Sport

Pogled jedne gospođe na F1

Biljana 77 RSS / 13.11.2010. u 12:34

I tako.. zavalite se. Kvalifikacije su danas, a trka sutra u dva. I ako vas neko pita, formula se u stvari kaže momua ili nešto tome slično.

 

 

... I da, ovo je poklon blog za Snežanu Mihajlović.

 

 

Prvi put posle dosta godina propustili smo Interlagos. Opravdano. Dan je bio suviše lep, suviše sunčan za novembar,  lišće šuškalo suviše glasno pod malim rastrčanim stopalcima, da bismo to propustili zbog pretposlednje trke u sezoni.

 

Interlagos, staza u Brazilu bila je poprište nekih veoma zanimljivih i neizvesnih završetaka šamiponata.  Ne i ove. Ove godine rasplet se očekuje na drugoj strani sveta, tamo gde se i prošle godine okončalo. Trka se vozi u Abu Dabiju u nedelju u pet popodne po lokalnom vremenu i to je jedina uslovno rečeno, dnevno-noćna trka u šampionatu.  Fernando Alonoso trenutno je prvi u konkurenciji vozača. Pobeda na Jas Marini donosi mu titulu. I ne samo pobeda. Alonso će biti prvi ukoliko osvoji bilo koje od prva četiri mesta, a da pri tom Mark Veber ne pobedi.  Plasman Alonsa ispod četvrtog mesta otvara vrata Veberu, njegovom timskom kolegi Fetelu, pa teorijski i Hamiltonu.  I Veber i Fetel imaju dobre, šanse, s tim što Veber ima 7 bodova više od mlađanog Nemca koji je ujedno i prošlogodišnji pobednik ove trke. 

 

Odmah da se razumemo, ja nisam nikakv stručnjak za F1, samo ljubitelj. Takođe za razliku od većine ljudi koji prate F1 ja nikada nisam navijala za tim, već isključivo za vozača. (Potreba za očuvanjem bračne harmonije mi nameće izvesne simpatije za Ferari.) Kako je Kimi Raikonen otišao da se lomata po gudurama WRC-a, moj favort je prošlogodišnji šampion, Dženson Baton, koji ove godine nema ama baš nikakve šanse da se plasira među prvu trojicu sve i da pobedi u Abu Dabiju. Baton je prošleo godina sakupio 6 pobeda u prvoj polovini sezone i bez nekih trzavica priveo sezonu kraju. (Najvijam za Batona iz isključivo žensko-kokošijih razloga, najbolje izgleda od svih vozača. Kako Kimi ne vozi, nema trenutno vozača koji vozi po mom ukusu. Fetel ima potencijala, a baš ova trka će možda pokazati da li je on taj.)

 

O raspodeli prva tri mesta odlučivaće dakle ova četvorica koja su u igri i za titulu. Odmah da napomenem da mislim da Hamilton nema nikakve šanse za pobedu. Da bi bio prvi trebalo bi da Alonso ne osvoji ni jedan bod,  a da Veber bude plasiran lošije od petog mesta, a Fetel lošije od drugog. Puno je to, ako, ako... Mada nije nemoguće. 2007. maestralnim osvajanjem  prvog mesta u tri od poslednje četiri trke, Raikonen  je sustigao Hamiltona koji je imao 17 bodova prednosti dve pred kraj (po starom bodovanju za pobedu se dobijalo 10 poena). Sad ćete videti kako se vozi.

E sad, teško da će Hamilton uspeti, pošto mu treba puno "ako", a faktor sreće iskoristio je i potrošio za svagda 2008. kada je ni kriv ni dužan uzeo prvo mesto, baš u Brazilu, Felipeu Masi. Sećam se kao da je bilo ... danas... Dok mi psujemo BMW-ov dvojac Kubica – Hajtfeld koji preti da se poubija na stazi, Masa prolazi kroz cilj, podiže ruke, trans na Interlagosu, domaći vozač osvaja trku i šampionat.  Kadar na Gloka koji usporava do te mere sa izgleda kao da stoji, jeste Glok, nije .. jeste... Hamilton ga obilazi, završava trku kao peti i uzima titulu Masi za bod. E pa to što je imao sreće, imao je. Dakle, Hamiltona bismo mogli (i voleli) da otpišemo.

 

Kad smo već kod Mase da dodam i toliko da je verovatno najbaksuzniji vozač u novijoj istoriji F1.  Osim nesrećno izgubljene titule 2008. naredne godine na kavalifikacijama za Hungaroring doživeo je povredu opasnu po život, kada ga je udario deo koji je otpao sa bolida Rubensa Barikela usled čega se onesvestio i zatim udario u barijeru.  On je ujedno i najtimskiji vozač. Odradio je lavovski posao čuvajući leđa Raikonenu u Brazilu 2007. Iako fanatik, čim se vratio posle svega da vozi (sa ugrađenom titanijumskom pločicom radi ojačanja lobanje), Masa nije vozač za velika dela. Nekako mi se čini da se pomirio sa ulogom drugog vozača.

 

No, imala ja, nemala, favorita za pobedu, trka obećava. Veliki broj vozača u konkurenciji za titulu, Red Bul je najavio da neće biti timskih naredbi za propuštanje. Ovo može da koristi Alonsu i Hamiltonu, ali nekako mi se čini da je sve u rukama  Red Bul-ovog dvojca.  Veber će biti prvi ukoliko osvoji trku, a Alonso se plasira ispod drugog mesta. Fetel osvaja ukoliko pobedi na trci , a Veber bude lošiji od drugog, odnosno Alonso lošiji od petog mesta. Postoji opcija da trojica prvoplasiranih imaju isti broj bodova, ukoliko Fetel pobedi, Veber bude drugi, a Alonso peti. U tom slučaju gleda se broj pobeda po trkama. No Fetel i Alonso bi u tom slučaju imali isti broj osvojenih prvih, drugih i trećih mesta, tako da odlučuje jedno četvrto mesto više koje ima Sebastijan Fetel.

 

Zanimljivo. Mora da bude zanimljivo.

Kišne trke su uvek najzanimljivije, ali za nedelju je u Abu Dabiju najavljeno sunčano vreme. Bilo bi čudno da je drugačije.

 

Od noviteta ove godine vredi pomenuti da se promenio način bodovanja u korist osvajača prvog mesta, što smanjuju mogućnost kalkulacija, kao i to da je dolivanje goriva u toku trke ukinuto.  (Tako da više nećemo imati prilike da gledamo kako zajedno sa bolidom stazom vitla crevo gigantskih razmera.) A da, vratio se Šumaher. Bezbojan i bezobrazan kakav je oduvek i bio. 

 

I tako.. zavalite se. Kvalifikacije su danas, a trka sutra u dva. I ako vas neko pita, formula se u stvari kaže momua ili nešto tome slično.

 


 



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 12:49 13.11.2010

Oma

preporuka!

Sad idem da citam...
Biljana 77 Biljana 77 12:53 13.11.2010

Re: Oma

mlekac
preporuka!

Sad idem da citam...
Ih bre, nemoj na neviđeno. Šta ako si Šumaherov fan?
mlekac mlekac 12:56 13.11.2010

Re: Oma

Biljana 77
mlekac
preporuka!

Sad idem da citam...
Ih bre, nemoj na neviđeno. Šta ako si Šumaherov fan?


Biljo, sestro po metli, pa je l' ja tebi licim na takvu????

EDIT:
A zar se formula ne kaza Brrrrum-Brrrrum-Vrrrrrrr?
aleksandarz92 aleksandarz92 13:13 13.11.2010

Re: Oma

A zar se formula ne kaza Brrrrum-Brrrrum-Vrrrrrrr?

Jok bre! Kaže se Bvvvm-bvvvm-bvvvvvvvvvvvm
Biljana 77 Biljana 77 13:29 13.11.2010

Re: Oma

Kaže se Bvvvm-bvvvm-bvvvvvvvvvvvm

Interpretacije su brojne.
Biljana 77 Biljana 77 14:10 13.11.2010

Re: Oma

pa je l' ja tebi licim na takvu?

Neko jeste, provalila sam ga.
mlekac mlekac 14:16 14.11.2010

Moram zlobno da se nasmejem


Al' Shumaher se majstorski razbio!!!

Jos da ovi sporaci ociste stazu, pa da nastavimo da uzivamo...
NNN NNN 14:59 14.11.2010

Re: Moram zlobno da se nasmejem


Zamalo Šumaher da ostane bez glave u poslednjoj trci!
(naravno, tako nešto je nemoguće postići u bilo kojoj drugoj trci)
mlekac mlekac 16:23 14.11.2010

Re: Moram zlobno da se nasmejem

NNN

Zamalo Šumaher da ostane bez glave u poslednjoj trci!
(naravno, tako nešto je nemoguće postići u bilo kojoj drugoj trci)


Iskreno, ne bih se smejala da nije izasao nepovredjen, al' ovako - mali ventil...
Dr M Dr M 13:47 13.11.2010

Nezvanicni trening

Na nezvanicnom treningu, prva dva mesta Vetel i Weber, Hamilton treci, Alonso cetvrti.

Ako ova prva dvojca budu takvi na zvanicnom, lako mogu da se slupaju na trci..valjda nisu toliko blesavi, ali...desavalo se.

Sve sam rasterao oko sebe, a i tenis pocinje u 2.

Blago razrokima..
Biljana 77 Biljana 77 14:12 13.11.2010

Re: Nezvanicni trening

Ako ova prva dvojca budu takvi na zvanicnom

... Smajli koji zadovoljno trlja ruke.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:49 13.11.2010

xe,xe,

posveta,
a znaš da neću da čitam... mislim, šta u životu meni znači hamilton?

za tebe.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:57 13.11.2010

Re: xe,xe,

uuups
greška,
evo sa titlom.
Biljana 77 Biljana 77 14:08 13.11.2010

Re: xe,xe,

he, he... Sram je bilo, kako pCuje...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:28 13.11.2010

e

baš sad ulazim u kuću i zatičem F1 na kanalu i pomišljam: "e ove trke nikada neću moći da skapiram. u čemu je vitz?!"

Biljana 77 Biljana 77 22:16 13.11.2010

Re: e

e ove trke nikada neću moći da skapiram

Jesi li probala da odgledaš neku, onako s razumevanjem?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:50 13.11.2010

Re: e

Jesi li probala da odgledaš neku, onako s razumevanjem?

hogubadagri hogubadagri 16:34 13.11.2010

hm

Ode sve na Alonsovu vodenicu, Veber bled, Fetel prvi ali nicemu ne koristi sobzirom na Alonsovu poziciju, Meklareni su tu vise da naprave zbrku nego sto stvarno mogu nesto da urade. Sve u svemu steta za Vebera ovo mu je verovatno bila poslednja sansa za titulu, RB je poklonio titulu Alonsu i Ferariju. Ima jos 1,5 sat sutra da se vozi, ali je Ferari preiskusan da bi promasio ovakav penal.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:21 13.11.2010

Re: hm

Da, nažalost. Meni je, od sve bulumente u ovoj godini, Veber najsimpa. Ne znam zašto.
Biljana 77 Biljana 77 22:41 13.11.2010

Re: hm

Ferari preiskusan da bi promasio ovakav penal
Dešavale su im se povelike gluposti, posebno u pit stopovima.
mara92 mara92 18:50 13.11.2010

Навијам за Алонса

Тата је одувек пратио Формулу. Сходно томе, прво се навијало за Алена Проста, после за Сену ... Шумахера никада нисам волела - боле ме уво колико је добар возач. Сећам се последње сезоне Алена Проста где га је на једној трци Шумахер ђубретарски изгурао са стазе. Тачно се сећам кривине и колико је то био нефер и неспортски потез; од тада, до дана данашњег ми је одвратан (може да буде шампион на квадрат и даље је смрад без спортских фер-плеј манира).
Нисам гледала квалификације...обзиром да овде киша лије као из кабла већ 24 сата, гледам трку сигурно (таман да сунце видим макар на ТВу)

Biljana 77 Biljana 77 22:45 13.11.2010

Re: Навијам за Алонса

Uh.. Ja nisam mogla da smislim Prosta, a na Šumahera neću da trošim reči. Sena... mala sam ja da dobacim dotle...
niccolo niccolo 20:03 13.11.2010

Naravno,

Ferari...znači Alonso
mirelarado mirelarado 21:29 13.11.2010

Re: Naravno,

niccolo
Ferari...znači Alonso


Ферари, развојни пут:


Biljana 77 Biljana 77 22:20 13.11.2010

Alonso

je trenutno u najboljoj poziciji, ali samo jedan safety car i sve što su dobili ovim početnim rasporedom može da padne u vodu.
mara92 mara92 20:14 13.11.2010

...

А Валентино Роси је прешао у "Дукати"...јеј!
scabies scabies 21:04 13.11.2010

izvini Biljo ali

nisam ni pokušala
Biljana 77 Biljana 77 22:23 13.11.2010

Eh..

a baš sam se nadala da će neko da se navuče. Pogledaj bar linkovane klipove. Zabavno je. I dinamično.
dr.wagner dr.wagner 21:59 13.11.2010

Idealno ...

...večer

-Žena koja voli F1 ...

-Pročitao sam ..., možda "savjetnik" tu ima prste ...nemoguće zvuči ...

-Mislim ... kod mene na svih 5-6 Tv-a , ženske "Domine" gledaju nekakvu tursku
seriju ... , a glavni je mislim neki Omer , koji je neki dan došao u Zg i izazvao
histeriju ... kao nekad Gregory Peck u Yu ...

-Idealno zvuči ... kažem ...nemoguće !!!

... ma sigurno imate neku drugu manu ...

Wagner
Biljana 77 Biljana 77 22:24 13.11.2010

Re: Idealno ...

ma sigurno imate neku drugu manu ...

Biljana 77 Biljana 77 22:53 13.11.2010

+ izgleda

da će biti oblačno. Možda bude i kiša.
libkonz libkonz 00:02 14.11.2010

Auuuu

otkad ja ne pratim. U Interlagosu se nekada počinjalo.
Ferari je uvek bio moj tim, pa čak kad su tamo vozili Berger i Alezi. I Šumaher kasnije. Nisam ga voleo (ovo sad neću ni da komentarišem), ali imam dosta prijatelja koji su samo za njega navijali.
Pamtim trku iz San Marina, pre 100 godina, kad su samo četvorica završila, Olivije Panis pobedio, prvi i poslednji put.
Sutra ću da gledam posle dugo vremena, biće zanimljivo. Kokice će da budu spremne na vreme.
Biljana 77 Biljana 77 01:20 14.11.2010

Re: Auuuu

Kokice će da budu spremne na vreme.

Pazi da se ne zagrcneš.
myredneckself myredneckself 02:37 14.11.2010

Re: Auuuu

Biljana 77
Pazi da se ne zagrcneš.


...i zalivaš sa koka kolom!
Nezdravo je slatka. Nezdravo.

PS
Biljana znači li ovo da preporučuješ da sutra pravim društvo B. u gledanju trke?!
Pa ne znam, tako odjednom... čoveku će to biti totalno sumnjivo, šta da radim?
A možda će reći - eto konačno korisnog uticaja bloga!?
reanimator reanimator 09:02 14.11.2010

Re: Auuuu

Biljana znači li ovo da preporučuješ da sutra pravim društvo B. u gledanju trke

Obavezno!
I gledaj negde da provučeš kako se iskreno nadaš da će Veber do titule, jer ti je podjednako muka i od forsiranja Fetela i generalno od Ferarija :)
Biljana 77 Biljana 77 10:52 14.11.2010

Re: Auuuu

reanimator
MRNS
Biljana znači li ovo da preporučuješ da sutra pravim društvo B. u gledanju trke

Obavezno!
I gledaj negde da provučeš kako se iskreno nadaš da će Veber do titule, jer ti je podjednako muka i od forsiranja Fetela i generalno od Ferarija :)

Pazi, ja ne bih baš preterivala sa upućenim opaskama, to može da bude baš sumnjivo. Samo se priključi, onako kao..
outsider92 outsider92 11:05 14.11.2010

Re: Auuuu

"libkonz"
Pamtim trku iz San Marina, pre 100 godina, kad su samo četvorica završila, Olivije Panis pobedio, prvi i poslednji put.


Nije iz San Marina, već iz Monaka (Monte Carlo), pljuštala kiša na početku trke kao da neko sipa od gore (danas za takve uslove obavezno izlazi Safety Car). Trku završila samo tri takmičara.

Inače, Forza Schummi!
libkonz libkonz 18:58 14.11.2010

Re: Auuuu

Nije iz San Marina, već iz Monaka

jeste Monaka, lapsus.
Trku završila samo tri takmičara.

ipak 4, dobro pamtim.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:14 14.11.2010

Re: Auuuu

podjednako muka i od forsiranja Fetela i generalno od Ferarija


Bez obzira na sve pehove koje je imao, mali celu sezonu kenja kao bračni par foka kako je najbolji. Sve u stilu svog za sada poznatije sunarodnika. Mnogo je uobražen i mnogo ga guraju.

A Ferari volim isto koliko i Juventus.
outsider92 outsider92 00:31 15.11.2010

Re: Auuuu

libkonz
ipak 4, dobro pamtim


He, he - nije me mrzelo da iskopam, ipak tri.
libkonz libkonz 09:08 15.11.2010

Re: Auuuu

Dobro, Frencen je kasnio ceo krug, pa nije vozio dalje. Ali nije imao defekt.
outsider92 outsider92 23:23 15.11.2010

Re: Auuuu

Ma sve OK Ja se sećam samo da je jedan žuti bolid pre kraja trke zaustavio sa strane, ali potpuno nebitno da li je tri ili četiri bolida završilo trku - ja to više onako iz inata postavio (ne dam da me memorija izda ). Sve u svemu - vrlo čudna trka beše
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:44 19.11.2010

Re: Auuuu

mali celu sezonu kenja kao bračni par foka kako je najbolji. Sve u stilu svog za sada poznatije sunarodnika. Mnogo je uobražen i mnogo ga guraju

Kao što rekoh:

Novi šampion Formule 1 Sebastijan Fetel izjavio je da bi u daljoj budućnosti mogao sebe da zamisli kao vozača Mercedesa ili Ferarija.
Biljana 77 Biljana 77 12:09 19.11.2010

Ne razumem baš

svaki sportista koji drži do sebe vidi sebe u budućnosti u boljem timu. Ako već mora, neka bude Ferari.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:33 19.11.2010

Re: Ne razumem baš

u boljem timu

Zar nije Red Bul trenutno najbolji tim?
Biljana 77 Biljana 77 12:41 19.11.2010

Re: Ne razumem baš

Zar nije Red Bul trenutno najbolji tim?

Mislila sam na nivou tradicije, finansija i sl.
reanimator reanimator 09:06 14.11.2010

...

Pred rasplet..malo podsećanje na najvećeg cara ikada :
...
...i na jedan od spektakularnijih momenata ikada :

Do ove trke organski nisam podnosio Hakinena, a posle ovoga sam skrenuo u teško idolopoklonstvo :)
Biljana 77 Biljana 77 10:55 14.11.2010

Re: ...

teško idolopoklonstvo

Ima nešto u tim Skandinavcima. Kao ništa.
reanimator reanimator 11:48 14.11.2010

Re: ...

I još jedno gašenje Šumahera (za kojeg inače mislim da je najbolji vozač ikada, nego bre antipatičan)..i to najgore moguće navlačenje, da izgubi titulu i ispadne glup u društvu :)
U glavnoj ulozi Kultard (imao majicu sa potpisom ), koji posle krivine nije zakočio, ali nije ni ubrzao, nego onako pederski nastavio u drugoj :)
Biljana 77 Biljana 77 11:54 14.11.2010

Re: ...

U glavnoj ulozi Kultard (imao majicu sa potpisom )

Znam nekog ko bi možda mogao da te ubije ne bi li došao u posed te majice, tako da...
reanimator reanimator 12:05 14.11.2010

Re: ...

Znam nekog ko bi možda mogao da te ubije ne bi li došao u posed te majice, tako da...

Davno otpisana :)
A bila leeepa..iz Williams faze :)
Jedino što sam uspeo na kraju, je da spasem da ne postane krpa za prašinu, nego sam je dostojanstveno odstranio iz kuće :)
NNN NNN 14:56 14.11.2010

Re: KULtard vs. šuMaher

NNN NNN 10:01 15.11.2010

Re: ...

malo podsećanje na najvećeg cara ikada
Se sećaš kad je povezo SENU (najvećeg cara ikad)?
NNN NNN 15:00 14.11.2010

Najveća

Biljana 77 Biljana 77 15:46 14.11.2010

Najmlađi šampion

mlekac mlekac 15:49 14.11.2010

Re: Najmlađi šampion

Ajmo zensko kokosiji argument - mali je stvarno sladak!
EDIT:
A jos kad se rasplakao, ljubi ga majka...


(Sta cu, samo je godinu stariji od mog Prestolonaslednika - slaba sam na tu generaciju rodjenu krajem 80-ih)
NNN NNN 16:17 14.11.2010

Re: Najmlađi šampion

Da ne vozi trke mogao bi da reklamira pastu za zube
mlekac mlekac 16:22 14.11.2010

Re: Najmlađi šampion

NNN
Da ne vozi trke mogao bi da reklamira pastu za zube

Pa moze i sada - samo ce vise da im naplati
Biljana 77 Biljana 77 15:48 14.11.2010

I da se "samocitiram"

Fetel ima potencijala, a baš ova trka će možda pokazati da li je on taj
mlekac mlekac 15:58 14.11.2010

Re: I da se "samocitiram"

Biljana 77
Fetel ima potencijala, a baš ova trka će možda pokazati da li je on taj

pera_kardan pera_kardan 15:49 15.11.2010

Re: I da se "samocitiram"

Gospodjo, za nekoga ko "se ne razume" u formulu jedna, savrseno se razumete u Formulu jedan :)
NNN NNN 23:13 15.11.2010

Re: I da se "samocitiram"

pera_kardan

Kakav automehaničarski nick
fender_bender fender_bender 23:50 14.11.2010

F1



pera_kardan pera_kardan 15:47 15.11.2010

Re: F1

Vise zavidim Berniju, nego Hefu........ovakve plavuse mozes sresti svaki dan u Srbiji, ali ove brze momke tesko !
A bas bi ih pitoa kako steluju prednji trap da ne vuce preko nosa, da probam to na mom jugu...:)
Biljana 77 Biljana 77 16:13 15.11.2010

Re: F1

Vise zavidim Berniju, nego Hefu....

Obojica mogu samo da se slikaju.
outsider92 outsider92 23:26 15.11.2010

Re: F1

Ha, ha, ha, evo valjam se od smeha Preporuka kao vrata (ona garažna).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana