Biz| Nauka| Tehnologija

FP7 - ICT Call 3

Milan Novković RSS / 15.12.2007. u 18:04

Evropska Komisija je 4-tog Decembra izdala treći poziv da im se pošalju istraživačko-razvojne ponude u oblasti ICTja (Information and Communication Technologies).

Za one koji nisu upoznati sa FP7 (Framework Program 7) - radi se o šestogodišnjem programu trošenja preko 50 milijardi Evra na istraživanje i razvoj a da bi se podržala evropska konkuretnost u svetu. Od pre nekoliko meseci Srbija je ravnopravan član FP7 programa.

Osnove ovog poziva:

- Indikativni budžet - 265 miliona evra

- Rok za ponude 8 April 2008

- Korisni dokumenti-linkovi se mogu naći ovde. Traženje partnera i pisanje ponude je ozbiljan posao i treba početi odmah. Sistematski rad unutar više poziva nudi ogromne šanse na uspeh.

Challenges i objectives ovog puta su:

Challenge 2: Cognitive systems, interaction, robotics

    ICT-2007.2.2 Cognitive systems, interaction, robotics

Challenge 4: Digital libraries and content

    ICT-2007.4.3 Digital libraries and technology-enhanced learning

    ICT-2007.4.4 Intelligent content and semantics

Future and emerging technologies

    ICT-2007.8.4 Science of complex systems for socially intelligent ICT

    ICT-2007.8.5 Embodied intelligence

    ICT-2007.8.6 ICT forever yours

Horizontal support actions

    ICT-2007.9.2 International cooperation

    ICT-2007.9.3 Trans-national co-operation among NCPs

Oni koji su upoznati sa prvim pozivom primetiće da se ovde ponavljaju i teme iz prvog poziva. To je i jedna od osnovnih atrakcija FP finansiranja - ozbiljan panel nam pregleda ideje i oceni, pa ako i ne prođemo u jednom pozivu, a ideja je dobro ocenjena, imamo komentare, ispravimo greške i pošaljemo ponovo. Tj FP je proces i ko mu tako pristupi ima sve veće šanse kako vreme prolazi. Kad se dobije prvi projekat postaje mnogo lakše pošto se onda kroz projekat i uz druženje sa partnerima mnogo brže uči.



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Montero Montero 18:37 15.12.2007

Odlično, ali

Milane, sva čast na prenošenju ovako važne informacije.


S obzirom da vjerovatno više znate o ovom programu, imam jedno pitanje.

Koliko prostora u ovom CFP ima za manje razvijene sreine, odnosno unutrašnjost. Imate li možda neku ideju koje institucije iz unutrašnjosti bi mogle da se prijave na konklurs. Ovako mi izgeleda sve super, ali ne mogu da se sjetim nikoga ko bi mogao ovdje da uzme sredstva.

Hvala
Milan Novković Milan Novković 18:48 15.12.2007

Re: Odlično, ali

Montero, zahvaljujući Internetu razvijenost sredine je sve manje bitna. EC na to ionako ne obraćaju previše pažnje (ima i tamo puno politike, i zvučnih imena, ali ima i puno novca) a Internet donosi materijal za analizu i razvoj ideje.

Čak i kad čovek nema sam previše vremena za nove ideje može da se ubacuje u tuđe konzorcijume ili kao co-istraživač ili kao case-study. EC čak daju poene ponudama ako te ponude uključuju nove zemlje članice FP-ja, a Srbija je jedna od njih.

Ako samo čitaš naslove gornjih "objectives" videćeš da se forsira širok pristup (za ne tehničare, iza nekoliko ciljeva (objectives) se krije, i uopšte je popularna, jezička neutralnost kako na nižem tako i na nekom višem, ontološkom nivou).
nikola svilar nikola svilar 19:08 15.12.2007

sjajno!

radi se o šestogodišnjem programu trošenja preko 50 milijardi Evra na istraživanje i razvoj a da bi se podržala evropska konkuretnost u svetu.


to je cca 700 miliona euros na mesec ili vam cca 2,3 miliona evra na dan.
we*re talking *bout a lot of money... mate!
Milan Novković Milan Novković 19:50 15.12.2007

Re: sjajno!

700 miliona euros

FP7 upravo završava prvu godinu, od šest. Duplo je veći od FP6 (17 milijardi za 4 godine) i sve veći je pritisak da se u znanje ulaze sve više (Dracena ima dosta blogova).

Ja samo prenosim ICT vesti (17 od 50 milijardi je za ICT, oko 2 potrošene u prvih 12 meseci - tj treći poziv nije još potrošen, tek je izašao), pošto to pratim, a prostora ima za mnoge, većinu.
Черевићан Черевићан 20:00 15.12.2007

докрова лова

срце ми заигра кад уочих ,детаљно сричући Ваш састав г Новковићу, оно Horizontal support actions . рачунам Horizontal=путеви те се попалих да заинтригирам ома упонедељак зором док се још нерасани милог Газду да ими туримо неки захтев за лову а образложен папирологијом што дебљом ,те се огребемо за који милијон сиће еура а све зарад упристојења неминовног саобраћајног колапса који малти прети . . .и то ,веома брзо.
ал ништа отог.
додуше капље малти нека парица за крпеж друмова откако смо у еуропу намамљени ,ал рачунам, од вишка . .јок боли глава.лове мислим.
Svetlana S. Svetlana S. 20:06 15.12.2007

Re: докрова лова

Milan Novković Milan Novković 20:40 15.12.2007

Re: докрова лова

рачунам Horizontal=путеви

To "horizontal" vam je, uopšte, horizontalan pojam :)

U saobraćaj ide "posebna" lova, samo ja ne pratim. Pratim samo ono gde je saobraćaj centar ICT interesovanja - gužve i nesreće na dumovima, i kako biti prilagodljiv, pa onda, ortogonalno, prevoz ljudi, stvari i opasnih substanci. To EC ponavljaju s vremena na vreme; GPS je sve prisutniji.

A kad vidim vaš komentar, ne samo ovaj, i samom mi horizontalno, Mediteran i sunce odmah padaju na pamet :)

Nude with stars, Lucien Clergue
vucko vucko 20:45 15.12.2007

Troll

Mora da su ovu scenu dugo pripremali, a voda hladna - nesrećkica se sva naježila...
Svetlana S. Svetlana S. 20:51 15.12.2007

Troll

Milan Novković Milan Novković 20:57 15.12.2007

Re: Troll

vucko
Mora da su ovu scenu dugo pripremali, a voda hladna - nesrećkica se sva naježila...

:)

"...mythopoetic obsessions with intuitive sight..." :)
angie angie 01:38 16.12.2007

Re: Troll

nesrećkica


chudno tepanje, al mislish dve nesreckice?


vucko vucko 02:33 16.12.2007

Re: Troll

chudno tepanje, al mislish dve nesreckice?

Ma mislio sam na ovu Kristinu, što se od sveg srca trudi da bude nova Hedi Lamar, a radi pod neljudskim uslovima...
angie angie 02:43 16.12.2007

Re: Troll

ma dobro, ukapirala sam, al sam i zloupotrebila:)))
vucko vucko 02:46 16.12.2007

Re: Troll

ma dobro, ukapirala sam, al sam i zloupotrebila:)))

Da, kao što reče pokojni Ljuba Moljac, pričajući o stjuardesi koja ga pita da li će čaj ili kafu: A u kojoj je čaj, a u kojoj kafa?
Svetlana S. Svetlana S. 19:57 15.12.2007

ups

nestao komentar dok sam ga menjala
milos milos 13:54 16.12.2007

IT Srbija

Kada bi naše IT firme htele malo udruženo da deluju i malo više da sarađuju međusobno
srpska IT industrija bi mogla u startu da živi samo od ovakvih projekata, a koristi bi imali
svi.
vucko vucko 14:25 16.12.2007

Re: IT Srbija

milos
Kada bi naše IT firme htele malo udruženo da deluju i malo više da sarađuju međusobno
srpska IT industrija bi mogla u startu da živi samo od ovakvih projekata, a koristi bi imali
svi.

Miloše, ovakvi programi teško mogu da budu krupna, a kamo li osnovna stavka na prihodnoj strani softverske firme. Nije baš trivijalno ući, a (kao i na svakom drugom tenderu) lako se ispada - a račune treba plaćati i plate isplaćivati svakog meseca.

Takođe, nemam baš dobru statistiku, ali osmelio bih se da pretpostavim da je priličan broj naših firmi iz ICT branše pretežno distributersko-integratorskog tipa, a one koje rade softver su dobrim delom fokusirane na određene komercijalne segmente tržišta - na unutrašnjem planu verovatno dobrim delom na poslovne aplikacije, a "pogoni" stranih firmi verovatno što na poslovne, što na embedded i telekomunikacione aplikacije. Tako da je pitanje da li više od 5-10 posto srpskih ICT firmi ima bilo kakvu ekspertizu da se uključi u ponudu prema ovim gore oblastima.

Ovo naravno ne znači da ne treba biti u toku, posmatrati, znati, pokušati - ali teško da od toga može da živi srpski ICT sektor.
wk wk 21:52 16.12.2007

Re: IT Srbija

Radim u jednoj relativno tipicnoj srpskoj IT firmi. Dakle, outsourcing kompanija, imamo jednog velikog klijetna. Ono sto nas razlikuje od ostalih je sto mi ipak radimo neki research - nekada vise, nekada manje - ali ipak nesto radimo (u pitanju je obrada slike u medicini). Kada sam cuo svojevremeno da je i Srbija dobila pravo da konkurise, jako mi se svidela ideja, ali iako smo kolega i ja malo procunjali - i na tome se zavrsilo. Nismo provalili kako bi smo se mi uklopili u pricu. S druge strane, nasa mama-firma u SAD dobija solidne pare od drzave za razvoj, ali oni imaju malo vise R&D kapaciteta od nas. Vidim da je SAD to posebna vestina "biti spretan u pisanju zahteva za grantove"; mi nemamo tu ekspertizu ovde. Da li ima sanse da se sa nekim naprave konsultacije, da malo vidimo kako bi mogli da se i mi ubacimo u ceo proces? Nismo toliko zainteresovan za novac novca radi, nas bi interesovala mogucnost da se isfinansiraju R&D projekti -- R&D je uvek zanimljiviji od prostog softverskog D.
Milan Novković Milan Novković 22:16 16.12.2007

Re: IT Srbija

posebna vestina "biti spretan u pisanju zahteva za grantove"; mi nemamo tu ekspertizu ovde

Za početak je to manje bitno. Tj, nije potrebno da izvorna ideja bude vaša niti da vi vodite pisanje ponude. Osnovni EC kriterijum nalaže da iza ponude stoje bar 3 partnera iz bar tri EC zemlje. Obicno ih ima mnogo više.

Tako, idealna je strategija, i to oni najiskusniji najčešće i rade, a početnici bi trebali obavezno, da se ubacujete u timove gde pisanje vodi neko drugi. Tada vam ostaje relativno malo posla u pisanju, imate managera koji vam govori šta i kad mu treba, a sve dok pošteno odradite vaš deo vi ste fer play igrač. I, jednostavno, ubacite se na više konzorcijuma.

Institucije najčešće potežu za vođenjem pisanja ponude zato što imaju svoju izvornu ideju, misle da je dobra i-ili im je rad iza ideje u strategijskom interesu pa žele da imaju punu kontrolu.
irvas irvas 01:52 17.12.2007

Re: IT Srbija

Milan Novković
Tako, idealna je strategija, i to oni najiskusniji najčešće i rade, a početnici bi trebali obavezno, da se ubacujete u timove gde pisanje vodi neko drugi. Tada vam ostaje relativno malo posla u pisanju, imate managera koji vam govori šta i kad mu treba, a sve dok pošteno odradite vaš deo vi ste fer play igrač. I, jednostavno, ubacite se na više konzorcijuma.Institucije najčešće potežu za vođenjem pisanja ponude zato što imaju svoju izvornu ideju, misle da je dobra i-ili im je rad iza ideje u strategijskom interesu pa žele da imaju punu kontrolu.


milane, potpuno si upravu.
tako stvari funkcionisu u nekom "normalnom", profesonalnom ili akademskom okruzenju. bojim se da je srbija daleko od takve "normalne" realnosti. oni najiskusniji, profesori na univerzitetima u srbiji (koji bi po pravilu trebali da znaju da pisu grantove) se ne mogu ni na jedan nacin porediti sa svojim kolegama u razvijenom svetu. primera radi, vecina profesora na srpskim univerzitetima uopste ne objavljuje radove u naucnim casopisima. sta vise reci osim da su profesori, zaposleni na srpskim univerzitetima, vecinom birokrate koje nemaju veze sa savremenim naucnim istrazivanjem.
Milan Novković Milan Novković 09:14 17.12.2007

Re: IT Srbija

profesori na univerzitetima u srbiji (koji bi po pravilu trebali da znaju da pisu grantove)

Sumnjam da i u zapadnoj Evropi profesori mnogo napišu za ove ponude. Za istraživačke institucije sa kojima sam ja dolazio u dodir uglavnom su pisali MSc i PhD studenti. Kad čovek ima osnovnu ideju Web onda bruji od jezičkih fragmenata uz čiju se pomoć može sastaviti koliko-toliko razumljiv tekst. Ili nerazumljiv, ponekad je i to cilj :). Reviewers dolaze i iz akademije i iz industrije pa je to ponekad pomalo umetnost kako pomešati stilove u pisanju da se svi impresioniraju. I većini engleski nije native tako da ako se na vreme počne sa radom jezik, na kraju, ne bi trebao da bude problem.

Isto tako, ovo još nije istraživanje nego plasiranje ideje za istraživanje (tačnije, i ovo je deo istraživanja ali lakši i površniji).

Važno je još jednom istaći da FP7 nije samo za istraživačke firme. Applied research je fokus, isto kao SMEs (male do srednje firme).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana