Društvo| Roditeljstvo

Eksperimentisanje s prvacima i roditeljskim živcima

udruzenje_roditelj RSS / 26.08.2010. u 10:53
Gost bloger: Mr Dragana Ćorić, UG RODITELJ

Sva deca rođena tokom 2003. godine i do 1.marta 2004. godine, shodno pozitivnopravnim propisima i sledu generacija treba da se upišu i krenu 1.septembra ove godine u prvi razred. To jest, ako tog prvog septembra ne bude štrajk. Ali o toj oklnosti, prilično otežavajućoj, malo kasnije...
Zabunu su stvorile loše date izjave u medijima. Ili loše protumačene, ne znam šta je gore od toga. Izjave koje su posmatrano u istom kontekstu, jedna u koliziji sa drugom a ona sa trećom. Zato ovo nazivam priručnikom za preživljavanje roditelja dece koja bi trebalo da krenu ove godine u prvi razred a neće ili ne mogu iz određenih razloga. Stoga, sve dalje napisano prihvatite sa rezervom, prosto, odluka šta ćete učiniti je potpuno samo vaša. Kao roditelj valjda imate neka prava, zar ne? To nije nezakonito.

01-i-love-school-2.jpg 

 

 

 


1.Članom 98 Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, koji je menjan te u tom izmenjenom obliku stupio na snagu prošle godine, predviđeno je da sva deca u dobi od minimum 6 i po godina ( napunjenih na dan 1.septembra) do maksimum 7 i po godina kreću u prvi razred. Sva ta deca, piše slovo zakona u čl.93,  treba da prođu pripremni predškolski program, u trajanju od najmanje 9 meseci, puta 4 sata svakog radnog dana. Iako sam kroz to prošla sa ćerkom, januarskim detetom iz 2004 godine, kad sad ovo čitam liči mi na zatvrosku kaznu, sa onim šetnjama po pola sata u dvorištu a ne na pripremu za školu. Liči na jedan nepatvoreni, najjači mogući pritisak na tu decu,. I ajd još malo da računam, ako dete ima miimum  6 i po godina 1.septembra, onda je ono u predškolski program trebalo biti uključeno sa - koliko, 5 godina i 8,9 meseci. Šta petogodišnjaci znaju i mogu da shvate o svojim obavezama puta 4 sata na dan? Ništa, ili veoma malo.

Problem koji se javlja je druge vrste. U Novom Sadu se Udruženju ovih dana javljaju roditelji čija deca jesu u toj zakonski predviđenoj dobi za polazak u školu, ali nisu pohađala predškolski program. Zašto? Pa neko se u tom vrtiću nije setio da treba da naprave grupu za to. Nije organizovan program jer nije bilo dovoljno dece ( minimum je, kažu 5 dece, bilo mesta u drugoj grupi al te dve vaspitačice baš i ne pričaju međusobno, pa...). I sad?

Situacija pod  a)- roditelj ne može dete da upiše u prvi razred jer mu fali- realizovan predškolski program. Škola doduše može da testira dete, ali to nije to. Moguće je da se detetu odloži polazak u školu na godinu dana shodno čl.98 istog zakona, ali ne mora. Roditelj hoće da pusti dete u školu, ali onda mora, narodski rečeno , da ga "cima", zbog propusta ustanove kojoj je poverilo dete, kod raznih drugih psihologa, da traži dodatna uverenja...

Situacija pod b)- roditelj neće onda da upiše dete u prvi razred, ali ne može generalno uzev ni da ga vrati u predškolsku ustanovu, jer se deca koja su starija od 6 i po godina smatraju već đacima pa se po sili istog ovog zakona moraju ispisati iz vrtića. Najluđi scenario, usled propuštanja predškolske ustanove ostaviti dete niti da ide u školu niti da ide na pripremni program, niti da radi bilo šta drugo. Zagorčati mu početak školovanja. A roditelje potpuno opravdano ostaviti u očajanju ili besu.

2. Detetu se iz određenih razloga, bez obzira na pohađanje programa pripreme ( mogli bi ga nazvati nesrećnim jer kakvih sam se iskustava roditelja ovih dana sa istim tim programom naslušala, skoro se razboleh - od nemara, nedostatka osnovnih pedagoških postulata kod vaspitača , itd), odloži početak polaska u školu.  Ok. U čemu je problem?  Pa u tome što vas kao roditelja  par meseci kasnije, u sveopštoj konfuziji, nazove isti taj psiholog i kaže da povlači svoje mišljenje, i da dođete pod hitno u školu da upišete vaše dete.

Kako vi reagujete? Naravno da nećete da idete. Šta će da vam se desi? Lepo će neko ( samo ne zna se ko, ne piše u zakonu čija je to nadležnost) da pokrene prekršajni postupak protiv vas, besprizornog roditelja, i da vas  sudija lepo kazni sa 5.000 ili 25.000 dinara. PIta jedan tata danas, a ako neću da platim? Zatvorski dan je čini mi se 1.000 dinara, mislim da ćete u zatvor na Klisu. Ako žena isto neće da plati? Pa i ona će tamo, ili gde već ima žensko odeljenje. A šta će biti sa detetom? Ne znam, Sigurna kuća? Karikiram naravno , i ovaj tata je to shvatio, ali je, čini se, shvatio i apsurdnost situacije u kojoj se nalazi. Ali ne odustaje da dete upiše u prvi razred.

Reče jedna mama danas, pa valjda vidim to moje dete  svaki dan, pa valjda nešto znači moja reč, kad kažem da nije spreman za školu, za tu gužvu, kad ja kao roditelj priznajem da je nezreo. I nju su zvali pre nekoliko dana, sa istom pretnjom, da mora doći da upiše svoje dete u prvi razred, inače....Na stranu to što organ koji je doneo neko rešenje ne može sam svoju odluku da poništi, niti je nromalno da se ikakav pisani akt povlači na osnovu usmene preporuke usmenim putem drugoj osobi, ali hajde sad da ne cepidlačim i oko toga.I na stranu što svaki akt iznuđen na osnovu vi, clam, precario( sila,  pretnja, prevara) e ništavan, neću ni oko toga bit cepidlaka.

Dok ovo pišem pogled mi pada na prve članove istog ranije citiranog zakona. Kaže čl.3, da se u školama obezbeđuje "kvalitetno i uravnoteženo obrazovanje i vaspitanje..prilagođeno uzrasnim i ličnim obrazovnim potrebama deteta". Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako nešto ( na stranu kadar koji je prošao kurs za ophođenje sa takvom decom), poštujući potrebu za racionalizacijom nastavnog kadra, te otpuštanjem oko 200 učitelja nastavnika i učitelja na teritoriji Srbije, a utvrđivanjem cifre od 1.000 učitelja i nastavnika samo na teritoriji Vojvodine kao viška jer nemaju dovoljan broj časova za normu( pa se opravdano bojim da su oni sledeći), te poštujući potrebu da negde u EU delujemo kao zemlja sa puuno dece u razredima ( jest, rekoše da će svaki razred u našoj školi imati oko 30 đaka) - volela bih da mi neko odgovori na ovo pitanje: koji će to učitelj moći da izađe na kraj sa 30 i više dece , uzrasta od 6 i po do 7 i po godina, decom koja su potpuno pripremljena, nepripremljena, inkludirana, naterana da krenu, dovedena u školu maltene pod pratnjom policije, isfrustrirana od borbe roditelja za njih...svaka čast, najiskrenije takvom učitelju ili učiteljici.Tako im se neće razviti motivacija za učenje, koja stoji kao programsko opredeljenje u istom članu 3. istog ovog zakona.

Šta dalje, dakle raditi?

Ostati, verujem, pri svome, da vi ipak najbolje poznajete svoje dete. Da ako vi smatrate da to dete ne treba da krene u školu, da isterate to do kraja. Psiholozi u školama, koji se isto ovih dana hvataju za glavu, molim vas da ostanete pri pravilima struke. Da ranije izdata uverenja ne povlačite. Niti da ikakve mere prinude ili pretnji primenjujete na roditelje da upišu dete u školu, kad godinama de facto već funkcioniše isti ovaj sistem.

Zašto je baš ove godine moralo postati toliko potrebno da se sva deca godišta 2003 i 2004 upišu? Zašto je ove godine napravljeno toliko propusta u organizovanju pripremne predškolske nastave, kao i u njenoj samoj realizaciji. Napominjem da kazne i za ustanovu u ovoj situaciji postoje,od 30 do 500.000 dinara. Samo, ovih dana u medijima su na vetrometini -"neodgovorni" roditelji. Majstori smo za prebacivanje odgovornosti na druge.

 



Komentari (115)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 11:34 26.08.2010

A ja da pitam samo

nije trol iako baš nije potpuno u temi a citiram ovo:
Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako nešto


Hoće li naša škola ikad biti spremna za tu inkluziju? Dobro de, ikad... Za mog života?
natasavb natasavb 11:46 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

uros_vozdovac
nije trol iako baš nije potpuno u temi a citiram ovo:
Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako nešto


Hoće li naša škola ikad biti spremna za tu inkluziju? Dobro de, ikad... Za mog života?

Pravo pitanje Urose.
Ne znam da li su oni koji napisu da jesu za inkluziju, ali eto nije nasa skola spremna, i slicne stvari, svesni koliko takvim komentarom odmazu uvodjenje i prihvatanje inkluzije.
Razumem zabrinutost roditelja da dete nije spremno za skolu i celu tu pricu oko predskolskog programa, ali se pitam da li su oni svesni da opet neka druga deca rastu i nemaju vremna da cekaju da dodje to neko vreme.
yugaya yugaya 12:10 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Nije samo roditeljska zabrinutost u pitanju, dobrobit svakog pojedinacnog deteta se prenebreze da bi se zadovoljili propisi, u vrticu smo imali decaka koji je iako je u vreme upisa (april) imao navrsenih sedam godina zbog emotivne nezrelosti dobio preporuku da saceka godinu dana i stvarno ta godina je znacila mnogo - on je sada zavrsio prvi razred bez ijednog problema, preporuka je bila na mestu i saradnja roditelja, vaspitaca i skole je bila kljucna da on sazre i odraste i zapocne skolovanje na pravi nacin.

Koliko takve dece ce biti na silu upisano zbog ovakve situacije i doziveti neuspeh i traume, i zasto roditelj koji ima u rukama takvu preporuku mora da plati kaznu - zato sto se brine za svoje dete?





draganchica draganchica 12:22 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Odmah cu da preciziram na sta sam mislila kad sam napisala da ja licno jesam za inkluziju ali se bojim da nasa skola nije. Mislim da generalno uzev nasa svest nije dovoljno spremna za to. Srecem se i ja a verujem i vi, sa onima koji pitaju, a zasto se sada pravi frka oko inkluzije, pa nek ta deca idu u te posebne skole gde su i ranije isli. To je, njihova svojevrsna getoizacija. Takva deca ce brze i bolje napredovati ako budu u kolektivu sa drugom decom.
Nije postojala namera da svojim komentarom "odmazem" uvodjenju inkluzije. Mesate pomalo stvari. Jedno je "uvodjenje inkluzije", drugo je "sprovodjenje inkluzije". Uvesti je lako, to ide na papiru, sa prpeorukom ministarstva. A sto se tice sprovodjenja..ko se licno do vas nasao u grupi od 25 ili vise dece uzrasta recimo od 6 do 10 godina, i da zavede red, bar tisinu? Jeste li to nekad probali?
Nase skole nisu spremne jer i sami nastavnici i ucitelji koji su isli na seminare o inkluziji dece, kazu licno da nisu spremni. Dva dana ili jos bolje dva sata predavanja nisu dovoljno da razumeju kako oni licno da se postave prema deci sa posebnim potrebama, a kamoli kako jos da izgrade odnos druge dece prema njima.
Naravno da je ovo trol, al prastamo:)
aleksandarz92 aleksandarz92 12:32 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Ne znam da li su oni koji napisu da jesu za inkluziju, ali eto nije nasa skola spremna, i slicne stvari, svesni koliko takvim komentarom odmazu uvodjenje i prihvatanje inkluzije.

Jesam za inkluziju, za koju škole u Srbiji nisu spremne.
Da li je greška što je uvedena inkluzija? Nije, jer naše škole nikada ne bi bile spremne. Ovako će se navikavati "u hodu", ali će se bar navići i spremno dočekati neke buduće generacije.
draganchica draganchica 12:36 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

uros_vozdovac
nije trol iako baš nije potpuno u temi a citiram ovo:
Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako neštoHoće li naša škola ikad biti spremna za tu inkluziju? Dobro de, ikad... Za mog života?


bice, kad se malo izmeni svest ljudi. mislim da je to preambiciozno i za ranije komunisticke petogodisnje planove...
natasavb natasavb 12:41 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Nije postojala namera da svojim komentarom "odmazem" uvodjenju inkluzije. Mesate pomalo stvari. Jedno je "uvodjenje inkluzije", drugo je "sprovodjenje inkluzije". Uvesti je lako, to ide na papiru, sa prpeorukom ministarstva. A sto se tice sprovodjenja..ko se licno do vas nasao u grupi od 25 ili vise dece uzrasta recimo od 6 do 10 godina, i da zavede red, bar tisinu? Jeste li to nekad probali?

Ne mislim da je namera, vec kao sto sam i napisala da nesvesno doprinosite takvom stavu.
Da bi inluzija pocela da se sprovodi, mora i da se uvede, zar ne?
Cekajuci na idealne uslove, bojim se kao i Uros da se to ne bi uskoro desilo.
Moje dete sada ima 10 godina, od njegove 5-te slusam price o uvodjenju inkluzije i ne vidim da se od tada nesto bitno promenilo. Zato ne treba de se ceka, vec da se krene, a problemi, kojih ce naravno biti, da se resavaju tamo gde se pojave.

Onaj ko zna da radi sa decom, zna to bez obzira da li ih je 25 ili 35 i da li je medju njima i neko dete sa teskocama u razvoju.

Ovo je ujedno odgovor i na drugi deo Vaseg komentara.
Onaj ko ume, zeli i zna da radi nema problema sa tim da li je upitanju dete sa teskocama ili bez teskoca u razvoju. Zabrinutosti da i takva osoba ce se sama potruditi da pronadje nacin kako da radi sa svakim detetom.
Onaj ko to ne zeli, pronaci ce hiljadu izgovora (seminari od dva dana, uslovi itd) da to ne radi.

Evo jedan primer za ovo sto govorim.
Radi se o jednoj divnoj uciteljici iz Novog Sada, koja u svom odeljenju ima dete sa posledicama cerebralne paralize i dete sa autizmom.
I sve to pre zakona o inkluziji.



Naravno da je ovo trol, al prastamo:)


Ne razumem sta je ovde trol. U komentaru je navedena recenica iz teksta.
Uostalom sve ovo sto ste napisali o probelemu odlaganja upisa u skolu vazi i za decu sa teskocama u razvoju.
Ili to nije vas problem?
draganchica draganchica 13:06 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Gospodjo, potpuno se pogresno razumemo, i to mi je jasno.
Odlaganje upisa u skolu se odnosi na svu decu, i ne vidim da sam u tekstu imala ikakvu drugaciju konotaciju, tj.da sma nagovestila drugacije. Govorim o stanju stvari, kakvo je meni poznato. Kakvo cujem i slusam ovih dana ne samo od roditelja iz Novog Sada.
U cerkinom vrticu je bio jedan deckic. Jako simpatican.Na roditeljskom pre nego sto ce njega upisati smo obavesteni na nas vrtic krece u program inkluzije, i da ce se deci u vrticu pridruziti decak koji ima autizam.reakcije roditelja su bile razlicite,od preteranog odusevljenja koje je meni skeptiku delovalo kao pririvanje pravog misljenja, do blagog protivljenja. Moj jedini komentar je bio, ok, dobro dosao.
Cerka je razvila dobar odnos sa njim. Sama po sebi je nasla nacin kako da prica s anjim, kako da ga uci...naravno ut budni nadzor dodatnog vaspuitaca, logopeda,d efektologa, ne znam ko je sve tu dolazio...
Kljucna recenica u Vasem tekstu je, onaj ko zna da radi sa decom. Verujte, radim i ja u prosveti i stalno isticem da morate beskrajno voleti ono sto radite, jer iz toga dolazi inspiracija za rad i volja da drugima prenosite ne smao znanje nego i svoj vrednosni sistem. Ova uciteljica iz priloga koji ste postavili, tako da kazem, pravi sjajne ljude. I to ce raditi uvek. Bez obzira da li imaju posebne potrebe ili, u tom se apsolutno slazem sa Vama.
Ono sto mene brine je i "surovost" dece. Pisem pod navodnicima, jer ne znam kako bih to drugacije definisala.deca su spremna veoma da napadnu one koji su razliciti od njih. Dobro, ne sva deca, ali neka deca. dovoljno je da imate jendog takovg u razredu i cela konstrukcija, ako ne mozete odmah da se snadjete, moze da se urusi.
Od sve dece u grupi,na kraju je ostalo da cerka najvise vremena provodi se ovim decakom.DRugoj deci se, kazu, ne svidja. Pa ume da bude agresivan. Pa ne razumeju sta prica ili zeli. Ma nece biti, kazem ja, kako ga cerka razume sta zeli, i sta trazi?I jos ga opravda, znas mama, on je jedan sjajan decak. Ja hocu da budem tu da mu pomognem. Hocu da ga ucim, da radimo zajedno...pa vi sad ovu navedenu epizodu protumacite kako zelite.

Dok nisma bila clan udruzenja Roditelj, priznajem, malo toga me se doticalo. Sada prosto nemam legitimitet da cutim.Zato Vam odgovaram na svaki Vas post. Zato cu odgovarati i razgovarati sa svakim, jer mozda negde imam ja ili neko od kolega iz udruzenja resenje za problem koji vi ili neko drugi ima.
draganchica draganchica 13:14 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

KOliko dece, zaista. Koliko trauma. Razgovaram jutros sa mamom deteta koem je usmenim putem povucena odluka psihologa o odlaganju polaska u skolu. Kaze, namestamo radnu sobu..ici cemo da kupimo pribor..a dok je slusam meni se cini da i ona i dete i verujem ostatak porodice idu u te kupovine kao na streljanje.
Nije dobro. deca u obrazovnom sistemu treba da provedu bar 12 godina, 8+4 ili 8+3 ako odu u strucnu skolu.Ovako im s e smuci sve, odmah na pocetku. Nije fer, ljudi, nikako.
tetkino tetkino 13:21 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Inkluzija ovako nasilu sprovedena najviše će oštetiti upravo tu decu koju navodno "štiti".
Dete sa poremećajem pažnje, jednostavno ne funkcioniše u grupi preko 10 - 15 učenika, da li i u jednoj običnoj školi postoji takav razred?
Inkluzija kakva se ovde nudi može da prođe, ali u Švedskoj gde razred ima 15 djaka i 2 učiteljice. Jednu glavnu i drugu koja se bavi samo problematičnom decom. Razred koji ima 30-40 djaka i jednu učiteljicu ne daje mogućnost dobrog razvoja ni najbolje spremnom detetu iz prostog razloga što učiteljica može da se posveti svakom đaku po svega par minuta.

Rešenje koje je dalo ministarstvo da disleksična deca sve svoje ispite polagati usmeno, dovešće do toga da disleksičari nikada ne nauče da čitaju i pišu, jer će svakom nastavniku biti lakše da mu da 2 nego da gubi s njim, dane, mesece, godine, pokušavajući tome da ga nauči. Inače Srbija može da se pohvali činjenicom da su njeni disleksičari jedni od najslabije obrazovanih u Evropi, a kad se uzme u obzir, da se obično radi o nadprosečno inteligentnoj deci, onda je šteta koju im je društvo svojom nebrigom nanelo još strašnija.

Ako zaista mislite da inkluzija može da funkcioniše u ovakvim školama kakve su sad, sa ovakvim profesorima kakvi su sad, sa ovako nesrećnim planom i programom, onda vam predlažem da odete do OŠ "Dragan Kovačević" i porazgovarate malo sa roditeljima dece, koja su išla u tzv. "normalne" škole i pitate njih kako to inkluzija funkcioniše u praksi.

I na kraju, različitosti treba uvažavati. Treba praviti sistem koji će to poštovati: potrebe autističnog deteta, nisu iste kao potrebe deteta sa ADHD-om, niti slabovidog deteta i onog koje ima ozbiljne probleme sa socijalizaciom... Prioritet treba biti dobrobit dece, a ne puko glumatanje ravnopravnosti i demokratije. Da učitelji koji su prošli dvodnevni seminar mogu da se uhvate u koštac sa problemima sve dece, onda ne bi bilo razloga da uopšte postoji Defektološki fakultet i defektolog kao profesija.



natasavb natasavb 13:25 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Gospodjo, potpuno se pogresno razumemo, i to mi je jasno.

Ja razumem Vas i to za sta se zalazete, i kao roditelj i kao udrzuenje, i da se opet ne bi pogresno razumeli, to podrzavam, ali Vi izgleda ne razumete mene i zasto sam prokomentarisala onaj deo o inkluziji, pa da jos jednom objasnim.
Ne mislim da ste protiv inkluzije, vec samo da ne treba, bez dodatnog objasnjenjenja, ovakve recenice usput ubacivati u tekst.
Vec sasvim dovoljno ima onih koji su protiv, a kojima ovakva recenica moze biti argument vise da su upravu.
natasavb natasavb 13:40 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

tetkino
Ako zaista mislite da inkluzija može da funkcioniše u ovakvim školama kakve su sad, sa ovakvim profesorima kakvi su sad, sa ovako nesrećnim planom i programom, onda vam predlažem da odete do OŠ "Dragan Kovačević" i porazgovarate malo sa roditeljima dece, koja su išla u tzv. "normalne" škole i pitate njih kako to inkluzija funkcioniše u praksi.


Vi toliko hvalite po blogu ovu skolu da cu pomisliti da ste tamo zaposleni kao PR.

Ne znam zaista zasto insitirajuci na tome da se dobro radi u toj skoli, svaki put iskoriste prilku da kazete kako inkluzija nije dobra stvar.
Vi eto navodite prime roditelja nezadovoljnih inkluzijom, a ja sam roditelj koji je njome zadovoljan i mogu vam navesti koliko hocete jos primera slicnih mojem.
Ni vas, ni moj primer nisu merilo toga da li je potrebna inkluzija, vec to sto ona podrazumeva upravo to da svako dete ima pravo na obrazovanje najbolje bas za njega.
Inkluzijom se nikako nece ukinutu specijalne skole, ni pravo roditelja da odluce da je to najbolje resenje za njihovu decu, vec ce se samo dati pravo nekoj drugoj deci da idu u redovne skole.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:53 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
Odmah cu da preciziram na sta sam mislila kad sam napisala da ja licno jesam za inkluziju ali se bojim da nasa skola nije. Mislim da generalno uzev nasa svest nije dovoljno spremna za to. Srecem se i ja a verujem i vi, sa onima koji pitaju, a zasto se sada pravi frka oko inkluzije, pa nek ta deca idu u te posebne skole gde su i ranije isli. To je, njihova svojevrsna getoizacija. Takva deca ce brze i bolje napredovati ako budu u kolektivu sa drugom decom.


I meni se laički čini je da je to tačno, zato bih bio rad da se započne.

esate pomalo stvari. Jedno je "uvodjenje inkluzije", drugo je "sprovodjenje inkluzije". Uvesti je lako, to ide na papiru, sa prpeorukom ministarstva. A sto se tice sprovodjenja..ko se licno do vas nasao u grupi od 25 ili vise dece uzrasta recimo od 6 do 10 godina, i da zavede red, bar tisinu? Jeste li to nekad probali?


Nisam. Ali pitao sam majku, ona jeste učiteljica je, sada u penziji. Uprkos ovom izazovu obožava taj posao i decu uostalom. Kaže da nije tako teško, na moje iznenađenje, tvrdi naime da joj autoritet institucije u koju deca dolaze pomaže dosta u zavođenju reda.

Dva dana ili jos bolje dva sata predavanja nisu dovoljno da razumeju kako oni licno da se postave prema deci sa posebnim potrebama, a kamoli kako jos da izgrade odnos druge dece prema njima.


Za nekog sa ulice, mene takođe verovatno. Za iskusnog, motivisanog prosvetnog radnika mi se čini da je dovoljno. Grešim li? Zar je baš tolika razlika?

Naravno da je ovo trol, al prastamo:)


Zaista mi nije namera hvala na praštanju.
draganchica draganchica 14:57 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Slazem se za motivisanog i iskusnog prosvetnog radnika.I to sama stalno ponavljam da taj posao treba beskrajno voleti.A ne da kad se sretnete sa decom od 18 godina pa ih pitate sto su nemotivisani zarad, da dobijete odgovor, da su im se stalno desavali strajkovi...
Jukie Jukie 15:09 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

natasavb

Evo jedan primer za ovo sto govorim.Radi se o jednoj divnoj uciteljici iz Novog Sada, koja u svom odeljenju ima dete sa posledicama cerebralne paralize i dete sa autizmom. I sve to pre zakona o inkluziji.

Pretpostavljam da bi neki laik, kada bi posmatrao učionicu, prvo izabrao ovog drugog dečaka kao primer inkluzije jer bi primetio čudne pokrete. Nadam se da će i on dobiti IOP za više razrede da ga nastavnici ne bi ižvakali kao mene svojevremeno.
yugaya yugaya 15:22 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Ono sto mene brine je i "surovost" dece. Pisem pod navodnicima, jer ne znam kako bih to drugacije definisala.deca su spremna veoma da napadnu one koji su razliciti od njih. Dobro, ne sva deca, ali neka deca. dovoljno je da imate jendog takovg u razredu i cela konstrukcija, ako ne mozete odmah da se snadjete, moze da se urusi.


Ta surovost je u uzrastu prvog razreda stecena, odraz je stava roditelja, narocito onih sto previse aplaudiraju a kuci pred decom govore sta stvarno misle. Resava se efikasnim vaspitnim radom ucitelja/ice na stvaranju kolektiva i zajednistva - donekle. Inace se situacija otme kontroli

Los ucitelj ni u razredu od devetoro dece nece za cetiri godine uspeti da to postigne, i onda kada ga/je priupitate zasto od tih 9 djaka u peti krece troje talentovanih zapusteno (za cetiri godine slovim TRI dodatna individualna domaca zadatka), dete sa poteskocama u ucenju nepismeno, a devojcica sa problematicnim ponasanjem ima svakodnevne izlive agresije dobicete odgovor da su kriva deca i roditelji jer 'ona zbog to dvoje nije mogla da radi svoj posao kako treba' .



sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:04 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

natasavb
uros_vozdovac
nije trol iako baš nije potpuno u temi a citiram ovo:
Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako nešto


Hoće li naša škola ikad biti spremna za tu inkluziju? Dobro de, ikad... Za mog života?

Pravo pitanje Urose.
Ne znam da li su oni koji napisu da jesu za inkluziju, ali eto nije nasa skola spremna, i slicne stvari, svesni koliko takvim komentarom odmazu uvodjenje i prihvatanje inkluzije.
Razumem zabrinutost roditelja da dete nije spremno za skolu i celu tu pricu oko predskolskog programa, ali se pitam da li su oni svesni da opet neka druga deca rastu i nemaju vremna da cekaju da dodje to neko vreme.

Uroše, Nataša, svaka vam je zlatna. Ako nam je za utehu, svi su kroz ovo prošli. Mislim, u svim zemljama gde se inkluzija odavno sprovodi postojao je otpor. Jedini način da se nešto promeni jeste da konačno nešto stvarno počne da se radi
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:09 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

yugaya


Koliko takve dece ce biti na silu upisano zbog ovakve situacije i doziveti neuspeh i traume, i zasto roditelj koji ima u rukama takvu preporuku mora da plati kaznu - zato sto se brine za svoje dete?






Jao, kako na silu upisani! Pa ne upisuju ih u vojsku, deca treba da idu u školu?! Znate li koliko je dece tek na silu bila onemogućeno da se obrazuje uz obrazloženje da su needukabilni.
Verujem da su mnogi roditelji zabrinuti, ali ne razumem otkud tolika povika i odjednom toliko nezrele dece? I kako se ta nezrelost meri?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:18 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica

Nase skole nisu spremne jer i sami nastavnici i ucitelji koji su isli na seminare o inkluziji dece, kazu licno da nisu spremni. Dva dana ili jos bolje dva sata predavanja nisu dovoljno da razumeju kako oni licno da se postave prema deci sa posebnim potrebama, a kamoli kako jos da izgrade odnos druge dece prema njima.
Naravno da je ovo trol, al prastamo:)

Znate kako, nikad ne smemo da zaboravimo da su deca sa smetnjama u razvoju (ne sa posebnim potrebama, šta to znači?) samo deca. Sve što važi za bilo koje dete, važi i za njih. Dete želi da uči, da se druži, da ga vole, da se igra... Svako dete! Ne dolaze u školu vanzemaljci, dolaze deca kojima će trebati neka dodatna podrška da bi zadovoljila svoje potrebe gore nabrojane. Kako? Nekima treba tako malo - da im se prostor prilagodi da bi po njemu mogli da se kreću, ili da ih stavimo u prvu klupu, nekima treba nešto više - da im učitelj/ica priđe i podstakne da nastave sa radom, a nekima mnogo više. Ali može!
A trol nikako nije, sami ste pisali o inkluziji. Zaista ne razumem kako se i zašto ove dve teme o odlaganju polaska u školu i o inkluzivnom obrazovanju često sreću zajedno. Ali, sami ste to tražili
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:20 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

aleksandarz92
Ne znam da li su oni koji napisu da jesu za inkluziju, ali eto nije nasa skola spremna, i slicne stvari, svesni koliko takvim komentarom odmazu uvodjenje i prihvatanje inkluzije.

Jesam za inkluziju, za koju škole u Srbiji nisu spremne.
Da li je greška što je uvedena inkluzija? Nije, jer naše škole nikada ne bi bile spremne. Ovako će se navikavati "u hodu", ali će se bar navići i spremno dočekati neke buduće generacije.

Tako je, potpisujem i preporuka
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:22 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
uros_vozdovac
nije trol iako baš nije potpuno u temi a citiram ovo:
Poštujući inkluziju, koja se uvodi, čini mi se malo preuranjeno u naše škole, koje nisu dovoljno spremne za tako neštoHoće li naša škola ikad biti spremna za tu inkluziju? Dobro de, ikad... Za mog života?


bice, kad se malo izmeni svest ljudi. mislim da je to preambiciozno i za ranije komunisticke petogodisnje planove...

Pa kako će se svest promeniti ako stalno odlažemo? Sigurno neće predavanjima. U školi u kojoj je moj sin već osmu godinu primaju decu sa smetnjama i da vidite kako se svest promenila.
yugaya yugaya 16:31 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Na silu, recimo, zato sto roditelji nemaju da plate kaznu ili ne zele zatvor u CV-u jer zakon kaze da mora.

ali ne razumem otkud tolika povika i odjednom toliko nezrele dece? I kako se ta nezrelost meri?


Serijom testova i zakljucnim misljenem vaspitaca bez kojih je dete (ovde) nemoguce upisati u skolu - misljenje psihologa kod vas. Ovde je takva potvrda upisana u svedocanstvo neophodna i na kraju razreda od 1-4 nezavisno od ocena, da biste se upisali u sledeci razred.


sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:34 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica


Ono sto mene brine je i "surovost" dece. Pisem pod navodnicima, jer ne znam kako bih to drugacije definisala.deca su spremna veoma da napadnu one koji su razliciti od njih. Dobro, ne sva deca, ali neka deca. dovoljno je da imate jendog takovg u razredu i cela konstrukcija, ako ne mozete odmah da se snadjete, moze da se urusi.

Još jedan standardni izgovor - deca su surova. Ne mogu ovo da komentarišem drugačije nego da su deca onakva kakvi smo mi. Šta rade nastavnici i učitelji dok deca ispoljavaju "surovost"?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:37 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

yugaya


Serijom testova i zakljucnim misljenem vaspitaca bez kojih je dete (ovde) nemoguce upisati u skolu - misljenje psihologa kod vas. Ovde je takva potvrda upisana u svedocanstvo neophodna i na kraju razreda od 1-4 nezavisno od ocena, da biste se upisali u sledeci razred.



Ne znam gde je to ovde? I neću da budem sarkastična, stvarno me zanima, ako dete ne dobije potvrdu da je zrelo, ne može da nastavi školovanje? Jesam li dobro razumela?
Skroz laičko mišljenje: ja stvarno verujem da je sazrevanje proces koji se odvija u okviru grupe vršnjaka, a ne van nje
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:53 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

tetkino

I na kraju, različitosti treba uvažavati. Treba praviti sistem koji će to poštovati: potrebe autističnog deteta, nisu iste kao potrebe deteta sa ADHD-om, niti slabovidog deteta i onog koje ima ozbiljne probleme sa socijalizaciom... Prioritet treba biti dobrobit dece, a ne puko glumatanje ravnopravnosti i demokratije. Da učitelji koji su prošli dvodnevni seminar mogu da se uhvate u koštac sa problemima sve dece, onda ne bi bilo razloga da uopšte postoji Defektološki fakultet i defektolog kao profesija.




I šta, različitosti ćemo uvažavati tako što ćemo slati decu u specijalne škole? Nedavno sam bila u poseti specijalnoj školi, vrlo čuvenoj! Namerno neću da navedem njeno ime. Tamo imaju odeljenja za decu sa autizmom (ne autistične), pa za decu sa fizičkim hendikepom, pa za decu sa teškoćama u učenju (da ne kažem mentalnu retardaciju, kako je oni zovu)...
Pa šta je to - segregacija u okviru segregisane sredine!
Što se Defektološkog fakulteta tiče, nisam uverena zašto on treba da postoji? I šta vam uopšte znači defektologija. defect+logos znači nauka o kvaru? Pričamo o ljudskim bićima!
Specijalni pedagozi postoje i u drugim zemljama, potrebno je to zanimanje, ali ne sa takvim obrazovanjem i takvim stavovima kakvi se školuju kod nas na FASPERU.
tetkino tetkino 17:41 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

I Majka Priroda greši i da neki od nas se rađaju sa "greškom", ako na vreme uočimo te "greške" i radimo na njima, one se vremenom u većoj ili manjoj meri daju ispraviti i omogućavaju toj osobi da vodi zdraviji i kvalitetniji život, nego onaj koji bi imala gurajući "greške" pod tepih.

Neko u Ministarstvu je otišao u EU i rekao vidi, dobra fora +50 poena ako uvedemo Inkluziju, blago nama, ajd sad deco svi u škole.

Ono što nije rekao, a trebao je: Mi smo mala i siromašna zemlja i onako nema nikakav priraštaj, u kojoj gomila dece ostaje bez škole zato što imaju probleme, hajde da vidimo šta možemo da učinimo da se to promeni. Hajde za početak da kad obnavljamo škole vodimo računa da ima i nepokretne i slabopokretne dece, pa da uvedemo rampe, prilaze, liftove, zasebna prilagođena kupatila. Šta znači inkluzija ako oni ne mogu ni da uđu u školu.
Broj dece koja ima problem sa govorom uvećao se 3 puta u odnosu na 90 možda ne bi bilo loše da se uvede u škole i obdaništa po jedan logoped, da radi sa njima.
Nastavnici nisu dovoljno obučeni da rade sa takvom decom, pa hajde da ih obrazujemo i da im damo pomoćnike koji jesu, ona dva časa očigledno nisu dovoljna.
Razredi su nam veliki, gradivo preobimno, nastavnici nemotivisani hajde prvo to da rešimo pa onda uvodimo decu u škole spremne da ih dočekaju.
Naravno da neće moći sve škole, i naravno da ne može odmah, ali zar nije mogla bar jedna škola u jednom gradu da se napravi po meri te dece koju inkluzija tera u škole.

Inkluzija sprovedena ovako kako je naše Ministarstvo zamišlja, bez ikakvog angažovanja i prilagođavanja sa njihove strane, dovešće do toga da za već par godina imamo takvo sranje u školama da ga ni Herkul neće moći počistiti.

Nije za "Baby-Friendly program" dovoljno da nalepiš na porodilištu "Baby-Friendly", niti je za "Školu bez nasilja" dovoljno da se učlaniš, a da u isto vreme puštaš da ti se đaci bodu noževima na odmoru. Isto tako nije dovoljno proglasiti da je ovo godina INKLUZIJA, i zakonski oterati svu decu škole, bili oni spremni ili ne, a da pri tome ni prstom ne mrdneš da im daš kakvu takvu šansu da uspeju.

INKLUZIJA - je proces koji podrazumeva stvaranje uslova i u školstvu i u društvu, da sva deca mogu da pohađaju "normalne" škole. Donošenje odluke preko noći i preko kolena, imaće za posledicu da sav teret Inkluzije padne na pleća te dece i njihovih roditelja, a to je ono što niko normalan ne želi.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 18:35 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

tetkino
I Majka Priroda greši i da neki od nas se rađaju sa "greškom", ako na vreme uočimo te "greške" i radimo na njima, one se vremenom u većoj ili manjoj meri daju ispraviti i omogućavaju toj osobi da vodi zdraviji i kvalitetniji život, nego onaj koji bi imala gurajući "greške" pod tepih.


Ma nije moguće? I šta, defektolozi će te greške da isprave? Slepi će da progledaju, nepokretni da prohodaju?
Znam ja najbolje da moje dete ima smetnje, i da se razlikuje od druge dece, ali isto tako znam da ne postoji taj stručnjak i ta terapija koja može toliko da mu pomogne kao boravak u prirodnoj grupi vršnjaka.

tetkino
Mi smo mala i siromašna zemlja i onako nema nikakav priraštaj, u kojoj gomila dece ostaje bez škole zato što imaju probleme, hajde da vidimo šta možemo da učinimo da se to promeni.

Je li to još jedan od čuvenih argumenata - inkluzija je skupa? A koliko košta finansiranje jedne specijalne škole. Koliko košta kad neko dete iz Leskovca ili Vranja sa 7 godina mora da dođe u internat u Beograd, da bi uopšte moglo da se školuje. Koliko košta kad neko dete NIKADA ne kroči ni u jednu obrazovnu ustanovu, ne uči, pa njegov razvoj teče tako da roditelji moraju da napuste posao, da bi brinuli o njemu. I na kraju koliko košta kad takva deca koja nisu ni imala prilike da uče, posle smrti roditelja završe u nekom od horora koji se zove dom za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju?


tetkino
Nastavnici nisu dovoljno obučeni da rade sa takvom decom, pa hajde da ih obrazujemo i da im damo pomoćnike koji jesu, ona dva časa očigledno nisu dovoljna.


A kad planiraju da se obuče da rade sa takvom decom? Mislim, do tad će neka deca postati babe i dede. A pomoćnici o kojima govorite, oni su možda naučeni da rade sa onima sa "greškom", ali nemaju neophodnu obuku i znanja za inkluzivno obrazovanje jer u to ne veruju.

tetkino
Isto tako nije dovoljno proglasiti da je ovo godina INKLUZIJA, i zakonski oterati svu decu škole, bili oni spremni ili ne, a da pri tome ni prstom ne mrdneš da im daš kakvu takvu šansu da uspeju.

Pa jeste, stvarno je problem terati decu da idu u škole, bolje je da ih držimo zatvorene u kućama.

tetkino
INKLUZIJA - je proces koji podrazumeva stvaranje uslova i u školstvu i u društvu, da sva deca mogu da pohađaju "normalne" škole. Donošenje odluke preko noći i preko kolena, imaće za posledicu da sav teret Inkluzije padne na pleća te dece i njihovih roditelja, a to je ono što niko normalan ne želi.

Još jednom pitam, šta raditi sa decom dok se ti uslovi ne stvore?Možda svi da upišemo defektologiju - i lekari, i pekari, i vozači, i prodavci, i roditelji, naročito oni, jer niko osim defektologa ne ume da radi i da živi sa TAKVOM decom
draganchica draganchica 21:01 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Sta rade, to i ja pitam. ..slazem se da su deca odraz nasih ponasanja i karaktera. Govorimo o kanalisanju roditeljskog gneva i umora na neke druge nacine, a ne na decu. Da deca ne treba da osete to sto mislimo i osecamo, bar ne u tolikoj meri...
draganchica draganchica 21:04 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Nije dobro ni terati ih u skole, jer ih onda onako narodski receno, upropastite za ceo skolski zivot. Nit je dobro drzati ih zatvorene u kucama..premda, kad pomislim na onaj americki sistem ucenja kod kuce, pomislim da bi se recimo ta godina odlaganja, kao sto ej sada slucaj( da dete ne ide u skolu a ne moze ni u vrtic) mogla i pametno odraditi... no, to samo mislim, naglas.
draganchica draganchica 21:13 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

slazem se sa vama u ovom delu gde govorite o toj dmeokratiji. Licno je i meni zasmetalo ono u neko demokratskoj ustrojstvo u skolama koje se spominje. trolovacu,a l kad su nase generacije isle u skolu 90ih,nije bilo ovakve guzve..
draganchica draganchica 21:15 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Ali ovo nije ta vrsta otpora koja moze da se ukloni sa onom narodnom "klin s eklinom izbija"....
draganchica draganchica 21:20 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

tetkino
Neko u Ministarstvu je otišao u EU i rekao vidi, dobra fora +50 poena ako uvedemo Inkluziju, blago nama, ajd sad deco svi u škole.Ono što nije rekao, a trebao je: Mi smo mala i siromašna zemlja i onako nema nikakav priraštaj, u kojoj gomila dece ostaje bez škole zato što imaju probleme, hajde da vidimo šta možemo da učinimo da se to promeni. Hajde za početak da kad obnavljamo škole vodimo računa da ima i nepokretne i slabopokretne dece, pa da uvedemo rampe, prilaze, liftove, zasebna prilagođena kupatila. Šta znači inkluzija ako oni ne mogu ni da uđu u školu.

INKLUZIJA - je proces koji podrazumeva stvaranje uslova i u školstvu i u društvu, da sva deca mogu da pohađaju "normalne" škole. Donošenje odluke preko noći i preko kolena, imaće za posledicu da sav teret Inkluzije padne na pleća te dece i njihovih roditelja, a to je ono što niko normalan ne želi.



potpisujem vas, skroz.
draganchica draganchica 21:25 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

Ali, sami ste to tražili


Mislim da nema potrebe za ovakvim komentarom.Nista u tekstu nije postavljeno da bi moglo izazvati ovakav komentar. Nisam ja "ovo" trazila-sta god to "ovo" bilo, vec se nametnulo kao problem.
Vidim da vecina vas ovde missing the point, a to je da SVA deca, bilo da su u okviru procesa inkluzije ili bez toga, pod obavezom upisivanja u skolu ove godine. dakle, vi svi uporno izvlacite nazalost samo jedan segment problema, a ovde je SVE zapravo problem. Ne znaci da je deo problema sa inkluzijom najznacajniji, ali niti da je najmanje vazan. prosto, licno sagledavam celu sliku, ne samo njen deo. A diskusija preti da ce otici samo na jednu stranu....
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:52 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
sneza.lazarevic

Ali, sami ste to tražili


Mislim da nema potrebe za ovakvim komentarom.Nista u tekstu nije postavljeno da bi moglo izazvati ovakav komentar. Nisam ja "ovo" trazila-sta god to "ovo" bilo, vec se nametnulo kao problem.
Vidim da vecina vas ovde missing the point, a to je da SVA deca, bilo da su u okviru procesa inkluzije ili bez toga, pod obavezom upisivanja u skolu ove godine. dakle, vi svi uporno izvlacite nazalost samo jedan segment problema, a ovde je SVE zapravo problem. Ne znaci da je deo problema sa inkluzijom najznacajniji, ali niti da je najmanje vazan. prosto, licno sagledavam celu sliku, ne samo njen deo. A diskusija preti da ce otici samo na jednu stranu....

Moje - sami ste tražili odnosilo se na to što ste pojedine komentare o inkluziji nazvali trolom. Samo hoću da kažem da to trol ne može da bude nikako, jer ste o ikluziji govorili u tekstu.
Nema nikakvog "missing the point", ja mislim da je odlično što zakon omogućava i obavezuje da SVA deca, bez obzira da li imaju neke smetnje ili ne, idu u školu. To je uostalom i nešto za šta sam se vrlo aktivno borila punih deset godina.
Ono što me čudi to je da se baš sada podigla tolika prašina oko ove uzrasne granice od 6,5-7,5 godina. To nije uvedeno sada, novim Zakonom, već postoji još od Gaše Kneževića. A neka granica, složićete se, mora postojati, kao što je u moje vreme bilo od 7-8 godina.
Potpuno shvatam bojazan roditelja koji su uvereni da njihova deca nisu dovoljno zrela, posebno one dece koja nisu pohađala pripremni predškoslki program.
U vezi sa tim Zaštitnik građana Saša Janković doneo je preporuku da sva ona deca koja nisu dobila poziv za upis u predškolsko (što je bila obaveza lokalne samouprave i vrtića) i koja samim tim u predškolsko nisu ni išla, ne moraju da upišu prvi razred.
Predlažem vam da se malo pozabavite time, i da insistirate da se ta preporuka poštuje, ako već želite da zastupate roditelje koji imaju ovaj problem.
Ali vas u isto vreme i molim da sa ovom pričom ne mešate i priču o inkluzivnom obrazovanju, jer to blage veze nema jedno sa drugim. Pogotovo da ne koristite neke paušalne izraze - "nismo spremni za to", i "nastavnici nisu dovoljno obučeni", "deca su surova", ..., to su već tako izanđali izgovori za nerad i nespremnost na promene. A nema više ni smisla pričati o tome da li je inkluzija moguća ili ne - to je sada zakonska obaveza. Ko hoće da nauči, nek izvoli - ima nastavnika koji već imaju iskustva, ima seminara, imate roditelje, a da ne pričam o literaturi...
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:52 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo


draganchica

Vidim da vecina vas ovde missing the point, a to je da SVA deca, bilo da su u okviru procesa inkluzije ili bez toga, pod obavezom upisivanja u skolu ove godine.


Evo ja ću, ako sam krivac što sam sakrio poentu... Vidi sva deca od 6,5 do 7,5 godina moraju da krenu u školu, po mom skromnom i neobavezujućem mišljenju, no matter what. Sva deca zajedno. Bez obzira na propuste. A onda na scenu stupa sistem ispravlja propušteno i motivisan i posvećen prosvetni radnik prilazi procesu svakom učeniku prema njegovim potrebama.
Žalosno je što predškoski program nije odrađen u zadovoljavajućoj meri, na štetu učenika, a kako drugačije, i to mora da se popravlja. Ali ne sme se popustiti, jer u suprotnom nema smisla ni inkluzija, onda će postojati večina "normalnih" i manjina koja ide u geto.
Ovo je korak protiv geta i valja ga pozdraviti a greške ganjati i ispravljati.
Reče jedna mama danas, pa valjda vidim to moje dete svaki dan, pa valjda nešto znači moja reč, kad kažem da nije spreman za školu, za tu gužvu, kad ja kao roditelj priznajem da je nezreo.

Ovo je plastičan primer, ova majka iz uvodnog posta misli tako, ali to nije dobro i valja joj objasniti. Njeno dete iako u uzrastu za školu nije ravnopravno zrelo sa većinom i ne treba ga zbog toga poštedeti izazova škole, treba da mu posvećen prosvetni radnik pruži dovoljan nivo pažnje i da mu pomogne da "stigne" svoj uzrast.I to jeste inkluzija u najboljem smislu te reči.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 21:54 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
Ali ovo nije ta vrsta otpora koja moze da se ukloni sa onom narodnom "klin s eklinom izbija"....

A kako se uklanja?
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:26 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
Sta rade, to i ja pitam. ..slazem se da su deca odraz nasih ponasanja i karaktera. Govorimo o kanalisanju roditeljskog gneva i umora na neke druge nacine, a ne na decu. Da deca ne treba da osete to sto mislimo i osecamo, bar ne u tolikoj meri...

Nisam ja govorila o kanalisanju roditeljskog gneva. Ja sam govorila o tome šta škola, odnosno nastavnici treba da rade, pa ako hoćete kako da uče i onu decu čiji roditelji se ne bave njima, koji su alkoholočari, koji su zlostavljači...
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:29 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
Nije dobro ni terati ih u skole, jer ih onda onako narodski receno, upropastite za ceo skolski zivot. Nit je dobro drzati ih zatvorene u kucama..premda, kad pomislim na onaj americki sistem ucenja kod kuce, pomislim da bi se recimo ta godina odlaganja, kao sto ej sada slucaj( da dete ne ide u skolu a ne moze ni u vrtic) mogla i pametno odraditi... no, to samo mislim, naglas.

Sad sam i sama sebi dosadna, ali ne mogu da dopustim ovo. Škola će ih upropastiti za ceo život?!
Sistem učenja kod kuće nije dobar, pa makar bio i američki. Gde je tu socijalni kontakt, vršnjačko učenje?
mlekac mlekac 23:12 26.08.2010

Re: A ja da pitam samo

tetkino

Rešenje koje je dalo ministarstvo da disleksična deca sve svoje ispite polagati usmeno, dovešće do toga da disleksičari nikada ne nauče da čitaju i pišu, jer će svakom nastavniku biti lakše da mu da 2 nego da gubi s njim, dane, mesece, godine, pokušavajući tome da ga nauči. Inače Srbija može da se pohvali činjenicom da su njeni disleksičari jedni od najslabije obrazovanih u Evropi, a kad se uzme u obzir, da se obično radi o nadprosečno inteligentnoj deci, onda je šteta koju im je društvo svojom nebrigom nanelo još strašnija.


Bas lepo sto je to resenje doneto, ali kao sto rekoh dole, na svom blogu - u praksi se ne sprovodi. Sem toga, da bi dete bilo dijagnostikovano i da bi mu potvrda o disleksiji vazila ono MORA da redovno odlazi na vezbe u Zavod, gde se sa njim, itekako radi na citanju ili pisanju. Tako da vasa konstatacija ne stoji.

Drugo, ne znam po kom su parametru vrsena istrazivanja o disleksiji u Srbiji kad nase skolstvo do pre par godina mal' ne nije ni znalo da ista postoji.

Poznajem odrasle ljude (ukljucujuci moga Zmu-a) koji dok im kod deteta nije dijagnostikovana disleksija nisu imali pojma da je to ono od cega su patili tokom celog zivota. Da taj problem uopste ima ime.

Ja bih rekla da je Srbija u vrhu po broju NEDIJAGNOSTIKOVANIH disleksicara (pod ovim pojmom podrazumevam i decu sa disgrafijom, diskalkulijom, dispraksijom) ali nisam sigurna da su nasi najneobrazovaniji. Jedino sto se, koliko-toliko dijagnostikuje vec godinama (mozda zato sto je najupadljivije) su deca sa raznim oblicima disfazije...
draganchica draganchica 06:13 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

draganchicaNije dobro ni terati ih u skole, jer ih onda onako narodski receno, upropastite za ceo skolski zivot. Nit je dobro drzati ih zatvorene u kucama..premda, kad pomislim na onaj americki sistem ucenja kod kuce, pomislim da bi se recimo ta godina odlaganja, kao sto ej sada slucaj( da dete ne ide u skolu a ne moze ni u vrtic) mogla i pametno odraditi... no, to samo mislim, naglas.Sad sam i sama sebi dosadna, ali ne mogu da dopustim ovo. Škola će ih upropastiti za ceo život?!Sistem učenja kod kuće nije dobar, pa makar bio i američki. Gde je tu socijalni kontakt, vršnjačko učenje?


Nece ih skola upropastiti za ceo zivot, nego to sto smo ih na silu oterali u skolu, sto su otisli u skolu sa jednom jos vecom dozom pritiska. ja ne znam, il ja ne umem da pisem, il vi namerno karikirate i pogresno shvatate ono sto pisem.
draganchica draganchica 06:25 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

U vezi sa tim Zaštitnik građana Saša Janković doneo je preporuku da sva ona deca koja nisu dobila poziv za upis u predškolsko (što je bila obaveza lokalne samouprave i vrtića) i koja samim tim u predškolsko nisu ni išla, ne moraju da upišu prvi razred.Predlažem vam da se malo pozabavite time, i da insistirate da se ta preporuka poštuje, ako već želite da zastupate roditelje koji imaju ovaj problem.

Zahvaljujem na predlogu, mislim da cu poceti time da se bavim cim prestanem da odgovaram na lose interpretacije svoga misljenja ovde.
Lepo rekoste gore.."obaveza lokalne samouprave i vrtica". Minimum za organizovanje PPP je grupa od 5oro dece, ako u jendoj grupi ima 4oro dece PPP nije organizovana iako je u drugoj grupi dece postojala mogucnost da se ta ista deca prikljuce. Zasto im se nisu prikljucili, pa te dve vaspitacice bas i ne pricaju poslednjih godina, pa ova druga nije rekla ovoj prvoj za nemogucnost formiranja grupe za PPP.I molim vas, nemojte ni pokusavati da pretvarate ovaj slucaj u dalje komentarisanje i kritikovanje, jer to je slucaj sa 4oro dece u NS, koji je trenutno nereseiv i dalje polemisanje , na slican nacin kao sto se to ovde ponekad cini, ne doprinosi resenju problema.

Lokalna samouprava? O cemu pricate? Zamisljam gradonacelnika Novog Sada kako sedi nekoliko dana u svom ofisu i telefonom zove sve roditelje cija deca treba da s eupisu u prvi razred i obavestava ih o tome. Takvo obavestavanje rade vrtici i skole. Lokalna samouprava tu nista ne trazi, nit radi.

P.S>.Zaista moram pitati, ko od vas komentatora ima dete u ovoj situaciji kao sto je opisana u tekstu? ILi imate li barem dete koje ce ove skolske godine uci u proces PPP?
draganchica draganchica 06:31 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Slazem se u potpunosti sa svime napisanim.
draganchica draganchica 08:10 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

draganchicaOno sto mene brine je i "surovost" dece. Pisem pod navodnicima, jer ne znam kako bih to drugacije definisala.deca su spremna veoma da napadnu one koji su razliciti od njih. Dobro, ne sva deca, ali neka deca. dovoljno je da imate jendog takovg u razredu i cela konstrukcija, ako ne mozete odmah da se snadjete, moze da se urusi.Još jedan standardni izgovor - deca su surova. Ne mogu ovo da komentarišem drugačije nego da su deca onakva kakvi smo mi. Šta rade nastavnici i učitelji dok deca ispoljavaju "surovost"?

standardni izgovor ili ne, al je fakat. svidelo se to nekom ili ne.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 08:35 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica


Lokalna samouprava? O cemu pricate? Zamisljam gradonacelnika Novog Sada kako sedi nekoliko dana u svom ofisu i telefonom zove sve roditelje cija deca treba da s eupisu u prvi razred i obavestava ih o tome. Takvo obavestavanje rade vrtici i skole. Lokalna samouprava tu nista ne trazi, nit radi.

P.S>.Zaista moram pitati, ko od vas komentatora ima dete u ovoj situaciji kao sto je opisana u tekstu? ILi imate li barem dete koje ce ove skolske godine uci u proces PPP?

Pričam o tome šta piše u Zakonu. I stvarno bi trebali malo bolje da se obavestite o tome, jer je važno zbog onih koje zastupate. Naravno, lokalna samouprava je izraz koji ne označava samo gradonačelnika ili predsednika opštine, već i druge službe. Te službe su dužne da vode evidenciju, dakle i da prave spiskove dece stasale za predškolsko ili školu, a onda te spiskove šalju vrtićima i školama da bi roditelji bili pozvani.

Odgovor na drugo pitanje - nemam dete u situaciji koju ste upisali u jednom delu teksta - moja deca su već školarci. Ali imam mišljenje o svemu, i ne bih se ponavljala.

Imam dete koje ima smetnje iz autističnog spektra koje upravo treba da pođe u sedmi razred redovne škole. Zato drugi deo teksta o inkluziji mogu da komentarišem kao neko ko ima lično iskustvo, ali i kao neko ko zastupa i pruža podršku drugim roditeljima i njihovoj deci.

sneza.lazarevic sneza.lazarevic 10:31 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica
sneza.lazarevic

U vezi sa tim Zaštitnik građana Saša Janković doneo je preporuku da sva ona deca koja nisu dobila poziv za upis u predškolsko (što je bila obaveza lokalne samouprave i vrtića) i koja samim tim u predškolsko nisu ni išla, ne moraju da upišu prvi razred.Predlažem vam da se malo pozabavite time, i da insistirate da se ta preporuka poštuje, ako već želite da zastupate roditelje koji imaju ovaj problem.

Zahvaljujem na predlogu, mislim da cu poceti time da se bavim cim prestanem da odgovaram na lose interpretacije svoga misljenja ovde.


Evo, da se ne mučite da tražite : http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/aktivnosti/saopstenja/1005-2010-08-13-12-52-55
Zakon o predškolskom obrazovanju:

Члан 23.
Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава предшколску установу, односно школу, која остварује припремни предшколски програм и родитеља, односно старатеља, о деци која су стасала за похађање припремног предшколског програма, најкасније до 1. априла текуће године за наредну годину.
Предшколска установа, односно школа, која остварује припремни предшколски програм, дужна је да обавести родитеља, односно старатеља и јединицу локалне самоуправе о деци која се нису уписала, која не похађају редовно или су престала да похађају припремни предшколски програм, најкасније 15 дана од дана протека рока за упис, односно од дана престанка редовног похађања припремног предшколског програма.

Члан 24.
Родитељ је дужан да упише дете у предшколску установу, односно школу, ради похађања припремног предшколског програма, у складу са Законом.
Надлежни орган јединице локалне самоуправе поднеће захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља, односно старатеља, чије дете није благовремено уписано, односно које не похађа припремни предшколски програм, најкасније у року од 15 дана од дана када је о томе обавештен.
draganchica draganchica 10:59 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

natasavb
ne treba, bez dodatnog objasnjenjenja, ovakve recenice usput ubacivati u tekst..

u kontekstu samog teksta je dovoljno spomenuto i obrazlozeno zasto se spominje inkluzija kao takva. Buduci da ovo nije specijalizovan tekst o problemima i prednostima inkluzije u skolama uopste, nije sirena prica o toj temi. Deca koja ce se inkludirati su samo deo dece koja imaju iste probleme vezane za odlaganje polaska u skolu, kao i ostala deca. Tako da mi zaista nije jasno ovo vase stalno potenciranje jednog aspekta price.
Ako ste toliko voljni da raspravljamo na ovim stranicama o toj temi, obecavam Vam novi tekst uskoro, pa cemo onda moci da raspravljamo o tome. Sada, molim Vas da sve ovo posmatrate kao DEO veceg problema.I da probate svojojm diskusijom da date konkretne predloge za resenja, jer to je ono sto cini javno zastupanje: postavljanje problema, diskusija, pronalazenje resenja, lobiranje za implementaciju resenja. U suprotnom, svi nasi komentari ostaju negde u ovom virtualnom prostoru.
MI se licno bavimo javnim zastupanjem, gore objasnjenim, a Vi?
draganchica draganchica 11:43 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

aleksandarz92
Ne znam da li su oni koji napisu da jesu za inkluziju, ali eto nije nasa skola spremna, i slicne stvari, svesni koliko takvim komentarom odmazu uvodjenje i prihvatanje inkluzije.Jesam za inkluziju, za koju škole u Srbiji nisu spremne.Da li je greška što je uvedena inkluzija? Nije, jer naše škole nikada ne bi bile spremne. Ovako će se navikavati "u hodu", ali će se bar navići i spremno dočekati neke buduće generacije.Tako je, potpisujem i preporuka

navikavanje u hodu, po mojim iskustvima, mnogo je manje efikasno, produktivno i psioloski pozeljno, nego navikavanje kad se ensto dobro pripremi, pa se tek onda krene u to, Ovako, " s neba pa u rebra", bice na kraju da smo dzabe krecili.
natasavb natasavb 12:52 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

MI se licno bavimo javnim zastupanjem, gore objasnjenim, a Vi?


Ne razumem pitanje.
Da li pravo da komentarisu neki blog imaju samo oni koji se bave javnim zastupanjem?

Nekoliko roditelja me je kontaktiralo zbog probelma o kojem pisete i
pokusavam na razne nacine vec danima da saznam sta se zaista desava. Dok ne dodjem do prave i proverene informacije, ne zelim da nagadjam.
Ako niste zeleli da tema ode u pravcu kojim je otisla, mogli ste da obrisete komentare za koje ste mislili da su trol.
Ili da ne spominjete inkluziju onako usput, kao sto ste ucinili.
Jukie Jukie 15:56 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

Znam ja najbolje da moje dete ima smetnje, i da se razlikuje od druge dece, ali isto tako znam da ne postoji taj stručnjak i ta terapija koja može toliko da mu pomogne kao boravak u prirodnoj grupi vršnjaka.

Moja prirodna grupa vršnjaka su bili huligani i siledžije koji su me svakog dana i na svakom odmoru tukli i šikanirali. Bio bih najsrećniji da sam mogao da sedim kući (ili u školskoj biblioteci) pa da dolazim samo da polažem ispite. Na taj moj predlog su odmahnuli rukom.

sneza.lazarevic
tetkinoMi smo mala i siromašna zemlja i onako nema nikakav priraštaj, u kojoj gomila dece ostaje bez škole zato što imaju probleme, hajde da vidimo šta možemo da učinimo da se to promeni. Je li to još jedan od čuvenih argumenata - inkluzija je skupa?

Ne, baš obrnuto, tu pisac hoće da kaže da je za državu dobro da obrazuje decu koju do sada nije, jer kroz par decenija neće biti kvalifikovanih radnika.

sneza.lazarevic
Koliko košta kad neko dete NIKADA ne kroči ni u jednu obrazovnu ustanovu, ne uči, pa njegov razvoj teče tako da roditelji moraju da napuste posao, da bi brinuli o njemu. I na kraju koliko košta kad takva deca koja nisu ni imala prilike da uče, posle smrti roditelja završe u nekom od horora koji se zove dom za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju?

Da kažem nešto kao biolog koji je učio ekologiju populacija. Društvo gleda šta je dobro za društvo, a ne šta je dobro za pojedinca. Evolucija je jedna mašina koja nemilosrdno seče sve što ne uspe da se prilagodi. E zato se mi, koji imamo "meko srce" upinjemo da PREVARIMO evoluciju i da uguramo decu sa specijalnim potrebama u ekološke niše u kojima će moći da prežive i da istovremeno opet doprinesu zajednici (i tu se zatvara krug).

sneza.lazarevic
tetkinoNastavnici nisu dovoljno obučeni da rade sa takvom decom, pa hajde da ih obrazujemo i da im damo pomoćnike koji jesu, ona dva časa očigledno nisu dovoljna.A kad planiraju da se obuče da rade sa takvom decom? Mislim, do tad će neka deca postati babe i dede.

Tetkino upravo i kaže HAJDE da ih obrazujemo.

sneza.lazarevic
A pomoćnici o kojima govorite, oni su možda naučeni da rade sa onima sa "greškom", ali nemaju neophodnu obuku i znanja za inkluzivno obrazovanje jer u to ne veruju.

To je sad već netrepeljivost prema ljudima koji jesu obučeni za rad sa decom sa spec.potrebama. Stvara se jaz mi-oni. Mi smo dobri, oni su loši. Ova rečenica mora da se briše iz dalje diskusije.

sneza.lazarevic
tetkinoIsto tako nije dovoljno proglasiti da je ovo godina INKLUZIJA, i zakonski oterati svu decu škole, bili oni spremni ili ne, a da pri tome ni prstom ne mrdneš da im daš kakvu takvu šansu da uspeju.Pa jeste, stvarno je problem terati decu da idu u škole, bolje je da ih držimo zatvorene u kućama.

U ovoj rečenici se govori o deci koja nisu prošla pripremni pretškolski program jer su imali lekarsku potvrdu da se to odlaže za još godinu dana. Sada će morati da krenu u školu iako nisu spremna. (nadam se samo da će se sa akademske strane izvući kao ja, jer sam negde u decembru postao dovoljno zreo za školu).

sneza.lazarevic
tetkinoINKLUZIJA - je proces koji podrazumeva stvaranje uslova i u školstvu i u društvu, da sva deca mogu da pohađaju "normalne" škole. Donošenje odluke preko noći i preko kolena, imaće za posledicu da sav teret Inkluzije padne na pleća te dece i njihovih roditelja, a to je ono što niko normalan ne želi.Još jednom pitam, šta raditi sa decom dok se ti uslovi ne stvore?Možda svi da upišemo defektologiju - i lekari, i pekari, i vozači, i prodavci, i roditelji, naročito oni, jer niko osim defektologa ne ume da radi i da živi sa TAKVOM decom

Dakle, bez "mi dobri - oni loši". Svi su tim koji zajedno radi.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 19:23 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Jukie

Jukie, prvo mi je bila namera da te citiram i da odgovaram na tvoje komentare, ali sam shvatila da bi to bilo predugačko, i zato odustala.
Želim samo par reči da ti kažem: očigledno je, nemoj se uvrediti, da si ti bio dete kome je trebala posebna podrška u obrazovanju. Nažalost, tu podršku nisi dobio i zato si trpeo maltretiranje huligana. Zakonodavci su upravo želeli da svako dete kome je to potrebno, bilo ono u redovnoj ili specijalnoj školi, tu podršku dobije. Ali ono što je važno jeste DA SVI IDU U ŠKOLU. Da li će biti lako obezbediti ovo - pa naravno da neće, biće potrebno i mnogo ličnog angažovanja roditelja, ali zaista mislim da je to nešto ka čemu treba da težimo.
Što se tiče podele na mi i oni, i neki dobri a neki loši, slažem se sa tobom da to nije dobro. Ipak, želim da ti kažem da nigde na toliko predrasuda o deci sa smetnjama nisam naišla kao među defektolozima. Uvek neke ograde i priče o tome šta sve neko ne može. Mene ne zanima šta moje dete ne može, ja sam ga dovela da mi kažeš šta je to što možeš da ga naučiš!
I zato sam rekla o njima to što sam rekla - ne mislim da je to zato jer su oni loši ljudi, ili da ne treba poštovati njihov rad, već mislim da se i taj fakultet mora ozbiljno reformisati (a ne da samo promeni ime). To je čist medicinski model - hajde da promenimo osobu jer nije dovoljno dobra i ne uklapa se u društvo, hajde da izlečimo, hajde da popravimo "kvar". A uverili smo se da je nemoguće nekoga "popraviti".
Uzgred, jedna od mojih najboljih prijateljica je defektološkinja, jedna od terapeutkinja mog sina bila je logopedica sa kojom je moja porodica još uvek u vrlo bliskom kontaktu, poznajem defektološkinju koja radi u specijalnoj školi i koja je postigla izuzetne rezultate u radu sa dečakom sa ozbiljnim smetnjama, zaista izuzetne po svetskim merilima.
Ali izgovore tipa inkluzija je nemoguća, nismo obučeni i slične jednostavno ne mogu više da slušam jer se ponavljaju godinama od strane onih ljudi koji zapravo nisu ništa spremni da promene. Hajde da probamo, hajde da učimo od drugih koji su pokazali da može...
draganchica draganchica 20:54 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

sneza.lazarevic

Pričam o tome šta piše u Zakonu. I stvarno bi trebali malo bolje da se obavestite o tome, jer je važno zbog onih koje zastupate.


Mislim da kao neko ko je pravnik, i ko je sedeo na javnim rasprava povodom istog ovog zakona i davao sugestije da nesto drugacije bud episano u istom tom zakonu, imam legitimitet da pricam o tom zakonu, i da ga tumacim na nacin na koji to cinim. Nadam se da ste i vi pravnik,ili nesto vise od toga, sto vama daje veci legitimitet da moje dobronamerne i strucne komentare podvrgavate sumnji i stvarate jos vecu konfuziju u roditeljima koji citaju ovaj blog a kojima je iskreno, kao i meni stalo do resenja ovog problema.
Elem, niko od vas komentatora mi nije odgovorio na pitanje koje sam postavila a to je ko od vas komentatora, koji trazite dlaku u jajetu u svakom odgovoru ili u onome sto nije odgovoreno, ima dete u ovoj situaciji?

Iz ovog dela vased posta mi je jasno da vi uopste ne pratite o cemu je rec, jer kazete, tj spominjete "roditelje koje mi zastupamo". MI gospodjo, ili gospodjice, ili drugarice, kako Vam odgovara, ne zastupamo roditelje. Mi JESMO udruzenje roditelja. NAMA se OBRACAJU drugi roditelji koji imaju izvesne probleme i ne znaju resenje za njih, a mi pokusavamo da pronadjemo resenje.Ovaj tekst i ceo ovaj blog, jesu vid JAVNOG ZASTUPANJA, kje nije isto ZASTUPANJE o kome vi govorite sve vreme. Molim Vas da ako ne znate se obavestite o toj razlici, pa tek onda kritikujete one koji nesto konkretno cine.
Takodje, Vam se toplo zahvaljujem na objasnjenju da lokalnu samoupravu cine i drugi organi sem gradonacelnika.Bas te druge sluzbe koje spominjete ne rade svoj posao obavestavanja. Zato smo mi tu da u okviru javnog zastupanja ukazemo na propuste u samim tekstovima zakona i da trazimo, lobiramo z anjihovu promenu ili u nekim situacijama, trazimo decidnu primenu napisanog.

draganchica draganchica 21:08 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

natasavb
MI se licno bavimo javnim zastupanjem, gore objasnjenim, a Vi?Ne razumem pitanje.Da li pravo da komentarisu neki blog imaju samo oni koji se bave javnim zastupanjem?Nekoliko roditelja me je kontaktiralo zbog probelma o kojem pisete i pokusavam na razne nacine vec danima da saznam sta se zaista desava. Dok ne dodjem do prave i proverene informacije, ne zelim da nagadjam.Ako niste zeleli da tema ode u pravcu kojim je otisla, mogli ste da obrisete komentare za koje ste mislili da su trol.Ili da ne spominjete inkluziju onako usput, kao sto ste ucinili.

Nisam to napisala. Ovo sto udruzenje radi se naziva javnim zastupanjem.Ono sto rade pojedini komentatori, jest komentarisanje bez posebnog upliva i poznavanja materije. Komentar zarad komentara.
Poslednji put cu zaista ovo napisati, jer nepotrebno je ponovo kretati u novi krug price o tome: inkluzija nije psomenuta kao uzgredna, vec kao deo mozaika, tj problema koji ceka djake i nastavnike u ovoj skolskoj godini.Nit je inkluzija najmanji problem u celoj ovoj prici, nit je njen najbitniji deo.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 22:45 27.08.2010

Re: A ja da pitam samo

draganchica


Nisam pravnica, ali sam učestovala u pisanju Zakona.
Deset godina sam aktivistkinja u udruženju, i odlično znam šta je javno zastupanje. Samo isto tako, kada se neko od rodiitelja obrati organizaciji u kojoj sam, mi se ne bavimo samo pričom, već tog konkretnog roditelja zastupamo u tom konkretnom slučaju. Dakle, da se nama obratio neki roditelj u vezi sa odlaganjem polaska u školu njegovog deteta, mi bi mu napisali žalbu, molbu, zahtev, šta god, i uputili je na odgovarajuću adresu. Mislila sam da i vi to radite. Je li to dovoljno konkretno?
Svakako vam ovo o lokalnoj samoupravi ne bih napisala da nije bilo vašeg "Lokalna samouprava? O cemu pricate? Zamisljam gradonacelnika Novog Sada kako sedi nekoliko dana u svom ofisu i telefonom zove sve roditelje cija deca treba da s eupisu u prvi razred i obavestava ih o tome. Takvo obavestavanje rade vrtici i skole. Lokalna samouprava tu nista ne trazi, nit radi." A u zakonu lepo piše da radi.

I što rekoste dole u poslednjem komentaru, više se neću baviti ovom temom na ovom mestu. Očigledno je da se ne razumemo, pa ću se povući.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 08:11 28.08.2010

Re: A ja da pitam samo

Očigledno da je trebalo da odmah brišemo komentarisanje koje se ne tiče osnovne teme ovog teksta, jer je diskusija skrenula u pogrešnom pravcu. O temi koja je takodje veoma važna, ali joj ovde nije trenutno mesto, tj. treba da je bude kada tekst bude bio o tome.
Nauk za ubuduće, brisaćemo komentare koji se ne odnose na temu ma kako umesni bili u vezi onog o čemu pišu.
aleksandarz92 aleksandarz92 12:14 26.08.2010

Da primetim...

Nije mi jasno zašto je toliko strašno i zašto se toliko potencira to što je granica za upis pomerena sa 6,66 na 6,5 godina. Ta dva meseca baš i ne znače nešto puno.
To što je upis sada obavezan za decu tog uzrasta je totalni idiotizam. Kao da se odjednom pojavila generacija u kojoj ne postoji nijedno nezrelo dete. Koliko znam do ove godine je bilo moguće odložiti upis na zahtev roditelja i uz odobrenje psihologa.
Pa u tome što vas kao roditelja par meseci kasnije, u sveopštoj konfuziji, nazove isti taj psiholog i kaže da povlači svoje mišljenje, i da dođete pod hitno u školu da upišete vaše dete.

te otpuštanjem oko 200 učitelja nastavnika i učitelja na teritoriji Srbije, a utvrđivanjem cifre od 1.000 učitelja i nastavnika samo na teritoriji Vojvodine kao viška jer nemaju dovoljan broj časova za normu


Donji citat objašnjava gornji. Postoji minimum i maksimum učenika u razredu. Npr. 3 učiteljice su prošlog juna završile sa 4.razredom i sada treba da prime prvake, ali u školu nije upisan dovoljan broj dece, i ne mogu da se naprave odeljenja sa minimalnim brojem učenika. Šta se onda radi? Proveri se da nema neko romsko dete koje nije upisano, da nije psiholog nekom odložio polazak u školu (ako jeste da se predomisli), da li ima gastarbajtera sa decom tog uzrasta koja su upisana u stranu školu (upiše ga ovde da se napravi odeljenje, pa ga ispiše 2. septembra), i najnovija varijanta - za svako dete sa posebnim potrebama u odeljenju se minimum i maksimum smanjuju za dva, što ostavlja dovoljno mesta za manipulaciju.
draganchica draganchica 12:34 26.08.2010

Re: Da primetim...

Mislila sma i ja da je sve tako jednostavno, ali su poceklui da zovu roditelji , koje zovu isti ti psiholozi, koji su im dali resenja o odlaganju polaska dece u skolu, da im -usmenim putem saopste, a na osnovu usmenog naloga direktora skole, koji je takodje dobio usmeni nalog na nekom kolegijumu direktora skola- da se sva deca imaju upisati u skolu, tj i emotivno zrela i nezrela, i da se prvobitno psihologvo resenje povlaci, usmenim putem. detet se , molicu lepo, ima javiti na prozivku u kasarnu, pardon, dvoriste te i te skole, 31. avgusta. U suprotnom, pretpostavljam da ce jake policijske snage privesti i dete i roditelje.

Karikiram u ovom drugom delu, ali smeta mnogo stvari. Izmedju ostalih sto pisana resenja jendog organa ne moze da povuce on sam, u smislu- izvinte malko sam bio neuracunljiv kad sam ovo donosio. Povlacenje jednog ovakvog resenja, tacnije ponistavanje moze da ucini samo drugostepeni organ, takodje , pisanim dokumentom, sa sve sjajnim obrazlozenjem, u suprotnom sledi tuzba.
Drugi citat uopste ne objasnjava prvi. Nikako. O minimumu dece uopste ne treba govoriti, ali zato je maksimum odavno prekrsen. Dakle, nas razred ce imati 34 dece. Normativ , tj maksimum je 28. Ajd sad.
natasavb natasavb 12:49 26.08.2010

Re: Da primetim...

Dakle, nas razred ce imati 34 dece. Normativ , tj maksimum je 28. Ajd sad.

Zasto ne zahtevate da se naprave dva odeljenja od po 17?
natasavb natasavb 12:57 26.08.2010

Re: Da primetim...

Donji citat objašnjava gornji. Postoji minimum i maksimum učenika u razredu. Npr. 3 učiteljice su prošlog juna završile sa 4.razredom i sada treba da prime prvake, ali u školu nije upisan dovoljan broj dece, i ne mogu da se naprave odeljenja sa minimalnim brojem učenika. Šta se onda radi? Proveri se da nema neko romsko dete koje nije upisano, da nije psiholog nekom odložio polazak u školu (ako jeste da se predomisli), da li ima gastarbajtera sa decom tog uzrasta koja su upisana u stranu školu (upiše ga ovde da se napravi odeljenje, pa ga ispiše 2. septembra), i najnovija varijanta - za svako dete sa posebnim potrebama u odeljenju se minimum i maksimum smanjuju za dva, što ostavlja dovoljno mesta za manipulaciju.


Pa naravno, svi se sete Zakona i prava onda kad im treba.
Pred kraj prosle skolske godine su me iz jedene skole zvali da pitaju da ne znam mozda neko dete sa teskocama u razvoju, a da treba da krene u V razred. U IV su imali dva odeljenja, valjda jedno sa 15, a drugo sa 16 dece, ali u V vise ne moze tako i moraju da ih spoje. E sad, kad bi dobili neko dete sa teskocama u razvoju,mogla bi da ostanu dva odeljenje. Ono sto je najtuznije u celoj toj prici je da ista ta skola nije htela da primi devojcicu sa autizmom koja je trebala da bude u toj generaciji.
draganchica draganchica 13:10 26.08.2010

Re: Da primetim...

Ne moze, fali dece za dva razreda:)
sem toga prosle godine je isla reforma , u vidu racionalizacije, pa su razredi vec spajani i prekrajani da se od 5 dobije 4 i slicno.


pitala ja, odmah, al sam dobila malopre spomenuti odgovor....
smarac smarac 13:17 26.08.2010

Re: Da primetim...

Nije mi jasno zašto je toliko strašno i zašto se toliko potencira to što je granica za upis pomerena sa 6,66 na 6,5 godina. Ta dva meseca baš i ne znače nešto puno.
To što je upis sada obavezan za decu tog uzrasta je totalni idiotizam. Kao da se odjednom pojavila generacija u kojoj ne postoji nijedno nezrelo dete. Koliko znam do ove godine je bilo moguće odložiti upis na zahtev roditelja i uz odobrenje psihologa.


Sin jednog komsije je rodjen 29.februara 2004. Jedva su odlozili upis,jer dete zaista nije zrelo...Mislim to mozda izgleda smesno ali su imali zaista velikih problema oko tog odlaganja sa raznoraznim strucnim lekarima...A dete je zaista nezrelo...
anakcosa anakcosa 13:17 26.08.2010

Re: Da primetim...

- za svako dete sa posebnim potrebama u odeljenju se minimum i maksimum smanjuju za dva, što ostavlja dovoljno mesta za manipulaciju.


Neko ce to protumaciti kao manipulaciju, a neko kao priliku!
aleksandarz92 aleksandarz92 13:47 26.08.2010

Re: Da primetim...

pisana resenja jendog organa ne moze da povuce on sam

Ja stvarno neznam kako je cela situacija zakonski rešena (u ovoj državi ništa ne čudi), ali mi izgleda logično da se donošenjem/promenom zakona, sva rešenja izdata na osnovu prethodno važećeg zakona, automatski stave van snage.
Drugi citat uopste ne objasnjava prvi. Nikako. O minimumu dece uopste ne treba govoriti, ali zato je maksimum odavno prekrsen. Dakle, nas razred ce imati 34 dece. Normativ , tj maksimum je 28. Ajd sad.

Kako gde. Jedna od one tri učiteljice iz mog gornjeg primera će biti učiteljica moje ćerke. Odeljenje sa 19 učenika, ostala 2 će imati po 20.
Racionalizacija po školama je šarena laža, i sprovodi se kako gde. U manjim mestima gde se svi poznaju, obično se gleda kako da se ispoštuje zakon, ali da niko ne ostane bez posla.
aleksandarz92 aleksandarz92 13:59 26.08.2010

Re: Da primetim...

Sin jednog komsije je rodjen 29.februara 2004. Jedva su odlozili upis,jer dete zaista nije zrelo

Verovatno bi bilo nezrelo i da je rođeno 31.12.2003. Na to se odnose moja prva dva reda. Granica za upis mora negde da postoji i potpuno je nebitno da li je to 01.01. ili 01.03. uvek će biti dece koja su manje zrela.
Mislim to mozda izgleda smesno ali su imali zaista velikih problema oko tog odlaganja sa raznoraznim strucnim lekarima...A dete je zaista nezrelo...

Svaka im čast ako su uspeli u odlaganju, ja mislim da je ta opcija zakonski ukinuta.
draganchica draganchica 15:01 26.08.2010

Re: Da primetim...

Ta opcija nije ukinuta, mislim na odlaganje.
Sto se tice nezrelosti, to je individualno.
draganchica draganchica 15:10 26.08.2010

Re: Da primetim...

aleksandarz92
pisana resenja jendog organa ne moze da povuce on samJa stvarno neznam kako je cela situacija zakonski rešena (u ovoj državi ništa ne čudi), ali mi izgleda logično da se donošenjem/promenom zakona, sva rešenja izdata na osnovu prethodno važećeg zakona, automatski stave van snage.

Uopste nije logicno. Ako ste vi neko pravo ostvarili na osnovu nekog zakona, on ce vaziti i dalje i ako se zakon promeni. To je nesto sto se naziva stecenim pravom, i ne moze ga nijedan novi zakon doneti.
Drugo zakon je menjan prosle godine, tako da resenja koja pisholozi donose o odlaganju polaska u skolu se donose po tom zakonu.Cak kad sam uporedjivala prethodnu verziju i sadasnji tekst zakona, sem neke kozmetike i usaglasavanja sa novinama iz drugih zakona iz ove oblastima, primetila sam jedino znacajnu izmenu u pogledu kaznenih odredbi. Onu,koja kaze, da ce vam kao roditelju koji se slabije ili ostrije protivio naredbi da vam dete ide u skolu iako je nespremno za to, biti naplacen kazna u iznosu od 5 do 25 hiljada dinarcica...
Tako da , verujte mi na rec, nijedan akt ne moze sam organ koji ga je odneo da povuce ako za to ne postoji nalog viseg organa- u kom slucaju se ne povlaci automatski akt, nego organ prvo mora da preispita svoju argumentaciju za donosenje prethodnog akta. Dakle, ovako, usmenim, telefonskim putem, povlacenje tih resenja, toga mislim da ne bi bilo ni u Stradiji...
draganchica draganchica 15:12 26.08.2010

Re: Da primetim...

ispravka, steceno pravo ne moze nijedan novi zakon da ukine...
aleksandarz92 aleksandarz92 15:52 26.08.2010

Re: Da primetim...

draganchica
ispravka, steceno pravo ne moze nijedan novi zakon da ukine...

Verovatno ste u pravu. Lepo mi je neko pre neki dan napisao da mi odavno mešamo pojmove "normalno" i "uobičajeno"
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 16:42 26.08.2010

Re: Da primetim...

draganchica


Karikiram u ovom drugom delu, ali smeta mnogo stvari. Izmedju ostalih sto pisana resenja jendog organa ne moze da povuce on sam, u smislu- izvinte malko sam bio neuracunljiv kad sam ovo donosio. Povlacenje jednog ovakvog resenja, tacnije ponistavanje moze da ucini samo drugostepeni organ, takodje , pisanim dokumentom, sa sve sjajnim obrazlozenjem, u suprotnom sledi tuzba.


Znate kako, ovde je problem što neko (škole, direktori, psiholozi koje pominjete, sekretari škola) nisu čitali zakon. U zakonu se nigde ne pominju rešenja psihologa o odlaganju. Pardon, pominju se, ali samo za decu mlađu od 6,5 godina, a koju roditelji žele da upišu u školu ranije. Zamislite, ima i takvih!
Nažalost, ovo se sad lomi preko leđa roditelja.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 17:00 26.08.2010

Re: Da primetim...

natasavb

Pa naravno, svi se sete Zakona i prava onda kad im treba.
Pred kraj prosle skolske godine su me iz jedene skole zvali da pitaju da ne znam mozda neko dete sa teskocama u razvoju, a da treba da krene u V razred. U IV su imali dva odeljenja, valjda jedno sa 15, a drugo sa 16 dece, ali u V vise ne moze tako i moraju da ih spoje. E sad, kad bi dobili neko dete sa teskocama u razvoju,mogla bi da ostanu dva odeljenje. Ono sto je najtuznije u celoj toj prici je da ista ta skola nije htela da primi devojcicu sa autizmom koja je trebala da bude u toj generaciji.

Potseti me Nataša da ispričam još nešto: bili smo na jednom seminaru, predstavljamo se, među nama direktor jedne škole sa juga Srbije. Čovek muku muči, zatvoriće mu školu, ima malo đaka. Ispriča neko tokom seminara kako deca smeštena u domove za decu sa smetnjama uopšte ne idu u školu. On skoči: "Kako ne idu, pa zar nemaju neku bar specijalnu unutar doma?" Kažemo mu - nemaju. Oho-ho, ja ću da ih primim, odgovara on, ima jedan dom blizu mog grada. Pa kako ćeš čoveče, hoće li hteti nastavnici.? Nego šta će, ili to, ili gube posao.
Da budem jasna, ovo je bilo pre uvođenja novog zakona. Kad im tako odgovara, prihvataju. Kad ne moraju, neće. Zato je važno što je Zakon usvojen, sad više nema neću, i ne mogu, nego samo - hajde da vidimo kako
Jukie Jukie 17:31 26.08.2010

Re: Da primetim...

aleksandarz92

draganchicaispravka, steceno pravo ne moze nijedan novi zakon da ukine...Verovatno ste u pravu. Lepo mi je neko pre neki dan napisao da mi odavno mešamo pojmove "normalno" i "uobičajeno"

Doduše nama su na fakultetu objasnili da "normalno" u stvari znači ono prosečno. Kao kada se rasporede vrednosti za neku osobinu na grafiku, pa se dobije zvonasta kriva pa je većina u sredini, kao mod i medijana istovremeno. Onda svi mi koji štrčimo spadamo van tog normalnog. (Predavač je stavio akcenat na rečenicu da "normalno ne znači da je dobro"... primer je i pušenje... većina ljudi puši što znači da je pušenje normalno, ali to ne znači da je dobro...)
E tako su nama rekli.
draganchica draganchica 21:33 26.08.2010

Re: Da primetim...

Moje objasnjenje sta je steceno pravo i pravljenje paralele sa "razlikom" izmedju "normalnog" i "uobicajenog" nema veze medjusobno.Steceno pravo je ustavna kategorija, tj sigurnost stecenih prava se garantuje Ustavom i potvrduju u svim zakonima , posebno kad se nesto novo uvodi, uvek u prelaznim i zavrsnim odredbama novog zakona stoji da lica koja su stekla neka prava po starom zakonu ili su zapocela neka prava po starom zakonu, mogu i dalje da uzivaju u tim pravim. Normalno i uobicajeno su, u ovom kontekstu, kao i u svakom, vise moralne, eticke kategorije.A moral je kao sto znamo, shvatanje o dobrom i losem, a to se menja . Tako da se normalno i uobicajeno menja.A stecena prava se ne menjaju.
Kakve veze ima sve ovo sa svim roditeljima i decom koji se nalaze u nevolji ovih dana , ne znam. Al sam morala da i ovo "razjasnim"...:)
draganchica draganchica 06:15 27.08.2010

Re: Da primetim...

anakcosa
- za svako dete sa posebnim potrebama u odeljenju se minimum i maksimum smanjuju za dva, što ostavlja dovoljno mesta za manipulaciju.Neko ce to protumaciti kao manipulaciju, a neko kao priliku!

sto jest, jest...ne bi bilo ova Srbija da neko to ne oceni kao priliku za manipulaciju...
draganchica draganchica 06:28 27.08.2010

Re: Da primetim...

aleksandarz92
Jedva su odlozili upis,jer dete zaista nije zreloVerovatno bi bilo nezrelo i da je rođeno 31.12.2003. .


Verujem, nepotrebno ironisanje.U ovom uzrastu dece, svaki mesec njihovog razvoja je bitan. Licno, verujem da bi mu ta dva meseca znacila. Opet zavisi od grupe u koju je bio bio primljen u vrticu. Vrtici uporno formiraju grupe po godin rodjenja dece tako da su preklapanja dve skolske generacije uvek prisutna.A nezrelost je, ponavljam, potpuno individualna.
draganchica draganchica 20:59 27.08.2010

Re: Da primetim...

aleksandarz92
Ja stvarno neznam kako je cela situacija zakonski rešena (u ovoj državi ništa ne čudi

Ne znate kako je regulisana stvar zakonski, ali imate svoje logicno misljenje? NI mene onda ne cudi sto u drzavi funkcionise sve tako kakofunkcionise....jest da Srbija pocinje tamo gde prestaje logika, ali ovde imamo bar dobre propise, i zaista treba procitati zakne pre nego sto krenemo da ih kritikujemo. Ne branim ovog puta ministarstvo nego zakon koji je skoro pa solidan( sem par rupa, ali ni to ne cudi)....
aleksandarz92 aleksandarz92 08:24 29.08.2010

Re: Da primetim...

Moje objasnjenje sta je steceno pravo i pravljenje paralele sa "razlikom" izmedju "normalnog" i "uobicajenog" nema veze medjusobno.

Napisao sam da mi je nešto logično, i dobio objašnjenje od Vas zašto to nije logično (logično-sinonim za normalno, bar u ovom kontekstu). Uobičajeno je ono na šta smo navikli, a to je mnogo štošta u Srbiji. Sami ste napisali "Srbija počinje tamo gde prestaje logika".
Moja opaska o "uobičajenom" i "normalnom"(logičnom) nije bila replika Vama, već samokritika.
aleksandarz92 aleksandarz92 09:25 29.08.2010

Re: Da primetim...

draganchica
aleksandarz92
Jedva su odlozili upis,jer dete zaista nije zreloVerovatno bi bilo nezrelo i da je rođeno 31.12.2003. .


Verujem, nepotrebno ironisanje.U ovom uzrastu dece, svaki mesec njihovog razvoja je bitan. Licno, verujem da bi mu ta dva meseca znacila. Opet zavisi od grupe u koju je bio bio primljen u vrticu. Vrtici uporno formiraju grupe po godin rodjenja dece tako da su preklapanja dve skolske generacije uvek prisutna.A nezrelost je, ponavljam, potpuno individualna.

Nije u pitanju ironija. Verujem da sam se nesrećno izrazio, ali to ne menja činjenicu da granica negde mora postojati. Ranije je taj datum bio prvi januar, sada je prvi mart. Razlika je svega dva meseca. Moj utisak je da je previše buke oko pomeranja granice za upis, a ona je pomerena za svega dva meseca. Verujem da bi ta dva meseca nekoj deci dosta značila, ali gde god da se granica postavi, biće onih koji su najmladji, pa samim tim i možda manje zreli. Meni ostaje da se nadam da su tu granicu odredili stručnjaci koji su pre svega mislili na decu.
Ovo za vrtiće neznam, ali moja ćerka je bila u grupi sa decom rođenom od 01.03.2003. do 29.02.2004., baš onako kako i polaze u školu.
mlekac mlekac 12:27 29.08.2010

Re: Da primetim...

aleksandarz92
draganchica
aleksandarz92
Jedva su odlozili upis,jer dete zaista nije zreloVerovatno bi bilo nezrelo i da je rođeno 31.12.2003. .


Verujem, nepotrebno ironisanje.U ovom uzrastu dece, svaki mesec njihovog razvoja je bitan. Licno, verujem da bi mu ta dva meseca znacila. Opet zavisi od grupe u koju je bio bio primljen u vrticu. Vrtici uporno formiraju grupe po godin rodjenja dece tako da su preklapanja dve skolske generacije uvek prisutna.A nezrelost je, ponavljam, potpuno individualna.

Nije u pitanju ironija. Verujem da sam se nesrećno izrazio, ali to ne menja činjenicu da granica negde mora postojati. Ranije je taj datum bio prvi januar, sada je prvi mart. Razlika je svega dva meseca. Moj utisak je da je previše buke oko pomeranja granice za upis, a ona je pomerena za svega dva meseca. Verujem da bi ta dva meseca nekoj deci dosta značila, ali gde god da se granica postavi, biće onih koji su najmladji, pa samim tim i možda manje zreli. Meni ostaje da se nadam da su tu granicu odredili stručnjaci koji su pre svega mislili na decu.
Ovo za vrtiće neznam, ali moja ćerka je bila u grupi sa decom rođenom od 01.03.2003. do 29.02.2004., baš onako kako i polaze u školu.


Ne znam kako je granica postavljana, ali logicno mi je da je na 1.3. jer ce deca rodjena tada imati TACNO 6,5 1.9. Kao sto negde napisah, kad sam ja isla u skolu granica je bila negde u maju, a znam da je jedno vreme moglo da podje u skolu svako dete koje bi do kraja te skolske godine punilo 7.
jojinamajka jojinamajka 14:15 29.08.2010

Re: Da primetim...

Na kraju, mislim da nije ni bitno ko je i do kad postavio granicu. Bitno je, po mom misljenju, to da se postovala odluka skolskog pedagoga i psihologa o odlaganju upisa i da je ta odluka donosena u najboljem interesu za dete. I ja kad sam polazila u skolu bilo je i onih koji su moje godiste, 1976, ali bilo je i onih sto su sa pocetkom godine rodjeni, kao i onih sto su januar i februar 1977. Dakle, sto proceni psiholog to je to. Zasto sad da se ne postuje odluka psihologa? Moje misljenje da uvodjenje inkluzije nema veze sa granicom upisa u skolu. Svako dete je individua za sebe i ne sazreva svako jednako. Ja, recimo, znam slucaj da su psiholozi pomerali upis deteta koje je rodjeno u decembru.
naslovi naslovi 12:48 26.08.2010

Blago vama...

...tamo.Ovde gde mi zivimo deca polaze u skolu sa 5g... pa do tamo nekih 6.5. U slucaju bilo kakvog poremecaja, koji nije veoma ozbiljan autizam, Dounov sindrom i sl...sva deca idu u skolu sa drugom decom koja nemaju nikakav poremecaj. Svi ucitelji imaju pomocne ucitelje, traze od drzave i naravno dobijaju novac da plate te pomocne uvitelje, da bi se fokusirali na decu sa posebnim potrebama. Sva ostala deca ni u kom slucaju ne kinje zaostale u razvoju. Sta vise, pomazu im da se uklope i pomazu u svemu ostalom takodje. Tako deca sa posebnim potrebama nisu "sugava" ili ih se bilo ko boji.
Sa ovdasnjim psihologom sam imala veoma ozbiljne razgovore tipa - zasto deca vaspitavana po bilo kom metodu poteklom iz Evrope imaju nekakve , pa recimo, ustrojavajuce packe... a ona samo crveni i guta knedle. Takodje sam pitala - Da li ona zna koliko su deca mala i koliko im je naporno da sa , ponavljam prosek 5 godina idu u pravu skolu 9-15? Nista.
Jedan od mojih pacijenata je direkor velike privatne skole u Sidneju i kada razgovaramo kaze da su direktori privatnih skola oblikovali zahtev koji se svodi - na DA JE SVAKO DETE SA 5G NESPOSOBNO DA PRATI NASTAVU, koja je u nekakvim crtama - pa hajde recimo negde za uzrast u vecini evropskih zapadnih zemalja negde oko 8-9g!?

Moj sin ide u ovdasnji prvi razred - matematika 30 malih jednacina (laksi ka tezim nivoima) da se uradi za 2.5minuta. Tri puta skor mora da bude 30/30 da bi presao na sledeci nivo. Evo ih u drugoj polovini skolske godine rade tablicu mnozenja sa 3. Engleski slazu/razdvajaju slozenice -sun+shine=sunshine... U utorak sam bash provela cela dva sata u razredu jer sam dobrovoljni roditelj-pomagac.

Evo vam neke od reci koje su trebali da mi objasne - example, state (oba znacenja), Indian, products, different... i tako 30 reci do kraja. Ako ne znaju, onda uzimamo Oxford junior ilustrated dictionary i trebaju da mi pronadju sami rec i da procitaju znacenje. I jos da ga upamte do sledeceg utorka kada pravimo reviziju...pa ako imaju svih 30 navedenih znacenja tacnih...onda mogu na sledecu listu od 30 novih reci. Na toj sledecoj se nalazi i rec Government. Pa vi onda vidie?

Ja sam vise puta dobijala ospice od budala , pod punom odgovornoscu kazem:) iz ovdasnjeg skolskog sistemea.

Nadam se da ce vam ovo malo ublaziti nerviranje.... opet kazem - blago vama!

draganchica draganchica 13:24 26.08.2010

Re: Blago vama...

Osecam se donekle utesenom....
libkonz libkonz 21:51 26.08.2010

Bravo!

Dobro izabrana tema, odlično napisano.
Nadam se da ćete nastaviti sa ovako kvalitetnim tekstovima.
Pozdrav!
draganchica draganchica 06:29 27.08.2010

Re: Bravo!

libkonz
Dobro izabrana tema, odlično napisano. Nadam se da ćete nastaviti sa ovako kvalitetnim tekstovima. Pozdrav!

Hvala na podrsci
mlekac mlekac 23:31 26.08.2010

Sve hocu da objasnim...

Al' nikako ne stizem.

Ovaj problem nije nov. Zaista.
U vreme kada sam ja polazila u skolu vazilo je da sva deca rodjena do 1. maja te i te godine moraju da podju u skolu, i to po TERITORIJALNOM principu. Isto je bilo da psiholog moze samo da odobri RANIJI upis - niko nije pominjao kasniji...

E, sad, posla ja u skolu, vec proslo prvo tromesecje, kad stize mom tati poziv na sud jer nije upisao dete u pripadajucu skolu!

Tata u soku, ode kod uciteljice - jok, nije skola u koju idem (inace cosak i po od nas) to poslala.

Ode tata na sud, da se raspita ko ga je tuzio i ponese potvrdu iz skole da sam upisana i da skolu redovno pohadjam.

Na sudu se ispostavi da je ulica u kojoj stanujemo granicna teritorija dve skole. Parni brojevi pripadali jednoj, neparni drugoj skoli.

Ja sam bila upisana u pripadajucu skolu, ali, eto, posto mi je zgrada bila na granici, ona druga skola je pokusavala da me 'preotme'. Jedva se to raspetljalo, znam da je tata neka dva-tri puta morao na sud da se ubedi sa njima da me ne premestaju iz skole koja mi je iza coska u drugu koja je 6 coskova i prelazak prometne ulice dalje...

Slicno je bilo sa roditeljima jednog drugara koji je bio rodjen BAS 1. maja. Cela frka ispala oko toga da li "do 1. maja" ukljucuje i one koji su rodjeni tog datuma ili ne. Na kraju su ga, vodeci se onom da pametniji popusta, ipak upisali.

A to se sve dogadjalo 1970.

Kao sto vidis - u nasem obrazovnom sistemu nema niceg novog. Spetljani onda, spetljani sad.
draganchica draganchica 06:33 27.08.2010

Re: Sve hocu da objasnim...

mlekac
Na sudu se ispostavi da je ulica u kojoj stanujemo granicna teritorija dve skole. Parni brojevi pripadali jednoj, neparni drugoj skoli.Ja sam bila upisana u pripadajucu skolu, ali, eto, posto mi je zgrada bila na granici, ona druga skola je pokusavala da me 'preotme'. Jedva se to raspetljalo, znam da je tata neka dva-tri puta morao na sud da se ubedi sa njima da me ne premestaju iz skole koja mi je iza coska u drugu koja je 6 coskova i prelazak prometne ulice dalje....

ovo je bas za
i tacno je i to, nije novi problem. Samo ga okolnosti cine jos komplikovanijim...
anakcosa anakcosa 08:41 27.08.2010

Moram da kazem

da sam ja posla u skolu ranije, rodjena u januaru, i presrecna sam zbog toga!
Sa mnom u gimnaziji isao Dusan, krenuo ranije-rodjen u martu, i Tanja-aprilsko dete, i Jelena u maju, i nikada nam to nije smetalo, cak nam je uvek bilo drago jer smo mladji i pametniji!
draganchica draganchica 11:07 27.08.2010

Re: Moram da kazem

anakcosa
da sam ja posla u skolu ranije, rodjena u januaru, i presrecna sam zbog toga!Sa mnom u gimnaziji isao Dusan, krenuo ranije-rodjen u martu, i Tanja-aprilsko dete, i Jelena u maju, i nikada nam to nije smetalo, cak nam je uvek bilo drago jer smo mladji i pametniji!


Lepo je videti u moru negativnih iskustava i napada na ovom blogu, jedno ovakov iskreno veoma pozitivan stav!! cerkin drugar iz vrtica je martovsko dete, klinac je pametan( jest malo mangup, ali to tako simpaticno radi), njegov brat je takodje krenuo u skolu ranije , takodje martovsko dete.

U razredu sam i ja u gimnaziji imala dvoje februarske dece, devojka je svirala klavir i gitaru i podjednako dobro se koristila i pisala i levom i desnom rukom, a momak je bio izuzetno tehnicki nadaren, "razbijao" je sve o racunarima, crtao sjajno...sta hocu da kazem, posebno onim komentatorima koji krajnje ironicno kazu, da kad je neko nezreo, nezreo ce biti i da je ranije rodjen? Da svoje ironicne komentare ostave za kod kuce. Ovde na blogu mi zelimo da govorimo i o pozitivnim i negativnim primerima, ali na jedan kulturan nacin.
Deca sazrevaju, to je proces. LJudi tacnije sazrevaju celog zivota. Vidim dosta ovde blogova takvih ljudi koji jos uvek sazrevaju, i nikad mozda nece sazreti, pa ih ne vredjam i ne pljujem svaku njihovu recenicu.Mogu se sloziti ili ne sloziti sa njima u pogledu nekih stvari, ali postoji nacin kako se to radi.

Ovde je rec o deci. Necijoj. Nije bitno da li mojoj ili vasoj,Nego O DECI. ne o vama, meni ili kome vec.
petarjjj petarjjj 11:07 27.08.2010

Kad bi sve bilo lako

U svakom slučaju zanimljiva i aktuelna tema. Ono što se u većini komentara može uočiti je, po meni, velika doza emotivnosti. Pretpostavljam da među blogerima ima zainteresovanih roditelja/nastavnika/pedagoga/defektologa a možda i lica, budući učenici, koji će takođe iskusiti nove promene Zakona.

Bilo kako, ja pripadam starijoj generaciji i moram reći da nastavni planovi, pripreme, učitelji, nastavnici i profesori su u velikoj meri uspevali da nas i obuče, nauče pa čak i delimično vaspitaju zarad naše budućnosti i, ako se ne varam, naši učenici i većina studenata su imali veoma dobro opšte i stručno obrazovanje i vaspitanje kojem su mogle pozavideti mnoge zapadne države, samim time su se i trudile da ih pridobiju. Na zapadu se više obraća pažnja na užu specijalizaciju počevši od samih učenika.

Zašto ovo govorim. Mislim da ulazimo u sve ove promene ne osvrćući se na to da "trava kod komšije ne mora biti uvek zelenija". Razne promene od predškolskog uzrasta pa do samih doktorata ne moraju obavezno da budu dobre iz razloga "zato što to tamo neko traži". Nažalost činjenica je da se one događaju, gotovo stihijski i preko noći i sa slabom argumentacijom. Lako je doneti Zakon, kao što je neko od vas napred napomenuo, i to nije uopšte nikakav problem, uostalom, zakoni su se kod nas počeli donositi veoma ekspeditivno, međutim u ovom slučaju, kada je obrazovanje u pitanju, postoji i faktor "čovek". Da budem jasniji. Većini zakona se bavi pravima i obavezama koji su doneti radi rešavanja stvari pred sudovima, ovde toga ima minimalno, stvari su više orijentisane prema načinu i uslovima putem kojih naši građani mogu steći obrazovanje.

Promene kao: pomeranje granica upisa, način organizovanja nastave, predmetni udžbenici koji se sve više uopštavaju, gde se o samom predmetu mnogo manje obraća pažnja i koji više liče na slikovnice, po meni, više teže da "zaglupe" generacije. Setite se vaših generacija "što moram ovo da učim kada se time neću baviti", ali vam nije svejedno kada to, iako retko, treba životno da primenite.

Inkluzija obrazovanja - uključivanje "posebne dece" u sistem redovnog školovanja. Mnogo je o tome pričano i koliko vidim dosta se frke diže, iskreno bez prevelike potrebe. Zakon je donesen, država je obavila još jedan posao, roditelji "posebne dece" su srećni, stručni kadar (defektolozi i pedagozi) se ne slaže sa neodrđenim odredbama Zakona.

Razumljivo sa svih strana ali i to da su svi u pravu. Kako?

* Država - je donela zakon koji "demokratizuje" odlučivanje o upisu "posebne dece" u školama. Za zapad još jedan dokaz da smo širokogrudi.

* Roditelji - da mogu svoju decu da upišu u redovne škole, ma koliko ni sami ne bili upoznati kako će to funkcionisati.

* Stručni kadar - traži da se daju odgovori kako će sve to funkcionisati u stvarnosti i da li je to po ovom zakonu ostvarljivo i sve to detaljno izdefiniše.

Problem invalidne dece (slepa, gluva, nema i sa drugim fizičkim nedostacima) se može gotovo 100% rešiti prilazima u školama, liftovima i učilima neophodna za takvu decu. Ne vidim nikakvu segregaciju i diskriminaciju u tome da se formiraju predškolske grupe, škole ili odeljenja pri već postojećim radi rane obuke takve dece, jer ipak treba da, u ranom periodu svog života, što više nauče kako da upotrebe svoja ostala čula i udove kako bi što više umanjila svoj telesni nedostatak i kako bi kasnije, sa mnogo više pouzdanja i znanja o sebi, mogla gotovo samostalno da se uključe u obrazovni sistem i u društvo.

Kod MNR dece problem je daleko složeniji, mozak ipak nije organ koji obavlja broj ograničenih funkcija i koji se po potrebi može presaditi ili zarasti a da se održi isti broj funkcija.

Razumem roditelje koji imaju decu sa ovakvim problemima i normalno je da se trude da se njihova deca što više uklope u društvo, ipak istina je da takva deca neće moći mnogo u svom životu da postignu, pitanje je i koliko se mogu približiti prosečnosti.

Mnogo se priča o uključenju MNR dece u redovne škole kao da je to samo po sebi glavni cilj , neka bude, ali mislim da se neće, osim "druženja" koji je takođe pod znakom pitanja, sa drugom decom, postići veliki pomak. Cilj bi trebao biti za roditelje i decu da se ona pokušaju osposobiti koliko mogu za samostalan život i ako je moguće da se negde zaposle, nezavisno od redovne/specijalne, ili kako god hteli da je nazovete, škole, jer posle roditelja ko će o njima brinuti?.

Mnogo veći problem predstavljaju oni koji se ne mogu starati o sebi i oni koji ne mogu obavljati proste operacije. Šta sa njima? Redovne škole? Ipak treba biti realni.

Moram reći da, gore pominjani seminari koji traju par dana, više predstvaljaju način da neko nešto zaradi, ali efekat...

Ono što ide u prilog defektolozima i pedagozima je to da se, koliko je meni poznato, u svome radu sreću sa decom različitih ometenosti, kako fizičke tako i mentalne i sigurno imaju više iskustva u radu od bilo kog nastavnog kadra od par seminarska dana. Roditelji sa druge strane najbolje poznaju slučaj svog deteta, te bih kao najprirodniji savez zarad istog preporučio odnos defektolog/pedagog - roditelj, jer koliko je ljubav detetu potrebna potrebno je ipak još nešto i još neko.

Ono što se, kao neki razlog, pominje eventualno ukidanje "specijalnih škola" i da je jedina preokupacija kadra tih škola kako ne ostati bez posla, mislim da ne stoji. Zašto bi nastavni kadrovi iz redovnih škola bili "ljudskilji" i "puniji ljubavi" od onih koji rade sa daleko problematičnijom decom. Treba imati mnogo živaca i ljudskosti baš za rad sa ovakvom decom, gotovo kao i sami roditelji te dece, ako ne i više. Mislim da se ukidanja neće desiti ma koliko se deca budu "inkludovala" u društvo, jer ni na zapadu takve škole nisu ukinute, već su prerasle u centre sa širim spektrom usluga. Ukidanje? Bilo bi neozbiljno.

Seminari, kursevi i prekvalifikacije koji traju par dana, nedelja, meseci?
Zapadni sistem da neko brzo dođe do posla.

Želite li ova deca koja ionako već trpe zbog svojih nedostatak budu samo radno mesto nekome ko traži posao? Ne bih rekao.

Ostaje tako]e i pitanje: Da li će država i dalje plaćati naknadu za tuđu negu i pomoć ako ova deca pređu u redovne škole i imati obavezu da ih potom zaposli?

Ipak prelaskom u redovne škole oni se smatraju sposobnim, zar ne?
anakcosa anakcosa 12:08 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Ostaje tako]e i pitanje: Da li će država i dalje plaćati naknadu za tuđu negu i pomoć ako ova deca pređu u redovne škole i imati obavezu da ih potom zaposli?

Ipak prelaskom u redovne škole oni se smatraju sposobnim, zar ne?


Ovo mi zvuci malo cinicno!



Cini mi se u ovom Vasem izlaganju da Vi brinete o previse stvari sa kojima niste bas dobro upiznati, ili Vas licno ne doticu!

Hvala Vam za ovo izlaganje jer ste se dotakli svake teme pomalo i to bas na onaj nacin protiv koga se mi borimo, tj. koji nam otezava borbu za nasu decu! O ovoj deci pricate kao da nisu deca, niti licnosti, nego TO. Ti izrazi "Posebna deca, ovakva deca, invalidna deca, MNRO..." me jako uznemiravaju, jer ne vidim tu nikakvu volju da "takvoj" deci pridje neko ko nije "ostrucen" (jos jedan izraz koji starija neostrucena generacija voli da koristi), a inace radi sa decom.

Nisam protiv specijalnih skola, nisam ni protiv inkluzije! Svako dete je individua za sebe i ima pravo da proba! U cemu je problem? Nemojte Vi da brinete za moje dete kako ce njega da ismevaju i kako ce se on osecati u odnosu na svoj hendikep! Brinite se za svoje zdravo, da nauci da prihvata razlicitost, i da uvek bude spremno da pomogne, a mome pruzite sansu!
Ja sam tu da mu objasnim koliko je poseban i voljen!

Zbog ponasanja osoblja u redovnom sistemu obrazovanja bila sam na ivici da dete dam u specijalnu skolu, zato sto nece da rade svoj posao! I oni "ostruceni". Ne kazem da nece ici u specijalnu skolu, samo kazem da cemo jos malo razmisliti! Od njega zavisi. Jer sve se radi iskljucivo u njegovom interesu!
Ako procenimo za dve godine da mu je bolje da ide u redovnu skolu, ici ce, i gotovo!
Sa personalnim asistentom, ako Bog da! Kome je to problem?
petarjjj petarjjj 12:47 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Postovana,

da ste pazljivije procitali, i to bez emocija, uvideli bi ste da se obracate na pogresnu adresu.

Moj komentar je više upućen institucijama nego roditeljima da bi mogle da uoče probleme sa kojima će se susresti nastavno/vaspitni kadar, roditelji i deca jer "sit gladnom ne veruje". I to sve u dadi da se ovi problemi reše sa što manje kolateralne štete.

Daleko bilo da na sebe preuzimam ulogu države ili roditelja. Svako treba da čini ono sto smatra da je za njega najbolje, uostalom svako će snositi, isto tako i posledice toga što odluči.

Naravno da su ta deca ličnosti, ali nisam na ovom, a ni u drugim komentarima, uočio da je iko od roditelja ili drugih blogera napisao šta sama deca o tome misle, njihove misli, već isključivo mišljenja blogera, u ovom slučaju, vaše mišljenje.

Nisam protiv specijalnih skola, nisam ni protiv inkluzije! Svako dete je individua za sebe i ima pravo da proba! U cemu je problem? Nemojte vi da brinete za moje dete kako ce njega da ismevaju, ili ce se on osecati u odnosu na svoj hendikep! Brinite se za svoje zdravo,da nauci da prihvata razlicitost, i da uvek bude spremno da pomogne!
Ja sam tu da mome objasnim koliko je poseban i voljen!


Taman posla da ja preuzimam Vašu ulogu, to nigde nisam ni napisao, ali takođe nigde nisam pomenuo ni ismevanje a niti osećanja dece, jer vidim po Vašem potenciranju istih da ste se ipak s time već suočavali i da u vezi s tim i sami već dovoljno brinete.

Zbog ponasanja osoblja u redovnom sistemu obrazovanja bila sam na ivici da dete dam u specijalnu skolu, zato sto nece da rade svoj posao! I oni "ostruceni". Ne kazem da nece ici u specijalnu skolu, samo kazem da cemo jos malo razmisliti! Od njega zavisi. Jer sve se radi iskljucivo u njegovom interesu!
Ako procenimo za dve godine da mu je bolje da ide u redovnu skolu, ici ce, i gotovo!
Sa personalnim asistentom! Kome je to problem?


Naravno, imate moju punu podršku ali se isto tako nadam, jer koliko mi se čini neće država biti baš toliko izdašna oko personalnih asistenata i drugih pomoći. A i ko su ti personalni asistenti?

Puno sreće i... bez mnogo nervoze, nadam se.


mlekac mlekac 12:56 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

petarjjj

Ostaje tako]e i pitanje: Da li će država i dalje plaćati naknadu za tuđu negu i pomoć ako ova deca pređu u redovne škole i imati obavezu da ih potom zaposli?

Ipak prelaskom u redovne škole oni se smatraju sposobnim, zar ne?


Ovo trazi mnogo siri odgovor, a ja bih bila zahvalna i tebi i svima ostalima koje interesuje, posto se domacini bune da tema nije inkluzija, da o istoj nastavimo dole, kod mene, gde inkluzija u praksi JESTE tema...

Hvala.
anakcosa anakcosa 13:10 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Sve sam ja dobro pocitala i shvatila! Ja se sa time suocavam svaki dan! Ja i svi ostali roditelji ovakve dece! Jer kao sto rekoh:

Hvala Vam za ovo izlaganje jer ste se dotakli svake teme pomalo i to bas na onaj nacin protiv koga se mi borimo, tj. koji nam otezava borbu za nasu decu!



Taman posla da ja preuzimam Vašu ulogu, to nigde nisam ni napisao, ali takođe nigde nisam pomenuo ni ismevanje a niti osećanja dece, jer vidim po Vašem potenciranju istih da ste se ipak s time već suočavali i da u vezi s tim i sami već dovoljno brinete.


Pa da, to je i bila poenta, mi se vec dovoljno i sami brinemo, tako da bi nam trebao neko da nam malo olaksa, a ne suprotno!




anakcosa anakcosa 13:14 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Naravno da su ta deca ličnosti, ali nisam na ovom, a ni u drugim komentarima, uočio da je iko od roditelja ili drugih blogera napisao šta sama deca o tome misle, njihove misli, već isključivo mišljenja blogera, u ovom slučaju, vaše mišljenje.


A na ovo Vam, ili nama svima, mogu odgovoriti samo osobe sa invaliditetom koje su zavrsile skolu, specijalnu ili redovnu! I njihovi roditelji.

Moje dete obozava da igra fudbal i da ide u obdaniste!
anakcosa anakcosa 13:47 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Ja se izvinjavam, ali bilo je jace!
Jukie Jukie 16:19 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

anakcosa
Hvala Vam za ovo izlaganje jer ste se dotakli svake teme pomalo i to bas na onaj nacin protiv koga se mi borimo, tj. koji nam otezava borbu za nasu decu! O ovoj deci pricate kao da nisu deca, niti licnosti, nego TO. Ti izrazi "Posebna deca, ovakva deca, invalidna deca, MNRO..." me jako uznemiravaju, jer ne vidim tu nikakvu volju da "takvoj" deci pridje neko ko nije "ostrucen" (jos jedan izraz koji starija neostrucena generacija voli da koristi), a inace radi sa decom.

Meni je jako teško kada ovo pročitam. Opet postavljanje barikada, mi dobri - oni loši. Oni, zli ljudi, koji su odlučili da idu u stručnu školu kako bi život proveli pomažući deci koja imaju isti problem kao moje.
sneza.lazarevic sneza.lazarevic 20:02 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

petarjjj
U svakom slučaju zanimljiva i aktuelna tema. Ono što se u većini komentara može uočiti je, po meni, velika doza emotivnosti. Pretpostavljam da među blogerima ima zainteresovanih roditelja/nastavnika/pedagoga/defektologa a možda i lica, budući učenici, koji će takođe iskusiti nove promene Zakona.


Očigledno jeste, evo ja sam majka dečaka sa autizmom, ali u isto vreme i aktivistkinja organizacije MDRI Srbije koja se bavi zastupanjem prava dece i osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, odnosno sa intelektualnim teškoćama. A vi?


petarjjj
Promene kao: pomeranje granica upisa, način organizovanja nastave, predmetni udžbenici koji se sve više uopštavaju, gde se o samom predmetu mnogo manje obraća pažnja i koji više liče na slikovnice, po meni, više teže da "zaglupe" generacije. Setite se vaših generacija "što moram ovo da učim kada se time neću baviti", ali vam nije svejedno kada to, iako retko, treba životno da primenite.


Granica uspisa promenjena je kao što rekoh u nekom komentaru već u vreme kada je Ministar prosvete bio Gaša Knežević. Obavezan predškolski program uveden je u vreme Ministarke koja je bila iz DSS, izvinjavam se, stvarno ne mogu da se setim njenog imena. Da su udžbenici prilično problematični, slažem se sa vama.

petarjjj
Kod MNR dece problem je daleko složeniji, mozak ipak nije organ koji obavlja broj ograničenih funkcija i koji se po potrebi može presaditi ili zarasti a da se održi isti broj funkcija.


Termin MNR je veoma problematičan, ali ono što je u ovom vašem komentaru posebno problematično jeste upravo shvatanje da ljudi na neki način treba da se "poprave", "izleče" da im se poboljšaju "moždane funkcije". Nije o tome reč, i to niko, ni inkluzivni nastavnici, ni nastavnici u specijalnim školama ne mogu da učine. Reč je samo o tome da svi treba da uče, naravno u okviru svojih mogućnosti, a ne da nekim rešenjem proglašavamo kako postoje osobe koje ništa ne mogu da nauče. Jer to nije istina.

petarjjj
Ono što se, kao neki razlog, pominje eventualno ukidanje "specijalnih škola" i da je jedina preokupacija kadra tih škola kako ne ostati bez posla, mislim da ne stoji. Zašto bi nastavni kadrovi iz redovnih škola bili "ljudskilji" i "puniji ljubavi" od onih koji rade sa daleko problematičnijom decom. Treba imati mnogo živaca i ljudskosti baš za rad sa ovakvom decom, gotovo kao i sami roditelji te dece, ako ne i više. Mislim da se ukidanja neće desiti ma koliko se deca budu "inkludovala" u društvo, jer ni na zapadu takve škole nisu ukinute, već su prerasle u centre sa širim spektrom usluga. Ukidanje? Bilo bi neozbiljno.


Ne pominje se ukidanje specijalnih škola. O tome nigde nije bilo reči. Pominje se njihova reforma, i to tako da specijalne škole neće više imati pravo da odbijaju decu, ili čak šta više da ih "izbacuju" pod izgovorom da ne mogu da savladaju program.Mnoga deca nisu imala pristup ni specijalnim školama, i to je ono što je problem. Druga velika promena vezana sa tim je što će odluku o vrsti škole donositi roditelji.
petarjjj
Ostaje tako]e i pitanje: Da li će država i dalje plaćati naknadu za tuđu negu i pomoć ako ova deca pređu u redovne škole i imati obavezu da ih potom zaposli?

Ipak prelaskom u redovne škole oni se smatraju sposobnim, zar ne?

Ovo je stvarno problematično - naravno da će plaćati tuđu negu i pomoć, jer upis u redovnu školu ne znači to što ste vi naveli
draganchica draganchica 21:13 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

Treba beskrajno voleti ono sto radite, posebno ako ste u prosveti, to stalno ponavaljam. Tu ne pomazu nikakvi kursevi, edukacije i prepisivanje iz evropskih zakona. Cini se da u poslednje vreme ne smao da prpeisujemo zakone, nego i rezultate tih zakona( bez dobre osnove)- e to je ono sto ozbiljno plasi...
draganchica draganchica 21:17 27.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

mlekac

petarjjjOstaje tako]e i pitanje: Da li će država i dalje plaćati naknadu za tuđu negu i pomoć ako ova deca pređu u redovne škole i imati obavezu da ih potom zaposli? Ipak prelaskom u redovne škole oni se smatraju sposobnim, zar ne?Ovo trazi mnogo siri odgovor, a ja bih bila zahvalna i tebi i svima ostalima koje interesuje, posto se domacini bune da tema nije inkluzija, da o istoj nastavimo dole, kod mene, gde inkluzija u praksi JESTE tema...Hvala.

Domacini se ne bune, nego samo kazemo da je inkluzija deo ovog problema o kome je pisano u ovom tekstu...pocecu da pisem esperanto ili neki drugi jezik da bi me razumeli, inace
anakcosa anakcosa 07:44 28.08.2010

Re: Kad bi sve bilo lako

anakcosaHvala Vam za ovo izlaganje jer ste se dotakli svake teme pomalo i to bas na onaj nacin protiv koga se mi borimo, tj. koji nam otezava borbu za nasu decu! O ovoj deci pricate kao da nisu deca, niti licnosti, nego TO. Ti izrazi "Posebna deca, ovakva deca, invalidna deca, MNRO..." me jako uznemiravaju, jer ne vidim tu nikakvu volju da "takvoj" deci pridje neko ko nije "ostrucen" (jos jedan izraz koji starija neostrucena generacija voli da koristi), a inace radi sa decom.


Jukie
Meni je jako teško kada ovo pročitam. Opet postavljanje barikada, mi dobri - oni loši. Oni, zli ljudi, koji su odlučili da idu u stručnu školu kako bi život proveli pomažući deci koja imaju isti problem kao moje.


Nema barikada, nisam ja od "tih" roditelja! Ja vec godinama govorim da ja nisam defektolog i da time treba da se bave oni koji su to zavrsili, ali nema ko da cuje! Razmisljala sam cak i da upisem FASPER, ali nemam vremena, a i svoje sam skole davno zavrsila!

Nije lako biti roditelj! A pogotovo deteta sa problemima! Odgovornost je prevelika, odluke se moraju donositi, a tek za par godina cu moci da vam kazem da li sam pogresila, i koliko! Do sada sam zadovoljna svojim ucinkom!

olivera2804 olivera2804 11:26 27.08.2010

conclusion

Savet buducim roditeljima: Kada pravite decu izbegavajte da ih napravite u aprilu ili maju, jer ce se onda roditi u januaru ili februaru i zagorcati vam zivot ( ne deca nego okolnosti) kroz 6,5 godina. Znaci - Apsinencija ili sigurna kontracepcija tokom aprila i maja.

Salim se naravno, i moj sin je rodjen 2. februara, to znaci da ce biti jedan od onih nezrelih i nedovoljno sposobnih kada dodje vreme da krene u prvi razred.
Trenutno ima 2,5 godine, imam jos 4 godine da smislim kako da ga pripremim za taj strasni cin i traumu koju ce doziveti...
Cerka je rodjena u junu, tako da sa njom necu imati tih problema sledece godine. Koncentrisana sam na ovog jadnicka koji je rodjen u februaru...ah kako se zivot poigrao sa nama, lepo sam rekla muzu tog suncanog majskog dana da me boli glava ali on je bio uporan.

Ima jos jedno resenje, pustite decu da krenu sad, pa neka ponavljaju prvi razred i sledece godine sretnu svoju generaciju.
bocvena bocvena 12:39 27.08.2010

Re: conclusion

Koliko nepoverenja u sopstvenu decu kod roditelja dece sa tipičnim potrebama (nezreli, preemotivni, da smislim kako da ga pripremim za taj strasni cin i traumu koju ce doziveti (?), još malo da se igra i sl....) i koliko poverenja roditelja sa decom sa posebnim potrebama (iako bi njima odlaganje polaska mnogo više koristilo!).

Koliko sam shvatila UR lobira za stav da svaki roditelj najbolje zna kad je njegovo dete spremno za školu i da je besmisleno da država (tj. psiholozi) to njihovo mišljenje ne uvažavaju. Svakako. Normalno. Nema uravnilovke! Svako je dete posebno.

E sad vas molim da se stavite u kožu roditelja deteta sa posebnim potrebama koji će tek ove godine biti stavljen u koliko toliko ravnopravan položaj sa vama. Dosad je morao da propljuje krv da upiše dete u vrtić, a škola je bila skoro misaona imenica. Na tom putu je morao da obije pragove mnogih psihologa, defektologa, direktora, PP službe i većina je bila protiv. Svaki od njih se naslušao gomile dobronamernih saveta kao što ih dade Petarjjj, koja nisu ništa drugo do predrasuda i to pažljivo zamaskirana.

Kakav god stav UR bio prema inkluziji, ne zaboravite da ne možete imati duple standarde. Vi predstavljate sve roditelje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana