Planeta

90° ZAPADNO 1° JUŽNO

Aleksandra Mitrovic RSS / 06.02.2011. u 23:26

galapagos-islands-map.jpgOvo su koordinate pupka sveta. Na ovom mestu Zemlja još uvek nije završila magiju stvaranja. Ovo mesto se zove Galapagoska ostrva. To je uvek otvorena knjiga postanka, evolucije i modela opstanka svega na Zemlji – od kamena do čoveka. Njena poslednja stranica još nije napisana. Hefesova kovačnica ovde radi punom parom u 3 smene bez praznika i crvenog slova.

Ima ih 13 glavnih i više od 100 manjih grebena i sprudova. Nalaze se tačno iznad najaktivnije vulkanske tačke na Zemljihiljadu kilometara zapadno od obala Južne Amerike. Svako ostrvo ima svoju jedinstvenu narav i prirodu i svako je različite starosti. Neka su ključajući kotlov dok druga bujaju od života. Pružaju utočišta najneverovatnijim bićima, domovi su gusara i legla zmajeva. Čak i ispod površine okeana sve još ključa i menja se.

Jedine reke ovde su reke lave zagrejane na 1100°C. Najveći od svh vulkana je Sijera Negra Koja se nalazi na ostvu Isabela. Galapagoska ostrva takođe nalaze na raskršću 4 glavne okeanske struje koje krstare Pacifikom. One donose ogomne količine hrane za više od 500 vrsta riba koje plivaju ovim vodama a takođe su i  glavno hranilište velikih okeanskih predatora. Sa njima dolaze posetioci sa svih strana – morski lavovi iz Kalifornije i pingvini sa Antartika. Njima uopšte ne smeta činjenica da se ova ostrva nalaze tačno na ekvatoru jer je voda hladna kao na Artaktiku…ali ne baš na svakom ostrvu.

Plavonoge blune ne mogu da ignorišu ovo obilje života u okeanu pa se skupljaju u milionskim jatima koja se onda zajedno obrušavaju pod vodu loveći ribu. U tim sunovratnim poniranjima do 10-ak metara dubine rizikuju da slome vratove ili krila o podvodne stene. Ptica sa slomljenim krilom na ovom mestu je osuđena na neumitnu i sporu smrt. Okean izbacuje njihove leševe na  plaže. Ništa ovde ne ostaje neiskorišteno. Reciklaža funkcioniše savršeno. Duh krabe krstare plažama rovareći po pesku ne-bi-li našle neki zalogajčić ali će se vrlo rado poslužiti mesnatijim obrokom u vidu mrtve ptice. Ovo mesto je pogodno za morske stvorove, ali ova ostrva nisu izbor kopnemih životinja. Sve su one doplovile ovde otrgnute nekom nesrećom sa udaljenih kopnenih površina plutajući mesecima Pacifičkim beskrajem bez vode i hrane. Zarobljene na novom kopnu, naučile su vremenom kako da prežive u paklenim uslovima

Fernandimark-jones-marine-iguana-sally-lightfoot-crabs-mosquera-island-galapagos.jpgna je najmlađe i najnegostoljubivije ostrvo od svih. Nalazi se tačno iznad samog grotla pakla na krajnjem zapadu arhipelaga. Stara je tek 30 hiljada godina. To je u stvari jedan ogroman vulkan sa kalderom koja je skoro 2km duboka i 6,5 kilometara široka. U središtu se nalazi večiti oblak vulkanskih gasova. Ovo je dom zmajeva – morskih iguana. Ponekad je teško razaznati iguanu od kamena jer površina Fernandine izgleda kao koža iguana, mrko – siva, izborana, gruba i oštra. Njihovi preci su bile kopnene iguana koje su takođe doplutale ovde pre više hiljada godina i shvatile da moraju da nauče da žive od mora kako bi opstale. One izvode samoubilačke skokove u vodu u potrazi za jedinin oblikom hrane na ovom mestu – zelenim i crvenim algama. Bez problema mogu da zarone do 10-ak metara dubine i da ostanu pod vodom do 10 minuta. Nakon ovog vremena moraju da izađu na obalu jer vrlo brzo gube telesnu toplotu u hladnim vodama Fernandine. Ne zna se šta je teže – doci do vode ili izaći iz nje. Litice su konstantno zapljuskivane besnim talasima Pacifika na kojima se iguana voze i pokušavaju da nađu pravi momenat da iskoče na obalu a da ne budu olupane o istu. I kao da sva ova muka nije dovoljna, u celu ujdurmu se uključuju morski lavovi koji ih vuku za rep i ćuškaju njiškom…samo zato što im se tako može. Iguane se ne nalaze nigde na meniju morskih lavova ali im đavo ne da mira (kao i svakom sisaru) pa moraju malo da se zabavljaju na tuđi račun. I kada nesrećne iguane prežive sve te prepreke i usputna maltetiranja komšija, one se ispruže po stenama da ponovo napune baterije na toplom ekvatorskom suncu pre nego što se ponovo bace u ledenu vodu. Najbolji prijatelji su im Sali krabe – čistači koji ih timare i čiste dok su iguane u “pit stopu”. Svako ovde živi u simbiozi sa nekom drugom vstom koja je specijalizovana baš za one usluge koje su im potrebne. Bahate komšije iguana, morski lavovi imaju takođe svoje pomoćnike – lava guštere, manje kopnene rođake iguana koji love muve koje se skupljaju oko njih dok se ovi izležavaju na plažama. Energija je takođe dragocena roba koju ne treba trošiti na teranje muva.

Sistem ovde radi na sledeći način: grotlo pakla proizvede ostrvo pa ga onda pošalje jugoistočno, tako da sto se dalje ide u tom pravcu to su ostrva pitomija i starija. Udaljavaju se po 2,5 – 5 cm godišnje.

Honeymoon_4176.JPGNajveće je Izabela. Podseća na morskog konjica čija je kičma satkana od vulkana. Ona je million godina star tinejdžer. Udaljila se od grotla dovoljno daleko da bi se razvila vegetacija ali ne dovoljno da bi se vulkani ugasili. Površina joj je izbrazdana dubokim utabanim putevima koje je napravio njen najpopularniji stanovnik - gigantska kornjača. Može živeti i do 150 godina i težiti do 250kg. Tokom životnog veka jedne od ovih kornjača njihov dom će odploviti oko 7,5 metara jugoistočno. Ovde je slatka voda prava retkost tako da ova bića mogu da izdrže i po nekoliko meseci bez vode. Njihovi mali pomagači su zebe koje ih vredno čiste od parazita i mrtve kože. Čarls Darvin je upravo na osnovu proučavanja oblika kljuna zeba sa svakog ostrva u arhipelagu došao do ideje o evoluciji. Na svakom ostrvu zebe imaju različite oblike kljunova koji su se razvili u zavisnosti od načina na koji se hrane što je dokaz evolutivnog prilagođavanja različitim uslovima života.

ptg01251669.jpgNešto jugoistočnije se nalazi ostrvo Santa Kruz koje je već na bezbednoj udaljenosti od grotla i od vulkana su ostale samo ruševine koje je progutala prašuma. Ovde žive morski gusari – prelepe fregata ptice. Besprekorni i nemilostrdni lovci. Ovde one uživaju u rajskom miru zajedno sa flamingosima – slučajnim imigrantima sa Kariba koje je takođe neka nesreća donela ovde. Ima ih oko 500 komada. Deo dekora su i džinovski kaktusi koji pružaju utočište galapagoskim sokolovima kojim je glavna hrana morska iguana kojoj je ovo ostrvo koriste za polaganje jaja.

20000615_daily_b.jpgNajstarije ostrvo je Espanjola koja je udaljena 160km od grotla i stara 3,5 miliona godina. Nekada je to bio ponosni vulkan koji je žario i palio po Pacifiku ali sada je sve svedeno na bledu krpu zemlje u bespuću. Poslednje dahove života joj daje Humboltova struja koja još uvek donosi pregršt hrane za galapagoske morske lavove. Severne, pitomije plaže su preplavljene ovim grdosijama i vazduhom odjekuju dovikivanja majki i njihovih mladunaca, dok se mužjaci neprestano bore i kolju međusobno za svoj deo plaže uz koji dolazi i određeni broj ženki. U časovima opuštanja surfuju po talasima…samo zato jer im se može i nemaju ništa pametnije da rade a nema ni iguana koje mogu da cimaju za rep.

Na južnoj strani je jedino gnezdilište albatrosa na zemlji. Bukvalno celokupna populacija albatrosa dolazi ovde da bi se gnezdila i podizala svoje mlade. Ove ogromne ptice sa rasponom krila od po 2 metra provede besprekidno u vazduhu i po 6 meseci kako bi doše ovde. Ako imaju sreće živeće 50-ak godina a par ostaje zajedno ceo život. Viđaju se jedanput godišnje na ovome mestu gde sve ječi od klepetanja kljunova u igri “ljubakanja” i udvaranja. Proizvod ove ljubavi je jedno jedino dragoceno jaje koje roditelji ljubomorno čuvaju 2 meseca smenjujući se na gnezdu svake 2 nedelje. Nakon 6 meseci potomak je sposoban da leti i tada će svi zajedno krenuti nazad na kopno a prinova će se nakom 5-6 godina vratiti na ovo mesto da bi proizveo svoje potomstvo.

I ovo ostrvo će jednoga dana nestati ispod morskih talasa kao mnoga pre a grotlo će prozvesti još mnogo drugih kao što ih i do sada stvaralo ljubomorno čuvajući mnoge tajne kao što je bila ona o evoluciji.

I tako se priča o postanku i nestanku nastavlja u beskraj.



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

svbobo svbobo 23:33 06.02.2011

PRVI?

Ovo su koordinate pupka sveta.

TU JE DAKLE!
P.S.
LEPE TI ČARE!
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 23:47 06.02.2011

Re: PRVI?

Zabeleženo!!!
a koordinate...pa eto..ako neko pita...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:00 07.02.2011

Re: PRVI?

svbobo
Ovo su koordinate pupka sveta.

TU JE DAKLE!


Budimac je svojevremeno tvrdio da je pupak sveta Istanbul. Sad sam zbunjen.
Ali to nije važno, važno je da ti Aleksandra nisi više u Egiptu.
docsumann docsumann 16:02 07.02.2011

Re: PRVI?

Ovo su koordinate pupka sveta.


obdžekšn



enivej - sjajan tekst
jimraynor jimraynor 23:57 06.02.2011

actually

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:07 07.02.2011

Re: actually


m'sliiiim št reći.....vidim ja da sam ovaj blog objavila na pogrešnom i jeziku i pogrešnom sajtu. E BAŠ si mi ulepšao veče. Hvala Jimraynor
loader loader 23:58 06.02.2011

Boje beskraja


Divan blog.
Pozdrav :)





Bojan Budimac Bojan Budimac 00:01 07.02.2011

Re: Boje beskraja

Divan blog.

Potpis :)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:03 07.02.2011

Re: Boje beskraja

hvala lepo. Služim narodu
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:03 07.02.2011

Re: Boje beskraja

Bojan Budimac
Divan blog.

Potpis :)

Šta sad potpis?
Pa, zar pupak sveta nije u Istanbulu?

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:08 07.02.2011

Re: Boje beskraja

Pa, zar pupak sveta nije u Istanbulu?

A neeeeee!!!! To je bila zavera otomanske imperije
loader loader 00:26 07.02.2011

Re: Boje beskraja


Vraćanje temi :)







srdjan.pajic srdjan.pajic 00:01 07.02.2011

sjajno!!!

Odličan ti naslov, kao i tekst.
A šta ima da se roni?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:09 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Šta ima da se roni??? SVE!!!
nsarski nsarski 00:19 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Šta ima da se roni??? SVE!!!

Ali treba ti wet suit zbog hladnoce vode, zar ne?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:57 07.02.2011

Re: sjajno!!!

wet suit...pa malko bi se smrz'o u tome. Probaj sa suvim odelom - toplo preporučujem
nsarski nsarski 01:15 07.02.2011

Re: sjajno!!!

wet suit...pa malko bi se smrz'o u tome. Probaj sa suvim odelom - toplo preporučujem

Neverovatno. Toliko hladno - bas cudo prirode vredno da se vidi. Hvala.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:28 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Toliko hladno - bas cudo prirode vredno da se vidi. Hvala.

pa kad ni iguana ne može da izdrži duže od 10 munuta. Probu di se Šarski. Odgovori na sva tvoja pitanja se nalaze u tekstu
nsarski nsarski 01:35 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Odgovori na sva tvoja pitanja se nalaze u tekstu

Yiikes! Idem u magarecu klupu...
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 02:19 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Yiikes! Idem u magarecu klupu...

I da roditelji dođu u četvrtak na razgovor
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:06 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Aleksandra Mitrovic
wet suit...pa malko bi se smrz'o u tome. Probaj sa suvim odelom - toplo preporučujem


E, numem da ronim sa suvim odelom. Idemo u Julu na Orkney islands, da ronimo neke olupine, i tu mi treba suvo odelo. Ovi tvoji prokleti PADI-jevci, naravno, imaju šop tamo i nude nekakav celodnevni kurs (Otimačina Para), za ronjenje suvim odelom. A moj lokalni instruktor ovde u Koloradu (NAUI) ne drži taj kurs, u stvari nema veze kurs, nego nema odelo da donese na bazen da mi pokaže i da probam. Tako da ne znam šta da radim, ali smiliću nešto, do jula, ustvari rentiraću u loklanoj radnji, pa na bazen, da mi pokaže. Ne deluje mi to nekakav rocket science, ali ne bih da se zajebavam, a verovatno me ni tamo ne bi pustili.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:45 07.02.2011

Re: sjajno!!!

E, numem da ronim sa suvim odelom. Idemo u Julu na Orkney islands, da ronimo neke olupine, i tu mi treba suvo odelo.

Pa i nije nikakva nauka. Treba samo malo da se privikneš na malo poremećenu plovnost, tendenciju vazduha da ti se zaglavi u rukavu ili nogavici pa da ti povuče ruku ili nogu nagore...treba da naučiš kako da koristiš dump valves...kako da navučeš odelo a da ne rizikuleš da se pridaviš ili naneseš sebi lake telesne povrede....eto to je.
Ako imaš mogućnost da iznajmiš jedno pa da ti neko to sve pokaže na bazenu....za šta će ti trebati pola dana na pr...onda ti je to najbolje rešenje. A posle kupi jedno (jer to je jedini način da imaš bezbedno i pouzdano suvo odelo) jer ćeš se totalno razmaziti kada jedanput shvatiš koliko može da bude udobno roniti u suvom odelu
lakipingvin lakipingvin 19:29 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Tako da ne znam šta da radim, ali smiliću nešto, do jula, ustvari rentiraću u loklanoj radnji, pa na bazen, da mi pokaže. Ne deluje mi to nekakav rocket science, ali ne bih da se zajebavam

i nemoj iskreno, pogotovo ako ides oko olupina.. prvi put sam i ja sa suvim odelom i punim aluminijumskim tankom probao..u bazenu sve ok u okeanu OGROMAN problem sa buoyancy,instruktor kaze ma isto je to klasika 10% svoje tezine i jos 7-10kg problem je da smo svu matematiku radili sa punim tankovima na povrsini a ne sa praznim na dnu kako je nestajalo kiseonika ludilo sa buoyancy je bilo sve vece (i ja nisam uspeo da napunim dzepove kamenjem )...Ako ti kaze da je sa suvim odelom bio na Karibima pa sad u Skotskoj ne uzimaj ga free-flow probleme sigurno ces imati...i da ne ocekuj nikakvu toplotnu zastitu od suvih odela u hladnoj vodi bice ti hladno kako god da ga okrenes ...
preporuka za blog i pozdrav galapagoskoj pingvinskoj braci se podrazumeva

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 20:13 07.02.2011

Re: sjajno!!!

...ahhh da ja zaboravila da napomenem da suvo odelo prvo moraš da istreniraš u bazenu pa onda u otorenoj vodi PA TEK onda ozbiljniji zaroni...a i ta matematika 10%+7-10 je mnoooogo rastegljiv pojam. Zavisi od toliko faktora da je najbolje da odradiš nekoliko lakih zarona dok se ne izbalansiraš kako treba. I još jedan "tip" bolje je biti malkice teži ako postoji opasnost da se lomataš u jakim strujama.
Hvala pingvinu na postu
lakipingvin lakipingvin 20:27 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Zavisi od toliko faktora da je najbolje da odradiš nekoliko lakih zarona dok se ne izbalansiraš kako treba. I još jedan "tip" bolje je biti malkice teži ako postoji opasnost da se lomataš u jakim strujama.

pnbb pnbb 22:49 07.02.2011

Re: sjajno!!!

Idemo u Julu na Orkney islands, da ronimo neke olupine, i tu mi treba suvo odelo.

kolika s e ocekuje temp na toj dubini, po ovim ontarijskim jezerima se i dalje nosi wet, recimo da je na 60ft bilo oko 40F kad sam ja isao, bilo je ok u sedmici samo mi se faca malo smrzla.. jedan tip je nosio suvo odelo, vezbao za neko ronjenje oko islanda... pustilo mu malo pa se smrzo

medjutim ako prethodno odete na ostrvo na terapiju, mozda ti nece nikavo ni trebati... dobro se balsamujes i pici
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:20 09.02.2011

Re: sjajno!!!

lakipingvin
Tako da ne znam šta da radim, ali smiliću nešto, do jula, ustvari rentiraću u loklanoj radnji, pa na bazen, da mi pokaže. Ne deluje mi to nekakav rocket science, ali ne bih da se zajebavam

i nemoj iskreno, pogotovo ako ides oko olupina.. prvi put sam i ja sa suvim odelom i punim aluminijumskim tankom probao..u bazenu sve ok u okeanu OGROMAN problem sa buoyancy,instruktor kaze ma isto je to klasika 10% svoje tezine i jos 7-10kg problem je da smo svu matematiku radili sa punim tankovima na povrsini a ne sa praznim na dnu kako je nestajalo kiseonika ludilo sa buoyancy je bilo sve vece (i ja nisam uspeo da napunim dzepove kamenjem )...Ako ti kaze da je sa suvim odelom bio na Karibima pa sad u Skotskoj ne uzimaj ga free-flow probleme sigurno ces imati...i da ne ocekuj nikakvu toplotnu zastitu od suvih odela u hladnoj vodi bice ti hladno kako god da ga okrenes ...
preporuka za blog i pozdrav galapagoskoj pingvinskoj braci se podrazumeva



E hvala, Aleksandra i Pingvinu, znao sam ja da ne treba da se zaletim, i da se odma udavim tamo, ili da moram nesto da improvizujem na licu mesta. (zato sam valjda i poziveo ovoliko dugo a da nisam skra'o vrat u nekoj rupi ;-).

Za smrzavanje, to znam, to ti je isto kao sa onim mojim goreteks jaknama o kojim sam pisao. Odelo te drzi suvim, a ispod se obuces lepo, kao kad ides u planinu, ono, aktivni ves, polar gace i duks i te stvari, hebes mu, ja bi i kapu stavio, ako mi Aleksandra ne kaze da je to glupo. Jedino sto mi se malo cini nezgodno je ako ti se bas, da prostis, prisora. Mislim, u mokrom odelu nije frka, ali de bre u polar? Pazi, ja sve ovo pricam samo na osnovu posmatranja, jer nikad probao nisam ta suva odela, tako da mozda lupetam.

Ajde, ako se ne udavim na bazenu, javicu se sa potpitanjima.
nsarski nsarski 00:15 07.02.2011

Super!

Vec godinama zelim da odem na Galapagos, nadam se da ce se to ove godine ostvariti. Ovo sto si napisala me bas inspirise!

Neko mi rece da tamo nema gde da se prespava, vec se ide brodom u krstarenje, pa se posle vratis uvece na naseljena ostrva (Santa Cruz, na primer). To je OK, sto se mene tice.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:23 07.02.2011

Re: Super!

Srećan ti put Šarski...ako imaš priliku NE PROPUŠTAJ!!!!
Neko mi rece da tamo nema gde da se prespava, vec se ide brodom u krstarenje, pa se posle vratis uvece na naseljena ostrva (Santa Cruz, na primer)

Pa kako nema gde da se prespava? I sam si rekao - Santa Kruz i toje deo celog arhipelaga. Opet nisi pazio na času
nsarski nsarski 00:50 07.02.2011

Re: Super!

Opet nisi pazio na času

Nisam...
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:23 07.02.2011

pupak

Ima li ovaj svet jos sta osim pupkova? Gde god pogledas pupak. :)
Sledi li nam to rat za pupak?

I taman se uplasih da ce prica o Galapagosu proci bez Darvina, kad eto i njega. I jos nesto i naucih.
Mislio sam da je on nesto oko kornjaca video neobicno ali sad vidim da su ptice bile u pitanju.
Red je reci hvala, dakle hvala.
Lep blog, stvarno.



maca22 maca22 00:47 07.02.2011

Re: pupak

Ja se ponadala blogu o Egiptu...ali i ovaj je lep, da ne kvarim sad :)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 00:59 07.02.2011

Re: pupak

Ima li ovaj svet jos sta osim pupkova? Gde god pogledas pupak. :)

ma nisu to pupkovi. Postoji samo jedan-Galapagoska ostrva. Ovo ostalo su samo čvorne tačke
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:05 07.02.2011

Re: pupak

ima vazda onih koji će pisati o politici i trenutnim stvarima. Ja sam se opredelila za neke plemenitije i dugoročnije pojave. Hvala na javljanju.
freehand freehand 01:14 07.02.2011

Re: pupak

Aleksandra Mitrovic
Ima li ovaj svet jos sta osim pupkova? Gde god pogledas pupak. :)

ma nisu to pupkovi. Postoji samo jedan-Galapagoska ostrva. Ovo ostalo su samo čvorne tačke

Mislim da se Milić od Mačve mršti na ovo, gde god da je sada.
Inače sam skoro odgledao negde (možda BBC-jeva "Plava planeta) fascinatnu priču upravo o ovome o čemu pišeš.
I zavidim ti beskrajno.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:23 07.02.2011

Re: pupak

Mislio sam da je on nesto oko kornjaca video neobicno ali sad vidim da su ptice bile u pitanju.

Prva ideja mu je sinula kada je počeo da poredi uzorke zeba koje je skupljao po svim ostrvima. Na kornjače nije mnogo obraćao pažnju a i posada "Bigle"-a je pojela "uzorke" na povratku a oklope bacila u okean tako da nije imao prilike da uporedi uzorke sa različitih ostrva. Tek se kasnije setio da su kornjače na nekim ostrvima imale kraće vratove i ivica oklopa je bila spuštena dok su druge imale duže vratove i ivica oklopa iznad glave je bila izvijena naviše. To je zato što su se ove druge hranile rastinjem koje je bilo visoko pa su morale da izvijaju vratove kako bi dohvatile hranu. I tada u mu se u stvari složile sve kockice - 10 godina nakon povratka sa Galapagoskih ostrva.




Vi'š razliku?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:31 07.02.2011

Re: pupak

eh...gde bih ja sve išla da imam 10-ti deo BBC-jevog budžeta...
Jukie Jukie 01:51 07.02.2011

Re: pupak

hoochie coochie man
taman se uplasih da ce prica o Galapagosu proci bez Darvina, kad eto i njega. I jos nesto i naucih.Mislio sam da je on nesto oko kornjaca video neobicno ali sad vidim da su ptice bile u pitanju.

Ma najzabavnije je što on nije zapisao gde je koju pticu ulovio pa je došao kući a oni ga pitaju "WOW, gde si ovo našao" a on im kaže "pojma nemam"
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 02:15 07.02.2011

Re: pupak

jao jeste....mada, na svu sreću imao je jako dobru "memoriju pamćenja" pa je uspeo donekle da se seti lokacija i specifičnih uslova gde su živele neke od njih...video je on da tu ima neka kvaka i kada se onda setio kornjača - lampica mu se najzad upalila. Bolje ikad nego nikad. Čovečanstvo 18 vekova nije imalo pojma o tome...njemu je trebalo samo 10 godina....nije to ništa
kakapo kakapo 10:26 07.02.2011

Re: pupak

Ma najzabavnije je što on nije zapisao gde je koju pticu ulovio pa je došao kući a oni ga pitaju "WOW, gde si ovo našao" a on im kaže "pojma nemam

Ma ne, još je zabavnije. Naime, Darvin je na Galapagosu smatrao da su to sve varijeteti iste vrste zeba, pa ih čak i nije ni sakupljao sa svakog ostrva, niti je uvek beležio odakle su. Tek 1837. po povratku u Englesku, ornitolog John Gould mu je skrenuo pažnju na to da su pitanju različite vrste. Smatra se da je to bio početak Darvinovog ozbiljnog razmišljanja o promenljivosti vrsta. A ko je bio zaslužan što je sakupljeno toliko mnogo zeba sa različitih galapagoskih ostrva? Verski fanatik i potonji veliki i ogorčeni protivnik evolucije, kapetan Ficroj, zapovednik "Bigla". On je naterao posadu da sakupi sve zebe kao ilustraciju "zadivljujućeg proviđenja Večne mudrosti da stvori bića adaptirana na mesta na kojima se nalaze".
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 07.02.2011

Re: pupak

Vi'š razliku?


Vim.
Na prvoj slici je tek uzela travu a na drugoj je to vec pojela.
Jel to?
Nikad ni princ Carls od mene a kamo li Carls Darvin, a? :)

A po nekad stvarno fascinira to sto, sad se tako cini, ocigledne stvari ostanu neprimecene vekovima.
Nesto sto je srusilo tako mocnu zabludu kao sto je- bog je sve stvorio- se vidi na sve strane i niko to da ne primeti toliko dugo.

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:25 07.02.2011

Re: pupak

Na prvoj slici je tek uzela travu a na drugoj je to vec pojela.
Jel to?
E baš to!!!!
A po nekad stvarno fascinira to sto, sad se tako cini, ocigledne stvari ostanu neprimecene vekovima.
"Slepi kod očiju" što bi moja nana (bog da joj dušu prosti) rekla.
Mo'ž misliti koliko toga još nismo videli. Koliki smo mi sleeepciiii!!! QQ i naopako
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:10 08.02.2011

Re: pupak

Ima li ovaj svet jos sta osim pupkova? Gde god pogledas pupak

Pa, neće ljudi da budu pedalj niže
Unfuckable Unfuckable 11:38 08.02.2011

Re: pupak

To je zato što su se ove druge hranile rastinjem koje je bilo visoko pa su morale da izvijaju vratove kako bi dohvatile hranu. I tada u mu se u stvari složile sve kockice

...i posle pitaju kako su nastale žirafe, heh živote...!

ps: odličan blog, velkam bek
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:04 08.02.2011

Re: pupak

Unfuckable

...i posle pitaju kako su nastale žirafe, heh živote...!

...a verovatno ti je poznata i činjenica da se u africi mogu naći antilope svih visina kako jedne drugima ne bi bile konkurencija u smislu sa koje "police" uzimaju hranu. Žirafama izgleda zapala naviša polica
Hala na dobrodošlici...vidim i ti se još uvek šunjaš unaokolo
ivana23 ivana23 00:25 07.02.2011

***

Lepo je sto si opet sa nama.

Jedna 'kraba' za dobrodoslicu...

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:00 07.02.2011

Re: ***

Hvala lepo Ivana...jedna od mojih omiljenijih
49 41 49 41 01:03 07.02.2011

Prvi

mislim preporukom.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:24 07.02.2011

Re: Prvi

Pa hvala....šta reći a ne pogrešiti
mirelarado mirelarado 01:27 07.02.2011

*****

Диван текст. Галапагоска острва делују попут раја на земљи. :)




Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:34 07.02.2011

Re: *****

Галапагоска острва делују попут раја на земљи. :)

Neka su raj ali većina više izgleda kao pakao...zavisi gde se zatekneš...svakako nisu gostoljubiva za kopnenu populaciju, ali ako imaš krila ili peraja...onda su stvari značajno lakše
mirelarado mirelarado 01:44 07.02.2011

Re: *****

ali ako imaš krila ili peraja...onda su stvari značajno lakše


И мислила сам на рај за крилата, перајаста, оклопна и друга необична бића. Чини ми се као да ту човек, ваљда зато што му услови делују паклено, није нарушио природни склад.


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 02:11 07.02.2011

Re: *****

Чини ми се ми као да ту човек, ваљда зато што му услови делују паклено, није нарушио природни склад.

joooj mila moja...na žalost nisi u pravu. "Najprijateljskija" ostrva su već pozamašno naseljena i urbanizovana. Napredak tehnologije im je obezbedio redovna snabdevanja sa kopna, već se pojavljuju ogromni problemi koje proizvode životinje koje su ljudi doveli sa sobom i koje ozbiljno narušavaju ovi tanano izbalansiranu ravnotežu. Najveći problem su im koze koje pojedoše svu hranu kornjačama. Danas pokušavaju da im smanje broj ubijajući ih na kamaru iz helikoptera...ali koze su otporna bića, vrlo lako prilagodljiva. Nije ih lako istrebiti...a da i ne pominjem ribolovce na brodovima veličine fabrika koji skupljaju sve što mrda ispod površine vode. Užas i strahota
mirelarado mirelarado 02:32 07.02.2011

Re: *****

Опет се, дакле, понавља прича о нашем штеточинском деловању. Тужно.
myredneckself myredneckself 02:38 07.02.2011

Re: *****

Na južnoj strani je jedino gnezdilište albatrosa na zemlji. Bukvalno celokupna populacija albatrosa dolazi ovde da bi se gnezdila i podizala svoje mlade. Ove ogromne ptice sa rasponom krila od po 2 metra provede besprekidno u vazduhu i po 6 meseci kako bi doše ovde. Ako imaju sreće živeće 50-ak godina a par ostaje zajedno ceo život. Viđaju se jedanput godišnje na ovome mestu gde sve ječi od klepetanja kljunova u igri “ljubakanja” i udvaranja. Proizvod ove ljubavi je jedno jedino dragoceno jaje koje roditelji ljubomorno čuvaju 2 meseca smenjujući se na gnezdu svake 2 nedelje. Nakon 6 meseci potomak je sposoban da leti i tada će svi zajedno krenuti nazad na kopno a prinova će se nakom 5-6 godina vratiti na ovo mesto da bi proizveo svoje potomstvo.

Divno, albatros i
Galapagos ostrva, kao da su izgubljena u vremenu

radojicic92 radojicic92 04:08 08.02.2011

Re: *****

koze koje pojedoše svu hranu kornjačama

te koze su valjda i krivci sto Lonesome George, jedini od svoje vrste, jos ceka pravu, a prave nema jer ne postoji.
Nije mu lako, usamljeni pesnik, kralj planete



ps. mislim da ono nisu bile zebe, vec rugalice, ako se dobro secam iz BBC filma, jos na brodu na putu nazad ih je merko, mozda sam zaboravio


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:01 08.02.2011

Re: *****

radojicic92



ps. mislim da ono nisu bile zebe, vec rugalice, ako se dobro secam iz BBC filma, jos na brodu na putu nazad ih je merko, mozda sam zaboravio



Da vam pravo kažem - nisam neki šampion ornitologije ali meni je objašnjeno da su u pitanju zebe (engl.finch)...a i izgledaju kao zebe

Unfuckable Unfuckable 11:41 08.02.2011

Re: *****

Najveći problem su im koze koje pojedoše svu hranu kornjačama. Danas pokušavaju da im smanje broj ubijajući ih na kamaru iz helikoptera...

ovo samo potvrđuje teoriju da se Drug Tito (osim u sve ostalo) itekako razumeo u evoljuciju
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:07 08.02.2011

Re: *****

Unfuckable

ovo samo potvrđuje teoriju da se Drug Tito (osim u sve ostalo) itekako razumeo u evoljuciju

misliš...(r)evoluciju?
radojicic92 radojicic92 12:49 08.02.2011

Re: *****

a i izgledaju kao zebe

guglao, kaze rugalice i to bas ove dve



sto je nebitno za tvoj super blog, al' je bitno da se rugalici vrati status Darvinove muze i najvaznije vrste u poreklu vrsta i nauci uopste itd... :)




Unfuckable Unfuckable 12:54 08.02.2011

Re: *****

kaze rugalice i to bas ove dve

nije mala simbolika ovog naziva u kontekstu postanka vrsta i evolucije uopće, nije mala
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 13:07 08.02.2011

Re: *****

radojicic92

guglao, kaze rugalice i to bas ove dve

just to set a record straight....nauka ne trpi nedorečenost....izgleda da moramo da se složimo da su rugalice i zebe u stvari iste ptice...ili da kažemo da su rugalice jedna specifična vrsta zebe...pošto zeba ima kojekakvih...na pr:


a na Galapagosu se viđaju ovi:


nego....samo mi nešto izgleda da ove vaše ptice odozgo imaju nekako preduge kljnove.....hmmmm
a onda...u englenskoj literaturi rugalica se naziva ridicule....a ta vrsta se ne pojavljuje u opisu prica sa Galapagosa. Jedino se priča o zebama....e sad....šta zna' ja....



radojicic92 radojicic92 13:26 08.02.2011

Re: *****

u englenskoj literaturi rugalica se naziva ridicule

a mozda sam ja pogresno preveo mockingbird
jesi kliknula na link gore Natural History Museum?
i nemoj vi, nego ti

radojicic92 radojicic92 13:39 08.02.2011

Re: *****

Unfuckable
kaze rugalice i to bas ove dve

nije mala simbolika ovog naziva u kontekstu postanka vrsta i evolucije uopće, nije mala

de mala, ova tica je link koji nedostaje, sad se sve poklapa
Unfuckable Unfuckable 13:51 08.02.2011

Re: *****

totivelim: dođe mu nekako pravedno da, baš na kraju balade, rugalica bude link koji je nedostajao. Meni se sasvim uklapa
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:03 08.02.2011

Re: *****

radojicic92
u englenskoj literaturi rugalica se naziva ridicule

a mozda sam ja pogresno preveo mockingbird
jesi kliknula na link gore Natural History Museum?
i nemoj vi, nego ti


a može i mocking bird...zavisi sa kojim delom engleskog govornog područja komunicirate.
Mnogo više znam o ribama nego pticama i pouzdano znam da se jedne potpuno iste vrste riba na različitim tačkama sveta zovu drugačije...čak i na engleskom. Jedini pouzdani naziv je latinski. Verujem da se i ovde radi o istom slučaju...
Ono što je definitivno pouzdano je da kada govorimo o Galapagosu govorimo o finch birds a ne o mocking ili ridicilos....moram ovo da isteram do kraja
radojicic92 radojicic92 14:11 08.02.2011

Re: *****

moram ovo da isteram do kraja


e sad sam se i ja zainatio, kad neces da kliknes na link
evo opet

Darwin's mockingbirds knock finches off perch

pravda za rugalicu
Unfuckable Unfuckable 14:16 08.02.2011

Re: *****

...ali priznajmo - već sam naziv broda je sasvim čaroban

(smajli - i zeba - i rugalica- i - kosovo - i - eu)
radojicic92 radojicic92 14:25 08.02.2011

Re: *****

(smajli - i zeba - i rugalica- i - kosovo - i - eu)

tako i ovaj majstor, pa sta uvati uvati


tice su cudo

Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:34 08.02.2011

Re: *****

pravda za rugalicu

OK, U WIN!!! Kliknula, pročitala....priznajem rugalice su bile presudne...nego gde sada dolaze kornjače u celoj toj priči?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:37 08.02.2011

Re: *****

Unfuckable
...ali priznajmo - već sam naziv broda je sasvim čaroban


a i pristaje mu....bigl psi spadaju valjda u kategoriju cunjavaca...ili možda grešim?
NNN NNN 15:34 08.02.2011

Re: *****

priznajem rugalice su bile presudne
Ne priznaj ništa, dok albicilla ne presudi!
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:02 08.02.2011

Re: *****

Ne priznaj ništa, dok albicilla ne presudi!


Ja cu da ga maltretiram linkom na ovaj blog na svakom njegovom dok ne odgovori, vi kako hocete :)
Unfuckable Unfuckable 18:11 08.02.2011

Re: *****

bigl psi spadaju valjda u kategoriju cunjavaca

etotigasad...moguće, moguće: u mojoj kategorizaciji (mada je to, sasvim sigurno, tema za neki drugi blog - ili bar za psihijatra) spadaju u kategoriju "teških ludaka"
...mada, i u svom tom cunjanju bi se mogla naći poprilična simbolika.
Po pri li čna
docsumann docsumann 18:13 08.02.2011

Re: *****

a i pristaje mu....bigl psi spadaju valjda u kategoriju cunjavaca...ili možda grešim?


čini mi se da da, mada najiteresantnija stvar u vezi sa biglovima je ta da je to pasmina čiji je genetski materijal najbrižljivije praćen i kontrolisan.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 18:16 08.02.2011

Re: *****

hoochie coochie man


Ja cu da ga maltretiram linkom na ovaj blog na svakom njegovom dok ne odgovori, vi kako hocete :)

Ništa sada ne razumem...
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:20 08.02.2011

Re: *****

Ništa sada ne razumem...

albicilla, bloger koji se ocigledno vrlo dobro razume u pticiji svet pa da razjasni ovu nedoumicu oko zeba - rugalica.
radojicic92 radojicic92 21:57 08.02.2011

Re: *****

i ja sam da se ceka albicilla, mozda cunja po mocvarama
u medjuvremenu
BBC Galapagos, 2 i po sata praznik za oci, Tilda tu i tamo pridavi

i za Aleksandru
Galapagos: Beyond Darwin
dubinsko ronjanje
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:11 08.02.2011

Re: *****

radojicic92
i Tilda tu i tamo pridavi

i za Aleksandru
Galapagos: Beyond Darwin
dubinsko ronjanje
a
jeste da Tilda malkice pridavi...ali tako je napisano i scenariju...valjda...inače SPEKTAKULARNA serija
Unfuckable Unfuckable 10:34 09.02.2011

Re: *****

100
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 12:54 09.02.2011

Re: *****

Unfuckable
100

a čekao si taj momenat ha!!!!..pa srećan ti ljubilej
Unfuckable Unfuckable 12:58 09.02.2011

Re: *****

nije meni toliko zbog stotke koliko da zeznem Rea
kakapo kakapo 18:40 10.02.2011

Re: *****

hoochie coochie man
Ništa sada ne razumem...

albicilla, bloger koji se ocigledno vrlo dobro razume u pticiji svet pa da razjasni ovu nedoumicu oko zeba - rugalica.

Slažem se, ali se ne javlja. Finches su zebe, tu nema dileme. I Darvinove zebe su Darvinove zebe. Darvin je pisao baš o zebama. Kako vidimo iz onog linka, bitne su mu bile i mockingbirds (ne znam pravi prevod na srpski). No, da ne bude samo interpretacija, evo originalne strane iz prvog izdanja objavljenog Darvinovog dnevnika sa Bigla iz 1839.Spominje gore i mockingbirds, a onda počinje da piše o zebama i njihovim kljunovima.
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:04 07.02.2011

Koja divota

I pakao, naravno (da se ne naljuti).
Pravi avanturizam. I ispada da je steta da uopste ima naseljivih delova.
Citala sam i ja o tim ribolovcima koji hvataju sve sto pliva. A sve na ime toga da moraju da se prehrane. Ni evolucija nije ono sto je bila.

Ali svi ostali delovi - oni bez ljudi - su bas prekrasni.
fantomatsicna fantomatsicna 05:28 07.02.2011

Ovo je predivno...

Kao sto je i u mojoj Aotearoi(Zemlji ispod Dugog Belog Oblaka) ili kako je jos zovu Zemlja vecnog proleca.Hvala Bogu ima ponegde i Raja na Zemlji:)

jinks jinks 09:06 07.02.2011

...

Ovo su koordinate pupka sveta. Na ovom mestu Zemlja još uvek nije završila magiju stvaranja.


Ne vazi kvotovani deo teksta samo za Zemljin pupak. Skoro sam cuo (juce ustvari) da je krv iz pupcane vrpce nesto sto se trenutno koristi za lecenje mnogih bolesti .. valjda sto je puna maticnih, ili nekih drugih, celija sposobnih za neku posebnu, kako kazete magiju stvaranja.

Mada sto se tice pupka sveta, postoje price o tome da se nalazi i na nekom drugom mestu na Zemaljskoj kugli ... neko koje ima simetricne geografske koordinate. U tom slucaju Galapagos bi mogao da bude neki drugi organ, sto da ne.

Interesantno, ako bi se Zemlja posmatrala kao organizam, gde bi joj se nalazili koji organi :).

Na primer, ako se kaze da su reke krvotok Zemlje, sta mu onda dodje nervni sistem i mozak. Ili, ako su jedine reke na Galapagosu

Jedine reke ovde su reke lave zagrejane na 11000°C.

kakva je onda zemlja taj ili ta Galapagos.


Iguane se ne nalaze nigde na meniju morskih lavova ali im đavo ne da mira (kao i svakom sisaru) pa moraju malo da se zabavljaju na tuđi račun.


Evo kako se Orka kitovi igraju sa morskim lavovima


Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 10:56 07.02.2011

Re: ...

Evo kako se Orka kitovi igraju sa morskim lavovima

Jedin razlika ovde je što orka na kraju i pojede ovog jadnička. U priči morski lavovi-iguane, oni se igraju sa njima samo zabave radi. Jadne iguane uopše ne uživaju u ovim igricama samo prežive dodatnu količinu stresa
jinks jinks 11:42 07.02.2011

Re: ...

Koliko se secam u emisiji su rekli da ga cak na kraju i ne pojedu, sto dodaje dodatnu dozu misterije naucnicima koji pokusavaju da objasne ovo ponasanje Orki nekim evolutivno korektnom govorom.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 11:52 07.02.2011

Re: ...

Grešiš, silno grešiš šinko!!! Pojedu ga i te kako!!! Ono što naučnicima nije jasno je zašto se prvo igraju sa njime pre nego što ga rastrgnu....to mu dođe nekako isto kao što se i mačka igra sa mišem pre nego što ga mazne. Sećam se da sam tako spasla nekoliko miševa jer mi je bilo mučno da gledam to zlostavljanje. Mačke nikako nisu bile srećne mojim uplitanjem u njihovu igru
pnbb pnbb 21:39 07.02.2011

Re: ...

Ono što naučnicima nije jasno je zašto se prvo igraju sa njime pre nego što ga rastrgnu...

kako zasto, pa umore se dok se igraju pa onda mogu vise da pojedu.. a jos imai faktor good/bad cop... jedna orka na smrt isprepada tuljana, kome od tolkog straha odmekne meso, i taman utripuje kako se izvukao kad eto ti druge koja ga pohasa... hocu reci to je ekvivalent stavljanja u pac, s tim sto orke to rade dimamiccnije
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:46 07.02.2011

Re: ...

pnbb
Ono što naučnicima nije jasno je zašto se prvo igraju sa njime pre nego što ga rastrgnu...

kako zasto, pa umore se dok se igraju pa onda mogu vise da pojedu.. a jos imai faktor good/bad cop... jedna orka na smrt isprepada tuljana, kome od tolkog straha odmekne meso, i taman utripuje kako se izvukao kad eto ti druge koja ga pohasa... hocu reci to je ekvivalent stavljanja u pac, s tim sto orke to rade dimamiccnije

Sviđa mi se kako razmišljaš...potpuno verovatno objašnjenje
NNN NNN 11:06 07.02.2011

:)

princi princi 14:02 07.02.2011

Fantastican tekst.

Nalaze se tačno iznad najaktivnije vulkanske tačke na Zemlji 10 hiljada kilometara zapadno od obala Južne Amerike.


Samo jedno pitanje: 10 hiljada ili hiljadu km?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 14:14 07.02.2011

Re: Fantastican tekst.

Samo jedno pitanje: 10 hiljada ili hiljadu km?

U pravu si prijatelju....1000 km. Eto šta se desi kada se o'mane jedna nula
Eto vidiš Šarski. Ovako se pazi na času
gospodin_ne gospodin_ne 14:20 07.02.2011

Re: Fantastican tekst.

Jedine reke ovde su reke lave zagrejane na 11000°C.

I ovde je omanula jedna nula, ne?
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:01 07.02.2011

Re: Fantastican tekst.

i tu ste u pravu...šta ću kada piskaram u po noći pa me mrzi da dodatno editujem...ali evo, obećavam - ispraviću
docsumann docsumann 16:14 07.02.2011

Herijet

Glas javnosti subota, 24. jun 2006.

Najstarija životinja na svetu, kornjača zvana Herijet koju je, navodno, proučavao još Čarls Darvin, uginula je u 177. godini, saopštio je juče veterinar australijskog zoo-vrta u kojem je živela. Kornjača je uhvaćena na ostrvu Galapagos 1830. a kasnije je prebačena u zoološki vrt Ostrelija, u državi Kvinslend, gde je bila vodeća atrakcija. "Prekjuče joj nije bilo dobro zbog srčanog udara... Uginula je u snu tokom noći",...
cyberm cyberm 15:28 08.02.2011

Re: Herijet

docsumann
Glas javnosti subota, 24. jun 2006.

Najstarija životinja na svetu, kornjača zvana Herijet koju je, navodno, proučavao još Čarls Darvin, uginula je u 177. godini, saopštio je juče veterinar australijskog zoo-vrta u kojem je živela. Kornjača je uhvaćena na ostrvu Galapagos 1830. a kasnije je prebačena u zoološki vrt Ostrelija, u državi Kvinslend, gde je bila vodeća atrakcija. "Prekjuče joj nije bilo dobro zbog srčanog udara... Uginula je u snu tokom noći",...

"...Poslednji njen prijatelj je umro krajem proslog veka..."
docsumann docsumann 16:41 08.02.2011

Re: Herijet

"...Poslednji njen prijatelj je umro krajem proslog veka..."


Pantelija
Biljana 77 Biljana 77 18:08 07.02.2011

Sjajno

Dodaj tekst u favorite.. toliko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana