гост петком

Черевићан RSS / 07.12.2007. u 10:57

 

- Muzika se najbolje opisuje muzikom.Rečima se može reći samo da je to kad prstomkojim svirate uštinete lopticu iz koje izleprša hiljade divnih i divljih boja.

(Radomir Mihailović Točak, kompozitor i gitarista, 1976.)

 

- Come on, have some coffee, yeah. Coffee heals . . .  Iggi Pop govori  Tom Waitsu u filmu Coffee and cigarettess / Somewhere in California Jima Jarmuscha Nagrada za najbolji kratki film na filmskom festivalu u Kanu 1993  

 

„ZAŠTO NE VOLIM SNEG“ (2/x)

LP (PGP RTB 1981.)

 

 

  op.jpg    

Na trenutak sam se zagledao u uramljenu gramofonsku ploču okačenu iznad veš mašine i odmah napravio nered. Poprskah mokraćom pločice. I farmerke.

 

-  Bestraga! – zarežah.  

Upišao sam se kada sam na njoj pročitao sićušan naslov štampan latinicom. Doslovno. Bila je to, po meni, autorski najvrednija a instrumentalno najkvalitetnije odsvirana ploča u istoriji ex Yu progressive rock muzike.  

Debitantski albumi Korni grupe (1972) i Leb i sol (1977) kao i pesme sa ploče “Modra rijeka” koju su Indeksi 1978. komponovali na stihove pesnika Maka Dizdara sa recitalima glumca Filipa Šovagovića, bile su takođe vrhunska ostvarenja ali po mom mišljenju ni blizu ovom Smakovom LP-ju.  

Prvobitno zamišljena kao Mihailovićev solistički rad posvećen preminulom bratu, “Zašto ne volim sneg” ploča izuzetno pesimistične, mračne i turobne atmosfere, naposletku je 1981. izdana kao album grupe Smak na kojem je Dado Topić pevao naslovnu numeru a pok. Lazar Ristovski umetnički doprineo svojim virtuoznim improvizacijama na klavijaturama. Instrumentali Maht pustinja, Talisman, Balet i Zajdi zajdi – za mene bili su i do danas ostali staništa muzikom neponovljivo izraženih, najdubljih ljudskih emocija.  

Neizmerno sam voleo tu ploču. Uostalom kao i sve druge Smakove albume i Točkove kompozicije. Ali posebno, posebno ovu. Sećam se, jedno vreme sam bukvalno spavao s njom; bila mi je nešto poput devojke u koju bejah baš ludo zaljubljen. Ko da zna, možda i zbog toga što smo ta ploča i ja praktično bili vršnjaci.  

I sad, nakon toliko godina, stajao sam tu pred “Njom” sa “Andrejčićem”, svojim pišuljavim, smotanim tikvanom u rukama i pitao se kog đavola baš “Ona” uramljena u stakleni okvir radi u Leninom kupatilu?! Na pamet su mi padale razne stvari. Možda je.

-  Andrei – začulo se iza vrata. 

Nisam odgovorio. Otresao sam se i zakopčao rajfešlus.

-    Andrei, može li još jedan ‘Džarmuš'? 

Do đavola više i ona i ‘Džarmuš‘! Već smo popili sedam kafa od jutros. Zar joj nije bilo dovoljno? 

-   Ne hvala!  odgovorio sam i sagao se da pospremim nered. 

Uzeh toaletni papir i njime pažljivo pokupih pišalinu oko wc školjke. 

Dragom prijatelju Filipu – od R.M. Točka, u Beogradu 1981.pročitao sam posvetu par trenutaka kasnije sa naradžaste nalepnice na ploči.

 

-   Izvini Lena, ko je Filip i šta ona ploča radi tamo? morao sam da ju upitam čim sam izašao iz kupatila

-    Filip je moj tata... Mnogo je voleo Smak

Rekla je „tata“. Dobro sam čuo. Ne ćale, ne matori, ne stari - već „tata“.

- Voleo? Kao oladio se, više ne voli? Pa gde je taj čovek, hteo bih odmah da mu pružim ruku?! I da ga ′Ukorim′, razume se!

Šalio sam se naravno ali, filmova mi, odmah sam poželeo da upoznam Filipa. Mogu samo da zamislim kakva li je to legenda od čoveka uramila Smakovu ploču! A kako vidim bio je i Točkov prijatelj.

- Oladio se... E ta ti je dobra Tarkovsky...“ – odgovorila je sipajući kafu u šolju prekrivenu motivima Gaudijeve „Sagrada Famillia“-e.   

Uveliko me zezala zbog imenjaka, legendarnog ruskog režisera. Nije mi smetalo. Čak šta više.

- Moj otac nije živ ,tužno me pogledala. 

Jebote, kakav sam ja kreten. „Oladio se“! Gde mi samo to pade na pamet.

-  Lena, žao mi je...“  snuždih se, šta ću. 

-  Hej, čemu drama dečko? Filip je umro davno, ima tome godina, iha-haj! ,trgnula se, odmahnula rukom i dodala: 

- Uostalom, tu ploču čuvam samo iz sećanja na njega. Iskreno govoreći, nikad nisam shvatila čemu toliko oduševljenje Smakom? Uopšte ne kapiram taj bend!

Ćutao sam. Nisam hteo da joj odgovorim. Mislim hteo sam ali nisam, suzdržao sam se. Čim smo otpočeli saradnju, oboma nam je bilo jasno da imamo potpuno različite ukuse i nepomirljivo suprotne  stavove i poglede vezano za umetničko delovanje.

Recimo, dok sam se ja zaista divio instrumentalnim gigantima sedamdesetih nju je opčinjavao muzički banalizovan, pojednostavljeni zvuk osamdesetih, tekstovi politički angažovanog „Novog Talasa“, posebno ona ekipa Paket Aranžmana - Idoli, Orgazam i Šarlo Akrobata, zatim zagrepčani Štulić sa Azrom i Rundek sa Haustorom; razume se Katarina II kasnije Ekatarina Velika... Sve pesme Mladenovića, „Dečaka iz vode“, kako su ga kasnije prema knjizi poezije prozvali, deklamovala je u dubokom zanosu napamet.  

Od režisera, volela je praktično sve one autore koje ja nisam – na prvom mestu amerikance Jima Jarmuscha, muzičara i profesora engleske književnosti iz Akrona (Ejkron, Ohajo) i Davida Lyncha, uvrnutog slikara iz Montane koji se u svojim filmovima najviše bavio „onostranim“, zatim one fince, braću Kaurismäki, nemce Wernera Stipetića Hercoga, Wi(lhel)ma Wendersa, španca Pedra „Fuck me, fuck me, fuck me, Tim!“ Almodovara,  kao i druge autore iz  te generacije četrdesetih i pedesetih koji uglavnom nisu završili zvanične filmske akademije već neke sasvim druge škole pa su zato na svoj način, „slobodnije“, interpretirali sedmu umetnost -– a upravo je to, čini mi se, bilo ono što je Lenu fasciniralo a što mene uopšte nije doticalo.  Možda zbog toga što su uglavnom davali prednost formi nad sadržajem filma. 

U procesu rada zamišljali bi pojedine scene, određenu atmosferu, detalje, kratke isečke, parčiće radnje pa bi posle od tih svojih „ideja“, međusobno nepovezanih fragmenata i niti pokušavali da sastave Priču, što često nije uspevalo. Po mom mišljenju skript bi unapred morao biti potpuno jasno definisan jer dobro osmišljena priča u startu je prvi preduslov za kvalitetan film! 

-  Nego da se mi vratimo na posao. E sada bi trebali da razradimo dijaloge. Za ovo dvoje glavnih likova... Imaš li ti neke konkretne glumce na umu?, upitala je. 

Eto ga, čisti Džarmuš! To je bio njegov način pisanja dijaloga; on bi pisao imajući konkretne osobe na umu, ne samo glumce, već naturščike, propalice sa ulice, prijatelje muzičare i često ih je prilikom snimanja puštao da improvizuju. Zaista nisam voleo njegove filmove ali nikada nisam izbegavao priliku da učim o bilo čijem, pa ni o njegovog procesu rada.  

-    Ne.

-   Nisi uopšte razmišljao o tome?

-  Ne, to nije moj način, Lena. Ja ne radim tako.

 

-  Prava šteta, jer recimo, ne znam da li si upoznat ,ali Džarmuš

 -  Znam sve o tom čoveku ,  rekao sam i dodao: 

-  Jedino što mi je dobro u tim njegovim filmovima to su ona česta zatamnjenja! 

-  Sad si već pakostan! , pogledala me ispod oka. 

-  Iskreno govoreći, nikad nisam shvatio čemu toliko oduševljenje Džarmušem. Uopšte ne kapiram tog čoveka! , namerno sam ju pecnuo ali ovaj put kroz smeh. Zbog Smaka, razume se.

- Nije mi do šale, Tarkovsky! Znaš, dečko, zaista mislim da bi bilo dobro da se već sad, u ovoj fazi pisanja dijaloga, fokusiramo na neke konkretne glumce i da za njih pišemo! Recimo čuveni film. 

Opet je počela da me smara. Misli su mi odlutale ka Filipu koji je uramio Smakovu ploču. Pitam se samo kakav je to čovek bio? Pogled sam tupo spustio na Lenin „knjižolić“ na kome je ležao zgužvani omot Bele „Milka“ čokolade.   

 

Nikola A. Svilar (Audio zgrada)  

 



Komentari (94)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gorstak Gorstak 10:59 07.12.2007

Prvi, prvi

Utata. Prvi sam preporučio.
Pozdrav
nikola svilar nikola svilar 20:41 07.12.2007

Re: Prvi, prvi

:)) hvala high-landeru :))
drugarski pozdrav
jinks jinks 11:38 07.12.2007

Zamislite,

vracate se vi, jednog lepog dana, srecni i zadovoljni, sa sluzbenog puta, u Beograd. I taman, tamo negde posle Cacka, na naizgled beskonacnom, ravnom, delu puta izmedju Preljine i G. Milanovca ... na radiju puste ...



Ode vozacka dozvola ( zamalo :)
MilutinM MilutinM 11:43 07.12.2007

Re: Zamislite,

Meni je brat dao komplet Smaka u MP3 formatu. Ponesem ja na letovanje u Bugarsku. Na povratku, vozim ceo dan od Sozopola do Beograda, sa usputnim stajanjima u nekim lepim mestima. Negde 17 sati, sa sve granicom. To jutro, na polasku, prebacim ceo Smak na memory stick i pustim u kolima. A žena i kćerka ćute, reč ne progovaraju. Misle: "pusti ga ludaka, to ga održava budnim. Vidiš da ne trepće. Ako tražimo nešto drugo, možda će zaspati u vožnji". Nauživao sam se ceo put.
Lord Greystock Lord Greystock 12:29 07.12.2007

Re: Zamislite,

Pa MilutineM skoro da smo bili u istom automobilu! :))) Koristio istu foru, i isto tako i moja supruga i ćerka ćute i ne spominju promenu muzike. Doduše ja sebi onda priuštim i Stonse i Zeppeline... Tamo gde je sporije išao Tom Waits. Zavisi od dela puta

BTW Jedino što sam ja istu rutu prošlog leta prošao za nekih 13 sati u odlasku i 11 sati u povratku. Gde ga nađoste 17 sati?!? Tamo definitivno nema mnogo toga da se vidi :( Al' da ne pravimo trol, bolje da batalimo tu priču.
MilutinM MilutinM 12:40 07.12.2007

Re: Zamislite,

E, druže, ja volim malo da istražujem i obilazim. Išao sam starim putem nazad do Sofije i svratio u Koprivšticu. To je jedno veoma lepo očuvano mesto, sa velikim brojem lepih, starih kuća. Sit sam se nafotografisao i lep smo ručali, pa onda krenuli dalje.

Za preporuku
Koprivštica
nikola svilar nikola svilar 21:05 07.12.2007

Re: Zamislite,

Ode vozacka dozvola ( zamalo :) :)))

jink hvala vam lepo (zaista) za youtube prilog - inace nemam dobru internet vezu
ali sam otisao do internet servisa da pogledam o cemu se radi. uzivao sam, naravno.

voleo bio ovo sebi da downloadujem - ne znam kako ali valjda cu nesto smisliti.
moj dobar prijatelj akademski slikar ( "smakovac" radi magistarski rad - koji ce nekim delom
konceptualno biti vezan za njihove ploce. i njemu ce ovi snimci cini mi se biti od koristi

dopao mi se snimak mihailovica kako sam svira u svojoj radnoj sobi -
radi se njegovoj gitarskoj deonici u kompoziciji
"petica" sa albuma egregor koja ima skat vokalizu, nezavisnu bass liniju kao i naglasenu
bubnjarsku poliritmiju inace taj album je jedno kompeksno rock bogatstvo - novi smak nije imao
bas puno poklonika

imam neke svoje fotografije sa nekih koncerata - (snimio ih je drugi prijatelj)
nisu posebno uspesne pa ih necu kaciti ali su mi drage, drage... :)))
nikola svilar nikola svilar 21:07 07.12.2007

Re: Zamislite,

Misle: "pusti ga ludaka, to ga održava budnim. Vidiš da ne trepće.
:)))))

Nauživao sam se ceo put.


Naravno, dinamika putovanja automobilom daje poseban utisak.
nikola svilar nikola svilar 21:13 07.12.2007

Re: Zamislite,

Za preporuku
Koprivštica


Pogledao sam sajt, deluje zanimljivo. Nisam cuo za mesto,
videh kucu gradjenu od klasicnih materijala koja oblikovno
(vizuelno) podseca na nase narodno graditeljstvo
- moravski stil, sigurno je da postoje odredjene
paralele ali nisam strucnjak za tu oblast. interesantno.
d j o l e d j o l e 10:34 08.12.2007

Re: Zamislite,

voleo bio ovo sebi da downloadujem - ne znam kako ali valjda cu nesto smisliti.
Imate Youtube Downloader program ... upisete URL adresu youtube fajla, program ga downloaduje i konvertuje u video format po zelji.
nikola svilar nikola svilar 22:54 08.12.2007

Re: Zamislite,

Imate Youtube Downloader program ... upisete URL adresu youtube fajla, program ga downloaduje i konvertuje u video format po zelji.


hvala vam djole, ukapirao sam i upravo skidam to bogatstvo...

...izmedju ostalih priloga secam se ovog koncerta - rock n roll zauvek -
svira se kompozicija "dinamit" josipa bočeka i svi od prisutnih gitarista se trude da odsviraju
što virtuoznije solo dionice a na kraju rm tocak izvodi prelepu molsku temu... :)))) bravo!

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:11 09.12.2007

Re: Zamislite,

nikola svilar
Imate Youtube Downloader program ... upisete URL adresu youtube fajla, program ga downloaduje i konvertuje u video format po zelji.


hvala vam djole, ukapirao sam i upravo skidam to bogatstvo...

...izmedju ostalih priloga secam se ovog koncerta - rock n roll zauvek -
svira se kompozicija "dinamit" josipa bočeka i svi od prisutnih gitarista se trude da odsviraju
što virtuoznije solo dionice a na kraju rm tocak izvodi prelepu molsku temu... :)))) bravo!



Drago mi je da se jos neko seca Rock n Roll for ever...malkice cu da se hvalim ,,jer je moja malenkost i firma to sve uradila..u Bgd/u..Imam cak i plakat...jos uvek, za uvek!
poz
bkc
MilutinM MilutinM 11:39 07.12.2007

Evo, ja drugi preporučujem

Ko god ovako ceni Smak zaslužuje od mene čistu desetku. Hvala puno za ovaj tekst.
jinks jinks 11:51 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

drugi? :)
Gorstak Gorstak 12:04 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

drugi? :)

Ma ovi moderatori, izgleda, ručno prebrojavaju preporuke, pa kao republička komisija čekaju da objave rezultate.
A jesam prvi. Stvarno. Prvo sam extra brzo prečitao, pa ručka za preporuku, pa onda na drugo detaljno čitanje da se nešto nisam prevario - i nisam. Ma nema greške, znam ja blogera. Dobri tekstovi sa smislom.
jinks jinks 12:57 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

A jesam prvi. Stvarno.
Pod ovim "drugi?" mislio sam: vi ste prvi, ja sam drugi, a M u najboljem slucaju treci :)
MilutinM MilutinM 13:08 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

Men' svejedno
nikola svilar nikola svilar 21:22 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

Ko god ovako ceni Smak zaslužuje od mene čistu desetku. Hvala puno za ovaj tekst.


bilo mi je zadovoljstvo prisetiti se smaka, bice jos nesto o tome.
inace moram da naglasim da me je njihova muzika, mislim, ucinila boljom osobom.
znaci ne ulazim u pricu ko su ti ljudi, kakava su njihova razmisljanja, stavovi, nacin zivota
samo ta Muzika... Bilo je zaista dirljivih situacija... Koje su se mogle opisati njihovom muzikom...

Tocka licno nisam upoznao, saradnik sa kojim radim novi (niskobudžetni) film je izuzetan gitarista.
Odrasli smo na tockovim kompozicijama, imali smo u planu da snimimo
akusticne verzije nekih kompozicija koje smo voleli da sviramo ali nismo dosli u "situaciju".
Film se bavi muzikom - "i ako Bog da" bude realizovan bice posvecen Mihailovicu.
Nista vise ne smem da pricam da ne ureknem :)))))))))
nikola svilar nikola svilar 21:33 07.12.2007

Re: Evo, ja drugi preporučujem

moj domacin g. sveta, rekao je, parafraziram
mamanteme preporuka, i ja se slazem s njim
tu smo da malo prebacimo koju itd.

ovaj ritam - sedmicno jedan "flashback" mi odgovara
odradim tu i tamo neke korekcije, nisam zadovoljan
ali funkcionise kako funkcionise - bice jos prepravki...

Preporucujem

Ali se ne slazem sa klasifikacijom koja stavlja Pedra Almodovara u istu grupu sa pomenutim ostalima.
Kazezoze Kazezoze 12:27 07.12.2007

Re: Preporucujem

eh, filipa samo shto si ubacio u svoju prichu, odmah si ga i sahranio... ali, da ti odam jednu tajnu - filip je najvishe voleo album od buldozhera "pljuni istini u ochi".
nikola svilar nikola svilar 21:30 07.12.2007

Re: Preporucujem

Hvala Ana. Kad ce taj roman :)))))

ne slazem sa klasifikacijom koja stavlja Pedra Almodovara u istu grupu sa pomenutim ostalima.


Primedba naravno ana stoji jos ako biste bili dragi da mi obrazlozite uzivao bih. Almodovarove filmove izuzetno volim, on nije zavrsio filmsku akademiju, pripada gorepomenutoj generaciji, proces rada /kratki filmovi/ isprva je bio slican
gorepomenutom jarmuschevskom i lynchevskom ali naravno angazovane teme kasnijih radova i sam vrhunac sa "todo sobre mi madre" i "habla con ella" ovekovecio ga je kao izvanrednog scenaristu. obozavam spice njegovih filmova - to je poseban art - mogao bih danima da vrtim te divne titlove i kolaze. o almodovaru, naravno, bice jos reci pa ostanite sa nama na cerevicanovom blogu, citamo se :))
nikola svilar nikola svilar 21:37 07.12.2007

Re: Preporucujem

eh, filipa samo shto si ubacio u svoju prichu, odmah si ga i sahranio... ali, da ti odam jednu tajnu - filip je najvishe voleo album od buldozhera "pljuni istini u ochi".




verujte mi kazze znao sam da cete to reci :))))))))
bice reci jos o filipu...

bulozher :)))))) sjajna ekipa

Almodovar

Sve sto ste rekli,Nikola, je neosporno, ali ... Almodovarov film je uvek angazovan, u najlepsem smislu te reci, sto nije uvek slucaj sa filmovima ostalih rezisera.
Ja ga volim zato sto nalazi optimizam i ispod kamena na dnu mora.
nikola svilar nikola svilar 22:41 07.12.2007

Re: Almodovar

Ja ga volim zato sto nalazi optimizam i ispod kamena na dnu mora.


ana sada vam ozbiljno govorim.
ukoliko u audio zgradi sretnemo devojcicu kojoj kosa gori znajte da ste to vi :))))))))))

citamo se,definitivno :)))
jesen jesen 23:43 07.12.2007

Re: Preporucujem

....evo i ja se slazem sa Kazezoze....nije ok da Filip bude oladjen, neko ko je bio prijatelj sa Tockom koga Andrej obozava....susret Andreja i Filipa mogao bi biti sudbonosan, zato predlazem dramski obrt....Filip nije stvarno mrtav....on je mrtav za Lenu , njihova licna prica koju Lena ne zeli ni sa kim da deli pa ni sa Andrejom, bar ne jos...
dracena dracena 08:53 08.12.2007

Re: Almodovar

2 AnnasWihtThe... Hm...



Pozdrav Ani, duboki naklon Čeru, mah svim prisutnima i preporuka Nikoli.

Re: Almodovar

Hvala, Dracena. svidja mi se frizura.
nikola svilar nikola svilar 22:57 08.12.2007

Re: Preporucujem

susret Andreja i Filipa mogao bi biti sudbonosan, zato predlazem dramski obrt....Filip nije stvarno mrtav....on je mrtav za Lenu , njihova licna prica koju Lena ne zeli ni sa kim da deli pa ni sa Andrejom, bar ne jos...


interasntno razmisljanje jesen. dopada mi se :) hajde da idemo u tom pravcu...
jesen jesen 01:02 09.12.2007

Re: Preporucujem, Drago mi je..

....da ti se dopada, navigacija je kod tebe pa usmeri brod u tom pravcu....ako zelis, naravno....
Unfuckable Unfuckable 12:04 07.12.2007

Poštujem Smak

iako nisu my cup of tea.
Voleo sam da slušam par stvari, verovatno će se pasionirani ljubitelji zgranuti, Crna dama, Satelit, Daire.....
Dovoljno je reći Točak i Laza.
Točak, uz Vlatka - najbolji u svom elementu, a Laza bez konkurencije, apsolutno.
Nisu bili my cup of tea jer sam se veoma brzo "primio" na angažovaniju poruku, verovatno muzički ne toliko bogatu - ali kao klinac nisam previše ni razmišljao o tome. Osim toga vokal mi je previše bio "prekopiran" tj previše ličio na razne "kosijanere" od preko, što mi je kvarilo poprilično utisak. Ovim ne sporim Aranđelovićev kvalitet, već ja jednostavno nisam bio "target" za tu intonaciju & interpretaciju.
Autoru preporuka za dosledan post i trud.

nikola svilar nikola svilar 21:48 07.12.2007

Re: Poštujem Smak

hvala preporuci unfuckable.

uz "ogradu" se lakse prica, zar ne? primedba za pevanje stoji - mada su tu cesto u pitanju nedostaci kvaliteta u produkcijskom smislu - u interpretativnom - vokalno i instrumentalno dali su sve od sebe da to "zvuci". i meni iskreno su se dopadale borisove skat vokalize od pevanja cesto "nerazumljivih" tekstova - numere "alo, alo" i kompozicija tegoba mikija petkovskog.

mnoge stvari ni meni nisu kako kazete "my cup of tea"
ali iz razloga licne prirode ne mogu sebi da dozvolim taj luksuz da neke
ocigledno kvalitetne stvari bar malo ne istrazim i pravilan nacin razumem.

naravno ovde govorimo samo o "grebanju po povrsini", mnogo je toga kvalitetnog,
prosto dan traje 24 sata i malo je citav ljudski vek da se "Stvari" osete i razumeju
na dobar nacin.

Pozdrav, citamo se :))

Unfuckable Unfuckable 23:13 07.12.2007

Re: Poštujem Smak

..odlično primećeno...taj catch - "ali iz razloga licne prirode ne mogu sebi da dozvolim taj luksuz da neke
ocigledno kvalitetne stvari bar malo ne istrazim i pravilan nacin razumem" - jer taj poriv je i mene vukao, naravno u neku drugu stranu, tako da sam i ja moje "favourite" trpeo i kada nisu baš blistali, zadovoljavao se nekim lepim pasažom, solom, "prelazom"...
Primedba o Aranđeloviću mi je setovana u mozgu još iz "onog" vremena - kada sam def bio daleko nestrpljiviji i rigorozniji ( dokaz : kad uporedim šta sam slušao "onda" a šta sada .... ; ))))) - ali, bilo je to vreme poprilično omeđenih imagea & sounda - il si punk, il si neo, il si rock ( tu već ima opasnosti da padneš u "kosijaner" mode) - ali je new wave sa svojim varijetetima blagotvorno razvodnjio taj rock pravac i dao - ajde da kažem - toj reci više korita...I onda je mnogo lakše bilo pronaći svoj put.
Pitanje je kako bi danas reagovao da sednem na miru i preslušam nečiji izbor Smak pesama.
Drugačije "čuješ " i osećaš muziku sa 16-17 nego sa 40, fakat. ( dokaz : osamdesetih su mi AC/DC zvučali previše... - fakat : gitaru je "pokrivao" vokal prejako, tj ja nisam umeo da čujem šta treba. Danas mi zvuče pristojno. Staromodno, ali pristojno. dokaz: već devedesetih uopšte nisam imao problema sa Guns N Roses )
Olga Medenica Olga Medenica 12:18 07.12.2007

Evo ja treca.

Sta nisam?
Nema veze.

Smak
nije MCofT ali su vrh.

A iz Lenininog spiska fale braca Cohen.
arcins arcins 14:04 07.12.2007

Re: Evo ja treca.

Olga Medenica


A iz Lenininog spiska fale braca Cohen.


A sta je sa dobrim starim Italijanima?
nikola svilar nikola svilar 21:52 07.12.2007

Re: Evo ja treca.

Re: Evo ja treca. #LinkOlga Medenica

A iz Lenininog spiska fale braca Cohen.


A sta je sa dobrim starim Italijanima?


Jao Olga gde me nadjoste :)))
Ma nedostaje dosta toga, treba naci meru sa tim "nizanjem" imena, naravno da bi Lena mogla da voli francuski novi talas - žan lik godara, novi nemacki film fasbindera i ekipu (divan post srdjana mitrovica - preporucujem),
talijane antonionija, bertollucija itd. itd.

vazno je da se "igramo" :)))
pozdravljam vas
Vlada Stojnić Vlada Stojnić 12:26 07.12.2007

O muzici

Pričati o muzici je kao plesati o arhitekturi.

Telonius Monk, džez pijanista
nikola svilar nikola svilar 21:58 07.12.2007

Re: O muzici

pricati o muzici je kao plesati o arhitekturi.


Telonius Monk, džez pijanista

Vrlo dobro je to rekao, Telonius je genije svoje vrste :)))
stay tuned Vlada :)

... kao arhitekta atanasije svilar izuzetan projektant ali neuspesan u bivsem rezimu radio je jedno vreme u gradjevinskoj skoli kao profesor ali je to u strucnom smislu bilo kao da se prica o rucku umesto da se ruca.

teska parafraza cika mise pavica po secanju :) podsetilo me
dracena dracena 09:51 08.12.2007

Re: O muzici


Slažem se, o muzici ne treba govoriti. Ja u muzici jednostavno uživam.
dracena dracena 10:10 08.12.2007

Re: O muzici

Muzika me inspiriše i pokreće na akciju.
bravar bravar 11:10 08.12.2007

Re: O muzici

Ja u muzici jednostavno uživam.

A tek kad se udruze i muzika i film

Re: O muzici

nikola svilar nikola svilar 23:25 08.12.2007

godina ljubavi :)))

uu un , prelepa numera. znam film, dabome znam i pesmu - friend of mine i njegov otac, profesor violine pozvali su me jednom prilikom da u bioskopu na promociji filma almodovara "volver" odsviramo nekoliko numera iz njegovih filmova - nije ispalo nesto sjajno (ne sviram bas redovno :))) ali "odradili smo to" :))))
jinks jinks 13:47 07.12.2007

Prica o muzici

O muzici je tesko govoriti, jos teze je slusati kada je svira neko ko je nije talentovan (ko ne moze da cuje koliko njegova muzika drugima para usi).

Tocak je imao (ne znam da li i sada ima) skolu gitare. Ne znam kako je birao svoje ucenike, ali znam jednog (inace coveka koji vazi za strucnjaka u svojoj oblasti) koji je nekako uspeo da dodje dodje do profesora koga je zeleo.

Imao je obicaj da sve koji su po prirodi posla kojim se bavio (a bilo ih je dosta) kod njega dolazili zamara svojim pricama o casovima koje uzima … A ko je bas bio baksuzan tog dana, bio je prinudjen da slusa njegovo krivljenje i lomnljene zica, tuzne tragove najlepsih melodija i bolno silovanje gitare.

Nikada mi nije bilo jasno kako je neko tako netalentovan uspeo da dodje do takvog profesora … Ostalo mi je u secanju da je pominjao da je obecao profesoru da ce mu pomoci oko nekog muzickog softvera (sto, naravno, nikada nije uradio, kao sto nikada nije ni uspeo da odsvira nesto sto se ikome svidelo).
nikola svilar nikola svilar 22:05 07.12.2007

Re: Prica o muzici

to je prosto surova svakodnevnica jinks. potpuno vas razumem.
u ovom surovom vremenu covek nekako mora da zaradi novac da bi prehranio porodicu.
nije imao taj luksuz da ga odbije. verovatno se mucio s njim ali to je posao kao i svaki drugi...

ponavljam, nazalost nikada nisam imao to zadovoljstvo da me iko poducava
sve sam radio sam sa naporom ali mnoge tockove kompozicije ,
posebno one komponovane za jednu gitaru "pristojno" izvodim.
jednostavno ljubav me terala da udjem malo dublje u celu tu pricu.
tako je trebalo biti.

p.s.

bela milka cokolada je mali omaz pokojnom ristovskom. on i sasa lokner
snimili su divnu temu - koja se zove bela cokolada i taj naziv joj zaista pristaje.
dobro uradjen posao.
jablan jablan 13:51 07.12.2007

Odličan tekst!

Sećam se, jedno vreme sam bukvalno spavao s njom; bila mi je nešto poput devojke u koju bejah baš ludo zaljubljen. Ko da zna, možda i zbog toga što smo ta ploča i ja praktično bili vršnjaci.

Neverovatno... Ja sam kao klinac jedno vreme bio zaljubljen u Bisku 2.

Šteta što je Točak kasnije zastranio...

nikola svilar nikola svilar 22:13 07.12.2007

Re: Odličan tekst!

Neverovatno... Ja sam kao klinac jedno vreme bio zaljubljen u Bisku 2.


divna kompozicija, prelepo zvuci i na akusticnim gitarama.

Šteta što je Točak kasnije zastranio...


ovoga sam se plasio, svojevremeno i ja sam pronasao istu fotografiju
i meni licno, kao coveku koji ne voli bilo kakvu promociju oruzja, takodje smeta
mogu samo da se nadam da se radilo o nekoj debeloj sali.

ali napominjem, meni je rad umetnika vazniji od njihovih zivota, opredeljenja
to je ono sto mi je u prvom planu, ostalo retko dopire do mene. fasbinder recimo imao je
uzasan (po mojim merilima) zivot i na neki nacin uticao na smrt svojih ljubavnika
ali je covek pravio dobre filmove. aki kaurismaki pljuje po nicku hornbiju, holivudskim
filmovima - ali to mene ne interesuje - svako na svojoj sceni ima nesto dobro da ponudi
i ja se trudim da to "dobro" ukopcam. to je ono cemu se okrecem.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:57 07.12.2007

Imao sam srecu da...

rastem, porastem i odrastem sa Smak/ovcima, mojim drugarima, prijateljima, saradnicima....i da ne idem u detalje! Nedavno sam za jednu Tv stanicu, koja je snimala emisiju o SMAK/u dao izjavu, koja otprilike glasi>
"da su makar malo bili talentovani za biznis, kao sto su bili za muziku....i danas bi trajali, kao bar evropske, ako ne i svetske rok zvezde..!!!
Ali to bas i ne ide tako lako u Yu, ili srpskim okvirima...Steta, ali je tako!
BKC
naravno PREPORUKA
nikola svilar nikola svilar 22:20 07.12.2007

Re: Imao sam srecu da...

rastem, porastem i odrastem sa Smak/ovcima, mojim drugarima, prijateljima, saradnicima....i da ne idem u detalje!


zavidim vam cole :)))
naravno to vas obavezuje da napisete jedan lep post o njima
u kojem cemo uzivati. sigurno da ima materijala.
kad budete raspolozeni mozete mi i privatnom porukom poslati
bilo sta - cenio bih :)))

hvala citamo se :)
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:45 08.12.2007

Re: Imao sam srecu da...

nikola svilar
rastem, porastem i odrastem sa Smak/ovcima, mojim drugarima, prijateljima, saradnicima....i da ne idem u detalje!


zavidim vam cole :)))
naravno to vas obavezuje da napisete jedan lep post o njima
u kojem cemo uzivati. sigurno da ima materijala.
kad budete raspolozeni mozete mi i privatnom porukom poslati
bilo sta - cenio bih :)))

hvala citamo se :)


Nesto sam, na zalost, u potpuno drugoj prici...a za SMAK i tekst o njima, je potrebna drugacija atmosfera...U svakom slucaju ostavljam tu mogucnost...Bilo je puno lepih, ali i komplikovanih situacija...ali takvi su bili. I sada se vidjam/druzim sa Zoranom, Kepom, Borisom (kad dodje iz Holandije), a Tocka nisam video poodavno...C est la vie!
poz
BKC
ps>ostavite mi na mail vasu mail adresu, za svaki slucaj////
Черевићан Черевићан 14:31 07.12.2007

запитан

да разлучим никако још не могу дали мој Гост своју Аудио Зграду овим причама које постире, гради тјст. . разграђује или истовремено иједно&друго,што је кунст уистину и та дилема ми даје наду да ћу сваким следећим наставком на трагу одговора бити.
него . .каће тај 3/х наставак . . већ једном.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:24 07.12.2007

Re: запитан

Черевићан
да разлучим никако још не могу дали мој Гост своју Аудио Зграду овим причама које постире, гради тјст. . разграђује или истовремено иједно&друго,што је кунст уистину и та дилема ми даје наду да ћу сваким следећим наставком на трагу одговора бити.
него . .каће тај 3/х наставак . . већ једном.


Ne znam na koga se odnosi ZAPITAN....ako je na mene, jer je odmah ispod mog, onda ne razumem....ako se ne odnosi na mene, SORRY!!?
POZ
BKC
Kazezoze Kazezoze 16:29 07.12.2007

Re: запитан

Ne znam na koga se odnosi ZAPITAN....ako je na mene, jer je odmah ispod mog, onda ne razumem....ako se ne odnosi na mene, SORRY!!?
POZ
BKC

rekao bih da se odnosi ns pisca ovog teksta, nikolu svilara.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 17:48 07.12.2007

Re: запитан

Kazezoze
Ne znam na koga se odnosi ZAPITAN....ako je na mene, jer je odmah ispod mog, onda ne razumem....ako se ne odnosi na mene, SORRY!!?
POZ
BKC

rekao bih da se odnosi ns pisca ovog teksta, nikolu svilara.


Hvala., to je tako kad se ne memorise sve relevantno...Sorry...!!!
bkc
Черевићан Черевићан 21:50 07.12.2007

мој Гост

задесила ме је та изузетност да сам у прилици понудити г Свилару простор на блогу б92 како би своје надарене саставе постирао тако да је Kazezoze у својем коментару исправно уочио, г БКЦ.

оно, иВи сте г Ковачевићу потпуно у праву јер сте (ми) СВИодреда који коментаришете на овом блогу драги Гости но некако се већ устаљује навика да је Гост - домаћин блога черевићан петком г Свилар, стога се ија (евентуално) појављујем искључиво у улози коментатора Његовог текста.
ето.
nikola svilar nikola svilar 22:24 07.12.2007

Re: запитан

. .каће тај 3/х наставак . . већ једном.


:)) hvala vam puno, pogotovo sto to ima "tezinu" strucno utemeljenu
- vasa karijera knjizevnika. 5 knjiga nije malo. :)

priznajem radnja jeste spora, ali brze ne moze ici od ovog... :))))
nikola svilar nikola svilar 22:48 07.12.2007

Re: мој Гост

задесила ме је та изузетност да сам у прилици понудити г Свилару простор на блогу б92 како би своје надарене саставе постирао тако да је Kazezoze у својем коментару исправно уочио, г БКЦ.


ma vas je dragi domacine zadesila ta izuzetnost da pisete dobre price i to originalnim rukopisom. nemam drugi komentar. iskljucivo zbog toga u audio zgradi se pominjete vec u epizodi (3/x)
oldtajmer oldtajmer 16:08 07.12.2007

Love it!

Sjajan "walk down memorly lane" muzicko-filsmog tipa. Ja nazalost volim obe generacije, rekao bih podjednako.
nikola svilar nikola svilar 16:36 07.12.2007

Re: Love it!

Sjajan "walk down memorly lane" muzicko-filsmog tipa. Ja nazalost volim obe generacije, rekao bih podjednako.


Ja na svu SRECU apsolutno postujem i mnogo vOOOOOlim
veoma veliki broj radova od svih umetnika koji su gorepomenuti.

Napominjem, da je u pitanju roman AUDIO ZGRADA (radna verzija, doduse)
u kome cetiri glavna lika (Anja, Lena, Andrej i Jovan)
u dve paralelne radnje putem epizoda (iliti "flashbackova"
svako iz svog ugla "posmatranja" sveta prica jedinstvenu Pricu.

Hvala gospodinu Stojanovicu i na lepim komentarima.
Trenutno nisam u mogucnosti ali veceras (ili nocas)
cu odgovoriti svima na komentare. Ne zamerite :)
oldtajmer oldtajmer 17:05 07.12.2007

Re: Love it!

Ma da, lose sam se izrazio. Nikako ne mislim da je to "na zalost' :)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:42 07.12.2007

gosp.BKĆ



"Ne znam na koga se odnosi ZAPITAN....ako je na mene, jer je odmah ispod mog, onda ne razumem....ako se ne odnosi na mene, SORRY!!?
POZ
BKC"

Delovali ste mi pametno, otkud vama da se desi ovako nešto...

"jer je odmah ispod mog", .............. NA OVO NEMAM KOMENTAR...
nikola svilar nikola svilar 22:28 07.12.2007

Re: gosp.BKĆ

Delovali ste mi pametno, otkud vama da se desi ovako nešto...

"jer je odmah ispod mog", .............. NA OVO NEMAM KOMENTAR...


vidomire ne zamecite kavgu vidomire :))))))

i meni se to desava, ponekad sasvim pogresno pomislim da je meni neki komentar upucen
pa stanem da ogovaram - nije to nista strasno

nego dajte vi onu ljubavnu pricu ovde!

pricu na sunce bre! :))))))

pozdrav malti!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:40 08.12.2007

Re: gosp.BKĆ

vidomir pavlovic


"Ne znam na koga se odnosi ZAPITAN....ako je na mene, jer je odmah ispod mog, onda ne razumem....ako se ne odnosi na mene, SORRY!!?
POZ
BKC"

Delovali ste mi pametno, otkud vama da se desi ovako nešto...

"jer je odmah ispod mog", .............. NA OVO NEMAM KOMENTAR...


Naravno da ste u pravu ..mada drzim da to nema veze sa pameccu...ali ako Vi tako mislite OK....
Priznajem, gresan sam!
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:01 08.12.2007

Re: gosp.BKĆ


Naravno da ste u pravu ..mada drzim da to nema veze sa pameccu...ali ako Vi tako mislite OK....
Priznajem, gresan sam!

Izvini te i Vi na mom komentaru, pročitavši, malo sam brže odreagovao...
Možda zato što je G. Cher bio u pitanju, a on mi je veoma drag kao čovek i kao bloger koji mi uvek ulepša dan kada objavi blog, i verujem ne samo meni....
Nisam svađalica i u to ime možemo popiti po jednu domaću ali prva ide na Vaš račun, pa ćemo posle redom...

PRIJATAN DAN
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 11:04 08.12.2007

Re: gosp.BKĆ






Izvini te i Vi na mom komentaru, pročitavši, malo sam brže odreagovao...
Možda zato što je G. Cher bio u pitanju, a on mi je veoma drag kao čovek i kao bloger koji mi uvek ulepša dan kada objavi blog, i verujem ne samo meni....
Nisam svađalica i u to ime možemo popiti po jednu domaću ali prva ide na Vaš račun, pa ćemo posle redom...

PRIJATAN
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:14 09.12.2007

Re: gosp.BKĆ

vidomir pavlovic

Naravno da ste u pravu ..mada drzim da to nema veze sa pameccu...ali ako Vi tako mislite OK....
Priznajem, gresan sam!

Izvini te i Vi na mom komentaru, pročitavši, malo sam brže odreagovao...
Možda zato što je G. Cher bio u pitanju, a on mi je veoma drag kao čovek i kao bloger koji mi uvek ulepša dan kada objavi blog, i verujem ne samo meni....
Nisam svađalica i u to ime možemo popiti po jednu domaću ali prva ide na Vaš račun, pa ćemo posle redom...

PRIJATAN DAN


I sa domacom i bez nje...greske se ispravljaju,,,a za pice..nije problem...kad god..!
poz
bkc
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:13 07.12.2007

Lazar Ristovski i Kepo

Laza Ristovski je bio moj ..(dobro, svirali smo zajedno kao klinci muzičari), a Kepo je vežbao bubnjeve u mom komšiluku do besvesti.
E, sad je SMAK isključivo Kragujevačka grupa! Nije sasvim )
nikola svilar nikola svilar 22:35 07.12.2007

vostanica za lazara r.

Laza Ristovski je bio moj ..(dobro, svirali smo zajedno kao klinci muzičari),


kakva čast kinže, zavidim vam. duzni ste mi anegdotu, anegdoticu bar :)

pamtim prelepa sola koja laza je svirao na, recimo,
numerama "put od balona", "cigansko srce", "nebeski splav"
uvod u "aria diamond", itd. itd. very, very emotional.

da i onaj njegov cuveni projekat "naos"...

lazare hvala ti na prelepoj muzici.
pocivaj u miru.
jesen jesen 23:58 07.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

.....e pa jeste kragujevacka...iako je Laza iz Kraljeva....etc...Pre neki dan, slucajno sam bila u drustvu nekih smakovaca..i potegla se prica o Smaku, njihovom usponu i padu.....Oni tvrde da bi im karijera bila drugacija da su pristali da budu bg bend....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 00:15 08.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

jesen
.....e pa jeste kragujevacka...iako je Laza iz Kraljeva....etc...Pre neki dan, slucajno sam bila u drustvu nekih smakovaca..i potegla se prica o Smaku, njihovom usponu i padu.....Oni tvrde da bi im karijera bila drugacija da su pristali da budu bg bend....

I Kepo je iz Kraljeva )
A za Bg bend-verovatno tačno.
jesen jesen 01:15 08.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

..pa to sam htela da kazem, nije vazno odakle su clanovi, grupa je ovde nastala i oni su zeleli da odavde "deluju"...imali su ponude razne...al eto, bilo je kako je bilo...
MilutinM MilutinM 10:07 08.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

Oni tvrde da bi im karijera bila drugacija da su pristali da budu bg bend....


Možda je u tome stvar. Možda je zato neko u komentarima na ovaj blog (izvinjavam se što me mrzi sada da se vraćam gore da proverim ko) napisao da mu je Smak pomogao da odraste. Sada shvatam da su nam oni u stvari pokazali kako treba biti poseban i ne uklapati se u klišee. Isto kao i Džoni Štulić. To je u ono vreme još moglo. I ko god je bio iole normalan, bio je poseban.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:41 08.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

KRALJMAJMUNA
Laza Ristovski je bio moj ..(dobro, svirali smo zajedno kao klinci muzičari), a Kepo je vežbao bubnjeve u mom komšiluku do besvesti.
E, sad je SMAK isključivo Kragujevačka grupa! Nije sasvim )


Naravvo da nije, ali jesi bili locirani u KG/u...i najvise vremena proveli u njemu, ali muzika pripada NAMA!
POZ
BKC
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:42 09.12.2007

Re: Lazar Ristovski i Kepo

Branislav Kovačević Cole
KRALJMAJMUNA
Laza Ristovski je bio moj ..(dobro, svirali smo zajedno kao klinci muzičari), a Kepo je vežbao bubnjeve u mom komšiluku do besvesti.
E, sad je SMAK isključivo Kragujevačka grupa! Nije sasvim )


Naravvo da nije, ali jesi bili locirani u KG/u...i najvise vremena proveli u njemu, ali muzika pripada NAMA!
POZ
BKC

Dajte malo slave i kraljevčanima ).
G r o f G r o f 22:40 07.12.2007

Volim Smak

Kako je to bilo vreme različito od ovog.
Vreme koje uči.
Vreme originalnosti i poleta.
Milan Novković Milan Novković 23:08 07.12.2007

Blending the Air of the Sound Room

Gledam kako nesigurno i amaterski biram da li da prilozim Boschovog ili Dalijevog "The Temptation of St Anthony" i pada mi na pamet kako se mi u inženjeringu divimo asinhronom, često. Kao, nije potreban clock da bi odradilo posao. Nije potreban gazda, dirigent, orkestrator, tako radi priroda, uglavnom. A odjednom asinhrono biram koju slicicu da priložim, tj imam svo vreme koje mi je potrebno, dok sam u strvari nesiguran i amaterski zato što malo znam, i da mi nije "mreže" znao bih još manje.

Ja prosto "znam" iz "iskustva" da sinhrono i kopmpleksno teže idu zajedno zato što nas kao magnet vuku u "mrtve petlje", tj paralizu. U singularitet, pukotinu.

Pošto ja ništa ne sviram od instrumenata, osim onog u glavi kojeg sviram sa promenljivim uspehom, uvek su mi posebna fascinacija bili ljudi čiji se "točak u plamenu" vrti sinhrono i kojima baš taj točak diktira kad moraju da "uštinu loptica" iz koje mora da "izleprša hiljade divnih i divljih boja". Mislim, vrti se i meni točak ali kao da nad njim imam manje kontrole, prosto prsti ne znaju kako da "uštinu".

Kad ste već uveli i Gaudijevu "zemlju" i njegovo asinhrono u priču meni prvo pada na pamet "nativity" fasada. Ovog puta nama laicima najimpresivnija kao "asinhrona". Kako to umetnici rade? Za nas laike, kao da uzmu ništa pa ga, kako to simetrija nalaže, rastegnu u sinhrono i asinhrono. Zamišljam Gaudija kao džina koji je uhvatio ništa sa obe šake pa rastegao tako što mu je vrh kupole ostao u jednoj ruci a nativity fasada u drugoj.

Šta rastežu drugi umetnici? Koje loptice štipaju? Gde plivamo mi ostali?

nikola svilar nikola svilar 23:20 07.12.2007

Re: Blending the Air of the Sound Room

Ne bih rekao Milane da malo znate - znate mnogo samo se pretvarate :)) Strasno dobrim jezikom baratate :)) Na vasim postovima ne smem ni da se javim - samo gledam iz prikrajka i uzivam.

bravo za dalija, iskusenje sv. antonija ako se ne varam. i taj covek je bio...
ma ko sam ja da pricam od salvadoru :)))))

ona genijalna scenografija za hickokov film --- zaborav mu naslov, prijateljsto sa diznijem, steta sto nisu napravili taj dalije "nekomercijalni" crtani... i 1000 drugih stvari...

kad sam bio dete (6 godina) zeleo sam da budem kuvarica. sa 11 sam pozeleo da budem napoleon.
tako su moje ambicije rasle iz godine u godinu. sada u dubokoj starosti zelim da postanem
- salvador dali :)))))))

teska parafraza, razume se. snimam sliku na hard, naravno.
hvala vam :)))
Milan Novković Milan Novković 00:16 08.12.2007

Re: Blending the Air of the Sound Room

znate mnogo samo se pretvarate

Ne pretvaram, to mreža i ja "blefiramo", što reče jedna pametna blogerka, u simbiozi.
Tj ona je pomenula samo blefiranje, a ja dodajem kako samo "curim" pod pritiskom mreže.

Nije, u stvari, ni bitno, mreža je fenomen. Ali ja ću ipak umreti i sam sa jednim klasičnijim pogledom na umetnika - istinski umetnik ipak "curi" pod pritiskom uglavnom svog genija, iznutra.

Oko umetnika se svet uvrće, evo dole, simbolično, i palme koje su mlađe od Gaudijevog dela prosto su prinuđene da poštuju auru oko Gaudija, krive se da bi nam vizuelizovale taj pritisak koji traje.

Na blogu ima dosta umetnika, vi ste bez sumnje jedan od njih, i to ko će kad dobiti status autora je vrlo prosto pitanje administracije i vremena, mnogi vipovci su to postali vip pre nego što su postali autori. Kad smo već na ovom blogu nije velika mudrost reći da kao što je to bio Čer tako ste to sad vi. Na kraju je najvažnije druženje umetnika i neumetnika, bitnih i nebitbih, u čijoj širini svi uživaju. A blog bi trebali svi da imaju koji imaju vremena za blog.

Ako ste dobacili do Dalija, i ako vam je "dark eyed ballerina" "Destino", i ako je još niste upoznali, ja vam samo želim da je po prvi put upoznate u vašoj zvučnoj zgradi :)

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:36 08.12.2007

DOBRO JUTRO...

....NIkola, kako si. Ne želim niikakvu kavgu da zamećemneročito ne kod tebe dok ne dobiješ svoje mesto pod suncem..., nego me je baš iznenadio, a i sa onim delom rečenice je pokazao da ima nešto loše na umu. Ja ga rado pročitam ali ne komentarišem politiku. Nikola drago mi je da krećeš sve sigurnije, želim ti od srca sreću i uspeh. Nisam u stanju sada napisati priču svi su mi po kući bolesni... Za sledeći petak imaćeš super ljubavmu priču, ako obećaš da nećeš plakati....
Pozdrav i sve najbolje tebi i familiji
CMOKIĆI
nikola svilar nikola svilar 10:59 08.12.2007

FABIJAN!

glumca Filipa Šovagovića


Legenda hrvatskog kazališta se zvao FABIJAN.
Kazze vi i vas "Filip" ste krivi :)))))))
Salim se, nisam obratio paznju, (p)ogresio sam
dok sam pisao pa sada ispravljam.

Gospodine Novkovicu - kakva koincidencija, eto bas tu na tom mestu u parku Guell
seo sam, melanholik po prirodi, na kamen :)))) (Peter Handke), pripalio cigaretu
i slusao nekog gospodina sa gitarom kako svira klasicne kompozicije
Tarege, raznorazne varijacije na teme. Nakon pola sata stade covek
pa me lepo upita hoces li ti ubaciti paricu u kofer ili neces?

rekoh mu - Gimme bro that Lady of yours
- misleci na gitaru, razume se -
I really feel like I owe you Music, not euros!

Naravno, nije pristao...

:)))))))))))))

hvala svima na komentarima, [b][/b]odgovoricu navece, pozdrav i uzivajte!

p.s.

Vrhunska slika za anu - dracena! :))))) gore na onoj photoshop intervenciji sa mica-macom
kao da nazirem spomenik spomenutog dusana dzamonje na mrakovici.
gledajuci iznutra ta betonska zidna platna bas na taj nacin odlaze u perspektivu.
asterix asterix 13:10 08.12.2007

Re: FABIJAN!

Bravo Nidzo, lep tekst. Josh da se slazemo oko Smaka bio bi josh bolji:) Ipak ima Smak jednu stvar koju obozavam, "Shal od svile". Mada ni "vetar i zastave" nije losha:) kao ni "sejmeni" i "Krokodili", "Nebo" je solidno:) ma u stvari sve su im dobre, obozavam ih. Tochak je najveci izum ljudskog roda, chak veci i od rupe na saksiji i dvosmerne struje.
nikola svilar nikola svilar 13:45 08.12.2007

Re: FABIJAN!

Ja na svu SRECU apsolutno postujem i mnogo vOOOOOlim
veoma veliki broj radova od svih umetnika koji su gorepomenuti.


nemoj si na kraj srca AsterikŠe. :)))))

Biće reči i o Rundeku, Bukovcu, Meštroviću, Magašu, Vitiću,
prelepim medjimurskim popevkama, Teni Štivičić, hrvatskoj radiofonijskoj sceni...


p.s.

da slucajno na blogu nema i Obelix
Zamislite pojavi se negde i on!

to bi tek bilo cepanje :))))))) od smeha

Kazezoze Kazezoze 14:48 08.12.2007

Re: FABIJAN!

da slucajno na blogu nema i Obelix

obeliks se pojavljuje pod nikom strongman))
Kazezoze Kazezoze 15:06 08.12.2007

smak..

da dodamo malo i bluza u parku;-)

bravar bravar 15:30 08.12.2007

Re: smak..

Bluze u parku:)))

Kazezoze Kazezoze 16:04 08.12.2007

Bluz u parku



patka - Vidi ovog shto razvaljuje bluuuz, ko Tochak, 'ebote!!!
patak - Ma nije on ni blizu Tochka, vidish da nezna da uhvati ni D-dim...
... 'ajmo kuci da ti ja pokazhem kako je svirao Tochak!
patka - 'ajmo.

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:55 08.12.2007

Nidžo jedna priča za tebe...

[q
Vratio se tip iz nemačke posle punih dvadeset godina rada, i po ulasku u svoje selo svrati u prvu kafanu da na miru popije piće, a i da počasti svoje seljane.
- Konobar daj mi molim te jednu našu domaću i daj celoj kafani šta pije.
- Oću hvala vam prijatelju, odakle dolazite upita ga konobar?
-Nije važno odgovori mu gost, razočaran što ga ovaj nije prepoznao mada je tako nešto i očekivao. Dug je period dvadeset godina mnogo se promenio i ostario..
Posle trećeg plaćenog pića celoj kafani brzo se pročulo da je došao gost koji plaća piće i za tili čas se kafana napuni
-Jel slobodno tu pored vas - upita ga jedan postariji seljak.
- Jeste jeste sedite slobodno, šta ćete popiti - upita ga namernik, stari seljanin ovog sela.
- Paaa ja ću jednu domaćuuuuu, i da vas upitam... od kojih ste vi, ako ste iz ovog sela nešto si mi poznat burazeru.., nakrivljene glave sede seljak pored "bivšeg" seljaka?
- Jesam , iz ovog sam sela - poče priču došljak, i taman da nastavi prekinu ga, sad njegov gost za stolom :
- Da ti nisi od Petrovića... imaš njihove obrve..., one guste prave muške...!
- Maaa, jesi, ne moraš mi ni odgovoriti znam da jesi ! Ovaj ga pogleda, sa osmehom koji je pokazivao radost i reče mu :
- Bravo majstore , svaka čast imaš pravo na kompletan ručak - i viknu konobara da dođe
- Izvolite - reče konobar.
- Daj mom prijatelju sve što poželi da jede a meni donesi ako ima domaćih čvaraka i krvavice, a od salate "domaće crno vino"... Bilo je to pred novu godinu svinjokolje su završene a jugo švaba željan domaćih specijaliteta... Prijatelj naruči sve poredu, pa i špricer litar na litar...
- Pa šta ima novo, prvo od kojih si ti ja te ne prepoznajem.., poče jugo švaba. - Ja sam od munižaba znaš onih...- , prekinu ga j.švaba
- joj znam Bogte pa ti si mi drugi komšija..., pa šta ima kako su vaši sinovi odrasli su jela da...
- Jesi li se javio svojima da dolaziš - upita ga munižaba?
- Nisam, oću da ih iznenadim..., da li mi je živ moj ker žućko, da li si ga viđeo danas.
- Nisam - odgovori munižaba – on je izgoreo u požaru od pre mesec dana..
- U kakvom požaru šta pričaš - upita ga nestrpljivo jugo švaba
- Pa znaš žućko je bio vezan u šupi, nije imao ko da ga odveže i on izgoreo..
- Kako izgorela šupa, zbog čega je izgorela - upita ga
- Pa..,povukla je od senjaka onog što je bio pored kuće...
- Povukla od senjaka, što pričaš tako nepovezano, pa od čega se upalio senjak, pričaj brzo
- Pa znaš senjak ti je bio naslonjen uz kuću pa se zapalio kad ti je kuća planula...
- O Bože viknu jugošvaba, pa kako se čoveče kuća zapalila jel su je tata i mama ugasili
- Nisu, nisu mogli tako da ti je kuća skroz izgorela...šteta a bila je baš lepa..
Jugo švaba skoći
- Kako moji nisu mogli ugasiti požar, pa gde su bili jebote....
- Paaa, bili su u kući, ležali su veoma bolesni...


uote]
nikola svilar nikola svilar 00:25 09.12.2007

Re: Nidžo jedna priča za tebe...

munižaba


interesantan izraz, ko su munižabe?

žućko izgoreo, kuća planula, roditelji izgoreli!


kakav pesimizam vidomire :)))))))
smrdi mi na neki izvestaceni vic, potpuno uvrnuto :)))))))
nikola svilar nikola svilar 00:20 09.12.2007

SOFIJA MIHAILOVIC

Lunjam po ovom You Tube-u i pronadjoh koncert Sofije Mihailovic na Kolarcu.
Pitam se da li je to Točkova ćerka? Prelepo svira. Bravo Sofija...
nikola svilar nikola svilar 00:52 09.12.2007

ŠIMŠIR

Mreža je čudo - rekao je gospodin Novković i ja se slažem.
Upravo sam pronašao kompoziciju "Šimšir" Dragana Stefanovića (autor jazz kompozicije Mathematics of another kind iz filma "Byzatine blue" Dragana Marinkovića koji je snimljen prema motivima priča Milorada Pavića) Posvećena je Lazaru Ristovskom. Toplo preporučujem.
jesen jesen 01:14 09.12.2007

Re: SOFIJA MIHAILOVIC

...znam da Tocak ima sina koji se ne bavi muzikom, nije mi poznato da ima i cerku....
jesen jesen 01:17 09.12.2007

Re: SOFIJA MIHAILOVIC

...Boris Arandkelovic ima cerku Ninu Arandjelovic koja je zavrsila klavir na Muzickoj akademiji u NS....
nikola svilar nikola svilar 06:44 09.12.2007

Re: SOFIJA MIHAILOVIC

jesen
...znam da Tocak ima sina koji se ne bavi muzikom, nije mi poznato da ima i cerku....


citao sam o njoj dok je jos bila dete -
i sad gledam te snimke sa you tube -
nema dileme, to je ona.

pronadjoh i mladju sestru MARIJU MIHAILOVIC
koja izvodi komozicije za klavir.

Bravo dobri ljudi!!! :)
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:16 09.12.2007

MUNIŽABE..

....TO je nadimak u starom delu srema, koriste ga starosedeoci sremci, dosta korišten i kao prezime u srem. mitrovici i okolini. Mada se slabo održao do današnjih dana neznam da li ima još jedna ili dve porodice sa tim prezimenom....

DA potpuno si u pravu, to je jedan kratak vic koji sam ja, dokon, seo i produžio....

SVAKA ČAST MAJSTORE, dobro ti smrdelo...

poenta je što je tip počeo od kera, umesto da ga je odmah presekao da su mu roditelji izgoreli....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana