Planeta| Život| Životinjski svet

Lepo ja govorim, ali niko mene ne sluša

Jelica Greganović RSS / 02.12.2010. u 20:15

tropicalsea1500.jpgLepo ja kažem, manite me se mora boje tirkiza i onih plaža na ljuljuškanje palmi koje dotično zapljuskuje, ko zna šta sve tamo živi, koliko je dugačko i kad je poslednji put jelo.

Pred obalom poznatog egipatskog letovališta Šarm el Šeik je morski pas napao četvoro turista iz Rusije i Ukrajine. Dve turistkinje su u napadu izgubile ekstremitete, jedna ruku i druga nogu. Sve plaže na jugu Sinajskog poluostrva su zbog toga u sredu zatvorili. 

Prema navodima egipatskog ministarstva za životnu sredinu su, danas, uhvatili dva morska psa, koja su – ili bar jedan od njih – napali turiste. Manji je bio dug 2,25 metra i težak 150 kg, a veći je bio dug 2,5 metra i težak 250 kg.

Plaže na jugu Sinaja su od srede zatvorene i prema rečima tamošnjeg guvernera, Muhameda Šoše, ostaju zatvorene. Posebne ekipe koje je formirala egipatska vlada, za to vreme pretražuju šire područje, jer postoji mogućnost da u moru ima još morskih pasa. Ministarstvo za turizam je zabranilo bilo kakvo ronjenje, koje je tamo omiljena aktivnost stranih turista.

Neimenovani predstavnik egipatskih nadležnih vlasti je za list »Al Masri Al Jom« rekao da se je morski pas najverovatnije približio obali jer u svojoj uobičajenoj životnoj sredini nije imao dovoljno hrane. Uzrok za njegov napad bi mogao da bude i prekomerni ribolov u vodama oko Sinajskog poluostrva.

Muhamed Šoša je rekao i da je moguće da je za napad na turiste kriva neka lađa koja je u more bacila mrtvu ovcu i tako sasvim zbunila morskog psa.

(DPA, AFP, AP)

Edit:

5.12.

Morski pas je ponovo napao pored obale letovališta Šarm el Šeik. Ovaj napad se, za razliku od prethodnih, završio smrtnim ishodom. Žrtva je 70-godišnja Nemica, koja je u zalivu Naama ronila.  

(STA, 24ur.com)

Moja Najbolja Drugarica kaže da je to zbog toga što smo nas dve Bici. To da ne verujemo vodi i ne osećamo se previše dobro u istoj. Ja naročito kad je bezdanska i nepregledna. Bez obzira kog je ukusa i geografskog naziva. Prosto me jeza 'vata. Naročito nepoverenje mi ulivaju mamljiva mora i okeani onih tirkiznih, neodoljivih boja, sve mi to nekako liči na biljke i životinje koje je Majka Priroda dizajnirala očiisterujućim bojicama, ne bi li nas upozorila na njihovu opasnost ili otrovnost. Jeste lepo, al' od toga može da se rikne. Ili bude pojeden.

Da se vratim vodama. Možda je tu problem i u mojim kontinentalnim genima, a možda zaista radi i taj horoskopski kopneni znak stočarske pripadnosti, đavo bi ga znao...tek, ja vodi ič ne verujem. Mislim, znam da plivam, kažu odlično, ali to je drugi padež. Nominativ je – gde plivam.

Što se mene tiče, jedine vode u kojima mi plivanje nije kombinovano sa sumnjičavim gvirenjem naokolo i nekontrolisanim trncima u nogama je plivanje u providnim vodama kojima se dodatno vidi dno. Doduše ni njih baš ne volim ako su mnogo odmaknute od kopna. Prosto, nije mi životna sredina. Ne mogu da begam vodom tako brzo kao što mi to uspeva na kopnu, gde mogu ako je baš dotle doteralo da se poslužim i rukama. Na dve ili na četiri, samo da struganje uspeva. Uz to, na kopnu s malo sreće ima blizu i neko drvo, može i na njega da se uzvere prepadnuti ljudski stvor, a u vodi boš posla. Nije čovek riba. Nekako se u vodi osećam prepolovljeno.

 

Pored toga, ometena mi je komunikacija, koja mi je u mom matičnom, kopnenom okruženju, jedna od najvažnijih stvari u funkcionisanju. I potencijalnom rešavanju sporova sa ostalim stanovnicima. Ja mnogo volim da pričam i verujem da se razgovorom može uspostaviti kontakt čak i sa onima koji ne odgovaraju, a naročito da se reši potencijalni spor ili nesporazum. Shodno tome ja pričam sa svima koje sretnem, što podrazumeva ne samo pripadnike ljudskog roda, već i biljke i životinje. Jeste da imam i nagon da iste dodirnem, zbog čega sam oduvek izazivala zgražavanje familije koja me je ukebavala kako češkam stablo duda i sa njim popričavam. Manje ih je čudilo, i na to su se i navikli, moje razgovaranje sa svim životinjkama koje su mi se našle na putu. Ili ja njima. Duboko verujem da životinje sa nama pričaju čak i kada ne govore. Bar ne tako da ih mi razumemo. Ali sigurno pričaju. Samo ih treba gledati i probati da ih se razume. Zbog čega sam ja ostvarivala verbalne kontakte, još od malena, sa kokoškama, kravama, konjima, miševima, gušterima, psima, mačkama, mravima i svim kopnenim stvorovima na koje sam natrčala. Što mi do sada sa ribama i vodenim stvorovima nije uspelo. Jeste da i mravi ćute, ali ne tako kao ribe. One ćute načisto.

U to moje neslaganje s vodama nepreglednim u horizontalnom i vertikalnom pravcu, spada i ronilački sport. Prvo što me u njemu ometa je uveličavajuće staklo maske za ronjenje, zahvaljujući kome svaka girica izgleda kao kapitalac, a rupica podvodne stene zija pretećim mrakom ozbiljnije rođake, pećine. Uz to se ceo podvodni svet uveća, a i tako je već golem, i postane preteći mračan na kraju pogleda. Zbog toga sam se uvek divila Kustoima i onima koji bi to voleli da budu, njihovim pipanjima ljigavih morskih stvorova sa viškom ekstremiteta i manjkom očiju, kao i nerazumljivom mi radoznalošću sa kojom su se zavlačili u morske bestragije pune pitajbogačegaštoplivaimrda. Prema tom sportu, kao i prema prostoru za bavljenje njime, osećam krajnje nepoverenje i svetu stravu. Posebno su mi nejasni, a takvi će vazda i ostati, bili oni entuzijasti od istraživača morsko-okeanskih prehrambenih prostranstava, koji proučavaju morske pse i ostale ale. I ne samo da ih proučavaju, nego nam ih preporučuju kao vrlo ljupka i komunikativna bića, nepravedno negativno ocenjena zarad naših predrasuda. Da bi bili što ubedljiviji u svojim tvrdnjama, proučivači morskih kučića (koji sa kopnenim imaju zajednički samo nagon za ujedanjem) se u životne sredine pomenutih spuštaju u čeličnim kavezima, koji im valjda omogućavaju da ih pomenuti morski psi, tako dobri i slatki, ne ugnjave svojim maženjem.

Zbog svega gore navedenog, ja plivam uvek paralelno sa plažom. Ne volim kupanje u otvorenim morima, gde se osećam kao porcija sa krompirićima koji tek treba da stignu. Ziheraški plivam tako da između mene i pučine uvek ima više drugih plivača. Mislim, ako naiđe nešto gladno, valjda će da se posluži bližom porcijom, umesto da od šefa sale traži baš mene. Ako drugih plivača nema, u vodu ne ulazim. Ne bih da budem jedina ponuda na meniju.

I samo nemoj neko da počne da mi objašnjava razliku između koralnog i ostalog grebenja, nijansi tirkizne farbe i slično...ko zna šta sve tamo živi i koliko je gladno. A ni one priče o vodi kao izvoru života ne prolaze. Možda čovek dugoročno u rikverc gledano nastao u vodi, ali nije iz nje džabe izašao. Možda su mu oni koji su u njoj ostali to emigriranje i zamerili. Do zuba.

60574406.jpg 

 

 



Komentari (236)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jacHa. jacHa. 20:21 02.12.2010

i ja

prva

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:24 02.12.2010

Re: i ja

Sa'će višnja da stigne sa diplomom
Ajd sad na čitanje i namaži se senfom pre početka.
jacHa. jacHa. 20:28 02.12.2010

Re: i ja

ko? ja pročitala i tražim sliku dvorca u pesku da ti nakačim, snegoljube!
ja sam letoljub i plažoljub i brčljub i pljus-pljus-ljub i pusti morske nemani, plivkiš po plićaci i kačkaš se po fini sitni pesci i (jaoooo, kad će!)
Biljana 77 Biljana 77 09:38 03.12.2010

Pravi zamak

za Jelicu:



(inače takođe ljubitelj leta, mora, plivanja i svega sličnog)

+ jedan biser.
Akteri:
moja baba,
ribarske žene,
moja izuzetno glupa tetka,
ćale
Mesto, Jadran, sredinom šezdesetih

Baba pije kafu sa ribarskim ženama. Ribarske žene komentarišu da su njihovi muževi prehodne večeri uhvatili malog morskog psa, a da su im majka i drugi mali pas pobegli. Izuzetno glupa tetka: -Jeste, lajali celu noć, nisam mogla da spavam. Ćale pada u komu od blama.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 03.12.2010

Re: Pravi zamak

Hvala
Jeste, lajali celu noć, nisam mogla da spavam.


Nadam se da tetka ne čita blog, inače si ugasila...
Goran Vučković Goran Vučković 20:24 02.12.2010

Plivanje - čemu?

Zbog svega gore navedenog, ja plivam uvek paralelno sa plažom. Ne volim kupanje u otvorenim morima, gde se osećam kao porcija sa krompirićima koji tek treba da stignu. Ziheraški plivam tako da između mene i pučine uvek ima više drugih plivača. Mislim, ako naiđe nešto gladno, valjda će da se posluži bližom porcijom, umesto da od šefa sale traži baš mene. Ako drugih plivača nema, u vodu ne ulazim. Ne bih da budem jedina ponuda na meniju.

Čemu plivanje, kad u bašti kafane pored plaže služe hladno pivo...

Pitam se samo koliko je turista poginulo u saobraćajnim nesrećama po Egiptu ove godine... a tek infarkta... islamisti su srećom malo smanjili doživljaj, ili se bar ne vuku po naslovnim stranama...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Ne volim ni pivo, to je jedna od dve stvari koje će zauvek ometati moju asimilaciju u Sloveniji. Gorko je.
Ne sumnjam ja, jeste da se dešava sve i svašta i saobraćajne nesreće i ludaci od terorista i svega ima, ali kad vidim ovo sa morskim psima, ja samo pomislim na tirkiz i morska prostranstva i kako svega nečeg tamo ima, a razni se ponašaju kao da su u svojoj kadi...lepo ja govorim...
Freedom of Information Freedom of Information 21:31 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Jelica Greganović
Ne sumnjam ja, jeste da se dešava sve i svašta i saobraćajne nesreće i ludaci od terorista i svega ima, ali kad vidim ovo sa morskim psima, ja samo pomislim na tirkiz i morska prostranstva i kako svega nečeg tamo ima, a razni se ponašaju kao da su u svojoj kadi...lepo ja govorim...

A šta kažeš na tvrdnje nekih ihtiologa da je broj napada morskih pasa na ljude jedva stotinjak godišnje i da više ljudi umre od ujeda pćela nego od ujeda morskih pasa?
Goran Vučković Goran Vučković 21:36 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

A šta kažeš na tvrdnje nekih ihtiologa da je broj napada morskih pasa na ljude jedva stotinjak godišnje i da više ljudi umre od ujeda pćela nego od ujeda morskih pasa?

Evo poređenje smrtnih slučajeva od napada ajkula i pasa.
Goran Vučković Goran Vučković 21:38 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Evo poređenje smrtnih slučajeva od napada ajkula i pasa.

Ali ova je još bolja: Annual Risk Of Death During One's Lifetime.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Sve to ja verujem, ali pcele su pametnice i nemaju tolike zube i ne mogu da te progutaju ili nesto ti odgrizu...
Freedom of Information Freedom of Information 21:44 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Goran Vučković
Evo poređenje smrtnih slučajeva od napada ajkula i pasa.

Bravo Gorane! Ako nastavimo sa par sličnih primera možda i ubedimo Jelicu da malo ozbiljnije zapliva. Makar od Stoliva do Dobrote.
Dr M Dr M 22:40 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Ali ova je još bolja: Annual Risk Of Death During One's Lifetime.


Ovo potvrdjuje onu teoriju da je najopasnije mesto na svetu...krevet.

Vise od 95% ljudi umre u krevetu.

A niko nije izgubio zivot dok je spavao u kadi sa ajkulom..
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Mozda yato sto ti ajkula ne bi ni dala priliku da zaspis.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:51 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

ja samo pomislim na tirkiz i morska prostranstva i kako svega nečeg tamo ima


I ja

Jukie Jukie 22:52 02.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Jelica Greganović
Mozda yato sto ti ajkula ne bi ni dala priliku da zaspis.

Ajkule imaju krljušti koje su u stvari zubi, samo se nalaze spolja po telu, tako da ako zagrlite ajkulu može cele da vas izgrize leđima... zato nije preporučljivo koristiti ih kao jastučka.
die hard die hard 00:13 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

hoochie coochie man
ja samo pomislim na tirkiz i morska prostranstva i kako svega nečeg tamo ima


Joj, sto su slatke.
A raznjic ih u sumici ceka, hehe ..
razmisljam razmisljam 01:32 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

ali pcele su pametnice i nemaju tolike zube i ne mogu da te progutaju ili nesto ti odgrizu...


Другу би ти песму певала да си алергична на бубе боц. Што се мене тиче, радије бих се бањала у базену пуном великих белих ( наравно, ако их неко претходно на'рани ) него што бих у подне брала цветје на некој ливади која истиха зујка.

Осим тога, зар ниси ономад била код чика Мотористе? Што ниси тражила један противајкулски комплет зубова, када си већ имала прилику?
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:38 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Morska svinja?! Ne moraju da se sole čvarci! Odlično.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:03 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Ako nastavimo sa par sličnih primera možda i ubedimo Jelicu da malo ozbiljnije zapliva.

Jelica je sasvim zadovoljna svojim plivanjem van švedskog stola.
Hansel Hansel 14:30 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Ja sam iznenađen ovakvim komentarima od strane aklamacijom proglašene (imenovane Jelice) za strah i trepet južnih mora!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:14 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Ja sam iznenađen ovakvim komentarima od strane aklamacijom proglašene (imenovane Jelice) za strah i trepet južnih mora!

To je površinska dimenzija straha i trepeta iliti, nemam ja problem sa morima, nego sa njihovom sadržinom. UnutrU.
Uostalom jedna od planiranih radionica za gusare, sa praktičnim iskustvima je - učenje plivanja.
Hansel Hansel 16:58 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Uostalom jedna od planiranih radionica za gusare, sa praktičnim iskustvima je - učenje plivanja.

A na plivanje se motivišu - hodanjem po dasci!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:55 03.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

A na plivanje se motivišu - hodanjem po dasci!

Namazani senfom
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:27 04.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Што ниси тражила један противајкулски комплет зубова, када си већ имала прилику?

Jedino da sam uzela na lizing trostruko zubalo, da bih mogla da se nosim sa stomatološkim snom, ajkulom...
elastigirl elastigirl 19:43 04.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Dobre su ove statistike, ALI znam bar za ovaj fatalni slucaj sa ajkulom iz '08 da je bio u nasem trenutnom komsiluku. Dalje od plicaka ni mi ne idemo

Goran Vučković
A šta kažeš na tvrdnje nekih ihtiologa da je broj napada morskih pasa na ljude jedva stotinjak godišnje i da više ljudi umre od ujeda pćela nego od ujeda morskih pasa?

Evo poređenje smrtnih slučajeva od napada ajkula i pasa.

Goran Vučković Goran Vučković 20:36 04.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Dobre su ove statistike, ALI znam bar za ovaj fatalni slucaj sa ajkulom iz '08 da je bio u nasem trenutnom komsiluku. Dalje od plicaka ni mi ne idemo

Ja sam svakako preporučio pivo u kafiću na plaži. Ali kad već u vezi plićaka - ja bih onda preporučio najdublje do kolena - davljenje je preko tri hiljade puta verovatnije. A tek vožnja kola - skoro 50 hiljada puta verovatniji uzrok smrti. A tek izlaženje iz kuće - grip je skoro 60 hiljada puta verovatniji uzrok smrti. A čitanje ovakvih statistika... samoubistvo je preko 30 hiljada puta verovatnije
elastigirl elastigirl 04:42 05.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Goran Vučković
Ja sam svakako preporučio pivo u kafiću na plaži


Vidis, to je jako zanimljivo u juznoj Kaliforniji - nema kafica na plazi, a i ako hoces da da doneses pivo ne smes jer - alkohol je zabranjen! Mislim ima ponegde neko kao setaliste - znas ono, za bajkere, rolerase, setace; ali kafica koji su na samoj plazi ja jos nisam videla ovde. Ovde ti je kad odes na okean klot priroda, tako da se onda sve lepo slaze sa (prirodnim) ajkulama u okeanu A ljudi, kad su vec dosli na plazu moraju nesto da rade, pa onda logicno da se bucnu

Inace ovog leta su kao uocili dve ajkule kako se sunjaju na pristojnom rastojanju oko nase omiljene plaze, pa tih dana nije bas bilo preporucljivo da se ulazi u vodu Naravno, posle toga su ljudi bezali iz vode i kad vide delfina Jedina problematicna okeanska zivuljka sa kojom se letos sreo nas rodjak je - raza! Bocnula ga je u stopaplo jer neoprezno nije igrao 'sting ray shuffle' prilikom ulaska u vodu. Posto bas boli kad te bocne, sva sreca pa se to nije desilo nasoj deci posto smo svi skupa bili na plazi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 05.12.2010

Re: Plivanje - čemu?

Dalje od plicaka ni mi ne idemo

More i taj plićak nije baš najsigurnija zona, pre jedno pola godine je hajkula napala ženu koja je stajala u plićaku sa detetom u rukama, naravno da se to desilo u Australiji.
docsumann docsumann 20:26 02.12.2010

nedcisciplina

Muhamed Šoša je rekao i da je moguće da je za napad na turiste kriva neka lađa koja je u more bacila mrtvu ovcu i tako sasvim zbunila morskog psa.



nemoj da bacaš mrtve ovce
sa vrha svoje jahte
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 02.12.2010

Re: nedcisciplina

na onom prvom url promeni = u ] da proradi linak
docsumann docsumann 20:34 02.12.2010

Re: nedcisciplina

na onom prvom url promeni = u ] da proradi linak


hvala, ali ne ide
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:38 02.12.2010

Re: nedcisciplina

hvala, ali ne ide

ma ide, daj samo linak
jinks jinks 20:33 02.12.2010

...



Ipak, većina ovakvih epizoda se završava sa "do not try this at home, we are trained experts".
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 02.12.2010

Re: ...

Aaaaa...
mikele9 mikele9 20:34 02.12.2010

De me nađe!

Kao mali plivao sam i ronio k'o sumanut, nije me moglo iz vode izvadit! ALI! Kad pedeset i neke godine (prošlog veka) na 300 metara od mene, morska džukela izjede momka koji tek što je skočio s Budvanske Velike Punte u more, ja se istomice privoleh priobalju! Pod navedenim palmama koje njišu grane, samo bih leškario i zurio u tz tirkizno more. Kupanje bi podrazumevalo: samo do nožnih članaka
Pozdrav Kontinentalnoj spisateljici,
Mikele
jinks jinks 20:39 02.12.2010

Re: De me nađe!

Kad pedeset i neke godine (prošlog veka) na 300 metara od mene, morska džukela izjede momka koji tek što je skočio s Budvanske Velike Punte u more, ja se istomice privoleh priobalju


Taj nesrećni momak je kolega moje tetke, koja je sa tom ekipom trebala da baš tada ode na letovanje. Što nije otišla ... to je već sasvim druga priča, puna gotovo neverovatnih detalja.

Istina živa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 02.12.2010

Re: De me nađe!

Fala Majstore i na pozdravima i na razumevanju...ja sam jedared, u prošlom veku, plivuckala na tivćanskoj gradskoj plaži, kad društvo koje je bicikliralo nogama oko mene primeti kako svi ostali učesnici u morskoj relaksaciji plivaju kao sumanuti ka obali...tu mi malo pogledamo okolo koje takmičenje je u toku i šta su nagrade i ugledamo - peraje! Kao u filmu, sa belom penom u prednjem korenu...mila majčice, kako sam plivala, Tarzan je za mene bio đak pešak, sve nokte sam salomila četvoronoške se batrgajući po doku, jer su stepenice bile zauzete gomilom koja se gnječila...a onda smo bez daha stajali, dok jedan od plažista nije u ropcu procedio da je peraje - delfinsko...bio u to vreme neki delfin koji je tuda redovno tumarao...izem im delfina...dušu sam u nos saterala od strave i plivanja.
mikele9 mikele9 20:46 02.12.2010

Re: De me nađe!

Taj nesrećni momak je kolega moje tetke, koja je sa tom ekipom trebala da baš tada ode na letovanje. Što nije otišla ... to je već sasvim druga priča, puna gotovo neverovatnih detalja.

Sećam se priča da je njegova majka dolazila godinama na dan sinovljeve smrti i bacala venac u more. Strašno!
pnbb pnbb 22:21 02.12.2010

Re: De me nađe!

Kad pedeset i neke godine (prošlog veka) na 300 metara od mene, morska džukela izjede momka koji tek što je skočio s Budvanske Velike Punte u more, ja se istomice privoleh priobalju


Taj nesrećni momak je kolega moje tetke,

.. i moj cale se kune da je bas negde ispred igala, dok je on sedeo u camcu.. tako neke pedeset i neke.. nekog tipa morski pas...
mislim , il je bila brojna publika, il je bilo mnogo pasa... il su ocevidci upadljivo mastoviti..
ocu reci, smanjuj ribu il postradase deca
mlekac mlekac 20:42 02.12.2010

Plivanje duz plaze?

Moj omiljeni sport!

Mada, za razliku od tebe, ja nemam predrasuda prema ronjenju - to mi je OK, meni je frka kad mi je glava IZNAD vode...

Zato sam godinama ronila (sa sve maskom i perajama) a da se nisam usudjivala da plivam. Dok mi braca nisu zezanjem utuvila u glavu da je to, kanda, blago blesavo.

Sad i plivam, al' samo uporedno. Ako treba da se pliva pod pravim uglom u odnosu na obalu - masku i peraja, molim!

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?


Mada, za razliku od tebe, ja nemam predrasuda prema ronjenju - to mi je OK, meni je frka kad mi je glava IZNAD vode...

Khm...kako se roni sa glavom iznad vode?
mlekac mlekac 20:50 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

Jelica Greganović

Mada, za razliku od tebe, ja nemam predrasuda prema ronjenju - to mi je OK, meni je frka kad mi je glava IZNAD vode...

Khm...kako se roni sa glavom iznad vode?

Pa ne roni se, to je onda plivanje... Al' ja sam lepo ronila, a cim bi pokusala da plivam odmah sam se davila. Ne pitaj kako - duga i blesava prica. Jedva me naucise da drzim glavu nad vodom i da plivam ko sav normalan svet.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:05 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

Aha, ok
Jedva me naucise da drzim glavu nad vodom i da plivam ko sav normalan svet.

Mislim da to i nije tako retka pojava, tako je naš Mali Sin prvo plivao...zapravo on je ronio...odnosno, bukvalno se potapao i znao da pliva samo ispod površine (tj. malo iznad dna mora), dok ga nismo nekako naučili da glavu koristi kao bovu.
mlekac mlekac 21:15 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

Jelica Greganović
Aha, ok
Jedva me naucise da drzim glavu nad vodom i da plivam ko sav normalan svet.

Mislim da to i nije tako retka pojava, tako je naš Mali Sin prvo plivao...zapravo on je ronio...odnosno, bukvalno se potapao i znao da pliva samo ispod površine (tj. malo iznad dna mora), dok ga nismo nekako naučili da glavu koristi kao bovu.

E, to!
Potpuno ga kapiram. Dan danji dizem glavu samo da udahnem i nastavljam da piljim kroz vodu...
caricamajka caricamajka 21:38 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

isti slučaj sa našom starijom princezom, samo što je naša plivala tik ispod površine, guza je virila iz vode a glava je bila ispod vode. Celo jedno letovanje je plivala samo sa glavom ispod vode, tek smo sledeće godine (uz prilično muke) savladali normalno plivanje.
A jel se seća neko kako su nekada početkom leta, pre godišnjih odmora neke televizije prikazivale filmove ajkula I, II...
Jelice tebi, ti ćeš već znati zašto, hvala ti.
mlekac mlekac 21:41 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

caricamajka
isti slučaj sa našom starijom princezom, samo što je naša plivala tik ispod površine, guza je virila iz vode a glava je bila ispod vode.

To je taj stil! Nadaleko prepoznatljiv! Pozdravi Princezu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:43 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

O, pa to ste Vi caricemajko hvala za posiljke i dete koje nam je taman nadomestilo odsutnog Prestolonaslednika, uklopila se kao da je kod nas nikla
Ribozom Ribozom 22:05 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

Mujo:
Ova moja Fata jos nije naucila da pliva, al' zato, evo, roni vec pola sata.

Jeo sam negde u bugarskoj nesto zasta su me domacini uveravali da je ustvari morski pas (koji su u Crnom moru manjih dimenzija). To se zvalo, mislim, akula.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:08 02.12.2010

Re: Plivanje duz plaze?

Pa da, akula je bitno drugacija od ajkule, ima iste zube i narav, ali joj fali J. A i to sto su manje, mora biti da je bitno prilikom potencijanog susreta...
Unfuckable Unfuckable 20:44 02.12.2010

meni najslađe

kako odmah uhvatiše optužene ajkule, dok dlanom o dlan, svaka im čas'!
A dok se ronilo okolo, merkalo turističke batake, ovoono - ništa, heh
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:46 02.12.2010

Re: meni najslađe

Aha...a otkud mi znamo da su to baš te hajkule, a da prave, site još uvek ne plivaju na slobodi? Ha?
Unfuckable Unfuckable 20:49 02.12.2010

Re: meni najslađe

pa priznale su nedela, odmah po uhićenju, garant
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:48 02.12.2010

Re: meni najslađe

More sumnjam da su priznale, cuti to ko riba, a i odmah su ih, sudeci prema izvestajima, saseckali, trazeci dokaze da su bas one izjele turiste, mada ne pise u izv. da li su nasli sta su trazili...
Goran Vučković Goran Vučković 21:51 02.12.2010

Re: meni najslađe

More sumnjam da su priznale, cuti to ko riba, a i odmah su ih, sudeci prema izvestajima, saseckali, trazeci dokaze da su bas one izjele turiste, mada ne pise u izv. da li su nasli sta su trazili...

Čekamo na novu turu telegrama sa Wikileaks...
Jukie Jukie 22:41 02.12.2010

Re: meni najslađe

Jelica Greganović
Aha...a otkud mi znamo da su to baš te hajkule, a da prave, site još uvek ne plivaju na slobodi? Ha?

Pa baš u tom prvom filmu sa Ričardom Drajfusom su i bili nahvatali neke omanje ajkule i rekli ljudima "Hajde se opet kupajte" da ne bi izgubili pare od turista, i oni poverovali i ajkula ih sve popapala.

To je kao kad se nekad pravila hajka na pse koji grizu ljude po ulici, pa nahvataju one najdobronamernije koji samo priđu da se maze
Jukie Jukie 22:43 02.12.2010

Re: meni najslađe

Jelica Greganović
More sumnjam da su priznale, cuti to ko riba, a i odmah su ih, sudeci prema izvestajima, saseckali, trazeci dokaze da su bas one izjele turiste, mada ne pise u izv. da li su nasli sta su trazili...

"Pa neću valjda da ih sečem javno pa da ispadne nečija ruka" (opet Jaws I)

A ono ispadne par tuna i nešto skuše
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 02.12.2010

Re: meni najslađe

Za Slo depese iskopavaju na dnevnoj bazi.
docsumann docsumann 20:48 02.12.2010

srećom

ova ne može da zađe u vode pliće od desetak metara ...

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:12 02.12.2010

Re: srećom

Ili od milja zvana Meg...oni ajkuloljupci i ajkulorazumevači bi garant rekli da je zapravo dobar roditelj i vrlo društven stvor...a film je očaj...naročito plavojka koja spontano ciči na pramcu.
docsumann docsumann 21:21 02.12.2010

Re: srećom

Ili od milja zvana Meg...oni ajkuloljupci i ajkulorazumevači bi garant rekli da je zapravo dobar roditelj i vrlo društven stvor...a film je očaj...naročito plavojka koja spontano ciči na pramcu.


nisam ga gledao

jedino sam čitao nešto o megalodonima, pa usput malo istražujući nabasah na ovu lakrdiju

4krofnica 4krofnica 22:02 02.12.2010

ne nema veze sa ajkulama

Jelice, ovaj filmic moze da pomogne onima koji se ne osecaju prijatno u morskim dubinama. ko odgleda i nebude mu frka, moze da se brcka i u Bermudskom trouglu (mada kazu da je on sad pun vanzemaljaca, dole na dnu su se parkirali, ko zna sta rade tamo..)

nsarski nsarski 22:18 02.12.2010

Re: srećom

jedino sam čitao nešto o megalodonima, pa usput malo istražujući nabasah na ovu lakrdiju

Ma, bre, vidi dole sta je lakrdija. To se Pcelica zanosi da ce je kretanje kopnom spasiti. Ni letenje ne moze da te spasi od mega-ajkule!

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 02.12.2010

Re: srećom

Pa to zena dole i kaze, njen tata se bojao leta avionom upravo zbog hajkula.
nsarski nsarski 22:39 02.12.2010

Re: srećom

Pa to zena dole i kaze, njen tata se bojao leta avionom upravo zbog hajkula.

Moj brat se takodje u vodi plasi hajkula, ali i zmija na kopnu. On, cini se, jedino oseca bezbednost u uskom priobalnom pojasu sirine 5m.
Jukie Jukie 22:45 02.12.2010

Re: ne nema veze sa ajkulama

4krofnica
Jelice, ovaj filmic moze da pomogne onima koji se ne osecaju prijatno u morskim dubinama. ko odgleda i nebude mu frka, moze da se brcka i u Bermudskom trouglu (mada kazu da je on sad pun vanzemaljaca, dole na dnu su se parkirali, ko zna sta rade tamo..)

Verovatno love jegulje koje tamo odlaze da se mreste, pa iz njih cede jeguljin kavijar i onda nose na svoju planetu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:55 02.12.2010

Re: srećom

Nisam ni ja gledala, ali sam citala najave filma i mislila sam da ce film biti praistorijskiji, a ne ovakva smeska...
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:41 03.12.2010

Re: srećom

On, cini se, jedino oseca bezbednost u uskom priobalnom pojasu sirine 5m.

30-50 metara je za mene sasvim dovoljno morsko prostranstvo za upražnjavanje plivanja, pod uslovom da ima i drugih članova jelovnika.
Icotaki Icotaki 16:41 03.12.2010

Re: srećom

Moj cale se panicno plasi ajkula i zmija. A dolazi iz Vojvodine i mislim da u zivotu nije video ni jedno ni drugo uzivo. I onda smo isli da se spustamo na modifikovanoj traktorskoj gumi niz reku Guadalupe u Teksasu. Pijemo pivce, ljuljuskaju se gume, mi polako plovimo - milina. Posle sam mu rekla da oko te reke ima mokasinki i tako se naljutio na mene, rekao mi je "Ubi oca, sramota!!!"
Nune Popović Nune Popović 21:00 02.12.2010

Morske nemani

Strašno izgledaju Jelka, te morske nemani, potpuno te razumem

Recimo ovi ugori, na slici, letos ulovljeni by me na Biševu, imaju otrovan ujed (nije smrtonosan) i takođe imaju otrovnu krv, pa ih je potrebno pažljivo loviti, dobro očistiti i potom dobro termički obraditi prilikom spremanja koje je, opet, posebna majstorija.

Brudet od sveže ulovljenog ugora i "potkovice" na roštilju, prste da poližeš.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:13 02.12.2010

Re: Morske nemani

Ti, manijače, ti si jedan od onih koji šnjufaju po dubinama i vataju bogtepitašta i pipaju i to..."otorvan ali nije smrtonosan", predivno nešto...samo se doživotno trzaš na slavinu...kako te samo nije strah, ja bi precrkla da ga vidim i u konzervi sa povrćem...
mlekac mlekac 21:17 02.12.2010

Re: Morske nemani

Jelica Greganović
Ti, manijače, ti si jedan od onih koji šnjufaju po dubinama i vataju bogtepitašta i pipaju i to..."otorvan ali nije smrtonosan", predivno nešto...samo se doživotno trzaš na slavinu...kako te samo nije strah, ja bi precrkla da ga vidim i u konzervi sa povrćem...


Izgleda da je to neka fora sa kumovima...
I nas obozava te take sportove (iako je, kao i Jelica, bik).
Mora da tu nesto ima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:20 02.12.2010

Re: Morske nemani

Da nije tvoj kum vodeni bik?
Kurirski.

"
VODENI BIK PONOVO RIČE

(3) Send to friend Print Sreda, 25. Avgust, 2010.| Autor:
Meštane iz okoline vlasinske visoravni uznemirila tutnjava iz dubine jezera, koja podseća na priču o mitskom biću iz vode

VLASINA - Mitski vlasinski vodeni bik ponovo je nemiran!
Veliki broj turista i žitelja Vlasine Stojkovićeve, Rida, Donje i Gornje Zanoge, Promaje, a posebno vikendaše pokraj obala Vlasinskog jezera, poslednjih dana uznemirila je tutnjava iz dubine jezera, koja je meštane mahala na vlasinskoj visoravni podsetila na mit o vodenom biku koji riče iz jezera.

Iako je, prema izjavama stručnjaka, u pitanju bio - kao i mnogo puta ranije - manji potres, jačine od 1,5 do 2, 5 stepena po Rihteru, čiji je epicentar bio ispod površine jezera, očevici ovog događaja Stojmen Petrović i Rade Kuzmanović tvrde da se na površini jezera podigla voda kao u legendi o vlasinskom vodenom biku.

- Voda na jezeru se podigla. Stvorili su se talasi nalik legendarnom biku. Nekoliko puta su se pojavili, a zatim nestali u pomračini - kažu gotovo uglas Petrović i Kuzmanović.

Inače, ovi očevici podsećaju da legenda o vodenom biku datira još iz davnina, kada je na mestu današnjeg jezera postojalo jezerce s blatom. Okolo su bile livade bogate travom.

- Prema predanju, iz tog jezerceta izlazio je vodeni bik, koji je meštanima napadao i ubijao stoku. Jednog dana mu je doskočio ovdašnji kovač, koji je rogove jednog svog vola okovao gvožđem. Vodeni bik je izašao iz ševara i navalio na kovačevog vola, koji ga je iznenadio i probo gvozdenim rogovima. Bežeći prema jezeru, vodeni bik je tako snažno rikao da se tresla okolina - prepričava Petrović.

Jedan od najboljih poznavalaca duše vlasinskog jezera Velibor Jovanović, koji sa suprugom Maricom više od 30 godina najmanje četiri meseca godišnje provede neposredno uz obalu, tvrdi da čudan zvuk koji liči na riku proizvodi vetar koji duva i ustalasa vodu, koja pokreće ploveća ostrva na jezeru.

S druge strane, Vladimir Jovanović, upravnik hotela na Vlasini, kaže da je bilo trenutaka kada se pojavi poveći talas i voda kao da počne da ključa, ali da meštani uglavnom smatraju da to dolazi od izvora iz jezera."
mlekac mlekac 21:26 02.12.2010

Re: Morske nemani

Jelica Greganović
Da nije tvoj kum vodeni bik?
Kurirski.


Moracu da proverim da se nije muvao u tem krajevima ovijeh dana...
Nune Popović Nune Popović 21:30 02.12.2010

Re: Morske nemani

A kad bi samo znala šta sve pliva po morskom plićaku, ili je sakriveno pod površinom peska i sitnog šljunka - da, tu, odmah uz obalu - pitanje je da li ipak ne bi bilo najpametnije da se od svih blagodeti mora koristi samo tuš na plaži.

Vidi ovu buca-bocu, zove se puter riba... primerak iz plićaka, zato treba nositi sandale u moru, pa i ako je nagaziš nije strašno.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 02.12.2010

Re: Morske nemani

Znam ja sta sve mrda po plicacima, yato i volim da je sve providno i da se vidi dno, koje ne sme da bude grbavo i dlakavo...ne podnosim one morske trave koje te sasolje...

A riba je predivna, kao podivljali luster, zasto li se zove puter...
nsarski nsarski 22:36 02.12.2010

Re: Morske nemani

A riba je predivna, kao podivljali luster, zasto li se zove puter...

Riba se zove puffer fish zato sto se naduje kad se oseca ugrozeno. U japanu je poznata i kao fugu. To je jedan od najotrovnijih kicmenjaka, mada se neki delovi mogu da jedu kao sushi. U Japanu je veoma cenjena, ali oko 50 ljudi godisnje umre jeduci je neoprezno. Zato sushi majstori koji nju sluze moraju da imaju specijalnu obuku i dozvolu da to rade.

Fugu:


Fugu na tanjiru:
Dr M Dr M 22:48 02.12.2010

Re: Morske nemani

To je jedan od najotrovnijih kicmenjaka, mada se neki delovi mogu da jedu kao sushi. U Japanu je veoma cenjena, ali oko 50 ljudi godisnje umre jeduci je neoprezno


nsarski, sto plasis Jelicu?

Do sad se plasila riba u moru, sad ce da bezi i od onih u tanjiru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:57 02.12.2010

Re: Morske nemani

Puffer ima smisla, ali puter bi bilo teze razumljivo...znam to za susi majstore i posebno znanje koje se pretpostavlja za pripremanje ovog stvora...morskog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:07 03.12.2010

Re: Morske nemani

Do sad se plasila riba u moru, sad ce da bezi i od onih u tanjiru.

Ma, tim u tanjiru ni inače ne prilazim, ne jedem ništa što nema noge ili ima više od četiri.
dirtyharry dirtyharry 12:40 03.12.2010

Re: Morske nemani

Riba se zove puffer fish zato sto se naduje kad se oseca ugrozeno. U japanu je poznata i kao fugu.

Dolazio u Sony neki Japanac i baš se povela priča o ovome na temu sušija. Kaže da su se par puta desila trovanja jer su Kinezi otvarali restorane gde je ova vrsta ribe bila glavni specijalitet po znatno nižoj ceni (zaboravio sam koja je cifra bila u pitanju, ali bila je neka paprena cena) ali ko što nsarski pomenu posebnu obuku, njihovi kuvari je nisu dovoljno dobro prošli.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:10 03.12.2010

Re: Morske nemani

Niža cena, niži kuvari...
Nune Popović Nune Popović 13:11 03.12.2010

Re: Morske nemani

Riba se zove puffer


sorry za puter
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 03.12.2010

Re: Morske nemani

Sve ok, desi se...mada bilo je i zabavno, jer taj stvor bi mogao da ima svakojako ime, od kestena nadalje, ali puter...baš me zaintrigiralo, ni jedna asocijacija mi nije mogla da dobaci do putera...
dirtyharry dirtyharry 14:39 03.12.2010

Re: Morske nemani

Jelica Greganović
baš me zaintrigiralo, ni jedna asocijacija mi nije mogla da dobaci do putera...

Očigledno ne gledaš Slagalicu na RTS1 u 19h, da vidiš samo kakve se tamo asocijacije po nekad sklope, ova riba i puter mu dođu o'de ko rod najrođeniji...
zoja444 zoja444 21:00 02.12.2010

(psiho)analiza

jedini strah mog pokojnog oca bio je od letenja avionom. i to zato, kada bi se srusio avion, da ga ne pojedu ajkule.
nikada nismo razgovarali o tome kolika je verovatnoca da neko prezivi pad aviona.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:17 02.12.2010

Re: (psiho)analiza

i to zato, kada bi se srusio avion, da ga ne pojedu ajkule.

Majstor
To je kao onaj vic sa likom koji je hteo da se obesi, pa najzgodnije drvo našao pored reke, okačio se o granu, a ona pukla, pao u reku...jedva isplivao napolje i dovukao se do sela, uz komentar: "Hebem ti besenje, zamal' da se udavim!"
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 21:26 02.12.2010

sweet & sharp :o)

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:59 02.12.2010

Re: sweet & sharp :o)

Tamika, kakva radost svakog ortodonta...
gedza.73 gedza.73 21:31 02.12.2010

Voda

Na jednom blogetu sam postavio 'neprimereno' pitanje mestu i temi, pa nešto izgubih volju za komentarisanjem.
Ali lepa ti je tema, pa ako ne zameraš
Da se vratim vodama. Možda je tu problem i u mojim kontinentalnim genima, a možda zaista radi i taj horoskopski kopneni znak stočarske pripadnosti, đavo bi ga znao...tek, ja vodi ič ne verujem

Ne verujem joj ni ja, al je voliim.
Početkom devedesetih nađem neke Kragujevčane na moru, a gde drugde, na slovenskoj plaži. I padne dogovor da se pliva do Havaja (ostrvo sv. Nikole). Krenemo nas trojica polagacko. Reper nam je bila jedna zelena bova, koja je delovala kao polovče puta.
Posle par minuta, jedan od trojice musketara odustade i vrati se na plažu da sunča 'mišićavo' telo.
Plivamo nas dvojica, plivamo. Plivamo, ali bova sve dalja. Lušu li ti poljubum, počinje more da dobija tamno plavu, pa ubrzo i modro plavo. BOva ni šetvrtina puta.

Nas dvojica, laganica, prsni stil, ali malo stegnuto. Idemo do kraja pa makar nas tražili kod Ulcinja.
Kad je puklo nešto iznad, ispod ispred nas mal' mi srce ne stade. Ne progovaramo nas dvojica. Rekoh sebi
-Sinko, sad kad zagnjuriš glavu ima da ugledaš nasmejano lice sa dva reda biserno, belih zuba.
Neje mi bilo svejedno iako smo znali da je puklo nešto u brdima iznad Bd.

Idemo dalje, ali sad moj imenjak pliva iza mene.
-Aaa, s..o, jel ja da ti krčim put?
Ispod sebe ugledasmo i čuveni put od starog grada ka ostrvu. Ogromne stenčuge na jedno 3,4 metra pod površinom.

Posle svakojakih misli i ideja, plivanja kraula i prsnog, približismo se ostrvu.
Ali novaa muka. Puna voda neke travuljinje. Šašolji ona trava po stomaku, a nama dvojici, od straha, stopala van vode počeše da rade kao propeleri.
Prođosmo i travu, uđosmo u mirnije i pliće vode, ali džaba.
Jež do ježa. Da staneš, ne ide, ljutiće se domoroci. Očas posla ima noge da nam se pretvore u jastuče za igle.

Dovukosmo se do plaže i onako izbezumljeni baška ruke, baška noge. A jezici, kao posle bliskih sustreta sa osama. Debeli, a slani.
Jedva umolismo jednog čiku sa čamcem da nas vrati na plažu.

mnogo je lepo da se roni pod Katičem, ostrcevtom kod Petrovca na moru. Na samom dnu ima jedan prelep prolaz, ali mora da se skinu boce da bi se prošlo.

A moja žena, u vodu samo do kolena. To je sad druga priča.
omega68 omega68 22:02 02.12.2010

Re: Voda

Ne mogu da begam vodom tako brzo kao što mi to uspeva na kopnu, gde mogu ako je baš dotle doteralo da se poslužim i rukama. Na dve ili na četiri, samo da struganje uspeva.


геџа
Lušu li ti poljubum

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:03 02.12.2010

Re: Voda

Boce ili boce, u gostima sam, ne znam da nadjem znak pitanja...
gedza.73 gedza.73 22:45 02.12.2010

Re: Voda

Boce ili boce, u gostima sam, ne znam da nadjem znak pitanja...

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:46 03.12.2010

Re: Voda

Ja rek'o da nije obična, poljska boca.
gedza.73 gedza.73 16:53 03.12.2010

Re: Voda

Ja rek'o da nije obična, poljska boca.




Pljoska boca.To ti je kopneni sport. Mada je jedan gružanin kombinovao površinsko pijanstvo sa pijanstvom velikih dubina.
Očas posla od gružanina vodozemca


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:58 03.12.2010

Re: Voda

Mada je jedan gružanin kombinovao površinsko pijanstvo sa pijanstvom velikih dubina.

Sa hodanjem na sve četiri
dirtyharry dirtyharry 22:19 02.12.2010

Baš imam jednu adekvatnu sliku

Eve ga ja.



Morsko kuče koje sam izveo u šetnju je pobeglo iz kadra. Jedva sam ga navatao posle.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 02.12.2010

Re: Baš imam jednu adekvatnu sliku

Odlicno, mehurici sluze da te primete...dobra fotka
dirtyharry dirtyharry 22:48 02.12.2010

Re: Baš imam jednu adekvatnu sliku

Jelica Greganović
Odlicno, mehurici sluze da te primete...

Ma jok bre. To služi da se zamaskiram da me ne vide. Ovde sam malo posustao da bi se video To ti je kao oni oktopodi što izbacuju mastilo


Jelica Greganović
dobra fotka
Ma isputacala je žena tad ceo film na oni jednokratni aparati za pod vodu dok me nije uslikala. Većina slika je izgledala ko slagalica, pola glave, jedna ruka, jedna noga, nečija guza u kadru...
pnbb pnbb 22:58 02.12.2010

Re: Baš imam jednu adekvatnu sliku

na oni jednokratni aparati za pod vodu

kupis heroa i skljocas kolko oces... ustvari moze i on da skljoca sam..
sto se vidi na mom avataru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana