Planeta| Politika| Životinjski svet

X dana koji menjaju Bliski istok

Bojan Budimac RSS / 01.02.2011. u 22:59

Istorija ume da se poigra na veoma čudan način. Ironija da se ponuđena "nada u koju možemo verovati" uzima na ulici uprkos, a ne zahvaljujući predsedniku SAD Obami, koji je tu nadu pre dve godine nudio šakom i kapom muslimanskom i nadasve arapskom svetu, upravo u Kairu, je meni zabavna. Ne mogu da se ne zapitam nije li i taj govor, koji je tada bio veoma lepo primljen u pomenutim svetovima, doduše sa ogradom da treba sačekati prelazak s reči na dela, dao neki, barem mali, doprinos.

Podsećanje na Kairski govor neprijatnu situaciju za Obamu (i administraciju mu), suočenu sa izborom -- diktator ili "nada u koju Egipćani mogu verovati", čini još neprijatnijom. Međutim, ne treba brinuti, političarski obrazi su debeli, te se na prvu loptu birao diktator, bez da se trepne. No, to je tzv. real-politika ("Kome je do morala neka ide u crkvu," mislim da ne treba da navodim izvor). Demokratija je lepa samo dok se čeka, samo dok od sebe nagoveštaj da.

Opšte mesto je da je Egipat pod Mubarakom verni američki klijent čija "stabilnost" je bitnija od svih ljudskih prava, sloboda i sličnih ikebana kojima se real-politika zaklanja. Međutim, na licemerje smo valjda toliko navikli da je onaj koji ga primećuje predmet sprdnje.

Isto tako je opšte mesto da su jedine vrednosti "stabilnosti" Egipta, čitaj Mubarakovog režima, tridesetogodišnji mir sa Izraelom, njegovo saučesništvo u davljenju Gaze i kabuki teatar sa palestinskim kvislinzima iz Ramale.

Kad već govorim o toj "stabilnosti," ne mogu da ne primetim još jednu ironiju učiteljice istorije -- u istom tom Kairu, četiri godine pre Obame, (2005.) državna sekretarka Kondoliza Rajs je, iskreno, kakva je Bušova administracija često bila, rekla: "Šesdeset godina moja zemlja, SAD, je stremila stabilnosti na račun demokratije u ovom regionu, ovde na Bliskom istoku, a da nismo postigli nijedno." ... i, rekao bih manje iskreno, ali ne manje važno, "Strah od slobode izbora ne može više opravdavati uskraćivanje sloboda na Bliskom istoku." ... "Vreme je da se odreknemo opravdanja pružanih da bi se izbegao težak rad na demokratiji."

Međutim, osim uvođenja "demokratije" "kreativnom destrukcijom" Iraka dve godine pre toga, stremljenje ka "stabilnosti" je nastavljeno i posle slatkorečivog Obaminog govora 2009. U slučaju Egipta plaćala se jednom i po milijardom dolara godišnje, thanks to American tax payers, a ista licemerna opravdanja valjana kao legitimacija status quo-a. Egipćani su procenili da ne mogu više čekati, a Obama je propustio jedinstvenu priliku da se zaista približi arapskom (i muslimanskom) svetu, odnosno (samo) da stane iza sopstvenih reči (uzgred, poslednji POTUS* kome je uspelo da osvoji hearts&minds pomenutog arapskog sveta je bio Ajk, kad je sueckim zaverenicima (Britaniji, Francuskoj i Izraelu) podviknuo: "Sikter, bre!").

To upražnjeno mesto velikom brzinom ispunjava premijer Turske, Erdoan. Zato ne treba da čudi čijenica da je on jedan od prvih lidera koga je Obama zvao da pomogne oko Egipta. Zapravo, dok ovo pišem on je poslao do sada najsnažniju poruku Hosniju Mubaraku. Onima koji smatraju tursku spoljnu politiku poslednjih godina "anti-izraelskom" mogu samo da kažem da je prijatelj taj koji će ti reći kad ti je lice musavo, neprijatelj neće, te da su dela bitna.

Zionists going nuts! (tvit, glodura electronic intifada)

Naracija kojom se "stabilnost" u celom regionu prodaje se svodi na lažnu dihotomiju -- diktatorski režimi ili džihadisti. Crno-belo, bez gledanja u specifičnosti bilo koje zemlje. U slučaju Egipta glavno strašilo je Muslimansko Bratstvo. Za Zapad sve što ima predznak muslimanskog i/ili islamskog je suviše često izjednačeno sa religioznim fundamentalizmom. Taj utisak diktatori neguju sa posebnom pažnjom, jer od te laži zavisi njihova vlast, pa i život.

Na toj naraciji jaše i izraelski premijer i ne treba biti geopolitički ekspert pa shvatiti zašto. Haarecov uvodničar piše o posledicama tog stremljenja ka "stabilnosti: Taj pogled je vodio tome da Izrael ignoriše građane susednih zemalja, gledajući u najboljem slučaju na njih kao politički nevažne ili kao neprijateljske mrzitelje Izraela u najgorem. Izrael je gledao na sebe kao ispostavu Zapada i nije pokazao interes za jezik, kulturu i javno mnjenje neposrednih suseda. Integracija u Bliski istok je izgledala kao trivijalna ako ne direktno štetna fantazija. Kao rezultat Izrael se nikad nije pripremio za promene koje su se dešavale iza sklerotičnih fasada vladara ovih zemalja.

Ova egipatska revolucija je došla kao iznenađenje samo onima koji su ignorisali građane i/ili dešavanja u Egiptu (geografska blizina, očigledno, tu ne igra nikakvu ulogu). Egipat je ekspres lonac sa pokvarenim ventilom godinama. Prošlog aprila sam napisao (prilično nezapažen) tekst iz kog se moglo naslutiti šta se dešava iza sklerotične Mubarakove fasade, aispred slepe mrljemejnstrim medija.

A i to glavno egipatsko "strašilo" (Muslimansko Bratstvo) se menjalo u protekloj deceniji možda dinamičnije nego tokom cele svoje duge istorije. Onima koje zanima toplo preporučujem relativno frišku (mart 2010.) studiju Egipatsko Muslimansko Bratstvo -- učešće islamista u zatvarajućem političkom okruženju (Carnegie Endowment for International Peace) [pdf fajl, kratko štivo 50-tak stranica]. Iako se ne slažem u potpunosti sa svim zaključcima teksta, naročito onom o izolovanosti pokreta (ovi događaji pokazuju da to baš i nije tako), nalazim da je vrlo informativan i prilično objekativan (jedino me je nerviralo što se u celom štivu Mubarakov režim karakteriše kao "semi-authoritarian"). U svakom slučaju pretpostavljam da će mnogima biti iznenađenje da je to samo jedan konzervativan politički pokret, spreman da se pretvori u partiju kad to bude dozvoljeno i učestvuje ravnopravno sa drugima na političkom tržištu. (El Baradej, možda tranzicioni lik, kad Mubarak najzad ljosne, im ne da više od oko 20% glasova na free&fair izborima)

Strahovi koje izraelski premijer valja su, blago rečeno, neosnovani i računaju na u Haarecovom uvodniku pomenuto neznanje. Međutim, ne možeš lagati sve ljude sve vreme i ako se nešto već može proglasiti tekovinom ove tekuće egipatske revolucije je mogućnost da se čak i na CNN-u može čuti balansiran stav o ovom egipatskom "strašilu." [pogledati tačku tri]

Da se nešto veliko već debelo menja na Bliskom istoku opet se može videti iz Haareca: Džejms Bejker otkriva toplu vodu da se o miru pregovara sa neprijateljima. Na direktno pitanje da li to znači da SAD treba da razgovara sa Hamasom odgovara nedvosmislenim "da." Eh, i sede glave su ukapirale. Mislim, pajz Džejms Bejker nije neki liberalnu levonagnuti istoričar, kome se desilo da bude ministar inostranih poslova Izraela, poput Šloma Ben Amina, koji to zagovara godinama. Bejker je američki rightwinger, koji je polagao mnogo nade u Netenjahuovu pragmatičnost (moram priznati da sam i ja). No, obojica smo polazili od, sudeći po Palestine Papers pogrešne, pretpostavke da izraelska politička elita zapravo želi mir.

S obzirom na onu tezu da demokratije ne ratuju međusobno pitam se kako to da se izraelska politička elita toliko protivi demokratizaciji svog okruženja. Kako je moguće da je Izrael uspostavio mir samo sa diktatorima? Na to pitanje odgovara Moše Arens, (J)opet u Haarecu.

Kako stvari stoje SAD i Izrael će morati da diluju sa novim vlastima diljem Bliskog istoka, koje sigurno ne posmatraju kao košer. No, kad se setim da od novembra 2002. u zemlji u kojoj živim vlada partija koja tada nikako nije bila košer istim igračima, a i danas pojmaroši nazivaju vladu islamističkom i kad vidim mnoge analitičare koji pretpostavljaju/nadaju se da će Egipat posle transformacije krenuti putem Turske, mogu samo da kažem inshalla.

--------------

* POTUS -- President of the US.

***************************************

Beleške na margini

Na vatri te lažne dihotomije (diktature ili džihadisti) se topi tanka glazura liberalnosti, a rekao bih i civilizovanosti, mnogih (tako smo mogli i na ovom blogu čitati skoro pa apologetike za Mubaraka i omiljenog američkog mučitelja, Omara Sulejmana, last minute potpredsednika).

Habiba je ispitivao direktor obaveštajne službe, general Omar Sulejman, drugi po vlasti posle predsednika Hosnija Mubaraka. Tada, 2001, Sulejman je lično bio zainteresovan za sve koji su osumnjičeni za veze sa al kaidom. Kako je Habib bio u Avganistanu neposredno pre 11. septembra bio je sumnjiv. Sulejman je šamarao Habiba tako jako da mu je povez preko očiju pao, otkrivajući identitet mučitelja. Prema Habibovim memoarima, bio je mučen strujom, vodom, batinan, lomljeni su mu prsti i bio je vešan za kuke na plafonu.

Da bi razradio Habibov jezik, Sulejman je naredio stražaru da ubije vezanog zatvorenika iz Turkmenistana pred Habibovim očima, što je ovaj učinio, smrtonosnim karate udarcem. Očekuje se da Sulejman bude sledeći predsednik Egipta. Izvor

Za one koji nisu ispratili link na Habibovom imenu: Mamduh Habib je australijski državljanin egipatskog porekla, uhapšen u Pakistanu 2001, renditioniran u Egipat. Na osnovu "priznanja" koje je Omar Sulejman "dobio" od njega proveo preko šest godina u Gvantanamo zalivu, da bi, 2008. bio pušten bez podizanja optužnice.

***

Diktatori Bliskog istoga pune gaće i udvaraju se svojim populacijama iz sve snage. Abdula od Jordana je otpustio vladu, postavio novog premijera. Kuvajtski parlament (ma šta to bilo) će podeliti 5 milijardi dolara građanima. Asad od Sirije valjda računa da će turske TV sapunice sprečiti masovni izlazak na ulice koji se planira za subotu. Naime, opozicija se žalila da su turske TV sapunice smanjile odziv na demonstracije protiv režima (o tome samo na turskom).

***

Dok sam porađao ovaj tekst Mubarak je dao svoje saopštenje, koje, nadam se, neće zadovoljiti demonstrante, te da će se žurka na Tahrir trgu nastaviti dok se đubre ne skloni. Kako god se okrene gotov je i ja se nadam da ćemo slaviti njegov odlazak u "ropotarnicu istorije" dok je ovaj blog živ.

***

 




Komentari (183)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:17 01.02.2011

Odličan tekst

Vrlo temeljito, kao i uvek od tebe. Preporuka.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:23 01.02.2011

Re: Odličan tekst

Hvala Pleki, služim blogu
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:34 01.02.2011

Re: Odličan tekst

Stavio sam tamo kod mene na blogu, ali je tema ista zemlja, pa se nadam da neće smetati da stavim i ovde.

Zašto u Egiptu ne radi Internet? Mubarak je imao lošu konekciju pa je morao da je resetuje.

ecce-florian ecce-florian 23:20 01.02.2011

egipćanima

Kako god se okrene gotov je i ja se nadam da ćemo slaviti njegov odlazak u "ropotarnicu istorije" dok je ovaj blog živ.

sa srećom
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:26 01.02.2011

Re: egipćanima

ecce-florian
Kako god se okrene gotov je i ja se nadam da ćemo slaviti njegov odlazak u "ropotarnicu istorije" dok je ovaj blog živ.

sa srećom

Neće ići glatko. Kako neko na tviteru reče Army can be kingmaker or kingbraker. Ona je još uvek nepoznata u toj komlikovanoj jednačini. Evo u Aleksandriji je počela neka pucnjava. Prvo su napujdani pro-Mubarakovci na anti-vlada, a sada armija nešto puca, ali nije još sve jasno (navodno pucaju u vazduh).
nsarski nsarski 23:34 01.02.2011

Re: egipćanima

Neće ići glatko.

Uzgred, kolikogod elBaradej izgledao kao prihvatljivo trenutno resenja, Ameri se nesto mrste na njega, nije im mnogo drag. Izmedju ostalog, njegov privatni mrzitelj je Dz. Bolton, verovatno najveci psihopata Zapadne Hemisfere, ali veoma uticajan (bio USA ambasador u UN, kandiduje se za predsednika US u 2012)

Uzgred, za koji minut ce Obama da se obrati naciji glede situacije u Egiptu i na Bliskom Istoku....sada je u Vasingtonu 17:36
myredneckself myredneckself 02:47 02.02.2011

We hear your voices

Uzgred, za koji minut ce Obama da se obrati naciji glede situacije u Egiptu i na Bliskom Istoku....sada je u Vasingtonu 17:36

Obama mladim ljudima Egipta
transkript sa tvitera

"...To the people of Egypt, particularly the young people of Egypt, I want to be clear: We hear your voices. I have an unyielding belief that you will determine your own destiny, and seize the promise of a better future for your children and your grandchildren. And I say that as someone who is committed to a partnership between the United States and Egypt...."
Bojan Budimac Bojan Budimac 03:17 02.02.2011

Re: We hear your voices

Obama mladim ljudima Egipta

Mnogo efektnije bi bilo jednostavno: Sikter, Hosni!

I mnogo mi je milo em drago kad napišem nešto pre ljudi koje veoma poštujem. Omiljeni mi Fiski nekoliko sati posle mene: Had he rallied to the kind of democracy he preached here in Cairo six months after his investiture, had he called for the departure of this third-rate dictator a few days ago, the crowds would have been carrying US as well as Egyptian flags, and Washington would have done the impossible: it would have transformed the now familiar hatred of America (Afghanistan, Iraq, the "war on terror", etc) into the more benign relationship which the US enjoyed in the balmy 1920s and 1930s and, indeed, despite its support for the creation of Israel, into the warmth that existed between Arab and American into the 1960s. Link

Evo ko ima živaca da sluša taj stiropor od "govora":


myredneckself myredneckself 04:01 02.02.2011

Re: We hear your voices

Mnogo efektnije bi bilo jednostavno: Sikter, Hosni!

...i da se pročita istorija kad je POTUS bio Woodrow Wilson, i bio heroj arapskog sveta
Robert Fisk
...into the more benign relationship which the US enjoyed in the balmy 1920s and 1930s and, indeed, despite its support for the creation of Israel, into the warmth that existed between Arab and American into the 1960s. Link


nsarski nsarski 23:28 01.02.2011

Biden

Opšte mesto je da je Egipat pod Mubarakom verni američki klijent čija "stabilnost" je bitnija od svih ljudskih prava, sloboda i sličnih ikebana kojima se real-politika zaklanja.


Dzo Bajden je to potvrdio nedavnom izjavom da on "Mubaraka ne bi nazvao diktatorom", jer je on doprineo stabilizaciji na Bliskom Istoku, da je dobar saveznik sa Izraelom, i da doprinosi mirovnim pregovorima. Sto se pobuna u Egiptu tice, Bajden described the unrest as an expression of "middle-class folks" looking for "a little more access and a little more opportunity." i da zbog toga Mubarak ne bi trebao da ode s vlasti.

Izvor

Ovakvi dogadjaji (tragicni, da ne bude zabune) su i zabavni jer pruzaju retku priliku da istinska struktura vlasti pokaze svoje pravo lice. Priceless.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:44 01.02.2011

Re: Biden

Ovakvi dogadjaji (tragicni, da ne bude zabune) su i zabavni jer pruzaju retku priliku da istinska struktura vlasti pokaze svoje pravo lice. Priceless.

Sve ko na dlanu...

A da je tragično (do danas barem 150 mrtvih, ako ne i više) tragično je. Al Džazira obavlja sjajan posao (neko je primetio šta je Zalivski rat (91) bio za CNN to je Egipat za Al Džaziru. Naime, čak su se mogla čuti ronzanja američke administracije (koja ih je samo dva puta bombardovala) protiv zatvaranja njihove kancelarije (koju oni uredno ignorišu, a nema ko da je sprovede.

Al Jazeera live

Sad čujem na turskim vestima da će Obama govoriti za sat vremena. Uzgred prvi govori Obame i Mubaraka (petak, beše li?) su bili kao da su ih jedan drugom pisali.
Biljana 77 Biljana 77 10:13 02.02.2011

Re: Biden

on "Mubaraka ne bi nazvao diktatorom", jer je on doprineo stabilizaciji na Bliskom Istoku, da je dobar saveznik sa Izraelom, i da doprinosi mirovnim pregovorima

Mislim.. garant mira i stabilnosti.. šta reći...
lakipingvin lakipingvin 23:43 01.02.2011

momentum je nestao

Nisu napali Predsednikovo sediste odma,protest je gotov ja mislim i posle ovog govora

Mubarak, a former air force commander, resolutely vowed not to flee the country. "This dear nation .. is where I lived, I fought for it and defended its soil, sovereignty and interests. On its soil I will die. History will judge me like it did others."

20-30% demonstranata ce da razmisli jos jednom ali mislim da je momentum nestao zayeban je to igrac i izgleda da ima lojalnije ljude od Cobetovih socijalista...

Ne bih se slozio s tvojim pogledom samo oko Muslimanskog bratstva mislim da ce oni biti jedini pobednici iz ovoga i njihov regrutni potencijal ce biti ogroman posle ove tarapane.
Oni sad jesu opasnost (posle ovih dogadjaja Karnegijevu studiju mozes da smatras kao outdated ).

Konstantna preporuka za blog se podrazumeva
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:51 01.02.2011

Re: momentum je otiso

Ne bih se slozio s tvojim pogledom samo oko Muslimanskog bratstva mislim da ce oni biti jedini pobednici iz ovoga i njihov regrutni potencijal ce biti ogroman posle ove tarapane

Na osnovu čega to misliš?

Oni nisu ti koji vode ovo, naprotiv nevoljno su se i do sada uključivali u demonstracije opozicije s obzirom da su prva meta režima i na njima se uvek kola prelome.

A kao što rekoh ne vidim ih kao opasnost, kao što ne vidim ni AK partiju ovde kao opasnost (iako su mi "sekularisti" punili uši horror pričama o iranskom scenariju).
lakipingvin lakipingvin 23:58 01.02.2011

Re: momentum je otiso

Na osnovu čega to misliš?

Oni nisu ti koji vode ovo, naprotiv nevoljno su se i do sada uključivali u demonstracije opozicije s obzirom da su prva meta režima i na njima se uvek kola prelome.

Bas zbog toga...Bice mnogo razocaranih ljudi,najcesce nista ne ciniti u ovakvim ludilima vec samo opstati povecava ti regrutnu bazu i njihova ce se povecati posle ovoga...

Goran Vučković Goran Vučković 00:18 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Bas zbog toga...Bice mnogo razocaranih ljudi,najcesce nista ne ciniti u ovakvim ludilima vec samo opstati povecava ti regrutnu bazu i njihova ce se povecati posle ovoga...

Što otprilike pasuje u pomenuti model "skoro ispravnog" ekspres lonca...
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:22 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Bas zbog toga...Bice mnogo razocaranih ljudi,najcesce nista ne ciniti u ovakvim ludilima vec samo opstati povecava ti regrutnu bazu i njihova ce se povecati posle ovoga...

Pa ok, po scenariju da revolucija zaista izgubi momemntum to može biti, ali ja je ne bih tako lako proglasio mrtvom.

Da je ovaj jako dobar igrač to je fakat. Presvlačenje policije u civile i slanje iste da marodiraju je iznenađujuće "dobar" potez. No, ad hoc milicije na bazi ulica su ga brzo neutralisali. (to me bilo podsetilo na čini mi se Normana Majlera, koji je jednom rekao da se patritizam može protezati najdalje na ulicu)
lakipingvin lakipingvin 00:45 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Pa ok, po scenariju da revolucija zaista izgubi momemntum to može biti, ali ja je ne bih tako lako proglasio mrtvom.

Ma daleko da je mrtva ali kada okupis milion ljudi na jednom mestu i on kaze "OK necu vise da se kandidujem..."masa moze da ima vrlo lako ideju da ono sto su trazili to su i dobili i momentum nestane a kad momentum nestane svakakve trgovine su u opciji i revolucionari ako nastave,nisu vise revolucionari vec postaju banditi,lopovi itd...
U obzir treba uzeti i to sto kazes ko podrzava Mubaraka policija,vojska tj ljudi sa treningom oni su prljave stvari radili,rade i mocice da rade a masa ide samo po inerciji ako nema momentuma,masa nestaje lagano...

A i Ameri su sto kaze profesor gore dosta jasni "Its son of the bitch but its our son of the..."
draft.dodger draft.dodger 01:04 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Bojan Budimac
(to me bilo podsetilo na čini mi se Normana Majlera, koji je jednom rekao da se patritizam može protezati najdalje na ulicu)


All the worst people are good Americans.

Norman Mailer
lakipingvin lakipingvin 12:05 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Što otprilike pasuje u pomenuti model "skoro ispravnog" ekspres lonca...

Pa ne znam Vucko mislim da analogija nije bas najbolje odabrana, mozda bi nesto bolja analogija izmedju ovih dogadjaja i MB bila sa plodnom zemljom, jer ovakvi dogadjaji su pre svega veoma plodno zemljiste za razvoj bilo koje vrste radikalizma a MB moras priznati Islam i sto vecu islamizaciju drzave shvataju veoma konzervativno...
MB u Egiptu jeste jedan od razloga za glavobolju (jer bi na potpuno slobodnim izborima sigurno dobili izmedju 20-40%)ali ne i najveci.
Sa njima ima razloga za brigu ali ne i za strah ja bih reko...
predatortz predatortz 12:08 02.02.2011

Re: momentum je otiso

MB u Egiptu jeste jedan od razloga za glavobolju (jer bi na potpuno slobodnim izborima sigurno dobili izmedju 20-40%)ali ne i najveci.
Sa njima ima razloga za brigu ali ne i za strah ja bih reko...



Ma hebe se meni šta će oni da rade u Egiptu. Ali, kad to hoće da rade u mom dvorištu, to već postaje problem. Aktivnost ovih ekstremista na Balkanu je sve jača.
wukadin wukadin 12:10 02.02.2011

Re: momentum je otiso

ad hoc milicije na bazi ulica su ga brzo neutralisali


A one su 100% sekularne i nemaju nikakve veze s Bratstvom?
Nešto bih bio skeptičan po tom pitanju...
Goran Vučković Goran Vučković 12:13 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Aktivnost ovih ekstremista na Balkanu je sve jača.

Da li je ovo neka poznata statistika (ovaj trend)? Iskreno, ja bih, onako bez statistika, pomislio da je aktivnost nekakvih islamista spolja bila najveća u vreme rata u Bosni, a da je nivo aktivnosti posle toga stabilan, ili u opadanju..
predatortz predatortz 12:20 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Goran Vučković
Aktivnost ovih ekstremista na Balkanu je sve jača.

Da li je ovo neka poznata statistika (ovaj trend)? Iskreno, ja bih, onako bez statistika, pomislio da je aktivnost nekakvih islamista spolja bila najveća u vreme rata u Bosni, a da je nivo aktivnosti posle toga stabilan, ili u opadanju..


Na žalost nemam taj dojam kada razgovaram sa ljudima kojima je to bliska materija. Za vreme rata ta aktivnost je bila kontrolisana i dozirana od strane zapadnih sila. Sada se otela kontroli. Ništa manju zabrinutost od moje nemaju ni pripadnici urbanog dela Bosne iz bošnjačkog nacionalnog korpusa.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:23 02.02.2011

Re: momentum je otiso

wukadin
ad hoc milicije na bazi ulica su ga brzo neutralisali


A one su 100% sekularne i nemaju nikakve veze s Bratstvom?
Nešto bih bio skeptičan po tom pitanju...

Sve ima veze sa Bratstvom, 100% Egipćana je religiozno ostrašćeno i napraviće džamahiriju dok trepneš.

Očigledno je moje nastojanje da neke svoje utiske potkrepim linkovima uzaludno, pa se predajem
lakipingvin lakipingvin 12:23 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Ma hebe se meni šta će oni da rade u Egiptu. Ali, kad to hoće da rade u mom dvorištu, to već postaje problem. Aktivnost ovih ekstremista na Balkanu je sve jača.

Pa budemo li u nasem dvoristu nastavili da sve religijske,socijalne,obrazovne i politicke pokrete sa kojima se razlikujemo tretiramo kao opaasnost za opstanak naseg drustva plasenjem naroda o stvarnim namerama pokreta bez zelje da ih razumemo bojim se da cemo imati samo nastavak skole "plasi narod dok mozes"pa ce i reakcija biti ista...

Edit; reakcija bi bila ovako nekako
Sve ima veze sa Bratstvom, 100% Egipćana je religiozno ostrašćeno i napraviće džamahiriju dok trepneš.

Očigledno je moje nastojanje da neke svoje utiske potkrepim linkovima uzaludno, pa se predajem

wukadin wukadin 12:33 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Bojan Budimac

wukadin
ad hoc milicije na bazi ulica su ga brzo neutralisaliA one su 100% sekularne i nemaju nikakve veze s Bratstvom?Nešto bih bio skeptičan po tom pitanju...Sve ima veze sa Bratstvom, 100% Egipćana je religiozno ostrašćeno i napraviće džamahiriju dok trepneš. Očigledno je moje nastojanje da neke svoje utiske potkrepim linkovima uzaludno, pa se predajem


Ne vidim zašto ironisanje, pa ti pričaš stalno kako ne treba gledati stvari crno-belo. Jesi pročitao moj tekstić dole? Dakle svako ko priznaje porast nestabilnosti ili da ovo može odgovarati islamistima, širi strahove od džamahirije?!

Druga stvar je iz kog se sve ugla može gledati. Neko ko sedi na buretu baruta može postati nervozan ako neko pored samo želi da pripali cigaru. A neko sa strane bi možda i voleo da vidi vatromet...

Ne vidim zašto se ne bi stvari gledale iz istorijske perspektive. Pogledah neke linkove, to su uglavnom mišljenja ljudi. A čuo sam i pominjanje scenarija "Rusija 1917". Možda neki ne znaju - cara nisu makli bolševici nego demokratska revolucija (i njegova lična slabost). Slaba i heterogena vlada odgovarala je usponu novog totalitarizma - to se nije jedanputa desilo kroz istoriju...
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:48 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Jesi pročitao moj tekstić dole?

Jesam.

Je si li ti pročitao tekst koji sam linkovao, a jopet ću, (sad trenutno na dnu) Why Egypt 2011 is not Iran 1979?
wukadin wukadin 13:01 02.02.2011

Re: momentum je otiso

Nisam, pročitaću sada.
Nego, ja nisam ni pomenuo Iran, a znam nekoliko razloga zašto nije. Recimo, suni islam nema vrhovni ljudski autoritet (imam, ajatolah) pa da preuzme odmah vlast. Tako da ne verujem da mogu odmah doći na vlast Al Kaida ili MB ili neko deseti... Ja govorim o onome što može biti možda za dve godine, kada ne budu bili rešeni ekonomski problemi. A teško možeš poreći da će tek tako svi pozdraviti represiju ili poništavanje nekih izbora kad se "tek izašlo" iz jedne diktature. Samo kažem da kurs ne mora biti povoljan za Zapad, ma šta mislili ideološki zanesenjaci. A ne mora doneti ni stabilnost i ekonomski prosperitet Egiptu. Uzgred, kad se poredi sa Turskom, setimo se da Egipat nije recimo član NATO, odnosno nema institucionalni okvir koji bi nekoga ograničavao... I o tome treba misliti.
I pogledah jedna od linkova. Pominje se 400 dece u Gazi koje ubiše izraelske fosforne bombe. Baš 400 i baš fosforne bombe... Podseća me malo na one priča o 40.000 silovanih muslimanki ili kako su lavovi u sarajevskom zoo vrtu jeli srpske bebe... Mislim stvarno
Sepulturero Sepulturero 13:48 02.02.2011

Re: momentum je otiso

predatortz
Goran Vučković
Aktivnost ovih ekstremista na Balkanu je sve jača.

Da li je ovo neka poznata statistika (ovaj trend)? Iskreno, ja bih, onako bez statistika, pomislio da je aktivnost nekakvih islamista spolja bila najveća u vreme rata u Bosni, a da je nivo aktivnosti posle toga stabilan, ili u opadanju..


Na žalost nemam taj dojam kada razgovaram sa ljudima kojima je to bliska materija. Za vreme rata ta aktivnost je bila kontrolisana i dozirana od strane zapadnih sila. Sada se otela kontroli. Ništa manju zabrinutost od moje nemaju ni pripadnici urbanog dela Bosne iz bošnjačkog nacionalnog korpusa.


Урбанисти се ваљда боје да више неће моћи или смети да пију брљу нити гледају полуголе девојке на улици? Требало је да о томе размишљају пре него што су започели рат 1992 године.
nsarski nsarski 17:08 02.02.2011

Re: momentum je nestao

zayeban je to igrac i izgleda da ima lojalnije ljude od Cobetovih socijalista...

Organizovao i kontra-miting:



Zasto mi se cini da nema niceg novog pod kapom nebeskom?

JJ Beba JJ Beba 17:44 02.02.2011

Re: momentum je nestao

Zasto mi se cini da nema niceg novog pod kapom nebeskom?

zato što su znanja dostupna svima

jbg Mubarak uči od najboljih
sad još tamo da se nađu ovi iz Otpora...

edit
eno su bre
hahahahha
gle zastavu na slici ispod
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:35 02.02.2011

Re: momentum je otiso

I pogledah jedna od linkova. Pominje se 400 dece u Gazi koje ubiše izraelske fosforne bombe. Baš 400 i baš fosforne bombe... Podseća me malo na one priča o 40.000 silovanih muslimanki ili kako su lavovi u sarajevskom zoo vrtu jeli srpske bebe... Mislim stvarno

Mislim stvarno ti je odvratna opaska.

353. The three lists give different numbers. According to TAWTHEQ, 1,444 persons were killed. The two Palestinian NGOs provide a lower number, 1,417 victims according to PCHR and 1,409 according to Al Mezan, while B’Tselem mentions 1,387 victims. The Mission has not cross-checked the three lists. TAWTHEQ, PCHR, Al Mezan and B’Tselem also provide disaggregated data.

354. TAWTHEQ reports that 341 of those killed were children (under 18), 248 members of the police, 11 members of the Internal Security Service and 5 members of the National Security Service. It provides no figures for the number of combatants killed.

355. PCHR divides the overall 1,417 victims into 926 civilians, 255 police218 and 236 combatants. It reports that 313 of the dead were children and 116 women.

356. Al Mezan reports that overall 1,409 persons were killed during the military operations, of whom 237 were combatants (including 13 under-age combatants) and 1,172 non-combatants, including 342 children, 111 women and 136 members of the police.220 Thus, according to PCHRand Al Mezan, fewer than 17 per cent of the Palestinians killed during the military operations were combatants.

357. B’Tselem states that, of the 1,387 Palestinians who were killed, 773 did not take part in the hostilities, including 320 minors and 109 women over the age of 18. Of those killed, 330 took part in the hostilities and 248 were Palestinian police officers, most of whom were killed in aerial bombings of police stations on the first day of the operations. For 36 people
B’Tselem could not determine whether they had participated in the hostilities or not.

358. According to Defence for Children International, 348 children were killed during the military operations.

359. The Israeli armed forces claim that 1,166 Palestinians were killed during the military operations “according to the data gathered by the Research Department of the Israel Defense Intelligence”. They allege that “709 of them are identified as Hamas terror operatives”, 295 are “uninvolved Palestinians”, while the remaining 162 are “men that have not yet been attributed to any organization”. Of the 295 “uninvolved Palestinians”, 89 were children under the age of 16 and 49 women. According to these figures, at least 60 per cent, and possibly as many as three out of four, of those killed were combatants. The Mission notes, however, that the Israeli Government has not published a list of victims or other data supporting its assertions, nor has it, to the Mission’s knowledge, explained the divergence between its statistics and those published by three Palestinian sources, except insofar as the classification of policemen as combatants is concerned.

***

The Mission also investigated and confirmed allegations about the use of weapons whose potential long-term impact on individual victims’ health raises concern. They include allegations of the use of weapons containing chemical pollutants such as tungsten and white phosphorus (see also chapter XII)

..........................

Izvor Goldstonov izveštaj (pdf fajl).
lakipingvin lakipingvin 21:09 02.02.2011

Re: momentum je nestao

Zasto mi se cini da nema niceg novog pod kapom nebeskom?

Bas vala profesore daklem Soros placa El Baradei-a http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx
A u isto vreme gazduje http://blog.foreignpolicy.com/posts/2007/02/27/soros_buys_halliburton
gde je gazda Cheney lumpovao...sad mi je tek stvarno krivo za ljude sto izgubise zivote uzalud...stizu novi reconstruction ugovori za Haliburton...kakav projekat li je skovan da mi je znati?
Goran Vučković Goran Vučković 21:47 02.02.2011

Re: momentum je nestao


Bas vala profesore daklem Soros placa El Baradei-a http://www.crisisgroup.org/en/about/board.aspx
A u isto vreme gazduje http://blog.foreignpolicy.com/posts/2007/02/27/soros_buys_halliburton
gde je gazda Cheney lumpovao...sad mi je tek stvarno krivo za ljude sto izgubise zivote uzalud...stizu novi reconstruction ugovori za Haliburton...kakav projekat li je skovan da mi je znati?

Da nije ovo malo "nategnuta" veza, posebno trodelna - između demonstracija, Baradeja i Soroša?
lakipingvin lakipingvin 22:15 02.02.2011

Re: momentum je nestao


Da nije ovo malo "nategnuta" veza, posebno trodelna - između demonstracija, Baradeja i Soroša?

jeste "nategnuto" ali nesto glasno nagadjam koja je moguca poenta Suez,http://en.wikipedia.org/wiki/Nubian_Sandstone_Aquifer_System ili nesto trece?
wukadin wukadin 08:21 03.02.2011

Re: momentum je nestao

nsarski
zayeban je to igrac i izgleda da ima lojalnije ljude od Cobetovih socijalista...Organizovao i kontra-miting:Zasto mi se cini da nema niceg novog pod kapom nebeskom?


Istorija se ne ponavlja, nego se rimuje.
Mark Tven



A najjači mi bili oni indijanci što uletoše na konjima. Naravno, prdnuše u čabar pošto samo u LOTR može konjica da razbije zbijenu pešadiju...
wukadin wukadin 08:26 03.02.2011

Re: momentum je otiso

TAWTHEQ reports that 341 of those killed were children (under 18)


341 je manje od 400, i po čemu se zaključuje da su svi izginuli od fosfornih bombi? Zar nije i to dovoljno loš podatak, nego mora još da se naduvava i insistira na monstruoznosti?!
wukadin wukadin 08:28 03.02.2011

Re: momentum je nestao

stizu novi reconstruction ugovori za Haliburton...kakav projekat li je skovan da mi je znati?


Onaj što prvi reče da treba samo pratiti tokove novce ni sam nije znao koliko je genijalnu stvar izvalio.
omega68 omega68 00:10 02.02.2011

HMMM

moj Bato


na - je- ba - li - su
JJ Beba JJ Beba 01:23 02.02.2011

Re: HMMM

Bojan Budimac Bojan Budimac 01:54 02.02.2011

Re: HMMM

wukadin wukadin 09:57 02.02.2011

Re: HMMM

xe xe xe
Dobar fazon.
A sećam se da sam u Portugalu video pesnicu na lokalnom sedištu Partido Socialista
freehand freehand 01:10 02.02.2011

Sigurno je trol, a možda i nije?!

Pa ti, domaćime, kako hoćeš. Ne merem izdržat!

u:
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:47 02.02.2011

Re: Sigurno je trol, a možda i nije?!

Ne merem izdržat!

Uh, jbte (pardon my Franch) i nisu mu neki razlozi za ćutnju.
wukadin wukadin 11:50 02.02.2011

Re: Sigurno je trol, a možda i nije?!

Čoveče. ovo je hardkor, patetično do bola.
Bogami još malo pa će "pošljednji evropski diktator" (uz Batka Lukašenka) proslaviti kritičnih 30 godina na vlasti. Istina, šatro nije sve vreme bio na funkciji...

A Svetica je :nemasmajlijakojisere:

JJ Beba JJ Beba 01:52 02.02.2011

žene egipta

Marš miliona









[/img]



Bojan Budimac Bojan Budimac 02:07 02.02.2011

Re: žene egipta

JJ Beba
Marš miliona

Okačih ovaj link juče na FB-u.
alselone alselone 08:11 02.02.2011

Re: žene egipta

JJ Beba
Marš miliona


Bojan Budimac
Okačih ovaj link juče na FB-u.


kakva energija. sa kakvom setom gledam ove slike.
mislim da je ovo nezaustavljivo.
myredneckself myredneckself 10:36 02.02.2011

Re: žene egipta

Okačih ovaj link juče na FB-u

šerovala

princi princi 12:48 02.02.2011

Re: žene egipta

alselone
sa kakvom setom gledam ove slike.

Da, seta je prava rec. Coveku prosto neprijatno kad pomisli koliko ce tu biti slomljenih snova i propalih 6. oktobara.
predatortz predatortz 12:50 02.02.2011

Re: žene egipta

princi
alselone
sa kakvom setom gledam ove slike.

Da, seta je prava rec. Coveku prosto neprijatno kad pomisli koliko ce tu biti slomljenih snova i propalih 6. oktobara.



Sreća pa imaju lepu klimu. Inače, koliko bi tu bilo upala jajnika, testisa,bubrega... Nizašta!
Sepulturero Sepulturero 13:52 02.02.2011

Re: žene egipta

myredneckself
Okačih ovaj link juče na FB-u

šerovala



Такође. Вреди да се запази да су практично све даме забрађене. Мање или више.
wukadin wukadin 13:56 02.02.2011

Re: žene egipta

Али неке заиста добро изгледају...
predatortz predatortz 14:01 02.02.2011

Re: žene egipta



Такође. Вреди да се запази да су практично све даме забрађене. Мање или више.


Али неке заиста добро изгледају...



JJ Beba JJ Beba 14:55 02.02.2011

Re: žene egipta

Bojan Budimac
JJ Beba
Marš miliona

Okačih ovaj link juče na FB-u.

evo još





























JJ Beba JJ Beba 14:59 02.02.2011

Re: žene egipta

i još






JJ Beba JJ Beba 15:39 02.02.2011

Re: žene egipta

Support the People's Revolution in Egypt ساند ثورة الشعب في مصر

Late on Saturday night, two pro-Democracy activists -- a young man and a young woman who've asked that we not use their names out of fear of imprisonment and torture -- started a petition on Change.org, dictating the text to an ally over a phone line because the government has shut down the internet throughout the country.

These Egyptians -- activists participating in what is being called the "January 25 Movement" -- believe we're at a possible tipping point within the country. The Egyptian army has is siding with the protesters, the President has already been forced to dismiss his entire cabinet, and there are unconfirmed reports that some members of the ruling family are leaving the country.

These Egyptian activists believe that a flood of international support right now can help to change the course of Egypt's history for decades to come.

This is extremely urgent -- please don't wait to take action. Click here now to add your name to this critical petition for democracy started by these two Egyptian activists on behalf of the January 25 Movement:

http://www.change.org/petitions/support_the_peoples_revolution_in_egypt_

Thanks for taking action today,
tyson tyson 08:55 03.02.2011

Re: žene egipta


I zvezda:






Milutin Milošević Milutin Milošević 09:55 03.02.2011

Re: žene egipta

žene egipta

Ako vam treba odmor od ovog mučenja naroda, pročitajte "Kuću u Kairu". Lepo štivo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:41 02.02.2011

izvini sto kvarim dobro raspolozenje

mali eksperiment...

Isto tako je opšte mesto da su jedine vrednosti "stabilnosti" Turske, čitaj Erdoanovog režima, tridesetogodišnji mir sa Sirijom, njegovo saučesništvo u davljenju Libana i kabuki teatar sa iranskim kvislinzima iz Teherana.


To upražnjeno mesto velikom brzinom ispunjava premijer Izraela, Netanijahu. Zato ne treba da čudi čijenica da je on jedan od prvih lidera koga je Obama zvao da pomogne oko Egipta. Zapravo, dok ovo pišem on je poslao do sada najsnažniju poruku Hosniju Mubaraku. Onima koji smatraju izraelsku spoljnu politiku poslednjih godina "anti-turskom" mogu samo da kažem da je prijatelj taj koji će ti reći kad ti je lice musavo, neprijatelj neće, te da su dela bitna.


znas sta,
lepo je sto je volis svoju novu domovinu (i ja volim svoju), ali aman zaman.

mislio sam da si ti barem slobodan od okupiranosti misli ideologijom, liberalizmom u tvom slucaju. da sam ja napisao kojim slucajem ovako nesto za Netanijahua, skinuo bi cipelu i gadjao ekran. daj i ti malo manje pristrasnosti prema rezimu, prijatelju.

i, upotreba levicharskih pomodarskih termina u bilo kakvom kontekstu izraela mi jako smeta kao unuchetu nestalih u holokaustu fuchsova. razumem da ti se gadi rezim u izraelu, ali si polako i neprimetno poceo da odlazis na drugu stranu (kao Vucko sto je skrenuo vec, i ko zna ko sve ovde ne jos? a posto te svi tapsu po ramenu, ni ne primecujuci detalj, mogu samo tuzno da konstatujem da je liberalizam postao aktivni mrzitelj Izraela kao takvog, a ne samo netanijahuovog f-rezima). legitimno mi je da trazim ovo od tebe jer smo sugradjani i sunarodnici (i drugari, jos uvek zelim da verujem, iako sam od Vucka digao ruke), dok bi me bilo gde drugde pljunuli u lice, sada sam vec tuzno ubedjen u to, samo na pomen i otvaranje usta da zaustim "I.."

bottomlinely,
idem u pustinju na par dana - 'teli smo na sinaj ali je zatvorena granica posto se beduini puskaraju dole sa vojskom, jordan, isto kritichno, tako da idemo u nashu domacu pustinju, kod nashih domacih beduina; tako da cu videti tvoj odgovor tek kada topik vec zamre, nemoj da mislish da te ignorishem neshto. otherwise,
ala keifak od pisanija i preporuka. inshalla, Abu Boke. a, josh neshto, onog trenutka kada prestanesh i aretz da chitash, znachice da te je virus (licemernog, tvoja omiljena rech) liberalizma pokosio skroz naskroz.

sincerely yours,
srke muad'deeb









Filip2412 Filip2412 05:34 02.02.2011

Re: izvini sto kvarim dobro raspolozenje

meni onako laicki ipak izgleda da je ovo ustanak egipatskog naroda i to iz licnih razloga.... treba to razumeti, pa imaju egipcani valjda i svojih briga, valjda im taj 30 godisnji vladar smeta iz licnih razloga... svet kao da nema sluha za to vec samo razmislja sta ce to znaciti za izrael, za bliski istok i za ostale okolne zemlje...


dozvolimo egipatskom narodu da ima svoje unutrasnje brige... ipak mi se cini da ovi sto protestvuju na ulicama kaira ne rade to ni zbog palestine ni zbog izraela ni zbog turske ni zbog amerike vec zbog sebe
wukadin wukadin 10:03 02.02.2011

Re: izvini sto kvarim dobro raspolozenje

srke muad'deeb


Bravo majstore!
Je l' ti poznato da su Fremeni Srbi, odnosno pričaju srpski - Frenk je napisao jednu njihovu pesmu na srpskom. U kontakt s jezikom je došao čitajući osmanske arhive u Stambolu, valjda isto na srpskom (pazim zbog profesora Krkija da slučajno ne napišem "otomanske"

tako da idemo u nashu domacu pustinju, kod nashih domacih beduina


I nukleranih instalacija, tako neki kažu
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:13 02.02.2011

Re: izvini sto kvarim dobro raspolozenje

Srđan Fuchs
mali eksperiment...

Isto tako je opšte mesto da su jedine vrednosti "stabilnosti" Turske, čitaj Erdoanovog režima, tridesetogodišnji mir sa Sirijom, njegovo saučesništvo u davljenju Libana i kabuki teatar sa iranskim kvislinzima iz Teherana.


To upražnjeno mesto velikom brzinom ispunjava premijer Izraela, Netanijahu. Zato ne treba da čudi čijenica da je on jedan od prvih lidera koga je Obama zvao da pomogne oko Egipta. Zapravo, dok ovo pišem on je poslao do sada najsnažniju poruku Hosniju Mubaraku. Onima koji smatraju izraelsku spoljnu politiku poslednjih godina "anti-turskom" mogu samo da kažem da je prijatelj taj koji će ti reći kad ti je lice musavo, neprijatelj neće, te da su dela bitna.


Problem sa tim eksperimentom Srx, je da to ni ne liči na mogućnost zbilje, nego je smešno. Nisam ja izmislio da Erdoan postaje zvezda tog dela sveta. Kažeš, gledaš ADž, uzgred ta TV nije preterano naklonjena Turskoj, a još manje njenom premijeru, pa se mogu čuti takva mišljenja. Budimo ozbiljni.

I btw. koja dela u obrnutoj situaciji? Ubijanje civila na brodu u internacionalnim vodama? Ili možda ne isporuka plaćenih vojnih igračaka?

znas sta,
lepo je sto je volis svoju novu domovinu (i ja volim svoju), ali aman zaman.


Znaš šta, lepo je što ti voliš svoju novu domovina, ali zapamti ja ne osećam lojalnost ni prema jednoj državi, a još manje prema političarima (vlast korumpira i kada ova ovde pokaže znake toga pljuvaću i njih i sve snage), ako to nisi shvatio do sada iz našeg kratkog druženja ovde na blogu, onda ja tu ne mogu niš'

da sam ja napisao kojim slucajem ovako nesto za Netanijahua, skinuo bi cipelu i gadjao ekran. daj i ti malo manje pristrasnosti prema rezimu, prijatelju.

Objasnio gore.

i, upotreba levicharskih pomodarskih termina u bilo kakvom kontekstu izraela mi jako smeta kao unuchetu nestalih u holokaustu fuchsova. razumem da ti se gadi rezim u izraelu, ali si polako i neprimetno poceo da odlazis na drugu stranu (kao Vucko sto je skrenuo vec, i ko zna ko sve ovde ne jos? a posto te svi tapsu po ramenu, ni ne primecujuci detalj, mogu samo tuzno da konstatujem da je liberalizam postao aktivni mrzitelj Izraela kao takvog, a ne samo netanijahuovog f-rezima). legitimno mi je da trazim ovo od tebe jer smo sugradjani i sunarodnici (i drugari, jos uvek zelim da verujem, iako sam od Vucka digao ruke), dok bi me bilo gde drugde pljunuli u lice, sada sam vec tuzno ubedjen u to, samo na pomen i otvaranje usta da zaustim "I.."

Ne znam šta da ti odgovorim na ovu papazjaniju, jer je vrlo neprecizna. Ukaži mi na detalje koji prelaze "na drugu stranu", pa ću možda biti u stanju.

Ne znam zašto si se navrzao na Vučka, ali ako smo Vučko i ja neprijatelji, ne smem ni da mislim kako izgledaju prijatelji.

bottomlinely,
idem u pustinju na par dana - 'teli smo na sinaj ali je zatvorena granica posto se beduini puskaraju dole sa vojskom, jordan, isto kritichno, tako da idemo u nashu domacu pustinju, kod nashih domacih beduina; tako da cu videti tvoj odgovor tek kada topik vec zamre, nemoj da mislish da te ignorishem neshto. otherwise,
ala keifak od pisanija i preporuka. inshalla, Abu Boke. a, josh neshto, onog trenutka kada prestanesh i aretz da chitash, znachice da te je virus (licemernog, tvoja omiljena rech) liberalizma pokosio skroz naskroz.


Nice piece of descrete hasbara, Srki, a Arec (hvala na ispravci) su vrlo dobre novine, koje mislim da bi i ti trebao da čitaš češće, jer kanda propaganda počinje da deluje i na tebe.

Lepo se provedi i tebi i tvojima sve najbolje,

Bojan

Goran Vučković Goran Vučković 11:34 02.02.2011

Re: izvini sto kvarim dobro raspolozenje

i, upotreba levicharskih pomodarskih termina u bilo kakvom kontekstu izraela mi jako smeta kao unuchetu nestalih u holokaustu fuchsova. razumem da ti se gadi rezim u izraelu, ali si polako i neprimetno poceo da odlazis na drugu stranu (kao Vucko sto je skrenuo vec, i ko zna ko sve ovde ne jos? a posto te svi tapsu po ramenu, ni ne primecujuci detalj, mogu samo tuzno da konstatujem da je liberalizam postao aktivni mrzitelj Izraela kao takvog, a ne samo netanijahuovog f-rezima). legitimno mi je da trazim ovo od tebe jer smo sugradjani i sunarodnici (i drugari, jos uvek zelim da verujem, iako sam od Vucka digao ruke), dok bi me bilo gde drugde pljunuli u lice, sada sam vec tuzno ubedjen u to, samo na pomen i otvaranje usta da zaustim "I.."

Pa ne bih rekao da si digao od Vučka ruke, kad već osećaš potrebu da kažeš da je skrenuo. Takođe, radoznao sam da li me u ovom komentaru na tvom blogu klasifikuješ u uštogljene ili u neizdefinisane.

Ja sam ti rekao da ću se truditi da te ne iritiram, ali ti izgleda ne znaš za dosta. Uzdržavam se ipak da naglašavam i komentarišem neke stvari koje si ovde izrekao, iz poštovanja. Ne prema tebi - nego prema onima koji ga zaslužuju.
bauer. bauer. 07:20 02.02.2011

Eh!

("Kome je do morala neka ide u crkvu," mislim da ne treba da navodim izvor...

Kada je Izvor to rekao, ti si bio tek marginalac-početnik. A vidi gde si ti sada, a gde je on? Mašala.
jinks jinks 09:17 02.02.2011

...

državna sekretarka Kondoliza Rajs je, iskreno, kakva je Bušova administracija često bila, rekla: "Šesdeset godina moja zemlja, SAD, je stremila stabilnosti na račun demokratije u ovom regionu, ovde na Bliskom istoku, a da nismo postigli nijedno." ... i, rekao bih manje iskreno, ali ne manje važno, "Strah od slobode izbora ne može više opravdavati uskraćivanje sloboda na Bliskom istoku." ... "Vreme je da se odreknemo opravdanja pružanih da bi se izbegao težak rad na demokratiji."


Vezano za Tunis i Egipat, Irak (da li uopšte može da se povuče paralela između Iraka i Egipta i Tunisa) ... Ako se krene od toga da je do sada izbegavan težak rad na demokratiji i da će u nekoj bližoj i daljoj budućnosti neko u kontekstu kvotovanog dela teksta početi na tezem radu na demokratiji, pitanje je koji su to, i da li su uopšte, neki novi društveni slojevi koji bi trebalo da iznesu demokratske transformacije zemalja u kojima su (uključujući i neke buduće) počeli da se dešavaju masovni protesti koji zahtevaju između ostalog i viši stepen demokratizacije društava.

Da li su to neki novi slojevi, koji su, kao posledica ne znam uticaja zapada ili nekih drugih procesa karakterističnih za neki blizi ili dalji vremenski period, nastali na tim prostorima ... ili su i ranije postojali, ali tek sada, iz nekog razloga uspevaju da dođu do izražaja (ili su i ranije na neke načine takođe uspevali da dođu do izražaja).
Obren Markov Obren Markov 09:56 02.02.2011

Walk Like An Egyptian

Naime, opozicija se žalila da su turske TV sapunice smanjile odziv na demonstracije protiv režima

Probala to TV Politika ovde, svojevremeno, sa Matrixom - ko se toga seća...
Pa se ispostavilo - šta - da tih što vole Matrix ionako nije nikad dovoljno da sruše režim, da se on ruši tek kad izađu ovi što gledaju sapunice i rialitije. Stoga, ova taktika možda i uspe
jer, koliko vidim, na ulicama su ljubitelji svega i svačega... Bar mi ovde znamo šta to znači, čim revolucija malo prođe.
A za tekst, preporuka. Iako ne delim oduševljenje revolucionarnom oštricom
ed_novipazar ed_novipazar 10:16 02.02.2011

MB

A i to glavno egipatsko "strašilo" (Muslimansko Bratstvo) se menjalo u protekloj deceniji možda dinamičnije nego tokom cele svoje duge istorije.

Tako je. Od vremena Hasana el-Bene i Sejida Qutba koji su odbijali parlamentarnu demokratiju kao oblik uredjenja pa do danas nacinjeni su radikalni pomaci. Promjena kursa u modernom vremenu mogla se vidjeti i u stavovima sejha Jusufa Qaradawija, zagovornika tzv. islamske demokratije (vise informacija o sadrzaju pojma - John Esposito: Islam and Democracy) koji zvanicno nije clan MB ali im je ideoloski jako blizak.

Gledam sinoc na ZDF-u (drugi kanal njemacke televizije) prilog o MB. Iako zabranjeni, uspjeli su da razviju jaku mrezu. Imaju socijalni program koji podrazumijeva pomoc u hrani, odjeci, lijekovima, obrazovanju i sl. I na ZDF-u operisu sa nekih 20-tak procenata podrske biraca u ovom trenutku. Da li ce slobodni demokratski izbori kojima se insallah nadamo potvrditi ove prognoze ostaje da vidimo. Meni je zapalo za oko da ih na demonstracijama nema ili su barem neprimetni.
predatortz predatortz 10:24 02.02.2011

Re: MB

Imamo mi njih u BiH. I držimo ih na oku.


Izvor:

Nezavisne novine
BANJALUKA - Politička organizacija "Muslimanska braća", koju povezuju sa terorističkim aktivnostima i koja igra jednu od ključnih uloga u egipatskim nemirima, prisutna je i u BiH.

Ovo je stav članova Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, koji ističu da naša zemlja nije imuna na terorističku prijetnju, koja je, kako dodaju, generisana slabostima njenog bezbjednosnog sistema.

"Zajedničke obavještajno-logističke centre iranskih, sirijskih, pakistanskih, turskih i egipatskih službi jedino imate u BiH, odnosno na Balkanu", argumentuje Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

On tvrdi da upravo preko balkanskih terorističkih centara iranski režim posreduje u nemirima u islamskim zemljama.

"Sigurnosni sustavi na našim prostorima se postavljaju kao da se to nas apsolutno ne tiče", ocjenjuje on, uz tvrdnju da je balkanska teroristička mreža u vezi sa događajima u Egiptu i Tunisu...


Ceo članak na:




http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Muslimanska-braca-i-u-BiH-
wukadin wukadin 10:36 02.02.2011

Re: MB

Volim takve priče, bile one tačne ili ne...
Sepulturero Sepulturero 14:02 02.02.2011

Re: MB



Мислим да Срби не би требало да на исламисте, МБ или друге, гледају кроз очи некаквог Домагоја. Латини су старе варалице.

Муслимани широм света су наш објективни савезник. Многи од њих тога нису свесни али их, процентуално, вероватно има много више него код Срба. Крајње је време да изађемо из неких, историјски наметнутих, ригидних образаца.
predatortz predatortz 14:04 02.02.2011

Re: MB

Муслимани широм света су наш објективни савезник


Pun sam gelera od tog savezništva.
wukadin wukadin 14:09 02.02.2011

Re: MB

Како год, сукоб Ислама и Запада за нас није у принципу лош.
Goran Vučković Goran Vučković 14:41 02.02.2011

Re: MB

Како год, сукоб Ислама и Запада за нас није у принципу лош.

Zbog jeftinije nafte ili zbog besplatne radikalizacije islama?
alselone alselone 14:44 02.02.2011

Re: MB

Goran Vučković

Zbog jeftinije nafte ili zbog besplatne radikalizacije islama?


Zbog sirenja demokratije.
wukadin wukadin 14:46 02.02.2011

Re: MB

Goran Vučković
Како год, сукоб Ислама и Запада за нас није у принципу лош.Zbog jeftinije nafte ili zbog besplatne radikalizacije islama?


Да се не би ујединили против православних, тј. нас
Goran Vučković Goran Vučković 14:52 02.02.2011

Re: MB

Да се не би ујединили против православних, тј. нас

A ja mislio ti si ateista... nego sad si me zaintrigirao - kako se ova istorijska epizoda koju si naveo mapira na sadašnju situaciju?
wukadin wukadin 14:57 02.02.2011

Re: MB

Атеиста? Не ја. Осим тога, има нека анегдота, наки руски писац причао, кад московски таксиста пита муштерију "јесте ли православни или католички атеиста?"
Данас? Зар се не одвија џихад на територији Русије? И сад замислимо евентуалију задовољавајућег решења палестинског проблема (мало вероватно) и да нема проамеричких аутократа. Скоро сва енергија џихадиста иде према Русији (а ни Србију неће неки крак заобићи). Са друге стране, Америка није заузета проблемима тамо, па се може посветити старој доброј занимацији "задржавања" Русије. О томе је Стратфор писао - тачније како Русија користи време док се Америка занима Блиским Истоком.
А ја више волем руско говно него америчку торту.
Goran Vučković Goran Vučković 15:02 02.02.2011

Re: MB

А ја више волем руско говно него америчку торту.

Stvar ukusa, računam - a torta i goji...

EDIT: taj džihad na teritoriji Rusije - daj neki link?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:16 02.02.2011

Re: MB

Goran Vučković

EDIT: taj džihad na teritoriji Rusije - daj neki link?


Ti se praviš lud ili...?
Evo ti jedan link.

Za ostale se potrudi sam, mislim da ti je već neko negde rekao da postoji Google a ti si potvrdio da si upoznat sa tom činjenicom. Deluješ mi kao da znaš da ga koristiš.
Sepulturero Sepulturero 16:27 02.02.2011

Re: MB

vrabac_u_steni
Goran Vučković

EDIT: taj džihad na teritoriji Rusije - daj neki link?


Ti se praviš lud ili...?
Evo ti jedan link.

Za ostale se potrudi sam, mislim da ti je već neko negde rekao da postoji Google a ti si potvrdio da si upoznat sa tom činjenicom. Deluješ mi kao da znaš da ga koristiš.


Ројтерс? Па то је западна агенција а са те стране и долази тај "џихад". Мислим да је прилично јасно ко подржава те терористе и ко организаторима и финансијерима осигурава азил у Лондону.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 16:40 02.02.2011

Re: MB

Ko god da ih podržava, očigledno je da terorizam u Rusiji sve više poprima i versku dimenziju (u početku su razlozi bili uglavnom separatistički).
Goran Vučković Goran Vučković 17:21 02.02.2011

Re: MB



Ti se praviš lud ili...?
Evo ti jedan link.

Hvala. Znam za separatističke pokrete - rat u Čečeniji i taj rad - ali to nije baš bilo džihadistička stvar u početku, iako su Čečeni, što ti reče, ateisti muslimanskog porekla (kad nisu muslimani). Skoro sam čitao neke tekstove od pokojne Politikovskaje.

A verski baziran terorizam, ako primetiš, ima neke veze sa organizovanim "sekularnim" nasiljem. Začudo...
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:41 02.02.2011

Re: MB

Goran Vučković

... iako su Čečeni, što ti reče, ateisti muslimanskog porekla (kad nisu muslimani). Skoro sam čitao neke tekstove od pokojne Politikovskaje.


ne znam kako ovo da shvatim, ali wukadin i ja nismo ista osoba. niti se slažem sa svim njegovim stavovima (mada se sa nekim i slažem ). jedino ako su za tebe svi koji ne tupe u skladu sa liberalnom dogmom jedan te isti čovek. kako se ono beše zove...?
...Goldštajn?
Goran Vučković Goran Vučković 17:43 02.02.2011

Re: MB



ne znam kako ovo da shvatim, ali wukadin i ja nismo ista osoba. niti se slažem sa svim njegovim stavovima (mada se sa nekim i slažem ). jedino ako su za tebe svi koji ne tupe u skladu sa liberalnom dogmom jedan te isti čovek. kako se ono beše zove...?

Ups, izvini, greška - hteo sam da citiram Wukadina pa se na kraju nadovezah na tvoj komentar.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 17:47 02.02.2011

Re: MB

e da...
sa ovim se slažem

A verski baziran terorizam, ako primetiš, ima neke veze sa organizovanim "sekularnim" nasiljem.


ali ima veze i sa nekim finansijerima,koji se, uzgred, na drugom delu planete bore protiv istog. kako je to Sepulturero lepo primetio par komentara iznad.
Goran Vučković Goran Vučković 18:14 02.02.2011

Re: MB

ali ima veze i sa nekim finansijerima,koji se, uzgred, na drugom delu planete bore protiv istog. kako je to Sepulturero lepo primetio par komentara iznad.

Pa ima - od tog komentara sam negde i počeo - koga briga za radikalizaciju kad je nafta jeftinija... u stvari ta radikalizacija je super, ako se baviš homeland security biznisom. Kreiranje tržišta...
wukadin wukadin 08:36 03.02.2011

Re: MB

Мислим да је прилично јасно ко подржава те терористе и ко организаторима и финансијерима осигурава азил у Лондону.


I baš zbog toga je dobro da se što više glože.
Rusija to može iskoristiti svojom vazda veštom diplomatijom, pa da ima tamo prijatelje koji bi sprečili antirusku homogenizaciju - Sirija, Libija, Iran donekle, Egipat možda...
Nisam pristalica samo batine. Rusija je osuđena na ulogu iperije da bi opstala (nedostatak prirodnih granica, Stratfor je pisao o tome) i treba tako da se ponaša. Integrativne ideje, kao recimo evroazijska koju podržava muftija Rusije su dobrodošle.
Parafraziram Vergilija (mislim): A ti čoveče rimski, nauči da pucima vladaš, prkosne da krotiš i krotke da štitiš...
Kažu da je Moskva Treći Rim
wukadin wukadin 08:52 03.02.2011

Re: MB

...Goldštajn?


Verujem da je Vučko stvarno omašio, što će reći da nije bio tendenciozan.
Paranoja i mržnja su karakteristične za LDP-šerijatski blok
Tako da ne treba dobronamernim ljudima, čak i ako se ne slažemo, kačiti ovakav način razmišljanja

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 09:44 03.02.2011

Re: MB

ma ok, evo da se i ja izvinem Vučku na preoštroj reakciji, nešto sam juče bio nervozan, pa mi se učinilo da zeza (a nije da ponekad to ne ume da radi )
u ostalom do sada smo on i ja sasvim lepo komunicirali.
tyson tyson 09:59 03.02.2011

Re: MB

evo da se i ja izvinem Vučku

Nadam se da si u dobroj formi i da se nećeš ušinuti prilikom izvijanja




(100)


vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:18 03.02.2011

Re: MB

bez brige poštovani lektore, relativno sam dobro razgiban

ok, da se izvinim...
Goran Vučković Goran Vučković 10:29 03.02.2011

Re: MB

ok, da se izvinim...

Odgovaram samo na gramatički korektne rečenice

Sve je OK, znamo se već - tolerancija i ostali bezvezni liberalni koncepti se podrazumevaju
mikimedic mikimedic 14:31 03.02.2011

Re: MB

Hvala. Znam za separatističke pokrete - rat u Čečeniji i taj rad - ali to nije baš bilo džihadistička stvar u početku, iako su Čečeni, što ti reče, ateisti muslimanskog porekla (kad nisu muslimani). Skoro sam čitao neke tekstove od pokojne Politikovskaje.


separatisticki pokreti na kavkazu (cak ni u ceceniji) nisu jedini uzroci nestabilnosti kavkaza - bar ako pod separatizmom podrazumevamo teznju odredjene etnicke grupe za nezavisnoscu. daleko od toga.

razlozi su mnogobrojni.

jedan od vecih problema jeste bas 'dzihadizam', npr. teznja da se formira muslimanski 'kavkazki emirat' (gde bi al-kaida imala dominantnu ulogu) - od kaspijskog do crnog mora (a cecenija je tek delic te teritorije).

u istoj ako ne i vecoj meri prisutni su rivaliteti izmedju etnickih grupa i ispravljanje istorijskih krivih drina (ne ukljucujuci ruse).

tek na kraju dolazi cecenski separatizam, koji je opet vise zasnovan na teznji za kontrolom prirodnih bogatstava nego formiranju nezavisne drzave.
wukadin wukadin 10:30 02.02.2011

Demokratija - demokratura

Ajmo još malo analiziranja.

Pretpostvimo "turski scenario", nešto tako pomenuh. Nesumnjivo će onda biti reči o nacionalnoj emancipaciji, odnosno odbrani nacionalnih interesa definisanih kroz demokratski dijalog, u konačnom voljom većine. Ti interesi su uglavnom sebični, no ima i solidarsnosti. U ovom slučaju postoji arapska solidarnost, najzad bune se dižu arapskim svetom inspirisane revolucijom u jednoj zemlji koja ispada počela "slučajno" (zanimljivo uvek kroz istoriju). Same te nacije su mi fenomenološki zanimljive, pošto potiču od jednog arapskog naroda, govore istim jezikom i imaju uglavnom istu religiju. Dakle, solidarnost sa Palestinom je prirodno osećanje u narodu, i takvo osećanje izbiće na površinu kad se uklone stege.
Zamislimo da El Baradej (recimo da on bude na vlasti) bude stvarno demokrata (šta god to značilo) a ne demokrator. U tom slučaju ne važi ono "slušajte šta mi kažemo, ne gledajte šta mi radimo" (ili kako se to već kaže ingleškom). Dakle, logična posledica je postavljanje pitanja, a pitanja nisu ugodna po Izrael, pa onda ni po Ameriku. Kažu da demokratije ne ratuju međusobno, što opet zavisi od toga šta se smatra demokratijom. Tačno da je rat u Evropi sada nezamisliv, međutim u I svetskom ratu su ratovale države koje su imale parlamente, uostalom odakle ona priča o socijaldemokratama koje u rajhstagu zdušno glasaju za ratne kredite. Demokratije su i Turska i Brazil, koje sklopiše neki sporazum sa Teheranom, pa je Vašington morao da se obrati Rusima za pomoć - to je plaćeno praktično spoljnopolitičkim pobedama Moskve svuda ili skoro svuda (to kažu i "drugorusijanci", mrzi me sada da tražim tekst na "Peščaniku" gde to priznaju). E sad zamislimo Egipat koji ima takav "objektivan" (opet, šta god to značilo) pogled na Iran. Noćna mora nekih, zar ne...

Druga stvar je sama klackalica demokratije i stabilnosti. Ja sam radio u IT security pa mi je dobro poznata klackalica između bezbednosti informacija i felksibilnosti rada, te "slobode" zaposlenih - ako neko ima širi pristup može da se "zarazi" ili napravi štetu, može se i onda biti bezbedan, ali više košta. I upravo zato rekoh kak se demokratija ne maže na hleba. Sama demokratija neće rešiti ekonomske probleme Egipta, povećanih za 12 milijardi $ štete (rekoše na njihovoj državnoj, i da je pola onodno šest milijardi dosta je). A da li se populizam maže na leba? Zavisi koliko se postigne nacioanalizacijom i redistribucijom.
E sad, veza sa stabilnošću? Pa, setimo se da je u Srbiji i deset godina posle "promena" teško policiji da primeni silu. Ma šta inače govori ponet demokratorskim tendencijama vlasti, priznajem da je tako. Demonstracije od 10. 10. 10. Sloba bi drugačije i brže rešio, zar ne... Sad zamislite vlast koja ne može da ispuni visoka očekivanja (koliko su stvarno visoka ne znam, to bi trebalo proučiti), da značajno podigne standard življenja. Počinju demonstracije, možda nasilne, a primena "legitimne sile" je izrazito nepopularna. Neka MB imaju "samo" 20%, koliko će im onda trebati da narastu na 40 ili 50 odsto?! A šta je sa teroristima koji su uspevali da izvedu poneki napad i pored sveg policijskog aparata. Da ne bude irački umesto turskog "scenarija"?! Sve to nije nemoguće... No, nije moje da odgovaram vredi li rizika. To je pitanje za same Egipćane, a eto tu je i sused koji razmatra koliko sam treba da bude zabrinut.
I još nešto. Ko je gledao The Trap, BBC-ev serijal, videće kako su "liberalne reforme" dale svoj doprinos iračkom haosu. Mislim na demontiranje državnog aparata, valjda je od Sadamovih zakona ostala samo zabrana sindikata. Naravno, u Rusiji se devedesetih pokazalo takođe gde to vodi. Ako vlast u Egiptu posle Mubaraka krene tim putem, daće svoj doprinos haosu, bilo to iz "najboljih namera" ili mnogo banalnijih razloga - zahteva multinacionalnih kompanija da imaju još jednu prćiju.
vojislav948 vojislav948 11:06 02.02.2011

to je


Diktatori Bliskog istoga pune gaće i udvaraju se svojim populacijama iz sve snage

To je veliko pospremanje za veliko čišćenje koje predstoji. Da li je to narod shvatio da je njegovo mišljenje neprikosnoveno i da je sve u rukama građana. Vreme delegiranih i opunomoćenih i otuđenih predstavnika polako prolazi. Ima li su šansu ali su je skupo prokockali. Nepovratilo se.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:02 03.02.2011

Re: to je

Evo i Ban Ki mun je izjavio da UN već deset godina upozorava na mogućnost previranja na Bliskom Istoku. Što ne slušaju tog pametnog i angažovanog lidera?

Usput:
Egipat je ekspres lonac sa pokvarenim ventilom godinama.

Sjajno!
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:52 02.02.2011

Huan Kol

Why Egypt 2011 is not Iran 1979

Prof Kol završava svoju analizu: It cannot be assumed that the Muslim Brotherhood is the future face of Egypt, and there is no reason to think it has the popularity or levers of power that would allow it to make a coup. The Brothers are more likely to gain further influence (as they already have since 2006) via parliamentary elections. I cannot, of course, know whether there will be new parliamentary elections in Egypt soon, whether the Muslim Brotherhood will be allowed to run, or how well, exactly, they will do. They would likely be far more influential in a democratic Egypt than they have been under Mubarak, but I cannot see what would make them hegemonic. They would want liquor to be banned throughout the country, e.g. which would be very bad for tourism, and a lot of Egyptians depend on tourism. Of course, social groups sometimes do go in directions that irrationally harm their economic interests. But the Cassandras have no proof that Egyptians will take that path.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:17 02.02.2011

Mail koji

sam juče dobila:


Subject: Pozdrav iz Tunisa



Pismo srpskog turiste iz Tunisa

Ovde nam je super i osećamo se kao kod kuće. Doduše, suzavac bi mogao biti jači , a paljevine vidljivije iz svih delova grada. Policija bije, naravno, ne tako kao kod kuće, ali se zaista svi trude da nas maksimalno ispoštuju. Ovde smo glavni jer znamo cake da udjemo preko reda kad se čekaju namirnice, a imamo i svoje ljude ako treba da se nabavi nešto "preko veze".
Ako izadju tenkovi, uplatićemo još dve nedelje.

Pozdrav iz Tunisa



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana