Politika| Region| Zabava

Carl Bildt u Banjaluci, ili, Dabogda ti sve bilo U redu i OK

Aleksandar T RSS / 31.01.2011. u 14:53

Mladen je nakon sastanka rekao da moramo da uhvatimo voz za Evropu. Jer ako ne uhvatimo voz za Evropu, onda ćemo ga propustiti i nećemo uhvatiti voz za Evropu. Ako ne uhvatimo voz za Evropu, onda nećemo ni otići u Evropu. Stvari su Mladenu više nego jasne. Zato on gleda da sve češće ne propušta voz za Evropu, pa je više tamo u tuđini, gdje sunce tuđeg neba grije sasvim korektno.

karl%20bilt%20veliki.jpg 

 

Bio nam je Carlo. Carl Bildt je posjetio Banjaluku.
Dugo većeg diplomate nije bilo kod nas u gradu. Visok je skoro dva metra. Toliko je visok da je bio i Visoki predstavnik, prvi. Dok je bio na toj funkciji, švedski diplomata nije se miješao ni u šta, niti je ikog smjenjivao ili nametao rješenja, pa ga mi Srbi pamtimo po dobru. Mislim, ne pamtimo ga kako se pamti prva ljubav, više figurativno.

Juče je Carlo bio nasmijan i opušten i, kako sam reče, optimista je da će sve biti u redu i da nema brige. Da ne brinemo o bilo čemu. Da treba, doduše, da malo vidimo šta ćemo sa ekonomijom, jer kako on vidi ne ide nam baš najbolje, ali da nas ni to ne brine i da će sve biti u redu.

Bio je kod Predsjednika Milorada, koji od kada je ušao u nove prostorije pred svakim gostom dokazuje zašto je neprikosnoveni šampion društvene igre - „Vidi koliko mogu da se izvalim u fotelji i da sam istovremeno apsolutno nezainteresovan za to što pričaš."

Na sve lokacije sastanaka je odlučio ići pješke, što je zbunilo naše narodne predstavnike i njihove tjelohranitelje, koji ne vole da pješače po gradu, barem ne bez pratnje sa rotacijama.

Nakon svakog sastanka Bildt je davao izjave i djelovao je sve raspoloženiji.

Naročito na ATV. Gotovo euforično nasmijan rekao je da mu nije jasno da je ova nezavisna medijska kuća uopšte i opstala. Iznenadili su ga do suza što su opstali....
Rekao je da zna za pritiske na medije u Republici Srpskoj i probleme koje imaju novinari u svom radu, ali da se nada da će to biti u redu, da ne treba da brinemo. Što bi rekli stranci i mladi - biće OK. Bio je nasmijan.

Bildt se sastao i sa opozicijom. Drugačije ne bi ni saznali da u Republici Srpskoj postoji opozicija. Sastao se sa Mladenom Ivanićem u tu svrhu. Na taj način je napravio svojevrsnu promociju Mladena u opozicionara, jer on to vjerovatno ni sam ne zna - da je opozicija.

Mladen je nakon sastanka rekao da moramo da uhvatimo voz za Evropu. Jer ako ne uhvatimo voz za Evropu, onda ćemo ga propustiti i nećemo uhvatiti voz za Evropu. Ako ne uhvatimo voz za Evropu, onda nećemo ni otići u Evropu. Stvari su Mladenu više nego jasne. Zato on gleda da sve češće ne propušta voz za Evropu, pa je više tamo u tuđini, gdje sunce tuđeg neba grije sasvim korektno.

Čudno je da neke metafore ne izlaze iz upotrebe i nakon što su milion puta izrečene. Uglavnom, nakon ove izjave opozicionara Mladena, hiljade građana Republike Srpske viđeno je kako pomahnitalo trče za vozovima, po glavnim i sporednim stanicama.
Jer što uhvatimo vozova do 7-og februara, uhvatimo, jer željezničari najavljuju štrajk, pa ćemo moći maksimalno da odemo na kolodvore i uhvatimo se za uši i skačemo.

A Carlo je odlazeći mahnuo, nasmijan...biće sve u redu.

Buka



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 01:11 01.02.2011

Zar je..

1.

Karl dosao vozom?Mozda se uplasio razmera gospodina predsednika u fotelji pa je zato odlucio da svuda ide pesice.A ako i bude starjk opet je ok i bice sve u redu kad se zavrsi
Dr M Dr M 07:54 01.02.2011

Dobar savet para vredi


Bauk optimizma širi se Balkanom!

Očigledno je da je Bilt poslušao savet našeg predsednika.
Aleksandar T Aleksandar T 09:46 01.02.2011

Re: Dobar savet para vredi

Ko u Kini, ako saopštiš lošu vijest ideš u zatvor, optimizam pod pretnjom :)
predatortz predatortz 10:04 01.02.2011

Par pitanja

Uz bojazan da ćeš pomisliti da sam ti se 'naklatio na kosti', moram da ti postavim par pitanja:

Zbog čega smatraš da je toliki problem da neki političar dođe u BL i nastupi diplomatski?
Da govori standardnim diplomatskim rečnikom, puno priča i ništa ne kaže?
Zar se u nama formirao toliki podanički mentalitet, pa očekujemo da svako ko dođe sa strane mora da nam morališe, pridikuje, preti...?
Aleksandar T Aleksandar T 10:57 01.02.2011

Re: Par pitanja

U zemlji koja ja pod poluprotektoratom i koja ne donosi najveći broj odluka o svojoj budućnosti, očekujem minimum kulture i dosljednosti, da Dodiku recimo govore šta misle o njemu direktno a ne okolo, a ne da prosipaju demagogiju i lažni interes za BiH kada je jasno da ih sve zajedno, sve sa Dodikom, za ovom zemljom, i ovim ljudima zaboli neka stvar ... što se mene tiče žali bože svih troškova plaćenih od dolaska Carl Bildta iz našeg poreza
predatortz predatortz 10:59 01.02.2011

Re: Par pitanja

što se mene tiče žali bože svih troškova plaćenih od dolaska Carl Bildta iz našeg poreza


Da proširim priču i na angažman svih 'međunarodnih organizacija' koje mute ionako mutnu vodu, parazitski nam sišu i ono malo krvi koje nam je prostalo.
Aleksandar T Aleksandar T 11:05 01.02.2011

Re: Par pitanja

Slažem se

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana