Društvo| Politika| Roditeljstvo| Život

ZAŠTITIMO NESTAŠNE DEČAKE – NAJGORE IZ SRBIJE

aleksandarkarisik RSS / 19.10.2010. u 15:36

 

Ovaj krš i lom koji se desio u Beogradu pogodio me je baš onako gadno, najviše zato što se svakim danom suočavamo sa sve eksplicitnijim pojavnim oblicima stanja u kome se Srbija nalazi a ova tuga i opomena od 10.10.2010. je do sada možda nadjrastičniji primer. Iskreno se nadam da grešim kada kažem do sada, bojim se da ćemo videti još koješta. Eto i taj datum, sa tim desetkama, tako simboličan za ugao iz kog bih da osvetlim odnos društva, prema bitnim stvarima, bojim se preovlađujući.

Nema potrebe da analiziram to sa političkog i bezbednosnog aspekta. To je sasvim jezgrovito i za svakog ko malo razmišlja, jezovito, opisao Krkar u svom blogu. Ako ima nekoga ko prati blog na B92 a da ga još nije pročitao, toplo preporučujem http://blog.b92.net/text/16262/Drzava-Zakurac/

Već po ko zna koji put, a sada intenzivno, nailazim na dve vrste komentara i pravdanja ove uboge dece koja su povredila preko 100 policajaca, napravila višemilionsku štetu u Evrima i neprocenjivu po ugled naše inače ugledne zemlje. Ti komentari su toliko neopisivo pogrešni a toliko se često ponavljaju da sve više sumnjam u dobre namere onih koji ih pišu ili priopćavaju na razne načine.

Prva grupa su oni tipa „a kad ste rušili Miloševića onda je bilo u redu da se radi sve ono što se radilo!?". Siguran sam da među smatračima te vrste ima onih koji razbijače mamografa pravdaju i brane iz čisto gebelsovskih motiva. Ima i onih, obdarenih bakarnim mozgovima koji zdušno ove floskule prenose toliko ponosno, očigledno ubeđeni da su se oni toga setili. Evo, u skupštini Srbije (neiz)lečeni radikal Toma ponovilo isto. Takvima ni ne vredi objašnjavati ništa. Ali vredi sto puta ponoviti zbog onih koji su onda bili mali, koji sada stasavaju, koji su sada izloženi „analitičarskoj" kasti zloupotrebljivača nakazne tranzicije.

Dakle, rušenje Miloševićevog režima bilo je rušenje onih koji su u Srbiji inaugurisali bezakonje, zločin, pljačkanje građana, izborne krađe. Policija koja je tada branila režim, kršila je zakone koje je po prirodi posla morala da štiti. Rušenje tadašnjeg režima bila je želja za promenom nakaznog, zločinačkog i kleptokratskog režima.

U nedelju, 10.10. 2010. u Beogradu je do sada najveća organizovana kriminalna grupa pokušala da spreči nečije pravo, da u okvirima zakona i ustava iskaže svoj stav. Policija je radila svoj posao i bila tu da to nečije pravo zaštiti. Sad, kako je i zašto i koliko u skladu sa zakonom obavljala svoj posao, ne bih se rasplinjavao, ponovo preporučujem kliktanje na gornji link.

Druga grupa komentara je još, ne zamerite, ali moram da kažem - perfidnija. Ili površnija, već ko ih iz kojih pobuda deli sa nama, ostalima, neosveštenima i neosvešćenima. Radi se o onima, tipa „to su samo frustrirana deca, žrtve evropejskog lopovluka i nemojmo im olako suditi, bla, bla, bla...". Naravno da nikome ne treba olako suditi, pa ni ovima koji su došli da razbijaju glave i jebu pedere, kako sami vikaše. Jasno mi je da postoje razlozi za razumevanje postupaka većine članova ove vesele družine. Razumevanja da - opravdanja ne! Eto, mnogi se zdali da objasne kako ih valja razumeti i tetošiti. Kako nikome od njih nije palo na pamet da razume i tetoši jednu drugu vrstu dece u Srbiji - dobru decu, odlikaše? Oni su daleko ugroženiji u Srbiji, a i mi ostali, ne tako briljantni, ugroženi smo zajedno sa njima.

U ovoj zemlji, kakva god bila, još uvek postoji mogućnost izbora. Ovi koji su učestvovali u organizovanom kršenju zakona većinom su punoletni i po zakonu svake iole civilizovane zemlje, odgovorni su za svoj izbor. Šta sa onima koji su izabrali da budu dobri đaci i studenti? Ima li neko njih da brani? Ovi što su puni razumevanja za nestašne dečake, imaju li razumevanja za ove druge? Nikad čuo da imaju, ispravite me ako grešim. Pročitao sam jedan karakterističan komentar gde se kaže kako su „ta deca karakterno bolji ljudi od svih nas koji ih pljujemo i svrstavamo...". Ovakva razmišljanja su pogubna za svako društvo!

- Ta „deca" su pre mesec dana pretukla odličnog studenta PMF-a bez ikakvog povoda. Sa polomljenom vilicom momak je položio ispit. ON JE KARAKTERNO NEUPOREDIV!

Najgore je to što navedeni primer, iako drastičan, nije nešto što se dešava sporadično, ovo je redovno stanje, takoreći - svakodnevno. Hoću da kažem da su i to deca, i njih je majka rodila i žive u isto tako bezperspektivnoj zemlji ali su napravili drugi izbor. E, sad kad ovi naprave sranje onda su deca i frustrirani i moramo ih razumeti. Kad se dese sranja ovima sto su odlikaši to prolazi previše olako.

10.10.2010. Koliko desetki toga dana a koliko nedovoljnih ocena... Ko će u Srbiji da štiti one koji dobijaju desetke od onih koji tu ocenu mogu da dobiju samo kod profesora-analitičara? Ko njih razume? Za njih je malo toga što mogu da dobiju u Srbiji. Za ove druge uvek će biti obezbeđeno dovoljno kamenica, suzavaca, baklji i motorola. Za 60% njih i prevoz. Ovima prvima obično prevoz obezbedi neki univerzitet ili kompanija iz EU ili Amerike. Ako živi i zdravi dočekaju kraj školovanja, naravno.

Suštinski afirmativan odnos države i društva prema „odlikašima" ako hoćete, jeste i deo rešenja za resocijalizaciju „dece". Dokle god bude izgledalo da je u Srbiji perspektivnije biti član navijačke ili ekstremističke grupe nego odličan student, organizatorima ovoga što se desilo u Beogradu biće lako da regrutuju višen nego dovoljan broj „dece".

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 15:43 19.10.2010

***

Ako imas Euronews na kablovskoj pogledaj sta se upravo desava u Parizu.

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 15:53 19.10.2010

Re: ***

Da, pratim. Koje su slicnosti osim onih ociglednih? Mislim da je razlika daleko vise.
ivana23 ivana23 16:11 19.10.2010

Re: ***

aleksandarkarisik
Da, pratim. Koje su slicnosti osim onih ociglednih? Mislim da je razlika daleko vise.


Slicnost - vandalizam na sceni.

Razlike... nisam ih uocila, bar sto se tice starosne grupe o kojoj se govori u tvom blogu.

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:22 19.10.2010

Re: ***

Slicnost - vandalizam na sceni.

Slažem se.
...bar sto se tice starosne grupe o kojoj se govori u tvom blogu.

Slažem se.
Razlike... nisam ih uocila...

Čudi me. Ne vidiš razlike u perspektivi ove starosne grupe u Francuskoj i Srbiji? Isti je odnos dve države prema huliganima? Isti je odnos dve države prema odličnim đacima? Isti je odnos dve države prema ekstremističkim grupama, huliganima i kriminalu u opšte? Nema razlike ni u razlogu bunta? Kada smo već kod Euronews-a, valjalo bi pažljivo saslušati šta novinar i oni koje citira kažu o uzrocima ovakvog nasilja u Parizu.
ivana23 ivana23 20:16 19.10.2010

Re: ***

aleksandarkarisik
Čudi me. Ne vidiš razlike u perspektivi ove starosne grupe u Francuskoj i Srbiji? Isti je odnos dve države prema huliganima? Isti je odnos dve države prema odličnim đacima?


To se ne vidi na ekranu, samo lomljava, paljevina i tuca sa policijom.

Nema razlike ni u razlogu bunta? Kada smo već kod Euronews-a, valjalo bi pažljivo saslušati šta novinar i oni koje citira kažu o uzrocima ovakvog nasilja u Parizu.


Razlog bunta? Koji god da je, zbog toga ne treba ispoljavati takvu kolicinu nasilja/vandalizma?

P.S. Imam dva studenta u kuci, oboje su na budzetu i primaju stipendiju koja se dodeljuje iskljucivo na osnovu postignutog uspeha u prethodnoj skolskoj godini. Za 2009/10.g. iznosila je (po studentu) 6.200 dinara. Nije puno, ali za mnoge nije ni zanemarljivo.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:31 19.10.2010

Re: ***

To se ne vidi na ekranu, samo lomljava, paljevina i tuca sa policijom.

Na ekranu se vidi, ali se iz zvučnika nešto čuje. A postoji i širi kontekst, nije ovo jedina vest vezana za proteste u Francuskoj koja je stizala ovih dana.
Razlog bunta? Koji god da je, zbog toga ne treba ispoljavati takvu kolicinu nasilja/vandalizma?

Apsolutno se slažem. Ni zbog parade ponosa ni zbog zakona o penzijama.
Za 2009/10.g. iznosila je (po studentu) 6.200 dinara. Nije puno, ali za mnoge nije ni zanemarljivo.

Naravno da nije zanemarljivo ali je daleko od adekvatnog. O tome između ostalog i pišem.
P.S. Iskreno čestitam Vama i deci.
ivana23 ivana23 23:17 19.10.2010

Re: ***

aleksandarkarisik
To se ne vidi na ekranu, samo lomljava, paljevina i tuca sa policijom.
Na ekranu se vidi, ali se iz zvučnika nešto čuje. A postoji i širi kontekst, nije ovo jedina vest vezana za proteste u Francuskoj koja je stizala ovih dana.


Naravno da postoji siri kontekst, ali nema direktne veze sa ispoljavanjem vandalizma koju su danas ispoljili neki vrsnjaci nasih huligana.

Zar nisu mogli da se (poput nasih studenata, npr. 96/7.g.) svrstaju u posebnu kolonu i tako pridruze protestu.

Hocu da kazem (da me neko pogresno ne shvati, iole ne pokusavam da pravdam 'ove nase') da svaka destrukcija ima neke korene. Mozda je ugovorena sa necije strane ili je znak duboke frustracije i pokazatelj da drustvo/a idu u pogresnom pravcu. Sta god da je u pitanju, lose je po buducnost...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:52 19.10.2010

Re: ***

Hocu da kazem (da me neko pogresno ne shvati, iole ne pokusavam da pravdam 'ove nase') da svaka destrukcija ima neke korene.

Potpuno se slažem. O delu onoga što đubri korene ove ovdašnje destrukcije i pišem. A ono što na Euronews-u kažu jeste to da đaci(da budemo precizni, radi se o učenicima, ne studentima) nisu izazivači nereda već grupe koje njihov protest zloupotrebljavaju.
Mozda je ugovorena sa necije strane

Sigurno je ugovorena sa nečije strane, o tome se i radi. Sve je ovo, ne zamerite, skretanje sa teme. Ovo u Beogradu nisu bili nikakvi studenti (ne kažem da među njima nema i studenata) već organizovana kriminalna grupa koja je bila tu sa cljem da na nezakonit način ospori nečije pravo na izražavanje mišljenja, stava ili različitosti. U prvom delu bloga, ako ste pažljivo čitali, ukazao sam na jasnu razliku između protesta protv režima Slobodana Miloševića i ovog divljanja povodom parade ponosa.
buba_truba buba_truba 08:52 20.10.2010

Re: ***

ivana23
Imam dva studenta u kuci, oboje su na budzetu i primaju stipendiju koja se dodeljuje iskljucivo na osnovu postignutog uspeha u prethodnoj skolskoj godini. Za 2009/10.g. iznosila je (po studentu) 6.200 dinara. Nije puno, ali za mnoge nije ni zanemarljivo.


Neuobičajeno razmišljanje za ljude u Srbiji - da, iako je malo, ipak nije zanemarljivo.
Dawngreeter Dawngreeter 09:00 20.10.2010

Re: ***

ivana23
Razlog bunta? Koji god da je, zbog toga ne treba ispoljavati takvu kolicinu nasilja/vandalizma?


Jel' to zato sto se svaki bitan civilizacijski pomak do sada desio tako sto su oni na vlasti videli mirnu i pozitivnu energiju omladine koja bi da nesto menja?
nevenov nevenov 18:32 20.10.2010

Re: ***

ivana23
Ako imas Euronews na kablovskoj pogledaj sta se upravo desava u Parizu.

___________________

Tek sto se registrovah kao bloger upade mi u oko ova tema...U potpunosti se slazem s autorom ali posto zivim u Parizu, kao neposredni svedok i ucesnik u manifefastacijama zelim da prokomentarisem citirano:
Postoji ogromna razlika izmedju nedavnih (i verovatno buducih) dogadjaja u Srbiji i ovih ovdasnjih: na jucasnju parisku povorku od 300.000 manifestanata je iz pobocnih ulica nasrtalo oko stotinak mladih mangupa i lopuza kojima je cilj bio da infiltriraju "setace" ne bi li lakse razbijali izloge odredjenih prodavnica iskljucivo u cilju kradje omiljenih im artikala. Sindikalno obezbedjenje je takvo da je olosu infiltriranje uvek nemoguce tako da se on baca na ono sto mu je pri ruci: druge radnje i usamljeni prolaznici s mobilnim telefonima...
Ali iza ove sitne bagre ne stoje ni crkva, ni ultradesnicarske grupacije, jos manje parlamentarne stranke i medijske naklonosti...i ni bilo kakva ideologija...Ovi uglavnom maloletni izgrednici nista drugo ne traze sem profita od prodaje opljackane robe...Pariz je magalopola koja s predgradjima broji blizu 12 miliona ljudi pa su ovakvi nastupi i uobicajeni i na odredjeni nacin zanemarljivi.
Na Paradi Ponosa je ove godine bilo 600.000 ljudi od kojih mnogi imaju samo status "gay friendly" i svega 600 policajaca. Nikakvog incidenta nije bilo. U tome leze razlike izmedju dva tipa nasilnistva.
ivana23 ivana23 20:10 20.10.2010

Re: ***

nevenov


Nisi bas pazljvo procitao bas sve sto je napisano ovde. Vrlo jasno sam napisala negde iznad:

Hocu da kazem (da me neko pogresno ne shvati, iole ne pokusavam da pravdam 'ove nase') da svaka destrukcija ima neke korene. Mozda je ugovorena sa necije strane ili je znak duboke frustracije i pokazatelj da drustvo/a idu u pogresnom pravcu. Sta god da je u pitanju, lose je po buducnost...

Sta god da je motiv/povod, ma koji broj izgrednika da je u pitanju (bilo ih je juce vise od stotinak ) na videlo izlazi da u drustvenim, porodicnim relacijama nesto nije u redu.

Jaz izmedju drustvenih slojeva je suvise dubok i bice jos dublji, a time i sve vise ugroznen i moral i svest o postupcima, pa time i kriza drustva, odnosno drzave.

Naravno, negde vise, negde manje.
arianna arianna 17:55 19.10.2010

preporuka za tekst

Suštinski afirmativan odnos države i društva prema „odlikašima" ako hoćete, jeste i deo rešenja za resocijalizaciju „dece". Dokle god bude izgledalo da je u Srbiji perspektivnije biti član navijačke ili ekstremističke grupe nego odličan student, organizatorima ovoga što se desilo u Beogradu biće lako da regrutuju višen nego dovoljan broj „dece".



odlično zapažanje
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 18:03 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

, zapažamo, trudimo se. hvala!
antioksidant antioksidant 19:41 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

а шта ћемо са студентима на трибинама?
asparagus asparagus 21:19 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

Ili jos bolje - sta cemo sa navijacima medju studentima?
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:34 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

а шта ћемо са студентима на трибинама?

Pa šta misliš da bi trebalo? Tema su huligani, ako misliš da treba nešto i sa studentima samo zato što su na tribinama, eto, baš sam radoznao...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:40 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

Ili jos bolje - sta cemo sa navijacima medju studentima?

Pa ništa, ja lično mogu da im poželim što uspešnije studije i što više uspeha klubovima za koje navijaju. Ja na primer navijam za Vojvodinu.
Bedno zvuče ti pokušaji izjednačavanja navijača, kojeg god da su zanimanja sa huliganima.
g.radicevic g.radicevic 22:50 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

Pa šta misliš da bi trebalo? Tema su huligani, ako misliš da treba nešto i sa studentima samo zato što su na tribinama, eto, baš sam radoznao...


bice da niste najbolje razumeli AO-ov koment. Tim studentima je onaj tetovirani stvor sa ograde napuljskog stadiona verovatno prodekan za nastavu



EDIT:


Boba za preCednika FSS
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:01 19.10.2010

Re: preporuka za tekst

antioksidant antioksidant 07:00 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

Tema su huligani,

a nema studenata medju huliganima?

edit:

bice da niste najbolje razumeli AO-ov koment. Tim studentima je onaj tetovirani stvor sa ograde napuljskog stadiona verovatno prodekan za nastavu

nisam mislio na to mada se sa ovim sto je napisano u potpunosti slazem. reagovao sam na to sto mi se ucinilo da je autoru nezamislivo da medju huliganima ima i studenata sa perspektivom...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 08:12 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

reagovao sam na to sto mi se ucinilo da je autoru nezamislivo da medju huliganima ima i studenata sa perspektivom...

Nisam o tome ni razmišljao jer za temu nije bitno. Sad kad već spomenu, to mi zvuči kao contradictio in adjecto. Mada, čudni su putevi Gospodnji... Sve u svemu, nikakve bitne veze sa onim što sam hteo da kažem. Vi to već možda i sami znate.
antioksidant antioksidant 08:39 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

Sve u svemu, nikakve bitne veze sa onim što sam hteo da kažem.

онда овај цитирани део није битан.

Suštinski afirmativan odnos države i društva prema „odlikašima" ako hoćete, jeste i deo rešenja za resocijalizaciju „dece". Dokle god bude izgledalo da je u Srbiji perspektivnije biti član navijačke ili ekstremističke grupe nego odličan student, organizatorima ovoga što se desilo u Beogradu biće lako da regrutuju višen nego dovoljan broj „dece".


чак и ви (вероватно несвесно) подржавате тезу да хулигани нису имали избора (по вама друштво је поставило погрешне приоритете па на пример не постоји "суштински афирмативни однос државе и друштва према одликашима" ). из тога се лако склизне у тврдње да млади немају перспективу и проналазе се оправдања за оно што је у суштини избор (уосталом и ви пишете исто).

дакле, мој коментар схватите само као инсистирање на прецизности - бити "одликаш" не значи аутоматски бити "добар" (да останем при вашој терминологији).
идеологија насиља је заводљива и скупља регруте у целом спектру "оцена".

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 08:52 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

дакле, мој коментар схватите само као инсистирање на прецизности - бити "одликаш" не значи аутоматски бити "добар" (да останем при вашој терминологији).
идеологија насиља је заводљива и скупља регруте у цело спектру "оцена".

Slažem se, samo, jasno je odakle se u najvećoj meri regrutuju pripadnici "huliganske mafije".
чак и ви (вероватно несвесно) подржавате тезу да хулигани нису имали избора (по вамам друштво је поставило погрешне приоритете па не пример не постоји "суштински афирмативни однос државе и друштва према одликашима". из тога се лако склизне у тврдње да млади немају перспективу и проналазе се оправдања за оно што је у суштини избор (уосталом и ви пишете исто).

Nije tačno da to izvire iz mog teksta, niste pažljivo pročitali. Malo mi bezveze da sad ovde citiram ono što već gore piše, ali ako će Vam tako biti lakše, izvućiću rečenice koje o tome govore.
A da je izbor težak-težak je. Tim je značajniji izbor koji su napravili oni koji su izabrali da ne budu huligani.
antioksidant antioksidant 09:00 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

Nije tačno da to izvire iz mog teksta, niste pažljivo pročitali.

јесам прочитао и слажем се да то не извире из вашег текста. ја вам скрећем пажњу да се злонамерним исецањем текста (због непрецизности) у њему, а нарочито цитирани део који је и покренуо цео овај низ, може доћи до таквог тумачења.
нисам сматрао потребним да истакнем да се са основном темом текста готово у потпуности слажем
Tim je značajniji izbor koji su napravili oni koji su izabrali da ne budu huligani.
у потпуности сагласан.
мислим да смо се разумели и нема потребе више оптерећивати добар текст који сте написали
поздрав
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 09:17 20.10.2010

Re: preporuka za tekst

Zahvaljujem na pohvalama i dobrim namerama. Samo, moram da dodam da preciznost ili nepreciznost nemaju uticaja na mogucnost isecanja. SVAKI tekst može da se iseče i izvadi iz konteksta. Ne samo napisan već i snimljen, o tome bar znam nešto malo (ne primenjujem, samo znam).
Suština jeste u sagledavanjeu celine i namera teksta je da se doda delić mozaika za koji mislim da fali slici.
nim_opet nim_opet 16:11 20.10.2010

"perspektiva"

Odusevljava me to sto "mladi nemaju perspektivu" - perpsektiva se pravi, ne nasledjuje se. Sta rade ljudi koji idu u skolu? Investiraju u buducnost, prave perspektivu, otvaraju nekakve opcije (kakve god da su, opcije su). Ljudi koji pokrecu biznis ne rade to jer im je kod kuce dosadno nego da stvore nekakvu alternativu. Ljudi koji rade 60 sati nedeljno stvaraju alternative.
Ljudi kojima je obezbedjen stan, hrana, odeca, obuca (zasto li mislim da svi huligani nose Nike) imaju vremena da se zanimaju razbijanjem grada - oni koji zaradjuju za sve to nemaju, oni prave svoju perspektivu.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 16:26 20.10.2010

Re: "perspektiva"

Ima istine u tome. Dokon um je đavolje igralište. Ipak, razlika između Srbije i nekih razvijenijih država je u tome što opšta klima kod nas nikako ne pogoduje onima koji investiraju u budućnost. Tim pre, država mora otpočeti sa istinskim držanjem takvih ljudi kao malo vode na dlanu. Jako puno zavisi od lične inicijative ali to prečesto u ovoj zemlji bude jalovo jer nema odgovarajuću podršku.
Naravno, to je samo deo rešenja. Ko je kršio zakon treba da odgovara zakonski. 10.10.2010. bili smo svedoci brutalnog kršenja zakona.
nim_opet nim_opet 17:09 20.10.2010

Da, ali...

...time sto se govori svima (a posebno mladima) da drzava treba da im pruzi perspektivu, da ovo ili ono (a to govore i oni sa leva i oni sa desna, jer su i jedni i drugi uveli podrzavljenje svega), daje im se opravdanje da ne rade nista.
Da, tesko je pokrenuti sopstveni biznis, i tesko je obrazovati se, i tesko je naci posao ali na lepe oci se (vise) nista ne dobija. Samo, otprilike posle ubistva Djindjica, tu poruku niko vise ne siri.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 19:42 20.10.2010

Re: Da, ali...

Samo, otprilike posle ubistva Djindjica, tu poruku niko vise ne siri.

Potpuno se slažem. Međutim, ni jednog trenutka nisam pomislio ni napisao da neko nešto treba da dobije na lepe oči - naprotiv. Ali država jeste dužna da stvori ambijent u kome će oni sa ličnom inicijativom moći da ostvare pun potencijal. Nadam se da ćemo se složiti da trenutni ambijent omogućava da pun potencijal ostvare neki drugi. Lično, već 22 godine živim od lične inicijative i stečenih znanja, mislim da imam prava da o tome govorim. Dakle, nije sve u inicijativi, ima nešto i u okruženju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana