Budućnost| Društvo| Hronika| Jubileji| Nostalgija

Sto godina mladi

Milutin Milošević RSS / 24.01.2011. u 17:23

Savez izviđača Srbije ušao je u godinu jubileja. Ove godine, slavimo 100 godina od formiranja prvih skautskih jedinica u Srbiji, koja je kao jedna od prvih zemalja u svetu i osnivač Svetske organizacije skautskog pokreta.

100godinamladi.jpg

 

Nastanak Svetskog pokreta i Saveza

Sаvеz izviđаčа Srbiје deo je Svеtskе оrgаnizаciје skаutskоg pоkrеtа (WOSM) kојu је začeo Rоbеrt Bаdеn – Pauel 1907. gоdinе. Na osnovu svojih iskustava u odbrani tvrđave Mafeking tokom Burskog rata 1989. godine, on je došao na ideju da formira organizaciju koja bi vaspitala decu i omladinu neformalnim metodama, uglavnom u prirodi. Tako je u leto 1907. godine na ostrvu Braunsi, na jugozapadu Engleske, organizovao prvi skautski kamp sa 20 učesnika. Trenutak kada je u cik zore 1. avgusta, duvanjem u rog kudu govečeta, označio početak tog tabora, uzima se kao momenat nastanka Pokreta. Od tih 20 dečaka razvio se pokret koji danas broji 32 miliona dece i mladih u 216 zеmаljа svеtа i prеdstаvljа nајvеći svеtski pоkrеt nеfоrmаlnоg оbrаzоvаnjа.

Nakon izdavanja knjige Skautstvo za dečake 1908. godine, ta ideja počela je da se kao zaraza širi svetom. Knjiga je planula - samo u prvoj godini prodata je u 200.000 primeraka i to je, posle Biblije, do danas druga najprevodjenija knjiga na svetu! Zanimljiv je podatak da je druga skautska organizacija formirana u Čileu! Medjutim, prva velika svetska aktivnost organizovana je 1920. godine - Prvi svetski skautski džembori (smotra). Bilo je to u hali Olimpija, u Londonu.

Prva međunarodna konferencija održana je u Parizu 1922. godine. Predstavnici tadašnjeg Saveza izvidnika i planinki Kraljevine SHS, takođe su učestvovali na osnivačkoj konferenciji, što nam je obezbedilo status osnivača Svetske organizacije skautskog pokreta.

 

Začeci Skautstva u Srbiji

Osnivač izviđačke organizacije u Srbiji bio je dr Miloš Popović. Kao lekar opšte medicine, najpre je 1901. godine učestvovao u osnivanju društva za borbu protiv alkoholizma pod nazivom Savez trezvene mladeži. Medjutim, ubrzo mu je ovaj Savez postao suviše uzak. I on je imao ideje slične onima Baden - Pauela: da napravi organizaciju koja bi široko pomagala vaspitanju mladeži. Našao ih je već 1908. godine u knjizi jednog nemačkog vojnog lekara, koja je u stvari bila nemački prevod knjige Skautstvo za dečake. Počeo je da objavljuje prevode delova knjige, prevodeći reč "skaut" kao "izvidnik". Medjutim, kod osnivanja jedinica, usvojen je naziv "četnik" - želeći da na taj način podstakne našu tradiciju i slobodarske ideje u vreme koje je prethodilo balkanskim ratovima. Taj naziv se održao sve do formiranja nove organizacije posle Prvog svetskog rata, radi doprinosa miru u državi i razumevanju među konstitutivnim narodima. Zbog objavljivanja delova knjige u listu Saveza trezvene mladeži "Saveznik", ovaj časopis je zabranjivan u susednoj Austrougarskoj.

Dr Miloš Popović je preveo, doradio i priredio za štampu celu knjigu, ali nikako nije mogao da pronađe izdavača. Konačno, objavio je tu knjigu sopstvenim novcem. Ubrzo je knjiga postala cenjena u društvu, pridobijajući mnoge pohvale. Medjutim, tokom okupacije u Prvom svetskom ratu, austrougarske vlasti su knjigu plenile gde god su mogle, oduzimale i spaljivale. Primerak koji sam skenirao je jedan od retkih preostalih.

Ponesen pisanjem dr Miloša Popovića, niški student filozofije Panta Ranđelović osnovao je prvu "četicu" četnika/izvidnika juna 1911. godine. Iste godine, osnovane su još četiri čete u Beogradu, po dve u Kragujevcu i Valjevu i jedna u Vranju. Već 1912. godine, na kongresu Saveza trezvene mladeži, doneta je odluka da se organizacije razdvoje, te je nastala nova organizacija nazvana Mladi četnici i planinke Kraljevine Srbije. Dr Miloš Popović je izabran za prvog starešinu.

Za vreme balkanskih ratova, mladi četnici su radili kao dobrovoljci u bolnicama i organima vlasti. Pad Srbije doneo je i zabranu Saveza. No, izvidničke jedinice organizovane su u izbeglištvu, u Vodeni (danas Edesa) u Grčkoj 1917. godine, a jedna četa srpskih izvidnika radila je u Londonu.

Posle Velikog rata, izvidnici su najpre radili u okviru Sokolske organizacije, ali su se osamostalili već 1920. godine - Prvi steg (odred) osnovan je 1. oktobra u Beogradu. Tokom 1921. godine, beogradski izvidnici pomogli su osnivanje stegova u Tuzli, Osijeku, Splitu, Ogulinu i Banja Luci (baš tim redosledom).

Srpski skauti učestvovali su na Prvom svetskom skautskom džemboriju. Kako je tada bilo puno problema da se obezbede sredstva za put do Londona (neke stvari se, eto, ne menjaju ni posle 90 godina), Srbiju je predstavljalo 20 članova čete koja je radila u Srpskom hostelu u Faveršernu. Tako na slici na kojoj su predstavnici svih zemalja učesnica možete videti srpče sa šajkačom!

1920-wj1-scouts-of-many-lands.jpg

Osnivačka skupština Saveza izvidnika i planinki u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca održana je tek 6. maja 1923. godine. Organizacija kasnije menja naziv u Savez skauta Kraljevine Jugoslavije, koji je brojao oko 10.000 članova. U periodu od 1930. - 1940. godine, rad Saveza je nekoliko puta zabranjivan zbog slobodarskih ideja. To je bila sasvim uobičajena praksa (i još je) u svim autoritativnim režimima, kojima ne odgovara postojanje organizacije koja kod mladih podstiče samostalnost, samoorganizaciju, samosvest i mnoge druge osobine, što ih čini jakim jedinkama, sposobnim da razmišljaju svojom glavom.

Znak Saveza skauta Kraljevine Jugoslavije sadržao je u sebi obeležja sva tri osnovna konstitutivna naroda: srpska ocila, hrvatsku šahovnicu i slovenačke zvezdice nad Triglavom.

Savez je, prirodno, prestao sa radom okupacijom zemlje 1941. godine. Mnoge skautske vođe tada su pristupile oslobodilačkom pokretu. Ubrzo posle oslobođenja Beograda 1944. godine, formiran je Centar za slanje izvidnika u NOB, a 21. novembra održan je sastanak predratnih skauta koji su formirali akcioni odbor za formiranje Saveza.

 

Posleratno izviđaštvo

Nažalost, tadašnje komunističko uređenje po sovjetskom modelu nije dozvolilo osnivanje skautske organizacije - svi su morali u pionire. Jedino su se tada snašli skauti Vranja, formiravši Kulturno-umetničko društvo "Spartak", koje je radilo po izviđačkom programu. No, sa udaljavanjem od komunističkog bloka, došlo je i do drugačije atmosfere u zemlji, tako da je dozvoljeno osnivanje društvenih organizacija za decu i omladinu. Izviđaštvo je samo to čekalo da krene u obnovu. Inicijative kreću po celoj tadašnjoj Jugoslaviji.

U Srbiji je inicijativu preduzeo iskusni i poznati skaut Nenad Neca Stanković, zvani Hrabro srce. U leto 1951. godine organizovao je na Durmitoru školu za vođe u okviru planinarskog podmlatka. Sledili su konkretni koraci na osnivanju Saveza. 

Prvi "vodnički tečaj" (za osnovne vođe) u Srbiji održan je januara 1952. u Pionirskom gradu u Beogradu, uz učešće 70 mladih ljudi koji su došli iz raznih krajeva Srbije. Prva "šumska škola" Saveza (prvi nivo iznad vodnika) održana je krajem jula i početkom avgusta iste godine, na Kopaoniku. Tako je počelo osposobljavanje vođa koji su ubrzo proneli ideju širom zemlje, stvorivši mnoge jedinice.

Beogradski steg formiran je 4. februara 1952. godine. Izviđačke jedinice formirane su zatim u Nišu, Boru, Novom Sadu, Prokuplju i Zrenjaninu. Prvi zbor Beogradskog stega održan je u dvorištu Treće muške gimnazije već 9. marta. Kako je broj članova rastao izuzetnom brzinom, krajem godine Steg se podelio i osnovani su prvi izviđački odredi: "Vasa Čarapić", "Sava Kovačević", "Leka Ranković" i "Zemun".

Osnivačka skupština obnovljenog Saveza izvidnika i planinki Narodne Republike Srbije održana je 16. novembra 1952. godine u Beogradu. Savez je bio deo jedinstvene jugoslovenske organizacije.

Noseći deo novog znaka bio je javorov list (označavajući vezanost izviđaštva za prirodu), sa crvenom zvezdom i magnetnom iglom u njemu (izviđač uvek zna svoj put).

Zanimljivo je da dr Miloš Popović nije bio aktivan u obnovi Saveza. Posle Drugog svetskog rata bio je predsednik Crvenog krsta Jugoslavije. Umro je 1954. godine u Beogradu, u 79. godini života.

Sledile su godine razvoja i jačanja Saveza. U svom najboljem periodu, krajem osamdesetih godina prošlog veka, Savez je brojao oko 90.000 članova! Nažalost, krize, ratovi i loša politička i ekonomska situacija teško su pogodili izviđačku organizaciju, koliko god su prvi koraci na promenama i osavremenjavanju Saveza preduzeti još krajem osamdesetih godina prošlog veka. No, napornim radom i verom u Pokret izviđači su uspeli da održe svoju organizaciju i krenu sa korenitim promenama.

 

Povratak u Svetsku skautsku porodicu

Savez izviđača Jugoslavije nije se posle Drugog svetskog rata priključio Svetskom skautskom pokretu. Sa jedne strane, Pokret je insistirao na stavu da je religija obavezni činilac skautstva, što i nije moglo tako lako da prodje u ondašnjem sistemu. S druge strane, nas su godinama plašili kako su skautske vođe u stvari NATO špijuni koji bi došli u našu zemlju da nas zavedu. Postojali su određeni kontakti i razmena informacija (sećam se jednog ukrasnog tanjira sa Evropske skautske konferenceije održane 1974. godine u Istanbulu koji je doneo naš predstavnik Jovan Hadži Pešić), ali pitanje članstva je uvek stavljano pod tepih sa obe strane.

Dugogodišnja želja za povratkom u svetsku skautsku porodicu dovela je do inicijative koja je ozvaničena 2. aprila 1988. godine, kada je Predsedništvo Saveza izviđača Jugoslavije donelo odluku da se zatraži članstvo u Svetskoj organizaciji. WOSM tada i nije bio previše spreman za otvaranje, ali je padom Berlinskog zida krenuo intenzivan proces učlanjenja novih organizacija sa Istoka Evrope.

Naš predstavnik Tone Simončič bio je gost na Svetskoj skautskoj konferenciji u Parizu 1990. godine, a naredne godine usledile su posete. Najpre je Srbiju postio Finac Irjo Gorski iz Svetskog skautskog biroa, a naša delegacija juna je boravila u Ženevi gde smo uspeli da dobijemo potpunu podršku i usaglasimo veoma fleksibilnu formulaciju oko "duhovne dimenzije", čime su otklonjene i poslednje prepreke za članstvo. Nažalost, rat koji je ubrzo buknuo u SFRJ prekinuo je i odložio proces.

Ponovo smo ozbiljnije krenuli sa aktivnostima na učlanjenju sredinom 1994. godine, da bi nakon intenzivnih kontakata, Svetski skautski komitet, u proleće 1995. godine, predložio prijem u članstvo tadašnjeg Saveza izviđača Jugoslavije. U obrazloženju predloga između ostalog piše:

"Zbog izuzetne složenosti političke situacije i intenzivne pažnje koje mediji poklanjaju ovoj zemlji, Svetski skautski komitet je veoma pažljivo razmotrio prijavu za članstvo Saveza izvidjača Jugoslavije. I pored sukoba koji su se odigravali u ovoj oblasti, službenici Svetskog skautskog biroa su obavili niz poseta (od juna 1991. godine - primedba autora) koje su potvrdile da Savez odlično radi u izuzetno teškim uslovima. U kontekstu opšte situacije na Balkanu, Savez je veoma aktivan u socijalnom radu sa svim delovima društva, bez razlike. Savez blisko sarađuje sa Crvenim krstom u pomoći izbeglicama, radu sa osobama sa invaliditetom, pomoći deci bez roditelja i opšte u aktivnostima pomoći u oblastima u kojima vladaju sukobi. U pravom Skautskom duhu, Savez izvidjača Jugoslavije pruža veoma potreban model tolerancije i poštovanja različitosti - koji može biti jedina osnova za mir u ovom delu sveta."

Savez je formalno primljen u članstvo Svetske organizacije 1. septembra 1995. godine, kao njena 137. članica. Sve organizazije članice imale su mogućnost da glasaju o predlogu - i nijedna nije bila protiv! Mi izvidjači sa ponosom ističemo da smo jedina organizacija iz naše zemlje koja je primljena u neko svetsko udruženje za vreme sankcija! Svu zahvalnost za hrabrost dugujemo tadašnjem generalnom sekretaru WOSM-a dr Žaku Morejonu i Regionalnom direktoru (za Evropu) Dominiku Benaru, koji su imali hrabrosti da se bore za nas u vreme kada to niko drugi nije smeo.

Znak tog Saveza bio je kombinacija javorovog lista i predratnog skautskog znaka (u bojama trobojke). Na taj način htelo se iskazati da organizacija neguje tradicije i izvornog skautstva i posleratnog izviđaštva.

 

Savez danas

Sаvеz izviđаčа Srbiје čine lokalne jedinice kојe imајu sеdištе nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје. Trenutno je to 80 odreda izviđača i samostalnih četa, sа prekо 4.000 člаnоvа i 500 vоđа. Sаvеz izviđаčа Srbiје sаrаđuје sа оmlаdinskim оrgаnizаciјаmа nа tеritоriјi Srbiје i lоkаlnim sаmоuprаvаmа.

Sаvеz izviđаčа Srbiје је člаn Svеtske оrgаnizаciјe skаutskоg pоkrеtа koja оkupljа 32 miliоnа dece, mladih i odraslih članova. Prošle nedelje u Brazilu je završena Svetska skaiutska konferencija na kojoj smo imali zapaženo učešće. Naše dve mlade predstavnice uspele su da "obore" izuzetno nezgodan amandman na Statut Svetske organizacije koji bi omogućavao prijem u članstvo "disidentskih" organizacije u zemljama članicama i da predlože izuzetno važnu rezoluciju o značaju obrazovno rada koja je zdušno podržana. Naša Milena maestralno je završila svoj mandat predsedavajućeg grupe mladih savetnika Svetskog komiteta skautskog pokreta!

Za ovu godinu planiran je niz aktivnosti kojima ćemo obeležiti veliki jubilej. Među njima se izdvajaju 8. smotra izviđača Srbije koja će se sredinom avgusta održati u Šapcu. Očekujemo da će među 3.000 učesnika biti barem petina gostiju, od kojih će najveći kontingent doći iz Velike Britanije - njih više od 300! Neposredno pre naše Smotre, održaće se i 22. svetski skautski džembori. Više od 30.000 skauta taborovaće 12 dana u okolini Kristijanstada, u Švedskoj. Naših 100 izviđača biće među njima, sa ozbiljnim planovima da predstave svoj Savez i njegov jubilej.

poster.jpg

 

Atačmenti



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 18:00 24.01.2011

čestitam!

držite se:)
ovo su neki drugi, alli nije im lošo ovo:))
veselo!
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:03 24.01.2011

Re: čestitam!



Hvala, hvala.

Mnoge organizacije nastale su s početka prošlog veka. Svakako, vreme je za slavlja!
niccolo niccolo 18:12 24.01.2011

Čestitke!

Savez izviđača Srbije ušao je u godinu jubileja

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:34 24.01.2011

Re: Čestitke!

Hvala, hvala. Za tebe, jedan kokosov orah sa Islanda

mikimedic mikimedic 18:41 24.01.2011

Re: Čestitke!

pridruzujem se cestitkama



EDIT:

sta li cu ja tek da dobijem

niccolo niccolo 18:44 24.01.2011

Re: Čestitke!

sta li cu ja tek da dobijem

Sladoled iz Sahare
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:55 24.01.2011

Srećan rođendan!






p.s. One "slovenačke zvezdice" nad Triglavom, su zapravo zlatne zvezde Celjske grofovije koje su i danas u slovenačkom grbu.

mirelarado mirelarado 20:00 24.01.2011

Re: Srećan rođendan!

И да и даље будете тако млади и полетни!

Milutin Milošević Milutin Milošević 23:39 24.01.2011

Re: Čestitke!

sta li cu ja tek da dobijem

Miki, ti si već u bivšoj sovjetskoj republici. Jel' treba preko hleba pogače?
mikimedic mikimedic 00:59 25.01.2011

Re: Čestitke!

Miki, ti si već u bivšoj sovjetskoj republici. Jel' treba preko hleba pogače?


antioksidant antioksidant 19:15 24.01.2011

.

znači isti čovek je osnovao i trezvenu mladež i izviđače u nas?

Jukie Jukie 20:37 24.01.2011

Re: .

antioksidant
znači isti čovek je osnovao i trezvenu mladež i izviđače u nas?

Bogami Tom Sojer je brzo utekao iz trezvene mladeži. Ne smeš pljuvati, ne smeš psovati...
Jukie Jukie 22:40 24.01.2011

Re: .

antioksidant
znači isti čovek je osnovao i trezvenu mladež i izviđače u nas?

Inače meni je zanimljiv podatak da je Ernest Tompson Seton takođe jedan od osnivača izviđača u Americi. Ja sam u osnovnoj školi čitao njegovu knjigu o Jeloustonu.

A postojala je i neka knjiga o tragovima životinja od Formozova(?) gde su posle poglavlja bili "zadaci" koje treba da uradite u svojoj "četi" ili kako bi to nazvali, dok proučavate tragove.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:44 24.01.2011

Re: .

meni je zanimljiv podatak da je Ernest Tompson Seton takođe jedan od osnivača izviđača u Americi
Kao i na mnogim mestima u životu, ne mož dokazati ko je osnivač. Na nesreću, za ovo ne postoji neki DNK test. Mi smo, eto, usvojili da je RB-P.
znači isti čovek je osnovao i trezvenu mladež i izviđače u nas?

U prvom učestvovao, drugo osnovao. Svakog dana ...
natasavb natasavb 19:18 24.01.2011

Lepo

videti da u ovom ludom svetu i vremenu jos uvek postoji nesto ovako.
Cestitam!
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:47 24.01.2011

Re: Lepo

Došla nam nova koleginica pre dve godine. Nikad bila izvidjač. Pitam je posle par nedelja kako joj izgleda? Njen odgovor mi je bio dovoljan:
Nisam znala da ste tako normalni!
JJ Beba JJ Beba 19:58 24.01.2011

e pa svaka čas'


čestitam
ostani zauvek mlad



Milutin Milošević Milutin Milošević 23:51 24.01.2011

Re: e pa svaka čas'

ostani zauvek mlad

Mi možda nismo, ali Pokret je čudo

ecce-florian ecce-florian 21:08 24.01.2011

Čestitke

Savezu, svim članovima i tebi gazda normalno

ps
nije ni čudo da je nastup zapažen
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:52 24.01.2011

Re: Čestitke

Cvetko, ako sve bude u redu, 104 godine slavimo kod tebe u komšiluku!
49 41 49 41 21:22 24.01.2011

Srecan veliki jubilej



s prilogom,
- mog nekada omiljenog izvidjackog izletista (1800 m & up).
-------------------------------------
Мокра Гора (планина)
Из Википедије, слободне енциклопедије
Државе Flag of Serbia.svg Србија
Планински предео Мокре Горе

Мокра Гора, се налази на југозападу Србије, на самој административној граници покрајине Косово и Метохија између Ибра и Белог Дрима. Највиши врхови су Жљеб (2.532 m) и Поглед (2155 m). Уз саму планину се пружа и језеро Газиводе које је настало преграђивањем реке Ибар.

Одликује је готово нетакнута природа. Ипак од доласка међународних снага, не постоји контрола сече шума тако да су велике површине потпуно оголеле од бесправне сече.
-----------------------------------------------------------------------------------

Jovan Cvijic - Geograf je obisao 1924. i rekao da je najlepsa planina na Balkanu.

Stoletne smrce, vise desetina metara visoke i nekoliko m. precnika.
Lednicko jezero u gustoj smrekovoj sumi.

Jeo, najbolji kacamak; kuvan u kotlu na pavlaci 2 sata - kod cobana.
Naravno, "zalivao" kajmacima, mladim sirevima, ovcijim kiselim mlekom - sve iz cabrova/karlica predamnom.

Jebiga, kad ti izvidjastvo udje u krv ranih dana, svuda stignes; pa i sam.
fantomatsicna fantomatsicna 22:41 24.01.2011

Re: Srecan veliki jubilej

Pozdrav i od Skauta na Novom Zelandu i samo nastavite tako dalje
[img]http://www.malahideseascouts.ie/wp-content/uploads/2010/08/New-Zealand-Centennial-send-off.jpg
fantomatsicna fantomatsicna 22:42 24.01.2011

Re: Srecan veliki jubilej

Pozdrav i od Skauta na Novom Zelandu i samo nastavite tako dalje
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:53 24.01.2011

Re: Srecan veliki jubilej

s prilogom,
- mog nekada omiljenog izvidjackog izletista

Jel' ovo Boračko?
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:54 24.01.2011

Re: Srecan veliki jubilej

Pozdrav i od Skauta na Novom Zelandu

Hvala veliko. Srećemo ih, ponekad, ali smo ipak malo odaljeni
miloradkakmar miloradkakmar 22:53 24.01.2011

Lepa ,okrugla cifra

Čestitike za jubilej.

Prisetih se izvidjalčkog marša , sredinom '70-ih, od Šida do Jamene i nezaboravnog dočeka.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:57 24.01.2011

Re: Lepa ,okrugla cifra

Moja prva reakcija na reč "marš" je doček naših dragih prijatelja iz Visokog u Umci. Kakva sećanja, kakvo drugarstvo, kakav nezaborav...



PS Ovo nije slika od tada, ali ne mogu da odolim
markod.1970 markod.1970 05:46 25.01.2011

skauti..., upomoc

fb fwd: npr. šta nekom od njih vredi da je popularan... kako da se izrazim... hm... elem, marketinški pulen, kad je po svojstvu obična srpska vucibatina teška.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:16 25.01.2011

Re: skauti..., upomoc

Nisam najbolje razumeo pitanje
spadalo92 spadalo92 06:53 25.01.2011

Vasa Čarapić

Ja sam bio "čarapan", nek' se zna!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:19 25.01.2011

Re: Vasa Čarapić

Svaka čast. Po godinama, trebalo bi da si generacija Djure Grubora, braće i Mire Škorić, Buleta...
spadalo92 spadalo92 10:33 25.01.2011

Re: Vasa Čarapić

Milutin Milošević
Svaka čast. Po godinama, trebalo bi da si generacija Djure Grubora, braće i Mire Škorić, Buleta...

Hvala na komplimentu. Ja imam 57 godina. Inače, bio sam "babaroga" za čvorove. Onomad sretnem porečane na Dunavu, preko puta "25. maja". Pokažem im kako vezujem "pašnjak". Trebalo mi je oko pola do jedne sekunde. Oni: "Kako, kako?!" Ja ponovim. Oni: "Ma uspori bre! Ništa nismo videli". Onda im pokažem polako kako se vezuje praktično, a ne školski kako su oni učili. Tako isto i "lisice" i još neke druge čvorova. Momci bili oduševljeni. Dali mi jedan njihov kajak da veslam koliko hoću. Onda ja bio oduševljen. Imali su bazu u marini "Dorćol". Ali čujem da je to sad sve srušeno. Marina privatizovana. Šteta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:50 25.01.2011

Re: Vasa Čarapić

Imali su bazu u marini "Dorćol". Ali čujem da je to sad sve srušeno. Marina privatizovana. Šteta.

Pravo je čudo kako ti momci opstaju. Još dok je Marina postojala, njihova baraka je izgorela. Komšije su ih podržavale, sve dok Marina nije jednostavno srušena. Šta god je tu bilo (kajakaši, ona sjajna kafana...) sve je samo deo istorije. A o deci koja se sada okupljaju na keju niko ne brine

PS Mene čvorovi nikada nisu toliko privlačili. Ne znam ni kako sam položio za vodnika. Bruka jedna. Ali zato orijentacija i topografija - he, he
spadalo92 spadalo92 12:23 25.01.2011

Re: Vasa Čarapić

PS Mene čvorovi nikada nisu toliko privlačili. Ne znam ni kako sam položio za vodnika. Bruka jedna. Ali zato orijentacija i topografija - he, he

Ma znam ja i orijentaciju i topografiju ali čvorovi, he! Uvek u džepu vučem neko parče kanapa. Pa kad se dosađujem, ja uzmem i vezujem. To radim potpuno nesvesno. Što se tiče porečana, prava je šteta. Sećam se, kajacima pređu na drugu obali i tamo podignu bivak. To stoji celo leto. Jedni dođu, drugi odu... logorska vatra, gitare, Dunav... koliko li je tu ljubavnih priča počelo? I svega toga više nema...
bocvena bocvena 07:24 25.01.2011

Veliki jubilej!

Čestitam! Malo je pokreta okupljenih oko tako divne ideje, a da traju...
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:35 25.01.2011

Re: Veliki jubilej!

Hvala, Bocvena. Poziv je otvoren

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 10:58 25.01.2011

naravno

Cestitke i sve najbolje u daljem radu.
Divno je cuti da savez opstaje i razvija se.
Pozdrav prijatelju
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:18 25.01.2011

Re: naravno

Hvala, prijo

mlekac mlekac 15:05 25.01.2011

Sta reci?

Naravno, znas da se pridruzujem cestitkama

Nego, nisam bas shvatila - GDE je osnovan taj prvi odred? U Nisu? Il' je samo osnivac bio Nislija?
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:20 25.01.2011

Re: Sta reci?

Hvala, Mlekas

U Nišu. Ona četvrta slika odozgo je ta četica. Otvori je pa ćeš videti
49 41 49 41 19:32 25.01.2011

20 Odreda

-sica, ili samo mi se cini?!?

Otac me je jos u III osn. "raspalio" o svom predratnom skautovanju.
Kasnije, kupio krasan kozni kais; sa teskom mesinganom kopcom, javorovog - lista.

Valjda je to bio "zalet".

Onda se krenulo, odredi su nicali ko pecurke. Samo u mom gradu od I skocilo ih je na 4, ne racunajuci, komsijski samo 3.5 km od naseg grada.

'65.-'70. - ludovalo se IZVIDJACKI pravo, mladalacki-zdravo.

Mozda je i prezivela fotografija iz tog perioda; iako mnoge nisu balkanske - pljacke i otimacine.

Nas, 7 "Smelih" (tako mi se vod - vikase!); al', - veselih.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:37 25.01.2011

Re: 20 Odreda

Pozdrav, stari izviđački prijatelju!
NNN NNN 19:42 25.01.2011

Čestitike za jubilej

...i za proslavu 150 godina ti da držiš zdravicu

Ps. verovatno prvi blog 'de se pominju Četnici, a da nije izbio II svecki rat
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:49 25.01.2011

Re: Čestitike za jubilej

Ovakve moje blogove ne čitaju članovi Moralno političke redakcije Bloga
libkonz libkonz 20:22 25.01.2011

Re: Čestitike za jubilej

Čestitam lep ljubilej i pozdrav svim naslednicima prvih četnika!
NNN NNN 13:01 28.01.2011

Re: Čestitike za jubilej

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:02 28.01.2011

Re: Čestitike za jubilej

Gde nadje ovog
s.lale s.lale 20:34 25.01.2011

Pozdrav od ,,Otpisanih''


Druže koga prepoznaš; uredu, za ostale, pitaj!!
Ovo smo se nakon ko zna kolko godina skupili u novembru, manjkaju neki iz raznoraznih razloga, al uglavnom je društvo iz celog grada, što je lepo.
Čestitam svim Izviđačima jubilej u ime društva sa fotografije i nadam se da će nas sledeći put biti mnogo više, a da ćeš i ti prisustvovati.

Pozdrav,
Zoran Stojković Lale

P.S. Nisu mogli da zatvore kafanu od nas, sreća što je gazda izviđač!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:06 26.01.2011

Re: Pozdrav od ,,Otpisanih''

Pozdrav, Lale. Drago mi je što se javljaš. Dobih od Buleta pre neki dan par slika koje si mu poslao. Sve lepe uspomene.

Ne smem ni da se upustim da prepoznajem sve sa slike. Što je najgore, ja odavno imam problem sa povezivanjem imena i likova. Svi su mi poznati, ali ne bih mogao ni Nemcima da priznam kako se većina zove.

U svakom lučaju, pozdravi Akija, Mirka i Čedu (njih sigurno znam). Sa Cecom sam se nedavno čuo. Planirajte me za sledeće okupljanje, a svi upišite u kalendare Smotru u Šapcu! Barem da jedan dan.
aurelije aurelije 20:40 26.01.2011

Čestitam

Čestitke izviđačima od kolege orijentirca!

Nikad nisam bio u izviđačima ali su mi se uvek dopadali. Uz oca oficira i rast u malom mestu i zbog blizine sela uvek sam se osećao pomalo izviđačem. I sad kad sam orijentirac i planinar često idem po planinama, kompas i karte su mi sportska oprema, spavam u šatoru kad god mogu, jednom rečju izviđači su mi braća :)

Ali vidim kako je sve malo propalo u odnosu na nekadašnje vreme. Preporošle nedelje smo imali trku na Mikulji, start je baš bio ispred nekad čuvenog izviđačkog doma. Dom je u očajnom stanju mada još upotrebljiv za razliku od baraka ispod doma koje su se raspale. Letos sam bio na Vlasini radi planinarske orijentacije. Tamo je bio veliki planinarski tabor ali nešto nisam video izviđače.

Bio sam pre 20 godina na Boračkom jezeru, tu mi tetka ima vikendicu. Kako je to divan kraj, stvarno je lepo bilo biti izviđač. Pa čuveni tabor na Sutjesci... Toga više nema :(

Što više izviđača, planinara i orijentiraca to više zdrave populacije, snalažljivih ljudi, ljubitelja prirode, puno lepog druženja pa i ljubavi.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:03 27.01.2011

Re: Čestitam

Pozdrav, kolega. Kao što sam napisao gore u jednom "medjuizvidjačkom" dijalogu, moja specijalnost su bili orijentacija i topografija. Imali smo puno primera naših izvidjača koji su postali orijentirci. Baš lepo. A i sarađivali smo gde se moglo.

Da, mnoge stvari su propale. Najpre, nama su uzeli skoro sve objekte koje smo imali. Tu smo ispali malo naivni, u odnosu na naše zajedničke kolege planinare, na primer. Dok su oni sve svoje domove lepo uknjižili na svoje ime, mi smo naše održavali po principu "sve je to naše, društveno", tako da se danas na prste mogu nabrojati prostori koji su u vlasništvu izvidjača (Saveza ili odreda). Mnogi se i dalje nazivaju "izvidjačkim domovima" - uvrežilo se u narodu, ali mi nažalost nemamo tamo pristup.

Da ne kukam sada na sistem, na državu. Neki kažu da smo opstali upravo zato što nas nikada nisu mazili. Zato se i radujemo jubileju.
49 41 49 41 21:13 28.01.2011

Nesto o

finansiranju, dotacijala, potpori Izvidjaca Srbije i sire?

U mom okruzenju, cesto kod vecih trznih centara, molova, posecenih prodavnica; na ulazu srecem Skaute.

Postave stocic i pano, prodaju, keksice, cokoladice, napolitanke; da bi dopunili svoje fondove.
Mahom to su poletarci i pcelice-8-12 god. i stariji.
Naravno, svi su uniformisani.

Jednom sam zainteresovan, zastao na masovni garage sale ili estates sale tog gradica u blizini.

Svi su iz mesta doneli iz kuca sto smatraju da im je visak, pred jednom velelepnom starom kucom iz 1878.
Sav prihod je isao za razvoj i programe skauta.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:20 31.01.2011

Re: Nesto o

Da, snalaze se skauti kako znaju i umeju. Nama u Srbiji još nedostaje ta preduzetnička žica, koju očigleno vođe moje generacije i nešto mlađi nisu dobili, te ni sada ne znamo da je prenesemo deci. No, menjmao se, nešto zbog vremena, a nešto i zbog toga što drugačije ne može.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana