Društvo| Ljudska prava

Čekali smo deset godina, koliko još treba da čekamo?

Predrag Azdejković RSS / 13.01.2011. u 14:38

udajes-svoga-sina.12532.jpgJedna od tema koja je zaokupirala medije ove nedelje jeste inicijativa Gej lezbejskog info centra da se promeni član 62. Ustava Srbije koji definiše brak samo kao uniju muškarca i žene. Srbija je jedna od retkih država u Evropi koja ima ovu definiciju u Ustavu, koja u stvari zabranjuje istopolne brakove. Bez promene Ustava nemoguće je promeniti Porodični zakon koji takođe definiše brak kao uniju muškarca i žene. To mu dođe dupla blokada gej brakova, koja je došla iz DSS kuhinje. U vreme donošenja Ustava u javnosti je figuriralo više predloga i verzija Ustava, a jedna od tih je bila verzija nevladinih organizacija, u kojoj definicija braka nije imala polnu odrednicu, što je pojedinima zapalo za oko, te je jedna od javnih rasprava posvećena gej brakovima. Na moju žalost, 2006. godine smo dobili Koštunicin Ustav, koji ima previše nedostataka i jako ih je teško izmeniti.

Pored toga što Porodični zakon zabranjuje gej brakove on i vanbračnu zajednicu definiše samo kao uniju muškarca i žene, što znači da istopolne zajednice, koje su stvarnost svuda u svetu te i u Srbiji, nisu uopšte prepoznate pred zakonom i istopolni partneri nemaju nikakva prava ni beneficije koje imaju partneri različitog pola.

Beogradski centar za ljudska prava je u avgustu 2005. godine podneo Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti člana 1 stava 1 Porodičnog zakona, po kome se vanbračnim zajednicama smatraju samo trajnije zajednice osoba različitog pola. Ovakva definicija vanbračne zajednice stavlja u značajno nepovoljniji položaj partnere istog pola u sličnim zajednicama, jer oni nemaju pristup mnogim pravima koja se garantuju vanbračnim partnerima, uključujući i prava na izdržavanje, zajedničku imovinu i zaštitu od nasilja u porodici. Time su partneri istog pola postali žrtve diskriminacije na osnovu pola, odnosno seksualne orijentacije. Ustavni sud Srbije još uvek nije raspravljao o ovom slučaju, iako je prošlo više od pet godina.

Takođe, ono što je važno, treba podsetiti i na daleku 2000. godinu, kada je u decembru te godine LesBiGay grupa Socijaldemokratske omladine u SDU, čiji sam koordinator bio, započela kampanju legalizacije gej brakova. Sve do marta 2001. godine, kada je kampanja nasilno prekinuta upadom skinheda u prostorije SDU, to je bila jedna od vodećih tema u srpskim medijima. Srpski političari su tada govorili kako je to nemoralno, kako nije vreme, kako imamo prečih problema. Deset godina nakon toga srpski političari pričaju istu priču, kako su gej brakovi nemoralni, kako nije vreme, kako imamo prečih problema. I onda se postavlja pitanje, a kada će pederi i lezbejke da stignu na red? Da li će to biti za deset, dvadeset, trideset godina ili nikad?

Sudeći po izjavama srpskih političara, plašim se će to biti nikad. Tako, potpredsednica Nove Srbije, Dubravka Filipovski smatra da u družavi imamo mnogo bitnije stvari koje treba da se urade, naročito povećanje nataliteta, Miloš Aligrudić iz DSS-a smatra kako bi to narušilo sistem vrednosti, njegov kolega Željko Tomić kaže da gej organizacije moraju da se uozbilje i da počnu da rade svoj posao(?!) i da je degutantno da pokušavamo da se ubacimo u Ustav usred katastrofalne ekonomske situacije. Jelena Trivan iz Demokratske stranke smatra da to pitanje zahteva ozbiljnu javnu debatu, a ne da na ovaj način svaka pojedinačna grupa traži izmene najvišeg pravnog akta i da postoji Zakon protiv diskriminacije koji uzima u obzir seksualnu orijentaciju. Naravno, Palma je priča za sebe. Branko Ružić iz SPS-a smatra da je srpsko društvo daleko od tog nivoa jer su ovi brakovi legalizovani samo u tri države EU (Belgija, Island, Holandija, Norveška, Portugal, Španija i Švedska). Njegov kolega i gej aktivista Boris Milićević smatra da imamo prečih problema i da prioritet treba da bude problem nasilja i diskriminacije nad svim manjinskim grupama, ne samo nad gej populacijom, a dok ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić smatra da gej zajednica mora da bude jedinstvena u zahteva da bi uopšte dobila gej brak.

A šta bi uopšte ova promena Ustava donela gej-lezbejskoj zajednici? Ništa konkretno, osim mogućnosti da se jednog lepo dana može promeniti Porodični zakon, a da to ne bude protivustavno. Iako mnogi za pojam braka vezuju romantiku, svadbe, venčanice, torte... brak je mnogo više od toga i ono što je u čitavoj priči najvažnije jesu prava i beneficije, kao što su regulisana zajednička imovina, pravo na nasleđivanje, zaštita od nasilja u porodici... sve pogodnosti koje heteroseksualni parovi u brak i u vanbračnim zajednicama imaju, a vreme je i da podele sa istopolnim parovima.

Gej lezbejski info centar je kao nastavak ove inicijative pokrenuo online peticiju i poziva sve koji žele da je potpišu:

http://www.ipetitions.com/petition/gejbrak/

 

Predrag Azdejković

Atačmenti



Komentari (164)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikolic777 nikolic777 14:46 13.01.2011

da krenemo...

Tako, potpredsednica Nove Srbije, Dubravka Filipovski smatra da u družavi imamo mnogo bitnije stvari koje treba da se urade, naročito povećanje nataliteta, Miloš Aligrudić iz DSS-a smatra kako bi to narušilo sistem vrednosti, njegov kolega Željko Tomić kaže da gej organizacije moraju da se uozbilje i da počnu da rade svoj posao(?!) i da je degutantno da pokušavamo da se ubacimo u Ustav usred katastrofalne ekonomske situacije. Jelena Trivan iz Demokratske stranke smatra da to pitanje zahteva ozbiljnu javnu debatu, a ne da na ovaj način svaka pojedinačna grupa traži izmene najvišeg pravnog akta i da postoji Zakon protiv diskriminacije koji uzima u obzir seksualnu orijentaciju. Naravno, Palma je priča za sebe. Branko Ružić iz SPS-a smatra da je srpsko društvo daleko od tog nivoa jer su ovi brakovi legalizovani samo u tri države EU (Belgija, Island, Holandija, Norveška, Portugal, Španija i Švedska). Njegov kolega i gej aktivista Boris Milićević smatra da imamo prečih problema


šta kaže Aleksandra Janković, nemoguće da je propustila temu...

Takođe, šta u Srbiji konkretno znači to "sad je pravo vreme za nešto ili sad nije"? Od koga to zavisi i ko stvara "klimu"
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:48 13.01.2011

Re: da krenemo...

Takođe, šta u Srbiji konkretno znači to "sad je pravo vreme za nešto ili sad nije"? Od koga to zavisi i ko stvara "klimu"


Ali taj argument je totalno debilan, jer ljudi već žive zajedno i njima je vreme... a država se pravi da ih ne vidi... ali oni su i dalje tu i ništa im nije regulisano.
nikolic777 nikolic777 14:50 13.01.2011

Re: da krenemo...


Ali taj argument je totalno debilan,



baš zato što je debilan najčešće i mašu njime
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:28 13.01.2011

Re: da krenemo...

Branko Ružić iz SPS-a smatra da je srpsko društvo daleko od tog nivoa jer su ovi brakovi legalizovani samo u tri države EU


jes da nisu u eu al evo, razmatraju ...

Iako je Ferhat Dinoša, ministar za ljudska i manjinska prava, nedavno izjavio kako u Crnoj Gori nema homoseksualaca, iznenada iz njegovog resora stiže informacija da će „ministarstvo u konzultaciji s Vladom i Ministarstvom pravde razmotriti mogućnosti reguliranja pravnog i socijalnog statusa istopolnih brakova“.

Informaciju je potvrdila pomoćnica ministra, Blanka Radošević-
Kazezoze Kazezoze 17:47 13.01.2011

Re: da krenemo...

Branko Ružić iz SPS-a smatra da je srpsko društvo daleko od tog nivoa jer su ovi brakovi legalizovani samo u tri države EU

pade mi na pamet jedna, malo neobična, priča koju sam nedavno čuo, a vezana je za donošenje tog zakona u belgiji. naime, u belgiji, kao i u holandiji, kada se donosi neki novi zakon, nakon što prođe demokratsku proceduru u skupštini mora da se overi kod kralja ili kraljice, koji stavljaju svoj potpis i tek onda taj zakon je važeći i može da se sprovodi. taj potpis je uglavnom formalnog karaktera jer se još nije desilo da belgijski kralj ili holandska kraljica poništi neki zakon, osim u jednom slučaju.
e, to se dogodilo baš kod donošenja zakona o legalizaciji gay brakova u belgiji.
naime, belgijski kralj je konzervativni katolik i nikako se nije slagao da taj zakon, koji je već donešen u skupštini, prođe. jednostavno nije želio da stavi svoj potpis. bio je to pravi problem, jer je zakon već demokratski odobren u skupštini. nešto se moralo poduzeti...i belgijanci su ga rešili na tipično belgijski način. odlučeno je da se kralj povuče sa svog položaja dok se zakon ne legalizuje, pa da se posle ponovo vrati na tron. tako je i učinjeno, kralj je uzeo kraći odmor u svom kraljevovanju, da bi se, nakon što je zakon donesen, ponovo vratio na tron, kao da se ništa nije desilo:)))
eto, tako to rade belgijanci
buba_truba buba_truba 18:01 13.01.2011

Re: da krenemo...

Kazezoze
kada se donosi neki novi zakon, nakon što prođe demokratsku proceduru u skupštini mora da se overi kod kralja ili kraljice, koji stavljaju svoj potpis i tek onda taj zakon je važeći i može da se sprovodi.

A onda:
odlučeno je da se kralj povuče sa svog položaja dok se zakon ne legalizuje

A kako je uopšte legalizovan bez potpisa?! Kao, prošlo je jer u tom periodu nisu imali kralja, povukao se?

Hm, izgleda da se ni Belgijanci ne drže zakona ko pijan plota.
Kazezoze Kazezoze 18:09 13.01.2011

Re: da krenemo...

A kako je uopšte legalizovan bez potpisa?! Kao, prošlo je jer u tom periodu nisu imali kralja, povukao se?

pa verovatno ima neko ko ga u tim prilikama zamenjuje (staatgeneral ili tako neki... nisam pitao)
buba_truba buba_truba 18:24 13.01.2011

Re: da krenemo...

Kazezoze
pa verovatno ima neko ko ga u tim prilikama zamenjuje (staatgeneral ili tako neki... nisam pitao)

Ako ga zamenjuje onda radi sve što bi i ovaj, pa i potpisuje zakone.
De se ti raspitaj o tom', sumLJivo je.

mikimedic mikimedic 09:46 14.01.2011

Re: da krenemo...

odlučeno je da se kralj povuče sa svog položaja dok se zakon ne legalizuje, pa da se posle ponovo vrati na tron.


eh, ucio od aleksandra...

angie01 angie01 14:57 13.01.2011

shto si sladak,

(samo uvuci malo stomachic-da se bolje vidi natpis:)!

evo od mene,

d133691 d133691 15:06 13.01.2011

+

'brak je mnogo više od toga i ono što je u čitavoj priči najvažnije jesu prava i beneficije, kao što su regulisana zajednička imovina, pravo na nasleđivanje, zaštita od nasilja u porodici...'

+ dozvola za posete u bolnicama u kriticnim situacijama
+ zdravstveno osiguranje
+ viza...



Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:25 13.01.2011

Re: +

+ dozvola za posete u bolnicama u kriticnim situacijama


ili odlučivanje o zdravstvenom tretmanu ako je partner u komi ili nesposoban da odlučuje

+ viza...


ovo može da bude problem... deportuju ti partnera, a ti ništa ne možeš da uradiš
ivankagrump ivankagrump 15:09 13.01.2011

Genijalci

Jelena Trivan iz Demokratske stranke smatra da to pitanje zahteva ozbiljnu javnu debatu, a ne da na ovaj način svaka pojedinačna grupa traži izmene najvišeg pravnog akta i da postoji Zakon protiv diskriminacije koji uzima u obzir seksualnu orijentaciju.


Drugim recima, zabranjena je svaka diskriminacija osim one koju drzava propisuje Ustavom Bilo bi smesno da nije tragicno.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:24 13.01.2011

Re: Genijalci

Drugim recima, zabranjena je svaka diskriminacija osim one koju drzava propisuje Ustavom


Tačno tako... Ima jedan član koji zabranjuje prisilni rad, a u sledećem piše da civilna služba nije prisilan rad... a boga mi je bila
sesili sesili 15:50 13.01.2011

Ali oni su i dalje tu

...napisa ti, a ništa im nije regulisano! Baš me interesuje šta bi regulisala promena bilo koja i bilo gde? Kod nas ništa nije regulisano, pa se ti Peđice ne sekiraj.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:03 13.01.2011

Re: Ali oni su i dalje tu

ne razumem tačno šta me pitaš i na šta ciljaš?
sesili sesili 20:39 13.01.2011

Re: Ali oni su i dalje tu

Izvini, naljutila se ja na sistem, a žurila, paaa ispade trapavo! Osnovna misao mi je bila da sve više mladih inače odlučuju da žive zajedno, bez "zvaničnog" braka. Zašto je onda gej-lezbejskoj populaciji važno da bude priznata njihova zajednica? Do sada su se voleli i bez toga. Tebe cenim, gledala sam te u jednoj emisiji, potpuno si divan momak. Neke stvari u mojim godinama, priznajem, ne kapiram baš na prvu loptu. Ali, jesam za sve slobode. Pozdravljam te.
Bili Piton Bili Piton 20:57 13.01.2011

Re: Ali oni su i dalje tu

sesili
Osnovna misao mi je bila da sve više mladih inače odlučuju da žive zajedno, bez "zvaničnog" braka. Zašto je onda gej-lezbejskoj populaciji važno da bude priznata njihova zajednica?


Pa vrlo prosto, i oni bi da mogu da biraju kao i svi ostali.
Jukie Jukie 21:22 13.01.2011

Re: Ali oni su i dalje tu

Bili Piton

sesiliOsnovna misao mi je bila da sve više mladih inače odlučuju da žive zajedno, bez "zvaničnog" braka. Zašto je onda gej-lezbejskoj populaciji važno da bude priznata njihova zajednica? Pa vrlo prosto, i oni bi da mogu da biraju kao i svi ostali.

Pa nisu svi mladi (ludi?)... Srbija je sve starija, u proseku (mislim da je prosek starosti žena na Vračaru 46 godina?), a ljudi preko 30 godina i inače pokazuju sklonost da budu venčani ako imaju s kim.
Bili Piton Bili Piton 21:26 13.01.2011

Re: Ali oni su i dalje tu

Jukie
(mislim da je prosek starosti žena na Vračaru 46 godina?)


Od stare koke najbolja supa
Taska Dana Taska Dana 16:23 13.01.2011

Cekanje na red

Od svega...mene najvise nervira to sto su gej ljudi van pravnog sistema po pitanju osnovnog ljudskog prava, onda me zapanji kad se kaze da nisu prioritet i da idu u cosak i cekaju. A onda kad pomislim da je taj cosak mnogo gore mesto nego obican cosak... onda me je stvarno uzasno sramota sto u redovima odgovornih ljudi za ovu zemlju sede ljudi koji na druge ljude, ljude gej populacije gledaju kao da oni nisu isto ljudi.
Ne samo Srbija...ali svaka zemlja koja ima diskriminacioni odnos prema ljudima drugacijim od sebe treba da se zamisli, plitko, ne cak ni duboko...hej rec je o ljudima , ljudi!!! ???

Pa ako u skustini mogu da sede balvani, cvecke i buzdovani zasto ne bi mogli gej ljudi da se zene i udaju?

Jel Filipovska stavila na crnu listu ljude koji ne mogu da imaju decu...jel im oduzela prava na brak...sto da se guraju u ovoj ekonomskoj krizi?? ista je logika , zar ne?
Neke zakone jednostavno treba staviti na snagu jer su logicni, humani i plemeniti ...doneti ih po difoltu...a ja ne znam sta je jednostavnije shvatiti nego da je svaki covek jednak pred zakonom!!!!

Halo ! Svi smo mi ljudi!
Zasto bi Palma imao pravo da se zeni a gej ne? Zasto Kostunica ima pravo da se zeni a gej ne?
Zasto kaludjeri imaju paravo na celibat kad bi mogli koje dete da naprave....








Exitus Letalis Exitus Letalis 16:34 13.01.2011

Re: Cekanje na red

Zasto bi Palma imao pravo da se zeni a gej ne?

ili velja nekoliko puta.

ne znam da li će se kažnjavati brakovi bez dece il će se dokazivati da ne mogu
da imaju decu il kako?

nedajbožedasenekoizjasnidaneželidete!!!

jeruovomblagostanjukakodanemašbaremtroje?!?!?!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 16:41 13.01.2011

Re: Cekanje na red

ne znam da li će se kažnjavati brakovi bez dece il će se dokazivati da ne mogu
da imaju decu il kako?


već se kažnjavaju... ne zakonski, ali te boga mi gledaju popreko i ogovaraju na sva zvona... smatraju te manje vrednim.
angie01 angie01 16:44 13.01.2011

Re: Cekanje na red

ne znam da li će se kažnjavati brakovi bez dece il će se dokazivati da ne mogu
da imaju decu il kako?


a oni shto maltretiraju zene i decu, koju su ipak dobili-pravi mushkarci, legalni!
freeconstantinople freeconstantinople 06:55 14.01.2011

Re: Cekanje na red

.a ja ne znam sta je jednostavnije shvatiti nego da je svaki covek jednak pred zakonom!!!!

pa treba svima država da dade iste aute, imaju istu platu ili svi da budu zaposleni.... možeš svakako jednakost da tumačiš
pa svi su jednaki pred zakonom i svi imaju pravo na brak
brak je zajednica muškarca i žene
svake druge zajednice/obitelji (jer obitavaju zajednio) mogu da funkcionišu pod drugim imenom i po pravilima koji se sami dogovore /ili država prihvati neki šablon
za one kojima je eto čudo da ni kod heteroseksualaca nisu u svemu izjedačeni u bračnimi vanbračnim zajednicama,
pa da su u svemu izjedačeni u pravima i obavezama ( mislim da je u ovome problem) čemu dva naziva za nešto što je potpuno isto .Hoćemo sva prava iz braka, a nećemo brak. Pa u čemu je problem.
Isto kao da odeš kod operatera mobilne telefonije i na osnovu "jednakosti" tražiš cjenu za iPhone kao što imaju oni sa ugovorom na dve godine , samo ti nećeš ugovor jel nećeš da se vežeš , ne voliš ograničenja i te malograđanske formalnosti
freeconstantinople freeconstantinople 06:57 14.01.2011

Re: Cekanje na red

Zasto bi Palma imao pravo da se zeni a gej ne?

pa valjda traži pravo da se MUŽI a ne ženi
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:34 13.01.2011

Gej-venčanja

I umetnici su počeli da delaju na planu gej-venčanja, pošto to postaje svi više IN širom sveta.

Tako je amerčka slikarka Ena Swansea napravila ovu lepu sliku: Gay Wedding, 2004


A evo jedne fotke iz - Škotske:


uz propratni tekst:
The UK Civil Partnership Act of 2005 allows same sex couples to register civil partnerships recognised by the State and grants them a package of legal rights and opportunities.

Gay Weddings in Scotland was formed to help same sex couples enter into civil partnerships in Scotland. There are no residency requirements, so this can take place without the need to be present in Scotland for more than a day....
AlexDunja AlexDunja 18:22 13.01.2011

podrška.

ja brak, općenito, smatram nepotrebnim,

ali izjednačavanje u pravima
istopolnih zajednica sa ovim hetero
smatram neophodnim.

edit:
i naravno da jeste vreme za to,
vreme je za to od kad postoje gej partnerstva
Bili Piton Bili Piton 18:39 13.01.2011

Re: podrška.

AlexDunja
ja brak, općenito, smatram nepotrebnim,

ali izjednačavanje u pravima
istopolnih zajednica sa ovim hetero
smatram neophodnim.

edit:
i naravno da jeste vreme za to,
vreme je za to od kad postoje gej partnerstva


Potpis
buba_truba buba_truba 18:54 13.01.2011

Re: podrška.

Bili Piton
Potpis

I moj.
apach92 apach92 19:10 13.01.2011

Re: podrška.

buba_truba
Bili Piton
Potpis

I moj.


i jos jedan!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:10 13.01.2011

Re: podrška.

i ja se slažem... brak je sranje, ali ću to govoriti tek kada ga dobijem
Dr M Dr M 20:05 13.01.2011

Re: podrška.

i ja se slažem... brak je sranje, ali ću to govoriti tek kada ga dobijem


Naravno, što Tebi da bude bolje nego meni..

Ja potpisao.
AlexDunja AlexDunja 21:24 13.01.2011

Re: podrška.



Naravno, što Tebi da bude bolje nego meni..


ni ne znaju šta traže, moj predsedniče
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:30 13.01.2011

Re: podrška.

AlexDunja
ja brak, općenito, smatram nepotrebnim,

ali izjednačavanje u pravima
istopolnih zajednica sa ovim hetero
smatram neophodnim.

edit:
i naravno da jeste vreme za to,
vreme je za to od kad postoje gej partnerstva



Potpis



I moj potpis da se stavi ovde!
antioksidant antioksidant 21:39 13.01.2011

Re: podrška.

brak je sranje,

ali dobar razvod uz alimentaciju moze biti ok
AlexDunja AlexDunja 22:04 13.01.2011

Re: podrška.

ali dobar razvod uz alimentaciju moze biti ok

samo ako si udata za političara
ili tajfuna.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 22:16 13.01.2011

Re: podrška.

samo ako si udata za političara
ili tajfuna.


Prva asocijacija mi je bila Milica ex Đilas
AlexDunja AlexDunja 23:10 13.01.2011

Re: podrška.

Prva asocijacija mi je bila Milica ex Đilas


to se ne važi, ona je i sama političar i tajfun.
predatortz predatortz 09:35 14.01.2011

Re: podrška.

ja brak, općenito, smatram nepotrebnim,



I Staljin je. Imao je zamisao da se deca rađaju u slobodnim seksualnim vezama. Da ih potom država uzima u internate i modelira prema svojim potrebama. Divota jedna!
AlexDunja AlexDunja 09:46 14.01.2011

Re: podrška.

I Staljin je. Imao je zamisao da se deca rađaju u slobodnim seksualnim vezama. Da ih potom država uzima u internate i modelira prema svojim potrebama. Divota jedna!


e vidiš, ja za razliku od tebe ( a i od staljina)
mislim da država treba manje da da se meša
u privatne stvari ljudi, već da im obezbedi
poštovanje njihovih prava.

da bi porodica funkcionisala
nije neophodno da ima potpisan i overen ugovor,

a jeste neophodno da ima poštovanje, uzajamno poverenje
i ljubav medju članovima
bubamarac bubamarac 10:16 14.01.2011

Re: podrška.

AlexDunja


Naravno, što Tebi da bude bolje nego meni..


ni ne znaju šta traže, moj predsedniče

Brak je period poslije zivota, a prije smrti.
predatortz predatortz 10:24 14.01.2011

Re: podrška.

e vidiš, ja za razliku od tebe ( a i od staljina)
mislim da država treba manje da da se meša
u privatne stvari ljudi, već da im obezbedi
poštovanje njihovih prava.


Kako da država poštuje ljudska prava, ako ih ne definiše?
Primera radi, možda i višestruki povratnik ,secikesa, misli da mu se država meša u privatne stvari i ne dozvoljava mu da radi ono što najbolje zna.
I da se razumemo, ja lično nemam nikakvih problema sa tim da se zakonski urede odnosi dve osobe koje žive u istopolnoj zajednici. Ali, sledeći korak je verovatno pravo na usvajanje dece. E, tu bih već bio protiv.
AlexDunja AlexDunja 10:34 14.01.2011

Re: podrška.

Kako da država poštuje ljudska prava, ako ih ne definiše?


naravno da treba da ih definiše.
secikesa krši zakon, pobogu,
i za to treba da bude kažnjen,
kako porediš te dve stvari?

I da se razumemo, ja lično nemam nikakvih problema sa tim da se zakonski urede odnosi dve osobe koje žive u istopolnoj zajednici.


i ja takodžer:))
i da imaju pravo na brak, ako ga žele,
baš kao i hetero parovi,
i da imaju ili usvajaju decu, baš kao i hetero parovi

i sve isto kao i hetero parovi...

predatortz predatortz 10:45 14.01.2011

Re: podrška.

i ja takodžer:))
i da imaju pravo na brak, ako ga žele,
baš kao i hetero parovi,
i da imaju ili usvajaju decu, baš kao i hetero parovi

i sve isto kao i hetero parovi...


Pregovarač si, alal ti vera.
Potpisujem sve osim boldovanog

i da imaju ili usvajaju decu, baš kao i hetero parovi


To pravo bih rezervisao za porodice koje ne mogu da imaju decu. Takvih je, na žalost, jako mnogo.

veronika_kojen veronika_kojen 10:49 14.01.2011

Re: podrška.

predatortz

i da imaju ili usvajaju decu, baš kao i hetero parovi


To pravo bih rezervisao za porodice koje ne mogu da imaju decu. Takvih je, na žalost, jako mnogo.




A koliko je dece koja će ostati neusvojena? Malo?
predatortz predatortz 10:55 14.01.2011

Re: podrška.


A koliko je dece koja će ostati neusvojena? Malo?


Ne misliš li da bi decu zbunjivala činjenica da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu?
Verovatno zbog toga kruži predlog da se i otac i majka nazivaju zbirnim imenom 'jedan od roditelja'.
Ništa gluplje ni monstruoznije nisam čuo.
Da dočaram razmere te gluposti:
Uzmite najlepša dela svetske književnosti i reč majka zamenite predloženom glupom kovanicom. Šta ćete dobiti?
AlexDunja AlexDunja 11:00 14.01.2011

Re: podrška.

To pravo bih rezervisao za porodice koje ne mogu da imaju decu. Takvih je, na žalost, jako mnogo.


jeste, mnogo ih je, i na žalost, ne žele svi da usvoje decu.

nikako mi nije jasno koji problem imaš sa tim
da homo par koji ima uslova, želje i mogućnosti
da nekom detetu pruži normalan porodični život

bude u tome apriori onemogućen.
zašto?
veronika_kojen veronika_kojen 11:01 14.01.2011

Re: podrška.

predatortz

A koliko je dece koja će ostati neusvojena? Malo?


Ne misliš li da bi decu zbunjivala činjenica da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu?
Verovatno zbog toga kruži predlog da se i otac i majka nazivaju zbirnim imenom 'jedan od roditelja'.
Ništa gluplje ni monstruoznije nisam čuo.
Da dočaram razmere te gluposti:
Uzmite najlepša dela svetske književnosti i reč majka zamenite predloženom glupom kovanicom. Šta ćete dobiti?


Čekaj-ti ne bi dozvolio nekom decu iz estetskih razloga? Jer je reč roditelj ružnija od reč majka?
predatortz predatortz 11:04 14.01.2011

Re: podrška.

nikako mi nije jasno koji problem imaš sa tim
da homo par koji ima uslova, želje i mogućnosti
da nekom detetu pruži normalan porodični život

bude u tome apriori onemogućen.
zašto?



Zbog velike mogućnosti da deca budu zbunjena činjenicom da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu.

PS

Pošto zaoštravaš pregovore i pokušavaš da omekšaš moj, prilično liberalan, stav vreme je da i ja potegnem tešku artiljeriju.
Istopolni brak može uz uslov da se upriliči tradicionalna srpska svadba!
veronika_kojen veronika_kojen 11:15 14.01.2011

Re: podrška.

Istopolni brak može uz uslov da se upriliči tradicionalna srpska svadba!


Jel to znači polja posrnulih prasića, dve trećine gostiju koje nikad nisi video i opančići n jelečad mesto sakoa n cipela?

Deal.

predatortz predatortz 11:19 14.01.2011

Re: podrška.

veronika_kojen
Istopolni brak može uz uslov da se upriliči tradicionalna srpska svadba!


Jel to znači polja posrnulih prasića, dve trećine gostiju koje nikad nisi video i opančići n jelečad mesto sakoa n cipela?

Deal.



Glavnu stvar si preskočila. Rakija iz bureta zakopanog pre 40 godina ( kad se rodio mladoženja ) i bar šleper municije da se ( da se pomogne posrnuloj Zastavi , pucajmo domaće!).
AlexDunja AlexDunja 11:28 14.01.2011

Re: podrška.

Zbog velike mogućnosti da deca budu zbunjena činjenicom da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu.


ok, ja mislim da bi posle početne zbunjenosti,
ukapirali da ljudi istog pola mogu da se vole
i budu roditelji...a njima bih prepustila da se dogovore
kako će se medjusobno zvati..
imenom recimo.

a mislim da je za decu bolje da budu malo zbunjena
nego nezbrinuta.

ps.
ne zaoštravam pregovore, i nemam nameru da menjam tvoje
stavove, samo pitam i pokušavam da shvatim
tvoje razloge za diskriminaciju...

ja nikome ne bih uskratila pravo na
originalnu srpsku svadbu...pa ni gejevima
što bi oni bili bolji od nas ostalih:)
predatortz predatortz 11:31 14.01.2011

Re: podrška.

Čekaj-ti ne bi dozvolio nekom decu iz estetskih razloga? Jer je reč roditelj ružnija od reč majka?


Krivo me tumačiš. Osnovni razlog je što istopolni parovi nisu biološki onemogućeni da imaju decu. Može se uvesti u zakon i mogućnost 'surogat majke' za gejeve, banka sperme za lezbejke, pa em imaju decu, em imaju svoju decu. Nekom je priroda uskratila i tu mogućnost, a ljudi žele decu. Ovi prvi žele, a neće svoju. To je suština. Licemerno je reći hoću dete, mogu da ga imam a ne želim da budem oplođena/ da oplodim.
zilikaka zilikaka 11:32 14.01.2011

Re: podrška.

Brak je period poslije zivota, a prije smrti

Reče Nušić u Autobiografiji!
gospodin_ne gospodin_ne 11:33 14.01.2011

Re: podrška.

a mislim da je za decu bolje da budu malo zbunjena
nego nezbrinuta.


predatortz predatortz 11:37 14.01.2011

Re: podrška.


a mislim da je za decu bolje da budu malo zbunjena
nego nezbrinuta.


I ja mislim da pripadnici LGBT populacije iskoriste mogućnost koju im je priroda dala i dobiju svoju decu kad decu već toliko žele.

Oba mišljenja su legitimna. Preovladaće tvoje i to u bliskoj budućnosti. Jedan svet umire, drugi se rađa. Svet multinacionalnih kompanija u kome će davanjem raznih sloboda biti devalvirane mnoge vrednosti na koje smo se svikli.
zilikaka zilikaka 11:38 14.01.2011

Re: podrška.

A koliko je dece koja će ostati neusvojena? Malo?

Prema jutros saopštenim podacima, u Srbiji godišnje oko osamdesetoro dece stekne zakonske uslove, postaju podobni za usvajanje. Istovremeno, postoji oko šesto parova koji su proglašeni podobnim za usvojitelje.

Trudila sam se da što verodostojnije reprodukujem ono što sam čula, pa otuda takvi izrazi.
AlexDunja AlexDunja 11:48 14.01.2011

Re: podrška.

I ja mislim da pripadnici LGBT populacije iskoriste mogućnost koju im je priroda dala i dobiju svoju decu kad decu već toliko žele.


i to, svakako.

a šta misliš o hetero parovima,
koji pored svoje dece, dakle očigledne mogućnosti
da imaju svoju decu, ipak odluče da usvoje
još neko nesrećno dete koje nema svoju porodicu?
predatortz predatortz 11:52 14.01.2011

Re: podrška.

a šta misliš o hetero parovima,
koji pored svoje dece, dakle očigledne mogućnosti
da imaju svoju decu, ipak odluče da usvoje
još neko nesrećno dete koje nema svoju porodicu?


Poštujem njihov izbor, ali bih opet dao prednost osobama koje su onemogućene da imaju potomstvo.
Neko reče 80 toro dece godišnje u Srbiji biva proglašeno 'podobnim' za usvajanje, 600 parova takođe dobije tu ocenu.
Kome bi ti dala dete? Nekome ko ima, ili nekome ko ne može da ima?
Nekome ko može da ima a neće, ili...
AlexDunja AlexDunja 11:59 14.01.2011

Re: podrška.

Kome bi ti dala dete? Nekome ko ima, ili nekome ko ne može da ima?
Nekome ko može da ima a neće, ili...


ne mogu da odgovorim konkretno,
jer bih ja takve odluke zasnivala na više parametara
nego što ti nudiš, ali razumem tvoj stav,
i on je logičan,

ono što sam ja htela da kažem je,
da ne bih nikome zakonski uskraćivala pravo
na usvajanje...

samo to. a ko bi dobio konkretno dete
na usvajanje je stvar ozbiljnih procena više ljudi.


predatortz predatortz 12:03 14.01.2011

Re: podrška.

samo to. a ko bi dobio konkretno dete
na usvajanje je stvar ozbiljnih procena više ljudi.


Da. Moj dobar prijatelj, ranjen u ratu, je na to pravo čekao 11 godina. On i žena su nebrojeno puta išli na procene. I jedno od pitanja je bilo da li su iscrpili sve mogućnosti da dobiju dete.
AlexDunja AlexDunja 12:08 14.01.2011

Re: podrška.

Da. Moj dobar prijatelj, ranjen u ratu, je na to pravo čekao 11 godina. On i žena su nebrojeno puta išli na procene. I jedno od pitanja je bilo da li su iscrpili sve mogućnosti da dobiju dete.


znam koliko su mučne te procedure.
i ja imam rodjaku koja je prošla kroz to.

i to posle dugogodišnjih, takodje veoma traumatičnih
pokušaja da dobije svoje dete.
mlekac mlekac 12:09 14.01.2011

Re: podrška.

predatortz
samo to. a ko bi dobio konkretno dete
na usvajanje je stvar ozbiljnih procena više ljudi.


Da. Moj dobar prijatelj, ranjen u ratu, je na to pravo čekao 11 godina. On i žena su nebrojeno puta išli na procene. I jedno od pitanja je bilo da li su iscrpili sve mogućnosti da dobiju dete.

A sta cemo, recimo, sa situacijom kad zele da usvoje dete koje je u srodstvu sa nekim od njih?

Ili makar da mu samo postanu staraoci?

Imaju li bar to pravo da, ako recimo, nekome od njih nastrada neko od blize rodbine, oni mogu da postanu zakonski staraoci bratancu/ci ili sestricu/cini?

Ili ce ima zakon uzeti kao minus to sto su gay i zive sa svojim partnerom i odluciti da je za to dete bolje da udje u sistem i zavrsi u domu ili kod nekog nepoznatog?

(Znas li da po nasem zakonu, ako su, recimo, dvoje vencani, cak i vise decenija, a zena, na primer, ima vanbracno dete - njen suprug ne moze da usvoji to dete bez da oni, kao par prodju kompletnu proceduru kao da usvaja neko tudje dete?

I nema nikakve veze sto je, recimo, on uz to dete od detinjeg najranijeg detinjstva, sto ga je gajio i vaspitavao i sto mu je otac po svemu osim bioloski.

Zakon ga smatra strancem.

Znaci, opcija je - ili visegodisnje preganjanje sa socijalnom sluzbom, ili laganje maticara. Slazu oboje da je on bioloski otac, i kraj price!)
predatortz predatortz 12:12 14.01.2011

Re: podrška.

i to posle dugogodišnjih, takodje veoma traumatičnih
pokušaja da dobije svoje dete.


Zbog takvih stvari dajem prednost onima koji ne mogu da imaju decu.
Pazi, ja mogu reći šta hoću. Ja imam decu. Mogu zastupati neku kosmičku pravdu, plivati niz struju ( ne ovu našu Balkansku ).
freeconstantinople freeconstantinople 12:13 14.01.2011

Re: podrška.

da nekom detetu pruži normalan porodični život

Normalan sa dve Tate.?
normalan podrazumijeva nešto što je statistički očekivano
mlekac mlekac 12:18 14.01.2011

Re: podrška.

freeconstantinople
da nekom detetu pruži normalan porodični život

Normalan sa dve Tate.?
normalan podrazumijeva nešto što je statistički očekivano

Carigrade, za dete je normalno ono na sta je naviklo.

Zvuci surovo, ali tako je.

Ako od starta ima dva tate, ili dve mame, ono ce to smatrati normalnim sve dok neko ne pocne da dize prasinu oko toga.

EDIT:
BTW, da li je jos neko ovde pratio ovu seriju - zanimljiv pogled na ovu temu:

AlexDunja AlexDunja 12:27 14.01.2011

Re: podrška.

Normalan sa dve Tate.?
normalan podrazumijeva nešto što je statistički očekivano


ako se tate medjusobno vole
i poštuju,
ako detetu pružaju ljubav, pažnju i toplinu,
ako mu obezbedjuju siguran dom
i normalan razvoj,
ničega tu nenormalnog nema, biliv ju mi.


nenormalan porodični život
je onaj sa nasiljem, zanemarivanjem,
zlostavljanjem. tako ja mislim.
antioksidant antioksidant 12:30 14.01.2011

Re: podrška.

normalan podrazumijeva nešto što je statistički očekivano

do pre neku deceniju to je podrazumevalo alkohol i batine

da probamo da "normalan porodični život" definišemo kao "porodični život pun ljubavi i razumevanja" a da pitanje pola roditelja ostavimo po strani
AlexDunja AlexDunja 12:33 14.01.2011

Re: podrška.

do pre neku deceniju to je podrazumevalo alkohol i batine


ne mislim ni da je sada mnogo drugačije.
mali_mozak mali_mozak 16:19 14.01.2011

Re: podrška.

I da se razumemo, ja lično nemam nikakvih problema sa tim da se zakonski urede odnosi dve osobe koje žive u istopolnoj zajednici. Ali, sledeći korak je verovatno pravo na usvajanje dece. E, tu bih već bio protiv.

Slazem se. A istopolna zajednica i ne mora da se zove brak, moze da se zove npr. karb.
Sama promjena definicije braka povlaci ostale promjene u zakonu.
A zbog dobrobiti djece, zestok sam protivnik usvajanja od strane homoseksualnih supruznika. Rjesavanjem jednog problema, namecu se drugi.
antioksidant antioksidant 16:21 14.01.2011

Re: podrška.

A zbog dobrobiti djece

:)
mali_mozak mali_mozak 16:28 14.01.2011

Re: podrška.

Ako od starta ima dva tate, ili dve mame, ono ce to smatrati normalnim sve dok neko ne pocne da dize prasinu oko toga.

A to bi se desilo ubrzo. Zamisli kroz kakav bi pakao prolazila ta djeca vec nakon prvog kontakta sa vrsnjacima npr. Sami homoseksualci znaju koliko im je prijatan zivot, kakva prava imaju i s kakvim se problemima nose u drustvu. Mnogi bi se problemi prenijeli na usvojenu djecu.
freeconstantinople freeconstantinople 16:46 14.01.2011

Re: podrška.

Carigrade, za dete je normalno ono na sta je naviklo.

Sutra češ branit obiteljsko nasilje rječima "neke žene su navikle da ih biju a i odrastle su u okruženju "đe čoek mlati ženu nako , jel je to normalno"
pa zamisli bar u školi će doć prvi put do problema ( a djeca znaju da budu nemilosrdna stoka i za manje)
freeconstantinople freeconstantinople 16:53 14.01.2011

Re: podrška.

i normalan razvoj,

jbg normalni razvoj podrazumijeva nešto što se zove "edipalna situacija"
i ona jeste najbitnija za normalni razvoj .
No napravimo vremensku inverziju.
recimo sutra je to dijete u ku.. promašena ličnost,neurotičar, sto jadova. Od kojih naravno većini uzrok i nemora biti u Multiočinskoj obitelji ( vodeći tata može bit i promiskulitetan pa tu mož bit galerija likova) no šta ako ono tuži državu zbog stavljanja u "nenormalnu i neuobičajnu "funkciju
ko će snosit troškove odštete.
spadalo92 spadalo92 17:47 14.01.2011

Re: podrška.

Brak je period poslije zivota, a prije smrti.

Nešto između.
spadalo92 spadalo92 17:51 14.01.2011

Re: podrška.

To pravo bih rezervisao za porodice koje ne mogu da imaju decu. Takvih je, na žalost, jako mnogo.
Pa pederi ne mogu da imaju decu.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:53 14.01.2011

Re: podrška.

Pa pederi ne mogu da imaju decu.


Elton John i Ricky Martin su pederi i imaju biološku decu...
ivankagrump ivankagrump 18:54 14.01.2011

Re: podrška.

mali_mozak
Ako od starta ima dva tate, ili dve mame, ono ce to smatrati normalnim sve dok neko ne pocne da dize prasinu oko toga.

A to bi se desilo ubrzo. Zamisli kroz kakav bi pakao prolazila ta djeca vec nakon prvog kontakta sa vrsnjacima npr. Sami homoseksualci znaju koliko im je prijatan zivot, kakva prava imaju i s kakvim se problemima nose u drustvu. Mnogi bi se problemi prenijeli na usvojenu djecu.


http://www.huffingtonpost.com/2009/10/15/interracial-couple-denied_n_322784.html

NEW ORLEANS A Louisiana justice of the peace said he refused to issue a marriage license to an interracial couple out of concern for any children the couple might have.

...

Bardwell said he has discussed the topic with blacks and whites, along with witnessing some interracial marriages. He came to the conclusion that most of black society does not readily accept offspring of such relationships, and neither does white society, he said.

"There is a problem with both groups accepting a child from such a marriage," Bardwell said. "I think those children suffer and I won't help put them through it."




ivankagrump ivankagrump 18:59 14.01.2011

Re: podrška.

jbg normalni razvoj podrazumijeva nešto što se zove "edipalna situacija"
i ona jeste najbitnija za normalni razvoj .
No napravimo vremensku inverziju.
recimo sutra je to dijete u ku.. promašena ličnost,neurotičar, sto jadova. Od kojih naravno većini uzrok i nemora biti u Multiočinskoj obitelji ( vodeći tata može bit i promiskulitetan pa tu mož bit galerija likova) no šta ako ono tuži državu zbog stavljanja u "nenormalnu i neuobičajnu "funkciju
ko će snosit troškove odštete.

[url=http://articles.cnn.com/2010-06-07/health/lesbian.children.adjustment_1_psychological-adjustment-advocacy-groups-lesbian-households?_s=PM:HEALTH]
A multimajcinska obitelj?[/url]

Bili Piton Bili Piton 19:02 14.01.2011

Re: podrška.

mali_mozak
Sami homoseksualci znaju koliko im je prijatan zivot, kakva prava imaju i s kakvim se problemima nose u drustvu. Mnogi bi se problemi prenijeli na usvojenu djecu.


Jedini pravilan zaključak iz ovoga bi bio - moramo da menjamo društvo iz korena, to jest društvenu svest. Mukotrpno ali ne i nemoguće.
spadalo92 spadalo92 19:25 14.01.2011

Re: podrška.

Predrag Azdejković
Pa pederi ne mogu da imaju decu.


Elton John i Ricky Martin su pederi i imaju biološku decu...
Predrage, mislio sam da ne mogu imati zajedničku biološku decu. Ali nije u tome poenta mog javljanja. Komentarisao sam donji navod. Dakle, pošto pederi ne mogu imati dece (i lezbejke, naravno), sledi da i oni imaju pravo na usvajanje.
To pravo bih rezervisao za porodice koje ne mogu da imaju decu. Takvih je, na žalost, jako mnogo.

ElectricDreams ElectricDreams 20:22 14.01.2011

Re: podrška.

Zbog velike mogućnosti da deca budu zbunjena činjenicom da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu.


Deca nisu toliko zbunjive prirode. Deca znaju ko ih voli a ko ne i to vrlo dobro.
freeconstantinople freeconstantinople 21:02 14.01.2011

Re: podrška.

ElectricDreams
Zbog velike mogućnosti da deca budu zbunjena činjenicom da imaju tatu i tatu, ili mamu i mamu.


Deca nisu toliko zbunjive prirode. Deca znaju ko ih voli a ko ne i to vrlo dobro.

A ti po definiciji znaš da podli,pokvareni,pijani sileđije heteroseksualci toliko češće mrze dijecu (čak štaviše zlostavljaju ) nego što bi to (po definiciji) činili jadni,ugroženi i na pravdi Boga obespravljeni gey puni ljubavi parovi, ne kod njih nema alkosa,ašišara , sileđija manijaka i morona, ne oni su cvečke i oličenje dobrote ,
A šta ako ispadne da deca koju su usvojili gey parovi(sveke vrline ispunjeni i smijerni) stvaraju češće ( van granica statističke greške) gey potomstvo, neće li to biti dokaz da je homoseksualnost neurotične prirode.
ok nek im i tad ostanu stečena prava
al tad i opsesivni drkadžije , kozojexxci i kojekakvi Budibogsnami imaju ista prava ( a već znam ko će im biti drveni advokat)
uvijek će postojat granica između "normalnog" i perverznog i uvijek će biti "osloboditelja od zabluda "
AlexDunja AlexDunja 21:40 14.01.2011

Re: podrška.

ne kod njih nema alkosa,ašišara , sileđija manijaka i morona, ne oni su cvečke i oličenje dobrote ,


ja mislim da gejevi potpuno dele ljudsku prirodu sa stre8 ljudima.
i da ih ima svakakvih. i extremno naopakih, kao i str8,

i zato, treba da imaju sva ista prava kao i str8,
i da podležu istim zakonskim ograničenjima, kao i str8.

ni manje ni više.

ivankagrump ivankagrump 21:45 14.01.2011

Re: podrška.


A ti po definiciji znaš da podli,pokvareni,pijani sileđije heteroseksualci toliko češće mrze dijecu (čak štaviše zlostavljaju ) nego što bi to (po definiciji) činili jadni,ugroženi i na pravdi Boga obespravljeni gey puni ljubavi parovi, ne kod njih nema alkosa,ašišara , sileđija manijaka i morona, ne oni su cvečke i oličenje dobrote


Vidis, razlika je u tome sto homoseksualci ne mogu da slucajno naprave dete onda kada ga ne zele, nisu spremni, kada ce im upropastiti zivot jer nisu stigli da uzivaju u mladosti, pa onda za sve sto im smeta u zivotu krive dete, i tako dalje i tako blize... A ako tebi nije ocigledno zasto ce dvoje ljudi bilo kog pola koji zele, planiraju, i prilicno se namuce da bi dobili dete najverovatnije biti bolji roditelji od dvoje ljudi koji dete niti zele, niti su ga planirali, niti su se potrudili da ga dobiju (nego se eto, slucajno desilo)... pa ne znam kako da ti objasnim. Link sam poslala u prethodnom komentaru ali ne radi, kada ga pregledam u editoru radi a kada komentar bude objavljen ne radi. Jbg.
Bili Piton Bili Piton 22:00 14.01.2011

Re: podrška.

AlexDunja

ja mislim da gejevi potpuno dele ljudsku prirodu sa stre8 ljudima.


Ne samo to već postoje zajedničke osobine koje medjusobno vrlo približavaju gej i strejt muškarce (recimo, latentna ili manje latentna sklonost ka promiskuitetu) i gej i strejt žene (recimo, materinski instinkt). Samo što to retko ko želi da prizna.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:46 14.01.2011

Re: podrška.

da probamo da "normalan porodični život" definišemo kao "porodični život pun ljubavi i razumevanja" a da pitanje pola roditelja ostavimo po strani


Jeste to tako AO.
Naizgled i na nivou lepih zelja.
Ali pitanje usvajanja dece od strane homo parova je mnogo osetljivije nego legalizacija zajednice tih parova pa kako god je zvali, cega sam apsolutni zagovornik.
Te zajednice postoje legalizovao ih neko ili ne, a i ne vidim zasto bi zakon zabranjivao nesto sto su dvoje ili koliko god ljudi izabrali dobrovoljno ( i poligamija je ok po meni) a da niko od toga nikakve posledice ne trpi osim eventualno onih koji su to svesno izabrali.
Kod usvajanja dece je vec nesto drugo jer se radi o nekom ko to nije izabrao vec je tu da zadovolji zelju nekog drugog. Tacno slicno se desava i kod usvajanja dece od strane hetero parova, i oni usvajanjem dece ispunjavaju neke svoje zelje, ali prilicno bi neodgovorno bilo ne videti razliku u odnosu drustva prema jednim ili drugim a to dete ce sutra morati da funkcionise u ovom ovakvom drustvu, sto mu moze, i vrlo verovatno hoce, praviti ozbiljne probleme.
Dosli bismo u situaciju da zbog zelje jedne osobe rizikujemo da druga osoba ima problema. Da ona bude zrtva onoj prvoj.
Naravno, lako je sad okriviti drustvo i reci da homoseksualci za to nisu krivi. To jeste tacno ali u tom slucaju sve sto mozemo je da tu osobu nazovemo zrtvom drustva a ne zrtvom homosexualaca ali on i dalje ostaje zrtva. A to valjd aniko ne zeli.
Menjati drustvo treba ali tu promenu bi trebalo da iznesu oni koji u takvom drustvu ne mogu da ispune svoje zelje i svoja ocekivanja i oni koji prepoznaju taj problem i spremni su da pomognu ali n etreba zrtvovati sudbine onih koji o tome ne mogu da odlucuju u borbi za promenu drustva.

die hard die hard 23:47 14.01.2011

Re: podrška.

Prva asocijacija mi je bila Milica ex Đilas


Eh sta se sve ne desava medj` cet`ri zida, tja ...
docsumann docsumann 09:43 15.01.2011

Re: podrška.

Svet multinacionalnih kompanija u kome će davanjem raznih sloboda biti devalvirane mnoge vrednosti na koje smo se svikli.


Pa, to se i neprestano dešava sa ljudkim rodom. Nikakva novost. Te vrijednosti i jesu promjenlive kategorije, a ne neki apsoluti.


veronika_kojen veronika_kojen 10:28 15.01.2011

Re: podrška.

predatortz
Čekaj-ti ne bi dozvolio nekom decu iz estetskih razloga? Jer je reč roditelj ružnija od reč majka?


Krivo me tumačiš. Osnovni razlog je što istopolni parovi nisu biološki onemogućeni da imaju decu.


Nisu psihološki omogućeni. E. Dreams je dole lepo napisao-homoseksualci imaju problema sa erekcijom kad je u pitanju seks sa ženama.

I šta sad? Da ih trpaš vijagrom i da ih palicom teraš da spavaju sa ženama? Ne razumem taj nivo okrutnosti, kad ljudi sa takvom lakoćom kažu-oni mogu da spavaju sa ženama. Realno, možete i vi sa muškarcima, pa vam vena nabrekne na čelu kad vam to neko spomene.
veronika_kojen veronika_kojen 19:20 13.01.2011

...

brak je mnogo više od toga i ono što je u čitavoj priči najvažnije jesu prava i beneficije, kao što su regulisana zajednička imovina, pravo na nasleđivanje, zaštita od nasilja u porodici


I usvajanje dece.

Sigurna sam da bi mnogi gejevi voleli decu, a ne mogu ih imati zbog ovoga (jel ustav znači brana, čini mi se?). Da su naši političari zaista ozbiljni u borbi protiv bele kuge, dozvolili bi i surogat-majčinstvo, pa možda ne bi ni bilo potrebe za usvajanjem.

Koliko ljudi je ostalo unesrećeno (recimo, žene bez materice) jer ta odredba nije prošla...
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:53 13.01.2011

Re: ...

toliko zadirati u privatnost, dal hoćeš ili nećeš da imaš decu;
dal hoćeš il nećeš brak; dal hoćeš ovakvu il onakvu zajednicu, stvarno je
totalno primitivno.

toliki su počeli da se venčavaju u crkvama, na brzaka se krstili a u braku
nisu sastavili ni godinu dana.

da ne pričamo o onim formalnim brakovima (sramota je da se razvedeš il ne možeš iz ko zna kojih razloga, na primer, materijalnih)gde ništa ne funkcioniše, gde su
maltretirani i žena i deca, gde se na sve strane švalerišu .... al u braku su.

ako neko društvo želi da podrži brak (i ovaj hetero i ovaj istopolni), mora malo
i da se potrudi, da kupi loz ... da obezbedi posao, povoljan kredit za stan ...
od dva slepca stvarati još više slepaca, pa to vreme je prošlo ... nadam se ...
veronika_kojen veronika_kojen 20:07 13.01.2011

Re: ...

toliko zadirati u privatnost, dal hoćeš ili nećeš da imaš decu;
dal hoćeš il nećeš brak; dal hoćeš ovakvu il onakvu zajednicu, stvarno je
totalno primitivno.


Čekaj, ti si protiv toga da zadiremo u gej zajednice?

Ja sam za to da sklapaju brakove i imaju decu ako hoće.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 21:23 13.01.2011

Re: ...

Ja sam za to da se legalizuju gej brakovi, ali da se zabrane razvodi... pa da vidimo veselja
Jukie Jukie 21:27 13.01.2011

Re: deca

veronika_kojen
toliko zadirati u privatnost, dal hoćeš ili nećeš da imaš decu;dal hoćeš il nećeš brak; dal hoćeš ovakvu il onakvu zajednicu, stvarno jetotalno primitivno.Čekaj, ti si protiv toga da zadiremo u gej zajednice?Ja sam za to da sklapaju brakove i imaju decu ako hoće.


U svakom slučaju deca koja bi bila usvojena već postoje (valjda ne bi namenski stvarali novu decu samo zato da bi ih gej parovi usvajali? ) tako da je njima potrebna porodica kako god okreneš.

Inače što se tiče dece ostajem pri stavu da treba ići na kvalitet a ne kvantitet. Trenutno je kvalitet postojeće dece u opadanju, sudeći po rezultatima istraživanja stavova srednjoškolaca.
veronika_kojen veronika_kojen 21:29 13.01.2011

Re: deca

(valjda ne bi namenski stvarali novu decu samo zato da bi ih gej parovi usvajali? )


ako neki gej hoće biološki svoje dete (vantelesna oplodnja), ti bi mu zabranio?
Jukie Jukie 21:40 13.01.2011

Re: deca

veronika_kojen
(valjda ne bi namenski stvarali novu decu samo zato da bi ih gej parovi usvajali? )ako neki gej hoće biološki svoje dete (vantelesna oplodnja), ti bi mu zabranio?

Ako će da plati postupak od svojih para a ne od mog poreza
veronika_kojen veronika_kojen 21:42 13.01.2011

Re: deca

Jukie
veronika_kojen
(valjda ne bi namenski stvarali novu decu samo zato da bi ih gej parovi usvajali? )ako neki gej hoće biološki svoje dete (vantelesna oplodnja), ti bi mu zabranio?

Ako će da plati postupak od svojih para a ne od mog poreza


ako je besplatno za strejt parove, što ne bi bilo za gejeve
freeconstantinople freeconstantinople 21:47 13.01.2011

Re: deca

ako neki gej hoće biološki svoje dete (vantelesna oplodnja), ti bi mu zabranio?

misliš biološki od oba roditelja,ili da porezni obveznici (ili zdravstvenog) plaćaju drugima cool varijante za koje oni moraju da se muče u "znoju lica svog"
pa jel država nekom brani da načini dijete "klasičnim metodama" a staratelja djeteta odrede prekopulaciskim ugovorom ( država ne treba da se miješa u ugovore odraslih) .
Jebiga razumijem da postoji možda strah ,fobija ,(možda ima zube)
al šta ćeš
i mene mrzi radit, imam fobiju od posla, pa ne tražim od države peMziju .
nego stisnem zube i šljakam "u znoju lica svog"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana