Astrologija| Astronomija| Istorija

Prilika i za Srbiju i za Tadića

Drago Kovacevic RSS / 28.08.2010. u 23:35

Iako ga je Slobodan Antonić pre dva dana hvalio na sva usta i pred čitalaštvom NSPM proglasio pravim patriotom, te čak dao "ekspertsku garanciju" da neće "popustiti pred Imperijom" nego nastaviti sa Koštunčinom politikom, Boris Tadić je baš u ta dva dana pokazao da ga nije napustio politički razum.

Najavio je da je spreman u Brisel poslati vladinu delegaciju koja bi usaglasila rezoluciju o Kosovu sa EU i SAD-e.

Danas je Tadić dobio medijsku i političku podršku sa više strana za tu odluku. U intervjuu za sutrašnju "Politiku" Toma Nikolić pruža ruku i kaže da bi i on sa Briselom pokušao da zajedno pravi rezoluciju i apeluje na sve političke snage u zemlji da oko toga postignu koncenzus.

 http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Pokusao-bih-da-napisem-rezoluciju-s-Briselom.sr.html

Oglasila se veoma bitna Sonja Liht , "mudro" saopštivši da se mora razgovarati.

Stigao je i Mile Dodik sa vestima da BIH ne može podržati rezolciju u tekstu kakav su Tadić i Jeremić otpremili u Nju Jork.Doduše, stavio je to sve na račun bošnjačkih partnera, ali suština ostaje nepromenjiva. Potpuno je jasno da bi Srbija i Tadićeva politika odbrane Kosova sa ovom i ovakvom rezolucijom dobila na Generalnoj skupštini UN  vruću šamarčinu od koje zvoni u ušima a obraze obuzme crvenilo.

Jedino se Koštunica srdi i tambura nešto o "kapitulaciji", ali njega i tako niko više ne uzima ozbiljno. Kapitulacija je potpisana još u Kumanovu, 1999. godine i mogao je o tome bar Antonić da ga obavesti.

Dolazak nemačkog ministra spoljnih poslova Vestervelea, razbio je politički mamurluk vezan za kosovsku politiku i sad je apsolutno jasno da Srbija nastavkom dremeža u tom mamurluku potpuno gubi evropsku perspektivu.

Srbija i politika koju oličava Tadić, došla je sada na tačku gde on može potpuno obrnuti stvar u svoju korist, odnosno u korist one političke većine koja je potpuno svesna i kad gunđa da Srbija mora što pre u evroatlanske integracije. Kažem, evroatlanske, a to znači i u NATO savez. Hoće li se to dogoditi, videćemo, ali sve govori da drugoga puta nema. Kad bih mogao da mu dam savet, preporučio bih Tadiću da pročita De Golovu političku biografiju. A De Gol je jednog momenta bio u  političkoj poziciji koja je uporediva sa današnjom Tadićevom i to na čelu jedne zemlje kud i kamo veće, jače i globalno značajnije nego li je Srbija. Zemlje, stalne članice saveta bezbednosti UN. I hrabro doneo odluku za koju je znao da će izazvati bes mnogih Francuza. Ali, znao je isto tako da je izabran od većine, ne zato da bi bio popularan i svakome ugađao nego da bi u interesu zemlje podmetao leđa tamo gde drugi nisu spremni ili nemaju za to petlju. Zbog te odluke, pored ostalog, ostao je upamćen kao veliki državnik.

Bez nje, njegova politička zvezda ne bi bila ni približnoga sjaja. Za slabije upućene, radi se o vremenu osamostaljivanju Alžira.

Ako se bar malo ugleda na De Gola, Tadić će odigrati pozitivnu ulogu i ući u istoriju kao "stečajni upravnik" jedne naopake, propale politike koja je sa malim prekidom trajala dvadeset godina. Srbija je zbog tih dvadeset godina, svi parametri to govore, najnerazvijenija zemlja u Evropi, a da za to nema ni jednoga opravdanoga razloga. 

Sad je prilika da se definitivno sa propalom politikom prekine,hrabro stavi tačka na sve zablude devdesetih i okrene modernizaciji i Evropi.

Ako to sada ne uradi, do kraja političke karijere više neće imati tako kolosalnu priliku, a Srbija će ostati bez ikakve mogućnosti da se pomakne sa evropskoga začelja.

Hajde da probamo verovati da je čovek sa najviše vlasti u Srbiji ovo prepoznao, iako mi je "strepnja dublja od nade", što bi rekao mudrac iz Drenove.

Znam da je veliki broj ljudi u DS prepoznao današnji trenutak i da bi se lako moglo dogoditi, da oklevanje i rastezanje od strane "dvora" dovede u toj stranci do krupnih problema pa i do rascepa. Ne bi meni bilo žao da oni dođu u problem,ali to je sasvim izvesna mogućnost.

Možda bi Šutanovac, Pajtić ili još po neko iz stranačkog vrha koji već godinama vezano za bitna politička pitanja ćute kao zaliveni, mogao pomoći da predsednik konačno donese neku važnu a ispravnu odluku..

 

 



Komentari (158)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 00:02 29.08.2010

Modernizacija

Ćao Drago,

kažeš:
stavi tačka na sve zablude devdesetih i okrene modernizaciji.

Ovo ne kapiram - šta bi bila "modernizacija"?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:15 29.08.2010

Re: Modernizacija

Ovo ne kapiram - šta bi bila "modernizacija"?

Pozdrav Vučko..
Kapiraš ti, ali evo..ne može u tri rečenice, ali podrazumeva sledeće.
U najširem smislu mislim na društvenu modernizaciju..Srbija je evropska zemlja i treba da prati evropske trendove. To podrazumeva praćenje političkih, ekonomskih, kulturnih, tehnoloških i svih drugih trendova zapadnoga sveta. Drugčije školstvo, zdravstvo, bezbednosni sistem...Pretpostavlja i drugčije vrednosno opredelenje..
Pretpostavlja funkcionalne demokratske institucije, vladavinu prava...efikasnost institucija..
seceranac seceranac 00:29 29.08.2010

Re: Modernizacija

Goran Vučković
Ćao Drago,

kažeš:
stavi tačka na sve zablude devdesetih i okrene modernizaciji.

Ovo ne kapiram - šta bi bila "modernizacija"?



tako su i za kneza Pavla govorili kada je potpisao pakt sa istim onima sa kojima sada BoTa potpisuje, cak su i namere tih saveza iste - ujedinjena evropa kao dominantna svetska sila.

Evo sta kaze jedna od definicija: "Modernization is processes of urbanization and industrialization, as well as spread of education." a po Dragu to se ostvaruje tako sto cemo da postanemo zabacena provincija velike imperije u kojoj se naplacuje skolarina (za sada samo za visoko a ubrzo i ostalo) obrazovanje.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:42 29.08.2010

Re: Modernizacija

U najširem smislu mislim na društvenu modernizaciju..Srbija je evropska zemlja i treba da prati evropske političke trendove.

Pajz da neće. Prate se samo tokovi kolumbijski, tj. malo preciznije, putevi Meksika i latinoameričkih diktatorskih država s početka prošlog veka. Korupcija i pljačka države kao osnovna (i jedina) institucija sistema.

A to što je Boris okrenuo svoj multi-personaliti Magic Eight Ball ćurak sada pak na stranu na kojoj piše Jevropa, to će, pre nego "proradio razum", biti stoga što nema one milijardice koju su mu obećali da će da stigne iz Rusije, a novci neophodni ili ode Vlas u propas'

Elem, jedina nepoznanica (pored cene ) je da li se sada cenjka za neke novce "Obaška", ili se cenjka kako bi uspela prodaja poslednjeg kučnog nameštaja - Telekoma. Šta god da je, spiskaće oni i te novce očas posla.


                     
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:07 29.08.2010

Re: Modernizacija

e tako sto cemo da postanemo zabacena provincija velike imperije u kojoj se naplacuje skolarina (za sada samo za visoko a ubrzo i ostalo) obrazovanje.

Ovdašnji genijalci svet znaju mahom iz pričica o SveCkoj Zaveri (pogotovo protiv slobodumnih bratskih naroda) i tlapnjama onih što drže tribine o "istini" o Srebrenici, ali nema veze. Elem, naravno da treba da se plaća - sve što vredi košta. Samo što u svetu postoji i besplatno i "naplatno", a ko ne vredi - pa nema ocene da dobije stipendiju, nema novaca da plaća, a ne želi da ide u Fraj školu, hebiga, to je bilo samo kod Tite da svi idu na fakultete - zato smo ovako i prošli.

A te cene na koje Borci Protiv Imperije toliko kukaju, pa toliko ovde naplate očas posla na kojekakve takse i skripte ;> Evo jednog pregleda cena od pre neke godine:

Germany

Germany universities now charge 1000 euro enrolment charge per year, regardless whether the students are from EU or non-EU countries.

Europe

In recent years, the high-tax Europe has been considering reforming higher education and moving towards a system that charges users. Austria is intensely debating university tuition in the parliament. Six German states call on the parliament to terminate the piece of legislation that exempts college students from paying tuition. In addition, universities in Belgium are beginning to charge an enrolment fee of 500 euros which is same for EU and non-EU students (non-EU students are charged additional 500 euros for social security), while Holland and Italy charge an enrolment fee of 1,000-1,500 euros. Dutch universities charge students of certain departments such as business departments tuition as much as 5,000 euros and students of graduate schools tuition as much as 8,000 euros.

UK
In UK, the maximum tuition fee amount that can be charged to EU students is £3,145 a year (increasing yearly by no more than the rate of inflation). Average tuition for domestic students is around £3000, and for international students about £10,000 a year.

Ireland
€12000 (Euro) per year for international students. EU students pay € 900 registration fee.

France
France has 82 universities, teaching 1.5m students. All are public; none charges tuition fees; undergraduate enrolment charges are a tiny €165. All lecturers are civil servants. Universities cannot select students, who can apply only to ones near them. The results speak for themselves. Not a single French university makes it into the world's top 40 universities. (**)

In France, there is no difference in tuition fees between European and Non-European students. Therefore, policies officially search to improve the quality of the foreign students they receive, making a selection based on excellence and discipline of study. They intend to avoid a "mass phenomenon" of unwanted students in French universities who are not highly motivated and who mainly seek to obtain a visa and to stay in France. In Britain, there is a will to attract a large number of overseas students who pay high tuition fees and who supply important funding to British higher education.

(**) Ovo je moguće stari podatak jer je Ecole Normale Supérieure "osvoijla" 18 mesto među 200 najbolje rangiranih svetskih univerziteta za 2006. godinu (skočila je sa 24.)

1 Harvard University United States
2 University of Cambridge United Kingdom
3 University of Oxford United Kingdom
4= Massachusetts Institute of Technology United States
4= Yale University United States
6 Stanford University United States
7 California Institute of Technology United States
8 University of California, Berkeley United States
9 Imperial College London United Kingdom
10 Princeton University United States
11 University of Chicago United States
12 Columbia University United States
13 Duke University United States
14 Beijing University China
15 Cornell University United States
16 Australian National University Australia
17 London School of Economics and Political Science United Kingdom
18 Ecole Normale Supérieure France
19=National University of Singapore Singapore
19=University of Tokyo Japan
seceranac seceranac 01:53 29.08.2010

Re: Modernizacija

sam si sebe demantovao u istom postu

najpre kazes samo kod tita ima da svako besplatno studira a onda stavis podatke koji kazu da svako besplatno studira u vecem broju evropskih zemalja

ono sto sam ja hteo da kazem je da cemo postati daleka provincija u kojoj naplacuju obrazovanje iako u centrali moci to jos ne rade (u potpunosti) mada idu u tom pravcu, mi ce mo im nekako posluziti kao zamorcici gde ce isprobavati svoje podle planove

i u evropi su vec poceli delimicno da naplacuju, posto nisu smeli da uvedu naplacivanje jer bi izbila revolucija oni su perfidno odigrali na kartu sujete - najpre su podelili osnovne studije na Becelor i Master pa sada naplacuju ovo drugo, tj naplacuju 2/5 onoga sto je do pre koju godinu bilo skroz besplatno. Usput su srozali nivo i devalvirali zvanje mastera, al narod voli da kaci bezvredne titule na zid pa je pristao na prevaru.
Kada najvece zemlje to rade svojim gradjanima kako li cemo mi proci u takvoj drzavi
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 02:00 29.08.2010

Re: Modernizacija

Kada najvece zemlje to rade svojim gradjanima kako li cemo mi proci u takvoj drzavi

Uh, kako je gadan taj strah od novog...Gadan i star koliko i ljudski rod..
antioksidant antioksidant 08:07 29.08.2010

Re: Modernizacija

Ovo ne kapiram - šta bi bila "modernizacija"?

заблуде 21 века
noboole noboole 18:39 29.08.2010

Re: Modernizacija

Skolarina u Nemackoj iznosi oko 250 eur po semestru = 500 godisnje (moje iskustvo obuhvata sever i istok). To ukljucuje i koriscenje skoro svake vrste prevoza u okviru regiona.
Uporediti sa arhitektonskim fakultetom ))). Kakva drpacina.
mikimedic mikimedic 00:26 29.08.2010

slazem se da rezoluciju treba menjati

dodatno pojasniti -- sledecim elementima:

- msp nije odgovorio na postavljeno pitanje -- da li je deklaracija koju su usvojile privremene institucije Kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

- msp je korektno zakljucio da PIK nije doneo datu deklaraciju, vec grupa gradjana koja predstavlja legitimne predstavnike Kosova.

- medjutim, grupa gradjana bez obzira na svoj legitimitet nije subjekt medjunarodnog prava.

subjekti medjunarodnog prava su iskljucivo suverene drzave, kao i medjunarodne organizacije.

- posto gg nije subjekt mp, ne postoji pravni kapacitet da bi njeni akti bili bilo u skladu ili protivni medjunarodnom pravu.

- akt se moze ocenjivati samo u okviru unutrasnjeg pravnog poretka.

- izmedju ostalog, ocigledno je da MSP ne smatra da deklaracija proizvodi ikakve pravne posledice, jer eksplicitno potvrdjuje vazenje rezolucije 1244 i teritorijalni integritet srj u clanu 95 savetodavnog misljenja -- poslednja recenica:

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia).

mislim da je vreme da ministarstvo spoljnih poslova pokrene kampanju informisanja javnog mnjenja (prvenstveno inostranog) o konkretnom sadrzaju savetodavnog misljenja, jer je vise nego ocigledno da je misljenje potvrdilo stavove srbije, kao i opravdanost zahteva za donosenjem misljenja.
markonio92 markonio92 00:43 29.08.2010

Sesi

Opet Tadić i opet Drago.
Fale samo sise.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:51 29.08.2010

Re: Sesi

markonio92
Opet Tadić i opet Drago.
Fale samo sise.

Puerta...ako nemaš nešto pametno kazati, najbolje bi bilo da se ne ofiraš ovako banalnim komentarima..
Evo, pominje se i Nikolić tvoj politički favorit...on je umesto sisa...
tripraseta92 tripraseta92 00:53 29.08.2010

Re: Sesi

Pazi kako se poveća broj konzumenata kad na blog okačiš sise!!!!

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:54 29.08.2010

Re: Sesi

tripraseta92
Pazi kako se poveća broj konzumenata kad na blog okačiš sise!!!!


Sise su zakon...
markonio92 markonio92 01:01 29.08.2010

Re: Sesi

Drago Kovacevic

Puerta...ako nemaš nešto pametno kazati, najbolje bi bilo da se ne ofiraš ovako banalnim komentarima..

Interesantno je da kao ultimativni argument diskreditacije pojedini blogeri posegnu za:
a) optužbom da je reč o osobi koja se krije iza duplih naloga
i/ili
b) optužbom o nepotpisivanju punim imenom i prezimenom.

Gugl iz jur frend. Proguglaj moje korisničko ime i, kada si tako vidovit, proceni da li si pogrešio.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:04 29.08.2010

Re: Sesi

markonio92
Drago Kovacevic

Puerta...ako nemaš nešto pametno kazati, najbolje bi bilo da se ne ofiraš ovako banalnim komentarima..

Interesantno je da kao ultimativni argument diskreditacije pojedini blogeri posegnu za:
a) optužbom da je reč o osobi koja se krije iza duplih naloga
i/ili
b) optužbom o nepotpisivanju punim imenom i prezimenom.

Gugl iz jur frend. Proguglaj moje korisničko ime i, kada si tako vidovit, proceni da li si pogrešio.

Hajde...ne troluj...žuti već imaš...i nije ovo prvi put...

markonio92 markonio92 01:14 29.08.2010

Re: Sesi

Drago Kovacevic
Hajde...ne troluj...žuti već imaš...i nije ovo prvi put...


Pazi, ako mi ne veruješ da nisam "puerta", onda je
moje učešće ovde bespredmetno, zar ne? Tako da taj
žuti slobodno može da pocrveni.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:17 29.08.2010

Re: Sesi

markonio92
Drago Kovacevic
Hajde...ne troluj...žuti već imaš...i nije ovo prvi put...


Pazi, ako mi ne veruješ da nisam "puerta", onda je
moje učešće ovde bespredmetno, zar ne? Tako da taj
žuti slobodno može da pocrveni.

Izbor je tvoj...Za sada samo dan...kasnije će opet sve zavisiti od tebe..
seceranac seceranac 00:51 29.08.2010

sve i "kitchen sink"

nabaca ti drago ovde sve i svasta (ko sto rece nas omiljeni amerikanac Blagojevic pre neki dan) - sve i "kitchen sink"

Srbija i politika koju oličava Tadić, došla je sada na tačku gde on može potpuno obrnuti stvar u svoju korist, odnosno u korist one političke većine koja je potpuno svesna i kad gunđa da Srbija mora što pre u evroatlanske integracije. Kažem, evroatlanske, a to znači i u NATO pakt.


koja to vecina Drago? Ni pored sve te medijske kampanje i zatupljivanja naroda o jedinom putu, nikada pristup NATO paktu nije imao nikakvu vecinu. Ne znam o cemu govoris?

Hoće li se to dogoditi, videćemo, ali sve govori da drugoga puta nema.

Cak i ako nema drugog puta uvek ima alternative - dva smera na istom putu.
Naravno da ima drugih puteva samo treba neko biti posten pa priznati da je taj neko poslednjih 10 godina radio pogresnu stvar i zamlacivao narod. Tesko je i ovom narodu da prizna samom sebi da i pored desetogodinje neuzvracene ljubavi prema voljenoj Evropi da nas ta Evropa mrzi vise nego pre.
Sto se pre to patolosko ljubavno klupko presece to ce biti bolje i bezbolnije zarastanje rana.

Ako to uradi, Tadić će ipak odigrati pozitivnu ulogu i ući u istoriju kao "stečajni upravnik" jedne naopake, propale politike koja je sa malim prekidom trajala dvadeset godina.


Olako kvalifikujes Drago, sta ce istorija reci zavisi od toga ko ce da pobedi na kraju a ne od toga ko je bio u pravu ili da li je moglo bolje. Osim toga ja ne bih bio tako siguran ni u pobedu snaga u koje se kunes. Nekako im zadnjih par godina sudbina visi od koncu napravljenom od sveze nastampanih para koje su sve slabije i slabije, a rupa ispod sve dublja i dublja.

Srbija je, svi parametri to govore, najnerazvijenija zemlja u Evropi, a da za to nema ni jednoga opravdanoga razloga. 


Cak i da jeste najnerazvijenija za to ima dosta opravdanih razloga. Pocevsi unazad od korumpirane i od strane evrope postavljene vladajuce garniture, preko tajkunskog privrednog uredjenja baziranog na lopovskim evropskim bankama, preko bombardovanja (najmasovnijeg jos od vijetnamskog rata), preko sankcija protiv naroda a ne vlasti, preko korumpirane vlasti bracnog para postavljenog od strane Amerike ...

Ako to ne uradi, do kraja političke karijere više neće imati takvu šansu, a Srbija će ostati bez ikakve šanse da se pomakne sa evropskoga začelja.


njegova karijera je zavrsena pre nego sto je i pocela kao sto je slucaj sa svim slabim provincijskim namesnicima a ponekada je stabilno ukopavanje najbolji nacin da se stigne na celo kolone, narocito onda kada kolona krene nizbrdo kao sto je to slucaj u evropi sada.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:58 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

koja to vecina Drago? Ni pored sve te medijske kampanje i zatupljivanja naroda o jedinom putu, nikada pristup NATO paktu nije imao nikakvu vecinu. Ne znam o cemu govoris?

Pa ona koja je tokom 2008. dva puta glasala za njegove lagarije o Evropi..
A o NATO..pa neprekidna je kampanja protiv NATO saveza..Kad se donese odluka i uz kampanju od mesec dana Srbija bi većinski prihvatila NATO, pogotovo jer je sadašnja koncepcija neutralnosti glupava i neodrživa...
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:19 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Tesko je i ovom narodu da prizna samom sebi da i pored desetogodinje neuzvracene ljubavi prema voljenoj Evropi da nas ta Evropa mrzi vise nego pre.

kako to Evropa mrzi nas, po čemu to zaključujete?Da li postoji kolektivna mržnja ili je to naša stara otrcana floskula da ko god se sa nama ne složi pa makar to bilo i zbog naše gluposti i tvrdoglavosti, nama je izgovor da nas mrzi. To je valjda lakše nego se preispitati gde smo mi grešili.Ko je nama kriv što vodimo takvu politiku da ne prihvatamo ništa, sa svima se posvađama pa i zaratimo , a onda, i na njihovo iznenađenje, damo i više nego što nam je traženo.
Da nas Evropa toliko mrzi ne bi nam davala toliko bespovratne finansijske pomoći.
A ko je nama kriv što nismo pitanje Kosova pokrenuli odmah posle 5. oktobra pa rekli OK, mi smo sada nerki drugi u odnosu na Miloševića i hoćemo sa tih novih pozicija da rešimo problem i nemojte da nam cepate zemlju.
Umesto toga, Đinđićev predlog nije podržan, Koštunica se posvađao sa svima i ostavio Tadiću da vadi kestenje iz vatre a on i Samardžić lagodno pričaju o propasti koncepta koji su oni uvalili.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:26 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Koštunica se posvađao sa svima i ostavio Tadiću da vadi kestenje iz vatre a on i Samardžić lagodno pričaju o propasti koncepta koji su oni uvalili.

Do duše, Tadić se nije svađao, ali je zato Jeremića gurkao u te svađe...A Jeremić je bio i omiljeni Koštuničin ministar...
Prijatelju, da si na Jeremićevu mestu, bi li sada dao ostavku...
seceranac seceranac 02:03 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

kako to Evropa mrzi nas, po čemu to zaključujete?Da li postoji kolektivna mržnja ili je to naša stara otrcana floskula da ko god se sa nama ne složi pa makar to bilo i zbog naše gluposti i tvrdoglavosti, nama je izgovor da nas mrzi.


kada kazem evropa ne mislim na narod vec na rukovodstvo a kada je rukovodstvo u pitanju tu je definitvno mrznja u pitanju jer sve sto smo dobili u poslednjih 10 godina dobijali samo nove uslove

To je valjda lakše nego se preispitati gde smo mi grešili.Ko je nama kriv što vodimo takvu politiku da ne prihvatamo ništa, sa svima se posvađama pa i zaratimo , a onda, i na njihovo iznenađenje, damo i više nego što nam je traženo.

ovo je klasicna faza u ponasanju svakog ko je osetio neuzvracenu ljubav, jos uvek u ogromnoj ljubavi, a posto idealizuje predmet obozavanja jedino mesto gde moze traziti problem u nefuncionalnosti veze je u samom sebi i svojim postupcima - psihologija za srdnju skolu

Da nas Evropa toliko mrzi ne bi nam davala toliko bespovratne finansijske pomoći.

da da da "bespovratna pomoc" dok je u medjuvremenu ta evropa tj vladajuca klasa te evrope postala vlasnik skoro svega u srbiji za neku sicu, pitam se sta je tu bespovratno ...


A ko je nama kriv što nismo pitanje Kosova pokrenuli odmah posle 5. oktobra pa rekli OK, mi smo sada nerki drugi u odnosu na Miloševića i hoćemo sa tih novih pozicija da rešimo problem i nemojte da nam cepate zemlju.
Umesto toga, Đinđićev predlog nije podržan, Koštunica se posvađao sa svima i ostavio Tadiću da vadi kestenje iz vatre a on i Samardžić lagodno pričaju o propasti koncepta koji su oni uvalili.


ko djindjica nije podrzao? Cija podska mu je trebala? Koliko dugo je sam vladao
mikimedic mikimedic 08:42 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

koja to vecina Drago? Ni pored sve te medijske kampanje i zatupljivanja naroda o jedinom putu, nikada pristup NATO paktu nije imao nikakvu vecinu. Ne znam o cemu govoris?

Pa ona koja je tokom 2008. dva puta glasala za njegove lagarije o Evropi..


netacno. cak ni evropska opcija nije dobila potrebnu vecinu. vredi podsetiti da je na izborima 2008. anti-evropska opcija imala vecinu (srs, dss, sps) ali je naknadno sps posle izbora okrenuo plocu -- i naravno time prevario sopstvene glasace.

da neces mozda da kazes da je sps pre izbora 2008. bila proevropski orijentisana i da su sps glasaci glasali za evropsku opciju?

a o nato da ne govorimo.

A o NATO..pa neprekidna je kampanja protiv NATO saveza..Kad se donese odluka i uz kampanju od mesec dana Srbija bi većinski prihvatila NATO, pogotovo jer je sadašnja koncepcija neutralnosti glupava i neodrživa...


a ko ce da donese tu odluku? znaci, javno mnjenje, volja vecine i te munje to vise nije bitno?

neprekidna je i kampanja za evropu, pa da nije bilo ivicine prevare nikad srbija ne bi krenula ka evropi.
mikimedic mikimedic 08:45 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Prijatelju, da si na Jeremićevu mestu, bi li sada dao ostavku...


ne, jer apsolutno nema razloga.

misljenje msp je apsolutna pobeda srbije, i jedino sto mi nije najjasnije je zasto se ne predstavlja u javnosti na taj nacin.

vidim da i karagaca (na njegovom prethodnom blogu) a i ti odbijate da povedete razgovor u tom pravcu.

mikimedic mikimedic 08:47 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

ovo je klasicna faza u ponasanju svakog ko je osetio neuzvracenu ljubav, jos uvek u ogromnoj ljubavi, a posto idealizuje predmet obozavanja jedino mesto gde moze traziti problem u nefuncionalnosti veze je u samom sebi i svojim postupcima - psihologija za srdnju skolu


Milan Karagaća Milan Karagaća 09:12 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

ovo je klasicna faza u ponasanju svakog ko je osetio neuzvracenu ljubav, jos uvek u ogromnoj ljubavi, a posto idealizuje predmet obozavanja jedino mesto gde moze traziti problem u nefuncionalnosti veze je u samom sebi i svojim postupcima - psihologija za srdnju skolu

Ovo je odgovor svakoga ko nema argumenata.
Ja sam na stanovištu da u politici Srbije ima mnogo više mesta za psihijatriju, a naročito u poslednjih 20 godina.Uostalom, psihijatri su bili vrlo uticajni u formulisanju politike koja je imala za posledicu i ozbiljne psihijatrijske poremećaje nedužnih ljudi.
ko djindjica nije podrzao? Cija podska mu je trebala? Koliko dugo je sam vladao

nije ga podržao kompletan DOS tako da je u svom zahtevu ostao potpuno usamljen.Svi su smatrali da nije vreme.Onda je on sam napisao pisma Bleru, Putinu i Bušu početkom 2003.godine, nažalost nije dočekao odgovore.Zanči trebala mu je popdrška koalicionih partnera a njih je sve bolela ona stvar za državu i Kosovo,važno je bilo ko će više da ugrabi.Bio je predsednik vlade 2 godine, a neki koalicioni partneri su mu radili direktno o glavi tj. da ga politički sruše i nisu mu davali nikakvu podršku.Celi državni aparat je bio protiv njega, policija, službe, vojska a predsednik države je otvoreno podržao pokušaj Crvenih beretki da izvrše državni udar.
Toliko o tome, nije bilo davno, ko hoće lako se može setiti.
antioksidant antioksidant 09:14 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

misljenje msp je apsolutna pobeda srbije

мора да је диван осећај веровати у ово
mikimedic mikimedic 09:25 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

мора да је диван осећај веровати у ово


voleo bih da razgovaramo argumentovano.

da li msp u misljenju eksplicitno potvrdjuje vazenje r1244 i posebno naglasava suverenitet i teritorijalni integritet srj?

za razliku od tog stava, nigde u misljenju se ne pominje kosovo kao nezavisna drzava.
antioksidant antioksidant 09:29 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

za razliku od tog stava, nigde u misljenju se ne pominje kosovo kao nezavisna drzava.

а где видиш тај мој став? погрешно тумачиш оно што пишем (или ти тако одговара или не разумеш*)

мсп је јасно и гласно рекао - питање проглашења независности је политичко а не правно питање. то није победа србије исто колико није ни победа друге стране.
voleo bih da razgovaramo argumentovano.

и ја али када напишеш
misljenje msp je apsolutna pobeda srbije
тешко ми је да повежем реалност и твоје речи

* допуна
kukusigameni kukusigameni 09:35 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Tesko je kad izgubis rat.
mikimedic mikimedic 09:39 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

то није победа србије исто колико није ни победа друге стране


zar ovo nije pobeda srbije?

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia).


msp smatra za potrebno da podseti da r1244 potvrdjuje suverenitet i teritorijalni integritet srj.

мсп је јасно и гласно рекао - питање проглашења независности је политичко а не правно питање. то није победа србије исто колико није ни победа друге стране


citiraj mi deo misljenja u kome se kaze da je pitanje proglasenja nezavisnosti politicko, a ne pravno pitanje.

sa druge strane, msp kaze da medjunarodno pravno nije prekrseno zato sto autori deklaracije nisu subjekti medjunarodnog prava i kao takvi nemaju ni pravni kapacitet da bu ga prekrsili.

jos manje se iz toga moze zakljuciti da akt nesubjekta medjunarodnog prava moze da proizvede medjunarodnopravne poslednice.



antioksidant antioksidant 09:59 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

citiraj mi deo misljenja u kome se kaze da je pitanje proglasenja nezavisnosti politicko, a ne pravno pitanje.

цитирај ми део мишљења у коме се каже да је "постојање" независне државе косово противправно. свака држава самостално одлучује да ли же признати косово или не. 50ак је признало, 150ак не. ни једни ни други не крше право јер је то политичко питање.
mikimedic mikimedic 10:01 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

цитирај ми део мишљења у коме се каже да је "постојање" независне државе косово противправно.


Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia.

Dr M Dr M 10:30 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

misljenje msp je apsolutna pobeda srbije, i jedino sto mi nije najjasnije je zasto se ne predstavlja u javnosti na taj nacin.


Mikimedic, uz najdublje postovanje Tvoje upornosti, smatram da misljenje MSP nije pobeda Srbije jer nije proizvelo ono dejstvo koje je nase MIP htelo; moglo bi da se kaze, MZ je, igrajuci na nasem terenu pobedila sa 1:0, na njihovom terenu je 0:0, gol u gostima se racuna duplo, mi ispadamo..Sad, mozemo da vicemo " Uaaa, sudija.." ali...

Sto se tice predstavljanja u javnosti, posle Kosovskog boja, 1389, zvonila su zvona na crkvama sirom Evrope, proslavljajuci pobedu hriscanskog oruzja...
alselone alselone 10:46 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Mikijevi komentari su u formi citata misljenja, odgovori njemu su u formi fraza. Ovo je zanimljivo za citanje.
antioksidant antioksidant 13:19 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia.

што тачно на који начин спречава било коју државу да донесе политичку одлуку да призна или не призна косово?
(на страну то што не цитираш саму одлуку него једну реченицу из образложења)
mikimedic mikimedic 13:43 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Mikimedic, uz najdublje postovanje Tvoje upornosti, smatram da misljenje MSP nije pobeda Srbije jer nije proizvelo ono dejstvo koje je nase MIP htelo; moglo bi da se kaze, MZ je, igrajuci na nasem terenu pobedila sa 1:0, na njihovom terenu je 0:0, gol u gostima se racuna duplo, mi ispadamo..Sad, mozemo da vicemo " Uaaa, sudija.." ali...

Sto se tice predstavljanja u javnosti, posle Kosovskog boja, 1389, zvonila su zvona na crkvama sirom Evrope, proslavljajuci pobedu hriscanskog oruzja...


nas mip je, priznajem, mozda malo i zatecen pa mozda i nije najbolje shvaceno i analizirano misljenje -- koje je apsolutno u korist srbije, doduse ne na nacin kako je mip ocekivao.

usudjujem se reci da je misljenje bolje za srbiju, nego da je dobijen prizeljkivan rezultat. ono sto nisam ocekivao da cu videti u misljenju, to je potvrdjivanje vazenja r1244 -- ne zato sto bi ona mogla biti iole sporna, vec zato sto je krajnje problematicno za msp da se upusti u tumacenje rezolucija koje donosi savet bezbednosti.

da karikiram -- to bi bilo kao kada bi ustavni sud srbije ocenjivao ustavnost ustava.

medjutim, msp je upravo to ucinio! upustio se u ocenjivanje i potvrdjivanje 1244, i uz posebnu potrebu da specificno naglasi da ta rezolucija postuje suverenitet i teritorijalni integritet savezne republike jugoslavije. zasto?

ono sto je sud sa druge strane rekao o donosiocu deklaracije, bas kao sto je radulovic svojevremeno pisao, je da je grupa gradjana proglasila nezavisnost.

-- kako postojanje grupe gradjana nije predvidjeno medjunarodnopravnim dokumentima koji vaze na kosovu (r1244 i odgovarajuci unmik propisi -- za koje je prethodno utvrdio da predstavljaju medjunarodnopravne a ne unutrasnje propise) -- tako grupa gradjana nema kapacitet subjekta medjunarodnog prava i stoga ga ne moze ni prekrsiti.

hajde da banalizujemo -- bas kao kada bi dete od 13 godina izjavilo 'ja necu da placam porez republici srbiji'.

dete nema poslovnu sposobnost. dete ne moze da placa porez srbiji. da li je prekrsilo bilo koji zakon kada je to izjavilo? nije.

da li izjava deteta proizvodi bilo kakve pravne posledice? naravno da ne.

sud se sa druge strane opravdano moze kritikovati jer nije odgovorio na postavljeno pitanje -- koje je glasilo da li je akt privremenih institucija kosova u skladu sa medjunarodnim pravom.

sud kaze da akt nije delo PIK, vec deteta. legitimnog, ali ipak deteta.

zasto je sud to uradio, tesko je reci i sigurno ce biti predmet mnogih analiza, ali ono sto se non-stop previdja je ocigledna potreba suda da naglasi vazenje r1244 i teritorijalnog integriteta srj. zasto?

sa druge strane, imamo ociglednu laz od strane ministra inostranih poslova nemacke izrecene u beogradu 'Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo,'

na koju nema adekvatne reakcije, ni od strane jeremica cak.

kada se postavi konkretno pitanje, citat, nesto iz misljenja (a da ne govorimo o izdvojenim misljenjima) u kojima stoji da deklaracija proizvodi nezavisnost ili bilo sta slicno, odjednom svi ucute, ukljucujuci i karagacu.

mislim da bi ove cinjenice morale da budu u strategiji mip pre odlaska na generalnu skupstinu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:47 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

misljenje -- koje je apsolutno u korist srbije, doduse ne na nacin kako je mip ocekivao.

Stvarno Miki...ovo je više od crnog humora...
antioksidant antioksidant 13:47 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

kada se postavi konkretno pitanje, citat, nesto iz misljenja (a da ne govorimo o izdvojenim misljenjima) u kojima stoji da deklaracija proizvodi nezavisnost ili bilo sta slicno,

niko ti i ne tvrdi da deklaracija proizvodi nezavisnost
nezavisnost proizvodi priznanje od drugih drzava
to je politicko pitanje ne pravno
ne postoji pravni kontekst koji moze bilo koju drzavu naterati da prizna kosovo
to je poenta miki
mikimedic mikimedic 13:59 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia.

што тачно на који начин спречава било коју државу да донесе политичку одлуку да призна или не призна косово?


nista ne sprecava, samo je takvo priznanje protivno medjunarodnom pravu -- i ne proizvodi nikakve pravne posledice. protivno je rezoluciji r1244, i takav spor bi bez problema bio dobijen pred msp. kada bi naravno bio poveden. i tu se slazem da je bilo bolje voditi sporove protiv svih drzava koje su priznale, nego ici na savetodvno misljenje.

deklaracija ne krsi medjunarodno pravo, medjutim priznanje od strane druge drzave koji krsi njen teritorijalni integritet sigurno predstavlja prekrsaj (opet se vracamo na clan 95. misljenja).

ono sto ce medjutim biti jako interesantno ubuduce -- i to je upravo sustina misljenja -- sud posredno kaze da eniteti koji nisu medjunarodnopravni subjekti ne mogu da prekrse medjunarodno pravo. argumentum a contrario nam kaze da medjunarodno pravo stoga mogu da prekrse samo subjekti medjunarodnog prava, a to su drzave i medjunarodne organizacije.

sud upravo posredno kaze da koliko god deklaracija budu donete u buducnosti, one nece krsiti medjunarodno pravo jer donosioci nisu subjekti mp. ali drzave koje priznaju na osnovu tih deklaracija ce tim cinom prekrsiti mp. misljenje je upravo osnov za zabranu daljih priznanja.

sta je sa priznanjima tajvana, abhazije, itd... mislis da nisu nistavi?

(на страну то што не цитираш саму одлуку него једну реченицу из образложења


sta mislis koja je svrha te recenice? sta je duh (da ne pominjem slovo) savetodavnog misljenja? zasto ju je msp ubacio u obrazlozenje, ako je irelevantna?

zasto nije u odluci -- zato sto je, jos jednom, odluka usko ogranicena pitanjem -- da li je deklaracija protivna medjunarodnom pravu. nije. i tacka. (zasto -- vidi pricu o detetu).

hoces da pocnemo da analiziramo izdvojena misljenja?

mikimedic mikimedic 14:01 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Stvarno Miki...ovo je više od crnog humora...


to moze da kaze samo neko ko nije procitao misljenje. i vise voli da veruje frazama, i lazima (makar i od ministra spoljnih poslova nemacke), nego cinjenicama tj. citatima iz samog misljenja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:03 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

sa druge strane, imamo ociglednu laz od strane ministra inostranih poslova nemacke izrecene u beogradu 'Nezavisno Kosovo je realnost i mišljenje Međunarodnog suda pravde je to jednoznačno potvrdilo,'


Kosovo je ograničeno nezavisno jer je pod protektoratom UN, ali je od Srbije potpuno nezavisno.S druge strane MSP je rekao da to što su uradila ta deca nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.
Za Nemačku i sve države koje su priznale Kosovo kao nezavisno i uspostavile sa tom državom diplomatske odnose, to je realnost.
Srbija ne treba da prizna tu državu ali ne može biti slepa kod očiju da ona postoji, da su je mnoge države priznale i uspostavile diplomatske odnose.
A Putin je prošle godine rekao u Abhaziji da je za međunarodni subjektivitet neke države dovoljno da je prizna jedna država članica UN i to je Rusija uradila kada su Abhazija i J.Osetija u pitanju. E sada kome analogija ništa ne znači , njegov problem i o tome šta Rusi misle.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:06 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mikimedic
Stvarno Miki...ovo je više od crnog humora...


to moze da kaze samo neko ko nije procitao misljenje.

Znači, Tadić, Jeremić i pravni tim Srbije nisu pročitali mišljenje. Ni Radoslav Stojanović...

mikimedic mikimedic 14:08 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

niko ti i ne tvrdi da deklaracija proizvodi nezavisnost
nezavisnost proizvodi priznanje od drugih drzava
to je politicko pitanje ne pravno
ne postoji pravni kontekst koji moze bilo koju drzavu naterati da prizna kosovo
to je poenta miki


naprotiv, upravo je to pravno pitanje koje nije postavljeno. a treba da bude.

pravno je pitanje krsenje rezolucije 1244 (mozes da vidis i to u misljenju -- da li sud treba da odgovara na pitanja za koja postoji shvatanje da su politicka -- sud je stanovista da treba).

tacno, ne postoji pravni kontekst koji moze neku drzavu da natera da prizna kosovo, ali itekako postoji pravni kontekst da joj to zabrani.

to su, da ne sirimo dalje, helsinski akt i r1244.
mikimedic mikimedic 14:10 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Znači, Tadić, Jeremić i pravni tim Srbije nisu pročitali mišljenje. Ni Radoslav Stojanović...


ne znam, ne mogu da komentarisem ali ocigledno je da je misljenje daleko povoljnije za srbiju nego sto je javnosti prezentirano.
mikimedic mikimedic 14:13 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Kosovo je ograničeno nezavisno jer je pod protektoratom UN, ali je od Srbije potpuno nezavisno.S druge strane MSP je rekao da to što su uradila ta deca nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.


ne zaboravi da je sud rekao da r1244 vazi, da uspostavlja privremeni rezim, i da treba naglasiti teritorijalni integritet i suverenitet srj.

idi procitaj svoje prethodne blogove, ako si zaboravio, jer si i tamo ostao bez argumenata i prestao da komentarises, a ovde ponovo pokusavas da otvoris istu temu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:20 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

ne znam, ne mogu da komentarisem ali ocigledno je da je misljenje daleko povoljnije za srbiju nego sto je javnosti prezentirano.

A onda su nas zeznuli naši prijatelji u sudu..Četvorica sudija na čelu sa Rusom..Ono glasali protiv pobede...
"Neprijatelji" za pobedu, a "prijatelji" protiv pobede...
mikimedic mikimedic 17:43 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

A onda su nas zeznuli naši prijatelji u sudu..Četvorica sudija na čelu sa Rusom..Ono glasali protiv pobede...
"Neprijatelji" za pobedu, a "prijatelji" protiv pobede...


treba prvo procitati drago, samo misljenje, a zatim i izdvojena misljenja pojedinih sudija da bi se imao stav. ali posto vecinsku javnost (ne samo u srbiji) sustina najmanje interesuje, zato je lako manipulisati tom istom javnoscu.

javnoscu koja ne cita.

elem da vidimo zasto su bili protiv:

tomka smatra da je sud trebalo da odbije da da misljenje, zato sto se generalna skupstina upustila da razmatra materiju iz domena saveta bezbednosti. misljenje moze da ima 'prejudicial effect' na dalje funkcionisanje saveta bezbednosti. takodje, pogresan je stav da su autori deklaracije funkcionisali izvan poretka un.

koroma navodi da sud nije smeo da zakljuci da su autori deklaracije delovali izvan poretka unmik i da se moraju smatrati privremenim institucijama kosova. ako se prihvati takva argumentacija, onda se deklaracija moze i mora razmatrati u svetlu r1244.

skotnikov zauzima slican stav kao i tomka (generalna skupstina nije smela da se upusti u razmatranje pitanja koje spada u nadleznost saveta bezbednosti). takodje, problematicno je po njemu i korist savetodavnog misljenja datog generalnoj skupstini, jer ga taj organ ne moze efektivno primeniti.

bennouna pominje slicne argumente, pa ne bih da ih ponavljam.

kao sto vidis, svi navode razloge (sem korome) koji se uglavnom ticu procedure i nadleznosti msp, a nijedan ne navodi da je sud doneo misljenje koje ide u prilog kosovskoj nezavisnosti.

ono sto bi se moglo mozda zameriti tadicu i jeremicu je eventualno medjunarodnopravni diletantizam, i sto bennouna kaze 'hazarderska politika' i dovodjenje msp pred vrlo neprijatnu dilemu da se umesa u ime generalne skupstine u mandat saveta bezbednosti -- bennouna upravo tvrdi da bi sud, da je odbio da da misljenje, stao na put svojeglavim zahtevima drzava clanica (ne znam kako bolje da prevedem 'frivolous')i zloupotrebi prava .

dakle, ni jedan od sudija nije bio protiv zato sto je misljenje u korist kosova, a protiv srbije. sudije su bili protiv prvenstveno zato sto smatraju da generalna skupstina nije smela da postavi ovakvo pitanje, a samim tim i msp je morao da odbije da da misljenje.

nema to nikakve veze sa 'nasim' i 'njihovim' sudijama.

umesto ovakve inicijative, bilo bi svrsishodnije da su podnete tuzbe protiv svake drzave koja je priznala kosovo, sto i sad jeste svrsishodna akcija na medjunarodnom planu.
Dr M Dr M 18:37 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

nas mip je, priznajem, mozda malo i zatecen pa mozda i nije najbolje shvaceno i analizirano misljenje -- koje je apsolutno u korist srbije, doduse ne na nacin kako je mip ocekivao


mikimedic, hvala Ti na trudu, iskreno..

Sa tacke gledista nekog ko je mnogo blizi realnom zivotu nego pravnim finesama moram da citiram, kad govorimo o delovanju MIP-a u ovom slucaju, jedno kompjuterasko pravilo koje sam cuo: "Trash in- trash out".

A evo da i ja malo karikiram; nase legitimno dete je razbilo prozor ali ga civilizovani tata nije prebio nego ga je poslao u cosak da malo razmisli o svojim postupcima...na neodredjeno vreme...dok se prozor ne opravi sam od sebe...
mikimedic mikimedic 18:58 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mikimedic, hvala Ti na trudu, iskreno..




Sa tacke gledista nekog ko je mnogo blizi realnom zivotu nego pravnim finesama moram da citiram, kad govorimo o delovanju MIP-a u ovom slucaju, jedno kompjuterasko pravilo koje sam cuo: "Trash in- trash out".


ne mogu da tvrdim da je bio trash in. ne u potpunosti. ja jesam bio misljenja da je daleko bolje ici odmah na tuzbe, nego se zamajavati generalnom skupstinom. ali kad je dobijeva vecina u ga morao sam da skinem kapu jeremicu.

mozemo mi biti pametni koliko hocemo posle bitke, evo i sudije su vise nego podeljene u svojim stavovima. ocigledno je da je sud trazio izlaz iz vrlo neprijatne situacije u kojoj se nasao. i nasao je vrlo traljav, moram priznati -- da ne odgovori na postavljeno mu pitanje pitanje (da li PIK deklaracija...), vec na potpuno drugo pitanje, sto je nezabelezeno do sad.

to niko unapred nije mogao znati, i pretpostaviti da ce se krenuti u tom pravcu. medjutim, da je podneta tuzba, tu prostora za ovakve pravne finese ne bi bilo i sud bi morao da donese presudu. e onda bi se otvorila potpuno nova politicka realnost (i mnogo bliza realnom zivotu), a sad ostajemo sa jednim status quoom. za to mozemo kriviti samo sud, a ne i generalnu skupstinu za formulaciju pitanja.

A evo da i ja malo karikiram; nase legitimno dete je razbilo prozor ali ga civilizovani tata nije prebio nego ga je poslao u cosak da malo razmisli o svojim postupcima...na neodredjeno vreme...dok se prozor ne opravi sam od sebe...


da, ali prozor je razbijen, nastala je steta, prekrsen je zakon. ako dete kaze 'ja sam od danas nezavisan' tu nikakav zakon nije prekrsen.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:59 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

antioksidant
misljenje msp je apsolutna pobeda srbije

мора да је диван осећај веровати у ово

ali je tačno taman kao i ono da su srbi pobedili na Kosovu 1389.godine.
mikimedic mikimedic 19:07 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

misljenje msp je apsolutna pobeda srbije

мора да је диван осећај веровати у ово

ali je tačno taman kao i ono da su srbi pobedili na Kosovu 1389.godine.


umesto da se sluzis frazama, bilo bi bolje da koristis argumente ako ih imas. ali ne sumnjam da ces prestati da komentarises cim vidis da jedne te iste fraze ne prolaze bez argumenata. bas kao na onom blogu o evropskoj uniji.
Dr M Dr M 19:21 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

ja jesam bio misljenja da je daleko bolje ici odmah na tuzbe,


Mislim da je sreca sto Te nisu poslusali..

Sad bi se sudili sa oko 60 drzava..i izgubili. A dotle, kompletan zastoj u svemu, osim ubijanja po ulicama.. ( da li se ovaj smajli zove sadly?)
mikimedic mikimedic 19:28 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Sad bi se sudili sa oko 60 drzava..i izgubili


da su podneli tuzbe 19. februara 2008 bilo bi daleko manje tuzbi.

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

a kompletan zastoj je sasvim druga tema, jer od olako obecane brzine ocigledno nema nista zbog sasvim drugih stvari, a najmanje zbog msp.
Dr M Dr M 19:44 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

da su podneli tuzbe 19. februara 2008 bilo bi daleko manje tuzbi.


U ovo mogu da poverujem.

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.


U ovo malo teze..


Ali, ono u sta verujem je...da smo pre dvadeset godina, umesto " Niko ne sme da vas bije" uzviknuli " Medjunarodna zajednico, biju nas.."..razumes vec..

Kad se neko saplete na vrhu stepenista, ima samo da moli boga da je stepeniste kratko..
antioksidant antioksidant 19:45 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

ако ти кажеш да можемо да ти верујемо мики...
mikimedic mikimedic 20:33 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Ali, ono u sta verujem je...da smo pre dvadeset godina, umesto " Niko ne sme da vas bije" uzviknuli " Medjunarodna zajednico, biju nas.."..razumes vec..

Kad se neko saplete na vrhu stepenista, ima samo da moli boga da je stepeniste kratko..


slazem se dottore ali to je vec druga tema.
mikimedic mikimedic 20:35 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

ако ти кажеш да можемо да ти верујемо мики...


anti - mislim da smo vodili prilicno konstruktivnu polemiku do sad. nemoj da pocinjes sa frazama kao karagaca -- vise bih voleo da dobijem odgovore/kontra-argumente na gornji komentar.
Bili Piton Bili Piton 21:29 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mikimedic
Znači, Tadić, Jeremić i pravni tim Srbije nisu pročitali mišljenje. Ni Radoslav Stojanović...


ne znam, ne mogu da komentarisem ali ocigledno je da je misljenje daleko povoljnije za srbiju nego sto je javnosti prezentirano.


Zasto bi to iko prezentovao javnosti u losijem (nepovoljnijem) svetlu nego sto je realno slucaj (kako tvrdis)? S kojom (perfidnom - takva je implikacija) namerom ili ciljem? To je apsolutno protiv svake logike.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:48 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

nemoj da pocinjes sa frazama kao karagaca -- vise bih voleo da dobijem odgovore/kontra-argumente na gornji komentar.

Decko ajde malo oladi. Pa svi tvoji komentari su čiste fraze i floskule. Čuj da tužimo države i dobijemo ih a u R1244 koju smo prihvatili smo priznali ono zbog čega smo poraženi. Pa pošto voliš tu R1244 i citate, evo
2. Поздравља то што СР Југославија прихвата принципе и друге тражене елементе који се помињу у горе наведеном ставу 1, и захтева пуну сарадњу СР Југославије у циљу њихове брзе примене;
3. Нарочито тражи да СР Југославија одмах обустави насиље и репресију на Косову на начин који се може верификовати, и да започне и оконча повлачење у фазама са Косова, на начин који се може верификовати, свих војних, полицијских и паравојних снага, у складу са хитним распоредом, са чим ће бити синхронизовано распоређивање међународног безбедносног присуства на Косову;
E upravo su "nasilje i represija", koje SRJ pristaje da obustavi, bile povod i izgovor za NATO agresiju nakon koje je potpisana kapitulacija u Kumanovu.
mikimedic mikimedic 21:52 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Zasto bi to iko prezentovao javnosti u losijem (nepovoljnijem) svetlu nego sto je realno slucaj (kako tvrdis)? S kojom (perfidnom - takva je implikacija) namerom ili ciljem? To je apsolutno protiv svake logike.


zasto vestervele prezentira tako kako prezentira to je vise nego jasno. sto ne znaci da nije najobicniji lazov.

zasto se kod nas tako prezentira -- rekao bih zbog generalno defetistickog mentaliteta u srbalja i limitiranog shvatanja vaznosti informacija i razdvajanja bitnog od nebitnog (lakse je procitati pet recenica u zakljucku nego relevantna obrazlozenja).

drugim recima -- nema tu namere ili cilja, samo traljavosti.
mikimedic mikimedic 21:56 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Decko ajde malo oladi. Pa svi tvoji komentari su čiste fraze i floskule.


o tome neka sude drugi komentatori.

E upravo su "nasilje i represija", koje SRJ pristaje da obustavi, bile povod i izgovor za NATO agresiju nakon koje je potpisana kapitulacija u Kumanovu.


o cemu ti pricas uopste covece? pa r1244 je usvojena 10 juna 1999, posle prestanka bombardovanja.

pretpostavljam da onaj moj donji kometar/carsav (nazalost jedino takva komunikacija sa tobom je moguca) ce naravno ostati bez odgovora -- kao i svaki put?
Bili Piton Bili Piton 22:09 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

mikimedic
Zasto bi to iko prezentovao javnosti u losijem (nepovoljnijem) svetlu nego sto je realno slucaj (kako tvrdis)? S kojom (perfidnom - takva je implikacija) namerom ili ciljem? To je apsolutno protiv svake logike.


zasto vestervele prezentira tako kako prezentira to je vise nego jasno. sto ne znaci da nije najobicniji lazov.

zasto se kod nas tako prezentira -- rekao bih zbog generalno defetistickog mentaliteta u srbalja i limitiranog shvatanja vaznosti informacija (lakse je procitati pet recenica u zakljucku nego relevantna obrazlozenja).

drugim recima -- nema tu namere ili cilja, samo traljavosti.


Nisam pitao za Vestervelea (prirodno) nego za nase, domace medije, analiticare and the rest of that ilk.

Ispada, Miki, da si ti manji defetista i manje limitiran u shvatanju vaznosti informacija, manje traljav, samim tim promucurniji, inteligentniji, temeljniji, dalekovidiji, bolji citac, bolji interpretator, ukratko bolji plej-mejker od svih njih....? Ispada da znas i vidis nesto sto oni ne vide i ne znaju (buduci da sumnjam da oni to nekako nisu sposobni da vide i spoznaju, to bi onda stvarno bilo tragicno - ukljucujuci tu i Vucka Jeremica).

Ne znam cime se bavis u zivotu ali...would you consider a career change? Mozda stvarno volsebno preokrenes situaciju u nasu korist.

mikimedic mikimedic 22:15 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Ispada, Miki, da si ti manji defetista i manje limitiran u shvatanju vaznosti informacija, manje traljav, samim tim promucurniji, inteligentniji, temeljniji, dalekovidiji, bolji citac, bolji interpretator, ukratko bolji plej-mejker od svih njih....? Ispada da znas i vidis nesto sto oni ne vide i ne znaju (buduci da sumnjam da oni to nekako nisu sposobni da vide i spoznaju, to bi onda stvarno bilo tragicno - ukljucujuci tu i Vucka Jeremica).


pa zar i drago nije isti takav, bar sto se tadica tice?




Ne znam cime se bavis u zivotu ali...would you consider a career change? Mozda stvarno volsebno preokrenes situaciju u nasu korist.




neka, neka, imam ja svoju zanimaciju. pustio bih jeremica ipak da radi svoj posao.

sad bih onog smajlija sto dize pivo, ali nemam...



freehand freehand 22:21 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

Ne znam cime se bavis u zivotu ali...would you consider a career change? Mozda stvarno volsebno preokrenes situaciju u nasu korist.

Mikija za Bajatovića!
Moram priznati da njegove analize gode mome napaćenom srpskom biću.
Deluju malo previše smisleno, ali - niko nije savršen.
mikimedic mikimedic 22:24 29.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

gde nadje bajatovica, jos se valjam od smeha

antioksidant antioksidant 07:24 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

vise bih voleo da dobijem odgovore/kontra-argumente na gornji komentar.

samo da podsetim - argument je
mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

mikimedic mikimedic 08:55 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

samo da podsetim - argument je

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.


ne, to je stav. argument je:

antioksidant:
niko ti i ne tvrdi da deklaracija proizvodi nezavisnost
nezavisnost proizvodi priznanje od drugih drzava to je politicko pitanje ne pravno ne postoji pravni kontekst koji moze bilo koju drzavu naterati da prizna kosovo

to je poenta miki


mikimedic:
naprotiv, upravo je to pravno pitanje koje nije postavljeno. a treba da bude. pravno je pitanje krsenje rezolucije 1244 (mozes da vidis i to u misljenju -- da li sud treba da odgovara na pitanja za koja postoji shvatanje da su politicka -- sud je stanovista da treba).

tacno, ne postoji pravni kontekst koji moze neku drzavu da natera da prizna kosovo, ali itekako postoji pravni kontekst da joj to zabrani.

to su, da ne sirimo dalje, helsinski akt i r1244.


onda idemo jos malo konkretnije (da sirimo uze), kad insistiras:

helsinski zavrsni akt:

para I
Suverena jednakost, poštivanje prava svojstvenih suverenosti

Države sudionice uzajamno će poštivati suverenu jednakost i individualnost kao i sva prava koja su svojstvena i koja obuhvaća suverenost, osobito pravo svake države na međunarodnu ravnopravnost, teritorijalnu cjelovitost te slobodu i političku neovisnost. One će također uzajamno poštivati pravo druge države da slobodno bira i razvija svoj politički, društveni, gospodarski i kulturni sustav kao i pravo da donosi svoje zakone i propise.

U okviru međunarodnog prava, sve države sudionice imaju jednaka prava i dužnosti. One će uzajamno poštivati pravo države da po svojoj želji određuje i ostvaruje odnose s drugim državama u skladu s međunarodnim pravom i duhom ove Deklaracije. One smatraju da se njihove granice mogu mijenjati u skladu s međunarodnim pravom, mirnim putem i sporazumno. One također imaju pravo pripadati ili ne pripadati međunarodnim organizacijama, sudjelovati ili ne sudjelovati u bilateralnim ili multilateralnim ugovorima, uključujući pravo da budu ili ne budu stranke ugovora o sklapanju saveza; one imaju i pravo na neutralnost.

para III
Nepovredivost granica
Države sudionice uzajamno potvrđuju da su sve njihove granice kao i granice svih država u Europi nepovredive, pa će se stoga sada i ubuduće suzdržavati od povrede tih granica.

U skladu s tim, one će se također suzdržati i od svakog zahtjeva ili samog čina prisvajanja ili osvajanja dijela ili cijelog teritorija bilo koje države sudionice.

para IV
Teritorijalna cjelovitost država

Države sudionice poštivat će teritorijalnu cjelovitost svake države sudionice.
U skladu s tim, suzdržat će se od svakog djelovanja koje je u suprotnosti s ciljevima i načelima Povelje Ujedinjenih naroda glede teritorijalne cjelovitosti,
političke neovisnosti ili jedinstvenosti bilo koje države sudionice, a osobito od svakog djelovanja koje predstavlja prijetnju ili primjenu sile.

Države sudionice će se suzdržati i od toga da teritorij druge države podvrgnu vojnoj okupaciji ili drugim izravnim ili neizravnim mjerama prisile suprotnim međunarodnom pravu, ili pak da ga učine predmetom prisvajanja kao posljedicom takvih mjera ili prijetnje takvim mjerama. Niti jedna takva okupacija ili prisvajanje neće biti pravno priznato.


Rezolucija 1244:

Reaffirming the commitment of all Member States to the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia and the other States of the region, as set out in the Helsinki Final Act,

Savetodavno misljenje:

Further, it bears recalling that the tenth preambular paragraph of resolution 1244 (1999) also recalled the sovereignty and the territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia)
(boldovi su moji)

jel treba jos?
antioksidant antioksidant 08:58 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

kad insistiras:


ne miki, pise gore
mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

verujem ti miki sve
mikimedic mikimedic 09:01 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"


ne miki, pise gore

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

verujem ti miki sve


jel cemo opet frazama i valjajucim smajlijima na citate?



p.s. pozdrav i karagaci.
antioksidant antioksidant 09:11 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

jel cemo opet frazama i valjajucim smajlijima

svaki put kad pocnes da pricas sam sa sobom.
tema ovog dela posta je sledeci citat

mozes da mi verujes da ne bi izgubili.

tj na tvoje obecanje da ne bismo izgubili u direktnim tuzbama drzava koje su priznale kosovo

iako si ti dao to obecanje, nastavljas da komentarises sta ti hoces (tvoje pravo da se razumemo - kao sto je tvoje pravo i da verujes da je misljenje msp velicanstvena pobeda srbije (koju samo niko nije prepoznao kao pobedu i s kojom ne znamo sta cemo - prosto neverovatno koliko lici na kumanovski sporazum sa nato posle pobede 1999te)).
mikimedic mikimedic 09:34 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

svaki put kad pocnes da pricas sam sa sobom.
tema ovog dela posta je sledeci citat


ok, a sta je sa temom celog posta (a ne dela). da li imas ili nemas odgovor na moje argumente potkrepljene citatima?

misljenje koje ti nazivas temom ovog dela sam naravno rekao, bas na osnovu gornje argumentacije, opet to je samo moje misljenje, i nije nikakav argument.

ja bih da razgovaramo o argumentima i kontrargumentima, a ne o misljenjima i frazama.

tj na tvoje obecanje da ne bismo izgubili u direktnim tuzbama drzava koje su priznale kosovo


nikom ja nista obecavao nisam ('ebote zvucim kao schjentinel).



nastavljas da komentarises sta ti hoces (tvoje pravo da se razumemo - kao sto je tvoje pravo i da verujes da je misljenje msp velicanstvena pobeda srbije (koju samo niko nije prepoznao kao pobedu i s kojom ne znamo sta cemo - prosto neverovatno koliko lici na kumanovski sporazum sa nato posle pobede 1999te)).


nastavljam da iznosnim argumente kojima pokusavam da potkrepim svoje misljenje, a koje sve do jednog nijednom nisi demantovao.

nisam rekao da je velicanstvena pobeda srbije, iskoristio sam termin 'apsolutno', ali slazem se, i to je moj subjektivan stav.

za razliku od argumenata, o kojima bih voleo da pricamo unmesto o subjektivnim stavovima.
antioksidant antioksidant 09:43 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

ok, a sta je sa temom celog posta (a ne dela). da li imas ili nemas odgovor na moje argumente potkrepljene citatima?


шта је тема мишљења међународног суда правде:

In the present case, the question posed by the General Assembly is clearly formulated.
The question is narrow and specific; it asks for the Court’s opinion on whether or not the
declaration of independence is in accordance with international law. It does not ask about the legal
consequences of that declaration. In particular, it does not ask whether or not Kosovo has achieved
statehood. Nor does it ask about the validity or legal effects of the recognition of Kosovo by those
States which have recognized it as an independent State.


какав је утицај резолуције 1244 (1999) на утврђивање коначног статуса косова:

The
object and purpose of the resolution 1244 (1999), as has been explained in detail (see paragraphs 96 to 100), is
the establishment of an interim administration for Kosovo, without making any definitive
determination on final status issues
.


.......................

и за крај:

nastavljam da iznosnim argumente kojima pokusavam da potkrepim svoje misljenje



које је тачно твоје мишљење?

да је мишљење мсп-а победа србије?


(оставићемо за други пут како би ту "победу" повезао са реалним животом)


допуна: извор "цитата"

можда још неко реши да губи време

mikimedic mikimedic 10:08 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

It does not ask about the legal
consequences of that declaration. In particular, it does not ask whether or not Kosovo has achieved statehood. Nor does it ask about the validity or legal effects of the recognition of Kosovo by those States which have recognized it as an independent State.


anti -- ti ovim citatom samo potvrdjujes moj stav. sud upravo kaze, kao sto je jos radulovic napisao, da se ne upusta u razmatranje pravne validnosti priznanja -- a upravo je to kljucno pravno pitanje. i to ne kazem ja, nego sudije u izdvojenim misljenjima. kazi mi ako zelis citate.

pa kako je to onda pobeda kosova? samo je pitanje odlozeno za drugu priliku.

какав је утицај резолуције 1244 (1999) на утврђивање коначног статуса косова:

The
object and purpose of the resolution 1244 (1999), as has been explained in detail (see paragraphs 96 to 100), is
the establishment of an interim administration for Kosovo, without making any definitive determination on final status issues.


pa onda citiraj i paragrafe 96 - 100

The interim administration in Kosovo was designed to suspend temporarily Serbia’s exercise of its authority flowing from its continuing sovereignty over the territory of Kosovo.

This resolution mandated UNMIK merely to facilitate the desired negotiated solution for Kosovo’s future status, without prejudging the outcome of the negotiating process.

a mozes i sudiju keitha (koji je, gle cuda, glasao za misljenje)

The resolution, adopted under Chapter VII of the Charter and having binding force, established an interim international territorial administration with full internal powers which superseded for the time being the authority of the Federal Republic of Yugoslavia which remained sovereign.


sta mislis, zasto je sudija glasao za misljenje ako tvrdi da je srj zadrzala suverenitet?

mada moram da priznam -- poenta mi malo izmice, sta si hteo da kazes citiranjem clana 118?

које је тачно твоје мишљење?

да је мишљење мсп-а победа србије?

(оставићемо за други пут како би ту "победу" повезао са реалним животом)


moje misljenje je da argumentacija suda, kao i izdvojena misljenja sudija, jasno idu u prilog cinjenici da srj zadrzava suverenitet na kosovu.

za razliku od stava koji se jasno navodi u misljenju -- da je srj suverena, sud isto tako jasno odbija da kaze da li je kosovo 'achieved statehood' (tvoj citat)

da li je to pobeda srbije ili kosova?

po meni je to dovoljno da srbija predstavi misljenje u daleko drugacijem svetlu nego sto je to ucinjeno do sad.
antioksidant antioksidant 10:19 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

da li je to pobeda srbije ili kosova?

ничија мики ... ако то можеш да прихватиш
sud upravo kaze.... da se ne upusta u razmatranje pravne validnosti priznanja
јер је то политичко* питање ... ако то можеш да прихватиш
pa kako je to onda pobeda kosova?

по хиљадити пут те молим мики - не фалсификуј. не измишљај. није речено да је мишљење месп-а победа косова.



za razliku od stava koji se jasno navodi u misljenju -- da je srj suverena, sud isto tako jasno odbija da kaze da li je kosovo 'achieved statehood'
......
po meni je to dovoljno da srbija predstavi misljenje u daleko drugacijem svetlu nego sto je to ucinjeno do sad.
ок, имаш право на мишљење а ја ти се придужујем, кажем ти да си у праву и идемо даље

* сад ћеш ти да питаш аа где пише да је политичко питање - па не пише нигде мики као што ни за једно питање на свету које еј политичко нигде не пише да је политичко...

и ја сад стварно одох, ти настави
mikimedic mikimedic 11:21 30.08.2010

Re: sve i "kitchen sink"

da li je to pobeda srbije ili kosova?

ничија мики ... ако то можеш да прихватиш


tacno, a najmanje pobeda prava. ipak, srbija je mnogo bolje prosla od kosova, jer misljenje potvrdjuje suverenitet, a neutralno je po pitanju statusa kosova.

sud upravo kaze.... da se ne upusta u razmatranje pravne validnosti priznanja

јер је то политичко* питање ... ако то можеш да прихватиш


to da je politicko pitanje, to ti kazes. ja kazem da je pre svega pravno, a sigurno da ima politicke posledice.

tacno, ne postoji pravni kontekst koji moze neku drzavu da natera da prizna kosovo, ali itekako postoji pravni kontekst da joj to zabrani.
to su, da ne sirimo dalje, helsinski akt i r1244.


doduse ne kazem samo ja da je pitanje priznanja pravno pitanje.

tu je i sepulveda amor, gle cuda, jos jedan od sudija koji je glasao za misljenje:

the effect of the recognition or non-recognition of a State in the present case are all matters which should have been considered by the Court, providing an opinion in the exercise of its advisory functions.

* сад ћеш ти да питаш аа где пише да је политичко питање - па не пише нигде мики као што ни за једно питање на свету које еј политичко нигде не пише да је политичко...


necu da te pitam, jer pitanje moze da bude politicko, ali je pre svega pravno. kao i pitanje koje je postavljeno sudu, za koje se takodje moze reci da je politicko. da ti ne citiram stav suda po pitanjima koja mogu biti politicka.
asparagus asparagus 00:52 29.08.2010

Svaba je sve pokvario

Bio sam uveren da ce gurati rezoluciju na UN, pa kad nas preglasaju, oprati se pred biracima i reci - jbg ljudi, sve smo probali.

Morao je taj Vestervele da dodje i pomrsi racune...
draft.dodger draft.dodger 00:54 29.08.2010

Zaboravljeni planinar...

IZVOR
http://www.belanovica.com

Neostvarena želja

Dok smo posle programa sedeli u sali odmarališta "Beko" i razgovarali, predsednik Vojislav Koštunica je govorio Matiji Bećkoviću o lepotama okoline i planine Rudnik. Dolazeći godinama ovamo u svoju vikendicu, on je sa suprugom Zoricom i prijateljima pravio česte i duge izlete skupljajući lekovito bilje i pečurke.

- Jedino se nisam - kaže predsednik Koštunica - popeo na Ostrvicu.

To je neobično brdo pored Rudnika, vulkanskog porekla, potpuno golo, sa dva zatupasta vrha.

- Nedavno sam bio - nastavlja dalje priču predsednik Koštunica - na promociji knjige o Himalajima, nekadašnjeg mog savetnika sada ambasadora Pavla Jevremovića i rekao sam mu: "Pavle, na Himalaje se sigurno nikad neću popeti, ali na moju Ostrvicu moram. To mi je davnašnja želja.

Inženjer Miroljub Božović iz Kolubarskih rudnika, koji ima vikendicu pored predsednikove, a uz to su i kumovi, na to kaže:

- To godinama govoriš. Teško da ćemo sada to učiniti pošto si prezauzet državničkim poslovima.

- Hoću, hoću - obećao je Koštunica. - Naći ću malo vremena za to. To mi je, eto, velika želja.

Predsedniku Koštunici smo obećali da ćemo poći sa njime, ali samo do podnožja Ostrvice.


Antonić sigurno zna, da li su zatupasti vrhovi Ostrvice kapitulirali...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:00 29.08.2010

Re: Zaboravljeni planinar...

Antonić sigurno zna, da li su zatupasti vrhovi Ostrvice kapitulirali...

Sjajno..
mikimedic mikimedic 08:49 29.08.2010

Re: Zaboravljeni planinar...

sjajno, ali kakve veze ova prica ima sa temom?
cbronson cbronson 10:06 30.08.2010

Re: Zaboravljeni planinar...

mikimedic
sjajno, ali kakve veze ova prica ima sa temom?

ima, ima, drago veli da tadic nije dobar, ali ga draftdodger podseca da ima i gorih...
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:00 29.08.2010

Podrška Tadiću

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je nedavno u Skupštini Srbije da je njegova namera da kao predsednik Republike liši Srbiju nacionalnih konflikata u koje je decenijama bila uronjena, ne samo sa susedima, već i sa velikim silama.
„Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje moguće odnose sa velikim silama, jer svaka drugačija politika vodi Srbiju direktno u propast, a građane u novo siromaštvo”, istakao je Tadić.
Upravo je juče ponovio da će sa EU usaglašavati Rezoluciju i jasno rekao da nam je interes da nađemo najbolji model sa EU.Za razliku od njega Koštunica bi prekinuo odnose sa EU i opet ne bi imao Kosovo kao što ga ni danas nema.
Uostalom i u Oluci Narodne skupštine, tač.3. stoji:
"3.Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије, које ће омогућити историјско помирење српског и албанског народа, као и мир и стабилност региона.
Onak ko zna čitati jasno vidi da konačno rešenje može da se nađe samo u direktnim pregovorima i razgovorima Beograda i Prištine, sa ili bez posrednika. Najbolje je neposredno, a ako već, barem u početku posrednik, da to bude EU. Ukoliko mi pozovemo EU i usaglasimo okvire za razgovore, onda smo partneri i imamo njenu podršku i za to i za dalje približavanje EU.Niko nas neće terati da priznamo Kosovo kao državu, ako nam to nešto znači, ali ni sprečavati da u svoju korist regulišemo mnoga imnovinsko-pravna, ekonomska i politička pitanja i posebno status srba koji ostaju na Kosovu.Zato je vrlo bitno što predsednik Tadić nastoji da za rešavanje tih pitanja pridobije Nemačku kao partnera jer je to za nas veoma značajan partner u svakom pogledu.
Eto i Toma Nikolić se nudi da piše Rezoluciju, pa pametnije je konsultovati i njega nego ovo dvoje Ekmečić
MBM


Inner Party Inner Party 12:53 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

Milan Karagaća
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je nedavno u Skupštini Srbije da je njegova namera da kao predsednik Republike liši Srbiju nacionalnih konflikata u koje je decenijama bila uronjena, ne samo sa susedima, već i sa velikim silama.
„Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje moguće odnose sa velikim silama, jer svaka drugačija politika vodi Srbiju direktno u propast, a građane u novo siromaštvo”, istakao je Tadić.


Ovo je izuzetno opasno misljenje zato sto:

1) Svako ko se malo razume u politiku i istoriju mora da zna da se ni jedno jedino politicko pitanje nije resilo jednom i za svagda. Ne postoje apsolutno nikakve garancije da ce se stvari dugorocno popraviti i da ce zavladati idila ako se Srbija povinuje zahtevima imperije. Niko nama ne garantuje da ce se cepanje Srbije zaustaviti posle izdvajanja Kosova. Niko nama nista konkretno ne nudi u zamenu za Kosovo. A podrazumeva se valjda da nemamo pravo da ikome vise verujemo na rec - nikakvim EU-integracijskim obecanjima se ne moze verovati. Jer kada damo Kosovo ostace problem Mladic, kada damo Mladica ostace problem Sandzaka i Vojvodine, kada se i to (ko zna kako) resi javice se problemi sa susedima sa kojima smo ratovali, pa onda ... i tako u beskraj.

2) Nimalo nije drzavnicki reci - moja vizija je apsolutno jedina moguca, sve ostalo vodi u propoast. Kada bi svaki politicar tako govorio politicki zivot ne bi postojao vec bi smo non stop ratovali jer bi se fatalisticki podrazumevalo da suparnicka strana vodi drzavu u propast. Upravo to je radio Milosevic naspram koga su svi bili snage haosa i bezumlja.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:22 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

1) Svako ko se malo razume u politiku i istoriju mora da zna da se ni jedno jedino politicko pitanje nije resilo jednom i za svagda

Svako ko se razume u politiku i poznaje istoriju zna da mala zemlja nikada nije ništa mogla rešiti u sukobu i ratu sa većinom, bez saveznika, ni upornim odbijanjem svih ponuda i dovođenjem sopstvenog naroda do prosjačkog štapa irtava u ratovima da bi onda prihvatili i više nego se tražilo.
ako se Srbija povinuje zahtevima imperije

nema nikakvih zahteva koji su specijalno usmereni protiv Srbije. To što neki misle da svako ko kaže da je Kosovo,ne ulazeći u istorijske i faktičke razloge, realno nezavisno od Srbije, proglašava se srbomrscem i izdajnikom.
Niko nama ne garantuje da ce se cepanje Srbije zaustaviti posle izdvajanja Kosova.

Srbiju niko ne cepa ukoliko ona sama to ne čini. To je ista ona floskula kako su SFRJ pocepali sa strane, a nije tačno nego je rasturena iznutra.Pa neka Srbija malo i iz toga uči.
Niko nama nista konkretno ne nudi u zamenu za Kosovo.... Jer kada damo Kosovo ostace problem Mladic, kada damo Mladica ostace problem Sandzaka i Vojvodine, kada se i to (ko zna kako) resi javice se problemi sa susedima sa kojima smo ratovali, pa onda ... i tako u beskraj.

To je sistemska greška da je sve što Srbi kažu njihovo i da imaju pravo svim sredstvima da uzmu. Pa valjda je to Kosovo i onih ljudi koji tamo žive, kako smo mi njihovi vlasnici, šta mi dajemo,šta smo uradili da ih zadržimo sa nama, zašto kada govorimo o Kosovu govorimo samo o teritoriji i oko 120.000 Srba tama a ono drugo stanovništvo ignorišemo kao da nisu ljudi ni državljani Srbije a kažemo da je Srbija suverena i na Kosovu.
2) Nimalo nije drzavnicki reci - moja vizija je apsolutno jedina moguca, sve ostalo vodi u propoast

To je upravo vrlo državnički, jer biti u zavadi sa celom Evropom i ratovati ponovo zato što neko misli da je Kosovo njegova prćija, to bi bilo pogubno za Srbiju.
Dakle, nama nedostaje osećaj za realnost, mit i emocije su iznad racionalnog.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:32 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

Milane, mnapisao si u odgovoru Ineru upravo ono što sam ja hteo da napišem..
gedza.73 gedza.73 14:39 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

Drago Kovacevic
Milane, mnapisao si u odgovoru Ineru upravo ono što sam ja hteo da napišem..

Drago, nedostaje ti na kraju rečenice.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:09 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

gedza.73
Drago Kovacevic
Milane, mnapisao si u odgovoru Ineru upravo ono što sam ja hteo da napišem..

Drago, nedostaje ti na kraju rečenice.

A ne..mi Krajišnici retko koristimo taj simbol..
A i Milan je iz Krajine, tako da bi mogao razumeti da se šalim..a ja sam mislio ozbiljno.
gedza.73 gedza.73 16:52 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

A ne..mi Krajišnici retko koristimo taj simbol..

Onda stavi srp i čekić.



Petokraku častim.
Šalim se i ja, nemo se ljutiš.

Milan Karagaća Milan Karagaća 21:50 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

gedza.73
A ne..mi Krajišnici retko koristimo taj simbol..

Onda stavi srp i čekić.



Petokraku častim.
Šalim se i ja, nemo se ljutiš.


Hvala lepo na časti.
banem92 banem92 23:06 29.08.2010

Re: Podrška Tadiću

Milan Karagaća

"3.Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије



u skladu sa Ustavom Republike Srbije

Da li je potreban dalji komentar?

Oni su u jednoj rečenici sastavili nespojivo - da se dođe "do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja", ali da se pri tome ne krši naš Ustav (koji uzgred ne bi ni prošao da su oni sa Kosova glasali, slično kao što u Vojvodini nije prošao). Dakle, zadali su sebi a i svima nama zadatak koji je neostvariv, nerešiv, pa ćemo sad da se mlatimo s tim doveka. Rešićemo ga kad i kvadraturu kruga (nikad).

Još je deda Avram ranije to dobro konstatovao: "Mi sve nešto nećemo, a posle skinemo i gaće".
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:06 29.08.2010

Lepo je govorio Tepavac

“Kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko.” Mirko Tepavac
«Kosovo će još dugo biti ograničeno nezavisno, a od Srbije je već sada potpuno nezavisno» Mirko Tepavac
“Najveći gubitak, veći čak i od gubitka Kosova, bi bio ako Srbija u borbi protiv nezavisnosti Kosova , žrtvuje sopstvenu nezavisnost, svoj evrposki put i svoju poziciju u regionu.”
A što se tiče velikih patriJota koji ne daju naše Kosovo, valjda ih niko nije informisao da Kosovo odavno nije naše,te da se treba posvađati sa svima i ne dati Kosovo ,a Tadića optužuju za izdaju iako je njegova najveća greška upravo samo to što je previše slušao Koštunicu i ostale van vremena i prostora živuće, i za njih je Tepavac lepo rekao.
“Ko istrajava na “uzvišenim” ciljevima ne pitajući za žrtve , njega ne treba slediti nego lečiti.”-Mirko Tepavac
Još početkom Miloševićeve odbrane Kosova i uvođenje policijskog protektorata, neko je lepo rekao da će takva politika dovesti do toga da se kosovo viđe neće moći ni deliti jer će se oduzimati i oduzeti.

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:11 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

“Kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko.” Mirko Tepavac
«Kosovo će još dugo biti ograničeno nezavisno, a od Srbije je već sada potpuno nezavisno» Mirko Tepavac

Da, prijatelju..Samo što predsednik preferira neke druge autore...one što su pisali "Vreme zmija"...Oni mu se čine plodniji...
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:22 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

Drago Kovacevic
“Kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko.” Mirko Tepavac
«Kosovo će još dugo biti ograničeno nezavisno, a od Srbije je već sada potpuno nezavisno» Mirko Tepavac

Da, prijatelju..Samo što predsednik preferira neke druge autore...one što su pisali "Vreme zmija"...Oni mu se čine plodniji...

E pa zato smo i tu gde jesmo.Vidim da je Ekmečić odbije da učestvuje u pisanju rezolucije a i bolje je jer je nešto piskarao i pred rat u BiH.Možda su i Smilju Avramov konsultovali.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:32 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

E pa zato smo i tu gde jesmo.Vidim da je Ekmečić odbije da učestvuje u pisanju rezolucije a i bolje je jer je nešto piskarao i pred rat u BiH.Možda su i Smilju Avramov konsultovali.

Pa vidiš da se ništa nije promenilo dvadeset godina...i da se ista ekipa za sve pita...
I zamisli, dođeš i pitaš njih bi li za Srbiju bilo dobro da uđe u NATO...
mikimedic mikimedic 08:53 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

A što se tiče velikih patriJota koji ne daju naše Kosovo, valjda ih niko nije informisao da Kosovo odavno nije naše


msp tvrdi drugacije, ili mozda mislis da su i sudije msp velike patrijote (sve sa velikim j)?

Milan Karagaća Milan Karagaća 10:47 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac


msp tvrdi drugacije, ili mozda mislis da su i sudije msp velike patrijote (sve sa velikim j)?

MSP tvrdi da proglašenjem neyavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.
Države koje su priznale nezavisnost Kosova kažu da su to neopozive njihove suverene odluke.
E sada, ako ti stvarno smatraš da Srbija ima suverenitet na Kosovo objasni nam u čemu se on ogleda.Koji Zakon Srbije se sprovodi na Kosovu i koji je mehanizam koji to obezbeđuje.U kakvoj su relaciji skupština,vlada i druge institucije naše "južne pokrajine" sa skupštinom i vladom Srbije.Gde nam je granica, čija vojska i policija i carina su dole,da li Srbija ima graničare na granici sa Albanijom?Zašto naši državni zvaničnici traže dozvolu vlasti u Prištini ako nameravaju da putuju po delu svoje suverene teritorije ? Kako misliš da je moguće uspostaviti suverenitet Srbije na Kosovu, kojim sredstvima, ili i dalje tvrdiš da mi suverenitet već imamo i da tu ne treba ništa dirati, samo uživati u prirodnim lepotama Kosova i Metohije?Kako misliš da ćeš ubediti Šiptare da su stvarno državljani Srbije i da se odreknu onoga što oni smatraju izvojevanom nezavisnošću?
Moje je mišljenje da jwe suverenost Srbije na Kosovu trajno izgubljena ali da Srbija ima mnogo toga na Kosovu što ne mora biti izgubljeno i što se može obezbediti razgovorima.Problem Kosova će biti rešen samo onda ako se do rešenja dođe u srpsko-albanskom dijalogu i ako to bude konsenzus Beograda i Prištine.Kao što reče mudri Mirko Tepavac, Kosovo je srpsko-albanski a ne američko-ruski problem.Iskreni pregovori isključuju uslovljavanja sa bilo koje strane.
mikimedic mikimedic 14:16 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

odgovorio sam ti gore, da ne ponavljam. moj odgovor vazi i za ovaj komentar.

i ne nazivaj kosovske albance siptarima. uvredljivo je.
gedza.73 gedza.73 14:46 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

Milan Karagaća

Lepo je govorio Tepavac
“Kosovsko pitanje mora da se rešava kao srpsko-albansko i evropsko,a ne rusko-američko.” Mirko Tepavac


Kao srpsko-albansko pitanje izmeđi država Srbije i Albanije ili koga?
Malo vam je nedorečen ovaj gos. Tepavac.

mikimedic

i ne nazivaj kosovske albance siptarima. uvredljivo je.

I kažnjivo je. Može odmah da dobije počasno mesto u onoj cinkaroškoj knjizi, beše, Sonje Biserko.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:29 29.08.2010

Re: Lepo je govorio Tepavac

Kao srpsko-albansko pitanje

znaci to sto je napisano, izmedju srpskog i albanskog naroda a ne Srbije i Albanije.Posto nije resavano kada je trebalo i kako je trebalo sada fakticki Srbija zastupa interese srpskog a Pri[tinske vlasti albanskog naroda na Kosovu.
Da je bilo normalno sve bi to regulisala drava Srbija kao pitanje suzivota i odnosa svojih gradjana Srba i svojih gradjana Albanaca koji žive na Kosovu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana