Planeta| Politika

Izbori 2010: Nestrpljenje i nezadovoljstvo

Glas Amerike RSS / 04.11.2010. u 21:39

Baš kao i na izborima 2008, američki birači zahtevali su promene, samo što su ih ovog puta zatražili od druge stranke. Republikanci su ostvarili trijumf na izborima za Predstavnički dom, i smanjili razliku u broju mandata u Senatu, koji je ipak ostao u rukama demokrata.

Predsednik Obama je izjavio da razume frustraciju gradjana koji pre svega žele otvaranje novih radnih mesta i oporavak ekonomije, i izrazio spremnost da saradjuje sa republikanskim zakonodavcima.

S druge strane, pobedom na izborima za republikance je praktično počela predizborna kampanja za predsedničke izbore 2012. Postavlja se pitanje koliko će konstruktivan moći da bude rad Kongresa ako pogledamo izjavu lidera republikanske manjine u Senatu, Miča Mekonela da će prvi prioritet republikanaca u naredne dve godine biti da se postaraju da predsednik Obama ne dobije drugi mandat.

CNN je u anketama suočio Obamu sa nekoliko potencijalnih republikanskih predsedničkih kandidata. Da se izbori održavaju danas, Obamu bi, po svemu sudeći, porazili bivši guvener Arkanzasa Majk Hakabi (sa 52 naspram 44% glasova), kao i bivši guvener Masačusetsa Mit Romni (50 prema 45%). I Hakabi i Romni bili su kandidati na primarnim izborima 2008. i pretpostavlja se da će se ponovo boriti za stranačku nominaciju. S druge strane, ako bi republikanski kandidat bila bivša guvernerka Aljaske i miljenica pokreta Čajanka Sara Pejlin, Obama bi je, prema istoj anketi, porazio sa 52 naspram 44% glasova registrovanih birača.

Naravno, izbori su još daleko, i mogući su brojni obrti. Demokratama i Obami su preko potrebni vidljiviji rezultati ekonomskog oporavka. Potrebno je da prosečni gradjani vide efekte paketa za stimulisanje ekonomije, za koji je prošle godine iz budžeta izdvojeno 787 milijardi dolara, a za koji Bela kuća tvrdi da je zemlju spasao od ekonomskog sunovrata. No, glavna cifra koja je pred očima Amerikancima je stopa nezaposlenosti od 9,7 odsto.

S druge strane, gubitak na kongresnim izborima, čak i ako je ovo bila najubedljivija pobeda opozicione stranke od 1938, nije posebno pouzdan nagoveštaj rezultata predsedničkih izbora. Stranka na vlasti često gubi Kongres u sredini predsednikovog prvog mandata, što se dogodilo, izmedju ostalih, Bilu Klintonu i Ronaldu Reganu, čije su stranke pretrpele velike gubitke na kongresnim izborima, pa opet nisu imali teškoće u reizboru.

Za to vreme, analitičari predvidjaju još veću blokadu u radu Kongresa, gde republikanci žele „tvrdju spoljnu politiku“ prema Iranu, duži boravak američkih vojnika u Avganistanu, i mogli bi da iskomplikuju ratifikovanje novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) sa Rusijom, ali pre svega žele da obore Obaminu reformu zdravstvene zaštite i smanje državne rashode.

„Manje glomazna administracija, manji porezi“ – bio je njihov pobednički slogan ali gotovo nijedan kandidat nije uspeo da odgovori na pitanja novinara gde će konkretno realizovati štednju, koje će programe prvo ukinuti. „Stižemo u januaru i tada počinje nova era u Vašingtonu i racionalnija potrošnja državnog novca“, obećavaju novoizabrani republikanski kongresmeni i senatori. Da li će ta obećanja ostvariti, i kako – procenjivaće se 2012.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hazar hazar 00:00 05.11.2010

Koga je briga

u Srbiji što su u USA na vlasti ovi ili oni. Prema nama im je politika u dlaku ista, pa mi puca kaiš za njihove izbore.
ramanyami ramanyami 08:37 05.11.2010

Re: Koga je briga

Postoji svet i izvan Srbije koji mnooogo utiče na samu Srbiju. A jedna od stvari koja formiraju taj svet u velikoj meri je i ko će i kako vladati u USA.
bulatovic92 bulatovic92 08:38 05.11.2010

izbori


Naše šanse da izborima stvari promenimo na bolje su dobre, ali nisu beznadežne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana