Gost autor| Roditeljstvo| Sport| Zabava

ELIS: Nastići, teen-komedije, Jelini i barbari...

ana_radmilovic RSS / 24.12.2010. u 12:27

.. I kraljičino ogledalo pride...

Sa zadovoljstvom vam predstavljam mog gost-autora Elisa:
voila:

1
Već nekoliko dana medije u Srbiji, a u njenom okolišu, potresa zla kob porodice Nastić i afera sa fotografisanjem trenutaka posvećenih ličnoj higijeni. Ovu bravuru američkog pravosudnog sistema treba nazvati jedinim mogućim imenom - rudimentarnim hajvanlukom, naravno, uz uvažavanje pretpostavke da zaista nije bilo kršenja zakonskih normi. Naime, niko od onih koji reaguju bolnim pathosom i empatijom na ovaj slučaj nije imao priliku da baci pogled na materijale u predmetu, već svi odreda zavise od novinskih izveštaja, a to uvek može da dovede čoveka do polja banalnih i vulgarnih zabluda.

Ja se, inače, baš i ne kanim upuštati u tumačenje jednog konkretnog slučaja. 'Em o njemu ne znam ništa izuzev onog što mi je dostupno kroz medije, 'em sasvim dovoljno ljudi se njime bavi, pa bi moj doprinos bio sasvim izlišan.

Ono o čemu do sada nije bilo reči, barem ne svesne, namerno izgovorene reči, jeste potreba da se razume prosta činjenica da je svaka kultura, pa čak i ona koju temeljnom smatramo, jelinska, izrasla na izrugivanju kulturi drugoga. A jedan od uzroka, ne glavni, ali zasigurno najsilniji, tom izrugivanju jeste neznanje i nevoljnost da se do znanja dođe. I upravo to izrugivanje kulturi drugoga, koje je kamen temeljac svake, pa i naše vlastite kulture, umanjuje nam pravo na kukanje zbog kulturoloških razlika.

Naposletku, ja uzroke ovom bizarnom slučaju koji je od najverovatnije sasvim nevinog čina načinio zločin, ne bih tražio na prvom mestu u kulturološkim razlikama, već bih u pomoć pozvao pravo i njegovu filosofiju. Jedna zajednica štiti se zakonima od onih nepočinstava koja tu zajednicu ugrožavaju u neprihvatljivoj meri. Tako da se o ovom slučaju više trebaju zapitati Amerikanci, u kakvom to društvu žive. Podilaženje veštačkim slobodama i večno nedefinisanoj floskuli American way of life, te nasilna supstitucija duha i materije, misli i pokreta, pustili su iz boce svakojake demone koje sad valja obuzdavati ako treba i nakaradnim i prekim zakonskim regulativama.

Da ne dužim i ne zaplićem dalje, stvar je sasvim jednostavna - mada smo ubeđeni da smo sa dvadesetim vekom i ulaskom u ovaj u kojem živimo dosegli civilizacijske vrhunce, mi smo u stvari tek par koraka odmakli od prvih tribalnih zajednica. I pred čovečanstvom sa njegovim brojnim kulturama još uvek je jako dugačak put. Na kojem će biti svakojakih posrtanja, slepih rukavaca i bizarnih prepreka kao što je ova američka fobija koja i u roditeljskoj ljubavi prepoznaje seksualnu izopačenost, izopačenost koju je upravo američka pop-kultura iznedrila kao jedan od svojih Xanadua. Bilo je raznih izopačenost i pre te pop-kulture, biće ih i posle nje, ali tek su sa tom pop-kulturom te izopačenosti dobile umiven i socijalno prihvatljiv lik.

Ne bih da zvučim kao omatoreli torijevac, jer to nisam, štaviše, još uvek ću pre zakoračiti levom nego desnom nogom, ali nije nimalo neočekivano da kultura koja izbacuje rafale skarednih tinejdžerskih filmova u kojima se seksualnost tretira kao artikal, da takva kultura, dakle, dođe do tačke u kojoj će se užasavati i sasvim prirodne nežnosti.

Postoje dve veoma teška posla: kretanje kroz pustinju bez kompasa i nastojanje da se jednom pušten duh ponovo vrati u bocu.

 2
Ima tu još mnogo slojeva o kojima bi se dalo ozbiljno raspravljati, kad bi to bilo moguće. A nije moguće jer ozbiljni slojevi podrazumevaju dugotrajno buljenje u ogledalo, na šta većina nikada nije spremna. Izuzev ako pred nju nije postavljeno ono zrcalo zle kraljice, prepogramirano tako da izbegne davanje istinitih, već samo prihvatljivih odgovora.

A o čemu ovde, u stvari, ima još reči? Kada su podanici jednog pravnog sistema podvrisnuli da delo njihovih dojučerašnjih zemljaka, sada podanika drugog pravnog sistema, mora biti shvaćeno kroz prizmu jednog drugog, ovdašnjeg, socijalno-historijsko-pravno-kulturološkog, jednom rečju tradicijskog okvira, oni su i ne sluteći podigli poklopac šahta ispod kojeg je bezdan ispunjen vrištećim pitanjima. Usporedba sa Pandorinom kutijom ne bi bila na mestu, jer u slučaju kutije zla su se desila po otvaranju, u ovom slučaju zla su se već desila. Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima. Mogu oni sasvim argumentovano objasniti da je u ovdašnjoj tradiciji, pored fotografisanja dece dok se kupaju (ostaje nejasno kako se tradicijom može nazvati nešto relativno skorijeg datuma, prva dagerotipija na Balkan, naime, stigla je tek krajem XIX veka, a tada zasigurno nije bila upotrebljavana za ovekovečivanje porodičnih intimnih trenutaka, moralo je doći do znatnog pojeftinjenja foto-opreme da bi se počela i za to koristiti), sadržano i mnogo toga drugog što je pobrojano u delovima haških optužnica koje određuju inkriminišuća dela.

Naravno, potrebno je i to reći, ovo o čemu pišem stvar je puke spekulacije i hipotetičnosti. Ali nauka, dakle svet teorijskog počiva upravo na spekulativnom i hipotetičkom, te ih stoga ne smemo olako uzeti. Naravno i da je ovaj američki slučaj hajvanluk nad hajvanlucima, primer do čega dovodi demokratija (o tome Pekić jako koncizno i precizno piše u svojoj Sentimentalnoj povesti britanskog carstva) kada poveruje da je dostigla svoj vrhunac i da nema više šta za ponuditi, kamoli šta za popraviti. No, siguran sam da, uz sve svoje manjkavosti, američki pravosudni sistem neće istrajati na hajvanluku u koji se zapetljao ulaženjem u ovaj slučaj. Naravno, uz pretpostavku da deca zaista nisu dirana.

Ovde je reč o nama, o našoj spremnosti da branimo svoju kolektivnu poziciju, sliku o sebi i da preterujemo, po običaju svojstvenom malim narodima, kada treba ubediti velike da su u krivu. Ne razvlači mi se sad ova tema do u besvest, ali ne mogu da se otmem utisku da ovaj gaf (ukoliko je gaf, ja o samom slučaju, rekoh već, ništa ne znam, pa zadržavam pravo na neutralnu zapitanost) mnogi zdušno koriste kao priliku da se ulepša i restaurira slika koja je nagrđena i naružena nekim sasvim drugim delima. I takvi se pri tome zaludno i naivno nadaju da će, dokazujući vrhnaravnu nevinost sadržanu u činu fotografisanja dece koja se kupaju, dokazati i neke druge nevinosti. To je ono što malo bode oči.

 



Komentari (268)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 12:40 24.12.2010

omg

jeste potreba da se razume prosta činjenica da je svaka kultura, pa čak i ona koju temeljnom smatramo, jelinska, izrasla na izrugivanju kulturi drugoga. A jedan od uzroka, ne glavni, ali zasigurno najsilniji, tom izrugivanju jeste neznanje i nevoljnost da se do znanja dođe. I upravo to izrugivanje kulturi drugoga, koje je kamen temeljac svake, pa i naše vlastite kulture, umanjuje nam pravo na kukanje zbog kulturoloških razlika.

ana_radmilovic ana_radmilovic 12:56 24.12.2010

Re: omg

maca22

kako reče gost-autor,
Ima tu još mnogo slojeva
crvenokossa crvenokossa 12:41 24.12.2010

Ni ja...

o samom slučaju ne znam ništa više od onog iz novina, nisam vidjela sporne fotografije, ali ne mogu da se otmem utisku da je američka paranoja izvan kontrole... Da je u pitanju bilo koja druga zemlja, pomislila bih: "Niko nije toliko glup da nekome uzme djecu tek tako", ali Ameri... Uostalom, zar bi neki pedofili dali na popravku dobrovoljno kompjuter sa spornim materijalom?
ana_radmilovic ana_radmilovic 12:51 24.12.2010

Re: Ni ja...

crvenokossa
ali Ameri... Uostalom, zar bi neki pedofili dali na popravku dobrovoljno kompjuter sa spornim materijalom?

van pameti, naravno

ali tekst sam, ne toliko zbog same teme koja je odvratna pa odvratna, zgrabila jer ovaj čovek (bre) sjajno piše

to je stil, stari moj... sto bi rek'o đoni :)))
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:10 24.12.2010

Re: Ni ja...

jer ovaj čovek (bre) sjajno piše


Vala baš!
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:50 25.12.2010

Re: Ni ja...

Da je u pitanju bilo koja druga zemlja, pomislila bih: "Niko nije toliko glup da nekome uzme djecu tek tako", ali Ameri...

Ne mogu da odolim
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:38 25.12.2010

Re: Ni ja...

Ostavio sam komentar na Ni ja... posao dalje kad imam sta i da vidim: opet dve Srbije rrazvile zastave i izvukle svijetlo oruzje. Samo da pojasnim "sta je pisac hteo da kaze".

Na jednom od proslih blogova, da ne trazim sada, neko je linkovao slucaj da su deca oduzimana da bi neko pravio dobar profit vaspitavajuci tu oduzetu decu. Za ovakve monstruozne stvari i jedan slucaj je vise nego dovoljan a da se ne upita nije li mozda pozadina svega da je neko dobro profitirao predajuci oduzetu decu nekom kome je mnogo stalo da dobije neko dete. Neko ko ce za to i dobro da plati. Neko ko ne mora da ceka da se desi novi zemljotres kao na Haitiju pa da dobavljaci svezeg decjeg mesa opet mogu nesmetano da rade. Profit je cudna stvar.
mnenadic mnenadic 12:47 24.12.2010

...

Nema ničeg sa čime se ne slažem. Preporuka!
mrdax mrdax 12:55 24.12.2010

Kako da ne

Tako da se o ovom slučaju više trebaju zapitati Amerikanci, u kakvom to društvu žive

Dodao bih,za razliku od ostalih slobodarskih naroda ,ukljucujuci i srpski.

Da ne dužim i ne zaplićem dalje, stvar je sasvim jednostavna - mada smo ubeđeni da smo sa dvadesetim vekom i ulaskom u ovaj u kojem živimo dosegli civilizacijske vrhunce, mi smo u stvari tek par koraka odmakli od prvih tribalnih zajednica. I pred čovečanstvom sa njegovim brojnim kulturama još uvek je jako dugačak put. Na kojem će biti svakojakih posrtanja, slepih rukavaca i bizarnih prepreka kao što je ova američka fobija koja i u roditeljskoj ljubavi prepoznaje seksualnu izopačenost, izopačenost koju je upravo američka pop-kultura iznedrila kao jedan od svojih Xanadua.

I da se uhapsi Mickey Mouse!




elis elis 13:08 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
Tako da se o ovom slučaju više trebaju zapitati Amerikanci, u kakvom to društvu žive

Dodao bih,za razliku od ostalih slobodarskih naroda ,ukljucujuci i srpski.

Da ne dužim i ne zaplićem dalje, stvar je sasvim jednostavna - mada smo ubeđeni da smo sa dvadesetim vekom i ulaskom u ovaj u kojem živimo dosegli civilizacijske vrhunce, mi smo u stvari tek par koraka odmakli od prvih tribalnih zajednica. I pred čovečanstvom sa njegovim brojnim kulturama još uvek je jako dugačak put. Na kojem će biti svakojakih posrtanja, slepih rukavaca i bizarnih prepreka kao što je ova američka fobija koja i u roditeljskoj ljubavi prepoznaje seksualnu izopačenost, izopačenost koju je upravo američka pop-kultura iznedrila kao jedan od svojih Xanadua.

I da se uhapsi Mickey Mouse!



Svođenje fenomena pop-kulture na nedužnog Diznijevog miša i pokušaj da se tim mišem odbrane manjkavi i izvitopereni aspekti jednog složenog fenomena zahteva pregalački napor na čitanju i saznavanju. Nažalost, ovo nije mesto, niti ja imam vremena za erudicijske eskapade.
Dalje, nepažljivo čitanje teksta čoveka uvek dovodi u poziciju da kaže nešto što u normalnim okolnostima ne bi rekao. Veštačko suprotstavljanje američkog slobodarstva slobodarstvu srpskog ili kojeg drugog naroda u gornjem tekstu ne postoji. Tako da je zajedljiva primedba s početka Tvog komentara lišena svake razumske osnove.
Covek u belom Covek u belom 13:13 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
Tako da se o ovom slučaju više trebaju zapitati Amerikanci, u kakvom to društvu žive

Dodao bih,za razliku od ostalih slobodarskih naroda ,ukljucujuci i srpski.

Da ne dužim i ne zaplićem dalje, stvar je sasvim jednostavna - mada smo ubeđeni da smo sa dvadesetim vekom i ulaskom u ovaj u kojem živimo dosegli civilizacijske vrhunce, mi smo u stvari tek par koraka odmakli od prvih tribalnih zajednica. I pred čovečanstvom sa njegovim brojnim kulturama još uvek je jako dugačak put. Na kojem će biti svakojakih posrtanja, slepih rukavaca i bizarnih prepreka kao što je ova američka fobija koja i u roditeljskoj ljubavi prepoznaje seksualnu izopačenost, izopačenost koju je upravo američka pop-kultura iznedrila kao jedan od svojih Xanadua.

I da se uhapsi Mickey Mouse!

Dal je moguce da se pojavi i jedan blog na B92 sa kritickim osvrtom na SAD ili "zapadne vrednosti" da se odmah ne pojave americki dupelizci sa "pametnim" komentarima... Ocigledno ne.
Kakav smo mi narod, pa to je cudo jedno.
mrdax mrdax 13:18 24.12.2010

Re: Kako da ne

A otkuda znas da sam tvoj narod ? Mozda sam Madjar a pisem na srpskom ?
Uzgred, to sto odmah tvrdis da sam dupelizac mnogo govori o tome koliko cvrsto stoji "kritika" "zapadnih vrednosti"

EDIT: Koliko znam , hvalio si se na da zivis i radis i da si se skolovao u USA pa onda malo smanji licemerje, ispadas smesan
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:21 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
Tako da se o ovom slučaju više trebaju zapitati Amerikanci, u kakvom to društvu žive

Dodao bih,za razliku od ostalih slobodarskih naroda ,ukljucujuci i srpski.

Da ne dužim i ne zaplićem dalje, stvar je sasvim jednostavna - mada smo ubeđeni da smo sa dvadesetim vekom i ulaskom u ovaj u kojem živimo dosegli civilizacijske vrhunce, mi smo u stvari tek par koraka odmakli od prvih tribalnih zajednica. I pred čovečanstvom sa njegovim brojnim kulturama još uvek je jako dugačak put. Na kojem će biti svakojakih posrtanja, slepih rukavaca i bizarnih prepreka kao što je ova američka fobija koja i u roditeljskoj ljubavi prepoznaje seksualnu izopačenost, izopačenost koju je upravo američka pop-kultura iznedrila kao jedan od svojih Xanadua.

I da se uhapsi Mickey Mouse!

Fasinantno glupo rečeno, zaista

Ima jedna priča o tme kako smo pokupili ( mi "slobodarski" plemenski narodi) od razvijenih USA jedan "sjajan" fazon (jedan od sjajnih fazona, tačnije)
recimo, situirana porodicas dvoje dece ne može d ausvoji još dece jer ljudi imaju preko 35 godina
čoveka pošalju na razgovor kod psihologa, pametnog kao citirani komentar, i taj pametni psiholog pita čoveka da li bi radije dečka ili devojčicu
ovaj kaže "svejedno"
pametni psiholog kaže "ne može svejedno"
ovaj kaže "pa dobro, imamo dva sina, hajde onda da bude devojčica... mada smo hteli više dece, imamo uslova"
psiholog zaključi kako moj prijatelj ima mračnu nameru sa devojčicom, baška što je mator (ima 45 godinja a žena mu 37) i da je to jedna sumnjiva porodica

Eto tako idioti mogu da utiču na živote nekih ljudi i spreče da neka tamo deca možda budu srećnija, zdravija, bolje školovana i uopšte voljenija nego u nekim prihvatilištima

Čovek ej mogao, kaže, preko veze da uradi šta hoće. nije što se kaže "bilo ko", ali hteo je da bog odluči i sreo službenike koi su uzeli ulogu Boga i zato će sada usvojiti neko Ukrajinče, neko dete "bez papira" i sasvim sam sigurna da će biti srečnije nego ova ajdna deca kojima sudbinu određuju službenici koji su išli na seminare, a po uzoru na USA psihološku školu ukretenjivanja svega i svođenja na bizarno, banalno i naravno - sa surovim završetkom
elis elis 13:21 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
A otkuda znas da sam tvoj narod ? Mozda sam Madjar a pisem na srpskom ?
Uzgred, to sto odmah tvrdis da sam dupelizac mnogo govori o tome koliko cvrsto stoji "kritika" "zapadnih vrednosti"


A otkud ti znaš da sam ja Srbin
maca22 maca22 13:29 24.12.2010

Re: Kako da ne

elis
mrdax
A otkuda znas da sam tvoj narod ? Mozda sam Madjar a pisem na srpskom ?
Uzgred, to sto odmah tvrdis da sam dupelizac mnogo govori o tome koliko cvrsto stoji "kritika" "zapadnih vrednosti"


A otkud ti znaš da sam ja Srbin

Ja znam da te nista ne razumem, pa dok ne objavis neku uprošćenu verziju For Dummies, nećem da se dopisujem.
elis elis 13:32 24.12.2010

Re: Kako da ne

maca22

Ja znam da te nista ne razumem...


Hvala na komplimentu
Covek u belom Covek u belom 13:46 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
A otkuda znas da sam tvoj narod ? Mozda sam Madjar a pisem na srpskom ?

Moj narod su svi koji drzavljani zemlje cije drzavljastvo i ja posedujem kao maticno. Nemam nameru da se spustam na nivo tvog primitivnog nacionalizma i brojim krvna zrnca. Doduse mozda si se ti odrekao srpskog pasosa pa trazis nekud azil. U tom slucaju izvini sto sam te racunao u moj narod.

Uzgred, to sto odmah tvrdis da sam dupelizac mnogo govori o tome koliko cvrsto stoji "kritika" "zapadnih vrednosti"

To nije tvrdnja vec konstatacija ociglednog. Jos jadnije je to sto ti nikad u toj SAD nisi ni ziveo, a vrednosne sudove donosis na osnovu mrznje prema sopstvenoj zemlji i idealizacije "americkog sna" iz holivudskih filmova.

EDIT: Koliko znam , hvalio si se na da zivis i radis i da si se skolovao u USA pa onda malo smanji licemerje, ispadas smesan

U prilicnoj si zabludi u vezi sa tim da sam ja bilo sta tvrdio (u to dal je problem u tvom razumevanju procitanog sadrzaja ili u "nemoci" nagadjanja ne ulazim). Neko kao ti stvarno nije pozvan sa moralne tacke da procenjuje licemerje. Sorry.
blogovatelj blogovatelj 16:00 24.12.2010

Re: Kako da ne

A otkud ti znaš da sam ja Srbin


Jace je od mene...
A otkud ti znas da nisi
Mala sala, glupa doduse, nadam da se ne ljutis.
ana_radmilovic ana_radmilovic 16:06 24.12.2010

Re: Kako da ne

blogovatelj
A otkud ti znaš da sam ja Srbin


Jace je od mene...
A otkud ti znas da nisi
Mala sala, glupa doduse, nadam da se ne ljutis.


e najzad neko da malo rastereti ovi blog, neka tebe :) uostalom, što je glupa šala? ljudi onolike knjige na toj tezi zaradiše

a ja ne prestajem da slušam onu "tvoju"

blogovatelj blogovatelj 16:21 24.12.2010

Re: Kako da ne

a ja ne prestajem da slušam onu "tvoju"


Nije moja, Dinova je. Ali je obozavam...
mrdax mrdax 16:27 24.12.2010

Re: Kako da ne

Nemam nameru da se spustam na nivo tvog primitivnog nacionalizma i brojim krvna zrnca.

pa zatim
Doduse mozda si se ti odrekao srpskog pasosa pa trazis nekud azil. U tom slucaju izvini sto sam te racunao u moj narod
.
Opa , znas i moj pasos.

U prilicnoj si zabludi u vezi sa tim da sam ja bilo sta tvrdio (u to dal je problem u tvom razumevanju procitanog sadrzaja ili u "nemoci" nagadjanja ne ulazim). Neko kao ti stvarno nije pozvan sa moralne tacke da procenjuje licemerje. Sorry.

Haha, dobra fora. Posto si na drugim blogovima "strucnjak" za skolovanje u USA i objasnjavao si kakav je gde sistem skolstva (pogotovo) u USA pomislio sam mozda si nesto od toga i osetio, znaci samo prazna prica.
Opet, kako znas da ja nisam ziveo u USA? A i da nisam i da jesam , da li bi me ista od toga odmah napravilo strucnjakom za "zapadne vrednosti"
No ne bih te zadrzavao.
mrdax mrdax 16:32 24.12.2010

Re: Kako da ne

Svođenje fenomena pop-kulture na nedužnog Diznijevog miša i pokušaj da se tim mišem odbrane manjkavi i izvitopereni aspekti jednog složenog fenomena zahteva pregalački napor na čitanju i saznavanju. Nažalost, ovo nije mesto, niti ja imam vremena za erudicijske eskapade.

Mickey Mouse nije deo pop-kulture ? Ajde dobro.
Nemojte molim vas da se bavite erudisjkim eskapadama , pokusajte sa Imanuelom Kantom i "Kritikom cistog uma" ili Klajna ,cisto da oplemenimo blog.
Moram da naglasim eksplicitno da se salim , da ne bi bilo da vas vredjam.
poz

blogovatelj blogovatelj 16:43 24.12.2010

Re: Kako da ne

a ja ne prestajem da slušam onu "tvoju"


Imam i novu "moju"

mrdax mrdax 16:44 24.12.2010

Re: Kako da ne

Fasinantno glupo rečeno, zaista

No, zbog toga ste vi konstruktivni pa eto imamo ravnotezu na Blogu.

jedan "sjajan" fazon (jedan od sjajnih fazona, tačnije)

Eto dokaza,od posebnog ka opstem. Zapravo svi su psiholozi takvi isti.

Čovek ej mogao, kaže, preko veze da uradi šta hoće.

Pa da, sto preko sluzbi kao u zlim zemljama , preko veze kao gospoda.

a po uzoru na USA psihološku školu ukretenjivanja svega i svođenja na bizarno, banalno i naravno - sa surovim završetkom

klikni me
prijatan dan
elis elis 16:49 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax

Mickey Mouse nije deo pop-kulture ? Ajde dobro.


Miki Maus je deo, delić reklo bi se, pop-kulture, nipošto čitava pop-kultura. Ja i nisam porekao Mikijevo učešće u njoj, samo se usprotivio svođenju te kulture na Šiljinog ortaka. Jer ona u sebi sadrži i neke ne baš dobroćudne elemente kao što su Diznijevi likovi.

A evo i jedan benevolentan smajli, da ne ispadnem preteran namćor
Covek u belom Covek u belom 17:09 24.12.2010

Re: Kako da ne

mrdax
Doduse mozda si se ti odrekao srpskog pasosa pa trazis nekud azil. U tom slucaju izvini sto sam te racunao u moj narod
.
Opa , znas i moj pasos.
.
.
.
Opet, kako znas da ja nisam ziveo u USA? A i da nisam i da jesam , da li bi me ista od toga odmah napravilo strucnjakom za "zapadne vrednosti"

Tesko je ne znati kad kukas kako moras da cekas u redovima ambasada u BG-u za iseljenicku vizu... Jbg, zivot je nekom majka, a nekom maceha. Ajd sad malo pljuj po Srbiji zbog toga. Znam da ce ti tako lakse biti.
mrdax mrdax 17:39 24.12.2010

Re: Kako da ne

Covek u belom
mrdax
Doduse mozda si se ti odrekao srpskog pasosa pa trazis nekud azil. U tom slucaju izvini sto sam te racunao u moj narod
.
Opa , znas i moj pasos.
.
.
.
Opet, kako znas da ja nisam ziveo u USA? A i da nisam i da jesam , da li bi me ista od toga odmah napravilo strucnjakom za "zapadne vrednosti"

Tesko je ne znati kad kukas kako moras da cekas u redovima ambasada u BG-u za iseljenicku vizu... Jbg, zivot je nekom majka, a nekom maceha. Ajd sad malo pljuj po Srbiji zbog toga. Znam da ce ti tako lakse biti.

Vec je cekam , predao sam dokumenta. Nema sta da kukam srecan sam zbog toga.
Meni je lakse samim tim sto znam da uskoo napustam Srbiju, hvala na pitanju!
A koliko vidim i tebi je lakse sto nisi u Srbiji ,tako da ne vidim u cemu je poenta ? Ali ok.
Uzgred , moras pokusati bolje da diskreditujes sagovornika od parola :ako ti je laske" , :ziot je majka i maceha" i ostalo.
Kao sto vec rekoh , mozes ici , ne bih te zadrzavao
AlexDunja AlexDunja 20:44 24.12.2010

Re: Kako da ne

Dal je moguce da se pojavi i jedan blog na B92 sa kritickim osvrtom na SAD ili "zapadne vrednosti" da se odmah ne pojave americki dupelizci sa "pametnim" komentarima... Ocigledno ne.
Kakav smo mi narod, pa to je cudo jedno.

veronika_kojen veronika_kojen 00:07 25.12.2010

Re: Kako da ne

AlexDunja
Dal je moguce da se pojavi i jedan blog na B92 sa kritickim osvrtom na SAD ili "zapadne vrednosti" da se odmah ne pojave americki dupelizci sa "pametnim" komentarima...



sonja.m sonja.m 13:04 24.12.2010

strasno

Sto blogeri, novinari i politicari sude na osnovu novinskih izvestaja to je lose; lose blogovanje, losi novinari i losi politicari, ali cinjenica da nasi uvazeni psiholozi tvrde da znaju sta se stvarno dogodilo u porodici Nastic i zbog cega su im oduzeta deca, isto, na osnovu novinarskih izvestaja, predstavlja veliku bruku za njihove titule i strucna znanja. Oni, vrlo ponosni sto su javno , kao strucnjaci od ugleda u nasoj zemlji, prozvani da sude u ovom slucaju, sramno stavljaju potpis na pismo americkom pravosudju.
To sto su oni uradili se kosi sa osnovnim principima naucnog pristupa problemu,
a s tim i sa principima logike i profesionalnog morala.
Ne zelim ovde da tumacim zasto su uvazeni psiholozi to uradili, osim da se izreknem samo jednu rec - strasno.


talicni talicni 19:48 24.12.2010

Re: strasno

Patriotska liga na blogu je jedva docekala ovakvo nesto. Nisu ni vidjeli sporne slike a vec na sav glas kukaju kako zla amerika otima srpsku djecu. Zastita djece, ukoliko je zaista bilo zlostavljanja, ih uopce ne brine.
maca22 maca22 22:29 24.12.2010

Re: strasno

talicni
Patriotska liga na blogu je jedva docekala ovakvo nesto. Nisu ni vidjeli sporne slike a vec na sav glas kukaju kako zla amerika otima srpsku djecu. Zastita djece, ukoliko je zaista bilo zlostavljanja, ih uopce ne brine.

Nemojte tako, i antipatriotska liga je jedva docekala ovako nesto.

Ne znam za koga da navijam pre? Ko vodi do veceras?
blogovatelj blogovatelj 22:59 24.12.2010

Re: strasno

Patriotska liga na blogu je jedva docekala ovakvo nesto. Nisu ni vidjeli sporne slike a vec na sav glas kukaju kako zla amerika otima srpsku djecu


Sudeci po ovom komentaru, vise bi ti odgovarao nadimak Averel Dalton.
veronika_kojen veronika_kojen 23:24 24.12.2010

Re: strasno

maca22

Nemojte tako, i antipatriotska liga je jedva docekala ovako nesto.

Ne znam za koga da navijam pre? Ko vodi do veceras?


Samo polako, naći ćemo lek i za vas. Popunite upitnik da vam pomognemo da se snadjete, samo šest lakih pitanja:

1. Čujete vest na CNN-u kako je Srbin pripremao bombaški atentat na visokog američkog zvaničnika. Da li ćete pomisliti:

a)da je to anti-srpska-katoličko-petokolonaško-promajevsko-hipijevska zavera

b)da je to kontinuitet naše propale osvajačke politike još od Uroša Nejakog

c)prebaciti na Farmu, čuli ste da je Vendi ispala dojka

2. Eskimska populacija traži status nacionalne manjine u Srbiji. Da li ćete reći:

a)da hoće da otcepe vrh Kopaonika od ostatka Srbije i proglase nezavisnost

b)da je eskimska nacionalna manjina dugo bila potlačena pod veliko-srpskom hegemonijom

c)da Vendi i nije neka riba i navijati zdušno za Bokija 13

3. U džepu imate 130 dinara i paklu cigareta. Da li ćete kupiti:

a)Geopolitiku, sa eksluzivnim intervjuom poznatog ruskog maga koji kaže da će se Srbija i Rusija ujediniti u bratskoj ljubavi do 2020.

b)Vreme, Borka Pavićević obrazovala javnu tribinu u predškolskim vrtićima kako bi se deca što pre suočila sa zločinima počinjenim u naše ime(plus izložba sa fotografijama uplakanih dečjih lica)

c)Skandal, rekla vam je baba-tetka iz Šišatovaca da dele slike Milana Paroškog u prirodnoj veličini

4. Vaše svakodnevne refleksije dok slušate radio su otprilike:

a)zašto me ne puštaju u program Djukanovića, zbog njega bih pristao na legalizaciju gej brakova

b)šta kenja ova Srbijanka da imamo odbojan diskurs,'šupičkumaterinu

c)...napravi mi sinaaaa, u svetlima kazinaaaa...

5. Fudbalski meč izmedju Srbije i Tunguzije. Navijaćete za:

a)Srbiju

b)Crnu Goru

c)slavite sa kevom jer je u neočekivanom obrtu Ekrem pobedio Igbalu

6. Imate slobodan dan. Otići ćete na:

a)Ravnu goru

b)tribinu Peščanika

c)stan kod ribe, naložila se kad je čula da ste i vi navijali za Ekrema

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:29 24.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem


A ovo je nekome duhovito?
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:44 24.12.2010

Re: strasno

uros_vozdovac
veronika_kojen

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem


A ovo je nekome duhovito?


meni

sad mi zazvonio telefon, inače bih odgovorila i na upitnik
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:47 24.12.2010

Re: strasno

ana_radmilovic
uros_vozdovac
veronika_kojen

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem


A ovo je nekome duhovito?


meni

sad mi zazvonio telefon, inače bih odgovorila i na upitnik


Ja zaboravio duhovitost izgleda da ponesem jutros.
veronika_kojen veronika_kojen 00:01 25.12.2010

Re: strasno

ana_radmilovic


meni

sad mi zazvonio telefon, inače bih odgovorila i na upitnik




Ana, nije trebalo da bude duhovito, samo tužno.

Htela sam nešto što bi odslikalo okruženje u Srbiji u kojem se ja nalazim sa dvadeset godina, taj trougao Kosovo-Farma-Srebrenica. Nekad sam kritikovala ljude koji su odlazili iz Srbije, ali sve češće sebe hvatama u zamisli da i ja to sama učinim, barem na neko vreme...Klasična priča, samo da završim faks...
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:03 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen
ana_radmilovic


meni

sad mi zazvonio telefon, inače bih odgovorila i na upitnik




Ana, nije trebalo da bude duhovito, samo tužno.



pa to - tužno, to sam htela da kažem nego mi ono "smešno" izlete, ne znam šta mi bi :)

veronika_kojen veronika_kojen 01:51 25.12.2010

Re: strasno

ana_radmilovic
veronika_kojen
ana_radmilovic


meni

sad mi zazvonio telefon, inače bih odgovorila i na upitnik


Ana, nije trebalo da bude duhovito, samo tužno.



pa to - tužno, to sam htela da kažem nego mi ono "smešno" izlete, ne znam šta mi bi :)



Zapravo, nije trebalo ni da bude tužno, već agresivno i prepotentno.

Ajd' sad da vidim vaše diplomatske sposobnosti.

Vi biste mogli pod isti krov da svrstate Gandija i Miloševića, čini mi se
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:45 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen


Vi biste mogli pod isti krov da svrstate Gandija i Miloševića, čini mi se


Bože svašta s vama, Veronika, zar nije kao dan jasno da su Gandi i Milošević pod istim krovom? Oba na onom svetu, oba se borila za svoju stvar, oba ničim izazivala da se oni drugi za glavu hvataju... a sad, tražiti dlaku u jajetu, sitničariti i čitati šta pišu neki zlobni savremenici - pa to nema smisla raditi :)
veronika_kojen veronika_kojen 02:56 25.12.2010

Re: strasno

ana_radmilovic
veronika_kojen


Vi biste mogli pod isti krov da svrstate Gandija i Miloševića, čini mi se


Bože svašta s vama, Veronika, zar nije kao dan jasno da su Gandi i Milošević pod istim krovom? Oba na onom svetu, oba se borila za svoju stvar, oba ničim izazivala da se oni drugi za glavu hvataju... a sad, tražiti dlaku u jajetu, sitničariti i čitati šta pišu neki zlobni savremenici - pa to nema smisla raditi :)




I odoste u moju VIP-listu

Nego, da vas još mučim dok ste tu...wukadin i milosss? Ono prvo beshe samo za zagrevanje,ajd sad da vas vidim...

ana_radmilovic ana_radmilovic 03:28 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen



I odoste u moju VIP-listu

Nego, da vas još mučim dok ste tu...wukadin i milosss? Ono prvo beshe samo za zagrevanje,ajd sad da vas vidim...



Jao, fala za ovu listu... i sad ću odmah da se izbrukam - ne razumem pitanje. wukadin i milosss - majkumu zvuči ko zagonetka neka
To su ona dva s bloga, ok, to sam shvatila. Da nisu u vezi?
veronika_kojen veronika_kojen 03:40 25.12.2010

Re: strasno

To su ona dva s bloga




I opet vam uspelo.

Nego, jest' vi bili gimnastičarka?

Da nisu u vezi?




Ana, zaboga.

Milosss je moj i samo moj

Znate, i on sad na Kosmetu i Metohiji dole kao vi. Eno ga, sad traži nestale Čehe koje Vukčević zagubio...srpski junak, da se tako izrazim...nisu džaba onog Obilica zvali Milosss...
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:56 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen
To su ona dva s bloga




I opet vam uspelo.

Nego, jest' vi bili gimnastičarka?



jesam, vidi se po odgovorima, a? :) (šala, mislim da sma napisala u profilu tamo, jednom)

Milosss je moj i samo moj

Znate, i on sad na Kosmetu i Metohiji dole kao vi. Eno ga, sad traži nestale Čehe koje Vukčević zagubio...srpski junak, da se tako izrazim...nisu džaba onog Obilica zvali Milosss..


ajoj, al ja zasra' sad, da prostite!

Kud da onako lupim, em Miloš, em na Kosmetu i Metohiji, em traži Čehe... e, Ana, Ana, kud srljaš

ps

Ja imam jedan veeeeliki problem na ovom blogu - nema šanse da zapamtim nik, osim ako ga odmah ne zamjetim, kao što sma vaš. Em Veronika em Kojen, em komentari na koje čovek mora da obrati pažnju
veronika_kojen veronika_kojen 04:11 25.12.2010

Re: strasno

Jes, lako ga zamjetit

Em Veronika em Kojen,


Kako te tvoji najmiliji unakaze, niko, bre, neće

em komentari na koje čovek mora da obrati pažnju


Kako ne, shvatih to već prvoga dana na blogu, kad me jedan komentator prozv'o liberalnom, a drugi insinuirao da sam zaljubljena u Slobexa...Mora da sam aurea mediocritas...
ana_radmilovic ana_radmilovic 07:51 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen


Kako ne, shvatih to već prvoga dana na blogu, kad me jedan komentator prozv'o liberalnom, a drugi insinuirao da sam zaljubljena u Slobexa...Mora da sam aurea mediocritas...


Jasno k'o dan! Odma' sam ja osetila tu neku sumnjivos' odma'
mariopan mariopan 13:56 25.12.2010

Re: strasno

b)šta kenja ova Srbijanka da imamo odbojan diskurs,'šupičkumaterinu

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem



Za ceo komentar
veronika_kojen veronika_kojen 15:52 25.12.2010

Re: strasno

mariopan
b)šta kenja ova Srbijanka da imamo odbojan diskurs,'šupičkumaterinu

I izvinjavam se Ani zbog ogromnog trola,al' šta mogu kad volem da pomognem



Za ceo komentar


Djestebre, mariopan

Drago da ste se vratili...
mariopan mariopan 17:42 25.12.2010

Re: strasno


Djestebre, mariopan

Drago da ste se vratili...

Još nisam otišla
Putujem u ponedeljak i ne dolazim tri meseca, ima da se totalno isključim iz svega, mentalna higijena na delu

Čujemo se krajem marta i ostani mi tako živahna i zdravorazumska kao do sad, ne daj da te dušmani ukalupe i demorališu !
veronika_kojen veronika_kojen 17:51 25.12.2010

Re: strasno

ne daj da te dušmani ukalupe i demorališu !


Ne dadem! Borim se protiv činjenica na svakom koraku!

Nego, srećan vam put, brzo nam se vratite
mariopan mariopan 18:09 25.12.2010

Re: strasno

veronika_kojen
ne daj da te dušmani ukalupe i demorališu !


Ne dadem! Borim se protiv činjenica na svakom koraku!

Nego, srećan vam put, brzo nam se vratite

Hvala draga

Tebi takođe sve naj, naj, naj, u Novoj
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:37 25.12.2010

Re: strasno

mariopan
veronika_kojen
ne daj da te dušmani ukalupe i demorališu !


Ne dadem! Borim se protiv činjenica na svakom koraku!

Nego, srećan vam put, brzo nam se vratite

Hvala draga

Tebi takođe sve naj, naj, naj, u Novoj


Ma kako sad ideš Mariopan? Čovek prespava jedan dan - i propusti svet! Nemojte se šaliti, na šta to liči da se tako ide, kako kome padne na pamet? S kim da ćakulam na mojim neatraktivnim blogovima, ono kad niko živ ne kapira šta sam 'tela...
Dajte, ostavite mi neki kontakt makar - kap kad me sad ne strefi!
se7en11 se7en11 13:12 24.12.2010

Papaparanoja

Iskreno, zabole me za američku paranoju

Smatram totalno pogrešno baviti se iz ove perspektive time i pravdati svako loše time da nas je neko prislio da usvojimo nešto zapadnjačko.

Sa druge strane, ja sam lično paranoična. Uhvati mi kompletna frustracija kada npr. sedam u auto vikendom i krenem na put, pa razmišljam šta ako mi se nešto desi, koji lekar je dežuran, da li će prva pomoć da se pojavi, ako me opljačkaju da li će mi reći "imali ste sreće što ste ostali živi", da li će mi u zdravstvenim ustanovama staviti korištenu gazu ako je uopšte imaju, posle vađenja krvi koji su uradili možda zaraženom ili korištenom iglom, koji će sutra novi zakon izaći, zakon koji kaže da je mobilni luskuz pa plaćam porez na porez, sutra može da mi oporezuje ovaj zagađeni vazduh što dišem... Milion primera bi mogla da nabrajama zašto sam 5000 kilometara daleko od Amerike paranoična.

Ne znam više šta da kažem za Nastiće što već nisam rekla, osim da su sami izabrali društvo u kom će živeti, da su se setili da su Srbi samo kad su u go***ma, da tamo živi još par miliona Srba koji nema problem sa američkom paranojom...

Nadam se da su nevini zbog te dece, nemam dokaz ni da su krivi, ni da nisu. I to je to!
Covek u belom Covek u belom 13:21 24.12.2010

Re: Papaparanoja

se7en11
Sa druge strane, ja sam lično paranoična. Uhvati mi kompletna frustracija kada npr. sedam u auto vikendom i krenem na put, pa razmišljam šta ako mi se nešto desi, koji lekar je dežuran, da li će prva pomoć da se pojavi, ako me opljačkaju da li će mi reći "imali ste sreće što ste ostali živi", da li će mi u zdravstvenim ustanovama staviti korištenu gazu ako je uopšte imaju, posle vađenja krvi koji su uradili možda zaraženom ili korištenom iglom, koji će sutra novi zakon izaći, zakon koji kaže da je mobilni luskuz pa plaćam porez na porez, sutra može da mi oporezuje ovaj zagađeni vazduh što dišem... Milion primera bi mogla da nabrajama zašto sam 5000 kilometara daleko od Amerike paranoična.

Savet iz najbolje namere. Mislim da bi o ovome trebalo da popricate sa psihijatrom...
maca22 maca22 13:30 24.12.2010

Re: Papaparanoja

Covek u belom
se7en11
Sa druge strane, ja sam lično paranoična. Uhvati mi kompletna frustracija kada npr. sedam u auto vikendom i krenem na put, pa razmišljam šta ako mi se nešto desi, koji lekar je dežuran, da li će prva pomoć da se pojavi, ako me opljačkaju da li će mi reći "imali ste sreće što ste ostali živi", da li će mi u zdravstvenim ustanovama staviti korištenu gazu ako je uopšte imaju, posle vađenja krvi koji su uradili možda zaraženom ili korištenom iglom, koji će sutra novi zakon izaći, zakon koji kaže da je mobilni luskuz pa plaćam porez na porez, sutra može da mi oporezuje ovaj zagađeni vazduh što dišem... Milion primera bi mogla da nabrajama zašto sam 5000 kilometara daleko od Amerike paranoična.

Savet iz najbolje namere. Mislim da bi o ovome trebalo da popricate sa psihijatrom...

Žena je sasvim na mestu.
se7en11 se7en11 13:31 24.12.2010

Re: Papaparanoja

Covek u belom

Savet iz najbolje namere. Mislim da bi o ovome trebalo da popricate sa psihijatrom...


Hvala na savetu, ali zar ti nije palo na pamet da možda malo karikiram stvari one, o kojima razmišljam i koje se odnose na stanje u zemlji u kojoj živim?
anakcosa anakcosa 14:18 24.12.2010

Re: Papaparanoja

maca22
Covek u belom
se7en11
Sa druge strane, ja sam lično paranoična. Uhvati mi kompletna frustracija kada npr. sedam u auto vikendom i krenem na put, pa razmišljam šta ako mi se nešto desi, koji lekar je dežuran, da li će prva pomoć da se pojavi, ako me opljačkaju da li će mi reći "imali ste sreće što ste ostali živi", da li će mi u zdravstvenim ustanovama staviti korištenu gazu ako je uopšte imaju, posle vađenja krvi koji su uradili možda zaraženom ili korištenom iglom, koji će sutra novi zakon izaći, zakon koji kaže da je mobilni luskuz pa plaćam porez na porez, sutra može da mi oporezuje ovaj zagađeni vazduh što dišem... Milion primera bi mogla da nabrajama zašto sam 5000 kilometara daleko od Amerike paranoična.

Savet iz najbolje namere. Mislim da bi o ovome trebalo da popricate sa psihijatrom...

Žena je sasvim na mestu.


I ja se sa ovim slazem! Preporuka!
medjutim92 medjutim92 13:14 24.12.2010

Kitty Photographer



(Perry Bible Fellowship, pre neku godinu)
Sepulturero Sepulturero 13:26 24.12.2010

Ceterum, cenzeo...

Лепо написан текст али последњи параграф стварно боде очи. Мислим да су асоцијације прилично натегнуте и вештачке и да служе да се, ево, и овај (гост) блогер мало покаки по Србима, боље речено Првој Србији. Штета јер би текст без ових политичких конотација био много занимљивији и поучнији.

То се доста често среће на овим блогу. Пре неки дан смо, например, у једном невезаном блогу тј. коментару "сазнали" да је Милошевић заробио и мучио 15000 муслиманских затвореника у Србији.

Додуше, у последње време мање него раније - изашло је из моде, као уосталом и позивање на кадију у Хагу, само то аутор изгледа још није приметио.

elis elis 13:48 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Sepulturero
Лепо написан текст али последњи параграф стварно боде очи. Мислим да су асоцијације прилично натегнуте и вештачке и да служе да се, ево, и овај (гост) блогер мало покаки по Србима, боље речено Првој Србији. Штета јер би текст без ових политичких конотација био много занимљивији и поучнији.

То се доста често среће на овим блогу. Пре неки дан смо, например, у једном невезаном блогу тј. коментару "сазнали" да је Милошевић заробио и мучио 15000 муслиманских затвореника у Србији.

Додуше, у последње време мање него раније - изашло је из моде, као уосталом и позивање на кадију у Хагу, само то аутор изгледа још није приметио.



Hvala na komplimentu, i Tvoj komentar je veoma jasnim i lepim jezikom napisan. Nažalost, u ima u njemu nekoliko sadržajnih falinki.

Prva, ona koja bode oči (svi ćemo da oslepimo na ovom blogu od silnog bodenja očiju ), jeste numeracija Srbije. Ne vidim niti jedan valjan argument koji bi onoj Srbiji koja sebe percipira kao Prvu odista potvrdio pravo primageniture.
Druga falinka je traženje političkog, štaviše dnevnopolitičkog sadržaja u gornjem tekstu. Jer ga nema ni u tragovima.
Treća je poistovećivanje mog pominjanja haškog suda sa propagandističkim invektivama i budaleštinama kakve se mogu pronaći tu i tamo.
Četvrta je intencija da se i ovde, na sasvim nepriličnom mestu dakle, vodi bitka za otadžbinsku stvar.
Peta je falinka, da se ne lažemo, izvorište komentara. A izvorište mu leži u znanju o mom identitetu. Da toga nije, tekst bi ostao pošteđen komentara u kojem se pominje defekacija i slične stvari.

A da se branim od takvih napada i dokazujem da mi to, jelte, nije bila namera, ne pada mi napamet.
master.dragi master.dragi 14:26 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima.

Zamena teza.
Pokušajmo da odgonetnemo zagonetku "militarne volje" altermedikusa Dabića.
U vreme raspada SFRJ jedan deo populacije BiH bio je protiv ostanka (i po cenu rata) u zajednici koju bi činile države republike preostale nakon istupanja Hrvatske i Slovenije. Drugi deo populacije želeo je da izbegne sukob i sačuva zajedničku državu. Medikus Dabić pripadnik je onog dela populacije koja je želela zajedničku državu. U sukobu ove dve strane počinjeni su zločini, obostrano. Jedna strana i dalje, 15 godina nakon završetka sukoba i dalje insistira na tome da je kriva samo strana medikusa Dabića iako se čini, kako vreme prolazi, da je sve manje u pravu.
elis elis 14:43 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

master.dragi
Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima.

Zamena teza.
Pokušajmo da odgonetnemo zagonetku "militarne volje" altermedikusa Dabića.
U vreme raspada SFRJ jedan deo populacije BiH bio je protiv ostanka (i po cenu rata) u zajednici koju bi činile države republike preostale nakon istupanja Hrvatske i Slovenije. Drugi deo populacije želeo je da izbegne sukob i sačuva zajedničku državu. Medikus Dabić pripadnik je onog dela populacije koja je želela zajedničku državu. U sukobu ove dve strane počinjeni su zločini, obostrano. Jedna strana i dalje, 15 godina nakon završetka sukoba i dalje insistira na tome da je kriva samo strana medikusa Dabića iako se čini, kako vreme prolazi, da je sve manje u pravu.


Već sam gore napisao, kretanje kroz pustinju nakon gubljenja kompasa veoma je težak i neizvestan poduhvat. A Ti si se upravo u njega upustio.
Vidi, master.dragi, ovaj tekst se bavi nekim sasvim drugim stvarima, a ne utvrđivanjem istorijske istine. Dalje, nikada u svom pisanju nisam govorio o iracionalnim kategorijama predodređene i sveopšte krivice ove ili one strane. No, uvek mi mučninu izazivaju ljudi koji nastoje da ospore zločin kao zločin.
Pošto pretpostavljam da će biti još zalutalih i kompasom nesnabdevenih, evo ću ovde reći, čisto da bih se poštedeo daljih eksplikacija:
U tekstu ni Dabić ni njegov general nisu pomenuti da bi se dokazala krivnja jedne strane. Već kao osumnjičeni za zločine koji su neosporno počinjeni. Da li su oni odgovorni za te zločine, utvrdiće sud, mada već sad teško da možemo verovati u nevinost po određenim tačkama optužnice. I ti zločini nisu političko organizovanje, već eksterminacija ljudskih bića. Pri čemu je nepotrebno, razumu skoro uvredljivo, dodati ono na naročito okrutan i bezdušan način.
Dalje, slučaj Nastić nužno je povezan sa Srbijom i Srbima kao narodom, pa bi bilo nategnuto u priču, kao kakvog deux ex machina uvoditi zlikovačku bagru sa ostalih strana. Da su deca oduzeta kakvom Senadu i Mirsadi, onda ne bi bilo mesta pominjanju gornjeg dvojca, već bih pomenuo neki drugi tandem.
Treće,... nema treće, dovoljno je i ovo.
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:50 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

master.dragi
U sukobu ove dve strane počinjeni su zločini, obostrano. Jedna strana i dalje, 15 godina nakon završetka sukoba i dalje insistira na tome da je kriva samo strana medikusa Dabića iako se čini, kako vreme prolazi, da je sve manje u pravu.


U tom smislu, opcija koja je objašnjavala i sve pravdala "militarnom voljom" Radovana - nije imala jake argumente ni onda ni sada. Imala je samo malo bolju logistiku.

Desilo se ono čega sam se bojala - rasprava se svela na Dabića
i u tom smislu ja bih napravila jedan omanji incident, ništa što mi ne priliči, pustivši vam jednu pesmu:



master.dragi master.dragi 15:27 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Vidi, master.dragi, ovaj tekst se bavi nekim sasvim drugim stvarima, a ne utvrđivanjem istorijske istine.

Meni je jasno da se tekst bavi nekim temama koje prevazilaze svest običnog čoveka, pa sa čuđenjem konstatujem da si sebi dozvolio ovakav put u nepoznato... Istinom, priznajem ti, nisi ni pokušao da se pozabaviš.
Mene interesuje podmetanje kakvo ti činiš u svom tekstu:
Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima.

gde pokušavaš da prikažeš zločin, nasilje i rat kao tradiciju jednog naroda koja je, kao takva po tebi presuđena, nerazumljiva sudijama međunarodnih sudova.
Ja sam ti u svom postu lepo napisao da je rat u BiH počeo tako što je jedna strana postavila drugoj dvostruki ultimatum:
1. Republika BiH napustiće zajedničku državu SFRJ

2. Mi koji ovo otcepljenje podržavamo spremni smo da na silu nametnemo svoje stavove onima koji se sa našim mišljenjem neće složiti.

Tebi je poznato ko je kome postavio ovakav ultimatum. Onaj ko postavlja ultimatume krivac je za započinjanje ratnog sukoba u BiH. To, kao što vidiš, nema nikakve veze sa tradicijom i kulturom naroda koji želiš da izvrneš ruglu u svom tekstu.

Kao što rekoh na početku, možda bi bilo bolje da blogersku karijeru započneš nekim finim receptima ili da pišeš o vinima...
Postoje teme kojima nisu baš svi blogeri dorasli.
elis elis 15:44 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

master.dragi
Vidi, master.dragi, ovaj tekst se bavi nekim sasvim drugim stvarima, a ne utvrđivanjem istorijske istine.

Meni je jasno da se tekst bavi nekim temama koje prevazilaze svest običnog čoveka, pa sa čuđenjem konstatujem da si sebi dozvolio ovakav put u nepoznato... Istinom, priznajem ti, nisi ni pokušao da se pozabaviš.
Mene interesuje podmetanje kakvo ti činiš u svom tekstu:
Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima.

gde pokušavaš da prikažeš zločin, nasilje i rat kao tradiciju jednog naroda koja je, kao takva po tebi presuđena, nerazumljiva sudijama međunarodnih sudova.
Ja sam ti u svom postu lepo napisao da je rat u BiH počeo tako što je jedna strana postavila drugoj dvostruki ultimatum:
1. Republika BiH napustiće zajedničku državu SFRJ

2. Mi koji ovo otcepljenje podržavamo spremni smo da na silu nametnemo svoje stavove onima koji se sa našim mišljenjem neće složiti.

Tebi je poznato ko je kome postavio ovakav ultimatum. Onaj ko postavlja ultimatume krivac je za započinjanje ratnog sukoba u BiH. To, kao što vidiš, nema nikakve veze sa tradicijom i kulturom naroda koji želiš da izvrneš ruglu u svom tekstu.

Kao što rekoh na početku, možda bi bilo bolje da blogersku karijeru započneš nekim finim receptima ili da pišeš o vinima...
Postoje teme kojima nisu baš svi blogeri dorasli.


Dragi master.dragi, postoje teme kojima nisu dorasli svi blogeri, jednako kao što postoje i tekstovi kojima nisu svi čitaoci dorasli.
Covek u belom Covek u belom 15:52 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

elis
Dragi master.dragi, postoje teme kojima nisu dorasli svi blogeri, jednako kao što postoje i tekstovi kojima nisu svi čitaoci dorasli.

Carevo novo odelo - Hans Kristijan Andersen:
"- Ali on nema nista na sebi - povika jedno malo dete koje je stajalo u masi.
- Dete govori istinu, car jeste go - povika zatim otac deteta."

Nije lako biti "carski krojac" ovih dana, jel da Elise?
elis elis 16:08 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Covek u belom
elis
Dragi master.dragi, postoje teme kojima nisu dorasli svi blogeri, jednako kao što postoje i tekstovi kojima nisu svi čitaoci dorasli.

Carevo novo odelo - Hans Kristijan Andersen:
"- Ali on nema nista na sebi - povika jedno malo dete koje je stajalo u masi.
- Dete govori istinu, car jeste go - povika zatim otac deteta."

Nije lako biti "carski krojac" ovih dana, jel da Elise?


To Vam ne bih znao reći, krojačkim zanatom ne vladam. Ali moram priznati da ima zavodljivosti u poziciji deteta koje uzvikuje: "Car je go!"
Covek u belom Covek u belom 16:28 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

elis
Ali moram priznati da ima zavodljivosti u poziciji deteta koje uzvikuje: "Car je go!"

S druge strane sumnjam da ima imalo zavodljivosti u poziciji krojaca koje masa gleda kao prevarante...
elis elis 16:34 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Covek u belom
elis
Ali moram priznati da ima zavodljivosti u poziciji deteta koje uzvikuje: "Car je go!"

S druge strane sumnjam da ima imalo zavodljivosti u poziciji krojaca koje masa gleda kao prevarante...


Čoveče u belom, Vi ste ovde očito došli da vodite neku privatnu istragu, možda čak i čitav mali rat protiv moje ličnosti. Pri čemu imate ozbiljan problem, verovatno zreo za kliničku obradu, jer sebe doživljavate kao masu.
Mogu li Vas uljudno zamoliti da mi se skinete s grbače, jer je očito da niste dorasli niti znalačkom čitanju napisanog teksta, niti baratanju silogizmima, a ponajmanje elementarnoj pristojnosti koja kaže da je nitkovski napadati čoveka krijući se iza lagodne pozicije web-anonimnosti.
Covek u belom Covek u belom 17:22 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

elis
Čoveče u belom, Vi ste ovde očito došli da vodite neku privatnu istragu, možda čak i čitav mali rat protiv moje ličnosti. Pri čemu imate ozbiljan problem, verovatno zreo za kliničku obradu, jer sebe doživljavate kao masu.
Mogu li Vas uljudno zamoliti da mi se skinete s grbače, jer je očito da niste dorasli niti znalačkom čitanju napisanog teksta, niti baratanju silogizmima, a ponajmanje elementarnoj pristojnosti koja kaže da je nitkovski napadati čoveka krijući se iza lagodne pozicije web-anonimnosti.

A bas sam se pitao kad ce maska kvazielitizma da spadne i da provali primitivizam. I nisam dugo morao da cekam...
Ne znam sta da ti kazem, ako ce ti biti lakse da mislis da je tvoja licnost toliko znacajna da neko vodi rat protiv nje, onda nastavi da to smatras, ja te necu dalje uveravati u suprotno .

P.S. Apropo silogizama, kod tebe u tekstu uprkos kitnjastom stilu ipak dominiraju non sequitur navodjenja cega si naravno i sam svestan, a svesni su i drugi koji citaju blog, ma kolko se ti pravio blesav...
elis elis 17:25 24.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

Covek u belom
elis
Čoveče u belom, Vi ste ovde očito došli da vodite neku privatnu istragu, možda čak i čitav mali rat protiv moje ličnosti. Pri čemu imate ozbiljan problem, verovatno zreo za kliničku obradu, jer sebe doživljavate kao masu.
Mogu li Vas uljudno zamoliti da mi se skinete s grbače, jer je očito da niste dorasli niti znalačkom čitanju napisanog teksta, niti baratanju silogizmima, a ponajmanje elementarnoj pristojnosti koja kaže da je nitkovski napadati čoveka krijući se iza lagodne pozicije web-anonimnosti.

A bas sam se pitao kad ce maska kvazielitizma da spadne i da provali primitivizam. I nisam dugo morao da cekam...
Ne znam sta da ti kazem, ako ce ti biti lakse da mislis da je tvoja licnost toliko znacajna da neko vodi rat protiv nje, onda nastavi da to smatras, ja te necu dalje uveravati u suprotno .

P.S. Apropo silogizama, kod tebe u tekstu uprkos kitnjastom stilu ipak dominiraju non sequitur navodjenja cega si naravno i sam svestan, a svesni su i drugi koji citaju blog, ma kolko se ti pravio blesav...


Mogu li sa ovim Vašim postom, na koji neću odgovarati, smatrati našu malu javnu prepisku zaključenom?
ljuboten ljuboten 15:45 26.12.2010

Re: Ceterum, cenzeo...

U vreme raspada SFRJ jedan deo populacije BiH bio je protiv ostanka (i po cenu rata) u zajednici koju bi činile države republike preostale nakon istupanja Hrvatske i Slovenije. Drugi deo populacije želeo je da izbegne sukob i sačuva zajedničku državu. Medikus Dabić pripadnik je onog dela populacije koja je želela zajedničku državu.


Iamo sam nameru da jednom rečenicom kažem istiunu koju ne znate. No, danas u "Politici" je "Tema dana", da su Zukorlićevi ljudi firmirali stranku, a kako u ovoj novini mladi moderatori su bliže pameti četnicima, evo mog komentara koji nisu hteli da objave, a tamo je rečenica namenjena Vama, koja samo potseća na istinu koju velika većina Srba ne zna, a neki nebi ni želeli da je to istina.

"На жалост, оно што Зукорлић види велика већина Срба као да болују од кокошјег слепила. Био сам и остао комуниста, са основном идејом који је Човеку оставио Исус Христос, касније Мухамад. Но, током социјализма највеће непријатеље за остварење обожених идеја имао сам у зле, себичне и глупе људе учлањене у СКЈ. Ништа мање и ја доживљавам непријатно садшњу српку химну и грб. Колико су зла починили људи примтивног духа, четничке идеологогије, током деведесетих, највећи кривци за растурање СФРЈ. Лидери примитивне свести нису дозволили да се преуреди држава како су то захтевали напреднији Словенци и Хрвати. А када су исти довели Србе да се припремају за рат, нису ни хтели да чују предлог Изетбеговића и Кира Глогорова, да БиХ и Макеоднија остану у федарацији са Србијом и Црно Гором, а да Хртвaтска и Словенија имају конефедеративан стаутус. Исти дух је учинио да од Албанца направи највеће непријатеље, иако нити ће они моћи без Срба, нити ћемо моћи њих да преселимо далеко од нас. Исто то, само мало друкчије, дешаваће се са нашом браћом по крви Бошњацима ако не преовладју паметни Срби над примитивнима."
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:43 24.12.2010

Primer iz Vankuvera

Moj komšija, dok je bio u poseti sinu koji živi u Vankuveru, čuvao je svoju četvorogodišnju unuku u parku. Sedeo je na klupi, čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica radi.

Posle pola sata došla je policija, počela da ga ispituje, a pošto komšija ne zna dobro engleski, odveden je u policijsku stanicu.

Kada je pronađen prevodilac komšija je uspeo da objasni da je u parku čuvao unuku, pozvan je njegov sin iz firme u kojoj radi i to je potvtdio.

Vratili su se u park da nađu devojčicu. Nije je bilo. Devojčica je tražila dedu, uplašila se što ga nema i plakala. Došli su radnice socijalne službe i odveli je.

Kako je došlo do zbrke?

Komšija, dakle deda, koji čuva unuku, prijavljen je od strane nekih gospođa kao sumnjivi pedofil koji zagleda devojčice.
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:55 24.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Vojislav Stojković


Kako je došlo do zbrke?

Komšija, dakle deda, koji čuva unuku, prijavljen je od strane nekih gospođa kao sumnjivi pedofil koji zagleda devojčice.


Do "zbrke" je došlo odavno... negde tamo kada su prvoborci za razna ljudska prava shvatili da je deviza "što gore to bolje" isplativ način razmišljanja, nađeš "zlikovca", uništiš usput "žrtvi" život spašavajući je na pravdi boga i onda eventualno kažeš da ti je žao, učinilo ti se, ali nisi ti kriv nego je tako mnogo nasilja na svetu...
Onda gospođe s pljavom maštom ispune sebi dan nekom "aferom" a ti pišeš novi grant, šta te briga :)
se7en11 se7en11 14:04 24.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Vojislav Stojković
Moj komšija, dok je bio u poseti sinu koji živi u Vankuveru, čuvao je svoju četvorogodišnju unuku u parku. Sedeo je na klupi, čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica radi.

Posle pola sata došla je policija, počela da ga ispituje, a pošto komšija ne zna dobro engleski, odveden je u policijsku stanicu.

Kada je pronađen prevodilac komšija je uspeo da objasni da je u parku čuvao unuku, pozvan je njegov sin iz firme u kojoj radi i to je potvtdio.

Vratili su se u park da nađu devojčicu. Nije je bilo. Devojčica je tražila dedu, uplašila se što ga nema i plakala. Došli su radnice socijalne službe i odveli je.

Kako je došlo do zbrke?

Komšija, dakle deda, koji čuva unuku, prijavljen je od strane nekih gospođa kao sumnjivi pedofil koji zagleda devojčice.


Nesretna koincidencija, koja ne potvrđuje pravilo. Gospođe su možda glupe ili već im neki vrag fali, a policija uvek dođe, što se ne bi moglo reći za naš sistem.

Sa druge strane, lično sam posmatrala jednog sumnjivog "čiku" koji je više od sat vremena virio sa dvogledom iz žbuna, na dečije igralište. Naravno da sam se zapitala, pošto je između ostalog i moje dete bilo tamo, šta on ustvari radi.

Nisam smela da priđem ni jednom roditelju i da se posavetujem, zato što bi me brzinom svetlosti proglasili "paranoičnom" ludačom. Izdvojila sam se i nazvala policiju. Ustvari, nije baš tako išlo. Zvala sam ih desetak minuta, zvonilo je do izbezumljenosti, nisu se javili. Posle deset minuta su se javili i ja sam prijavila šta mi je sumnjivo. Dobila sam odgovor da odem u stanicu na drugi kraj grada i dam opis čoveka iz žbunja, jer oni ništa ne mogu da urade, pošto se ništa nije ni desilo. Ok, razumem da se ništa nije desilo, razumem da je skupo slati policiju na sva upozorenja, ali ne razumem ceo postupak, jer posle par dana se desilo da je jedan čovek (ne znam koji) pokušao da odvuče dete sa igrališta i ugura u kombi. Dete je spasilo malo stariji brat, koji je počeo sestru da vuče za ruku i dovikuje majku koja nije imala pregled na taj deo igrališta.

Čova je brzinom munje seo u kombi i slobodno odlepršao ko zna gde, a dete nije moglo da da opis "čike" policiji, jer je imao samo 8 godina, ali je hrabro spasao sestricu. A ja nisam otišla da dam opis, jer opis čoveka visine oko 180cm, u farmericama i crnoj kožnoj jakni, sa tamno smeđom kosom ima par hiljada ljudi iz mog grada.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:15 24.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Mene navedeni slučaj iz Vankuvera podseća na film Babel, koji toplo preporučujem svima koji ga nisu gledali.

Inače, ponekad i preterana revnost policije može da bude kontraproduktivna, ali u svakom slučaju bolje je kada reaguju.
mariopan mariopan 14:11 25.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera


Kako je došlo do zbrke?

Komšija, dakle deda, koji čuva unuku, prijavljen je od strane nekih gospođa kao sumnjivi pedofil koji zagleda devojčice.

Eh, Vojo, zamalo i ja tako da nagrabusim letos.
Pričuvala sam dve devojčice u parku da majka sportistkinja, inače slavna i poznata ličnost, ode da optrči koji krug na obližnejm stadionu, odmah pored parka.
Kada su primetile da im nema majke obe su udarile u neviđen plač i pokušavale da izađu iz parka na ulicu, park je ograđen i ima kapiju, tu kod kapije nastaje drama, tamo je saobraćaj, ja ne dozvoljavam, pričamo na Srpskom, jedan otac sa dečakom od oko 10 godina tu u parku krene da me ispituje ko sam ja toj deci ...skupili se i drugi roditelji, deca vrište...elem stiže majka i začas objasni...a mene me ladni znoj oblio...kažem joj da sam umalo nastradala jer su mislili da sam decu otela a ona jako iznenađena, kao zašto bi to mislili? Pa eto, zato što se to događa i ljudi su postali oprezni, možda više nego što je to normalno?
mrdax mrdax 19:28 25.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

.kažem joj da sam umalo nastradala jer su mislili da sam decu otela a ona jako iznenađena, kao zašto bi to mislili? Pa eto, zato što se to događa i ljudi su postali oprezni, možda više nego što je to normalno?

Priznaj Mariopan, htela si da preotmes decu toj zeni i da je ucenjujes za milion dolara, od prvog dana si mi sumnjiva.
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:12 25.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

mrdax
.kažem joj da sam umalo nastradala jer su mislili da sam decu otela a ona jako iznenađena, kao zašto bi to mislili? Pa eto, zato što se to događa i ljudi su postali oprezni, možda više nego što je to normalno?

Priznaj Mariopan, htela si da preotmes decu toj zeni i da je ucenjujes za milion dolara, od prvog dana si mi sumnjiva.

To je bar jasno ko dan kad je Mariopan u pitanju!
maca22 maca22 22:38 26.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Vojislav Stojković
čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica radi.

Zar ne bi trebalo da je stalno drzi na oku? Ili da sedi tako da mu je u vidokrugu?

se7en11
majku koja nije imala pregled na taj deo igrališta.

Isto pitanje i za ovu mamu pametnjakovicku?
spadalo92 spadalo92 23:39 26.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Zar ne bi trebalo da je stalno drzi na oku? Ili da sedi tako da mu je u vidokrugu?

Opet isto. Posle nekog vremena bi ustao i poveo dete kući, zar ne? Savesne gospođe bi tada pozvale policiju i rekle im da je jedan sumnjivi tip stalno gledao devojčicu kako se ljulja na ljuljašci, da bi je kasnije odveo u nepoznatom pravcu. Nemamo samo mi Balkanskog špijuna, na žalost ili na sreću.
maca22 maca22 11:21 27.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

spadalo92
Zar ne bi trebalo da je stalno drzi na oku? Ili da sedi tako da mu je u vidokrugu?

Opet isto. Posle nekog vremena bi ustao i poveo dete kući, zar ne?

Bilo ko drugi bi isto tako mogao da dete odvede svojoj kuci tokom celih 5 minuta bez nadzora, zar ne?
I tada bi detetov spas zavisio od 'savrsenih gospodja' na koje ste toliko kivni da tog nekog sprece u mracnoj nameri.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:32 27.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

maca22
Vojislav Stojković
čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica radi.

Zar ne bi trebalo da je stalno drzi na oku? Ili da sedi tako da mu je u vidokrugu?



Znam ga kao vrlo ozbiljnog i odgovornog čoveka. Pretpostavljam da je unuka bila sa svojim drugaricama.

Ali i da je stalno gledao u devojčice, šta to menja? Možda bi prisutnim gospođama bio još sumnjiviji?

Poenta je u tome što moj komšija potiče iz zaostale beogradske kulturne sredine u kojoj gledati devojčice dok se igraju još uvek ne znači biti pedofil.
spadalo92 spadalo92 19:49 27.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera


Bilo ko drugi bi isto tako mogao da dete odvede svojoj kuci tokom celih 5 minuta bez nadzora, zar ne?

Dete nije bilo ni sekunde bez nadzora. Ni u ovom konkretnom slučaju, ni u mom pretpostavljenom slučaju.Mene , međutim, brine nešta drugo. Poruka koju vi šaljete je: gde god vidiš nekog da vodi dete za ruku, odmah zovi policiju.
maca22 maca22 20:06 27.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Vojislav Stojković
Znam ga kao vrlo ozbiljnog i odgovornog čoveka.

Verujem vam. Verovatno postoji sasvim ispravno objasnjenje zasto je taj covek tako postupao. Ali ja ne pricam o kulturnim razlikama, ja sam dosla da kazem nesto drugo, sto nije tema ovog bloga.

A to je da dete, malo, na javnom mestu ne bi smelo da bude bez nadzora. Ni u Beogradu (sad, zavisi koja lokacija je u pitnaju, naravno...).
maca22 maca22 20:19 27.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

Vojislav Stojković
Sedeo je na klupi, čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica.

spadalo92
Dete nije bilo ni sekunde bez nadzora.

spadalo92 spadalo92 06:43 28.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

maca22
Vojislav Stojković
Sedeo je na klupi, čitao knjigu i svakih pet-šest minuta ustajao i odlazio par metara do ljuljaški da proveri šta devojčica.

spadalo92
Dete nije bilo ni sekunde bez nadzora.


S obzirom na stručni nadzor ovih gospođa, mogao je komotno i da odspava jednu partiju.
maca22 maca22 22:05 28.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

spadalo92
S obzirom na stručni nadzor ovih gospođa, mogao je komotno i da odspava jednu partiju.

A sad su vam dobre.
spadalo92 spadalo92 03:42 29.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

maca22
spadalo92
S obzirom na stručni nadzor ovih gospođa, mogao je komotno i da odspava jednu partiju.

A sad su vam dobre.

Ne, nisu mi nimalo dobre. Jer, kakvo dobro je proisteklo iz njihovog gesta? Jedan čovek, ni kriv ni dužan, priveden u policijsku stanicu. Jedno dete, ni krivo ni dužno, ostavljeno samo i uplakano u parku, na radost raznih manijaka. Gospođama nije palo na pamet da ostanu pored deteta. Nije jer ih je bilo baš briga za dete. Stalo im je do senzacije. Biće jedno vreme glavna priča u njihovom klubu tračara. "Ju! Zamislite šta nam se desilo..." Kakvog li uzbuđenja u njihovim jalovim životima.
ana_radmilovic ana_radmilovic 05:40 29.12.2010

Re: Primer iz Vankuvera

spadalo92
maca22
spadalo92
S obzirom na stručni nadzor ovih gospođa, mogao je komotno i da odspava jednu partiju.

A sad su vam dobre.

Ne, nisu mi nimalo dobre. Jer, kakvo dobro je proisteklo iz njihovog gesta? Jedan čovek, ni kriv ni dužan, priveden u policijsku stanicu. Jedno dete, ni krivo ni dužno, ostavljeno samo i uplakano u parku, na radost raznih manijaka. Gospođama nije palo na pamet da ostanu pored deteta. Nije jer ih je bilo baš briga za dete. Stalo im je do senzacije. Biće jedno vreme glavna priča u njihovom klubu tračara. "Ju! Zamislite šta nam se desilo..." Kakvog li uzbuđenja u njihovim jalovim životima.

užas, baš.
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:57 24.12.2010

Nije mi jasno

Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima. Mogu oni sasvim argumentovano objasniti da je u ovdašnjoj tradiciji, pored fotografisanja dece dok se kupaju (ostaje nejasno kako se tradicijom može nazvati nešto relativno skorijeg datuma, prva dagerotipija na Balkan, naime, stigla je tek krajem XIX veka, a tada zasigurno nije bila upotrebljavana za ovekovečivanje porodičnih intimnih trenutaka, moralo je doći do znatnog pojeftinjenja foto-opreme da bi se počela i za to koristiti), sadržano i mnogo toga drugog što je pobrojano u delovima haških optužnica koje određuju inkriminišuća dela.


Meni stvarno nije jasno povezivanje ove dve stvari. Zašto bi rasprava o razlici u odnosu prema slikama nage dece kod nas i u Americi morala automatski sa sobom da poteže upoređivanje kompletne američke kulture i kompletne srpske kulture?

Još mi je manje jasno zašto ikome pada na pamet porediti nešto što zakon obe pomenute države prepoznaje kao kriminal (ratni zločini), s nečim što zakon jedne zemlje prepoznaje, a zakon druge ne prepoznaje kao kriminal (slikanje nage dece i posedovanje tih slika).

Svaka zemlja ima u svojoj tradiciji i običajima nešto što vremenom postaje neprihvatljivo, i samim tim zakoni te zemlje se prave da bi se ta oblast regulisala i da bi se prihvatljivi običaji odvojili od neprihvatljivih.

Priča o Nastićima je priča o običaju koji kultura njihove matične zemlje ne smatra problematičnom, dok je kultura zemlje u koju su se iselili smatra.

Možemo raspravljati o tome da li su Nastići morali poštovati zakone zemlje u kojoj su se našli. Ali to je sasvim druga tema od teme kulturoloških razlika. A apsolutno nikakve veze nema s ratnim zločinima. Čemu njihovo potezanje u celoj priči?
elis elis 14:07 24.12.2010

Re: Nije mi jasno

Krugolina Borup
Naime, sa jednakim pravom već danas mogu poštovaoci lika i dela alternativnog medicinara Dabića i izvršioca njegove militarne volje, bude li ikada uhvaćen i pred sud izveden, zahtevati da se i njihova dela tumače kroz tradicijsku prizmu tešku za razumevanje sudijama poniklim u nekim drugim društvenim i pravnim okvirima. Mogu oni sasvim argumentovano objasniti da je u ovdašnjoj tradiciji, pored fotografisanja dece dok se kupaju (ostaje nejasno kako se tradicijom može nazvati nešto relativno skorijeg datuma, prva dagerotipija na Balkan, naime, stigla je tek krajem XIX veka, a tada zasigurno nije bila upotrebljavana za ovekovečivanje porodičnih intimnih trenutaka, moralo je doći do znatnog pojeftinjenja foto-opreme da bi se počela i za to koristiti), sadržano i mnogo toga drugog što je pobrojano u delovima haških optužnica koje određuju inkriminišuća dela.


Meni stvarno nije jasno povezivanje ove dve stvari. Zašto bi rasprava o razlici u odnosu prema slikama nage dece kod nas i u Americi morala automatski sa sobom da poteže upoređivanje kompletne američke kulture i kompletne srpske kulture?

Još mi je manje jasno zašto ikome pada na pamet porediti nešto što zakon obe pomenute države prepoznaje kao kriminal (ratni zločini), s nečim što zakon jedne zemlje prepoznaje, a zakon druge ne prepoznaje kao kriminal (slikanje nage dece i posedovanje tih slika).

Svaka zemlja ima u svojoj tradiciji i običajima nešto što vremenom postaje neprihvatljivo, i samim tim zakoni te zemlje se prave da bi se ta oblast regulisala i da bi se prihvatljivi običaji odvojili od neprihvatljivih.

Priča o Nastićima je priča o običaju koji kultura njihove matične zemlje ne smatra problematičnom, dok je kultura zemlje u koju su se iselili smatra.

Možemo raspravljati o tome da li su Nastići morali poštovati zakone zemlje u kojoj su se našli. Ali to je sasvim druga tema od teme kulturoloških razlika. A apsolutno nikakve veze nema s ratnim zločinima. Čemu njihovo potezanje u celoj priči?


Učinilo mi se, ništa neobično, sklon sam ja zabludama, da je iz teksta veoma jasno da je slučaj Nastić u medijskom, dakle javnom prostoru ovdašnjem pokrenuo čitave rafale komentara. Ovlaš sam pregledao te komentare, dostupne po web-portalima, online izdanjima novina i forumima i neporecivo utvrdio da među njihovim autorima postoji čitava mala divizija, možda čak i korpus onih koji rade ono što sam rekao da rade. Pri tom nevešto prikrivajući svoje namere empatijom za unesrećenu porodicu.
Uostalom, tekst je brojevima podeljen na dva dela, između ostalog i da bi se u jednom moglo govoriti o apsurdnosti slučaja Nastić, a u drugom o apsurdnosti naših ubeđenja i verovanja.
Pominjanje ratnih zločina ima isključivu funkciju emfazacije i dodavanja dramskog naboja tekstu, moglo se tu sasvim lepo zboriti i o drugim pojavama proisteklim iz dugotrajnog buljenja u ulepšanu sliku o sebi, ali onda bi izostale reakcije

P.S.
Nisam ja upoređivao američku i srpsku ili bilo koju drugu kulturu. Već se podsmehnuo načinu na koji to čine ostavljači komentara po webu.
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:10 24.12.2010

Re: Nije mi jasno

Krugolina Borup

Možemo raspravljati o tome da li su Nastići morali poštovati zakone zemlje u kojoj su se našli. Ali to je sasvim druga tema od teme kulturoloških razlika. A apsolutno nikakve veze nema s ratnim zločinima. Čemu njihovo potezanje u celoj priči?

Priča o ratnim zločinima je priča koja bi me možda malo iznervirala - ali kako sam ja ovde ugostila jednog dobrog tekstopisca - nemam ni pravo ni nameru da se mešam u inače odličan tekst.
I meni je "zaparalo uši" verovatno ne iz istih razloga kao tebi Klugolina, ali neću da komentarišem.
Uostalom, šta je zabavnija tema od ratnih zločina? Evo tokom proteklih 20 godina - ispistavilo se, ništa.

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:12 24.12.2010

Re: Nije mi jasno

P.S.
Nisam ja upoređivao američku i srpsku ili bilo koju drugu kulturu. Već se podsmehnuo načinu na koji to čine ostavljači komentara po webu.


Ok, sad mi jasnije.
Ima, stvarno, svakakvih komentara. I postoji ta tendencija u masi da se uzme jedna stvar, pa isprojektuje na sve živo.
I mene nervira da, čim se bilo gde pojavi bilo šta iz američke kulture i sistema vrednosti što može biti kritikovano, masovna reakcija na to jeste kritika SVEGA američkog.
Potezanje bombardovanja da i ne pominjemo...
antioksidant antioksidant 14:20 24.12.2010

.

Ovde je reč o nama, o našoj spremnosti da branimo svoju kolektivnu poziciju, sliku o sebi i da preterujemo, po običaju svojstvenom malim narodima, kada treba ubediti velike da su u krivu

ne bih ja tu spremnost ogranicavao samo na "male"* narode

svi su uvereni u svoju istinu i pravednost svog obrasca

*ne verujem u mogucnot podele naroda na male i velike. cak ni sam broj ne znaci nista konkretno. mozda jedino sposobnost nametanja svog kulturnog obrasca
elis elis 14:28 24.12.2010

Re: .

antioksidant
Ovde je reč o nama, o našoj spremnosti da branimo svoju kolektivnu poziciju, sliku o sebi i da preterujemo, po običaju svojstvenom malim narodima, kada treba ubediti velike da su u krivu

ne bih ja tu spremnost ogranicavao samo na "male"* narode

svi su uvereni u svoju istinu i pravednost svog obrasca

*ne verujem u mogucnot podele naroda na male i velike. cak ni sam broj ne znaci nista konkretno. mozda jedino sposobnost nametanja svog kulturnog obrasca


Naravno da nema velike razlike između velikih i malih naroda u želji da se bude u pravu. Razlika je u načinu kojim se drugi ubeđuju u vlastito pravo. I u argumentaciji koja se pri tom koristi.
A što se tiče podele, ona, nažalost, ipak postoji. Pri čemu nipošto ne smemo poistovećivati prideve malo i malobrojno. A ta podela ne ide, kao što bi voleli da veruju veliki narodi i oni koji sebe smatraju velikim, po etičkoj, već pre svega po liniji koja razdeljuje vulgarni pragmatizam od banalnog idealizma.
antioksidant antioksidant 14:43 24.12.2010

Re: .

Razlika je u načinu kojim se drugi ubeđuju u vlastito pravo. I u argumentaciji koja se pri tom koristi.

dosta proizilazi iz frustacije koja je posledica uskracenosti mogucnosti sprovodjenja svog prava
A što se tiče podele, ona, nažalost, ipak postoji. Pri čemu nipošto ne smemo poistovećivati prideve malo i malobrojno

ne verujem
po kriterijumu koji ste dali
po liniji koja razdeljuje vulgarni pragmatizam od banalnog idealizma.
svi narodi su mali kad gledaju u sopstveni stomak. kad gledaju spolja vracamo se na mogucnosti da se sprovede/nametne sopstveno vidjenje
dakle, ako i postoji podela na male i velike, postoji i izraziti deficit velikih
elis elis 14:59 24.12.2010

Re: .

antioksidant
Razlika je u načinu kojim se drugi ubeđuju u vlastito pravo. I u argumentaciji koja se pri tom koristi.

dosta proizilazi iz frustacije koja je posledica uskracenosti mogucnosti sprovodjenja svog prava
A što se tiče podele, ona, nažalost, ipak postoji. Pri čemu nipošto ne smemo poistovećivati prideve malo i malobrojno

ne verujem
po kriterijumu koji ste dali
po liniji koja razdeljuje vulgarni pragmatizam od banalnog idealizma.
svi narodi su mali kad gledaju u sopstveni stomak. kad gledaju spolja vracamo se na mogucnosti da se sprovede/nametne sopstveno vidjenje
dakle, ako i postoji podela na male i velike, postoji i izraziti deficit velikih


Ne sledim marksiste u tumačenjima istorije i sociologije, ali ne može se poreći čijenica da vulgarni pragmatizam o kojem sam govorio podrazumeva pragmatizam u polju tehnike i politike. A takav pragmatizam za rezultat ima ne samo volju da se nekom sruči batina na glavu, već i sposobnost da proizvede efikasnu batinu. Koja, pri tom, ponekad uopšte ne mora imati izgled batine, već, recimo, lizala.
No, ovde je očito potrebno još jednom spomenuti da u izrazu veliki narod nema ničega što zaslužuje bilo divljenje, bilo prekor. To je jednostavno konstatacija činjeničnog stanja. A većina je sklona da u tom izrazu vidi bajkovite slike kojih u stvarnosti nema, niti su ikada postojale. Englezi su veliki narod ne zbog apokrifnog kralja Arturiusa ili oklopljene sirovine Richarda Lavljeg Srca, već zbog, između ostalog, svog dugo brušenog političkog pragmatizma i tehnološkog napretka ostvarenog u pravo vreme. I srećno spojenog sa još nekim drugim faktorima.
A da postoji deficit velikih, potpuno sam saglasan. Ali je nadomešten suficitom onih koji veruju da su veliki.
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:02 24.12.2010

Re: .

elis


Naravno da nema velike razlike između velikih i malih naroda .


ah, ima, ima



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana