Društvo| Politika

Svi naši licemeri

Predrag Azdejković RSS / 28.09.2010. u 11:45

11744.jpg 

Nekad davno, kad je još postojala vojna obaveza, muškarci su svašta radili kako ne bi išli u vojsku i rat. Pucali sebi u nogu, sekli prste, tražili vezu kod lekara da budu nesposobni, lažirali ravne tabane, bežali iz zemlje... Kako se približava 10. oktobar i gej parada, mnogi koji su je podržavali smišljaju razloge zašto su baš tog dana morali tetki da odnesu lek. Tako ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić neće da ide bez ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a on neće bez Slavice Đukić-Dejanović, kojoj baš tog dana dolazi seljanka iz Svrljiga da joj donese sir, pa nije u mogućnosti da dođe. Ono što je poražavajuće jeste da organizatori Parade ponosa non stop pričaju kako je ona važna za evropske integracije, kako je to dokaz da je Srbija demokratska država, kako će Beograd pokazati duh metropole i da će doživeti turistički bum, kako bi se ti državni funkcioneri, koji su od reda podržali gej paradu, odlepili iz svoje fotelje i prošetali ulicama Beograda. Paradu već prate svi mogući epiteti osim gej. To je državna parada, policijska, evropska... što je propust samih organizatora koji o gej pravima uopšte ne govore. Ali, nisu oni tema ovog teksta, već oni koji će biti preko puta, s one strane kordona.

Ko su gospoda koja se protive održavanju gej parade? To su vam dragi moji srpski licemeri. Prvi među njima su srpski desničari i nacionalisti, koji, da ne bi opet išli u zatvor, pričaju kako nemaju ništa protiv gej populacije, ali su protiv gej parade zato što je nametnuta od strane Evropske unije i što je podržava domaći režim. U gomili slogana koji su nastali ovih dana najinteresantniji je „Kako ćemo odbraniti Kosovo, ako ne odbranimo Beograd". Ovaj slogan savršeno dočarava frustriranost srpskog mačo nacionaliste koga su svi u regionu tukli i nije ostao niko od koga bi bio jači i na kome bi mogao da se iživljava, osim na pederima i lezbejkama. Naravno, opet imamo istu podelu da nacionalističke vođe inspirišu nasilje, ali konstantnu pričaju o mirnom protestu i da su protiv nasilja, dok mlade usijane glave obavljaju prljavi posao. Interesantno je da srpski nacionalisti sebe smatraju modernim vitezovima, koji nemaju problem da tuku slabije od sebe i to deset prema jedan. Razočaravajuće je da ti isti desničari i nacionalisti mnogo više promovišu „homoseksualizam" nego organizatori parade. Pre neki dan izlepili su Beograd plakatima na kojima je prikazan eksplicitan gej seks, da sva deca lepo vide, kao deo kampanje protiv gej parade. Neko ko se toliko bavi gej paradom i „homoseksualizmom" nije čitav u glavu.

Kad smo već kod tih koji nisu čitavi u glavu, ne možemo da preskočimo huligane. Oni svoje poruke šire putem tribina na kojima prikazuju svoje umotvorine kao što su: „Bebe nek se rađaju,poruka je severa, nećemo da Srbija bude zemlja pedera", „Dok narod umire od gladi i bede, pederi vam po kabinetima sede", „Narod gladan, proteran, izdan... a vi bi sa 'ponosom' da šetate"... U poslednjoj paroli narod su Srbi sa Kosova, ali ono što je interesantno, dok je „narod gladan, proteran, izdan..." huligani navijaju i nedeljno troše sate i sate gledajući sport i fudbal, a da ni u jednom trenutku ne pomisle da bi možda mogli da nateraju klubove da deo prihoda od utakmica daju u humanitarne svrhe ili da se grupno jedan dan bave sezonskim poslom i zarađeni novac pošalju tom narodu o kome toliko brinu. Naravno, to nije njihova obaveza, ali kad se već morališe onda se postavlja pitanje, a šta ste vi uradili po tom pitanju. Pre svega po pitanju tih beba?

 11745.jpg

Moji omiljeni licemeri su svakako vernici. Oni ne propuštaju priliku da ne spomenu Adama i Stevu, Sodomu i Gomoru, da je homoseksualnsot greh i da gej parada promoviše nemoral. Njima ni u jednom trenutku ne pada na pamet da sebe kritikuju zbog grešnog seksa pre braka, zbog grešne mastrubacije ili da se organizuju i da tuku one što promovišu nemoral jer dele grešne kondome 1. decembra. Ne, zašto se baviti sobom, kad je lakše baciti kamenje na drugoga. Vernici često govore kako homoseksualnost ugrožava porodicu, a da će gej brakovi ugroziti heteroseksualne. Prošle nedelje američki režiser John Watters se osvrnuo na takve stavove i rekao da ako žele da zaštite heteroseksualni brak, treba da zabrane heteroseksualne razvode, a ne gej brakove.

Kad smo već kod licemera ne smemo izostaviti našu divnu gej-lezbejsku populaciju, jer u poređenju sa svim pređašnjim grupama, prednjače u licemerju. Iste poruke koje gej-lezbejska zajednica dobija od homofoba, (četiri zida, zašto izazivate i paradirate svoju seksualnu orijentaciju i sve što ide s tim), ona ponavlja pripadnicima te iste zajednice koji im se ne dopadaju. Tako da su na tapetu transvestiti, feminizirani gej muškarci, ljubitelji S&M-a, promiskuitetni, egzibicionisti... i pokušavaju da ih sklone od očiju javnosti. Gej aktivisti su često na tapetu njihove kritike, jer im se ne sviđa da ih baš takvi ljudi predstavljaju i zameraju im višak kilograma, višak seksualne slobode, višak feminiziranosti... Takvo ponašanje vodi ka tome da gej-lezbejska populacija sama sebe zatvara u četiri zida, autocenzuriše i preteruje u trudu da se dopadne većini i deli se na dva dela, one koji imaju više šanse da budu prihvaćeni od većine i na one koji imaju manje ili nikakve šanse. Ovi drugi osim homofoba moraju da se čuvaju i same gej-lezbejske zajednice koja želi da ih marginalizuje i odbaci.

Na kraju ne smem nikako da zaboravim sebe. Licemer sam jer sam prošle godine previše kritikovao organizatore, a ove godine previše ćutao. Iako su se organizatori promenili, prošlogodišnji i ovogodišnji imaju nešto zajedničko. I jedni i drugi su gola govna. Licemer sam jer sam odlučio da me se oni ne tiču i da ću otići na paradu iz inata, jer me oni preko puta mnogo nerviraju i što mi je više muka da se pomeram i ostavljam im prostor da budu stoka. Ja stižem, a vi me čekajte.

Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

 

Profesionalac - Nije Milosevic kriv, mi smo govna 

Atačmenti



Komentari (224)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:55 28.09.2010

Hoće li biti parade...

Hoće li biti parade...Da ne bude kao i lani..
Pa neće vlast valjda Palmu naterati da isključuje struju u Pomoravlju..
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:59 28.09.2010

Re: Hoće li biti parade...

Hoće li biti parade...Da ne bude kao i lani..


Bitiće
asparagus asparagus 11:56 28.09.2010

remarks

mogli da nateraju klubove da deo prihoda od utakmica daju u humanitarne svrhe


Sto se i desava, dosta cesto. Samo b92, blic i "nase pravo da znamo sve" obicno ne nalaze shodno da to objave.

Prošle nedelje američki režiser John Watters se osvrnuo na takve stavove i rekao da ako žele da zaštite heteroseksualni brak, treba da zabrane heteroseksualne razvode, a ne gej brakove.


A ovo je odlicno :)

Pozdrav

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:00 28.09.2010

Re: remarks

Watters je uvek odličan :)
jacHa. jacHa. 12:06 28.09.2010

preporuka

pusti peru, kritika ti je odlična
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:29 28.09.2010

Re: preporuka

ja se trudio
margos margos 12:35 28.09.2010

Re: preporuka

jacHa.
kritika ti je odlična



ps 'sjajno' je kako se čistunstvom i moralisanjem bave oni koji sebe nazivaju '(Crvenim) Đavolima'.
wukadin wukadin 12:13 28.09.2010

Dosledno kao i uvek

Ali, nisu oni tema ovog teksta, već oni koji će biti preko puta, s one strane kordona.


A zar neces prvo da pocistis svoje dvoriste?
Kao sto tvoji inace stalno predlazu...
alexlambros alexlambros 12:22 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

A zar neces prvo da pocistis svoje dvoriste?


zivite u istom dvoristu ....
al neki bas vole da je zaraslo u korov, sa smecem po coskovima
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:28 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

pa, ja vala čistim sva dvorišta... i svoja i tuđa, čak stignem i sebe da istuširam s vremena na vreme
wukadin wukadin 12:50 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

zivite u istom dvoristu ....


je li? kao sto je nekad SFRJ bila isto dvoriste pa su istomisljenici azdeljkovica gledali da nadju samo srpsku krivicu.

al neki bas vole da je zaraslo u korov, sa smecem po coskovima


zanimljiv primer.
znas, singapur je primer cistoce. jesi cuo mozda za izraz "singapurske metode". pogodi cega nema u singapuru.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:53 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

samo ne znam čemu služi ovo slovo LJ u mom prezimenu
jacHa. jacHa. 12:56 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

LJ u mom prezimenu

podsves. ljubav, ljubičica, ljuljaška, kardelj, koeljo, bulja...
a jel si ti, zeljkoviću, vodio milionera?
wukadin wukadin 13:00 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Dobro de Azdejkovicu. I Lazanskog sam prekrstio, pa se nije bunio.
Nego reci ti meni kako to da je princip "ciscenja prvo svog dvorista" prihvatljiv samo kad je pitanju nacija (da budem tacan samo kad su u pitanju Srbi, Śetinel niposto ne bi kritikovao Mila i ostale svoje), a nikako kad je u pitanju ideologija.
Da ti nije palo napamet koliku stetu borbi za gej ravnopravnost prave oni koji se odricu Marije Serifovic. Zar nije kul reci kako i LGBT moze da bude patriJota. Valjda je to vase seksualno opredljenje (ili varijetet, ne znam vec) i valjda ste vi sasvim normalni u ostalom, ergo slicni ostalima. Ergo, gej moze da bude i srpski nacionalista, zar ne. Ima u Holandiji jedan gej osnovao islamofobnu partiju, ubio ga levicarski aktivista...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:12 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Mi smo se odrekli Marije Šerifović kao licemerne podržavateljke gej prava. U to vreme radikali su bili protiv gej parade i gej prava. A to ne ide zajedno. Podržavaš gejeve i one koji ne podržavaju gejeve?!

Isto tako smo se odrekli i Slađane Milošević kao licemerne podržavateljke gej prava. Ona je podržala Ustav koji je meni zabranio da se venčavam a posle priča kako podržava gej prava.

I jedna i druga zarađuju na tome što su prijateljski raspoložene prema gej populaciji. Marija Šerifović je ogromne pare zaradila od gejeva i lezbejki i pevala po gej paradama u svetu za pare.
predatortz predatortz 13:16 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek



Isto tako smo se odrekli i Slađane Milošević kao licemerne podržavateljke gej prava. Ona je podržala Ustav koji je meni zabranio da se venčavam a posle priča kako podržava gej prava.


Međunarodni sud u Strazburu, postupajući po tužbi dva austrijanca koji su tužili državu zbog uskraćivanja prava na brak, presudio je da pravo na gej brak ne spada u kategoriju osnovnih ljudskih prava. Tužba je odbijena.

Vest
wukadin wukadin 13:28 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Mi smo se odrekli Marije Šerifović kao licemerne podržavateljke gej prava. U to vreme radikali su bili protiv gej parade i gej prava. A to ne ide zajedno. Podržavaš gejeve i one koji ne podržavaju gejeve?!


A jeste li se (mnozina tvoja) odrekli Cedomira Jovanovica zato sto je bio protiv ustava i protiv politike odbrane Kosova i Metohije, a kandidovao se za predsednika. Da je pobedio morao bi da se zakune na sprovodjenje tog ustava i odbranu Kosova i Metohije. To ne ide zajedno. Ili si protiv ustava, ili za ustav.

A vidim pominjes nesto ustav u nastvaku... Lepo.
Naslov koji si sam dao:
Svi naši licemeri
wukadin wukadin 13:32 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Uzgred, kad vec pominjes ustav, evo jedne lepe analize sa mog i tvog omiljenog sajta.

Postavljeno je pitanje zakonitosti amandmana pred Ustavnim sudom, sa objašnjenjem da se njime krši član 2 ustava, koji propisuje karakteristike turske republike. Prema ovoj ključnoj odredbi „Republika Turska je demokratska, sekularna i socijalna država koja počiva na vladavini prava”. Štaviše, u članu 4 se navodi da se amandmani na član 2 ne mogu predlagati, a kamoli usvajati (ovo je standardna zaštitna klauzula, slična članu 89 francuskog ustava, kojom se zabranjuju ustavni amandmani sa ciljem promene republikanskog oblika državnog uređenja Francuske). Ukratko, efekat člana 2 i člana 4 je to da je državni sekularizam – izuzev u revoluciji – nepromenjiv ustavni princip u Turskoj. Po mišljenju Ustavnog suda, amandman o maramama je bio nespojiv sa ovim principom i morao je biti ukinut.
Pakovanje suda

S obzirom da ustav Republike Srbije ima slicnu klauzulu o Kosovu I Metohiji, cini mi se da se osim revolucijom ne moze menjati.

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:35 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

A jeste li se (mnozina tvoja) odrekli Cedomira Jovanovica zato sto je bio protiv ustava i protiv politike odbrane Kosova i Metohije, a kandidovao se za predsednika.


Ne, jer me se to ne tiče... Ali sam ja izbacio Čedomira iz liste prijatelja na FB jer je postao Miškovićeva podguzna muva - kao na primer, to me se više tiče.
wukadin wukadin 13:49 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Pa sto ne rece i ti da ces na pecanje. Kad budu izbori.
Dobro, vise te ne pitam za LDP.
mikimedic mikimedic 14:08 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Podržavaš gejeve i one koji ne podržavaju gejeve?!


i kosovo i evropska unija!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:29 28.09.2010

Re: Dosledno kao i uvek

Pa sto ne rece i ti da ces na pecanje. Kad budu izbori.


Jok, ja glasam za naprednjak jer ja volim od napred.
alexlambros alexlambros 12:17 28.09.2010

nisam znao sta da citiram

al nek bude ovo, cisto da izrazim slaganje

Ovaj slogan savršeno dočarava frustriranost srpskog mačo nacionaliste koga su svi u regionu tukli i nije ostao niko od koga bi bio jači i na kome bi mogao da se iživljava, osim na pederima i lezbejkama.




serem ti se na novo srpsko vitestvo
wukadin wukadin 12:19 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

Nesto se mislim Lamboze mozda nisu ti nacionalisti imali tebe kao primer. Ti si vec optuzen da siris fasizam po ovim blogovima, a ne bi se reklo da si neka konzerva...
jacHa. jacHa. 12:27 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

wukadine, a što se ti guziš na ovom zlom sokaku? okreni se ka zidu, da te ne bi svog ištipali!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:28 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

i isključi televizor
blind.willie blind.willie 12:45 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

savet mi nije bas najjasniji... koju stranu da okrene ka zidu, prednju ili zadnju?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:48 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

što se mene tiče, meni odgovara dupe uza zid
wukadin wukadin 12:55 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

ma to palma ce da iskljucuje ne televizor nego struju, bas se slatko nasmejah. podseti me onomad kad je na tv bila cukervaser sa sonjom savic, baba iskljuci tv i kaze nestalo struje. a lampa gori... tako valjda i palma planira - jos ja prvo pomislih da zeli celoj jagodini da isece kablove.
nego sto pedjica ne priupita cedu kako je sa palmom biti u koaliciji. a sto ne priupita cedu kako bas nijedan znacajniji eldepeovac da se ne izjasni kao gej. bas nema nijednog ili ne sme?! ne sme od staha da ce ih izmarisati zlocesti nacosi (a eldepeovce inace stiti policija) ili od straha da ce izgubiti glasace. nisu stvari crno-bele, posebno medju biracima. ima onih koji misle da je nato neminovnost, ne vole ruse, ali bas ne vole ni istosmerne...
blind.willie blind.willie 13:05 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

kad smo vec kod palme .... :)

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:12 28.09.2010

Re: nisam znao sta da citiram

taj mu je bio savršen
alselone alselone 12:29 28.09.2010

Transparent na prvoj slici

je pravi razlog zasto Average Joe ne zeli paradu u ovom momentu. Oseca da ga varaju i obrcu kako njima odgovara, uvek nekim sporednim stvarima dok onih glavnih nema.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:35 28.09.2010

Re: Transparent na prvoj slici

ja se slažem, glavnih tema nema i neće ih ni biti

meni je paralela, pričamo o pravima životinja, dok se ljudska prava krše na svakom koraku
alselone alselone 12:39 28.09.2010

Re: Transparent na prvoj slici

Predrag Azdejković
jmeni je paralela, pričamo o pravima životinja, dok se ljudska prava krše na svakom koraku


Da. Lep primer za ovo je kada se Orka izbori kod retardiranih (wannabe evropejaca) politicara u par gradova u Vojvodini da se pre zabrani ubijanje kerova nego sto se napravi skloniste za iste. I sta onda dobijemo? Horde kerova koji idu i ujedaju ljude.
babmilos babmilos 12:31 28.09.2010

revolucija

leba ti predraže, šta kaže ta evropa, hoćete li morati svake godine da organizujete paradu da bi štiklirali tu zajebanciju u eu roadmap planu ili je dosta jednom pa će da vas ostave na miru?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:39 28.09.2010

Re: revolucija

jok, svake godine po nekoliko puta
babmilos babmilos 12:43 28.09.2010

Re: revolucija

daj smanji malo, čarli čiplić će stalno da visi po medij(um)ima...
Sepulturero Sepulturero 12:31 28.09.2010

Лицемерје

Ја ону прву паролу о изданом и гладном народу не схватам као антигеј, иако наравно има и тога, већ као протест јер се толико времена, енергије и средстава троши за такву једну манифестацију у садашњој катастрофалној ситуацији у Србији.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:41 28.09.2010

Re: Лицемерје

pa i gejevi i lezbejke plaćaju porez

a da nema tih koji drže te transparente ta manifestacija ne bi koštala koliko košta
Hansel Hansel 20:33 29.09.2010

Re: Лицемерје

Predrag Azdejković
da nema tih koji drže te transparente ta manifestacija ne bi koštala koliko košta

Striktno gledano, boldirano je govor mržnje. Znamo mi šta mislite jedni (o) drugima, ali, opet striktno gledano, ono što na transparentima piše (bar na prvom), nije govor mržnje.
predatortz predatortz 13:08 28.09.2010

Preteruješ

Porediš izbegavanje vojne obaveze sa nedolaskom na paradu.
Nije mi jasna jedna stvar. Zbog čega misliš da je narodu, pa samim tim i političarima, parada toliko bitna? Devedeset posto ljudi sa kojima sam ja u kontaktu je totalno nezainteresovano za tu manifestaciju. Zbog čega to pravo sebi ne bi mogao priuštiti i bilo koji ministar? Zbog čega smatraš da su u obavezi da dođu?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:15 28.09.2010

Re: Preteruješ

Nisu u obavezi, ali su pre nekoliko meseci najavili svoj dolazak... Onda su kalkulisali i skontali da se to baš ne isplati previše... sad smišljaju razloge zašto ne dolaze.

Meni je pošteno da kažu odmah na početku, podržavam ali ne dolazim i kraj priče.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:18 28.09.2010

Re: Preteruješ

sad smišljaju razloge zašto ne dolaze.

Mene ne bi čudilo da smisle kako bi najbolje bilo da se i ne održi..
U isto vreme pregovori o Kosovu, Hilari Klinton, parada....pitaj boga šta još...
Mnogo bre za jedan prosečan oktobar u Beogradu...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:20 28.09.2010

Re: Preteruješ

Još nam samo fali papa u poseti Beogradu pa da se otvori zemlja i proguta nas
predatortz predatortz 13:24 28.09.2010

Re: Preteruješ

Predrag Azdejković
Nisu u obavezi, ali su pre nekoliko meseci najavili svoj dolazak... Onda su kalkulisali i skontali da se to baš ne isplati previše... sad smišljaju razloge zašto ne dolaze.

Meni je pošteno da kažu odmah na početku, podržavam ali ne dolazim i kraj priče.


I ja, kada me neko forsira dođi pa dođi, obećam pod pritiskom. Pa, ako mi se baš ne ide,posle tražim izgovore. To je tako ljudski.
Suština je da se ljudima ne ide. Vi,zbog svoje sujete, od toga pravite 'slučaj'.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:27 28.09.2010

Re: Preteruješ

Predrag Azdejković
Još nam samo fali papa u poseti Beogradu pa da se otvori zemlja i proguta nas

On dolazi na otvaranje najvećeg krsta u Nišu, 2013..Papi je veličina bitna...zato neće u Beograd nego u Niš..
wukadin wukadin 13:35 28.09.2010

Re: Preteruješ

Sta se slavi, neka i bude tako.
Papa me podseca na Imperatora iz Star Wars, i borio se za svoje ideale u mladosti, pa ovaj "nacos" nema nista protiv...
JJ Beba JJ Beba 13:52 28.09.2010

Re: Preteruješ

sad smišljaju razloge zašto ne dolaze.

a mene zanimaju oni licimuri tj licimurke sa poslednjeg kvirija kalendara- Severina, Karleuša i ostale..Da li će one kao gej ikone da se stave na čelo prajd kolone ili imaju koncerte, decu i ostale neodložne poslove
jesen92 jesen92 20:38 28.09.2010

Re: Preteruješ

Predrag Azdejković
Nisu u obavezi, ali su pre nekoliko meseci najavili svoj dolazak... Onda su kalkulisali i skontali da se to baš ne isplati previše... sad smišljaju razloge zašto ne dolaze.

Meni je pošteno da kažu odmah na početku, podržavam ali ne dolazim i kraj priče.

..mozda su i oni skontali kao ti da su organizatori parade licemeri...ako kalkulisu organizatori sto ne bi i politicari...cak sta vise
...sto se mene tice, nisi mi otkrio ameriku, znala sam oduvek da su i gej osobe ljudi tj da ih ima svakakvih, i dobrih i losih....
skyspoter skyspoter 13:12 28.09.2010

pedja

Licemer sam jer sam prošle godine previše kritikovao organizatore, a ove godine previše ćutao.


pa neka si i licmer - ja te volim i takvog.

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:17 28.09.2010

Re: pedja

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:14 28.09.2010

Frka..

Peđa, nastaje opšta frka i mobilizacija...A ti porediš dolazak na paradu i izbegavanje vojne obaveze...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:18 28.09.2010

Re: Frka..

samo još Šutanovac da se oglasi
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:22 28.09.2010

Re: Frka..

Predrag Azdejković
samo još Šutanovac da se oglasi

A brzo će...sad će on u skladu sa standardima propagirati ulazak LGBT zajednice u profesionalnu srpsku vojsku...
Zamisli, javnu sablazan u Srbiji..kad Šule u državnu instituciju "od najvećeg poverenja i ugleda" uvede gejeve, lezbijke i ostalo društvo...
wukadin wukadin 14:12 28.09.2010

Re: Frka..

Pa mozda se neki onda osveste glede poverenja i znacaja, a taman na vreme - pre ulaska u NATO. Kao sto znam za neke koji su najzad shvatili koliko je nisko Zvezda pala kad su lezbejke skupljale finansijsku pomoc (hoce li ih se Pedja odreci, posto navijaci Zvezde zele da razbiju Paradu?).
Nego, sad se u USA vodi polemika oko clanstva deklarisanih u armiji. Nije ni tamo sve Pink, kao sto vidimo da nije ni u Strazburu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:23 28.09.2010

Re: Frka..

Nego, sad se u USA vodi polemika oko clanstva deklarisanih u armiji. Nije ni tamo sve Pink, kao sto vidimo da nije ni u Strazburu.

A, ne...jedan od generala je nakon penzionisanja, čini mi se, izrazio rezerve prema gejevima u vojsci, ali bio je glatko ućutkan..

wukadin wukadin 14:32 28.09.2010

Re: Frka..

Ma ne znam, ja video Lejdi Gagu koja je velika borkinja za ta prava. Ima neko pravilo da se jevno ne deklarisu. Kao mogu da budu, "ali u cetiri zida"... tako nesto. To je sad tema na kongresnim izborima.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:41 28.09.2010

Re: Frka..

wukadin
Ma ne znam, ja video Lejdi Gagu koja je velika borkinja za ta prava. Ima neko pravilo da se jevno ne deklarisu. Kao mogu da budu, "ali u cetiri zida"... tako nesto. To je sad tema na kongresnim izborima.


Pa u ni jednoj vojsci za vreme službe nema seksa...
gorran2 gorran2 14:58 28.09.2010

DADT

U Us Army važi i dalje politika "don't ask, don't tell".
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:59 28.09.2010

Re: DADT

Serbische Army je naprednija po tom pitanju
inco inco 17:00 28.09.2010

Re: Frka..

Drago Kovacevic
Pa u ni jednoj vojsci za vreme službe nema seksa...


Kako nema, pa nema vojske koja ne opsti sa sivom masom svojih 'sluzbenika'. Zato se slem nosi i u mirnodobskim uslovima.
nestor92 nestor92 13:26 28.09.2010

Sto puta rekoh da neću...

... na ovu temu ali ipak:

Mislim da bi energija, novac i sve ostalo što se potroši na problem organizovanja "Parade ponosa" u jednoj zemlji čije se stanovništvo većinski protivi ovakvom načinu promovisanja "sloboda" i većinom homoseksualnost smatra bolešću, poremećajem, odstupanjem od normalnog, moglo i moralo pametnije da se potroši.

Za to je potrebna pamet, verovatno i lična hrabrost i još koješta.

Dakle, ispada da se gej aktivizam svodi na organizovanje parade, kao da je neki uspeh da prošeta 5-6 hiljada ljudi od kojih su 5.000 policajci.

Za to vreme godine prolaze, a narod ( takav kakav je ) i dalje nema mogućnosti da upozna homoseksualce, da mu se predstave, da vidi ko su. Ovako jednom godišnje polemišemo, vređamo se, pretimo i ko zna šta sve ne. A umesto toga gospodin Azdejković ili bilo ko drugi na "Utisku nedelje", u "Dnevniku", "Da, možda ne", "Balkanskom ulicom" učinio bi sto puta više. da ne govorim o mogućnosti da neka poznata ličnost obznani svoje sklonosti.

Umesto toga sam prošle godine morao da gledam onog smarača od organizatora koji ne bi pridobio ljude ni da im deli besplatne karte za finale Lige šampiona ( da ne spominjem "Pesmu Evrovizije" ).

Ako želimo da se javno mnjenje promeni ( ako želimo ) onda ima i drugih načina i onda godina traje 12 meseci i ljudi ne moraju da se opredele šta će raditi kada dođe D-dan ili da beže iz grada.

A političari ... ko je od njih vajdu video
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:40 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Mislim da bi energija, novac i sve ostalo što se potroši na problem organizovanja "Parade ponosa" u jednoj zemlji čije se stanovništvo većinski protivi ovakvom načinu promovisanja "sloboda" i većinom homoseksualnost smatra bolešću, poremećajem, odstupanjem od normalnog, moglo i moralo pametnije da se potroši.


Slažem se, ali ko mene sluša. Ja to ponavljam od januara 2009. godine.
Bili Piton Bili Piton 15:37 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

nestor92


Za to vreme godine prolaze, a narod ( takav kakav je ) i dalje nema mogućnosti da upozna homoseksualce, da mu se predstave, da vidi ko su.


Narod (takav kakav je) nije da nema mogućnosti nego NEĆE da "upozna homoseksualce", sasvim mu odgovara da su i dalje prokaženi, da su i dalje u klozetu, da ima s kim da se sprda, koga da tuče, mrzi i krivi za sve što ga je snašlo, odgovara mu da ih i dalje ne vidi na ulicama, da za njih ne zna (kad već ne može da ih likvidira ovako ili onako, što bi najpre voleo). Toliko o narodu.

valhalen valhalen 16:48 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Ја se ne slažem. Paradom se postižu bar tri bitne stvari koje se teško mogu postići na drugi način. Njome se jasno pokazuje:
1) da gej populacija ima pravo na slobodu okupljanja i da bar jedan deo gej populacije nije strah da to pravo iskoristi,
2) da je država spremna da im to pravo garantuje
i
3) da to nije ništa strašno, ni opasno, da nijedno dete neće postati gej zato što je videlo paradu (mada će neko, nadam se, skupiti hrabrosti da nakon što ju je videlo, svojim roditeljima prizna da je gej), niti će ijednu bakicu strefiti srčka.

To nisu ni najmanje beznačajne stvari. Jasno mi je da parada sama po sebi ne može da reši većinu ozbiljnih problema s kojima se susreće gej populacija u Srbiji, ali njen simbolički značaj je teško preceniti. Naravno, ovaj bi značaj bio još i veći kada bi se bar jedan državni zvaničnik (najlogičnije - ministar policije, kao što je to bilo u Hrvatskoj) usudio da se pridruži paradi, ali iz razloga koje si jasno naveo, niko za to nije spreman. Ovdašnji političari su i inače nespremni za bilo kakve nepopularne poteze, kako god ovi ispravni ili korisni bili.

Inače, odličan post.

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:06 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Da li će to pravo da mi garantuje i ostalih 355 dana u godini? Da li ću ja u ponedeljak 11. oktobra da se prošetam sa svojim dečkom kao što se u Beogradu šetaju hetero parovi?
AlexDunja AlexDunja 17:15 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Da li će to pravo da mi garantuje i ostalih 355 dana u godini? Da li ću ja u ponedeljak 11. oktobra da se prošetam sa svojim dečkom kao što se u Beogradu šetaju hetero parovi?


naravno da neće.
ili misliš da tebi neko treba da obeća rosegarden?

pa ti bi bolje od
ostalih trebalo da znaš
značenje reči aktivizam.

ili ne?
Bili Piton Bili Piton 17:19 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

AlexDunja

ili misliš da tebi neko treba da obeća rosegarden?



AlexDunja AlexDunja 17:35 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Bili Piton


gayish, nespa
valhalen valhalen 17:44 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Predrag Azdejković
Da li će to pravo da mi garantuje i ostalih 355 dana u godini? Da li ću ja u ponedeljak 11. oktobra da se prošetam sa svojim dečkom kao što se u Beogradu šetaju hetero parovi?



Niti hoće, niti može. Razumem tvoj skepticizam, i jasno mi je da imaš puno razloga za njega, ali država ne može nijednom svom gradjaninu da garantuje apsolutnu sigurnost - silovanja se dešavaju, prebijanja se dešavaju, ubistva se dešavaju, i to i u najuredjenijim državama. Ono što država može da učini, jeste da pokaže da je spremna da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti gradjane, i da je spremna da založi svoj autoritet i silu kojom raspolaže da to učini. Zato su simbolički činovi bitni. Justice must not only be done, but must be seen to be done.

Naravno da država nikada neće iskoreniti nasilje nad gejevima, niti nad bilo kim. Ali upravo zato je parada bitna. Parada je prilika da se svima jasno stavi do znanja da je država spremna da založi svoj autoritet da zaštiti prava svojih gej gradjana. Naravno da ona u toj zaštiti neće uvek uspevati. U tranzicionoj državi kao što je Srbija, it will probably fail more often than not. Ali naivno je i nerealno očekivati drugačije. Zakon, kao ni država, ne funkcioniše sama od sebe. Njegovo funkcionisanje zavisi od nas. Odnosno, vladavina zakona zahteva kako napor državnih službenika uložen u njegovo sprovodjenje, tako i veru gradjana u njegovo funkcionisanje. Podrška paradi je značajan simbolički gest, a funkcionisanje zakona jeste u najvećoj meri simbolička stvar. Taj gest je vidan napredak u odnosu na prošlu godinu i mislim da ga ne treba dočekati onim tipičnim i sveprisutnim cinizmom sa kojim se u nas reaguje na sve, već ga treba podržati proporcionalnim porastom vere u pravnu državu. Inače, pravna država nikada neće ni profunckionisati, jer se ona u velikoj meri zasniva upravo na veri gradjana u nju.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:57 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Niti hoće, niti može. Razumem tvoj skepticizam, i jasno mi je da imaš puno razloga za njega, ali država ne može nijednom svom gradjaninu da garantuje apsolutnu sigurnost - silovanja se dešavaju, prebijanja se dešavaju, ubistva se dešavaju, i to i u najuredjenijim državama.


ali se ono ne podrazumeva da će se desiti u 100% slučajeva ako žena obuče minić i hoda mračnim ulicama, dok se u slučaju gejeva to podrazumeva

i to je problem koji treba da se reši, ali ja ne vidim da će parada to da promeni, već edukacija
AlexDunja AlexDunja 17:59 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

već edukacija

zar parada nije vid edukacije?
valhalen valhalen 18:20 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

ali se ono ne podrazumeva da će se desiti u 100% slučajeva ako žena obuče minić i hoda mračnim ulicama, dok se u slučaju gejeva to podrazumeva

i to je problem koji treba da se reši, ali ja ne vidim da će parada to da promeni, već edukacija


zar parada nije vid edukacije?



Da probam da odgovorim na oba pitanja. Da, potrebna je edukacija, ali je pre svega potrebno da se zna da je država "najjača u dvorištu". Znam da je ovo već puno puta rečeno, ali mislim da uvek valja ponoviti. Država je institucija koja na izvesnoj teritoriji ima monopol na upotrebu sile. Ako ovaj monopol nema, ona uopšte nije država. Edukacija je bitna, ali ona, kao i sve ostalo, dolazi tek nakon uspostavljanja elementarne vladavine zakona.

Nasilje nad gejevima je do sada prolazilo nekažnjeno, izmedju ostalog zato što su svi učesnici u procesu (nasilnici, žrtve, policajci) verovali da će ono proći nekažnjeno. Zato su nasilnici bez straha činili to što čine, žrtve su se bojale da prijave, policajce nije bilo briga (ili su se, još gore, i sami ponašali kao nasilnici). Ne želeći da obezbedi prošlogodišnju paradu država je slala jasan signal da su svi oni u pravu i da ona za gej prava ne mari.

Stati iza gej parade sa pet hiljada policajaca, medjutim, jasan je znak da se ovo menja. Da li će se stvarno promeniti? To zavisi jednako od države, kao i od poverenja gradjana u državu. U svakom slučaju se neće promeniti preko noći. Ali mi se parada čini kao dobar, i što je još važnije, nezamenljiv korak u pravcu promene na bolje.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 19:25 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

zar parada nije vid edukacije?


nažalost nije...
Bili Piton Bili Piton 19:36 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

valhalen
Taj gest je vidan napredak u odnosu na prošlu godinu i mislim da ga ne treba dočekati onim tipičnim i sveprisutnim cinizmom sa kojim se u nas reaguje na sve


Sasvim se slažem. Medjutim, Pedja ne može drukčije, to mu ne dozvoljava onaj deo njega koji se identifikuje sa Karen Voker
nestor92 nestor92 22:06 28.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

Narod (takav kakav je) nije da nema mogućnosti nego NEĆE da "upozna homoseksualce", sasvim mu odgovara da su i dalje prokaženi, da su i dalje u klozetu, da ima s kim da se sprda, koga da tuče, mrzi i krivi za sve što ga je snašlo, odgovara mu da ih i dalje ne vidi na ulicama, da za njih ne zna (kad već ne može da ih likvidira ovako ili onako, što bi najpre voleo). Toliko o narodu.


Narod je ono što od njega napravi njegova elita.

Narodi su po prirodi idiotske skupine. Narod ne zna šta mu odgovara, odnosno može mu odgovarati i ovo i ono. Ako hoćete da prihvati homoseksualnost morate ga obučiti za to. To samo po sebi ne ide. Ima za to razloga.

AlexDunja AlexDunja 18:53 29.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

nažalost nije...


vidi, pedja:

mene trenutno ne zanima licemerje
ni medju političarima ni gej aktivistima
a tvoje naročito.

zanima me da ljudi, gej, trans, štagod
mogu da žive kao ljudi,
i da kažu ko su.

svuda u normalnom svetu, davno
parade su pomogle da se edukuje hetero
populacija, da se vidi da nasilje nad ljudima traje.

ma kako organizatori parade bili licemerni,
ti takodje. ja ću podržati svaki vid edukacije.
i paradu.

to zbog mojih prijatelja koji nisu aktivisti.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 23:37 29.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...

i ja ću podržavati paradu kada ona bude imala takav efekat

u ovom trenutku ljudi koji ne organizuju paradu mnogo više pričaju o LGBT pravima, dok se organizatori bave EU integracijama, turizmom i demokratijom...

ja se nadam da će se do 10. oktobra setiti i LGBT populacije
AlexDunja AlexDunja 00:01 30.09.2010

Re: Sto puta rekoh da neću...


u ovom trenutku ljudi koji ne organizuju paradu mnogo više pričaju o LGBT pravima, dok se organizatori bave EU integracijama, turizmom i demokratijom...

verujem,
i mogu da mislim koliko
ti to teško pada.

bez ironije, ali tako stoji stvar,
tu smo.
drmomir drmomir 13:30 28.09.2010

Политичари на паради?

Боље да и не долазе уопште, него да дођу само да би се сликали и показивали како су људи савремених и отворених схватања. То би ионако било обично фолирање.
predatortz predatortz 13:35 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

drmomir
Њима је боље да не долазе уопште, него да дођу само да би се сликали и показивали како су људи савремених и отворених схватања. То би ионако било обично фолирање.



Pa to Peđa i hoće. Da se foliraju! Prisiljava ljude da dođu ili da traže bedne izgovore zbog čega to nisu učinili.

Ja bih mu postavio drugo pitanje :

Koji procenat gej populacije će doći na paradu? Nemoguće je da ih je samo 500 u Srbiji. Ako nećeš da se založiš za sebe, na osnovu kog prava očekuješ od mene da se založim za tebe?
Ili, u prvih par godina, moja glava treba da bude između čekića i nakovnja ( psihopata i pandura ) , pa kad stvar legne onda će svi da se šetaju namirisani i nasmejani?
Brod se budalom proba, šta li?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:41 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Koji procenat gej populacije će doći na paradu?

Pa otkud gejevi u Srbiji...toga ovde, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i u Rusiji nema...To ima samo na zapadu.
Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:42 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

То би ионако било обично фолирање.


Što bi rekao Facebook - LIKE
predatortz predatortz 13:43 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Drago Kovacevic
Koji procenat gej populacije će doći na paradu?

Pa otkud gejevi u Srbiji...toga ovde, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i u Rusiji nema...To ima samo na zapadu.
Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...


Drago, zbog čega izvrgavaš ruglu ovaj dijalog? Da nije i tebi mesto u naslovu?
Ja iznosim svoj stav. Nađi bilo kakvu vezu sa onim što sam ja ovde napisao sa Rusijom, Rep.Srpskom ili bilo kojom drugom teritorijom.
Jeftino Drago, no navikli smo od tebe...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:45 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Nemoguće je da ih je samo 500 u Srbiji.


90% ljudi na paradi će biti hetero

ja idem sa još 9 osoba, gde sam ja jedini gej...

većina LGBT ljudi ne sme da dođe
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:46 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

predatortz
Drago Kovacevic
Koji procenat gej populacije će doći na paradu?

Pa otkud gejevi u Srbiji...toga ovde, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i u Rusiji nema...To ima samo na zapadu.
Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...


Drago, zbog čega izvrgavaš ruglu ovaj dialog? Da nije i tebi mesto u naslovu?
Ja iznosim svoj stav? Nađi bilo kakvu vezu sa onim što sam ja ovde napisao sa Rusijom, Rep.Srpskom ili bilo kojom drugom teritorijom.
Jeftino Drago, no navikli smo od tebe...

Ovo nema veze sa tobom...Ima sa procentom..
Do sada je i brojnost negirana...
predatortz predatortz 13:46 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...


A u Rvatskoj nisam ja bio ratni funkcioner, nego ti.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:47 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

predatortz
Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...


A u Rvatskoj nisam ja bio ratni funkcioner, nego ti.

Bolje za tebe...
predatortz predatortz 13:48 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Predrag Azdejković
Nemoguće je da ih je samo 500 u Srbiji.


90% ljudi na paradi će biti hetero

ja idem sa još 9 osoba, gde sam ja jedini gej...

većina LGBT ljudi ne sme da dođe


O tome ti i pričam. Ako oni neće da 'popiju štanglu u glavu' zarad njihovih prava, zbog čega bi to učinio ja?
predatortz predatortz 13:50 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Drago Kovacevic
predatortz
Foliraju se, pomodarstvo prodrlo..a tih 500 to je iz Bosne i Rvatske...


A u Rvatskoj nisam ja bio ratni funkcioner, nego ti.

Bolje za tebe...


Zahvaljujući tome, šta god da pišem o ljudskim pravima pišem čista obraza. Ne vučem repove...

Kad me već za jezik vučeš. Izvini Peđa. Ali, reagujem na ljude koji licemerjem krče sebi put. Kao i ti.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:50 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

O tome ti i pričam. Ako oni neće da 'popiju štanglu u glavu' zarad njihovih prava, zbog čega bi to učinio ja?


Jel te neko tera motkom da ideš?

Ljudi idu zato što im je muka od nacionalista, huligana, zato što imaju prijatelje i rođake koji su gej a koji ne smeju da dođu, neko iz čiste solidarnosti, neko zato što želi da se druži s mnom...
wukadin wukadin 13:53 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Ne znam koliko ima gej osoba u Srbiji, ali pretpostavljam da 90 do 99 odsto njih ne zive od toga sto su gej. No cini mi se da ni svi oni kojima je biti gej unosno zanimanje nisu spremni popiti stanglu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:53 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Zahvaljujući tome, šta god da pišem o ljudskim pravima pišem čista obraza. Ne vučem repove...

Kad me već za jezik vučeš. Izvini Peđa. Ali, reagujem na ljude koji licemerjem krče sebi put. Kao i ti.

Pa reko li ja da je bolje za tebe...I samo brani ljudska prava od licemera...
predatortz predatortz 13:55 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Predrag Azdejković
O tome ti i pričam. Ako oni neće da 'popiju štanglu u glavu' zarad njihovih prava, zbog čega bi to učinio ja?


Jel te neko tera motkom da ideš?

Ljudi idu zato što im je muka od nacionalista, huligana, zato što imaju prijatelje i rođake koji su gej a koji ne smeju da dođu, neko iz čiste solidarnosti, neko zato što želi da se druži s mnom...



Govorim ti o licemerju gej populacije. Nadovezujem se na tvoje pisanje. Ako nećeš-ne smeš da se boriš za svoja prava,ne prozivaj druge zbog toga.

Na tebe nisam mislio, čisto da ne trošimo reči oko toga. Mislio sam na one 'salonske' koji kao i političari čekaju da neko drugi dobije ordenje za hrabrost.
Mene niko ne tera da dođem. I niko me nikad nije naterao da budem tamo gde mi se ne ide. Nemate vi problem sa ovakvim kao što sam ja.
nestor92 nestor92 13:55 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

većina LGBT ljudi ne sme da dođe


I čemu onda?

Parada ide na kraju. Ne na početku.

Ali dobro. Mora se. Razumem ja to.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 14:02 28.09.2010

Re: Политичари на паради?

Govorim ti o licemerju gej populacije. Nadovezujem se na tvoje pisanje. Ako nećeš-ne smeš da se boriš za svoja prava,ne prozivaj druge zbog toga.


Pa, ne pozivaju oni koji ne idu na pradu nekog da ide umesto njih. Pozivam ih ja, ja idem i zovem ih da se šetaju s mnom, jer su tako rekli pre nekoliko meseci.
alselone alselone 13:33 28.09.2010

Ja sam čuo da štuka lepo radi u oktobru

kad je ovako miholjsko leto.
wukadin wukadin 13:55 28.09.2010

Re: Ja sam čuo da štuka lepo radi u oktobru

I to sto kazes...
Istina ne volim pecanje, ali ni setnja Kejom nije losa.
libkonz libkonz 13:54 28.09.2010

Preporuka

Dobar tekst.
babmilos babmilos 13:59 28.09.2010

?

nije mi baš najjasnije kakve veze ima LGBT populacija sa pederima koji sede po kabinetima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana