Mediji

Politička deontologija

nova_slika_srbije RSS / 22.10.2010. u 22:51

Fotomontaža
Fotomontaža
      Sasvim je sigurno da pre petnaest godina niko nije pomislio da će se o Jeleni Karleuši misliti i pisati sa političkog i kulturološkog aspekta. Ona je, međutim, danas, dvostruo prisutna na polju masovnih medija u Srbiji – i kao pevačica i kao borac za ljudska prava. Ona takođe učestvuje i u kreiranju nove mnenjske struje ne smao kritikovanjem već i reagovanjem na našu društvenu i političku stvarnost, rezonovanjem o situaciji u zemlji u poslednjih mesec dana, ali i velikim uticajem na svoje obožavaoce koje je već mobilisala i koji se nalaze u stanju pripravnosti. Jelena Karleuša zapravo želi da proširi socijalne dimenzije manjinskih grupa za čija se prava zalaže, način razmišljanja o stvarnosti, vrednosti uopšte.

     Ovo delovanje, koje trenutno ima karakteristike političke deontologije, zahtevalo je i povezivanje sa liderom neke od već postojećih stranaka. Naravno, ona se odlučuje na kolalaboracionu saradnju sa  Čedomirom  Jovanovićem - političarem koji joj najviše pristaje estetski i ideološki. Svesna da mora da održi autonomnu konstituisanost u ovom odnosu, ona se ne odriče masovnih medija kao ni oni nje. Siguran sam da nijedan političar nema toliki uticaj na javno mnjenje i u tome je njena prednost. Ona to zna i svesno time manipuliše.

     Međutim, postoji jedna prepreka. Mišljenje Jelene Kareluše se ne poklapa sa preovlađavajućim mišljenjem društva u kome živimo. Ovu poteškoći bi trebalo pretvoriti u izazov.

     Njeno mišljenje se suprotstavlja tradicionalnoj politici i vekovima ustaljenim društvenim principima. Na sličan način se i mišljenje Dušana Makavejeva suprotstavljalo duhovnoj klimi proleterske Jugoslavije, kao i mišljenje kraljice Drage koje se može tumačiti u modernom kontekstu – da se od Srbije mora stvoriti zemlja kulture i tolerancije.       

     Ipak, rizično je povezivati sudbine ovih istorijskih ličnosti sa Jelenom Karleušom. Prvo zato što je danas sloboda govora zagarantovana Ustavom, drugo – Jelena Karleuša nije kraljica ali je u očima njenih mnogobrojnih obožavaoca i više od toga. Dakle, ona će svoju kulturnu politiku morati da usmeri prvenstveno na njih. Moraće svojom snagom i autoritetom da se suprotstavi veoma ozbiljnim neistomišljenicima, i  ideologiji u koju se i dalje veruje iako je Srbija deset godina demokratski uređena država.

     Dekodiranje mitova o lažnom srpstvu, iznošenje jakih privatnih stavova u javnost, upiranje prstom u političare, javno podržavanje ugroženih manjinskih grupa jesu svakako novum u istoriji našeg medijskog prostora kada je u pitanju neko kome osnovno zanimanje nije u funkciji politike već zabave i muzike. Za razliku od drugih, njen temperamnet nije prihvatio ulogu posmatrača koji nedeljom uveče u jednoj ruci drži daljinski upravljač a u drugoj sitan novac koji treba da se prebroji posle nastupa u nekoj kafani.

     Za razliku od njenih jednodimenzionalnih koleginica ona će ove nedelje sedeti u studiju televizije B92 u političkoj emisji. Da li je u tome njena prednost? Verovato jeste jer će ona biti prva pevačica koja će izaći iz mužičkog konteksta i pokazati političke ambicije koje su u funkciji zanemarenih ljudskih prava građana Srbije.



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana