Ljudska prava

DOSIJE ITC - PRVI DEO

Dusica Popadic RSS / 24.09.2010. u 09:07

UVOD

Ovo je priča o ženskoj nevladinoj organizaciji koja u Republici Srbiji svojim ekspertskim radom utiče na vidljivost i suzbijanje društvenog problema seksualnog nasilja nad decom i ženama i koja je već 17 godina OPREDELJENA za politiku javnog izjašnjavanja protiv ratnih zločina koji su tokom ratova koje je država Srbija vodila od 1991. do 1999 godine počinjeni u ime građanki i građana Srbije na prostoru bivše Jugoslavije i za izručenje optuženih za ratne zločine u Haški tribunal i javno se izjašnjava ZA ljudska prava LGBT osoba. Teško je pronaći snažniju transverzalu čije svakodnevno praktikovanje daje povratnu informaciju koliko su društvo Srbije i država zaista građanski, demokratski. Na višeznačno obojen društveni tretman ovog građanskog angažovanja grupe žena i svojih političkih ubeđenja, Incest Trauma Centar - Beograd se odlučio da pruži odgovor kroz pet kategorija koje su vremenom metaforično prerasla u naša „čula": ekspertiza, iskrenost, doslednost, upornost i mudrost. Složenost fenomena pozicioniranja ponajviše hvaljene i ujedno, zbog njene istrajne politike u javnosti, na vrlo sofisticirane načine napadane grupe žena,  sagledavamo najpre u svetlu društveno-političkog konteksta u Srbiji. Potom, skrećemo pažnju i na ulogu 'backlash-a', pojave karakteristične u svojim različitim oblicima i u uređenim zemljama. Backlash, ili nastali kontraudar, u okviru više od 20 godina u našoj zemlji dugog toka građanskog, nevladinog samoorganizovanja, deo je „dance-a" (igre) između javnog i nevladinog sektora i iz osnova potresa sve etičke vrednosti. Prikaz ukazuje kako „tranzicioni" sistem vrednosti otežava uspostavljanje primera dobre prakse i  kakav je „patent" jedna grupa žena u zaštiti ravnopravnosti i promovisanju jednakosti građanki i građana do sada praktikovala.

Nastavak sutra (u subotu, 25. septembra 2010.)

English available below

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:38 24.09.2010

?

Šta je ovo? Feljton? Ovo je više od VIP statusa.
Dosta rogobatno napisan uvod koji odvraća od podrške i od samog čitanja daljih nastavaka. Nejasne i besmislene rečenice samo sevaju.
Posebno naglašavam ničim izazvan nasilni-rodnio-ravnopravni-rogobatni izraz "zločini počinjeni u ime građanki i građana Srbije"
wukadin wukadin 10:02 24.09.2010

Niko u ime

Niko nije u moje ime cinio zlocine, jednostavno - nikoga nisam ovlastio.
A ja sam gradjanka ili gradjanin Srbije.
Verujem da ima jos mnogo gradjanka i gradjanina koji znaju da niko nije u njihovo ime mogao sprovoditi zlocine, osim ako su ih eksplicitno ovlastili. Verujem da je to uradio veoma mali broj gradjanka i gradjanina (limes tezi nuli, a mozda je i dostize).
mislav22 mislav22 11:21 24.09.2010

dosije ?

Niti tema, niti ideja, niti momentum, zavredjuju VIP B92 status. U moje ime Srbija nije cinila ratne zlocine, daleko bilo. Mada postoji tendencija da se ideja poricanja prenese kao teret “ uzivanja “ na buduce generacije. Mozda bi Zokster blog bio prikladniji teren za predmetni post.

English available below

Neither a topic, nor an idea or momentum, deserves VIP B92 status. There was no crime which Serbia has done on my behalf, God forbid. Hence, public policies aimed at preserving the idea of denial as part of the country’s patrimony to be legacy of punishment “ enjoyed “ by future generations of citizens. Perhaps Zokster blog would be much more convenient play-ground for posted topic.
predatortz predatortz 11:35 24.09.2010

Da li je baš sve tako?

OPREDELJENA za politiku javnog izjašnjavanja protiv ratnih zločina koji su tokom ratova koje je država Srbija vodila od 1991. do 1999 godine počinjeni u ime građanki i građana Srbije na prostoru bivše Jugoslavije



Neko ih je pitao za dozvolu? Niko nije počinio zločin a da je za to tražio odobrenje od moje malenkosti. Izuzmite me iz vašeg skupa.

Floskule, floskule... I po neki dolarčić. Već viđeno ovde. Boring, što bi rek'o Bart.


Edit:

Formula za garantovan budžet:

Red nasilja nad decom , red ratnih zločina,pa šlag o slobodama i pravima LGBT populacije. Ne može da omane.

Sugestija:

Dodajte i ugroženog Muftiju. Neće da se baci...
gedza.73 gedza.73 11:43 24.09.2010

jen, jen, jen, dva, tri, da li se čujemo

Znači vi, ste 'OPREDELJENJA' za izjašnjavanje protiv zločina, 'ZA' prava LGBT populacije, i 'radite na suzbijanju nasilja nad decom i zenama'.
Mislim se ja što treba da štrče ove reči. Što su one toliko važne.
Pa onda ugedah na kraju
English available below

i
DOSSIER ITC - Part 1.doc

Onda je u redu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:27 24.09.2010

Obaveštenje autorki

Obavestio bih autorku da blog, pored aurorskog teksta, podrazumeva i učešće u eventualnoj raspravi, odnosno odgovore na pitanja postavljena u komentarima, pojašnjenja, iznošenje novih argumenta etc.

Naravno, to nije obavezno, ali je koretno prema komentatorima i čitaocima bloga.

Vidim da nova VIP autorka bloga b92 to u svom prvom postu nije ni jednom učinila.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:03 24.09.2010

Ovako se odbijaju ljudi...

Nije ovo oglasna tabla.

Ako želite podršku:

1. Morate pismeno i jasno da se izražavate;
2. Morate da odgovarate na komentare;
3. Ne smete da bukvalno prevodite sa engleskog ili na engleski;
4. Ne smete da pomešate deset ciljeva jer taj mix zamagljuje stvari;
5. Morate biti iskreni;

"Btw, kamo je domaćica?" završen citat.
vishnja92 vishnja92 17:54 24.09.2010

Re: Ovako se odbijaju ljudi...

osim toga, "Incest trauma centar" bi bio daleko prikladniji naslov - sam po sebi zavredjuje paznju, a pritom covek bloger ne mora da trosi vreme krceci svu tu zbrku od teksta da bi uopste shvatio o cemu se radi.

ps - u tekstu ne pise nista.
per_aspera per_aspera 17:22 24.09.2010

prvi deo

nesto mi je ovo konfuzno ...
mikimedic mikimedic 17:33 25.09.2010

ne valja engleski

nije dobar prevod na engleski

committed in the name of the citizens of Serbia


zasto ste diskriminisali gradjanke srbije u engleskoj verziji?

english available below

english no good

počinjeni u ime građanki i građana Srbije


why did you discriminate citizenesses of serbia in english version?

Goran Vučković Goran Vučković 20:34 26.09.2010

Da malo izvadim štetu

ITC-u i Dušici očigledno bolje ide ono čime se bave nego PR ovde na blogu.

I ja sam bio malo zbunjen ovim stilom pisanja, koji je poprilično odbojan, počevši od "kockastog" formatiranja bez preloma paragrafa, preko specifičnog stila pisanja (formalnog i pri kraju relativno apstraktnog ili iščupanog iz konteksta koji nije jasan) i tako i nenadanim sadržajem poput odnosa prema zločinima iz 90tih i LGBT populaciji (za koje - čak i ako pretpostavimo da članice/zaposlene u ITC smatraju da njihovo kolektivno izjašnjavanje, umesto individualnog, pomaže stvari koju rade više nego što šteti - verovatno više ima mesta na kraju teksta, nego na početku).

Međutim, poučen lošim iskustvom sopstvenog predugog jezika ranije na blogu, otvorio sam njihov web sajt (neko ih je slagao da je bitno da sve bude u Macromedia Flash da bi valjda bili po poslednjoj modi, ili šta li - pa ne mogu da dajem konkretne linkove) i počeo (naravno) od donatora, pitajući se da li je političko određenje stavljeno u uvod teksta neophodni preduslov finansiranja - i prijatno se iznenadio. ITC očigledno ima ozbiljan pristup prikupljanju sredstava - na listi donatora su kako uobičajene međunarodne donatorske organizacije poput britanskog Oxfam-a, američkog USAID-a i UNHCR, tako i Ministarstvo za socijalna pitanja RS, grad Beograd, niz privatnih firmi (kako velikih, poput Zepter i Microsoft Srbija, tako i malih, sudeći po imenu) i pojedinci.

Za film "Novo je da sam bila zlostavljana" dobili su nagradu iz programa Ministarstva rada i socijalne politike i UNDP (verovali ili ne, ovde je jedan od članova žirija bio i naš drug Peđa Azdejković, ni manje ni više nego kao predstavnik Udruženja Novinara Srbije!).

Kao što rekoh, sajt im je preopterećen besmislenom i nepotrebnom animacijom i zbunjujućim i kontraproduktivnim dizajnom (ogromni baner na kome je nekakva dečja lutka i poziv da se popuni kviz, koji i na mom računaru, koji ima relativno pristojnu rezoluciju, popunjava pola visine ekrana), nastup ovde na blogu izgleda kao totalni fijasko, ali ono što ITC radi, a iz nekih, meni potpuno nerazumljivih, razloga nije dobilo svoje centralno mesto u uvodu - izgleda, bar ovako na prvi pogled, kao nešto što je više nego vredno hvale i donacija za finansiranje daljeg rada.

Moj zaključak: to što nam žene iz ITC pričaju različitim jezikom i ne umeju sebe efektno da predstave i svojom prezentacijom ekspresno zadobiju našu pažnju i poverenje, počevši priču od kraja i (koliko sam pročitao drugi nastavak) pokušavajući da koriste čitaoce ovog bloga kao sopstvene terapeute za tretiranje svojih svakodnevnih trauma - ne znači da mi treba da se ponašamo kao mrzovoljni roditelji ili bračni partneri prema korisnicima njihove pomoći.

Dušice, dobrodošli na blog i moju VIP listu - a nadam se da ćemo naći zajednički jezik s vremenom

Nadam se, takođe, da ćete nam se pridružiti i u diskusiji - kako na vašim, tako i na drugim blogovima.
thug_b thug_b 21:50 26.09.2010

Re: Da malo izvadim štetu

flash se zove flash i nije makromedijin nego adobijev - odavno vec.
i nemoj da ih drndas jadne za sajt nego pisi webmaster-u ili kome vec ko je zaduzen za tretiranje tvojih profesionalnih deformacija (ja bih tako nazvala "svakodnevne traume" - your pick).

(e, sad, posto sam te malo, malo samo zezala)
ostalo bih izuzetno da pohvalim. pomoglo mi je da shvatim otkud, izgleda, ovakav feedback.

ne mogu da stavljam cvetic, nisam vise sigurna da li je simbol drugarstva ili simbol za "mars u ...". tezak je ovaj jezik, meni bar.
please, prihvati obican (al' drugarski!) smajli, za svaki slucaj -

p.s: a moderacija i urednistvo bi stvarno mogli malo da se pri'vate posla i pomognu i novim autorima i onima koji su "od muke" poceli da rade njihov posao.
Goran Vučković Goran Vučković 22:52 26.09.2010

Re: Da malo izvadim štetu

flash se zove flash i nije makromedijin nego adobijev - odavno vec.

Dovraga, sve mi to govori da starim, zaboravljam dosadne cifre

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana