Društvo| Politika| Život

Sebemrzi

Vojislav Stojković RSS / 27.10.2010. u 23:47

Mržnja je pogrešno usmerena ljubav, kaže Andrić, a ko mrzi samog sebe, od njega treba da strepimo, jer ćemo biti žrtve njegove kivnosti i osvete,  kaže Niče, i dodaje: Gledajmo, dakle, kako da ga navedemo da samog sebe voli.

Danima listam rečnike i enciklopedije, surfujem i gugulujem, ali bez uspeha. Nema te reči ni kod Vujaklije, a ni kod Vukajlije, pa čak ni svemoćni gugul nije od naročite pomoći. Čini se da u literaturi ne postoje, da teorijski još nisu definisani. Međutim u stvarmosti  postoje. Srećem ih gotovo svakodnevno. Slušam na radiju, gledam na televiziji,  čitam šta pišu po novinama, časopisima i knjigama, a o blogovima i drugim internet sočinjenijima da i ne govorim. I svaki put se pitam: „O, Bože, zašto?“

Mržnja se obično definiše kao duboko, trajno i snažno osećanje koje izražava animozitet, ljutnju i neprijateljstvo prema drugoj osobi, grupi ili predmetu. Dakle, po definiciji mržnja je usmerena prema van, pa otkud onda sebemrzi? Ko su oni?

Ako ste slučajno pomislili da je sebemrz onaj  koji pre podne mrzi sebe, a popodne čitav svet, pogrešili ste.

 pic.php?uid=AAAAAQAQIYbwL2pUmEogKXZiSUNbbQAAAAooKEWO9VS5YO3LZXDM3JMF&t=1

Sebemrz mrzi sebe i svoje i prepodne i popodne i uveče, sve dok ne zaspi, a moguće da su mu i  snovi  puni mržnje prema  sebi i svojima. Čitav ostali svet mu je potaman, svi su bolji, lepši, vredniji, pametniji, pošteniji i plemenitiji od njega i njegovih, naročito od njegovih. Sebemrz u tuđem oku ne vidi čak ni balvan, ali u očima svojih najbližih vidi svaki trun.

Prema mojim preliminarnim istraživanjima reč je o ne tako malom broju visokoobrazovanih prilično uticajnih ljudi, srpske nacionalnosti, oba pola, srednjih godina ili starijih, njačešće okupljenih u NVO, mada deluju i u okviru političkih stanaka ili kao nezavisni intelektualci, tj. slobodni strelci.

Mislio sam da su sebemrzi produkt ovog vremena, da su nastali kao posledica ratova devedesetih i, još više, kao posledica razočaranja postpetooktobarskim periodom. To bi, bar za mene, bilo koliko-toliko racionalno objašnjenje. Međuitim, nedavno sam naišao na tekst jednog istoričara u kome on kaže da naša samomržnja, srbofopski autošovinistički pokret, kako ga on naziva, ima stotinak godina dugu, složenu i nedovoljno istraženu istoriju.

“Pojedini autori su odavno primetili zanimljivu pojavu: prvi socijaldemokrati, predstavnici malobrojne gradske radničke sirotinje, kritikovali su još malobrojniju buržoaziju i pozivali srpsko selo da sa njima stvori zajednički front političke borbe. Za to vreme srpsko selo je posredstvom Narodne radikalne stranke ostvarilo svoje zahteve. Cena je bila veće poresko opterećenje gradova, u njima je beda bila veća i nisu bili u stanju da daju pun doprinos modernizaciji društva... Seme nezadovoljstva, frustracije i podele bilo je posejano. Ratovi i jugoslovensko iskustvo doveli su do postepenog raspada srpskog sela, elite su postale jugoslovenske, nacionalizam potisnut na socijalnu i političku marginu, u verski konzervatizam. Komunistička partija formirana je na ideji o srpskoj „krivici“. Vremenom, krivica za ratove, za „porobljavanje“ drugih naroda (koji su tek u Jugoslaviji stvorili moderne nacije), za sopstveno, često više nego objektivno i spolja nametnuto zaostajanje, postala je u očima ovih malobrojnih, ali uticajnih ljudi isključivo srpska osobenost.

Posle kobnog raspada Jugoslavije autošovinistička opcija postala je u Srbiji legitimna, snažna i politički neophodna – kako za formiranje vlasti, tako i za komunikaciju sa pojedinim krugovima u SAD i EU. Paradoksalno, ali osnovna postavka domaće srbofobije propoveda suštinsku posebnost srpskog naroda. Srpski narod je prema njihovom mišljenju nemoguće modernizovati ili reformisati demokratskim putem i unutrašnjim snagama. Osuđen na protektorat, srpski narod mora da zna da nije reč o ropstvu, niti o dobroj nameri – već o „zasluženoj kazni“; kolektivnoj odmazdi zbog ratova, za (naknadno izmišljenu) fašističku vertikalu srpske istorije; kazni čiji povod treba da pruže medijske kampanje protiv demokratskih tradicija, crkvene organizacije, prosvetnih ustanova i pojedinih ličnosti iz prošlosti, kao što su Jaša Tomić, Vuk Karadžić, car Dušan... Zato je, tvrde, neophodno da Srbija pomogne susednim nacionalizmima prilikom asimilacije srpske kulture (nedavno je pomoć pružila i Narodna biblioteka Srbije!)...

Najvažnije izvorište autošovinizma u Srbiji nije, međutim, štedro finansiranje iz pojedinih razvijenih zemalja, koje na taj način ostvaruju svoje često posredne i sa Srbijom nepovezane interese. Nije reč o skrivenom nacionalizmu susednih ili manjinskih naroda. Megalomanija je, baš kao i kod srpskog šovinizma, ključna osobenost. Značajni uglavnom samo dok žive u Srbiji, protagonisti ovog pokreta veruju da su globalno važni i da svetu daju nekakav svetao primer. Stideći se Srbije oni su, za razliku od pojedinih svojih suštinski nezainteresovanih vođa koji su se zahvaljujući ovome obogatili, nesvesni da bez nje, ovakve kakva je, svojim sagovornicima u svetu ne bi ništa značili.” (Citirani tekst preuzet iz Politike).

Mržnja je pogrešno usmerena ljubav, kaže Andrić, a ko mrzi samog sebe, od njega treba da strepimo, jer ćemo biti žrtve njegove kivnosti i osvete,  kaže Niče, i dodaje: Gledajmo, dakle, kako da ga navedemo da samog sebe voli.

 



Komentari (140)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 00:44 28.10.2010

Meta-sebemrz

Ovde postoje najmanje dva problema u postavci.

Prvi je o mržnji "sebe" (posebno u kasnije definisanom opsegu problema - nacionalnom kontekstu). Ovo meni liči na namerno podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg i pokušaja nacionalne homogenizacije patologizacijom bilo kakvog neslaganja sa jedinstvom interesa pojedinca i nacije, predstavljene onima koji, između ostalog i pokušajima semantičke homogenizacije, pokušavaju da uzurpiraju pravo na zastupanje "jedinog mogućeg zajedničkog dobra".

Drugi je neka vrsta meta-sebemrza, da se izrazim terminom autora. U pokušaju da, valjda po svaku cenu, patologizuje plitkoumno-misionarski pseudoelitizam (pokušaj izdvanjanja sebe iz konteksta sredine i uguravanja u neku "spoljnu elitu", koja se idealizuje, a sredina patologizuje), Antić, izgleda, pravi sličan faul kao i oni koje "napada" - kvalifikujući njihovu pojavu kao nešto što "ima, brate, samo u Srbiji" - i time se, po meni, pridružuje upravo onom načinu razmišljanja koji kritikuje. To što tu kategoriju prikazuje kao "patološku" manjinu koja je suprotstavljena "zdravoj" većini - teško da je dobar izgovor.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:28 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Goran Vučković
Antić, izgleda, pravi sličan faul kao i oni koje "napada" - kvalifikujući njihovu pojavu kao nešto što "ima, brate, samo u Srbiji" -


sta je siroma Antic kriv? napravio je tim, uveo ga na Mundijal, dobio Nemacku, i bozemoj, izgubio od Australije zbog indisponiranog golmana, ali sve u svemu, solidan trener.
Goran Vučković Goran Vučković 01:32 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

sta je siroma Antic kriv? napravio je tim, uveo ga na Mundijal, dobio Nemacku, i bozemoj, izgubio od Australije zbog indisponiranog golmana, ali sve u svemu, solidan trener.

Ne otvaraš linkove u tekstu?
trener92 trener92 01:39 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Goran Vučković
sta je siroma Antic kriv? napravio je tim, uveo ga na Mundijal, dobio Nemacku, i bozemoj, izgubio od Australije zbog indisponiranog golmana, ali sve u svemu, solidan trener.

Ne otvaraš linkove u tekstu?

Kako si znao ? Ali čovek ima pravo, i ja bih slično napisao i za ovog Antića.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:58 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Goran Vučković

Ne otvaraš linkove u tekstu?


uups. anmistejkbl men, anmistejkbl. kasno je, a i ceo dan citam na ibruu. samo mi jos lazni antici nedostaju. :)
gorran2 gorran2 02:10 28.10.2010

Samopromašena tema

Goran Vučković
Ovde postoje najmanje dva problema u postavci.

Prvi je o mržnji "sebe" (posebno u kasnije definisanom opsegu problema - nacionalnom kontekstu)...

Drugi je neka vrsta meta-sebemrza, da se izrazim terminom autora. U pokušaju da, valjda po svaku cenu, patologizuje plitkoumno-misionarski pseudoelitizam (pokušaj izdvanjanja sebe iz konteksta sredine i uguravanja u neku "spoljnu elitu", koja se idealizuje, a sredina patologizuje)...

Ovde smo platili jedan, a dobili drugi specijalitet. Autor je najavio mržnju prema sebi - a onda, poštovanja dostojnom veštinom i virtuoznošću - promašio vlastitu temu - , i raspalio o onima koji mrze nas, a ne (samo) sebe.

Takozvani nasomrzi (nasomrzus balcanicus) (pu, pu, trag im se utro, drumovi poželeli nasomrza, a nasomrza nigde ne bilo ).

PS. Za*ebo si se kad si pomenuo A***ća, to ti je kao da prospeš zrnevlje gladnim kokama - neće ti od misli ništa ostati.

Iščepaće je kokoši.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:24 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

ja sam shvatio da je optuzio ngos, te i krug intelektualaca da mrze srbiju za kintu. to je jasno. verovatno ga je inspirisao eyes sa prethodne teme, jer decko nije imao nista lepo da kaze o nama, vec samo sve najcrnje, pride propoveda klechanje a sam ne bi poklekao...

jedino sto mi nije jasno kakve veze imaju socijaldemokrate, koji su se borili protiv bogatashke eksploatacije, ali nisu nashli zajednichki jezik sa selom tokom monarhije, mada potom jesu za vreme komunizma. stvarno ne vidim kako su socijaldemokrate od pre stotinu godina odgovorni za ove ljude koji danas mrze svoju rodjenu zemlju?
Goran Vučković Goran Vučković 02:30 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Autor je najavio mržnju prema sebi - a onda, poštovanja dostojnom veštinom i virtuoznošću

Da malo cepidlačim u vezi tvog retoričkog zahvata : nisam siguran šta je tu veština i virtuoznost, da ne pominjem poštovanje: self-hating Jew.
Goran Vučković Goran Vučković 02:31 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

stvarno ne vidim kako su socijaldemokrate od pre stotinu godine odgovorni za ove ljude koji danas mrze svoju rodjenu zemlju?

Ne vidim zašto ti je taj detalj relevantan
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:48 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Goran Vučković

Ne vidim zašto ti je taj detalj relevantan


ma, neshto privatno, poshto mi je djed bio od te ekipe, albansko siroche (tojest, neki albanac nam skrljao pradedu kada su gacali preko prokletija da zapale od shvaba), nagledao se kako ministarska i popovska deca u poslesolunskoj srbiji fino prolaze a nemaju nikakav kvalitet, osim sto su im roditelji burzhuji. posle doshao u bg kao student iz shumadinjskog sela i prikljuchio se, of course, socijalistichkom pokretu, ishutirao ikone iz kuce, zabranio kevi da poziva popa u kucu, i tako... al se tokom rata i stradanja iskulirao i uglavnom bio normalan posle, i da, nas je uchio, a i caleta da smo srbi a ne jugosloveni, mada je cale dodushe bio jesha. i tako, nebitno za prichu.

shto ti ne spavash, je l se radi neshto u tu shkocku vashu?
gorran2 gorran2 03:20 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Goran Vučković
meta-meta-sebemrz

Vidiš, prethodna generacija sebemrzaca je jednostavno mrzela.
Ali, s protokom logike, stvar se neminovno zakomplikovala. Jednog dama je mala zmija pitala mamu, mama, mama, a da li smo mi otrovnice - ujela sam se za jezik.
S vremenom, razvila se generacija zmija otrovnica koje namermo ujedaju same sebe. Prosto, sebemrzi su počeli da mrze sebe što mrze sebe. Budući već tako otrovan, nisam mogao da volim, i molim: našao sam next best thing.

Mrzim se što se toliko mrzim.
Toliko se mrzim što se mrzim, da prosto mrzim da se mrzim što se mrzim da se mrzim.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:25 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

gorran2


Mrzim se što se toliko mrzim.
Toliko se mrzim što se mrzim, da prosto mrzim da se mrzim što se mrzim da se mrzim.


pokusaj sa zen-budizmom, menja choveka a nish ne koshta.
gorran2 gorran2 03:48 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

nish ne koshta

Dobro to, nego: jel imate nešto jeftinije?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:24 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Goran Vučković
Ovde postoje najmanje dva problema u postavci.

Prvi je o mržnji "sebe" (posebno u kasnije definisanom opsegu problema - nacionalnom kontekstu). Ovo meni liči na namerno podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg i pokušaja nacionalne homogenizacije patologizacijom bilo kakvog neslaganja sa jedinstvom interesa pojedinca i nacije, predstavljene onima koji, između ostalog i pokušajima semantičke homogenizacije, pokušavaju da uzurpiraju pravo na zastupanje "jedinog mogućeg zajedničkog dobra".


Da, da i sam sam uočio izvesne metodološko-terminološke nedolednosti, te sam pokušao da napravim fini prelaz od "sebemrza" na "svojemrze", odnosno "našomrze". Ovde, npr:

Čitav ostali svet mu je potaman, svi su bolji, lepši, vredniji, pametniji, pošteniji i plemenitiji od njega i njegovih, naročito od njegovih. Sebemrz u tuđem oku ne vidi čak ni balvan, ali u očima svojih najbližih vidi svaki trun
.

Goran Vučković
Ovde postoje najmanje dva problema u postavci.
Drugi je neka vrsta meta-sebemrza, da se izrazim terminom autora. U pokušaju da, valjda po svaku cenu, patologizuje plitkoumno-misionarski pseudoelitizam (pokušaj izdvanjanja sebe iz konteksta sredine i uguravanja u neku "spoljnu elitu", koja se idealizuje, a sredina patologizuje), Antić, izgleda, pravi sličan faul kao i oni koje "napada" - kvalifikujući njihovu pojavu kao nešto što "ima, brate, samo u Srbiji" - i time se, po meni, pridružuje upravo onom načinu razmišljanja koji kritikuje. To što tu kategoriju prikazuje kao "patološku" manjinu koja je suprotstavljena "zdravoj" većini - teško da je dobar izgovor.


Verujem i ja da svaki narod ima svoje "sebemrze", ali ne u tolikom broju, ne tako glasne, ne tako uticajne u medijima i javnosti i, što je najvažnije, ovdašnji sebemrzi su zahvaćeni virusom mesijanstva. Misle da će mržnjom prema svemu što je srpsko spasiti Srbe i Srbiju.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:16 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

gorran2

Ovde smo platili jedan, a dobili drugi specijalitet. Autor je najavio mržnju prema sebi - a onda, poštovanja dostojnom veštinom i virtuoznošću - promašio vlastitu temu - , i raspalio o onima koji mrze nas, a ne (samo) sebe.



Ček, ček nisam baš toliko promašio - mrze oni i sebe, ako ni zbog čega drugog, ono zato što su Srbi i/ili zato šzo žive u Srbiji najgoroj od svih država na globu zemaljskom.

a, na uočenoj mi veštini i virtuoznošću najlepše ti hvala.
predatortz predatortz 08:27 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Vojislav Stojković

Ček, ček nisam baš toliko promašio - mrze oni i sebe, ako ni zbog čega drugog, ono zato što su Srbi i/ili zato šzo žive u Srbiji najgoroj od svih država na globu zemaljskom.


To im ostalo od 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti'. On je za sve krivio velikosrpski hegemonizam. A oni su se lepo ljuljuškali u toj smrdljivoj bari i parazitski pustošili Srbiju. Sad im nije jasno da to tako ne može. Ubi ih nostalgija, jbga.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:40 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Goran Vučković
... Da malo cepidlačim u vezi tvog retoričkog zahvata : nisam siguran šta je tu veština i virtuoznost, da ne pominjem poštovanje: self-hating Jew.




Dobar ti je ovaj link, Gorane. Čitajući Jeremijin tekst, ja sam upravo pomislio na postojanje pojma "Self-hating Jew".
alselone alselone 08:42 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Vojislav Stojković

Čitav ostali svet mu je potaman, svi su bolji, lepši, vredniji, pametniji, pošteniji i plemenitiji od njega i njegovih, naročito od njegovih. Sebemrz u tuđem oku ne vidi čak ni balvan, ali u očima svojih najbližih vidi svaki trun[/i].


Da, na primer, imali smo karakterisanje napada celog drzavnog rukovodstva i nevladinih organizacija na nezavisne novine kao "veliki korak napred".

vladimir petrovic vladimir petrovic 08:45 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Srdjan Fuchs
... pokusaj sa zen-budizmom, menja choveka a nish ne koshta


Slažem se s prvim delom (da proba sa zenom) ali ne i sa drugim.

Nije tačno da to ne košta. Košta.
Razumeti zen budizam, ali istinski, nije zezanje, uz pijenja čaja i grickanje madlenica.
To košta, jer apsorbuje celog čoveka.

Sve se plaća.
Goran Vučković Goran Vučković 09:15 28.10.2010

Re: Samopromašena tema



ma, neshto privatno, poshto mi je djed bio od te ekipe, albansko siroche (tojest, neki albanac nam skrljao pradedu kada su gacali preko prokletija da zapale od shvaba), nagledao se kako ministarska i popovska deca u poslesolunskoj srbiji fino prolaze a nemaju nikakav kvalitet, osim sto su im roditelji burzhuji. posle doshao u bg kao student iz shumadinjskog sela i prikljuchio se, of course, socijalistichkom pokretu, ishutirao ikone iz kuce, zabranio kevi da poziva popa u kucu, i tako... al se tokom rata i stradanja iskulirao i uglavnom bio normalan posle, i da, nas je uchio, a i caleta da smo srbi a ne jugosloveni, mada je cale dodushe bio jesha. i tako, nebitno za prichu.

shto ti ne spavash, je l se radi neshto u tu shkocku vashu?

Ko kaže da ne spavam?

Interesantna je ova rasprava Gorrana i tebe - čisto kao odnos porodičnog i ideološkog identiteta (u odnosu na "jedini" nacionalni). Uticaj dedinih trauma na unukov pogled na svet
kukusigameni kukusigameni 09:20 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Uticaj dedinih trauma na unukov pogled na svet

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:23 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Prvi je o mržnji "sebe" (posebno u kasnije definisanom opsegu problema - nacionalnom kontekstu). Ovo meni liči na namerno podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg i pokušaja nacionalne homogenizacije patologizacijom bilo kakvog neslaganja sa jedinstvom interesa pojedinca i nacije, predstavljene onima koji, između ostalog i pokušajima semantičke homogenizacije, pokušavaju da uzurpiraju pravo na zastupanje "jedinog mogućeg zajedničkog dobra".

Tipičan primer salonskog nacionaliste.
Istovremeno, dokaz da nacionalizam preko šovinizma završava kao psihijatrijska kategorija.
Ako nam je to "Napredni klub" onda stvarno kao narod treba da se zabrinemo.
predatortz predatortz 09:26 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Milan Karagaća
Tipičan primer salonskog nacionaliste.
Istovremeno, dokaz da nacionalizam preko šovinizma završava kao psihijatrijska kategorija.



Ma budala! Svi znaju da jedino komunizam vodi u svetliju budućnost.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:37 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Stideći se Srbije oni su, za razliku od pojedinih svojih suštinski nezainteresovanih vođa koji su se zahvaljujući ovome obogatili, nesvesni da bez nje, ovakve kakva je, svojim sagovornicima u svetu ne bi ništa značili.

Koje je ovo spočitavanje, relativizacija i što je najgore i neprihvatljivo generalizacija.
Tipično nacionalističke floskule o svom idealnom nacionu, svojoj idealnoj naciji, a svako ko primeti da u toj naciji, ništa više i ništa manje nego kod drugih,ima poneko i ko je kriminalac, lopov, kabadahija, siledžija pa i ratni zločinac, taj se proglašava srbomrscem a da se Vlasi ne dosete mladi učenjak se dosetio novog termina pa kad kaže sebemrzac zapravo misli serbomrzac.
Nije ni njemu ni SANU nepoznato da patriotizam pored nacionalnog ponosa podrazumeva i stid za ono čega se stideti treba.To je ono što se zove čojstvo i junaštvo.
kukusigameni kukusigameni 09:40 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

a da se Vlasi


Azem Vlasi?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:41 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Goran Vučković
Autor je najavio mržnju prema sebi - a onda, poštovanja dostojnom veštinom i virtuoznošću

Da malo cepidlačim u vezi tvog retoričkog zahvata : nisam siguran šta je tu veština i virtuoznost, da ne pominjem poštovanje: self-hating Jew.

vladimir petrovic

Dobar ti je ovaj link, Gorane. Čitajući Jeremijin tekst, ja sam upravo pomislio na postojanje pojma "Self-hating Jew".


Postoje različiti pojmovi vezani za autodestrukciju.

Naime, maligna agresivnost ili destrukcija je najčešće okrnuta prema van, prema drugima. Sadizam, je njen najpoznatiji oblik.
Međutim, maligna agresivnost može biti okrenuta i prema sebi samom, dakle autodestruktivna, i ispoljavaa se u različitim oblicima mazohizma, pa sve do suicida.

Mržnju prema sebi, svojima i svome možemo tumačiti kao predvorje autodestrukcije, ali po svojoj suštini ona to nije, jer se ispoljava pre svega na verbalnoj ravni.

vladimire, tebe bi ovom prilikom podsetio na "Braću Karamazove". Očeva mržnja prema sinovima je supstitucija očeve mržnje prema samom sebi.

U tom kontekstu, slobodan sam da zaključim da je mržnja prema svojoj naciji supstitucija mržnje prema sebi, zato što onaj koji mrzi pripada baš toj naciji. Npr. zato što je rođen ka Srbin, a ne kao Englez plave krvi, recimo.

alselone alselone 09:42 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Milan Karagaća
SANU


Ako jos jednom pomenes SANU dobijas nagradno gostovanje sa karleusom na b92 u emisiji po zelji. Ako spomenes i crkvu dobijas tri gostovanja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:59 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

alselone
Milan Karagaća
SANU


Ako jos jednom pomenes SANU dobijas nagradno gostovanje sa karleusom na b92 u emisiji po zelji. Ako spomenes i crkvu dobijas tri gostovanja.

Odričem se nagrade i da ne bih zaradio kaznu neću da pominjem.
A čuo sam upravo od nje kod onog Jugoslava u petom nastavku prve reprize kako govori o našem srpskom identitetu o kome ona izuzetno vodi računa pa zato je neće u Hrvatskoj. Samo ne reče kako je onda Miroslav Ilić napunio dvoranu u Varaždinu i Zagrebu.
Prema tome ako još jednom pomeneš narodnu umetnicu dobićeš besplatno gostovanje na Palmi krst kod one Olivere.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:01 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

predatortz
Milan Karagaća
Tipičan primer salonskog nacionaliste.
Istovremeno, dokaz da nacionalizam preko šovinizma završava kao psihijatrijska kategorija.



Ma budala! Svi znaju da jedino komunizam vodi u svetliju budućnost.

A ko je to rekao?
predatortz predatortz 10:04 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

A ko je to rekao?


Niko otvoreno, ali nekako se ta misao provlači kroz celokupan 'opus' nekoliko autora na ovom blogu.
duchesse duchesse 10:09 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg

Meni je u tekstu upravo ovo najviše zaškripalo. Mogu ja da volim sebe kao osobu, a da mrzim odredjene aspekte kolokacijom vezane za srpski identitet, što me ne čini sebemrzom, a ni svojemrzom ni našimrzom. Pre svega, ko definiše šta su to moji i naši? Meni su moji primarna i sekundarna porodica, a Naši su neki likovi koji viču "smrt pederima" i razbijaju Beograd. Svoje volim, a Naših se gnušam. I tu nema patologije.
I, kako reče Chuchill (a znam da su citati "omiljena" kategorija na ovom blogu) : kad sam u inostranstvu, trudim se da ne kritikujem svoju zemlju. Nadoknadim izgubljeno kad sam kod kuće.
Dr M Dr M 10:15 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Svi znaju da jedino komunizam vodi u svetliju budućnost.


Naravno, zato su u komunizmu bile ceste nestasice struje, mnogo se trosilo na osvetljavanje..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:17 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg

Meni je u tekstu upravo ovo najviše zaškripalo. Mogu ja da volim sebe kao osobu, a da mrzim odredjene aspekte kolokacijom vezane za srpski identitet, što me ne čini sebemrzom, a ni svojemrzom ni našimrzom.


Nije reč o mržnji samo nekih aspekata vezanih za nacionalni identitet, ili pojedinih podgrupa u nacionalnoj celini, već o mržnji baš svih aspekata, nacije kao celine, dakle, o totalnoj mržnji.

Inače, ni ja ne smatram da je nacionalna identifikacija jedina, naravno da ima i drugih, ali u ovom tekstu reč je o mržnji nacionalnog identiteta i mržnji prema sebi, jer si pripadnik te nacije, a ne neke druge.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:26 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
podmetanje nacionalnog identiteta kao jedinog mogućeg

Meni je u tekstu upravo ovo najviše zaškripalo. Mogu ja da volim sebe kao osobu, a da mrzim odredjene aspekte kolokacijom vezane za srpski identitet, što me ne čini sebemrzom, a ni svojemrzom ni našimrzom. Pre svega, ko definiše šta su to moji i naši? Meni su moji primarna i sekundarna porodica, a Naši su neki likovi koji viču "smrt pederima" i razbijaju Beograd. Svoje volim, a Naših se gnušam. I tu nema patologije.
I, kako reče Chuchill (a znam da su citati "omiljena" kategorija na ovom blogu) : kad sam u inostranstvu, trudim se da ne kritikujem svoju zemlju. Nadoknadim izgubljeno kad sam kod kuće.

Svaka čast. Upravo tako.
duchesse duchesse 10:31 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

reč je o mržnji nacionalnog identiteta i mržnji prema sebi, jer si pripadnik te nacije

Pripadnik nacije je nezgodan pojam, više volim da baratam pravnim pojmom koji se zove državljanstvo. Tu nema nejasnoća i nema emocija... ustvari, nema emocija od kako više nema potrebe da čekamo u redovima za vize.
Nacionalni identitet je opet tricky, nikada ga nisam sasvim razumela. Šta čini srpski nacionalni identitet? Na čemu se zasniva? Jel to možda mit o Kosovskom boju, Nemanjići na čelu sa sv Savom, srpski zmajeviti junaci koje je začeo zmaj sa Jastrepca, ropstvo pod Turcima-izjelicama, ropstvo pod zlim komunistima (čitaj podela na partizane i četnike), jelek i opanci, vojna uniforma iz doba WWI, Teslin štit, NATO bombardovanje, sarma i pasulj, Partizan i Zvezda, Jelena i Novak? Jel sam potrefila ili sam skroz promašila? Nije trik pitanje, iskreno me zanima.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:34 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

ali u ovom tekstu reč je o mržnji nacionalnog identiteta i mržnji prema sebi, jer si pripadnik te nacije, a ne

meni se više čini da je u tekstu reč o preziranju svih onih kojima nacionalizam nije uvek na prvom mestu, onih koji smatraju da vredan , pametan, kulturan, obrazovan,tolerantan i ugledan čovek, dobar student, učenik in sportista više doprinose ugledu srpskog naroda nego oni koji sve to nisu ali glasno u svakoj prilici uzvikuju da su Srbije i da smo najbolji.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:47 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

U tekstu je reč o srpskim autošovinistima.
Nasuprot njima su srpski šovinisti.
Srećom, većina normalnih Srba nije ni u jednom, ni u drugom taboru, a u toj većini nekako se koprca i autor ovog bloga.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:00 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
Šta čini srpski nacionalni identitet?


Pod nacionalnim identitetom obično se podrazumevaju specifičnosti socijalne grupe, zajednički jezik, zajednička istorija, kultura... ali sve to nema naročitog značja bez subjektivnog osećaja pripadnosti naciji.
duchesse duchesse 11:10 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Nasuprot njima su srpski šovinisti.

E, htedoh da kažem da je ovo upravo to što textu fali. Mr Stojković, iako sam veliki štovalac vašeg lika i dela, moram da primetim da ovde jako nedostaju ograde, ograde i ograde. U zemlji u kojoj ljudi mnogo vole da odredjuju šta je to što te kvalifikuje Srbinom, te je opšteprihvaćeno da si nesrbin ako nisi vernik SPrC-a, il da si isfolirani nesrpski fenser ako ne voliš sarmu i sl., a da ne pričamo o tome da je nekima prihvatljivo da se nesrbi lemaju i batinaju, valja se od takvog stava debelo ograditi, pre nego što se dotakne onaj njemu suprotstavljen. Bar sa tačke gledišta mog ukusa za pisanu reč, for all that it matters.
Goran Vučković Goran Vučković 11:15 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Pripadnik nacije je nezgodan pojam, više volim da baratam pravnim pojmom koji se zove državljanstvo. Tu nema nejasnoća i nema emocija... ustvari, nema emocija od kako više nema potrebe da čekamo u redovima za vize.

Pa to su opet dva različita identiteta (etnicitet i državljanstvo) koji mogu da ti budu bliži ili dalji.

Takođe, ovaj primer sa distanciranjem od cele grupe zbog određenih negativnosti u grupi ili dozvoljavanje da ekstremni delovi grupe preuzmu pravo na identitet grupe je, bar po meni, pogrešan.

Skoro sam na twitteru imao situaciju gde @eniac posle onoga na utakmici u Italiji kaže "Stidim se što sam Srbin". Moj komentar je bio "Stidim se što su ONI Srbi". Ali, iskreno, stid je tu samo način izražavanja neslaganja sa ponašanjem drugih sa kojima delim jedan od identiteta.

Od identiteta tipa nacionalnog (bilo da je u pitanju etnicitet ili državljanstvo) se ne može pobeći - osim u nezdravo poricanje. Reći "ja sam građanin sveta" nije način da se kaže "ja nisam Srbin" i reši problem neslaganja sa određenim vrednostima grupe.

Problem ove vrste "uterivanja identiteta" i homogenizacije koju Antić koristi (patologizacija neslaganja) je što se njome zajednica koja se smatra okvirom identiteta smanjuje da bi se postigla neka "čistoća" (a kao alternativa tom smanjivanju se daje povlačenje u srednjevekovne metode pospešivanja nataliteta) - a ovakve stvari su tipično vođene motivima (i finansirane parama) koje sa gajenjem identiteta i prosperitetom grupe kao celine obično imaju vrlo malo veze - i obično mnogo više imaju veze sa onom o patriotizmu kao poslednjem utočištu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:19 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz



duchesse
moram da primetim da ovde jako nedostaju ograde, ograde i ograde.


Broj mogućih, a važnih, ograda progresivno raste i svakim danom je sve veći i veći.
Pravo da Vam kažem, štovana ducshesse, meni je dosadilo da se ograđujem. Čim počnem da se ograđujem sam sam sebi sumnjiv.
cult cult 11:20 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Nije reč o mržnji samo nekih aspekata vezanih za nacionalni identitet, ili pojedinih podgrupa u nacionalnoj celini, već o mržnji baš svih aspekata, nacije kao celine, dakle, o totalnoj mržnji.


Kad je počelo redefinisanje srpskog nacionalnog identiteta dolaskom Miloševića na vlast (jer je za vreme SFRJ, jel, uglavnom bio potisnut), cela stvar je otišla u nekom zaista odvratnom pravcu. I neki od nas, Srba, jednostavno nisu mogli da se poistovete sa neosrpskom kulturom koju je promovisala tadašnja Nova srpska politička misao u liku nacional-socijalista i njihovih intelektualnih, crkvenih i političkih satrapa. U cilju ratne propagande i očuvanja ondašnje vlasti, agresivnost je postala dominantni i poželjni model ponašanja. A svako ko se nije nalazio u tom novom srpskom kulturnom modelu bio je proglašavan izdajnikom, plaćenikom itd itsl. Tada sam spadao baš u tu grupu najcrnjih izdajnika i plaćenika (CIA, vatikan, mosad...).

Posle 2000-e nije došlo do te vrste promena...otklona od Miloševićevskog Srbina/Srpkinje i propagarinja nečeg zdravijeg što bi nas moglo povezati kao modernu naciju (jbg, privatizacija i nuspojave u vidu trpanja para u dzepove politicke elite uber alles) Ali imam utisak da se to Nešto stvara samo od sebe.

Ovi sebemrzi tj autošovinisti o kojima je Čedomir govorio uglavnom se nalaze u NVO-ima. Imam utisak da su počeli kao obični "izdajnici" (u miloševićevskom smislu), ali da im je usled prilično prijatnih materijalnih prihoda, te medijske pažnje, to postala profesija, i da su se, da bi prihode i pažnju zadržali na istom nivou, malo odvojili od realnosti. Realnost više nije bitna. Bitno je da pričam loše u svakoj situaciji o bilo kojoj pojavi u srpskom društvu.
wukadin wukadin 11:24 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

jedino sto mi nije jasno kakve veze imaju socijaldemokrate, koji su se borili protiv bogatashke eksploatacije, ali nisu nashli zajednichki jezik sa selom tokom monarhije, mada potom jesu za vreme komunizma. stvarno ne vidim kako su socijaldemokrate od pre stotinu godina odgovorni za ove ljude koji danas mrze svoju rodjenu zemlju?


Ја то видим као историјски освт, чак не видим неко окривљавање већ објашњење. Како је Србија била сељачка земља (а неки је и данас таквом виде) тадашњи СД, и млади Баја Пашић, су мислили да се залете из феуализма у социјализам. Тражили су подршку села, која је изостала што због гушења буна (Тимочка), што због парцијалног испуњења интереса сељаштва виа старији Баја Пашић. А неузвраћена љубав зна да боли.
Онда су доласком комуниста, уз помоћ сиромашнијег сељаштва из "пасивних крајева" и "поштене интелигенције" почели да се остварују снови о залету у социјализам. Па су наследници Светозара Марковића добили својих пет минута. Пет минута је трајало пола века, а кад је судија свирао крај полувремена националистички хулигани су почели да убацују бакље на терен. Због те бакљаде су наследници "поштене интелигенције" помислили како је изгубљена трка с временом, коју би иначе добили...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:25 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

cult


Ovi sebemrzi tj autošovinisti o kojima je Čedomir govorio uglavnom se nalaze u NVO-ima. Imam utisak da su počeli kao obični "izdajnici" (u miloševićevskom smislu), ali da im je usled prilično prijatnih materijalnih prihoda, te medijske pažnje, to postala profesija, i da su se da bi prihode i pažnju zadržali na istom nivou, malo odvojili od realnosti. Realnost više nije bitna. Bitno je da pričam loše u svakoj situaciji o bilo kojoj pojavi u srpskom društvu.

U sridu, cult.
duchesse duchesse 11:30 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

specifičnosti socijalne grupe, zajednički jezik, zajednička istorija, kultura

Kultura je pojam koji obuhvata jezik, istoriju, umetničko stvaralaštvo (itd) jednog naroda. Zato se često pitam zašto se nikada kao velikani srpstva ne pominju ljudi koji su medj Srbima širili pismenost i prosvetiteljstvo. Sv Savu nećemo ubrajati medj njih, pošto sam još ja 90ih u školi učila da je on velik jer:
1. je odbio kraljevstvo zbog monaštva;
2. je sprečio svog brata da od nas napravi katolike.
Get my point? Gde su tu velelepne fešte posvećene radu Vuka Karadžića, a oganizovane u školama i prikazane na TV-u, poput proslava dana Sv Save, školske slave? Ajd Vuk, al prosečan srpski osnovac/srednješkolac je verovatno čuo za Dositeja Obradovića iako ne zna čime se baš taj bavio. Paja Jovanović koji je svojim delima proslavio ne samo velike dogadjaje iz istorije nego iz svakodnevnog života kroz koji se vidi ta specifična kultura ovih prostora, who tha fuck is he? A da se manemo umetnosti, gde su junaci prvog svetskog rata, koji su vodili i dobili odbrambene bitke na čast svima nama? Što Homen ne priča malo o njima umesto o Draži i Nediću? Zašto ta militantna omladina, kad već oće da bude militantna, ne nosi na majici recimo Stjepu Stjepanovića umesto Mladića? Zanela se ja malo, ali, eto, sve to je razlog iz kojeg neki od nas imaju creeping senzaciju kada dodje do pitanja subjektivnog osećanja nacionalne pripadnosti. Ja ne osećam da srpskoj kulturi kakvom je ona danas definisana pripadam.
Al što sebe voliiiiiim, nemate pojma.
duchesse duchesse 11:40 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

to postala profesija, i da su se, da bi prihode i pažnju zadržali na istom nivou, malo odvojili od realnosti. Realnost više nije bitna. Bitno je da pričam loše u svakoj situaciji o bilo kojoj pojavi u srpskom društvu.

Jes, samo, kako to kod nas već biva, posle ako slučajno izgovoriš nešto što će nekog podsetiti na nešto što je rekao neko iz tih NVO krugova, odmah ti se lepe etikete, pripadnost antisrpskim izdajničkim strukturama, i cela ta paradigma. Zato se može desiti da mr Stojković na jedan nedovoljno definisan način priča o profesionalnim antisrbima, a mnogi od nas se osete prozvani. Po navici.
cult cult 11:46 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Jes, samo, kako to kod nas već biva, posle ako slučajno izgovoriš nešto što će nekog podsetiti na nešto što je rekao neko iz tih NVO krugova, odmah ti se lepe etikete, pripadnost antisrpskim izdajničkim strukturama, i cela ta paradigma


Aj dont giv a dem.
Meni i dalje uzasno prija to što sa Veljama, Navijačima ("tim mladim ljudima" ), i svim tim recidivima miloševićevske Srbije i tog pogleda na svet delim samo isti jezik.
cult cult 11:56 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

odmah ti se lepe etikete, ..., i cela ta paradigma


Znaš, nekako sam jednom uhvatio sebe da onako zdravo volim svoju zemlju, a da nisam to hteo glasno da kažem da ne bih dobio onu suprotnu etiketu i celu tu paradigmu : )

Jako je bitno po zdravlje stavnovništva ovdašnjeg napraviti taj novi, moderni nacionalni identitet koji nema veze sa onim zlom devedesetih, koji neće imati blage veze sa Amfilohijevskim weltanschauungom sa tim raznim opskurnim likovima koji su izvirivali ispod kamenja krajem prošlog veka...

Jbt&btw...imam isto potmulo gadjenje kad naletim na tekst onog analatičara propagatora NSPM kakoseonobešezove i nekih njegovih antipoda s druge strane barikade.
duchesse duchesse 11:58 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Pa to su opet dva različita identiteta (etnicitet i državljanstvo) koji mogu da ti budu bliži ili dalji

Etnički identitet jeste kategorija. Državljanstvo je papir koji nosiš kad hoćeš da ostvariš pravo na roditeljski dodatak, a ogleda se bogami i kroz pasoš koji moraš da se setiš da poneseš pre nego što kreneš na put u inostranstvo. Ja jesam Srpkinja, jer posedujem srpsko džavljanstvo, ne zato što osećam duboko u sebi srpski nacionani identitet.
Takođe, ovaj primer sa distanciranjem od cele grupe zbog određenih negativnosti u grupi ili dozvoljavanje da ekstremni delovi grupe preuzmu pravo na identitet grupe je, bar po meni, pogrešan.

Nda, i meni nekako dodje smešno kad čujem tu priču "zbog ovakvih me je sramota što sam Srbin". Ko ne ume jasno da iscrta granicu oko svog ličnog identiteta, lako povuče paralelu izmedju sebe i nekog majmuna koji, sa klještima u rukama, jaše ogradu na utakmici. S druge strane, pisala sam već gore o tome da naša grupa ima previše negativnosti za moj ukus. Potrebno joj je temeljno redefinisanje kako bih se ja osetila njenim delom. Al, opet, ja sam manjina, te se ne zavaravam da će se to ikad desiti.
duchesse duchesse 12:05 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Znaš, nekako sam jednom uhvatio sebe da onako zdravo volim svoju zemlju, a da nisam to hteo glasno da kažem da ne bih dobio onu suprotnu etiketu i celu tu paradigmu : )

Meni se to desilo više puta. Al mi se zato desilo i da sam se ujela za jezik kada sam htela nešto sasvim opravdano da kritikujem, da ne bih od nacionalno osvešćenih bližnjih dobijala packe zbog antisrpstva. Generalno, ovde je malo ljudi koji će saslušati šta je to što hoćeš da kažeš i potruditi se da te razumeju i uvaže kao sagovornika. Radije će te ukalupiti negde i pričati sa tobom kao sa pripadnikom grupe čije stavove već jako dobro poznaju i preziru. Generalizacija - odlika lenjih umova.
predatortz predatortz 12:06 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
Ja jesam Srpkinja, jer posedujem srpsko džavljanstvo, ne zato što osećam duboko u sebi srpski nacionani identitet.



Mađar iz Subotice je takođe Srbin jer poseduje srpsko državljanstvo?

Nešto si ti negde pomešala.
duchesse duchesse 12:13 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

predatortz

Mađar iz Subotice je takođe Srbin jer poseduje srpsko državljanstvo?Nešto si ti negde pomešala.

Da. Srbin madjarskog porekla. Uzgred, meni mama Madjarica, poreklom iz Bača, pre nego što počnemo sa spočitavanjem. I, evo, vrtim se oko sebe, gledam, al bih rekla da od jutros ništa nisam mešala, pomešala ni promešala.
predatortz predatortz 12:16 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz


Da. Srbin madjarskog porekla.


A ne Mađar državljanin Republike Srbije? Mene ovde doživljavaju kao velikog nacionalistu. Ali, nikada mi na pamet nije palo da Mađaru kažem ti si Srbin mađarskog porekla!
duchesse duchesse 12:23 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Mene ovde doživljavaju kao velikog nacionalistu.

A jel bi za Silvestera Stalonea npr. rekao da je Amerikanac italijanskog porekla i jel bi ti tu nešto škripalo? Ili je samo pitanje tačke gledišta - državljanstvo ili etnička pripadnost na prvom mestu? Ja uvek stavljam državljanstvo na prvo mesto, a ti, ako stavljaš nacionalnost, jasno mi je zašto te doživljavaju tako kako te doživljavaju.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:28 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
Generalizacija - odlika lenjih umova.

...i simplifikacija, dodao bih.
predatortz predatortz 12:29 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Ja uvek stavljam državljanstvo na prvo mesto, a ti, ako stavljaš nacionalnost, jasno mi je zašto te doživljavaju tako kako te doživljavaju.


Pa sad, neznam kako bi se Ed osećao ( bez ikakve namere da uvredim čoveka, navodim ga samo kao primer blogokolege koji hrabro zastupa svoje stavove) da mu kažeš :

Ede ti si Srbin!

Amerika ti nije baš tipičan primer. Evropa je tu dosta određenija, a mi smo ipak u Evropi. Probaj Italijanu u Istri reći da je Hrvat, Hrvatu i Srbinu u Bosni da je Bosanac ( Bosna je odličan pimer : postoji država ali ne i bosanska nacija)...

Edit:

Ili moj primer: Imam državljanstvo Srbije i državljanstvo BiH. I tamo i ovde sam ono što su moji bili od kako na ovim prostorima postoji pojam nacije, dakle Srbin.
duchesse duchesse 12:31 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

simplifikacija

Out of enormous complexities, enormous simplicities arise. Ili tako već nekako. Opet Churchill. Nešto slično je rekla i Jelena Karleuša
Goran Vučković Goran Vučković 12:47 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Etnički identitet jeste kategorija. Državljanstvo je papir koji nosiš kad hoćeš da ostvariš pravo na roditeljski dodatak, a ogleda se bogami i kroz pasoš koji moraš da se setiš da poneseš pre nego što kreneš na put u inostranstvo. Ja jesam Srpkinja, jer posedujem srpsko džavljanstvo, ne zato što osećam duboko u sebi srpski nacionani identitet.

A istovremeno pominješ Vuka Karadžića, Paju Jovanovića i slične... nije identitet samo paljevina na kosovske junake (od kojih je meni, iskreno, najdraži "neistorijski" Banović Strahinja) i Ratka Mladića. Identitet ne staje u 20kg prtljaga kad upotrebiš taj pasoš, a poneseš sa sobom na tone.

Uzgred, posle 5 godina u Danskoj i 5 godina u Britaniji, čak i bez tog papira i dečijeg dodatka, ja osećam emotivnu vezu prema tim kulturama/identitetima (pozitivnu). Kao što osećam emotivnu vezu sa identitetom u kome sam odrastao, a koji je sada odbačen i potiskuje se (Jugoslavija). Kao što posle gledanja Mediteranea osećam emotivnu vezu prema Grcima, Italijanima Turcima (prema njima i zbog onog prethodnog velikog carstva u kome smo bili) i inima (una facia una razza).

Nda, i meni nekako dodje smešno kad čujem tu priču "zbog ovakvih me je sramota što sam Srbin". Ko ne ume jasno da iscrta granicu oko svog ličnog identiteta, lako povuče paralelu izmedju sebe i nekog majmuna koji, sa klještima u rukama, jaše ogradu na utakmici. S druge strane, pisala sam već gore o tome da naša grupa ima previše negativnosti za moj ukus. Potrebno joj je temeljno redefinisanje kako bih se ja osetila njenim delom. Al, opet, ja sam manjina, te se ne zavaravam da će se to ikad desiti.

To sa previše negativnosti... pretpostavljam da se odnosi na neku referentnu tačku koju si sama postavila, poredeći našu grupu sa drugim grupama - ali koliko ti znaš o tim drugim grupama sa kojima porediš našu grupu?

Temeljno redefinisanje... jedan od sigurnih načina da budeš nesrećna u životu je da sebi postaviš nedostižne ciljeve

Ovo sa manjinom u grupi - to je takođe jedna vrsta identiteta. Koji, kao i nacionalni, može da bude takođe donekle posledica spina sličnog ovom koji je Antić upotrebio.
duchesse duchesse 12:53 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Amerika ti nije baš tipičan primer. Evropa je tu dosta određenija, a mi smo ipak u Evropi. Probaj Italijanu u Istri reći da je Hrvat, Hrvatu i Srbinu u Bosni da je Bosanac ( Bosna je odličan pimer : postoji država ali ne i bosanska nacija)...

Upravo je takav način razmišljanja u Evropi vekovima dovodio do političkih mobilizacija raznoraznih etničkih manjina, subnacija, populacija koje se lingvistički razlikuju dominantne kulture itd. Produžavanje tog stereotipa može samo da dovodi do daljih sukoba, a ne do rešenja. U Evropi ne postoji etnički čista zemlja, i šta sad? Ja predlažem sipmlifikaciju.
Imaš pasoš jedne države, njen si državljanin. Možeš da gajiš osećanje nacionalnog identiteta vezano za tvoje etničko poreklo i da održavaš svoju kulturu u svojoj okolini i porodici, ali to nema nikakve veze sa posedovanjem papira koji zakonski odredjuju tvoje državljanstvo. I ne vidim zašto bi se iko osetio time uvredjen. Jes da je to krajnje neproduktivno razmišljanje sa tačke gledišta politikanstva, militarizma i raznoraznih religijskih grupacija, al pošto ja leba od ta tri nemam, ne me interesuje.

A o dotičnom Edu ne znam ništa, pa ne bih da pretpostavljam. Odoh sada.
duchesse duchesse 13:01 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

na neku referentnu tačku koju si sama postavila, poredeći našu grupu sa drugim grupama - ali koliko ti znaš o tim drugim grupama sa kojima porediš našu grupu?

Ajd na brzinu:
1. Ne poredim sa drugim grupama već sa sopstvenim referentnim sistemom baziranim na ličnoj percepciji prihvatljivog i neprihvatljivog. (da ne ulazim u moralne kategorije)
2. Moja primarna porodica je multikulturalna, a bogami i sekundarna. Mislim da znam dovoljno, te kad govorim o drugim grupama to činim takodje u odnosu na sopstveni sistem vrednosti.
Ono za redefinisanje si u pravu, al sreća kao krajnji cilju životu, što mu dodje neki consensus omni, nije svakome dostupna, a valja si postaviti realne ciljeve. A sad stvarno odoh.
predatortz predatortz 13:03 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

duchesse
U Evropi ne postoji etnički čista zemlja, i šta sad? Ja predlažem sipmlifikaciju.
Imaš pasoš jedne države, njen si državljanin.


Eno u Strazburu već usvajaju tvoj predlog.

Uzgred, tvoja simplifikacija bi dovela do tako krvavih ratova da ne smem ni da pomislim na šta bi to izašlo.

Malo podsećanje : Kralj Aleksandar je ubijen, između ostalog, zbog pokušaja stvaranja jugoslovenske nacije. SFRJ se raspala po etničkim šavovima ( proces još nije do kraja završen) iako je u njoj bilo poželjno izjašnjavati se kao Jugosloven.
Ako bi probala da ubediš Flamance i Valonce u Belgiji da su jedno , a govorimo o izuzetno civilizovanoj državi, ne bi se dobro provela...

Izvini, ali ono što predlažeš ne pije vodu.
I sama Amerika, na koju se pozivaš, ima velike rasne i nacionalne probleme.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:06 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

VS
... meni je dosadilo da se ograđujem. Čim počnem da se ograđujem sam sam sebi sumnjiv.


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 17:46 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

Goran Vučković



Interesantna je ova rasprava Gorrana i tebe - čisto kao odnos porodičnog i ideološkog identiteta (u odnosu na "jedini" nacionalni).


jeste, eto ima nas i sa normalnim nacionalnim identitetom, da ne verujes! :)
kao moja direktorka ovde u izri, inace iz sarajeva, kada mi je rekla: "pa ti si iz srbije a tako si, ugm, tako si...normalan" :)
ali nije da nije bilo traganja i spoticanja na putu ka sticanju identiteta neopterecenog ideologijom bilo koje vrste. no, nagrada za te teske dane je jedan fini, drugarski, srpski oblik licnosti...

citao sam jednom u jerusalem postu zanimljivu analizu o tome kako je u jugoslaviji doslo da urusavanja kolektivnog identiteta i da je u godinama rasula koje su usledile vladao i haos druge vrste: traganje za novim kolektivnim identitetom. ne treba da cudi da su ljudi pohrlili u crkve i dzamije iako im 50 godina nisu pridavali nikakav znacaj, smatra jerusalem post.


libkonz libkonz 17:50 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Srećom, većina normalnih Srba nije ni u jednom, ni u drugom taboru, a u toj većini nekako se koprca i autor ovog bloga.

To ti oni, predstavnici dve Srbije, nikada ne bi priznali. Za njih postoje samo oni sami i njihov odraz u ogledalu, suprotna opcija.
Dobar tekst, podseti me na tvoje odlične tekstove od prošle godine.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:37 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Stara i otrcana mantra: "Ako nisi s nama, onda si protiv nas" je još uvek u upotrebi.

Hvala ti, lib, na pohvalama.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:01 28.10.2010

Re: Samopromašena tema

wukadin
jedino sto mi nije jasno kakve veze imaju socijaldemokrate, koji su se borili protiv bogatashke eksploatacije, ali nisu nashli zajednichki jezik sa selom tokom monarhije, mada potom jesu za vreme komunizma. stvarno ne vidim kako su socijaldemokrate od pre stotinu godina odgovorni za ove ljude koji danas mrze svoju rodjenu zemlju?


Ја то видим као историјски освт, чак не видим неко окривљавање већ објашњење. Како је Србија била сељачка земља (а неки је и данас таквом виде) тадашњи СД, и млади Баја Пашић, су мислили да се залете из феуализма у социјализам. Тражили су подршку села, која је изостала што због гушења буна (Тимочка), што због парцијалног испуњења интереса сељаштва виа старији Баја Пашић. А неузвраћена љубав зна да боли.
Онда су доласком комуниста, уз помоћ сиромашнијег сељаштва из "пасивних крајева" и "поштене интелигенције" почели да се остварују снови о залету у социјализам. Па су наследници Светозара Марковића добили својих пет минута. Пет минута је трајало пола века, а кад је судија свирао крај полувремена националистички хулигани су почели да убацују бакље на терен. Због те бакљаде су наследници "поштене интелигенције" помислили како је изгубљена трка с временом, коју би иначе добили...

oprosti, preskochio sam ovaj post u zbrci. lepo napisano.
Sepulturero Sepulturero 20:05 28.10.2010

Re: Samopromašena tema



U tom kontekstu, slobodan sam da zaključim da je mržnja prema svojoj naciji supstitucija mržnje prema sebi, zato što onaj koji mrzi pripada baš toj naciji. Npr. zato što je rođen ka Srbin, a ne kao Englez plave krvi, recimo.

Мислим да је ово сасвим тачно.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:36 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Dr M
Svi znaju da jedino komunizam vodi u svetliju budućnost.


Naravno, zato su u komunizmu bile ceste nestasice struje, mnogo se trosilo na osvetljavanje..


Propustio sam ovaj kratki, ali vrlo duhoviti komentar, pa bih sa zakašnjenjem podsetio na staru formulu za siguran put u komunizam: I+E=K, odnosno:
industrijalizacije+elektrifikacija=komunizam.

nsarski nsarski 22:24 28.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Propustio sam ovaj kratki, ali vrlo duhoviti komentar, pa bih sa zakašnjenjem podsetio na staru formulu za siguran put u komunizam: I+E=K, odnosno:
industrijalizacije+elektrifikacija=komunizam.


Verzija koju sam ja ucio u skoli, a potice od Lenjina, je:

Boljesevizam=Vlast Sovjeta + Elektrifikacija (B=VS+E).

Ova se formula moze prepisati kao B-E=VS tj.,

Vlast Sovjeta=Boljsevizam - Elektrifikacija.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:12 29.10.2010

Re: Meta-sebemrz

Eh, te dobre stare komunističke formule.
Sve je bilo jasno, a vidi ovo danas.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:17 28.10.2010

selflove

dobro, srbija nije reprezentativni primer, posto zivi decenijama vec u notornom nokdaunu, tako da socijalne mrznje ne nedostaje. kod nas srba, to sto ti nazivas samomrznjom, u stvari je samo jedan od brojnih ocajnickih, u biti, pokreta u nasem razorenom drustvu u nastojanju da se ispliva sa dna. meni, recimo, kada gledam neke politicare kako se voze u audijima i sasvim fino zaradjuju, i gledam druge ljude, koji su mirno radili ceo vek, ali bez ambicije da gaze po drugima da bi dosli do prosperiteta, malo mi je tesko da pronadjem bilo kakvu simpatiju prema prvima jer vidim kako se potonji muche. pritom ne porichem da ima raznoraznih jezivaca koji pokusavaju da eksploatisu ovo nezadovoljstvo i da su instruirani spolja da tako chine. ali takvi, ochevidno, nisu imali utemljenje u familiji.

nisam razumeo, jesu srpski socijaldemokrati izumeli kod nas selfhejtred?

ja bih za socijalnu mrznju optuzio najvise marksisticki 19-ovekovni pokret, odnosno njegov offspring u slovenskom delu evrope. a i pored toga, mislim da bi se danasnja srbija razumela ispravno, mora se u njoj ziveti i da, with all due respect, nisu dovoljne knjige odnosno teoretsko iskustvo ili intelektualni uvid.
gorran2 gorran2 02:17 28.10.2010

Re: selflove

nisam razumeo, jesu srpski socijaldemokrati izumeli kod nas selfhejtred?
ja bih za socijalnu mrznju optuzio najvise marksisticki 19-ovekovni pokret, odnosno njegov offspring u slovenskom delu evrope. a i pored toga, mislim da bi se danasnja srbija razumela ispravno, mora se u njoj ziveti i da, with all due respect, nisu dovoljne knjige odnosno teoretsko iskustvo ili intelektualni uvid.

Našla vreća zakrpu, a lonac poklopac
Domaćin ušao u toniku, a gost u tercu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:37 28.10.2010

Re: selflove

gorran2

Našla vreća zakrpu, a lonac poklopac
Domaćin ušao u toniku, a gost u tercu


ah, ti si marksista, izvinjavam se sto te vredjam na nacion...kahm...ideoloskoj osnovi.

ajde de, evo ti da cituckas loma pa zvrcni da branish svoju nacij...kahm... ideologiju.

Self-change was to be reached by a revolutionary praxis that would alter external circumstances, and the war of the self was to be won through transference of hostilities to the field of relations between man and man. Men were told, in effect, that violence against other men was the only possible means by which they themselves could become new men.


Source: Praxis, No. 1, 1965;
Review by Gajo Petrović

gorran2 gorran2 03:02 28.10.2010

Re: selflove

ah, ti si marksista

Tako dakle, sad ćemo da se vređamo
Zar ne bi trebalo, mislim u duhu teme, to svako sa sobom, odnosno svako sebe?
Nego, da probam da pokušam pripomognem (svojim skromnim snagama, ali šta ćeš, važi tzv baba-za-dedu-deda-za-repu sistem) u razrešavanju tvoje epohalne dileme: tko je dakle posejao zlo seme u našu njivu - socijal-demokrate, ili pak marksiste.
Možda će biti od pomoći da su socijal-demokrate sasvim jednako marksističkog podrijetla kao i ko...
kom...
komun...
nnnnn...
Ne, ja tu gadost stvarno ne mogu da izgovorim
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:13 28.10.2010

Re: selflove

gorran2
ah, ti si marksista

Tako dakle, sad ćemo da se vređamo
Zar ne bi trebalo, mislim u duhu teme, to svako sa sobom, odnosno svako sebe?
Nego, da probam da pokušam pripomognem (svojim skromnim snagama, ali šta ćeš, važi tzv baba-za-dedu-deda-za-repu sistem) u razrešavanju tvoje epohalne dileme: tko je dakle posejao zlo seme u našu njivu - socijal-demokrate, ili pak marksiste.
Možda će biti od pomoći da su socijal-demokrate sasvim jednako marksističkog podrijetla kao i ko...
kom...
komun...
nnnnn...
Ne, ja tu gadost stvarno ne mogu da izgovorim

ma, volem ja vas, i vi ste ljudi iako ste komunn...nn... pu bem ti rech ne mosh je ni izgovoriti... :)

kako branish ovu tezu matorih kembridzevaca da je promena choveka odnosno klasnog sistema moguca jedino kroz nasilni konflikt choeka protiv choeka? nije sluchajno da su pojedini praxisovci zavrshili u miloshevicevom klanu, dok drugi u koshtunichinom ili djindjinovom, pa naknadno kod precednika borje, il kod komrada chede.
gorran2 gorran2 03:31 28.10.2010

Re: selflove

kako branish ovu tezu matorih kembridzevaca da je promena choveka odnosno klasnog sistema moguca jedino kroz nasilni konflikt choeka protiv choeka?

Ja da branim tezu? Oćel mi neko reć fala za oto?
Pa još i da promenjivam čoveka i sistema? Sigurno će mi neko i za oto reć fala...
Neka, fala, ali neka, fala.
Imam ja moj život. I moju komšinicu. Lepa ko jabuka, jedra - sva puca! I skroz raspoložena. Mislim, dobrovoljna.
Baš sam teo da da skoknem malo do nje na jednu kaficu ispod dušeka.
Al neću.
Jer bi mi neko za oto reko fala?
Fino ću da sedim ovde, i da na tenane mrzim sebe. I sistem. I sve vas što mi smetate da mrzim.
A to sa nasilnim putom, ja sam odlučno protivvu toga!
Iz principa!
Osim kad smo jači...
Pa naravski...
gorran2 gorran2 05:07 28.10.2010

Lako se nama zezati

Nego, da se vratim na važne društvene probleme. Zna li neko kako je noćas spavao bračni par Karleuša? Da im nije ko galamio pod prozorom, ili se nekome palio alarm (daleko bilo)? Jesu li uspeli da se, uprkos svim ujedinjenim dušmanima, lepo naspavaju i okrepe, kako bi ujutro punom snagom, ne štedeći svoje mlade živote, nastavili neravnu i herojsku borbu za naš što brži i što potpuniji civilizacijski preobražaj?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:44 28.10.2010

Re: Lako se nama zezati

Treba sačekati sledeću kolumnu JK u "Kuriru". U prošloj je podkačila Basaru i Palmu, čini mi se.
jinks jinks 07:50 28.10.2010

Možda su svi oblici

mržnje ustvari projekcija mržnje prema samom sebi. Kao što je i nipodaštavanje i nepoštovanje drugih možda projekcija nipodaštavanja i nepoštovanja samog sebe.

Da, kad pomenuste strah od kivnosti i osvete nekih ljudi, možda je osveta tih ljudi prema drugima ustvari osveta samom sebi.

kaže Niče, i dodaje: Gledajmo, dakle, kako da ga navedemo da samog sebe voli.


Možda je to jedna od većih (ili najvećih) borbi za koju je ljudima dat život, da nauče da između ostalog vole i samog sebe. Jer, kako neko reče, ko ne voli sebe nije sposoban da voli ni druge.
alselone alselone 07:54 28.10.2010

Bravo

Odlican tekst.
Nista ne nedostaje osim preporuke.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:10 28.10.2010

Mržnja kao fenomen

alselone
...Odlican tekst.

looping
... Dobar blog.


Ja se pridružujem.

Sa zanimanjem sam pročitao, premda sam najviše voleo početak.
Ovo kasnije konkretizovanje na srpstvo manje shvatam.

Nije da ja volim generalisanje, ali meni bi bilo milije da sam naišao na tekst koji se isključivo bavi fenomenom mržnje (smatram da je mržnja podjednako važna koliko i ljubav, jer ako čovek ima pravo na ljubav ima pravo i na mržnju, teorijski govoreći), bilo mržnje uperene prema drugima ili prema sebi.

Pada mi na pamet da je FM Dostojevski, onaj koji je umeo da istakne da "čoveka duševno potpuno zdravog uopšte i nema", jednom rekao i ovo: "Zaljubiti se ne znači voleti. Može se zaljubiti i mrzeći".

S druge strane, kada sam već kod citata (moje omiljeno zanimanje), da podsetim da je Gete rekao: "Impotentna mržnja je nastrašnija od svih emocija; čovek ne bi smeo bilo koga da mrzi ukoliko ne može da ga uništi". To može da se primeni i u slučajevima kada čovek mrzi samoga sebe, zar ne? Jer čovek ima pravo da sebe toliko ne voli pa da dodje do zaključka da treba da ubije samog sebe. Ili da pokuša da se izleči od samomržnje.

P. S.

Samomrz?

Samomrzitelj?
alselone alselone 09:33 28.10.2010

Re: Mržnja kao fenomen

vladimir petrovic

S druge strane, kada sam već kod citata


povodom mrznje Balzak je rekao nesto ovako:"Mrznja je porok sitnih dusa".
miloradkakmar miloradkakmar 09:35 28.10.2010

Re: Bravo

alselone
Odlican tekst.
Nista ne nedostaje osim preporuke.

Slažem se da je tekst odlčan , preporuke se podrazumevaju, ali , čini mi se, nešto , ipak , nedostaje.
Terapija, lek... kako se i da li se leči sebemrzstvo, ima li lekara za ovu boljku, da li sebemrzi žele da budu izlečeni...
alselone alselone 09:36 28.10.2010

Re: Bravo

miloradkakmar

Terapija, lek... kako se i da li se leči sebemrzstvo, ima li lekara za ovu boljku, da li sebemrzi žele da budu izlečeni...


Bez uvreda molicu. Ocekujem paradu sebemrzitelja.
kukusigameni kukusigameni 09:36 28.10.2010

Re: Bravo

Terapija, lek...

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:09 28.10.2010

Re: Bravo

miloradkakmar

Terapija, lek... kako se i da li se leči sebemrzstvo, ima li lekara za ovu boljku, da li sebemrzi žele da budu izlečeni...


Niče kaže da ih treba navesti da sebe zavole.
Uostalom između ljubavi i mržnje samo je mali korak. Ipak, korak u obrnutom smeru, od mržnje prema ljubavi, je nešto duži, oko sedam milja, ako sam tačno premerio.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:22 28.10.2010

Re: Bravo

alselone


Bez uvreda molicu. Ocekujem paradu sebemrzitelja.


Ideja nije loša, ali moram da te podsetim da sam ja protiv svih vrsta parada, mnogo nas koštaju.
alselone alselone 10:29 28.10.2010

Re: Bravo

Vojislav Stojković

Ideja nije loša, ali moram da te podsetim da sam ja protiv svih vrsta parada, mnogo nas koštaju.


Pazi sada silogizam na steroidima:

Svi koji su protiv parade su protiv nas i mrze.
Vojislav je protiv parade sebemrzitelja.
Vojislav mrzi.
Svi koji mrze, mrze jer u objektu mrznje vide deo sebe. ( Hese ® )
Vojislav je sebemrzitelj.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:30 28.10.2010

Re: Mržnja kao fenomen

vladimir petrovic


Samomrz?



Moglo bi, ali nekako podseća na "samokres".
gorran2 gorran2 12:44 28.10.2010

Re: Mržnja kao fenomen

samokres


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:54 28.10.2010

Re: Samokres

looping looping 08:30 28.10.2010

Mnogo

Dobar blog.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:14 28.10.2010

Re: Podmladak

SANU koja ima takav podmladak ne treba da se brine za svoju prošlost a o budućnosti naroda ioanako bolje da ne brine.
predatortz predatortz 09:20 28.10.2010

Re: Podmladak

Milan Karagaća
SANU koja ima takav podmladak ne treba da se brine za svoju prošlost a o budućnosti naroda ioanako bolje da ne brine.



Tako je! Neprijatelj nikad ne spava!

Dajte, Karagaća, Tito je davno umro. Bar parole izmenite.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:47 28.10.2010

Re: Podmladak

predatortz
Milan Karagaća
SANU koja ima takav podmladak ne treba da se brine za svoju prošlost a o budućnosti naroda ioanako bolje da ne brine.



Tako je! Neprijatelj nikad ne spava!

Dajte, Karagaća, Tito je davno umro. Bar parole izmenite.

Meni je jasno da je Tito umro ali izgleda neki još uvek misle da je car Dušan živ.
Koja je to pamet koja već dva veka ne menja nacionalnu politiku koja je samo u XX veku košta la Srbe preko tri miliona nepotrebnih gubitaka.
I oni i dalje uporno uzvikuju "I opet će ako bude sreće", pa imaju li Srbi većeg neprijatelja od sopstvenih nacionalista.
predatortz predatortz 09:52 28.10.2010

Re: Podmladak

Koja je to pamet koja već dva veka ne menja nacionalnu politiku koja je samo u XX veku košta la Srbe preko tri miliona nepotrebnih gubitaka.


Čekajte Karagaća, pa upravo Vi ovde na blogu zastupate tezu kako je ustanak protiv Nemaca, uz pravilo sto za jednog, bio opravdan bez obzira na žrtve. A sad krivi drugi za nepotrebne žrtve. Setite se, moja teza je bila da bi se WWII završio i bez našeg suicidnog učešća. Mogli smo lepo ko Francuzi, malo sabotaža, malo diverzija i čekati da to reše pravi igrači.
jinks jinks 10:40 28.10.2010

Re: Podmladak

Milan Karagaća


Mislim da ipak malo preterujete i da pokusavate da odgovornost za stradanja u zadnjih 65 godina prebacite na nekog drugog.

Za skoro sve lose sto se posle '45. desavalo jednom narodu, sa naglaskom na devedesete, nesumnjivo su najodgovorniji oni koji su se klanjali Josipu Brozu.

Milan Karagaća Milan Karagaća 16:40 28.10.2010

Re: Podmladak

pa upravo Vi ovde na blogu zastupate tezu kako je ustanak protiv Nemaca,

kako onda da oprvdate onog ludok Karadjordja što se diže aTurci još gori teror udariše, ili Miloša. Pa što onda i Srbi u BiH ili Hrvatskoj mirno nećutaše tamo gde su pokušali da ih istrebe u 2. sv. ratu ili u ratovima 90-ih, ili oni drugi isto tamo 90-ih kada su njima slično radili.
Ako smo već tu i kriza 90-ih bi se završila bez stvarnosuludog guranja Srba u rat.
Mogli smo lepo ko Francuzi, malo sabotaža, malo diverzija i čekati da to reše pravi igrači.

možda su mogli u Beogradu ali u Lici, Baniji. Kordunu, Bosni, Vojvodini, Hercegovini, Crnoj Gori, Istočnoj Bosni, Srbiji pod Bugarima, zaista nisu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:44 28.10.2010

Re: Podmladak

Za skoro sve lose sto se posle '45. desavalo jednom narodu, sa naglaskom na devedesete, nesumnjivo su najodgovorniji oni koji su se klanjali Josipu Brozu.

i ne samo za to, za sve bre što je pre toga bilo, što je sada i šta će biti.
Pa čoveče jedino su za vreme njega svi Srbi bili u jednoj državi, i svi drugi u jednoj državi i nisu se tukli ni međusobno ni u okviru sebe.Pa nije valjda taj zlikovac kriv i za ovaj međusobni rat koji se desio 10.oktobra, pa svi ti ljudi su rođeni posle njegove smrti.
Ali, ako Vam je lakše svi su krivi samo mi nismo jer mi volimo sebe i ne mrzimo nikoga osim one koji nas mrze, a mrze nas svi zato što smo mi nebeski narod pa nam zavide.
Sepulturero Sepulturero 20:08 28.10.2010

Re: Podmladak

А о Шпанцима и Португалцима да и не говоримо. Они у прошли боље и од Француза.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana