Umetnost| Zdravlje| Život| Životni stil

.

Aleksandar Vasović RSS / 18.01.2011. u 11:26

.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 11:40 18.01.2011

Uf! Uf! Uf!

I samo čitanje priloženog recepta je veliki užitak!
bocvena bocvena 11:46 18.01.2011

Re: Uf! Uf! Uf!

Mmmmm..njam, njam!
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 11:47 18.01.2011

Re: Uf! Uf! Uf!

Mmmmm..njam, njam!


jeste, jeste. i ja sam rekao to isto
antioksidant antioksidant 12:16 18.01.2011

Re: Uf! Uf! Uf!

морам два пута да пробам рецепт
једном са белим луком
једном без
па једном с белим луком
па једном без
па...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:18 18.01.2011

Re: Uf! Uf! Uf!

antioksidant
морам два пута да пробам рецепт
једном са белим луком
једном без
па једном с белим луком
па једном без
па...


kao što je poznato, beli luk ide u sva jela sem u neke retke vrste torti
antioksidant antioksidant 12:21 18.01.2011

Re: Uf! Uf! Uf!

kao što je poznato, beli luk ide u sva jela sem u neke retke vrste torti

чуо сам за те торте.. мада нисам пробао
gordanac gordanac 12:22 18.01.2011

recept

Mora biti novembar.
Na vodu, barsku, mrtvaju ili spor, dubok rukavac izaći najkasnije u 4.45.(a pre svitanja, svakako), treći dan nakon većeg mraza i leda (ako ga je bilo), ledenu pokoricu koja se hvata uz obalu - ne razbijati, nikako. (tu je treba doklizati, pažljivo)
Pribor je u kutiji, štap vezan na balerinu, plovak žuti, mamak veseo u kantici.
U desnom džepu cigare, u levom džepu glavica luka, so i nožić (zna se kakav)
U unutrašnjem džepu mala, kožna braon pljoska (ujakova).
Termos s kafom stoji uz pribor.(kafa se pije iz termosa, naizmence, ali to je sasvim druga priča)
Mamak zabaciti, štap staviti u rašlje i - zapaliti.
Podvukla je.
Meredov blago nasloniti na pokoricu leda uz obalu, dovući je i ubaciti.
Naložiti malu vatru.
Zašiljiti štap (vrbov, a može i kakav drugi), oljuštiti ga i štuki od oko 1,2 - 1,5 kg provući uz hrbat.
Štap sa štukom koso urašljiti prema vatri.
Iseckati glavicu luka u četiri ruke.
Kad je štuka gotova, rasporiti je, izvaditi utrobu i u nutrinu staviti iseckani luk, posoliti i zaklopiti ponovo.
Gutljaj iz pljoske, naizmence.
Otvoriti štuku i - pojesti u slast, S prstima, naravno (štukina koža služi umesto tanjira, escajga ne treba).
Eto.
To je - recept, sve ostalo je imitacija
bocvena bocvena 12:27 18.01.2011

Re: recept

Ček...prvo ispečeš ribu, pa joj vadiš utrobu? Je l' to ne ostavi onaj gorak ukus unutra?
(nisam nikakav stručnjak za spremanje ribe:)
antioksidant antioksidant 12:30 18.01.2011

Re: recept

Ček...prvo ispečeš ribu, pa joj vadiš utrobu? Je l' to ne ostavi onaj gorak ukus unutra?
(nisam nikakav stručnjak za spremanje ribe:)

ма не једеш ту рибу који си пекла већ ову поред
bocvena bocvena 12:36 18.01.2011

Re: recept

Šta me, bre, zamajavaš...vidiš da se obrazujem:)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 12:40 18.01.2011

Re: recept

To je - recept, sve ostalo je imitacija


Ja jednom davno, letnje vreme bilo, recimo kasni avgust, lovio štuku na Moravi, pa izvadio omanju, oko kilo i po.

A mi bili gladni, neka mi tadašnja devojka i ja, pa meni padne na pamet (posle sam čuo da se to zove "štuka na čobanski" ) da umesim ilovače i da onu štuku, očišćenu (krljušt nisam dirao) i posoljenu samo unutra (ja bez pas kesica soli i šećera u prvoj pomoći ne idem nikuda), ubacim u onu glinu i da gurnem u žar.

Kad je glina pobelela i pukla, onda je bilo gotovo. Jeli smo je sa purenjacima na žaru i još smo usput, dok se peklo, maznuli na jednom mestu paradajza i paprike. I pili vode iz bunara. AUH!

Recept sam isprobao ponovo i nekako mi nije bilo to-to... Mislim, bilo je sasvim jestivo, štaviše jako ukusno, ali nekako... Dal je falila devojka, ili 20 godina manje, šta li ... Ili odredjene stvari šljakaju samo u jednom trenutku vremena kad se apsolutno sve skocka?

Mora biti novembar.
Na vodu, barsku, mrtvaju ili spor, dubok rukavac izaći najkasnije u 4.45.(a pre svitanja, svakako), treći dan nakon većeg mraza
itd.

A ovo je, što bi rekli braća Rusi, čisto "bezobrazije". Ne pravi mi zazubice, nije lepo.
gordanac gordanac 12:45 18.01.2011

:))

nema nikakvog gorkog ukusa ni unutra ni napolju
naprotiv

Najsličnija imitacija ovom originalnom receptu je "štuka u mundiru" koja se pravi u kući:
- očišćenu štuku napuniti sitno seckanim lukom, i crnim i belim, sitno seckanom belom slaninom ("sapunjarom" ) i dodati začina po volji i izboru (samo je nebo granica), čvrsto je zamotati u masan ili pergament papir (može i novine) i peći u rerni, a kad "pusti sok" - gotova je (postoji i verzija sa aluminijumskom folijom, ali nije isprobana i ne mogu da pričam)
gordanac gordanac 12:51 18.01.2011

:)

Aleksandar Vasović:

Ili odredjene stvari šljakaju samo u jednom trenutku vremena kad se apsolutno sve skocka?


Štuka uvek šljaka, tako ja mislim.
E, sad - ja tek imam planova za novembarska jutra i razne zgodne recepte, tako da bih ti ja rekla:
- ako skockavaš, sve se skocka


bocvena bocvena 13:03 18.01.2011

Re: :)

čisto "bezobrazije"

Stvarno nije fer! Mene kod kuće čeka krompir paprikaš, a vi mi ovde ovakve savršene pecaroško/kulinarsko/ljubavne (da,da ljubavne:) sličice servirate...
Imajte duše.

Onako usput...ja isprobala i te u foliju i u onu kesu za pečenje spakovanu i napunjenu i začinjenu ribu...sasvim dobro! Možda malo više obareno nego ispečeno, ali zdravije:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:04 18.01.2011

A muve?

Jadne muve...
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 13:14 18.01.2011

Re: :)

Štuka uvek šljaka, tako ja mislim.


dodješ mi utupstvo za šodroš (tako li se mesto zove?)! šta, kako, gde, itd. odmosno, mož' biti da ja i znam gde je to ali ga nisam uveo u evidenciju pod tim imenom. uzgred, išao sam za vikend na micin kanal na makišu i beše mnogo lepo.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 13:17 18.01.2011

Re: :)

Možda malo više obareno nego ispečeno, ali zdravije:)


da bi bilo zapečeno - kad je skoro gotovo izvadiš ribu iz kese i sve što je izašlo u kesu i premestiš u pleK, samo na pet minuta
background noise background noise 23:21 18.01.2011

Re: recept

Ja jednom davno, letnje vreme bilo, recimo kasni avgust, lovio štuku na Moravi, pa izvadio omanju, oko kilo i po.


Perfidno kolega, sasvim u skladu sa drustvom koje na obalama Morave
49 41 49 41 13:46 18.01.2011

Pitanje za pecarose i pecaroskinje

Kako sacuvati svezu ribu nekoliko dana?

Naravno; nema struje, leda, frizidera, ...
Leto, dnevne vrucine.

Lako, ribu odmah u tiganj, na zar, u glinu, ... pa mljacccc.

Treba je sacuvati u rancu, do sutra, prekosutra - doneti kuci ili guza ogladni i sutra.
Nisi vise na reci, jezeru, nisi imao srece-da nesto upecas.



Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:00 18.01.2011

Re: Pitanje sa pecarose i pecaroskinje

49 41
Kako sacuvati svezu ribu nekoliko dana?

Naravno; nema struje, leda, frizidera, ...
Leto, dnevne vrucine.

Lako, ribu odmah u tiganj, na zar, u glinu, ... pa mljacccc.

Treba je sacuvati u rancu, do sutra, prekosutra - doneti kuci ili guza ogladni i sutra.
Nisi vise na reci, jezeru, nisi imao srece-da nesto upecas.


ja sam klena, osicsenog, svojevremeno uvijao u koprivu, pa menjao lisce po nekoliko puta. sastavi od ujutro do uvece.
49 41 49 41 16:59 18.01.2011

Re: Pitanje za pecarose i pecaroskinje

ja sam klena, osicsenog, svojevremeno uvijao u koprivu, pa menjao lisce po nekoliko puta. sastavi od ujutro do uvece.

Bravo Vasovicu.
Ja sam, unutrasnjost ociscene ribe, punio svezom koprivom; a uvijao u mesnato lisce.
Tu i tamo, zamenjivao svezim liscem spolja, koprivu nisam dirao iz unutrasnjosti.

Moze, riba dosta dugo da ostane sveza.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:03 18.01.2011

Riba pored

background noise background noise 10:10 19.01.2011

Re: Pitanje za pecarose i pecaroskinje

Za klena iznad 600 grama iz starog toka sjajan recept sa francuske televizije, na TV je pripreman jez ( ili jaz kako je kome volja )ali posto su oba Leuciscus jel'da, pokazao se sjajan i za naseg ljubimca.

Skine se krljust ali se riba ne otvara vec se nozem za filetiranje duzinom odvoje sto veci komadi mesa od kostiju. Postave se kozom na deblju vlaznu krpu, da ne klizaju po radnoj ploci ili stolu, "repom od sebe" a zatim se ivicom dlana prevuce od repa prema sebi po mesu. Tako se kosti "ukazu" na povrsini i svaka viri bar po milimetar. Finim klestima ( a musicarima i varalicarima toga nikad ne manjka ) kosti se povade. Klesta se povremeno ispiraju u posudi sa vodom. ovo na prvi pogled deluje zamorno i komplikovano ali nije, brzo se stice rutina.

Takvi komadi se stave u srednje zagrejan, buterom premazan tiganj, kozom na povrsinu tiganja. Pospu se zacinskim travama i posole ( oprezno sa travama i solju ), na svaki komad se stavi po par debljih listova butera a u tiganj sa strane po jedno zgnjeceno ceno belog luka na svaka dva komada ribe.

Przi se oko 20 minuta na veoma tihoj vatri uz povremeno prelivanje umakom koji nastaje sam od sebe u tiganju. NE OKRETATI. Izvaditi na tanjir, jesti sa kozom ili bez kako ko voli, ja volim sa, hrskava je i nije prepecena.

Kao prilog recimo zelje ( ja ne smem zelje pa moze blitva ), krompir, proja . . .

Suprotno pravilima belo vino bas ne ide uz ovo, rashladjeno lagano crveno ili leden roze ko bas ne voli crveno . . . znam da nije po pravilima ali verujte mi na rec . . .

fantomatsicna fantomatsicna 22:22 18.01.2011

mmmm Stuka

Na zalost stuke se samo secam iz detinjstva(moj tata je bio opaki ribolovac)Tj jos uvek pecamo ovde ali samo morske...probacu ipak sa nekom od tih.Hvala
dangubas dangubas 10:17 19.01.2011

stuka u soli

umutiti 5 belanaca i 1kg soli
da bude gusta smesa i ne curi
kad se posuda okrene
pola smese sipati u tepsiju
pa staviti ociscenu stuku od
oko 2kg
ostatak smese preliti preko
stuke i peci u rerni na 180c
45min
kad se smesa stvrdne i pozuti
stuka je gotova, cekicem i
stemajzom doci do ribe
..prijatno
koristiti alu-tepsiju za
jednokratnu upotrebu
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 14:36 19.01.2011

Re: stuka u soli

stuka u soli


Za klena iznad 600 grama


joj ljudi, što mi ovo radite!?
albicilla albicilla 15:09 19.01.2011

nekom sam davnom prilikom

tadasnjeg urednika stampane jedne rubrike za ribolovce, a sada vec tv lice na slicnom zadatku, pitao da mi preporuci sto jeftiniju opremu i posavetuje kako da za pola sata do 45 minuta iz kanua upecam veceru za dvoje, za duze nemam nerava (svaki magarac ima svoje veselje, umeo je da kaze jedan lovac s lekinog brda)

on se pocesao po glavi, preporucio mi nesto sto vise ne pamtim i dodao kako se ne seca kada je u rubrici obradjivao tu temu - stalno uci ljude da love kapitalce (pecaroske kamione/avione)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:58 19.01.2011

Re: nekom sam davnom prilikom

on se pocesao po glavi, preporucio mi nesto sto vise ne pamtim i dodao kako se ne seca kada je u rubrici obradjivao tu temu - stalno uci ljude da love kapitalce (pecaroske kamione/avione)


Ako već tražiš survival (seci-uši-krpi-dupe) uputstvo, onda 'vako:

Ako je leto, uhvati par skakavaca ili krompirovih zlatica ili prevrni kamenje pored vode pa nakupi nimfe (one larve koje žive ispod kamenja) ili ako negde ima gomila lišća onda prevrni pa nakupi crvene gliste ili pak crve is trulog drveta (gledaš valjda bear grylls-a kako skuplja bube?) Stavi u neku posudu ili u fišek od lista repušine ili tako nečeg (da ti ne pobegnu). S jeseni svaka buba i glista valja. Valja i taze hleb ili bajat (ali umešen u kolačić). I korica 'leba valja, može i alga, ona vlasasta, tamno zelena. I vilin konjic, i vodeni cvet.... šta nadješ...

Useci jedan dugačak i prav leskovak ili neku pogodnu ali dugačku (preko 2m) i vitku granu (ali od nekog savitljivog drveta), veži za nju strune otprilike koliko je dugačak štap, pa još ruka do ramena. Na udicu (neka je dugačka koliko tvoj nokat na malom prstu), zakači mamac.

Skakavca kači tako što ga probodeš po dužini od glave ka abdomenu, da udica vrhom i jezičkom proviri. Jednako sa svim ostalim bubama i većim crvima i larvama. Manje crve i larve kači po tri-četiri popreko. Glistu probodi po dužini pa onda još jednom ili dva puta popreko (zavisi kolika je) i ostavi malo slobodnog (da mandrlja po vodi). Valja za klena i punoglavac i najmanja žabica i dudinja, i višnja, valja i mlad kukuruz (kukuruz je dobar za svašta).

E sad, ako je na udici skakavac ili kakav krilati insekt, ne treba ti plovak nego samo nežno zabaci i pusti da buba bez pljuskanja padne na vodu. Gledaj pažljvo i videćeš udarac. Kontriraj odlučno, ali ne kao da vadiš kitove ili bele ajkule... malo igraj na osećaj i probu i pogrešku.

Ako je pak crv ili glista ili popac na udici, dodaj olovce (ako imaš) i nešto poput slamke ili tako nečega plutajućeg za plovak (mada i ne moraš, nego gledaj vrh štapa).

Kad plovak potone, daj mu sekundu (nek ode pod vodu) pa kontriraj (vidi odgovarajući pasus gore). E sad, pošto pecaš iz kanua i verovatno na mirnoj vodi, onda ovako, ali ako si na matici gde je najbrojniji skobalj (podust) onda kontra odmah, čim plovak potone...

Ne koristi plutane pampure ucelo jer su preveliki. Radije ih učetvori po dužini i onda one četvrtke uobliči u nekakav konično-valjkasti oblik i (po dužini) probuši vrelom iglom, a za antenu nadji zašiljenu šibicu ili čačkalicu.

Ako već imaš plovak onda je redosled ovakav:

1. provuci strunu kroz plovak i u kraj kanala na gornjem (debljem) kraju zabodi antenu. Ona ima ove funkcije - da ti struna ne iscuri nazad dok pripremaš sve, da zaustavljaš plovak na željenoj distanci (dubini) od udice, da plovak bude vidljiviji
ali i da mu da ravnotežu.

2. zakači olovce (zasečena sačma br 4 vrši posao) tako što ga namestiš na strunu i stegneš ako nemaš čime, a ono zubima ali paziš da može da se pomera gore-dole. Probaj kako plovak "čuči". Ako stoji previsoko (prevrće se) dodaj polako jedno po jedno olovo, sve dok jednom trećinom ne viri iz vode.

3. veži udicu ovako:



Malo gledaj gde je riba. Ako je bliže dnu, plovak pomeri na gore i obratno. Gledaj i šta riba jede. Ako udara na insekte na površini ponudi joj nešto tome podobno (onda ti je plovak višak i već si negde na liniji mušičarenja)... ili neka mamac bude ispod same površine... Malo igraj na uvo i sreću...

Ako ribe ima i ako oće da jede, doći će na to kao što bi i na najsofisticiraniju
opremu.

I ovo: kad se zakači, malu ribu vadi kako 'oćeš. Veliku ribu vadi tako što štap držiš visoko, da je struna zategnuta. Privlačiš ribu rukom kojom držiš štap, a ne štapom (jer će pući ili on ili struna). Odnosno, ne "vešaj" ribu na štap. Drži je na "vagi" - ako pridje bliže, diži ruku, ako krene dalje, spuštaj.

Kad se umori i uspori ili sasvim stane, digni joj glavu iznad vode i lagano je privuci. Pošto ćeš je pojesti, ne moraš bog zna kako da paziš -- dohvati je sa dva prsta (ako je velika) ispod škrga i izvadi u čamac. Ako je pak mala, onda preko sredine, malo ispod same glave.

Prijatna večera.
albicilla albicilla 09:55 20.01.2011

Re: nekom sam davnom prilikom

hvala :)))
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 13:36 20.01.2011

Re: nekom sam davnom prilikom

Re: nekom sam davnom prilikom
hvala :)))


Molim :))


I najjednostavnija varijanta - odeš u radnju, izabereš prost teleskopski štap "takmičarac" (bez sprovodnika) dužine do 3 metra, košta oko 1500 dinara, zamoliš prodavca ili nekog pecaroša kakvih se tamo uvek muvaju, da ti sastave tri kalema sa tri predveza (jedan na štap i dva rezervna), ili kupiš gotove vezane ako ima. Takav štap je dugačak oko 70 santimetara kad se sklopi i težak je oko 200 grama i ne zaprema skoro nikakav prostor. Za rezervu uzmi dva, tri plovka, kutiju olovaca i dve-tri kesice sa po 10 udica od tri veličine (najmanja ona od nokta), kalem strune 0.15 ili 0.20 i to ti je to. Ostalo - pogledaj ono upotstvo gore.
Vlasta92 Vlasta92 23:21 19.01.2011

Ti sa ovim

i Greganovičeva sa onim lebom, i eto zašto sam bambadava prala zube...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana