Ekskurzija

Jelica Greganović RSS / 07.12.2007. u 00:31

Što sam ja uvek volela ekskurzije. Mesec dana pre ekskurzije profani hipnotišu ciljnu grupu. Kao da se ne pravi džumbus i da se bude fin i da...Sve na gluve uši, jer svi samo šekaju utovar i odmotavanje sendviča. U prvi red idu bolji učenici, a pozadi »problematični«, oni sa dužim šiškama. Bar je tako bilo kad sam ja išla u škole, u prošlom stoleću.

 

Ujutru se svi srećemo bunovni, pred školom. Profani već nervozni. Šofer unapred očajan. Plava košulja, teget pantalone. Trba. Mrk pogled. Još pre izlaska iz grada počinje šuškanje. Vade se sendviči, a otpozadi, poslednji red, u kome je uvek i umetnik na slobodi sa gitarom, počinje pevanje. Bejbi blu trba zeleni, znajući da će, kao japansku kaznu, slušati Crnog leptira odavde do večnosti. Jer i ja, kada mi, danas, neko pomene Crnog leptira, počinjem da zelenim. I sve mi se čini da sam na sedištu od etisončić-pliša, sa drnjavom draperijom zavesom i onom belom portiklom za glavu.

 

Posle biva šta biva. Profani padaju u očaj. Noću cerekanje po sobama i jurnjava po hodnicima. Ujutru strogi pogledi i obećavanja ukora. Klipsanje uzbrdo, nizbrdo, po prirodnim lepotama i nepoznatim varošima, višesatna predavanja o spomenicima, strogi pogledi popova u manastirima i Crni leptir na povratku kući.

 

Prošlog petka mi se učinilo da sam bila na ekskurziji. Doduše bez profana i šofera. I Crnog leptira. Dakle, optimalno. Moja Najbolja drugarica je, upornim ponavljanjem, uspela da hipnotiše Žmua, koji se naložio da je stvarno divno i krasno da odemo u Budimpeštu. I da se tamo nađemo sa Najboljom drugaricom, Dragančetom i Živanom. Bez dece. To smo i učinili. Da bi kasnije saznali da je Najbolja drugarica imala geografske smetnje, povodom čega je pogrešno verovala da je Ljubljana samo par sati od Budimpešte. Nema veze...bilo je lepo, baš.

 

Žmu je ekskluzivno uzeo dan odmora. Ja sam se dovatila šofiranja, deca su nam oduševljeno mahala, jedva čekajući da nam vide leđa i ekskurzija je počela. Od početka nas je minirala Ona. Ona je Garmen. Sprava koja sve zna, sa ekranom i glasom, ženskim. Ukucaš i Ona te vodi. Pod uslovom da izabereš pravi program. Što opušteni Žmu nije učinio. Zbog čega je Ona prolupala. Tako smo se našli na putu ka Mađarskoj, u kojoj nikada nismo bili, sa potpuno zbunjenom spravom.

 

Dotična je bila u opasnosti da izleti kroz prozor vrlo brzo, samo da nisam imala toliko posla sa preticanjem reke kamiona. A i Žmu se zapetljao u žice i pampure dotične sprave. I dok je Žmu, oduševljeno, kao uostalom i svaki muškarac čim vidi više od dva dugmeta, samouvereno čapkao po spravici, Ona je iz kilometra u kilometar davala sve gluplje predloge. Da sam je slušala, završili bi smo u stepama Kazahstana. Do Budimpešte je pokušavala da me ubedi da, na svakih par kilometara, skrenem levo ili makar desno, što sam mogla da učinim samo probijanjem ograde auto-puta i daljom vožnjom po njivama ozime pšenice. Obzirom da nije bilo po njenom, sirota je pištala: »Preračunavam«. Ja sam siktala »Samo ti preračunavaj, da nam je trebao digitron, ne bi tebe uzimali...«

 

Čim smo se, sa četvorostrukom rekom automobila, greškom ulili u Budimpeštu i našli u paralizovanoj koloni pred Lančanim mostom, petak veče, Ona je definitivno otkinula, oglasivši se idejom : »Vozite dvanaest kilometara, pa idite ka jugoistoku«. Kako da ne...ja se uvek u gradu baš tako snalazim, stanem na semafor i gledam s' koje strane mu raste mahovina...Uboga Ona je do te mere insistirala na jugoistoku, a mi smo do te mere zalutali, da je postojala opasnost da i Žmu i ona budu ostavljeni u neistraženim delovima Budimpešte.

 

Ukratko, Žmu je uskoro provalio o čem se radi, a bilo je i krajnje vreme. Ona je konačno proradila i našli smo ostatak ekskurzije. U stvari samo deo. Drugi deo je već tumarao po gradu.

 

Mi, novooformljeni prvi deo se, da bi nastavio tradiciju lutanja, koliko odmah pogubio. Jer je Najbolja drugarica, autoritativno, proglasila šinobus za metro, zbog radi čega smo u pokušaju da stignemo do centra grada, završili u mraku zvanom Nagycce, koji je beskrajno ličio na Kaluđericu bajnajt...Šta da vam pričam, sem da sam im odmah obećala da će na blogu da završe.

 

Sledilo je tri dana torokanja i cerekanja. Hodanja po Budimpešti, čiji centar miriše na kuvano vino, cimet i slatko, a posle sedenje na krevetu, u sobi moje Najbolje drugarice. To najviše volim. Samo sam čekala da uleti profan i rasturi društvo jer je sati već...I keksi po krevetu i pijenje iz onih kupatilskih čaša. Miris hotela i tiho smejanje, u razilaženju, po pretoplim, etisoniranim hodnicima.

 

O mađarskom jeziku drugi put. Ostala sam impresionirana načisto. Jedine prepoznatljive reči: vasar, avto, szervis, program...auuu...

 

Ekskurzija je bila odlična. I Ona se izvukla, cela je stigla nazad. A mi smo se dogovorili da ponovimo. Uskoro, u drugom gradu. Jedva čekam.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (139)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie angie 00:35 07.12.2007

mahamo

iz sharaga!:)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:37 07.12.2007

Re: mahamo

iz odakle?
angie angie 00:41 07.12.2007

Re: mahamo

tako se zove zadnji red u autobusu, a ispred zamazanog prozora na kome pishe-operi me, a sa sedishtima punim od mrvica od hrane, papirica, zgnjechenih cigareta,...i gde obichno sedi onaj shto svira gitaru, pa se posle nekog vremena svi zgure tu u prostor izmedju predzadnjih sedishta. SHARAGE!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:44 07.12.2007

A ja mislila

da je to neki mađarski grad (stvarno je kasno...). Vala pravi ti je opis, tačno tako...i one pepeljare, sive, iz kojih se diže neopevah smrad...i ono, kad se svi, što ti kažeš, zgure kod zadnjih sedišta, a oni što ne mogu da stanu i dube na okolnim sedištima, stoje između redova, pa razredna pišti da je majstor rekao da svi sednu, jer tako ne sme da vozi...a niko je ne ferma.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:43 07.12.2007

sad si našla da ideš na ekskurzije...

... kad se ovde vodi bitka za kim!
što ne ponese neki bilbord, na primer sa Kenedijem, da ga zalepiš negde u Evropi. nama ovde ništa ne znače
E jelice, jelice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 07.12.2007

To je

Najbolja drugarica + ostatak iz matice trebalo da uradi...da to srolaju u nedra, pa da krišom izvuku da prilepimo, skroz si u pravu...ja bih, ali mi niko nije dostavio mat'rijale u dijasporu. Niko na nas ne misli...eeeee...ni na maticu, bzzzzz...
( a što se bitke tiče, ja sam spremna već neko vreme, o čem svedoči moj blog "Davaoci tuđe krvi", da ne bude zabune)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:27 07.12.2007

Re: sad si našla da ideš na ekskurzije...

... kad se ovde vodi bitka za kim!


za kim? bolje za origano...ili djumbir. mada moze i bosiljak, svez!
angie angie 01:29 07.12.2007

Re: sad si našla da ideš na ekskurzije...

gde si bre bebo, ziva li si?
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:57 07.12.2007

Bebe, ja

isto kima ne volim, ali cimet...cimet je već razlog.
Strongman Strongman 02:02 07.12.2007

Re: Bebe, ja

isto kima ne volim, ali cimet...cimet je već razlog.


"Za svaki gram cimeta"
Strongman Strongman 02:02 07.12.2007

Re: sad si našla da ideš na ekskurzije...

za kim? bolje za origano...ili djumbir. mada moze i bosiljak, svez!


Spominjasmo te nesto na rodjendanskom blogu kod mene pa svrati...
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:03 07.12.2007

Stvarno?

Bila sam kod tebe na torti danas, kako to da se nismo sreli? I poklon za dete ostavila...evo idem opet...
mikimedic mikimedic 02:09 07.12.2007

Re: sad si našla da ideš na ekskurzije...

Za KiM zvona zvone?
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:10 07.12.2007

Još bolje bi bilo

Zbogom oružje.
Strongman Strongman 02:36 07.12.2007

Re: Stvarno?

Jelica Greganović
Bila sam kod tebe na torti danas, kako to da se nismo sreli? I poklon za dete ostavila...evo idem opet...


Mi kao da smo naizmenicna struja. Kad si ti tamo, ja sam medjutim , avaj ovamo. I obrnuto.


Za poklon smo se zahvalili i poslali pozivnicu za tvoje dete.
Strongman Strongman 02:36 07.12.2007

Re: sad si našla da ideš na ekskurzije...

mikimedic
Za KiM zvona zvone?


dobar, los, zao
antioksidant antioksidant 09:02 07.12.2007

Re: Još bolje bi bilo

Jelica Greganović
Zbogom oružje.

pacifisto
decentralizator_ decentralizator_ 14:42 07.12.2007

Re: Još bolje bi bilo

Jelica Greganović
Zbogom oružje.

Samo da nam ne bude Preko reke pa u šumu
Vlasta Vlasta 00:49 07.12.2007

Divno!

A moja najbolja drugarica (jedna od ) živi u Budimu i mi ti tamo često idemo na ekskurzije!. Leti, kada je Sziget,ostanemo i duže, dok se ne podavimo na šaragama. Nego, zaboravila si pjesmu: "Oj mašino pusti paru jače, pusti paru jaće,da ne čujem kako draga plače". Dupli bljak. I još si nešto zaboravila, najvažniju mađarsku reč: Akcio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:55 07.12.2007

Re: Divno!

Nismo stigli do Budima, jerbo smo tumarali po Pešti, a ladnooo...al' nama kao ništa, mi se družimo :) Mi tu pesmu sa lokomotivom nismo trošili, ali se na bljak listi sećam "U tuuuneeeeluuu uusred mraaaka sija zveeezda peeeeeeetokraka..." sa zaurlavanjem...e, to je bilo...
Kako zaboravih glavnu reč, Najbolja drugarica mi ne bi oprostila...
AlexDunja AlexDunja 01:02 07.12.2007

preporuka!

za crnog leptira!
hoce li se vec jdnom zalepit
za tu sijalicu?!?!
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:04 07.12.2007

Re: preporuka!

Hvala, a ja bih tog leptira odavno prilepila i sama, da se ne muči sa sijalicom...
AlexDunja AlexDunja 01:24 07.12.2007

Re: preporuka!

Jelica Greganović
Hvala, a ja bih tog leptira odavno prilepila i sama, da se ne muči sa sijalicom...

nikad mi nije palo na pamet da toliko daleko idem:)))
ja sve vreme cekam, da se obistini tekst:))
jinks jinks 12:39 07.12.2007

Re: preporuka!

Hvala, a ja bih tog leptira odavno prilepila i sama, da se ne muči sa sijalicom...
Profesori su verovatno narucivali ovu pesmu ... svi se uspavaju posle dva minuta, i autobus miran do sledece benzinske pumpe.

Sto se tice izbora muzike ... isla ekskurzija iz VI na Jahorinu + obilazak Sarajeva (nekoliko godina ranije). Doslo 4 autobusa u posetu Sarajevu ... tri se vratila u hotel sa sve zajedno sa profesorima i drugim djacima, a jedan ostao da saceka onih 15-20 koji nisu stigli (ili zaboravili) da se pojave u dogovoreno vreme tamo gde je trebalo. Udjemo u autobus, nigde nikoga, samo vodic iz t. agencije i dva sofera.

Smeju se, kazu "da ste samo videli profesore, nadrljali ste svi zajedno". Mi svi oborili noseve, cutimo ... i onda, pozdrav od sofera, zelimo vam puno srece i zdravlja uz izbor najlepsih pesama Mice Trofrtaljke. Trestalo je sve do Jahorine, mi nikada pre toga nismo culi za Micu ... plakao sam od smeha, bukvalno, gusio se i gubio dah koliko sam se bio zacenio :)
cincili cincili 13:49 07.12.2007

Re: Divno!

ja prosto ne mogu da zamislim da vam se exkurzija mogla zavrsiti bez "oj drugovi jel vam zao" )
no, jelice, za sledecu exkurziju vi pravac na dunaj i onda vam "ona" nece trebati, ja preuzimam naviganje bez greske, dakako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:54 07.12.2007

Fala draga,

ja sam predložila Beč...a do njega stižem zatvorenih očiju...samo posle bi moglo da padne zbunjivanje. Orjentacija mi je uvek bila slaba strana, da sam pčela nikad se ne bih kući vratila.
Strongman Strongman 01:24 07.12.2007

Zemena uloga

Verovatno je najludja stvar so ovoga puta deca prate roditelje na ekskurziju.

"I nemoj mnogo da pevate da vas ne boli grlo."


Kad se setim da sam dolazio sa ekskurzija bez glasnih zica...


A mogu da ti kazem da ti zavidim na radosti. Meni je iz ove perspektive takva ekskurzija vrlo neverovatna. Ali ja marljivo ucim i nadam se da ako budem odlican da ce deca da me puste.

p.s. "ruka ruukuu mijee.." - preporuka
angie angie 01:27 07.12.2007

Re: Zemena uloga

p.s. "ruka ruukuu mijee.." - preporuka



pa brzo si nauchio!:))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:01 07.12.2007

Hvala Jaki...

samo da znaš, moj veliki sin je impresioniran tobom i sve te ganja po you tubu...ono sa autobusom i podizanjem tri i po tone u čučnju...goni me ko bog đavola sa tvojim snimcima i perja svako veče na fitnes-teretanu, obaška ga zanima da l' će moći da te upozna...tako da si stekao novog obožavaoca :)

A za ekskurziju, e to ćeš morati da se naradiš, evo mi tek sada počinjemo da vučemo kamate na protekli rad...
Strongman Strongman 02:27 07.12.2007

Re: Hvala Jaki...

Jelica Greganović
samo da znaš, moj veliki sin je impresioniran tobom i sve te ganja po you tubu...ono sa autobusom i podizanjem tri i po tone u čučnju...goni me ko bog đavola sa tvojim snimcima i perja svako veče na fitnes-teretanu, obaška ga zanima da l' će moći da te upozna...tako da si stekao novog obožavaoca :)

A za ekskurziju, e to ćeš morati da se naradiš, evo mi tek sada počinjemo da vučemo kamate na protekli rad...


nesto me zezala tastatura 10 - 15 minuta ali stara hardverska doktrina sa resetovanjem kompjutera je upalila i evo mog odgovora.


koliko se ja razumem svi sa slovenackim pasosem cak i oni sa predstolonaslednickom titulom mogu da posete rodjake u familju u Majmi Bicu bez vize. Ti ga samo odvezi do aerodroma Joze Pucnika a ja preuzimam na dalje. A mozete i ekskurzivno da nas posetite.

Evo slika za omladinca. Nije bas dve tone ali ima


Jelica Greganović Jelica Greganović 08:58 07.12.2007

Re: Hvala Jaki...

auuu...bolje da obrišem ovaj komentaru, jer će tek sada da padne guš strašnih razmera...ali poziv je za veliko HVALA :)
Strongman Strongman 11:11 07.12.2007

Re: Hvala Jaki...

Jelica Greganović
auuu...bolje da obrišem ovaj komentaru, jer će tek sada da padne guš strašnih razmera...ali poziv je za veliko HVALA :)


Ja da potvrdim poziv. Da ne bude zabune )
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 07.12.2007

Hvala Jaki

:)
Dejan Stanković Dejan Stanković 02:11 07.12.2007

Pazi zavrsna ekskurzija

fakulteta u atinu. milion ljudi, krenuo ko je hteo, pola nije s faksa. u autobusu picvajz ko u osnovnoj. sofer oce da se ubije. stanemo usput. piskimo. vratimo se u bus, posedamo, a sofer pita: "jel fali neko?" a neko duhovit kaze: "fali, pera" a nesrecni sofer upita: "koji pera?" a neko jos duhovitiji kaze´: "onaj sto ti ga...

i tako usput u jedno 15 navraa. i svaki put nasedne.

krecemo natrag iz atine, pita sofer: "el fali ko?"
kad ono stvarno fali pera, kolega. zadrzao se u kupovini. i neko kaze: "fali petar" a sofer pita:" koji petar?" a mi kazemo: "pa, pera" a sofer kaze: "mora mars ... " i nagazi na gas.

100 km docnije su ga urazumili da stane. dva sata smo cekali peru da stigne taksijem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:19 07.12.2007

Re: Pazi zavrsna ekskurzija

Idi Deki, skoro sam probudila Žmua cerekanjem :))))))))))))
Strongman Strongman 02:28 07.12.2007

Re: Pazi zavrsna ekskurzija

Dejan Stanković
fakulteta u atinu. milion ljudi, krenuo ko je hteo, pola nije s faksa. u autobusu picvajz ko u osnovnoj. sofer oce da se ubije. stanemo usput. piskimo. vratimo se u bus, posedamo, a sofer pita: "jel fali neko?" a neko duhovit kaze: "fali, pera" a nesrecni sofer upita: "koji pera?" a neko jos duhovitiji kaze´: "onaj sto ti ga...

i tako usput u jedno 15 navraa. i svaki put nasedne.

krecemo natrag iz atine, pita sofer: "el fali ko?"
kad ono stvarno fali pera, kolega. zadrzao se u kupovini. i neko kaze: "fali petar" a sofer pita:" koji petar?" a mi kazemo: "pa, pera" a sofer kaze: "mora mars ... " i nagazi na gas.

100 km docnije su ga urazumili da stane. dva sata smo cekali peru da stigne taksijem.


Deki pozdravio te pera :))
mocna malena79 mocna malena79 16:38 07.12.2007

Re: Pazi zavrsna ekskurzija

Dejan Stanković
fakulteta u atinu. milion ljudi, krenuo ko je hteo, pola nije s faksa. u autobusu picvajz ko u osnovnoj. sofer oce da se ubije. stanemo usput. piskimo. vratimo se u bus, posedamo, a sofer pita: "jel fali neko?" a neko duhovit kaze: "fali, pera" a nesrecni sofer upita: "koji pera?" a neko jos duhovitiji kaze´: "onaj sto ti ga...i tako usput u jedno 15 navraa. i svaki put nasedne.krecemo natrag iz atine, pita sofer: "el fali ko?" kad ono stvarno fali pera, kolega. zadrzao se u kupovini. i neko kaze: "fali petar" a sofer pita:" koji petar?" a mi kazemo: "pa, pera" a sofer kaze: "mora mars ... " i nagazi na gas.100 km docnije su ga urazumili da stane. dva sata smo cekali peru da stigne taksijem.


dakle ti nisi normlan:)))) pa treba d'umrem za tastaturom !

Jelice, ni ti nista ne zaostajes, setila sam se avantura mog oca sa navigacijom kad su dolazili kod nas , u tunelu u Austriji je totalno prolupao sistem pa je bilo "bitte sofort wenden" znaci kako god okrenes u zid! :)))
Mića Marković Mića Marković 21:06 07.12.2007

Re: Pazi zavrsna ekskurzija

dva sata smo cekali peru da stigne taksijem.

Ovo nije o ekskurziji, nije ni Pera u pitanju, ali jeste o vozačima.
Dogodilo se jednom u Beogradu.
U prepun trolejbus ulazi stariji čovek sa štapom.
Mladić koji je sedeo iza vozača ustade i reče:
"Izvolite gospodine, sedite".
"Hvala ti dete da spustim kosti"- zahvali se čovek.
"Yebo ti Kosta mater" - ispali vozač u dahu.
nsarski nsarski 03:17 07.12.2007

Ih, Jelice,

ne mora covek tako daleko da se seca tih ekskurzija sa gitarom na zadnjem sedistu.
Evo, ja sam na takvoj jednoj bio pre pet godina - ima sve, autobusi, raspevano drustvo, nestasluci (mogu i sliku da okacim ako neko ne veruje). Jedino sto se to zvalo "medjunarodna konferencija" ili stogod vazno. A isto je, veruj mi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:59 07.12.2007

E, ajd kači,

da vidimo nestašne fizičare, želim...
gordanac gordanac 13:57 07.12.2007

:)

...da vidimo nestašne fizičare, želim...

:)
znaš kako kaže stara mudrost - "uvek pazi šta želiš, jer bi ti se moglo i ostvariti!" :)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:02 07.12.2007

Ajde da

vas vidim kako ekskurzirate :)
sa sendvičima

nsarski nsarski 14:09 07.12.2007

Re: Ajde da

ma ne mogu da pristupim sajtu gde je ta slika - prezauzet je. Inace, nisu u pitanju fizicari nego biolozi i neurohemicari:)
Cim dodjem do slike, stavljam.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:25 07.12.2007

Ijaaaooo...neurohemičari

i biolozi! Šalji što pre!
Kazezoze Kazezoze 14:39 07.12.2007

Re: Ajde da

a zashto je ovoj devojci u plavom desna nogavica zelenkasto - smedja, k'o da je ugazila u ...))
nsarski nsarski 14:44 07.12.2007

Re: Ajde da

Ha, i jeste!
Naime to su mahomk moji studenti bili (ovi sto sede ispred su velike glavonje - predsednici Amer. Asocijacije za Neurohemiju, ja stojim nazad sa mojim studentima - pucajte, ja i sad drzim cas!)
Jer, ovo se desavalo u Estancija La Candelarija - 120km od Buenos Airesa. Svi smo ziveli u tom zamku i kucama okolo. Tu je bila ergela konja za jahanje i dosta prilike da se ugazi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:49 07.12.2007

Treći s desna

pozadi...bio si razredni na ekskurziji !?! Jesi ih puštao da vilene noću i ušunjavaju se u sobe suprotnog pola? Jesu smeli glasno da pevaju dok su jahali konje?
Kazezoze Kazezoze 14:53 07.12.2007

Re: Ajde da

a ovaj dechko u 2 redu, kome se vidi glava izmedju ove kratko oshishane brinete u crvenom dzemperu i ove izrazite plavushe u belom,jeli on nash... mnogo me podseca na jednog drugara... mogao bi mu biti sin.
nsarski nsarski 15:24 07.12.2007

Re: Treći s desna

Hehe,
nije. Ovi sto sede su bili razredni:) A studenti su ziveli u bungalovima okolo. Svi smo se sakupljali u velikom restoranu i ostajali do zore - dzabe klopa, dzabe pice. Sta su radili medjusobno, ne znam, ali valjda su nesto radili.
To su ljudi mahom iz Evripe (ove zenske su Svedjanke), taj decko je Nemac, mislim.
Ma bio tu neki tip koji ih je ucio da jasu - orginal gaucho. Odmah su ga prozvali Antonio Banderas (i licio je) i namestale se da im podigne guzu na sedlo. Uvece svirao gitaru. Eh, provod van kuce!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:50 07.12.2007

Ama, mislila sam treći

s' leva, pozadi...vidi se što sam jedva našla Mađarsku...
Kazezoze Kazezoze 19:36 07.12.2007

Re: Ama, mislila sam treći

Jelica Greganović
s' leva, pozadi...vidi se što sam jedva našla Mađarsku...

ja mislim da je taj treci s leva meni odgovorio kad je rekao za nemca))
nsarski nsarski 20:33 07.12.2007

Re: Ama, mislila sam treći

Ma, zezajte, ali sam se ja tom Nemcu nadavao golova onoliko:). Igrali smo fudbal svako popodne - hej, pre podne predavanja, popodne sportske aktivnosti, uvece zurka. I tako tri nedelja:)
Kazezoze Kazezoze 21:11 07.12.2007

Re: Ajde da



ja sam vegetarijanac))
nsarski nsarski 21:21 07.12.2007

Re: Ajde da

Ma, idi, kakav vegetarijanac. Samo argentinski stejkovi - arachera.( Arrachera Con Ajo Y Limon a La Parrilla) a parilla radi bez prestanka.
Pa onda gitara i tango (vertikalni izraz horizontalne zelje), nesto ovako:



Nemas pojma sta naucnici rade kad se opuste. Chicas caliente.
Sto rece Olga Medenica: "Valjda znaju sta rade".
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 07.12.2007

Kol'ki kupus!

Pa, posle kažu da bebe ne rastu u kupusu...
Kazezoze Kazezoze 22:16 07.12.2007

Re: Ajde da

volim tango, ali Roxanne je neshto posebno;-)
andjelija andjelija 23:19 07.12.2007

a joj

zbunjujete me ljudi.....vise ne znam koji mi se tip vise svidja

da li nerds ili muscles? polako sa tom naukom damn it.

ili moji umetnici?!

ohhh.....
MuadDib MuadDib 00:20 08.12.2007

Re: Ajde da

WOW!
Здраава храна!!!!!!
Olga Medenica Olga Medenica 03:34 07.12.2007

Bila sam nekako

strasno mala,
sve sam ja kapirala doduse,
al' sam bila mala.
I zato mi nisu dali na ekskurziju. Nikad(a).
Weeellll, jednom, a to je bila "nastava u prirodi" a ne ekskurzija.
Cvrc, prc, trc.
Ipak..............
Osecam se kao da sa mnooogo propustla.
Ali sada je to OK. Verovatno su znali sta su radili.
nsarski nsarski 03:36 07.12.2007

Re: Bila sam nekako

Verovatno su znali sta su radili.

Ako ti vec nisi...OM:)))
Olga Medenica Olga Medenica 12:05 07.12.2007

Re: Bila sam nekako

Pa jes'.
Na toj "nastavi u prirodi" smo bili dva puta, jednom u trecem, tu sam se vratila sa flasterom preko glave, jednom u petom, tu nas je "pionirski" naucila da pusimo i to da "uvlacimo".
Pa ti vidi.
ceda_urosevic ceda_urosevic 03:43 07.12.2007

'alo bre Jelice, kamo je muzika?!

maturantska ekskurzija, poslednja na kojoj beh...:)))

takamatsu takamatsu 07:23 07.12.2007

:)))

U Budimpešti su me oduvek impresionirali ljudi koji - čitaju. Meni je bilo skroz neverovatno da u metrou, u svakom redu, iščupaju nešto iz džepa i čitaju....

A ja se najbolje sećam svoje apsolventske ekskurzije, u tadašnji SSSR :).
Mila mati, ionako sam zimogrožljiv čovek, ali idemo za prvi Maj, pa rek'o - možda neće biti kao u Ruskim Zimskim Bajkama...Ali ipak ponesem perjanu jaknu.
Kako god, nigde nije pisalo da u Moskvi oko prvog Maja može da veje sneg, i to baš ONAKO. Gledam male pionire, dečica u belim dokolenicama, teget suknjicama i belim bluzicama opušteno marširaju po trgu, mislim - sneg VEJE, a već je do članaka... Ljudi jedu kornet sladoled, normalna stvar....
Malko kasnije, u hotelu za večeru dobijemo NEŠTO. Ja malko zahvatim kašikom, pomirišim, gledam, bućka se. Čorba li je, šta li je...? Mislim, ima neka tamna vodica, i ima neko zrnevlje... Videla nisam u životu.... Posle malko stručnih konsultacija, shvatimo da je u pitanju - geršla...:)).

A najbolje mi je bilo kad sam gledala, par dana kasnije, ljude kako se sunčaju u kupaćim gaćama i kostimima, i kupaju u Nevi, a ceo Lenjingrad okovan ledom, i ja drhtim u istoj onoj mojoj perjanoj jakni, obučena kao da ću spavati u snegu... Yebem ti ekskurziju....:))). Posle mi je lepo rekao jedan Rus: Pa šta, baš je lepo, sunčano, mo'š misliti..... :))).
saphira saphira 08:15 07.12.2007

Ah, Budimpesta...

pa jos u ovo doba, sa bozicnim vasarima i kuvanim vinom na svakom cosku )
Jelice, sta mi uradi, trenutno u glavi imam 1001 kombinaciju na temu "Kako stici do Budimpeste u narednih nekoliko nedelja" )
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:01 07.12.2007

I mi smo

se naložili da se do Božića vratimo u Peštu sa decom :)
sara99 sara99 08:57 07.12.2007

Samo

da znas da je puno lepse u Becu.....mi vec svi mirisemo na cimet,druge parfeme i ne koristimo...
A, Jelice mi mora da smo tu negde generacija i ja sam se naslusala crnog leptira, jos i sada znam reci....
Preporuka i pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:09 07.12.2007

Saro, pa

ti si mi u komšiluku evropskounijskom, haunajs :) a Canella...pa vidi, boljeg nagovora za posetu gradu, od toga da ceo grad na cimet miriše, za mene nema...volim Canellu kao meda Balu.
Kazezoze Kazezoze 09:05 07.12.2007

ekskurzija:.

znajući da će, kao japansku kaznu, slušati Crnog leptira odavde do večnosti.

shto bi ja voleo s tobom na eskurziju. ni japanska kazna mi nebi teshko pala))
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:11 07.12.2007

Hvala Kaze,

a zamisli kad bi se mi ovdašnji potrpali u neki bus, ma samo na jedan krug, ma i sa Crnim leptirom ako treba, mora da bi bilo zgodno :)
Kazezoze Kazezoze 09:29 07.12.2007

Re: Hvala Kaze,

Paa, ja znam da bi sedeo u zadnjem redu autobusa, na seciji, sa gitarom u ruci, a ove nashe blog lepotice bi zajedno samnom cvrkutale crnog leptira, dok bi shofer dozhivljavao japanske traume, moleci boga da se to muchenje vec jednom okoncha))
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:19 07.12.2007

Re: Hvala Kaze,

Aaa ti si onaj sa šiškama e, onda bih se i ja ako je tako ugruvavala stojeći u redu međ sedištima...a šofer ne bi dugo izdržao, to znam...
Vlasta Vlasta 12:01 07.12.2007

Re: Hvala Kaze,

Ne, Kaze je onaj sa šišarkama...I na njegovu gitaru i oko sjajno najviše se krišom loži jadan vozač. To je zato što ima taj dečački look. ))))
Kazezoze Kazezoze 12:43 07.12.2007

Aaa ti si onaj sa šiškama!



taj sam))
Vlasta Vlasta 13:11 07.12.2007

:-))

Tko je ovo?? Daću ti kupusa, reci..Jesi ti ili neki poznati roker, pa sam za kaznu prešla sa šaraga napred, pored razredne? Kaži nam, ne budi djete...
Kazezoze Kazezoze 14:12 07.12.2007

Re: :-))

ma jok, nisam to ja, samo su nam shishke iste.
taj je gitarista radioheda, a ja preferiram radije ovaj istrument:

gordanac gordanac 14:14 07.12.2007

vlasta

evo ga
sa svi podaTKi
gordanac gordanac 14:34 07.12.2007

pribor za ekskurzije

obavezan za posebne momente...



Jelica Greganović Jelica Greganović 14:59 07.12.2007

a ovaj neophodni

instrumenat?

Gorstak Gorstak 09:49 07.12.2007

Na exkurziji

I ja bio u drugoj polovini prošlog veka ili krajem milenijuma, ali mi smo slušali Plavi orkestar sa sve hitovima: Suada, Bolje biti pijan nego star (tu je, valjda, onaj stih: "Ljudi bliži nam se dvadeseta, a treba živeti i pjevati!". Neka me ispravi ko zna tačno. Ti stihovi su nas jako pogađali, danas se cepam od smeha. Kao i taj Crni leptir da mu ja nanunaninu. Tu mi leti pa te oće, te neće.
A za Peštu velika je šteta što niste svratili u Budim. Nazivi ulica su ludilo. Nema teorije da ponovim ni jednu ma koliko puta čitao, a u restoranu poručiti supu je umetnost. Prvo pokušavam, pa se malo iznerviram, a onda se odlučim za pivo jer mi je lakše objasniti. Uzmem salvetu, olovku i crtam: krigla sa penom, pa gestikuliram kako to pijem. Jednom sam se setio da je gulaš njihov specijalitet pa samim tim i reč. Kažem gulaš, a konobarica mi odgovori sa neki pet rečenica, mislim. Onda salveta, olovka, pivo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:18 07.12.2007

Mogu da ti

samo kažem da smo bili impresionirani neznanjem i jednog jezika sem maternjeg. Što znači, od nemačkog, preko ruskog, engleskog i francuskog...mučna posla...ti menjaš jezike, a oni srdačno i postojano govore mađarski, sa sve osmehom i sa takvim pogledom, koji govori da oni znaju da ih mi razumemo i pratimo...tu i tamo smo natrčali na neku curicu kelnericu, koja je kao govorila engleski, kao jer je uprkos razumevanju umesto kapućina donosila trikolornu belu kafu, umesto espresa tursku u naprstku...pa sam ja morala da obuzdam Žmua sklonog reklamiranju i da ga prislim da bez žalbe i sa osmehom popije doneto, jerbo ako se bude žalio, ko zna šta će kao reklamaciju dobiti i onda opet u krug. Pi šta su ti dali i smeškaj se. A natpisi i reči su impresivne, od kilometraže, do rekordne količine s i z...da nije bilo tete na recepciji, koja je čak vrlo dobro govorila engleski, mi daleko od hotela ne bi stigli.
Gorstak Gorstak 10:43 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Samo da dodam još jedan utisak. Mađarice su baš, onako, kako da kažem, kako treba. Mnogo lepe.
A muški deo populacije sve neke brke pa nikakvi. Barem kad sam ja bio. Izvinjavam se Mađarima, a blogerima ako zvučim nekorektno, ali takav utisak mi je bio. Moguće da sam ja gledao sa muške strane, pa me pripadnici istog pola nisu ni zanimali.

Što bi reko Rambo (veliki sam obožavalac dela dotičnog umetnika pa ne mogu da odolim) - ,,Tako mlada, a već Mađarica!"
Leepe vala baš!
Nisam se mnogo nervirao prilikom dvosatnog pojašnjavanja gde se ja to nalazim i gde je hotel gde sam odseo ili prilikom komunikacije sa konobaricom. One nešto po mađarski, a meni lepo.
dragan7557 dragan7557 11:56 07.12.2007

Re: Na exkurziji

Onda salveta, olovka, pivo.


A što lepo ne zboriš : Mađar Pivo i svi ramujeju.

A, ti Jelice rekoh ti Žmu da ide udating. Studium generale kod master Yode o primeni the Force u Geografiji je znacajno jevtiniji i definitivno bolji od navigatorskih prostakuša.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:12 07.12.2007

Ama koza od

sprave...posle i kad joj je dao pravi program i dalje je lupetala gluposti...
saphira saphira 13:18 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Jelica Greganović
.mučna posla...ti menjaš jezike, a oni srdačno i postojano govore mađarski, sa sve osmehom i sa takvim pogledom, koji govori da oni znaju da ih mi razumemo i pratimo...


E, da!
Nas sestoro u Pesti pokusavamo da porucimo, u opticaju su engleski, nemacki, francuski i italijanski, a dijalog sa konobaricom ide otprilike ovako:
Mi - Do you speak English?
Ona cuti i smeje se...
Mi -Sprechen Sie Deutsch?
Ona - Litttle, little

Pili smo 6 Coca Cola, na to smo znali da pokazemo u meniju....
Gorstak Gorstak 13:29 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Pili smo 6 Coca Cola, na to smo znali da pokazemo u meniju....

Pa i ja sam se slično snalazio samo što ne volim Coca Colu. Lepše je pivo, kad si u kafani:),. Ja gladan. Nema šanse da im objasnim da hoću da jedem, a i posle četvrte kafane (čitaj piva) nisam ni ja više bio u stanju da se preganjam sa menijima i konobaricama.
Pretpostavljam da su učili ruski u školi kao osnovni strani jezik. Znam ja i ruski, ali se nešto nisam usuđivao da gavarim pa ruski jer su se tek otresli baćuška pa mi bilo malo frka da sad ja glumim Rusa.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:35 07.12.2007

More sumnjam

da i ruski znaju...mi smo u očaju potpunom, na kraju pričali i na srpskom i slovenačkom...gledali su nas i dalje nasmejano i sa Meseca...a da su ruski učili pa bar par reči bi prepoznali u pomenuta dva jezika...makar iskrica razumevanja bi im u očima zasvetlela...da ne pričam kako smo se Žmu i ja, u povratku kući, zaustavili uz put, u nekom giga-mega-novom-novcatom rustičnom turističkom objektu...ne znam gde, negde tamo...e, tu su nas tek turistički radnici gledali sa takvim zaprepašćenjem kada smo progovorili nešto što nije mađarski...dakle dramatično...a i na wc-u nema devojčice i dečaka nego natpis u četiri reda, na mađarskom, došlo mi da istrčim u dvorište...namahali smo se rukama samo tako...
Gorstak Gorstak 13:49 07.12.2007

Re: More sumnjam

namahali smo se rukama samo tako...

Ovo mi je tako poznato. Pantomima uz nikakve šanse da dođe do sporazuma.
Sad malo da skrenem sa teme. Ko nije bio u Bugarskoj taj ne može ni da nasluti šta je tamo.
Jezik sličan našem (ma ko Makedonci), natpisi i znakovi pored puta ok. Ćirilica, može da se čita ma i da ponovim ako treba. Problem sa proputovanjem kroz Bugarsku jeste što tih znakova ima jako malo, a ukoliko se usudite nekoga da pitate u kom pravcu da idete dobićete onoliko različitih odgovora koliko ste prolaznika upitali.
Idemo tako kolima i pitam ja za neko mesto: prvog, ajd drugog da proverim, trećeg, ..., šestog. Kod četvrtog sam se ozbiljno iznervirao i razmišljao da bijem nekoga jer sam stekao utisak da me oni malo...
Posle šestog smo uz vrištanje od smeha pitali i kao zainteresovano slušali pojašnjenje. Suze su tekle u potocima što od muke što od toga da nema ništa slađe nego se zezati na svoj račun. Pada mrak, a mi u neistraženim predelima Karpata. Sve sam očekivao neku ekipu iz Opstanka da snima nešto o brdskim tigrovima pa da njih priupitam za kompas.
Morali smo kao tvoj otac. Vozi pravo, stani, pa gledaj planine, reke, mahovinu, crkve ... U naseljima ti je slaba vajda. Nema naziva mesta gde se nalaziš, a prolaznici zajebavaju.
sabi sabi 15:22 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Ja letos bila sa muzem, ono u julu, kada su i ptice isle peske na temperaturi od 45 u hladu. Ne treba da vam objasnjavam koliko su Madjarice bile svucene. Ja bila na seminaru, a muz udri uzduz i popreko.I tako, u casovima dokolice, lepo covek se na klupu, i gledao prolaznice. Sprovodio je istrazivanje koliko su Madjarice "obdarene" (kolike su im grudi). Umislio da je jedan od onih Myth-Busters. Uglavnom, rezultati su bili sledeci: od 10 slucajnih prolaznica, 6 imaju veeeelike, 3 onako, a samo jedna nije prosla kvalifikacije. Sve je to naravno, prezentovao mojim kolegama.

Posle sam isla i u oktobru. Dve nedelje. Nisam ga povela. Ne zovi zimu na golu guz...
mocna malena79 mocna malena79 16:44 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Jelica Greganović
samo kažem da smo bili impresionirani neznanjem i jednog jezika sem maternjeg. Što znači, od nemačkog, preko ruskog, engleskog i francuskog...mučna posla...ti menjaš jezike, a oni srdačno i postojano govore mađarski, .


ja u Budimpesti bila poslednji put za vreme bombardovanja i od tad mi se nekako i ne ide vise, ali moje secanje je potpuno drugacije sto se jezika tice. Sve vremesnne bakice su govorile njemecki, a mladji solidan engleski. Bice da sus e iskvarili otkad su usli u EU :))
kuki kuki 18:27 07.12.2007

Re: Mogu da ti

Jelica Greganović
samo kažem da smo bili impresionirani neznanjem i jednog jezika sem maternjeg. Što znači, od nemačkog, preko ruskog, engleskog i francuskog...mučna posla...ti menjaš jezike, a oni srdačno i postojano govore mađarski, sa sve osmehom i sa takvim pogledom, koji govori da oni znaju da ih mi razumemo i pratimo...tu i tamo smo natrčali na neku curicu kelnericu, koja je kao govorila engleski, kao jer je uprkos razumevanju umesto kapućina donosila trikolornu belu kafu, umesto espresa tursku u naprstku...pa sam ja morala da obuzdam Žmua sklonog reklamiranju i da ga prislim da bez žalbe i sa osmehom popije doneto, jerbo ako se bude žalio, ko zna šta će kao reklamaciju dobiti i onda opet u krug. Pi šta su ti dali i smeškaj se. A natpisi i reči su impresivne, od kilometraže, do rekordne količine s i z...da nije bilo tete na recepciji, koja je čak vrlo dobro govorila engleski, mi daleko od hotela ne bi stigli.

Pametni ljudi pa se ne zamajavaju sa stranim jezicima. Eto vidis da su u pravu: kakvu ste vi korist imali sto znate sve te jezike?
Mića Marković Mića Marković 21:48 07.12.2007

Re: Na exkurziji

a u restoranu poručiti supu je umetnost

Ja sam imao veći problem, jer nisam nikako mogao da nadjem restoran,
a gladan ko vuk.
Za ceo život sam zapamtio da se restoran na madjarskom kaže
ETEREM.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 07.12.2007

Da znaš kume, bolje

da sam trenirala gimnastiku, u Mađarskoj bi mi više pomogla u sporazumevanju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:10 07.12.2007

Mićo, potrudiću se

i ja da zapamtim, nisam očito bila egistencijalno ugrožena, pa nisam provalila tu reč...
Unfuckable Unfuckable 23:43 07.12.2007

Re: Mićo, potrudiću se

...a za piće : ITALOK ...koliko se sećam
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 07.12.2007

Uz svu

dobru volju, meni italok zvuči kao arheološko nalazište...
Unfuckable Unfuckable 01:22 08.12.2007

Re: Uz svu

pa - dobiti piće tamo zvuči kao čist arheološki rad, mydear ....i ja sam jedna od nevinih golorukih žrtvi njihove gorelepoopisane ignorancije prema svemuokolo....
al Unfuckable sam ja : snimijo txt na nekoj tabeli krajputašici koja je strelovito & neumoljivo ukazivala na opjekat nishodno nesumnjivo pijače namene, sa sve flajkom u totalu, te zarobijo u sećanju i odigro kartu...
štadarečemosim Bingo u madžaricinom dolazišuobzirlingvisto fullobećavajućem pogledu kad ču taj dijalekat.....
Dejan Stanković Dejan Stanković 01:59 08.12.2007

Re: Uz svu

znate onu foru iz monti pajtona - hungarian phrasebook.
elem vracam se jednom prilikom iz peste kolima, i pred granicu shvatim da imam forinti, pa skocim do pumpe da napunim benzin. pita me ivana iz novog sada, zna zena madjarski, da l hocu da mi pomogne, a ja kao frajer, nnemoj da izlazis, hladno je. sam cu. Otvorim svoj hungarian phrasebook i lepo procitam naglas nesto sto znaci: puni burazeru do vrha! nioje odmah razumeo, valjda nemam dobar izgovor, ali iz treceg, cetvrtog pokusaja shvat i krene da puni. kad u zlo doba ja shvatim da ni do pola nismo stigli a da cena prilazi iznosu u forintama sto sam imao u dzepu, ja bih da mu kazem da stane, ali ne mogu da najdem u phraseboooku. vrtim stranice, forinte na onom borojacu se karikaju i kad je zagustelo skocim, razmasem se noim forintama zgrabim madjara za ruku i otmem mu crevo. shvatio je odmah.
Unfuckable Unfuckable 11:51 07.12.2007

Mene je uvek kopkalo

oko tih ekskurzija : zašto najbrže i najprilježnije navale na hranu baš oni koji nikako ne podnose vožnju busom....missssiimmm, sve te crne kese koje lete po autoputu Bratstva & enotnosti....i tragovi po prozorima, akomerazumete....koji izazivaju novu reakciju kod ovih sa "slabijim stomakom"....circulus vitiosus, majke mi...
Dalje - bio sam šokiran - kada sam postao sposoban da se šokiram, dakle negde 6. - 7. razred - kako to da deca koja su inače sve neku "normalnu" muziku slušala odlepe načisto pa počnu da zavijaju tipa "oj drugovi jel vam žaooooooooooooo..." negde pred ulaz u Bg, sure. To me uvek, nekako, razoružavalo..... Mada to je rešeno kada je Darko - "mečka" naučio da svira gitaru, i to dobro koliko se sećam...
Tako da je taj problem elegantno otklonjen - pošto budući gitarista Radničke kontrole, na sreću nije pravio kompromise. Al zato, Belu šljivu od Pekinške patke je morao da okrene po 100 puta - samo zbog onog : "ostajem bez sexa ja, a i bez nje.......ma ko je šljivi mi sviramo punk!"
Pa : "..ej vozaču dodaj gas - pretiče nas onaj pas..." ihaj !
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:58 07.12.2007

Meni je isto

bilo fascinantno i neobjašnjivo to zajedničko urlanje pesama koje inače niko nije legalno slušao...kad krenu oči zelene, zvezde u tunelima, crveni fesići i stepenice...pa daklem, neopevan doživljaj...e, a onda to sve nestane do iduće ekskurzije, kao niko nema pojma o čemu se radi, nije ni zevao, a kamoli pevao. I tačno tako, negde pred Bgd krene ono očajničko, odranih glasnih žica rikanje neke rastajuće se srceparateljne...auuu...
Unfuckable Unfuckable 12:08 07.12.2007

Re: Meni je isto

totivelim tajrad....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana