Budućnost| Politika

Rusija i NATO/ Srbija i NATO, poruke i pouke

Milan Karagaća RSS / 22.11.2010. u 16:17

U Lisabonu su Rusija i NATO sa zadovoljstvom konstatovali da je hladni rat prošlost, da nisu više protivnici i da će Rusija učestvovati u raketnom štitu i tešnje sarađivati sa NATO i po ostalim bezbednosnim pitanjima na ravnopravnim osnovama i transparetno. 

1289630131127.jpg 

Rusija dakle prihvata NATO kao partnera i nudi ne samo uvezivanje nacionalnih raketnih sistema već izgradnju jedinstvenog sistema od Atlantika do Urala. Da ne bude zabune, Rusija nije ni za jotu odstupila od svojih strateških interesa ali je procenila da je strateško partnerstvo sa NATO korisnije od konfrontacije.Rusija će tesno sarađivati i omogućiti šeleznički tranzit opreme i vojnika NATO preko ruske teritorije u Avganistan.

Sa Samita je poručeno da  NATO “pozdravlja izražena opredeljenost Vlade Srbije za evroatlantske integracije i jačanje saradnje između NATO i Srbije, uz ponavljanje otvorenosti za buduće težnje Srbije, uključujući korišćenje prilika koje pruža NATO partnerstvo za politički dogovor i praktičnu saradnju»

Usvojen je Novi strateški koncept NATO pod nazivom "Aktivna uključenost, moderna odbrana". koji ima za cilj svet bez nuklearnog oružja i zajedničko suprostavljanje izazovima i pretnjama od malo verovatnih klasičnih agresija , preko terorizma, kriminala, trgovine ljudima, droge, do sajber kriminala.Za razliku od Bušovog vremena kada je NATO bio sredstvo za sprovođenje američkih vojnih ciljeva, Obama je i sam afirmisao partnerski odnos. Takođe, insistira se na  uspostavi i novih odnosa sa Evropskom unijom,Ujedinjenim nacijama i sa mnogim partnerima širom sveta.NATO se dakle transformiše  u bezbednosno-političku organizaciju koja obuhvata i Rusiju kao strateškog partnera.

Dakle, ima li pouke glede odnosa Srbije i NATO?

Već desetak godina NATO je pevao Rusiji onu pesmu “Ajde Kato ajde zlato, ajde s nama celer brati” i konačno je predsednik Medvedev na Lisabonskom samitu učinio istorijski korak koji je dostojan velikih državnika i velikih sila. I dok je Rusija dobro razumela poziv i pesmu “Ajde Kato”, u Srbiji su bivali sve glasniji oni koji su , pozivajući se upravu na Rusiju , uporno ubeđivali narod da to nije pesma o Kati već o Fati u smislu one “Prevari se Fata...uđe Fata da nagrabi zlata , za njom Mujo zamandali vrata”. Možda će ipak Rusi da im objasne o kojoj pesmi se radi.

Naravno, NATO nije nužno sudbina ali jeste realnost Srbije, okruženje koje bitno utiče na  njen ukupan bezbednosno-politički i međunarodni položaj, bez obzira na odsustvo Srbije kada se o tome razgovara. Sa tog stanovišta mnogo je veći interes Srbije za NATO zbog sopstvene bezbednosti, a  interes NATO za odnose sa Srbijom proizilazi iz činjenice da je ona  realni i nezaobilazi  činilac na Balkanu, utoliko bolje ako je deo rešenja a ne deo problema. Rasprava o ovako kompleksnom pitanju ne može se svoditi na nivo  da-ne pitalica - hoćemo ili nećemo, želimo ili ne želimo, niti psiho-testa - volimo-ne volimo NATO, sviđa nam se ili ne, već da li jeste i da li može biti okvir za najbolji bezbednosni koncept Srbije. Ključno pitanje je da li bi naša bezbednost bila veća i čvršće garantovana, po koju ekonomsku i , eventualno, političku cenu, i ostale  pozitivne aspekte i moguće negativne posledice partnerstva sa NATO, uključujući i ulazak u savez.

Polazna osnova za državno odgovorno razmatranje interesa Srbije mora biti činjenica da kao balkanska, centralnoervropska, podunavska i evropska država najveći broj svojih strateških  ciljeva i vitalnih nacionalnih interesa,uključujući i njene legitimne interese na Kosovu, realizuje u realnom okruženju čiji politički, ekonomski i bezbednosni okvir determinišu upravo EU i NATO. Srbija je izložena svim globalnim, regionalnim ali  i specifičnim rizicima i pretnjama, a njeni kapaciteti i sredstva za prevenciju i očuvanje bezbednosti su  daleko  ograničenija od sredstava i garancija  koja bi imala u savezu.

Odbacivanje NATO-a pozivanjem na «patriotizam» nije niša drugo već maskiranje otpora prema evropskom putu i modernizaciji Srbije. S druge strane, nekritičko zalaganje nekih NVO za ulazak Srbije u NATO, koje pri tome bezrezervno opravdavaju bombardovanje SRJ, predstavlja zapravo najbolju anti-NATO kampanju.

Uporedo sa otvaranjem dijaloga sa Kosovom i deblokiranjem procesa pridruživanja EU , čini se da se stvaraju uslovi da se konačno, bez ostrašćenosti, započne ozbiljna i argumentovana rasparava o odnosima Srbije i NATO.( Da smo u NATO verovatno bi i format pregovora oko Kosova bio drugačiji). Zato, imajući u vidu odnos javnog mnenja prema NATO upravo zbog Kosova, čini se da ne bi bilo pametno forsirati članstvo dok se postizanjem dogovora ili barem  pozitivnim trendom u pregovorima ne relaksiraju otpori. U slučaju neuspeha razgovora i prekidanja dijaloga treba se ponašati u skladu sa realnošću i ne srljati u sukobe sa NATO-om.

Srbija i zato mora vrlo pažljivo i odgovorno da formuliše viziju svoje  bezbednosti za 21.vek i  dođe do  dugoročnog i održivog projekta državne i nacionalne bezbednosti  kao strateškog koncepta koji će biti pouzdan, dugoročan, siguran, efikasan,  interoperabilan, ali i racionalan i ekonomski podnošljiv.Tu leži i odgovor na dilemu NATO ili vojna neutralnost.

Ciljevi  kojima se stalno mora težiti je bezbednija Srbija u jednom boljem regionu, bezbedniji region u jednoj boljoj Evropi i bezbednija Evropi u jednom boljem svetu, upravo kako je to i formulisala Evropska bezbednosna strategija.

Ulaskom Srbije u savez njena bezbednost se povećava samim time što isključuje neprijateljstvo sa NATO-om, što bi ušla u sistem kolektivne odbrane i  postala deo jedne moćne političko-bezbednosne organizacije i sistema kao ravnopravni partner sa njima i svojim susedima.

Ne dokazuje se patriotizam samo ponavljanjem da nas je NATO bombardovao, to znamo i mi i oni, već iznalaženjem okvira i koncepta koji će Srbiji i njenim građanima omogućiti najbezbedniji i najsigurniji život, pa makar to bio i  savez sa NATO.

U svakom slučaju spoljno politički i bezbednosni interes Republika Srbija je da po pitanjima nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti bude u partnerskim odnosima sa NATO.



Komentari (127)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorran2 gorran2 16:22 22.11.2010

Globalna šala

Rusija dakle prihvata NATO kao partnera i nudi ne samo uvezivanje nacionalnih raketnih sistema već izgradnju jedinstvenog sistema od Atlantika do Urala.

Je li ovo neki crni humor? Dalje će se razvijati raketni potencijali? I to zajednički?
Da nije možda protiv eventualnog napada Marsovaca?
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:29 22.11.2010

Re: Globalna šala

gorran2
Rusija dakle prihvata NATO kao partnera i nudi ne samo uvezivanje nacionalnih raketnih sistema već izgradnju jedinstvenog sistema od Atlantika do Urala.

Je li ovo neki crni humor? Dalje će se razvijati raketni potencijali? I to zajednički?
Da nije možda protiv eventualnog napada Marsovaca?

A što bi bila šala, zar ne postoji niko izvan prostora Atlantika i Urala.
Uopstalom, tako reče presednik Rusije Medvedev. čak šta više, dapače, on se zalaže za zajednički globalni sistem bezbednosti na principima neke vrste OEBS-izacije.
Ne mislim da je strateško partnerstvo NATO i Rusije nerealno, ali istovremeno ne sporim da neki tipovi kao ovi sada u Kongresu što odugovlače sa ratifikacijom novog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja koji su Obama i Medvedev potpisali u Pragu, ne budu protiv toga a onda lako nađu partnere na drugoj strani.
gorran2 gorran2 16:34 22.11.2010

Re: Globalna šala

Aha, bezbednost od Kine, Indije i Pakistana.
Meni liči na vrlo diskretan, ali vrlo agresivan dalekosežni gest prema Kini.
Ili će i njima biti ponuđen isti aranžman?
mariopan mariopan 16:52 22.11.2010

Re: Globalna šala

A od koga oni nameravaju zajedno da se brane?
gospodin_ne gospodin_ne 17:02 22.11.2010

Re: Globalna šala

A od koga oni nameravaju zajedno da se brane?

Od neprijatelja...
tripraseta92 tripraseta92 18:12 22.11.2010

Re: Globalna šala

gorran2

Je li ovo neki crni humor? Dalje će se razvijati raketni potencijali? I to zajednički?
Da nije možda protiv eventualnog napada Marsovaca?

ili Severne Koreje ?
gorran2 gorran2 18:29 22.11.2010

Re: Globalna šala

tripraseta92
gorran2

Je li ovo neki crni humor? Dalje će se razvijati raketni potencijali? I to zajednički?
Da nije možda protiv eventualnog napada Marsovaca?

ili Severne Koreje ?

Dobra ideja koja mi nije pala na pamet. Možda se radi o pripremi za izolaciju Severne Koreje?
wukadin wukadin 10:16 23.11.2010

Re: Globalna šala

gorran2
Aha, bezbednost od Kine, Indije i Pakistana.Meni liči na vrlo diskretan, ali vrlo agresivan dalekosežni gest prema Kini.Ili će i njima biti ponuđen isti aranžman?


Ja mislim da Rusija ima za cilj bezbednost na oba kraja i pozornost prema muslimanskom jugu, koji je neka vrsta "mekog trbuha". U skromnijoj varijanti to znači da joj ne smetaju Kinezi ili Ameri, pa nek se glože međusobno, ako im je do toga. U optimističkoj varijanti Rusija je centar Evroazije, što inače jeste geografski a za sada ima diplomatskih mogućnosti da to i bude (no diplomatije je tek 10% što reče neko razmatrajući neuspeh Jeremića).
nsarski nsarski 17:00 22.11.2010

Idila

Sve je ovo lepo, mislim to sto pise na tarabi.
Medjutim, USA ce verovatno da obustave START program koji novi kongres nece ratifikovati. (I nuklearcima treba lova, a kriza je, pobogu). Svaka inicijativa Obame bice razbucana, sve do novih izbora. To ce, koliko pratim, da iskomplikuje odnose RU-SAD, sta ce sa Iranom biti ne zna se, itd. NATO se cankolizacki slozio da drzi trupe u Avganistanu do 2014., kao to je njihova strategija. (Strategija da General Dynamics i ostali trgovci oruzjem, te razne Blackwater placene ubice zarade neopisive milione - da, Evropa gine za tim!). Kad su Obamu pre neki dan napusili najstrasnije na samitu 20, njemu je, makar kao smokvin list, sada potrebno malo medjunarodne ljubavi. Za domacu upotrebu, cisto da ga ne popisaju kad sleti u Vasington. I dobio je, eto.
Mr. Karagaca, pametan ste covek, ali ne mogu da verujem da ovako legnete na rudu zvanicnih saopstenja koja su potvrdjena slikanjem i smeskom ispred kamere. Za vasu informaciju, i u ustavu Severne Koreje pise da su demokratska zemlja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:12 22.11.2010

Re: Idila

nisam ja naivno legao na rudu, znam i da je jedno proklamovano a drugo stvarnost. Tako sada izgleda a kako će biti videćemo.Ova dvojica su pokazala dobru volju, Francuska i Nemačka insistiraju na svetu bez nuklearnog oružja ali kada se toga svi budu odrekli.Znam ja , i to idilu kvari i Obami i Medvedevu, da imaju oponente kod sebe.U svakom slučaju Rusija je prihavtanjem, barem i uz ograde osvojila još jedan poen, a to što se ne ratifikuje sporazum u SAD to je nabio na nos Obami.Globalno gledano ko zna ali može čak i ličiti na veće približavanje Rusije i Evrope a SAD se sama stavlja u poziciju u kojoj je.
U svemu tome, moja poenta je gde smo mi, šta nam valja činiti i čemu se imamo nadati. Zapravo kako da se najbolje osiguramo, jer u igri velikih skoro da ne igramo nikakvu ulogu niti ih mi interesujemo, pa onda treba mi same da se više za sebe zainteresujemo i svoje interese na najbolji način obezbeđujemo.
mariopan mariopan 17:19 22.11.2010

Re: Idila

Mr. Karagaca, pametan ste covek, ali ne mogu da verujem da ovako legnete na rudu zvanicnih saopstenja koja su potvrdjena slikanjem i smeskom ispred kamere. Za vasu informaciju, i u ustavu Severne Koreje pise da su demokratska zemlja.

Slažem se, i ja se čudim.
nsarski nsarski 17:20 22.11.2010

Re: Idila

Francuska i Nemačka insistiraju na svetu bez nuklearnog oružja ali kada se toga svi budu odrekli.

Evo, samo ova recenica. To je kao kad Mis sveta kaze da se zalaze za mir u svetu i ljubav medju ljudima.
Severna Koreja da se odrekne. Pakistan da se odrekne. Indija da se odrekne (a Obama im je jos obecao stalno mesto u Savetu Bezbednosti), Rusija da se odrekne? USA da se odrekne? Izrael da se odrekne? Fat chance, Mr. Karagaca, ali lepo zvuci kada se kaze.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:27 22.11.2010

Re: Idila

mariopan
Mr. Karagaca, pametan ste covek, ali ne mogu da verujem da ovako legnete na rudu zvanicnih saopstenja koja su potvrdjena slikanjem i smeskom ispred kamere. Za vasu informaciju, i u ustavu Severne Koreje pise da su demokratska zemlja.

Slažem se, i ja se čudim.

a ja bih se čudio da se ti ne slažeš.
buba_truba buba_truba 17:53 22.11.2010

Re: Idila

nsarski
Sve je ovo lepo, mislim to sto pise na tarabi. Medjutim...
... Mr. Karagaca, pametan ste covek, ali ne mogu da verujem da ovako legnete na rudu zvanicnih saopstenja koja su potvrdjena slikanjem i smeskom ispred kamere. Za vasu informaciju, i u ustavu Severne Koreje pise da su demokratska zemlja.

A ja se slažem, ali se uopšte ne čudim.

jaksa scekic jaksa scekic 19:58 22.11.2010

Re: Idila

Pre neko vece je bila velika rasprava na CNN da li ce Kongres ratifikovati i zakljucaj je da na kraju hoce. Ucesnici su bili iz dva instituta za istrazivanje svega i svacega , pa cemo da vidimojavascript:;

a evo i Ruske analize

[/url][url=http://en.rian.ru/analysis/20101122/161441237.html]
Milan Karagaća Milan Karagaća 20:13 22.11.2010

Re: Idila

jaksa scekic
Pre neko vece je bila velika rasprava na CNN da li ce Kongres ratifikovati i zakljucaj je da na kraju hoce. Ucesnici su bili iz dva instituta za istrazivanje svega i svacega , pa cemo da vidimo

i šta kažu hoće li biti oživljavanja hladnog rata,kažu li da će Srbija biti ponovo od strategijske važnosti i za Istok i Zapad, hoće li Ameri da proširuju Bonstil a mi Rusima dati da instaliraju rakete kod Ivanjice, ne protivgradne nego interkontinentalne.
wukadin wukadin 10:19 23.11.2010

Re: Idila

Za vasu informaciju, i u ustavu Severne Koreje pise da su demokratska zemlja.



Svaka čast Nsarski, dobijate preporuku kasnije, ne želim sad da vam dam 13-tu
Don Salieri Don Salieri 17:06 22.11.2010

NATO...

Srbija treba da trazi prijem u NATO.
hazar hazar 19:29 23.11.2010

Re: NATO...

Don Salieri
Srbija treba da trazi prijem u NATO.

Hajde već jednom navedite (važi i za vas g.Karagaća) racionalne razloge za ulazak Srbije u NATO. Podsećam vas da zagovornici ulaska žele da promene trenutno stanje, pa bi bio red da to ozbiljno potkrepite analizama ( ekonomskim i geopolitičkim) i dokazima o tačnosti istih. Ako niste u stanju, onda bar navedite listu vaših razloga da se to učini.

P.S. Prestanite već jednom da kao jedini razlog protiv navodite negativna osećanja građana Srbije, jer to nije istina.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:32 22.11.2010

i oni se složili


Angela Merkel kaže: “Činjenicu da će se sa Rusijom razgovarati o procenama opasnosti, o zajedničkom radu oko postavljanja sistema protivraketne zaštite, smatram suštinski važnim korakom. Tako bi se moglo reći da je Hladni rat zaista okončan.”
nsarski nsarski 17:58 22.11.2010

Re: i oni se složili

Činjenicu da će se sa Rusijom razgovarati o procenama opasnosti, o zajedničkom radu oko postavljanja sistema protivraketne zaštite, smatram suštinski važnim korakom. Tako bi se moglo reći da je Hladni rat zaista okončan.”

Ovo je komentar na reci A. Merkel. Jeste da mi je koleginica po struci, ali ovoliku kolicinu uvrede za inteligenciju prosecnog Zemljanina tesko da mogu da progutam.
Dakle, Hladni Rat je zavrsen?! No shit, Ms Merkel! Taj Rat, i ako je postojao, zavrsen je pre 20+ godina - remember Gorbacov? U medjuvremenu smo prodavali Gadafiju i Huseinu bojne otrove, zar ne? Sada se nasi nemacki momci tuku u Iraku i Avganistanu za bolje sutra. Aw, c'mon!
Kada Nemacka bude osnovala nekoliko anti-nuklearnih timova koje ce da posalje u Moskvu, Vasington, Delhi, Islamabad, Tel Aviv, Peking, itd., da tim moronima usade u glavu kako treba da napuste nuklearno oruzje - onda cu mozda (veeeeliko mozda) poceti da uzimam njene reci za ozbiljno. Mislim, Nemci salju ekspedicije na Aljasku da spasu bele medvede (sto pozdravljam!), sto ne bi poslala takve izaslanike da spasu covecanstvo od nuklearne katastrofe?
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:37 22.11.2010

Re: i oni se složili

Jeste da mi je koleginica po struci, ali ovoliku kolicinu uvrede za inteligenciju prosecnog Zemljanina tesko da mogu da progutam.
Dakle, Hladni Rat je zavrsen?

nemojte biti sigurni da su svi to shvatili.Ima ih puno, i ovde kod nas, koji još uvek veruju u obnavljanje hladnog rata i malo zagrejanog pa da ćemo onda u toj promeni međunarodnih okolnosti ponovo biti u situaciji da ispravimo neke krive i konačno ostvarimo svoje svetle ciljeve.
Takođe, nemojte biti sigurni da društvo koje zuarađuje ogromna sredstva u vojnoindustrijskom kompleksu u SAD i Rusiji ne bi rado dočekalo ponovnu trku u naoružavanju i konvencionalnim orušjem kako bi im poslovi procvetali.
gorran2 gorran2 19:41 22.11.2010

Re: i oni se složili

Takođe, nemojte biti sigurni da društvo koje zuarađuje ogromna sredstva u vojnoindustrijskom kompleksu u SAD i Rusiji ne bi rado dočekalo ponovnu trku u naoružavanju

Da li je trka u naoružanju ikad obustavljena? Vojni budžeti i vojna potrošnja pokazuje vrlo impresivan rast i posle propasti Varšavskog pakta.
gorran2 gorran2 19:41 22.11.2010

*

*
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:48 22.11.2010

Re: *

gorran2
*

a da li može malo da diskutujemo o nama. Znam ja da svi mnogo dobro znaju i šta hoće Rusija i Amerika i Engleska ali je malo teže da se kaže šta sami hoćemo, čime to obrazlažemo i kako hoćemo.
Evo i mi se hvalimo kako će naša vojna industrija da zgrne milijarde iduće godine po Africi.
Pa nije vojska proizvodna organizacija ili preduzeće, valjda to što bude rađeno radiće građevinske firme i druge.
Ono što vojska može da pripiše sebi kao zaradu je samo školovanje i obuka.
Možda i držimo kurseve po arapskom svetu o verskoj službi u vojsci.
seceranac seceranac 10:26 23.11.2010

Re: i oni se složili

gorran2
Takođe, nemojte biti sigurni da društvo koje zuarađuje ogromna sredstva u vojnoindustrijskom kompleksu u SAD i Rusiji ne bi rado dočekalo ponovnu trku u naoružavanju

Da li je trka u naoružanju ikad obustavljena? Vojni budžeti i vojna potrošnja pokazuje vrlo impresivan rast i posle propasti Varšavskog pakta.


trka u naouruzanju ne postoji vec 20 godina, vojni budzeti i potrosnja rastu samo na jednoj strani - to nije trka u naoruzavanju i ne moze biti opravdavano ni sa cim osim planom da se okupira citav svet.
mikimedic mikimedic 12:07 23.11.2010

Re: *

a da li može malo da diskutujemo o nama. Znam ja da svi mnogo dobro znaju i šta hoće Rusija i Amerika i Engleska ali je malo teže da se kaže šta sami hoćemo, čime to obrazlažemo i kako hoćemo.


evo da se karagaca i ja opet slozimo. da konacno mi kazemo sami sta hocemo - na referendumu.

nadam se da sam te dobro razumeo?
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:25 23.11.2010

Re: *

mikimedic
a da li može malo da diskutujemo o nama. Znam ja da svi mnogo dobro znaju i šta hoće Rusija i Amerika i Engleska ali je malo teže da se kaže šta sami hoćemo, čime to obrazlažemo i kako hoćemo.


evo da se karagaca i ja opet slozimo. da konacno mi kazemo sami sta hocemo - na referendumu.

nadam se da sam te dobro razumeo?

Naravno, referendum nije sporan. Ali valjda pre toga treba realno i pragmatićno sagledati sve aspekte pa onda odlučiti da li uopšte ići na referendum tj. da li to pitanje uopšte postavljati. Ako razmatranje bude ozbiljno i odgovorno a ne samo u smislu ljut sam na njih, tek onda se može doći do referenduma.
Ako postavimo pitanje jel da da nas je NATO bombardovao pa naravno da će svi odgovoriti da, da li je to u redu, naravno ne, ali odgovorna država treba da se fokusira na to kako će narodu obezbediti veću sigurnost. Ako se dokaže da je to vojna neutralnost OK, ali takmičenje u tome da ja više nego svi drugi osuđujemo NATO zbog bombardovanja nije ozbiljna rasprava.
Nadam se da se slažeš.
mikimedic mikimedic 16:20 23.11.2010

Re: *

Nadam se da se slažeš.


naravno da ne.

Naravno, referendum nije sporan. Ali valjda pre toga treba realno i pragmatićno sagledati sve aspekte pa onda odlučiti da li uopšte ići na referendum tj. da li to pitanje uopšte postavljati.


referendum nije sporan, ali neko o kome se ovde govori u pasivu treba realno i pragmaticno da sagleda sve aspekte, pa da odluci da li da se ide na referendum. pa valjda kad to sagleda, onda se reci: 'narode, referendum nije sporan, ali za njim nema potrebe'.

demokratija, nema sta.

Ako postavimo pitanje jel da da nas je NATO bombardovao pa naravno da će svi odgovoriti da,


pitanje je vrlo prosto: 'da li ste za ulazak u nato?'

ni tacka vise.
dali76 dali76 21:08 22.11.2010

nato da ili ne ovog trenutka

Pitanje ulaska Srbije u sjeverno atlanski savez je racionalno a nikako demagosko pitanje.
Koliko to gospodo kosta; sta Srbija gubi ulaskom u savez a sta recimo dobija neulaskom u isti.
Don Salieri Don Salieri 21:34 22.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Srbija treba da zatrazi prijem u NATO.

Institucionalni modeli bezbednosti su se menjali na pozornici istorije. Istorijski, bezbednost je bila nerazdvojno povezana sa drzavom i njenom odbranom. Tokom XX veka bezbednosna dilema se naglo pomera ka sirem podrucju drustvenog zivota, zahvatajući socijalnu, ekonomsku i ekolosku sferu.

Razvojem novih oruzja, koja imaju destruktivni karakter, i kapacitet za masovna unistenja, po prvi put na dnevnom redu nije vise bezbednost drzave, već sudbinu regiona, cele planete i ljudskog roda.
Kolektivna bezbednost, odnosno Srbija u okviru NATO predstavlja visi stepen organizovanja, u odnosu na kvazineutralnost (neutralna Srbija = Svajcarska ), na retrogradne sisteme kvazialijansi sa raznim Rusijama, Belorusijama...


Madjarska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Grcka, Turska, Italija, Grcka...

Nemacka, Francuska, UK, SAD, Spanija...
Kazezoze Kazezoze 22:05 22.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija...

ove su zemlje deponije za odlaganje nuklearnog otpada.
srbija će im se pridružiti ulaskom u nato.
dali76 dali76 23:12 22.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Mislis Kaz da je nato clanska karta obavezna za dobijanje deponije za nuc otpad?
Meni se ne cini ozbiljan argument protiv, mada ni ovi sto su zanato clanstvo ne pokazuju vise ozbiljnosti od deponija argumenta.
Sve sto je bitno, po mom sudu, koliko to Srbiju bi kostalo (dolari) i sta bi izgubila (strateski) ako ne udje?
freehand freehand 23:14 22.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Kazezoze
Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija...

ove su zemlje deponije za odlaganje nuklearnog otpada.
srbija će im se pridružiti ulaskom u nato.

Deponovali su i kod nas ponešto, od tih osiromašenih materijala.
I to u preletu.
Što se naše perspektive tiče, tu nema mnogo dilema. Spasa nam nema, propasti nećemo. Pa nam neće biti prvi put da se izljubimo sa agresorima.
A Toma Nikolić će da nam objašnjava svoju ideju o ribadevojci - ruskoj guberniji članici NATO.
Hebi ga, navikao sam se na Ivicu, valjda ću i na Ridžveja.

nsarski
Sve je ovo lepo, mislim to sto pise na tarabi.

A ti bre, bež' iz našeg sokaka kad numeš dizmišljaš!
Don Salieri Don Salieri 06:30 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Kazezoze
Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija...

ove su zemlje deponije za odlaganje nuklearnog otpada.

Ako je tako, onda ih treba upozoriti.

Gde su tacne lokacije tog otpada?
seceranac seceranac 07:58 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

dali76
Pitanje ulaska Srbije u sjeverno atlanski savez je racionalno a nikako demagosko pitanje.
Koliko to gospodo kosta; sta Srbija gubi ulaskom u savez a sta recimo dobija neulaskom u isti.


nije samo pitanje interesa iako sam siguran da uz postenu racunicu nikako ne bi trebali uci u NATO

ulazak u nato je pitanje demokraticnosti: ako vecina gradjana smtra (a smatra) da srbija ne bi trebala da bude clan nato-a (ma sta bili razlozi za takvo misljenje vecinemakar i emocije) onda tu nema sta da se raspravlja.

Vecina ima jasan stav koji se gotovo neznatno promenio u poslednjih 10 godina i nece u sledecih bar deset - znaci rasprava zavrsena.
Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:13 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Kazezoze
Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija...

ove su zemlje deponije za odlaganje nuklearnog otpada.
srbija će im se pridružiti ulaskom u nato.


A Srbija nije? Šta bi sa onim radioaktivnim djubrivom što smo uvezli prošle godine? GordanaC je ovde na blogu obećavala kongresno saslušanje, u aprilu, od tog obećanja prošlo godn'u dana.

Znam bar jedan dobar razlog da Srbija udje u NATO - zato što to ide na qrac svim pošteno zadriglim srpskim nacionalistima i sličnim prodavcima magle, koji posle Slobinih ratova u kojma su učestvovali, direktno, ili preko TV-a, ne treba da se pitaju ama baš nizašta, nego samo da plaćaju porez.
Don Salieri Don Salieri 09:36 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

seceranac

Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.

NATO nije zlocinacka organizacija. NATO je medjunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija koju su posle 2 svetskog rata osnovale sile pobednice. Danas, clanice tog saveza su najznacajnije drzave poput Nemacke, Francuske, UK,Italije, SAD onda regiona u kome se nalazi Srbija, Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Grcka, Turska. I Srbija treba da zatrazi prijem u NATO.

Intervencija NATO 1994/5 u Bosni je sprecila optuzene ratne zlocince R. Karadzica i R. Mladica da do kraja ostvare njihov pakleni plan stvaranja etnicki ciste Bosne u kojoj za Bosnjake ne bi bilo mesta. R. Karadzic i R. Mladic su odgovorni za smrt vise od 100 000 ljudi, a intervencija NATO je sprecila da taj broj bude jos veci. NATO je parcijalno odgovoran za smrt vise od 100 000 ljudi jer nije intervenisao mnogo ranije. Trebao je da intervenise jos 1992, na pocetku rata u Bosni.

Intervencijom NATO 1999 sprecen je pakleni Milosevicev plan da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva. U toku intervencije bilo je i civilnih zrtava, a za njihovu pogibiju odgovorni su S. Milosevic, V. Seselj i svi oni zaosinuti glasaci koji su glasali za ta dva zlikovca. NATO zali zbog civilnih zrtava, ali ne zali zbog intervencije, jer da nije reagovao na vreme broj zrtava bi kao u slucaju Bosne bio mnogo veci. Nakon zlocinackog pokusaja da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva Srbiji je trajno oduzeto Kosovo, koje je sada nezavisna drzava. Tu drzavu su priznale izmedju ostalih Nemacka, Francuska, Italija, UK, SAD...
I Srbija treba da je prizna.


freehand freehand 10:03 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri
seceranac

Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.

NATO nije zlocinacka organizacija. NATO je medjunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija koju su posle 2 svetskog rata osnovale sile pobednice. Danas, clanice tog saveza su najznacajnije drzave poput Nemacke, Francuske, UK,Italije, SAD onda regiona u kome se nalazi Srbija, Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Grcka, Turska. I Srbija treba da zatrazi prijem u NATO.

Intervencija NATO 1994/5 u Bosni je sprecila optuzene ratne zlocince R. Karadzica i R. Mladica da do kraja ostvare njihov pakleni plan stvaranja etnicki ciste Bosne u kojoj za Bosnjake ne bi bilo mesta. R. Karadzic i R. Mladic su odgovorni za smrt vise od 100 000 ljudi, a intervencija NATO je sprecila da taj broj bude jos veci. NATO je parcijalno odgovoran za smrt vise od 100 000 ljudi jer nije intervenisao mnogo ranije. Trebao je da intervenise jos 1992, na pocetku rata u Bosni.

Intervencijom NATO 1999 sprecen je pakleni Milosevicev plan da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva. U toku intervencije bilo je i civilnih zrtava, a za njihovu pogibiju odgovorni su S. Milosevic, V. Seselj i svi oni zaosinuti glasaci koji su glasali za ta dva zlikovca. NATO zali zbog civilnih zrtava, ali ne zali zbog intervencije, jer da nije reagovao na vreme broj zrtava bi kao u slucaju Bosne bio mnogo veci. Nakon zlocinackog pokusaja da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva Srbiji je trajno oduzeto Kosovo, koje je sada nezavisna drzava. Tu drzavu su priznale izmedju ostalih Nemacka, Francuska, Italija, UK, SAD...
I Srbija treba da je prizna.



Džejmi, dečko, mogao si nick i kreativnije da izabereš. Mogao si da budeš, na primer, Dobrivoje.
freehand freehand 10:06 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri
Kazezoze
Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Albanija...

ove su zemlje deponije za odlaganje nuklearnog otpada.

Ako je tako, onda ih treba upozoriti.

Gde su tacne lokacije tog otpada?

Ma to ti je jednostavno: pratiš šemu onih tajnih letova i CIA-inih zatvora i mučilišta. Sve ti je to tu negde.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:06 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.

Ja Vas nisam molio da čitate to što sam napisao, a ako mislite da je jedini artgument to što ćete upotrebiti kvalifikativ zločinački i drugi onda nemojte ni da komentarišete. Kao Vi ćete meni i nama sada da kažete da nas je NATO bombardovao kao mi to ne znamo.
seceranac seceranac 10:10 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri
seceranac

Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.

NATO nije zlocinacka organizacija. NATO je medjunarodna odbrambeno-bezbednosna organizacija koju su posle 2 svetskog rata osnovale sile pobednice. Danas, clanice tog saveza su najznacajnije drzave poput Nemacke, Francuske, UK,Italije, SAD onda regiona u kome se nalazi Srbija, Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Albanija, Grcka, Turska. I Srbija treba da zatrazi prijem u NATO.

Intervencija NATO 1994/5 u Bosni je sprecila optuzene ratne zlocince R. Karadzica i R. Mladica da do kraja ostvare njihov pakleni plan stvaranja etnicki ciste Bosne u kojoj za Bosnjake ne bi bilo mesta. R. Karadzic i R. Mladic su odgovorni za smrt vise od 100 000 ljudi, a intervencija NATO je sprecila da taj broj bude jos veci. NATO je parcijalno odgovoran za smrt vise od 100 000 ljudi jer nije intervenisao mnogo ranije. Trebao je da intervenise jos 1992, na pocetku rata u Bosni.

Intervencijom NATO 1999 sprecen je pakleni Milosevicev plan da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva. U toku intervencije bilo je i civilnih zrtava, a za njihovu pogibiju odgovorni su S. Milosevic, V. Seselj i svi oni zaosinuti glasaci koji su glasali za ta dva zlikovca. NATO zali zbog civilnih zrtava, ali ne zali zbog intervencije, jer da nije reagovao na vreme broj zrtava bi kao u slucaju Bosne bio mnogo veci. Nakon zlocinackog pokusaja da sa Kosova pobije i protera vise od 90% stanovnistva Srbiji je trajno oduzeto Kosovo, koje je sada nezavisna drzava. Tu drzavu su priznale izmedju ostalih Nemacka, Francuska, Italija, UK, SAD...
I Srbija treba da je prizna.


Ovako se dobro nije savladavalo gradivo ni u Politickoj skoli SKJ "Josip Broz Tito" u Kumrovcu. Ova danasnja "demokratska" mladez sije SKOJ-evce u svakom pogledu a ponajvise u poltronstvu.

Cak i ako pretpostavimo da si u pravu i da ubijanje nevinih civila na prostoru SFRJ nije zlocin vec "kolateralna steta" sta imas da kazes za intervenciju u Avganistanu
seceranac seceranac 10:13 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Milan Karagaća
Zbog toga molim Karagacu da nas vise ne smara sa hvalospevima o zlocinackoj organizaciji NATO-u i njenoj diviziji EU.

Ja Vas nisam molio da čitate to što sam napisao, a ako mislite da je jedini artgument to što ćete upotrebiti kvalifikativ zločinački i drugi onda nemojte ni da komentarišete. Kao Vi ćete meni i nama sada da kažete da nas je NATO bombardovao kao mi to ne znamo.


ja sam te podsecao da ogromna vecina naroda ove zemlje misli da je NATO zlocinacka organizacija i ne zeli da njihova drzava postane clanica te organizacije.

To da su zlocinci cak i da je jedini ragument za neulazak sam po sebi je vise nego dovoljan argument da se ne ulazi u tu zlocinacku oprganizaciju koja i trenutno po svetu ubija nevine ljude.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:35 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

ja sam te podsecao da ogromna vecina naroda ove zemlje misli da je NATO zlocinacka organizacija i ne zeli da njihova drzava postane clanica te organizacije.

u istom mentalnom sklopu su i oni koji su 90-ih pa i sada sve Srbe smatrali ylo;incima i genocidnim.
Da li , kad probate da malo i mislite, stvarno mislite da su Gr;ka, Rumunija, Bugarska,Norveška,Italija, Španija.... dakle oko 900 miliona zločinci.
Ja nisam a priori za ulazak ni u EU ni NATO, samo sam za to da se odgovorno a ne tako odokativno odabere šta je za Srbiju najbolje.Ako je to savez sa Venecuelom i Kubom i Južnom Afrikom OK ali dajte racionalan argument.Kada bi sve evropske zemlje bile na fonu antisrpske propagande onda sa nama niko ne bi ni kontaktirao.
seceranac seceranac 10:44 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Milan Karagaća
ja sam te podsecao da ogromna vecina naroda ove zemlje misli da je NATO zlocinacka organizacija i ne zeli da njihova drzava postane clanica te organizacije.

u istom mentalnom sklopu su i oni koji su 90-ih pa i sada sve Srbe smatrali ylo;incima i genocidnim.
Da li , kad probate da malo i mislite, stvarno mislite da su Gr;ka, Rumunija, Bugarska,Norveška,Italija, Španija.... dakle oko 900 miliona zločinci.
Ja nisam a priori za ulazak ni u EU ni NATO, samo sam za to da se odgovorno a ne tako odokativno odabere šta je za Srbiju najbolje.Ako je to savez sa Venecuelom i Kubom i Južnom Afrikom OK ali dajte racionalan argument.Kada bi sve evropske zemlje bile na fonu antisrpske propagande onda sa nama niko ne bi ni kontaktirao.


gde sam ja rekao da su stanovnici tih zemalja zlocinci - boze sacuvaj

ja sam rekao da je to zlocinacka organizacija, clanovi te organizacije nisu stanovnici zemalja clanica vec zlocinacke vlade nekih ili svih zemalja clanica koje cesto nisu dobile podrsku cak ni sopstvenih parlamenata za zlocinacke pohode a ne naroda a to je ogromna razlika. Skoro da ne postoji vlada u natou koja ima podrsku vise od 50% biraca u sopstvenoj zemlji - razmisli o tome!

nemoj da podvaljujes.

i ko je rekao da moramo sa bilo kim u savez? ako je istina to sto kazes da je hladni rat zavrsen zasto bi nam uopste trebao bilo koji vojni savez, cemu opste sluzi nato?
Don Salieri Don Salieri 11:41 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

seceranac
cemu opste sluzi nato?

Sluzi da zlocince/ludake poput S. Milosevica, V. Seselja, R. Karadzica, R. Mladica, N. Pavkovica, V.Lazarevica... strpa u mardelj/ludnicu...
Don Salieri Don Salieri 11:50 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

seceranac

...ubijanje nevinih civila na prostoru SFRJ...

Za sve civilne zrtve u ratovima koji su se vodili u Hrvatskoj, Bosni... odgovorni su "balkanski kasapin" S. Milosevic, V. Seselj, R. Mladic, R. Kardazic, N. Pavkovic, Z. Raznjatovic... i njihovi zaosinuti glasaci, koji su poput njihove sabrace nacionalsocijalista u Nemackoj 30ih, pokusali da "ociste" Bosnu od Bosnjaka, Kosovo od Albanaca...

I NATO je parcijalno odgovoran, jer nije intervenisao mnogo ranije...
wukadin wukadin 11:53 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri

seceranaccemu opste sluzi nato?Sluzi da zlocince/ludake poput S. Milosevica, V. Seselja, R. Karadzica, R. Mladica, N. Pavkovica, V.Lazarevica... strpa u mardelj/ludnicu...


Urosse 78, ti li si?
seceranac seceranac 11:53 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri
seceranac
cemu opste sluzi nato?

Sluzi da zlocince/ludake poput S. Milosevica, V. Seselja, R. Karadzica, R. Mladica, N. Pavkovica, V.Lazarevica... strpa u mardelj/ludnicu...


pa neki od pobrojanih nisu nikada uhvaceni, nekima je svojim intervencijama sam nato produzio mandat, nekima je jedini dokazan zlocin uvreda suda a ostale je pohapsila narodna milicija a ne nato

ako tome sluzi nato onda ga podhitno treba ukinuti
mikimedic mikimedic 12:03 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Znam bar jedan dobar razlog da Srbija udje u NATO - zato što to ide na qrac svim pošteno zadriglim srpskom nacionalistima i sličnim prodavcima magle, koji posle Slobinih ratova u kojma su učestvovali, direktno, ili preko TV-a, ne treba da se pitaju ama baš nizašta, nego samo da plaćaju porez.


mozes izvaditi srbina iz srbije (i odvesti ga u kolorado), ali tesko da ces izvaditi srbiju iz srbina... srbin bi vazda nesto u inat nekome...
mikimedic mikimedic 12:05 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Ako je to savez sa Venecuelom i Kubom i Južnom Afrikom OK ali dajte racionalan argument.Kada bi sve evropske zemlje bile na fonu antisrpske propagande onda sa nama niko ne bi ni kontaktirao.


koji je racionalni argument za nato? ovaj pajicev?
freehand freehand 12:07 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salieri
seceranac

...ubijanje nevinih civila na prostoru SFRJ...

Za sve civilne zrtve u ratovima koji su se vodili u Hrvatskoj, Bosni... odgovorni su "balkanski kasapin" S. Milosevic, V. Seselj, R. Mladic, R. Kardazic, N. Pavkovic, Z. Raznjatovic... i njihovi zaosinuti glasaci, koji su poput njihove sabrace nacionalsocijalista u Nemackoj 30ih, pokusali da "ociste" Bosnu od Bosnjaka, Kosovo od Albanaca...

I NATO je parcijalno odgovoran, jer nije intervenisao mnogo ranije...

Šta reći?
Blago tebi.
Don Salieri Don Salieri 12:28 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

freehand

Šta reći...


Don Salieri Don Salieri 12:37 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

mikimedic
srbin bi vazda nesto u inat nekome...

Tera inat, pa uleti golim dupetom u koprive.
mikimedic mikimedic 12:39 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Tera inat, pa uleti golim dupetom u koprive.


jel se ti sa pajicem dopisujes? mozete i na pp.
Don Salieri Don Salieri 12:55 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

mikimedic
Tera inat, pa uleti golim dupetom u koprive.

jel se ti sa pajicem dopisujes? mozete i na pp.

Ne dopisujem se sa pajicem.
mikimedic mikimedic 13:16 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Ne dopisujem se sa pajicem.


onda bih se, da sam na tvom mestu, zabrinuo.
wukadin wukadin 13:58 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Don Salijeri, ili da te zovem Nejaki Uki...
Samo nastavi da branis NATO, a mozes istom retorikom i da pocnes sa odbranom misije Haskog tribunala.
Mi "nacosi" se unapred radujemo
Don Salieri Don Salieri 14:29 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

mikimedic

onda bih se, da sam na tvom mestu, zabrinuo.


Da sam ja na tvom mestu, za pocetak, ne bih pisao besmislice...
Don Salieri Don Salieri 14:38 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

wukadin

Mi "nacosi" se unapred radujemo

Zbog cega se radujete? Zato sto ste od NATO-a popili batine.

Ma da niste vi od onih... mazohista...
wukadin wukadin 14:58 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Samo nastavite, Don Salijeri.
Verovatno ste se radovali NATO bombama.
Kao i ovaj advokat
DANI: Da li je NATO intervencija, koja je uslijedila sedam godina nakon Vašeg pisma, to što ste tražili?
POPOVIĆ: Da.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:49 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

wukadin

Mi "nacosi" se unapred radujemo


Čega se pametan stidi, wudala se ponosi.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:01 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

mikimedic
Znam bar jedan dobar razlog da Srbija udje u NATO - zato što to ide na qrac svim pošteno zadriglim srpskom nacionalistima i sličnim prodavcima magle, koji posle Slobinih ratova u kojma su učestvovali, direktno, ili preko TV-a, ne treba da se pitaju ama baš nizašta, nego samo da plaćaju porez.


mozes izvaditi srbina iz srbije (i odvesti ga u kolorado), ali tesko da ces izvaditi srbiju iz srbina... srbin bi vazda nesto u inat nekome...


Upravo tako, zato ja mislim da vlast i ne treba nikog ovde ništa da pita, samo da objavi ujutro da smo ušli u NATO i zdravo. Pa ti posle, miki, gundjaj koliko hoćeš, prizivaj Putina i Medvedeva, baš me briga.
mikimedic mikimedic 17:27 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Upravo tako, zato ja mislim da vlast i ne treba nikog ovde ništa da pita


slazemo se, samo je pitanje ko je na vlasti.


voli srbin da tera inat, pa makar bio i u koloradu.
Don Salieri Don Salieri 17:30 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

wukadin

Verovatno ste se radovali NATO bombama.


Taman posla.

Radovao bi se da se S. Milosevic i V. Seselj nikad nisu pojavili na politickoj sceni, da R. Mladic nije nikad bio pusten s lanca, da iskompleksirani zaosinuti nacionalisti nikad nisu dobili priliku da svoje frustracije lece pokusajem ciscenja Bosne od Bosnjaka, Kosova od Albanaca, da nije bilo vise od 100 000 mrtvih, i na kraju da NATO nikad nije bio doveden u situaciju da pakleni plan balkanskog kasapina sprecava bombama.

Zlikovci S. Milosevic i V. Seselj su ocekivali ce bombardovanje NATO ucvrstiti njihovu vlast.

RTS - prolece 1999
"Svi smo sada jedna partija!"

Pa nismo.



seceranac seceranac 21:35 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

srdjan.pajic
mikimedic
Znam bar jedan dobar razlog da Srbija udje u NATO - zato što to ide na qrac svim pošteno zadriglim srpskom nacionalistima i sličnim prodavcima magle, koji posle Slobinih ratova u kojma su učestvovali, direktno, ili preko TV-a, ne treba da se pitaju ama baš nizašta, nego samo da plaćaju porez.


mozes izvaditi srbina iz srbije (i odvesti ga u kolorado), ali tesko da ces izvaditi srbiju iz srbina... srbin bi vazda nesto u inat nekome...


Upravo tako, zato ja mislim da vlast i ne treba nikog ovde ništa da pita, samo da objavi ujutro da smo ušli u NATO i zdravo. Pa ti posle, miki, gundjaj koliko hoćeš, prizivaj Putina i Medvedeva, baš me briga.


"demokrate" vec zaboravise demokratiju
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:25 23.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

seceranac
srdjan.pajic
mikimedic
Znam bar jedan dobar razlog da Srbija udje u NATO - zato što to ide na qrac svim pošteno zadriglim srpskom nacionalistima i sličnim prodavcima magle, koji posle Slobinih ratova u kojma su učestvovali, direktno, ili preko TV-a, ne treba da se pitaju ama baš nizašta, nego samo da plaćaju porez.


mozes izvaditi srbina iz srbije (i odvesti ga u kolorado), ali tesko da ces izvaditi srbiju iz srbina... srbin bi vazda nesto u inat nekome...


Upravo tako, zato ja mislim da vlast i ne treba nikog ovde ništa da pita, samo da objavi ujutro da smo ušli u NATO i zdravo. Pa ti posle, miki, gundjaj koliko hoćeš, prizivaj Putina i Medvedeva, baš me briga.


"demokrate" vec zaboravise demokratiju


Zašto to misliš? Pa vlast koja to treba da obavi je već demokratski izabrana, a ovo pitanje je ko rodjeno da se rešava uredbom.
seceranac seceranac 07:47 24.11.2010

Re: nato da ili ne ovog trenutka

Zašto to misliš? Pa vlast koja to treba da obavi je već demokratski izabrana, a ovo pitanje je ko rodjeno da se rešava uredbom.


demokratija ne podrazumeva sprovodjenje licne volje vlade izabrane vecinom glasova, vec sprovodjenje volje vecine gradjana

legalitet i legitimitet nisu isto u demokratskim drustvima
djape_djape_djape djape_djape_djape 08:27 23.11.2010

NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Ja sam totalno abivalentan prema NATO-u.

Mi trenutno imamo vojsku koja niti koga može da napadne, niti od koga može da se obrani. Naš vojni potencijal je na malo većem nivou od 0, tako da ako bi nam neko garantovao granice (gde god da su) i od nas dalje ništa ne bi tražio...Welcome!

Ali s druge strane, ulazak u NATO je danak u krvi, sa kojim mi imamo viševekovno iskustvo. Moraćemo da dajemo Janjičare za raznorazne "mirovne" akcije poput Afganistana, Iraka, Somalije, u budućnosti verovatno Irana, Severne Koreje...itd. Takođe treba će da se izvrši "standardizacija" naoružanja, opreme, procedura i ljudstva. E to bi nešto i koštalo. Ni ovo "mirenje" širom sveta neće biti za džabe. Nešto ćemo platiti novcem, a nešto gorepomenutim glavama (bar je to kod nas uvek bilo za DŽ).

To ima i političke implikacije koje su verovatno za onu "prvu" Srbiju izrazito negativne, a za onu "drugu" gotovo istorijski pozitivne. Mislim da bi sadašnji ulazak u NATO bez pratećih i vdljivih pozitivnih promena još više produbio skoro nepremostive podele u društvu.

Što se tiče NATO i Rusije, to je kao da pokušate da silujete prostitutku. Rusi bi se dali i za sitnu lovu, a ovi bi za DŽ. I tako u krug. U iskrene namere NATO-a poverovaću onog trenutka kad smanje nuklearni potencijal i prisile svoje satelite (Izrael, Francusku...) da učine isto. Ova nazovi ljubav sa Medvjedevim je isključivo za unutrašnju upotrebu u USA i EU, odnosno spoljnu u Rusiji. A i mig Kini da obezvredi juan :)
alselone alselone 08:33 23.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

djape_djape_djape
A i mig Kini da obezvredi juan :)


Mislio si da poveca vrednost?
djape_djape_djape djape_djape_djape 08:53 23.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Da, lapsus calami
BigBadWolf BigBadWolf 18:04 23.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

djape_djape_djape
Ja sam totalno abivalentan prema NATO-u.

Mi trenutno imamo vojsku koja niti koga može da napadne, niti od koga može da se obrani. Naš vojni potencijal je na malo većem nivou od 0, tako da ako bi nam neko garantovao granice (gde god da su) i od nas dalje ništa ne bi tražio...Welcome!

Ali s druge strane, ulazak u NATO je danak u krvi, sa kojim mi imamo viševekovno iskustvo. Moraćemo da dajemo Janjičare za raznorazne "mirovne" akcije poput Afganistana, Iraka, Somalije, u budućnosti verovatno Irana, Severne Koreje...itd. Takođe treba će da se izvrši "standardizacija" naoružanja, opreme, procedura i ljudstva. E to bi nešto i koštalo. Ni ovo "mirenje" širom sveta neće biti za džabe. Nešto ćemo platiti novcem, a nešto gorepomenutim glavama (bar je to kod nas uvek bilo za DŽ).



Ovo kako mali Perica zamislja NATO. Gde pise da cemo morati da idemo bilo gde? Svako ucesce u bilo kojoj misiji je dobrovoljno. A i da nije, ne bi nam bilo prvi put. Proguglaj malo Sinajsku krizu, pa vidi ko je bio jedno vreme komandant misije UN. A i sad imamo timove u Kongu i jos po negde.

A nasa vojska je tako moderno opremljena da ionako moramo sve da kupimo novo, od potkosulje do aviona.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:39 23.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

BigBadWolf
djape_djape_djape
Ja sam totalno abivalentan prema NATO-u.

Mi trenutno imamo vojsku koja niti koga može da napadne, niti od koga može da se obrani. Naš vojni potencijal je na malo većem nivou od 0, tako da ako bi nam neko garantovao granice (gde god da su) i od nas dalje ništa ne bi tražio...Welcome!

Ali s druge strane, ulazak u NATO je danak u krvi, sa kojim mi imamo viševekovno iskustvo. Moraćemo da dajemo Janjičare za raznorazne "mirovne" akcije poput Afganistana, Iraka, Somalije, u budućnosti verovatno Irana, Severne Koreje...itd. Takođe treba će da se izvrši "standardizacija" naoružanja, opreme, procedura i ljudstva. E to bi nešto i koštalo. Ni ovo "mirenje" širom sveta neće biti za džabe. Nešto ćemo platiti novcem, a nešto gorepomenutim glavama (bar je to kod nas uvek bilo za DŽ).



Ovo kako mali Perica zamislja NATO. Gde pise da cemo morati da idemo bilo gde? Svako ucesce u bilo kojoj misiji je dobrovoljno. A i da nije, ne bi nam bilo prvi put. Proguglaj malo Sinajsku krizu, pa vidi ko je bio jedno vreme komandant misije UN. A i sad imamo timove u Kongu i jos po negde.

A nasa vojska je tako moderno opremljena da ionako moramo sve da kupimo novo, od potkosulje do aviona.

tačno
djape_djape_djape djape_djape_djape 03:57 24.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

BigBadWolf
Ovo kako mali Perica zamislja NATO. Gde pise da cemo morati da idemo bilo gde? Svako ucesce u bilo kojoj misiji je dobrovoljno. A i da nije, ne bi nam bilo prvi put. Proguglaj malo Sinajsku krizu, pa vidi ko je bio jedno vreme komandant misije UN. A i sad imamo timove u Kongu i jos po negde.

A nasa vojska je tako moderno opremljena da ionako moramo sve da kupimo novo, od potkosulje do aviona.


Milan Karagaća
tačno


Da...da...Samo NATO Srbiju spasava i Drago Kosovka Devojka

Primeri misija koje navodiš su u okviru UN a ne u okviru NATOa. A pošto još uvek nije uspostavljen globalni liberalno-demokratski fašizam ja ne vidim NATO kao supstituciju za UN.
Kad već pominješ Sinajsku krizu, FNRJ/SFRJ učestovala je kao bitan spoljno politički igrač u globalnim razmerama, u prvoj misiji UNEF od '57 do '67. Tu smo imali konkretne, i ekonomske i političke, interese. Nismo bili sila agresije, već sila očuvanja mira na bliskom istoku.
Dajte mi jedan primer kad je NATO delovao kao sila koja donosi mir?
Kosovo? Afganistan? Irak?
Ja ne vidim sebe ni svoju decu kako ginu za interese USA ili bombarduju druge za te iste interese. Žao mi je. Kao što moj djedovi nisu želeli da služe Ljotiću, Paveliću ili Rajhu, tako ni ja ne želim da ja i moja deca služimo NATOu.

A što se tiče naše vojske ne znam u čemu se to ne slažemo. I ja mislim da je naša vojska čemerna, jadna i nesposobna. Ja sam za to da raspustimo vojsku u potpunosti, pošto ionako imamo paravojnu formaciju (pri tome paravojna nije u negativnom kontekstu), pod imenom Žandarmerija, kojoj treba eventualno pridodati jednu ojačanu specijalnu i oklopno-mehanizovanu brigadu, i to je to. Tražiti od NATO da garantuje nepovredivost naših granica ako je to moguće, ili postati član uz jasnu ogradu o neangažovanju van sopstvenih granica mimo zvanične misije UN. Šta je ovde mali Perica pogrešno rekao?

A vama ako se ide u NATO misije, a vi imate regrutni centar za Irak i Afganistan u Bugarskoj i samo napred, ne morate ni da se vraćate.




Milan Karagaća Milan Karagaća 08:44 24.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

I ja mislim da je naša vojska čemerna, jadna i nesposobna.

Kako vi merite i šta bi bila, kakva bi trebalo da bude naša vojska tako sposobna kako vi zamišljate.?
djape_djape_djape djape_djape_djape 09:25 24.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Milan Karagaća
Kako vi merite

Možda sam bio malo pregrub. Rekao bi da se ocena više odnosila na JNA/VJ koju je VS nasledila. A metodologija je zasnovana na ličnom iskustvu i rezultatima koje je ta vojska ostavila u poslednjih 20 godina.
Ono što mogu da vidim jeste da imamo avijaciju, ali bez aviona i pilote koje ne lete, osim na razmenama sa NATO i Rusijom. Da imamo i dalje visoko politizovan vojni vrh. Da nemamo jasnu strategiju sistema obrane, da li smo neutralni ili smo u okviru nekog sistema kolektivne bezbednosti (mada objektivno to i nije do vojske)...itd.

Milan Karagaća
i šta bi bila, kakva bi trebalo da bude naša vojska tako sposobna kako vi zamišljate.?

Pa ja zaista smatram da nam kao i Nemačkoj posle II.svetskog rata vojska trenutno nije potrebna. Ona nema ulogu obrane zemlje jer je objektivno ne može ispuniti.
Mislim da Srbija treba prvo ekonomski da ojača, pa da definiše svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne nacionalne/spoljno-političke ciljeve i prema tome uspostavi vojne snage ili ih nikad više ne uspostavi.
Možda ovo zvuči utopijski, ali je trenutno mnogo manja šteta ukinuti vojne snage, nego služiti u okupacionim snagama negde u svetu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:25 24.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Rekao bi da se ocena više odnosila na JNA/VJ koju je VS nasledila. A metodologija je zasnovana na ličnom iskustvu i rezultatima koje je ta vojska ostavila u poslednjih 20 godina.

JNA nije obučavana da ubija sopstvene narode a za to ne treba da bude obučena ni vojska Srbije.Vrlo je opasno jer oni koji onda tražili i očekivali da im JNA očisti teritorije od drugih nacija, sada će tražiti i da im vojska očisti one koji drugačije misle makar i pripadnici sopstvene nacije.
Ne znam da li se misli na tu obučenost JNA jer se nije radilo o obučenosti već o nakaradnoj nameri i nakaradnoj upotrebe.JNA u principu nije obučavana za pljačku, ubijanje civila i etničko čišćenje, doduše neki su su brzo završili preobuku zajedno sa dobrovoljcima i raznim paravojnim i parapartijskim formacijama koji su imali jasne ratno-pljačkaške ciljeve.E zato su oni sebi stvorili svoje vojske pa su im napravile to što imamo poslednjih 20 godina.A Srbija nije učestvovala u ratovima osim što se odrekla JNA i napravila VJ, pa VSCG, Vojsku DZ SCG i onda kada su i poslednji otišli od Srbije,po odvajanju CG, Srbija ostala i bez ikakve odluke nezavisna sama i samostalna država.
Ne mislim da je Srbija isto što i Nenmčka posle 2.svetskog rata, ni da joj vojska nije potrebna.Pri tome, da li joj treba lovačko-bombarderska avijacija sa 2 aviona to je već diskutabilno i na Ministarstvu odbrane da odluči.
djape_djape_djape djape_djape_djape 01:56 25.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Nisam siguran da li to tumčite moje nezadovoljstvo vojskom ili šta...??? Ja 99.99% ovoga što ste napisali potpisujem, uz nekoliko pitanja.
Šta je po vama JNA trebala da učini a da pri tome ispuni ustavnu obavezu prema SFRJ?
Saglasan sam sa vama da je Srbija ni kriva ni dužna osuđena da konačno postane samostalna država, ali da li to njenu vojsku koja sledi tradicije JNA/VJ/VSCG/VDZSCG amenstira od prethodno učinjenog/neučinjenog?
Kakva po vama vojska treba Srbiji i u koje svrhe?
Da li je zaista mislite da trebamo učestvovati u okupacijama pod okriljem NATO pakta?
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:01 25.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Kakva po vama vojska treba Srbiji i u koje svrhe?

mala, moderno opremljena , dobro obučena i interoperabilna sa susedima i NATO radi zajedničkog suprostavljanja savremenim izazovima. Nikako da bude spremana da se angažuje na unutrašnjem planu protiv jedne političke opcije ili odbrane vlasti jedne stranke ili koalicije.
Da li je zaista mislite da trebamo učestvovati u okupacijama pod okriljem NATO pakta?

Ne mislim uopšte niti će se to desiti.Isključivo mirovne misije što Irak nije ni slučajno, pa ni Avganistan mada u Avganistanu je pokušano da se smiri građanski rat i teror talibana, dakle bilo je i humanitarnog pristupa kada je u pitanju zaštita civila.
Šta je po vama JNA trebala da učini a da pri tome ispuni ustavnu obavezu prema SFRJ?

trebala je da brani državu a ne partiju. Trebalo je da zajedno sa Antom Markovićem stane iznad republoičkih ljubimaca.Trebalo je da se odlučno suprostavi razarujećem nacionalizmu umesto da mu se polako šlihta.Ako to nije moglo trebao je kompletan vojni vrh da demonstrativno zatraži penziju jer ne mogu generali da podnose ostavke. I ovo je idealistički rečeno jer su nacionalističke strasti političara i javnog mnenja bile toliko razbuktane da JNA faktički i nije mogla ništa uraditi, ali ono što nije smela da radi nije trebalo da se stavlja na jednu stranu pa ona bide kriva npr. za Vukovar jer sada i Jović koji je tamo poslao vojsku kaže da su glupi oni koji su rušili grad.
djape_djape_djape djape_djape_djape 14:08 25.11.2010

Re: NATO ili u TO, isto nam se 'vata...

Milan Karagaća
mala, moderno opremljena , dobro obučena i interoperabilna sa susedima i NATO radi zajedničkog suprostavljanja savremenim izazovima. Nikako da bude spremana da se angažuje na unutrašnjem planu protiv jedne političke opcije ili odbrane vlasti jedne stranke ili koalicije.

Puno opštih mesta i lepih želja, ali sa kim mi trebamo od suseda međusobno sarađivati, odnosno protiv koga? Koja je to opasnost koja preti nama i od koga, ako smo sa susedima razrešili granične probleme? A od koje sile trebamo kolektivno da se branimo pod kišobranom NATOa?

Milan Karagaća
trebala je da brani državu a ne partiju.

100% saglasan, ali se otvara gomila pitanja kako i na koji način? Da li je trebala izvesti vojni udar i suspendovati sva politička i deo građanskih prava na 6 meseci? Šta posle? Da li treba da deluje kao Turska vojska? Da li da se rasformira po armijskim oblastima i da se pripoji novonastalim državama pa da se formira kao konfedralna vojna komanda (kao recimo Brazilska vojska)?
Ličnom mislim da je svaki odgovor za JNA bio pogrešan jer nije postojala politička platforma "dana posle".
Iza svake vojske mora da stoji jasan državni i nacionalni interes, pošto ga mi nemamo ja mislim da nam vojska do daljnjeg i ne treba. Bolje da se te pare potroše na "kosmički program Srbije"
Ne bi se vraćao na Vukovar i generalno rat u Hrvatskoj, jer su nam tu mišljenja verovatno dijametralno suprostavljena. Niti mislim da je Vukovar rušen sa svešću kako to danas izgleda, niti mislim da je Vukovar samo žrtva Srba. Mnogi su se nad korpusom, a posle i lešinom Srba u/iz Hrvatske najeli i danas nezatiso žderu i imaju obraza da su politički aktivni, neki još i da pišu blogove.
wukadin wukadin 10:09 23.11.2010

Viđenje situacije

Evidentna je kriza u NATO, bogami i EU. Sa druge strane, verujem da je do nekog dogovora došlo još ranije. Da bi se to razumelo treba shvatiti ono što mi je u jednoj geopolitičkoj raspravi odavno rekla oponentkinja: velike sile ne igraju šah, nego dame. Kasnije sam to shvatio ovako - nema žrtvovanja ili razmene figura, nego razmene pozicija, pa ko koga zaj...
To je izgledalo ovako. Amerika (NATO, odnosno Zapad) neće mnogo praviti problema Rusiji u Ukrajini, uopšte na teritoriji bivšeg SSSR (bez Baltika) koja postaje skoro pa ekskluzivna zona uticaja Rusije. Niko nije osporavao demokratičnost izbora u Ukrajini, gde je proruski Janukovič glatko prošao. Kad je izbila frka u Kirgiziji, USA se čak obratila Rusiji sa zahtevom da interveniše, Rusi se nisu dali navući. Sakašvili dobija samo podršku na rečima...
Sa druge strane, Rusija ima veće razumevanje oko muslimanskog sveta. Vidimo pomažu u Avganistanu, samo do nivoa koji ih ne košta (a tranzitom se čak zarađuje). Glasali su za sankcije Iranu, etc. E sad, zašto nije reč o šahu? Jer Amerika nije definitivno odustala od Ukrajine, niti se Rusija unapred složila da podrži napad na Iran. Dakle, opcije ostaju otvorene. Pri tome mislim da je Rusija mnogo bolje prošla, jer sve osim elementarno stabilne proameričke vlade u Iranu joj manje ili više odgovara. Za sada vidimo da Ameri takve vlade nisu izgradili ni u Iraku i Avganistanu. Ako bude intervencije cena nafte raste...

E sad, oko krize NATO i EU. Ako bi Rusi sad zatezali, pomogli bi im da se ujedine oko spoljnog neprijatelja. Npr. kad je Rim bio u poznatoj krizi III veka sasanidski šah-an-šah Šapur je krenuo u opštu ofanzivu, zauzeo Siriju, zapretio celom istoku Imperije. Rezultat je bio da su se Rimljani ujedinili i pod novim carem vratili sve izgubljeno. Ako bi Rusija dizala frku, možda bi bilo slično. Ako bi ignorisali NATO, i sve sveli na odnose sa Nemačkom, Italijom, Francuskom, Poljskom (ergo, pojedinačnim zemljama, što će na kraju i biti) izazvali podozrenje NATO birokratije, i naravno Amerike. Zato je ovako mnogo mudrije... Usput stižu sa Zapada dobre investicije, "ali pod našim uslovima" (da, koristim sintagmu upotrebljenu u Peščaniku) - slično onome što su uradili Kinezi odavno.

Naša zemlja. Ne bi za mene bio kraj sveta ako bi Srbija bila članica NATO, kao što je recimo Grčka. Ali ima ovde mnogo većih katolika od pape koji bi da to koriste radi menjanja svesti naroda, i šta ga znam... Kojima je logičnije da srpska vojska ide u Avganistan nego na Kosovo. Dodajmo tome i medije po sistemu EUtanazije (na javnom servisu - Zdravo Evropo,. Evronet... i još nekoliko emisija) i slična ispiranja mozga. Da i ne govorimo da se ignorišu kretanja na samom Zapadu - recimo nemačko dizanje glasa, skepsa prema proširenju, kraj multi-kultija...
Umetniku te stvari daju čak dobru priliku da bude buntovnik, tako što je protiv euratlanskog mejnstrima. Ja nisam poliitičar, pa mogu komotno da insistiram na emocijama i da budem apriori protiv članstva u NATO. Meni je to važno na simboličkom nivou, a drugi nivo ne bi bio važan da nema onog "veći katolik od pape" elementa među domaćim atlantistima. Postoji jedan slučaj u kojem bi čak podržao ulazak u NATO. To bi bilo potpuno etničko razgraničenje gde bi NATO bio dobar "kišobran" između hrvatske, muslimanske, srpske i albanske države koje bi imale veoma duge međusobne granice. Tako je nešto ovde predstavljeno istina veoma neozbiljno.
Sad, što sve ovo rekoh ne znam, bitno da ne može da škodi... A onda valjda nekom i koristi...
Don Salieri Don Salieri 12:24 23.11.2010

Re: Viđenje situacije

wukadin
...srpska vojska ide... na Kosovo.

Nema od toga nista.
wukadin wukadin 14:01 23.11.2010

Re: Viđenje situacije

A mislis da ima nesto od clanstva Srbije u EU?!
Lideri vodecih zemalja te asocijacije ne misle. Ponekad cak to otvoreno kazu...
loader loader 11:09 23.11.2010

Patologija ideologije

Možda će ipak Rusi da im objasne o kojoj pesmi se radi.

Teško. Oni su veći Rusi od samih Rusa!

Kao što su, ti isti, ovde veći vernici od sopstvenog patrijarha.


wukadin wukadin 11:15 23.11.2010

Re: Patologija ideologije

A vi ste veci Draskovic od Vuka
loader loader 12:01 24.11.2010

Re: Patologija ideologije

Gde se setiste ...
Na tog lika sam i zaboravio.
Ali, eto, ima ljudi koji su njime i dalje impresionirani
i koji nikako ne mogu da se izbave iz te čudne ljubavi :)
Ali, ne brinite, vreme leči...
wukadin wukadin 14:04 24.11.2010

Re: Patologija ideologije

Pa ne mogu sa Basarom, bar ne dok je u trenutno psi'ičkom stanju... Vi ipak ne psujete niti prizemno vređate.
A fakat je da vas od ostalih drugosrbijanaca samo deli to što nešto ne volite komunizam...
freehand freehand 11:14 23.11.2010

Evo prilike


...da saznamo malo više o ulozi NATO i odnosima snaga u svetu:

http://edition.cnn.com/2010/WORLD/asiapcf/11/23/nkorea.skorea.military.fire/index.html

Ovo miriše na crvenu maramu. [

BTW, naučiću ja kako se ovo linkuje, koliko danas. Sad samo copy/paste, sorry.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:22 23.11.2010

Re: Evo prilike

Ovo miriše na dobru priliku.

Sva sreća pa Južna Koreja nije član NATO. Mislim da se radi o (uobičajenom) koškanju.
wukadin wukadin 11:31 23.11.2010

Re: Evo prilike

A šta i da jeste...
Kada je Sara Pejlin rekla da bi ratovala s Rusijom, da je Gruzija bila član NATO, napali su je sami Ameri da je ekstremista. Znači oni ne bi ratovali zbog Gruzije, sve i da je članica. A ona je samo doslovno tumačila odredbe o zjedničkoj odbrani članica NATO (čuo sam mišljenja da te odredbe i nisu toliko obavezujuće).
freehand freehand 11:42 23.11.2010

Re: Evo prilike

Bojan Budimac
Ovo miriše na dobru priliku.

Sva sreća pa Južna Koreja nije član NATO. Mislim da se radi o (uobičajenom) koškanju.

Nisu ni Bosna, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Kuvajt, Irak, Avganistan...
Samo je pitanje šta koliko košta i kakav je i koliki profit na vidiku.
Doduše, ove su lujke malo zeznute za brzinsko pričvrljivanje. Nemaju naftu, a imaju atomske bombe, pa je odnos rizik/profit krajnje nepovoljan.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:56 23.11.2010

Re: Evo prilike

(čuo sam mišljenja da te odredbe i nisu toliko obavezujuće).

Dobro si čuo. Trebalo je da stavim smajlija iza komentara, naravno da se 5. član primenjuje selektivno. Drugim rečima "to ti ka'em."

Američkim protivnicima NATO-a je upravo primer koji si naveo argument da to treba razmontirati ili ni u kom slučaju ne proširivati, jer što bi Ameri ginuli za onog manijaka Sakašvilija i/ili slične.
jaksa scekic jaksa scekic 11:45 23.11.2010

Za sve koji posprdno govore o VS

Citat sa web sajta Ministarstva odbrane

Војска и црква су институције које у Србији уживају највише поверења и таква ситуација
стабилна је још од 2008. године, показују резултати Балкан Монитор истраживања које је
у јуну ове године, спровела међународна агенција за истраживање јавног мњења, Галуп, у
сарадњи са Европским фондом за Балкан.
Према подацима овогодишњег истраживања, Војска Србије заменила је цркву на првом
месту која је, као државна институција, уживала највише поверења у претходне три
године. Од 2008. године поверење у Војску Србије порасло је са 63 одсто на 73 одсто у
2010. години, наводи се у резултатима овог истраживања.


[/url][url=http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=2468]
freehand freehand 11:51 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

заменила је цркву на првом
месту која је, као државна институција, уживала највише поверења у претходне три
године

Bog s'tobom Jakša, ja znam da postoje tendencije i želje da država postane deo crkve...
Ali formalno, to još uvek nije slučaj.
Što se Vojske tiče, kad počnemo praćkama da je naoružavamo i kad je preimenujemo u "Gole sinove Borisa buljubaše" - imaće 100%, kako izgleda.
jaksa scekic jaksa scekic 11:54 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

freehand
заменила је цркву на првом
месту која је, као државна институција, уживала највише поверења у претходне три
године

Bog s'tobom Jakša, ja znam da postoje tendencije i želje da država postane deo crkve...
Ali formalno, to još uvek nije slučaj.
Što se Vojske tiče, kad počnemo praćkama da je naoružavamo i kad je preimenujemo u "Gole sinove Borisa buljubaše" - imaće 100%, kako izgleda.


Ne, crkva hoce da bude deo drzave, eto Artemija vec po drugi put prima ruski ambasador u Srbiji, isti onaj koji je pozivao ruske investitore da ne dolaze u Srbiju. Hm, izvini pogresio sam, Artemije slucajno prolazio, pa rece ajd da svratim na kafu
wukadin wukadin 11:57 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

Војска и црква су институције које у Србији уживају највише поверења и таква ситуација
стабилна је још од 2008. године


Ono jest, dva minus je više od keca, a kec je više od ništice. Sa druge strane, dva put ništa je ništa, poverenja u Srbiji nikada nije ni bilo...
freehand freehand 12:18 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

Ne, crkva hoce da bude deo drzave, eto Artemija vec po drugi put prima ruski ambasador u Srbiji, isti onaj koji je pozivao ruske investitore da ne dolaze u Srbiju. Hm, izvini pogresio sam, Artemije slucajno prolazio, pa rece ajd da svratim na kafu

Biće da se nismo razumeli: od nastanka verskih zajednica uvek je tendencija "crkve" bila da država bude teokratska. Pa i ranije su postojale težnje da vrač bude iznad poglavice.
Država je, opet, u liku vladalaca imala žarku želju da sem telima i parama vlada i dušama svojih podanika. Avinjonske pape i Henrik osmi dobre su ilustracije.
Ali, suština mog prvog posta bila je da si crkvu naveo kao par ekselans državnu instituciju, što ona po Ustavu, zakonu i državnom i svom ustrojstvu nije.
Što se vojske tiče, i tu sam se našalio na račun paradoksa: što je Vojska manja, golorukija i gologuzija - to u nju narod ima više poverenja?!
jaksa scekic jaksa scekic 12:35 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

freehand
Ne, crkva hoce da bude deo drzave, eto Artemija vec po drugi put prima ruski ambasador u Srbiji, isti onaj koji je pozivao ruske investitore da ne dolaze u Srbiju. Hm, izvini pogresio sam, Artemije slucajno prolazio, pa rece ajd da svratim na kafu

Biće da se nismo razumeli: od nastanka verskih zajednica uvek je tendencija "crkve" bila da država bude teokratska. Pa i ranije su postojale težnje da vrač bude iznad poglavice.
Država je, opet, u liku vladalaca imala žarku želju da sem telima i parama vlada i dušama svojih podanika. Avinjonske pape i Henrik osmi dobre su ilustracije.
Ali, suština mog prvog posta bila je da si crkvu naveo kao par ekselans državnu instituciju, što ona po Ustavu, zakonu i državnom i svom ustrojstvu nije.
Što se vojske tiče, i tu sam se našalio na račun paradoksa: što je Vojska manja, golorukija i gologuzija - to u nju narod ima više poverenja?!


Tacno, nisam dobro oznacio post- to je citat sa web sajta Ministarstva odbrane, popravio sam i stavio link- hvala na ispravci
freehand freehand 12:48 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

Tacno, nisam dobro oznacio post- to je citat sa web sajta Ministarstva odbrane, popravio sam i stavio link- hvala na ispravci

Pogledao sam link i stvarno je evidentno da Vojska i to Ministarstvo nemaju izbora nego da reaktiviraju Karagaću. On ovakvu budalaštinu sigurno ne bi napisao.

wukadin wukadin 14:03 23.11.2010

Re: Za sve koji posprdno govore o VS

eto Artemija vec po drugi put prima ruski ambasador u Srbiji, isti onaj koji je pozivao ruske investitore da ne dolaze u Srbiju.


Zanima me da li Jaksi tako smeta i mesanje drugih ambasadora, ili samo ruskog.
Ova retorika mi zvuci mnogo nesto patriJotski...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana