Društvo| Planeta

Moja (nova) Afrika

Biljana 77 RSS / 24.01.2011. u 20:04

Bez pretenzija na analize – je ne poznajem oblast dovoljno…Samo poziv na razgovor.

Iznenađenja godine:

 

Sudan...

 

Iako sam znala da će 2011. biti održan referendum o nezavisnosti južnog Sudana, nekako me zatekla vest da se taj referendum zaista i održava. Stanovnici Južnog Sudana su glasali od 9. do 15. januara, i rezulatati još nisu poznati jer ova 10. po veličini država sveta ima zanemarljiv broj kilometara puteva i veoma loše (tele)komunikacije. Činjenica je da se očekuje da nezavisnost bude izglasana ogromnom većinom. Ja sam još uvek skeptična i gotovo da ne mogu da poverujem da će sudanske vlasti tek tako prihvatiti miran razlaz posle decenija sukoba na verskim, plemenskim i svim mogućim osnovama. To naravno ne rešava sve probleme Sudana, Darfur ostaje kao poprište svakodnevnih sukoba i mesto gde hiljade civila pati u najgoroj nemaštini. Između Čada i Sudana postoji i dalje stalna tenzija zbog međusobnih optužbi o potpomaganju pobunjeničkih grupa koje bi da svrgavaju predsednike.  Takođe još dve manje oblasti u Sudanu trebalo bi da se referendumom odluče da li će se priključiti novonastalom Južnom Sudanu, dok se na istoku, na granici sa Eritrejom održava klimav mir sa Istočnim frontom. Sudan je na žalost kao i većina afričkih zemalja stalno u nekakvom ratnom sukobu, unutrašnjem ili spoljašnjem, a nemiri iz susednih država prelivaju se iz jedne u drugu državu i prenose glad, bolesti, razne milicije i gerilce, siromaštvo, nasilje. No, ukoliko ovaj referendum sa nepoznatim rezultatima, a već izvesnim ishodom, zaista rezultira mirnim razlazom to može biti dobar signal za još neke afričke zemlje koje grcaju u sličnim problemima. Može biti signal da je moguće stvari rešiti pregovorima, razgovorima i stpljenjem. Ostaje da se vidi..

 

Tunis...

 

Kada su stigle prve slike nemira bila sam zaprepašćena. Jer smo iz Tunisa poneli utisak uređene i funkcionalne države čiji stanovnici nisu nezadovoljni. Nismo imali iluzija da postoji sloboda štampe ili govora, javna kritiča misao i sl. (da ne koristim pojam demokratija, pošto više ne znam šta je), ali nismo zaista ni naslutili da je stvar na ivici pucanja. Doduše pet godina je dugo u životu neke zemlje (dok se u životu neke druge ni za deset ništa se drastično ne promeni). Tek Ben Ali čije su nas krupne oči gledele sa krupnih panoa sada je samo jedan svrgnuti azilant u Saudijskoj Arabiji. A Tunižani insistiraju na ozbiljnim promenama, drastičnim rezovima, bez prelaznih vlada sa mirkom marjanovićem, bez izuzetaka… Mnogi su u ovome videli grudvu koja će pokrenuti lavinu, tj. talase nezadovoljstva u drugim severnoafričkim državama koje su mahom (tj. njihovi građani) znatno siromašnije od Tunisa. Opet sam skeptična, jer Tunižani se od nekih od svojih komšija sa severa razlikuju po znatno većem broju obrazovanih (i upšte pismenih) ljudi, naročito među mlađima, a od nekih drugih  po neuporedivo manjem uticaju islama (vere kao takve, bilokakve,  da se razumemo) na svakodnevni život. Shodno tome mislim da su životna očekivanja Tunižana, njihova potreba za boljim, za promenom, bolje definisana, jače utemeljena i da će samim tim istrajati u borbi za nju. Mnogo je života već izgubljeno i ja se iskreno nadam da je tome kraj i da će ova njihova revolucija uspeti. Videćemo.*

 

Obojeni...

 

U Africi, tačnije u JAR, osim belaca i crnaca postoje i obojeni. Da li mi verujete? Ja sam se sa njima srela u emsiji Ross Kemp-a, na njegovim egzotičnim lutanjima po zatvorima i među bandama vaskolikog sveta. I tako naiđosmo na obojene. Izgledali su mi drugačije nego crnci koji inače žive u tom delu Afrike.. Obojeni? Za sebe tvrde da su građani trećeg reda u JAR, gde je posle supremacije belaca sada na delu supremacija crnaca. Ko su obojeni? Sreća pa postoji wikipedia inače stvarno ne bih mogla da spavam od radoznalosti. Obojeni su potomci robova koje su Holanđani kao radnu snagu dovodili iz Malezije, Indonezije, Mozambika itd.. koji su se (delimično) mešali međusobno kao i sa starosedeocima. Kakav je njihov stvaran položaj u JAR i drugim zemljama gde žive teško je zaključiti na osnovu intervuju jednog od članova ganga, ali čini se da mahom žive u siromašnim naseljima i da zaista nisu videli puno boljitka sa prestankom aparthejda.  Tek ima izgleda i gore sudbine od toga biti crnac kojeg ugnjetava belačka manjina… biti obojeni kojeg ugnjetava i crnačka većina. Ranije nisu bili dovoljno beli, sada nisu dovoljno crni.

 

beleška na marginama sveta:

 

U Africi je samo od početka II Kongoanskog rata, od 1998. stradalo od ratnih sukoba i njegovih direktnih posledica skoro pet i po miliona ljudi.  Na taj broj treba dodati nepoznat broj civilnih žrtava u Darfuru i  građanskim  ratovima širom Afrike, kao i žrtve gladi i AIDS-a.  Jeftin je ljudski život tamo, neuporedivo jeftiniji nego bilo gde drugde. Sklona sam da za to okrivim Staru gospu, Evropu, kolonijalne sile, koje su za sobom ostavile nemerljivu štetu i malo toga korisnog.

 

* EDIT (početkom marta) - moju skeptičnost u međuvremenu su demantovali događaji u Egiptu i Libiji

 

Tagovi



Komentari (34)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 20:07 24.01.2011

kartum

antioksidant antioksidant 20:09 24.01.2011

mahdi

Biljana 77 Biljana 77 21:32 24.01.2011

pokretne slike

Uz ovu moju priču nažalost više se slažu neki dokumentarci... A bojim se da će većina modernih (holivudskih) filmova snimljenih na ove teme biti neko blago patetično sranje sa obaveznom ljubavnom pričom ...

Za sad, Hotel Ruanda daje neku sliku bez suvišne patetike.
kick68 kick68 22:37 24.01.2011

Re: pokretne slike

A bojim se da će većina modernih (holivudskih) filmova snimljenih na ove teme biti neko blago patetično sranje sa obaveznom ljubavnom pričom ...

Za ovaj se moze reci da je takav, kazu da u njemu ima i anahronizama (navodno boja uniforme). Ali sjajno prikazuje ambivalentne medjuljudske i medjurasne odnose i sadrzi izuzetnu scenu pustinjske bitke. U svakom slucaju pruza sliku o tome kako se "uvodila civilizacija divljacima" i kako su oni reagovali na pokusaje da budu prisilno "civilizovani":
Biljana 77 Biljana 77 22:43 24.01.2011

Re: pokretne slike

Nisam gledala, ali eto ideje. Generalno me Afrika zanima više nego drugi kontinenti, možda i zato što se tako malo pažnje obraća na nju. Moja velika fascinacija je Kongo i u poslednje vreme Somalilend... Ako rešim da napišem ozbiljan afrički blog, biće o njima.
mirelarado mirelarado 21:38 24.01.2011

*****

Biljana 77 Biljana 77 21:47 24.01.2011

Hvala

Svašta interesantno na jednom mestu.
AlexDunja AlexDunja 22:58 24.01.2011

vidi ovo

South Africa, often called the Rainbow Nation, is revered globally for its post-apartheid efforts to protect against discrimination. It was the first country to constitutionally protect citizens from discrimination based on sexuality. But in Cape Town alone, the local organization Luleki Sizwe has recorded more than one 'corrective rape' per day, and impunity reigns.

'Corrective rape' is based on the outrageous and utterly false notion that a lesbian woman can be raped to 'make her straight', but this heinous act is not even classified as a hate crime in South Africa. The victims are often black, poor, lesbian women, and profoundly marginalised. But even the 2008 gang rape and murder of Eudy Simelane, the national hero and former star of the South Africa women's national football team, did not turn the tide. And just last week Minister Radebe insisted that motive is irrelevant in crimes like 'corrective rape.'

South Africa is the rape capital of the world. A South African girl born today is more likely to be raped than she is to learn to read. Astoundingly, one quarter of South African girls are raped before turning 16. This has many roots: masculine entitlement (62 per cent of boys over 11 believe that forcing someone to have sex is not an act of violence), poverty, crammed settlements, unemployed and disenfranchised men, community acceptance -- and, for the few cases that are courageously reported to authorities, a dismal police response and lax sentencing.

Biljana 77 Biljana 77 23:09 24.01.2011

Tuga jedna

A South African girl born today is more likely to be raped than she is to learn to read.

Nedavno je bio tekst o tome kako majke u Kamerunu svojim ćerkama, malim devojčicama, nanose ozbiljne povrede grudi vrelim kamenjem da bi smanjile šanse da već u pubertetu budu silovane.

62 per cent of boys over 11 believe that forcing someone to have sex is not an act of violence

Kad sam gledala pomenutu Kempovu emisiju pripadnici bandi su pričali o silovanjima (mahom drugih muškaraca) sa takvom lakoćom kao da se radi o partiji karata. Sad mi je malo jasnije.

I još jednom se potvrđuje da nasilje rađa nasilje.
mlekac mlekac 23:06 24.01.2011

Coloured...

Ili, sto bi mi rekli - mesanci

Ni tamo ni vamo.

Sto rekao svojevremeno Zak Roksan, (onaj, sto je svirao sa Galijom), "U Evropi mi kazu da sam crnac, u Africi mi kazu da sam belac - ponekad se pitam koje sam boje?"

Njihov polozaj zavisi, uglavnom, od toga koliko je u nekoj zemlji mesanje bilo uobicajeno.

JAR, sa svojim aparthejdom definitivno nije bio, niti je, pogodna sredina za tako nesto.

Ako me secanje ne vara, u Kejptaunu postoje celi delovi grada u kojima zive iskljucivo "obojeni". S tim, sto u tu kategoriju, bar u JAR, sem mesanaca, spadaju i mnogi potomci Indusa i Pakistanaca.
Biljana 77 Biljana 77 23:10 24.01.2011

Re: Coloured...

Kejptaunu postoje celi delovi grada u kojima zive iskljucivo "obojeni". S tim, sto u tu kategoriju, bar u JAR, sem mesanaca, spadaju i mnogi potomci Indusa i Pakistanaca.

Upravo se o njima i radilo u pomenutoj emisiji.
mlekac mlekac 23:23 24.01.2011

Re: Coloured...

Biljana 77
Kejptaunu postoje celi delovi grada u kojima zive iskljucivo "obojeni". S tim, sto u tu kategoriju, bar u JAR, sem mesanaca, spadaju i mnogi potomci Indusa i Pakistanaca.

Upravo se o njima i radilo u pomenutoj emisiji.


Vidi, ono malo sto znam, pre uvodjenja aparthejda (a bome i posle njega), bilo je dosta brakova izmedju Burkinja i indusa.

Poznavala sam coveka koji je, posto je bio povukao na mamu (plave oci i svetliji ten), zajedno sa sestrom ziveo u belom delu grada, dok su mu dva mladja brata i starija sestra, koji su povukli tamniji ten i oci, ziveli sa ocem u 'obojenom' delu. Tako da njih petoro imaju razlicita prezimena - bar zvanicno. Naime, njegov otac je Musliman, pa su, zbog aparthejda, otac i majka bili formalno nevancani, mada su bili u punovaznom verskom braku.

Sem toga, tu je u pitanju i drugacija tradicija (Indijsko/Pakistanske zajednice sklone su da se samoizoluju radi ocuvanja sopstvene tradicije), ali i cinjenica da su se, i kada je dolazilo do mesanja, mesali skoro iskljucivo sa Burima. Crnacko-indijksi brakovi su, zaista, izuzetno retki. Za sve vreme koje sam provela u Africi, srela sam samo jedan takav par.
lakipingvin lakipingvin 23:58 24.01.2011

Re: Coloured...

Crnacko-indijksi brakovi su, zaista, izuzetno retki.

zavisi gde Mozambik pun,Angola dosta i na Cabo verde-u isto tako..
myredneckself myredneckself 00:01 25.01.2011

Re: Coloured...

Tunis...

Kada su stigle prve slike nemira bila sam zaprepašćena. Jer smo iz Tunisa poneli utisak uređene i funkcionalne države čiji stanovnici nisu nezadovoljni.

Ova jasmin revolucija, kako je nazivaju, stvarno se desila na iznenađujućem mestu, u odnosu na susede. Njihov bivši predsednik Habib Burgiba(i jugoslovenski veliki prijatelj), izveo ih je mirnim putem iz kolonijalnog ropstva do nezavisnosti, za razliku od Alžira i Egipta, i nekako su imali naizgled najsređeniji život od svih zemalja u okruženju.
Sada, u demokratiji (i ja više ne znam šta je to ), preostaje da se vidi hoće li jasmin zamirisati onako kako to ume, ili će zakržljati u fazi pupoljaka
lakipingvin lakipingvin 00:11 25.01.2011

Re: Coloured...

Sada, u demokratiji (i ja više ne znam šta je to ), preostaje da se vidi hoće li jasmin zamirisati onako kako to ume, ili će zakržljati u fazi pupoljaka

Sto bi reko moj favorite komentator kod Budimca
Ne mozes da otvoris vrata na stali za konja, da da pri tome prase ne pobegne,

kad otvaras vrata demokratiji otvaras za sve ne samo za dobre stvari...Steve Coll je napisao danas odlican clanak sa detaljima o El Generalu http://www.newyorker.com/talk/comment/2011/01/31/110131taco_talk_coll
mlekac mlekac 08:04 25.01.2011

Re: Coloured...

lakipingvin
Crnacko-indijksi brakovi su, zaista, izuzetno retki.

zavisi gde Mozambik pun,Angola dosta i na Cabo verde-u isto tako..

Izvini, trebalo je da kazem u JAR, pa cak i Bw, iako Bw nema problema sa time ko je koje boje...

Ili, bar, da su daleko redji od klasicnih crno-belih brakova.
lakipingvin lakipingvin 20:22 25.01.2011

Re: Coloured...

Izvini, trebalo je da kazem u JAR, pa cak i Bw, iako Bw nema problema sa time ko je koje boje...

Ili, bar, da su daleko redji od klasicnih crno-belih brakova.

Ma ja tebi dugujem izvinjenje,spomenula si u prvom komentaru,samo sam ja nepazljivo citao.Puno posla pa se lako gubi koncentracija i to nije bas zdrava formula za neku zdravu diskusiju ili prihvatanje tudjeg misljenja..
lakipingvin lakipingvin 23:39 24.01.2011

obojen

Sve nesrecne zemlje su nesrecne na svoj svoj nacin tako je sa africkim ali i balkanskim.
Stanovnici Južnog Sudana su glasali od 9. do 15. januara, i rezulatati još nisu poznati

Znaju se rezultati u Sudanu ali su sto bi rekli "braca" Ameri "To close to call". 1,19% da ostanu i 98,81% za odvajanje http://southernsudan2011.com
Ovo o "obojenima" vidi se da je sa wikija ali mlekac je tu pa ne brinem brigu...
Biljana 77 Biljana 77 13:20 25.01.2011

Re: obojen

Ovo o "obojenima" vidi se da je sa wikija

Sasvim je dobar članak (tj. nekoliko njih) na wikiju i uglavnom i piše ono što je mlekac rekla. Za mene je iskreno postojanje obojenih kao izdvojene rasne odrednice u Africi bilo iznenađenje.
yugaya yugaya 23:40 24.01.2011

...trol...

...film "Babies" pre neki dan...ko nije gledao preporučujem najviše na svetu, i to najbolje pogledati sa decom zajedno...

Ponekad mi budne muka od svega, spustim roletne i mislim kako nema kraja ljudskoj gluposti ni mere bola koja bi nas naterala da prestanemo da činimo zla jedni drugima.

I potrebna mi je priča o četiri bebe u četiri ćoška sveta, i univerzalna lepota prvih koraka da osveži nadu u to da će jednom i svi odrasli na planeti umeti da tako jednako hodaju svojim različitim stazama, vođeni nadom i mišlju da nam je korak isti, i da su razlike samo - scenografija.





Ponijao lives in Namibia with her family, including her parents and eight older brothers and sisters. Ponijao's family is part of the Himba tribe, and lives in a small village with other families.


Biljana 77 Biljana 77 13:18 25.01.2011

Hvala

na preporuci. Da malo porastemo pa da ga gledamo svi zajedno.
bocvena bocvena 09:02 25.01.2011

...

Jeftin je ljudski život tamo, neuporedivo jeftiniji nego bilo gde drugde


Barbara Kingsolver - Biblija otrovne masline
Biljana 77 Biljana 77 13:22 25.01.2011

Nakupih ja preporuka

za filmove i knjige... nenadano.
lakipingvin lakipingvin 20:56 25.01.2011

Re: ...

bocvena

Hvala za preporuku,skoro sam zavrsio ovu knjigu http://www.lulu.com/product/paperback/jambanja/1257323 covek je bio farmer u Zimbabveu i pocinje sad od nule svoj zivot u Mozambiku...poceo sam knjigu da citam misleci sa predrasudom da me farmer ne moze zainteresovati svojim pisanjem o njegovom zivotu, o kako sam samo pogresio...
mlekac mlekac 00:32 27.01.2011

Re: ...

lakipingvin
bocvena

Hvala za preporuku,skoro sam zavrsio ovu knjigu http://www.lulu.com/product/paperback/jambanja/1257323 covek je bio farmer u Zimbabveu i pocinje sad od nule svoj zivot u Mozambiku...poceo sam knjigu da citam misleci sa predrasudom da me farmer ne moze zainteresovati svojim pisanjem o njegovom zivotu, o kako sam samo pogresio...

Hvala za link, meni je, cim si pomenuo temu, to unapred zanimljivo.

Mnogo njih je preslo u Mozambik. Tacnije, vlada Mozambika je vrlo mudro iskoristila Mugabeovo ludovanje - dali su izgnanim farmerima u zakup po nekoj smesnoj ceni, ogromne komade zemlje koja je zbog dugogodisnjeg gradjanskog rata postala zaparlozena. Uz jedan jedini uslov - da uposle lokalno stanovnistvo i da ih nauce kako pravilno da obradjuju zemlju. Zakup je na 100 godina, ako me secanje ne vara.

medjutim92 medjutim92 10:42 25.01.2011

Letos je Tunis bio miran..

.. savetovali su turistima da ne pričaju okolo o politici (jes, ko da nemam pametnija posla na moru), ali vodič je bio pun reči hvale o divnoj sređenoj državi, malo diktatorskoj al šta sad, takvo je okruženje, pogledajte kakvi su drugi okolo, s jedne strane Alžir, s druge Gadafi, Tunis je garant mira i stabilnosti na arapskoj strani Mediterana..

Verujem da je nama izgledalo mirno jer se u Afriku ide s predrasudama i s potrebama turiste. Ne očekuje se sređena država jer je to Afrika, niti mnogo pitamo kako je zaveden taj red, dovoljno je da nema džeparoša.. a tim ljudima sloboda treba koliko i nama..
libkonz libkonz 12:16 25.01.2011

Re: Letos je Tunis bio miran..

i meni je taj Tunis delovao kao mirna, uređena država, pre svega bezbedna. Čitajući tekst i komentare vidim koliko pojma nemam o Africi.
antioksidant antioksidant 12:37 25.01.2011

Re: Letos je Tunis bio miran..

diktature u svojoj spoljnjoj manifastaciji često liče na "mirne, uređene države, pre svega bezbedne"
Biljana 77 Biljana 77 13:25 25.01.2011

Re: Letos je Tunis bio miran..

Kada smo mi tamo bili pre pet godina utisak nije bio samo mirne i uređene države već i kao što rekoh relativno zadovoljnog stanovništva... Muvali smo se malo među lokalnim stanovništvom, razgovarali... doduše to su bili ljudi zaposleni, na primorju i u prestonici. Nije isto razgovarati sa nekim ko živi i radi u Beogradu i sa nekim ko ne može da nađe posao u Palanci.
lakipingvin lakipingvin 20:25 25.01.2011

Re: Letos je Tunis bio miran..

Verujem da je nama izgledalo mirno jer se u Afriku ide s predrasudama i s potrebama turiste. Ne očekuje se sređena država jer je to Afrika, niti mnogo pitamo kako je zaveden taj red, dovoljno je da nema džeparoša.. a tim ljudima sloboda treba koliko i nama..

Biljana 77 Biljana 77 16:33 25.01.2011

Demanti skepse ili ne?

Opet sam skeptična, jer Tunižani se od nekih od svojih komšija sa severa razlikuju po znatno većem broju obrazovanih (i upšte pismenih) ljudi, naročito među mlađima, a od nekih drugih po neuporedivo manjem uticaju islama (vere kao takve, bilokakve, da se razumemo) na svakodnevni život.


Protesti u Kairu.. 15000 zvuči mnogo, ali kad se uzme broj stanovnika Kaira sa okolinom... i nije neka cifra.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:47 25.01.2011

Eh, Afrika

Probao sam i ja da napišem ponešto. Ipak: sve je to nama nedokučivo...
Biljana 77 Biljana 77 19:57 25.01.2011

Re: Eh, Afrika

sve je to nama nedokučivo

Reče laki pingvin gore da su sve zemlje nesrećne na svoj način, ali zaista mislim da je nama sviklim na kakva takva sveprisutna dostignuća civilizacije ipak nezamislivo mnogo šta sa čime se velika većina Afrikanaca suočava svakog dana.
Biljana 77 Biljana 77 15:50 27.01.2011

Nevezano za Afriku

Cena života na svetskom tržištu - neki dan udarna vest na svim medijima je teroristički akt u Moskvi - danas isti (ili čak veći) broj stradalih u Bagdadu popunjava rubriku vesti taman koliko i razvod Dače i Nataše ili čak i manje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana