Ljudska prava

PIZZA DELIVERY ILI NEŠTO MNOGO, MNOGO OZBILJNIJE? – II deo

Freedom of Information RSS / 04.11.2010. u 13:59

Autor: Rodoljub Šabić

Malo pre sam završio razgovor sa republičkim javnim tužiocem, Zagorkom Dolovac. Povod za taj razgovor bili su, nije teško pretpostaviti, zahtevi o kojima sam pisao u prošlom postu, a koje je zamenik javnog tužioca iz jednog Višeg tužilaštva iz unutrašnjosti (Vranje), uputio na adresu jednog velikog operatora mobilne telefonije (Telenor), povodom čega je operator zatražio mišljenje i zaštitu Poverenika za (informacije) i zaštitu podataka o ličnosti.
Taj zahtev postavljen na način i u tonu primerenom pizza delivery service-u, ali potpuno neprimerenom postupku u kome se ozbiljno zadire u privatnost, odnosno vrši ograničavanje Ustavom zajamčenih prava, već sam ocenio kao uznemiravajući i upozoravajući. Smatrao sam svojom obavezom da te impresije podelim i sa Republičkim javnim tužiocem i zbog toga sam tražio da se sretnemo bez odlaganja.
Razgovor je protekao onako kao sam očekivao. Koleginica Dolovac je bila ni malo prijatno iznenađena informacijama koje sam joj prezentirao. Rekla mi je da deli moje mišljenje koje se zasniva na članu 41. Ustava - da je tajnost sredstava komuniciranja nepovrediva a odstupanja su moguća samo na osnovu odluke suda. Ovo utoliko pre, što i Zakonik o krivičnom postupku, za javna tužilaštva svakako „glavni" zakon, takođe izričito predviđa, u stavu 4. člana 504lj da meru automatskog računarskog pretraživanja ličnih i drugih sa njima povezanih podataka i njihove elektronske obrade naređuje istražni sudija.
Preda mnom, u toku razgovora, pozvala je šefa Višeg tužilaštva u Vranju, obavestila ga o događaju, iznela mu svoj stav i naložila da odmah, bez odlaganja obavesti operatora da povlači podnete zahteve, a da ubuduće, ako i kad za to postoje uslovi slične zahteve podnesu samo uz prethodno pribavljenu naredbu suda. Obavestila me je, mada smatra da je, u vezi sa podnetim zahtevima reč o ekscesu a ne o čestoj pojavi, i da će o istom stavu, na kolegijumu, u sledeći ponedeljak obavestiti sve šefove tužilaštva koji će kolegijumu prisustvovati .
Ne znam, ne mogu biti siguran, kako je i zašto uopšte moglo doći do podnošenja onakvih zahteva. Ne znam ni da li iza njihovog podnošenja stoje neznanje, neodgovornost ili nešto gore. Ne znam da li će i kakve konsekvence snositi zamenik tužioca koji je zahteve podneo. Ali znam, da zahvaljujući, pre svega, odgovornom i profesionalnom držanju odgovornih u Telenoru nije došlo do povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti. Takođe znam da je brza reakcija Republičkog javnog tužioca pravi, profesionalan i vrlo koristan korak.
U smutnji u vezi sa mogućnošću pristupa podacima iz elektronske komunikacije, koju je izazvao Zakon o elektronskim komunikacijama, opasno relativizujući odredbu člana 41 Ustava, sad imamo bar jednu sumnju manje. Tužilaštva će tim podacima pristupati samo na osnovu odluke suda.
A bezbednosne i obaveštajne službe, policija? Naravno, bar do odluke Ustavnog suda po predlogu za ocenu ustavnosti koji su podneli Poverenik za informacije od javngo značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana ostaće neke, slične sumnje.
Ipak, „sukob" na relaciji Telenor - Više tužilaštvo u Vranju bez sumnje ima ne malu specifičnu težinu. U procesu sporog i teškog „rastanka" sa manirima iz prošlih vremena, u kojima je, kad su u pitanju ljudska prava, vlasti bilo dozvoljeno sve što poželi, na njega bi mogla da se odnosi jedna stara, Čerčilova izreka -ne označava kraj, čak ni početak kraja, ali bi mogao da označava bar kraj početka.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Biljana 77 Biljana 77 14:32 04.11.2010

Mali korak

ali .
Freedom of Information Freedom of Information 14:35 04.11.2010

Re: Mali korak

Biljana 77
ali .

Isto mislim i ja
MarkoPustolov MarkoPustolov 15:22 04.11.2010

Re: Mali korak

da da bravo
ALI!
mene konkretno zanima kakve ce posledice imati taj neimenovani tuzilac koji ocigledno ne poznaje pravo ili se pravi da ga ne poznaje i pored toga jako je bahat takodje me zanima da li je to bila njegova slobodna volja da trazi lisitinge (kum me zamolio da proverim listing njegove zene) ili to stvarna potreba
Dr M Dr M 14:41 04.11.2010

Ime


Rodoljube, bas Ti odgovara ime..

To sto Ti radis je pravo rodoljublje!
krkar krkar 14:51 04.11.2010

Bravo


Bravo Šabiću!
Bravo Dolovac!
Bravo Telenor!

Samo da dodam: naj-bravo državi Norveškoj. Naime, iako ne znam kakva su konkretna uputstva o stanardima u poslovanju (SOP - Standard Operating Procedures) te firme, uveren sam da je upravo iskustvo u Norveškoj - a i na celom Zapadu u širem smislu - navelo pomenutu firmu da negde u SOP-u eksplicitno navede da firma i svi njeni zaposleni osetljive podatke kojima po prirodi posla raspolažu (listinge i sl.) mogu dostavljati samo ovlašćenim organima, u zakonom propisanoj proceduri. Sve strane firme imaju jasne propise o poslovanju, posebno kad se radi o osetljivim područjima.

To je ta Evropa o kojoj bi trebalo govoriti. Nažalost, mnogi ne shvataju da je upravo ovo jedan vrhunski poučan i koristan primer zapadnih vrednosti.

Što me navodi da se upitam a kako bi u sličnom slučaju postupio Telekom, firma socijalističko-etatističkog mentaliteta uprkos velikim parama koje okreće. Oni nisu imali nikoga ko bi im spolja nametnuo potrebu svesti o zakonitosti postupanja sa podacima a siguran sam da se nisu spontano osvestili.

Iako sam u principu (bio) protiv privatizacije Telekoma (pod uslovom da se on transformiše na zdrav i pametan način), ovaj slučaj uveliko je poljuljao to moje uverenje, Uprkos zaista pohvalnom radu Poverenika, proći će dugo vremena dok se osvestimo iznutra. Štap, u ovom slučaju SOP baziran na zapadnim vrednostima i principima, ovde je mnogo efikasniji od šargarepe.
maksa83 maksa83 15:04 04.11.2010

Re: Bravo

. Naime, iako ne znam kakva su konkretna uputstva o stanardima u poslovanju (SOP - Standard Operating Procedures) te firme, uveren sam da je upravo iskustvo u Norveškoj - a i na celom Zapadu u širem smislu

Heh...
Pre iks godina, kada je torrent protokol dobio zamah u svetu i kod nas, jednog ovdašnjeg provajdera su kontaktirali advokati filmskih kuća i RIAA sa zahtevom da im da imena, prezimena i adrese ljudi koji su tad-i-tad imali te-i-te IP adrese. Vlasnik se nasmejo poput Erola Flina u Robinu Hudu ("ha-haha-haaa" ) i oduvao ih. Nije nemoguće da i ti znaš o kom je ISP-u reč (keyword: telnet). Taj ISP se od skora ne zove tako kako se tada zvao.
Freedom of Information Freedom of Information 20:19 04.11.2010

Re: Bravo

To je ta Evropa o kojoj bi trebalo govoriti. Nažalost, mnogi ne shvataju da je upravo ovo jedan vrhunski poučan i koristan primer zapadnih vrednosti.

Da to je i tacno i najvaznije! Zato i jesam naglasio znacaj ponasanja Telenora.
apectator apectator 06:10 05.11.2010

Re: Bravo

Bravo

Bravo Šabiću!
Bravo Dolovac!
Bravo Telenor!

milpetrov milpetrov 16:31 04.11.2010

Pa tako i treba

Drago mi je da ste se konsultovali i da radite na zastiti prava gradjana.
Armitage Armitage 11:53 05.11.2010

APP

Ne znam, ne mogu biti siguran, kako je i zašto uopšte moglo doći do podnošenja onakvih zahteva.
... Ne znam da li će i kakve konsekvence snositi zamenik tužioca koji je zahteve podneo.


Zahtevi su, pretpostavljam, podneti po sistemu "ako prođe - prođe".

Da je zamenik tužioca imao i trunčicu sumnje u nekakve konsekvence po njega, ne bi ni podnosio zahteve takve sadržine.
Freedom of Information Freedom of Information 12:37 05.11.2010

Re: APP

Armitage


Zahtevi su, pretpostavljam, podneti po sistemu "ako prođe - prođe".
Da je zamenik tužioca imao i trunčicu sumnje u nekakve konsekvence po njega, ne bi ni podnosio zahteve takve sadržine.


Nisam siguran da li je Vaša pretpostavka tačna ili ne. Ali sam siguran da će ubuduće imati i mnogo više od trunčice sumnje u pogledu konsekvenci.I ne samo on.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana