Budućnost| Društvo| Na današnji dan| Život

Živeo 9. mart!

Filip Mladenović RSS / 08.03.2011. u 14:31

Mart u Zagrebu, 2011.
Mart u Zagrebu, 2011.
Mart u Beogradu, 1991.
Mart u Beogradu, 1991.
 

Ironijom sudbine, 20. godišnjicu devetomartovskih demonstracija u Beogradu bolje i glasnije obeležavaju braća Hrvati nego mi ovde. Aktuelni protesti na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova, u kojima dominiraju parole „Lopovi, lopovi!" i „Vi lažete!", svojevrsno je podvlačenje crte neuspele tranzicije na Balkanu tokom protekle dve decenije.

I dok se Beograd ovog 9. marta uljuljkava u šarene laže svoje pohlepne i samodovoljne političke klase, Zagreb se pokušava odupreti plimi beznadja, bede i dužničkog ropstva.

Sada je već svima jasno da su Balkanski ratovi na kraju XX veka i ona silna otadžbinska/domovinska medijska graja bili samo paravan da bi se par hiljada familija u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori beskrupulozno obogatilo na krvi, znoju, radu, parama  i imovini miliona žrtava!
Ta šifra se, na nesreću, još uvek žilavo održava! Protiv gradjana  bivših YU republika i dalje se vodi rat, ali ovog puta ne sa koljačima formata Arkana, Gotovine ili Orića, već monopolima, koji obične gradjanke i gradjane teraju u dužničko ropstvo! U nezaposlenost! U totalno odsustvo smisla života! U žive mrtvace!

Umesto rafala sada je na delu krčanje creva, a umesto sirena tu su špice TV dnevnika i glupirity šou programa! Umesto uniformisanih okupatora tu su dobro uhranjeni i još bolje obučeni agenti ratnih profitera u liku i nedelima stranačkih funkcionera. Umesto komunističkog jednoumlja, sada imamo koalicionu, višestranačku diktaturu, u dilu sa tzv. opozicijom! Ispada da su nas vukli stazama patriotizma dok nisu našli put u visoko društvo!

Godišnjicu 9. marta obeležavamo lošim vestima poput one da Srbija ostvaruje izvoz poljoprivrednih proizvoda u iznosu od svega 464 dolara po hektaru, a Češka i Slovenija oko 1200 dolara po hektaru obradive površine. Ili, da je industrijska proizvodnja u Srbiji upola manja nego krajem osamdesetih i da je udeo industrije u bruto domaćem proizvodu srozan na svega 21 odsto!!!

Jedna od retkih vesti dostojna 9. marta, iskrenih pobuda, energije i vere u to da je drugačiji svet ipak moguć, stiže iz Sandžaka:

Milanko Obućina (58) iz Sjenice, čija porodica preživljava hraneći se u narodnoj kuhinji, pronašao je pre par dana na ulici novčanik pun novca koji je bez razmišljanja odmah predao policiji. Milanko kaže da nijednog trenutka nije pomislio da zadrži ovaj novac za sebe, koji čak nije želeo ni da prebroji, jer ga to nije zanimalo.

A u torbici je, prema policijskom zapisniku, bilo 4.200 evra, 100 dolara i 20 bosanskih maraka.

Milanko je srčani bolesnik, a terapiju često zna i da preskoči jer nema novca za lekove, a često ni za hleb. On čak nije želeo ni da uzme nagradu od dve hiljade dinara, koju mu je ponudio vlasnik novca A. K. iz Sjenice.


- Nisam želeo da uzmem taj novac jer to nije moje, a tuđe mi ne treba. Nisam nijednog trenutka ni pomislio da nađeni novac zadržim za sebe, a kamoli da me neko nagradi za to - kaže Milanko koji, iako crn i naboran od teškog rada, nije promenio moralna načela i nije dobro zamenio zlim.


On i njegova supruga Vidosava imaju ukupno 63 godine staža, oboje su tokom tzv. tranzicije ostali bez posla, a za penziju još nemaju uslova. Žive sa nezaposlenim sinom. Milanku prijatelji u šali kažu da boluje od retke bolesti zvane poštenje, a Milanko se na to smeje i odgovara: „Nadam se da je ta bolest prelazna!"

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 14:46 08.03.2011

20 godina vec...

Hm...moja asocijacija na 9.mart je u stvari slika 10-og marta ujutro.Terazije, deo oko Doma Sindikata, Trg...pusto,tiho, a tako haoticno. Bio sam klinac,16 godina,ali se secam i mirisa i tisine i neke odvratne teske zavese koja je virila iz necega sto je bilo kafe na sadasnjem Trgu Nikole Pasica.Prvi put u svom zivotu da sam video neku destrukciju, dan posle...u stvari mislim da sam kao klinac tako zamisljao Bejrut o kome mi je matori pricao tih nekih godina.
Posle su dosle mnoge slicne slike, mnogo slicnih praznih osecanja neostvarenosti onoga sto smo pokusavali, Kolarceva, ta zima,posle slika nekog suludog busa sa kog sam visio 5. oktobra ispred skupstine...i evo 20 godina vec.Uzas.
Ne ponovilo se.
pedja1008 pedja1008 15:31 08.03.2011

Re: 20 godina vec...

Hm, ne ponovilo se? Pre bih rekao, nastavlja se...
Jukie Jukie 15:40 08.03.2011

Re: 20 godina vec...

max.cohen92
Hm...moja asocijacija na 9.mart je ...

Moja asocijacija je da drugarica iz škole sutradan dolazi i priča da je otišla tamo sa jednom svojom drugaricom, ali da su otišle pre nego što je postalo gadno.
I u tom trenutku sam ja zapanjen da je ona uopšte dovoljno hrabra da ode tamo iako je odličan đak i može neko da je VIDI, i posle još dolazi i priča kako je bila tamo iako neko od odraslih može da je ČUJE, i da je zato izbace iz škole ili nešto tako.

Druga asocijacija je pismeni na temu "Ne, tenkovi tu više neće proći..." gde je ona napisala nešto patriotsko i slobodarsko i razredna joj je dala 5, a druga devojka, kojoj je otac bio vojno lice, napisala je drugačiji tekst u kome ne pljuje po vojsci i tenkovima jer kaže da oni služe i da BRANE narod i da ne treba na sve gledati po trenutnoj političkoj situaciji, i profesorka joj je dala trojku, pa se ona jasno i glasno i argumentovano pobunila, a ova prva devojka je rekla "pa vidiš šta nam rade" ali ova druga devojka (koja je inače do tada važila za šlihtaru i povodljivu ličnost) nije dozvolila da joj govori šta da misli i ostala je pri svom stavu, i onda smo imali malu impromptu debatu na sred časa srpskohrvatskog.
Dobra strana cele priče je da se ova druga devojka otrgla iz svog negativnog imidža šlihtare i sledeće godine su je ljudi mnogo više voleli.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:50 08.03.2011

Re: 20 godina vec...

pedja1008
Hm, ne ponovilo se? Pre bih rekao, nastavlja se...

Nezaposlenoj Čačanki Milostini Jovanović komunalna policija u tom gradu zabranila je da prikuplja kartone i stari papir iz kontejnera.

"Pre nekoliko dana zaustavili su me komunalni policajaci na ulici i rekli mi da je zabranjeno da iz kontejnera uzimam kartone i stari papir, što radim već deset godina", rekla je ona.
Načelnik gradske uprave za komunalno-inspekcijske poslove Stojan Vojinović rekao je da je po gradskoj odluci iz 2002. godine, zabranjeno prikupljati otpatke i smeće koje je odloženo u kontejnerima.
Prema njegovim rečima, po toj odluci je i Jovanovićevoj zabranjeno da sekundarne sirovine sakuplja po kontejnerima, ali da je i njoj i drugima dozvoljeno prikupljanje tih sirovina sa ulice ili i iz prodavnica.

Milostina Jovanović je novinarima izjavila da već osam godina prikuplja stari papir i kartone i tako zarađuje oko 20.000 dinara čime izdržava četvoročlanu porodicu - sebe, nezaposlenog supruga i dvoje dece, studenata.

Milostina Jovanović je bivša radnica rudnika i pre deset godina ostala je bez posla jer je rudnik zatvoren.



pedja1008 pedja1008 18:06 08.03.2011

Re: 20 godina vec...

Zemlja socijalne pravde pa nema smisla da neko kopa po kontejneru. Mislio sam da od murije nema nista gore ni jadnije a onda su izmislili komunalnu muriju...
pnbb pnbb 18:40 08.03.2011

Re: 20 godina vec...

...moja asocijacija na 9.mart je u stvari slika 10-og marta ujutro.Terazije, deo oko Doma Sindikata, Trg...pusto,tiho,

hm, neverovatno.. i moja je iz 10tog, samo kod londona, i tenk parkiran ispred obuce, bate, sta li bese
tsunade tsunade 08:36 09.03.2011

Re: 20 godina vec...

Milostina Jovanović je bivša radnica rudnika i pre deset godina ostala je bez posla jer je rudnik zatvoren.


sa che dulich to da otvori
tyson tyson 12:22 09.03.2011

Re: 20 godina vec...

hm, neverovatno.. i moja je iz 10tog, samo kod londona, i tenk parkiran ispred obuce, bate, sta li bese

Ne, bio je parkiran prekoputa, kod kazina London, M-84.



Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:30 08.03.2011

to je zivot to nije reklama...

Umesto uniformisanih okupatora tu su dobro uhranjeni i još bolje obučeni agenti ratnih profitera u liku i nedelima stranačkih funkcionera.


A tu su i skupa auta. Nedavno je David Cameron zestoko kritikovan u UK jer je za sluzbene potrebe pazario dva nova Jaguara za nekih £200k po komadu. Ne znam sta vozi nas premijer ali se preCednik skromno odlucio da je dovoljan jedan BMW; cijena prava sitnica: £530k. Ne znam sta je vozio pre 20 godina kao nastavnik psihologije.
vojislav948 vojislav948 16:07 08.03.2011

Re: to je zivot to nije reklama...


boluje od retke bolesti zvane poštenje

Prisetimo se vremena pre ovog bremena, mnogo naših građana je bolovalo od iste bolesti. Bilo je i onih "zdravih", pa su nas sve lečili istim lekom. Danas kada se upoređujemo vidimo čudnovato dejstvo istog leka na mnogima od nas. Toliko čudnovato da komšiju i rođaka prosto ne možete prepoznati. Mnogi uvenuše, a neki odjednom procvetaše. Čak i oni što behu sumnjivi, danas su nesumnjivi i probiše se visoko gore. Više i ne gledaju naniže, nekako im se i oči okrenule i sve im se okrenulo i pokrenulo. Odjednom sve znaju i sve mogu. Čudno neko lekovito dejstvo, neki rekoše da lek se zove politika. Čudo jedno, a i ne deluje na sve jednako. To je valjda povezano sa genetikom, đavo bi ga znao.
livia68 livia68 15:58 08.03.2011

drugačiji svet ipak (bio) moguć

Milanko Obućina (58) iz Sjenice, čija porodica preživljava hraneći se u narodnoj kuhinji,

Milanko je srčani bolesnik, a terapiju često zna i da preskoči jer nema novca za lekove, a često ni za hleb.

On i njegova supruga Vidosava imaju ukupno 63 godine staža, oboje su tokom tzv. tranzicije ostali bez posla, a za penziju još nemaju uslova. Žive sa nezaposlenim sinom


Nažalost, bojim se da predstavnici takvog, drugačijeg svijeta izgledaju kao gore citirani primjer.
Prije bih rekla da je to vrsta koja odumire. Marginalizirana, u potpunosti.
dragannalovic dragannalovic 16:16 08.03.2011

Karamarko Jadranku

Ironijom sudbine, 20. godišnjicu devetomartovskih demonstracija u Beogradu bolje i glasnije obeležavaju braća Hrvati nego mi ovde. Aktuelni protesti na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova, u kojima dominiraju parole „Lopovi, lopovi!" i „Vi lažete!", svojevrsno je podvlačenje crte neuspele tranzicije na Balkanu tokom protekle dve decenije.


Možda je razlog tome što se mi više plašimo zime i čekamo neka toplija vremena! Hrvati su u svakom slučaju koju godinu ispred nas, čak se i njihov ministar policije odvažio da uhapsi prethodnog premijera koji je pokušao da utekne, što je svakako dobra opomena sadašnjem premijeru da se ne polakomi pa da krene stopama prethodnog, kao i svima ostalim, koji zauzimaju odgovorne funkcije. Kod nas još niko nije uhapšen ako ne uračunamo rad komunalne policije, koja proganja sakupljače sekundarnih proizvoda i ulične prodavce.
livia68 livia68 16:23 08.03.2011

Re: Karamarko Jadranku

Ne, ne, bivšeg premjera su uhapsili Austrijanci.
dragannalovic dragannalovic 17:06 08.03.2011

Re: Karamarko Jadranku

Karamarko Jadranku
Ne, ne, bivšeg premjera su uhapsili Austrijanci.

Da, pošto je pobegao iz Hrvatske istog dana kada mu je ukinut imunitet na zahtev Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i pre nego što mu je odredjen jednomesečni pritvor.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:20 08.03.2011

A ja sam

tog 9. III 1991. upoznao jednu Sonju. U to vreme sam radio u "Demokratiji" ko je se seća i bio u foto servisu Tanjuga da razvijem slike. Kad su tutnjali tenkovi, mi smo se sakrili u jedan ulaz u ulici Narodnog fronta, pa se polako probili do redakcije. Meni je taj dan bio - sjajan dan, i adrenalin, i nada, i nadahnuće da radim nešto korisno u životu i Sonja...

Sad smo DS i ja tu gde smo Sonja i ja bivši. Ali je bilo lepo dok je trajalo.
tyson tyson 12:32 09.03.2011

Re: A ja sam

tog 9. III 1991. upoznao jednu Sonju. U to vreme sam radio u "Demokratiji" ko je se seća

"Demokratija" je u danima posle 9. marta zaradila Demokratskoj stranci do tada neverovatnan iznos para; tiraž je bukvalno eksplodirao i bivao razgrabljen na ulicama. Novac se donosio u kesama. Al' ti to sigurno bolje znaš od mene


Meni je taj dan bio - sjajan dan, i adrenalin, i nada, i nadahnuće da radim nešto korisno u životu

Potpisujem.

Mada su i kasniji mitinzi budili ista osećanja



uros_vozdovac uros_vozdovac 14:28 09.03.2011

Re: A ja sam

Jeste, tako je, pogotovo prvo vanredno izdanje. Doneli smo ga direktno na Terazije, 11. uveče i iako se sastojao od samih korica, 4 stranice bukvalno.

Drugo izdanje je zanimljivija priča, već onoliko umorni 12. ujutro, ako me sećanje ne vara, na 3. strani se u prelomu u Glasu pojavila rupa. Tadašnji urednik Predag Protić iz postojećih fotografija izabere sliku pokojnog Branivoja Milinovića i ispod nje fotografiju Radovana Karadžića sa potpisom "On odobrava njegovu smrt", jer se Karadžić nešto propisno izlupetao na Terazijama dan ranije.

Bude otštampano i to vanredno izdanje, kolporteri ga raznesu, i negde oko podneva u redakciju sav zadihan utrčava Radoslav Stojanović, traži da se ceo tiraž povuče sa ulice, kaže da je naredio Zoran Đinđić.

Odem u sekretarijat, ono stvarno, kaže Zoran da povučemo. Ali ne baš onako imperativno nego onako mangupski...

Povukli smo simboličan broj primeraka, da nam se Karadžić ne bi deranžirao, a i da bi se opravdali pred šefovima. Do dan danas nije mi jasno čime je Karadžić bio zadužio DS da ga čuva od sopstvenih lupetanja. A i nije ga ni sačuvao.

Elem, tada je Demokratija koštala 10 dinara, a odnos dinar-marka je bio 7:1. Kolporteru je pripadalo 30%, i to su bila sjajna vremena. Tog leta sam sa Sonjom bio u Dubrovniku jedno 3 nedelje, proveli smo se kao kraljevi, manje više od tih 3 dinara po primerku. Tiraž svakog od vanrednih izdanja je bio 30000 primeraka.
tyson tyson 14:57 09.03.2011

Re: A ja sam

Elem, tada je Demokratija koštala 10 dinara, a odnos dinar-marka je bio 7:1. Kolporteru je pripadalo 30%, i to su bila sjajna vremena.

Ja se sećam zblanutih blagajnika stranke tih dana, koji su bili u fazonu "au, gde ćemo s ovolikim parama?!"

Inače, što se Karadžića tiče, cijenim da su u pitanju bili poslednji izdisaji nekadašnjih pa i ne naročito bliskih odnosa. Naime, na samom početku formiranja bosanske SDS ta stranka, ili bar neki ljudi iz njenog vrha, bili su u dosta dobrim odnosima sa tadašnjom beogradskom Demokratskom strankom, i neko vreme su i jedni i drugi želeli da veruju da je SDS neka vrsta neformalne ćerke-stranke DS. Naravno, to je bilo daleko od stvarnosti, a ni taj san nije dugo trajao. Vrlo brzo vrh SDS preuzet je od strane agresivnije, primitivnije i ratobornije ekipe, a verujem da je ta epizoda sa Karadžićem neka vrsta poslednjeg trzaja jedne naivne ideje. Niti je SDS ostala bliska DS, niti je Karadžić bio deo kruga ljudi koji su o tome maštali.





mlekac mlekac 16:41 08.03.2011

Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

I evo, da ti se ovde, pred svima, javno zahvalim sto si, umesto mene, popio i suzavac na mostu kad su ono, 10. marta, krenuli studenti.

(Za neupucene - ja sam se, taman, bila vratila iz redakcije u kojoj sam bila, uz povremeno izlazenje na teren, od 9. ujutro, kad sam, posto sam tada stanovala kod Fontane, videla kroz prozor da su studenti krenuli ka gradu. Naravno, odmah sam zvala naseg tadasnjeg urednika i spremila se da krenem da snimam studente, kad mi se urednik javio i rekao mi da ne moram da idem s njima sve do grada posto je uspeo da dobije Filipa i da ce Filip sacekati povorku kod 6 kaplara i ispratiti je preko mosta. I tako ja odsetam samo do malo iza SIV-a, a Fica preuze odatle. A onda je na mostu bilo sta je bilo...)
Hansel Hansel 16:33 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Heh, evo vam ilustracija kako je 9. mart pre podne izgledao u tada jedinom mediju u grad(ić)u provinciji. Ja sam tada vodio neku omladinsku emisiju u kojoj smo često imali "živa" uključenja slušalaca. Te subote, tonac mi je rekao preko interfona da je zvao J. (poslanik SPS-a iz tog grada, čiju je poetično-patetičnu rečenicu Unković pročitao na kraju zasedanja Skupštine, u fazi sleganja, to je ona kada se čula i priča o dedi i unuku, naravno - s tužnim krajem) i da je poručio da "danas nema uključenja u program".

Pre izbora krajem '90-e radio sam anketu među vršnjacima (srednjoškolcima) da li će izaći na izbore (oni koji će biti punoletni - ja, na svoju tadašnju žalost, nisam bio u toj kategoriji) i za koga će glasati (anketa je bila anonimna). Većina anketiranih je bila za SPO, što ja lično nisam razumeo, ali nisam ni imao ambiciju da "arbitriram" (ja sam bio tada za ondašnji DS i Ivana Đurića). Urednica mi je kasnije rekla da je anketu slušala cela redakcija Radija (dakle - profesionalni, zaposleni novinari), da je većina mislila da je treba emitovati, ali je glavna urednica rekla - NE.

Meni se Vuk Drašković zaista i tada, i tako zelenom, činio kao neodgovorni avanturista (nema to veze s propagandom protiv njega, sećam se dobro Komnenićevih i njegovih nastupa koji su na različite načine, možda godinu dana pre 9. marta, interpretirali TVB i TVZ), danas ga vidim kao prvog u lancu obesmišljavanja duha pobune. Jutros čuh da Timofejev kaže da je i tog 9. marta bilo jasno da niko nije očekivao da će se Milošević povući!? Čemu onda sve, pitam se, ne kapiram, ako ni iluzija o tome nije postojala?!...
Jukie Jukie 19:05 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Hansel
Jutros čuh da Timofejev kaže da je i tog 9. marta bilo jasno da niko nije očekivao da će se Milošević povući!? Čemu onda sve, pitam se, ne kapiram, ako ni iluzija o tome nije postojala?!...

To ti je kao ono dete iz reklame što zatvara slavinu i roditelju daje čašu vode dok pere zube.
zoja444 zoja444 19:24 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Hansel
Čemu onda sve, pitam se, ne kapiram, ako ni iluzija o tome nije postojala?!...


nije cemu, vec kako?
neki su imali iluzije dok su drugi imali planove.
eto odgovora.
Hansel Hansel 19:57 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

zoja444
nije cemu, vec kako?neki su imali iluzije dok su drugi imali planove.eto odgovora.

Ako ispravno ovo čitam, to bi značilo da su organizatori smišljeno poveli narod u svojevrsno stradanje, znajući da ga obmanjuju. Ili je neko navuk'o i Vuka?

Posle mnogo vremena, čuh danas malo Slobodne Evrope, baš dobro primetiše da je masa bila veoma heterogena, svako je imao svoj razlog...

A Milošević je posle svakog većeg, ugušenog protesta postajao sve gori...
zoja444 zoja444 20:08 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Hansel



ja samo (zdravorazumski, nadam se) zakljucujem na osnovu sleda dogadjaja, iako jos nema(m) dovoljno dugacke istorijske distance i cini mi se da se sve jos kovitla. sta ce ispasti, videcemo i sami.
ivana23 ivana23 20:34 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Hansel
Jutros čuh da Timofejev kaže da je i tog 9. marta bilo jasno da niko nije očekivao da će se Milošević povući!? Čemu onda sve, pitam se, ne kapiram, ako ni iluzija o tome nije postojala?!...


Hansel, glavni zahtev upućen tadašnjem režimu bila je smena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Niko tada nje spominjao smenu S.M.
mikimedic mikimedic 23:08 09.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

Hansel, glavni zahtev upućen tadašnjem režimu bila je smena generalnog direktora RTS-a Dušana Mitevića i još četvorice urednika zbog uvredljivih komentara na račun opozicije.

Niko tada nje spominjao smenu S.M.


postavljen je taj zahtev vrlo brzo - na cesmi.

i prosto je bila neverovatna kolicina energije jednog tada kvazi opozicionog politicara ulozena u rasturanje tog protesta.
antioksidant antioksidant 11:39 10.03.2011

Re: Pa srecna nam godisnjica, Filipe...

postavljen je taj zahtev vrlo brzo - na cesmi.

3 meseca pre 9. marta bili su izbori
milošević je dobio preko 3 miliona glasova svi ostali malo preko milion
niko nije ni pomišljao da se može tad srušiti milošević
tražila se jednaka šansa (otvaranej medijske rupe)
iskreno - meni je reakcija policije (preterano nasilna) bila čudna...
radmilo bogdanović u poslednjem ekonomistu kaže da je od njega to tražio lično milošević jer se plašio vuka... (u suštini - bogdanović je hteo da postavi policiju ispred skupštine, vlade, televizije a da na trgu radi ko šta hoće ali milošević je tražio da se miting ne dopusti... bačen suzavac i eto ...)
ne znam. ne deluje mi uverljivo
ivankagrump ivankagrump 18:18 08.03.2011

Sicko

Milanko je srčani bolesnik, a terapiju često zna i da preskoči jer nema novca za lekove


Ovo mi je najstrasniji detalj iz cele price. Narocito kada akademska levicarska omladina pocne da me ubedjuje kako ovde svi mogu da se lece. A nase jedino osiguranje - nista bolje nego u Americi, pokrivaju deo cene leka a do pune cene se snadji, imao za hleba ili nemao.
Žika Bogdanović Žika Bogdanović 18:21 08.03.2011

ŽIVEO

buba_truba buba_truba 18:25 08.03.2011

Uskliknimo s radošću!

ŽIVEO!
aurora_greenway aurora_greenway 18:47 08.03.2011

ziveo!

dr.wagner dr.wagner 21:25 08.03.2011

Jučer ,danas , sutra

ili Kairo , Zagreb , Beograd

...večer

-Ovdje u Zagrebu je sve još u povojima , nema glave ... , već samo repovi
... ali je važno da su svi protiv ...

-Nije realno očekivati da će se nešto radikalno dogoditi , osim ako se stvari ne
zakomliciraju (možda i slučajnim) nasiljem .
-Uspjeh bi bio da se iznude prijevremeni izbori , iako i oni koji bi došli
(a to je valjda SDP) nisu baš neki "štof" , odnosno oni su ljevica samo
deklarativno ... jer je cijela politička scena još uvijek (jako)desno , tako
da oni kao ljevica su zapravo .... umjerena desnica

-Jedini "profit" bi mogao biti (ako se dogode prijevremeni izbori) to što
će se uvesti osjećaj kakve-takve odgovornosti , ili možda bolje rečeno
obaveza osluškivanja "raje" od strane vlasti , jer će u slučaju nekih
većih afera i avantura već postojati obrazac za (malo bržu) promjenu ,a i
kampanje će postati ozbiljnije (laži i sl)

-Jedno je sigurno , ako ovdje padne vlast na ovaj način ... to će sigurno
čuti i vaši "robovlasnici"



Wagner

P.S.
-Eh da imam sada neku Sonju ..., skrivao bih se i ja po mračnim haustorima


pedja1008 pedja1008 22:49 08.03.2011

Re: Jučer ,danas , sutra

Ne postoji levica ni u Srbiji ni u Hrvatskoj...
Hansel Hansel 16:55 09.03.2011

Re: Jučer ,danas , sutra

dr.wagner
Jedno je sigurno , ako ovdje padne vlast na ovaj način ... to će sigurno čuti i vaši "robovlasnici"

Mislim da su oni tu opasnost osetili još ranije, napisah maločas u komentaru ispod...
fantomatsicna fantomatsicna 21:49 08.03.2011

Meni

je ovo jako zalosna prica..da se ne pojavi tracak nade u liku Sonje i Milanka mozda bih i zaplakala.Da li je moguce da je sve bas tako lose..
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 01:17 09.03.2011

Изрази се на улици

Треба нам више оваквих текстова. Јесу мрачни, јесу страшни, али су истинити.

Треба нам нови ИЗЛИВ МИШЉЕЊА. Јак, експлозиван, ИСКРЕН.

Не бих га поредио са неким протестима из 90.-их, они су били одговарајући том времену. Овај треба да буде свој, без икакве паралеле са тим антологијским. Треба да искаже тренутни став оних који имају право гласа. Да кажу да им је доста тог дрског лагања од стране политичара, док вас гледају у очи и знају да ви знате да лажу, знају да им не верујете, знају да је то дрско и безобразно, али и даље настављају.

Позивам Тадића да погледа Миланка Обућину у очи и да му каже да ова власт и ова држава заслужују Миланка и људе као што је он.

Позивам Динкића да погледа Миланка у очи и да му каже да је учествујући у власти протеклих десет година учинио све што је могао да Миланко боље живи и да се искрено потрудио да то постигне. Да му каже да га у томе никада нису омели лични интереси, интереси његових страначких другова, његових рођака, познаника, пријатеља,... Да му каже, не спуштајући поглед да све ове године није знао да Мишковић не плаћа порез земљи Србији. Онај Мишковић чије смо царство изградили ми, обични грађани, који враћамо новчанике њиховим власницима, царство, које је продао за скоро милијарду евра.

Позивам Дачића да погледа Миланка у очи и да му каже да није имао удела у рушилачкој хушачкој политици 90-их, која је позивала на мржњу (и између нас самих, а камоли према другим народима), да није имао удела у афери "кофер". Да му каже да нас заступа у свету на најлепши могући начин, трезан, одмерен и на висини задатка; нас који смо гладни, боси, болесни и враћамо новчанике њиховим власницима.

Позивам Николића да погледа Миланка у очи и да му каже да је прави опозиционар, који се бори за права ниже класе и да није направио никакав пакт са владајућом коалицијом.

Позивам радикале да погледају Миланка у очи и да му кажу да се искрено боре за оно што излази из њихових уста, да то није само најбезобзирнија пропаганда којом манипулишу несрећним и напаћеним људима.

Позивам све наше политичаре да погледају овог човека у очи и даму кажу да се искрено боре да Миланку и свим грађанима ове државе буде боље, да их у томе не спречавају лични интереси.
Dr M Dr M 09:32 09.03.2011

Re: Изрази се на улици

Позивам све наше политичаре да погледају овог човека у очи


Bolje ne, oni bi i iz oka ukrali..
tyson tyson 12:42 09.03.2011

9. ožujak

I dok se Beograd ovog 9. marta uljuljkava u šarene laže svoje pohlepne i samodovoljne političke klase, Zagreb se pokušava odupreti plimi beznadja, bede i dužničkog ropstva.

Ništa nisu uradili dok im parole ne postanu "Ustala je Hrvatska" i "Bando crvena", i dok policiji ne skandiraju "Av, av, av" i "Ustaše"


Hansel Hansel 16:50 09.03.2011

Re: 9. ožujak

I dok se Beograd ovog 9. marta uljuljkava u šarene laže svoje pohlepne i samodovoljne političke klase, Zagreb se pokušava odupreti plimi beznadja, bede i dužničkog ropstva.

Jes' da sam vesti poslednjih nedelja pratio samo sporadično, ali, ipak - grešim li u utisku da je ovom talasu pobune prethodio onaj zbog Purde, tj. zahteva Srbije da se on izruči? Pa je, onda, k'o u NOB-u, samo malo drugačije, došlo do spajanja dveju borbi? Da li je trebalo da branitelji prvi zatraže ostavku J. Kosor, da bi to učinili i ostali?

A negde se čula i vest da su, glede slučaja Purda, hitno razgovarali Tadić i Kosorova (zanimljiva asimetrija funkcija), provukla se i rečenica, ne bih baš mogao da citiram, o zanimanju predsednika za reakcije na poternicu u Hrvatskoj, a znamo i epilog... Zanimljiva nova dimenzija klupka balkanskog hipo-prostora (i vremena)...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana