Ljudska prava

IZVINJENJE KRALJEVČANIMA

Freedom of Information RSS / 26.11.2010. u 11:29

Autor: Rodoljub Šabić

Pre dve sedmice sam pismom upućenim koordinatoru Vlade Republike Srbije za aktivnosti u vezi pružanja pomoći gradu Kraljevo, u želji da pomognem napore Vlade da postradalim građanima Kraljeva što pre obezbedi pomoć, stavio Vladi na raspolaganje iznos od 50 miliona dinara ušteđenih odnosno nepotrošenih sredstava sa budžetske pozicije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Mislio sam, pošto zbog budžetskih propisa Poverenik nije mogao sa postojećih namenskih budžetskih pozicija „nenamenski" transferisati sredstva na račun grada Kraljeva (mada ima i onih kojima to, ne znam kako, polazi za rukom), da je rebalans budžeta koji je bio u toku odlična prilika za to da se ta sredstva preusmere za pomoć postradalom gradu.
Objasnio sam i odakle Povereniku toliki novac. Uštede su posledica delovanja bar tri faktora. Prvo, bez lažne skromnosti, nastojanja mojih saradnika i moja da sa raspoloživim sredstvima postupamo maksimalno racionalno. Drugo, činjenice da je Poverenik svake godine uspevao da za projekte i aktivnosti koje sprovodi obezbedi značajnu materijalnu podršku stranih donatora. I ove godine pomoć EU i UNDP bila je preko 400.000 dolara. I treće, jer Poverenik  iz godine u godinu ne dobija potreban prostor, zbog čega prostor kojim raspolaže ni izbliza nije adekvatan realnim potrebama, pa u kontinuitetu radi sa veoma malim brojem saradnika, daleko manjim od projektovanog. I u ovom trenutku kad Poverenik ima najviše saradnika od osnivanja, ima ih 27 umesto 69 projektovanih.
Stavljanje navedenog iznosa na raspolaganje Vladi radi pomoći Kraljevu zaista nisam smatrao nikakvim specijalnim nego sasvim normalnim gestom. Nisam želeo publicitet, nisam prihvatio pozive novinara da dajem izjave, da se slikam, gostujem, nisam čak prihvatio ni poziv ministra Markovića, vladinog koordinatora aktivnosti za pomoći Kraljevu da zajedno otputujemo u Kraljevo.
Nisam, dakle očekivao nikakve nezaslulžene počasti, ali nisam očekivao ni ono što je usledilo. A usledila je mala ali intenzivna kampanja u vidu nekoliko tekstova u Kuriru i Večernjim novostima sa zanimljivim naslovima tipa "Šabić zarađuje kao premijer" ili "Šabić plaćeniji od Tadića". Iako je u tekstovima bilo i tendencioznih i netačnih interpretacija činjenica nisam reagovao. Ni na posebno "zanimljiv" tekst "Budžili budžet" u kome sam ispod podnaslova "Rasipaju se" označen kao rekorder među onima koji su "uzeli više nego što im realno treba" i koji će "kako je predviđeno rebalansom... vratiti u državnu kasu", nisam reagovao. Smatrao sam da je najvažnije da se, odmah po rebalansu realizuje ono što sam želeo.
I eto, završena je rasprava o rebalansu budžeta u Narodnoj skupštini. I verovali ili ne, famoznih 50 miliona ostalo je na računu Poverenika, štedljivog i dobronamernog ili rasipnog sasvim svejedno kako god hoćete.
Zaista ne razumem. Da li i kako neko razume? U svakom slučaju tih 50 miliona je ostalo tamo gde, bar u ovom trenutku, nisu potrebni a nije otišlo tamo gde su itekako potrebni. Nisam to želeo i nisam za to odgovoran. Ipak, zbog nekih Kraljevčana koji su mi u međuvremenu uputili izraze zahvalnosti i zbog nekih kojima je priča o „povereničkim milionima" probudila neku, na žalost, neosnovanu nadu, želim da im se izvinim.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:50 26.11.2010

Jututunska Juhahaha

To vam, gosn. Šabiću, kralj Balakaha poručuje: "Ti ćeš da budeš donator? E, nećeš majci!" Tako sam ja razumela. Ne mož u ovoj Jututaniji da bude donator ko oće, nego ko je podoban.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 11:57 26.11.2010

Sta reci?

Trebali ste zamoliti nekog od ministara da tu pomoc prenese, po mogucstvu sefa neke partije, pa bi za televizijskim kamerama novac stigao na odrediste. Pola bi usput, naravno, nestalo, ali bi barem 25 miliona platili obnovu nekih 10-20 kuca... Ovako bez politicke koristi ih je mrzelo da cak i u excel tabeli prebace sumu tamo gde treba...
Zverilla Zverilla 12:00 26.11.2010

fali procenat

da je isporucen % od tih 50 milki kome je trebalo, i da se slikao sa odgovarajucim budzovanima (tako da izgleda da su i oni zasluzni za tu pomoc kraljevu), mozda bi jos i stiglo nesto kraljevcanima.

a posto gospodin sabic hoce da igra posteno, i nece da politicki profitira na tudjoj nesreci, onda on zavrsi u kuriru.

logicno i ocekivano. u zemlji srbiji.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:21 26.11.2010

Кад смо код пара

"stavio Vladi na raspolaganje iznos od 50 miliona dinara ušteđenih odnosno nepotrošenih sredstava sa budžetske pozicije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti" - то је заиста добра идеја.

Кад смо већ код пара, имам ја један предлог:
Укините све агенције,
укините 90% министарстава,
укините сва тзв ЈП типа скијалиште,
укините и све те савете и регулаторне, душебрижничке установе типа те ваше у којој радите па ће бити још, још много више пара.

У ствари, било би фино да кад се појавио тај вишак, врхушка мало смањи потрошњу а самим тим и промени пореску структуру и смањи их.

Шта кажете на овај предлог уместо саморекламерства?
st.jepan st.jepan 14:00 26.11.2010

GARD

Шта кажете на овај предлог уместо саморекламерства?

Momak, vidim, novi si na blogu. Videces uskoro da ovde preovladjuje nesto drugaciji gard obracanja, pa ces mu se valjda i prilagoditi. Uopste ne sudim o tvom stavu, ali kad ga izrazavas na taj fajterski nacin, kontraproduktivan si.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:10 26.11.2010

Re: GARD

Аха. Добро...

Је л' то упозорење ил' савет?

Uopste ne sudim o tvom stavu, ali kad ga izrazavas na taj fajterski nacin, kontraproduktivan si.


А што сам контрапродуктиван? Зато што ликови беже од одговорности кад кажеш нешто "прејако", је л' то?

Момак, људи једва преживљавају, а како ствари стоје, биће још горе, момак. Ови, што себе сматрају елитом а које ја зовем врхушком, не само да не размишљају о томе, већ својим делима погоршавају ситуацију. Момак.

И ако је теби то ОК, мени, извини, није. И сматрам свој став потпуно оправданим па чак и меканим. Капираш?
st.jepan st.jepan 18:05 26.11.2010

Re: GARD

OK, gosti otisli, seo.

И ако је теби то ОК, мени, извини, није. И сматрам свој став потпуно оправданим па чак и меканим. Капираш


Kad udjes u neku diskusiju, moras se bolje koncentrisati na sadrzaj prethodne replike, no posto si ovde nov, ok, ponovicu:

Uopste ne sudim o tvom stavu, ali...


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:41 26.11.2010

Re: GARD

OK. Шта ми саветујеш? Нов сам, па шта мислиш да треба?

Да ли је мој "фајтерски" приступ проблематичан у смислу реперкусија? Хоће ли ме избацити? Забранити? Постоји ли какво правило које сам прекршио?

Није проблем. "Слушам".
st.jepan st.jepan 18:49 26.11.2010

Re: GARD

Није проблем. "Слушам".


Ne treba vikati, kontraproduktivno je.

Paradoksalno, ali provereno: slabije se cuje.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:03 26.11.2010

Re: GARD

Да. Слажем се. Ти осећаш - викање? Иако нема узвичника, поштујем то. Значи, читаш, читаш. Викање је утисак великих замашћених слова у мом првом коментару. Није свуда викање.

Викање ради викања

Треба да се виче, треба да се виче више. И више него да се виче, ако мене питаш! Нема се осећаја, осетљивости јавног мњења јер смо јбне скуване жабе отупеле на свакодневну неправду, пљачку и насиље.

Може се пробати и на други начин:
МОЛИМ ТЕ ГОСПОДАРУ, НЕМО' ДА МЕ БИЈЕШ, УДЕЛИ МИ НЕКО ЗРНО 'ЛЕБА, НЕМАААМ, ГЛАДУЈЕМ, 'МРЕЋУ. МОЛИМ ГОСПОДАРУ...

Шта рећи? Хајде да склопимо "пакт" илити договор, опкладу:
Ти пробај на свој начин, а ја ћу на свој. Претпостављам да си овде са неким разлогом, јер ја јесам. Нисам дошао да зезам већ ме је мука на то натерала...

Е. И ти нешто претпостављаш. Претпостављаш да су у питању пристојни људи, људи са бар неком дозом морала, са неким обзиром, са неким поштовањем нас, "нижих" ликова.

Што се мене тиче, та претпоставка је неоснована. Све лоше што се може претпоставити за те "ликове" је тачно.
apectator apectator 19:06 26.11.2010

Re: Кад смо код пара

srdjazlopogledja
Кад смо већ код пара, имам ја један предлог:Укините све агенције,укините 90% министарстава,укините сва тзв ЈП типа скијалиште,укините и све те савете и регулаторне, душебрижничке установе типа те ваше у којој радите па ће бити још, још много више пара.

A sta mislis da ukinemo i skole, bolnice, biblioteke,sigurne kuce,....pa ce biti i jos,jos mnogo vise para. Ej veselnice,blago tebi, da mi je tvoja pamet samo na dva tri dana pa da se odmorim kao nikad.
st.jepan st.jepan 19:10 26.11.2010

Re: GARD

Ти пробај на свој начин, а ја ћу на свој


Trenutno sam u guzvi, ne stizem bas u svakoj diskusiji da ucestvujem.

Претпостављам да си овде са неким разлогом


Jesam, citam.

Edit: A sad palim, cao
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:13 26.11.2010

Re: Кад смо код пара

A sta mislis da ukinemo i skole, bolnice, biblioteke,sigurne kuce,....pa ce biti i jos,jos mnogo vise para. Ej veselnice,blago tebi, da mi je tvoja pamet samo na dva tri dana pa da se odmorim kao nikad.


Нисам ја веселник, ти си.
То што си написао - то ће бити јер се не схвата нешто важно овде. Кад тако разбацујеш новац и оптерећујеш привреду, новац ће изгубити вредност а то што си навео довешће до тога да 1993. личи на журку.

Нека незнање буде твоје уточиште, твој избор.

И још нешто, веселниче: само потпуно болесна особа може довести у исти ред болнице и агенције.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:17 26.11.2010

Re: GARD

Па ок. И ја читам. За сада ми свидело "64". Добар.

О чему да дискутујемо?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:27 26.11.2010

Glasine, ogovaranja, tračevi...

Ja ne verujem da taj novac nije stigao do Kraljeva. To su samo glasine, ogovaranja, tračevi...
A kako neka ministarstva doniraju novac Kraljevu? Kom ministarstvu vi ne pripadate?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:23 26.11.2010

Re: Glasine, ogovaranja, tračevi...

KRALJMAJMUNA
Ja ne verujem da taj novac nije stigao do Kraljeva. To su samo glasine, ogovaranja, tračevi...A kako neka ministarstva doniraju novac Kraljevu? Kom ministarstvu vi ne pripadate?

Zaista pitam. Neki koji su "važniji" od vas mogu da izdvajaju pare za Kraljevo. Što reče neko gore uz sve slikanje na TV i u novinama. Vama zabranjeno, ili niste prvo pitali koga treba?
predatortz predatortz 13:44 26.11.2010

Predimenzioniran budžet

Pre dve sedmice sam pismom upućenim koordinatoru Vlade Republike Srbije za aktivnosti u vezi pružanja pomoći gradu Kraljevo, u želji da pomognem napore Vlade da postradalim građanima Kraljeva što pre obezbedi pomoć, stavio Vladi na raspolaganje iznos od 50 miliona dinara ušteđenih odnosno nepotrošenih sredstava sa budžetske pozicije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


Evidentno se radi o predimenzioniranim budžetskim potrebama Poverenika.
Pitanje za naše blogokolege ekonomiste:

Šta biva sa neutrošenim budžetskim sredstavima ?
Da li ih štedljivi domaćin nudi na raspolaganje ili je to zakonska obaveza?
gorran2 gorran2 15:08 26.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Evidentno se radi o predimenzioniranim budžetskim potrebama Poverenika.

Нити се ради о томе, а још мање је евидентно.
Али је свакако некоме стало да то тако представи.
Ствари стоје отприлике овако:
1) Служба повереника за информације представља једно од кључних регулаторних тела преко којих друштво треба да успостави контролу над влашћу
2) То је директно супротно интересима власти. Међутим постојање таквих регулаторних тела захтева ЕУ. Зато их држава оснива само форме и привида ради, трудећи се да их на сваки начин ограничи и онемогући у раду.
3) Између осталог, зато се организују и овакве хајке преко Курира
4) које увек нађу захвалне дежурне мрзитеље који ће за рачун власти и корупционашког система насрнути на ретке замтеке евентуалног будућег здравог друштва.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:49 26.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Ствари стоје отприлике овако:
1) Служба повереника за информације представља једно од кључних регулаторних тела преко којих друштво треба да успостави контролу над влашћу
2) То је директно супротно интересима власти. Међутим постојање таквих регулаторних тела захтева ЕУ. Зато их држава оснива само форме и привида ради, трудећи се да их на сваки начин ограничи и онемогући у раду.
3) Између осталог, зато се организују и овакве хајке преко Курира
4) које увек нађу захвалне дежурне мрзитеље који ће за рачун власти и корупционашког система насрнути на ретке замтеке евентуалног будућег здравог друштва.


Све то што сте навели, није тачно.
1) А шта је Скупштина? Или смо потпуно изгубили наду у контролу власти преко скупштине па сад идемо преко скупштинске експозитуре, типа повереник?
2) Значи, ви признајте отуђеност власти од народа? Да позиција власти не произилази из народа? ЕУ не захтева постојање таквих тела већ, уколико је обим информација велик, или ако се тичу личних инфо, да постоји регулаторно тело које има "независтан" преглед збивања. Ваља напоменути да је јефтинији и сврсисходнији пут ускраћивање информација него њихово непотребно гомилање ради потенцијалне злоупотребе па онда нека као контрола, Шабић није супермен и да би једна таква установа функционисала, потребно јој је 100 људи у овом обиму "пословања" власти.
3) Немам појма, не пратим.
4) "Будуће здраво друштво" - дај да пукнем, "будући гулаг" је синтагма коју тражиш.
gorran2 gorran2 16:22 26.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

1) А шта је Скупштина? Или смо потпуно изгубили наду у контролу власти преко скупштине па сад идемо преко скупштинске експозитуре, типа повереник?

Ukratko, (i malo karikirano, ali ne mnogo) naša država radi ovako:
1) Čovek bude izabran za predsednika opštine, ili ministra.
2) Isto poslepodne javi pašenogu da otvori građevinsku firmu (ili već zavisno od vrste delatnosti kojom se ministarstvo bavi)
3) Onda naprave fasadu koja izdaleka liči na "izvođenje nekih radova od javnog interesa", a u stvari je pumpa za prelivanje javnih para u privatne džepove.
4) Zatim se deo tih prelivenih para vrati u politiku, da bi se obezbedilo da pravi zet, šura ili pašenog bude izabran na pravo mesto
5) Skupština je samo forma kroz koju se konstatuje šta je čiji plen

Zato nam treba Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja. Ali nije dovoljan, jer je prazno slovo na papiru - ljudi neće da daju informacije, a niko neće da ih natera (nikome se ne isplati).

Zato nam treba služba Poverenika za informacije. Zajedno sa drugim regulatornim telima, ona, kvareći zet-i-šura političar-i-biznismen operacije spašava mnogo više državnih para nego što ih troši, naterujući vlast da veći deo sredstava usmeri na samu stvar, a manji na funkcionisanje "sistema".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:46 26.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Уф. Занимљиво. И сад ми знамо многе ствари и опет... Ништа. Пуф-пућ.

Нема судства, нема тужилаштва, нема чак ни полиције, вероватно ни војске нема а за ино послове ме баш брига мада су и они битни.

Нема државе, постоји само привид, масовно предаторство које је са ждерања током приватизације сада прешло у канибализам преко пореза и задуживања.

Ту не само да нема контроле већ је то једно такво лудило да ја не знам шта Шабић ту ради. Смрди? Кука? Саучествује? Претпоставка која се уводи овде да би нешто тако радило је: капитализам, правна држава тј. владавина закона. Не постоји својина у Србији, али зато постоји закон о пушењу, не постоји уговор у Србији али зато постоје агенције државне свакаквих провинијенција, не постоји чак ни личност у Србији, ми смо само радна снага за изнамљивање, једна варијабла која тежи смањивању јер нас по процени, много има.

Дакле, горе написано. Ускратити им 'рану, изгладнети канибале. Нема пара - нема ни музике за 'их.

P.S. Дати опис је превише благ за оно што се збива.
maksa83 maksa83 21:38 26.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

1) А шта је Скупштина?

U situaciji kada poslanik ne raspolaže svojim mandatom i ne može da glasa po savesti nego po partijskoj direktivi, Skupština je instrument partija na vlasti koji služi za ostvarivanje partijskih interesa i interesa partijskih sponzora.
Или смо потпуно изгубили наду у контролу власти преко скупштине па сад идемо преко скупштинске експозитуре, типа повереник?

Nemamo kontrolu vlasti preko Skupštine. Imamo upravo obrnuto - kontrolu Skupšine preko vlasti.

Hansel Hansel 09:51 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

U situaciji kada poslanik ne raspolaže svojim mandatom i ne može da glasa po savesti nego po partijskoj direktivi, Skupština je instrument partija na vlasti koji služi za ostvarivanje partijskih interesa i interesa partijskih sponzora.

Ovo je principijelno tačno, ali možda će mi neko pomoći da razumem paradoks:

Dakle, jeste odvratna ta ideja (i praksa) blanko ostavki, blabla... Ali, zar pre toga nismo imali (pre)prodaju i kupovinu poslanika? Da li je to normalno? Da li imamo instrumente da to sprečimo, pa da onda sve, zaista, ostavimo savesti poslanika? Drugo, ne znam zašto poslanici do sada nisu mogli da glasaju po savesti a ne po direktivi, valjda nemaju ugovor sa svojim strankama o tome koga slušaju da bi glasali? Uf, ili i to pokriva blanko ostavka?

Onda se postavlja pitanje elementarnog integriteta ljudi koji su pristali na to, a oni će opet biti poslanici u nekoj novoj Skupštini?

Konačno, ako je izborni sistem proporcionalan, makar me Evropa proglasila nedemokratom, meni je logično da stranka raspolaže tim mandatom - čim građanin glasa za stranku, a poslanici se kasnije ne biraju po redu sa izborne liste, nema tu nigde pojedinca kao autentičnog vlasnika svog mandata. Ili neka ovaj sistem demokratizuju u potpunosti, ili neka ga promene u većinski, pa onaj ko je zaista dobio glasove neka bude i vlasnik mandata (bez prava na prodaju, naravno).

A da se ne priča kako poslanici NE RADE a primaju visoke plate i koriste brojne privilegije...
apectator apectator 11:40 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

srdjazlopogledja
1) А шта је Скупштина? Или смо потпуно изгубили наду у контролу власти преко скупштине па сад идемо преко скупштинске експозитуре, типа повереник?2) Значи, ви признајте отуђеност власти од народа? Да позиција власти не произилази из народа?

Slusas li ti bar samog sebe veselnice? Gde ti zivis? Jel znas ti da ta ista skupstina nije mogla da dobije informacije o platama rukovodioca drzavnih preduzeca a da ih je dobila tek posto je njen Administrativni odbor podneo zalbe povereniku i posto je on intervenisao?
ЕУ не захтева постојање таквих тела већ, уколико је обим информација велик, или ако се тичу личних инфо, да постоји регулаторно тело које има "независтан" преглед

Malo znas a pricas.Naprotiv,EU maksimalno insistira na postojanju potpuno nezavisnih regulatornih tela, pogotovo u oblasti zastite podataka o licnosti.Radi naglasene nezavisnosti lidere tih tela biraju nacionalni parlamenti ali su tela u vrsenju nadleznosti nezavisna i nisu nikakve ekspoziture parlamenta.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:09 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Malo znas a pricas.Naprotiv,EU maksimalno insistira na postojanju potpuno nezavisnih regulatornih tela, pogotovo u oblasti zastite podataka o licnosti.Radi naglasene nezavisnosti lidere tih tela biraju nacionalni parlamenti ali su tela u vrsenju nadleznosti nezavisna i nisu nikakve ekspoziture parlamenta.


За ово сте вероватно у праву. Мислим то да ЕЗ инсистира.
Лидери тела, и остало... Од кога је Родољуб Шабић независтан? Па није од извршне власти независан, а то је најважније, пошто се, углавном бави избшрном влашћу. Бар колико сам ја разумео. А није јер му одређују простор, новац, време... Ту сад мало претерујем, али контрола преко кинте је кључна. Извшрна чак и законодавну и судску тако преузима.

Konačno, ako je izborni sistem proporcionalan, makar me Evropa proglasila nedemokratom, meni je logično da stranka raspolaže tim mandatom - čim građanin glasa za stranku, a poslanici se kasnije ne biraju po redu sa izborne liste, nema tu nigde pojedinca kao autentičnog vlasnika svog mandata. Ili neka ovaj sistem demokratizuju u potpunosti, ili neka ga promene u većinski, pa onaj ko je zaista dobio glasove neka bude i vlasnik mandata (bez prava na prodaju, naravno).


Слажем се са вама, осим тога да посланик не може продати свој мандат. То не знам ни шта значи осим да је поткупљен да гласа за неки закон. А то се фура као пожељно под ознаком ЛОБИРАЊЕ. У "нашој" варијанти то је рекетирање странака заинтересованих страна, а у западној то је поткупљивање посланика од стране заинтересованих страна. А где је раја? Раја је предмет договора.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:52 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

srdjazlopogledja


Kako je tebi u stvari super! Sve ti jasno i jednostavno, mehanizmi ogoljeni, a u stvari potpuno bezlično. Ništa u tvojoj slici od pojedinca ne zavisi. Čarobno... nema sumni, nema preispitivanja, svako ima svoje mesto i predviđeno ponašanje, šabića plaća izvršna vlast = Šabić igra kako vlast svira. Poslanik = roba sa cenom. Koji poslanik - nije bitno, svi su isti. Da je umesto Šabića neki Petrović isto bi bilo.

Pa sad, neće biti da je baš tako, ali ako je tebi ok, divno.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:05 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Kako je tebi u stvari super! Sve ti jasno i jednostavno, mehanizmi ogoljeni, a u stvari potpuno bezlično. Ništa u tvojoj slici od pojedinca ne zavisi. Čarobno... nema sumni, nema preispitivanja, svako ima svoje mesto i predviđeno ponašanje, šabića plaća izvršna vlast = Šabić igra kako vlast svira. Poslanik = roba sa cenom. Koji poslanik - nije bitno, svi su isti. Da je umesto Šabića neki Petrović isto bi bilo


Чујте, нисам заступник апсолутне истине иако то тако изгледа. Ово што пишем је чисти екстремизам у циљу некаквог померања. То може а и не мора да буде тако.

Што се повереника и посланика тиче, иако не сумњам у интегритет повереника (сам однос што се тиче финансирања му даје доказ), потпуно сумњам у интегритет посланика. Они гласају како им се каже. Ту је завршена прича што се мене тиче.

Како остварити одвојеност власти ако новцем располаже извршна? Како остварити "независност"?
maksa83 maksa83 22:47 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

Ovo je principijelno tačno, ali možda će mi neko pomoći da razumem paradoks:

Jeste paradoks, i deluje stvarno bezizlazno, ali ne bih očekivao da onaj kome sistem kao takav odgovara uradi išta da se on promeni.

Da bi cela stvar funkcionisala kako treba potrebno je da preovlađuju (u granicama ljudskih mogućnosti) moralni ljudi sa ličnim integritetom, ne gomilica zaludnika željna lake kinte. I tako na svim nivoima.

Nemam pojma kako bi se taj problem rešio.

Domatjin gos'n Šabić je po meni uzor kakav čovek i kako treba da se bavim tim poslom, i zato me zbunjuje pizma koja ovde izleće.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:35 27.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

maksa83
Ovo je principijelno tačno, ali možda će mi neko pomoći da razumem paradoks:

Jeste paradoks, i deluje stvarno bezizlazno, ali ne bih očekivao da onaj kome sistem kao takav odgovara uradi išta da se on promeni.

Da bi cela stvar funkcionisala kako treba potrebno je da preovlađuju (u granicama ljudskih mogućnosti) moralni ljudi sa ličnim integritetom, ne gomilica zaludnika željna lake kinte. I tako na svim nivoima.

Nemam pojma kako bi se taj problem rešio.

Domatjin gos'n Šabić je po meni uzor kakav čovek i kako treba da se bavim tim poslom, i zato me zbunjuje pizma koja ovde izleće.


Јес' тако. Баш тако. Нерешив проблем, наизглед. Решиће се сам по себи, као и све до сада.
То решење је: урушавање. Уз пут ће појести целу супстанцу и то се може спречити убрзавањем урушавања (уништавањем система) испред канибализма над популацијом или на други начин: његовом негацијом. Али ти не знаш докле су у стању да јуре како би "истерали" своје. Гос'н Шабић је парадоксално један од елемената који одржава изнад воде целу ствар, личним интегритетом или бар таквом перцепцијом. Саучесник у убеђењу могућег ремонта. Зато ће бити предмет "напада" све више јер нема смисла нападати неког који нема никакав значај или поверење као на пример, неки папан из скупштине. Такво је и моје опредељење.

Ствари су давно прешле ниво преправке.

Нема ремонта, нема преправке.

Потребно је потпуно подићи ствар из основа. И то "одоздо", јер се покушајима "одозго" само врши реанимација, оживљавање у другом светлу. На страну то што не постоји капацитет за тако нечим.

P.S. Предимензионисан буџет - у свакој ставки буџета је предимензионисан и то има свој разлог. Разлог је злоупотреба. И то је један од разлога зашто је повереник одбио тај предиђен "новац", ако уопште постоји.
predatortz predatortz 13:12 29.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

gorran2



Biće da se nismo razumeli. Moje pitanje se nije odnosilo na službu poverenika i njene nadležnosti, nago na situaciju u kojoj budžetska sredstva sa neke pozicije nisu utrošena.
Dakle, šta biva sa tim sredstvima? Da li racionalni domaćin ( u našem slučaju Poverenik ) odlučuje o njima, ili se ona po automatizmu vraćaju u budžet?
Ako se po automatizmu vraćaju u budžet, neukusno je nuditi nešto čime ne možeš da raspolažeš. U tom slučaju teza o samoreklamerstvu nije daleko od istine.
apectator apectator 20:03 29.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

predatortz
Dakle, šta biva sa tim sredstvima? Da li racionalni domaćin ( u našem slučaju Poverenik ) odlučuje o njima, ili se ona po automatizmu vraćaju u budžet?Ako se po automatizmu vraćaju u budžet, neukusno je nuditi nešto čime ne možeš da raspolažeš. U tom slučaju teza o samoreklamerstvu nije daleko od istine.

Ti si izgleda bas zapeo da poverenika proglasis za samoreklamera.
Tvoje je pravo da tako mislis,ne treba za to da postavljas sugestivna pitanja.Naravno da svi znamo da,na zalost kod nas oni koji nesto ustede ne odlucuju o ustedjenom vec se pare kako kazes "vracaju u budzet".Ali ne treba ni zaboravljati na dve "sitnice".Prvo, pare se vracaju u budzet tek po isteku budzetske godine a ne odmah a Kraljevu trebaju odmah. Drugo,nije tesko pretpostaviti da bi i g.Sabic,da hoce,do kraja godine kao neki drugi mogao dobar deo tih para potrositi "namenski" na kupovinu opreme, razne "kampanje",savetnicke usluge i druge slicne "korisne" aktivnosti.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:49 29.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

apectator

Ti si izgleda bas zapeo da poverenika proglasis za samoreklamera.
Tvoje je pravo da tako mislis,ne treba za to da postavljas sugestivna pitanja.Naravno da svi znamo da,na zalost kod nas oni koji nesto ustede ne odlucuju o ustedjenom vec se pare kako kazes "vracaju u budzet".Ali ne treba ni zaboravljati na dve "sitnice".Prvo, pare se vracaju u budzet tek po isteku budzetske godine a ne odmah a Kraljevu trebaju odmah. Drugo,nije tesko pretpostaviti da bi i g.Sabic,da hoce,do kraja godine kao neki drugi mogao dobar deo tih para potrositi "namenski" na kupovinu opreme, razne "kampanje",savetnicke usluge i druge slicne "korisne" aktivnosti.


Видите ли колико сте непринципијелни? Лепо и сами објашњавате колика је то крађа и отимачина. А овамо вређате и прозивате људе.

Свако ко држи до сопственог достојанства и части би требало да иступи из те приче. Да каже и зашто а не да даје прећутну подршку таквом понашању.
apectator apectator 22:18 29.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

srdjazlopogledja

Свако ко држи до сопственог достојанства и части би требало да иступи из те приче. Да каже и зашто а не да даје прећутну подршку таквом понашању.

Svako ko drzi i do svog i do dostojanstva svojih sugradjana treba da nastoji da uradii nesto ne bi li haos u kome zivimo poceo bar da lici na normalan zivot.Treba to da radi a ne da bezi. I g.Sabic to ocigledno radi. A reci da on daje precutnu podrsku kradji i otimacini je jos ociglednija neistina, za svakog osim za tebe. Ali to je vec samo tvoj problem.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:44 29.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

apectator
Svako ko drzi i do svog i do dostojanstva svojih sugradjana treba da nastoji da uradii nesto ne bi li haos u kome zivimo poceo bar da lici na normalan zivot.Treba to da radi a ne da bezi. I g.Sabic to ocigledno radi. A reci da on daje precutnu podrsku kradji i otimacini je jos ociglednija neistina, za svakog osim za tebe. Ali to je vec samo tvoj problem.


Блажи сте у опхођењу, или ми се чини?
То што Шабић ради нема сврхе. Само продужава агонију.
Потребно је распустити не власт већ државу, тј. апарат. И онако се распада, али се има још увек нека мала могућност да се сачува не систем већ људи који су заиста зависе од фондова - као што сте горе поменули постављајући у исту раван болнице и агенције. Свако продужавање одузима ресурсе и могућности и парадоксално, повереник помаже томе (личним интегритетом и ипак фантазијом да се нешто може променити на овакав начин). Ви то можете изабрати да не разумете (то је ово око прећуткивања), то је у реду, али не можете изабрати да нисте имали приступ информацији.

Што се кукавичлука тиче, то ће време показати, нећу ја нестати...
gorran2 gorran2 00:52 30.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

predatortz
gorran2

Biće da se nismo razumeli. Moje pitanje se nije odnosilo na službu poverenika i njene nadležnosti, nago na situaciju u kojoj budžetska sredstva sa neke pozicije nisu utrošena.
Dakle, šta biva sa tim sredstvima? Da li racionalni domaćin ( u našem slučaju Poverenik ) odlučuje o njima, ili se ona po automatizmu vraćaju u budžet?
Ako se po automatizmu vraćaju u budžet, neukusno je nuditi nešto čime ne možeš da raspolažeš. U tom slučaju teza o samoreklamerstvu nije daleko od istine.

Ok, ali znam neke druge ustanove, koje - baš zato da ne bi (ne daj bože) vratile nešto para u budžet, organizuju putovanja u Brazil, Portugal i London, i "seminare" u Budvi.
maksa83 maksa83 01:01 30.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

То што Шабић ради нема сврхе. Само продужава агонију.


Kako tačno zamišljaš budućnost posle tog reseta?

Koji je optimalan ishod koji sledi, a šta može da krene po zlu?

Nisam skeptičan, samo radoznao.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:24 30.11.2010

Re: Predimenzioniran budžet

maksa83


Kako tačno zamišljaš budućnost posle tog reseta?

Koji je optimalan ishod koji sledi, a šta može da krene po zlu?

Nisam skeptičan, samo radoznao.


Ресета који ће доћи сам по себи или ресета који би испровоцирали?
Имам неку представу о првом случају и то се своди на стално повећање стране "приходовања" (нормално би назвао примањима), а стално смањивање стране "расхода" (нормално би назвао трошковима) - значи "на нож" ће доћи онај део популације који зависи од државних фондова, било да је ПИО или РЗЗО.

Оно што је мало вероватно, а то је оно што "заговарам", је да се такво стање прогласи одмах а да се вишак, претицање, прелије баш ка тим фондовима. Више ка РЗЗО а мање ка ПИО. Али и тамо је ситуација као и свуда, мислим на саме установе. Елем, ово чекање и очекивање да ће проблем нестати је прилично неодговорно.

У сваком случају, одговорно и ред би био да престанемо да сањамо недосањане снове, такво понашање ме тера у такав гнев... А приметио сам да врхушка већ сада се прави луда, човече.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:46 26.11.2010

U stvari

gospodine Šabiću, velika šteta. Pamtimo im, nek se nadaju da zaboravljamo.

Nego htedoh da pitam za ideju o forumu Poverenika, kakvo je razmišljane kod Vas i saradnika?
stijak92 stijak92 01:25 27.11.2010

Lažna skromnost

Poštujem to što radite i smatram vas jednim od rijetkih ljudi na pravom mjestu u ovoj zemlji - posebno jer sam se i sam jednom uspješno obratio vašoj instituciji...

Ali, i dalje vam prebacujem da ste se malo zanjeli i da vam budzet jeste prenabudzen i da i vi po neefikasnosti počinjete da ličite na ostatak države, a pored svega, isprovocirali ste me lažnom skromnošću u ovom blogu...

Naime - u prošloj godini ste imali 2000 predmeta - a najoptimističniji pokazatelji vam pokazuju da vam u ovoj godini može stići 3000 zahtjeva... Kažete da imate 27 zaposlenih (iako mislite da vam treba 69) - i ako uzmemo da njih 20 radi direktno na predmetima (sve manje bilo bi katastrofalno neproduktivno) i da svako od njih ima 250 radnih dana godišnje... 5000 radnih dana godišnje za sve zaposlene na predmetima.
Ispada da zaposleni obrađuje predmet skoro 2 radna dana... Kako vam se rad u velikoj većini slučajeva svodi na prosljedjivanje pošte - primite mejl ili poštu, pročitate i vidite da li ima zakonskog osnova - unesete podatke u šablonski zahtjev i pošaljete odgovornoj instituciji - unesete u kalendar da vas podsjeti za 15 dana - kada provjerite da li je zahtjev ispunjen i ako nije pošaljete isto šablonski - malo ozbiljniji mail... Ne mogu da zamislim da za sve ovo treba više od pola sata- sat...

U nešto oko 200 slučajeva ni drugi zahtjev neće biti ispunjen pa pokrećete prekršajni postupak - što može odnjeti oko jedan dan po predmetu...

Razumijem da ne radite samo to... Pregledate izvještaje državnih organa, pišete budzete, izvještaje, projekte za donatore i slično... Ali, sve su to sporedne stvari u odnosu na vašu glavnu djelatnost i nedopustivo je da vam zbog njih produktivnost bude desetak puta manja od optimalne...
Hansel Hansel 01:55 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

G. Šabić će bolje objasniti, ali jednom akcijom se ne završava rad na jednom otvorenom predmetu - treba pročitati, analizirati, napisati obrazloženje, poslati, sačekati zakonski rok za postupanje po rešenju, pa onda eventualno opet intervenisati, pa ako se neko žali na doneto rešenje... to je sve valjda isti predmet.

Ono što sam i sâm video, tražeći pre godinu i po dana intervenciju Povereništva (znam da je službeni naziv Poverenik, ali nekako se protivim tom nekom "ličnom" nazivu) je da je služba zaista pretrpana, da osoblje čini sve da izađe u susret zahtevima u što kraćem roku, ali video sam da su obrazloženja i pre toga prepričavanja predmeta u rešenjima vrlo minuciozna, a predmeti se predaju u papiru, nema, znači, copy/paste-a (nema elektronskog slanja, što je, po meni, nedostatak po sebi). Čak sam dobio rešenje, takođe opširno, u kojem se konstatuje da sam telefonom odustao od već ranije podnete žalbe zbog ćutanja organa, a u javljanju sam rekao da ću preinačiti prvobitnu žalbu, pošto sam sa zakašnjenjem dobio odgovor od određenog državnog organa, ali - negativan (zvao sam da predupredim nepotrebne akcije pošto se situacija promenila). Možda će neko reći da je sve to neophodna procedura; meni se, kao pravničkom laiku, ipak učinilo kao preterano detaljisanje koje oduzima dragoceno vreme radnicima (ali i nerve, moram da priznam da mi se učinilo da je taj aspekt posla prilično naporan ). Ali, možda pravne norme tkao propisuju i možda se drukčije ne može...

Kada sam pročitao vest o "donaciji" Kraljevu i ponovo činjenicu da Povereništvo ne zapošljava dovoljan broj ljudi zbog prostornih ograničenja, ja sam pomislio da li je moguće zaposliti radnike u dve smene, ako već prostor nije dovoljan? Možda, pak, to ne dozvoljavaju neka pravila državne službe, ili je to neizvodljivo zbog nekog drugog razloga?
Freedom of Information Freedom of Information 10:24 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

Poštujem to što radite i smatram vas jednim od rijetkih ljudi na pravom mjestu u ovoj zemlji - posebno jer sam se i sam jednom uspješno obratio vašoj instituciji...

Ali, i dalje vam prebacujem da ste se malo zanjeli i da vam budžet jeste prenabudžen i da i vi po neefikasnosti počinjete da ličite na ostatak države, a pored svega, isprovocirali ste me lažnom skromnošću u ovom blogu...


Mislio sam da se,ovom prilikom,ne upuštam u komentarisanje ali hajde da to,ipak učinim.Za početak,stvarno najiskrenije,ne razumem šta konkretno imate na umu kad kažete da sam se "zaneo". Kao što ne razumem ni u kojim mojim postupcima ste prepoznali skromnost, pa samim tim ni lažnu skromnost. Prosto u trenutku kad se desio zemljotres u Kraljevu imao sam na raspolaganju slobodnih 50 miliona.Bili su tu dakle,nezavisno od toga da li je razlog za to moja pretencioznost u planiranju budzeta ili racionalnost ili nešto treće, pomislio sam da ih treba,što pre, preusmeriti za pomoć Kraljevu i pokušao to da uradim.Želim da verujem da bi Vi na mom mestu došli na istu ideju. Nakon toga sam bio predmet "zanimljive" medijske "kampanjice" (što je manje bitno) a da (što jeste bitno) novac nije otišao za Kraljevo, već je ostao u,kako kažete, "prenabudženom" budzetu Poverenika.Ne razumem to i ne mogu da verujem da to smatrate normalnim.

A što se tiče te "prenabudženosti" budžeta pokušajte da zamislite ( nije teško) da Poverenik nije dobio iznos od preko 400 hiljada dolara stranih donacija a da ima nedostajuće saradnike (ne sve,samo desetak,petnaest).Možda će Vam stvari ipak izgledati drugačije,bar ja mislim da bi morale.

Razumijem da ne radite samo to... Pregledate izvještaje državnih organa, pišete budzete, izvještaje, projekte za donatore i slično... Ali, sve su to sporedne stvari u odnosu na vašu glavnu djelatnost i nedopustivo je da vam zbog njih produktivnost bude desetak puta manja od optimalne...


Nisam citirao pa neću komentarisati Vaš doživljaj i opis procedura po kojima postupa i koje primenjuje Poverenik kao i zadataka sa kojima se suočava.Uveravam Vas da ih ,verovatno zbog nedovoljnog poznavanja,olako i preterano pojednostavljujete ali,u krajnjoj liniji,ni to nije najbitnije.Mnogo je bitnije nešto drugo.

Naime, kad već govorite o "glavnoj delatnosti" ne bi smeli,a to radite,da zaboravljate da je zaštita prava na pristup informacijama samo deo glavne delatnosti povrerenika.

Drugi deo je zaštita podataka o ličnosti.A nnogi ne znaju da taj drugi deo,po prirodi materije o kojoj je reč,iako u ukupnom broju predmeta participira sa jedva 10% ipak zahteva veće resurse od prvog dela. Primera radi tu se kao jedan predmet vode poslovi kao što su npr.izvršeni nador u RZZO ili u Repibličkom zavodu za transfuziju a reč je o poslovima koji podrazumevaju višednevni angažman nekoliko inspektora samo za sprovodjenje nadzora a da ne govorimo da nakon toga sledi izrada zapisnika od više destina,nekad možda i stotina strana(u toku je akcija nadzora u MUP),odgovarajućih upozorenja,rešenja, prekršajnih ili krivičnih prijava.... Zato je na poslovima zaštite podataka o ličnosti (iako ih nema ni izdaleka dovoljno) angažovano više saradnika nego na poslovima zaštite prava na slobodan pristup informacijama. A, razume se,ni u jednom ni u drugom sektoru sekretarice i vozači ne mogu da vode upravni postupak i rešavaju upravne stvari. Ukratko tih pretpostavljenih 2500 predmeta iz oblasti slobode pristupa informacijama,rešava ne 27 već 7 ljudi. Zato je Vaša računica, da se i ja malo poslužim Vašim terminom, prenabudžena.

Zbog svega što sam rekao nikako ne razumem na osnovu čega ste zaključili da je produktivnost "kuće" kojom rukovodim desetak puta manja od optimalne. Ali,svejedno, zamoliću Vas da mi označite taj državni organ koji ima produktivnost o kojoj govorite. Rado ću pokušati da sledim i koristim njegova iskustva.

I, bar na kraju,hvala na komplimentima sa početka Vašeg komentara.
Hansel Hansel 11:30 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

Prosto u trenutku kad se desio zemljotres u Kraljevu imao sam na raspolaganju slobodnih 50 miliona.

Ovo je jedino što mi je zasmetalo u celoj inicijativi, nisam ni imao pojma da Vas opanjakavaju neke "novine".

Bez obzira što je na mestu poverenika neko Vaših osobina, msilim da nije dobro personalizovati službu i funkciju previše. Prosto, neko nekad treba da dođe umesto Vas i delovanje takve službe ne sme da bude vezano za ličnost. Prosto, ne radi se ovde o Vašim parama, pa da kažete "imao sam". Vašom dobrom (odličnom) upravom ostvarene su uštede, ali to valjda očekujemo od svakog državnog službenika (mada retko od kojih i dobijemo).
Freedom of Information Freedom of Information 12:16 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

Hansel
Prosto u trenutku kad se desio zemljotres u Kraljevu imao sam na raspolaganju slobodnih 50 miliona.Ovo je jedino što mi je zasmetalo u celoj inicijativi, nisam ni imao pojma da Vas opanjakavaju neke "novine".Bez obzira što je na mestu poverenika neko Vaših osobina, msilim da nije dobro personalizovati službu i funkciju previše. Prosto, neko nekad treba da dođe umesto Vas i delovanje takve službe ne sme da bude vezano za ličnost. Prosto, ne radi se ovde o Vašim parama, pa da kažete "imao sam". Vašom dobrom (odličnom) upravom ostvarene su uštede, ali to valjda očekujemo od svakog državnog službenika (mada retko od kojih i dobijemo).

Naravno da isto mislim, apsulotno sam saglasan.Ništa što je opšte,javno,državno ne sme se personalizovati.
Odredjene "probleme" sa personalizacijom makar i samo u izražavanju, u konkretnom slučaju stvara to što je zakonom Poverenik eksplicitno definisan kao inokosni organ. Dakle jedan čovek, koga izabere Narodna skupština,je državni organ.Nije predvidjeno da postoji povereništvo,analogno npr. poziciji republičkog tužioca i tužilaštva na čijem je čelu.(Služba poverenika iako je ja ćesto pominjem ne postoji kao organ,već samo,kako zakon kaže "Povereniku pomaže u radu".Nekad, da bih izbegao asocijacje na neželjenu personalizaciju, govorim o nečem što sam uradio u trećem licu - "Poverenik je...,"ali i to takodje,iz drugih razloga, nekom može da smeta.
Hansel Hansel 12:34 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

Naravno, razumemo se, a, zaista, repertoar stvari koje bilo kome mogle da (za)smetaju je širok! Prosto, razgovaramo, zato nisam ni pokušao da svoje mišljenje prdstavim kao jedino ispravno - prosto mi se čini da bi ta "depersonalizacija" bila dobra stvar - ta razlika se baš dobro vidi u pravopisu - kao što je na čelu Ministarstva zdravlja (mog omiljenog ... ma, sva su mi omiljena ) ministar, tako mi je logično da je na čelu Povereništva za... - poverenik za... No, naravno, ovo je nebitno kada službe i službenici dobro rade!

Pozdrav!
stijak92 stijak92 18:40 27.11.2010

Re: Lažna skromnost

Hvala vam na odgovoru!

Post sam djelomično impulsno napisao... Naime - prirodnjak sam i brojevi mi dobro leže pa kad sam pročitao podatak o 27/69 zaposlenih u trenutku mi se učinilo strašno puno znajući da broj slučajeva i nije toliko velih - ali sam zadovoljan što ste mi pružili zadovoljavajuće objašnjenje...

Inače - učestvovao sam i u skupljanju potpisa za predlog koalicije za izmjene zakona o dostupnosti informacija koje ste vi podržavali (za razliku od državnog predloga), bio na nekoliko konferencija sa vama gdje sam čuo vaše argumente za donošenje pomenutih izmjena i zaista imam dobro mišljenje o vama - tako da moje pohvale zaista nisu bile pokriće za daljnje kritike...

I na kraju i moje izvinjenje vama - što sam vam ipak ukrao temu da razjasnim moje sumnje... Za ovih 50 miliona je stvarno strašno... Mislim - tolika nesposobnost da i kada negdje ima višak budžetskih sredstava prilikom revizije ne uspeju da ta sredstva upute na pravo mjesto... A prvenstveno - mislim da je to nesposobnost i nemarnost - više nego zla namjera ili tako nešto.... Nažalost - po meni - to mi nekako dodje i gore - jer bi se zla namjera određenim hirurškim potezima u vrhu vlasti i mogla iskorjeniti ali nesposobnost i nemarnost već mnogo teže...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana