Gost autor| In memoriam| Istorija| Politika| Životinjski svet

Ričard Holbruk 1941. – 2010.

Bojan Budimac RSS / 15.12.2010. u 15:59

Ni sekunda nisam pomislio da će se u mejnstrim medijima pojaviti nešto što imalo miriše na kritički osvrt na lik i delo Ričarda Holbruka. No, srećom imamo (još uvek) alternativne medije. Moj gost je dr Stiven Zunes, profesor političkih nauka i šef katedre za bliskoistočne studije San Francisko univerziteta. Tekst je izašao juče na truth-out.org.

Ričard Holbruk je predstavljao ono najgore u spoljno političkom establišmentu

Richard_Holbrook.12249.jpgMnoge pohvale koje prate iznenadnu smrt diplomatskog veterana Ričarda Holbruka ignorišu njegovu dosta prljavu istoriju podržavanja diktatora, ratnih zločinaca i vojnih rešenja kompleksnih političkih problema.

Holbruk je počeo spoljnopolitičku karijeru tokom šestdesetih notornim programom pacifikacije u delti Mekonga u južnom Vijetnamu. Taj ambiciozni civilno-vojni pokušaj nije samo podrazumevao jeziva kršenja ljudskih prava, nego se pokazao kao notorni neuspeh u suzbijanju pobune protiv režima u Sajgonu podržanog od strane SAD. To je bio zlokobni početak karijere nekoga koga je Obama postavio za specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan da pomogne suzbijanju pobune protiv tih vlada podržanih od strane SAD.

Kasnih sedamdesetih Holbruk je bio asistent državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika. Na toj poziciji je igrao glavnu ulogu u formulisanju politike podrške Karterove administracije indonežanskoj okupaciji Istočnog Timora i krvave protivustaničke kampanje koja je odnela do četvrt miliona života. Pošto je uspešno progurao dramatično povećanje vojne pomoći Suhartovom diktatorskom režimu bavio se sakrivanjem indonežanskih zločina. Svedočio je pred kongresom 1979. da masovni pomor od gladi nije bio posledica kampanje "spržena zemlja" indonežanskih snaga na najplodnijem ostrvu, nego jednostavno posledica portugalskog kolonijalnog zapostavljanja.

Kasnije pominjući prijatelja Pola Volfovica, tada ambasadora SAD u Indoneziji, Holbruk je priznao: "Pol i ja smo bili često u kontaktu kako bi osigurali da pitanje Istočnog Timora ostane van kampanje za predsedničke izbore, jer to ne bi bilo dobro za američke niti indonežanske interese."

U posebno notornoj epizodi, dok je bio šef odseka Stejt dipartmenta za istočnu Aziju, Holbruk je ubedio Kartera da trupe južno-korejske vojske, koje su bile pod komandom SAD, oslobodi za potiskivanje pro-demokraskog ustanka u gradu Kuangdju [Kwangju]. Holbruk je, navodno, bio među zvaničnicima Karterove administracije koji su dali O.K. generalu Čan Du-hvanu [Chan Doo-hwan], koji je neposredno pre toga zgrabio kontrolu nad južno-korejskom vladom vojnim pučem, da počisti pro-demokratske pobunjenike. Stotine su pobijene.

Takođe, on je ubedio predsednika Džimi Kartera da nastavi sa davanjem vojne i ekonomske pomoći diktatorskom režimu Ferdinanda Markosa na Filipinima.

Kao specijalni predstavnik na Kipru 1997. Holbruk je neuspešno pokušavao da gurne Evropsku Uniju da primi Tursku, unatoč njenom utamničenju novinara, izvršavanju smrtne kazne, čestom ubijanju civila u protivustaničkom ratu u kurdskoj regiji i drugim kršenjima ljudskih prava.

Holbruk je verovatno najpoznatiji zbog vodeće uloge u sklapanju Dejtonskog sporazuma, kojim je formalno završen konflikt u Bosni i Hercegovini. Iako naširoko hvaljen u određenim krugovima za taj učinak, Holbruke ostaje dosta kontroverzan u toj ulozi. Na primer, sporazum je dozvolio bosanskim Srbima da zadrže skoro sve zauzete i etnički očišćenje teritorije tokom tog krvavog rata. Osim toga umesto da se prihvati sekularni koncept nacionalnog državljanstva, koji vlada u Evropi generacijama, Holbruke je pomogao nametanju sektaških podela koje čine zemlju - za razliku od većine njenih postepeno liberalizovanih balkanskih suseda - nestabilnom i svadljivom, a njome dominiraju neliberalni ultra-nacionalisti.

Kao i prethodni zvaničnici SAD glede njihovih odnosa sa iračkim Sadamom Huseinom i panamskim Manuelom Noriegom, Holbruk otelotvoruje neuspešne politike SAD prema autokratskim vladarima koje idu od zadovoljenja [appeasement] do rata. Na primer, tokom pro-demokratskih demonstracija 1996. u Srbiji, Holbruk je uspešno tvrdio da Klintonova administracija treba da da podršku Miloševiću kao priznanje za njegovu ulogu u uspešnom mirovnom dogovoru o Bosni, a ne da reskira nestabilnost koja može proizići iz pobede srpskih demokratski orijentisanih snaga. Milošević je inicijalno slomio pokret. Kao odgovor na pojačanu srpsku represiju na Kosovu, samo par godina kasnije, Holbruk je, međutim, postao bučni zagovornik bombardovanja pod vođstvom SAD 1999. koje je izazvalo nacionalističku reakciju i opet unazadilo regrupisani pro-demokratski pokret. Pro-demokratski pokret je najzad oktobra 2000. uspeo u nenasilnom zbacivanju režima ,posle Miloševićevog pokušaja da pokrade parlamentarne izbore, ali mladi lideri tog pokreta su i dan-danas gorko ljuti na Holbruka.

Skot Riter, bivši glavni inspektor Specijalne komisije UN (UNSCOM), koji je tačno procenio nepostojanje oružja za masovno uništavanje u Iraku i predvideo katastrofalan ishod invazije SAD, je primetio da "ne samo da je on pokazao nedostatak razumevanja kompleksnih realnosti Avganistana (da se ne govori o Pakistanu), Holbruk je češće preferirao vojna rešenja od finesa diplomatije." Podvlačeći da je Dejtonski sporazum izgrađen na pretpostavci neograničenog prisustva NATO-a, koje bi bilo mnogo problematičnije u Avganistanu i Pakistanu nego u Evropi, Riter je dodao: "To nije dobar omen za Obaminu administraciju."

Ironično, kada su SAD trenutno uspele u marginalizaciji talibana i snaga al-kaide, 2002-2003, Holbruk je snažno podržavao preusmeravanje američkih vojnih i obaveštajnih resursa radi invazije i okupacije Iraka. Obama i mnogi drugi demokrati, anticipirajući da će to dovesti do pogoršanja bezbednosne situacije u Avganistanu i preporoda ovih ekstremističkih grupa, su kritikovali to preusmeravanje resursa, ali Holbruk je bio na strani Bušove administracije podržavajući katastrofalnu invaziju i okupaciju.

Bilo je nejasno zašto je Obama postavio nekog poput Holbruka na tako osetljivo mesto. Stvarno, kako su protekle dve godine pokazale Holbrukov trud u Avganistanu i Pakistanu nema plodova. Možda više nego ijedno drugo postavljenje, Holbruk ovaploćuje tragediju Obamine spoljne politike: umesto donošenja nade i promene on je doveo neke od najnotornijih predstavnika spoljnopolitičkog establišmenta, da nastave da slede neuspešnu i nemoralnu politiku.

Stiven Zunes [Stephen Zunes]

Prvobitno objavljeno na truth-out.org.

********************************

Beleške na margini

Pitan o najtežim pregovorimau životu Holbruk je redovno izdvajao onu predbombašku sesiju sa Smiloševićem. Nije za iznenaditi se. Četrnaestočasovno šljoparenje viskija na čuvenom kanabetu nije šala. Dva (nezavisna) izvora su mi potvrdila da Dik nije bio u stanju da potrefi vrata, a silazak niz glavne skupštinske stepenice nije dolazio u obzir. Otud ono išunjavanje na stražnji izlaz uz ceđenje rečenice: "No comment. Konferencija za štampu ujutro u devet.", medijskim radenicima, koji su provalili da Holbruk neće izaći na ista vrata kroz koja je ušao 14 sati ranije.

***

Kada sam objavio tekst o Čalmersu Džonsonu, bilo mi je žao što bar u beleške na marginama nisam ubacio koju rečenicu o Holbruku i njegovim nedelima u Južnoj Koreji, o čemu je Čalmers pisao dealjno. No, evo prilika se ukazala da nadoknadim propušteno. Pišući o reakciji portparola Stejt dipartmenta na presudu smrtne kazne (1996.) generalu Čanu Du-hvanu, a koja se svodila na floskulu o "unutrašnjim poslovima", Džonson piše: "Niko u vladi SAD se izgleda nije sećao umešanosti u događaje u Kvangđuu i da gospoda Glejstin, Vikhem, Holbruk, Kristofer i drugi možda treba da dele optuženičku klupu sa korejskim kolegama." (Blowback, str. 121)

***

Kako god, barem je jedno sigurno Ričard Holbruk neće dobiti Nobelovu nagradu za mir (bio ozbiljan kandidat 1996.), a baš ju je zaslužio.

 

Atačmenti



Komentari (257)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

koksy koksy 16:04 15.12.2010

Mislim...

...jebeš život kad na kraju dobiješ ovakav nekrolog.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:54 15.12.2010

Re: Mislim...

koksy
...jebeš život kad na kraju dobiješ ovakav nekrolog.

Ja sam ubeđen da je on bio zadovoljan svojim životom i postignućima.
gedza.73 gedza.73 21:34 15.12.2010

Re: Mislim...

Ja sam ubeđen da je on bio zadovoljan svojim životom i postignućima.

Zavisi kako sv. Petar bude zadovoljan njegovim životom i postignućima.
Sudeći po navedenom ne gine mu dugo, toplo leto.

edit
Vidim da i Mikele ima isto viđenje po pitanju holbrukovog krstarenja po delti Stiks.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:57 15.12.2010

RH - vrhunski američki diplomata

koksy
...jebeš život kad na kraju dobiješ ovakav nekrolog.

Bojan Budimac
... Ja sam ubeđen da je on bio zadovoljan svojim životom i postignućima.


Hm.
Neka mi se ne zameri, ali i pored pažljivog čitanja ovog posta, ja smatram da se neke stvari olako karakterišu kada je u pitanju Ričard Holbruk (RH). On ne samo da je bio zadovoljan svojim životom i postignućima, kako u komentaru reče autor bloga, nego jeste bio - dobar diplomata. Vrhunski.

Njemu zvanična Amerika odaje visoka priznanja za dugogodišnji diplomatski rad, što se ne sme prenebregnuti. (Ne smemo ni zaboraviti da je Amerika velika zemlja, i da kao takva ima izuzetno brojan diplomatski sastav, tako da pohvale koje je tokom svoje karijere i sada povodom smrti dobijao RH dobijaju samo - retki).

Bez želje da elaboriram "odbranu" lika i dela RH, reći ću samo još nekoliko stvari:
Ričard Holbruk je predstavljao ono najgore u spoljno političkom establišmentu

Ovaj naslov Stivena Zunesa je dosta tačan per se, ali ne bi trebalo shvatiti, čini mi se, da je RH bio rdjav diplomata, te da je radio ono što je, po nekim (uglavnom) nediplomatskim merilima, rdjavo u američkoj diplomatiji. Ako to tako izgleda, za to ne treba kriviti RH - već američku spoljnu politiku. Prema tome, deluju naivnim sva ona ukazivanja kako je on
ignorišu njegovu dosta prljavu istoriju podržavanja diktatora, ratnih zločinaca i vojnih rešenja kompleksnih političkih problema.


Pa to je poznat stav Amerike pre i posle RH - da šuruje sa onima koji njenim interesima odgovaraju, makar da su oni i najcrnji diktatori; da se ne usteže da svetske probleme rešava silom; da neke ljude koji se bave očitim kriminalnim radnjama naziva "borcima za slobodu" a druge "teroristima", u zavisnosti od onoga šta njoj odgovara, itd. itd.

Dakle, RH je bio samo vispren civil servant takve američke spoljne politike kakva ona jeste. A Amerika mu je za to zahvalna, bez obzira što na nekim manje važnim sajtovima i medijima ima po neka ukazivanja da RH nije bio - cvećka. Nije bio, kažem i ja, ali da je bio cvećka kao čovek i diplomata, on ne bi postigao renome prefriganog američkog diplomate, te ne bi bio hvaljen od najviših američkih zvaničnika danas.

One napomene da je on pio viski sa pojedinim svetskim liderima, uključujući i Milosevića, ne zaslužuju veću pažnju. Diplomate nemaju monaške zavete da ne piju i ne trče za ženama. Piju. I jure žene. I imaju druge poroke, ali samo mali broj diplomata istinski dopre do vrha. (Što se ispijanja viskija tiče, kažu da je V. Čerčil dobro radio tek nakon ispijene flaše viskija; a takvih i sličnih primera imalo je i ima i danas medju diplomatama i državnicima; dakle od njih ne treba tražiti da piju samo kokakolu).

To što je njegovo poslednje zaduženje bilo vezano za Avganistan, a on navodno nije doprineo da dodje do nekakvih pomaka, ne treba kriviti njega. Zna se da ti "posebni izaslanici" za neka krizna žarišta samo figuriraju - reda radi. Čini mi se da je sadašnji američki "specijalni izaslanik" za BI neki Mičel, pa se pitam da li je on nešto do sada uradio, za dve godine Obamine vladavine. Da li će on doprineti da se najzad okonča taj predugi sukob na BI? Da ne budem previše sarkastičan, ali od tih specijalnih izaslanika niko to i ne očekuje, oni se nominuju da bi se zamagljivale stvari, kao što se često formiraju nekakve komisije da ispitaju nešto, a unapred se zna da neće dati rezultata.

Da rezimiram: Ma koliko je RH bio djubre od čoveka (na to ukazuje i Dajana Džonston u dolenavedenom članku o odnosu RH prema S. Miloševiću), on je bio, kao što sam već rekao, dobar diplomata.

Prema tome, Koksy greši ako misli da će "ovakav nekrolog" kakav mu je dao S. Zunes nešto naškoditi posmrtnom imidžu RH. Neće. On će ostati, siguran sam, u analima američke diplomatije kao jedan njen vrstan eksponent. (A to što mi u Srbiji imamo mnogo razloga da budemo kivni na lik i delo RH je druga stvar - prst treba upirati u same SAD, a ne u njihovog dobrog državnog činovnika).

P. S. Smatram da je za blogere bilo adekvatnije preneti pomenuti tekst Dajane Džonston, jer se konkretno tiče nas, sa ovih balkanskih prostora, te se dosta direktno ukazuje na nemoralnost Holbrukovu, koja je umnogome bila sastavni deo njegovog posla. Dakle, bio je pogan, ali nije bio - slab diplomata (Današnji Njujork Tajms mu daje uvodnik sa zahvalnošću do neba, koji počinje rečima: Richard Holbrooke was an iconic American diplomat... ).
nsarski nsarski 23:12 15.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

E, pa , Horatio, ako dobro razumem tvoju tezu, R.H. je bio odlican politicki trudbenik - jedino sto je zastupao prilicno zlikovacku politiku (koju on sam nije formulisao).
Zar se slicno ne bi moglo reci i za, na primer, Ajhmana - covek je bio izuzetno efikasan u sprovodjenju u delo fasistickih ideja?

Jbg., ostavimo po strani njegov uradak na Balkanu, on je morao znati kakve posledice je moglo imati njegovo delo u Indoneziji, na primer (podrzavanje Suhartove diktature u Istocnom Timoru).

I, da ovo iskoristim i da ti poklonim jednu izreku na engleskom - znam da ih volis. Neki moj drugar mi je povodom smrti R.H.-a danas napisao sledeci izraz "ljubavi" prema njemu.

I wouldn't piss in his ear if his brain was on fire!.

'Nuff said.
pape92 pape92 23:21 15.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Vrhunski u smislu "top", to da. Na srpskom reč "vrhunski" ima afirmativni karakter, a teško je bar ako si jedan od onih koje je Holbruk gađao i pogodio staviti afirmativni pridev uz njegovo ime.
Jeste Holbruk bio izvođač radova, ali ga to, baš kao ni Ajhmana, ne čini čistijim. Ne čini ga čistijim čak ni ukoliko, razgovora radi, kažemo da američka spoljna politika mora, sa stanovišta američkih interesa, da bude takva kakva je.
pape92 pape92 23:30 15.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Duplirah Ajhmana, preteče me Nsarski. Ajhman se pred sudom u Izraelu, gde mu je suđeno kao glavnom logističaru Holokausta, branio tako što je rekao da je samo sprovodio politiku koju nije on odredio, slušao je naređenja. Obešen je.
Milan Novković Milan Novković 23:51 15.12.2010

Vladimire,

Neka mi se ne zameri, ali i pored pažljivog čitanja ovog posta, ja smatram da se neke stvari olako karakterišu kada je u pitanju Ričard Holbruk (RH). On ne samo da je bio zadovoljan svojim životom i postignućima, kako u komentaru reče autor bloga, nego jeste bio - dobar diplomata. Vrhunski.

ja ti ne zameram, ali pošto nam se mišljenja toliko i eksplicitno razlikuju moram ovde da se izjasnim uz potpuno odsustvo humora i smajlija ovom prilikom:

Za mene je Holbruki bio zver. Da usaglasimo jezička mimoilaženja:

- Diplomatija: Nemam neku pametnu definiciju, pa potežem za nekim polu-derivatom politike, umetnost mogućeg. Ja poštujem probleme vezane za rešavanje nemogućeg ili nejasno-mogućeg. Ali umetnost mogućeg bi za najaču i najbogatiju državu na svetu, tj njenu vrhušku, prosečan čovek je prosečan kao i većina ostalih ljudi na zemlji, malo prilagođen sistemu, naravno, morao biti mnogo moralniji posao od projektovanja vojne sile po svetu i ubijanja stotina hiljada ljudi. Stotina hiljada civila, ako je ovako jasnije. Pa onda ubijanja, ponekad, desetina hiljada ljudi zarad banalnih poteza jeftine političke igre raznih trulih, smrdljivih političara na vlasti.

- Čovek zver: Krvoločno biće bez i trunke empatije. Po nekim civilizacijskim karakteristikama ispod nivoa životinje mesojeda koj ubija samo da bi se prehranila.

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:52 15.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Nsarski
E, pa , Horatio, ako dobro razumem tvoju tezu, R.H. je bio odlican politicki trudbenik - jedino sto je zastupao prilicno zlikovacku politiku (koju on sam nije formulisao).
Zar se slicno ne bi moglo reci i za, na primer, Ajhmana - covek je bio izuzetno efikasan u sprovodjenju u delo fasistickih ideja?


Odličan politički trudbenik - da. Drugim rečima, bio je vrstan profesionalac, a to se ceni u diplomatiji.

... koju on sam nije formulisao. Ne baš u potpunosti. Itekako je i on učestvovao ili bolje reći doprinosio u procesu njenog formulisanja, ali je prvenstveno bio dobar profesionalac.

...na primer, Ajhmana - covek je bio izuzetno efikasan u sprovodjenju u delo fasistickih ideja... Hm. Ako se jednog lepog dana američka spoljna politika iz XX veka, kao i početka ovog veka, proglasi totalno pogrešnom (if ever), onda će se moći za RH govoriti da je bio jedan od njenih nosilaca-izvršitelja, ali i ko-kreatora. Dotle, RH je bio, po treći put ponavljam, samo dobar profesionalac, ali za glavu viši od mnogih drugih, kojih u Stejt Dipartmentu ima ko - pleve.

Takodje, ponavljam da nikako ne tvrdim da je RH bio dobričina, kako je on sebe hteo prikazati u poslednjoj knjizi i uopšte. Daleko od toga.

Profesore, ja (lično) se obično uzdržavam da komentarišem ovakve blogove, te prihvatam da je moguće da bi se moje izneto mišljenje moglo shvatiti da diplomatiji prilazim prilično lakonski. Možda je tako, a možda i nije tako, he, he, he...

Samo podsećam da je kod bilo kakvog objašnjavanja diplomatskih aktivnosti moguće izvoditi veoma različite, ponekad i kontradiktorne zaključke (više nego kod nekih drugih aktivnosti), pa da svi budu u pravu... Ili da tako izgleda. Nigde istina u onom njenom klasičnom shvatanju nema više tumačenja nego u diplomaciji.

Pape ... a teško je bar ako si jedan od onih koje je Holbruk gađao i pogodio staviti afirmativni pridev uz njegovo ime.


Ja pokušavam da ličnost RH sagledam nepristrasno, polazeći od toga da je njemu njegovo involviranje na našim prostorima bilo samo jedna epizoda u njegovom bogatom diplomatskom delovanju (premda mu se Dejtonski sporazum uzima kao veliki uspeh, o čemu se - kao i o drugim njegovim "postignućima" može debatovati bez kraja). Uostalom, u ovom Budimčevom blogu se govori o stavovima profesora S. Zunesa, u kojima se malo prostora daje Holbrukovim aktivnostima na Balkanu.
Dr M Dr M 00:06 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

R.H. je bio odlican politicki trudbenik - jedino sto je zastupao prilicno zlikovacku politiku (koju on sam nije formulisao).
Zar se slicno ne bi moglo reci i za, na primer, Ajhmana - covek je bio izuzetno efikasan u sprovodjenju u delo fasistickih ideja?


Ako već poredimo ovu dvojicu, Ajhman je bio dželatova sekira a R. H. veštičija varjača.

Alatke, takorekuć.
vladimir petrovic vladimir petrovic 00:35 16.12.2010

Re: Vladimire,

Milan Novković
Za mene je Holbruki bio zver.

Čovek zver: Krvoločno biće bez i trunke empatije. Po nekim civilizacijskim karakteristikama ispod nivoa životinje mesojeda koj ubija samo da bi se prehranila.


Milane, shvatam ja tvoju reakciju.

(Da podsetim da je Emil Zola napisao jedan roman sa naslovom "Čovek zver" /La Bête Humaine/, koji ne spada baš u njegove najbolje literarne kreacije).

Moja poenta je bila da pre prstom treba ukazivati na spoljnu politiku jedine velesile danas, nego na njene činovnike-izvršitelje.

Englezi imaju ovu izreku, koje se ja povremeno setim kada čitam ili razmišljam o javnim ličnostima:

Well-Behaved Women Seldom Make History

Isto se može reći i za diplomate, he, he, he...


Na kraju, ja s čudjenjem pratim američke zvaničnike i najvažnije njihove medije koji se utrkuju u uzdizanju RH do neba - a ne vidim da baš moraju to da rade, u tolikoj meri. Moglo je sve na skromnijoj razini.

Drugim rečima, možda se svetu time šalje poruka da samo naivni mogu očekivati u doglednoj budućnosti neke drugačije prilaze svetskim problemima (koji bi se, dakle, razlikovali od onih u kojima se RH tako zdušno dokazivao).
pape92 pape92 01:10 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

RH sagledam nepristrasno

Možda jedan aparatčik ne zasužuje više od pišanja po grobu...
No ipak: nisu sve stvari na ovom svetu takve da ih treba nepristrasno ocenjivati. Prema masovnim ubicama se jedino može odrediti subjektivno. Naš stav prema ubici iz Jorkšira ili čoveku koji je sprovodio planove koje su oterale hiljade u smrt ne može biti drugačiji nego subjektivan.
Ovo o čemu govoriš je o američkoj spoljnoj politici, ali američka spoljna politika nije osoba, nije čak ni skup osoba. (Na stranu da neće umreti pre nas). Nije ispravno o Holbruku razmišljati, niti ga ocenjivati, kao da je reč o nekakvom aparatu, radi se o odrasloj individui svesnoj svojih postupaka.
Mogao je da se okrene ugostiteljstvu da je hteo.
Milan Novković Milan Novković 01:39 16.12.2010

Re: Vladimire,

Englezi imaju ovu izreku, koje se ja povremeno setim kada čitam ili razmišljam o javnim ličnostima:

Well-Behaved Women Seldom Make History

Isto se može reći i za diplomate, he, he, he...

Izreke

Dobre izreke, dobro izabrane prema prilici, kontekstu, su stvarno efikasan način da se skrene pažnja na neki "misani" destilat, srž u nekoj situaciji ili obrascu.

A izreka za svaku priliku je kao što je meni jedenje sladoleda vežba za biceps desne ruke, ili jedna druga aktivnost vežba i za biceps i za triceps.

Razmisli i sam da li ti istoriju stvarno stvara Marie Curie ili Mariah Carey, a ako je teško pitanje onda probaj Britney Spears umesto Mariah Carey.

Uostalom, napravi sam sebi listu well-behaved i bad-behaved žena z akoje misliš da su definisale "istoriju".

Jeste, istorija je i Drugi Svetski rat, razni ratovi, čuli smo za Hitlera jednog, Hitlere razne.

Ali, ako bez Googla ne znaš ko je izmislio tranzistor ili pronašao DNK, i ako to ne zna 99% stanovništva zar ti misliš da to nije istorija?

Šta je po tebi istorija?

Koliko, procentualno, ti misliš da su istorije napravili well-behaved a koliko bad-behaved?

Hoceš moje mišljenje? Bad-behaved su napravili 0% istorije, u najboljem slučaju. Istorija ima svoj pozitivni trend i bad-behaved su neko sporadično đubre koje well-behaved ne mogu da zaobiđu.

Dobro, ja volim da se igram i uvrćem definicije. Šta je to istorija bi bila dobra tema za blog.

Bad-behaved su istorija za mentalno kratkovide, zveri su istorija za mentalno slepe
oskar-z-wild oskar-z-wild 04:03 16.12.2010

Re: Vladimire,

Hajde malo da približimo i primenimo ovu diskusiju o ljudima zverima na nešto što nam je bliže na primeru Mlađana Dinkića naspram politike koja se vodi u vezi Miškovića i Beka. Moglo bi se reći da su oni dobri političari i bizmismeni jer su profesionalno uspešni, ali veliki broj građana ipak smatra da se redi o zverima ili ti đubretu.

Kad je reč o zverima i đubretu, šta je onda recimo Šešelj? Da li je uopšte čovek?
maksa83 maksa83 07:40 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Zar se slicno ne bi moglo reci i za, na primer, Ajhmana - covek je bio izuzetno efikasan u sprovodjenju u delo fasistickih ideja?

Ili kao kada bi rekao da je "Jozef Mengele bio lekar koji je voleo da radi sa ljudima".
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:29 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

P. S. Smatram da je za blogere bilo adekvatnije preneti pomenuti tekst Dajane Džonston

Dozvolićeš mi da se ne složim, nadam se. Dok se Džonstonova bavi samo jednom (doduše, najbitnijom) epizodom njegovih diplomatskih postignuća i prelama ih kroz pitanja morala, Zunes je dao kratak prikaz krvavog traga koji je ovaj vrhunski diplomata ostavio tokom svoje nadasve uspešne karijere. Nisam baš jako siguran da svi blogeri znaju o njegovim ranim radovima, a za balkanska postignuća (bez obzira kako gledaju na njih) znaju svi (i vrapci) na ovom blogu.
One napomene da je on pio viski sa pojedinim svetskim liderima, uključujući i Milosevića, ne zaslužuju veću pažnju.
i onda posle te rečenice otkucaš 389 karaktera na temu diplomatije i šljoparenja.

Da, zabrinjavajući je broj alkosa "medju diplomatama i državnicima" i dok se mogu složiti da "od njih ne treba tražiti da piju samo kokakolu" (zašto baš kokakolu?) naivno (do idiotluka) bih voleo da su u pregovorima o ratu i miru (smrti i životu) ako ne bar trezni, a ono barem naduvani (svet bi bio bolji, veruj mi).
i pored pažljivog čitanja ovog posta
si napisao
One napomene da je on pio viski sa pojedinim svetskim liderima, uključujući i Milosevića
što ukazuje na ne baš tako veliku pažnju.

Poređenja R.H. sa Ajhmanom si već dobio (kao i analogiju sa Mengeleom), a ja bih tom spisku vrhunskih dodao Gebelsa i on je bio vrhunski ministar propagande.
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:57 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Poređenja R.H. sa Ajhmanom si već dobio (kao i analogiju sa Mengeleom), a ja bih tom spisku vrhunskih dodao Gebelsa i on je bio vrhunski ministar propagande


Hm. Meni se čini da, kada se govori o RH, svako pozivanje na Ajhmana, Mengelea i Gebelsa je prilično - neumesno, u meri u kojoj je neumesno i bezobrazno Holbrukovo (naknadno) ukazivanje da je Slobodan Milošević bio sličan - Staljinu i Hitleru.

Sve druge primedbe prihvatam, naravno. O njima se može diskutovati do jutra. Uostalom, zato smo ovde, da prijateljski ćaskamo, zar ne?
koksy koksy 11:08 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

vladimir petrovic
koksy
...jebeš život kad na kraju dobiješ ovakav nekrolog.

Bojan Budimac
... Ja sam ubeđen da je on bio zadovoljan svojim životom i postignućima.


Hm.
Neka mi se ne zameri...
[/i]).


Nemam šta zameriti. I većinu stvari koje si naveo ja uopšte ne sporim.
Ja samo želim reći da lično ne bih poželeo ovakav nekrolog.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:11 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Hm. Meni se čini da, kada se govori o RH, svako pozivanje na Ajhmana, Mengelea i Gebelsa je prilično - neumesno

To je (samo) pozivanje/poređenje na/sa "samo je radio svoj posao" i/ili "izvršavao naređenja."

Uostalom, zato smo ovde, da prijateljski ćaskamo, zar ne?

Naravno
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:12 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ja samo želim reći da lično ne bih poželeo ovakav nekrolog.

itsallchemistry itsallchemistry 13:11 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Istoriju pisu pobednici i Ajhman je imao tu nesrecu da su nacisti izgubili rat. Da su Srbi pobedili NATO kao sto je SM izjavljivao i da smo mi dobili pravo da organizujemo sudove za ratne zlocine, ja sam siguran da bi i Holbruk bio obesen.
Ovako je hvaljen od svog establishment-a.
Sepulturero Sepulturero 13:31 16.12.2010

Re: Vladimire,



Na kraju, ja s čudjenjem pratim američke zvaničnike i najvažnije njihove medije koji se utrkuju u uzdizanju RH do neba - a ne vidim da baš moraju to da rade, u tolikoj meri. Moglo je sve na skromnijoj razini.

Drugim rečima, možda se svetu time šalje poruka da samo naivni mogu očekivati u doglednoj budućnosti neke drugačije prilaze svetskim problemima (koji bi se, dakle, razlikovali od onih u kojima se RH tako zdušno dokazivao).

Ово је одлично примећено. Истим поводом са на фламанској ТВ у Белгији појавио Вили Клас бивши секретар НАТО (100% амерички човек, касније смењен ради корупције) који је одао сву почаст Холбруку посебно наглашавајући да су његови методи "голе песнице" били оправдани, а сада поготово против талибана.
freehand freehand 13:52 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

ja sam siguran da bi i Holbruk bio obesen.

Izvini, iz čega izvire ta sigurnost?
Jedino vešanje koje je u Srbiji od odlaska Vermahta pominjano bilo je ono na Terazijama, koje je obećavao Nenad Čanak, pa i to figuratvino kako on to samo ume.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:55 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

itsallchemistry
...Istoriju pisu pobednici i Ajhman je imao tu nesrecu da su nacisti izgubili rat. Da su Srbi pobedili NATO kao sto je SM izjavljivao i da smo mi dobili pravo da organizujemo sudove za ratne zlocine, ja sam siguran da bi i Holbruk bio obesen.Ovako je hvaljen od svog establishment-a.

Da.
wukadin wukadin 15:00 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Jel' se sećate onomad kad je neki lik opklade radi se prošetao u sred Zagreba sa slikom Čiča Draže. Ne znam da li mu je opklada isplaćena, ali smo saznali da je dobio solidne batine. Tad sam razmišljao šta bi bilo da neko na Trgu Republike (otprilike tamo gde je pominjano vešanje) prođe sa slikom Ante Pavelića. Činilo mi se da mu se ništa ne bi dogodilo, posebno ako bi Ante bio bez U~niforme. Ne bi niko ni provalio o kome je reč... Pretpostavljam.
outcast outcast 15:26 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

wukadin
Jel' se sećate onomad kad je neki lik opklade radi se prošetao u sred Zagreba sa slikom Čiča Draže. Ne znam da li mu je opklada isplaćena, ali smo saznali da je dobio solidne batine. Tad sam razmišljao šta bi bilo da neko na Trgu Republike (otprilike tamo gde je pominjano vešanje) prođe sa slikom Ante Pavelića. Činilo mi se da mu se ništa ne bi dogodilo, posebno ako bi Ante bio bez U~niforme. Ne bi niko ni provalio o kome je reč... Pretpostavljam.


Pa ovo ti govori vise o tome ko je vise koristio "ikone" iz proslosti da potpali narod nego o tome kakava bi bila reakcija.
wukadin wukadin 15:40 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ja mislim upravo suprotno.
Mada bi se moglo pričati o ikoničnosti. Izgleda da je kod Srba više kult ličnosti uz sliku, a kod Hrvata gesta & poruke (dizovanje ručice, ŽAP i slično). To je zato što smo mi lepši
Inače, ne mislim da je pozitivno to što "niko" ne bi zamijetio Antu. Dapače!
freehand freehand 17:24 16.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

wukadin
Ja mislim upravo suprotno.
Mada bi se moglo pričati o ikoničnosti. Izgleda da je kod Srba više kult ličnosti uz sliku, a kod Hrvata gesta & poruke (dizovanje ručice, ŽAP i slično). To je zato što smo mi lepši
Inače, ne mislim da je pozitivno to što "niko" ne bi zamijetio Antu. Dapače!

Wukadine, niko se sa "U" na kapi i kamom u ruci nije šetao okolinom Beograda. Ovih bradatih je bilo podosta nadomak Zgreba.
wukadin wukadin 08:51 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Је л' наша кривица што смо били јачи? То она Том и Џери логика, нејаки је увек у праву, а и најјачи је у праву (Америка му онда дође као булдог који штити нејаке)... ЛМ, Срба је било доста у непосредној околини Загреба, Петриња је мање 50км поред. Хрвата много мање овде, има у Срему нека већанска села, или их је било. Да не улазим сад у популације оба народа у самим главним градовима. И шта је још разлика? Стицајем околности (можеш то тумачити како хоћеш) Срби су имали више оружја. И шта сад?!

Не мораш да се трудиш, одговорићу ти сам. Наша је кривица што јачу силу нисмо искористили.

А ако ме питаш да ли Хрвати имају право на емоције поводом некога кога сматрају злочинцем. Мој одговор је НАРАВНО. Осим емоција, ако их испољавају силом, то треба ваљда да је посао полиције. Но, у Хрватској је већ и сама ћирилица посао полиције (ухапсише словеначке навијаче који су покушали да се шале са транспарентом ЗАГРЕБ).

п.с. Нико се у Швајцарској не шета са повиком АЛАХУ АКБАР и камом (или сабљом) у зубима, па ипак забранише минарете.
freehand freehand 09:14 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Stanislave...

Ti si bre one man forum.
Sam pitaš, sam odgovarap, sam se sa sobom začas posvađaš. Što se mene tiče - ok, ali se čuvaj dijagnoze.
A što se teme tiče: bez vrednosnih sudova - stanovnici Hrvatske, i Srbi i Hrvati, imali su prilike da rat i "ratnike" sa njihovim simbolima viđaju oko svojih i u svojim kućama. Zato nije čudno da ih dobro poznaju te da su im osećanja uzburkanija nego u Beogradu ili Kragujevcu, gde se "U" pojavljivalo samo u udžbenicima istorije za sedmi osnovne i na Čukćevom Dnevniku.
Ove tvoje kobajagi provokacije "jačitlači, mrzimovo-volimono, nemaholokausta" već su smešne, a od početka degutantne. Ne rušiš tabue, da ti kažem, ako si to nameravao. Samo budalesaš.
Kapiraš?

Nisam ni očekivao.
maksa83 maksa83 09:38 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata


Не мораш да се трудиш, одговорићу ти сам. Наша је кривица што јачу силу нисмо искористили.

U, nismo, Vukovar se urušio od termita...

Naša krivica (rekao bih - glupost sa fatalnim posledicama) je što smo BAŠ probali da iskoristimo tu silu sa potpunim odsustvom svesti da i iznad sile ima sila, i da u tom kontekstu nije realno (da zanemarimo okej-nije-okej, u tom fraktalnom problemu ("a jel' okej da ovi hoće da zadrže ove u ...?" ) tu se čovek lako izgubi) golom silom zadržati u državi nekog ko tu ne želi da bude.



antioksidant antioksidant 09:41 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

golom silom zadržati u državi nekog ko tu ne želi da bude

pa bilo je i onih kojima se poželeo srećan put...
gorran2 gorran2 09:46 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ма, никога се није желело задржати у држави. Било је само питање шта је он, а шта смо "ми".
За територије и границе се ратовало, а не за народе.
freehand freehand 09:48 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Jao...
I tako je Wukadin dobio tri kapitalca na bućku.
Sad da vidimo kad krene sa kontrom
maksa83 maksa83 09:50 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

antioksidant
golom silom zadržati u državi nekog ko tu ne želi da bude

pa bilo je i onih kojima se poželeo srećan put...

Naravno, sa njima nije bilo Loše Istorije (ako misliš na Sloveniju i BJRM koja još sirota ima veto na ime), pošto nije bilo ni Srba (osim nešto malo na severu Makedonije), pa ni njihovog sistematskog temeljitog tamanjenja u prošlosti na koje bi neko mogao da zaigra.
gorran2 gorran2 09:51 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

freehand
Jao...
I tako je Wukadin dobio tri kapitalca na bućku.
Sad da vidimo kad krene sa kontrom

Уср'о сам се превентивно

Едит: авансно.
antioksidant antioksidant 09:53 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

(ako misliš na Sloveniju i BJRM koja još sirota ima veto na ime

ne, mislim na one ljude za koje je procenjeno da je bolje da se razdvoje od teritorije
gorran2 gorran2 09:54 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

maksa83
antioksidant
golom silom zadržati u državi nekog ko tu ne želi da bude

pa bilo je i onih kojima se poželeo srećan put...

Naravno, sa njima nije bilo Loše Istorije (ako misliš na Sloveniju i BJRM koja još sirota ima veto na ime), pošto nije bilo ni Srba (osim nešto malo na severu Makedonije), pa ni njihovog sistematskog temeljitog tamanjenja u prošlosti na koje bi neko mogao da zaigra.

Ne, misli se na sve. Osim Srba.
Jeste na tarabi pisalo "za Jugoslaviju".
Ali je razjašnjenje glasilo: ocrtati granice tako da "unutra" budu svi oni koji žele da žive u "zajedničkoj" državi sa (pod) Miloševićem.
A to su bili Srbi i - samo Srbi.
Doduše i Crnogorci. Oni se još nisu bili setili da je malo čudna ta "Jugoslavija".
maksa83 maksa83 09:55 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

За територије и границе се ратовало, а не за народе.

Pa tim pre je pothvat bio glup. RIP JNA je bila koncipirana i trenirana tako da u slučaju sranja (tj. ako nagrnu Rusi, da se ne lažemo) 150000 vojnika + tri puta veća multinacionalna rezerva istrči na granice i malo ih omete a onda krene da se povlači i minira sve za sobom. Iskoristiti je za cepkanje i osvajanje unutrašnjih teritorija je konceptualno kretenska ideja osuđena na propast. Kao zavrtanje šrafa testerom.
gorran2 gorran2 09:56 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

maksa83
За територије и границе се ратовало, а не за народе.

Pa tim pre je pothvat bio glup. RIP JNA je bila koncipirana i trenirana tako da u slučaju sranja (tj. ako nagrnu Rusi, da se ne lažemo) istrči na granice i malo ih omete a onda krene da se povlači i minira sve za sobom. Iskoristiti je za cepkanje i osvajanje unutrašnjih teritorija je konceptualno kretenska ideja osuđena na propast. Kao zavrtanje šrafa testerom.

Игзактли.
Зато је тако и функционисало.
antioksidant antioksidant 09:57 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

JNA je bila koncipirana i trenirana tako da u slučaju sranja (tj. ako nagrnu Rusi, da se ne lažemo) istrči na granice i malo ih omete a onda krene da se povlači i minira sve za sobom

a , nemoj tako - pa tebe su učili i da parketom onesposobljuješ tenkove
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:59 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata


a , nemoj tako - pa tebe su učili i da parketom onesposobljuješ tenkove

maksa83 maksa83 10:02 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

a , nemoj tako - pa tebe su učili i da parketom onesposobljuješ tenkove

Hrastovim samo borna vozila, mahagonijem one do 40t (Abrams bi odoleo, on je oko 50), a laminatom i lovačku avijaciju u brišućem letu.


P.S. Za one koji ne znaju o čemu antioksidant priča - JNindže.
freehand freehand 10:09 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ja sve očekujem rafal...
Wukadine?!
Ovi ti troluju trol a ti - šunela?
Sinovi moji sokolovi - očekujte atomski s'leva!
gorran2 gorran2 10:09 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Jel ono, čučneš u šaht dok tenk prođe, pa baciš nešto na njega?
Mi smo bacali grančice

Bez zezanja oružane snage u Jugoslaviji bile su koncipirane tako da samo ludak može da povede unutrašnji rat.
Oružane snage su se sastojale iz dve komponente: JNA, kao operativne formacije (sa operativnom tehnikom za reagovanje u realnom vremenu) i Teritorijalna odbrana (partizanska formacija za krajeve koje bi "neprijatelj" okupirao i veza JNA s narodom).
Kad su krenuli politički sukobi, na svoje Teritorijalne odbrane su stavila šape secesionistička rukovodstva. U JNA je došlo do osipanja, ali je osnovnu strukturu zadržala u rukama Srbija preko "savezne vlasti" kao trojanskog konja. JNA je onda krenula da razoružava i pleni magacine TO (bilo je tu bacača, pa čak i topova), ali, u suštini, kad je došlo do na ivicu rata, nije bila situacija vojska protiv golorukih samoorganizovanih diletanata, nego je svuda bilo vojska na vojsku.
Doduše, dobro opremljena protiv loše opremljene.
Svejedno, JNA nije znala šta da radi ni ako pobedi, jer ona nije bila prilagođena za okupaciju. Zato su formirane one kvazipolicijske paravojne snage Mileta Martića i sl.
wukadin wukadin 10:34 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

ok, ali se čuvaj dijagnoze.


Нема "али".
Кад сам био у средњој каже ми разредна: "Хоћу да ти видим мајку".
Ја одговорим: "Што? Она зна да сам ја луд."

Ove tvoje kobajagi provokacije "jačitlači, mrzimovo-volimono, nemaholokausta" već su smešne, a od početka degutantne.


Твоје субјективно мишљење. Које ме неће ућутати. Ако баш хоћеш, немој да ми противуречиш. Можда ућутим. Ако ми досади. Или још боље, сложи се самном. Можда ме буде блам, па ућутим. Можда. Ако ти поверујем. И немој сад с оним "ма не, тиме забављаш" (чуо већ колико пута). Пошто већ рече да сам ти дегутантан, испашћеш тако "мало глуп"

Ne rušiš tabue, da ti kažem, ako si to nameravao.


Сигуран?
Ако поверујем гласинама да портал "смрди на радикале" (или како већ рекоше) можда ти и поверујем. Што не значи да ћу отићи. Некад је кул бити у већини

Хинт: Но чему све ово? Само сам рекао шта мислим и како свет посматрам.
wukadin wukadin 10:46 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

freehand
Ja sve očekujem rafal... Wukadine?!Ovi ti troluju trol a ti - šunela?Sinovi moji sokolovi - očekujte atomski s'leva!


И Вукадин некад ради.
ЛМ... Ко бре, да бре...
А пацифистичка логика.

Не знам што је Вуковар аргумент, кад је то била "лажна фортификација". Слично важи за Дубровник, смо још горе по нас јер је то била пропагандна ствар. Што се тиче Дубровика ја сам чуо да су неки у ЦГ намеравали да напуне канадер са оним што се не једе (рецимо тако), па да лепо проспу. И не би рушили град...
Но, шта је битно. Требало је аждаји главу одсећи, муњевитим ратом. По односу снага и положаја то се могло у јесен 1991. Кад сам већ сликовит, што рече неко, Слоба је требало да заузме Загреб, забоде заставицу и каже "е сад преговарамо".
А што се тиче прича да је сила "лоша" (вредносни суд), односно неефикасна даћу два примера из стварности, и један из фикције.
Прво, како Израел ратује? Кратко али јебитачно. Дакле, реци те Израелцима да силом ништа нису успели против Арапа.
Друго, Хрвати су ствар решили голом силом, и не видим да се кају. Славе Дан домовинске захвалности. Ја их разумем.
Пример из света уметности:
Dizzy: My mother always told me that violence doesn't solve anything.
Jean Rasczak: Really? I wonder what the city founders of Hiroshima would have to say about that.
[to Carmen]
Jean Rasczak: You.
Carmen: They wouldn't say anything. Hiroshima was destroyed.
Jean Rasczak: Correct. Violence has resolved more conflicts than anything else. The contrary opinion that violence doesn't solve anything is merely wishful thinking at its worst.

Starship Troopers
gorran2 gorran2 10:54 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Требало је аждаји главу одсећи, муњевитим ратом. По односу снага и положаја то се могло у јесен 1991.

Zaboravio si neke elemente.
U avgustu je u Beogradu bio "protest majki" u organizaciji SPO. Uglavnom, naterali su Slobu na natera armiju da demobiliše septembarsku '90. Tako je u Varaždinu ostalo 40 tenkova, 100 i kusur BOV-ova, na 200 vojnika i oficira.
Onda je JNA pokušao sa delimičnom popunom Prve armije. Tu je važila parola "ne idite u komunističku vojsku, nije srpska". Moj poznanik JS koji je uredno mrzeo H i prezirao M i A, dobio je argument da ne mora zbog toga i da ide u rat. Može lepo nacionalno-ispravno da ih mrzi i od kuće.

A i oni što su se odazvali, ponašali su se - upravo zatio - kao primadone. Kad je zapucalo, jedan okrenuo transporter, i doterao ga pravo pred saveznu skupštinu. Bio medijska zvezda tri dana.

Zato je Sloba angažovao bandu. Ko god je hteo, mogao je da se prozove četnički vojvoda, i da u kasarni zaduži tenk na revers, pa da krene da oslobađa video-rekordere.

To pod dva.

A pod jedan: nije trebalo.
NNN NNN 11:54 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

maksa83

P.S. Za one koji ne znaju o čemu antioksidant priča - JNindže.

Nedostaje eizo.
wukadin wukadin 11:58 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Елементи:
Фронт на 40км од Загреба, код Петриње
Аердодром Плесо у рукама ЈНА
Касарна Маршал Тито у Загребу у рукама ЈНА

Апсолутна надмоћ у артиљерији и тенковима
100% надмоћ у ваздуху

Срби на терену су били довољно мобилисани за рат, уз помоћ добровољаца био би постигнут однос у људству од скоро 1:1. Уз страховиту надмоћ у наоружању...

А што се тиче става о "већој сили", могу рећи само ово: Ја бих се чепио Америма на време. Да је преЦедник рекао на време да је комунизам мртав, да се на речима одрекао Русије, да је испољавао верску припадност, најзад да је тражио пријем у НАТО, Амери би вероватно остали неутрални. Ако је истина оно да су тражили базе - требало им је дати тада. Уз само мали део ових ствари Милошевић је помоћу кловна Панића успео да одложи бомбардовање 1992, све док није рат у Босни решен.

A pod jedan: nije trebalo.


Односи се само на Србе или онако уопштено?
Ако је то твој принципијелни став, онда то реци Јосиповићу који слави Дан домовинске захвалности, а нисам чуо да је за њега отцепљење из СФРЈ било грешка. Ја одбијам да будем већи хуманиста од тог толико хваљеног човека
wukadin wukadin 12:01 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović danas je rekao da će vojno policijska akcija "Oluja" ostati zapisana u istoriji kao kruna pravednog oslobodilačkog rata Hrvatske.

"Vojno policijska operacija "Oluja" je kruna pravednog oslobodilačkog rata kojeg je Hrvatska vodila za svoju slobodu i nezavisnost. Sutra ćemo s ponosom istaći naš barjak u Kninu", rekao je Josipović...


"Oluja" kruna oslobodilačkog rata
Unfuckable Unfuckable 12:06 17.12.2010

Re: da je moja baba imala trolu

Да је преЦедник рекао на време да је комунизам мртав, да се на речима одрекао Русије, да је испољавао верску припадност, најзад да је тражио пријем у НАТО, Амери би вероватно остали неутрални.

da, samo da je nekako iznašao par 'iljada volontera da poskidaju ljudima one petokrake sa titovki...ihaj!
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:08 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Maksa
... i BJRM koja još sirota ima veto na ime),

Pazi ti njega?!

Zašto je BJRM sirota?

Grci su u pravu.
wukadin wukadin 12:10 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Амери се иовако углавном нису мешали до априла 1992, а комунизам је био један од главних адута у пропагандном рату против Срба.
antioksidant antioksidant 12:16 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

vladimir petrovic
Maksa
... i BJRM koja još sirota ima veto na ime),

Pazi ti njega?!

Zašto je BJRM sirota?

Grci su u pravu.

а американци за џорџију?
да ли је неко питао грузине да ли пристају да се тако развлачи њихово часно име?

....
и озбиљно - шта су се сви наврзли на македонију - албанци би им територију, грци име, срби цркву, бугари нацију...
Unfuckable Unfuckable 12:17 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

а комунизам је био један од главних адута у пропагандном рату против Срба.

hmda, i prokleto je dobro funkcionisalo sve to, kad se samo setim.
Ali je komunizam, uz sav onaj džez tipa sk - pokret za jugoslaviju, isto tako jako dobro funkcionisao u obezbeđivanju lojalnosti Imaoca aviona, topova i tenkova
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:25 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

AO
...и озбиљно - шта су се сви наврзли на македонију - албанци би им територију, грци име, срби цркву, бугари нацију...


Pa valjda zato što za mnoge ona i ne postoji, he, he, he... (Sve ovo danas sto vidimo im se čini samo - kobojagi)

Ima nečega u svemu tome od one priče koja se pripusuje Titu:
Do rata nismo imali ništa, a onda došli nemci (on je nemce pisao sa malim slovom, kao i sve one koje je mrzeo) i odneli 50 posto....

P. A. Volim ovu reč "navrznuti", odavno je nisam čuo.
nsarski nsarski 12:29 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Volim ovu reč "navrznuti", odavno je nisam čuo

Pa, ne zalazis na Kalenic ovih dana.

P.S. A cetvrtak dosao i prosao...
wukadin wukadin 12:32 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ali je komunizam, uz sav onaj džez tipa sk - pokret za jugoslaviju, isto tako jako dobro funkcionisao u obezbeđivanju lojalnosti Imaoca aviona, topova i tenkova


То је, признајем, био проблем. Но вешти политичари су решавали такве проблеме кроз историју.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:45 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Nsarski
... P.S. A cetvrtak dosao i prosao...

Sinoć nisam mogao, morao sam da (ponovo) apstiniram.

I još me ovde neki ubedjuje da apstiniranje može biti korisno...

P. S. "Sviraću/pevaću" (Think music!) iduće sedmice, he, he, he...
antioksidant antioksidant 12:47 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

P. S. "Sviraću/pevaću" (Think music!) iduće sedmice, he, he, he...

хајде о грцима и македонији
волео бих да чујем аргументацију
(ово ако могу да на протекцију наручим текст)
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:41 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

AO
... хајде о грцима и македонији
волео бих да чујем аргументацију


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:

Σημερινές τοποθεσίες
Μακεδονία (διαμέρισμα), το μεγαλύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας.
πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χώρα των Βαλκανίων με αμφισβητούμενη συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Μακεδονία του Πιρίν, γνωστή ως Βουλγαρική Μακεδονία στο διαμέρισμα Μπλαγκόεβγκραντ, αποκλειστικά από τους μη Έλληνες
Μακεδονία του Βαρδάρη, γνωστή ως Σλαβική Μακεδονία στη σημερινή Π.Γ.Δ.Μ., αποκλειστικά από τους μη Έλληνες



Also Sprach Wikipaedia

(Zanimljivo je da englesko izdanje Vikipedije pominje da Makedonije ima i u Srbiji:

Macedonia may refer to:
Republic of Macedonia, a modern country in southeastern Europe
Macedonia (Greece), a region of Greece
Macedonia (region), a wider geographical and historical region covering both the above, as well as parts of Bulgaria, Albania, and Serbia)
----------------


P. S.
Jedna moja tetka je Grkinja, mnogo dobra žena, pa bi se na mene grdno naljutila ako bih imao neko drukčije mišljenje.

-------------------------------
Beleška na margini:

BB, izvini zbog trola.

Da je RH, koji je bio, kao što sam već gore rekao, vrhunski američki diplomata, još malo poživeo, verovatno bi on stigao da reši i problem imena BJRM. Ovako, Bog ga uze pre vremena, te ostadoše za njim mnogi UNFINISHED JOBS...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:07 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Jedna moja tetka je Grkinja, mnogo dobra žena, pa bi se na mene grdno naljutila ako bih imao neko drukčije mišljenje.

Ovo je baš nepristrasno
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:27 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ovo je baš nepristrasno

Pa da. Poznato je da oni koji žive u Turskoj obično ne mare mnogo za Grke i Grkinje, i za njihove argumente.
gorran2 gorran2 19:32 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

wukadin
Елементи:
Фронт на 40км од Загреба, код Петриње
Аердодром Плесо у рукама ЈНА
Касарна Маршал Тито у Загребу у рукама ЈНА

Апсолутна надмоћ у артиљерији и тенковима
100% надмоћ у ваздуху

Срби на терену су били довољно мобилисани за рат, уз помоћ добровољаца био би постигнут однос у људству од скоро 1:1. Уз страховиту надмоћ у наоружању...

А што се тиче става о "већој сили", могу рећи само ово: Ја бих се чепио Америма на време. Да је преЦедник рекао на време да је комунизам мртав, да се на речима одрекао Русије, да је испољавао верску припадност, најзад да је тражио пријем у НАТО, Амери би вероватно остали неутрални. Ако је истина оно да су тражили базе - требало им је дати тада. Уз само мали део ових ствари Милошевић је помоћу кловна Панића успео да одложи бомбардовање 1992, све док није рат у Босни решен.

A pod jedan: nije trebalo.


Односи се само на Србе или онако уопштено?
Ако је то твој принципијелни став, онда то реци Јосиповићу који слави Дан домовинске захвалности, а нисам чуо да је за њега отцепљење из СФРЈ било грешка. Ја одбијам да будем већи хуманиста од тог толико хваљеног човека

Da ponovim: nije trebalo.
Da li smo "mi" bili jači, da li smo "mi" mogli da pobedimo, to čak nije ni bitno.
Pretpostavimo načas da se to dogodilo. Da smo "mi" pobedili.
I, šta s tim?
Okupacija Hrvatske?
Nametanje kvislinškg režima?
Borba protiv pokreta otpora?
Terorizam?
"Konačno rešenje" pitanja Muslimana/Bošnjaka i Albanaca?

Suština je u sledećem:
To jednostavno nije bio takav problem koji je rešiv vojnom silom.

Čak i Amerikanci su po tom pitanju dobili valuable lessons nekoliko puta - ali naravno, nemaju oni pojma (). Mi bi to "bolje"

Zar je to tako teško pojmljivo?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:28 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ovo je baš nepristrasno

vladimir petrovic
Pa da. Poznato je da oni koji žive u Turskoj obično ne mare mnogo za Grke i Grkinje, i za njihove argumente.

Ma no problemo! Samo ne znam kako je na onoj tvojoj mapi Konstantinopolj ostavljen Turcima. Tetka je zaista dobra žena ili ti je dala pogrešnu mapu

P.S. Zar ti ni na ovom blogu nije očigledno da trol ne postoji
nsarski nsarski 21:43 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

P.S. Zar ti ni na ovom blogu nije očigledno da trol ne postoji

Danas se pojavio jedan tekst koji se detaljno bavi Holbrukovim "uspesima" u Indoneziji i sreci koju je doneo Istocnom Timoru.
Coming to terms with Holbrooke.

A, a propos Horatiove primedbe o tetki Grkinji, i nepostojanja trolova. Hm, moja ujna je bila 100% Nemica, ali nikakvu mapu od nje nemam. Nemam ni pojma zasto sam ovo napisao.


EDIT: Jos jedan trol. Pre dva dana je umro Blake Edwards (Dorucak kod Tifanija, Pink Panter serija, S.O.B., itd.). Nema nam Srdjana da se javi - da nije otisao na skijanje?
freehand freehand 21:44 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

maksa83
a , nemoj tako - pa tebe su učili i da parketom onesposobljuješ tenkove

Hrastovim samo borna vozila, mahagonijem one do 40t (Abrams bi odoleo, on je oko 50), a laminatom i lovačku avijaciju u brišućem letu.


P.S. Za one koji ne znaju o čemu antioksidant priča - JNindže.

Interesantan je Eizo dok ne počne o pušci da priča. Mora i mene da vodi jedared da vidim šta i čime gađa noću na 300 metara, i šta pogađa sa AK na 400-450 metara...
I kako grupiše vatru u 10cm prečnika sa 200 metara.
Malo ga je preterao, jedno 2-3 puta.
freehand freehand 22:12 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Прво, како Израел ратује? Кратко али јебитачно. Дакле, реци те Израелцима да силом ништа нису успели против Арапа.

Zato što ga naoružavaju i daju mu pare i logistiku Ameri, i zato što u SB sede Ameri sa sve vetom.
Друго, Хрвати су ствар решили голом силом, и не видим да се кају. Славе Дан домовинске захвалности. Ја их разумем.

Hrvate su naoružali Ameri, dali im "Oči" i "uši", obezbedili logistiku, i obezbedili da se Loba ne umeša.
I mani se šuplje priče.
A i oni što su se odazvali, ponašali su se - upravo zatio - kao primadone. Kad je zapucalo, jedan okrenuo transporter, i doterao ga pravo pred saveznu skupštinu. Bio medijska zvezda tri dana.

Ajd' ti, živ bio, ne serendaj. Ne liči ti, ozbiljan si čovek.
U leto '91 niko nije znao šta je rat. Niko nije znao ni kuda ide, ni za šta se ni protiv koga bori. Mene htelo na Vojni sud da šalje zato što sam se majke najbo pukovniku, stučnjaku za onu moralno politčku prdljavinu. Pitao sam ga pred svima kako sad on tu "majku ustašku" kad je za to isto pre tri meseca slao na robiju?
Svojim sam ušima slušao oficire koji su imali dvae's godina staža, stanove i vikendice, automobile i druge stvari zarađene na konto svoje odbrambene funkcije, kako plačući zovu ujake u GŠ da ne bi morali Dunav da prelaze... A to su, mahom, bili oni što u
su u kasarni pre polaska zubima klali ustaše i druge zlikovce...
Pa kreni-stani, pa sad pucaj pa posle nemoj... Jel znaš ti da je JNA tri puta bila u Osijeku?
Na kraju - koji sam se moj pa ja ražestio?!
Zato, valjda, i ne znam koga više volim: lažne patriote ili lažne miroljupce.
Sve se to, u stvari, nikad nije ni desilo. Fatamorgana. Miraž.
freehand freehand 22:14 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

---
freehand freehand 22:19 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Срби на терену су били довољно мобилисани за рат, уз помоћ добровољаца био би постигнут однос у људству од скоро 1:1. Уз страховиту надмоћ у наоружању...

Ma da. Zato su nadomak Zagreba ostavili jednu od dve baterije 203-jki. Mož' misliti, sjebali im nišanske sprave. Tako da su naterali heruvate da angažuju kompjuteraše, i od starih haubica naprave precizna oruđa. Ko da su glumili "Marš na Drinu", debili.
milisav68 milisav68 22:34 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Svojim sam ušima slušao oficire koji su imali dvae's godina staža, stanove i vikendice, automobile i druge stvari zarađene na konto svoje odbrambene funkcije, kako plačući zovu ujake u GŠ da ne bi morali Dunav da prelaze..

Zbog ovoga će da klečiš na kukuruzu.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:49 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

BB
...Ma no problemo! Samo ne znam kako je na onoj tvojoj mapi Konstantinopolj ostavljen Turcima. Tetka je zaista dobra žena ili ti je dala pogrešnu mapu

Prof N.
... , a propos Horatiove primedbe o tetki Grkinji, i nepostojanja trolova. Hm, moja ujna je bila 100% Nemica, ali nikakvu mapu od nje nemam. Nemam ni pojma zasto sam ovo napisao.


Pa jel' vi to mene zezate?

Ako je tako, onda ne sme čovek da otvori dušu na blogu, ni da pomene njemu drage osobe. Ne volim preozbiljne blogove, to loše utiče na jetru.

Ili sve ovo treba da shvatim kao friendly tease.

Vladimir-The-Greek-Lover
(ali ovo treba shvatiti u najpozitivnijem smislu, bez dvosmislenosti, please)


Bojan Budimac Bojan Budimac 23:08 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Danas se pojavio jedan tekst koji se detaljno bavi Holbrukovim "uspesima" u Indoneziji i sreci koju je doneo Istocnom Timoru.
Coming to terms with Holbrooke.

"You cannot deal with the future unless you also come to terms with the past.”
“[W]hen I talk about accountability, Americans mean full accountability.”
Koji licemer
Odličan tekst.
Hm, moja ujna je bila 100% Nemica, ali nikakvu mapu od nje nemam. Nemam ni pojma zasto sam ovo napisao.

Moja prababa bila 100% Austrijanka. Ni ja...
nsarski nsarski 23:16 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

You cannot deal with the future unless you also come to terms with the past.”
“[W]hen I talk about accountability, Americans mean full accountability.”
Koji licemer
Odličan tekst.

A zivo se secam kad je dolazio u Bosnu i govorio da ga ne zanima to "istorijsko sranje" o tome ko je gde tu, i kada, ziveo - vazno je sto je danas. Dosao je da pregovara konkretno i istorija ga ne zanima. S.O.B!
freehand freehand 23:21 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ne volim preozbiljne blogove, to loše utiče na jetru.

Svašta.
Freehand, Nsarski i Wukadin i "preozbiljan blog?!
nsarski nsarski 23:22 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Moja prababa bila 100% Austrijanka. Ni ja...

Pa, da zbunimo Horatia...
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:25 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Pa jel' vi to mene zezate?

Ma jok, bre. Samo prijateljski ćaskamo, ne bi li ovaj parastos ili je to možda daća(?) Holbruku učinili zanimljivijim
nsarski nsarski 23:28 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Bojan Budimac
Pa jel' vi to mene zezate?

Ma jok, bre. Samo prijateljski ćaskamo, ne bi li ovaj parastos ili je to možda daća(?) Holbruku učinili zanimljivijim


One of these days, i mi cemo za Holbrukom, a ti ces, Horatio, "plakati i traziti nas, ali nas nece biti." (Dnevnik o Carnojevicu)
freehand freehand 23:36 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

nsarski
Bojan Budimac
Pa jel' vi to mene zezate?

Ma jok, bre. Samo prijateljski ćaskamo, ne bi li ovaj parastos ili je to možda daća(?) Holbruku učinili zanimljivijim


One of these days, i mi cemo za Holbrukom, a ti ces, Horatio, "plakati i traziti nas, ali nas nece biti." (Dnevnik o Carnojevicu)

Ajd i ovde da primetim: ovolika priča a da niko Veljinu nesuđenu da ne pomene?! Hoće li biti da ni madam Olbrajtova nije ni luk jela ni luk mirisala, niti čula za nekog Taćija?
A da tek za organe ništa ne zna, ni svoje, a kamoli tuđe!
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:47 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Veljinu nesuđenu

Veljina nesuđena? Medlin? Očigledno ne pratim lik i delo Veljino, pa ne znam o čemu pričaš. Šta? Tači mu skinuo ribu?
freehand freehand 23:51 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Bojan Budimac
Veljinu nesuđenu

Veljina nesuđena? Medlin? Očigledno ne pratim lik i delo Veljino, pa ne znam o čemu pričaš. Šta? Tači mu skinuo ribu?

Idi, Bojane...
nsarski nsarski 23:51 17.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

A da tek za organe ništa ne zna, ni svoje, a kamoli tuđe!

Evo i Kusner nema pojma, izjavio. Pise u B92 vestima...
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:08 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

freehand
Bojan Budimac
Veljinu nesuđenu

Veljina nesuđena? Medlin? Očigledno ne pratim lik i delo Veljino, pa ne znam o čemu pričaš. Šta? Tači mu skinuo ribu?

Idi, Bojane...

SrBska diplomatija
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:10 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Evo i Kusner nema pojma, izjavio. Pise u B92 vestima...

I nije se smejao novinaru
Jeeeeeliiiice! Si vid'la?
nsarski nsarski 00:14 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Bojan Budimac
Evo i Kusner nema pojma, izjavio. Pise u B92 vestima...

I nije se smejao novinaru
Jeeeeeliiiice! Si vid'la?


Bernar Kušner je na kraju razgovora za BBC demantovao da se smejao kada ga je pre nekoliko meseci, prilikom njegove posete Kosovu, jedan srpski novinar pitao za trgovinu organima. Bilo je to prilikom njegovog boravka u Gračanici kada se sastao sa Radom Trajković.

"Nisam se smejao jer ja ovo shvatam veoma ozbiljno. Molim vas nemojte ovo da pretvarate u suđenje meni. Ne znam. Sarađivao sam sa Radom Trajković. Bila je u to vreme vrlo hrabra i još uvek je hrabra. Pitali ste me za izveštaj i odgovorio sam vam. Prvo, skeptičan sam, i drugo treba sprovesti istragu", rekao je bivši ministar inostranih poslova Francuske i prvi šef UNMIK-a Bernar Kušner.
freehand freehand 00:14 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Bojan Budimac
Evo i Kusner nema pojma, izjavio. Pise u B92 vestima...

I nije se smejao novinaru
Jeeeeeliiiice! Si vid'la?

Čisto sumnjam da mu je ovih dana išta smešno. U najmanju ruku puca velika bruka, polako ali sigurno.
BTW - što ga je Sarkozi otpustio?
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:22 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

BTW - što ga je Sarkozi otpustio?

Možda zbog ovog Wife of French Foreign Affairs Minister Suspected of Spying? Ne znam...
ivana23 ivana23 00:25 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

nsarski
A da tek za organe ništa ne zna, ni svoje, a kamoli tuđe!Evo i Kusner nema pojma, izjavio. Pise u B92 vestima...


Al' ima ko zna...

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je rekao da zna mnogo više o tome ko je 1999. godine dobio ljudske organe i o zemljama koje su bile umešane. Marti je za švajcarski dnevnik "Tan" dodao da, međutim, ne može da pruži više detalja zbog sadašnjeg procesa o trgovini organima na prištinskoj klinici "Medikus".


U koje zemlje su išli organi s Kosmeta?
gorran2 gorran2 00:25 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Pa kreni-stani, pa sad pucaj pa posle nemoj... Jel znaš ti da je JNA tri puta bila u Osijeku?

Auu, batice, pa ja nisam znao kakvog zmaja mi imamo ovde. Bokte, pa ti zamalo da oslobodiš Zagreb i Berlin, nego ti ne dade kukavičko rukovodstvo
Mene htelo na Vojni sud da šalje zato što sam se majke najbo pukovniku

I? Koliko si puta streljan u tu silnu disciplinu?
Na kraju - koji sam se moj pa ja ražestio?!

Čuvaj malo municiju, biće dana za megdana...
freehand freehand 00:34 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Auu, batice, pa ja nisam znao kakvog zmaja mi imamo ovde. Ti zamalo da osvojiš Zagreb i Berlin, nego ti ne dade kukavičko rukovodstvo

Iz koje si rečenice ovo zaključio? O mojoj zmajskoj prirodi, mislim?
I? Koliko si puta streljan u tu silnu disciplinu?

Ni jednom. Egzekucija je izvršena političkom nastavom.
Dok me je u realnom životu od kažnjavanja (streljanje je plod tvoje pesničke slobode) sačuvao moj komandant.
Čuvaj malo municiju, biće dana za megdana...

Jel ovo neka wukadinizacija?
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:36 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

ivana23
Al' ima ko zna...

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti ...

Da, ali Kušner ga ne poznaje: Ko je taj čovek? Ja ne poznajem tu osobu. On dolazi iz Saveta Evrope i moramo da ga poštujemo: ja ga poštujem i pročitao sam izveštaj vrlo pažljivo, ali vrlo sam skeptičan. Moram da vam kažem da ja tu osobu nisam video na Kosovu u to vreme
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:39 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

U koje zemlje su išli organi s Kosmeta?

Tipujem da je jedna od njih Turska i kad bi Ergenekon istraga išla dovoljno duboko to bi takođe isplivalo.
NNN NNN 00:40 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Interesantan je Eizo dok ne počne o pušci da priča. Mora i mene da vodi jedared da vidim šta i čime gađa noću na 300 metara, i šta pogađa sa AK na 400-450 metara...
I kako grupiše vatru u 10cm prečnika sa 200 metara.
Malo ga je preterao, jedno 2-3 puta.
Ne pokušavaj to kod kuće, on je profesionalac.
Milan Novković Milan Novković 00:44 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Tipujem da je jedna od njih Turska

Ima dosta vesti počevši od ove Guardianove stranice
freehand freehand 00:44 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Bojan Budimac
BTW - što ga je Sarkozi otpustio?

Možda zbog ovog Wife of French Foreign Affairs Minister Suspected of Spying? Ne znam...

Čekaj, onda sam ja nešto pomešao; koji se Gauleiter ženio devojkom sa Kosova?
Meni je stalno nekako baš Kušner bio u glavi.
gorran2 gorran2 00:49 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Ni jednom. Egzekucija je izvršena političkom nastavom.

Pa ti si skroz nahebo. Kad malo razmislim, nakon te traume, nikakvo čudo što si danas malo... takav...
Iz koje si rečenice ovo zaključio? O mojoj zmajskoj prirodi, mislim?

Kako kako sam zaključio, pa iz svakog rafala... pardon rečenice
Ne budi na kraj srca, šalim se, a znam da ti nije lako. Imam puno razumevanje za traume onih koji su se zahebali pa otišli. Bio i moj brat od strica. I sad, kad se tako sedi i mudruje, svi sve znaju, trebalo je ovako, trebalo onako, kriv ovaj, kriv onaj, a on samo ćuti i puši, a ruke mu se tresu.
Jel ovo neka wukadinizacija?

Batice, meni se učinilo da si se ti malo razgoropadio
NNN NNN 00:51 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

Kušner ga ne poznaje: Ko je taj čovek? Ja ne poznajem tu osobu
Kušnar: Ko je taj čovek? Ja ne poznajem tu osobu, ja sa njega nesam trgovaja!
gorran2 gorran2 00:55 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

freehand
Meni je stalno nekako baš Kušner bio u glavi.

Treba da opereš glavu nekim jakim šamponom.
freehand freehand 01:04 18.12.2010

Re: RH - vrhunski američki diplomata

gorran2
freehand
Meni je stalno nekako baš Kušner bio u glavi.

Treba da opereš glavu nekim jakim šamponom.

Rekao sam "u glavi"
Dakle, treba da pročitam tri Očenaša i dva bloga Draga Kovačevića.
Ako ne pomogne - sabrana dela mlađahne Sybile rasteruju vradžbine bez dileme i ostatka.
Vidiš da sve znam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana