nas koji čitamo, a Noam Chomsky na moje zadovoljstvo više nije jedini koji shvata da je "liberalizam" jednostrana sloboda za monopole i finansijsku oligarhiju. Feudalni carevi su se vozikali konjskom zapregom, dok Demokracki (carevi) uživaju hiljadu puta veće privilegije leteći aviončinama zapremine 300-500 putnika a brojevi konja postaju nevažni.


cerski

Out of Beirut Out of Beirut 18:18 21.03.2011

Re: Liberalizam

Ko se seca Turmanbasija?


Nema ga na Google-u... ali isti Google mi sugerise da potrazim nekog Turkmenbashija.
alselone alselone 18:21 21.03.2011

Re: Liberalizam

Out of Beirut

Nema ga na Google-u... ali isti Google mi sugerise da potrazim nekog Turkmenbashija.


Hvala gospodine Brin.
dali76 dali76 07:32 22.03.2011

Re: "Liberalizam"

Stvarno mi nekad nije ni zabavno slusati ove pricice za klince kako su Amerikanci sami izmislili terorizam kako bi vladali svjetom.
Kao sto to uvijek biva teorija zavjer ,kao uostalom spanska sapunica, ne iziskuje mnogo razmisljanja.postoje neki tamo bad guys, vecinom neka tajna grupa, ljudi iz sjenke , a ostalo je stvar maste citalaca.
Amerika ,kao nekad Francuska I Britanija kontrolise podrucje bliskog istoka radi razloga prirodnih resursa.
PODRZAVA prilicno nedemokratske vlasti koje su sve udaljenije od vlastitog naroda kojiza razliku od njih zivi u siromastvu.
Ako imas siromastvo, vlast koja se vidi kao generator tog siromastva te spoljne faktore koji decenijama podrzavaju takve vlasti, imas sve uslove za razvijanje radikalizma .
Uhladnom ratu amerika, I ne samo Amerika, se vodila izrekom neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj , tako da je I crni djavo ,a kamoli Osama, bio prihvacen kao saveznik u borbi protiv druge imperijalne sile.
Ali ovakve price o istoriji, sociologiji, psihologiji , realizmu ili teorijama u medjunarodnim odnosima su dosadne, nemaju akciju, jelda gospodine Cerski ?
Zanimljivije je da se tvrdi kako je Amerika namjerno stvorila teroriste ?
I takve sapunice su dio onoga sto ZM zove lady gaga za siroke narodne mase.
Ne iziskuje mnogo razmisljanja.

wukadin wukadin 08:34 22.03.2011

Re: "Liberalizam"

Nije Amerika stvorila terorizam kao fenomen, najzad postojao je on u drugom obliku odavno. Nekada su anarhisti smatrani teroristima, zbog ubistva krunisanih glava. Možda su prvi teroristi bili asasini, baš sa Bliskog istoka, možda je bilo terorizma i pre.
Međutim, fakat je da Americi terorizam vraški odgovara kao razlog za angažovanje na nekim mestima. Ima i neka organizacija NATO koja ostade bez neprijatelja. Tačno je i da je Amerika stvorila neke terorističke grupe, mada većinu njih za borbu protiv ranijeg neprijatelja. A možda je tačno da su neki teroristi stvoreni baš zato da budu neprijatelji, da bi istisli druge neprijatelje ili da bi opravdali trošenje za vojsku. Ja sam, recimo, pročitao negde da je Mosad organizovao Hamas, da bi potisnuo PLO.

Nego, šta bi sa onim feljtonom o Americi. Meni je, recimo, zanimljivo kako se sve opradava najveći vojni budžet u zemlji kojoj stajaća vojska za odbranu (za šta vojska i postoji) nije ni potrebna. S obzirom da Amerika ima 250 miliona cevi u privatno posedu, teško da bi ih neko okupirao...
dragan7557 dragan7557 10:54 22.03.2011

Re: "Liberalizam"

Kao sto to uvijek biva teorija zavjer ,kao uostalom spanska sapunica,

Pa kad me prozivaš i da ti odgovorim isto što sam i M.Ćirkoviću odgovorio pre nekoliko godina po isstom pitanju zavera.

Ni Julije Cezar nije verovao u zaveru pa je završio sa, "zar i ti sine Brute?"

Napoleon naravno nije verovao u zaveru i kako završi.

Kenedi ....

Karađorđe...

I A. Obrenović.....

Amerika ,kao nekad Francuska I Britanija kontrolise podrucje bliskog istoka radi razloga prirodnih resursa.

Naravno Opijumski Rat koji je uništio Kinu je deo socijalnog plana proširenja svesti kod tupavih Kineza?

Holokasti (najveći u pisanoj Istoriji) izvršeni nad indijaskim stanovništvom obe Amerike su bogougodno delo hrišćanskih vaspitača?

Istočno Indijska Kompanija (Engleska) je imala svega 250.000 naoružanih vojnika kako bi štitila od Marsovaca?

Istočno Indijska Kompanija (Holandija) je imala biro-e po Africi gde su se crnci dobrovoljno prijavljivali u ropstvo na plantažama?

U Srbiji (tursko vreme) domaći lideri nisu išli na poklonjenje agama i vodali im opanke, već je to bio deo prosvetnog plana Turske.

EU su osnovale slobodne asocijacije građana na demokratskim izborima ili referendumom?

Sve su to


I takve sapunice su dio onoga sto ZM zove lady gaga za siroke narodne mase.


Naravno u Africi u kojoj sam u raznim državama proveo poprilično vremena,
nisam shvatio da crnci ustvari obožavaju da piju zaraženu i prljavu vodu, mada su im korporacije u skladu sa svojom socijalnom odgovornošću, obezbedili idealne uslove za život, koje uslove isti crnci namerno neće da koriste?

Jugoslaviju su recimo razbucali Jugosloveni na čelu sa srbima, i svi bi se međusobno poubija da ne bi "razumnog" zapada koji je ne čekajući na savet bezbednosti iz humanih razloga sprečio dalje krvoproliće?

I da se u ime ZM izvinim na nerazumevanju da je Lady Gaga ustvari deo edukativnog projekta za široke mase koji je spontano nastao baš kao i marseljeza.

Svi Neo-liberali su naravno odavno razgrabili sve knjige od John Stuart Mill kuma Poč. Bertranda Russell-a i drže ih pod jastukom dok spavaju, dok u budnom stanju od silnog čitanja nisu u stanju da čestito voze svoje džipove pa dolazi do lupanja.

Naravno produktivnost u samoj US nije porasla za više od 45% a onim koje stvaraju ovo silno bogatstvo, radnicima su povećane ionako mizerne plate za ogromnih 1,5%.

Naravno meni se pričinjava da NATO vodi već četvrti rat u zadnjih 12 godina, od čega jedan protiv moje domovine SFRJ a aktuelna tri? Afganistanci pod kontrolom amera sade cveće i ostale korisne i lepe biljke, dok mi u Srbiji, živimo bolje nego ikad, kako to pre neku godinu napisa kobloger.

Sad možeš slobodno i da brišeš po principu
Inače, liberalizam je svoj apsolutni krah doživeo jutros, kad se Veliki mislilac Nikolić 777probudio, uključio kljomputor i kao prvo obrisao moj komentar na svom blogu.

već oprobanom i ovde predstavljenom.


Amerika ,kao nekad Francuska I Britanija kontrolise podrucje bliskog istoka radi razloga prirodnih resursa.
PODRZAVA prilicno nedemokratske vlasti koje su sve udaljenije od vlastitog naroda kojiza razliku od njih zivi u siromastvu.


Naravno u Americi narod živi izuzetno lepo pa je izmišljotina da svako četvrto dete živi u siromaštvu (generalno) a kod obojenog stanovništva svako treće?

Naravno Albert PIKE, "Moral i Dogma" je predškolska literatura za liberalnu decu, dok je "Authority and Individual" Bertrand Russell je kao i njegov "Human Knowledge" je vade mecum radikalizma?

Skoro spomenuti "Road tu Servdom" Prof. Dr. F. A. Hayek je ovom knjigom naravno podržao radikalne snage i dao pravce razvoja radikalne misli budućim radikalčićima, a izvesni Toma i Aca džepno izdanje nose u unutrašnjem džepu svojih odela proizvedenih u Beko konfekciji?

Tavistock je svakako slobodna asocijacija pionira Britanije?

Razni Think Tankovi služe u narodne svrhe a Čikita banane korporacija i koka-pepsi kola, su u stvari sindikalne organizacije samoupravljača sa po nekim inokosnim organom, koji će sudeći po Marx Levi bibliji "Das Kapital" lipsati u skorom vremenu uviđajući da mu je vreme isteklo, pošto je Diktatura Avangarde završila svoj pos'o?

Svakako onaj senilni Ajzenhaur je upozoravajući na opasnost Vojno-Industrijskog kompleksa mislio na proizvodnju olovnih vojnika?

Ne iziskuje mnogo razmisljanja.

da bi svestan građanin ustanovio da je spomenuti Osama najobičniji Hajduk o kome je još Janko Veselinović pisao, koji se u raznim vremenskim razmacima pojavljuje pod raznim imenima a pre WW II je bio i kod nas pod imenom Čaruga, kod amera Bili The kid, a neko vreme plašio narod na istoku kao Sandoka?
Uhladnom ratu amerika, I ne samo Amerika, se vodila izrekom neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj , tako da je I crni djavo ,a kamoli Osama, bio prihvacen kao saveznik u borbi protiv druge imperijalne sile.

Rečeni Čaruga = Najduk Stanko = Bili th Kid = Sandokan po potrebi i opravdano sarađuju sa malo sa vlašću malo sa narodom po ugledu na Robin Huda dok po završetku teških dužnosti vreme provode u Čiča Tominoj kolibi aka Vodenici Devinoj kad borave u Srbiji?
I takve sapunice su dio onoga sto ZM zove lady gaga za siroke narodne mase.

Za spomenutu gospodžu sam jedva čuo i priznajem prihvatio sam mišljenje ZM ne proveravajući, zbog čega moje duboko izvinjenje.

Ja spada u obožavaoce nepoznatih muzičara poput Mocarta, Vivaldija, Rimskog Korsakova, Baha, Bramsa i drugih. Pomalo sam se, valjda zbog starosti, okrenuo zaboravljenim vrednostima.

Što se mene tiče svet je sasvim u redu.

Pozdrav i preporuka za blog, jer je otvorio diskusiju, naročito ovaj tvoj cenjeni post ovako ujutro na sabajle dok ne bude:
Inače, liberalizam je svoj apsolutni krah doživeo jutros, kad se Veliki mislilac Nikolić 777probudio, uključio kljomputor i kao prvo obrisao moj komentar na svom blogu.


cerski
freehand freehand 08:49 21.03.2011

Stubovi kulture

Pa ne treba zaboraviti da su upravo ti robovi sa Melosa bili temelji na kojima je građena demokratija, umetnost i nauka Starog veka.
Kako bi Aristotel, Platon i ostala bratija lelemudala zverajući u nebo i okean da je morala da radi nešto u cilju svog preživljavanja?
Ergo, da bi Gejts i bratija mogli da se posvete našem napretku i budućoj demokratskoj utopiji - ne smeju da misle ni o čemu drugom, napose o nafti ili tako nekoj sličnoj triviji.
Zato su tu ciasnajka i usaf i ostale dobrotvorne organizacije da to obezbede, nice and smoothly.
Jel jasnije sada?

Inače, liberalizam je svoj apsolutni krah doživeo jutros, kad se Veliki mislilac Nikolić 777probudio, uključio kljomputor i kao prvo obrisao moj komentar na svom blogu.
dali76 dali76 09:20 21.03.2011

Re: Stubovi kulture

Sta ces ne vole svi liberali Kanta pa da smatraju da napredakdolazi kroz razmenu ideja. Neki ne voli druge ideje mada ima i onih kojima i nije nesto do slanja ideja.
Ovdje je slobodno, sem ako mozes bez kletava na racun bilo koga.
Neka to rade oni gore ako imadu vremena.
freehand freehand 09:23 21.03.2011

Re: Stubovi kulture

dali76
Sta ces ne vole svi liberali Kanta pa da smatraju da napredakdolazi kroz razmenu ideja. Neki ne voli druge ideje mada ima i onih kojima i nije nesto do slanja ideja.
Ovdje je slobodno, sem ako mozes bez kletava na racun bilo koga.
Neka to rade oni gore ako imadu vremena.

Ej, Dali - ja sam Freehand, nisam Vjerica Radeta!
Kakve kletve?!
dali76 dali76 16:50 21.03.2011

Re: Stubovi kulture

ma mislio sam na tvoje izjave u svezi zasluzene bozije kazne i sl.
Drago mi je sto si freehand:)tj sto nisi Verica vecerica.
wukadin wukadin 09:22 21.03.2011

Zašto Libija a ne Jemen...

Prvo, zanimljivo je dokle sve može dovesti želja da se više kaže, da se da "argument više", da se više dopadneš sam sebi. Za neku je analizu ta potreba demokratskih lidera uopšte da "o svemu" uvere javno mnjenje (posebno je zanimljivo da se to ne odnosi na sve, zapravo većina mera iz domena sistemskog i ekonomskog uređenja se nešto mnogo ni ne obrazleže, niti pravda, samo se usvaja... ali rat je već nešto drugo).
Dakle "ok" (naravno da nije ok, ali za njih izgleda jeste, neko to valjda i popuši) - "gasiš veći požar" i tačka. Da je "Gadafi van kontrole" (eto, mora da se dodatno ocrnjuje) to je diskutabilno, a nekima ću se obratim na kraju posta. Rekao bih da je bio pod kontrolom, ekonomski i bezbednosno, ali ne deluje baš "pouzdano". A koliko će im "demokratija" biti pouzdana, u posebnoj belešci na margini. A ovo za "oružje masovnog uništenja" nije ni u domenu Kursadžija, nego recimo Zašto-Zato (bilo davno na Pinku) ili novih ukućana BB show (juče se smarali pa gledali, inače nisam ni znao da ima).

E sad zašto ne Jemen. Naravno, Saleh je pouzdani američki klijent, suzbija Al Kaidu, uz to i šia, etc. Ali (ajde nešto što liči na pravdanje agresora) u Jemenu nije građanski rat, pa da se tamo ne interveniše. Ispada da treba da si dovoljno bezobrazan, ili hrabar (a što to mora da isključuje) pa da digneš oružanu pobunu. Jer to je u Libiji, ako ne od samog početka, onda recimo od trećeg dana protesta. Dakle, ovi dok su mirni ništa, reklo bi se...
Naravno, ima i drugih načina osim bombi, ne moram sad da ih objašnjavam. Ne mislim na sankcije. Saleh je već politički polumrtav, pitanje je vremena i broja demonstrnata (rekao bih mnogo mirnijih nego u Liviji) koje će pobiti. A ljuski životi su IM (zna se kome) najbitniji. Valjda, tako bar kažu... Ali nije samo "pitanje vremena", nego bogami i živaca. Jer što bi Jemenci bili tako fini i gandijevski do kraja (sad ide citat Mao Cea...). Iskreno, lično ne bih imao ništa protiv šorke tamo, da malo destabilizuje kuću Sauda.

Oni treći, to je Bahrein. Opet posebna situacija. Opozicija je učinila genijalan potez kada su zatražili posredovanje US. Baš da vidim kako će Amerika da u nekom posredovanju podrži apsolutnu monarhiju (uzgred, kako li su nastale USofA?) ili aranžman koji bi negirao volju većine - 2/3 šia. Ne trubi uzalud Fridman po Stratforu kako Iran može biti zadovoljan
Bahreince samo kolje tajming, odnosno što sad nisu prvi u vestima, pa mogu zahtevi da im se ignorišu. Ali valjda ne zauvek i valjda ne kod svih. Imajmo u vidu da Arapima ove vesti nisu strane, odnosno reaguju na sve skoro kao da se dešava u njihovoj zemlji, koja god to zemlja bila...

E sad, malo diskursa.
Videh kod Srkija na blogu "profesor" Krkiša se raspričao o tome kako nije u Libiji zbog nafte. Ajde, recimo razgovovora radi, da nije. Onda je red ponuditi drugi motiv. Prema tome, "profesore" poklonite se i počnete - zašto je onda Zapad intervenisao? Pitanje važi i za one koji se s njim slažu ili su slično govorili.

Beleška
Primetio sam u deonstracijama u Libiji nešto čudno. Da pojasnim, mislim na mininge podrške opoziciji dobranu u području njene kontrole, do skora van sukoba (Bengazi pre svega). Ionako ima veoma malo slika sa onih prvih "mirnih demonstracija". Primetio sam da ima veoma malo žena (a rekoh nije reč o frontu). Preciznije - uglavnom nijedna. A onda sam video žene na jednom skupu. I samo žene. Ta segregacija dosta toga govori.
A nadobudni demokratori, kada je sve počelo, pričali su kako se "u ovim demonstracijama" nije (bar "do sada", odnosno do tada) čulo ono poznato "Alahu akbar!" Mislili su na Tunis i Egipat. U Libiji sam bogami čuo, među "opozicijom".

p.s. Gledam rezultate referenduma u Egiptu. Krajnje pojednostavljeno:
Muslimansko bratstvo - Fejsbuk Otporaši 1:0
dragan7557 dragan7557 13:35 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

zašto je onda Zapad intervenisao?

Mada ne spadam u priučene slaninare niti u obožavoce istih, a pročitao sam makar jednu knjigu više od zahtevane dve, ipak da pokušam da dam odgovor na ovo pitanje.

Namera i cilj, ove vojne operacije je potpuno isti kao što je bio prilikom razbijanja SFRJ, i nema ama baš nikakve veze sa mirom, zaštitom Libijskog naroda, i ostalim "humanitarnim" mirođijama, i opsenarstvom.

Cilj je razbiti Libiju na minimalno dva dela, Istočni(produkcija nafte) i Zapadni deo. Naravno ovaj plan je odavno bio skuvan pripremljen i spreman za upotrebu. Onaj ko je od početka pratio događaje, primetio je i isticanje zastave Kralja Idriza koja simbolizuje vlast pređašnjih kolonijalnih snaga.

U sklopu dominacije nad naftnim izvorima Bliskog Istoka Libija igra značajnu ulogu (3,5% globalnih rezervi, ili dva puta više nego US.

Operacija "Odyssey Dawn" je deo mnogo šire vojne agende ka dominaciji i korporativnom vlasništvu nad više od 60% svetskih rezervi nafte i prirodnog gasa naravno, sa korporativnom kontrolom i vlasništvom nad naftovodima i gasovodima.

Ovaj rat je deo mnogo šireg rata koji je još pre nekoliko godina nazvan "Rat za Naftu" i traje već duže vremena.

Prema Libijskom izvorima (nepotvrđenim!?) 5 francuskih "Džetova" je već oboreno, a humanitarna akcija saveznika, je polupala i tri bolnice štiteći građanstvo od Gadafija

cerski
wukadin wukadin 13:45 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Slažem se Cerski, uzgred zahvalan sam na komentaru.
Međutim, sve se opet vrti oko nafte, tako i ja kontam, mada ne povezujem baš sve detalje kao ti.
Moje pitanje je bilo postavljeno "profesoru" Krkaru i još nekim lelem..... (dobro, neću sad da vređam kao što oni vređaju, samo ne vidim po čemu su im izlaganja manje nadobudna od onih legIJalističkih ).
Daklem, ponovo:
Ako nije nafta, šta je po sredi?

Da nisu možda ljuCka prava?!? Što reče jedan zanimljiv internet lik: Svet se sastoji od dobrih Amerikanaca koji zele da nam pomognu, i zlih terorista koji pokusavaju da nas sve pobiju i poturce. Cilj igre je da Hi-men pobedi Skeletora

p.s. Dobio sam pitanja što Krkara zovem "profesore". Zato što je on počeo "karijeru" predstavljajući se kao profesor lingvistike i iznoseći teze o tzv. crnogorskom jeziku.
princi princi 13:51 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Cilj je razbiti Libiju na minimalno dva dela, Istočni(produkcija nafte) i Zapadni deo. Naravno ovaj plan je odavno bio skuvan pripremljen i spreman za upotrebu. Onaj ko je od početka pratio događaje, primetio je i isticanje zastave Kralja Idriza koja simbolizuje vlast pređašnjih kolonijalnih snaga.

U sklopu dominacije nad naftnim izvorima Bliskog Istoka Libija igra značajnu ulogu (3,5% globalnih rezervi, ili dva puta više nego US.

Operacija "Odyssey Dawn" je deo mnogo šire vojne agende ka dominaciji i korporativnom vlasništvu nad više od 60% svetskih rezervi nafte i prirodnog gasa naravno, sa korporativnom kontrolom i vlasništvom nad naftovodima i gasovodima.

Ovaj rat je deo mnogo šireg rata koji je još pre nekoliko godina nazvan "Rat za Naftu" i traje već duže vremena.

Зашто су га онда напали кад је Гадафи тим истим корпорацијама те територије већ дао на тацни (БП-ју, на пример), у замену за укидање санкција? Италијански ЕНИ је црпео и продавао либијску нафту чак и у време санкција, 80-тих.

Основни мотив напада на Либију је, слично својевременом бомбардовању Србије, вежбање строгоће. Уз додатан лични мотив Саркозија (и донекле Камерона) да побољша лични рејтинг уочи предстојећих избора.
dragan7557 dragan7557 15:01 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...


Основни мотив напада на Либију је, слично својевременом бомбардовању Србије, вежбање строгоће. Уз додатан лични мотив Саркозија (и донекле Камерона) да побољша лични рејтинг уочи предстојећих избора.

Njih rejting i ne zanima jer na vlast dolaze ne putem glasanja već putem propagande, onaj ko ima pare da plati svom kandidaru šefovsko mesto njegov kandidat pobeđuje i tačka a ti ako veruješ u jednake šanse na izborima, niko ti ne brani.
Зашто су га онда напали кад је Гадафи тим истим корпорацијама те територије већ дао на тацни (БП-ју, на пример), у замену за укидање санкција? Италијански ЕНИ је црпео и продавао либијску нафту чак и у време санкција, 80-тих.

Dati koncesiju nije isto što i dati pravo vlasništva, a Gadafi nema vlasničko pravo, koje je imala Idrizova monarhija podržavana kolonijalnim silama koje su de fakto imale svu vlast.

Za razumevanje ti je potrebno da pročitaš Gadafijevu "Zelenu knjigu" koja razjašnjava i pojmove indirektne i direktne (libijske) demokratije.

cesrki
wukadin wukadin 15:14 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Основни мотив напада на Либију је, слично својевременом бомбардовању Србије, вежбање строгоће. Уз додатан лични мотив Саркозија (и донекле Камерона) да побољша лични рејтинг уочи предстојећих избора.


U nedostatku proameričkog mrsomuđenja da odgovorim i ja svojom "teorijom zavere" (uostalom, kako drugačije srbenda može).
Motiv jeste nafta, pre svega, ali ne tako jednostavno "da se Gadafiju uzme", jerbo je on u velikoj meri već dao. Uzgred, pročitah pre par meseci (odavno, stvarno ) na forumu ove kuće, kod onih koji su optuženi su patriJote, kako je Gadafi već "obezbedio naftu" pa je miran - a nije je obezbedio kod KIneza. Ta škola mišljenja je videla neke koncesije Kinezima kao uzrok "događanja naroda" u Tunisu i Egiptu, onda odvajanja Južnog Sudana, etc. Moram priznati da nisam video kod drugih podatke za takve koncesije, osim J. Sudana, to se zna...

Pa šta bi onda bio uzrok? Ja mislim da je "da ne izgube Arape" (kao da su Arapi njihovo vlasništvo)... Ergo, ovo se dogodilo na nekom talasu revolucija. Amerika je već optuživana da je ovakva i onakva (s pravom), Francuska je u početku reagovala debilno (ministarka nudi Ben Aliju policijsku pomoć, malo pre toga ide na Božić u Tunis da se malo odmori, a tri dana posle ponude Ben Ali je bivši). E sad treba da se operu od toga, i nastave kontrolu arapskog sveta posle pada proameričkih diktatora - osim Sirije svi su proamerički. Po kome ćemo drugovi, po Radovanu ćemo, pardon Gadafiju... Njega ne vole revolucionari, ne vole ga ni diktatori koji guše proteste.

Kalkulacije sa cenom nafte ne bih isključio. Mada, zanimljivo je da Americi u principu ne odgovara visoka cena. Mislim, Americi kao uvozniku nafte, američkim firmama (poreskim obveynicima) osim onih koji ne preprodaju naftu. Ali biće da neko dovoljno zarađuje. Uloga zemalja Golfa, kao direktnih profitera je očigledna.
dragan7557 dragan7557 15:17 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Основни мотив напада на Либију је, слично својевременом бомбардовању Србије, вежбање строгоће.

Ne zanosi si tako detinjastim idejama iz predškolskog obrazovanja. Luksuz treniranja strogoće(potpun idiotzam) političarima na vlasti nikada nije bio potreban, niti su se ikada bavili (bilo ko od njih) ovaim idiotlukom. Onaj ko poseduje realnu moć i vlast već po definicije nema potrebu da trenira neku strogoću.
Уз додатан лични мотив Саркозија (и донекле Камерона) да побољша лични рејтинг уочи предстојећих избора.

Jedini lični motiv kod političara je vlast i zadržavanje iste u svojim rukama, a i taj motiv nije toliko lični koliko je nasušna potreba opstanka na vlasti.

Što se tiče "izbora"
potpuno slobodne izbore tj cirkusku predstavu ili borbu kečera u kojima biraš izmedju dva lica jednog te istog.


Za ostalo pročitaj šta je zenmaster napisao.

cerski
wukadin wukadin 15:37 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Za razumevanje ti je potrebno da pročitaš Gadafijevu "Zelenu knjigu" koja razjašnjava i pojmove indirektne i direktne (libijske) demokratije.


A ti si je stvarno pročitao?
Čuo sam da je bilo prevedeno na srpski u libijskoj ambasadi.
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 15:47 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Uloga zemalja Golfa, kao direktnih profitera je očigledna.

Gulf states (zalivske zemlje/zemlje zaliva, odnosi se na Persijski zaliv).
dragan7557 dragan7557 15:49 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Da nisu možda ljuCka prava?!?

Osim one brljotine UN u vezi sa spomenutim pravima i mlaćenja prazne slame o tom pojmu u pauzama između utakmica i ostalih Važnih stvari
Lady Gage i slične jeftine zabave za korisne idiote u neograničenim količinima pa navali narode dok je hleba i igara svi će biti zauvek sretni

sam pojam kao i obilet (za one koji ne znaju dokument u Kraljevine Ju. za stoku, a i kod komunista) stanovniku ove planete ne pruža ama baš ništa.

Osim što niko ne garantuje osnovna ljucka prava (ne postoji sudska i izvršna vlast koja obezbeđuje poštovanje ljdskih prava) sam dokument ne garantuje ni minimalni minimum osnovnih ljudskih prava.

Pravo na dovoljno hrane
Pravo na dovoljno pitke vode
Pravo na pristojan krov nad glavom,

su tri prava koja isti obilet UN ne spominje. Sve dok svaka ljudska jednika na ovoj planeti nema obezbeđena sva tri gore navedena prava kao osnovu svog postojanja, pričanje o ljudskim pravima je mlaćenje pleve.

cerski
dragan7557 dragan7557 15:52 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

A ti si je stvarno pročitao?

Odavno.
Čuo sam da je bilo prevedeno na srpski u libijskoj ambasadi.

Ima i na internetu na engleskom za srpski mi nije poznato.

cerski
gorran2 gorran2 16:16 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

princi
Cilj je razbiti Libiju na minimalno dva dela, Istočni(produkcija nafte) i Zapadni deo. Naravno ovaj plan je odavno bio skuvan pripremljen i spreman za upotrebu. Onaj ko je od početka pratio događaje, primetio je i isticanje zastave Kralja Idriza koja simbolizuje vlast pređašnjih kolonijalnih snaga.

U sklopu dominacije nad naftnim izvorima Bliskog Istoka Libija igra značajnu ulogu (3,5% globalnih rezervi, ili dva puta više nego US.

Operacija "Odyssey Dawn" je deo mnogo šire vojne agende ka dominaciji i korporativnom vlasništvu nad više od 60% svetskih rezervi nafte i prirodnog gasa naravno, sa korporativnom kontrolom i vlasništvom nad naftovodima i gasovodima.

Ovaj rat je deo mnogo šireg rata koji je još pre nekoliko godina nazvan "Rat za Naftu" i traje već duže vremena.

Зашто су га онда напали кад је Гадафи тим истим корпорацијама те територије већ дао на тацни (БП-ју, на пример), у замену за укидање санкција? Италијански ЕНИ је црпео и продавао либијску нафту чак и у време санкција, 80-тих.

Основни мотив напада на Либију је, слично својевременом бомбардовању Србије, вежбање строгоће. Уз додатан лични мотив Саркозија (и донекле Камерона) да побољша лични рејтинг уочи предстојећих избора.

Nisam siguran ko je autor "teorije", ali mi je zvučala zanimljivo - naime, teza da verodostojnost položaja jedine političko-vojne supersile USA koriste kao, metaforički rečeno, zamenu za zlatnu podlogu. I da je to, figurativno rečeno, pitanje života i smrti. Odnosno, da bi, ukoliko splasne poverenje u sposobnost uspostavljanja pax americana, istovremeno nestalo i poverenje biznisa u državu i privredu, što bi izduvalo dolarsko-obveznički državni balon, čime bi se Amerika našla u vrlo ozbiljnoj ekonomskoj situaciji.

Ima li osnova za ovakvo verovanje?
ivana23 ivana23 16:57 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

wukadin
Čuo sam da je bilo prevedeno na srpski u libijskoj ambasadi.


Imam je od (negde) kraja osamdesetih...



(Moja ima tvrde korice, zlatotisk)
Goran Vučković Goran Vučković 17:04 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

(Moja ima tvrde korice, zlatotisk)

A autogram?
dragan7557 dragan7557 17:45 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Ako nije nafta, šta je po sredi?

Vljda ovo:

UN Charter

"All Membars shall settle their international desputes by peacefull means in such manner that international peace and security, and justice are not endangered."

"All members shal refrain in their international relations from the treat or use of force against the teritorial integrity or political independence of any state, or in any other manner inconsistent with the Porposes of United Nations."

Art 51. "Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self defence (sic) if an armed attack occures against a Member of United Nations, until the Security Counci has take measures necessary to maintain international peace and security."

cerski
princi princi 21:23 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

teza da verodostojnost položaja jedine političko-vojne supersile USA koriste kao, metaforički rečeno, zamenu za zlatnu podlogu.

Нема ту ничег метафоричког, све је врло конкретно (писао сам већ о томе код Fuchsa). Могућност да буквално сваку земљу на свету избомбардују, преору бомбама и сравне са земљом, као и да ресурсе те земље ставе у службу својих интереса је директна порука инвеститорима у Америку (тј у њене обвезнице) да је подлога тих обвезница не само капитал Америке, него капитал читавог света. Зато су US bonds sure thing и зато оне од свих финансијских инструмената дају најмањи yield. Како америчка војна моћ буде копнила тако ће и цена ових обвезница падати (тј повећаваће се yield због повећања ризика америчког defaulta). Кад једног дана дође до неке нове равнотеже у свету, у којој ће Кина или/и неко трећи ограничити ову моћ, тада ће и Америка банкротирати.

У том смислу, уопште није тачно да је ово (бомбардовање Србије, Либије, Ирака...) "нешто што раде покварени и корумпирани амерички политичари а да обичан народ..." Напротив, бомбардовања, убијања, су у директном интересу америчког народа, јер онај баја који оде у Волмаркт да купи кесу тортиље и 150 литара кока коле од социјалне помоћи, за ту помоћ има директно да захвали војној машинерији УСофА. То је оно што обезбеђује донације за научне пројекте, то је оно што запошљава... Значај војне индустрије и војних улагања је много већи од 4% или 5% GDP-ja, колико америчке владе дају америчкој војсци сваке године.
gorran2 gorran2 22:42 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Moram da priznam da to zvuči prilično uverljivo. Jedina primedba koju mogu da smislim bila bi, na primer, da USA već samom veličinom i značajem svoje ekonomije predstavljaju takav ekonomski činilac da niko na svetu ne bi mogao sebi da priušti sebi luksuz njihovog bankrotiranja. To bi verovatno predstavljalo veliki ekonomski cunami i uvelo ceo svet u gigantsku krizu i recesiju.

Ipak, jedna je stvar održavati svoju poziciju kao svetski bolesnik, a sasvim druga raditi to isto kao svetski lider. Razlika u načinu života i načinu poslovanja između ova dva scenarija je sigurno veoma velika.

Kao neposredna posledica nameće se njihova vitalna potreba da spreče da se neko - na primer, Kina - pojavi na svetskoj sceni kao ravnopravan, a nezavisan partner. Iz toga izgleda sledi da treba da očekujemo mnogo pokušaja "šarenih revolucija" u Kini, kao i razne druge inventivne scenarije podmetanja nogu.

Jer, radi se o pitanju ekonomskog života i smrti.
freehand freehand 22:43 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Iz toga izgleda sledi da treba da očekujemo mnogo pokušaja "šarenih revolucija" u Kini, kao i razne druge inventivne scenarije podmetanja nogu.

Ja bih se zgranuo.
gorran2 gorran2 23:02 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

freehand
Iz toga izgleda sledi da treba da očekujemo mnogo pokušaja "šarenih revolucija" u Kini, kao i razne druge inventivne scenarije podmetanja nogu.

Ja bih se zgranuo.

Dobro, ja sam naivan.

Ali, s druge strane, stoji primedba koju je stavio mayo: na primer, u Kini zaista postoje kršenja ljudskih prava, i zaista izgleda da je moralno ispravno zalagati se za njih (tj ljudska prava). I, šta nas briga iz kojih se motiva za njih zalaže Amerika, ako je to, ujedno, i moralno ispravno?

Međutim.

Sva je prilika da ima nešto lažno u bajci o slobodi, demokratiji i blagostanju koje donose američke intervencije (vojne ili "mentalne" ). Manje-više, sve "oslobođene" nacije su nakon oslobođenja osiromašile, izgubile na rejtingu, i svi su slobodu platili iz sopstvenog džepa. A plaćaju i dalje.
freehand freehand 23:23 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Ali, s druge strane, stoji primedba koju je stavio mayo: na primer, u Kini zaista postoje kršenja ljudskih prava, i zaista izgleda da je moralno ispravno zalagati se za njih (tj ljudska prava). I, šta nas briga iz kojih se motiva za njih zalaže Amerika, ako je to, ujedno, i moralno ispravno?

Takođe bi stajala i primedba da se i u USA krše ljudska prava. Svakdnevno i masovno. I vrlo bih radoznao bio da vidim Međunarodnu zajednicu u sastavu, na primer: Rusija, Kina, Brazil, Indonezija, Vijetnam ištatijaznam kako interveniše u gnezdu Ujka Sema.
A nije da ne rajca maštu, jelda?


freehand freehand 23:26 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Evo častim još jednu, moju omiljenu, pa nek ide život!

gorran2 gorran2 23:31 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Međunarodnu zajednicu u sastavu, na primer: Rusija, Kina, Brazil, Indonezija, Vijetnam ištatijaznam kako interveniše u gnezdu Ujka Sema

Nemoguće. Termin "međunarodna zajednica" upravo i znači: USA & sateliti & sporedni korisnici i klijenti.
princi princi 23:31 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Jer, radi se o pitanju ekonomskog života i smrti.

Тачно. Ма колико то звучало цинично, тешко за прихватити или чути, Америка, у ситуацији у којој је, једноставно нема алтернативу. Она мора да буде светски полицајац бр. 1, једноставно да се бабл њених дугова не би распрснуо. Читав друштвени систем, пирамида је саздана на том дугу. Узгред, један од истакнутих корисника таквог поретка ствари је и свима омиљени Ноам Чомски.
da USA već samom veličinom i značajem svoje ekonomije predstavljaju takav ekonomski činilac da niko na svetu ne bi mogao sebi da priušti sebi luksuz njihovog bankrotiranja. To bi verovatno predstavljalo veliki ekonomski cunami i uvelo ceo svet u gigantsku krizu i recesiju.

Тачно оваква размишљања су у корену сваког бабла (Макса и Новаковић су пре неки дан размењивали досетке на рачун таксиста чији је "Buy! Buy! Buy!" сигуран знак да је време за "Sell!! Sell!! Sell!!" ). Увек је прскање бабла последица "незамисливих" ствари, "црних лабуда" и шта ја знам већ какви се изразе користе. Мени се чини да је светска економија већ достигла такав степен развоја да више не постоје тржишта које су сигурна од пуцања.
gorran2 gorran2 23:45 21.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Takođe bi stajala i primedba da se i u USA krše ljudska prava.

He, he, nije to isto.
Jer, jedni krše ljudstka prava zato što to vole više nego leba da jedu, dok ih ovi drugi krše upravo iz svoje velike ljubavi prema istim (tj, pravima ljudskim). I, to njih boli više nego nas
Istorija dvadesetog veka puna je izmišljanja manje ili više inventivnih varijacija na ovu temu. Samo, u novom "novogovoru" to nazivamo totalitarizmom.
Pretpostavljam da nam sleduje sledeća varijacija na temu "ropstvo je sloboda" - neka vrsta totalitarizma iz mržnje prema totalitarizmu.
dragan7557 dragan7557 00:11 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

freehand
Iz toga izgleda sledi da treba da očekujemo mnogo pokušaja "šarenih revolucija" u Kini, kao i razne druge inventivne scenarije podmetanja nogu.

Ja bih se zgranuo.

Vala ja bih još i oči razogačio, uzimajuću u obzir da preko 60% od svega što neki amer kupi je proizvedeno u Kini.

Da su 60% kineskih privrednih subjekata american subsidaries, koji su native amere zbog jevtine radne snage u komun.raju ostavile bez posla i kapitala.

Ako bi kinezi za mesec dana prekinuli izvoz u US izazvali bi
kompletan životni kolaps imperije. Ameri jednostavno skoro ništa i ne proizvode već su kompletnu proizvodnju predali braći Kinezima.

Pregovori koji su u toku, a o kojima se ne piše ništa ili skoro ništa, a tiču se promene svetske valute (u kojima ameri ne učestvuju) bi mogli i da znače pad imperije bazirane na hiper usisivaču dolaru.

crski
dragan7557 dragan7557 00:17 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Pretpostavljam da nam sleduje sledeća varijacija na temu "ropstvo je sloboda" - neka vrsta totalitarizma iz mržnje prema totalitarizmu.

Izgleda da nisi u toku, kasniš oveće brdo godina.

cerski
gorran2 gorran2 00:20 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

dragan7557
Pretpostavljam da nam sleduje sledeća varijacija na temu "ropstvo je sloboda" - neka vrsta totalitarizma iz mržnje prema totalitarizmu.

Izgleda da nisi u toku, kasniš oveće brdo godina.
cerski

Nešto sam jako naivan u poslednje vreme, ne znam šta mi je.
Virus neki, šta li.
dragan7557 dragan7557 00:30 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Motiv jeste nafta, pre svega, ali ne tako jednostavno "da se Gadafiju uzme", jerbo je on u velikoj meri već dao.

Libijska Nacionalna naftna kompanije je rangirana na 25 mestu u svetu, i pored toga što je pokušaj kupovine BP-a svojevremeno propao.

Neinformisanost poput
Зашто су га онда напали кад је Гадафи тим истим корпорацијама те територије већ дао на тацни (БП-ју, на пример), у замену за укидање санкција? Италијански ЕНИ је црпео и продавао либијску нафту чак и у време санкција, 80-тих.

je posebna priča o trvoljenju podataka.

Naravno da Libija spada u jednu od samo sedam država u svetu čija je nacionalna banka u potpunosti nacionalna i samostalna, je izgleda isto tajna za "informisane."



cerski
princi princi 00:43 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Једна од великих предности америчког начина обезбеђивања ликвидности је што он ипак омогућава да тамошњи лудаци и будале буду смештени са сигурне стране браве. Као што се види овде по блогу, на другим местима то често није случај.
wukadin wukadin 08:40 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

У том смислу, уопште није тачно да је ово (бомбардовање Србије, Либије, Ирака...) "нешто што раде покварени и корумпирани амерички политичари а да обичан народ..." Напротив, бомбардовања, убијања, су у директном интересу америчког народа, јер онај баја који оде у Волмаркт да купи кесу тортиље и 150 литара кока коле од социјалне помоћи, за ту помоћ има директно да захвали војној машинерији УСофА.




Pričam ovo i ja, naravno ne toliko ubedljivijo.
Onda se neki kao Alex Dunja bogznakako trude da budu oprezni u izjavama, te to odgovara samo nekima koji žele moć, narod je dobar (ko kaže da je loš, samo mora od nečeg da živi), te štatijaznam...
Naravno, kad je u Srbija u pitanju onda zbogom opreznosti, odmah generalizacije kako smo "mi" ovakvi i onakvi...
freehand freehand 08:43 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Pričam ovo i ja, naravno mnogo ubedljivije.

I pametnije i zanimljivije! I simpatičnije, šarenije, ozbiljnije i argumentovanije.
Daj, Wuki, čemu takva skromnost?!
wukadin wukadin 08:50 22.03.2011

Re: Zašto Libija a ne Jemen...

Ma ja sam to izmenio, ne znam šta mi bi da napišem
Hoću reći, ne kao Milossss posle tuiđeg komentara.
E sad, napisah u startu tako, priznajem... Zašto, moguće su razne teorije ima psihologa.
Ali evo prinzajem, ne mogu braniti argument da sam ubedljiviji, iako bi to verovatno voleo
Zadovoljan?

p.s. I dalje mislim da sam nanadmašan u izazivanju frke sa samo par reči. Setimo se onoga kada se pominjalo da je neko nekome heroj, pa sam ja samo napisao "i meni je"
Colin_bgd Colin_bgd 09:43 21.03.2011

Svakoga dana u svakom pogledu...

Ja uopste necu da ulazim u to ko, sta, kako i zasto trenutno u Libiji. Sila boga (koji uzgredbudireceno i ne postoji) ne moli, i to je odavno jasno. Medjutim ja ne razumem uopste kriticare, ne zbog toga sto mislim da ne treba kritikovati ovakve "akcije" (naprotiv), vec zbog toga sto je kritika tanka i uglavnom se zaglibi na srednjoskolskoj logici, na marginama promisljenosti, bez ikakve iole artikulisanije niti.

U cemu je u stvari problem? Sta nas ovde "muci"? Jel problem sto NATO/USA ne zaratuje sa jedno 30 zemalja odjednom, pa je problem u njihovoj nedoslednosti? Jer problem u tome sto treba u stvari da nas je bas briga ako Gadafi uzme pa potamani pola Bengazija, to je njihova unutrasnja stvar (kome fale/nedostaju stvarno milioni iz Ruande)? Jel problem u tome sto smo besni na NATO jer je i nas bombardovao, a bas samo sto nismo bili "sredili" Kosovo? Jel problem u tome sto smo cinicni do srzi, pa nam je i najbanalnija istina (ako se kadgog i nadje) jedino moguce objasnjiva kao zaverenicka laz? Jel problem u tome sto nam ne valja kad se trguje sa Gadafijem, onda vicemo "licemeri", a kad mu se daju dve po turu, onda vicemo "zlocinci"? U cemu je stvarno problem???

Problem je u tome sto je ovakva kritika i ovakvo zgrazavanje samo sebi svrha i kao takva apsolutno bezvredna, beskorisna i potpuno kontraproduktivna. Zato i nije problem Americi da ode i uzme i poslednju kap nafte na kugli zemaljskoj. Ne (samo) zato sto su oni jaki, mocni, silni, naoruzani, vec zato sto smo mi (svi drugi) jadni jer ne znamo ni da ih kritikujemo kako treba, i lakse nam je da se valjamo u blatu sopstvene nemoci i bede, nego da kazemo ono stvarno sto treba da se kaze...

Koliko je gotovo apsolutna trenutna moc Amerike rezultat te i mozdane i moralne paralize kriticara (cije perjanice i strane i domace mlate vrlo lepu lovu, inace, na konto svoje "progresivnosti", toliko je rezultat i sam pukovnik Gadafi i svi ostali slicni mini diktatorcici iza cijih stopa odavno leze samo lesevi, koje kritikanti (eventualno) primecuju jedino onda kad iznad njih pocne da prelece po koji NATO borbeni avion...
Zen Master Zen Master 10:02 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Colin_bgd
Ja uopste necu da ulazim u to ko, sta, kako i zasto trenutno u Libiji. Sila boga (koji uzgredbudireceno i ne postoji) ne moli, i to je odavno jasno. Medjutim ja ne razumem uopste kriticare, ne zbog toga sto mislim da ne treba kritikovati ovakve "akcije" (naprotiv), vec zbog toga sto je kritika tanka i uglavnom se zaglibi na srednjoskolskoj logici, na marginama promisljenosti, bez ikakve iole artikulisanije niti.


Izrael je bombardovao zapadnu obalu i Palestince u x navrata sa svim živim od aviona pa do teške artiljerije i to u trenucima kada nigde nikakvog sukoba u kojima su USA učestvovale nije bilo. Da li je bilo ikada bilo kakve reakcije pa čak i malo jačih reči od USA ili bilo koga kome su demokratija i ljudska prava na srcu ?!
Pre dve godine je turska armija ušla medju Kurde i potamanila ih kao ovce za klanje čak su i otišli do Iraka na izlet i satiranje preostalih Kurda. Jel se se seća neko neke reakcije ili su i tada bili mnogo zauzeti pa ne mogu na sve strane nesretnici da stignu.
Vojska Saudijske Arabije je trenutno u Bahreinu i pomaže diktatoru da malo ubija demonstrante koji možda za razliku od ovih u Libiji nemaju Miraže i kalašnjikove ali im je zato kamenje medju opasnijim u celom svetu. Ajde zauzeti su ali makar neka reč osude, neki prekor, bilo šta osim zabrinutosti i pozivanja na uzdržavanje od sukoba i to i od ovih sa puškama i od ovih sa kamenjem...
Nemam pojma da li sam se zaglibio u srednjoškolskoj logici ali tvoja je na nivou trećeg osnovne... prvo polugodište...
I to kad ti baš ide tj u punoj si formi...
kukusigameni kukusigameni 10:09 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

freehand freehand 10:11 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

lakse nam je da se valjamo u blatu sopstvene nemoci i bede, nego da kazemo ono stvarno sto treba da se kaze...

Gukni.
Hic Rhodus, hadžija.
Colin_bgd Colin_bgd 10:40 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Da li je bilo ikada bilo kakve reakcije pa čak i malo jačih reči od USA ili bilo koga kome su demokratija i ljudska prava na srcu ?!

Ja nisam ni rekao da su im na srcu, a jos manje da ocekujem od njih neku principijelnost. Prema tome, ne vidim kojim puteljcicima je ovo pitanje dosetalo bas meni.

Problem je sto se cela kritika svodi na "kalif umesto kalifa" logiku koja je u sprotnosti sa sustinom znacenja doticnog pojma...
Colin_bgd Colin_bgd 10:44 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Hic Rhodus, hadžija.

Koji je to poriv u ljudima da u svemu i od svakoga traze neku mesijansku istinu, pa evo i od mene, ni krivog ni duznog...
seceranac seceranac 10:52 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Jer problem u tome sto treba u stvari da nas je bas briga ako Gadafi uzme pa potamani pola Bengazija, to je njihova unutrasnja stvar (kome fale/nedostaju stvarno milioni iz Ruande)?


Ja mislim da je problem u tome sto ce neko pobiti pola Tripolija da bi spasao pola Bengazija. I ko je taj ko ima pravo da odlucuje da li je vredniji jedan zivot u Bengaziju nego jedan zivot u Tripoliju - tu je sidro svake kritike i ljudi popt tebe koji pokusavaju da osude nasilje protiv nasilja nenaju nikakav (cak ni lazni argument) protiv toga
dragan7557 dragan7557 10:52 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...


Izrael je bombardovao zapadnu obalu i Palestince u x navrata sa svim živim od aviona pa do teške artiljerije i to u trenucima kada nigde nikakvog sukoba u kojima su USA učestvovale nije bilo. Da li je bilo ikada bilo kakve reakcije pa čak i malo jačih reči od USA ili bilo koga kome su demokratija i ljudska prava na srcu ?!


Pa to je u skladu sa narodnom: "svoje se meso ne jede."

cerski
freehand freehand 10:57 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Colin_bgd
Hic Rhodus, hadžija.

Koji je to poriv u ljudima da u svemu i od svakoga traze neku mesijansku istinu, pa evo i od mene, ni krivog ni duznog...

lakse nam je da se valjamo u blatu sopstvene nemoci i bede, nego da kazemo ono stvarno sto treba da se kaze...

Znaš da se valjamo u blatu i da su nam svi argumenti prazni. A znaš i šta stvarno treba da se kaže.
Kaži onda. Što kriješ to od nas smrtnih? Ne mora mesijanski, srpski je dovoljno.
Ili ne znaš a naprđuješ samo onako?
Colin_bgd Colin_bgd 11:27 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ja mislim da je problem u tome sto ce neko pobiti pola Tripolija da bi spasao pola Bengazija. I ko je taj ko ima pravo da odlucuje da li je vredniji jedan zivot u Bengaziju nego jedan zivot u Tripoliju

E dobro je sto si ovo postirao, jer time si u stvari direktno i sam napisao da ne postoji razlika izmedju ovakve kritike i rezonovanja onih koji trenutno u Libiji "intervenisu". Ako je samo razlika ko je odlucio za koga da "navija", to po meni, nije nikakva stvarna kritika, nego samo puki navijacki proces.
princi princi 11:28 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

U cemu je u stvari problem? Sta nas ovde "muci"? Jel problem sto NATO/USA ne zaratuje sa jedno 30 zemalja odjednom, pa je problem u njihovoj nedoslednosti? Jer problem u tome sto treba u stvari da nas je bas briga ako Gadafi uzme pa potamani pola Bengazija, to je njihova unutrasnja stvar (kome fale/nedostaju stvarno milioni iz Ruande)? Jel problem u tome sto smo besni na NATO jer je i nas bombardovao, a bas samo sto nismo bili "sredili" Kosovo? Jel problem u tome sto smo cinicni do srzi, pa nam je i najbanalnija istina (ako se kadgog i nadje) jedino moguce objasnjiva kao zaverenicka laz? Jel problem u tome sto nam ne valja kad se trguje sa Gadafijem, onda vicemo "licemeri", a kad mu se daju dve po turu, onda vicemo "zlocinci"? U cemu je stvarno problem???

Кључни проблем је да прихватиш да неко (било ко, био то Саркози, Камерон, Обама, Блер, Буш, Гадафи, Милошевић или Харадинај...) има право да убије неког другог у име неких виших принципа. Кад једном то преломиш у својој глави, онда више нема никаквих проблема.
Colin_bgd Colin_bgd 11:32 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

A znaš i šta stvarno treba da se kaže.
Kaži onda. Što kriješ to od nas smrtnih? Ne mora mesijanski, srpski je dovoljno.

Svaki odgovor na ovakvo pitanje je mesijanski...

Ili ne znaš a naprđuješ samo onako?

Ni manje ni vise od tebe...
seceranac seceranac 11:35 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...


Colin_bgd
Ja mislim da je problem u tome sto ce neko pobiti pola Tripolija da bi spasao pola Bengazija. I ko je taj ko ima pravo da odlucuje da li je vredniji jedan zivot u Bengaziju nego jedan zivot u Tripoliju

E dobro je sto si ovo postirao, jer time si u stvari direktno i sam napisao da ne postoji razlika izmedju ovakve kritike i rezonovanja onih koji trenutno u Libiji "intervenisu". Ako je samo razlika ko je odlucio za koga da "navija", to po meni, nije nikakva stvarna kritika, nego samo puki navijacki proces.


ti kao da imas problema sa shvatanjem

kritika je bas toga sto je neko (NATO) poceo da navija i stavio se na jednu stranu

Vecina ljudi koja kritikuje intervenciju, kritikuje bas taj generalni stav da neko ima pravo da ubija zbog svojih navijackih poriva.
Colin_bgd Colin_bgd 11:36 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Кључни проблем је да прихватиш да неко (било ко, био то Саркози, Камерон, Обама, Блер, Буш, Гадафи, Милошевић или Харадинај...) има право да убије неког другог у име неких виших принципа. Кад једном то преломиш у својој глави, онда више нема никаквих проблема.

Nema nikakvih problema oko ovoga. Niko nema (ili ne bi trebalo) da ima pravo da lisi zivota bilo koga u ime bilo cega. Ali konkretno saznanje ovoga samo eventualno unosi privid "mira" u vec opisanu glavu, ne spasava konkretno niciji zivot ni tamo, ni ovamo...
Colin_bgd Colin_bgd 11:39 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Vecina ljudi koja kritikuje intervenciju, kritikuje bas taj generalni stav da neko ima pravo da ubija zbog svojih navijackih poriva.

... cime implicitno priznaje da postoji motiv/poriv kada je ubijanje pravedno...

Sto je samo primenjivanje istog navijackog principa na malo drugacijoj ravni, ali sustinski isto...
princi princi 11:42 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ali konkretno saznanje ovoga samo eventualno unosi privid "mira" u vec opisanu glavu, ne spasava konkretno niciji zivot ni tamo, ni ovamo.

Мислим, порука је ако си заиста против Гадафија и његових метода никако не можеш бити за овакву врсту интервенције. Јер, коме су порука крстареће ракете и бомбардовање? Гадафију? Његовом сину? Не, бомбе су порука остатку света: "Овако ћете проћи ако нас не слушате." И, наравно, француским фашистима да гласају за Гаргамела.
wukadin wukadin 11:44 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Jel problem sto NATO/USA ne zaratuje sa jedno 30 zemalja odjednom, pa je problem u njihovoj nedoslednosti? Jer problem u tome sto treba u stvari da nas je bas briga ako Gadafi uzme pa potamani pola Bengazija, to je njihova unutrasnja stvar (kome fale/nedostaju stvarno milioni iz Ruande)? Jel problem u tome sto smo besni na NATO jer je i nas bombardovao, a bas samo sto nismo bili "sredili" Kosovo?


Problem je što se kriju iza "univerzalnih vrednosti", "humanizma" i sličnih izgovora, a ne drže ih se čim im iole ne odgovara - "pa bože moj, Bahrein je naš saveznik", otvoreno reče jedan američki general na CNN/BBC.
Vidiš, NR Kina stvarno smatra da su "milioni" iz Ruande, i Mijanmara, i Libije... unutrašnja stvar tih zemalja, i da ne treba da se igra Boga i bude "savest čovečanstva". Ono što se doživljava kao "podrška diktatorima" je zapravo saradnja sa jednom zemljom preko njenih zvaničnih organa, a kad ih smene videćemo šta može sa drugima, i obično može (veštiji su u "dolarskoj diplomatiji" od USA). Recimo, sada sa režimom u Srbiji (što ne upotrebiti taj izraz) sarađuju verovatno i više nego sa Miloševićem, a sarađivali bi i u međuvremenu da ovi nisu imali ideoloških problema da sarađuju. Recimo, Labus se 'určio kako neće da vraća dugove Kinezima.
Problem je što nema nikakvih dokaza da je Gadafi potamanio pola Begazija. Da shvatim ovo kao tvoje preterivanje u razgovoru, pa mi daj "okruglu" cifru koliko je ljudi stvarno "Gadafi" pobio u Bengaziju - 10, 50, 500, 1000... I neki dokaz, link, ako može...
Problem je što koristiš loš primer, čak i kad ukazuješ da je nekoga "baš briga". Jer je u Kongu ubijeno 10 puta više ljudi nego u Ruandi, a ti verovatno za to i ne znaš. Iz nekog razloga (stvarno ne znam kog) nije "Zapadu" zanimljiv Kongo, ali Ruanda jeste, makar za ta seratorska prenemaganja "ništa nismo učinili". A za per miliona (5.000.000) mrtvih u Kongu se i ne zna. Uzgred, egzekutori su u velikoj meri bili iz naroda Tutsi, koji po zapadnim medijima ispade samo žrtva.
I da... Problem je što je i nas NATO bombardova i što CNN/BBC propaganda koristi identične pojmove kao onda. Ako tebi nije muka, onda stvarno ne znam...
Uzgred - kažem CNN/BBC jer te dve stranice pratim na kablu. Ostali su verovatno mnogo isti...
freehand freehand 12:02 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

A znaš i šta stvarno treba da se kaže.
Kaži onda. Što kriješ to od nas smrtnih? Ne mora mesijanski, srpski je dovoljno.
Svaki odgovor na ovakvo pitanje je mesijanski...

Pa dobro, imaš ti taj jurodivi momenat u nastupu. Više znanje o pravdi i to...
Što se Rodosa tiče - ni tamo majmun nije smeo da skoči.
Colin_bgd Colin_bgd 12:19 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

ni tamo majmun nije smeo da skoči.

Ne bih ja tako olako podcenjivao majmune. Na kraju, svi smo od njih nastali...
veronika_kojen veronika_kojen 12:40 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...


U cemu je u stvari problem? Sta nas ovde "muci"? Jel


ko smo mi? :)
Problem je u tome sto je ovakva kritika i ovakvo zgrazavanje samo sebi svrha i kao takva apsolutno bezvredna, beskorisna i potpuno kontraproduktivna.


tačno. mi(šta god da je to) treba da im se uvlačimo u dupe dok im ne izadjemo na usta, ali ih potajno mrzeti i čekati pogodan trenutak da se priheftamo nekom drugom, jačem i crnjem. policy od hypocracy, na to si mislio jel?
veronika_kojen veronika_kojen 12:43 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ako tebi nije muka, onda stvarno ne znam...


naravno da mu nije. nije on doživeo da mu bombe padaju na glavu, da se pita da li će mu se roditelji vratiti u komadu

Colin_bgd Colin_bgd 13:01 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

naravno da mu nije. nije on doživeo da mu bombe padaju na glavu, da se pita da li će mu se roditelji vratiti u komadu

Sve vi znate. Citate kako misli, tako i osecanja, samo ne citate napisani tekst...

Ali dobro, nema veze...
antioksidant antioksidant 13:03 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

nije on doživeo da mu bombe padaju na glavu,

sigurna si da je to iskustvo tako eksluzivno tvoje?
wukadin wukadin 13:11 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Sve vi znate


pre toga

Sta nas ovde "muci"?


Ne "mi" ne znamo ništa (uzgred, nekad pređem preko generalizacija, ja ti nisam tako tankoćudan ali ima ko jeste).
Ergo, Veronika je poznati telepata ovde, to ti vidi s njom.
A meni možeš reći da li sam ispravno protumačio šta je problem
Vidim, ne komentarišeš, pa da znam da li da to shvatam kao tvoje slaganje samnom.
veronika_kojen veronika_kojen 13:17 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Vidim, ne komentarišeš, pa da znam da li da to shvatam kao tvoje slaganje samnom.


ne znam ni ja. ko smo mi, koline? šta povezuje tebe, dalija, mene i antioksidanta?

antioksidant
nije on doživeo da mu bombe padaju na glavu,

sigurna si da je to iskustvo tako eksluzivno tvoje?


njegovo nije, ali zato sebi daje prava da govori u "naše" ime.
wukadin wukadin 13:21 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ma znaš bre...
Mi - nacoši, srbende, klerofašisti, samoupravljači, antiglobalisti (pojam nije dovoljno uvredljiv sam po sebi, ovde treba zamisliti ironičnu intonaciju), ispravljači svetskih nepravdi, borci za prava diktatora, lelemudi, legIJalisti, obrazovci...
Dobro, jel' treba još.

p.s. Čekam da vidim da li se kolin slaže sa mojom konstatacijom šta je problem.
seceranac seceranac 13:32 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Colin_bgd
Vecina ljudi koja kritikuje intervenciju, kritikuje bas taj generalni stav da neko ima pravo da ubija zbog svojih navijackih poriva.

... cime implicitno priznaje da postoji motiv/poriv kada je ubijanje pravedno...

Sto je samo primenjivanje istog navijackog principa na malo drugacijoj ravni, ali sustinski isto...



ne znam u kom univerzumu si ti pokupio logiku ali u nasem univerzimu ta implikacija ne vazi

bas bi voleo da mi objasnis logicku shemu na osnovu koje si dosao do ove implikacije
veronika_kojen veronika_kojen 13:42 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Mi - nacoši, srbende, klerofašisti, samoupravljači, antiglobalisti (pojam nije dovoljno uvredljiv sam po sebi, ovde treba zamisliti ironičnu intonaciju), ispravljači svetskih nepravdi, borci za prava diktatora, lelemudi, legIJalisti, obrazovci...




btw, ubistvo u samoodbrani i ubistvo s predumišljajem-jel ista kazna?
Colin_bgd Colin_bgd 13:43 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

A meni možeš reći da li sam ispravno protumačio šta je problem
Vidim, ne komentarišeš, pa da znam da li da to shvatam kao tvoje slaganje samnom.

ajd' da ti odgovorim kad vec insistiras...

makar za ta seratorska prenemaganja...

ovo nasa "kritika" se samo svodi na isto...
wukadin wukadin 13:52 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Prvo, opet ne znam čija je to "naša" kritika. Ko smo to "mi"?
Misliš možda na zemlju Srbiju?
Drugo, vadiš iz konteksta.
Puna rečenica glasi - Iz nekog razloga (stvarno ne znam kog) nije "Zapadu" zanimljiv Kongo, ali Ruanda jeste, makar za ta seratorska prenemaganja "ništa nismo učinili".
Dakle, nisam pričao o Srbiji. A ne vidim da se ovde neko prenemaže što nije ništa učinio, to možda kad Živković ponovo bude premijer, pa ovoga puta uspe da pošalje žandarme u Avganistan.
Colin_bgd Colin_bgd 14:00 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

ne znam ni ja. ko smo mi, koline? šta povezuje tebe, dalija, mene i antioksidanta?

Povezuje, pretpostavljam, solidna zabrinutost jer je krenuo jos jedan rat, pogotovo sto se vodi na slicnim osnovama kao prethodni, a razdvaja, takodje pretpostavljam, sto ja smatram da je neprihvatljivo kao prepreku (cak zavrsetak) debate o istom postaviti pocetnu recenicu zgrazavanja nad ljudskim zrtvama i patnjama koje taj rat donosi...

Ako smo svi trebali kao komentare na ovaj blog samo da izrazimo svoje gadjenje sta USA radi, onda u redu, ali ocigledno da ne fasuje sve tu kako treba, kad ovoliko drvlje i kamenje na nekog anonimusa koji je samo postavio pitanje, da li mi stvarno mozemo tako olako da se apsolutno opredeljujemo...

Da sam cinik po prirodi, rekao bih da je takva reakcije direktna posledica preteranog gledanja holivudskih filmova svih nas, od malih nogu...

veronika_kojen veronika_kojen 14:05 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Čekaj, ti meni (nama) a priori pripisuješ stav koji nemam(o).

Jel problem u tome sto smo besni na NATO jer je i nas bombardovao, a bas samo sto nismo bili "sredili" Kosovo?


jesi ti svestan kakvu si ogavštinu napisao? ja sam tad imala 9 godina, čoveče!
palilula92 palilula92 14:10 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Problem je što je i nas NATO bombardova i što CNN/BBC propaganda koristi identične pojmove kao onda. Ako tebi nije muka, onda stvarno ne znam

meni je muka

Jedan dan se probudim i kazem sebiomiri se sa tim to je tako i nista neces promeniti (ono kao Kalimero-nepravda)
Drugi dan kazem: pa stvarno nemogu to da gledam i nikad se necu pomiriti sa tim

Masinerija za propagandu je izuzetno jaka, i obican covek nema bas nekog nacina da se bori protiv toga. Kad su nas poceli da bombarduju, kolega sa posla (ja sam u Americi) se drao na mene i rekao mi da treba da nas bombarduju. On je to sve govorio sa toliko emocija, prosto neverovatno, pritom nikada nije nogom krocio van Amerike. Elem, posto je bio jako bucan, drugi ljudi u firmi su ga culi i prijavili. Ja sam cutala, nisam znala sta da kazem, bila sam zgranuta i plakala sam ko kisa. Prica je dosla i do vlasnika firme koji je Englez. Zvao me je da mi se izvini a onaj koji se drao je bio disciplinovan. Posle me je i taj kolega zvao da se izvinjava, verovatno da ne bi izgubio posao, zalupila sam mu slusalicu. Evo jos jednog primera-od mog muza brat me je pitao da li navijam za Amerikance?Bas je upotrebio rec NAVIJATI. Skrenuh malo sa teme, ali to su neki primeri jake propagande, koja vodi cak i do ovih ne-ljudskih primera.
gorkav gorkav 14:21 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ne bih ja tako olako podcenjivao majmune. Na kraju, svi smo od njih nastali...

Nemaš pravo da korisiš množinu u smislu nastanka, pogotovu ne u kontekstu svih. Ja, za mene, a i za ogroman broj drugih znam da sa majmunima imamo samo zajedničkog pretka.
Colin_bgd Colin_bgd 14:42 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ja, za mene, a i za ogroman broj drugih znam da sa majmunima imamo samo zajedničkog pretka.

touche...
antioksidant antioksidant 15:28 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

gorkav
Ne bih ja tako olako podcenjivao majmune. Na kraju, svi smo od njih nastali...

Nemaš pravo da korisiš množinu u smislu nastanka, pogotovu ne u kontekstu svih. Ja, za mene, a i za ogroman broj drugih znam da sa majmunima imamo samo zajedničkog pretka.

o razlicitim majmunima se prica

king monkey

Domazet Domazet 18:25 21.03.2011

Izvrsna ova...

...Colinova logika. I lako se prati. Tako da je sasvim jasno da je Colin do negde devedeset osme sa filozofskim mirom posmatrao kako Sloba gotovo unishtava Kosovo. Sila boga ne moli bato, shta su se koji moj kurchili kad su slabiji. Pa je onda sa istim filozofskim mirom gledao kako NATO vuche ushi Slobi. Sila boga ne moli bato moj. Shta se koji moj kurchio kad je slabiji. Pa je isto tako do pre neki dan gledao kako Gadafi lema pobunjenike. Sila boga ne moli bato moj. Shta su se koji moj kurchili kada su slabiji. Pa sada sa filozofskim mirom gleda kako Gadafija lemaju. Sila boga ne moli bato moj. Shta se koji moj kurchio kad je slabiji. A sa istim filozofskim mirom gleda i Kineze kako shikaniraju Tibecane. I po njegovoj filozofiji, gledace poduzhe. Sila boga ne moli bato moj. Shta su se koji moj kurchili ti Tibecani kada su slabiji.

E sad ce neko da kazhe, koji ti je bre Domazete, pa ne mozhe se daleko sa gacama oko kolena!? I bice u krivu, to da se ne mozhe daleko sa gacama oko kolena. Ne mozhe samo ako se hoda uspravno. Ako se ide chetvoronoshke shta fali?
Colin_bgd Colin_bgd 18:50 21.03.2011

Re: Izvrsna ova...

Tako da je sasvim jasno...

Eh da, jos jedan koji ne cita tekst, nego mu sve unapred jasno...
Out of Beirut Out of Beirut 19:01 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ako smo svi trebali kao komentare na ovaj blog samo da izrazimo svoje gadjenje sta USA radi, onda u redu, ali ocigledno da ne fasuje sve tu kako treba, kad ovoliko drvlje i kamenje na nekog anonimusa koji je samo postavio pitanje, da li mi stvarno mozemo tako olako da se apsolutno opredeljujemo...


Na svoje postove dobio si izuzetno puno preporuka; samo ti je prvi post dobio dvocifreni broj njih.

Kljucna zamerka mozda nije bila ovde izgovorena, ali mislim da sam je susreo na drugim mestima:

- SAD i EU uvek radije odabiraju nasilna resenja umesto ekonomsko-socijalnog razvoja kriznih podrucja. Sama velicina americkih vojnih kapaciteta pravi njihovu upotrebu neumitnom.

- Pravi pristup libijskoj situaciji je bio pokazan od Caveza: Ako vam zatreba posrednik u pregovorima, stojimo vam na raspolaganju. Ako se obe strane dogovore o trajnijem primirju, mi cemo ponuditi medjunarodne posmatrace i obezbedjivati (zaista obezbedjivati) zonu razdvajanja.


Zapisano prema secanju i bez puno koncentracije.

Jednostavno, zar je zaista bilo tako tesko prevejanom & kalkulantskom Zapadu da se odluci da sedi na dve stolice i sistematski skuplja cinjenice, tacne cinjenice sa terena.

Domazet Domazet 19:18 21.03.2011

Pa dobro, mozhda sam se zatrchao...

Colin_bgd
Tako da je sasvim jasno...

Eh da, jos jedan koji ne cita tekst, nego mu sve unapred jasno...

...ali ti su tu da nam objasnish. Evo recimo na primeru Tibeta. Kako tu primenjujesh sopstveni aksiom da sila boga ne moli. Ja sam brzopleto pretpostavio da ti nemash nishta protiv da Kinezi nanu naninu Tibetancima. Sve dok su jachi. A sad shto to mozhe da potraje, bozhe moj. Daj me ispravi...
dragan7557 dragan7557 21:28 21.03.2011

Re: Svakoga dana u svakom pogledu...

Ne mora mesijanski, srpski je dovoljno.

Zbog paralela koje su svakom vidljive u novom humanitarnom poduhvatu treba pogledati i kanadski dokumentarni film "The Weitght of Chains" projekt Prvi iz sada već 4 rata (sa aktuelnim u Libiji)tokom 12 godina.

[url=http://www.weightofchains.com][/url]

is Canadian doc. that takes a critical loo et the role that the US, NATO and EU played in the tragic breakup of once peaceful and prosperous European state-Yugoslavia.

Malagurski offers a unique look into current state in which the new Balkan countries are-powerless to choose their own government or write their own
laws.

Boris Malagurskis acclaimed film "Kosovo: Can You Imagine?" is available online in its entirety.
Colin_bgd Colin_bgd 21:58 21.03.2011

Re: Pa dobro, mozhda sam se zatrchao...

Kako tu primenjujesh sopstveni aksiom da sila boga ne moli.

Polemises sa mnom o necemu sto si ti "shvatio" kao moj stav, a ja to nigde nisam rekao. Ovo uopste nije "moj" aksiom, a niti sam ja uopste ni dao bilo kakav sud o toj jednoj davnoj recenici/uzrecici koja samo stating the obvious. Ali dobro, ako ti je tako lakse da krene bujica...
Domazet Domazet 23:32 21.03.2011

Da znash da se ja sve vishe zaplicem ...

...u ova tvoja objashnjenja. Josh ce iz ovoga
Colin_bgd
Sila boga (koji uzgredbudireceno i ne postoji) ne moli, i to je odavno jasno.

pa onda iz ovoga
Colin_bgd
Polemises sa mnom o necemu sto si ti "shvatio" kao moj stav, a ja to nigde nisam rekao. Ovo uopste nije "moj" aksiom, a niti sam ja uopste ni dao bilo kakav sud o toj jednoj davnoj recenici/uzrecici koja samo stating the obvious. Ali dobro, ako ti je tako lakse da krene bujica...

neko zlonameran da ili da krene da pricha kako ti polemishesh bez stava (jerbo sem ovoga Sila boga ne moli nisi zapravo naveo nishta drugo u prilog tvojem pristupu polemici) ili kako ti svoje stavove ne gradish na stvarima koje su odavno jasne. Daj, molim te, ucutkaj ove zlonamerne pa objasni o chemu se radi. Mozhesh i na primeru Ujedinjenih Arapskih Emirata koji u Libiji intervenishu u korist dedmonstranata a protiv diktatora a u Bahrainu intervenishu protiv demonstranata a u korist diktatora. Mislim, ako ti se ovaj primer vishe svidja od onog tibetanskog...
freehand freehand 23:51 21.03.2011

Re: Da znash da se ja sve vishe zaplicem ...

Mozhesh i na primeru Ujedinjenih Arapskih Emirata koji u Libiji intervenishu u korist dedmonstranata a protiv diktatora a u Bahrainu intervenishu protiv demonstranata a u korist diktatora.

Dok im Al kaida zahvaljuje na učinjenom naporu i poziva da se što pre sruši diktator!
A USA joj (Al kaidi), boreći se protiv svetskog terorizma i Al kaide, izlazi u susret i bratski zagrljaj.
Sine Coline, ovo ko da se sve iz tvoje glave prosulo, bešmisve ako nije!
Colin_bgd Colin_bgd 08:43 22.03.2011

Re: Da znash da se ja sve vishe zaplicem ...

neko zlonameran da ili da krene da pricha kako ti polemishesh bez stava (jerbo sem ovoga Sila boga ne moli nisi zapravo naveo nishta drugo u prilog tvojem pristupu polemici) ili kako ti svoje stavove ne gradish na stvarima koje su odavno jasne.

Ja bih rekao da ti ne umes da citas ono sto je napisano, pa da se sa tim ne slozis, nego kao da si primoran (zasto?) da isteras diskusiju na neku svoju cistinu gde se pretpostavljam osecas lagodnije i sigurnije i gde ti je lakse da otvoris rafalnu paljbu. Protiv koje nemam apsolutno nista, naprotiv, ukoliko je smislena u odnosu na ono sta sam ja napisao. Ali posto tvoja ovog puta nije, moram ili da te vratim da citas moj originalni post ponovo (mozda vise puta, nije to sramota), ili da ti se zahvalim na kontribuciji, niciji doprinos ne treba nipodastavati...
Domazet Domazet 14:29 22.03.2011

Pa sad...

Colin_bgd
Ja bih rekao da ti ne umes da citas ono sto je napisano, pa da se sa tim ne slozis, nego kao da si primoran (zasto?) da isteras diskusiju na neku svoju cistinu gde se pretpostavljam osecas lagodnije i sigurnije i gde ti je lakse da otvoris rafalnu paljbu. Protiv koje nemam apsolutno nista, naprotiv, ukoliko je smislena u odnosu na ono sta sam ja napisao. Ali posto tvoja ovog puta nije, moram ili da te vratim da citas moj originalni post ponovo (mozda vise puta, nije to sramota), ili da ti se zahvalim na kontribuciji, niciji doprinos ne treba nipodastavati...

...stoji da je moguce da ja ne umem da chitam sve shto ti pishesh. Da ti odmah kazhem, ovaj citirani tekst, zapravo njegovu prvu rechenicu, stvarno bash najbolje ne razumem. Medjutim, ne bih rekao da je po pitanju tvog inicijalnog teksta bilo bilo kakve zabune sa moje strane. Mislim da sam odlichno razumeo i tekst i okolnosti koje su ga proizvele. Kada neko razmishlja i gleda na svet dupetom umesto glavom sasvim je prirodno da drzhi dupe uzdignuto a ne glavu.
Colin_bgd Colin_bgd 17:44 22.03.2011

Re: Pa sad...

...stoji da je moguce da ja ne umem da chitam sve shto ti pishesh. Da ti odmah kazhem, ovaj citirani tekst, zapravo njegovu prvu rechenicu, stvarno bash najbolje ne razumem. Medjutim, ne bih rekao da je po pitanju tvog inicijalnog teksta bilo bilo kakve zabune sa moje strane. Mislim da sam odlichno razumeo i tekst i okolnosti koje su ga proizvele. Kada neko razmishlja i gleda na svet dupetom umesto glavom sasvim je prirodno da drzhi dupe uzdignuto a ne glavu.

Aha, ustao americki radni narod cijih se 30-tak posto plate trenutno troskari na nebu i zemlji libijske nezavisne dzamahirije.

A sto se tice uvreda, nema problema, ne ljutim se ja, nisam ti ja u stvari kriv za "muku", iako ti se tako mozda trenutno cini...

Sve najbolje u svakom slucaju, i nadam se da si i dalje zaljubljen u Obamu kao i pre dve-tri godine...
Domazet Domazet 18:05 22.03.2011

Ma nema problema...

Colin_bgd
Aha, ustao americki radni narod cijih se 30-tak posto plate trenutno troskari na nebu i zemlji libijske nezavisne dzamahirije.

A sto se tice uvreda, nema problema, ne ljutim se ja, nisam ti ja u stvari kriv za "muku", iako ti se tako mozda trenutno cini...

Sve najbolje u svakom slucaju, i nadam se da si i dalje zaljubljen u Obamu kao i pre dve-tri godine...

...pristajem ja da tvoja bude poslednja.
jinks jinks 09:48 21.03.2011

...

Nekome pripadne da bude Atina, nekom Sparta a nekom da bude Melos.

Da samo sto je Atina jos uvek ziva (kroz demokratiju, na primer), Sparta je odavno nestala u pobuni onih istih ljudi koji su je hranili, a Melos ... dobro, i on je jos uvek ziv kroz jednu rec.

p.s.

Sto bi mozda moglo da znaci da su neciji bogovi ipak izgleda malo blize Pravdi.
seceranac seceranac 10:48 21.03.2011

Re: ...

jinks
Nekome pripadne da bude Atina, nekom Sparta a nekom da bude Melos.

Da samo sto je Atina jos uvek ziva (kroz demokratiju, na primer), Sparta je odavno nestala u pobuni onih istih ljudi koji su je hranili, a Melos ... dobro, i on je jos uvek ziv kroz jednu rec.

p.s.

Sto bi mozda moglo da znaci da su neciji bogovi ipak izgleda malo blize Pravdi.



jeste Atina je jos uvek ziva, kroz "demokratiju" u kojoj 5% stanovnika i dalje odlucuje pozivajuci se na "volju vecine"
jinks jinks 11:11 21.03.2011

Re: ...

Pa dobro, sve verovatno ima neko svoje vreme odziva (odnosno svoju dinamiku). Prvi odbirak prelaznog rezima bio je 5%, kasnije malo vise, pa vise i blize stacionarnom stanju ... ukoliko ono uopste i postoji ... jer ko zna ko je sve stvarno i ukljucen u odlucivanje odnosno u uticaj u nekoj arhetipskoj demokratiji.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:21 21.03.2011

Re: ...

jinks
Pa dobro, sve verovatno ima neko svoje vreme odziva (odnosno svoju dinamiku). Prvi odbirak prelaznog rezima bio je 5%, kasnije malo vise, pa vise i blize stacionarnom stanju ...


То је тај речник! Све јасно, све написано, али колико оних који не знају извод по времену, разуме?
mayo1 mayo1 10:57 21.03.2011

Suština

dali76:
Ako imate u zemlji tri zlocinca , a mogucnost da zaustavite samo jednog da li cete zbog principijelnosti moralne vam filozofije odustati od toga da zaustavite svu trojicu?
Da li cete ipak iz pragmaticnih razloga kazniti samo jednog nadajuci se da ce ostala dvojica svhatiti poruku?

colin_bgd:
Jel problem sto NATO/USA ne zaratuje sa jedno 30 zemalja odjednom, pa je problem u njihovoj nedoslednosti? Jer problem u tome sto treba u stvari da nas je bas briga ako Gadafi uzme pa potamani pola Bengazija, to je njihova unutrasnja stvar (kome fale/nedostaju stvarno milioni iz Ruande)? Jel problem u tome sto smo besni na NATO jer je i nas bombardovao, a bas samo sto nismo bili "sredili" Kosovo? Jel problem u tome sto smo cinicni do srzi, pa nam je i najbanalnija istina (ako se kadgog i nadje) jedino moguce objasnjiva kao zaverenicka laz?


dali76 dali76 18:03 21.03.2011

Re: Suština

taj racio koji si citirao a ja poceo tekst sam i sam trazio.
Ali me demantuju zvanicnici. Da se razumemo ja nesto ne ocekujem da iko bombarduje svakog onoga ko digne ruku na narod u zemlji, nerealno je mada sam svjestan da ce mnogi pitati tj posegnuti za logikom a sto niste ove ili one i onda sasvim lako naci sebe objasnjenja.
problem je drugi.
zasto palata Gadafija?
Zasto se ne koncentrisati na to da se spreci vojska da udje u Bengazi?
Mislim ako rezolucija kaze prekid vatre neka bude prekid vatre.
i zanimljivo je to kako amerika opet dobija ulogu tog policajca aiko je sasvm jasno da petlovi tj jastrebovi lete iz Francuske, iste one Francuske koja je zamjerala Bush.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana