Eksperimenti u blogovanju| Zabava

Eh, što bih voleo da budem (trajno) srećan!

vladimir petrovic RSS / 26.12.2010. u 15:00

 Zarađeni novac treba trošiti, ne znam kome je štek dobro doneo? Dođeš u neke godine kada ne možeš da popiješ ni flašu vina, već samo čaj, a štedeo si ceo vek. Kada dođe kraj života, čovek treba da bude srećan i zadovoljan, a ne da pati za propuštenim prilikama i kaže sebi da je imao mogućnosti, ali ih nije iskoristio. Lepe stvari u životu ne treba propuštati. Treba otići na što duža letovanja i skijanja, ići u što više kafana i biti stalno u društvu. (Haris Džinović)

Pisati blog o sreći je djavolski težak posao. Ja bih to morao ostaviti uspešnim blogerima kao što su Jelica i Krugolina, ili Nsarski, Unfuckable, Alekslambros, Pedjica, pa i Krkar i drugi, dakle onima čiji su blogovi evidentno najčitaniji i dopiru do najširih masa. Moji nisu takvi. A opet, neki djavo me tera da pišem o toj nezahvalnoj temi, i to baš sada, krajem godine, kada svi normalni ljudi, više nego u drugim prilikama, razmišljaju o sreći i svesno/nesvesno sumiraju rezultate  iz proteklog perioda.  

Zapravo, kada sam sinoć video jedan članak o Opri Vinfri, ja sam shvatio da moram skupiti hrabrost (prendre courage à  deux mains, kako bi rekli Francuzi) i zapisati ono što mi prvo pada na pamet o sreći (Umberto Eko je bio u pravu kada je zapisao - na papiru: „Pisanje o nekim stvarima je takvo uživanje ako je olovka meka...", a ja uživam kada koristim - dobar laptop).

Mnogi znaju ko je Opra Vinfri. Evo jednog integralnog člančića koji je zagrebački Večernji list objavio na Božić, uz više njenih nasmejanih i veselih fotografija, a ja volim žene koje su nasmejane i vesele:

"NOVE AMBICIJE: OPRAH GASI TALK SHOW I 1. SIJEČNJA POKREĆE VLASTITU TELEVIZIJU

Oprah Winfrey u narednoj si je godini postavila visoke ciljeve zbog kojih joj se ovaj Božić umjesto u užitak pretvorio u noćnu moru. Naime, poznata TV voditeljica odlučila je ugasiti svoj talk show, a pokrenuti vlastitu televiziju. OWN ili Oprah Winfrey network s radom bi trebao početi prvog siječnja, ako voditeljica dotad u potpunosti ne odustane od projekta. Naime, zadnjih dana, otkrivaju njezini prijatelji, popularna Oprah živi u uvjerenju da će joj ovaj potez biti pogreška života. Za Parade magazin to je priznala i sama.

- Pitam se zašto si jednostavno ne kupim brod i ne oplovim svijet ili upišem tečaj francuskog i pronađem si kućicu u Provansi - jadala se Oprah, a potom zaključila da ju ništa od toga ne bi zaista usrećilo. Njezina misija, tvrdi, je pomagati ljudima.

- Imamo toliko televizijskih programa na kojima nema ničega pametnog. Smatram da su ljudi dobri i da zaslužuju pozitivan i poticajan sadržaj - kazala je Oprah".

To je sve. Kao što se iz članka naslućuje, Opra, izuzetno bogata žena, našla se u dilemi - da li da nastavi sa radom (valjda po onoj starinskoj floskuli da rad - oslobadja) ili da se oda stereotipnim uživanjima - plovidba jahtom po toplim morima, kućica na francuskoj Azurnoj obali i slično. I zaključuje da ne veruje da bi je ovo drugo - usrećilo!

Znam, znam ja da mnogi ne vole Opru i njene TV emisije. (Moj veleumni professor doktor Trešnjić naroguši se svaki put kada mu čak i pomenem Opru, u kontekstu "uspešnih žena", a ja, kada me ophrvu prizemna osećanja, volim da razmišljam i pričam o uspešnim ženama. Još ako su i erotične... I always wake up with a stiffy). Medjutim, nesporna je činjenica da su Oprine emisije veoma gledane, ne samo u SAD već širom planete, te je ona dobro zaradjivala na njima. Pritom, verovala je, duša čestita, da time "pomaže drugima", he, he, he...  

Ima toga i u književnosti, naravno. Naime, ima pisaca čije se knjige dobro prodaju, idu k'o alva, a zna se da nisu baš mnogo - vredne. Primera radi, ko iole poznaju bogatu italijansku književnost zna za Karolinu Invernicio, poznatu po ljubavnim i avanturističkim i vrlo popularnim romanima, kao i za Emilija Salgarija, izmedju mnogih. Uostalom, kažu da nije lako pisati lake, čitljive romane, mada ja to lično ne znam, jer do sada nisam napisao ni jednu jedinu knjigu, ni laku ni tešku, te ne znam kakva je to sreća kada svoje prijatelje i blogokolege pozovete na promociju vaše knjige... Čak šta više, ne pišem ni članke za Politikin Kulturni dodatak.

Kada se toga setim ja s tugom govorim sebi: "Eh, kada bih ja znao da pišem knjige" na način kako je Hektor Berlioz nekada tužno izjavio: "Eh, kad bih i ja umeo da sviram klavir!" (Kažu da je ove reči Berlioz, koji je umeo da svira samo gitaru, izgovorio  na vest da je pijanista i kompozitor Franc List bio gost na dvoru Napoleona III i da ga je car, nakon održanog koncerta, odlikovao Legijom časti). Eto, veliki francuski kompozitor Berlioz nije znao svirati klavir. A ja niti umem da pišem knjige niti da sviram klavir. Moram ponovo upotrebiti onu moju omiljenu špansku uzrečicu: ¡Qué dolor! Jer, nisam u stanju da napišem ni knjigu sa ovako glupim naslovom: "Ti pripadaš meni" /You belong to me/, mada znam da, istinski, ima knjige s tim naslovom). A hoću da budem srećan, ja koji imam veći broj identiteta! Čudno, zar ne?

12richimg-popup.jpg

Znam da će mnogi doček Nove godine provesti u kafani, i to u onima koje nude programe "All inclusive", što jeste izazovno, priznajem. Meni je bar izazovno, jer ja stalno tragam za tom formulom All inclusive  koja bi me, uz pomoć astralnih sila, usrećila, ako ne baš za ceo život, ono bar za neko duže vreme.

Idite u kafane. Razbijajte čaše. Igrajte na stolu. Volite se. Posle toga se i napijte.

A onim ozbiljnim blogokolegama/blogokoleginicama, koji veruju da ne priliči jednom VIP-ovcu da piše neozbiljne tekstove (gluposti u stilu maturantskog rada, kako bi neko rekao), poručujem da ne budu prestrogi prema meni. Šta ja mogu što me počinju ubijati napori da stalno "prosipam mudrosti", da svako moje pisanje "ima smisla", što me izjeda bojazan da ću se brukati ako piskaram o prozaičnim stvarima i tako to. A - život prolazi!  

I da dodam još ovo: pada na pamet da je Oldus Haksli, kome se ja često obraćam, za jednog svog junaka (u "Setnom Kromu") rekao: "Na Šekspira je podsećao po tome što je latinski slabo znao, a grčki još slabije. Za duh kao što je bio njegov, obrazovanje je bilo suvišna stvar. Učenje bi samo uništilo njegove prirodne sposobnosti". Ovo navodim zato što baš ovih dana imam utisak da me svako dalje učenje guši i da uništava moje prirodne sposobnosti. Zaista, učenje - čemu?

Naime, u periodu mog odrastanja, svi oko mene su bili dečaci iz tzv. «finih» porodica. Siguran sam da shvatate na šta mislim. Takav sam i ja bio, dugo nisam ni znao za druge. A danas izgleda da su «fini» momci zastareli, kao i da takvi ne umeju baš biti srećni. Čak i u slučaju da, recimo virtuozno sviraju violinu (usput, ja sam uvek verovao da medju muzičarima nema - bitangi), uvek se nadje neko ko će reći, urbi et orbi, da oni uopšte - ne umeju da sviraju. Budi Bog s nama!

Da, da. Hoću vina, hoću lom.

Želim vam Srećan Božić i sve najbolje u Novoj 2011. godini

Vladimir-Čovek-Koji-Se-Drznuo-Da-Pretenduje-Na-Sreću

 

P. S. : Ovo pišem danas zato što sledećeg četvrtka neću  biti u prilici da pišem, odnosno da se bavim  blogovanjem. 

 



Komentari (144)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 15:09 26.12.2010

1

Želim vam Srećan Božić i sve najbolje u Novoj 2011. godini

I tebi!
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:39 26.12.2010

Re: 1

Niccolo
... I tebi!


Za prvog:



- Dobro, trebalo je da skinemo svu odeću i da ja budem na tebi. Koliko još vremena treba da dodje do orgazma?

- Ma nemam pojma, samo sada shvatam zašto se mama uvek žali da je boli glava...

niccolo niccolo 18:03 26.12.2010

Re: 1

- Dobro, trebalo je da skinemo svu odeću i da ja budem na tebi. Koliko još vremena treba da dodje do orgazma?

- Ma nemam pojma, samo sada shvatam zašto se mama uvek žali da je boli glava...

he, he...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:02 27.12.2010

Re: Šifra: svastikin but

niccolo

he, he...


niccolo, što ga ne pitaš ono što si pitao mene, a u vezi sa njim?
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:14 27.12.2010

Re: Šifra: svastikin but

Vojislav Stojković,
... niccolo, što ga ne pitaš ono što si pitao mene, a u vezi sa njim?


Vojislave, kume nesudjeni (ta opcija je još validna, bar sa moje strane), ne pokušavaj zavaditi Nikolu i mene. Nemoj!

To što si ti prošli put, kao domaćin, bio pomalo grub prema njemu, pokušaj ispeglati na neki suptilniji način, he, he, he...

automatic automatic 15:12 26.12.2010

Eh, što bih voleo da budem (trajno) srećan

Čemu?
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:36 26.12.2010

Re: Eh, što bih voleo da budem (trajno) srećan

Automatic
...Čemu?


Zato što sam i ja od - krvi i mesa. Nisam od onih uštogljenih naučnika koji ganjaju samo nauku. Jok.

Uostalom, ja sam Homo oeconomicus.

They should rule the world.
miloradkakmar miloradkakmar 15:12 26.12.2010

Srećno !!!!!

Sreća je uvek sa nama samo što mi želimo više.
mirelarado mirelarado 15:23 26.12.2010

Re: Srećno !!!!!

Све најбоље, Владимире! Срећни ти празници! И не брини, ту је срећа, препознаћеш је у оним малим стварима које доносе радост, у нечијем лепом гесту, у чаши вина. (Кад је већ, како веле Латини, истина у њој, зашто не би била и срећа?) Живели!

gospodin_ne gospodin_ne 15:15 26.12.2010

Eloge de rien

Qui vit content de rien, possède toute chose.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:05 26.12.2010

Re: Eloge de rien

gospodin_ne
... Qui vit content de rien, possède toute chose.


Ovo zvuči pomalo istočnjački, na Istoku ima dosta izreka u tom duhu, koje apeluju na sveopšte nemanje (dajte siromašnima ono što imate, utrnitu svoje želje i prohteve) kako bi čovek postigao unutarnji mir.

A propos sreće, video sam da Francuzi koriste ovu rusku poslovicu:
“Il n’y aurait pas de bonheur si le malheur n’y avais pas aide” (Le proverbe russe).

Drugim rečima, sreći (često) prethodi nesreća, pa i obrnuto.
mirelarado mirelarado 17:39 26.12.2010

Re: Eloge de rien

Drugim rečima, sreći (često) prethodi nesreća, pa i obrnuto.


Како оно беше: Чашу меда још нико не попи / да је чашом жучи не загрчи...
mrdax mrdax 15:20 26.12.2010

Eh sto bih voleo...paradoks

Super tekst.
Meni je najsmesnije sto sam dosta puta projektovao srecu u buducnost kada nesto odradim , zavrsim i tako to.
I onda sve to odradim i shvatim da sam najsrecniji bio kada je muka bila najveca pa sam svaki dan morao da se borim lavovski .
Eto to ti je neki paradoks valjda,makar kod mene.
Milan Novković Milan Novković 18:49 27.12.2010

Rubberband napor...

shvatim da sam najsrecniji bio kada je muka bila najveca pa sam svaki dan morao da se borim lavovski

...za lavovsku levicu

mrdax mrdax 22:04 27.12.2010

Re: Rubberband napor...

Hehe, to je taj rad
jasnaz jasnaz 22:26 27.12.2010

: .. .

Milan Novković

...za lavovsku levicu





veronika_kojen veronika_kojen 15:32 26.12.2010

...

a ja, kada me ophrvu prizemna osećanja, volim da razmišljam i pričam o uspešnim ženama. Još ako su i erotične... I always wake up with a stiffy)




Bre, premlada sam ja za ovaj blog
miloradkakmar miloradkakmar 15:46 26.12.2010

Re: ...

veronika_kojen
a ja, kada me ophrvu prizemna osećanja, volim da razmišljam i pričam o uspešnim ženama. Još ako su i erotične... I always wake up with a stiffy)




Bre, premlada sam ja za ovaj blog

Mladost, čemu!?
Danas se deca radjaju sa znanjem.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:47 26.12.2010

Re: ...

veronika_kojen
... Bre, premlada sam ja za ovaj blog


Znam neke koji vole mlade, pa i premlade, he, he, he...

Ja se obično igram sa vršnjakinjama.
veronika_kojen veronika_kojen 15:55 26.12.2010

Re: ...

miloradkakmar
veronika_kojen
a ja, kada me ophrvu prizemna osećanja, volim da razmišljam i pričam o uspešnim ženama. Još ako su i erotične... I always wake up with a stiffy)


Bre, premlada sam ja za ovaj blog


Mladost, čemu!?
Danas se deca radjaju sa znanjem.


Neko je rekao da je sreća znanje
nsarski nsarski 16:23 26.12.2010

Re: ...

Neko je rekao da je sreća znanje


1:18 Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku. (Knjiga Propovednikova)
veronika_kojen veronika_kojen 16:37 26.12.2010

Re: ...

Beati pauperes spiritu

Aj sad priznajte da sam pametna

Šalim se, nisam vernica, ali citirala bih nekog gnostika da imam Kamija kraj sebe. Mislila sam na njih kad to izrekoh, da spoznaja dovodi do raja i tako...
spadalo92 spadalo92 17:49 26.12.2010

Re: ...



Mladost, čemu!?
Danas se deca radjaju sa znanjem.


Podseća me na Remarka. Izgubljena generacija i tako to...
dexter92 dexter92 19:56 26.12.2010

Re: ...

1:18 Jer gde je mnogo mudrosti, mnogo je brige, i ko umnožava znanje umnožava muku. (Knjiga Propovednikova)

Lepo je to uocio "Propovednik"...:)
Koliko je civilizacija ostavila prostora sreci?
"Primitivni" ljudi su se svakako mnogo vise smejali (i podsmevali, nije bilo politicke korektnosti) nego mi danas, nisu se bavili problemima koji zahtevaju previse razmisljanja, ziveli su od danas do sutra.
Ima raznih vrsta sreca ali mislim da neka bazna ljudska sreca proizilazi iz zadovoljstva samim sobom, ma kakve okolnosti zapravo bile. Zapravo, "okolnosti" na osnovu kojih cesto vrednujemo sebe same su prilicno relativna stvar.
Mozda je osecaj srece "evoluciona nagrada" za dobar postignut rezultat u konkurentnom svetu, sto se ne bi reklo po mnogim uspesnim i ne bas srecnim ljudima (mozda je nasa definicija uspeha suprotna evolucionoj definiciji, iako je evolucija "slepa"?)
Ponekad mislim da je rasolozenje coveka jedina bitna stvar u zivotu i da sve sto radimo treba preispitati i u odnosu na nasu "srecu".
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:29 26.12.2010

Ne budimo previše zadovoljni nama samima

dexter92
... Ima raznih vrsta sreca ali mislim da neka bazna ljudska sreca proizilazi iz zadovoljstva samim sobom, ma kakve okolnosti zapravo bile. Zapravo, "okolnosti" na osnovu kojih cesto vrednujemo sebe same su prilicno relativna stvar.

Sa ovim prvim se, naravno, slažem.
Ima raznih vrsta sreca


Ima i previše raznih spoznaja sreće. Za nekoga je sreća "da pripada nekome". Tako Antoni de Melo uzvikuje: "Psiholozi nam objašnjavaju značaj pripadanja nekom. Budalaštine! Zašto biste nekom pripadali? To potpuno gubi značaj". Sa ovim objašnjenjem se slažem, mada razumem i one koji vole da nekome pripadaju.

Taj isti De Melo, koji je poreklom Indus, a dobro poznaje Ameriku, ističe: "Kad prosečan Amerikanac kaže da se bori za goli život, to uopšte nije istina! On se bori za mnogo više nego što mu je potrebno za život. Dodjite u Indiju i shvatićete. Nisu potrebni svi ti automobili, televizori, šminka za lice, tolika odeća itd., ali probajte da ubedite prosečnog Amerikanca u ovo u čemu govorim. On je podvrgnut pranju mozga - programiran je. I tako prosećni Amerikanci rade i bore se da bi pribavili predmete svojih želja kojih će ih učiniti srećnim".

Ovo drugo, koje se tako često čuje
zadovoljstvo samim sobom

je veoma diskutabilno. Ostavimo po strani što majke svojim kćerkama pričaju da su lepe, sa ciljem da im uliju nekakvo samopouzdanje, mada su one - ružne. Šta da radimo u takvim slučajevima? Ili kada pričate sinu da je on pametan, a svi vide da je glup. Malo pojednostavljujem stvari, ali ima tu nečega.

Obratite pažnju na Andrićeve "Znakove pored puta". Ako se pažljivo čitaju, vidi se da je Andrić bio veoma nezadovoljan sobom. Poznato je da ima mnogo drugih pametnih ljudi koji nisu bili zadovoljni sobom, jer što su više znali o životu, to su više uvidjali svoje manjkavosti.

A oni sa tankim mentalnim osobinama često su sebe kljukali uverenjem da su manje-više OK, čak i da su lepi i pametni...

Neka mi se ne zameri ako ovo što rekoh ispade grubo, ali se zna da oni koji su zadovoljni sobom ne vode istinskom napretku. To piše na početku svih iole filozofskih priručnika.
zoja444 zoja444 20:43 26.12.2010

Re: Ne budimo previše zadovoljni nama samima

vladimir petrovic
Ako se pažljivo čitaju, vidi se da je Andrić bio veoma nezadovoljan sobom. Poznato je da ima mnogo drugih pametnih ljudi koji nisu bili zadovoljni sobom, jer što su više znali o životu, to su više uvidjali svoje manjkavosti.


mislim da nije tu u pitanju nezadovoljstvo sobom vec zivotom.
nije u pitanju bio (iskljucivo) uvid u sopstvene manjkavosti, vec i u manjkavosti zivota.
scabies scabies 20:50 26.12.2010

Re: Ne budimo previše zadovoljni nama samima

Obratite pažnju na Andrićeve "Znakove pored puta". Ako se pažljivo čitaju, vidi se da je Andrić bio veoma nezadovoljan sobom.
Ma pusti Andrića, on je bio teški depresivac. Svaka čast za poznavanje sveta, života i ljudi, ali sve prelomljeno kroz njegove oči ima previše mračnih tonova za moj ukus. Ili je samo moj svet šareniji
Poznato je da ima mnogo drugih pametnih ljudi koji nisu bili zadovoljni sobom, jer što su više znali o životu, to su više uvidjali svoje manjkavosti.
I još nešto, nije "neophodno" biti savršen da bi bio zadovoljan sobom. Kao što, čini mi se, nije dovoljno biti zadovoljan sobom da bi bio srećan.
Mislim da ti imaš previše objektivistički stav prema stvarima, a sreća... ona je tak subjektivna
scabies scabies 21:17 26.12.2010

Re: Ne budimo previše zadovoljni nama samima

Neka mi se ne zameri ako ovo što rekoh ispade grubo, ali se zna da oni koji su zadovoljni sobom ne vode istinskom napretku. To piše na početku svih iole filozofskih priručnika.
Dobro, odavno je poznato da frustracije rađaju ambicije. Ako se baš uprošćeno (na nivou priručnika) posmatra. Ali ako se malo rasloji videćemo da je moguć i zdrav pristup, ne samo taj "loš sam, o zašto sam loš, mrzim sebe, moram biti bolji" pristup.
Recimo, za početak, treba napraviti razliku između zadovoljstva sobom i zadovoljstva onim što radimo. Moguće je biti zadovoljan sobom i ako nisi najzadovoljniji onim što si uradio. I možeš biti zadovoljan napretkom koji postižeš u radu, iako i dalje nisi najzadovoljniji onim što si uradio.
Ideali su super, i jesu pokretač, ali ako napraviš grešku da sve ispod ostvarenja ideala smatraš za neuspeh - osuđen si na stalnu nesreću, ili na to da pre ili kasnije počneš da se obmanjuješ. Ja zadovoljstvo pronalazim u uviđanju svojih grešaka i radu na njihovom popravljanju, u napredovanju. Trudim se da mi cilj nikada ne bude da budem bolja od drugih, već da budem najbolja što ja mogu biti. Nekad je lakše biti bolji od drugih nego postići svoj maksimum. Kao što je nekad nemoguće i nerealno za nešto očekivati da budeš bolji od svih. Uostalom u takmičenju sa samim sobom, kako god okreneš, ti si pobednik
maksa83 maksa83 21:54 26.12.2010

Re: Ne budimo previše zadovoljni nama samima

I možeš biti zadovoljan napretkom koji postižeš u radu, iako i dalje nisi najzadovoljniji onim što si uradio.


Tako je scabies. Career Calculus.
dexter92 dexter92 22:12 26.12.2010

Re: Ne budimo previše zadovoljni nama samima

Ostavimo po strani što majke svojim kćerkama pričaju da su lepe, sa ciljem da im uliju nekakvo samopouzdanje, mada su one - ružne. Šta da radimo u takvim slučajevima? Ili kada pričate sinu da je on pametan, a svi vide da je glup. Malo pojednostavljujem stvari, ali ima tu nečega.

Obratite pažnju na Andrićeve "Znakove pored puta". Ako se pažljivo čitaju, vidi se da je Andrić bio veoma nezadovoljan sobom. Poznato je da ima mnogo drugih pametnih ljudi koji nisu bili zadovoljni sobom, jer što su više znali o životu, to su više uvidjali svoje manjkavosti.

A oni sa tankim mentalnim osobinama često su sebe kljukali uverenjem da su manje-više OK, čak i da su lepi i pametni...

Neka mi se ne zameri ako ovo što rekoh ispade grubo, ali se zna da oni koji su zadovoljni sobom ne vode istinskom napretku. To piše na početku svih iole filozofskih priručnika.

Zadovoljstvo samim sobom nije isto sto i samopouzdanje. Biti zadovoljan samim sobom znaci ne mrzeti i ne prezirati sebe, imati pozitivan stav prema vlastitom bicu. Samopouzdanje je odlucnost da se u nesto upustimo na osnovu utiska koji imamo sami o sebi.
Ako neko nije "lep i/ili pametan" niti treba da bude ubedjivan da to jeste niti treba da bude posebno nesrecan zbog toga, nek potrazi mesto pod Suncem takav kakav jeste, ovaj svet je velik i zadovoljstvo se moze pronaci u svemu i svacemu.
Ne mogu da se setim naslova filma, neki "karataski" je u pitanju, kad ucenik dolazi kod ucitelja i on ga pita: "Da li si srecan?" . Ucenik odgovara nesto tipa "Ko danas zna da li je srecan?" na sta mu ucitelj odgovara: "Oni koji su srecni"
nsarski nsarski 15:37 26.12.2010

Eh, Horatio,

you never cease to amaze me!
Prvo, tvoj naslov (sa tim "trajno srecan" ) nekako implicira da je sreca stanje. To je, verovatno jedna od najvecih zabluda sa kojom zivimo. Odacu ti tajnu.
Time passes. Listen, time passes. Come closer now.
Sreca je proces, dragi moj.

(Ono gore je Dylan Thomas, nista licno.)

Kad bi sreca bila stanje, onda bi to i nesreca morala biti. A znas li ti nekog ko je u trajnom stanju nesrece? Ne znas (well, mozda Drago, ali to je samo u predizbornim periodima).? Znaci, proces.

Potom, ja sam do sada bio uveren da si ti jedan od retko srecnih ljudi - naime, da si cesce srecan nego nesrecan. C'mon, imas Mo, imas tvoj pesak - igraj se u njemu!

Oprah Winfrey. Oh, Boze - pozdravi tvoj prijatelja Tresnjica, i srdacno mu stisni ruku u moje ime. Oprah je veooooma bogata i uspesna zena. Ne znam da li je srecna, ali to nema veze.
Ona je, po mom misljenju, obican trash. Kitch najstrasniji. I zato se puni lovom i slavom i nastupima i ostalim komercijalnim simbolima srece. Ona bi se mogla opisati onim recima kojima se opisuju mnoge Holivudske zvezde: Ako hoces tamo da uspes, you have to have a massive black hole in your soul. (Izgovori to na trenutak - rimuje se. It has both rhyme and reason, rekao bi Holmes.) Kladim se da je Isidora bila srecnija u trenucima svoje najvece deшperacije od Opre u trenucima slave.
Zato, uzivaj u tome sto imas. Ako bas nekad zagusti, slusaj muziku koju volis, makar to bio i Dzinovic. Dok cvrčci u mojoj duši pokusavaju da me razvesele, dragi moj Horatio, te cvrčke nadji i spašen si.
Srećno ti sve što slaviš, i javi se ponekad kad izvadiš glavu iz peska.
Sve najbolje u NG.
mrdax mrdax 15:42 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

A znas li ti nekog ko je u trajnom stanju nesrece?


Na zalost , dosta ljudi umislja da je u stalnom stanju nesrece a "srecu" dozivi samo kada se napije ili drogira.
mirelarado mirelarado 15:49 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

A znas li ti nekog ko je u trajnom stanju nesrece? Ne znas (well, mozda Drago, ali to je samo u predizbornim periodima).



vladimir petrovic vladimir petrovic 15:50 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

Mrdax
...Nazalost, dosta ljudi umislja da je u stalnom stanju nesrece a "srecu" dozivi samo kada se napije ili drogira


Lepo primećeno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:32 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

Nsarski
... you never cease to amaze me!


To mi je bila namera.
I to ne samo da budem takav prema tebi, već i prema ostalima do kojih mi je stalo. A takvi su u većini.

... tvoj naslov (sa tim "trajno srecan" ) nekako implicira da je sreca stanje. To je, verovatno jedna od najvecih zabluda sa kojom zivimo.


Hm. Kad ti hoćeš da me zezaš, ti pokušavaš da se praviš kao da bukvalno shvataš stvari koje ja iznosim. I logika bude na tvojoj strani, ali logika nije obavezno potrebna, čoveče. Ko ganja logiku, taj propušta život! O tome sam već govorio citirajući ti Hakslija, koji je govorio, parafraziram, da treba da izaberemo logiku ili život...

Pa nisam ja stvarno mislio da želim TRAJNU SREĆU, na ovom i onom svetu. Ja sam to rekao onako.

Npr. ja volim kolače (nemam sklonosti ka debljanju), ali ne bih baš mogao da za svaki obrok (dakle, trajno) jedem torte, pa makar to bila i Zahertorta.

Znam ja i bez prevelikog guglanja da ima mnogo izreka o sreći (tu sam sličan devojčicama koje više priželjkuju da budu srećne nego dečaci, zar ne?), ali pritom znam da je jedna od najrealnijih izreka ona (čini mi se da je neko to već spomenuo) da biti srećan znači - ne biti NESREĆAN.

S tim se slažem, ali samo delimično. Naime, polazi se od toga da nesreću možemo definisati, dok je sreća nejasnija, teško se može definisati, a posebno zato što je sreća za jedne ono što je običnost za druge, itd.

A opet, nije čoveku dovoljno "samo da ne bude nesrećan", odnosno da ima dovoljno hrane, posao i stan, pa da bude zadovoljan. Povremeno je potrebno da osećamo nešto blaženo do uzvišenosti, bez čega se može, ali je bolje da to osetimo, bla, bla, bla...

Dakle, neka niko ne shvati iz mog naslova da ja stvarno čeznem za trajnom srećom, ako nemam ništa protiv. Nisam mazohista.

Naime, ne ljutim ako mi sve ide glatko u životu, retko kada stavljam kamenčić u cipelu samo da mi ne bi sve išlo glatko, he, he, he...

Što se Opre tiče, čini mi se da sam već čuo, što me nije čudilo, da si se ti jednom veoma kritično izražavao o njoj. Čak si bio i nepravičan prema njoj, kao i sada sa iznošenjem one izreke koju neću ponavljati jer mi urodjena finoća ne dozvoljava...

Ona nije my cup of tea, ali nemam ništa protiv nje. Daleko od toga. Ona je, bre, PERSONALITY, a ja cenim svakoga ko uspe da nešto napravi od sebe. Pa već sam rekao da volim uspešne žene. Ili makar one koje se makar malo izdvoje, ne budu, sartrovski rečeno, "pas comme les autres". (Isto važi i za muškarce).

A to što ti ne voliš Opru, tera me da poverujem da ti ne voliš ni Lady Gaga.... pu, pu, pu... to već nagoveštava izvesnu uštogljenost, što nije dobro.

Enjoy the life. Opusti se. I ne zaboravi da mnogo znanja ne čini ljude srećnim.

Ja tako radim. Pokušavam da se opustim. Makar i sa glavom u pesku (što mi ti već usputno prebaci), zašto da ne? Dosta mi je da ovu gornju glavu stalno držim uspravno....

Cheers!
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:51 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

Nsarski
... slusaj muziku koju volis, makar to bio i Dzinovic

Ma ne radi se o tome da ja volim ili ne volim Džinovića.

Ubacio sam ga onako, jer mi je on naleteo. A u onim njegovim rečima koje sam stavio kao motto, svidelo mi se ono:

Dođeš u neke godine kada ne možeš da popiješ ni flašu vina, već samo čaj, a štedeo si ceo vek.


Mislim da je u pravu, da ljudi štede da bi jednog dana, kada ostare, mogli da uživaju, a kada starost dodje, oni bivaju toliko istrošeni (zbog subjektivnih i objektivnih razloga, jer i okolnosti često bivaju rdjave) da samo mogu da piju čaj od nane (u Maroku ima divnih čajeva te vrste, znam to iz svakodnevnog života). To bi već trebalo da natera čoveka da se zamisli. Malo hedonizma, s vremena na vreme, ne škodi, nego puni baterije.

Takodje, ja potenciram pijenje vina, a nikako, recimo, pušenje cigareta.
Zato mi dodje da poverujem kako sam ja i dalje fina osoba, jer ne pušim, he, he, he...

se7en11
... Ali ima nešto u Harisovim rečima,


Pa to pričam sve vreme. A sebi ne mogu zameriti čak i ako pričam nešto što baš ne liči potpuno na mene, jer se već osećam pretpraznično, pa i praznično. C'est la vie.
ivana23 ivana23 17:26 26.12.2010

Re: Eh, Horatio,

stasava stasava 15:49 26.12.2010

stege. vrednosti

A ja sam srecna zbog tvog teksta, jer slutim da nikada nisi bio iskreniji a mene iskrenost usrecuje. Onda, potpuno je izlisno suceljavati misljenja, Opra...muzika.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:00 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

stasava
... jer slutim da nikada nisi bio iskreniji


Veruj mi da je tako!

Nisam uopšte imao nameru da o OVOME pišem, a onda mi je to slučajno palo na pamet (setivši se da ću idućeg četvrtka biti zauzet), seo sam i - sve je IZLETELO IZ MENE, spontano. Za pola sata.

A kad se samo setim koliko sam se mučio oko nekoliko mojih poslednjih blogova, onih koji su kobojagi intelektualni, glava me zaboli.

Izgleda da nas ima i takvih koji često radimo i ono što nam ne pada lako, a opet nas nešto tera da se mučimo, he, he, he...

JJ Beba JJ Beba 17:22 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

Mislim da je u pravu, da ljudi štede da bi jednog dana, kada ostare, mogli da uživaju, a kada starost dodje, oni bivaju toliko istrošeni

Borhes je to lepo sažeo

Trenuci
kad bih mogao svoj život ponovo da proživim
Pokušao bih u sledećem da napravim više gršaka,
Ne bih se trudio da budem toliko savršen,
Opustio bih se više.
Bio bih gluplji nego što bejah, zaista
vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji čistumnac.
Više bih se izlagao opasnostima, više putovao,
Više sutona posmatrao, na više planina popeo,
Više reka preplivao.
Išao bih na još više mesta na koja nikda nisam otišao.
jeo bih manje boba, a više sladoleda,
Imao više stvarnih a manje izmišljenih prolema.
Ja sam bio od onih što je razumno i plodno
Proživeo svako minut svog živozta: imo sam
Jasno, i časka radosti.

Ali, kada bih mogao nazad da se vratim
Težio bih samo dobrim trenucima.
Jer, ako ne znate, život je od toga sačinjen.
Od trenova samo; nemoj propustiti sada.
Ja sam bio od onih što nikuda nisu išli bez
toplomera, termofora,
Kišobrana i padobrana;
Kad bih mogao opet da živim
Lakši bih putovao

Kada bih ponovo mogao da živim,
S proleća bih počeo bosonog da hodam
I išao bih tako do kraja jesni.
Više bih se na vrteški okretao,
Više sutona posmatrao i sa više dece igrao,
Kada bih život ponovo pred sobom imao.
Ali, vidite, imam 85 godina, i znam
Da umirem


sve najbolje vam želim
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:10 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

JJ Beba
... Borhes je to lepo sažeo


Da.

Posebno mi se svidelo ono

jeo bih manje boba, a više sladoleda,


jer i ja više volim sladoled nego bob (premda, ruku na srce, i ne znam šta je bob, mora da je to nešto slično grašku ili pasulju, he, he, he...).

sve najbolje vam želim

I mi vama.
mirelarado mirelarado 18:41 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

JJ Beba

Borhes je to lepo sažeo


Има једна друга, заиста Борхесова песма, у којој је та истина исказана. Ово је превод Предрага Брајовића, објављиван и раније на блогу:

Кајање

Починио сам највећи од свих грехова
које може да почини човек. Нисам био
срећан. Сад нек ме без милости одвуку
и загубе глечери заборава.

Родитељи су ме подигли
за опасну и дивну игру живота,
за земљу, воду, ваздух, ватру.
Изневерио сам их. Не бејах срећан.

Не испуних њихову жељу из младости.
Ум ми се бавио истрајним симетријама
уметности које се ситничаво преплићу.

Завештали су ми одважност. Нисам био одважан.
И не напушта ме. Крај мене
увек стoји сенка да сам био несретан човек.


ЈЈ Бебо,
JJ Beba JJ Beba 22:02 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

ЈЈ Бебо,

@ mirela


dolybell92 dolybell92 23:53 26.12.2010

Re: stege. vrednosti

...E, kada bi starost mogla šta sve zna
a mladost znala šta sve može....
JJ Beba JJ Beba 15:50 27.12.2010

Re: stege. vrednosti

pardon
sesili sesili 16:11 26.12.2010

Jer sreća je lepa,

samo dok se čeka... reče pesnikinja. Zašto misliš da je sreća neozbiljna tema? Naprotiv. Samo, ja je ne vezujem za novac. Njega je bilo i nije bilo u mom životu. Ali, neka doživljavanja sreće smo moj muž i ja ostavljali za kasnije: kad nam odrastu deca, pa im budemo manje potrebni, kad odemo u penziju, pa imamo više vremena. Ali, đavo ne spava, pa sve poremeti. Zato - življenje, uživanje, svakog trena u svakom danu. Prevelika očekivanja skoro uvek budu neostvarena Pozdravljam te i želim svu sreću.
se7en11 se7en11 16:21 26.12.2010

trajna sreća

Srećna i tebi Nova

i kada bi bio trajno srećan, sreću ne bi umeo da prepoznaš pa bi bio nesrećan. Ali ima nešto u Harisovim rečima, iako njegov primer pokazuje da je u momenu bio presrećan, a onda ga to sastavilo
draft.dodger draft.dodger 16:24 26.12.2010

Relax,

Srećko Winfrey...
aleksanadar aleksanadar 17:18 26.12.2010

Кад би...

sve najbolje


И ја теби желим.

"Ех, када бих био срећан... " Или, барем, богат и славан.

Још је рано за Штрауса (то иде тек у суботу). Зато:

docsumann docsumann 17:40 26.12.2010

Re: Кад би...



I spy with my lizard eye and everything i see is a lie
You know when i told you i would never lie well, that was the first time
Take all the pleasures that you seek
May my heart be full and still be bleak
Cold and alone, hard as stone
Like a fuck when there is no one home
Beauty and fame are meaningless beside
The ability to kill with a look of your eye
But i defy you to see through me
Nothing is all that you will see

Cats, sex and nazis
That's why they call me Mr. Happy
Are you a believer? - well i'm a deceiver
But i lied when i said that honesty was dead
I really belive all the things i say to you
It's just that none of them are true

Zombies eat human flesh
Which part do you like the best?
I like the heart the best
Zombies eat human flesh

If i haven't done all that i could do to hurt you
It's because my love is true
Or because my feelings are a lie
And we live just to suffer and die
I'll put a guarantee on all the beauty that i see
The fairest, the best, the first of the blest
All those whose souls are the ugliest
Hopelessly lost in their bitterness
Love me and you shall be free to join my eternal captivity
Just don't ask me if i believ all this bull
My head is empty but my bowels are full I
don't really think this way
I did yesterday, but not today

Cats, sex and nazis...

Zombies eat human flesh...

I spy with my lizard eye and everything i say is a lie
And what about you? what will you do?
When the sound of my voice touches you
When you hear me say, "This is true."
And the sounds of my voice touches you
This is true, this is true,
The sounds of my voice touches you
This is true, this is true!
This is true, this is true!
Cats, sex and nazis that's why they call me Mr. Happy
Why do i keep saying this over and over all the time?
Because it rhymes, moron
What do i want to hear now, a love song?
Are you in love?
Is it politically correct?
Or are you just another fucking reject?
Are you getting all of this?
Or is there something you have missed?

Zombies eat human flesh...

Do you know why they call me Mr. Happy?
Because I'm so fucking
Smart

maksa83 maksa83 17:32 26.12.2010

sličnosti

"Na Šekspira je podsećao po tome što je latinski slabo znao, a grčki još slabije.


Jedan moj drug je za nekog trećeg tipa koji se tu povremeno motao imao običaj da kaže: "Ima sličnosti sa Tomom Kruzom. Obojica nisu visoki i loše govore srpski."

Meni je bar izazovno, jer ja stalno tragam za tom formulom All inclusive koja bi me, uz pomoć astralnih sila, usrećila, ako ne baš za ceo život, ono bar za neko duže vreme.

Treba i ovo da znaš:

Biti bez nekih stvari koje želiš je neodvojiv deo sreće.
(B. Russel, The Conquest of Happiness, preporučujem, mada te neće nužno naučiti da budeš srećan.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:29 26.12.2010

Re: sličnosti

Maksa
...B. Russel, The Conquest of Happiness, preporučujem, mada te neće nužno naučiti da budeš srećan.


Ma znam, ima tih knjiga o tome kako da čovek postane srećan, ali to mu dodje kao sa dijetama za žene (valjda muškarci ni ne pokušavaju sa dijetama). Ima mnogo recepata za dijete, ali nijedna ne upali, ni nakon više pokušaja, he, he, he...

Nego naknadno sam se setio nečega što mi nije palo na pamet kada je trebalo da odgovorim Nsarskom zbog njegovog prekora što čeznem za - TRAJNOM srećom.

Konfučije (ko o čemu ja o Dalekom Istoku!) je rekao: "Onaj koji želi da bude neprestano srećan mora često da se menja". To. I pre nego što sam znao za Konfučija dolazio sam intuitivno do saznanja (ili mi je to neko šaputao, ne znam više) da čovek mora stalno da se menja da bi, koliko toliko bio zadovoljan sobom.

Menjajmo se!


Trompe l'oeil? (Deceivment of the Eye?)
Unfuckable Unfuckable 19:52 26.12.2010

Re: sličnosti

Biti bez nekih stvari koje želiš je neodvojiv deo sreće.


dajbt: nema sreće bez patnje.

Petroviću (i ostalima) želim srećne praznike i sve najbolje u nastupajućoj godini.
scabies scabies 20:58 26.12.2010

Re: sličnosti

: nema sreće bez patnje.
Ovakva prilika se ne propušta - da i ja kod Petrovića prospem neki citat (jedan od retkih koje pamtim): "Ne postoji ni sreća ni nesreća na ovom svetu, postoji samo upoređivanje jednog stanja sa drugim."

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:24 26.12.2010

Re: sličnosti

scabies
... Ovakva prilika se ne propušta - da i ja kod Petrovića prospem neki citat (jedan od retkih koje pamtim): "Ne postoji ni sreća ni nesreća na ovom svetu, postoji samo upoređivanje jednog stanja sa drugim."

Dobra stvar. Tera na razmišljanje.

(Pritom se valjda isključuju one ekstremne nesreće koja mogu da nas ubiju, kao i ekstremne sreće, koje takodje mogu da ubiju. Ima ljudi koji stradaju, premda retko, od prevelike sreće, zar ne?)
scabies scabies 21:33 26.12.2010

Re: sličnosti

Ima ljudi koji stradaju, premda retko, od prevelike sreće, zar ne?
Ma nije to od sreće, to je od slabog srca
Ne, bez zezanja, nije to prevelika sreća, o je preveliko uzbuđenje, prevelika radost. Koja se može zvati prevelikom srećom samo ako ste upravo dobili na lutriji
JJ Beba JJ Beba 22:06 26.12.2010

Re: sličnosti

Petroviću (i ostalima) želim srećne praznike i sve najbolje u nastupajućoj godini.

Dear children, Santa is Mom and Dad.
Love, Wikileaks.


yugaya yugaya 23:29 26.12.2010

Re: sličnosti

JJ Beba

Dear children, Santa is Mom and Dad.
Love, Wikileaks.







Mama, znaš, nije fer da svima ostalim u razredu mama i tata kupuju poklone za Novu Godinu a mi dobijemo samo od Deda Mraza - moraš i ti i tata nešto da nam kupiš.

(napunila celih osam godina pre neki dan)

Sreća je uglavnom kada uspem da ne razmišljam kao odrasli ljudi.


docsumann docsumann 17:39 26.12.2010

K' SREĆI


posljednji žetoni za sreću
su potrošeni na pivo

pivo je utrošeno na prave stvari
koje zaista znače i imaju težinu
i za koje vrijedi
žrtvovati neke druge drage stvari
koje možda vrijede i više
al΄ eto


maksa83 maksa83 17:42 26.12.2010

Re: K' SREĆI

posljednji žetoni za sreću
su potrošeni na pivo

pivo je utrošeno na prave stvari
koje zaista znače i imaju težinu
i za koje vrijedi
žrtvovati neke druge drage stvari


"90% para sam potrošio na kafane i žene. Ostalo sam proćerdao."
JJ Beba JJ Beba 17:57 26.12.2010

Re: K' SREĆI

"90% para sam potrošio na kafane i žene. Ostalo sam proćerdao."


that's
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:17 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Maksa
... 90% para sam potrošio na kafane i žene. Ostalo sam proćerdao."

Pa ovo nije baš smešno.

Svi koji znaju šta je pravi život kažu da trošenje na kafane i žene nije bacanje para, nikako!

Ko može voleti nekoga ko ne zna šta je to kafana ni šta su to žene?
docsumann docsumann 18:19 26.12.2010

Re: K' SREĆI

"90% para sam potrošio na kafane i žene. Ostalo sam proćerdao."


Ja sam odvajao od usta da bih jeo.

Petar Božović
Kazezoze Kazezoze 18:47 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Ja sam odvajao od usta da bih jeo.

Petar Božović



vladimir petrovic vladimir petrovic 19:01 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Docsumann,

Pitam se da li si ti koji voliš weird images (tako mi bar ponekad izgleda), primetio unutar mog posta jedinu ilustraciju - grafiku čoveka koji se brani od andjela, te im ne da da udju, ili ih pokušava zatvoriti u mračnu sobu?

docsumann docsumann 19:48 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Docsumann,

Pitam se da li si ti koji voliš weird images (tako mi bar ponekad izgleda), primetio unutar mog posta jedinu ilustraciju - grafiku čoveka koji se brani od andjela, te im ne da da udju, ili ih pokušava zatvoriti u mračnu sobu?


Da, dobro ti se čini - volem "uvrnuća"

za ovu sliku koju si okačio, rekao bih da je posrijedi ovo prvo - ne dopušta im da uđu ...

a za tebe pitanje - da li je čovjek na slici srećan ?

Kazezoze Kazezoze 21:10 26.12.2010

Re: K' SREĆI

a za tebe pitanje - da li je čovjek na slici srećan ?


izvinjavam se što se mešam, ali ko bi mogao biti srećan sa ovako opterećenim umom kao ovaj tip na slici.
da bi bio srećan moraš osloboditi um svega onoga što se za njega zalepi.
to ne može biti trajno jer nam vanjski svet neprestano servira nove i nove ljepljive materijale, a oni su isključivo plod prošlosti i budućnosti.
sadašnjost je previše kratka da bi se vezala za naš um, a upravo je taj kratak tren sadašnjost i jedina iskrena iskra sreće koja može da nam se dogodi. ostalo je ili iluzija ili mašta, zavisno od toga da li ti um kreira prošlost ili budućnost.
draft.dodger draft.dodger 21:19 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Ima na stolu četiri banke, a stigao mu račun od deset banki.
Skenjao se...
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:53 26.12.2010

Re: K' SREĆI

Docsumann,

... a za tebe pitanje - da li je čovjek na slici srećan ?

Ne verujem da je namera autora bila da prikaže srećnog čoveka.
Što ne umanjuje značaj dela.
Svidja mi se, kao umetničko vidjenje jednog čoveka.
docsumann docsumann 05:56 27.12.2010

Re: K' SREĆI

izvinjavam se što se mešam, ali ko bi mogao biti srećan sa ovako opterećenim umom kao ovaj tip na slici.
da bi bio srećan moraš osloboditi um svega onoga što se za njega zalepi.
to ne može biti trajno jer nam vanjski svet neprestano servira nove i nove ljepljive materijale, a oni su isključivo plod prošlosti i budućnosti.
sadašnjost je previše kratka da bi se vezala za naš um, a upravo je taj kratak tren sadašnjost i jedina iskrena iskra sreće koja može da nam se dogodi. ostalo je ili iluzija ili mašta, zavisno od toga da li ti um kreira prošlost ili budućnost.


Pa, moguća su bar dva različita pristupa u tumačenju ove slike. Sem fantazmagorične transformacije glave koja može predstavljati hrvanje s teškim mislima , ali i nesputanu igru mašte, intezivan kreativni momenat npr. upravo rađanje jednog muzičkog dragulja, posebno svijetlo na sliku bacaju ona četiri novčića na stolu i peti kojeg prikazana osoba drži u ruci.
Vrlo je moguće da se lik suočava sa presjekom svoje beznadežne finansuijske situacije, ali isto tako je moguguće da rješava neku glavolomku kombinatorskog tipa ... a pri tom mu misli odlepršale u čistu apstrakciju.

Kaz, očigledno je da ti sreći, na simboličkom planu, pripisuješ mnogo elementarnije, da ne kažem jednostavnije pojavne oblike (u glavi) ... lopta, kupa , kvadar,
Kazezoze Kazezoze 15:36 27.12.2010

Re: K' SREĆI

Kaz, očigledno je da ti sreći, na simboličkom planu, pripisuješ mnogo elementarnije, da ne kažem jednostavnije pojavne oblike (u glavi) ... lopta, kupa , kvadar,

mislio sam da je očigledno upravo suprotno, tj. da sreći pripisujem oslobađanje od svih vrsta tih pojavnih oblika koje kreira naš um.
ma koliko oni bili jednostavni, oni su ipak misaoni oblici, a kao takvi ne pripadaju sadašnjosti - nisu stvarni, nego su ili iluzija iz prošlosti, ili mašta kojom kreiramo budućnost.
a sreća je kao dah: slobodna, stvarna i trenutna, ali bez ograničavajućih oblika.


docsumann docsumann 19:27 27.12.2010

Re: K' SREĆI

mislio sam da je očigledno upravo suprotno, tj. da sreći pripisujem oslobađanje od svih vrsta tih pojavnih oblika koje kreira naš um.


Jedno od mojih najdubljih osjećaja sreće vezano je upravo za javljanje neočekivanih likovnih vizija. Nakon takvih "susreta" čitavo biće bi buknulo ... napominjem da se tu ne radi o nekakvim specijalnim drogama .. ponekad po koji džoint, pivo, ali nije to, mada ... prvi tripovi ... ipak ne ... ovo je

ok, da smanjim doživljaj bavio sam nekom vrstom slikarstva

bio u potpunosti ispunjen tih dana

pomalo opsjednut

neosporno srećan

kao u noći u kojoj KAD bih na primer naslikao upravo



da to bih baš volio ...
kukusigameni kukusigameni 17:41 26.12.2010

Za srecu...

je potrebna sreca!
myredneckself myredneckself 19:12 26.12.2010

Re: Za srecu...

Znam, znam ja da mnogi ne vole Opru i njene TV emisije.

Ima toga i u književnosti, naravno. Naime, ima pisaca čije se knjige dobro prodaju, idu k'o alva, a zna se da nisu baš mnogo - vredne. Primera radi, ko iole poznaju bogatu italijansku književnost zna za Karolinu Invernicio, poznatu po ljubavnim i avanturističkim i vrlo popularnim romanima, kao i za Emilija Salgarija, izmedju mnogih.

Ima takve literature svugde u svetu. Nedavno sam naišla na jedan NPR intervju sa Joyce Carol Oates, u kom ona pominje njene dve studentkinje sa Princeton-a, koje su diplomirale na književnosti i creative writing. Jedna od njih je veoma uspešna i jako čitan pisac, ali joj..."etablirana kritika nije baš naklonjena".( Kakva politička korektnost, he, he!)
Ja sam se odmah setila još jednog prinstonskog đaka - F.S.Fitzgerald-a
O tempora, o mores!
Ovih dana imam malo više vremena, i obećan mi je film po knjizi izvesne Liz Gilbert "Eat, Pray, Love"- Julia Roberts, Javier Barden, etc. i po onome što sam pročitala o knjizi, i ako joj etablirani kritičari nisu naklonjeni, mislim da je ta Liz Gilbert srećna žena, jer je napravila dobar dil sa izdavačem, i o njegovom trošku obilazila svet godinu dana, tražeći prosvetljenje, nakon lošeg braka i razvoda. Sve u hedonističkom maniru, naravno. I ljubav je došla na kraju. Rešila je sva pitanja u životu, i još kupila majci kuću na jugu Francuske. Baš je briga što je njeno pisanje literarno zlostavljanje, ( ja baš ne volim polit. korektnost ), kad se tako dobro prodaje. Ah, taj liberalni kapitalizam.

Oprah W. je ovoj spisateljki posvetila čak dve epizode svoje emisije, i oduševljena je njome.

Lepe i ugodne praznike ti želim Vladimire.
draft.dodger draft.dodger 20:52 26.12.2010

Re: Za srecu...

myredneckself

Ovih dana imam malo više vremena, i obećan mi je film po knjizi izvesne Liz Gilbert "Eat, Pray, Love"- Julia Roberts, Javier Barden, etc.


Od nabrojanih očekujem samo neviđen kič.

Ovako se lebac mesi, ovako, ovako...

Mike Leigh, Another Year



vladimir petrovic vladimir petrovic 21:50 26.12.2010

Re: Za srecu...

MRNS
... Lepe i ugodne praznike ti želim Vladimire

Hvala. Takodje.

Onaj ko ne shvata ličnost Opre, ne shvata Amerikance. En masse. Takodje, ne shvata snagu elektronskih medija.

Drugo, ne smemo poverovati da se to dogadja samo u SAD, da u intelektualnijoj Evropi toga nema. Ima. (O tome ću, usputno, govoriti u onoj mojoj seriji o vradžbinama, posle Nove Godine).
... Ja sam se odmah setila još jednog prinstonskog đaka - F.S.Fitzgerald-a
O tempora, o mores!

Da. I on je lepa priča za sebe.
myredneckself myredneckself 00:18 27.12.2010

Re: Za srecu...

Ovako se lebac mesi, ovako, ovako...


naravno,
ovih dana sam vezana za kuću pa gledam sve što mi dođe pod ovu zdravu ruku
4krofnica 4krofnica 23:15 27.12.2010

Re: Za srecu...

Mike Leigh

Majstor.

taj covek ume da sastavi film o dva dosadna porodicna rucka i napravi umetnost od toga. nikad nista praterano, nista ne odskace, nema sminke.
ordinary life.
na kraju njegovih filmova ostaje knedla u grlu i osmeh na licu.


Vladimire, imas sve sto ti treba: zelju, volju, strast.
igraj...i uzivaj.

jinks jinks 19:24 26.12.2010

Mislim

da je Ričard Brenson, britanac i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, rekao da je jedini pravi način da čovek postane bogat taj da i drugima omogući da se sa njim zajedno obogate (čak mislim da je rekao da je upravo to temelj njegove poslovne politike).

Kada dođe kraj života, čovek treba da bude srećan i zadovoljan, a ne da pati za propuštenim prilikama i kaže sebi da je imao mogućnosti, ali ih nije iskoristio. Lepe stvari u životu ne treba propuštati. Treba otići na što duža letovanja i skijanja, ići u što više kafana i biti stalno u društvu. (Haris Džinović)


Možda se ovo što je Brenson rekao može proširiti i na, ili možde pre svega važi upravo i za, sreću. Da je čoveku pravo dobro verovatno jedino onda kada je i drugima dobro pored njega.

Ili da je sreća upravo to kada su drugi srećni pored vas. A možda je sreća nekad i čisto individualna stvar, ko će ga znati ... mada po zadnjoj rečenici Harisa Džinovića to verovatno nije slučaj.
nurudin nurudin 19:45 26.12.2010

Проговара бивши ВО :)

Ovo pišem danas zato što sledećeg četvrtka neću biti u prilici da pišem, odnosno da se bavim blogovanjem.


Budi Bog s nama!


"Буди БЛОГ с нама"...

Želim vam Srećan Božić i sve najbolje u Novoj 2011. godini


И Вама свако добро...

П. С. Прошлогодишњи Божић памтим, по лепим рођенданским поклонима , али и по оној чувеној блогерској "свађи", тј. неспоразуму који је букнуо између мене и Вас...

Ето, прошло је, готово, годину дана, а Ви и ја комуницирамо на једном крајње цивилизованом нивоу, чак сте објавили и један мој текст - за шта Вам се још једном захваљујем. Зар то није срећа?
Ко је прошлог Божића то могао и да наслути?
То су све само тренуци, ко уме да их цени живот ће му, у сваком случају, бити квалитетнији...

Срећа ми је некако прејака реч.

А, што се Опре тиче, боље је да не коментаришем, јер није прикладно ни за тоалет папир, а камоли за блог...
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:15 27.12.2010

Re: Проговара бивши ВО :)

Nurudin
...А, што се Опре тиче, боље је да не коментаришем, јер није прикладно ни за тоалет папир, а камоли за блог...

Ovo je u najmanju ruku neumesno i nedolično, a mogao bih upotrebiti i jače reči.
Slučaj Opre ovde, na ovom blogu, nisam pomenuo u cilju glorifikacije njene ličnosti. Poenta je u nečem drugom i to su dobronamernici mogli lako shvatiti.
Nesporno je da svako ima pravo na svoje preferencije kada su u pitanju poznate medijske ličnosti.
Ja sam pomenuo slučaj Opre zato što mi je on "naleteo" kao prikladan. Ona jeste svojevrstan sociološki i medijski fenomen, voleli mi nju ili ne, ali poenta je u sledećem: ona je self-made personality na američkoj TV, što ne polazi za rukom svakom ko se okuša na tom polju, a ima ih tušta i tma; ona je stekla ogromno bogatstvo. Ali je na profesionalnom planu došla do crte kada se pitala - šta dalje. Hoće da se menja, što je za svaku pohvalu. Kod svakog čoveka, na svim nivoima, cenim kada oseti potrebu da se menja. (By the way, mislim da bi i Olja Bećković, u našim prilikama, morala da dodje do pomenute crte i oseti potrebu za promenom). I sada dolazi ono što je mene zanimalo: Opra, koja bi mogla penzionisati samu sebe, jer ima dovoljno obezbedjenih sredstava da može luksuzno živeti do kraja života, kaže da veruje da je "to ne bi usrećilo" (kuća na Francuskoj rivijeri, krstarenje jahtom po toplim morima), već je spremna da udje u rizik sa novim poslom (osnivanje nove TV). Medjutim, ona ne krije svoj strah od novog izazova, što je ljudski. Praznoglavi bi rekli: nema veze, imam dovoljno para i ako propadne taj novi poduhvat. Ne, ona razmišlja i boji se. Jer ona oseća da je usrećuje samo ako postiže odredjene radne uspehe na jednom tako selektivnom TV tržištu kao što je američko.

I ja tu prestajem. Sve je u tome. Postoje situacije kada bismo mogli lagodno živeti (nazovimo to srećnim životom) a mi, ipak, to odbijamo te idemo u nove rizike, u nova radna mučenja.

Meni je žao ako neki nisu shvatili tu moju poentu (koja je, per se, veoma prosta) Da se nekome ne svidja spomenuta persona (Opra) to prihvatam, ali ako imaju bolje primere (a siguran sam da ima drugih eklatantnijih primera) neka ih iznesu. Meni nisu pali na pamet.

Ponavljam da meni imponuju uspešne žene, odnosno žene koje su umele da se, stvarajući sebe, izdignu iznad nivoa proseka. Nije neophodno da to prati i materijalno bogatstvo (neko me podseti na meni tako dragu Isidoru Sekulić, a koja je bila, u materijalnom pogledu, prilično siromašna, i koja nije krila da joj je odgovarao asketski život - dakle ni ona nije verovala da se sreća može obezbedjivati luksuziranjem koje obezbedjuju materijalna sredstva).

Ja sam pomenuo i slučaj jedne stare italijanske književnice, koja je, kažu, svojevremeno bila veoma popularna, i bogata. A ne znam da li je bila i - srećna.
A ako bi i za nju neko pomislio "da ni njeno pominjanje nije prikladno ni za toaletni papir", to je problem njegovog mentalnog sklopa.

Ne hvatajmo se za sporedne stvari. Ne budimo lični tamo gde nema mesta.

No, sve to nije razlog da vam ne poželim istinski sve najbolje u Novoj godini.
nurudin nurudin 10:02 27.12.2010

Re: Проговара бивши ВО :)

Владимире, зло и наопако, не могу да верујем да сте ме опет криво схватили...

Можда сам се ја погрешно изразио. Не замерам ја Вама што сте Опру поменули, мој коментар се односио на то да је моје мишљење о "феномену Опре" непристојно и неукусно за блог, па због тога нисам ни желео да је коментаришем.

Ваше опсервације су Ваше мишљење, и ја сам га прочитао, ни у ком случају нисам мислио да није требало да пишете... Да сам мислио да не завређује пажњу, не бих га ни читао...

Мислим да је у томе неспоразум?

Ја сам више хтео да проговорим о ситним тренуцима "среће", али тако увек некако наопако испадне...

Баш ми је жао...
mrdax mrdax 10:31 27.12.2010

Re: Проговара бивши ВО :)

Владимире, зло и наопако, не могу да верујем да сте ме опет криво схватили...


Prevedeno na jezik brojeva 666 - 999 zlo i naopako
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:19 27.12.2010

Re: Проговара бивши ВО :)

Mrdax
...Prevedeno na jezik brojeva 666 - 999 zlo i naopako

Samo se ti zezaj sa nama.

Naravno, to zaslužujemo, jer je nesporno da je meni Nurudin drag. Ali i oni koji su nam dragi mogu da ujedaju. I kada ne treba.

Ali gledaj ovo:
не могу да верујем да сте ме опет криво схватили

Ja njega ili ga sam krivo shvatio.

Nurudin ne polazi od toga da je (možda) on mene krivo shvatio, nego intuitivno prebacuje krivicu na drugoga (odnosno mene) što se može shvatiti, izmedju redova, kako, eto, ja nemam dovoljno kapaciteta da shvatim širinu njegovog duha (sic) onda kada on pominje parametar klozetskog papira (bez pokušaja da malo obrazloži u stilu: stani dečko, ta osoba koju ti pominješ je nula zbog toga i toga, dakle uz navodjenje bar nekoliko argumenata, te ukazivanje da grešim što je uopšte pominjem, bla, bla, bla...) za osobu koju sam ja (benevolentno i slučajno) citirao u blogu, kao polaznu osnovu moje priče o sreći jer mi se jedan detalj iz te njene priče svideo (bez izjašnjavanja da li je ta osoba vredna SVAČIJE pažnje). Svako ko iole poznaje američko TV tržište, ponavljam, mora biti svestan kako je tamo teško nametnuti se, makar i sa prizemnim štosevima; ali ta žena traje i traje, znači razlozi njenog uspeha nisu baš za pljuvanje, ma koliko oni bili prizemni nekim balkanskim intelektualcima. Pritom sam, izgleda, "napravio" grešku što sam potencirao da mi imponuju sve uspešne žene, bez namere da ih glorifikujem ili verujem da su sve medju njima svima dopadljive. Neke nisu dopadljive ni meni, ali ne idem okolo da kažem "sa njihovim postignućima možeš dupe da obrišeš". (Sećam se, guvernanta mi je izričito zabranjivala takav rečnik, he, he, he...).

E zato sam reagovao, jer pokušavam da ne budem ovca. Što je težak posao.


P. S. Naravno, primetio sam ja ono Nurudinovo
Баш ми је жао...

Ja to itekako shvatam, te i ja kažem, sa svoje strane, da je i meni veoma žao zbog ovog malog nesporazuma.
nurudin nurudin 17:18 27.12.2010

Re: Проговара бивши ВО :)

Nurudin ne polazi od toga da je (možda) on mene krivo shvatio


nurudin
Можда сам се ја погрешно изразио


Наравно, пристојност је налагала да прво напишем горенаведено, па да онда атакујем на Ваш интелект, мада ми је то била последња намера, тј. уопште ми и није била намера - проблем је у гувернанти...

Некако нам новогодишња комуникација не иде од руке, признаћете.

zoja444 zoja444 20:11 26.12.2010

super blog!

mnogo mi se svidja...najvise zbog emocije.

da li je sreca subjektivni osecaj ili objektivni dozivljaj?
volela bih da mi se u srce vrati ona radost koje vec dugo nema.
toliko o samopromeni i Konfuciju.

ja stalno tragam za tom formulom All inclusive koja bi me, uz pomoć astralnih sila, usrećila, ako ne baš za ceo život, ono bar za neko duže vreme.


i ja tragam za istim. slabo nesto ta metafizika, slabo.

zelim Vam sve najbolje u NG, neka Vam je sve sa srecom i neka Vam se sve zelje ispune... da Vam blog postane najposeceniji, da upoznate neku odgovarajucu uspesnu damu, da Vam se "otvori ventil" za pisanje knjiga, da naucite da svirate saksofon i da sto vise uzivate u sebi, drugima i zivotu.

p.s. nije Haris, nego...
p.p.s. da li se u Maroku pije caj sa cimetom?... fenomenalan je
antioksidant antioksidant 20:19 26.12.2010

ja

nesto mislim da ti jesi trajno srecan
ali bolje je sto ne znas jer tako nastavljas da tragas
cult cult 20:29 26.12.2010

Re: ja

Složio bih se potpuno sa AO opservacijom, Vladimire Petroviću.

Srećni praznici.
A u nastupajućoj godini, kao i uvek...sloboda ili ništa!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:42 26.12.2010

Re: ja

Cult
...A u nastupajućoj godini, kao i uvek...sloboda ili ništa!

Hvala.

Samo ovo "sloboda ili ništa" me podseti na nešto - već sam pominjao jedenje kolača a i, odvojeno, De Mela.

A kako mi je jedna De Melova knjiga pri ruci, on na jednom mestu kaže: "Jedan moj prijatelj rekao mi je: 'Skloni taj tanjir sa kolačima, jer u njegovoj blizini gubim slobodu'. To je važilo i za mene - gubio sam slobodu pred gomilom stvari, ali tome je kraj. Potrebno mi je vrlo malo toga, i u tome intenzivno uživam. Kada se u nečemu intenzivno uživa, ne treba nam mnogo".

Eto, i ja nastojim da ne gubim slobodu, he, he, he...
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:53 26.12.2010

Re: ja

AO,
...nesto mislim da ti jesi trajno srecan
ali bolje je sto ne znas jer tako nastavljas da tragas

U pravu si. Usput, nastojim da se ne udebljam, he, he, he...

----------------------------

EDIT:
ovo da sam ja "trajno srećan", podseti me na jedan američki humor o dva glupa pileta, koji ne mogu da nadjem, ali otprilike glasi ovako:

Jedno pile stoji pored prometne ulice i pita pile s druge strane: "Kako da predjem na drugu stranu"?
A drugo pile odgovara: "Pa ti si već na drugoj strani".
zoja444 zoja444 20:54 26.12.2010

Re: ja

vladimir petrovic
De Mela


jedna njegova pricica po secanju.

nekom advokatu je vodoinstalater popravljao vodovodnu cev.
kada je trebalo da se plati, advokat se zapanjio i rekao je vodoinstalateru: pa, ovo je previse... ja toliko ne zaradjujem.
vodoinstalater mu je odgovorio: i ja sam toliko zaradjivao dok sam bio advokat.
nsarski nsarski 21:18 26.12.2010

Re: ja

već sam pominjao jedenje kolača a i, odvojeno, De Mela.


Ja mislim da bi De Mello i Oprah, u nekom drugom svetu ili reinkarnaciji, bili idealan par. Srecom po nas da se to nije i nije moglo desiti jer bi danas planeta bila znacajno zatupljenija. Toliko o tome, sto rece F. Gump.
Milan Novković Milan Novković 21:27 26.12.2010

Re: ja

'Skloni taj tanjir sa kolačima, jer u njegovoj blizini gubim slobodu'. To je važilo i za mene - gubio sam slobodu pred gomilom stvari, ali tome je kraj. Potrebno mi je vrlo malo toga, i u tome intenzivno uživam. Kada se u nečemu intenzivno uživa, ne treba nam mnogo".

A ja sušta suprotnost, što više stvari oko mene, što veći haos, ja sve slobodniji i srećniji

Jedino sam slobodniji u prirodi, posebno na planini.

nsarski nsarski 21:31 26.12.2010

Re: ja

A kako mi je jedna De Molova knjiga pri ruci, on na jednom mestu kaže: "Jedan moj prijatelj rekao mi je: 'Skloni taj tanjir sa kolačima, jer u njegovoj blizini gubim slobodu'


Za to ti ne treba De Mello. Eto, na primer, Snoopy (onaj pas iz Peanuts-a) kaze: "Ja mnogo jedem zato sto sam depresivan, a depresivan sam zato sto mnogo jedem!".

I kaze Carli Braun: ja sam mirno sedeo u svojoj sobi i gledao TV kad sam zacuo kako me jedan sendvic sa sunkom ocajnicki doziva iz frizidera. (Sentiment koji ce M. Novkovic shvatiti, siguran sam).

Eto, ne moras da bude guru da bi spoznao svu kompleksnost ovog sveta.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:38 26.12.2010

Re: ja

Nsarski
...Ja mislim da bi De Mello i Oprah, u nekom drugom svetu ili reinkarnaciji, bili idealan par.

Hm. Kao da sam znao da ćeš ovako reagovati.
Ali ja nadjem načina da od De Mela, takvog kakav jeste, ponešto naučim.
Ja sam, primera radi, prvi put kod njega video da je milosrdje, u suštini lični interes prerušen u čovekoljublje (dve vrste egoizma, prva je kada nam je zadovoljstvo da sami sebi ugadjamo, što je egocentričnost, a druga je kada nam je zadovoljstvo da ugadjamo drugima, da bismo sebi rekli kako smo mi izuzetni, kako pomažemo druge, to nam godi pa makar da smo dali novčić prosjaku, itd).

Ali i još neke stvari.

I dalje polazim da, ako ne hodamo zatvorenih očiju, od svakoga nešto možemo naučiti. Ja ne mogu sebe programirati da učim samo od visokih mozgova, mogu učiti i od... šta vredi da pričam. Možda moja moć apsorpcije velikoga nije dovoljno razvijena. Na to ciljaš?

Večeras ću iseći Oprinu sliku iz novina i zalepiću je iznad kreveta. Neka stoji bar kratko vreme, jer ne sme da bude tu duže, iz nekih bezbednosnih razloga, he, he, he...

P. S. Pa ovo je moj novogodišnji blog, kada sam hteo da sve teče lagano i praznično, a ono ispade da se bez filozofiranja, ali i lupanja po glavi, ne može. 'Bem ti život. (Nemoj samo reći da sam prvi počeo).
Milan Novković Milan Novković 21:42 26.12.2010

Re: ja

ja sam mirno sedeo u svojoj sobi i gledao TV kad sam zacuo kako me jedan sendvic sa sunkom ocajnicki doziva iz frizidera. (Sentiment koji ce M. Novkovic shvatiti, siguran sam).

Ja taj jezik, sa artiklima iz frižidera, parlam tečno
scabies scabies 21:50 26.12.2010

Re: ja

'Skloni taj tanjir sa kolačima, jer u njegovoj blizini gubim slobodu'.
Taj De Melo ima samo jednu grešku u sistemu, a to je pretpostavka da postoji univerzalan recept za sreću. Sve drugo mi kod njega ne smeta, mada ima (mnoogo)stvari sa kojim se ne slažem. Jedna je upravo u doživljaju slobode. Čini mi se da on slobodu kapira kao uskraćivanje bilo kakve mogućnosti izbora, jer valjda kreće od pretpostavke da uvek izbori nas biraju. Slobodno nek' on tako nastavi, ali ja nemam nameru da se odreknem svih iskušenja i svih izbora da bih bila slobodna. Meni dovoljno da se ja osećam slobodno i srećno, a on slobodno može da mi ne veruje
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:58 26.12.2010

Re: ja

Milan Novković
... A ja sušta suprotnost, što više stvari oko mene, što veći haos, ja sve slobodniji i srećniji

Mnoštvo ne pomaže, već odmaže. Osim nekima, he, he, he...
Jedino sam slobodniji u prirodi, posebno na planini.

Naravno. Samo podsećam da planine čine da se čovek oseća sitnim. U istočnjačkim knjigama ističu da neki ljudi tek na planini shvate koliko su sitan deo vasione, i to ne njen najvažniji deo...

P. S. Ja i dalje smatram da je opaska
'Skloni taj tanjir sa kolačima, jer u njegovoj blizini gubim slobodu'.

na mestu.
Milan Novković Milan Novković 21:59 26.12.2010

Re: ja

Ali ja nadjem načina da od De Mela, takvog kakav jeste, ponešto naučim.
Ja sam, primera radi, prvi put kod njega video da je milosrdje, u suštini lični interes prerušen u čovekoljublje (dve vrste egoizma, prva je kada nam je zadovoljstvo da sami sebi ugadjamo, što je egocentričnost, a druga je kada nam je zadovoljstvo da ugadjamo drugima, da bismo sebi rekli kako smo mi izuzetni, kako pomažemo druge, to nam godi pa makar da smo dali novčić prosjaku, itd).

Ja mislim da vreme utrošeno u učenje ovoga može korisnije da se upotrebi u raspaljivanje još jednog roštilja

dalje, nije toliko važno kako se osećamo sve dok bezuslovno pomažemo drugima.

Na kraju krajeva, da logika u ovom učenju nije uletela u cold reboot mogao bi čovek da kaže da je dobit od pomaganja drugima dvostruka, zamalo pa perpetuum mobile, uložiš jedan efiktivni dinar pa si proizveo još jedan niotkuda, parapsihološki. Nije ga tako lako materijalizovati, al ajde, idemo dalje i čekamo da nauka nađe rešenje i za to
Milan Novković Milan Novković 22:06 26.12.2010

Re: ja

Mnoštvo ne pomaže, već odmaže

Pošto si ti građevinac evo prikladnog eksperimenta koji bi svaki građevevinac-filozof koji drži do sebe trebao da proba:

- Uzmeš tri grupe građevinskog materijala, 50 tona svaka (pesak, cigle, cement i slično)

1. Pomeriš jednu grupu sam jedno 200 metara
2. Za drugu zamoliš jednog prijatelja da ti pomogne
3. Za treću zamoliš 10 prijatelja

4. Analiziraš rezultate

Pošto su i interpolacija i extrapolacija "kurve" svoje vrste, ako 3 grupe materijala nisu dovolje po potrebi povećati broj grupa i količinu materijala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana