Sport

US Open: Razgovor sa Novakom posle pobede

Nikola Olić RSS / 12.09.2010. u 02:56

Nikola Olic B92
Nikola Olic B92
Novakova konferecnija za stampu pocela je malo posle 8pm, u prvom i drugom redu bili su novinari iz nasih krajeva. Cestitali smo mu na pobedi protiv Federera, strpljivo saslusali engleski deo konferencije za stampu, i onda presli na sledeca pitanja.

 

Ono protiv Conge u Australiji bila je najvaznija pobeda u karijeri, a da li mislis da je ovo najveca pobeda tvoje karijere?

Sigurno mogu da je svrstam u jednu od najvaznijih pobeda u mojoj karijeri. Pod ovakvim pritiskom kad imate za protivnika Federera, on igra uvek svoj najbolji tenis kad je to najpotrebnije na zavrsnicama turnira, tako da cak i cinjenica da sam spasio dve mec lopte i da sam uspeo da se vrati i da pobedim mene cini jos vise ponosnim.

Sta ti je bilo u glavi na 15:40 kad su svi ocekivali i navijali da on zavrsi mec?

Vec sam bio nekolicinu puta protiv njega u takvim situacijama da se lomi rezultat, posebno ovde na US Openu, gde u poslednjim tim gemovima seta on uspeva da nekako napravi taj pritisak i iskoristi moju nervozu i mali par koncentracije i pobedi mec. Na neki nacin sam to svoje iskustvo iskoristio danas, sebi sam rekao da emocije ne smeju da preovladavaju u takvim momentima.

Da li ti se cinilo da si i u prvom i trecem setu imao sansu i da je mozda moglo i ranije da se zavrsi?

Andy Kentla 2010
Andy Kentla 2010
Ja sam generalno igrao mozda bolje od njega, ja sam moje setove dobijao lakse nego on svoje, ali jedan, dva ili tri poena odlucile su pobednika danas, i zaista sam presretan svojim nastupom.

Sta se desilo u poslednjem gemu, rekao si u sali posle meca da si udarao forhende zatvorenih ociju..

Saljivo receno, nisam preterano mnogo razmisljao sta treba da radim u tim trenutcima, osim da budem agresivan i koristim oruzije iz svoje igre, a to je taj forhend. Imao sam vetar u ledja i to sam iskoristio kad je bilo najpotrebnije. Morao sam da rizikujem, jer sam znao ukoliko njemu dozvolim da preuzme kontrolu, on bi to realizovao.

Protiv Nadala si 7:3 na tvrdim podlogama, poslednja 3 meca protiv njega si dobio. Ne moze da se kaze da je on bas izrazit favorit...

U finalu grendslema ne postoji izrazit favorit. Vrlo je nepredvidljivo sta ce se dogoditi. postoji veliki motiv i kod mene i kod njega da osvojimo taj trofej sutra. Pobedice onaj ko je fizicki spremniji i ko odigra onako kako treba u momentu.

Kako ce ti nacin pobede veceras pomoci, kad se vidi od cega su sampioni sastavljeni...

Ovo je velika psiholoska pobeda za mene. Pod ovakvim okolnostima sa zaista puno iscrpljenosti sam uspeo da odigram svoj najbolji tenis kad je to bilo najznacajnije i iskreno se nadam da cu imati snage da pruzim svoj maksimum sutra, ovo je zaista vrlo bitan mec.

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 08:30 12.09.2010

Bravo majstore

gorio92 gorio92 09:51 12.09.2010

Konačno

Novak Djoković, kakvog svi želimo.Fenomenalno.
Oduševljen sam.

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:48 12.09.2010

Re: Konačno

igrao je fantastično. čak da je 5. set ušao u taj brejk, kako je fed servirao, izgubio bi.
tako da je pobeda velika i čista ko suza.
i u drugom i četvrtom se fed nekako čuvao taj brejka, videlo se.
JJ Beba JJ Beba 11:41 12.09.2010

Re: Konačno

fenomenalan meč.
Federer nije loše igrao, jednostavno Đoković je bio bolji -lakše je dobijao serove koje je osvojio, bio je skoncetrisan, u mču...inponovao je način na koji je grao. Nikada ga nisam videla da tako igra.
Mnogo dobar tenis
Doctor Wu Doctor Wu 12:15 12.09.2010

Re: Konačno

Federer nije loše igrao, jednostavno Đoković je bio bolji -lakše je dobijao serove koje je osvojio, bio je skoncetrisan, u mču...inponovao je način na koji je grao. Nikada ga nisam videla da tako igra.

Novak je igrao svaki rally kao da mu je poslednji u zivotu, iskoristio je sve greske Federera. Cak i ono sto se prekrstio na kraju uopste nije slucajno- u ovakvim mecevima sreca odlucuje koliko i umece, i cini se da je Novak bio potpuno svestan toga.

Moram priznati da deo mene zali sto, po svemu sudeci, prisustvujemo demiseu najboljeg tenisera svih vremena. Ovo je vec treci GS zaredom gde nije usao u finale. Falice Federer i to mnogo. Ali, sada je Novakovih 5 minuta i to treba svi da slavimo.
JJ Beba JJ Beba 12:35 12.09.2010

Re: Konačno

i cini se da je Novak bio potpuno svestan toga.

da strašno je bio skoncentrisan. si video pogled? fokusiran. prisutan, tako mnogo u meču.
Ova tvrda podloga odogvara Đokoviću. Na takvoj podlozi je dobojao Nadala više puta. Ovo je trenutak za njega sad ili nikad. Jedino ga kara (daprostiš) to što je igrao težak meč u 5 setova protiv najboljeg tesnisera svih vremena a treba da dobije najboljeg sa rang liste za manje od 24 sata. Nadal se protiv Južnog u 3 seta nije ni umorio.
Biće zanimljivo baš.
ivana23 ivana23 12:42 12.09.2010

Re: Konačno

Za danas se predvidja kisa u NY.

Ko bi znao da li je to dobro (radi odmora) ili ne (jer bi igrao pod adrenalinom koji jos uvek 'radi')?
JJ Beba JJ Beba 12:48 12.09.2010

Re: Konačno

ivana23
Za danas se predvidja kisa u NY.

Ko bi znao da li je to dobro (radi odmora) ili ne (jer bi igrao pod adrenalinom koji jos uvek 'radi')?

vrag će ga znati šta je bolje. Možda je bolje da se odmori, da ga maseri povrate. A pitanje je i dal' mu treba adrenalin.Mislim da je svestan trenutka, možda je to najveći adrenalin. Dopao mi se mir koji je pokazao u ključnim momentima u meču sa Federerom. strašno pametno.
libkonz libkonz 12:54 12.09.2010

Re: Konačno

čak da je 5. set ušao u taj brejk

kad su uveli taj brejk u petom setu?
ivana23 ivana23 13:05 12.09.2010

Re: Konačno

libkonz
čak da je 5. set ušao u taj brejk

kad su uveli taj brejk u petom setu?


Na US Open-u postoji TB u 5. setu, za razliku od W gde se igra na 2 gema vise (primer Izner - Mau).
Bili Piton Bili Piton 13:53 12.09.2010

Re: Konačno

Doctor Wu


Moram priznati da deo mene zali sto, po svemu sudeci, prisustvujemo demiseu najboljeg tenisera svih vremena.


Isto sam hteo da kazem....
NNN NNN 14:01 12.09.2010

Re: Konačno

Na takvoj podlozi je dobojao Nadala više puta.
7 puta,
i da nije imao ovako teško polufinale bio bi apsoluti favorit.
strašno je bio skoncentrisan. si video pogled?

Oduševio me. Nije bilo ono da se nervira i viče na sebe kad pogreši nego samo pogleda još strašnije.
Moram priznati da deo mene zali sto, po svemu sudeci, prisustvujemo demiseu najboljeg tenisera svih vremena. Ovo je vec treci GS zaredom gde nije usao u finale. Falice Federer i to mnogo.
Ja naprotiv uživam, a verujem i da jedan deo Federera uživa. On je još uvek gladan trofeja (to je on), ali pošto je već postavio mnoge rekorde, a i klinke mu rastu, imam utisak da će vremenom biti opušteniji (čak je i u ovom meču je pokazao neke lucidne poteze kojie ranije nije izvodio, a zna se da može sve - npr. kad je u samoj završnici meča ovigrao onaj novakovski drop-šot). Mislim da će sad biti veće uživanje gledanje mečeva Federera kad ne mora da pobedi (mada imam utisak da je on više uživao u pobedama, nego u tenisu), mislim da može još mnogo da nam pruži uživajući u samoj igri.
jeca92 jeca92 14:44 12.09.2010

Re: Konačno

Ovo je vec treci GS zaredom gde nije usao u finale. Falice Federer i to mnogo. Ali, sada je Novakovih 5 minuta i to treba svi da slavimo.

Nažalost mislim da će ovo biti Rafinih 5, 10, 15 i više minuta kao što već jeste uopšteno rečeno ali naravno ovo je velika pobeda za Novaka dobar osnov za dalje pobede i uspešan nastavak karijere.
Što se tiče večerašnjeg finala ne vidim kako bi se (preumorni) Novak mogao suprotstaviti Nadalu. I u regularnim uslovima on bi morao da odigra psihički i fizički stravično naporan meč a pogotovo sada posle onakvog iscrpljujućeg meča protiv Federera. Naravno da se nadam da Novak ima snage da igra večerašnje finale i da može da pobedi ali realno mislim da nema neke velike šanse večeras.
intrepid intrepid 15:20 12.09.2010

Re: Konačno

oram priznati da deo mene zali sto, po svemu sudeci, prisustvujemo demiseu najboljeg tenisera svih vremena. Ovo je vec treci GS zaredom gde nije usao u finale. Falice Federer i to mnogo. Ali, sada je Novakovih 5 minuta i to treba svi da slavimo.



nisam siguran da je to federerova zadnja rec. ne treba jednu takvu tenisku velicinu prerano otpisati. uostalom i sam je rekao da ce se vratiti sledece godine.

novak je odigrao najbolju partiju od kad ga pratim..fokusiran samo na tenis, delovao je mocno i sigurno. izgleda da ga je bogdan obradovic, na neki svoj nacin, fenomenalno psihicki pripremio za mec. onaj vajda me je nervirao zato sto je uvek bio nervozniji i od samog novaka.


Exitus Letalis Exitus Letalis 16:01 12.09.2010

Re: Konačno

Nažalost mislim da će ovo biti Rafinih 5, 10, 15 i više minuta kao što već jeste uopšteno rečeno ali naravno ovo je velika pobeda za Novaka dobar osnov za dalje pobede i uspešan nastavak karijere.


mislim da i rafa i novak mogu da traju dugo samo ako ih zdravlje posluži.
federer ima 29 godina i zdrav je ko dren.
bez povreda igra 10 godina.
sem one mononukleoze, ne pamtim da je imao zdravstvenih problema.

novak teško da će pored rafe do svoje 29 osvojiti još mnogo GS.
jedini koji može da stigne federera (znači do svoje 29 godine) je rafa.
ima ih 6, čini mi se i juri 7.

u narednim godinama morao bi da osvaka bar 2 godišnje da bi došao do ovih 16 pod pretpostavkom da federer ne osviji više nijedan do kraja karijere.

mada moram da kažem, kao navijač federera, postalo je zanimljivije od kad su počeli da ga dobijaju i drugi teniseri. ono je već bilo dosadno. kad krene, znaš da će da dogura do kraja i digne trofej.

sad su tu novak, rafa, berdiht, soderling etc... raste konkurencija a njemu godine ne idu unazad.

iako je agasi, jel on, osvojio sva 4 GS u 30 godini.
e, al jedan je agasi.
a malo je i duvao:)))

(citat) federera je američka legenda tenisa jimmy connors okarakterisao veoma jednostavnom rečenicom:

"u eri teniskih profesionalaca, ili ste specijalista za šljaku ili za travu ili za tvrdu podlogu ... ili ste Roger Federer."

lepo je čuti!!!
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:48 12.09.2010

Re: Konačno

iako je agasi, jel on, osvojio sva 4 GS u 30 godini.

kghm,khm nije vimbldon
njega je osvojio s' 22. i s' dugom kosom(prvi i jedini put,kasnije je ga redovno kant'o ,onaj,drugi amer)...kasnije, oko tridesete ,osvajao je sve,sem vimbldona ...
jeca92 jeca92 17:56 12.09.2010

Re: Konačno

ima ih 6, čini mi se i juri 7.

Mala ispravka, Rafa ima 8 a juri 9. Grand Slem titulu.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:30 12.09.2010

Re: Konačno

jeca92
ima ih 6, čini mi se i juri 7.

Mala ispravka, Rafa ima 8 a juri 9. Grand Slem titulu.

hvala, videla i sama kasnije.
manituu manituu 18:45 12.09.2010

Re: Konačno

stefan.hauzer
iako je agasi, jel on, osvojio sva 4 GS u 30 godini.

kghm,khm nije vimbldon
njega je osvojio s' 22. i s' dugom kosom(prvi i jedini put,kasnije je ga redovno kant'o ,onaj,drugi amer)...kasnije, oko tridesete ,osvajao je sve,sem vimbldona ...

to je bilo protiv ivanisevica u finalu mislim, 94` ili tako nesto...
covek je hteo da kaze da je agasi uspeo da osvoji sva 4 turnira, sto je malo kom poslo za rukom..iako se to ne racuna kao grand slam....
anyways, cak ni sampras nije bio ni blizu da osvoji rolan garos....
beker takodje..
mislim da je zadnji od velikih tenisera koji je osvojio sva tri ostala, a bio blizu titule rolan garosa, bio stefan edberg...
89` je u finalu izgubio od tad 17-godisnjeg chenga, u petom setu 7:5...
taj mec nikad necu zaboraviti....
ps. heheh nadam se da nije previse ocigledno da sam bio fan edberga
ivana23 ivana23 19:15 12.09.2010

Re: Konačno

- Igraci koji su osvojili Gren Slem (sva 4 Gren Slema u jednoj sezoni):
Don Badz 1938. godine
Rod Lejver 1962. i 1969. godine
NNN NNN 23:16 12.09.2010

Re: Konačno

Don Badz 1938. godine
Rod Lejver 1962. i 1969. godine
Ali tad nisu bile 4 različite podloge (a i igralo se drvenim maškama )
Jedini pre Federera koji je uspeo da osvoji 4 GS ovakva kakva mi znamo (na 4 različite podloge) je Agasi, a za razliku od Federera ima i olimpijsko zlato u singlu (1996.) - što ga čini najuspešnijim.
Agasi je uzeo Vimbldon 1992. pobedivši Ivaniševića u finalu i to je bila čista egzibicija (da ne kažem nešto adekvatnije). Ivanišević je stigao do finala obarajući sve rekorde po broju as udaraca, ali je protiv Agasija mogao da se slika - nikada pre ni posle toga nisam video da je neko u nekom važnom meču osvojio i približno toliko poena iz riterna kao Agasi - car.
Inače jedina osoba u istoriji koja je uspela da osvoji svih pet titula u jednoj sezoni (4 GS + olimpijsko zlato) je Štefi Graf 1988.
- bračni par koji ima sve (duplo)

Ps. nadam se da neću na ovu listu dodati Nadala (njemu svaka čast, ali ne mora baš sve, a ako mora, ne mora baš sad).
ivana23 ivana23 23:49 12.09.2010

Re: Konačno

NNN


Ni Federer, ni Agasi nisu uzeli sva 4 GS u istoj sezoni i to se ne racuna.

NNN NNN 00:35 13.09.2010

Re: Konačno

ivana23

Ti ni ne moraš da računaš


AlexDunja AlexDunja 00:55 13.09.2010

Re: Konačno


Ti ni ne moraš da računaš

a ti slobodno računaj

tvoj animozitet prema federeru
je neobičan,

imaš potrebu da ga argumentuješ,
a to traži extremno natezanje

smejurija
NNN NNN 08:05 13.09.2010

Re: Konačno

a ti slobodno računaj

tvoj animozitet prema federeru
je neobičan,

imaš potrebu da ga argumentuješ,
a to traži extremno natezanje

smejurija
Wrong!
Ovaj moj komentar je bio u korist Federera.
Očigledno je mnooogo veće dostignuće što je on osvojio 4 GS na 4 različite podloge (različitih godina), nego što je Rod Lejver osvojio 4 GS u 1 godini na 2 različite podloge.

Fed-paranojo

Smej se smej samo se smej
AlexDunja AlexDunja 10:52 13.09.2010

Re: Konačno


Smej se smej samo se smej


izvini,
alli nisam ja merila bilo čija dostignuća.

a poštujem sva.
i gledam na njih u kontekstu.

i nemam potrebu da merim i uporedjujem.

ja sam samo rekla da je tvoje merenje
uslovljeno animozitetom koji je evidentan,
i po difoltu pogrešno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:16 13.09.2010

Re: Konačno

tvoj animozitet prema federeru

eh, da je samo njegov.
9/10 srpskih navijača koji su počeli da gledaju tenis od kad su čuli za novaka, ne mogu da ga smisle.
NNN nema taj vokabular ko komentatori na B92 sportu: mali čovek, loš karakter, bednik, nula ... ne mogu da ti opišem...

al ni novaku ne ostaju dužni ako izgubi ... oma je pokojni/otpisan itajrad.

mada im je federer kost u grlu.
više vole da fed izgubi nego da novak dobije. sad im se poklopile obe želje.

al idemo da gledamo ... kreće ...
NNN NNN 08:31 14.09.2010

Re: Konačno

tvoj animozitet prema federeru
Pa šta ću kad je Nadal mnogo bolji, a vi zapeli Federer pa Federer

Evo malo klasika za one koji smo počeli da pratimo tenis kad Boba pojeo hamburger (nažalost taj klip nisam našao na YT, možda uploadujem ako ga iskopam)
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:54 12.09.2010

E sad,

gos`n Rafa i on da igraju one rally-je što samo bogovi igraju, pa nek pobedi bolji. Njih dvojica, čini mi se, uvek izvlače najbolje jedan od drugoga.
tyson tyson 13:39 12.09.2010

Time


Kad je meč danas?

Na B92 strani sa satnicama, naravno, nema ničeg osim već odavno završenog meča Klajsters-Zvonareva.



ivana23 ivana23 13:45 12.09.2010

Re: Time

tyson
Kad je meč danas?
Na B92 strani sa satnicama, naravno, nema ničeg osim već odavno završenog meča Klajsters-Zvonareva.


U 22,30 (po nasem vremenu).


Edit: Bice prenos finala i na RTS 1.
NNN NNN 13:47 12.09.2010

Re: Time

Mislim da je oko pola 11 uveče (nemoj da mi veruješ)

Edit: veruj ivani
Nikola Olić Nikola Olić 16:12 12.09.2010

kisa kisa e pa sta je

medijski centar je otvoren ali skoro sasvim prazan, kisa pada ali nista strasno, zvanicna prognoza je da ce biti tenisa, i sa vrha stadiona oblaci oko queensa ne izgledaju mnogo gadno...
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:44 12.09.2010

Re: kisa kisa e pa sta je

Nikola Olić
medijski centar je otvoren ali skoro sasvim prazan, kisa pada ali nista strasno, zvanicna prognoza je da ce biti tenisa, i sa vrha stadiona oblaci oko queensa ne izgledaju mnogo gadno...

evo, igraju se finale dubla.
znači, vreme je ok.
Kazezoze Kazezoze 18:54 12.09.2010

Re: kisa kisa e pa sta je

sreca za noleta je sto mu tadic nije dosao u njujork da mu dadne podrsku.
kosarkasi se nakon njegove posete ne mogu prepoznati, a isto je bilo i ranije kad je gostovao vaterpolistima. umalo se nisu podavili u bazenu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana