Ljudska prava| Politika| Region

INTERVJU SA DIKOM MARTIJEM

Jelica Greganović RSS / 12.02.2011. u 13:41

xinsrc_48206030814223902155029.jpgU današnjem broju slovenačkog lista "Delo", Dik Marti govori o tome kako Evropu boli glava zbog Kosova, kako mu Srbija uopšte nije pomagala u pripremi izveštaja, o tome kako će se Brisel potruditi da sve padne u zaborav i zapravo ne želi da čuje istinu, zašto Euleksu ne veruje, kako su svi znali šta radi Hašim Tači i ćutali, da je CIA manje opasna od Kosova, kako su u Hagu uništeni dokazi o "žutoj kući", a smeh Bernarda Kušnera govori o njemu samom... PREVOD INTERVJUA SA DIKOM MARTIJEM:

 

UBIJANJE SVEDOKA, TO JE PRAVI SKANDAL!

 

U svom izveštaju ste se očito svesno odlučili da pomenete neka konkretna imena, što do sada niste radili baš često. Zbog čega takva odluka?

   Bio sam svestan da će to zaista izazvati pravi vihor. Za taj potez sam se odlučio jer su se sva imena koja pominjem, premijer Hašim Tači je takođe među njima, godinama i godinama pojavljivala u policijskim izveštajima, diplomatskim telegramima, kriminalističkim studijama i izveštajima mnogih stranih obaveštajnih službi, od američke FBI do britanske MI6, italijanskog Sismija, nemačke BND do grčke EYP. Na zapadu su, dakle, sve vreme znali šta se dešava na Kosovu, iako niko nije preduzimao mere. Priča je u dlaku slična sadašnjim dramama u Tunisu i Egiptu. Svi su znali da je Ben Ali običan gangster, da je zajedno sa porodicom pokrao sve što je bilo moguće pokrasti. I svi su znali da je Hosni Mubarak diktator, koji već decenijama grubo gazi ljudska prava. Ali, zapadna politika je sve ovo vreme istrajno ćutala. Tek sada su počeli da pričaju o tuniskim gangsterima i egipatskim diktatorima.

 

Slično su se ponašali i prema Hašimu Tačiju?

   Svi su sve vreme znali šta je radio, iako bi o tome najradije i dalje ćutali.

 

Kao recimo Bernar Kušner, prvi vođa misije Unmika na Kosovu i nekadašnji francuski ministar spoljnih poslova, koga je spopao silovit smeh na novinarsko pitanje da li zna za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, a onda je sve zajedno proglasio velikim besmislom?

Čovek koji se smeje na tako stravičnu temu time dosta govori o  sebi.

 

Zanimljivo je da niko do sada nije hteo da čačka po toj temi?

   Iako je metod jako jednostavan. Na vlasti, recimo, imate grupu ljudi i svi su jako bogati. Ali, istovremeno, istrajno ponavljaju kako bedne su njihove ministarske plate. Odakle onda novac? Italijanska policija je borbu protiv mafije počela upravo tim pitanjem i u mnogim slučajevima je potom lopove i stavila iza rešetaka. Al Kapone je, svojevremeno, u SAD ubio puno ljudi. Ali zbog toga mu nikada nisu sudili. Jedanaest godina zatvora je dobio jer nije plaćao poreze. Ali i tu kaznu bi verovatno izbegao da sudija nije, noć pred početkom sudskog procesa, zamenio celu porotu. Naime, porotnici su bili potkupljeni. To su uradili Kaponeovi ljudi.

 

Kosovsku priču su svi izbegavali, da li je to bilo preopasno ponašanje?

   Puno je razloga za to. Kada je NATO počeo da bombarduje Srbiju i Kosovo, na terenu nije imao svoje čete. Njegova glavna saveznica je bila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK). Kontakti sa njom su postajali sve tesniji. Tada su svi počeli da pričaju o zločinima Miloševića i srpske vojske na Kosovu. I zapadna štampa je pisala samo o tome. Na jednoj strani su, dakle, bili Srbi ubice, a na drugoj strani nedužni Albanci. Ali, stvari nikada nisu samo bele ili crne. Prava slika je uvek bitno zapletenija.

Nakon završenog bombardovanja, 12. juna 1999. je počeo period kada je NATO polako počeo da preuzima nadzor nad Kosovom. U tom prelaznom periodu je OVK bila jedini pravi gospodar u pokrajini. To, naravno, nije bila normalna, redovna vojska sa generalima i strogo određenom hijerarhijom. Bila je sastavljena od grupa koje su sve vreme rovarile jedna protiv druge. Ti meseci su bili strašni za Srbe. I ništa manje za Albance. Oni su tada, navrat nanos, počeli da »popravljaju« datume smrti svojih najbližih. Samo rođaci onih koji su pali pre 12. juna su, naime, dobili finansijsku pomoć i njihovu penziju. Rođaci onih koji su bili ubijeni posle tog datuma ništa nisu dobili. Datume smrti svojih rođaka, naravno, nisu menjali samo zbog para, nego i zbog časti. Naime, onaj ko je pao pre tog prelomnog datuma je bio heroj, a na onoga ko je poginuo kasnije je pala senka izdajništva.

 

Da li vam je kosovska strana pomagala u istrazi?

   Ne. U Prištini su me, doduše, ljubazno primili. Pobrinuli su se za moju sigurnost, ali od zvaničnih krugova nisam dobio nikakve korisne informacije. Slično je bilo i u Albaniji. Stav Tirane je bio potpuno jasan: Albanija nikada nije pripadala Jugoslaviji, nije bila deo konflikta, zato nemamo nameru i motivaciju za istragu. Ali činjenice su, naravno, bile potpuno drugačije. Danas nema nikakve sumnje o tome da je OVK operisala i na albanskoj teritoriji i da je tamo imala svoje baze, zatvore i da su tamo ubijali zarobljene ljudi. Nekoliko grobnica su već našli.

 

Albaniju ste, naravno, već posetili. Da li ste možda pogledali i zloglasnu »žutu kuću« u selu Ripe kod Burela u centralnom delu države, gde su »operisali« pobijene zarobljenike?

   Za tim nije bilo nikakve potrebe, jer tamo sada ničega više nema. Pored toga, ta nesrećna »žuta kuća« je samo mala mrvica u inače dosta zapletenom mozaiku kosovske drame. Ali, tamo su bili neki moji svedoci.

 

Ekipa haškog tribunala za zločine na teritoriji nekadašnje Jugoslavije je uništila sav dokazni materijal koji je našla u toj »žutoj kući«. Da li se to desilo namerno?

   Informacije o nezakonitoj kosovskoj trgovini ljudskim organima su, u javnosti, počele da kruže 2003. godine. U vrhu Unmika i haškog suda su se godinu dana kasnije odlučili za temeljit pregled te nesrećne kuće. Tada su tamo vodili i grupu novinara. U kući i oko nje su pronašli krvave mrlje, lekove, igle od inekcija i druga medicinska pomagala. Članovi porodice K. koja je stanovala u kući su bili jako kontradiktorni u svojim izjavama. Jedan od muških članova porodice je, recimo, tvrdio da su u tim prostorima klali stoku. Jedna od žena je tvrdila da je tamo rodila dete.

 

Takve kontradiktornosti tada nikome nisu smetale?

   Očito ne. Ekipa iz Haga je pokupila pronađene stvari, koje su potom čuvali u kancelariji glavne haške tužiteljke. Godine 2009. sam govorio sa Karlom Del Ponte. Nije mi pričala samo o »žutoj kući«, nego mi je servirala i niz drugih informacija. O logorima OVK i o svojim razgovorima sa ljudima koji su tamo vozili zarobljenike. I pomenula je dokazno gradivo koje su tada nakupili u Albaniji. Zato sam otišao u Hag da bih lično pogledao predmete iz »žute« kuće. Ali moje iznenađenje je bilo potpuno. Naime, rekli su mi da su dokazi bili nevažni i da su ih zato uništili. Materijal su, naime, uništili u vreme dok je Karla Del Ponte bila još uvek tužiteljka, a o tome je nikada nisu obavestili. Objasnili su mi da se pri tome radilo o, u suštini, normalnom postupku.

 

I ubedili su vas?

   Nikako. Dokazni materijal se, naime, ne uništava tek tako. Nigde na svetu.

 

Zašto ne?

   Prosto zato jer se tokom naredne dve-tri godine mogu naći novi dokazi, novi svedoci koji bi znali da nešto više kažu o događajima u Albaniji i u toj zloglasnoj kući. Takvi dokazi se, po pravilu, uništavaju tek kroz dvadeset, trideset godina. Kada je priča završena, a ne odmah nakon što su ih našli. U Hagu su mi priznali da je to bila greška. Nenamerna greška. Da su to uradili zbog smrada koji se širio iz tih albanskih dokaza...Za mene je to neverovatno i neprihvatljivo izvinjenje.

 

Da li vam je Karla Del Ponte i konkretnije pomagala u ovom slučaju?

   Ne, potvrdila mi je neke stvari koje sam već otkrio.

 

Da li vam je možda pomagala Srbija?

   Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević sada tvrdi da nam je jako pomagao i da je, u lovu na istinu, već čak i dalje od moje istine. To, naravno, nije tačno. Iz Beograda nisam ništa dobio. Izvori koje sam koristio u sastavljanju izveštaja nisu ni iz Srbije i nisu ni iz Rusije, kao što se to dugo »namigivalo«. Nadao sam se da će mi ruske obaveštajne službe pomoći nekom informacijom, ali to se nije desilo.

 

Mislite li da u  Moskvi znaju dosta o tome šta se dešavalo na Kosovu?

Mislim da Rusi znaju mnogo toga, ali od njih nisam ništa dobio. Niti su probali da se povežu sa mnom. Sve informacije, obuhvaćene izveštajem, su isključivo iz Albanije i sa Kosova.

 

A Evropa? Kako se prema vama ponašao Euleks?

   Stvar je donekle zapletena. U Euleksu je nekoliko jako profesionalnih ljudi, koji bi želeli da dobro obave svoj posao. Ali uslovi u kojima rade su očajni i neprihvatljivi. Tu nema nikakve tajnosti. Svi prevodioci su domaćini. Puno je lokalnog osoblja. Zato iz Euleksa sistematično cure i najpoverljiviji podaci. Euleks, recimo, ima dostup do baze podataka kosovske policije, do podataka o vlasnicima automobila, ali to im ne pomaže puno, jer kosovska policija odmah sazna ko je iz Euleksa »kopao« po bazi podataka i koga je tražio. Drugi problem su stalne promene osoblja.

 

Pripadnici Euleksa stalno dolaze i odlaze?

   Onome ko dođe iz Belgije ili recimo Irske je potrebno nekoliko meseci da upozna atmosferu, način rada i kada se uvede u posao, vrati se odakle je došao. Zato su rezultati porazni. Međunarodna zajednica nije nigde u svetu uložila toliko novca u svakog pojedinog čoveka kao što je to uradila u slučaju Euleksa. Ali nema nikakvog efekta. Euleks na Kosovu sam stvara kontradiktornosti. Albanski šofer koji je zaposlen u Euleksu dobija hiljadu evra plate. Plata kosovskog policajca je trista, sudijina petsto ili šesto evra na mesec. Toliko zarađuje čistačica u međunarodnom predstavništvu. To nije dobro.

 

Euleks dakle nije prava institucija za istraživanje zločina koje pominjete u svom izveštaju?

   Kada bih ja bio advokat svedoka, ne bih svojim strankama nikada savetovao da svedoče pred takvim Euleksom. I to ne zato jer ne bih verovao ljudima iz Euleksa, nego zato što oni rade u takvim okolnostima u kojima ne mogu da zaštite svedoke. Po ugledu na haški sud, identitet svedoka treba otkriti 30 dana pre početka sudskog procesa. To je, na Kosovu gde uopšte nemaju zakon o zaštiti svedoka, potpuno nedopustivo, jer u tom međuvremenu može svašta da se desi. Poznati su slučajevi kada su svedoke tako zastrašivali da nikada više ni usta nisu otvorili. U procesu protiv Dauta i Ramuša Haradinaja je odbrana našla čak 40 svedoka, ali desetoro ih je ubijeno. Onako usput. To je veliki problem za nacionalno i međunarodno pravosuđe. Ubijanje svedoka je pravi skandal, a ne moj izveštaj.

 

Ali o tome za divno čudo niko ne govori?

   Jer se boje. Kosovo je mala država. Svi se međusobno poznaju, što pre ili kasnije dovede do »incestoidne« atmosfere. Bio sam bukvalo šokiran kada sam video da nekadašnji vodeći ljudi Unmika zauzimaju položaje koje plaća kosovska vlada. To naravno nije nezakonito, ali takav promiskuitet ne bi mogao da bude primer poštene i nezavisne politike. Nekadašnji drugi čovek Unmika je danas, recimo, na platnoj listi gospodina Haradinaja. Nekadašnji pripadnik Unmika je savetnik premijera Hašima Tačija. Da li se u takvoj atmosferi zaista može pripremiti pošten sudski proces?

 

Premijer Hašim Tači je ovih dana zapretio da će objaviti imena svih svedoka koji su sa vama razgovarali.

   To je pretnja, pritisak na svedoke, o kom smo već razgovarali. Naravno da je to nedopustivo.

 

Rekao je da će vas tužiti. Da li ste već dobili poziv da dođete na sud?

   Ne još. Ali na takve stvari sam navikao. To za mene nije ništa novo. I Poljaci su mi pretili tužbom nakon što sam objavio izveštaj o tajnim operacijama CIA, ali kada je istina počela da izlazi na dan, očito su se predomislili.

 

Odakle su vaši svedoci? Sa Kosova?

   Sa Kosova i iz Albanije. Više od toga ne mogu da kažem. Ti ljudi nisu bezbedni nigde na svetu.

 

Kako se vi osećate u svemu tome? Tokom zasedanja parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strasburu su vas neprekidno čuvali?

   Priprema izveštaja o CIA i moj obračun sa njom je bio bitno lakši. Do podataka sam došao pomoću ljudi koji rade u CIA ili su neposredno sa njom povezani. CIA zapravo nije tako opasna kao što se čini na prvi pogled. CIA ne namerava da pobije moje svedoke. Ni mene. U to sam ubeđen. Kosovo je sasvim druga priča. Tamo su još uvek klanovi, vlast je tesno povezana sa kriminalnim strukturama. Na Kosovu se još uvek kunu u krvnu osvetu. Kao nekada na Siciliji.

 

I albanski premijer Sali Beriša je bio jako kritičan prema vašem izveštaju?

  Mislim da je bio jako nervozan. Moj izveštaj je spretno iskoristio za domaću političku upotrebu. Predstavio ga je kao pretnju od spolja. To je stara politička prevara. Političari uvek traže protivnike, unutrašnje ili spoljne, da bi onda lakše vladali domaćom političkom scenom. Sali Beriša ima sada kod kuće jako velike probleme, zato mu je ovaj izveštaj zapravo jako dobrodošao.

 

Kažete da ne verujete Euleksu. Šta mogu Amerikanci da urade u ovom slučaju?

   Amerikancima više verujem nego Evropljanima. Zašto? Jer su omiljeniji na Balkanu. Mislim da bi rešenje iz SAD za Kosovo bilo lakše prihvatljivo nego bilo kakva naredba iz EU. Brisel se tu baš puno ne uzima broji. Kao ni Euleks. Tu su spremni da poslušaju samo Amerikance. I u Stejt Dipartmentu sada ozbiljno premišljaju šta uraditi. Više no značajna je izjava Tomasa Kantrimena, jednog od pomoćnika Hilari Klinton i dobrog poznavaoca Balkana, koji je pre nekoliko dana rekao da u Stejt Dipartmentu jako ozbiljno shvataju moj izveštaj i da su spremni na saradnju. To nije nevažna stvar. Jer je Tačija za lidera Kosova izabrala demokratska stranka, u njenom imenu Ričard Holbruk i Medlin Olbrajt. Suprotna strana tvrdi da je spasavanje Tačija besmisleno, jer se više ne može sarađivati sa političarem sa kojim su već petnaest godina samo problemi. Tači se, naime, stalno pojavljuje u izveštajima stranih obaveštajnih službi kao čovek koji je neposredno povezan sa organizovanim kriminalom. Ali ko bi zamenio Tačija? Na to pitanje ni u Vašingtonu nemaju pravi odgovor.

 

Problem je i u tome što je Kosovo zapravo američki projekat. Vašington se najviše zalagao za nezavisnost Kosova. Evropska Unija je u tome uglavnom samo klimala glavom?

  To je tačno. Ali Amerikanci su izuzetno pametni. Taj projekat su mudro prepustili Evropljanima. Tako je Kosovo preko noći postalo evropska glavobolja.

 

I šta će onda da uradi Evropa?

   Bojim se da će Brisel učiniti sve da slučaj što pre utone u zaborav. Sada govore da neću da dam dokaze Euleksu. To ne mogu da uradim. Mojim svedocima sam obećao da se im ništa neše desiti. Zato te ljude jednostavno ne mogu da izdam i da ih prepustim tragičnoj sudbini nekih drugih svedoka na Kosovu. Kada bih njihova imena dao Euleksu, istog trenutka bi se našli u smrtnoj opasnosti. Jedino rešenje je posebna istražna jedinica van Kosova, sa posebnim ovlašćenjima i sa jako ozbiljnim programom zaštite svedoka. Što znači da bi ti svedoci sa svojim porodicama morale da žive u inostranstvu, pod novim imenima. To je jedino rešenje. Evropa to nikada neće prihvatiti. Jer zna da bi moji ljudi, pomoću takvog rešenja, zaista progovorili. I otkrili da je dobar deo evropske politike sve vreme znao šta se dešava na Kosovu. Da li mislite da Brisel želi da čuje tako nešto?

 

U svom izveštaju kažete da ste njime hteli da postanete glas onih ljudi sa Kosova, iz Albanije i iz Srbije takođe, koji već godinama uzalud traže istinu o svojim nestalim rođacima i koji žele da stanu na put  nekažnjavanju za zločine počinjene tokom nedavnog rata.

   Da. To sam učinio za njih, ali za svoj unutrašnji mir. Mnogi poslanici u Strasburu su mi govorili o hrabrosti. Iako se ne radi o hrabrosti. Zato bih hteo da podsetim na reči generala Carla Alberta dalla Chiese koji je, tokom sedamdesetih, pobedio terorizam u Italiji i potom tu svoju bitku platio životom. Poginuo je u atentatu u Palermu, zajedno sa ženom. Kada su ga pitali o hrabrosti, uvek je odgovarao: »Postoje stvari koje ne radimo zbog hrabrosti, nego zato da bi jednom mogli mirno da pogledamo u oči svojim unucima i svojoj deci.«

 

Branko Soban

Strasbur

12. februar 2011. 

"Delo"

 

http://www.delo.si/

http://www.delo.si/clanek/140065

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 12.02.2011

P.S.

Unapred se izvinjavam za sve moguće štamparske i sl. greške, prevod sam radila brzinski, pred kretanje na put. Zbog toga me do večeras neće biti na ovom postu, koji će umesto mene moderisati naši moderatori.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:05 12.02.2011

Dobro je znati

Hvala za trud oko prevođenja.
Freedom of Information Freedom of Information 18:22 12.02.2011

Re: Dobro je znati

KRALJMAJMUNA
Hvala za trud oko prevođenja.

Pridružujem se. Intervju je višestruko interesntan,zaista je vredelo pročitati.
jasnaz jasnaz 22:27 12.02.2011

: Dobro je znati

Freedom of Information
KRALJMAJMUNA
Hvala za trud oko prevođenja.

Pridružujem se. Intervju je višestruko interesntan,zaista je vredelo pročitati.


Najzad malo PRIJATNOG iznenađenja...
& hvala Jelice.




ana_radmilovic ana_radmilovic 06:13 14.02.2011

Re: Dobro je znati

KRALJMAJMUNA
Hvala za trud oko prevođenja.

Hvala za trud oko prevođenja -:)
(ja tek sad videla i odma' pročitala)
blekburn blekburn 14:25 12.02.2011

Stvari su jasne ko beli dan...

Kada su nastradali totalno anonimni, nebitni, neuticajni ljudi, osobe...onda ova priča izgleda ovako kako izgleda.
Prošlo je 12 godina, nikoga nije bilo briga kolika cena mora da se plati da se uradi ono šta je politička volja uradila i nametnula.
Isto tako i obrnuto, kada nema političke, moralne volje da se nešto iztraži, da se nešto obelodani, procesuira, onda to bude ovako kako gore čitamo.
Ova monstruozna priča koju "DIK" hoće da istera na čistac, pokazuje nam kao na dlanu, da je broj moralnih i karakternih funkcionera na najvišim funkcijama u svetu i kod nas je mizeran, da ne kažemo da se takvi i ne bave politikom.
Prosto čovek vidi, da je veliki interes svetskih moćnika pojeo pravdu kao takvu, jer nastradali u ovoj priči kažem nikoga ne zanimaju, niti njihovi rodjaci, familije imaju moći, sredstava da se izbore za tu pravdu.
Danas se moć institucija u bilo kom delu planete, više bave zataškavanjem zločina u svojim zemljama, svojim interesnim zonama, no što se bave razotrivanjem i sankcionisanjem.
Danas su jači lobiji za izigravanje bilo koje pravde, no za uspostavljanje iste za sve i svakoga.
Danas biti uspešan u politici i uopšte je u stvari biti uspešan u manipulaciji, kradji, skrivanju zločina koji su napravili neki vaši ljubimci i pajtaši.
automatic automatic 14:54 12.02.2011

Priština

Ali o tome za divno čudo niko ne govori?

Jer se boje. Kosovo je mala država. Svi se međusobno poznaju, što pre ili kasnije dovede do »incestoidne« atmosfere. Bio sam bukvalo šokiran kada sam video da nekadašnji vodeći ljudi Unmika zauzimaju položaje koje plaća kosovska vlada. To naravno nije nezakonito, ali takav promiskuitet ne bi mogao da bude primer poštene i nezavisne politike. Nekadašnji drugi čovek Unmika je danas, recimo, na platnoj listi gospodina Haradinaja. Nekadašnji pripadnik Unmika je savetnik premijera Hašima Tačija. Da li se u takvoj atmosferi zaista može pripremiti pošten sudski proces?

Baš me interesuju komentari onih koji su se hvalili kako po Prištini piju kafu sa ovakvim ljudima...
blekburn blekburn 15:02 12.02.2011

Re: Priština

Da li vam je možda pomagala Srbija?

Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević sada tvrdi da nam je jako pomagao i da je, u lovu na istinu, već čak i dalje od moje istine. To, naravno, nije tačno. Iz Beograda nisam ništa dobio. Izvori koje sam koristio u sastavljanju izveštaja nisu ni iz Srbije


Pa ovo je skadalozno, ovo je čak veći skandal od samog skandala o kome priča DIK.
Ljudi, pa mi na vlasti u Srbiji imamo naše najveće neprijatelje, koji bi nas prodali za kilo kavurme.
wukadin wukadin 17:08 13.02.2011

Re: Priština

Baš me interesuju komentari onih koji su se hvalili kako po Prištini piju kafu sa ovakvim ljudima...


A Milosss koji je vec jednom zaradio drugi nick Spajki, pokusavajuci da zatrpa Dika.
Mozda su ovi blogovi isuvise nazi za njega... sto bi reko Nejaki Uki

Od nasih dusnosnika me nista ne cudi.
vojislav948 vojislav948 15:13 12.02.2011

bar nešto je više od ništa


»Postoje stvari koje ne radimo zbog hrabrosti, nego zato da bi jednom mogli mirno da pogledamo u oči svojim unucima i svojoj deci.«


Ovaj zločin je, za razliku od mnogih drugih na našim prostorima kao i širom sveta, ugledao svetlost dana i ima šanse da se krivci ipak nađu pred licem pravde. Sama činjenica da se ovakvi i slični zločini dešavaju na očigled čitavog čovečanstva, mnogo govori o razmerama i strahotama, koje čine ljudi drugim ljudima zbog ostvarenja svojih uskogrudih interesa. Ono što ostaje misterija su ljudi iz senke tkz gospodari rata, koji ne odgovaraju nikada i nikome. To su istinski zločinci koji od zločina stiču neslućena bogatstva. Za njih ljudski život ne znači ništa. Zato je bar ovo nešto više od tog ništa. Jelice pozdrav za tebe i tvoj uložen trud.
automatic automatic 15:25 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

Ono što ostaje misterija su ljudi iz senke tkz gospodari rata, koji ne odgovaraju nikada i nikome.

Za mene mnogo veću misteriju predstavlja materijal od kojeg su sazdani ljudi sa ovih prostora koji sa takvim zločincima ostvaruju saradnju i zajedničke interese...
maca22 maca22 15:31 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

vojislav948
Ono što ostaje misterija su ljudi iz senke tkz gospodari rata, koji ne odgovaraju nikada i nikome. To su istinski zločinci koji od zločina stiču neslućena bogatstva. Za njih ljudski život ne znači ništa.

Bilo bi lepo kada bi odgovarao ne samo svaki počinilac, već oni koji su omogućili, znali i ćutalii. Ali...
maca22 maca22 15:48 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

jedan.kub jedan.kub 19:11 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

Hvala za prevod. Opširniji je nego onaj u blicu. Potrajaće do krajnjeg ishoda.
Mnogo je umešanih evropskih političara (Toni Bler, Kušner) koji su profitirali iz odnosa sa šiptarima. Razočaravajuće je to da niko od naše vlade nije pomogao
Diku Martiju (valjda zbog zasluga).
mikimedic mikimedic 19:28 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

Hvala za prevod. Opširniji je nego onaj u blicu. Potrajaće do krajnjeg ishoda.
Mnogo je umešanih evropskih političara (Toni Bler, Kušner) koji su profitirali iz odnosa sa šiptarima. Razočaravajuće je to da niko od naše vlade nije pomogao
Diku Martiju (valjda zbog zasluga).


do kakvog krajnjeg ishoda?

ovaj izvestaj ce, po meni, biti uzrok veceg broja problema nego sto ce zadovoljiti svoju osnovnu svrhu (pretpostavljam) - teznju za pravdom. pritom, marti je potpuno svestan cele situacije sto i naglasava u intervjuu.

- prvo pitanje koje bih voleo da se razjasni - mandat saveta evrope za jednu ovakvu istragu koju je vrsio marti. po kom tacno osnovu marti pokrece ovo pitanje?

ne kazem da osnov ne postoji, ne poznajem dovoljno tu materiju i voleo bih da dobijem neki konkretniji odgovor.

- drugo, mnogo bitnije. dete se rodilo, valja ga ljuljati. izvestaj je tu. sta sad?

sam marti kaze da ne vidi mogucnost da istragu obavlja bilo ko iz evrope a kamoli eulex. naravno da se sa ovim u potpunosti slazem. pitanje je uopste ko bi mogao da vrsi nekakvu istragu na teritoriji dveju suverenih drzava?

problem ad-hoc tribunala (uopste ad-hoc medjunarodne pravde) polako postaje sve kompleksniji. ad-hoc tribunali dobijaju zamah i nailaze na plodno tlo na podrucju nesavrsenih medjunarodnih odnosa. ali ako otvorimo tu mogucnost, onda smo otvorili sve. onda ce za svaku situaciju u svetu ko hoce i kako hoce moci da uzima pravdu u svoje ruke (tj. osniva ad-hoc tribunal).

da ne pricamo o 'tehnickim' detaljima kao sto je nadleznost tribunala vs. suverenih drzava, a ako cemo i najbanalnije situacije - ceste sukobe nadleznosti izmedju samih tribunala.

da li ce posebno telo o kom marti prica moci da vrsi istragu na teritoriji albanije (suverene drzave)? o srbiji i njenom suverenitetu da i ne pricamo.

ko ce osnovati to telo? savet bezbednosti kao sto je ucinio svojevremeno sa haskim tribunalom?

neki drugi modalitet kao sto su osnovani specijalni tribunali za liban ili siera leone? koji se - pazite - finansiraju dobrovoljnim prilozima?

ko ce finansirati jedno takvo telo? o evropskim drzavama je marti rekao dovoljno. da nece mozda srbija ili albanija?

ovo je suvise kompleksno pitanje kome je savet evrope pristupio jako pausalno, bez dovoljnog razmisljanja na temu 'sta posle izvestaja'. o ilegalnom eulexu je zaista tesko i trositi reci, sem da cu se apsolutno sloziti sa martijem o svemu recenom o evropskoj uniji.

da ne budem pogresno shvacen - moj komentar uopste ne razmatra sustinu martijevog izvestaja. moj komentar razmtra iskljucivo formu, i mislim da ce ovo biti idealan primer na kome ce se videti koliko sustina sama po sebi nema nikakvu svrhu bez postojanja odgovarajuce forme - tako da krajnjeg ishoda uopste nece ni biti.
Atomski mrav Atomski mrav 20:02 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

Pa jel' važnija forma od suštine? Ispada da bi bilo najbolje da izveštaj nikada nije ni napisan...
mikimedic mikimedic 20:41 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

Pa jel' važnija forma od suštine? Ispada da bi bilo najbolje da izveštaj nikada nije ni napisan...


videcemo kakva ce biti sudbina sustine...
NNN NNN 21:36 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

- prvo pitanje koje bih voleo da se razjasni - mandat saveta evrope za jednu ovakvu istragu koju je vrsio marti. po kom tacno osnovu marti pokrece ovo pitanje?
Nešto procurelo preko Wikileaksa?
princi princi 23:37 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

po kom tacno osnovu marti pokrece ovo pitanje?

Ovo sto se pominje u izvestaju ima sve elemente zlocina protiv covecnosti, crimes against humanity, a za prosecution istih su nadlezne UN i Council of Europe na teritoriji Evrope. Moj guess je da je posle proglasenja nezavisnosti presusila kinta koja se uplacivala na racune politicara koji su stitili Tacija, kao i da su sami politicari koji su ih stitili izgubili svoje pozicije.
mikimedic mikimedic 02:00 13.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

crimes against humanity, a za prosecution istih su nadlezne UN i Council of Europe na teritoriji Evrope


aufffffff............
vojislav948 vojislav948 09:10 14.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa


Za mene mnogo veću misteriju predstavlja materijal od kojeg su sazdani ljudi sa ovih prostora koji sa takvim zločincima ostvaruju saradnju i zajedničke interese...

Stiropor je osnova, a ostalo je priručni materijal. ćao.
hajkula1 hajkula1 15:52 12.02.2011

crno


Iz Beograda nisam ništa dobio. Izvori koje sam koristio u sastavljanju izveštaja nisu ni iz Srbije


Srbima se ne veruje, tako da je ova izjava, u datim, dugotrajnim okolnostima, dodatno utvrdila iznete optuzbe.

Gospodje (Kandic, na primer) i druga gospoda iz raznih NGO ni da zucnu. Ne nadjoh ni saopstenjce.
Imam utisak, da svi cekaju da se spusti dignuta prasina i da vreme ucini svoje.

Bojim se da će Brisel učiniti sve da slučaj što pre utone u zaborav. Sada govore da neću da dam dokaze Euleksu. To ne mogu da uradim. Mojim svedocima sam obećao da se im ništa neše desiti. Zato te ljude jednostavno ne mogu da izdam i da ih prepustim tragičnoj sudbini nekih drugih svedoka na Kosovu. Kada bih njihova imena dao Euleksu, istog trenutka bi se našli u smrtnoj opasnosti. Jedino rešenje je posebna istražna jedinica van Kosova, sa posebnim ovlašćenjima i sa jako ozbiljnim programom zaštite svedoka. Što znači da bi ti svedoci sa svojim porodicama morale da žive u inostranstvu, pod novim imenima. To je jedino rešenje. Evropa to nikada neće prihvatiti. Jer zna da bi moji ljudi, pomoću takvog rešenja, zaista progovorili. I otkrili da je dobar deo evropske politike sve vreme znao šta se dešava na Kosovu. Da li mislite da Brisel želi da čuje tako nešto?


Oznacila sam nesto sto upozorava i opominje. Crnim slovima za crnu stvarnost.



Saša Radulović Saša Radulović 15:54 12.02.2011

Pristojni ljudi

»Postoje stvari koje ne radimo zbog hrabrosti, nego zato da bi jednom mogli mirno da pogledamo u oči svojim unucima i svojoj deci.«

docsumann docsumann 18:00 12.02.2011

(grafit)

Martiju Diče Žarkovo ti kliče
kukusigameni kukusigameni 18:04 12.02.2011

Re: (grafit)

Dik Marti, dodji mi na parti!
cult cult 18:55 12.02.2011

Re: (grafit)

Dik Marti, dodji mi na parti!

Diče Marti...
freehand freehand 18:58 12.02.2011

Re: (grafit)

kukusigameni
Dik Marti, dodji mi na parti!

Diče Marti...

Stvarno si Kukusigameni.


Posle ide:
Dođi na žuraju.

I povedi
i ženu i svaju.


E baš ništa ne znaš.

PS

A nek dođe i Hašišim Tači,
da se druži sa Ivicom Dači.

Ivici će
to mnogo da znači!
kukusigameni kukusigameni 19:01 12.02.2011

Re: (grafit)

Greganovic Jelice,
donesi marelice!
freehand freehand 19:02 12.02.2011

Re: (grafit)

kukusigameni
Greganovic Jelice,
donesi marelice!

I otrovne strelice.
49 41 49 41 01:45 13.02.2011

Re: (grafit)

kukusigameni
Greganovic Jelice,
donesi marelice!


Stvarno,- kuku si ga meni, ni ja ne pamtim kad sam ih poslednji put jeo.
NNN NNN 18:44 12.02.2011

Meni je ovo highlight celog intervjua:

Iz Beograda nisam ništa dobio. Izvori koje sam koristio u sastavljanju izveštaja nisu ni iz Srbije i nisu ni iz Rusije, kao što se to dugo »namigivalo«. Nadao sam se da će mi ruske obaveštajne službe pomoći nekom informacijom, ali to se nije desilo.
Mislim da Rusi znaju mnogo toga, ali od njih nisam ništa dobio. Niti su probali da se povežu sa mnom. Sve informacije, obuhvaćene izveštajem, su isključivo iz Albanije i sa Kosova.

Očigledno je da ceo svet (Evropu, Ameriku, Rusiju, pa čak i Srbiju) boli dupe za žrtve, jedini koji se stvarno potresaju su oni kojih se ovo tiče, i jedino najbliži žrtvama žele da se ovo istera do kraja.

Takođe i ovo je 24-oro karatna istina:
Ubijanje svedoka je pravi skandal, a ne moj izveštaj.

Sad se svi kao nešto frapiraju Martijevim izveštajem, a kada je 10 svedoka protiv haradinaja iznenada odrubilo sebi glavu češljajući se - to je bilo potpuno nebitno jer su to tamo neki indijanci.

Dakle, svet više boli što Marti kaže da su mnogi znali šta se dešavalo, nego ono što se zaista deševalo!

jedan.kub jedan.kub 19:17 12.02.2011

Re: Meni je ovo highlight celog intervjua:

Sad se svi kao nešto frapiraju Martijevim izveštajem, a kada je 10 svedoka protiv haradinaja iznenada odrubilo sebi glavu češljajući se - to je bilo potpuno nebitno jer su to tamo neki indijanci.

Dakle, svet više boli što Marti kaže da su mnogi znali šta se dešavalo, nego ono što se zaista deševalo!

Naravno, jer je Blerova žena bila advokat pomenutom.
maca22 maca22 22:04 12.02.2011

Re: bar nešto je više od ništa

jedan.kub
Hvala za prevod. Opširniji je nego onaj u blicu.

Upravao. Tamo su nam probrano prepricali.
Hvala Jelice!
veronika_kojen veronika_kojen 19:14 12.02.2011

.

Na jednoj strani su, dakle, bili Srbi ubice, a na drugoj strani nedužni Albanci. Ali, stvari nikada nisu samo bele ili crne.


Mislem, uštinite me.

Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević sada tvrdi da nam je jako pomagao i da je, u lovu na istinu, već čak i dalje od moje istine. To, naravno, nije tačno.


I Vukčević, naš Vizental ...kladim se da nije očekivao ovaku ispalu od Martija...
freehand freehand 19:21 12.02.2011

Re: .

Srpski tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević sada tvrdi da nam je jako pomagao i da je, u lovu na istinu, već čak i dalje od moje istine. To, naravno, nije tačno.

I Vukčević, naš Vizental ...kladim se da nije očekivao ovaku ispalu od Martija...

Samo što ja baš ne bih bio spreman da tako na neviđeno i na prvu poverujem u taj deo priče.
Prosto mi ne pije vodu da se ovde vodi istraga i da tolika larma ide u javnost a da se Martiju ne da ništa od podataka.
Ne ide u istu priču potpuna saradnja sa Hagom i nesaradnja sa Martijem. Nema objektivnog razloga.
Možda Švajcarac pokušava da stvari malo ispegla i i izniveliše, da ne budu sad baš ni Albanci potpuni negativci, pa traži neku zamerku i srpskoj strani.
I ako je to - neka je. Sve ostalo je mnogo bitnije.
veronika_kojen veronika_kojen 19:32 12.02.2011

Re: .

freehand

Samo što ja baš ne bih bio spreman da tako na neviđeno i na prvu poverujem u taj deo priče.
Prosto mi ne pije vodu da se ovde vodi istraga i da tolika larma ide u javnost a da se Martiju ne da ništa od podataka.


A ko kaže da je Marti izričito tražio bilo šta od podataka od Beograda (bolduj u tekstu ako sam promašila)? Možda je sumnjao u odredjene izvora i stoga je koristio (kao što je sam naglasio u intervjuu) druge.

edit: mikrijemoratkamladića, nemamo kredebilitet
docsumann docsumann 20:52 12.02.2011

Re: .

edit: mikrijemoratkamladića, nemamo kredebilitet


naprotiv, znači da bi mogli i svjedoke
freehand freehand 21:16 12.02.2011

Re: .

docsumann
edit: mikrijemoratkamladića, nemamo kredebilitet


naprotiv, znači da bi mogli i svjedoke

A da oni ne bi, pa da im (mu) baš i ne kažemo ako nismo skroz sigurni.
no, ako se manem zezancije - te bezbednosne priče na tako visokom nivou i sa krupnim zverkama i moćnim igračima, pa i državama i organizacijama upletenim u kolo - nisu baš jednostavne za hendlovanje, niti se tu sve radi i dogovara na rpvu i bez rezerve.

No, da ne komplikujem - ne verujem da Marti nije imao saradnju i podatke od našeg Tužilaštva i i stražitelja. Možda ne sve, možda ne baš na prvu, ali...
Jedva čekam da čujem V&V duet sa jarećim bradicama!
veronika_kojen veronika_kojen 21:52 12.02.2011

Re: .

docsumann
edit: mikrijemoratkamladića, nemamo kredebilitet


naprotiv, znači da bi mogli i svjedoke




Srbija, sigurna kuća. Vitnes protekšn turizm.
blogovatelj blogovatelj 01:27 14.02.2011

Re: .

Srbija, sigurna kuća. Vitnes protekšn turizm.


A 'el ti to novi avatar
Sto nam se Veronika raspisala, ne vidjeh je odavno
maca22 maca22 01:52 14.02.2011

Re: .

veronika_kojen
Srbija, sigurna kuća. Vitnes protekšn turizm.

Da pariramo MNE. Kod njih će možda Mubi. :)
loader loader 23:25 12.02.2011

Brezova grančica :)

Jelice,

tak je divno imati
insajdera u slovenačkom jeziku

49 41 49 41 03:22 13.02.2011

Serpico, umesto komentara

Serpico on Serpico
Librado Romero/The New York Times

PAINFUL MEMORIES Frank Serpico, whose 1971 testimony on police corruption made him a pariah.


By COREY KILGANNON
Published: January 22, 2010

HARLEMVILLE, N.Y. — He looked like some sort of fur trapper, this bearded man walking through the snowy woods here in upstate New York. But then, Frank Serpico has always been known for his disguises.
Skip to next paragraph
Related
Movie Review: Serpico (1973)
Enlarge This Image
Librado Romero/The New York Times

Frank Serpico testifying before the Knapp Commission.

Anyone who has seen the celebrated 1973 film “Serpico” knows that he often dressed up — bum, butcher, rabbi — to catch criminals. His off-duty look was never vintage cop either, with the bushy beard and the beads.

This is the man whose long and loud complaining about widespread corruption in the New York Police Department made him a pariah on the force. The patrolman shot in the face during a 1971 drug bust while screaming for backup from his fellow officers, who then failed to immediately call for an ambulance. The undaunted whistle-blower whose testimony was the centerpiece of the Knapp Commission hearings, which sparked the biggest shakeup in the history of the department.

Four decades later, Frank Serpico is still bearded, handsome and a flamboyant dresser. At 73, he seems spry enough to chase down and collar a perp; on that wintry walk through the woods, he interrogated a man carrying a sled, and followed a trail of blood drops in the snow until it disappeared. Not long before, he had sniffed out a dumper of garbage on his property and reported him to the police.

Mr. Serpico still carries the detective shield he was awarded as he left the department on a disability pension and, often, his licensed revolver, with which he takes target practice on his 50-acre property not far from this Columbia County hamlet. He also still carries bullet fragments lodged just below his brain from the drug shooting; he is deaf in his left ear, and has nerve damage in his left leg.

For many, “Serpico” conjures the face of Al Pacino, who won his first Golden Globe award for his star turn in the film. The movie — along with news reports and the best-selling biography of the same name — seared the public memory with painful images: of the honest cop bleeding in a squad car rushing to the hospital, where, over months of rehabilitation, he received cards telling him to rot in hell. Instead, Mr. Serpico took his fluffy sheepdog, Alfie, and boarded a ship to Europe; the film’s closing credits describe him as “now living somewhere in Switzerland.”

Which was true at the time. After years traveling abroad, Mr. Serpico returned to the United States around 1980 and lived as a nomad, out of a camper. He finally settled about two hours north of New York City, where he lives a monastic life in a one-room cabin he built in the woods near the Hudson River. In 1997, he spoke out after the brutal beatings of Abner Louima in a Brooklyn station house, but mostly he stays far from his old nemesis.

Now, all these years later, Mr. Serpico is working on his own version of the harrowing adventures chronicled by Peter Maas’s biography, which sold more than three million copies (royalties from the book and the movie have helped him live comfortably without working). The memoir begins with the same awful scene as the film: Serpico shot in the face during a heroin bust on Driggs Avenue in Williamsburg, Brooklyn, Feb. 3, 1971. Working title: “Before I Go.”

“It’s the rest of the story,” he said recently over lunch in the self-service cafe of a health-food store here in Harlemville. “It’s more personal. I used to think, ‘How can I write my life story? I’m still living it.’ ” Though he is healthy, he added, “I’m getting close to the line, so I figure I better get busy.”

It is, ultimately, a story of healing. He wandered in Europe and across North America, he said, because “I wanted to find my life.”

“I had gone through a near-death experience,” he explained, “and that gives you an insight into how fleeting life is, and what’s important.”

After he settled here, his journey turned inward. He eschewed what he sees as an ugly American addiction to consumerism and media brainwashing. He eats mostly vegetarian and organic food, cooking on the wood-burning stove that heats the cabin, where there is neither television nor the Internet. “This is my life now,” he said. “The woods, nature, solitude.”

Mr. Serpico relies on Chinese medicine, herbs and shiatsu. He practices meditation, the Japanese Zen flute and African drumming, and dance: ballroom, tango, swing. He takes long walks at sunrise and rescues wounded animals. He raises chickens and guinea hens. He has a girlfriend: she is French, a schoolteacher, age 50.

None of which has exorcised the demons of being Serpico.

“I still have nightmares,” he said. “I open a door a little bit and it just explodes in my face. Or I’m in a jam and I call the police, and guess who shows up? My old cop buddies who hated me.”Serpico on Serpico
Librado Romero/The New York Times

P.S.
Kao da je juce bilo, kad sam film gledao u domu omladine; sa Al Pacinom.

Tadasnja srdzba posle filma; sadasnja tuga posle ovoga.

-----
Ovaj svet - komperpejte!
Uzrecica na Kosovu, Svet nam je naglavacke!


Jelica Greganović Jelica Greganović 13:22 13.02.2011

Evo me

Pozdrav iz Beograda svima i hvala za javljanja i nema na čemu na prevodu, prost mi se činilo da bi bilo fer da pročitate ceo intervju, a ne samo skraćene, kao sažMete varijante...jes da sam zato dibidus poremetila raspored subotnjih časova sa fokusom na kretanju u Bgd, ali mislim da je vredelo.
Što se intervjua tiče, činio mi se bitnim najviše zbog toga što iako je u njemu gomila stvari koje ne čujemo premijerno, ipak se one retko otvoreno govore, a kamoli pišu, od strane zvaničnika.
maca22 maca22 22:04 13.02.2011

Re: Evo me

Jelica Greganović
bi bilo fer da pročitate ceo intervju, a ne samo skraćene, kao sažMete varijante

Zasto uopšte dobijamo prepričavanja?
Što se intervjua tiče, činio mi se bitnim najviše zbog toga što iako je u njemu gomila stvari koje ne čujemo premijerno, ipak se one retko otvoreno govore, a kamoli pišu, od strane zvaničnika.

Upravo.
G.Cross G.Cross 20:41 13.02.2011

Protiv svih zlocina, za ljudskost

Pre samo par godina bilo koja vest sa Kosova ( koje je ,je li, nase) bi napravila par hiljada kometntara, o tome je li celo Kosovo "nase", dokle je "nase" a dokle nije, nikada ne spominjuci ni jednu rac o zlocinima koji su u ime "nasega" Kosova pocinjeni. Tesko bi se nasao i po koji kometar pozivajuci na ljudski pristup i licnu odgovornost, svih koji su cinili zlocine.

Sada , samo par godina kasnije, jedno nevidjeno zverstvo (ako se dokaze, a izgleda da ima mnogo dokaza) onih "drugih" ostaje sa samo 40 komentara.

Gospodo, civilizacija, ljudskost, nema granica, ja dizem glas protiv svih ovih "njihovih" zlocina kao sto sam dizao i protiv "nasih". Imam pravo. Zlocincima nema mesta u Evropi ...

Neki od mojih najboljih prijatelja su bili ( a neki jos jesu moji prijatelji) Albanci (Kosovari).

Ja ocekujem od njih, ako zele da se cistih srca sretnemo u Evropi, dignu glas protiv ovih uzasa. Jeste, mozda ce neko da izgubi glavu (kao i mnogi svedoci) ali videli smo toliko puta, bez zrtava nema slobode.

Kosovarska elito, cekamo Vas...mi koji smo osudili svoje (nisu to uradili jos svi "Srbi" ) ,,, da ucinite sjoj dug prema svojoj naciji, ali pre svega prema civilizaciji i ljudskosti.
ljuboten ljuboten 09:22 14.02.2011

Re: Protiv svih zlocina, za ljudskost

Sada , samo par godina kasnije, jedno nevidjeno zverstvo (ako se dokaze, a izgleda da ima mnogo dokaza) onih "drugih" ostaje sa samo 40 komentara.


Vi ste jedini zapazili ko smo i kakvi smo, a to je i razlog zašto nam na živo vade organe. Ne tražim da me brani neprijatelj, koga je moj prijatelj od prijatelja napravio mog neprijatelja.

Neki od mojih najboljih prijatelja su bili ( a neki jos jesu moji prijatelji) Albanci (Kosovari).

Ja ocekujem od njih, ako zele da se cistih srca sretnemo u Evropi, dignu glas protiv ovih uzasa. Jeste, mozda ce neko da izgubi glavu (kao i mnogi svedoci) ali videli smo toliko puta, bez zrtava nema slobode.

Kosovarska elito, cekamo Vas...mi koji smo osudili svoje (nisu to uradili jos svi "Srbi" ) ,,, da ucinite sjoj dug prema svojoj naciji, ali pre svega prema civilizaciji i ljudskosti.


Vi kao da nikada niste živeli na Kosmetu, pa ne možete da znate, ma da je bilo u javnosti tokom godina delovanja albanskih zločinaca, kada su bili u smrtnoj opasnosti nekoliko najpoznatijih intelektualaca, pre svih Veton Suroji i Baton Hađiju, vlasnik i urednik "Koha Ditore". Znaju se i zločinici i oni koji su protiv zločina. Samo što, kao što ste pročitali Dika, niko ne preti zaločincima. Još da dopunim Dika, za njegovim svedocima se traga i danju i noću, pa će biti svi zaćutani pre nego ih neko pozove da svedoče.
Navešću primer mog prijatelja, koji je inkongnito došao svojim autom da me preuzme na granici sa Makedonijom 2001., zakasnio je pet minuta, pa me prvo pitao da li me neko video, jer sam bio poznat gde sam direktorovao do avgusta 1997., i borio se protiv srpske vlasti braneći Albance. Pa ako bi im rekao koga čekam da me preveze do mojih u Lipljanu, vrlo brzo bi stiglo do ušiju onih koji odlučuju o životu i smrti.
Kada ovo čitam, naročito prvi deo Vašeg komentara koji sam citirao, kao i ono što piše u Danasu, da "Srbije radi na podeli Kosova", vraća mi se istina koja se uvek izgovara kada se predhodno ne razmišlja, kada me je sestra sa četiri sina, snahe i unučadi pitala:"Brate, šta će bidi sa nama?", a ja sam joj odgovrio:"Bićete Albanci". Naravno, time sam je osvetnički potsetio da je naš brat njena dva sina zaposlio u Smederevskoj željezari, gde su radili i živeli, no nisu verovali meni i bratu šta će da ih snađe, već su poverovali Nacionalnom Zovu Srba predvođeni probuđenim četništvom i imitatorima pratizanštine krajem osamdesetih godina.
bulatovic92 bulatovic92 10:10 14.02.2011

Re: Protiv svih zlocina, za ljudskost

Zlocincima nema mesta u Evropi ..


Kuku meni, šta će ostati od Evrope!
kukusigameni kukusigameni 10:12 14.02.2011

Re: Protiv svih zlocina, za ljudskost

Kuku meni, šta će ostati od Evrope!


Neko me zvao?
49 41 49 41 21:42 13.02.2011

Ovakvu moralnu

Gromadu od Coveka,
neko je nazvao Gebelsom?

SRAMOTA!
metulj75 metulj75 20:15 15.02.2011

INTERVJU SA DIKOM MARTIJEM

Jadne majke onih koji su nestali na Kosovu.Ja kao majka pokušavam da se postavim na njihovo mesto a znam da i sa otvorenim i zatvorenim očima te jadne majke vide pakao.Bojim se da je pravda daleko,bojim se da će sve samo ostati na saznanjima.Teško onima kojih nema.
maca22 maca22 00:43 18.02.2011

Re: INTERVJU SA DIKOM MARTIJEM

Imalo je tu još što šta da se napiše.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana