Društvo| Zdravlje

IAEA izveštaj o Institutu za onkologiju Vojvodine

Krugolina Borup RSS / 01.09.2010. u 18:56

I bi frtutma oko terapije zračenjem na Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV) u Sremskoj Kamenici negde u julu.

Prvo novine objaviše vrlo mračnu sliku o stanju stvari, pozivajući se na izveštaj IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju).

Potom bi saopštenje za javnost Ministarstva zdravlja, kojim se tvrdilo da je izveštaj IAEA laički, tj. pogrešno interpretiran.

Beše tu povrh svega još nekih novinskih natpisa.

Sve u svemu, svega beše, samo originalnog izveštaja IAEA nigde ne beše.

Kao što sam već ranije na blogu pisala, tražila sam od Ministarstva zdravlja da mi, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, dostave kopiju izveštaja IAEA, ali i kopiju izveštaja naše komisije za vanredni stručni nadzor, koja je u IOV poslata samo mesec dana nakon završene posete Primoža Strojana, stručnjaka koji je pisao IAEA izveštaj. (Zašto je ovde trebalo udarati tuk na luk, pa dva puta raditi isti posao, tj. proveru rada u IOV - to samo Ministarstvo zdravlja zna. Meni, iskreno, nije jasno. Izuzev ako se odgovor ne krije u izjavi dr Dragane Jovanović da izveštaj IAEA nije nikada trebalo da ugleda svetlost dana?)

Prekjuče mi poštar konačno, nakon 40 dana, doneo oba izveštaja (zilikaki da se upiše gde treba poen za tačnu predikciju). Nemaju ih u elektronskom obliku, kažu, pa su poslali poštom.

Dobro. Uvatim, prekucam. Objavim. Ako ima radoznalih, možete ih pronaći i u celosti pročitati ovde:

Izveštaj IAEA.

Izveštaj naše komisije za vanredni stručni nadzor.

Moj zaključak, nakon više čitanja oba izveštaja, jeste da su mediji sasvim tačno izveštavali o sadržaju IAEA izveštaja, s tim što se naglasak stavio samo na jedan deo problema koji su uočeni, i u IAEA izveštaju opisani, dok su drugi problemi skoro potpuno ignorisani, ili pak nedovoljno dobro objašnjeni. U stvari, majka svih problema u IOV jeste nedopustivo veliki nedostatak opreme. Drugim rečima, standard propisuje da na svakih 1.000.000 stanovnika treba da postoji 6 linearnih akceleratora. IOV podmiruje potrebe 2.000.000 stanovnika, što će reći - treba im 12 linearnih akceleratora. A oni imaju - 3 (tri). Dakle, da bi svi mogli da prime optimalnu terapiju za vrstu tumora od koje pate, treba 12 linearnih akceleratora. Ali, pošto toga nema, 70% pacijenata ne prima optimalnu terapiju, već se ide logikom bolje ikakva terapija nego nikakva, pa se rade 2D terapije i tamo gde bi optimalno bilo da se rade 3D terapije, pošto 2D terapije kraće traju i manje su zahtevne, pa mogu da obrade više pacijenata. Kako-tako, ako već ne optimalno.

U izveštaju IAEA se doslovno kaže:

"The number of treatment units is well below any international standard (standard: 6 megavoltage treatment units per 1.000.000 inhabitants) which directly impacted the waiting times for RT (2-3 months - unacceptable) and the percentage of patients to whom adequate and up-to-date treatment (3D) is given (30%, not even to all radically treated patients - unacceptable)."

Ključna reč ovde, po meni je: "unacceptable", tj. "neprihvatljivo".

Toliko o takmičenju našeg zdravstva u Ligi šampiona, za koju tzv. ministar zdravlja tvrdi da joj pripadamo.

Jes', al kad bismo se gađali traktorima, da ne kažem linearnim akceleratorima.

Ima u izveštaju IAEA još svašta nešto, od polugolih pacijenata koji se susreću u bunkeru (neprihvatljivo), preko neupisivanja i nepotpisivanja podataka i neodgovarajućih formulara za upisivanje podataka (neprihvatljivo), pa do korišćenja grafitne umesto hemijske olovke (neprihvatljivo). A tu su i zanimljiva zapažnja o načinima na koje zaposleni sprovode neke tretmane i procedure:

"There is no clear understanding of the concept of treatment volumes (GTV, CTV, PTV, OR); on several occasions it was noticed that GTV is not marked at all; GTV is the only volume marked without adding any additinal margin; CTV is too extensive and is actually used for marking the outer border of the tissue volume to be irradiated (i.e. PTV)."

"Contrary to the breast, prostate and rectum planning, where orientation of beams follows internationally recognized practice, the one used in less fequently treated tumour sites is sometimes rather unusual."

Ajd, sad, nadu uliva činjenica da stručnjak IAEA nije imao zadatak samo da snimi situaciju i uoči nedostatke, nego i da poduči zaposlene. Što je povodom gore navedenih, ali i mnogih drugih stvari (sve pobrojano u izveštaju) i učinio. Ko ga je zvao/poslao, e svaka mu čast, neka ga je zvao/poslao. Treba češće takve stručnjake da ugostimo, pa onda neće tzv. ministar zdravlja moći da nedostatak opreme po medijima zabašuruje pričom da zaposleni na njoj ne znaju da rade (vidi izjavu u Blicu, na gore datom linku), isturajući to u prvi plan i bacajući u senku činjenicu da opreme nema. Niti će moći razumljivo i jasno pisane međunarodne izveštaje da etiketira kao "nerazumljive za laike", kao što to može da radi s ovim našim domaćim, konfuznim, fudroajantno pisanim izveštajima koji vazda zaključe da se sve uvek radi u skladu sa "savremenom medicinskom praksom".

Da, i ovaj naš domaći izveštaj zaključuje isto što i svi naši prethodni domaći izveštaji o stručnim nadzorima koje sam ikad videla: "lečenje radioterapijom sprovodi se u skladu sa savremenim dostignućima medicinskih i drugih nauka i važećim utvrđenim stručno medicinskim doktrinama i uputstvima, kao i propisanim uslovima i standardima za pružanje usluga iz oblasti radioterapije", iako dodaju: "u meri koliko to dozvoljavaju postojeći tehnološko-tehnički i kadrovski resursi." Kao da niko, samo mesec-dva pre njih nije zaključio upravo suprotno.

Eh, da nam je više inostranih stručnjaka i stručnih nadzora u budućnosti, a što manje ovih naših...

U stvari, ja sam za to da ove naše potpuno ukinemo i zamenimo inostranim.

Dok nadziru, inostrani stručnjaci će nešto i da poduče.

Ovi naši samo nadžvrljaju/prepišu nešto pre zaključka koji nemilosrdno copy/paste-uju.

Žali bože olovke i papira.

 



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 18:59 01.09.2010

Znači..

...naši lažu?
mlekac mlekac 19:42 01.09.2010

Re: Znači..

maca22
...naši lažu?


Maco! Pa odkud ti to???
antonacci antonacci 08:45 02.09.2010

Re: Znači..

Ako sam nešto naučio slušajući Tadića, to je da ova vlast ne laže, već govori "neistine".
blokator blokator 15:48 02.09.2010

Verovati ili ne

Nije sustina da li "nasi" lazu,problem je sto pacijenti umiru,a da se cela rasprava vodi da li oni lazu ili ne,da li su korumpirani ili ne,da li su strucni ili ne...
Pogledajmo slicnost gresaka u razlicitom vremenu,koje su dospele u javnost,u kojoj ucestvuju mozda isti lekari koji su odgovorni za organizaciju posla i kvalitetu lecenja,a posledice su smrt pacijenata.Moze se primetiti,da su u ovim slucajevima ucestvovali lekari Klicnog centra Srbije,najvece bolnice u Srbiji:

Ljiljane Arambašić (18),2002. godine.,zapaljene slepo creva
Veštačenjem koje je obavljeno na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu" utvrđeno je da je Klinički centar u Beogradu tehnički i kadrovski tako opremljen da je moglo da se prepozna zapaljenje slepog creva i da se na vreme hirurški interveniše.
Arambašićeva je primljena u Urgentni centar 15. februara 2002. godine pošto se žalila na jake boloveu stomaku, odakle je upućena na Insitiut za ginekologiju i akušerstvo. Ginekolozi su procenili da je ona nervni bolesnik, pošto je vrištala od bolova i bila agresivna i uputili je u Institut za neuropsihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde je odmah ocenjeno da ona nije slučaj za njih i da ima organsko oboljenje i da treba da se opet javi u Urgentni centar. Arambašićeva nije primljena u Urgentni centar zbog previsoke temperature, već je poslata u Institut za infektivne i tropske bolesti, gde je primljena u komi, a iste noći je preminula.
Direktor GAK-a Miroslave Pervulov:
- Načinjene su laboratorijske analize, ginekološki i ultrazvučni pregled male karlice. Nakon toga uključena je odgovarajuća terapija, nakon koje je pacijentkinja dobro reagovala i znaci ginekološkog oboljenja su se smirili. U sredu 20. februara u osam časova ujutru nastaje akutna epizoda poremećaja psihičkog stanja, odmah je konsultovan psihijatar i pacijentkinja je prevedena u odgovarajuću ustanovu

Direktorka smatra psihijatriju odgovarajucom ustanovom za lecenje pacijenta u sepsi(posledica nestrucnog lecenja zapaljenja slepog creva)!?

Zoran Novaković (25) iz Beograda umro je 30. marta 2003, deset dana od pojave prvih simptoma zubobolje.
Izveštaj ekspertske komisije:5 fatalnih grešaka lekara
...U konačnoj reči lekara nadzornika, Ristića, Mirkovića i Jurišića, stoje završne primedbe članova komisije koje nedvosmisleno govore da je, ipak, po sredi lekarska greška: „Isključuje se postojanje pet incizionih rezova. Incizioni rezovi su nedovoljne dužine. Kanali incizionih rezova su kratki, prostiru se samo u potkožno tkivo, te zato nisu drenirani prostori u kojima se infekcija, zapravo, nalazila.“
Nije obraćena pažnja na infekciju u sredogruđu
Eksperti su se složili da se, osim postojećih, potkrala još jedna greška. Naime, hirurzi u Urgentnom centru, kod kojih je Novaković vođen u dva navrata, nisu obratili dovoljno pažnje na gnojnu infekciju koja se širila sredogruđem. Maksilofacijalni hirurg, iako je bio dužan da to uradi, nije im skrenuo pažnju na opasnost. U izveštaju stoji: „Mada je bolesnik bio pregledan dva puta od strane hirurga, perforativni ulkus i akutni abdomen nije bio prepoznat i dijagnostifikovan... Pri pregledu od strane hirurga nije obraćena pažnja na postojanje infekcije u medijastinumu jer pregled nije zahtevan od strane maksilofacijalnog hirurga.“
Čir nije operisan
Opšti hirurg dr Milan Mirković je u svom izveštaju najizričitiji. Navodi da je bolesnika trebalo zadržati na hirurgiji i hitno operisati čir: „Ovo nije učinjeno i smatra se ozbiljnom lekarskom greškom, utoliko pre što je Novaković prethodno dva puta bio pregledan od strane opšteg hirurga“. Mirković dalje navodi da svaki simptom mora ozbiljno da se tretira, a da kod Novakovića nisu ozbiljno shvaćeni bol u trbuhu, visoka temperatura i izliv u trbušnu duplju viđen na ultrazvuku. Po Mirkovićevim rečima, do propusta je došlo jer su dežurali neiskusni lekari, te s toga ubuduće preporučuje da šef ekipe na dežurstvu bude najiskusniji hirurg koji neće olako shvatiti nijedan slučaj i pacijenta vratiti bez urađenih analiza u urgentnoj laboratoriji
Vitomiru Konstantinoviću, direktoru Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju
-Tvrdim da u lečenju na našoj klinici nije bilo nikakve greške.

Direktor smatra da nestrucno lecenje upale zuba (sa nizom amaterskih gresaka lekara raznih specijalnosti) koje je dovelo do komplikacija sa upalom sredogrudja i pucanju cira na zelucu,nije greska !?

Svetlana Vučković (34),majka devetero dece,koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći 11. novembra, preminula je 30. decembra 2008. zbog upale pluća i sepse u Kliničkom centru Srbije.
Svetlana je sa teškim povredama glave, temporalne i potiljačne kosti, prelomom rebara i posle obavljenog carskog reza, u komi iz požarevačke bolnice prevezena u Urgentni centar, ali je dežurna ekipa odbila da je primi. Istim sanitetom vraćena je u požarevačku bolnicu, a sutradan je ponovo dovezena u Beograd i primljena u Urgentni centar. Posle „ šetnje” između Požarevca i Beograda, odbijanja dežurne neurohirurške ekipe da je prime u Urgentni centar, reagovali su direktor Kliničkog centra Đorđe Bajec i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Oni su tada rekli da lekari Urgentnog centra nisu načinili medicinsku grešku, ali da je bilo propusta u organizaciji i međusobnoj komunikaciji lekara.

Ministar zdravlja i direktor KCS,smatraju da voznja izmedju dve bolnice,tesko povredjene pacijentice koja je pre toga porodjena ,nema uticaj na uspeh lecenja i smrtni ishod !?

Milica S. (18), koja je pre dve nedelje jedva preživela saobraćajnu nesreću, teško je povređena juče oko četiri sata kada je pod nerazjašnjenim okolnostima pala sa drugog sprata Urgentnog centra.Sa teškim povredama smeštena je na odeljenje intenzivne nege i nalazi se u životnoj opasnosti.
Milica je bila dezorijentisana, pa su joj lekari vezali ruke i noge za krevet.
- Dan pre pada lekarka nam je rekla da mora da ostane u šok sobi do daljeg. Međutim, te večeri dežurni anesteziolog ju je prebacio na poluintenzivnu negu - kaže Sandra S., Miličina sestra.
Milica S. primljena je u Urgentni centar posle saobraćajne nesreće u komatoznom stanju. Posle nekoliko dana njeno stanje se stabilizovano, skinuta je s aparata za disanje.
-Ona je bila u sobi s još 12 pacijenata i svi oni su u veoma teškom stanju. Kritične noći sestra je bila u sobi, međutim pružala je pomoć drugom pacijentu. Za to vreme Milica se odvezala i krenula prema prozoru. Sve se odigralo maltene u deliću sekunde, sestra nije imala vremena da reaguje - tvrdi Đurović i dodaje da svakoga dana na Neurohirurgiji bude zbrinuto između 10 i 25 pacijenata.
Dr Đurović kaže da razume bol porodice devojke koja se drugi put bori za život u poslednje dve nedelje, ali smatra da zaposleni na neurohirurgiji nisu odgovorni.

Da li je po misljenju direktora,pacijent odgovoran ako u stanju posle duboke kome,sam sebe odveze (zanimljivo da se utvrde sredstva i nacin vezanja pacijenata),otvori prozor osiguran od otvaranja,skoci kroz prozor i to sve u delicu sekunde !?
apach92 apach92 16:34 02.09.2010

Re: Verovati ili ne

sve verujem, prijatelju. Ali nase pravosudje to jako malo zanima. Lekarsku komoru uopste, oni hoce status sluzbenog lica da mogu da sluzbuju, Do smrti(mnozina).
maca22 maca22 17:23 02.09.2010

Re: Verovati ili ne

Place mi se kad ovo citam, jer znam koliko ne misle, koliko im je komunikacija rasfrafljena, koliko sistem boli dupe za ISPRATI coveka.
kukusigameni kukusigameni 11:00 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Hajde da sacekamo presude pa da diskutujemo o ovome. To se zaista resava u sudovima.
blokator blokator 13:19 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Svako ko veruje da ce pravosudje resiti nestrucnosti i korupciju lekara zbog cega umire veliki broj pacijenata,mora znati da to nigde nije uspelo.Ko nezainteresovan ceka i ne cini nista,mora biti svestan da ce mozda bizaran "slucaj" na kraju biti njegov clan porodice i ne treba ocekivati da ce sud resiti nestrucnost ili javasluk zaposlenih u zdravstvu ili dovesti da najbolji dobijaju posao,a ne rodjaci ili partijski drugovi.Cilj svih ovih pokusaja animiranja javnosti koje su u javnosti pokrenule osobe sa ovog foruma,meni deluje u cilju podizanja svesti gradjana,da moraju zajedno sa lekarom donositi odluke o svome lecenju,da ne postoji vise "nedodirljivi" lekari kojima ne smete javno postaviti pitanje i koji smeju unistavati tudje zdravlje svojom nestrucnoscu ili korupcijom.Pre svih ovih "slucajeva" u medijima i nastupa pojedinaca u "teskim razgovorima" za ministrom zdravlja i drugim lekarim,samih trudnica koje su opisale svoje patnje u porodilistima,na kraju i pojave da sami lekari dizu glas protiv velikog broja "pojedinaca" (kako to ministar voli reci), svi su bez reci prihvatali da je normalno da umre neko jer doktor pogresi kao i automehanicar,da gradjani dobiju "malo" posto malo i izdvajaju,a da do dolaska poslednjeg diretkora fonda zdravstva, javnost nije znala niti kolicinu novca sa kojom raspolazu.Da se nesto dogadja,pokazuje i organizovani dolazak lekara koji rade u insotranstvu i njihovo vidjenje problema u zdravstvu i sigurno to nije sve prihvatljivo za Srbiju,ali govori mnogo o edukaciji lekara o cemu ovisi vase zdravlje ,a nekada i zivot kao bolesnika.Zanimljivo,da godinama citamo o dolascima uglednih strucnjaka iz Japana,Nemacke,Amerike... godinama nasi kardiolozi se hvale da su dvoeli ovoga ili onoga...koji pomazu nasim lekarima da urade nesto sto oni ne umeju.Ostaje zanimljivo pitanje,ako je vecina nasih lekara u inostranstvu studirala i usavrsavala se bolnicama u Srbiji,zajedno sa lekarima koji nisu morali otici u inostranstvo,zasto lekari u Srbiji nisu nikada javnosti predstavili nekog naseg lekara koji je pozvan da pokaze svoje znanje u Beogradu ili smatraju da tako uspesnih nema ili se radi o necemu drugome?

Др Миљан Станковић један је од наших лекара који су успешни у свом послу, бави се научноистраживачким радом и предаје на неколико америчких универзитета. За „Политику” каже да у Америци не постоји нешто што се зове „имати везу за порођај”, за разлику од Србије где је кључно – имати „везу”.
– Осигурање покрива трудници трошкове, она ништа не даје лекару. Гинеколози у српским домовима здравља су хендикепирани, јер су они гинеколози који раде у болницама монополисти који добро држе свој положај. Природно је да жену породи доктор који јој води трудноћу, а ако има неки здравствени проблем који јој он дијагностикује, онда треба и да је оперише. У Србији тога нема и то је наопак систем – објаснио је др Станковић, који дневно обави између 15 и 35 прегледа у ординацији, али и неколико порођаја и операција.
– У Америци у 95 одсто болница систем функционише тако да ја као доктор приватно радим и водим трудноће жена које се одлуче да им будем лекар, а онда се договарам са болницом која ми даје простор где она лежи и медицинску сестру као помоћ. Тенденција је да лекари доводе своје пацијенте. Мислим да су у Србији болнице пренасељене лекарима. А они немају ни услова да се довољно едукују и да одрже ниво знања.
-Сећам се, када сам био на специјализацији у ГАК „Народни фронт”, да је било толико специјализаната да нико није могао да приђе пацијентима. Разлика је евидентна, када се узме у обзир чињеница да сам у Америци на специјализацији урадио 100 операција одстрањивања материце, и то већину лапароскопијом, а у „Фронту” за четири године свега две интервенције.(објављено: 03.09.2010.)

kukusigameni kukusigameni 13:26 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Ok. Ali kakve ovo veze ima sa onim sto je prvo napisano?
Gore su napisane optuznice sa vec donesenim zakljuccima. Ovo posle je prica o porodilistima koja zaista ne pomaze prvom postu.
Podizanje svesti je da se napise: Idite ljudi redovno kod lekara (stomatologa) da vam se ne bi desile ovako strasne stvari.
apach92 apach92 13:37 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

iskreno ja te ne razumem. Kazes, hajde da sacekamo presude. O kakvim presudama pricas kad ni istrazni postupak nije zavrsen a kamoli podignuta optuznica? A i tamo gde je podignuta neretko ista stagnira jer se rade nova vestacenja(sa krajnje kontradiktornim zakljuccima)pa se postupak vraca na pocetak.

Mislim da ti je malo i ljudski zivot sa Kavkaza da sacekas sudsku odluku pa posle komentarises

kukusigameni kukusigameni 13:45 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Slazem se ali onda daj da napravimo blog o sudstvu.
stasava stasava 20:24 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Slazem se ali onda daj da napravimo blog o sudstvu.

Sudstvo polazi i oslanja se na izvestaje iz zdravstva!
kukusigameni kukusigameni 20:26 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Sudstvo polazi i oslanja se na izvestaje iz zdravstva!


Tacno. Pa sta da radimo? Da vesamo bez sudjenja? Zaista ne razumem.
stasava stasava 20:43 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Tacno. Pa sta da radimo? Da vesamo bez sudjenja? Zaista ne razumem.

Ali, ko poziva na vesanje bez sudova? Ali, ko sme da poziva na cutnju , ko sme da tvrdi da medicinske neobrazovani ne smeju da komentarisu, ko moze sa ovako nakaradnom situacijom da tvrdi da je stanje adekvatno presudama za lekarske greske, kada ih takoreci i nema? I, oprostite, ironicno mi zvuci vas poziv na edukaciju upucivanjem ljudi na redovne preglede kod stomatologa. A, cak je i broj lekara sa oduzetom licencom sluzbena tajna , koju LKS tako i cuva, ali ipak predsednica izjavljuje da je mnogo prstiju na jednoj ruci da se takvi izbroje.
kukusigameni kukusigameni 20:49 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

I, oprostite, ironicno mi zvuci vas poziv na edukaciju upucivanjem ljudi na redovne preglede kod stomatologa.


Zasto je to ironicno?

Ja ne znam da li primecujete da ovde jedan deo blogera stalno skrece s teme na temu, sa primera na primer. Zaista je tesko bilo sta napisati i odgovoriti bilo kome.
maca22 maca22 20:57 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

kukusigameni
I, oprostite, ironicno mi zvuci vas poziv na edukaciju upucivanjem ljudi na redovne preglede kod stomatologa.


Zasto je to ironicno?

Jer jeste. Jer je nipodstavajuce spram ozbiljnosti teme o kojoj se govori.

kukusigameni
Ja ne znam da li primecujete da ovde jedan deo blogera stalno skrece s teme na temu, sa primera na primer. Zaista je tesko bilo sta napisati i odgovoriti bilo kome.

Ne primecujem da se skrece sa teme na temu, vec da se daju primeri to nije skretanje sa teme na temu. To su primeri na istu temu.
stasava stasava 21:02 03.09.2010

Re: Verovati ili ne


Zasto je to ironicno?

Zato sto je to nesto sto se podrazumeva. Ali, podrazumeva se i to da treba da postoji mogucnost da lekarska greska moze da se dokaze.
kukusigameni kukusigameni 21:06 03.09.2010

Re: Verovati ili ne

Zato sto je to nesto sto se podrazumeva

Na zalost kod nas se ne podrazumeva.
Ali, podrazumeva se i to da treba da postoji mogucnost da lekarska greska moze da se dokaze.

Na zalost ni ovo se ne podrazumeva.
jednatanja jednatanja 20:32 01.09.2010

E svaka ti čast

Nije toliki skandal ovaj dokument koliki će skandal biti ako ga nadležni ne usvoje i ne porade na "Preporukama" ( "Recommendations" ). Umesto da troše energiju na negiranje rezultata inspekcije i kontramarketing, bolje bi bilo da su krenuli da rešavaju probleme ne samo da zadovolje inspektore već i pacijente o čijim glavama se radi. Ti pacijenti su nečije majke, očevi, braća i sinovi. Zaslužili su najbolje.
zilikaka zilikaka 21:40 01.09.2010

Mislim...

(zilikaki da se upiše gde treba poen za tačnu predikciju).

Možete mi se slobodno obratiti, kad god vam zatreba!

Sad će pročitam tekst.
maca22 maca22 22:07 01.09.2010

Re: Mislim...

zilikaka
(zilikaki da se upiše gde treba poen za tačnu predikciju).

Možete mi se slobodno obratiti, kad god vam zatreba!

Kad se udajem?
maca22 maca22 22:53 01.09.2010

Re: Mislim...

Nemaju ih u elektronskom obliku, kažu, pa su poslali poštom.

Dobro. Uvatim, prekucam. Objavim

Pa zar ne bi lakse da skeniras? :(
zilikaka zilikaka 22:55 01.09.2010

Re: Mislim...

Kad se udajem?

Najverovatnije u subotu.
maca22 maca22 22:59 01.09.2010

Re: Mislim...

apach92 apach92 22:34 01.09.2010

Jao!

citam citam i na kraju ima sta da vidim ko je radio vanredni strucni. Sprdacina.

ČLANOVI KOMISIJE:

Prof dr Nenad Borojević, N.Sar
Dr sci med. Zoran Tomašević
Dr sci med. Dušan Mileusnić
b92fmember b92fmember 02:28 02.09.2010

Re: Jao!

Prof dr Nenad Borojević, N.Sar

Jel to ona "moralna gromada" !!??!!
collini collini 09:13 02.09.2010

Re: Jao!

apach92

ČLANOVI KOMISIJE:

Prof dr Nenad Borojević, N.Sar
Dr sci med. Zoran Tomašević


... obojica uhapšeni krajem juna 2010. godine, zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama pri nabavci citostatika.
apach92 apach92 09:13 02.09.2010

Re: Jao!

b92fmember
Prof dr Nenad Borojević, N.SarJel to ona "moralna gromada" !!??!!


e bas taj. Zanimljivo je da sira javnost zapravo nema pojma kolika je zapravo bila moc doticnog. Nadam se da mu je krevet u Specijalnom Sudu jednako udoban kao onaj u CZ.

Nego, ne odustaje se od statusa sluzbenog lica pa to ti je....

OVDE

Krugolina Borup Krugolina Borup 09:52 02.09.2010

Re: Jao!

Nego, ne odustaje se od statusa sluzbenog lica pa to ti je....


Dakle, neviđeni su!

A stranica "servis za pacijente" na vebsajtu Lekarske komore Srbije - pune 3 godine i 8 meseci nakon osnivanja - još uvek: prazna.

Važno je da traže zaštitu od prebijanja lekara, a na pamet im ne pada da išta urade u vezi s ubijanjem pacijenata usled lekarskih grešaka. Licemerno da licemernije ne može biti.
Kraja Kraja 20:10 02.09.2010

...ne, gromada je ....

....njegova kucica....


scabies scabies 17:42 03.09.2010

Re: Jao!

Važno je da traže zaštitu od prebijanja lekara, a na pamet im ne pada da išta urade u vezi s ubijanjem pacijenata usled lekarskih grešaka.
Može neki primer, za nas neupućene?

I ako može, preko veze, i odgovr šta je na kraju ispalo: zrače li (namerno) i zdrave organe pacijentima? Mislim, šta bi od celog skandala?
stasava stasava 20:14 03.09.2010

Re: Jao!

Važno je da traže zaštitu od prebijanja lekara, a na pamet im ne pada da išta urade u vezi s ubijanjem pacijenata usled lekarskih grešaka.

Može neki primer, za nas neupućene?

Scaby, nije moguce da mozes da tvrdis da nema umrlih pacijenata usled lekarske greske! Pa , ima ih SVUDA, u svim zemljama, kad god je ljudski faktor u pitanju, greske postoje, samo sto se u drugim zemljama prvo prica o tome, onda se vodi evidencija a na kraju se i sankcionisu oni koji grese. Ovde uzasno iritiraju , ali uzasno, nadobudni stavovi da greske takoreci ne postoje, sistem ustrojen tako da one i ne mogu da se dokazu. Nije u pitanju mrznja o kojoj si jednom prilikom pricala, nije u pitanju malicioznost, napad na inace humanu profesiju. Ali, mozes li da zamislis koliko iritira cinjenica da je umrlima zbog lekarske greske osujeceno i posmrtno pravo da odgovorni odgovaraju. Znaci, ne pricam o smrtnosti pacijenata, pricam samo o umrlim pacijentima zbog lekarske greske. A po logici stvari, ako se to desava u drugim zemljama , sa uredjenim zdravstvenim sistemima, desava se i kod nas, pa makar i stvarno bili "lider u regionu". Neko trazi post o sudstvu zbog toga. Ne, prvo treba krenuti od zdravstva, od sprdacine za izvestajima komisija, a to odgovorno tvrdim. Trazis primer. Evo, reci cu ti-porodilja Andjelka Popovic, umrla zbog lekarske greske, necinjenja. Reci ces-sta je uradjeno, zasto se presudjuje unapred, zasto se ne ceka presuda suda. Mogu samo da ti odgovorim-Ma, daj!I uzmi sa rezervom informacije dobijene guglanjem, ali vidi nesto o smrti porodilje, lekara po struci, procitaj sta je muz lekar, ugledni neuropsihijatar doziveo i pretrpeo, u nedopustivo prljavom postupku ocigledne lekarske greske, i to pre vise od 10 godina. Da li treba da se pravimo blesavi i da zakljucimo da ako se u nasoj zemlji lekarske greske ne mogu dokazati zbog nakaradnog sistema i cudne i nemoralne omerte, da one i ne postoje? Da kazemo da medicinski neobrazovani ne smeju da se mesaju gde im nije mesto i da uopste ne postavljaju to pitanje? Pa zar to nije isto sto i tvrdnje da neko namerno zraci zdrave organe, sto je za mene van pameti?
kukusigameni kukusigameni 20:22 03.09.2010

Re: Jao!

Neko trazi post o sudstvu zbog toga. Ne, prvo treba krenuti od zdravstva, od sprdacine za izvestajima komisija, a to odgovorno tvrdim.


Pa ti izvestaji se i rade za potrebe sudova i zovu se sudsko medicinska vestacenja.
Takodje nisam primetio da je scabies negde napisala da nema lekarskih gresaka zbog kojih je neko izgubio zivot.
scabies scabies 20:45 03.09.2010

Re: Jao!

Scaby, nije moguce da mozes da tvrdis da nema umrlih pacijenata usled lekarske greske!
Naravno da ne tvrdim. Ja samo pokušavam da ukažem na brkanje pojmova. Naš krivični zakon poznaje dva različita dela: nesavesno lečenje i neukazivanje lekarske pomoći. E sad, nesavesno lečenje nije ono što ljudi obično očekuju. Nesavesno lečenje iziskuje posledicu koja je izazvana lekarskim delovanjem koje nije u skladu sa medicinskom doktrinom. U prevodu, doktor mora nešto debelo da zabrlja i da to za posledicu ima pogoršanje zdravlja ili smrt pacijenta.
Ni neukazivanje lekarske pomoći nije ono što bi se očekivalo. Ono se meri u odnosu na sposobnosti i mogućnosti lekara i ustanove.

Sad, da li je potrebno menjati krivični zakon, to je drugo pitanje. Ali tako olako koristiti teške reči je bezveze i kontraproduktivno. Ogromna je razlika od ne sprečiti smrt do izazvati smrt. Kakve god neznalice ponekad bile ispod belog mantila, ja i dalje verujem da nikada, ali nikada, niko nije namerno pustio da neko umre, a naročito ne svesno naneo štetu pacijentu.

Da se greši, greši se. Ali ja znam da bi ovde mnogi voleli da razapinju i za nenamerne greške i za greške i pored najbolje namere. Ovde svi misle da je bogovski osećaj imati nečiji život u rukama, a ne znaju da je za normalnog čoveka to najteže. Bitka sa prirodom i bolešću je strašno neravnopravna. Mislite o tome.
maca22 maca22 20:45 03.09.2010

Re: Jao!

kukusigameni

Takodje nisam primetio da je scabies negde napisala da nema lekarskih gresaka zbog kojih je neko izgubio zivot.

A bas je trazila neki primer za neupucene. Kako vam je to promaklo?
stasava stasava 20:47 03.09.2010

Re: Jao!

Pa ti izvestaji se i rade za potrebe sudova i zovu se sudsko medicinska vestacenja.

Pa, naravno, upravo o tome i pricam.
scabies scabies 20:55 03.09.2010

Re: Jao!

A bas je trazila neki primer za neupucene.
Još uvek tražim primer.
A za primer ću ja tebi dati primer :)
Ne postoji nesavesno lečenje u slučaju da lekar prepiše penicilin pacijentu koji je na isti alergičan, ako pacijent ne dobije isti i ne dođe do razvoja alergijske reakcije.
Uvrnuto ali istinito. Za ostalo se obrati pravnicima.
maca22 maca22 20:59 03.09.2010

Re: Jao!

Ma istina nije uvrnuta, nikad. :)
stasava stasava 21:15 03.09.2010

Re: Jao!

Kakve god neznalice ponekad bile ispod belog mantila, ja i dalje verujem da nikada, ali nikada, niko nije namerno pustio da neko umre, a naročito ne svesno naneo štetu pacijentu.

Da se greši, greši se. Ali ja znam da bi ovde mnogi voleli da razapinju i za nenamerne greške i za greške i pored najbolje namere.

Veruj da i ja mislim da niko ne bi namerno naneo stetu pacijentu ili ga namerno pustio da umre. Neko bi morao da bude patoloski uvrnut da mu takva mogucnost padne na pamet.Ne znam da li bi mnogi voleli da razapinju, ja nemam problem sa tim. Ja sam mnogo, mnogo citala o lekarskim greskama, ali to sto sam i medicinski i pravno neobrazovana, to sto sam do mnogih informacija dosla , izmedju ostalog, "guglanjem", to sto ne uzimam sve informacije kao istinite i proverene, ne oduzima mi pravo da komentarisem, narocito ako sam upoznata sa torturom dokazivanja. Znam sta su mogucnosti lekara i ustanove, ali ne znam kako se neukazivanje lekarske pomoci meri u odnosu na sposobnosti lekara, pomocu kojih parametara?
kukusigameni kukusigameni 21:39 03.09.2010

Re: Jao!

a na pamet im ne pada da išta urade u vezi s ubijanjem pacijenata usled lekarskih grešaka.


Ubistvo je teska optuzba. To nije ni ironicno, ni cinicno.

Ni ja ne znam ni jedan primer za tako nesto.
scabies scabies 21:44 03.09.2010

Re: Jao!

Ja sam mnogo, mnogo citala o lekarskim greskama, ali to sto sam i medicinski i pravno neobrazovana, to sto sam do mnogih informacija dosla , izmedju ostalog, "guglanjem", to sto ne uzimam sve informacije kao istinite i proverene, ne oduzima mi pravo da komentarisem, narocito ako sam upoznata sa torturom dokazivanja.
Ali ko dovodi u pitanje bilo čije pravo da komentariše? Uostalom, ja tebe uopšte ne ubrajam u maliciozne i ostrašćene. Stvarno. Tvoji komentari (bar oni koje sam ja čitaala) su uvek odmereni, korektni, i što je najvažnije, pogađaju suštinu.
Znam sta su mogucnosti lekara i ustanove, ali ne znam kako se neukazivanje lekarske pomoci meri u odnosu na sposobnosti lekara, pomocu kojih parametara?
Mislim da merni instrument ne postoji, ali to ne znači da nije moguće izmeriti. Hajde da probam sa primerom: ne može se očekivati od lekara opšte prakse u seoskoj ambulanti da u stilu doktor Hausa, pacijentu koji se guši, buši traheju.
scabies scabies 21:50 03.09.2010

Re: Jao!

Ma istina nije uvrnuta, nikad.
A ja čekam primer. Sa objašnjenjem. Unapred zahvalna.
maca22 maca22 22:13 03.09.2010

Re: Jao!

scabies
Ma istina nije uvrnuta, nikad.
A ja čekam primer. Sa objašnjenjem. Unapred zahvalna.

Ja samo primetih da prepisati penicilin alergicnom na penicilin jeste greska.
(Kao sto su 2 + 2 = 4 )
maca22 maca22 22:14 03.09.2010

Re: Jao!

kukusigameni
a na pamet im ne pada da išta urade u vezi s ubijanjem pacijenata usled lekarskih grešaka.

Ubistvo je teska optuzba. To nije ni ironicno, ni cinicno.
Ni ja ne znam ni jedan primer za tako nesto.

Pa onda sta radimo ovde? dajte da se rastajemo. laku noc. :)
apach92 apach92 22:36 03.09.2010

Re: Jao!

scabies

Da se greši, greši se. Ali ja znam da bi ovde mnogi voleli da razapinju i za nenamerne greške i za greške i pored najbolje namere. Ovde svi misle da je bogovski osećaj imati nečiji život u rukama, a ne znaju da je za normalnog čoveka to najteže. Bitka sa prirodom i bolešću je strašno neravnopravna. Mislite o tome.


Namerna greska lekara ne postoji kao takva - tu smo vec usli u zonu zlocina sa predumisljajem i u silnim pisanijima nisam primetio da je neko potegao ovu kategoriju jer je to nesto sasvim drugo.

I zasto mislis da ljudi hoce da razapinju za nenamerne(a kakve druge) greske? Ono sto vecina kako kazes, normalnih ljudi zeli jeste da se prizna postojanje greske i da se ustanove mehanizmi koji bi sprecavali ponavljanje iste. Izvesna sankcija mora da postoji i naravno da ne bi trebalo da bude u rangu sankcija za krivicna dela.

Izvini, ali uz duzno postovanje nesto je veci broj lekara koji ne moze da shvati i prihvati ovu cinjenicu nego broj nerazumnih ljudi koji bi razapinjali lekare zbog nenamerne greske. A i da me ne shvatis pogresno, koji vid saradnje i utehe je ponudjen ljudima koji su posumnjali u lekarsku gresku? Bas nista, sem omerte tvojih kolega i celog zdravstvenog sistema. U takvoj situaciji naravno da imas konflikt i poziv pojedinaca na linc.
maca22 maca22 22:39 03.09.2010

Re: Jao!

apach92
I zasto mislis da ljudi hoce da razapinju za nenamerne(a kakve druge) greske?

Mozda je nova na blogu, pa ne zna o cemu se odavno prica i koji je stav?
apach92 apach92 22:45 03.09.2010

Re: Jao!

ih, ja mislim da je samo umorna.
apach92 apach92 22:51 03.09.2010

Re: Jao!

scabies
nenamerne greške i za greške i pored najbolje namere


i, jos nesto, u cemu je razlika izmedju nenamerne greske i greske pored najbolje namere? Stvarno ne razumem. Ja jesam sretao lekare za koje su sve indicije bile da nemaju najbolju nameru ali se u vecini slucajeva radilo o nezainteresovanim i drskim pojedincima. Kako god, njihov broj smatram skoro zanemarljivim mada se mnogi ne bi slozili sa mnom.

Kako ce mladi lekar koji je napravio gresku a naravno imao najbolju nameru, da spozna razmere svoje greske i sledeci put je predupredi ako onome ko ispravno posumnja saopsti da lekarska greska ne postoji a njegove kolege ga podrze u tome?
scabies scabies 22:54 03.09.2010

Re: Jao!

Izvesna sankcija mora da postoji i naravno da ne bi trebalo da bude u rangu sankcija za krivicna dela.
Kakva sankcija? Ali da mi ne učitavaš da sam rekla da ne treba da postoji, molim te. Kao što si mi prišio neke kolege sa sve omertom.
Znam jednu istinitu priču u kojoj su učestvovale dve doktorke. Jedna u funkciji pedijatra, druga kao majka desetomesečnog deteta. Lekar majka nije krivila lekara pedijatra (nije bilo ni razloga, mada se Maca i kompanija ne bi složili), ali pakao kroz koji je prošla pedijatrica normalna osoba ne bi poželela ni najgorem neprijatelju. Na sreću, sa bebom je na kraju sve bilo uredu.
I za neupućene, umiru i doktori, umiru i doktorska deca. I u tim slučajevima postoje pitanja da li se moglo više, bolje...da li je moglo drugačije?
maca22 maca22 22:59 03.09.2010

Re: Jao!

Ruzno Scabies, ruzno.
scabies scabies 23:05 03.09.2010

Re: Jao!

Ruzno Scabies, ruzno.
Ne znam šta je ružno?
To što neko nije mogao ili uspeo da pomogne svom detetu? To što je uradio sve što je mislio da treba i može i što se i danas pita da li je možda pogrešio? Nije ružno, strašno je.

maca22 maca22 23:08 03.09.2010

Re: Jao!

Ruzan je obicaj da u trecem licu prozivas one koje ne volis.
apach92 apach92 23:19 03.09.2010

Re: Jao!

.
apach92 apach92 23:24 03.09.2010

Re: Jao!

Scabies, malo si bezobrazna i pravis se luda. Necu ti `ucitavati` nista, previse si sujetna da bi shvatila. I nemoj molim te da mi pricas o deci kojoj `nije moglo` da se pomogne. Tamna strane tvoje profesije je nesto sto si morala da prihatis kada si resila da se ozbiljno bavis njome. I prestani da mi drobis o paklu koji prolaze pedijatrice. Video sam sopstvenim ocima, suza suzu stize sto se o njoj prica u novinama a nasuprot ima majku na cije pozive u pomoc nije obracala paznju.

Nemamo o cemu sta da pricamo, nisi dostojna razgovora.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:52 04.09.2010

Re: Jao!

Scabies, malo si bezobrazna i pravis se luda. Necu ti `ucitavati` nista, previse si sujetna


Apach, stvarno nisam dozivela bilo šta što je Scaby ovde rekla kao bezobrazno, a otkad je na blogu, nikad je nisam doživela ni kao sujetnu. Mada često imamo suprotna gledišta, pitanja koja ona postavlja teraju na razmišljanje. Plus, XY puta objasni žena da nije lekar. Meni zanimljivo pitanje ovde glasi: zašto mi, čim neko pokuša da razume i objasni lekare, automatski zaključujemo da je i on/ona lekar? Izgleda mi da smo se baš mnogo polarizovali.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:00 04.09.2010

Re: Jao!

Apach:
Kako ce mladi lekar koji je napravio gresku a naravno imao najbolju nameru, da spozna razmere svoje greske i sledeci put je predupredi ako onome ko ispravno posumnja saopsti da lekarska greska ne postoji a njegove kolege ga podrze u tome?


Ovo je ključ.

Scaby:
Da se greši, greši se. Ali ja znam da bi ovde mnogi voleli da razapinju i za nenamerne greške i za greške i pored najbolje namere. Ovde svi misle da je bogovski osećaj imati nečiji život u rukama, a ne znaju da je za normalnog čoveka to najteže. Bitka sa prirodom i bolešću je strašno neravnopravna. Mislite o tome.


Mislim da se svi slažemo - i lekari i korisnici njihovih usluga - da je oblast lekarske greške neuređena i da je treba urediti. Isto važi i za protokole, koji potpadaju pod istu stvar, tj. umanjuju mogućnost greške i pojednostavljuju ustanovljavanje da se desila ili nije desila, u slučaju da se u grešku posumnja.

E, sad, shodno tome, pitanje glasi: Zašto se, umesto regulisanja oblasti lekarske greške i uvođenja protokola, Lekarska komora Srbije zalaže za uvođenje statusa službenog lica?

Hansel Hansel 23:16 04.09.2010

Re: Jao!

Plus, XY puta objasni žena da nije lekar. Meni zanimljivo pitanje ovde glasi: zašto mi, čim neko pokuša da razume i objasni lekare, automatski zaključujemo da je i on/ona lekar?

Mislim da nije stvar u tome, nego što scabies svoje komentare iznosi s mnogo kompetencije - očigledno da mnogo zna o medicini, mnogo više od običnog obrazovanog laika, šta god da je! Ja sam samo zbog toga nekad pomislio da je lekar, ili bar neka medicinarka, ili makar da je studirala medicinu, učila srednju/višu medicinsku školu...
maca22 maca22 23:21 04.09.2010

Re: Jao!

Krugolina Borup
Ovo je ključ.

...i jedna od mnogih izjava.
scabies scabies 18:25 05.09.2010

Re: Jao!

Apach,
Ja se izvinjavam ako sam tebe bilo cim ja uvredila. Ako su te uvredili moji stavovi i moja sujeta, zao mi je, ali za to se ne izvinjavam nikada i nikome. I sasvim je uredu da zbog toga neces vise nikada da komuniciras sa mnom.
Freedom of Information Freedom of Information 05:26 02.09.2010

e pur si muove

Bravo Kru! Jos jedna uspesna akcija na planu informisanja javnosti o stvarima od nesumnjivog opsteg znacaja i lep primer koriscenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja. Dobro je podsetiti se na to da se do dokumenata koje si dobila i slicnih koliko do juce dolazilo samo s mukom, gotovo iskljucivo samo uz podnosenje zalbe Povereniku, i tek nakon njegove intervencije. Polako,tesko,sporije nego sto bi voleli ali... ipak se krece.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:11 02.09.2010

Re: e pur simuove

Dobro je podsetiti se na to da se do dokumenata koje si dobila i slicnih koliko do juce dolazilo samo s mukom, gotovo iskljucivo samo uz podnosenje zalbe Povereniku, i tek nakon njegove intervencije.


S Ministarstvom zdravlja nijesam imala problema za sad, a verovatno ni neću. Ali čim krene da se "šara" po nižim "organima vlasti", situacija je mnogo zanimljivija. Od 7 porodilišta kojima sam pisala, odgovor sam dobila od 3. Na ostale moram da se žalim. Pisala sam i svim Zavodima za javno zdravlje, ali rok im još nije istekao, pa nemam konačnu statistiku. Tu sam se prijatno iznanadila da je čak tri Zavoda odgovorilo, ono, u roku od 2 dana, da ne kažem IZ MESTA, neki čak i emailom! Eeeeej! Emailom!!!

e pur simuove


Gosn. Šabiću, vi počeli ko Delboj.
Šta mu ovo znači i na kom jeziku?
Freedom of Information Freedom of Information 09:27 02.09.2010

Re: e pur simuove

Gosn. Šabiću, vi počeli ko Delboj.
Šta mu ovo znači i na kom jeziku?

Tacno Kru,izgleda bas kao Delboj. Naravno da ovako napisano ne znaci nista. Pisao na brzinu pa umesto si muove napisao simuove. Evo sad sam ispravio.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:41 02.09.2010

Re: e pur simuove

Evo sad sam ispravio.


Ništa to meni nije pomoglo, ja ko Triger. Ali, hvala Bogu na Googlu, pa sam otkrila: "And Yet It Moves!" iliti "Ipak se (p)okreće". Kao astrologa, sad me živ blam što nisam znala.

Legend has it that the Italian mathematician, physicist and philosopher Galileo Galilei muttered this phrase after being forced to recant in 1633, before the Inquisition, his belief that the Earth moves around the Sun.


Z Đ Z Đ 08:53 02.09.2010

Kako li je u svetu...?!

Možda bi trebalo od Tome Palčića da zatražimo izveštaj kakvo je stanje u Nemačkoj, pošto su mu dostupne informacije iz nemačkog zdravstvenog sistema.

P.S. Stvarno, žali Bože papira.
sinisa.maric sinisa.maric 09:37 02.09.2010

Nije lose za procitati

Apropo cele teme i prekucavanja, pogledajte http://www.healthcareanticorruption.org/saopstenja.html.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:46 02.09.2010

Re: Nije lose za procitati

Siniša, hvala ti za ovo!
Svaka im čast, Klubu Zdravlja i Doktorima protiv korupcije.
Idem sad da čitam natenane.
Vidim, imaju izjave/izveštaje dr Bokorov, koja se spominje u Izveštaju naše stručne komisije, i koji sam mislila naknadno tražiti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:06 02.09.2010

Re: Nije lose za procitati

Obavezno pročitati:

IZVEŠTAJ DOC.DR BOJANE BOKOROV-INSTITUT ZA ONKOLOGIJU VOJVODINE

Eh, da nam je više ovakvih profesora i lekara koji se ne plaše da progovore... A mogu samo da zamislim kakve sve pritiske trpi dr Bokorov. Svaka joj čast što je progovorila. Tačno osećam da me je lično negde zadužila svojom hrabrošću.

Još samo da od cele frtutme nešto pozitivno ispadne, da se nabavi neophodna oprema, da se uvedu protokoli, da se napravi dobra organizacija posla - pa da možemo da kažemo da je bilo vredno njenih napora.
apach92 apach92 10:23 02.09.2010

Re: Nije lose za procitati

e kad bi vise njih bilo kao dr. Bojana Bokorov koja nema problem da stvari predstavi onakvima kakve zaista i jesu. Nazalost, samo ona zna cenu koju placa za ovu iskrenost.

A sto se tice stanja (po izvestaju) ono je show - otprilike nakon dijagnoze treba 4 meseca da pocne zracenje a zracenje kako se kome zalomi, nekome 2D, nekome 3D, nekoga iscrtaju, nekoga ne. Pa, sta ti bog da ukoliko uopste imas `srece` da stignes do ikakvog zracenja jer jedan dobar deo ni nema tu sansu.
Uz sve to aparati su skoro ili amortizovani i nema ko da upravlja njima.

Da li je ipak trebalo da skrenemo levo kod Albukerkija?
stasava stasava 09:43 02.09.2010

guglanje

Odakle ti pravo da ti, medicinski neobrazovana, komentarises o stvarima koje se ticu medicine?Kako si se samo drznula da ti komentarises o nasim komisijama , koje rade po principima savremene medicinske nauke? Na osnovu guglanja? Na osnovu napisa u medijima, koji bi trebalo da izvestavaju samo po preporukama MZ? Odakle ti pravo da mislis i pricas? Odakle ti pravo da imas zelju da bude mnogo bolje u zdravstvu nego sto jeste? Odakle ti pravo da ne verujes u izjave MZ da smo najbolji u regionu? Odakle ti pravo da trazis informacije, kada treba da se zadovoljis onim koje daje MZ, a obicno daje samo one koje im odgovaraju? Odakle ti pravo da ne verujes npr. u nase statisticke podatke o maternalnoj smrtnosti, pa si jos toliko nadobudna da ih uporedjujes sa podacima SZO?O, bas si neka cudna zena!
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:54 02.09.2010

Re: guglanje

Odakle ti pravo


Rodila se naopaka, ebi ga...
maca22 maca22 10:07 02.09.2010

Re: guglanje

http://www.alo.rs/vesti/23829/Vladini_prave_nevladinu

Drugim rečima, lekari u državnim zdravstvenim ustanovama formirali su samostalnu, nevladinu organizaciju koja će za projekte i pare konkurisati kod same sebe - u Ministarstvu zdravlja!

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:28 02.09.2010

Re: guglanje

lekari u državnim zdravstvenim ustanovama formirali su samostalnu, nevladinu organizaciju


Izdajnici!
Strani plaćenici!
maca22 maca22 10:33 02.09.2010

Re: guglanje

Misle da znaju vise od doktora!
apach92 apach92 10:42 02.09.2010

Re: guglanje

Projekat Ministarstva zdravlja i Evropske unije
„Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji“ finansira se sredstvima Evropske unije. Njegova vrednost je pet miliona evra - polovina novca namenjena je za tehničku pomoć, a druga polovina za nabavku IT opreme za zdravstvene ustanove uključene u projekat. Aktivnosti su započete u septembru 2007. godine i trajaće do kraja 2010. godine.


molim da se nabave IT aparati sa velikom memorijom i uskladjeni sa procedurom oko, ovaj, pacijenta. Svaki drugi klinac danas nosi passport memoriju od 1 terabajta u dzepu.

I da se kontaktiraju neki slovesni IT vendori. Onaj sto je prodao program za elektronski karton i laboratoriju za DZ u 45. bloku mi je rekao telefonski da ne zeli da ima ikakve veze sa tim programom niti njegovim funkcionisanjem
mlekac mlekac 18:05 02.09.2010

Re: guglanje

IT aparati?
Kad sam poslednji put zaglavila Banjicu zbog dragih mi ledja, izvestaj su JOS uvek kuckali na nekoj pisacoj masini koja je vise licila na nesto sto ni oni preprodavci ispred buvljaka ne bi izneli na svoj karton! Doduse, to je bilo pre godinu i po - mozda nisam u toku?
apach92 apach92 20:01 02.09.2010

Re: guglanje

cuti, verovala ili ne to jos i najbolje funkcionise. Skorije sretoh lekarku, specijalistu naravno, bas mladu ali koja kuca na toj arhaicnoj masini kao da je bila prva na nekadasnjim Tanjugovim merenjima brzine teleprinterista. I jos se super snalazi sa svim tim papirnim haosom.

Ovi danasnji programi imaju previze gotovih dugmica, febrilan da/ne(checked!), meninegealni znaci da/ne(checked!, ooooops.)

Oce previse automatizacije da te odrodi od sustine...
deandrej deandrej 08:54 03.09.2010

Polugoli

od polugolih pacijenata koji se susreću u bunkeru (neprihvatljivo),

Moram ovaj deo da komentarisem jer i to je kod nas prihvatljivo.Pri redovnim kontrolama na onkologiji u BG sam vrlo cesto imala priliku da vidim polugole ljude koji cekaju pregled dok Dr razgovara sa nekim ispred otvorenih vrata.Kada sam ja bila prvi put u takvoj situaciji i protestovala dobila sam odgovor:
"Ma hajte molim vas kao da su vase sise nekom interesantne"
Zato sada tamo idem u odeci koju jednim potezom mogu spustiti ili podici po potrebi.
scabies scabies 19:56 03.09.2010

Promene


Svetlani Vukajlović, koja je na čelo RZZO došla pre šest godina, mandat je istekao 12. maja, a o predlogu UO da ona opet bude direktor najdublje kase u zemlji Vlada Srbije se nije izjašnjavala.
Kao najozbiljniji kandidat za mesto direktora RZZO pominje se dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.
link
stasava stasava 20:57 03.09.2010

Re: Promene

http://www.alo.rs/vesti/15541/Ljudi_umiru_nam_bebe_i_porodilje
Bile su druge opcije, situacija se promenila, na sceni su novi likovi.
stasava stasava 21:31 03.09.2010

Re: Promene

Na prethodnom linku je i ime zene neuropsihijatra u ciju objektivnost sagledavanja problema ja ne mogu da sumnjam.
zilikaka zilikaka 11:04 05.09.2010

Verovatno bajata,

ali za mene nova vest, je upravo viđena na TV-u. U nekakvom serijalu o Bg ZOO vrtu, prikazan dr. Stanojević kako savetima pomaže veterinaru da izleči žirafi (muškoga pola) želudac!

E, ma šta da sam do sada mislila o dotičnom, posle ovog mi je sve jasno!
Mogu da razumem da neko voli da slika, ali da toliko izgubi svaku meru...
Još jedino nije probao da bude patrijarh. A možda bi i to umeo?!

Izvini Kru ako promaših vreme i mesto, ali utisak je toliko jak, da sam u tu svrhu morala da dodjem ovde.
kukusigameni kukusigameni 12:19 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

E, ma šta da sam do sada mislila o dotičnom, posle ovog mi je sve jasno!
Mogu da razumem da neko voli da slika, ali da toliko izgubi svaku meru...
Još jedino nije probao da bude patrijarh. A možda bi i to umeo?!

maca22 maca22 12:57 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

Kukusiga meni pati od hronicnog nerazumetitisa.
Primedba Zilikake ja naravno odlicna, tacna i duhovita.
zilikaka zilikaka 14:09 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

Hajde kad već potegoh, da dovedem priču do kraja!
1. Dr Stanojević je (za neupućene) načelnik porodilišta, dakle lekar. ginekolog ( i akušer).
2. Uobičajeno je u svetu da ljude leče lekari, a životinje veterinari. Moje znanje o tim naukama je više nego oskudno, no ipak mi je poznato da životnje kako međusobno, tako i o odnosu na ljude, imaju vrlo različitu građu organa, fiziologiju...
3. Ginekologija je grana medicine vezana isključivo za ženski pol, i bavi se organima za razmnožavanje (i ostalim specifičnostima) žena
Dakle, ako se čuveni ginekolog, o čijoj stručnosti uopšte ne polemišem (mada posle ovog stavljam prst na čelo), upusti da leči žirafi muškog pola želudac, onda je to više nego šarlatanstvo.
Dakle, on ima potrebu da se lično promoviše uvek i svuda, pa makar to bilo u korist sopstvene štete.

... a ono za patrijarha je bila opaska lokalnog tipa. Potiče još od komentara za jednog (sličnog) čoveka, da jedino još nije bio patrijarh i majka.
kukusigameni kukusigameni 15:33 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

maca22 maca22 16:17 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

kukusigameni
nekakva serija

kukusigameni kukusigameni 16:19 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

maca22


Welcome to the club!
zilikaka zilikaka 17:56 05.09.2010

Re: Verovatno bajata,

Rekoh "nekakav serijal".
To "nekakav", jer je meni na TV-u sve manje-više novo i nepoznato. Ne verujem da mesečno uspem da skupim više od pet-šest sati gledanja, ako se računaju i sva ona od po desetak minuta, u prolazu. Otuda moja neobaveštenost. Jedini porok spram medija mi je ovaj, na blogu
Ima li još pitanja?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana