Film| In memoriam

Neki to vole vruće

libkonz RSS / 30.09.2010. u 11:25

Američki filmski institut ovaj film je proglasio najboljom komedijom svih vremena. Ono što se dešavalo tokom snimanja ništa manje nije zanimljivo.

 

1951. godine nemačka kinematografija izbacuje film "Fanfaren der liebe". Amerikancima se film dopada, dodaju malo pucnjave i svet 1959. godine dobija komediju "Neki to vole vruće". Za ulogu Šugar režiser Bili Vajldler je želeo da angažuje glumicu Mici Gejnor, poznatu po mjuziklima i odličnom pevanju. Međutim, studio je želeo da ulogu dobije Merilin Monro. Režiser i poznata glumica su vodili pravi mali rat za vreme snimanja filma. Merilin je te godine bila u velikoj depresiji i još pride bila trudna. Rečenicu "It's me, Sugar" ponavljala je 47 puta!! Govorila je "Sugar, it's me", "It's Sugar, me", ali pravu rečenicu nikako nije mogla da pogodi. Posle tridesetak ponavljanja Vajldler je rečenicu zapisao na tablu i dao je asistentu da je drži.

Međutim, Vajldlerovi nervi su tek dovedeni u iskušenje sa scenom u kojoj Monro treba da izgovori rečenicu "Where is the bourbon"? Na snimanju se od nje moglo čuti "Where is the whiskey", "Where is the bottle" ili "Where is the bonbon". Posle neverovatnih 40 ponavljanja Vajldler ispisuje tekst na fioku verujući da je time rešio svoj problem. Međutim, u studiju nastaje haos kada Merilin ne uspeva da zapamti na kojoj fioci je napisana rečenica. Besni Vajldler tekst ispisuje na sve fioke i još na par mesta. U pedeset devetom pokušaju Monro izgovara rečenicu pravilno, ali je kamerama okrenuta leđima. Vajldler odbija da više ponavlja scenu. Kružile su glasine da je režiser za tu scenu na kraju ipak angažovao dublerku, podstaknute činjenicom da je Merilin okrenuta leđima, ali one su se kasnije pokazale neistinitim.

U sceni u kojoj Merlin priča telefonom po očima može da se primeti kako čita tekst napisan na tabli. Inače, Vajldler je bio toliko iznerviran da je javno izjavio novinarima "Nalazimo se u sred leta, a imamo ludu u avionu". Treba još dodati da je Merilin Monro na setove kasnila po dva, tri sata, a nekada se nije ni pojavljivala, ostavši zaključana u svojoj garderobi.

 

Vajldler je za ulogu Džerija/Dafne želeo Frenka Sinatru, pa Deni Keja i Džeri Luisa. Ovaj poslednji je odbio ulogu ne želeći da oblači haljine. Pošto je ova uloga veoma pozitivno uticala na karijeru Džeka Lemona, Luis tvrdi da mu je ovaj godinama slao bombonjere da bi mu se zahvalio što je ovaj odbio ulogu. Luis priznaje da je napravio grešku.

 

Kada su se Džek Lemon i Toni Kertis prvi put obukli kao žene, našminkali i doterali, želeli su da saznaju koliko su ubedljivi kao žene, pa su se šetali po studiju. Iako niko ništa neobično nije primetio, njima to nije bilo dovoljno. Finalni test je bio njihov boravak pred ogledalom u ženskom toaletu. Kada su taj test prošli, snimanje je moglo da počne. Ali... Malo je poznato da je film "Neki to vole vruće" snimljen u crno beloj tehnici zbog šminke ove dvojice. Mnogo ružno je izgledalo u boji, pa je tada donesena odluka da se snimi crno beli film.

Velike probleme u snimanju imali su sa scenom u kojoj Džek Lemon izjavljuje da je veren. Svaki put je nasmejavao ekipu snimanja da su ovu jednu scenu morali da snimaju iz tri dela. Toni Kertis nije uspevao da promeni svoj glas kako bi zvučao kao žena, pa je glas Džozefini dao drugi glumac, a deo u kom glumi milionera igrao tako što je imitirao Garija Kupera. Kuper je pogledao film i njegov komentar je bio: "Ja ne govorim tako".

Prva verzija imena filma je bila "Ne večeras, Džozefina" (inspirisana jednom Napoleonovom izjavom), a kultna rečenica na kraju "Niko nije savršen" nije bila planirana da ostane u filmu. Ona je snimljena, a scenaristima je dat zadatak da smisle nešto bolje ze kraj. U Rusiji je film preveden "Samo je devojkama dozvoljeno da sviraju u džez orkestru" a u američkoj državi Kanzas isti je zabranjen.

Ovaj film, kao mešavina seksa i džeza, humora i mafije, romantike i muškaraca koji se oblače u žene je ostavio svoj trag u svetskoj kinematografiji. Film je snimljen u doba velikih cenzura u SAD, gde režiser Vajldler udara šamar puritanskoj Americi, poigravajući se seksualnim tabuima tog vremena, ali i drugim temama koje su u to doba stavljane "pod tepih", poput alkoholizma i nezaposlenosti. Dobrim poznavaocima prilika u svetu filma nije promaklo ni to da je Vajldler jedini smeo da se izruguje vrlo moćnoj "Muzičkoj korporaciji Amerike", u sceni u kojoj Lemon i Kertis ulaze u kancelariju na čijim vratima piše ime ovog udruženja, a unutra sede dve dokone žene koje piju džin. Poznavaoci prilika u SAD tih dana tvrde da se radi o vrlo hrabrom Vajldlerovom potezu.

I na kraju meni najdraži trač:

Kada je kostimograf merio sve troje glavnih glumaca za haljine koje treba da im se šiju, u šali je rekao Merlin: "Toni Kertis ima lepšu guzu od tvoje". Ona je tada skinula bluzu sa sebe, ostala gola do pojasa i rekla: "Istina je, ali nema ovako dobre grudi" ( Yeah, but he does not have tits like these")

 

Povodom smrti Tonija Kertisa, ponovo objavljujem blog koji sam u potpalublju napisao pre više od godinu dana o filmu "Neki to vole vruće". Otišao je zaista veliki glumac.

 

 

Atačmenti



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Milutin Milošević Milutin Milošević 11:37 30.09.2010

Večiti

Stvarno, film za sva vremena. Gledao sam ga nekoliko puta, i mogao bih još barem toliko.

kultna rečenica na kraju "Niko nije savršen"

Svakako, kultna rečenica!

PS Što ne stavi više fotki iz filma? Evo jedne

mariopan mariopan 11:52 30.09.2010

Re: Večiti

I ja sam ga gledala nekoliko puta.
Stvarno sjajan film a ove male tajne iza scene nisam znala pa zato još jedan kompliment za blog
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:51 30.09.2010

Re: Večiti

Mis'iiim, šta reći

mirelarado mirelarado 13:27 30.09.2010

Re: Večiti

Milutin Milošević
kultna rečenica na kraju "Niko nije savršen"

Svakako, kultna rečenica!


И то култна последња реченица у филму:


Milutin Milošević Milutin Milošević 13:30 30.09.2010

Re: Večiti

Da, to je to.

Legendarna je i scena u kojoj njih dvojica igraju, ona sa ružom u ustima

libkonz libkonz 13:31 30.09.2010

Re: Večiti

libkonz libkonz 13:33 30.09.2010

Re: Večiti

libkonz libkonz 13:34 30.09.2010

Re: Večiti

Legendarna je i scena u kojoj njih dvojica igraju, ona sa ružom u ustima

o, da. Genijalno!!!
loader loader 14:50 30.09.2010

Pogodak

Lepo je bilo pročitati jedan ovakav blog. Fino sročen, pun malih šarenih podataka...
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:53 30.09.2010

Re: Pogodak

pun malih šarenih podataka

Sad nadjoh, gledajući sliku, jednu Tonijevu izjavu:

"Kissing Marilyn Monroe was like kissing Hitler!" Tony Curtis

libkonz libkonz 15:01 30.09.2010

Re: Pogodak


Znam za tu izjavu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:12 30.09.2010

Re: Pogodak

Istraživački, nema šta!
gedza.73 gedza.73 20:23 30.09.2010

Re: Pogodak

Lepo je bilo pročitati jedan ovakav blog. Fino sročen, pun malih šarenih podataka...

I meni je nešto slično palo na pamet. Kao na letnjoj žezi čaša dobro ohlađene vode. Sa mentom.
Osvežavajuće.

Trebalo bi da ima više ovakvih tema.
loader loader 00:06 01.10.2010

Re: Pogodak

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:24 30.09.2010

.

Zaista,Tony Curtis...jedan od omiljenih likova.
arianna arianna 17:18 30.09.2010

RIP

taube taube 23:03 30.09.2010

+

lep tekst, nisam ga zapazila u potpalublju ali sad ga odlično vidim

dobro ti idu teme koje su i meni omiljene : američki klasici, zaista, vanvremena dostignuća.
libkonz libkonz 23:10 30.09.2010

Re: +

hvala ti !
taube taube 23:16 30.09.2010

Re: +

nema na cemu, u necemu mozemo i da se slozimo
miloradkakmar miloradkakmar 23:11 30.09.2010

Hvala na blogu,

a Njemu veliko poštovanje.
zoran.br zoran.br 15:06 01.10.2010

neki to, zaista, vole vruce

Bezvredan tekstic, o jednom zaista velikom filmu. U ovom blogu su napabircene nepouzdane ili izmisljene angedote, koje svako moze da nadje svuda na Netu. I nije Toni Kertis imitirao nikakvog Garija Kupera, vec Keri Granta. A najgenijalniji scenaristicki dvojac u istoriji kinematografije, Billy Wildera i I.A.L. Diamonda, nazvati plagijatorima koji su originalnom nemackom predlosku dodali - malo pucnjave????? moze samo potpuni ignorant.
Koga ova tema interesuje, neka potrazi relevantna dela o Billy Wilderu (npr. Glenna Hoppa, u izdanju Taschen book), a ne da gubi vreme na ovakvim blogovima.
libkonz libkonz 15:30 01.10.2010

Re: neki to, zaista, vole vruce

i tebi veliko hvala što si se registrovao da bi nam sve to rekao. Možda si ovaj blog pobrkao sa stručnim blogovima o filmu, ali nema veze. Svi poštovaoci Bilija Vajldlera su dobrodošli.
Pozdrav!
mashha mashha 23:49 01.10.2010

Re: neki to, zaista, vole vruce

Ko želi relevantne informacije, taj i traži relevantne izvore, a blogovi, forumi, wikipedia itd. mogu biti dobar izvor informacija ali su uglavnom samo usputne stanice.
Sećam se ovog teksta iz potpalublja
Lib,
libkonz libkonz 10:37 02.10.2010

Re: neki to, zaista, vole vruce

Pozdrav Mašo, ja i dalje čekam tvoje tekstove!
mashha mashha 23:55 02.10.2010

Re: neki to, zaista, vole vruce

Odavno samu sebe podsećam na onu žabu koja peva samo kad nije pred publikom... ali naići će valjda nekad inspiracija...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana