Budućnost| Društvo| Istorija| Politika| Život

MORALNA DIJABOLA DSS-a ili poziv na rušenje pravnog poretka

Nebojša Milenković RSS / 14.11.2010. u 00:46

 Kao samoproklamovanom legalisti i "borcu za poštovanje zakonitosti" Košutinici dr Vojislavu svakako bi trebalo da bude u interesu da se teška hipoteka sumnje u umešanost u političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića što pre otkloni ― ostaje, stoga, nejasno zašto se istom tako histerično opire?

Kome (čemu) se ovaj čovek smeje?
Kome (čemu) se ovaj čovek smeje?

 

Stepen moralne tuposti i političke arogancije prisutan u saopštenju DSS povodom krivične prijave koju su majka i sestra Zorana Đinđića podnele protiv Vojislava Koštunice, JSO i Ace Tomića ― pored toga što govori o šizofrenom raskoraku koji navedena grupacija građana ima sa realnošću ― svedoči, nažalost, i o nespremnosti srpskog društva (čitaj: vlasti) da učini nešto konkretno na uspostavljanju i očuvanju moralnog poretka kao neophodnog preduslova da bi jedno društvo uopšte moglo da se karakteriše kao pristojno i uređeno.  

 Ubistvo premijera Đinđića svakako je događaj koji označava tragično regresiranje srpskog društva u njegovo predmoralno i predcivilizacijsko stanje. 

Memorocid[1] kojem smo po ovom pitanju od strane nadležnih institucija bili izloženi očigledno nije uspeo ― stoga gest Mile i Gordane Đinđić kao i advokata Srđe Popovića predstavlja pokušaj rehabilitacije principa zakonitosti, moralnosti i normalnosti, bez kojih su i priče o demokratskoj ili bilo kakvoj drugoj budućnosti srpskog društva u najmanju ruku bespredmetne.

 Sama činjenica postojanja sumnji u postojanje političkih inspiratora na najznačajnijeg reformatora u njegovoj novijoj istoriji, srpskom društvu naprosto ne dopušta uzmak, jer ukoliko u jednom društvu ne funkcionišu institucije, ako se u njemu selektivno primenjuje pravda, ako se ne poštuje osnovno načelo o kažnjivosti zločina ― tada istom ne preostaje ništa drugo do da svoju trenutnu moralnu tupost proglasi za konstantu. Mera moralne tuposti današnje Srbije svakako ne bi smela da postane sramotno saopštenje koje potpisuje jedna njegova parlamentarna politička stranka. Pored toga što predstavlja gest širenja govora mržnje, saopštenje DSS-a jeste i čin ugrožavanja pravnog poretka te bi, kao takvo, takođe trebalo biti predmetom interesovanja nadležnih državnih organa:

Saopštenje DSS-a:

Sa najdubljim gnušanjem odbacujemo optužbe protiv predsednika DSS i smatramo da je prevršena svaka mera u primitivnoj kampanji koja se neprestano vodi protiv DSS. Samo moralno posrnulo i izopačeno biće kao što je advokat Srđa Popović, branilac ustaškog doglavnika Artukovića, može da se odvaži na tako dijaboličan i bezuman čin, da projektuje sebe i optužuje druge za dela za koja bi jedino on sam bio kadar. Samo najgora vrsta podstrekača na ubijanje Srba kao što je advokat Popović, koji je potpisao zahtev da se bombarduju njegov rodni grad Beograd i Srbija, može da pere svoju prljavu savest tako što lažno optužuje nevine ljude. DSS sa potpunim prezirom razobličava moralnu nakaznost advokata Popovića i najoštrije osuđuje raspirivača ove gnusobne histerije.

 Svojom moralnom nakaznošću, navedeno saopštenje indikativno je na još nekoliko ravni, te bi akteri ovdašnje javne i političke scene svakako morali da se pozabave sledećim:

 1.      Kao samoproklamovanom legalisti i "borcu za poštovanje zakonitosti" Košutinici dr Vojislavu svakako bi trebalo da bude u interesu da se teška hipoteka sumnje u umešanost u političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića što pre otkloni ― ostaje, stoga, nejasno zašto se istom tako histerično opire?

 2.      Kao pravnik po obrazovanju, Koštunica dr Vojislav svakako poseduje saznanja da pravo/mogućnost da podnesu privičnu prijavu imaju sve građanke i građani Srbije. Takođe, imenovani Koštunica dr Vojislav nesumnjivo nije neobavešten ni o tome da posao advokata jeste da zastupa interese svojih klijenata ― stoga saopštenje političke grupacije koju predvodi jeste u najmanju ruku pogrešno adresirano.

 3.      Da li moralno posrnulim i izopačenim bićima DSS, zapravo, smatra majku i sestru ubijenog premijera ― odnosno njihovu potrebu da saznaju punu istinu o okolnostima i događajima koji su doveli do smrti njihovog sina i brata?

 4.      Napadom na advokata Popovića DSS na najgrublji i najprimitivniji mogući način pokušava da ospori i zakonom garantovano pravo na slobodno obavljanje advokatske delatnosti kao jednog od temeljnih načela pravno uređenih društava ― stoga njihovo sočinjenije, zapravo, nije ništa dugo do poziv na nepoštovanje pravnog poretka?

 5.      Da li politička stranka koja na ovaj način osporava temeljna zakonska i moralna načela na kojima treba da funkcioniše jedno demokratski uređeno društvo može da bude parlamentarna ― te, kao takva, finansirana iz budžeta kojeg pune građani kojima ovo “eksluzivno pravo” nije omogućeno?

 Eventualnim nepostupanjem tužilaštva po navedenom tj. izostanjem odgovora na krivičnu prijavu Mile i Gordane Đinđić afirmisao bi se “princip” isplativnosti zločina ― odnosno legitimisalo muljanje, podmetanje, spletkarenje, udbašenje, lopovluk i laž kao dozvoljena (poželjna) sredstva političke borbe. Stoga insistiranje na davanju nedvosmislenih odgovora o postojanju (ili nepostojanju) političke pozadine ― odnosno eventualnim inspiratorima i mogućim nalogodavcima atentata ― obaveza je koju Srbija današnjice ima ne toliko više prema samom Zoranu Đinđiću koliko prema sebi samoj. Ukoliko se to ni ovaj put ne dogodi svi koji se ubijenog premijera i ubuduće budu sećali (samo) na dan njegove smrti  ― kada su po pravilu pljušte najave/obećanja o skorom "početku postupka ispitivanja političke pozadine" ― biće razotkriveni kao najobičniji licemeri.

 

Prilog: Tekst krivične prijave za oružanu pobunu


[1] Termin Huana Gojtisola, odnosi se na pokušaj ubistva sećanja.

Atačmenti



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 00:52 14.11.2010

...

prvi


Ok, pošto sam se instalirao, da počnem:
dakle, ima već tekstova koji obrađuju ovu temu ali me je mrzelo da se ispoljavam. Priča se svodi na to da je nemoguće dovesti u vezu VK sa ubistvom Premijera.
Ja mislim da je to jako moguće, pa i verovatno (isto mislim i o Mirjani Marković, krajnje tunjavoj, iskompleksiranoj i zloj osobi, okruženoj sposobnim operativcima za razna činodejstva)
- dakle, samo ako pogledamo ko je sedeo OKO tog VK u njegovom kabinetu, stvari postaju kristalno jasnije.
Međutim, gledajući događaje neposredno posle asasinacije, pa i kasnije - ja se ne bih zadržao samo na političkoj niti ubistva, već bih vrlo prilježno razmotrio i ekonomsku. (primetiti bold kojim poštujem Domaćina)
U nekom od Insajdera je jasno i glasno rečeno da je na stolu VK posle obavljenog posla oko C-marketa završila određena milijunska suma evra.
Ne sećam se da je iko to do sada demantovao, pa mi ovo arlaukanje sada izgleda sasvim čudno.
freehand freehand 10:53 14.11.2010

Re: ...

Dragi Unfe, čast mi je prepoznati svoje misli u tvome tekstu.
To naravno znači da vrlo slično mislimo, ne da se prepisujemo. Ja sam se u tom drugom blogu baš raspisao pa i nema smisla da se ovde ponavljam , ali
- dakle, samo ako pogledamo ko je sedeo OKO tog VK u njegovom kabinetu, stvari postaju kristalno jasnije.

isti je sastav bio i u legalistički sastavljenom i okupljenom Legijinom Odboru za doček.
Onda malo komunikacija Kajganićka-Milenković, pa malo Jočić - imabeleška/nemabeleška... Malo Dragi Aco, jezik za zube...
Ali mene poždera pusta znatiželja da saznam ko je i kojom metodologijom formirao cenu NIS-a!

Kao i to čija je imovina Predraga Rankovića, za koga niko ništa ne sme ni da pita, jebote!
gorran2 gorran2 13:46 14.11.2010

Re: ...

U nekom od Insajdera je jasno i glasno rečeno da je na stolu VK posle obavljenog posla oko C-marketa završila određena milijunska suma evra.
Ne sećam se da je iko to do sada demantovao, pa mi ovo arlaukanje sada izgleda sasvim čudno.

A u poslu davanja licence nekoj banci za našu zemlju primećena je pojava iznenadnog formiranja koferčeta punog eura na stolu.
Niko ne zna čiji je, ni odakle se stvorio. Sumnja se na prolazak iz druge dimenzije kroz transdimenzionu kapuiju.

Ima li kod nas uopšte poslova koji se na obavljaju tako? Mislim, kroz transdimenzionu kapiju?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:01 14.11.2010

Re: ...

Međutim, gledajući događaje neposredno posle asasinacije, pa i kasnije - ja se ne bih zadržao samo na političkoj niti ubistva, već bih vrlo prilježno razmotrio i ekonomsku.

upravo tako - većina "nelogičnosti" srpske tranzicije mogla bi se prilično lako rešiti upravo prateći trag/tragove novca ...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:15 14.11.2010

Re: ...

Kao i to čija je imovina Predraga Rankovića, za koga niko ništa ne sme ni da pita, jebote!
Evo, ja smem - al izgleda da nema ko da odgovori ?!...
abraham_linkoln abraham_linkoln 16:02 14.11.2010

respect :)

tada istom ne preostaje ništa drugo do da svoju trenutnu moralnu tupost proglasi za konstantu.

poštovani gospodine milenkoviću,
na početku odmah da kažem da za vaša zalaganja za principe moralnosti i principijelnosti u srpskoj politici imam beskrajne simpatije i poštovanje

ipak, sa druge strane, ne znam kako da vam saopštim da to o čemu pišete u današnjoj
Srbiji jednostavno: ne postoji već sutra, ukoliko u koalicijskim ili kohabitacijskim potrebama tako nešto zatreba, gospodin legalista mogao bi ponovo postati "poželjan koalicioni partner" - čak i onima od kojih to, u ovom trenutku moguće, najmanje očekujete...

u srpskoj politici danas više nema nikakvih principa - ili makar ne nikakvih principa koji bi bili iznad ili ispred poslaničko/ministarskih privilegija...

što pre to shvatite - biće vam lakše, i vama, i gospodinu čupiću, i gospođi barać... i svim onima koji još uvek veruju u ideale koji su odavno bačeni pod noge
- podjednako koliko i samo političko nasleđe zorana đinđića
gorran2 gorran2 16:13 14.11.2010

Re: respect :)

zalaganja za principe moralnosti i principijelnosti u srpskoj politici

Hm, izgleda da se apsolutno svi u srpskoj - a i u svetskoj - politici zalažu za te principe.
Kad ono, cvrc.
Kao u onoj anegdoti u kojoj se objašnjava kako predsednika Lumumbu "ceo svet brani, a ne može da ga odbrani".
Zna se ko najviše govori o moralu i poštenju. Na primer, upravo na tim principima je Koštunica i došao na vlast 2004 sa sve Dinkićem. To se zvalo "moralni otklon od DS-a".
freehand freehand 16:44 14.11.2010

Re: ...

Nebojša Milenković
Kao i to čija je imovina Predraga Rankovića, za koga niko ništa ne sme ni da pita, jebote!
Evo, ja smem - al izgleda da nema ko da odgovori ?!...

Evo smeš - šta?
Da kažeš da smeš?

Jebem mu miša, pa u ovoj državi počnu međusobno da se napucavaju telobranitelji Peconija i telobraniteljai Čumeta. Pri tome je jedan od njih pod najvišom državnom zaštitom, a obojicu čuvaju panduri.
Tako da - panduri pucaju na pandure, slušajući kontroverznog biznismena i ovejanog kriminalca?!
Zato što su jedan drugom presekli put?!

Ali, kad već smeš, probaj malo da pitaš za veze Peconija i DSS-a. Malo nešto o kupovini "Rubina", za početak. O Luci Dunav, o bratu Niniju koga je upravo uhapsilo, kako stoji sa bivšim gensekom Vlade koji zna ko je ubio Đinđića ali to sebično krije...
Svakave tu babaroge mogu da poiskaču.
sixx sixx 20:23 14.11.2010

Re: ...čija je imovina Predraga Rankovića

Gde su milioni zemunskog klana koje niko nije našao? Tu su. A čiji su? Pa čiji su i bili - onih doktora za teroriste i njihovih patrona - ovih što sad pište najstrašnije.

Gde su pare "odnete na Kipar"? Kod onih što još rade sa Kipra. A čije su? Ne znam, pošto je gazda umro.

Gde je koferče sa 2 miliona? Ko nosi 2 miliona € u apoenima od po deset € (samo u tom slučaju treba koferče)?

Gde su "Šarićeve" pare? Još se ne zna, ali Veljović nagoveštava da će se saznati. Samo se ne zna ko će saznati.

To gde su koje pare, može da se pita do sutra, odgovora neće da bude, jer svako ima svoju cenu. Moglo bi da bude dovoljno za početak da u što skorijoj budućnosti znamo bar gde su naše pare.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:57 14.11.2010

Re: ...čija je imovina Predraga Rankovića

Moglo bi da bude dovoljno za početak da u što skorijoj budućnosti znamo bar gde su naše pare.

Ili što onomad reče N. Č:
Čije su naše pare?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:01 14.11.2010

Re: respect :)

hvala za simpatije - za ostalo ste, nažalost, verovatno u pravu
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:58 14.11.2010

DSS

podseća na one pamflete iz rubrike "Odjeci i reagovanja", s tim što je sada mnogo gori pamflet nego oni onda pisani pošto potvrđuje da se ni posle 20 godina vokabular nije promenio.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:01 14.11.2010

Re: DSS

DSS podseća na one pamflete iz rubrike "Odjeci i reagovanja", s tim što je sada mnogo gori pamflet nego oni onda pisani pošto potvrđuje da se ni posle 20 godina vokabular nije promenio.
ko da ga je pisao amfilohije radović
loader loader 01:03 14.11.2010

Re: DSS

ko da ga je pisao amfilohije radović

Vele da će i Amfilohije da osnuje svoju crkvu, kao što će, valjda, Artemije.

Bude li tako, kako neki jeretički analitičari najavljuju, biće i više lokacija za skrivanje svih vrsta begunaca, naročito haških .. Da se malo rastereti nevelik stan jednog poznatog pravnika koji je lider jedne poznate političke sekte. Treba čovek malo i da se bavi naučnim radom, a ne samo da po celu noć igra tablić, zabavljajući svoje "goste" koji slabo kuda izlaze ..
loader loader 01:16 14.11.2010

Re: DSS

... ni posle 20 godina vokabular nije promenio.

To se zove dosledno sprovođenje zacrtane politike
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:31 14.11.2010

Re: DSS

Ne treba, naravno, zaboraviti ni na sramotno saopštenje koje je o ubistvu premijera izdao ovaj:



http://89.216.53.198/develop/vesti.nsf/feaee540dc011162c1256e7d0032cb98/b9f04cc959354ce5c1256e970080b033?OpenDocument


tajatehno tajatehno 12:40 14.11.2010

Re: DSS

Nebojša Milenković
Ne treba, naravno, zaboraviti ni na sramotno saopštenje koje je o ubistvu premijera izdao ovaj:http://89.216.53.198/develop/vesti.nsf/feaee540dc011162c1256e7d0032cb98/b9f04cc959354ce5c1256e970080b033?OpenDocument


I nakon takvog saopstenja su pobedili na izborima,pa
onda stvarno nisu oni krivi
halman halman 13:45 16.11.2010

Re: DSS

DSS
podseća na one pamflete iz rubrike "Odjeci i reagovanja", s tim što je sada mnogo gori pamflet nego oni onda pisani pošto potvrđuje da se ni posle 20 godina vokabular nije promenio.


Ко нам прича о вокабулару!!!!! Стара комуњара из СМИП-а !!!!!!!!!
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:16 18.11.2010

Re: DSS

halman
DSS
podseća na one pamflete iz rubrike "Odjeci i reagovanja", s tim što je sada mnogo gori pamflet nego oni onda pisani pošto potvrđuje da se ni posle 20 godina vokabular nije promenio.


Ко нам прича о вокабулару!!!!! Стара комуњара из СМИП-а !!!!!!!!!

Komentar je sam po sebi glup da nema potrebe bilo šta dodati
jedan.kub jedan.kub 01:29 14.11.2010

Neko

ko je smeo u oči da nas gleda, krije se sada iza stranke. Dovoljno je saznanje gde se sada nalazimo, da shvatimo da im se ovo političko ubistvo višestruko isplatilo.
dolybell92 dolybell92 05:33 14.11.2010

Ćutanje ???

Dragi Aco,
Radetu sam napisao da mi teško pada ovo pisanje. Tebi mi je još teže da pišem, jer mislim da se nas dvojica baš u ćutanju razumemo.
Nismo slučajno zemljaci. Mene pre svega muči to što znam da si utamničen zbog mene. Neki misle da se njihovo beščašće ne vidi sada kada si sklonjen.
Greše. Vidi se još više.
Znam da znaš da činimo sve što možemo i da smo uporni
. Molim te da izdržiš upravo zbog tebe samog, zbog imena koje nosiš i ugleda koji imaš. Prava reč bi bila slava, ali znam da ćeš se na nju namrštiti.
Uzdam se u tvoju stamenost i upornost i u tvoj inat.
I iskreno se nadam da neće proći mnogo vremena pre no što se ponovo vidimo.



Ko zna da čita love poetry - prepev mu nije potreban...
Ćutanje nije uvek zlato ponekad postane i živo blato,
još kad se sam uvališ u isto a potom hoćeš da se iz njega
izvučeš, tonući sve više i više.....


Laudanum Laudanum 09:49 14.11.2010

Tri zalosne cinjenice:

1. Porodica, umesto drzave, mora da se zalece na azdaju ne bi li otkrila ko je naredio Zoranovo ubistvo.
2. Djindjicevu stranku, sada zadriglo, prejedeno i napijeno zuto preduzece, apsolutno ne zanima da se bavi ovim slucajem.
3. Pravosudje je tako efikasno reformisano, pa sumnjam da ima i jednog sudije sa dovoljno znanja i muda da ovakav slucaj isprati do istine.

P.s. O Kostu(r)nici saopstenje reklo vise nego bilo ko od nas.

Sepulturero Sepulturero 13:34 14.11.2010

Re: Tri zalosne cinjenice:


2. Djindjicevu stranku, sada zadriglo, prejedeno i napijeno zuto preduzece, apsolutno ne zanima da se bavi ovim slucajem.


Не занима је јер вероватно врло добро зна ко стоји иза атентата. Случај су поново потегнули ради дневнополитичких потреба.

А мене конкретно занима да ли ико од коментатора на овом блогу стварно верује да Коштуница стоји иза овог убиства или је на делу уобичајена клака.
dolybell92 dolybell92 22:11 14.11.2010

Re: Tri zalosne cinjenice:

А мене конкретно занима да ли ико од коментатора на овом блогу стварно верује да Коштуница стоји иза овог убиства или је на делу уобичајена клака.


Како није проблем религијске природе
већ је конкретан и стваран догађај у питању,
о било каквом веровању се не може говорити.
bulatovic92 bulatovic92 10:06 14.11.2010

dss

Pored svega nevedenog mislim da se ovako otužan, primitivan i prljav tekst može napisati i u strahu. Čini mi se da su u DSS-u shvatili da je vrag odneo šalu i da će im voljeni predsednik morati izaći na crtu i odgovarati na nezgodna pitanja.
Svi se sećamo da VK nikad nije izašao ni pred jednu anketnu komisiju, iako je bilo poziva , da novinarima ne odgovara na pitanja, da izbegava polemiku.
Strah ih je, naravno, i od Srđe Popovića, veštog advokata, koji ume i zna da pita,
a, hvala bogu, VK je javnosti dužan mnogih odgovora.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:19 14.11.2010

Re: dss

VK je javnosti dužan mnogih odgovora
kao i mnogi drugi, na primer miroslav mišković... problem je, naravno, i u javnosti koja prilično olako pristaje na ćutanje onih koji bi morali da odgovaraju...
jerry92 jerry92 12:11 14.11.2010

izjava

Ova izjava DSS-a nema više veze ni sa predmetom ni sa istinom nego samo sa njihovim moralnim padom i podseća na izjave iz devedestih koje je pisao RTS komentator povodom tadašnjih opozicionih lidera,pa me ne bi čudilo da je to isti tekstopisac.
8c_competizione 8c_competizione 15:38 17.11.2010

Re: izjava

Pa ne bi ni cudilo da je isti tekstopisac, posto je stranka dSS postala azil za prebegle JULovce i ostali DB kadar!
tajatehno tajatehno 12:36 14.11.2010

Moralna dijabola

Moralna dijabola je imala verovatno najvecu i najubedljiviju podrsku Srba u njihovoj istoriji,u istom trenutku Djindjic je bio jedan od najomrazenijih politicara.
Nesretna majka Z.Djindjica bi trebala da tuzi nekoliko miliona pravovernih Srba.
dolybell92 dolybell92 22:18 14.11.2010

Re: Moralna dijabola

Moralna dijabola je imala verovatno najvecu i najubedljiviju podrsku Srba u njihovoj istoriji


Slobodan Milošević je imao još veću podršku,
od tog istog naroda neposredno ranije...
Šta mislite kako dolazi do takvih preokreta ?
liricar liricar 18:36 14.11.2010

saopstenje

U saopstenju dss-a je lako uocljiv jedan vrlo ruzan ton, karakter istog, u odnosu na doticnog advokata. Radi se o jednom prljavom ataku na gospodina Popovica ali sa druge strane zasto je to saopstenje takvo? Sta je g. Popovic uradio sto je izazvalo takvu reakciju dss-a? Puno sam razmisljao o pozadini atentata na Zorana Djindjica i uvek bih u tim razmisljanjima dosao do istog zida! Ja licno nemam informacije o tome, nemam ih do te mere da me to iritira, da se svaka logika obesmisljava zbog nedostatka 'pravih' informacija.
U svakom slucaju, ovo saopstenje dss-a je nesto sto je u pravcu dnevno politickih sukoba. Bilo je u Srbiji pompeznog podizanja krivicnih prijava pa se posle nista nije desilo.
Bol majke naseg tragicno ubijenog premijera je sigurno ogroman, kao i bol njegove sestre ali bi bilo nisko da neko manipulise tim bolom zarad nekih interesa. Pogotovo zarad interesa dnevno politickih sukoba ili zadovoljenja nekih licnih animoziteta.
Izgleda je jedini put da se sazna istina licno istrazivanje.
dolybell92 dolybell92 22:20 14.11.2010

Re: saopstenje

Izgleda je jedini put da se sazna istina licno istrazivanje


Ibarska magistrala, kao primer....
AlexDunja AlexDunja 22:27 14.11.2010

Re: saopstenje

Ibarska magistrala, kao primer....

topčider, leskovac...
dolybell92 dolybell92 02:49 15.11.2010

Re: saopstenje

AlexDunja
Ibarska magistrala, kao primer....

topčider, leskovac...


Naravno, samo nažalost tu nemamo krajnji odgovor ...
hannah.greener hannah.greener 19:39 14.11.2010

DSS - moralne gromade

Nije li, onomad, gorepomenuti VK, zvao u koncentracionu Vladu sve parlamentarnih stranaka - DAN posle atentata na Đinđića?

Sapienti sat.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:39 14.11.2010

Hm

DSS&Kostunica o Srdji Popovicu

Samo moralno posrnulo i izopačeno biće kao što je advokat Srđa Popović ... dijaboličan i bezuman čin ... najgora vrsta podstrekača na ubijanje Srba... pere svoju prljavu savest ... moralnu nakaznost advokata Popovića .... raspirivača ove gnusobne histerije...


Nebojsa Milenkovic o DSS&Kostunici

Stepen moralne tuposti i političke arogancije prisutan u saopštenju DSS ... šizofrenom raskoraku ... moralnom nakaznošću ... moralno posrnulim i izopačenim bićima DSS


Ne vidim u cemu je razlika u nacinu pisanja DSS-Kostunice i Nebojse Milenkovica (koji je opet tipican zastupnik drugosrbijanskih pogleda ovde na blogu). I ne vidim zbog cega se digla drugosrbijanska "kuka i motika" povodom ovog saopstenja DSS? Valjda zato sto su koristili isti recnik i nacin koji koriste Pera Lukovic & Co? Pa smatraju da samo oni imaju na to pravo? Ja licno sam protiv tog nacina bez obzira koja strana ga koristi ...


Inace ne vidim u ovom saopstenju (bar u ovom citiranom delu) nikakav poziv na "rusenje ustavnog poretka" - takva tvrdnja je obicna besmslica. Nisam imao priliku ni da vidim/cujem da se DSS "opire" normalnom pravnom postupku koji bi po ovom pitanju morao da usledi ... A svoje misljenje o Srdji Popovicu imaju pravo da kazu - bar sa toliko istim pravom kao i sto Srdja & Co stalno (i slicnim recnikom) saopstavaju o njima...

Moje licno misljenje o tome da se ovde pre svega radi o manipulasanju clanova porodice Djinjic i zloupotrebi ubistva Zorana Djindjica u cilju obracuna sa politickim protivnicima od strane Srdje Popovica sam vec izrekao i obrazlozio na blogu Srdjana Fuchsa diabolique pa se ovde ne bih ponavaljao ...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:59 14.11.2010

Re: Hm

Ne vidim u cemu je razlika u nacinu pisanja DSS-Kostunice i Nebojse Milenkovica (koji je opet tipican zastupnik drugosrbijanskih pogleda ovde na blogu).

Svako vidi ono što želi da vidi - ili da ne vidi, svejedno.

I ne vidim zbog cega se digla drugosrbijanska "kuka i motika" povodom ovog saopstenja DSS?


I vi, očito, ne vidite ono što ne želite da vidite - i to vam pravo niko ne spori

Što se ostalog tiče: no comment
jerry92 jerry92 21:28 14.11.2010

Re: Hm

Vidi ,virtuelni se našao prozvanim?Zvani ;V.V. pripada DSS-u ili je to Dejan Mihajlov glavom i bradom?
dolybell92 dolybell92 22:04 14.11.2010

Re: Hm

Moje licno misljenje


Vase misljenje nije relevantno s obzirom
da ste virtuelni, a ovde je tema realnost
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:15 14.11.2010

Re: Hm

Vase misljenje nije relevantno s obzirom
da ste virtuelni, a ovde je tema realnost
mikimedic mikimedic 01:01 15.11.2010

Re: Hm

a ovde je tema realnost


sjecas li se dolibel?

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:54 15.11.2010

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
DSS&Kostunica o Srdji Popovicu

Samo moralno posrnulo i izopačeno biće kao što je advokat Srđa Popović ... dijaboličan i bezuman čin ... najgora vrsta podstrekača na ubijanje Srba... pere svoju prljavu savest ... moralnu nakaznost advokata Popovića .... raspirivača ove gnusobne histerije...


Nebojsa Milenkovic o DSS&Kostunici

Stepen moralne tuposti i političke arogancije prisutan u saopštenju DSS ... šizofrenom raskoraku ... moralnom nakaznošću ... moralno posrnulim i izopačenim bićima DSS


Ne vidim u cemu je razlika u nacinu pisanja DSS-Kostunice i Nebojse Milenkovica (koji je opet tipican zastupnik drugosrbijanskih pogleda ovde na blogu). I ne vidim zbog cega se digla drugosrbijanska "kuka i motika" povodom ovog saopstenja DSS? Valjda zato sto su koristili isti recnik i nacin koji koriste Pera Lukovic & Co? Pa smatraju da samo oni imaju na to pravo? Ja licno sam protiv tog nacina bez obzira koja strana ga koristi ...


Inace ne vidim u ovom saopstenju (bar u ovom citiranom delu) nikakav poziv na "rusenje ustavnog poretka" - takva tvrdnja je obicna besmslica. Nisam imao priliku ni da vidim/cujem da se DSS "opire" normalnom pravnom postupku koji bi po ovom pitanju morao da usledi ... A svoje misljenje o Srdji Popovicu imaju pravo da kazu - bar sa toliko istim pravom kao i sto Srdja & Co stalno (i slicnim recnikom) saopstavaju o njima...

Moje licno misljenje o tome da se ovde pre svega radi o manipulasanju clanova porodice Djinjic i zloupotrebi ubistva Zorana Djindjica u cilju obracuna sa politickim protivnicima od strane Srdje Popovica sam vec izrekao i obrazlozio na blogu Srdjana Fuchsa diabolique pa se ovde ne bih ponavaljao ...


A ja ne vidim zašto se digla tvoja kuka i motika na nekakve drugosrbijanske poglede ("grupice oko Peščanika" , pa već na 3 blogu daviš istom besmislenom teorijom o nekakvoj manipulaciji porodicim Zorana Djinjdića. Da je saopštenje izdao BoTa, razumeo bih te, ali ovo baš zabrinjava.
dolybell92 dolybell92 02:55 15.11.2010

Re: Hm

mikimedic
a ovde je tema realnost


sjecas li se dolibel?



Tsc!

Sporo pamtim, brzo zaboravljam...
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:02 15.11.2010

Re: Hm

A svoje misljenje o Srdji Popovicu imaju pravo da kazu - bar sa toliko istim pravom kao i sto Srdja & Co stalno (i slicnim recnikom) saopstavaju o njima...

pa što to mišljenje ne rekoše ranije, onako čisto da se zna, nego baš sada
Ne vidim u cemu je razlika u nacinu pisanja DSS-Kostunice i Nebojse Milenkovica

razlika je ogromna. DSS je državotvorna politička stranka koja je oličenje moralnosti, srpske tradicije, pravoslavlja u najlepšem svetosavskom izdanju, stranka koja je i koja bi da vodi državu i naciju, a ovaj Milenković obični građanin u ulozi blogera.Pa ako takva stranka promoviše takav rečnik i na taj način se brani onda alal nam ona stvar.. Bilo bi mnogo dostojanstvenije da je jednostavno rekla da kao stranka koja poštuje najviše moralne vrednosti pa i porodicu smatra da majka ima pravo da sumnja dok god se ne razjasni slučaj, te da će DSS, pošto uopšte sa nekom političkom pozadinom nema veze, to elegantno na sudu dokazati.A ako je taj advokat, čija se retorika i meni ne dopada, vređao nekoga na ličnoj osnovi, kao što je to ovo saopštenje učinilo njemu, neka ga tuži za uvredu.
I ne vidim zbog cega se digla drugosrbijanska "kuka i motika" povodom ovog saopstenja DSS?

zato što je rečnik tog saopštenja takav da se ljudi pitaju da li će Srbija ikada biti normalna i pristojna država.Bilo bi pametnije da je DSS u cilju zaštite svog moralnog i političkog kredibiliteta odmaj smenila pisce, ako su njeni članovi, ili se od njih distancirali ako su prijatelji stranke pa i lični.
Moje licno misljenje o tome da se ovde pre svega radi o manipulasanju clanova porodice Djinjic i zloupotrebi ubistva Zorana Djindjica

zar stvarno misliš da porodica nema pravo da zna sve pojedinosti oko ubistva Z.Đinđića.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:38 15.11.2010

Re: Hm

Karagaca
pa što to mišljenje ne rekoše ranije, onako čisto da se zna, nego baš sada


Bolje da si pitao njih, ali kad vec pitas mene: jasno je zasto - smatraju da se ovde radi o politickom napadu na njih od strane Srdje Popovica ...


razlika je ogromna. DSS je državotvorna politička stranka koja je oličenje moralnosti, srpske tradicije, pravoslavlja u najlepšem svetosavskom izdanju, stranka koja je i koja bi da vodi državu i naciju, a ovaj Milenković obični građanin u ulozi blogera.
....................................
zato što je rečnik tog saopštenja takav da se ljudi pitaju da li će Srbija ikada biti normalna i pristojna država.


U kom svojstvu je Milenkovic napisao ovaj tekst ne znam niti sam procitao da se o tome izjasnio. Ali on je, ako se ne varam, bio kandidat LDP za gradonacelnika u drugom najvecem gradu u Srbiji i uglavnom je ovde zastupao te tzv. "drugosrbijanske stavove". Uostalom na slican nacin o svemu tome pisu i e-novine&Co. E sad sto ti smatras da DSS mora da bude iznad njih to je tvoja stvar - to kazi njima. Ja sam samo citatom pokazao da se radi o istom nacinu pisanja/izrazavanja ... i kriticki se izrazio o oba ...

Mada ti ocigledno nisi ni razumeo to sto si citirao i komentarisao. Ja nisam ni govorio o razlici izmedju DSS-ovaca i drugosrbijanaca - nego samo o recniku i nacinu pisanja onih delova teksta koje sam citirao...

Karagaca

Moje licno misljenje o tome da se ovde pre svega radi o manipulasanju clanova porodice Djinjic i zloupotrebi ubistva Zorana Djindjica

zar stvarno misliš da porodica nema pravo da zna sve pojedinosti oko ubistva Z.Đinđića.


Ti izgleda da imas problema sa citanjem i/ili razumevanjem procitanog ... ili mozda sa citiranjem teksta? Ne vidim kako neko uopste na osnovu onoga sto si ti citirao mogao i da pomisli da ja "mislim" to sto ti tvojim pitanjem insinuiras.



Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:48 15.11.2010

Re: Hm

srdjan.pajic
A ja ne vidim zašto se digla tvoja kuka i motika na nekakve drugosrbijanske poglede ("grupice oko Peščanika" , pa već na 3 blogu daviš istom besmislenom teorijom o nekakvoj manipulaciji porodicim Zorana Djinjdića. Da je saopštenje izdao BoTa, razumeo bih te, ali ovo baš zabrinjava.


Ti imas problema sa tim uopste da se odlucis u koju "kuku i motiku" da me svrstas - Tadicevu ili Kostunicinu ... neshvaljivo ti i dalje da neko ne mora uopste da se svrsta na stranu bilo koje politicke opcije. Iako su nekad bili u koaliciji, vec odavno je Kostunica prakticno jedina opozicija Tadicu - Toma uglavnom pokusava da bude veci Evropljanin i od Tadica ... A Tadicevoj strani (vidi se i izjave ministarke pravde) tu nista i ne smeta - moguce je i da im odgovora napad na politicke protivnike. Uostalom, vec odavno je LDP delimicni (ili bar povremeni) ucesnik u vlasti...

Tom moje misljenje sam objasnio na jednom blogu a ovde sam samo linkovao to objasnjenje. To sto se tebi prividja da da "davim vec na 3 blogu" je tvoj problem
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:11 15.11.2010

Re: Hm

Ti izgleda da imas problema sa citanjem i/ili razumevanjem procitanog ... ili mozda sa citiranjem teksta? Ne vidim kako neko uopste na osnovu onoga sto si ti citirao mogao i da pomisli da ja "mislim" to sto ti tvojim pitanjem insinuiras.

Ајмо мало да изађемо из виртуелног у реални свет.
Мајка и сестра убијеног човека су поднеле тужбу преко адвоката, да ли мислиш да нису требало то да ураде да не би неко манипулисао. Баш њих брига како ће то неко почев од тебе па надаље да схвати, оне имају право на истину.
Ако адвокат тиме сада лицитира није у реду док суд не каже своје али тек није у реду начин на који се ДСС брани.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:55 15.11.2010

Re: Hm

Karagaca
Ајмо мало да изађемо из виртуелног у реални свет.


SVAKO ima pravao da se podnese tuzbu sudu ... a na sudu je da odluci da li je tuzba na mestu ili ne. Moje misljenje je da da je sadrzaj ove tuzbe, posebno u onom delu u kome se odnosi na Kostunicu, pre svega odraz politickih stavova/teznji advokata (koje on vec godinama saopstava u javnosti) i da nece doprineti doprineti istini o ubistvu. I mislim da ta tuzba nece uroditi plodom ... a kako ce sud odluciti videcemo...
expolicajac expolicajac 12:06 15.11.2010

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
vec odavno je Kostunica prakticno jedina opozicija Tadicu

Tu je suština problema. Takav kakav je Koštunica Dr. Vojislav, je u svom političkom angažmanu uspeo samo Srbiju da dovede do ludila. Anti protivan svemu i svakome. Na kraju postaje negacija samog sebe. On koji je legalista po ubeđenju, poštuje taj legalizam samo dok ne zakuca njemu na vrata, a onda salve ličnih uvreda prema nekome ko u legalističkoj borbi traži odgovore.
Star srpska izreka kaže "koj si čavku na rame ima, taj si viče iš". Kakve veze ima ko je podne krivičnu prijavu. Ako se radi o lažnom prijavljivanju, odgovara onaj ko je tu prijavu podneo, ako je isinita tu istinu utvrdi će nadležno sudsko veće. Uvrede prema advokatu Popoviću su samo pokazatelj primitivizma političke scene u Srbiji. Neko ko pledira da vodi srpski narod i sve ostale građane Srbije sveo se na najprimitivniji oblik "palanačkog pljuvanja".
Svaki državljanin ove zemlje treba zbog sebe i svoje dece da uvek postavlja pitanje "KO STOJI IZA UBISTVA DR ZORANA ĐINĐIĆA". Pitanje treba postavljati sve dok se na to ne dobije odgovor. Valjda će doći i taj dan kad će mo saznati istinu ko nam je ukrao sadašnjost i ubio nadu da verujemo u normalniju budućnost.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:40 15.11.2010

Re: Hm

expolicajac

Svaki državljanin ove zemlje treba zbog sebe i svoje dece da uvek postavlja pitanje "KO STOJI IZA UBISTVA DR ZORANA ĐINĐIĆA". Pitanje treba postavljati sve dok se na to ne dobije odgovor.


Slazem se sa svim sto si napisao - jedinu zamerku imam ovome sto sam citirao. Ovako napisanao mi isuvise IZRICITO insistria na tome da SIGURNO postoji NEKO drugi iza ubistva Djindjica a da su oni koji su za to osudjeni (JSO/zemunci) samo puki izvrsioci tudje volje/naredbe. A ne vidim zasto i kako se moze iskljuciti mogucnost da tog nekog drugog "vrhovnog" naredbodavca i nema? JSO/zemunci su imali najjace zamislive razloge da izvrse to ubistvo (posto je obracun sa njima bio neminovan) a imali su i svu potrebnu infrastrukturu za to ...

Ono sto meni izgleda vrlo verovatno (ili bolje reci sigurno) je da su sigurno postojali neki saucesnici iliti saradnici u vlastima koji nisu otkriveni. I tu bi svakako trebalo da nam je svima stalo da se napravi napredak...

I da ne bude zabune, ponovicu jos jednom: smeta mi pomenuta izricitost ali mi ne pada na pamet da poricem MOGUCNOST da ne postoji i neki drugi nalogodavac. Jedino mi ova optuzba "da Kostunica nije pokrenuo vojsku" nema ni najmanje logike ako se zna da vlada Srbije ne samo da nije zvanicno okarakterisala "strajk" JSO kao oruzanu pobunu, nego i da smo nedavno imali prilike da procitamo u javnosti stenogram u kome je i sam Djindjic izricito bio protiv toga da se trazi mesanje vojske u celu pricu....
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:14 15.11.2010

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
srdjan.pajic
A ja ne vidim zašto se digla tvoja kuka i motika na nekakve drugosrbijanske poglede ("grupice oko Peščanika" , pa već na 3 blogu daviš istom besmislenom teorijom o nekakvoj manipulaciji porodicim Zorana Djinjdića. Da je saopštenje izdao BoTa, razumeo bih te, ali ovo baš zabrinjava.


Ti imas problema sa tim uopste da se odlucis u koju "kuku i motiku" da me svrstas - Tadicevu ili Kostunicinu ... neshvaljivo ti i dalje da neko ne mora uopste da se svrsta na stranu bilo koje politicke opcije. Iako su nekad bili u koaliciji, vec odavno je Kostunica prakticno jedina opozicija Tadicu - Toma uglavnom pokusava da bude veci Evropljanin i od Tadica ... A Tadicevoj strani (vidi se i izjave ministarke pravde) tu nista i ne smeta - moguce je i da im odgovora napad na politicke protivnike. Uostalom, vec odavno je LDP delimicni (ili bar povremeni) ucesnik u vlasti...

Tom moje misljenje sam objasnio na jednom blogu a ovde sam samo linkovao to objasnjenje. To sto se tebi prividja da da "davim vec na 3 blogu" je tvoj problem


Nije mi neshvatljivo, nego ti izgleda vidiš i sebe prilično virtuelno.
Argumenata za tvoje mišljenje ovde nema, nego si lupio glupost, potpuno neosnovano, i sad se pozivaš na nju na svakom blogu. Valjda misliš ako je ponavljaš dovoljno uporno, neko će ti reći da si u pravu. To je tvoj problem.
expolicajac expolicajac 23:12 15.11.2010

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
Ovako napisanao mi isuvise IZRICITO insistria na tome da SIGURNO postoji NEKO drugi iza ubistva Djindjica a da su oni koji su za to osudjeni (JSO/zemunci) samo puki izvrsioci tudje volje/naredbe. A ne vidim zasto i kako se moze iskljuciti mogucnost da tog nekog drugog "vrhovnog" naredbodavca i nema?


JSO je bila jedinica koja je formirana za izvršavanje zadataka u okviru DB Srbije. U sastavu jedinice nisu bili ljudi koji razmišljaju, nego ljudi koji izvršavaju. Do 5 okotobra 2000 godine jedinica je izvršavala političke odluke tadašnjeg vrha srpske politike. Nakon toga po mehanizmu su se nadali da će izvršavati zadatke novo izabrane vlasti. Zbog dihotomije koja se pojavila u političkoj stvarnosti Srbije, rukovodeći sastav JSO počinje da anlizira i procenjuje kome carstvu da se prikloni. Jasna eksponiranost nosioca političkih ideja (Đinđić-Koštunica) odredilo je i izbor koji su učinili. Ljudi koji su celog radnog veka izvršavali naredbe političkog vrha, nisu mogli da se odluče na tako monstruozan čin, bez makar stvaranja virtualne stvarnosti o podršci nekog relevantnog političkog faktora. Malo sumanuto izgleda da je Đinđić, dao signal da ga vrh JSO likvidira.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:17 15.11.2010

Re: Hm

U kom svojstvu je Milenkovic napisao ovaj tekst ne znam niti sam procitao da se o tome izjasnio. Ali on je, ako se ne varam, bio kandidat LDP za gradonacelnika u drugom najvecem gradu u Srbiji i uglavnom je ovde zastupao te tzv. "drugosrbijanske stavove"

Tekst sam napisao kao građanin.
Ovdašnji.
Isključivo u lično ime.
Ako to nije neki problem
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:54 16.11.2010

Re: Hm

expolicajac
Malo sumanuto izgleda da je Đinđić, dao signal da ga vrh JSO likvidira


Ok, tvoja (binarna) logika je jasna i nedvosmisleno upucuje na jedan zakljucak ... Problem sa njom je sto ima prilicno "rupa". Ako u "sastavu jedinice nisu bili ljudi koji razmišljaju, nego ljudi koji izvršavaju" postojao je "rukovodeći sastav JSO počinje da anlizira i procenjuje kome carstvu da se prikloni" ... znaci postojao je neko ko razmislja sta i kako dalje...

Sto se tice vlasti rekao bih da je postojala ne dihotomija nego trihotomija. Kostunica je imao najmanju vlast sa stanovista obicnih ljudi i svakodnevnog zivota ... tu je bila nadlezna vlada Srbije. I, nazalost, zbog nacina dolaska na vlast (kako stoje stvari, jedino moguceg), ta vlast na republickom nivou je imala partnera koji joj je pomogao da pobedi: JSO i zemunce. Zemunski klan je imao status svemocne organizacije, mogli su da se bave svojim "poslom" slobodno i bez ogranicenja. Organizauju otmicu najbogatijih i najmocnijih ljudi u Srbiji i iako vlasti (sa)znaju za to ipak bivaju oslobodjeni... Zajedno sa JSO tek imaju neverovatnu moc - tesko je zamisliti ubistveniju kombinaciju: najmocneije predstavnike organizovanog kriminala i specijalnu policijsku jedinicu. Tako da se JSO ocigledno vec pre atentata bio priklonio toj trecoj "grani vlasti". Pri tom ne treba izgubiti iz vida da je ta jedinica bila sastavljena velikim delom od ljudi koji su imali kriminalni background.

Beba Popovic u svom svedocenju eksplicitno kaze da je vlast imala svoje predstavnike odnosno ljude za vezu sa zemunacima: Ceda je bio zaduzen za vezu sa Spasojevicem a on, Beba, sa Cumetom. Time im je i zvanicna vlast priznala (bar implicitno) partnerski odnos. Kako i sam kazes malte ne polovina politicke elite je dolazila u Silerovu "na poklonjenje" (znaci kao sicardzije koje bi da nesto ucare). U tom momentu u Srbiji nije bilo nikog mocnijeg od njih ko je mogao da im "stane na kraj". A po raznim informacijama Spasojevic je imao ambicije o preuzimanju vlasti...

E sad naravno, nije Djidnjic dao signal nikom da ga likvidira, ali je dao signal da ce isporuciti svakog Hagu (cim je isporucio Milosevica) ... i dao je signal da ce da raskrsti sa zemuncima - drugim recima njima je bilo jasno da se nalaze u situaciji "biti ili ne biti"... A Legija i JSO su vec bili "ogrezli" u saradnju sa njima pa bi tesko i oni mogli da ostanu netaknuti u tom rasciscavanju...

Ne znam, ja ne vidim ko je u tom momentu mogao biti iznad njih u Srbiji. Ako je moglo biti nekog nalogodavca/narucioca onda bih ga ja pre trazio u inostranstvu ... U Srbiji je pre bilo nekih koji su se nadali da bi uz zemucne i oni mogli nesto da "ucare" ...

ps. A ona politicka "dihotomija" u vlasti o kojoj ti govoris nije nista posebno - to je normalna pojava u demokratiji. Za Srbiju je u tom trenutku bila novost, kasnije kao sto vidimo, ni jedna partija ili politicka snaga vise nije imala apsolutnu vlast nego je morala da je deli sa nekim politickim partnerima i da se sa njima nadmece u tome ko ce vise da je osvoji za sebe ... Kostunica je uostalom vise puta dokazao da mu do vlasti nije stalo po svaku cenu i da je u stanju da je se odrekne ako se to kosi sa njegovim principima...
expolicajac expolicajac 12:20 16.11.2010

Re: Hm

Virtuelni Vasilije
[Sto se tice vlasti rekao bih da je postojala ne dihotomija nego trihotomija. Kostunica je imao najmanju vlast sa stanovista obicnih ljudi i svakodnevnog zivota ... tu je bila nadlezna vlada Srbije. I, nazalost, zbog nac)ina dolaska na vlast (kako stoje stvari, jedino moguceg), ta vlast na republickom nivou je imala partnera koji joj je pomogao da pobedi: JSO i zemunce. Zemunski klan je imao status svemocne organizacije, mogli su da se bave svojim "poslom" slobodno i bez ogranicenja. Organizauju otmicu najbogatijih i najmocnijih ljudi u Srbiji i ikao vlasti saznaju za to ipak bivaju oslobodjeni... Zajedno sa JSO tek imaju neverovatnu moc - tesko je zamisliti ubistveniju kombinaciju: najmocneije predstavnike organizovanog kriminala i specijalnu policijsku jedinicu. Tako da se JSO ocigledno vec pre atentata bio priklonio toj trecoj "grani vlasti". Pri tom ne treba izgubiti iz vida da je ta jedinica bila sastavljena velikim delom od ljudi koji su imali kriminalni background. /quote]
Subjektivni odraz objektivne stvarnosti. Bili su najjača organizacija jer su to postali u vreme pre 5 oktobra. Ponašanje posle 5 okotobra bio je samo nastavak razrađenog načina vršenja krivičnih dela. Politička rukovodstva partija okupljenih oko DOS-a do 5 okotobra su samo naslućivala ulogu i značaj i JSO i Zemunskog klana. Zato sam i naveo da se radilo o dihotomiji, jer po definiciji u tom obliku mora postojati svest o postojanju druge strane.
Beba Popovic u svom svedocenju eksplicitno kaze da je vlast imala svoje predstavnike odnosno ljude za vezu sa zemunacima: Ceda je bio zaduzen za vezu sa Spasojevicem a on, Beba, sa Cumetom. Time im je i zvanicna vlast priznala (bar implicitno) partnerski odnos. Kako i sam kazes malte ne polovina politicke elite je dolazila u Silerovu "na poklonjenje" (znaci kao sicardzije koje bi da nesto ucare). U tom momentu u Srbiji nije bilo nikog mocnijeg od njih ko je mogao da im "stane na kraj". A po raznim informacijama Spasojevic je imao ambicije o preuzimanju vlasti...

Subjektivni odraz objektivne stvarnost drugi put. Tačno je da su ti kontakti postojali. I Čeda je to potvrdio. Samo što iz vizure Vojislava Koštunice i njegovog političkog okruženja to je bila sprega kriminala i politike, a iz vizure Zorana Đinđića i njegovih saradnika potreba da se drže osnovne zakonomernosti rešavanja kritičnih situacija "sa prijateljima treba biti blizak, sa neprijateljima još bliži." Koštunica uporno izbegava da objasni kontakte Ace Tomića sa Zemunskim klanom primenjujući drugi od zakona rešavanja kritičnih situacija "omerta".

E sad naravno, nije Djidnjic dao signal nikom da ga likvidira, ali je dao signal da ce isporuciti svakog Hagu (cim je isporucio Milosevica) ... i dao je signal da ce da raskrsti sa zemuncima - drugim recima njima je bilo jasno da se nalaze u situaciji "biti ili ne biti"... A Legija i JSO su vec bili "ogrezli" u saradnju sa njima pa bi tesko i oni mogli da ostanu netaknuti u tom rasciscavanju...

Subjektivni odraz objektivne stvarnosti treći put. Da li je nenormalno bilo isporučivati tražene državljane Srbije Sudu u Hagu? Jer to nakon samo godinu dana Koštunica nije radio i u većem broju i sa više štete po državu. Koliko je nas sve koštalo sramno plaćanje po 5oo.ooo eura svakom isporučenom haškom optuženiku. Đinđić ih je hapsio i slao u Hag bez štete za poreske obveznike Srbije, a Koštunica je od svih nas naplatio svoj "patriotizam".
Koštunica je sitnim signalima stvarao ambijent, i tu ću se zadržati od daljih konstatacija, da je patriotski braniti svim sredstvima srpske interese. Svim sredstvima znači i ubistvom.
Da li je veći blam razgovrati sa zemuncima na neutralnom terenu ili ubice premijera dovoditi u zgradu MUP-a što je protivzakonito i nadasve pokazuje nivo sposobnosti tadašnjeg koštuničinog minista policije da bude svestan konsekvenci koje proističu iz njegovog postupka.

Kostunica je uostalom vise puta dokazao da mu do vlasti nije stalo po svaku cenu i da je u stanju da je se odrekne ako se to kosi sa njegovim principima...

Ovo je konstatcija tačna. Koštunica nikada ne želi vlast po svaku cenu, on želi samo apsolutnu vlast. Čim nasluti da je to nemoguće, sakriva se plaštom navodih "principa". Apsolutnu vlast je dobio nakon smrti Zoran Đinđića. Nadam se da nikada više neće doći na vlast jer će verovatno to novo vladanje početi nečijom smrću. A onda nek nam je alal.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:24 16.11.2010

Re: Hm

ex

Subjektivni odraz objektivne stvarnosti ... vise puta...


Ne vidim sta je tu subjektivno? I ti se uglavnom slazes ali samo pokusavas da objasnis taj "odraz" ... Sa time se uglavnom slazem ali ja sam samo konstatovao neke cinjenice bez zelje da ih objasnjavam pa cak se nisam ni izjasnjavao o njima. Naravno da je u redu to sto je Djindjic bio za predavanje haskih osudjenika i sto je hteo da raskrsti sa zemunskim klanom. Ali te stvari su ga ucinile smrtnim neprijateljima onih koji su ga kasnije ubili. I ja sam zato to i pomenuo...

ex

Ovo je konstatcija tačna. Koštunica nikada ne želi vlast po svaku cenu, on želi samo apsolutnu vlast. Čim nasluti da je to nemoguće, sakriva se plaštom navodih "principa".


To je u prirodi vlasti i onih koji se za nju bore - hoce je sto vise i ne zele, ako je moguce, da je dele ... Ne bi je ni Djindjic delio sa Kostunicom da je mogao ... Ono sto je bitno u toj prici je da je Kostunica bio spreman da sidje sa nje mirnim demokratskim nacinom - i to je jedan od prvih takvih primera u srpskoj istoriji.

ex

Apsolutnu vlast je dobio nakon smrti Zoran Đinđića.


Apsolutno netacno. Nakon smrti Zorana Djindjica su vlast dobili oni koji sada napadaju/optuzuju Kostunicu (zahvaljujuci vanrednom stanju ta njihova vlast je bila "apsolutnija" nego inace). I zatvorili su Acu Tomica a opstepoznata je cinjenica da su Kostunicu od zatvora spasle zapadne zemlje ... Zato ne vidim sta sad i dalje ocekuju da ce saznati od Tomica vise nego sto imali prilike onda da saznaju?

I sto je vrlo bitno: i kad je kasnije dosao na vlast, Kostunica je to postigao mirnim, demokratskim putem a ta vlast je bila sve samo ne apsolutna. Naprotiv, bila je vrlo slaba budici da je morao da pristane na sve moguce koalicione ustupke da bi uopste dosao na nju ... I onda vise godina bio na takvoj "kohabitacionoj" vlasti (sto je suprotno onoj tvojoj tezi da po svaku cenu hoce samo apsolutnu) i onda je napustio i takvu vlast zbog politickih neslaganja iako nije morao ...
halman halman 14:03 16.11.2010

Re: Hm

Apsolutno netacno. Nakon smrti Zorana Djindjica su vlast dobili oni koji sada napadaju/optuzuju Kostunicu (zahvaljujuci vanrednom stanju ta njihova vlast je bila "apsolutnija" nego inace). I zatvorili su Acu Tomica a opstepoznata je cinjenica da su Kostunicu od zatvora spasle zapadne zemlje ... Zato ne vidim sta sad i dalje ocekuju da ce saznati od Tomica vise nego sto imali prilike onda da saznaju?

I sto je vrlo bitno: i kad je kasnije dosao na vlast, Kostunica je to postigao mirnim, demokratskim putem a ta vlast je bila sve samo ne apsolutna. Naprotiv, bila je vrlo slaba budici da je morao da pristane na sve moguce koalicione ustupke da bi uopste dosao na nju ... I onda vise godina bio na takvoj "kohabitacionoj" vlasti (sto je suprotno onoj tvojoj tezi da po svaku cenu hoce samo apsolutnu) i onda je napustio i takvu vlast zbog politickih neslaganja iako nije morao ...

Apsolutno netacno. Nakon smrti Zorana Djindjica su vlast dobili oni koji sada napadaju/optuzuju Kostunicu (zahvaljujuci vanrednom stanju ta njihova vlast je bila "apsolutnija" nego inace). I zatvorili su Acu Tomica a opstepoznata je cinjenica da su Kostunicu od zatvora spasle zapadne zemlje ... Zato ne vidim sta sad i dalje ocekuju da ce saznati od Tomica vise nego sto imali prilike onda da saznaju?

I sto je vrlo bitno: i kad je kasnije dosao na vlast, Kostunica je to postigao mirnim, demokratskim putem a ta vlast je bila sve samo ne apsolutna. Naprotiv, bila je vrlo slaba budici da je morao da pristane na sve moguce koalicione ustupke da bi uopste dosao na nju ... I onda vise godina bio na takvoj "kohabitacionoj" vlasti (sto je suprotno onoj tvojoj tezi da po svaku cenu hoce samo apsolutnu) i onda je napustio i takvu vlast zbog politickih neslaganja iako nije morao ...


Василије човече, једини ти на овом блогу изговори истину, и стварно ти на томе честитам. По овим ЛДП-овцима и старим комуњарама Коштуница је крив зато што се земља окреће... Па ко је шуровао и пре и после 5-ог октобра са момцима из ЈСО-а и одређених криминалних свера...
expolicajac expolicajac 14:38 16.11.2010

Re: Hm

Apsolutno netacno. Nakon smrti Zorana Djindjica su vlast dobili oni koji sada napadaju/optuzuju Kostunicu (zahvaljujuci vanrednom stanju ta njihova vlast je bila "apsolutnija" nego inace). I zatvorili su Acu Tomica a opstepoznata je cinjenica da su Kostunicu od zatvora spasle zapadne zemlje ... Zato ne vidim sta sad i dalje ocekuju da ce saznati od Tomica vise nego sto imali prilike onda da saznaju?

Priznajem da je u mojoj konstataciji bilo elementa vremenske nejasnoće. Vlast je nastavila kontinutet politike Zorana Đinđića, nakon ubistva. Samim uvođenjem vanrednog stanja suspendovani su mnogi demokratski mehanizmi. Lično mislim da nije sve urađeno kako treba. Trebalo je iskoristiti postojanje dinamičke prednosti nad kriminalom i apsolutno ga ubiti u korenu. Upravo to što nije uhapšen Koštunica je jedan od nedostataka "Sablje". Ili bi bila dokazana njegova umešanost u političku pozadinu ili bi on izašao kao slobodan čovek i u svom punom kapacitetu mogao da vodi politiku. Ta greška jednog dela rukovodećeg sastava MUP-a pod uticajem dela političkog estabišmenta i pritisaka nekih stranih faktora, košta Srbiju nanovo izgubljenog vremena. Mesto da se vreme koristi za razvoj demokratije ono je izgubljeno u ovakvim prepucavanjima.

Što se tiče perioda vlasti Koštunica je imao apsolutnu vlas koju je prikriva "kohabitacijom".
freehand freehand 15:16 16.11.2010

Re: Hm

Василије човече, једини ти на овом блогу изговори истину, и стварно ти на томе честитам. По овим ЛДП-овцима и старим комуњарама Коштуница је крив зато што се земља окреће... Па ко је шуровао и пре и после 5-ог октобра са момцима из ЈСО-а и одређених криминалних свера...


E ako su svere...
To je već ozbiljna stvar. Nisam ni sumnjao da će se pojaviti stručnjak da to razreši.
BTW - kakva je razlika između "starih komunjara" i članova JUL-a? Među prvima ima i poštenih, pa ne mogu biti DSS-ovi ministri, ili šta?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:35 16.11.2010

Re: Hm

ex
Upravo to što nije uhapšen Koštunica je jedan od nedostataka "Sablje". Ili bi bila dokazana njegova umešanost u političku pozadinu ili bi on izašao kao slobodan čovek i u svom punom kapacitetu mogao da vodi politiku.


Ma hajde ... kao da je Kostunica drzao te famozne dokaze u dzepu pa je samo trebalo da ga uhapse. Osim njega mogli su da hapse koga hoce i kao sto hapsenjem Tomica nisu dosli ni do kakvih dokaza tako ne bi ni da su uhapsili njega. A i bez hapsenja su mogli da skupljaju dokaze pa kao sto vidimo, nisu nista nasli - da jesu ne bi podnosili ovako neodrzivu optuzbu protiv njega sada...

ex

Što se tiče perioda vlasti Koštunica je imao apsolutnu vlas koju je prikriva "kohabitacijom".


Za ovu tvrdnju je isuvise blaga kvalifikacija da je subjektivna - mozda pre neozbiljna? Cinjenica je da je on bio svetlosnim godinama od apsolutne vlasti i da mu je vlada mogla pasti u svakom momentu se ne moze tako jednostavno pobiti "argumentom" da je on "prikrivao"...
vojislav948 vojislav948 10:21 15.11.2010

MORALNA DIJABOLA DSS-a ili poziv na rušenj


Po meni istina i pravda već dugo ne stanuje u Srbiji. Politička elita koju je narod iznedrio je svojim činjenjem i nečinjenjem omogućila da smo danas svedoci svih ovih zala, koja su nas zadesila. Krivca za sve ove naše nesreće ni na vidiku. Sve je nekako u magli, ponešto se nazire, ali ne vidi se ništa. Advokati su preuzeli stvar u svoje ruke i vešto koriste rupe u zakonu, kojih namerno ili nenamerno, ima na pretek. Danas u Srbiji istina ima koliko i nas samih, ako ne i koja više. Morala i časti ponajmanje. Sve je to politika uortačena sa kriminalom, neznanjem i nesposobnošću hiperprodukovala.
sybil sybil 14:38 16.11.2010

Srđa Popović, o istrazi pozadine

Srđa Popović, o istrazi pozadine ubistva premijera
Aco Tomić ključni čovek za istragu o atentatu na Đinđića
Tanja Nikolić Đaković | 27. 06. 2010. - 00:02h | Foto: J. Vučetić | Komentara: 47

Istraga o atentatu na premijera Zorana Đinđića nije do sada ispitivala ko je direktni nalogodavac Milorada Ulemeka Legije, ali mnoge indicije ukazuju na sumnju da je ključni čovek i spona sa Legijom bivši načelnik KOS-a Aco Tomić, kaže u intervjuu za “Blic nedelje” Srđa Popović, advokat porodice Đinđić.

Advokat Srđa PopovićZašto nije utvrđeno s kim je Legija najviše kontaktirao?
– Cela Vlada tada je bila uplašena, i bio je ogroman pritisak da se stane na suđenju kod Legije. A to je upravo najvažnije – s kim je Legija kontaktirao. Ko je Legiji omogućio bekstvo a potom i skrivanje?

I, ko je spona?
– Spona i ključni čovek je Aco Tomić. On ima ključnu ulogu. Ti njegovi sastanci s Legijom i Spasojevićem, to je nešto što nikada nije uspeo da objasni i nije govorio istinu o tim sastancima. Čak ga je i sud zaštitio od ispitivanja kada se pojavio na sudu.

Koliko puta su se sreli Tomić, Legija i Spasojević?
– Više puta. Pokušao sam o tim susretima da pitam Tomića na sudu. Moje pitanje je glasilo: „Jeste li se viđali i u svojoj kući sa Legijom i Spasojevićem?” Sudija mi je odgovorio: “Na osnovu čega pitate to.” Rekao sam: „Na osnovu iskaza Dušana Krsmanovića koji je prisustvovao, kako je sam rekao, kada su Spasojević i Legija vođeni u stan Tomića.“ Tomićev branilac tražio je da se taj iskaz zapečati. Sutradan, sud je odlučio da se ne zapečati iskaz, ali je odbio moj predlog za saslušanje Tomića.

Imate li saznanje gde se Legija skrivao i uz čiju pomoć?
– Imam samo pretpostavku kako je uspeo da se spase u vreme Sablje kada ni ptica nije mogla da preleti. Žandarmerija je zaustavljala putničke automobile, otvarala prtljažnike, nije ništa prošlo neopaženo… Postojala je, ipak, jedna vrsta vozila koju policija nije mogla da zaustavi – vojna. Mislim da je posle atentata Legija došao do tog neposrednog nalogodavca, o kojem smo pričali, sa kojim se i ranije susretao.

Ko je Legijin nalogodavac? Aca Tomić?
– Pretpostavljam, ali to ne mogu da tvrdim. I, verujem da vreme skrivanja Legija nije proveo u Švajcarskoj, nego u sličnom podrumu u kom je skrivan Mladić, potpuno zaštićen gde niko ne može da uđe.

Zašto je bitno za političku pozadinu atentata gde se Legija skrivao?
– Da je istraženo gde se Legija skrivao, to bi pokazalo ko su mu jataci, i ko su mu nalogodavci.

I ko čini, kako se sumnja, tu grupu podstrekača?
– Indicija je mnogo i sve idu u istom smeru. Političari i danas imaju svoje razloge da se to ne istraži, a onda te razloge prepoznaje i tužilaštvo i policija. A puteva ima – od ubistva svedoka očevica, za kojeg je Jocić tvrdio da su ga ubili reketaši, i da nema veze s atentatom. Pitanje je kako je to tada znao, a do danas ubice nisu pronađene, ako nema veze sa atentatom. Praćenjem njegovih ubica rasvetljavali bismo i slučaj Đinđić. Za sve zato moraju biti pitani svi od Koštunice, Tomića, Bulatovića, Jocića, Stojkovića. Ali neko bi morao da ih pozove.

Hoćete li to biti vi?
– Ja sam to i predlagao na sudu i, bio sam odbijen.

Spremni ste to da učinite još jednom?
– Neću odustati nikada.

Da li to znači da ćete zatražiti istragu o pobuni JSO?
– Ne sumnjam da je Legiju i Spasojevića neko “pumpao” konstantno, s idejom da izazovu pobunu JSO pod sloganom “Stop Hagu”. Tu se koristi Legijin motiv da se jedinica ne rasformira, a Spasojevićev da uživa u prodaji droge i zaštiti Legije. Postojao je s treće strane i neko ko je imao politički motiv. Bili su to podstrekači i nalogodavci. Oni su poznati Legiji.

Legija se susretao i sa Tomićem i Bulatovićem?
– Da, bilo je to u vreme pobune. Oni su saslušavani, ali su pušteni nakon Sablje. Jedan je postao direktor BIA, drugi direktor vojne službe i posle su se hvalili kako te dve službe odlično sarađuju.

Ko je idejni tvorac pobune JSO? To sigurno nisu smislili Legija i Spasojević sami?
– Nešto govori činjenica da su se Legija i Spasojević sastali sa Acom Tomićem u vreme pobune. Nezamislivo je da se Legija, koji je penzioner jer je raskinuo radni odnos sa policijom, sastaje u društvu notornog trgovca drogom sa načelnikom Vojne bezbednosti. Šta oni rade u kabinetu Tomića?

I, šta rade?
– Iz odeljenja vojne bezbednosti došli smo do dokumenta koji ukazuje da su se raspitivali hoće li vojska intervenisati da uguši pobunu. Sastanku je dodatno pristupio Rade Bulatović. Šta će on na tom sastanku?! Njegovo objašnjenje je da je došao slučajno. Pa, ne dolazi se kod načelnika vojne bezbednosti slučajno, i to u momentu kada su kod njega Luković i Spasojević. Iako dokument kaže drugačije, Bulatović i Tomić negiraju da je bilo reči o pobuni.

Tomić je čak u prvi mah negirao taj susret?
– Nikada nije negirao, nego je pomerio datum kao da se odigrao dva meseca ranije. To je bila njegova strategija odbrane. Neosporno je dokazano da se susret odigrao u vreme pobune. Osim toga, Bulatović i Tomić imali su oprečne iskaze. I, oni su, Legija i Spasojević, u ime JSO faksom otkazali poslušnost svojim starešinama i faksom poslali svoje zahteve da se smene načelnik DB-a, ministar policije… Stvari za koje nisu zaduženi ni da misle o njima.

Ko je pisac tih zahteva?
– Mislim da je Legija samo doneo te zahteve od nekoga. Neko mu ih je prosledio.



sentinel26 sentinel26 20:52 17.11.2010

Izvod iz krivične prijave

Krivična prijava za oružanu pobunu ...

Zato što su:

početkom novembra 2001. godine osumnjičeni MILORAD ULEMEK, kao dugogodišnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) nad kojom je i nakon prestanka ove funkcije zadržao faktičku kontrolu,
osumnjičeni DUŠAN MARIČIĆ, VESELIN LEČIĆ, ZVEZDAN JOVANOVIĆ, „MIĆA“ PETRAKOVIĆ, DRAGOSLAV KRSMANOVIĆ i DRAGOŠ RADIĆ, kao pripadnici Komande Jedinice zajedno sa pokojnim Dušanom Spasojevićem, šefom kriminalne organizacije Zemunski klan,
organizovali protivpravne akcije Jedinice upravljene na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti SRJ,
u kojima je ta Jedinica izrekom otkazala poslušnost svojim starešinama,
povukla sve pripadnike Jedinice u kasarnu u Kuli,
isključila sve telefonske veze kasarne sa starešinama i spoljnim svetom,
oduzela pripadnicima Jedinice mobilne telefone,
povukla svoje pripadnike iz obezbeđenja zaštićenih ličnosti i obezbeđenja aerodroma Beograd i pod punim naoružanjem i uz upotrebu 24 borbena vozila marke Hamer, zaposela deo autoputa kod Centra Sava u Beogradu,
i uz pretnju upotrebe sile ispostavila zahtev da Skupština Republike Srbije donese zakon o saradnji s Haškim tribunalom,
zahtev da se smeni legalno izabrani član Vlade, ministar unutrašnjih poslova, kao i legalno postavljeni načelnik Službe državne bezbednosti i njegov zamenik,
sa ciljem da stave Službu pod svoju kontrolu i onemoguće njeno zakonom određeno funkcionisanje,
u čemu su i uspeli,
a što je dovelo do teškog ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka zemlje,
koje je na kraju kulminiralo atentatom koji su pripadnici Jedinice izveli 2003. godine nad Predsednikom vlade, Zoranom Đinđićem;
zato što je osumnjičeni VOJISLAV KOŠTUNICA, u to vreme u svojstvu Predsednika SRJ i komandanta Vojske propustio da izvrši svoju ustavnu dužnost iz člana 135, stav 1. u vezi člana 133, stav 1. tada važećeg Ustava Savezne Republike Jugoslavije (Sl. list SRJ, br. 1/92) i da kao komandant Vojske preduzme korake da uguši pobunu,
već je naprotiv u javnom istupanju na konferenciji za štampu, (Tanjug, 15. novembar 2001.) pobunu opravdavao i podsticao neosnovano je kvalifikujući kao opravdani štrajk, iako je znao da je pripadnicima policije u to vreme bilo Ustavom zabranjeno da štrajkuju (član 57, stav 3. Ustava SRJ);
zato što je osumnjičeni ACO TOMIĆ, u vreme pobune načelnik Uprave vojne bezbednosti, prilikom susreta sa osumnjičenim Miloradom Ulemekom i pok. Dušanom Spasojevićem 12. novembra 2001. u prostorijama Uprave vojne bezbednosti ovima garantovao da se Vojska neće mešati u tekuću pobunu, učvršćujući time njihovu volju da u oružanoj pobuni istraju;

Čime bi izvršili:

osumnjičeni MILORAD ULEMEK, DUŠAN MARIČIĆ, VESELIN LEČIĆ, ZVEZDAN JOVANOVIĆ, „MIĆA“ PETRAKOVIĆ, DRAGOSLAV KRSMANOVIĆ i DRAGOŠ RADIĆ, krivično delo organizovanja oružane pobune iz člana 124, stav 2. Osnovnog krivičnog zakona, kažnjivo po članu 139, stav 1. istog zakona; osumnjičeni VOJISLAV KOŠTUNICA, krivično delo oružane pobune iz člana 124, stav 1 u vezi člana 24, stav 1 i u vezi člana 30, stavovi 1 i 2 Osnovnog krivičnog zakona; i osumnjičeni ACO TOMIĆ, krivično delo oružane pobune iz člana 124 stav 1 u vezi člana 23, stav 1. Osnovnog krivičnog zakona.

tsunade tsunade 12:39 18.11.2010

sta je cilj?

Potpuno su mi ok napori Srdje Popovića da pred istražne organe izvede bivšeg šefa vojne bezbednosti Acu Tomića i predsednika Srbije Vojislava Koštunicu. I sama tu polažem velike nade. Da li će ova operacija uspeti kapiram, zavisi od toga šta je stvarno cilj kampanje.

Da li je cilj da Koštunica i Tomić budu izvedeni pred sud i pravosnažno osudjeni? Ili je cilj da samo budu saslušani u okviru istrage?

Ko ocekuje ovo prvo, cijenim, biće razočaran. Neche se dogoditi.

Ovo drugo moze se dogoditi čak možda i posle sledećih izbora pod uslovom da Koštunica ne prevali cenzus.

Odgovori koje tandem Kostunica-Tomić u istraznom postupku budu davali imaće vrednost istorijskog dokumenta, ali neće proizvesti bog zna kakav drustveni, politicki or whatever efekat.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana