Društvo| Politika

Dvopartijski, višepartijski ili nešto između

Milan Karagaća RSS / 13.01.2011. u 16:29

Političke scene u Srbiji postaje izgleda sve uprošćenija ali istovremeno i sve komplikovanija za razumevanje ko, koga, sa kim,protiv koga, za koga jer sve može da bidne a ne mora da znači. Evidentno je opadanju značaja programa za za stranačke elite., a imidž postaje važniji od programa kao prepoznatljivog stranačkog identiteta, umesto demokratije imamo praksu koja se moženazvati „imidžokratijom“, „videopolitikom“ i „inscenacijama ideoloških razlika“.

Odgovore na to kakva će nam izgledati politička scena u narednim godinama nude nam tri kompetentne stranačke ličnosti, građanima ostaje da na osnovu toga zaključimo šta god nam volja, a u pravu će biti onaj za koga se pokaže da je bio u pravu.U svakom slučaju, oni će biti u pravu i kada promene iznete stavove, a ko se za njih zalepi sam je kriv.

Dakle:"Nemam nameru da podržavam promene izbornih zakona ili Ustava da bih pomogao Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci da stvore dvostranačku Srbiju",kaže  Ivica Dačić

Tomislav Nikolić kaže da je njegov cilj uspostavljanje dvopartijskog sistema u Srbiji, ali da na tome ne radi sa Demokratskom strankom, jer "Dok se to ne desi (dvopartijski sistem) Srbija ne može da napreduje. Dok god bude imala 17 stranaka u vlasti, Srbija ne može ići napred" tvrdi  Nikolić

Jelena Trivan na to kaže da"Dvopartijski sistem u Srbiji neće biti moguć za sto godina", i da “ DS nema ništazajedničko sa naprednjacima i da sa njima razgovara samo o državnim pitanjima.”

S druge strane dnevni list  Politika  piše da su lrazlike između DS i SNS samo u nijansama

 

p1dpartije1.jpg 

 

I sada, povrh svega toga, građane dodatno zbunjuju i razna istraživanja javnog mnenja gde se prikazuje sumorna stvarnost,a ima i onih koji tvrde da su Srbi i dalje crveni u duši jer Socijaldemokratska uverenja deli 60 odsto građana, stavove konzervativaca ima 30, a liberala oko 10 odsto.

A da sve bude još više zakomplikovano pojavilo se i još  jedno istraživanje. Agencija za istraživanje javnog mnjenja „Milion“,kaže da je “za razliku od poluamaterskih agencija koje rezultate prilagođavaju potrebama naručioca”, sprovela je anketu na značajnom uzorku od 6.401 ispitanika, u periodu od 20 decembra 2010. do 11. januara 2011, u 160 opština u Srbiji. Pa još kaže da je, “bez namere da se bilo kome dopadne”,došla do podataka koji precizno oslikavaju odnose političkih snaga u Srbiji koji nagoveštavaju da nam spasa nema.

I evo tih rezultata:

“Razočarenje, apatija, rezigniranost i bes, osnovna su osećanja građana Srbije, bez obzira na vrstu pitanja i pažljive formulacije istraživača. Naime, čak 81,2% ispitanika smatra da Vlada republike Srbije nije dobro radila u protekle tri godine, dok poražavajućih 66,2% misli da se ni u narednih pet godina stanje neće bitnije popraviti. Da je aktuelna Vlada otišla predaleko, a da nije stigla nigde, govori i podatak od signifikantnih 49,1% ispitanika koji priželjkuju nove izbore. Protiv novih izbora izjasnilo se 21,7% građana, potencijalnih birača.

Sveukupna aktivnost Vlade i političkih partija u Srbiji dovela je i do značajnog pada u podršci evropskim integracijama. Svega 44% onih koji priželjkuju ulazak Srbije u EU, predstavlja uznemirujuću okolnost ako se ima u vidu da je 2006. opredeljenje za EU bilo veće za 24,6 procentnih poena. Članstvo u NATO podržava samo 9,7% ispitanih, što predstavlja pad od 20,3% u odnosu na braspoloženje javnog mnjenja u 2006. godini. Prema mišljenju ispitanika, strateškog partnera Srbije trebalo bi da bude Rusija (47,4%), potom EU (44,1%), dok SAD kao glavne partnere prepoznaje samo 14,5% građana.

 Da su izbori održani početkom 2011, najviše glasova bi osvojila Srpska napredna stranka (SNS) sa 31,1% opredeljenih birača. Na drugom mestu je Demokratska stranka (DS) za koju se opredelilo 29,7% ispitanika. Potom slede Socijalistička partija srbije (SPS) sa 9,1% i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) sa 8,8%. Za Liberalno demokratsku partiju (LDP) izjasnilo se 4,5% opredeljenih ispitanika, dok će probijanje cenzusa biti skoro nemogući zadatak za Demokratsku stranku Srbije (DSS) koju je podržalo 3,9%, PUPS (3,2%), SRS (2,8%), JS (2,1%) i NS (1,2%).

Istraživanje je pokazalo da predsednik Boris Tadić ima podršku javnog mnjenja od 19,4% za predsedničku funkciju, ali je čak 12,9% ispitanika mišljenja da bi Tadić trebalo i zvanično da preuzme premijersko mesto. Za Tomislava Nikolića kao predsednika izjasnilo se 17,1% građana, dok je 7,6% ispitanika izrazilo uverenje da bi Nikolić bio odgovarajući premijer ovakve države. Čak 75% ispitanika ne zna koga bi videlo na mestu premijera, što dosta precizno govori o raspoloživim ljudskim resursima. Zanimljivi je i podatak da Vojislava Koštunicu na mestu predsednika države „vidi“ celih 0,9% ispitanika.

Ocenama od 1 do 5, ispitanici su vrednovali „učinak“ pojedinačnih aktera srpskog političkog pozorišta. Vredniji i efikasniji od ostalih bio je, prema mišljenju uzorka od 6.401 ispitanika, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je „zaslužio“ srednju ocenu 3,05 (dobar). Slede: Tomislav Nikolić (3,02), Vuk Jeremić (2,8), Boris Tadić (2,69), Aleksandar Vučić (2,48), Dragan Šutanovac (2,44), Ivica Dačić (2,31), Dragan Marković Palma (2,1), Čedomir Jovanović (1,93), Rasim Ljajić (1,75), Milutin Mrkonjić (1,71), Mirko Cvetković (1,69), Božidar Đelić (1,43), Mlađan Dinkić (1,32), Velimir Ilić (1,21) i Vojislav Koštunica, takođe „nedovoljan“ sa ocenom 1,11.

Na osnovu odgovora koji obrađuju međusobne relacije dve najveće stranke u Srbiji (SNS i DS), stiče se utisak da eventualna koalicija ovih stranaka ne bi predstavljala razočarenje ni za simpatizere DS-a (52% podržava ovakvu koaliciju), ali ni za poklonike SNS-a (47% za postizbornu koaliciju).

Ispitanici agencije “Milion” identifikuju socijalno-ekonomske probleme kao ključnu kočnicu u napretku društva i ekonomije. Najviše ih brine nezaposlenost (stravičnih 55,6%), korupcija (17,1%), niski životni standard (11%), kriminal (6,2%) i Kosovo (3,7%). Koliko je aktuelna vlast traćila dragoceno vreme na “diplomatsku borbu za Kosovo”, najbolje govori podatak da 80,4% ispitanika smatra da je “Kosovo praktično nezavisno”. Čak 93,6% od onih koji Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu, misli da bi Srbija trebalo da prizna tu činjenicu.”

Ne zna se ko više zbunjuje i zabrinjava građane, da li stranački lideri svojim estradnim nastupima ili razna istraživanja koja je opet neko naručio, ali ono što je sigurno svaki građanin zna kako živi i sve će teže biti i njemu ali i onima koji će mu pokušavati i dalje da prodaju demagogiju. Što neko reče, građani su imali i imaju očekivanja.

Biće ipak da se polako zahuktava predizborna kampanja, pa bi možda bilo najbolje da naprave dvopartijski jer bi to bilo u interesu građana jer bi im olakšali glasanje, a građanin i njegov interes su u centru svake stranke.

 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikolic777 nikolic777 16:50 13.01.2011

mnogo pitanja

Ne zna se ko više zbunjuje i zabrinjava građane, da li stranački lideri svojim estradnim nastupima ili razna istraživanja koja je opet neko naručio, ali ono što je sigurno svaki građanin zna kako živi i sve će teže biti i njemu ali i onima koji će mu pokušavati i dalje da prodaju demagogiju. Što neko reče, građani su imali i imaju očekivanja.


bilo bi dobro da građani zaista postanu osetljivi na demagogiju i da je inteligentnije i brže prepoznaju...imam utisak da se partije trenutno dele oko jednog jedinog postulata - pro ili antievropska orijentacija. Sad, naravno, postoje razlike i to, čini mi se, izraženije u "pro bloku" - ko je tu zaista opredeljen jer veruje u nekakvu verziju evropske budućnosti, kome je to samo argument za nadmudrivanje i skupljanje neke količine glasova, ko je koliko daleko spreman da ide u suštinskim reformama zbog dobrobiti ovog društva, a ne samo zbog Evrope...
kad već pomenuh suštinske promene, opstajanje estradnog imidža koji "dobro pali" govori ponešto o tome
blekburn blekburn 17:04 13.01.2011

Ako ćemo pošteno ...

Višepartizam je SRBIJU definitivno uništio politički, ekonomski, društveno, moralno i karakterno.
Pogotovu je to evidentno posle petog oktobra, kada su u Srbijom vladale i po 20. stranaka, partija, udruženja i manjinskih zajednica.
I videli smo kako to izgleda, niko nije kriv za ništa, a sve je u državi otišlo do djavola, a mi punu deceniju ih slušamo kako nisu oni krivi za ništa, no oni pre njih i tako sve u krug...gde jure svoj rep pred naše oči.
E da bi se tome stalo na put, trebalo bi pod hitno promeniti izborni zakon, uvesti većinski sistem, ili prosto rečeno povećati cenzus na 10%.
Ko ne može da uzme na izborima 10 % birača, ja ne znam zašto bi mu iko davao vlast da vodi pola države kao što nam se to dešava već godinama.
Dvopartizam bi Srbiji mogao da donese mnoge koristi, a to je kako gore rekoh, tačno bi znali ko je zašta kriv, i brže bi evidentirali ko ne zna da vodi svoj resor ili celu državu.
Da je bolje da ženu poradjaju 18. babica, to bi se radilo, a znamo da se to kod nas radi samo u politici, i zato imalo kilavu državu, ekonomiju, privredu, institucije gde rade na hiljade kilavih Radovana...a sve to za posledicu ima naša zaostalost i ometenost u razvoju.
sotonskigmaz sotonskigmaz 11:48 17.01.2011

Re: Ako ćemo pošteno ...

Da, Americi je sa dve partije baš mnogo lepo...
vojislav948 vojislav948 17:28 13.01.2011

Srbija je u velikom problemu


Politička scena u Srbiji postaje izgleda sve upropašćenija

Mislim da je u Srbiji, za dobro građana Srbije, neophodno zaista izvršiti radikalne promene u svim porama života, jer ovako dalje ne ide. Izgubismo mnogo skupog vremena da natovarimo previše bremena i da verujemo prevarantima i šarlatanima svih boja i doživljavamo prevare, poniženja i razočarenja. Da li smo spremni da poverujemo da će nas isti oni koji su nam stvorili ovo beznađe dovesti u blagostanje. Gospodo probudimo se iz dugog i dubokog sna, što pre to bolje. Samo i isključivo neposredni izbori, onih dokazano najboljih koje poznajemo, bez obzira na stranačku, nacionalnu ili bilo koju pripadnost, mogu pokrenuti Srbiju iz ovog beznađa. Apelujem na sve građane da dobro razmisle o svemu i svojom pameću biraju najbolje.
nikolic777 nikolic777 19:06 13.01.2011

Re: Srbija je u velikom problemu

Izgubismo mnogo skupog vremena da natovarimo previše bremena i da verujemo prevarantima i šarlatanima svih boja i doživljavamo prevare, poniženja i razočarenja. Da li smo spremni da poverujemo da će nas isti oni koji su nam stvorili ovo beznađe dovesti u blagostanj


i šarlatanstvo i beznađe su evidentni, ali pitanje je postoji li politička grupacija, partija za koju se bezrezervno možete opredeliti danas?

da li je još uvek na snazi logika o "rasipanju glasova" ili ne?

promene su neophodne, ali je pravac barem u izbornom smislu - nejasan
vojislav948 vojislav948 19:41 13.01.2011

Re: Srbija je u velikom problemu


Bezrezervno danas ne bih podržao ni jednu stranku koja je danas na političkoj sceni Srbije. Zato se iskreno zalažem za promene izbornog sistema, ali ne kozmetičke i ne od strane onih koji su Srbiju doveli u ovu mat poziciju. Promene moraju biti suštinske sa povećanjem cenzusa iznad 10%, zatim promenu kojom će građani neposredno birati dokazane i sposobne, a nekompromitovane ličnosti iz njihove sredine. Mi moramo imati parlament do 100 poslanika koji će glasati svojim razumom, a ne pod dirigentskom palicom svojih lidera. Sve više sam ubeđen da je 5. oktobar bio velika prevara i veliki promašaj koji je omogućio talogu da ispliva na površinu. Sve je ostalo isto samo njega nema. Provetravanja i čišćenja uopšte nije bilo.
nikolic777 nikolic777 19:57 13.01.2011

Re: Srbija je u velikom problemu

Mi moramo imati parlament do 100 poslanika koji će glasati svojim razumom, a ne pod dirigentskom palicom svojih lidera.


podržavam, ali mislim da će nam trebati mnogo da dobacimo dotle, jer, ne zaboravite, to je pitanje mentaliteta, emancipacije i naše i njihove, i spremnosti na promene, ali suštinske...pogledajte samo na šta taj parlament liči, to je ispod nivoa vašarskih skečeva
vojislav948 vojislav948 09:16 14.01.2011

Re: Srbija je u velikom problemu


to je pitanje mentaliteta, emancipacije i naše i njihove

Potpuno ste u pravu problem je toliko kompleksan kada ga povežete sa mentalitetom i nas i njih, zaista je teško predvidivo na koji način i kada će doći do tih zaista neophodnih suštinskih promena. Da li zaista mi do svih rešenja moramo doći silom, a ne razumom i dijalogom. Politička elita je do sada sva rešenja donosila u ime građana ali za sebe lično. Svedoci smo bezakonja i megalomanske pohlepe stranaka i njihovih podanika, što ima za Srbiju i njene građane razorne posledice poput cunamija. Oduvek sam se zalagao za donošenje pravno valjanih i za građane pravednih zakona, nezavisnost svih institucija državei potpuno izbacivanje stranaka iz svih struktura društva, koje treba prepustiti sposobnim i poštenim profesionalcima i znalcima svog poziva. Imamo resurse koje malo ko ima i ljudske i prirodne. Sve je u našim glavama, mentalitetu i potrebi menjanja..
automatic automatic 18:00 13.01.2011

Agencija

Agencija za istraživanje javnog mnjenja „Milion“,kaže da je “za razliku od poluamaterskih agencija koje rezultate prilagođavaju potrebama naručioca”, sprovela je anketu na značajnom uzorku od 6.401 ispitanika, u periodu od 20 decembra 2010. do 11. januara 2011, u 160 opština u Srbiji.

Svaka čast toj agenciji, kakvu logistiku i obradu ima. Uspeli su da unesu upitnike iz 160 opština u Srbiji, 6401 anketu ispitanika i da ih obrade, zadaju upite, prokomentarišu rezultate i dostave na uvid javnosti u roku od 24 sata, tj. 12. januara.
Respect za takvu agenciju, zaista profesionalno
Jukie Jukie 20:00 13.01.2011

Re: Agencija

automatic
Agencija za istraživanje javnog mnjenja „Milion“,kaže da je “za razliku od poluamaterskih agencija koje rezultate prilagođavaju potrebama naručioca”, sprovela je anketu na značajnom uzorku od 6.401 ispitanika, u periodu od 20 decembra 2010. do 11. januara 2011, u 160 opština u Srbiji.Svaka čast toj agenciji, kakvu logistiku i obradu ima. Uspeli su da unesu upitnike iz 160 opština u Srbiji, 6401 anketu ispitanika i da ih obrade, zadaju upite, prokomentarišu rezultate i dostave na uvid javnosti u roku od 24 sata, tj. 12. januara.Respect za takvu agenciju, zaista profesionalno

Pa dobro, verovatno su 11.1. imali jednu opštinu koja im je nedostajala, a sve ostalo je već bilo prebrojano. Tako smo mi svi po školama jednom čekali satima da neka velika opština prebroji poene na opštinskom takmičenju da bi se odredilo da li se spušta prag za prelazak na gradsko ili ne.
sotonskigmaz sotonskigmaz 11:52 17.01.2011

Re: Agencija

Hahahaha ne mogu da verujem da upoređuješ neko glupo takmičenje sa ogromnim istraživanjem javnog mnjenja.

Dr M Dr M 19:39 13.01.2011

Talenti i obožavaoci


Mi već živimo u dvopartijskom sistemu inverzne demokratije, to je ona u kojoj izabrana manjina vlada nevoljnom većinom. Siromašna većina bira, iz redova bogate manjine, one koji će da ih osiromaše još uspešnije.

Smatram da bi trebalo povećati cenzus na 7%, pa neka se potrude da lažu uverljivije.

Takođe, smatram da bi svaka partija, pre izbora, morala da obelodani spisak svog predloga za članove vlade, pa da unapred izbegnemo neke eksperte za vozanje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:37 13.01.2011

Re: Talenti i obožavaoci

Takođe, smatram da bi svaka partija, pre izbora, morala da obelodani spisak svog predloga za članove vlade, pa da unapred izbegnemo neke eksperte za vozanje.

i spisak poslanika
blekburn blekburn 22:28 13.01.2011

Re: Talenti i obožavaoci


Takođe, smatram da bi svaka partija, pre izbora, morala da obelodani spisak svog predloga za članove vlade, pa da unapred izbegnemo neke eksperte za vozanje.


Kad bi to uradili, neke stranke kao recimo DS, ne bi prošao cenzus.
Zamisite da nam obelodane na sledeće izbore da će opet ministar trgovine biti Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede Dragin, ministar nauke Djelić, ministar za prostorno planiranje Dulić, ministarka za nešto Jelena Trivan !? Mogu da se kladim da cenzus ne bi prošli čak ni oni.
Dr M Dr M 22:40 13.01.2011

Re: Talenti i obožavaoci

Mogu da se kladim da cenzus ne bi prošli čak ni oni.


Nema kladjenja kad je kvota 1:1..
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:56 13.01.2011

Re: Talenti i obožavaoci

i spisak poslanika

to nisu poslanici: nego delegati, dizači ruku, glasačka mašina... od 250 njih na prste obe ruke stali bi oni koji uživaju bilo kakav (lični, intelektualni, politički) autoritet - kada bi kriterijume malkice pooštrili pa pokušali da nabrojimo koliko njih uliva i poverenje (u smislu da ono što pričaju, i za šta se deklarativno zalažu zaista namervaju i da urade - znate ono: Evropska unija, evropske vrednosti... i tako to...) ... kladim se da možete i sami da završite ovu rečenicu...
vojislav948 vojislav948 13:18 14.01.2011

Re: Talenti i obožavaoci


to nisu poslanici: nego delegati, dizači ruku, glasačka mašina

Možda bi trebalo još dodati i spavači. Potpuno se slažem sa vama, možda ugao posmatranja ove problematike treba pomeriti sa njih na nas građane. Šta je to sa nama kada dopuštamo njima, da tolike godine nas vozaju, varaju i haraju, a mi sve to pasivno gledamo, svako u svojoj ljušturi i tako otuđeni i razjedinjeni, bojim se da ne možemo ništa promenuti. Tu je odgovor zbog čega političari poput kameleona, samo menjaju stranke,ali ćud im se ne menja. Sve stranke kod nas liče jedna na drugu, dobro su se uhlebile i pozicija i opozicija, sa izraženom tendencijom da se vlada doživotno.
jaksa scekic jaksa scekic 20:11 13.01.2011

A sto ja uopste da glasam

SPS na vlasti u Žitorađi iako nije osvojio nijedan mandat
ŽITORAĐA - Socijalistička partija Srbije (SPS) se posle nekoliko godina vratio u vlast Opštine Žitorađa iako na tamošnjim lokalnim izborima 2008. godine nije osvojila nijedan mandat.
Predsednik opštine Dobrivoje Mitić koji je u SPS prešao iz grupe građana "Da radimo i gradimo", rekao je da je od danas u toj opštini na vlasti nova vladajuća koalicija, u kojoj su i socijalisti, sa šest odbornika.
Socijalistima su prišla dva odbornika Nove Srbije, jedan odbornik Demokratske stranke Srbije i još trojica iz grupe građana "Da radimo i gradimo".
Pored SPS-a u vlasti u Žitorađi, rodnom mestu predsednika socijalista Ivice Dačića, učestvuju i novosnovani nezavisni klub i Srpska radikalna stranka koji imaju po sedam mesta u lokalnom parlamentu.
Novi Nezavisni odbornički klub u lokalnoj skupštini formiralo je šest odbornika Nove Srbije (NS) i jedan iz Demokratske stranke Srbije.
U opoziciji su sada Demokratska stranka sa devet i G17 plus sa dva odbornička mesta u Skupštini opštine Žitorađe.
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:39 13.01.2011

Re: A sto ja uopste da glasam

eto primer jednog modela kombinatorike, a posle se svi proglase da su jedna stranka i onda imamo dve partije -partiju na vlasti i partiju koja je opozicija. Posle se samo zamene, može i dogovorno.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:14 13.01.2011

Teorija i praksa

Toma i Jelena (no further qualifiers used, since it might cause post deletion) "teoretisu" o politickom sistemu. Od dve osobe kao sto su Jelena i Toma, samo ocekujem "detaljan plan za ostvarenje dvopartijskog sistema, kao vrhunca demokratskog politickog sistema, za Srbiju do 2030".
Zajednicki, autorski rad ove vrste, ovih i ovakvih ljudi - ne bi bio iznenadjenje... isao bi rame-uz-rame uz autorske "radove" Mladjana i Borisa o "Krugmanovskoj ekonomskoj politici za Srbiju" ili "politiku efikasne demoralizacije i ekspatrijacije talenata u cilju stvaranja Srbije kao lidera u Nauci i tehnici".

OK - znam, lako je biti cinik u Srbiji. I necu vise.

Zarad uzaludne korisnosti - probacu da dam moje iskreno, koliko god je moguce precizno i tacno, misljenje o politickom sistemu u Srbiji danas:

(sve potonje uzeti sa prefiksom "po misljenju caneta srbljanovica, koji zadrzava pravo da bude potpuno u krivu"

U Srbiji danas nema dvo-partijskog, vishe partijskog, ili partijskog sistema.
Partija(e) bi trebalo da stoje ispred programa, planova, strategija i vizija razvoja politickog, ekonomskog i socijalnog sistema. Ako pazljivo procitamo i slusamo ono sto "partije" publikuju u javnosti pod ovim nazivima - videcemo da se radi o nekoliko zbrda-zdola sklepanih parola i nesuvislih pokusaja da se na-brzu-ruku udvore glasackom telu, i stvore iluziju da zaista jesu ono sto nisu niti mogu da budu, i da razumeju misiju politickog liderstva.
Dakle u Srbiji je "na snazi" ne-partijski sistem i, vaznije, ne-politicki sistem. Sistem haoticnog oportunizma, nasilja, (na obe strane - onih koji glasaju i onih koji bi da se za njih glasa) i sistem dramaticno snizenih ocekivanja i standarda u svim aspektima zivota.
Citava gomila "Toma" i "Jelena" povezanih interesnim, pre nego idejnim ili ideoloskim vezama, verovatno i samih potpuno (i jos uvek) zbunjenih cinjenicom da neko, negde moze njih da konsultuje o ozbiljnim stvarima kao sto su politicki sistem, upravljanje drzavom and such.
Oni (i slicni) su produkt i uzrok degradacije i destrukcije intelektualnog, politickog, i kulturnog prostora Srbije.
Sve zajedno - jedna otuzna "Srpska muckalica" oportunizma, kriminala, pretvaranja i mimikrije, zacinjena nasiljem i propadanjem. Uz atraktivne "numere" o "dvo-x-partijskom sistemu", "demokratiji", isl... sa dosta golotinje, prostakluka i svakojakog entertainmenta.

Kabare, Kabare.

Milan Karagaća Milan Karagaća 20:45 13.01.2011

Re: Teorija i praksa

To je lepo zapazio dr. Jovo Komšić:
"Očigledan primer programske konvergencije, uključujući i eklektiku, krađu ideja i konfuziju, nalazimo u pokušajima svih naših stranaka da, posredstvom implementacije socijaldemokratskih ideja u svoje programe, produktivno komuniciraju sa masovnim frustracijama zbog dugotrajne ekonomske krize i siromaštva.
Takođe, još nestabilnu partijsku identifikaciju i neizvesnu sudbinu ne malog broja partijskih preduzeća prate i grčevita nastojanja da se opstane na parlamentarnoj sceni, bilo promenama programa, bilo napuštanjem starih i osnivanjem novih partija, sa očekujućom relevantnom rezonancom u biračkom telu."
dragan7557 dragan7557 13:00 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

Milan Karagaća
To je lepo zapazio dr. Jovo Komšić:
"Očigledan primer programske konvergencije, uključujući i eklektiku, krađu ideja i konfuziju, nalazimo u pokušajima svih naših stranaka da, posredstvom implementacije socijaldemokratskih ideja u svoje programe, produktivno komuniciraju sa masovnim frustracijama zbog dugotrajne ekonomske krize i siromaštva.
Takođe, još nestabilnu partijsku identifikaciju i neizvesnu sudbinu ne malog broja partijskih preduzeća prate i grčevita nastojanja da se opstane na parlamentarnoj sceni, bilo promenama programa, bilo napuštanjem starih i osnivanjem novih partija, sa očekujućom relevantnom rezonancom u biračkom telu."

Prijatelju,

mada vise ne pisem na ovom blogu, ipak smatram da povodom ovoga a u kontekstu desavanja kojima sam vec vise od dva meseca prisutan treba nesto reci.

Nalazim se vec oko tri meseca u Tunisu (drzavi koju izuzetno dobro poznajem kao i celu Severnu Afriku) i svedok sam dogadjaja koji se ovde desavaju.

Posle cutanja skoro od osnivanja same drzave svedok sam dogadjaja da narod i sam (bez vidljive organizacije na celu) moze da krene na pomahnitalu kleptokratiju koja izgubi smisao za realnost i uobrazi da joj je svaka pljacka dozvoljena i da iznad nje ne postoji neko ko moze da je spreci u njenoj alavosti za materijalnim dobrima.

Siromastvo i nezaposlenost kreiraju prvo stanje beznadja (osobito kod mladih i dobro obrazovanih) koje se vrlo lako pretvara u bujicu krvavih sukoba a koju vise ni jedna politicka partija (ukljucujuci i vladajucu kleptokratiju) nije u stanju da spreci nikakvim sredstvima, pa cak ni izvodjenjem tenkova na ulicu, ubijanjem demonstranata i sl.

Bez obzira kakva politicka prestrojavanja "politicari"u zamajavanju naroda izmisljaju, jedno je sigurno, sve ima svoje granice pa i strpljenje samog naroda, i onda se trazi i nalazi krivac.

Da celo jedno drustvo placa "greske"kleptokratske nesposobnosti da zivi ali i da dozvoli da narod zivi u dignitetu uvek se zavrsava rasciscavanjem racuna i velikim promenama cq. reformama na bolje, a ne nastavljanjem obecanja o boljem zivotu.

Da Srbiju ceka isto sto se ovde sada desava u to svakako ne sumnjam.

veliki pozdrav

cerski
sentinel26 sentinel26 13:21 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

dragan7557
Milan Karagaća
To je lepo zapazio dr. Jovo Komšić:
"Očigledan primer programske konvergencije, uključujući i eklektiku, krađu ideja i konfuziju, nalazimo u pokušajima svih naših stranaka da, posredstvom implementacije socijaldemokratskih ideja u svoje programe, produktivno komuniciraju sa masovnim frustracijama zbog dugotrajne ekonomske krize i siromaštva.
Takođe, još nestabilnu partijsku identifikaciju i neizvesnu sudbinu ne malog broja partijskih preduzeća prate i grčevita nastojanja da se opstane na parlamentarnoj sceni, bilo promenama programa, bilo napuštanjem starih i osnivanjem novih partija, sa očekujućom relevantnom rezonancom u biračkom telu."

Prijatelju,
mada vise ne pisem na ovom blogu, ipak smatram da povodom ovoga a u kontekstu desavanja kojima sam vec vise od dva meseca prisutan treba nesto reci.

Nalazim se vec oko tri meseca u Tunisu (drzavi koju izuzetno dobro poznajem kao i celu Severnu Afriku) i svedok sam dogadjaja koji se ovde desavaju.

Posle cutanja skoro od osnivanja same drzave svedok sam dogadjaja da narod i sam (bez vidljive organizacije na celu) moze da krene na pomahnitalu kleptokratiju koja izgubi smisao za realnost i uobrazi da joj je svaka pljacka dozvoljena i da iznad nje ne postoji neko ko moze da je spreci u njenoj alavosti za materijalnim dobrima.

Siromastvo i nezaposlenost kreiraju prvo stanje beznadja (osobito kod mladih i dobro obrazovanih) koje se vrlo lako pretvara u bujicu krvavih sukoba a koju vise ni jedna politicka partija (ukljucujuci i vladajucu kleptokratiju) nije u stanju da spreci nikakvim sredstvima, pa cak ni izvodjenjem tenkova na ulicu, ubijanjem demonstranata i sl.

Bez obzira kakva politicka prestrojavanja "politicari"u zamajavanju naroda izmisljaju, jedno je sigurno, sve ima svoje granice pa i strpljenje samog naroda, i onda se trazi i nalazi krivac.
Da celo jedno drustvo placa "greske"kleptokratske nesposobnosti da zivi ali i da dozvoli da narod zivi u dignitetu uvek se zavrsava rasciscavanjem racuna i velikim promenama cq. reformama na bolje, a ne nastavljanjem obecanja o boljem zivotu.
Da Srbiju ceka isto sto se ovde sada desava u to svakako ne sumnjam.
veliki pozdrav
cerski

Dragane, prijatelju, jutros sam prije ovoga tvoga komentara saznao da si zdravo i dobro, inače sam gledao snimke iz Tunisa svaki dan ne bi li te "viđeo".
Spremao sam se da te zovem da bježiš odatle.

Za tvoje poređenje kleptokratije iz Tunisa sa ovom u Srbiji si u pravu, po intenzitetu i sveobuhvatnosti su slične.
Tu se slažem s tobom.
Međutim, za reakciju građana ćemo još viđeti.

Napiši jednu seriju tekstova o događajima u Tunisu i Sjevernoj Africi, nije blog B-92 jedini đe se može pisati, velika je Evropa.

Drago mi je što si odlučio da se javiš komentarom kod Milana, istina hadžiharahlapići i hadžiharahlapićke ne dolaze na njegove blogove, ali svejedno i da dođu, tu smo, đe jesmo, zdravo i dobro (najvažnije).

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:15 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

Prijatelju,

mada vise ne pisem na ovom blogu, ipak smatram da povodom ovoga a u kontekstu desavanja kojima sam vec vise od dva meseca prisutan treba nesto reci.


Hvala puno prijatelju i veliki pozdrav.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:17 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

Drago mi je što si odlučio da se javiš komentarom kod Milana

i meni je drago,a drago mi je da si se i ti javio.
U pravu si, videćemo šta će i kako će biti.
dragan7557 dragan7557 20:35 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

U pravu si, videćemo šta će i kako će biti.

Ja to prijatelju vidim uzivo.

Pokusaj evakuacije nemackih turista (u koje i ja spadam) danas nije uspeo.

Englezi su tokom dana evakuisali svojih 2.000 turista, dok nemackih ima izmedju
7.000_10.000

Belgijanci i holandjani su svoje turiste izvukli jos juce.

Zasto je nemacki ministar inostranih poslova oklevao nije poznato.

Danas se situacija dramaticno pogorsavala iz minuta u minut a u gradu Tunisu je bili preko 1.000.000 protestanata.

Vazdusni prostor nad ovom drzavom je zatvore.

Prema nekim izvestajima koje sa cuo telefonom od prijatelja iz Srbije Zine Abidine ben Ali je ponudio dvopartijski sistem.
OVO JE NETACNO, ali je svakako u duhu dogadjaja o kojima se na ovom blogu pise.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:27 14.01.2011

Re: Teorija i praksa

Prema nekim izvestajima koje sa cuo telefonom od prijatelja iz Srbije Zine Abidine ben Ali je ponudio dvopartijski sistem.

kako vesti saopstavaju isti je raspustio vladu i napustio zemlju, uvedeno vanredno stanje,raspisao vanredne izbore a privremeno vlast preuzeo predsednik raspuštene vlade.
Želim ti da se izvučeš živ i zdrav,a ako bas dođeš u nezgodnu situaciju ipak ti pomeni Jugoslaviju, znaš ono u smislu Tito, nesvrstani. Izvini na ovo malo šale u svoj muci.
freeconstantinople freeconstantinople 20:22 13.01.2011

sistem koji teži dvopartijskom

1)Direktan izbor poslanika po poslaničkim okruzima a ne listama./stranka ga nemože opozvat
2) Možda čak i direktan izbor ppremijera koji sastavlja vladu.
3) direktni izbori državnih tužilaca i šefova gradskih MUPova
4)Ograničit broj ministarstava
O svim međunarodnim integracijama (NATO,EU) odlučivat referendumom.
antioksidant antioksidant 21:36 13.01.2011

Re: sistem koji teži dvopartijskom

Možda čak i direktan izbor ppremijera koji sastavlja vladu.

pa mi smo i sad direktno izabrali onog ko je sastavio vladu
freeconstantinople freeconstantinople 22:23 13.01.2011

Re: sistem koji teži dvopartijskom

pa mi smo i sad direktno izabrali onog ko je sastavio vladu

pa to mu je "jedina dobra stvar" samo je deda mraz višak.
nama treba US ili engleski sistem i to je to
Sepulturero Sepulturero 20:52 13.01.2011

Излазност

На следеће изборе вероватно неће да изађе више од 30% бирача. Тако да ове, ионако наручене, анкете немају никаквог смисла. А ни ти и такви избори.
expolicajac expolicajac 21:07 13.01.2011

Šta će nam agencija

Agencije koje ispituje javno mnjenje mogu biti objektivne ili da rade po direktivi ali stanje u Srbiji je jasno. Postoji elita koja može da se podeli u dve ili dve stotine stranaka ali ima jedinstven cilj, da po svaku cenu zadrži svoj elitizam. Oni pod elitizmom podrazumevaju pre svega elitnu otimačinu novca i tu je kraj toga što možemo očekivati.
Preraspodela društveno stvorene vrednosti, ako se išta i stvara, vrši se u uskom krugu elitnih otimača koji ne koriste nož i pištolj, već setove zakona i uredbi. To stanje će potrajati, a farsa oko broja narodnih poslanika i izmena izbornog zakona samo su krešendo prikrivanja pravih namera naše elite.

Pripadnici elite su ubeđeni da će trajati do kraja svog života. Počeli su spominju onu sekvencu iz "Indeksovor radio pozorišta" " A otvoranje naše arhive je za 50 godina, pa vi svratite mi če mo da budemo još uvek tu".

Arogancija i prepotencija postaje njihov stil. Taj set pitanja u anketama ne postoji.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:51 13.01.2011

A u čemu se oni slažu

djape_djape_djape djape_djape_djape 09:39 14.01.2011

Okupatorska vlast i kvislinška opozicija

Naslovom bi definisao sadašnje stanje u Srbiji.
Ništa nije bolje ni u politikantskom životu, pošto mi nemamo političare, već politikante, tako da ni nismo političko društvo.
Ta priča levo, desno, centar, odavno ne postoji. Ko mi uspe objasniti suštinske razlike u praktičnom političkom delovanju između recimo konzervativaca i laburista, ili demokrata i republikanaca, svaka mu čast.
Danas u vreme političke globalizacije, kako bi je ja lično definisao kao globalni fašizam, politički programi ne postoje, niti su bitni. Bitno je samo dočepati se vlasti zarad sticanja materijalne koristi za sebe, partiju i lobiste koji stoje iza iste. To je odlika svih političkih elita, a u jadnom i čemernom društvu poput našeg je samo ogoljeno do gađenja. Osnovne poluge kojim se izlazi na izbore su telekrani (pardon, TV), sa kojih se raznorazne spodobe tobože svađaju i bore za naša prava (posle se zajedno klade na cifre sa piplmetra), 'jeziutski' komentatori i 'eksperti' političkih rubrika, koji su sami zaluđeni, plaćeni, ili šta god za to što škrabaju, razne NVO, koje su filijale partija, država, lobista...itd...mulj i talog ljudskog dostojanstva i morala. I da vrlo bitan momenat u Srbiji, a to je od početka višestranačja, da se na izbore izlazi da se glasa PROTIV nekoga, a ne za nekoga. To je potpuna fascinacija. Ja na izbore ne izlazim jer nemam da glasam za koga, a moju supruga izlazi na izbore da bi glasala protiv radikala. I kad je posle godinu dana pitam, pa što si ljutiš na vlast, kad već godinama glasaš za njih, ona kaže, citiram: "Ne glasam ja za njih, već protiv radikala!". To je nivo odlučivanja 70% od izašlih na izbore u Srbiji!
Dualizam političkih partija za koje se zalažu okupatori i kvislinzi u Srbiji, potiče od toga da je pljačkama opustošeno manje više sve, i da je sve teže namiriti saučesnike (koji se od milošte zovu koalicioni partneri), a da pri tome ostane dovoljno i za sopstvenu infrastrukturu. Sve drugo su dimne bombe. Ko u Srbiji izađe na izbore i glasa za bilo koju političku opciju, ponavljam BILO KOJU, stavio je svoj novčanik u džep lopovima!
Zato, jedna, dve, tri ili pet kriminalnih organizacija potpuno je svejedno.
sentinel26 sentinel26 10:38 14.01.2011

Nametnuta lažna dilema

Prijatelju,
ja mislim da se građanima podmeće lažna dilema - "dvopartizam ili višepartizam" a što je još gore od te rasprave neće biti nikakve koristi.

Neće u Srbiji biti dvopartizma ni za 100 godina, dok imamo višetajkunizam i ratne profitere na vlasti.

Dvije političke partije žele da uvedu politički monopolizam ne da poboljšaju politički sistem, već da bi očuvale sopstvene pozicije.

Jedan drugi monopolizam je do te mjere razvijen i usavršen da čak i u oblasti marketinga imamo dirigovani monopol.
Taj monopolizam je spojen pupčanom vrpcom sa političkim partijama i primjećujemo da se više ni jedna politička stranka ne opire njegovoj instalaciji.

Najnoviji dokaz očuvanja takvog sistema po svaku cijenu jeste i pošljednji slučaj očuvanja monopola jedne firme uz flagrantno kršenje Trgovinskog sporazuma i SSP.
Sve vladajuće partije su bile veoma složne u ovom kršenju Sporazuma a usta su im puna Evrope..

Prava ozbiljna tema za raspravu je flagrantno urušavanje ustavnog sistema zemlje, đe je vladajuća koalicija, da bi prikrila sopstvene skandale, zakonom oduzela nadležnost Ustavnonm sudu definisanu Ustavom zemlje i dodijelila je nižem organu.

Drugi težak udar na pravni poredak je ujdurma jednog ministra da se jedno bezakonje legalizuje besplatno (bez ikakvih sankcija) čime se građani zemlje otvoreno pozivaju na masovno kršenje propisa.

Priča o tome kako DS i SNS nijesu i ne mogu biti "zajedno" je takođe lažna.
Te dvije stranke, od kojih je prva u propadanju a druga još nije pronašla svoju poziciju, već duže vrijeme veoma dobro sarađuju u koaliciji u Prijepolju i Novom Pazaru.
U oba ta grada, DS je bila u koaliciji i sa Šešeljevom SRS.
Vlast je vlast i tu je najveća slast, pa makar i sa crnim đavolom.

Svim tim političkim partijama je zalaganje za Evropu rezervni položaj, kada njihovi promašaji postanu toliko očigledni, da mogu namučenom narodu da zamazuju oči.

predatortz predatortz 11:12 14.01.2011

Dići cenzus

Cenzus od 10% , uz pozitivnu diskriminaciju koju bi imale manjine, pojednostavio bi prilike u zemlji. Ovako, imamo činjenicu da se udruže Kurta i Murta i sa Badžom,Bidžom i Bulidžom pređu cenzus i ucenjuju i krčme kao da im je ćaćevina.
blind.willie blind.willie 14:48 14.01.2011

a kad dodju izbori ...

moj listic ce biti nevazeci. nemam za koga da glasam.
tuzno.

oj srbijo medju balvanima
sto ti dno na vrhu stoji...
dolybell92 dolybell92 19:58 14.01.2011

Kakav hotel !

Hotel bez ijedne zvezdice.
Sobe bez prozora i zapuštene.
Previše nestručnog osoblja.
Restoran nema dve iste stolice.
Na ponuđenom meniju nema jela koje bih mogla da odaberem,
te po svoj prilici mora da menjam Hotelski smeštaj ako
mislim da ne gladujem, toliko dugo se ne može izdržati.
Odoh da tražim drugi hotel.


manituu manituu 15:49 16.01.2011

Dragi gosn` Milane

nama fali jedan sudija Baltazar Garson..
de je vise takvih, i po svetu, ne bi se ovakve gluposti uopste pojavljivale po forumima..nego bi vecina politicara, kako nasih, tako i inostranih, bila u zatvoru, a dosli bi novi ljudi, koji bi, pod pretnjom damaklovog maca nad glavom, posteno radili svoj posao.
naravno, bas zbog te stalne pretnje, i nelagode u koja moze da im remeti dusevni mir, bila bi im data veca plata, od obicnog gradjanina, tako da bi od toga mogli lepo da zive. ali na kradju bi morali da zaborave, jer bi ih to onda odvelo na minimum 15 godina teske robije..
znaci, resenje u svemu je NEZAVISNO I POSTENO sudstvo, a kako su i sudije ljudi, to je onda tesko ostvarivo, bar za sada, u ovakvom svetu..
Ili da kloniramo postovanog spanskog sudiju Galtazara Garsona, koji je imao muda da uhapsi jednog pinocea, i da kaze da ce uhapsiti Entonija Blera ,ukoliko stupi na tle Spanije, pod optuzbom za ratne zlocine, isto kao i Bila Klintona...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana