Budućnost| Društvo| Kultura| Politika| Život

Čuvari pepela, počasni doktori i cirkuzanti

nikolic777 RSS / 20.03.2011. u 13:10

Milan Nikolić

Vladimir Putin u sredu stiže u Beograd, meteorolozi, ukoliko im se može verovati, najavljuju da će baš taj dan biti dan konačne pobede proleća i smirivanja nepredvidljivih martovskih čudi. Utisak je da smo ovog marta, 2011., cementirali ili, u maniru zemunskih retora, overili sopstvenu nemogućnost da izađemo iz kruga podela, kruga otvorenog neprijateljstva i prezira koji gajimo jedni prema drugima, a povodom velikih reči, iluzija i vizija koje nam rade o glavi još od ranih devedesetih. Ne možemo da se dogovorimo ni oko tako elementarne stvari kao što je zločin, kao što je krivica, a popunjavamo upitnike i čekamo odgovore na nekakve kandidature. Kuda i sa čim? Povratak čuvara pepela, potpisnika čuvenog Memoranduma koji je bio intelektualna, elitna potpora Slobodanu Miloševiću, njegovim vojnim i paravojnim jednicama, više je nego ilustrativan.

Ta ideja nikada nije napustila Srbiju, nije se čak ni utišala. Naprotiv, osvežena je novim i mladim snagama salonskih mislilaca koji promišljaju ono što njihovi regruti, gnevni i uplašeni za otadžbinu,  čine na ulicama gradova. U sredini je vladar, koji tvrdi da je progonjen, oko njega su filozofi, krasnorečivi guslari, pisci sitne duše, pojci huškači, duhovnici iz zatamnjenih vozila, na ulicama su naoružana deca spremna da u svoje ruke uzmu sudbinu pravne države i izbore se za legalizam. Čak i kada su primorana da ćute, da se malo primire,
čekaju u svojim čaurama i skloništima. Dok živi ideja, zastupnici su budni, od UNS-a do novobeogradskih blokova. Od klubova književnika i Pravnog fakulteta do teretana u predgrađima.

Mi, u međuvremenu, čekamo Putina koji, kako saznajemo, postaje počasni doktor beogradskog Univerziteta, samo nekoliko nedelja nakon što je Gadafi, trenutno takođe naoružan do zuba, dobio sličnu titulu na nekakvom Megatrendu, pridruživši se Ekstra Neni, manekenkama iz Velikog brata, i, da ne prebiram po tome ko sve još u tim slušaonicama podseća na neprocenjivost znanja. Ako bude prilike, Gadafi će čitati i jedno od poslednjih izdanja tog istog univerziteta, prvenac, roman Marijane Mateus. Putin će očekivano biti zatrpan literaturom u svim žanrovima. Od Vremena zmija do Pečata i Novog Standarda. Ima tu i (srpske) drame, o romanima da ne diskutujemo, bibliografija je pozamašna, dnevnopolitičkih pamfleta, memoara ratnih zločinaca (neko će doturiti sigurno, Koštunica će otključati privatnu biblioteku ako zatreba), hronika...

I to je aktuelna slika Srbije koja se nikada nije oprostila od prošlosti i koja nema nameru da to učini. Pritisak sveopšte bede, raspadanja od siromaštva i hladnoće, ide na ruku čuvarima pepela, koje ne mogu da nazovem drugim imenom. Iza Memoranduma je ostao samo pepeo. Preokupirani globalnom zaverom, haškim lobijem, tim užasnim Zapadom koji nam radi o glavi, godinama su samo džarali po tom pepelu. Taj pepeo nam i danas nude. Iz tog pepela bi trebalo da se rodi nekakva Srbija čiji teritorijalni integritet i suverenitet čuva Putin, u ime čega i dobija titulu državnog Univerziteta,  JSO i još poneko.

Tužno je što je reč o onom istom Univerzitetu, iz čijih zdanja smo godinama odlazili na beskrajne šetnje, sa pištaljkama i rukavicama, bespogovorno i uprkos vremenskim nepogadama, čuvajući kontinuitet pobune, ne dozvoljavajući da jedan jedini dan prođe bez barem hiljadu studenata na ulicama. Protiv Miloševića, kojeg je Koštunica štitio od revanšizma, protiv Šešelja, o čijem povratku se sve više govori i koji je danas, programski i idejno, najbliži tom istom Koštunici.

Recimo, 1996. slušao sam u sali 11 Filološkog fakulteta, profesora Vladetu Jankovića, jednog od potpisnika peticije za zaustavljanje imaginarng progona nad DSS-om, kako elegantno i efektno povezuje Sofoklovu "Antigonu" sa svevremenim i u to vreme naročito aktuelnim pitanjima pobune protiv tiranije, individualne samovolje vladara koji ide protiv poretka, ravnoteže, nomosa. Dve godine kasnije, Šešeljev dekan, neki Božović, koliko me sećanje služi (zapravo Marojević, Božović ga je zamenio nakon uspeha bojkota) ukida niz katedri na tom istom fakultetu, pa time i Katedru za opštu književnost i nauku o kniiževnosti, koje je bila leglo otpora režimu, u nameri da pretvori plamen u pepeo, zvanično u ime racionalizacije. Tada i Šešelj poručuje akademiku, pokojnom Nikoli Milošviću da ide na Kalemegdan da igra šah, a ne da, već uveliko u penziji, zauzima mesto na fakultetu. Iako su se stavovi profesora Miloševića, tokom prve demokratske decenije gotovo sasvim izjednačili sa Šešeljevim, važno je reći istinu - on je dolazio u salu 11, govorio je o Platonovim dijalozima i Aristotelovoj poetici, dobrovoljno, bez ikakve nadoknade, takoreći - volonterski. Kasnije su, a čini mi se da taj proces ovog marta doseže  vrhunac - izgubile i polupale predstave o etici, o pravdi, o samovolji i inatu.


Iz zajedničke kolone, podelili smo se, nepomirljivo, u dve, koje tako i krste - prva i druga Srbija, i to je ono u čemu trajemo. Ako samo kažeš da bi bilo prirodno da se najveći zagovornik vladavine prava, Vojislav Koštunica, kao svedok, pojavi na sudu i kaže nešto o pijetetskoj JSO i njenoj vezi sa atentatom na Zorana Đinđića, u letu dobijaš drugosrbijansku etiketu koja te diskvalifikuje, jer je gnjavatorska, dosadna, devijantna. I tu znanje ne pomaže, ni sećanje, ni činjenice. Taj čovek je godinama zauzimao visoke funkcije u ovoj državi, šta je ostavio iza sebe? Nepoverenje u institucije koje je gradio? Za njega bi trebalo da bude čisto zadovoljstvo da doprinese sudskom procesu i pravednoj presudi.

Ne, on nudi miloševićevsku turbopatriotsku demagogiju koja širi fantazam o progonu nad jednom grupom sporih, inertnih mudraca koji su oduvek bili istorija. Ko se bavi njima uopšte? Kome su oni bitni? Svi ti spavači. Pritom, olako zaboravljaju sopstvenu kampanju, podržanu medijskim gigantima, koja je učinila ljude iz Đinđićevog okruženja legitimnim metama svakog frustriranog građanina iznevriranog kišom ili posklupljenjem soli. Taj odijum nije umanjen ni danas i nadovezuje se na odijum prema Evropi i Zapadu. Ali, glavno je učinjeno. Ostale su etikete, ostala je podeljenost, argumentacije i pseudoargumentacije, a sve to zajedno zamagljuje i sam zločin, poništava svaku težnju objektivnog bavljenja njime. U najjeftinijem miloševićevskom maniru, Koštunica se poziva na glad. Njegov slučaj je, navodno, maskiranje stvarnog stanja. Skretanje pažnje sa bede u kojoj živimo. To je projekat režima. Svi ćemo zaboraviti na svoje frižidere trudeći se da pronikenemo u to da li je Vojislav pravedno ili nepravedno pozvan na sud. Sve se daveći u njegovom selektivnom prebiranju po ljudskim pravima i građanskim slobodama.

I još jedna reč. Magična, delotvorna - samopoštovanje. Srbija se neće odreći samopoštovanja - govorio je Milošević u poslednjoj deceniji dvadesetog veka,  govori Koštunica na početku druge decenije 21.veka. Kad god je bilo potrebno naoružati se, inatiti, pucati, propadati, govorilo se o samopoštovanju. Išlo se u pohode mitovima. Srbija je, međutim, ovog marta sagledala sopstveno samopoštovanje u komičnoj vizuri. U recitacijama Slađane Zdravković i naprednjačkom pohodu unpred. To je ono što je ostalo, to je ono što će se kapitalizovati u budućnosti. To su naše reči i naš hod. Ima li to ikakve veze sa Istokom i Zapadom, sa EU ili Rusijom, sa prvom ili drugom Srbijom? Sve mi se čini da nema, verovatno je i njima smešno. Da je Amfilohije samo malo objektivniji, on bi pad recitatorke okarakterisao kao Božju kaznu za one koji pričaju o nečemu o čemu pojma nemaju. Kao čisto proviđenje. O onima koji toliko čuvaju viziju jednog čoevka da nisu u stanju da ponove ni deset njegovih reči. Kako samo Ivana Žigon nauči svoje recitarore ceo kosovski i pokosovski ciklus, predstavu nemam. Osvajanje stepenica koje se kreću u suprotnom smeru su čista ezoterija, neverovatan simbol našeg pravca poslednjih dvadeset godina uz dobro staro, inadžijsko neodustajanje. Savršen prikaz kretanja suprotnog zakonima razuma, civilizacije, čega god...Uz osvajanje kontejnera, koje je nužno budući da smo na dnu Evrope, to je naša građanska, narodna zadužbina. To smo mi učinili optužujući se onda kada je trebalo da se dogovaramo.To je vizija usitnjena do pepela, time su urodile sve naše šetnje, naše pištaljke, naši kompromisi, naše pristajanje na manipulaciju. I zbog toga je sve manje hleba, a sve više igara. Igara na svim nivoima, igara demokratije, institucija, pravde i progona.

Kada bismo se samo malo igrali samopoštovanja. Ali bez ideoloških filova. Bez demagoških, mitomanskih, manipulatorskih premaza. Hajde da svi potražimo tu reč u rečniku, da je izolujemo i očistimo od tog "sada i ovde", da je otkinemo od partije, istorije, gusli i laptopova, levog i desnog i smestimo u jedan apstraktan okvir, a potom dovedemo u  univerzalni, ljudski kontekst.  Pa da onda porazmislimo i o ljudskim pravima, slobodama i krivicama, bez selekcije, bez deoba na jednu i drugu stranu. Šta bismo shvatili o sebi i kuda bismo krenuli?

 

 

­­­"To nikakva nije garantovana stvar da smo mi osvojili demokratiju, da idemo u ekonomske reforme, da idemo prema Evropi; to nije garantovana stvar, to je šansa koja može da bude prokockana sutra; Ono što mene pomalo pogađa i boli je što ne osećam u našem društvu svest o tome, što ne osećamo svest o vandrednosti situacije i da deset se narednih godina batrgamo i da se posle tih deset godina imamo neku komičnu vladu koje će da kaže - i mi hoćemo u Evropu....posle izgubljenih deset godina..."

Zoran Đinđić, kampanja "Srbija na dobrom putu"

Atačmenti



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

master.dragi master.dragi 13:15 20.03.2011

znanje imanje

Mi, u međuvremenu, čekamo Putina koji, kako saznajemo, postaje počasni doktor beogradskog Univerziteta, samo nekoliko nedelja nakon što je Gadafi, trenutno takođe naoružan do zuba, dobio sličnu titulu na nekakvom Megatrendu, pridruživši se Ekstra Neni, manekenkama iz Velikog brata, i, da ne prebiram po tome ko sve još u tim slušaonicama podseća na neprocenjivost znanja.
ne znam za manekenke, ali tvoji studenti ce imati sta da nauce, mislim, kad dobiju diplomu morace jos da rade na svom znanju da se ne bi negde obrukali
sjajan tekst,
hvala ti za tekst,
hvala ti sto mislis da postoji jos neki ferrero medju citaocima tvog bloga...

edit
prvi

nikolic777 nikolic777 17:29 20.03.2011

Re: znanje imanje

sjajan tekst,
hvala ti za tekst,
hvala ti sto mislis da postoji jos neki ferrero medju citaocima tvog bloga...


tuga
tajatehno tajatehno 13:23 20.03.2011

Bravo


Bravo Milance!
nikolic777 nikolic777 17:30 20.03.2011

Re: Bravo

Bravo Milance!



hvala :)
mrdax mrdax 13:32 20.03.2011

Corax

nikolic777 nikolic777 19:59 20.03.2011

Re: Corax

hvala Mrdax:)
gedza.73 gedza.73 13:42 20.03.2011

Rupa

Taj čovek je godinama zauzimao visoke funkcije u ovoj državi, šta je ostavio iza sebe?

Nije čovek, nego su čoveci godinama zauzimaLI visoke funkcije a šta su ostaviLi iza sebe?
Cirkus.
Neko je tetovirao petokraku, neko oscila, neko nato zvezdu a zajedničko im je da su šljam.
Čeda, Koštunica, Nikolić, Šešelj, Beba, Milošević,Srdža, Dragin, Tomić, Dačić, Gajević, Kandić, Perović...
Istovetni, nakazni likovi koji su upropastili svoju sopstvenu zemlju bolje nego Austrougari u prvom i Nemci u drugom ratu, zajedno.

Primetio sam da u poslednje vreme (ni pre se nešto smisleno nisam izražavao) ne uspevam da sklopim normalnu rečenicu kritike. Ni da se kritikuje više nema šta.
Sve je raz..bano.

Da je sreće da neko pokupi svu decu i da ih odseli negde. Bilo gde. Svuda će da im bude bolje nego ovde.

Isti su i oni koji se šlepaju uz Đinđićevo ime i oni silni akademici koji brane Koštunicu. I oni koji su padali na kolena pred izborom Obame, i oni koji ljube Putina. I ona mala klizačica doktorka, i onaj klinca što mora da pročita sa puškice jednu rečenicu koju nije mogao da zapamti, i oni što prepisuju misli iz peščanika. Ljudi bez stava, bez karaktera, bez morala.

Jad i beda.

I mi sa vama.

Biljana 77 Biljana 77 13:42 20.03.2011

Prvi i poslednji put

da se javljam na tvoj blog.
Dve godine kasnije, Šešeljev dekan, neki Božović, koliko me sećanje služi, ukida niz katedri na tom istom fakultetu, pa time i Katedru za opštu književnost i nauku o kniiževnosti, koje je bila leglo otpora režimu, u nameri da pretvori plamen u pepeo, zvanično u ime racionalizacije.

Dekan se zvao Radmilo Marojević. Božović je došao po Marojevićevom odlasku sa fakulteta (posle prebijanja studenata od strane momaka u kožnim jaknama) na stručno usavršavanje u Rusiju. Božović je dekan koji je poništio sve odluke koje je Marojević doneo. Nepoznavanje ove činjenice dodatno me uverava u tvoju pozu i žalosnu istinu da su danas najvatreniji branioci ideje bili opravdano odsutni u ona jebena vremena.

Pozdrav.
buba_truba buba_truba 13:52 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Biljana 77
Nepoznavanje ove činjenice dodatno me uverava u tvoju pozu i žalosnu istinu da su danas najvatreniji branioci ideje bili opravdano odsutni u ona jebena vremena. Pozdrav.

E, lepo si ovo rekla.
libkonz libkonz 15:00 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Nemoj tako Biljana. Domaćin ovog bloga je tada učio, učio i samo učio dok su drugi partijali po ulicama Beograda i drugih gradova. Zar znanje nije najveće bogatstvo?
milisav68 milisav68 15:44 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Biljana 77
Nepoznavanje ove činjenice dodatno me uverava u tvoju pozu i žalosnu istinu da su danas najvatreniji branioci ideje bili opravdano odsutni u ona jebena vremena.

Pa morao je da nosi tetki lek.
nikolic777 nikolic777 17:40 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Nepoznavanje ove činjenice dodatno me uverava u tvoju pozu i žalosnu istinu da su danas najvatreniji branioci ideje bili opravdano odsutni u ona jebena vremena.



nepoznavanje? odsustvo? tvoje rupe u sećanju su stravične i zlonamerne...

ovih dana sam sa VHS-a prebacivao na DVD tribinu iz Doma omladine na kojoj su naši profesori govorili a i dekan je bio prisutan...

mene nazvati "opravdano odsutnim" je težak falsifikat i, izvinjavam se, uvreda


ali bitno je da te permutacija prezimena od pre 15 godina - "dodatno uverava"

inače ne javljaš se prvi put, javljala si se već na prvom blogu o šišanju...sasvim je ok da ovo bude poslednji :)

ostaje nejasno šta si želela da kažeš i pokažeš mojom permutacijom prezimena...

ne sećam te se ni na protestu ni u CITOKU, paralelnoj katedri osnovanoj na Obilićevom vencu kada je dekan Marojević harao fakultetom...

ili je bio možda Topličin venac?

Mora da i tu nisam bio...

tuga


što ti smeta moja vatrenost? ne veruješ u nju jer je i sama nemaš? nisam ti ja kriv, zaista


mirelarado mirelarado 17:43 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Biljana 77
da se javljam na tvoj blog.
Dve godine kasnije, Šešeljev dekan, neki Božović, koliko me sećanje služi, ukida niz katedri na tom istom fakultetu, pa time i Katedru za opštu književnost i nauku o kniiževnosti, koje je bila leglo otpora režimu, u nameri da pretvori plamen u pepeo, zvanično u ime racionalizacije.

Dekan se zvao Radmilo Marojević. Božović je došao po Marojevićevom odlasku sa fakulteta (posle prebijanja studenata od strane momaka u kožnim jaknama) na stručno usavršavanje u Rusiju. Božović je dekan koji je poništio sve odluke koje je Marojević doneo. Nepoznavanje ove činjenice dodatno me uverava u tvoju pozu i žalosnu istinu da su danas najvatreniji branioci ideje bili opravdano odsutni u ona jebena vremena.

Pozdrav.


Хвала, Биљо, што си ово нагласила. Замолила бих аутора да на основу подвучених чињеница исправи нетачне и офрље написане напомене у свом тексту, уз назнаку да је то учинио. Истина је да папир трпи свашта, а електроника још и више, али што је превише - превише је.
mirelarado mirelarado 17:43 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

А кад блог штуца, двапут је двапут.
Bili Piton Bili Piton 18:07 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put



Milane sve su ti bolji tekstovi (a komentari na njih sa sve više nipodaštavanja i zlobe, što je siguran znak da su sve bolji), ali, razmotri Biljaninu i Mirelinu primedbu - Biljanina je u nešto tvrdjoj formi, ali ti jamčim da niti je zlonamerna niti je neprijateljska.

A za ubuduće - research, facts, i takoto.
nikolic777 nikolic777 18:13 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Biljanina je u nešto tvrdjoj formi, ali ti jamčim da niti je zlonamerna niti je neprijateljska.


iz nepoznatih razloga - jeste...jer ako je iko visio po svim tim protestima - ja sam

i, hvala na sugestiji, ali nema tu šta da se istražuje, permutovao sam prezimena aktuelnog dekana i onog koji ga je zamenio...plus napisao u tekstu "ako me sećanje služi"...ja sam sve to gledao svojim očima...ne znam za Biljanu


od celog teksta uhvatiti se za permutaciju prezimena da bi se neko optužio za pozu i da bi se samom sebi dokazalo da je vatrenost takva samo ako je profitabilna na bilo koji način, potvrđuje sve što sam napisao

hvala ti :)
Bili Piton Bili Piton 18:22 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

nikolic777


od celog teksta uhvatiti se za permutaciju prezimena da bi se neko optužio za pozu i samom sebi dokazalo da je vatrenost takva samo ako je profitabilna na bilo koji način, potvrđuje sve što sam napisao

hvala ti :)


Eeeeee, vidiš.....moraš da budeš bes-pre-kor-no tačan. I onda neće biti mesta čak ni zamerkama tehničkog reda.
nikolic777 nikolic777 18:26 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

I onda neće biti mesta čak ni zamerkama tehničkog reda.


hvatanje za lapsus u tekstu koji se bavi prevazilaženjem podela i etiketiranja zarad toga da sami nešto uradimo...i, za sekund, dobiješ etiketu

ništa od toga
nažalost
utopija



da još nisam stavio ogradu o sećanju...mada ni tad ne bih mogao sa razumem...

ja bih koleginici preko pp skrenuo pažnju na zamenu, ali...to sam ja, suviše pozerski vatren:)
mirelarado mirelarado 18:50 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

ali...to sam ja, suviše pozerski vatren:)


Требало би да будеш строг првенствено према себи, ако имаш амбиције да критиком нешто промениш у друштву.

Добро је што си исправио погрешку.
mirelarado mirelarado 18:50 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Опет удвостручен коментар! За брисање.
biba77 biba77 19:17 20.03.2011

Deco draga, molim V as

Nemojte da se svadjate,,,
i nemojte da brojite jedni drugima dolaske na casove! Trudili smo se, svako na svoj način, i bili zeleni i musavi od mleka... Primetila sam Milanovu omašku oko Marojevića ali hvala mu za tekst. Njegova poruka i jeste da prestanemo da se gadjamo i prebacujemo krivicu na druge, da ne budemo prva i druga Srbija, nego da preuzmemo ODGOVORNOST, a to se zove ZRELOST, i TOLERANCIJA (to ja dodajem) je razvijena kod zrelih ljudi. Čika Habermas (onaj Đinđićev mentor) nam poručuje DIJALOG kao jedino oružije za budućnost, habermasovski dijalog umesto prekoplotske psovke. Toga smo imali dovoljno. Meni je 08 važna i drago mi je kad čujem nešto od vas. To je bila "šatro" elitna katedra. Ja sam se u to razuverila 1998, one večeri kad su nas kožnjaci mlatili (a mene bacili u vis i u dalj (moja izjava za B92),, kakva stilska greška, c,c,c,) a mi sami nismo pokazali SAOSEĆANJE jedni prema drugima. Sećam se da je jedna devojka dobila nervni slom (slon) i da ju je pokupila hitna pomoć, al sećanje vara. Ja sam se tu rasplakala, jer mi nismo imali plan za tu sitaciju, imali smo sličnu strukturu kao tadašnje partije, organizacioni odbor a ostali ovce (ja bila medju ovcama). Milja mi je tad rekla sa visine da ovo nije rabota za preosetljive. Povredila me je, ali sad joj više ne prebacujem, i ona beše tad mlada i zelena. Ali od principa SAOSEĆANJA ne odustajem. I to na lokalnom nivou, ne samo sa Japanom, Libijom, Irakom, Palestinom. Budi dobar prema svom komšiji, saslušaj ga, ne pravi mu djubre pred vratima, ne bacaj pikavce na ulicu, plati porez, vidi odakle crpiš struju, odakle vodu, i već je jedno dete spašeno u Palestini.
Michael Haneke nam kaže da ljudi greše, svi, ali da je mnogo bitnije šta smo od greške uradili, da li smo je gurnuli pod tepih, da li insistiramo na njoj, ili smo nešto naučili i preduzeli.
Neću više da filozofiram. Verujem u vas i u vaše dobre namere, u vašu pamet i obrazovanje. Sutra je novi dan, sutra je proleće, mi jesmo i više od deset godina stariji i ružniji, ali nadam se ne i gluplji.
Milane hvala za tekst, meni je značio, ne želim da ga vrednujem, imam samo emociju. Nadam se da si dobro!
Čuvajte se deco draga!
ONE LOVE
(za Milana, ovo je napisala Biba sa 08)
nikolic777 nikolic777 19:25 20.03.2011

Re: Deco draga, molim V as

Milane hvala za tekst, meni je značio, ne želim da ga vrednujem, imam samo emociju. Nadam se da si dobro!


Bibo, ne verujem da si ti:)))

hvala ti što si se javila


sećam se i one scene ispred faksa kada si plakala, kada se sve to desilo

nadam se da ćemo se ponovo videti




Primetila sam Milanovu omašku oko Marojevića ali hvala mu za tekst. Njegova poruka i jeste da prestanemo da se gadjamo i prebacujemo krivicu na druge, da ne budemo prva i druga Srbija, nego da preuzmemo ODGOVORNOST, a to se zove ZRELOST, i TOLERANCIJA (to ja dodajem) je razvijena kod zrelih ljudi. Čika Habermas (onaj Đinđićev mentor) nam poručuje DIJALOG kao jedino oružije za budućnost, habermasovski dijalog umesto prekoplotske psovke.



upravo sve si rekla



Bili Piton Bili Piton 19:35 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

mirelarado
ali...to sam ja, suviše pozerski vatren:)


Требало би да будеш строг првенствено према себи, ако имаш амбиције да критиком нешто промениш у друштву.


Ili da pišeš, to sam i ja hteo da ti kažem. Ako uspeš da se, po napisanom tekstu, pretvoriš u najgoru nadžak-babu i onda ga kao takav ponovo pročitaš, kao najstrašnija picajzla i najoštriji kritičar svojih reči i misli - i ako uspeš da položiš taj najstrašniji ispit (a u interesu ti je da ga napraviš što težim) - onda si na konju.
princi princi 20:31 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Milane sve su ti bolji tekstovi

Стварно? Не знам какви су други, али овај текст је очајан. Хајде што је без идеје, али текст је и без икакве логичке структуре, као да га је писао рани средњошколац (и то из неке средње техничке школе). Кад се прочита текст једино што се стекне је утисак да човек заиста нема шта да каже (из сваке реченице избија празнина). Пасуси пресечени на пола, реченице пуне општих места, међусобно неповезане, лете свуда наоколо. Шта то може да се научи или сазна из овог текста?

По цену да "state the blindingly obvious", човек пре него што седне да пише, прво треба добро да се преиспита да ли има шта и коме да каже и онда да одлучи како то најбоље спроведе у дело. За само писање (тј структуирање реченица, пасуса, њиховог односа у тексту) је мајстору потребно краће време, неком ко се учи- дуже. Неком ко је школован на светској или којој већ књижевности (разумем да је то ауторов background) то не би требало да буде проблем (ако јесте, онда те наше школе стварно ништа не ваљају). Али, кључно је да има шта да се каже као и да је аутор свестан интелектуалних, моралних, потенцијала публике која то чита (није исто писати за децу у 5. разреду основне школе и за професоре факултета). Иначе је резултат губљење времена и за писца и за читаоца.
milisav68 milisav68 21:24 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Bili Piton


Milane sve su ti bolji tekstovi (a komentari na njih sa sve više nipodaštavanja i zlobe, što je siguran znak da su sve bolji), ali, razmotri Biljaninu i Mirelinu primedbu - Biljanina je u nešto tvrdjoj formi, ali ti jamčim da niti je zlonamerna niti je neprijateljska.

A za ubuduće - research, facts, i takoto.

Nije mu to prvi put.


nikolic777 nikolic777 21:26 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Nije mu to prvi put.



ma, užasno se odrazilo na suštinu...sto posto
milisav68 milisav68 23:04 20.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

nikolic777
Nije mu to prvi put.



ma, užasno se odrazilo na suštinu...sto posto

vanity is my favorite sin
biba77 biba77 01:59 21.03.2011

Re: Deco draga, molim V as

Bilja je prosledila tekst preko FB,, ipak dijalog

ONE LOVE
sentinel26 sentinel26 10:57 23.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

nikolic777
...i, za sekund, dobiješ etiketu

da još nisam stavio ogradu o sećanju...

He-he-he!

To je gospodine Nikoliću bio njihov stari, više puta isprobani receptus.

Tehničke greške i omaške se lako pronalaze i ispravljaju kada nekoga zanima da se time bavi, međutim kada to postaje ambalaža za nešto drugo,... onda nije lako ne reagovati.

Na blogu postoji nekoliko udruženja koja djeluju na principima akcije i reakcije (? ).

Najprije idu napadi po stručnoj liniji, kada se izdaleka vidi da su nedorasli po tom pitanju, kreću napadi na ličnost autora uz banalne diskvalifikacije, ako je i to "trošeno" više puta, traži se nova ambalaža, kao što su napr. jezičke i gramatičke greške.

E sad, sve to ne bi imalo nikakvog efekta bez lijepljenja neke etikete.

Imate sreću što vam nije došao/la bloger/ka koji/a piše navodno na srpskom jeziku (a upotrebljava potpuno nepoznate riječi i srpskom i drugim ex-yu jezicima ) i počne da vam mjeri rečenice, tačke (točke ) zapete, zareze i sl.

Tekst vam je odličan, kao i svi dosadašnji.

Kad mitovi preuzimaju ulogu normativa budućnosti, pošto su prošlost ispunili sa 101%, onda ne čudi "Usitnjena vizija do pepela", a kada se sijeda za pregovaračke stolove onda su svi (bez izuzetaka ) bez ikakve vizije šta žele da bude zajedničko jer u toj njihovoj viziji nema mjesta za druge, ali su vrlo precizni u tome šta ne žele.
NNN NNN 14:06 23.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

Kad si već tu i raspoložen da daš mišljenje, jedno pitanjce:
je l' ono Milo na slici (u pozadini, iza Dobrice)?
freehand freehand 15:09 23.03.2011

Re: Prvi i poslednji put

NNN
Kad si već tu i raspoložen da daš mišljenje, jedno pitanjce:
je l' ono Milo na slici (u pozadini iza Dobrice)?

Jes' bogumi!
Milo - čuvar peperljare!
Takozvane piksle.
alselone alselone 14:13 20.03.2011

ČESTITKE

Čestitke na JOŠ JEDNOM ODLIČNOM tekstu. :)
Svaka ti čast. Samo NAPRED.

p.s. mama kaže da požuriš kući, pile je skoro gotovo.
master.dragi master.dragi 14:28 20.03.2011

Re: ČESTITKE

alselone
Čestitke na JOŠ JEDNOM ODLIČNOM tekstu. :)Svaka ti čast. Samo NAPRED. p.s. mama kaže da požuriš kući, pile je skoro gotovo.

pile se, takoreci, josh pushi
jsazdanovic jsazdanovic 17:33 20.03.2011

svaka ti je Njegoseva...

Ali gde je nestala Djinjiceva energija? Zasto trositi reci i energiju na Kostunicu?
Gde su nestali "pripadnici snaga haosa i bezumlja" iz 1996./97.-me?! Gde su nam pistaljke?
"Moto koji me vuce napred je - nikada se ne predaj. Ako krenes u preticanje, dodaj gas. Radi ono sto smatras da je ispravno, a ne ono sto ce vecina da podrzi." -Djindjic
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:56 20.03.2011

Re: svaka ti je Njegoseva...

jsazdanovic
"Moto koji me vuce napred je - nikada se ne predaj. Ako krenes u preticanje, dodaj gas. Radi ono sto smatras da je ispravno, a ne ono sto ce vecina da podrzi." -Djindjic


Taко је! Шта, у осталом, зна та већина?
nikolic777 nikolic777 19:42 20.03.2011

Re: svaka ti je Njegoseva...

Gde su nestali "pripadnici snaga haosa i bezumlja" iz 1996./97.-me?! Gde su nam pistaljke


rasuli smo se i podelili

nažalost
jsazdanovic jsazdanovic 20:33 20.03.2011

Re: svaka ti je Njegoseva...

Koji ono dobar junak bese
sto jedanput britkom sabljom mane
britkom sabljom i desnicom rukom
ono bese Banovic Strahinja...

Imamo korene,tradiciju, znanje, sposobnost..., ali se davimo u kicu, sundu, radimo za tajkune koji nas " ozracuju nuklearnim otpadom"...

Ponavljam: Gde su studenti BUuuu!

Hocemo li da se pronadjemo u vicu:

Kako se pametan Srbin javlja glupom Srbinu?
Odgovor je: Telefonom iz inostranstva!

antioksidant antioksidant 09:01 21.03.2011

Re: svaka ti je Njegoseva...

rasuli smo se i podelili

pa ti jesi rasut i podeljen

nažalost
fantomatsicna fantomatsicna 04:09 21.03.2011

Od

svih ovih komentara se zbunih pa vise ne znam o cemu bese tekst.Ja Nikolica volim da citam , samo mi je zao sto nisam ucestvovala ni u jednom od dogdjaja da mogu da ga ponekad i branim od nekih koji su bas zlonamerni!
nikolic777 nikolic777 08:13 21.03.2011

Re: Od

svih ovih komentara se zbunih pa vise ne znam o cemu bese tekst.Ja Nikolica volim da citam , samo mi je zao sto nisam ucestvovala ni u jednom od dogdjaja da mogu da ga ponekad i branim od nekih koji su bas zlonamerni!


hvala :)

mirelarado mirelarado 11:27 21.03.2011

Re: Od

vise ne znam o cemu bese tekst.Ja Nikolica volim da citam


Овим си све рекла.
jsazdanovic jsazdanovic 09:19 21.03.2011

Svaka ti je Njegoseva...jos jednom...

Imas potencijal, ali energiju uludo trosis. Citiras Djindjica, ali imas Kostunicinu retoriku. Zaboravi aveti proslosti i okreni se buducnosti. Kostunica, Seselj i slicni treba i moraju da budu pluskvamperfekat.

"Ne moze da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora po malo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas." -Djindjic

Hajde da demantujemo da za "ideale ginu budale"!

I za kraj malo sunda:

"Ne daj se generacijo!"
freehand freehand 09:19 21.03.2011

Ban si skinuo, a komentar?

Mislim - da vratiš?
Da možda i drugi blogeri procene da li je bilo razloga za brisanje i banovanje.
nikolic777 nikolic777 09:22 21.03.2011

Re: Ban si skinuo, a komentar?

Mislim - da vratiš?
Da možda i drugi blogeri procene da li je bilo razloga za brisanje i banovanje.



samo navali...soderima i sličnim diskvalifikacijama
freehand freehand 09:34 21.03.2011

Šoder blogovi - činjenice u rasutom stanju

Po želji!

Nekako uvek odgonetnem šta hoceš da kažeš. Mislim, to je uvek jedno te isto, neka amorfna utopisticka kadbisviljudinasvetu-ljudskaprava-uasrbocetnici-živelaljubav-gejejeokej filozofija i njeni derivati.
To što se mišlju, recenicama i recima raspeš toliko da to jednouman covek stvarno nikako ne može da isprati i skapira malo je glavolomno ali nije pogibeljno.
Divna Jeca Filozofškinja može da nas trpa kako i koliko hoce, za razliku od Ekstra Nene, seljancure one glibave koja hahaha studira (sere, bre, kupuje diplomu!) na Megatrendu - i to je u rok službe.
Ali, Nikolicu...
Napao si Tadica što se bavi sportom; pa još i zbog toga što je bio toliko neoprezan da se i povredio dovodeci tako tebe i sve tvoje istomišljenike u smrtnu opasnost! Na pitanje da li znaš zašto je pokojni Ðindic na nozi u danu kada je ubijen nosio gips - nikada nisi odgovorio.
Predragu Markovicu si prišio gomilu afera i skandala. To si obrazložio linkovanjem nekog novinarskog sranja o njegovom verovanju u horoskop. Gadna afera, bez pogovora!.
Sad si zamenio dva coveka, i to tako što si onom koga smatraš zlikovcem dodelio prezime dobrice. a onda si rekao da nema veze, koji se moj pa sad tu neke oštrokonde bune?!
lapsus, jebote!
E pa nije lapsus, Nikolicu. Iz tebe do neba vrišti neznanje, koje u kombinaciji sa pretencioznošcu daje obespamecujuce rezultate.
U kombinaciji sa logorejom i krstarecim metaforama ofrlje ispaljenim i bez navodenja, ovo besomucno praznoslovlje može postati ozbiljan razlog da nas kreteni opet bombarduju. Jerbo, nije ovo daleko od oružja za masovno razaranje.
Zato ti nastupaš na celu kolone od vas pešes, a mi svi u strelce pa bjež!


Al' kod baba Sinde.
Ipak, ne boj se. Sad ce onaj hvalmuštopostoji.
Da te nagrdi najstrašnije, ima da ti kaci superlative ko papilotne!
nikolic777 nikolic777 09:54 21.03.2011

Re: Šoder blogovi - činjenice u rasutom stanju

hvala...

strasne cinjenice zameniti prezime dekana i jos napraviti ogradu "ako me secanje sluzi"...ok...

kolone?

grupe?

udruživanja?


ne, ja pišem ono što mislim, i nemam potrebu za udruživanjem zarad ratovanja na blogu

brw, necu se vise oglasavati na ovu temu
angie01 angie01 13:17 21.03.2011

ma slatko,

volim kada ekipa dobronamernih krene da napada ne licnoj osnovi,..nadam se da bar negde ubodu neki poJen za takav rad!

ne znam zasto jos uvek verujem da i neslaganje moze biti iskazano sa stilom i argumentima i da je cilj svake rasprave sa pozitivnom konotacijom-konstruktivan zakljucak.

ovako, da se ukljuce brisaci, jer je samo lucena pljuvacaka!
master.dragi master.dragi 13:29 21.03.2011

Re: ma slatko,

volim kada ekipa dobronamernih krene da napada ne licnoj osnovi,..nadam se da bar negde ubodu neki poJen za takav rad!

i nikolic napada na licnoj osnovi, sta on ima protiv, recimo, manekena-recitatora?
Bili Piton Bili Piton 13:31 21.03.2011

Re: ma slatko,

master.dragi

i nikolic napada na licnoj osnovi, sta on ima protiv, recimo, manekena-recitatora?


To što su jadni i patetični, za početak?
angie01 angie01 13:43 21.03.2011

Re: ma slatko,

To što su jadni i patetični, za početak?


Bili,
master.dragi master.dragi 13:44 21.03.2011

Re: ma slatko,

Bili Piton

master.dragii nikolic napada na licnoj osnovi, sta on ima protiv, recimo, manekena-recitatora?To što su jadni i patetični, za početak?

a da su mali, debeli, ruzni i bez izrazajnih mogucnosti, da li bi i onda bili jadni i pateticni?
ili onaj ko je markantan, lep, ko predstavlja lepu fizicku pojavu, obavezno od strane onih koji se ne uklapaju u takvu sliku biva proglasen za jadnog i pateticnog?
uzmimo primer autora, on je i markantan a istovremeno nije jadan i patetican kakvi su, recimo, njegovi tekstovi...
Bili Piton Bili Piton 13:49 21.03.2011

Re: ma slatko,

master.dragi
Bili Piton

master.dragii nikolic napada na licnoj osnovi, sta on ima protiv, recimo, manekena-recitatora?To što su jadni i patetični, za početak?

a da su mali, debeli, ruzni i bez izrazajnih mogucnosti, da li bi i onda bili jadni i pateticni?
ili onaj ko je markantan, lep, ko predstavlja lepu fizicku pojavu, obavezno od strane onih koji se ne uklapaju u takvu sliku biva proglasen za jadnog i pateticnog?
uzmimo primer autora, on je i markantan a istovremeno nije jadan i patetican kakvi su, recimo, njegovi tekstovi...


Prepuštam ti da nastaviš u istom tonu, pošto maaaaalo ne razumem koja ti je teza. Možda ti se misao iskristališe kroz narednih recimo 17 dosadnih postova, pa ću tada eventualno i reagovati ako nadjem za shodno.
master.dragi master.dragi 14:03 21.03.2011

Re: ma slatko,

Prepuštam ti da nastaviš u istom tonu, pošto maaaaalo ne razumem koja ti je teza. Možda ti se misao iskristališe kroz narednih recimo 17 dosadnih postova, pa ću tada eventualno i reagovati ako nadjem za shodno.

Bili Piton Bili Piton 14:26 21.03.2011

Re: ma slatko,


...a kad vidim koliko si šarmantan i prepun duha, možda i neću, teško da bismo se pokapirali.
shumska shumska 18:19 21.03.2011

Re: ma slatko,

da i neslaganje moze biti iskazano sa stilom i argumentima

angie bratesestro - dogovori se sa sobom prvo to u vezi sa iskazivanjem stila i argumenata, čovek kad je kod tebe banovan to sazna nakon xxx meseci tako što shvati da kod gostujućeg autora ne može ostaviti komentar, a kad te neko onako u pristojnoj potaji zvanoj pp priupita za razloge --- ti sa stilom i argumentovano odvališ najstrašniju neistinu.
lepo je podržavati našeg urednika kuća stil magazina kontra izlučevina dosadnih kojima je do neke preciznosti kada se navode imena, ali dvostruki aršini ne valjaju nikako. pritom, koliko se ja sećam -- ti prva spadaš u one koji vole da kažu kako treba prvo poći od sebe i sopstvenog dvorišta...
angie01 angie01 21:09 21.03.2011

Re: ma slatko,

shumska


vidi-ti si se kod mene na blogu prvi put pojavila-ne da kazes sta mislis, nego da me pljunes najstarsnije, iako uopste ne znam ni ko si ni gde smo se mi to upoznale- da bi bile tako intimne!

valjda ni ti u svoju kucu ne pustas nekog ko je dosao da lomi namestaj!

dobronamernost ti bas nije jaca strana-ni ovim komentarom ovde- moze se dopasti samo ekipi, al i to vec ima knotaciju koja nije bas za pohavalu!

drugo, da jesi me na pp pitala, ja sam stvarno pogledala, onako na brzinu, al na pogrsno mesto-u neku opciju, koja je izgleda za pp, a ne za blog- i rekla ti to sto sam videla, potpuno zaboravivsi na tvoj slucaj-iskrno, nikada te ni ne pratim, meni dovoljno to kako si se pretstavila- milim, malo je kasno za pristojnost, kojom si se interesovala-akomerazumes!


a to ostalo sto me prozivas, samo potvrdjuje da sam u pravu!

nikakvi dvostruki arsini kod mene ne postoje, niti sam protiv iskazivanja drugacijeg misljenja, pa to je i najbolja stvar ovde!

protiv sam hajki, napada i vredjanja nekog ko nam se ne uklapa, i samo se o tome radi i to je naravno jasno-samo sto sada malo neodgovara da je to jedino normalno!


sto se mene tice shumska- slobodno predji svojim interesovanjem na nekog ko lici na tebe, nema razloga da se zeniras zbog bilo cega sto ja napisem i da skaces da me razotkrivas:)))),kada sam vec tako kakana, kako kazes...jer meni je potpuno svejedno za tebe i takva proseravanja, te ti se nikada ni ne obracam-akosiprimetila!?
alselone alselone 22:16 21.03.2011

Re: ma slatko,

angie01

Na pola sam se umorio, popio Akva Vivu sa elektrolitima, dosao malo sebi, nastavio dalje, na tri cetvrt primio infuziju (uglavnom glukoza, natrijum hlorid i c vitamin) i uspeo da stignem do kraja. Jupi!
angie01 angie01 22:37 21.03.2011

Re: ma slatko,

Na pola


ja ti vec rekoh- samo preskoci, ne kapiram taj mazohizam, da te toliko nerviram, a da si jos vise posvecen!


hebes tu infuziju, kad ne menja stanje!


ps- tebe sam odbanovala, kada sam pronasla gde se kriju zatvorenici, ko velim, svako sa imalo integriteta i digniteta ipak postuje neka pravila u komunikaciji. Ili dodje i kaze pristojno sta god to ima, ili ni ne dolazi!
alselone alselone 22:41 21.03.2011

Re: ma slatko,

pazi, nisam ja rekao da me nerviras nego da me pravopis namuci. Ko suznja. I nisam skontao ovo sa zatvorenicima.
P.s. Odgovaram sa fona pa sam slucajno kliknuo na Obavesti moderatora.
shumska shumska 02:55 22.03.2011

Re: ma slatko,

.jer meni je potpuno svejedno za tebe i takva proseravanja, te ti se nikada ni ne obracam-akosiprimetila!?

najlepše hvala na konačnom odgovoru
vidi-ti si se kod mene na blogu prvi put pojavila-ne da kazes sta mislis, nego da me pljunes najstarsnije,

opet neistina, angie amnezijo moja lepa
ja sam stvarno pogledala, onako na brzinu, al na pogrsno mesto-u neku opciju, koja je izgleda za pp, a ne za blog- i rekla ti to sto sam videla, potpuno zaboravivsi na tvoj slucaj-iskrno,

ušla voda u koaksijalni kabl
počastvovana sam dužinom ovog posta, gracias segnora angie
edit ---
i da skaces da me razotkrivas:)))),kada sam vec tako kakana, kako kazes...j

bože angie, sada sam se stvarno nasekirala :( kakvo je to skakanje ako jednom upitaš, ne dobiješ odgovor pa upitaš opet? ajd dobro. ali ova projekcijaučitavanje tipa kakana sam kako kažeš -- iz petnih žila vičem -- nikada ti to nije rečeno, što sada tako samu sebe ružiš, nejasno mi je.
no, računaj case closed -- dakle banovala si me nakon jednog jedinog ikada ostavljenog komentara kod tebe (a u njemu opet bio spomenut kontekst čišćenja sopstvenog dvorišta, prokleto slonovsko pamćenje, samo se ticalo šire, opšte slike) --- no, nebitno
p.s. samo osoba koja je zaista pripadala nekoj ekipi -- može toliko da umišlja pripadnost drugih nekakvoj imaginarnoj grupi, strani i svako malo -- svakom drugom prebaci to isto
angie01 angie01 10:28 22.03.2011

Re: ma slatko,

nejasno mi je.


sta jos hoces!?

ovo NIJE pitanje!

prokleto slonovsko pamćenje, samo se ticalo šire, opšte slike) --- no, nebitno


ma hajde, tvoja sira slika cega????

da dodjes da pljujes i da se bunis za nepravdu sto si banovana, kao i drugi sto to ovde cine, a za iste zasluge, pa onda jos taj koji ne zeli da se takvi likovi izrknjavaju na njegovom blogu-ispadne los, jer se sluzi jedinim dozvoljenim sredstvom zastite-od vas dobronamernika, kada to vec modearcija ne uradi!

bas nepravedno-suza da mi krene!

sa sve ovim heklerajem, gde si eto svima pokazala kakva sam to ja-ma stvarno!

kao sto Nikolica, od kada se pojavio, isto tako licno napadaju, a on jos fin i umereno odgovara, ne shvatajuci u cemu je ta sira slika-koju pominjes!


ono za ekipu- znaci, da samo oni mogu da se obraduju, kao verni obozavaoci pljuvanja, a ne da si ti clan,...mada ispunjavas sve uslove!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana