Ekologija| Hobi| Moj grad| Planeta| Zabava

Nebo nad Beogradom, ili ptičarenje s 26. sprata

albicilla RSS / 19.09.2010. u 15:29

BorisBajcetic.jpg

Foto: Boris Bajčetić 

Počelo je slučajno, na internetu. Nabasao sam na Dejvidov blog o ptičarenju s Tornja 42 i ideja mi se svidela. Ptice se obično posmatraju iz žablje perspektive, dok one na nas gledaju odozgo, a ponekad rade i više od pukog gledanja. Dejvid Lindou, a.k.a. The Urban Birder, je poželeo da bude na ravnoj nozi i da ih gleda iz ptičje perspektive. Otuda ideja visokih zgrada, a najveće šanse da se odatle šta i vidi jesu tokom seobe ptica. Toranj 42 je isto toliko spratova visoka kula koja dominira pejsažom Londona. A u meni je počela da tinja ideja da to isto uradimo i u Beogradu: potreban je minimum dobre volje, ne košta ništa i može biti zabavno.

Onda sam Dejvidu preko FB tražio neku PPT prezentaciju koju je održao upravi Tornja, rekao mu da želim da uradim istu stvar u Beogradu i dobio odgovor da bi on rado došao da učestvuje i kako želi da vidi ptičarenje s visokih zgrada kako se širi svetom. I samo nekoliko nedelja kasnije, zajedno smo plovili oko Velikog Ratnog ostrva, da odozdo upozna područje koje će posmatrati s neba nad Beogradom.

Pokoji talas zapljusne palubu katamarana Gradskog zelenila, dok oko nas po vodi trče liske i plivaju gluvare i ćubasti gnjurac, lete mali vranci (iako pomalo neugledne ptice, oni su vrlo ekskluzivna vrsta: viđaju se, ugrubo, samo istočno od Beograda, pa, ako ste iz zapadne Evrope...), sinji i obični galebovi, male bele čaplje, mišar i vodomar, a među vrbama obale stoje sive čaplje. Nešto belo i malo se u letu izvija kao lasta kada lovi insekte, prva pomisao je čigra, ali ptica nam okreće leđa i pokazuje crno „W“ preko oba krila: retki mali galeb Larus minutus, mlada ptica (istini za volju, nije on baš toliko redak, više je uncommon, ali ne znam kako bih to rekao?). Za njim i drugi, koji sleće na vodu, pokraj običnog galeba, dopuštajući nam da uporedimo (primetnu) razliku u veličini.

albicilla.jpg 

Sa nama plovi i novinarska ekipa Beogradske hronike RTS. Da, Dejvid je došao iz Londona da posmatra ptice u Beogradu. Sledeće jutro počinje intervjuom za Jutro TV Studio B. Da, ptice se sele u širokom frontu i pri tom ne zaobilaze ni gradove.

Pozivu na ptičarenje s 26. sprata Ušća odazvalo se 35 učesnika, najvećim delom potpunih početnika. I Dejvid i ja smo zadovoljni što smo ih u tom broju privukli. Dejvid mi priča da je na otvaranju Tornja 42 za ptičarenje bilo 100 učesnika – previše za kapacitet krova, pa tada nisu ni izašli na sam krov! Objašnjava prisutnima svoju fascinaciju gradskim pticama i mogućnostima za ptičarenje u urbanoj sredini, ja ih pozdravljam ispred Lige za ornitološku akciju Srbije, pa ulazimo u zgradu.

milanobradovic1.jpg 

Foto (2): Milan Obradović 

Ipak, rani jutarnji sati se nisu pokazali najboljim za ptičarenje (delom se išlo u 7 ujutru jer je bio radni dan, a nismo želeli da uskratimo doživljaj zaposlenima). S krova su se u to vreme videli pretežno galebovi i vranci, no, sledeći put ćemo praćenje seobe s krova da organizujemo u popodnevnim satima, tokom Evropskog vikenda posmatranja ptica, prvog vikenda oktobra, pa ćemo videti šta će se pojaviti.

Posle ptičarenja sledi sastanak sa Turističkom organizacijom Srbije, pa put pod, hmm, točkove i na Obedsku baru po belorepana (kome sam se nadao i iznad grada) i crne rode koje se upravo okupljaju i spremaju za seobu (mogle bi se videti i iznad grada u vreme vikenda posmatranja ptica). U povratku odbacujemo Dejvida na aerodrom, uz dogovor o ponovnom dolasku.

milanobradovic4.jpg 

Liga za ornitološku akciju Srbije se na podršci zahvaljuje kompaniji MPC, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradskom zelenilu i svim građanima koji su došli da hodaju po nebu nad Beogradom.

logo_n7.jpg

Ova promocija birdinga izvedena je u okviru aktivnosti na projektu Wings Across the Balkans, koji na čitavom području zapadnog Balkana vodi BirdLife International, uz finansijsku podršku Evropske komisije.



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

8c_competizione 8c_competizione 16:16 19.09.2010

najzad nesto lepshe od svakodnevne politik

pozdravljam akciju
albicilla albicilla 16:25 19.09.2010

Re: najzad nesto lepshe od svakodnevne politik

8c_competizione
pozdravljam akciju


i drugi put
mlekac mlekac 19:35 19.09.2010

Mi bili

I uzivali!

I obavezno dolazimo opet. Verovatno u punom porodicnom sastavu, posto su oba mladunca, najblaze receno, ODUSEVLJENA i ne mogu da docekaju oktobar!

Ljudi, dozivljaj je bio neponovljiv - jos su mi pune oci prizora odozgo!

Steta samo sto nismo videli malo vise ptica, al' bice, bice...
Jukie Jukie 00:52 20.09.2010

Re: Mi bili

mlekac
I uzivali!I obavezno dolazimo opet. Verovatno u punom porodicnom sastavu, posto su oba mladunca, najblaze receno, ODUSEVLJENA i ne mogu da docekaju oktobar!Ljudi, dozivljaj je bio neponovljiv - jos su mi pune oci prizora odozgo!Steta samo sto nismo videli malo vise ptica, al' bice, bice...

Sad sam pročitao u Blicu da je za 3.10. pomerena Rolerijada, tako da vodite računa o prevozu (ili organizujte 2.10.) a za 3.10. je opet najavljena i kiša (iako prognozama kod nas ne treba verovati).
albicilla albicilla 06:42 20.09.2010

Re: Mi bili

za 3.10. pomerena Rolerijada


rolerijada je obicno pre podne, a mi bismo ovo po podne
NNN NNN 12:43 20.09.2010

Re: Mi bili

3.10. se vraćam u Beograd i prizor sa slika deluje impresivno (jedino se ja plašim visine , da sam ptica izgleda da bih bio neka domaća kokoška)
mlekac mlekac 21:50 20.09.2010

Re: Mi bili

NNN
3.10. se vraćam u Beograd i prizor sa slika deluje impresivno (jedino se ja plašim visine , da sam ptica izgleda da bih bio neka domaća kokoška)


NNN, ja sam poznata po kuci da se ne penjem ni zavese da okacim - ostavljam to bivsim padobrancima i onima koji se ne plase visine. Medjutim, kad sam se popela gore, nista od toga mi nije zasmetalo. Cak sam prosetala i do one nepostojece ograde sa prve slike (nepostojece jer je samo greda i stubici, nema zastitnog stakla ni zice). Stos je da gledas pred sebe ili gore, a ne pod noge i super je! Stvarno fascinantno!

EDIT:
Evo, dobih i dokaz. Pazi kad se uopste ne secam da sam bila naslonjena na ogradu! Jednostvno, toliko me poneo prizor, da nisam ni primetila.

NNN NNN 12:52 21.09.2010

Re: Mi bili

nepostojece ograde sa prve slike (nepostojece jer je samo greda i stubici, nema zastitnog stakla ni zice).

Ni puškom me ne bi naterali da priđem i da se naslonim na ogradu.
A prizor je neopisivo prelep (možda bih smeo da gledam sa neke bezbednije udaljenosti).
thug_b thug_b 17:14 21.09.2010

Re: Mi bili

prizor je stvarno predivan - ja u tom beogradu nikad nisam bila:))) blago vama sto ste ga pronasli
i sledeci put da kacite slike!
mlekac mlekac 18:11 21.09.2010

Re: Mi bili

NNN
nepostojece ograde sa prve slike (nepostojece jer je samo greda i stubici, nema zastitnog stakla ni zice).

Ni puškom me ne bi naterali da priđem i da se naslonim na ogradu.
A prizor je neopisivo prelep (možda bih smeo da gledam sa neke bezbednije udaljenosti).



Pazi kad bih isto to rekla da nisam bila gore!
Inace, postoji bezbednija udaljenost. Na sredini krova (poslednja slika u blogu). Tu se, veruj mi, osecas sasvim OK. Osim sto ona prokleta ograda mami...

Ma, ne umem da ti objasnim. Ja se ZAISTA uzasavam visina - sa sve vrtoglavicama i tako to. Kod mame na 13. nisam smela na terasu da izadjem dalje od vrata, ali ovo je nesto... Ne umem da objasnim.
albicilla albicilla 20:38 21.09.2010

Re: Mi bili

ja sam predlozio, cak i svima rekao, da taj trotoar oko ruba krova bude off limits, ali niko to nije postovao

no, sledeci put je bolje da to ne dozvolimo, sto rece mlekac:

Osim sto ona prokleta ograda mami...

mlekac mlekac 21:13 22.09.2010

Re: Mi bili

albicilla
ja sam predlozio, cak i svima rekao, da taj trotoar oko ruba krova bude off limits, ali niko to nije postovao

no, sledeci put je bolje da to ne dozvolimo, sto rece mlekac:

Osim sto ona prokleta ograda mami...



Ma kakvi off limits. Sem toga, veca je sansa da neko padne u guzvi na sredini, veruj mi. A i nismo navrli svi odjednom, nego malo po malo. Nikad nije bilo vise od desetak ljudi na tom 'trotoaru'

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana