Kralj

Rade Rakocevic RSS / 06.12.2007. u 01:23

 

Prije par godina, na konferencijama o tržištu kapitala u Srbiji, bio je prisutan priličan broj stranih investitora i investicionih fondova sa iskustvom u investiranju na „emerging“ tržištima Centralne i Istočne Evrope. Investitori iz Skandinavije i SAD su bili veoma zainteresovani za domaće kompanije, što se brzo moglo i vidjeti na spiskovima akcionara velikih banaka i firmi. Prošle godine, primat su preuzeli investitori iz Slovenije i posebno Hrvatske, koji su „otkrili“ Beogradsku berzu i držali likvidnost i cijene akcija kupujući značajne pakete. Ove jeseni, domaći investicioni fondovi predstavljaju najaktivnije institucionalne kupce akcija, u prilično nezavidnoj situaciji kada berzanski indeksi već mjesecima padaju, a politički rizik dostiže svoju kulminaciju.

Pored lokalnih problema, srpskom tržištu kapitala ne pomaže ni globalna kriza likvidnosti, čiji „domino“ efekat po prvi put osjeća i ovaj region, i to uglavnom kroz nedostatak novih investicija (strani fondovi znaju da bi prodaja njihovih paketa domaćih akcija još više oborila cijene na ovom nelikvidnom tržištu). Danas imamo paradoksalnu situaciju, da, za razliku od iskustava ruske krize iz 1998. godine, strani investitori brane domaću berzu (i naravno, svoju investiciju), dok mali ulagači prodaju i obaraju tržište. Sličan utisak se stiče kada se posmatraju, sa jedne strane, pozitivne vijesti kao što su prodaja Robnih kuća, RTB Bora, DDOR-a (mislim da je svaki privatni investitor bolji od države), kao i najavljena pomoć Evropske Unije od milijardu evra i, sa druge, neizvjesnost oko statusa Kosova, loša ocjena Srbiji od strane EBRD za sprovođenje reformi, rast inflacije iznad očekivanog, itd. Koji pravac će srpski političari odabrati, nisam siguran, ali mislim da je najbolje, u narednih par mjeseci, poslušati staru berzansku preporuku: Cash is the king i sačekati rasplet.



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dragan Vujanović Dragan Vujanović 03:32 06.12.2007

Lova - ne ?!!


Dolazio sam ovde nekoliko puta... - i - vidim - ni jedan komentar! Pa, ... kao da zarađivanje i obrtanje novca nikoga ne zanima!
Doctor Wu Doctor Wu 07:44 06.12.2007

Rešavanje Kosova nije moglo

doći u gorem trenutku po Srbiju: nelikvidnost zapadnih banaka koju pominješ u tekstu će najverovatnije rešiti arapski šeici i Iranci koji su prepuni para od nafte. Arapi su mnogo tvrđi u pregovorima tokom čitave ove krize a javne ustupaka su već vidljive (prodaja Citigroup, popuštanje pritiska na Iran a i retorika oko Bin Ladena je značajno popustila u poslednjih nekoliko meseci, u Financial Timesu je u poslednjih nekoliko nedelja objavljeno bar 10 vrlo afirmativnih tekstova o Abu Dabiju kao Londonu srednjeg Istoka, pregovori Izraelaca i Palestinaca u organizaciji nikog drugog do Busha, :)).
antioksidant antioksidant 08:32 06.12.2007

.

Cash is the king i sačekati rasplet

strani investitori brane domaću berzu (i naravno, svoju investiciju), dok mali ulagači prodaju i obaraju tržište

think big. buy
okretnica okretnica 08:51 06.12.2007

Cash is KEVA

Cash is the king i sačekati rasplet.


Cash je za nase politicare zaista "keva"...jos uvek smo na tom nivou...pokusali su par puta da dodju do novca koji nije u dzepu...koverti...koferu... ali nisu razumeli da taj novac koji je njima CILJ a ne SREDSTVO promena ima svoju dusu, misiju i dugovecnost koja ih nadmasuje... pa su se ipak okrenuli zicer varijantama...oprobanim receptima...udarili su po slamaricama.

A strani investitori prihvatili pravila igre u Srbiji...ako zelis da nesto posedujes...prvo pokloni slamaricu...podebelu...napunjenu... mirisnu... a onda...ma znate sta sledi...pogledajte kroz prozor...

apatrid apatrid 10:21 06.12.2007

Re: Cash is KEVA

ali nisu razumeli da taj novac koji je njima CILJ a ne SREDSTVO promena ima svoju dusu, misiju i dugovecnost koja ih nadmasuje...


Pare imaju dušu? Misiju? Dugovečnost? Uau, jbt.
Uzgred budi račeno, on nije sredstvo promene, već razmene, ali tebi to, verovatno, malo znači.
okretnica okretnica 11:07 06.12.2007

Re: Cash is KEVA

apatrid
Pare imaju dušu? Misiju? Dugovečnost? Uau, jbt.Uzgred budi račeno, on nije sredstvo promene, već razmene, ali tebi to, verovatno, malo znači.


inace mi novac ne znaci mnogo...a iznenadjujuce koliko ima dusu i misiju...cak i dugovecnost... upravo razmena koju pominjes je dovela do stvaranja novca...kapitala u kojoj god zelis formi i obliku...a to sto je tamo neki pojedinac vlasnik...priznaces da je i taj muceni bogatas samo privremeno ovde...i da niko u grob nije poneo sve sto je imao...i posle njega...i posle nas...novac ce postojati... zeleci da ugrabi jos nekog pod svoje...eto i misije...i dugovecnosti...
Na zalost u Srbiji je novac iskljucivo sredstvo promene...seti se 90ih kada je 10 dem bilo kao kuca... a oni sa hiljadarkama bili bossovi...nije vazno cime su se sve bavili...neki pokojni a neki ko zna gde i u kom svojstvu...danas...a njihova deca su prva isla u privatne skole...svirali klavir i skolovali se u inostranstvu...dok su deca onih koji su nekada i bez novca bili priznati i poznati u svom okruzenju zbog par dem plate mesecno bili prinudjeni da deci objasnjavaju zasto ipak ne treba vrhunac slave doseci pojavljivanjem u toplesu na nekoj od narodskih televizija...ili treba jos da se udubljujes...ili ces se samo prebaciti na recimo...jucerasnji dan i pogledati sta i kako narodna vlast objavljuje da ce novac doneti promene...i boljitak naravno...no zaboravili da kazu za koga...naravno...
d j o l e d j o l e 12:10 06.12.2007

Rasplet

Nadam se da ce, kakav god bude rasplet, i dalje postojati berza i da ce se dalje trgovati hartijama od vrednosti (pa i onim akcijama koje su trenutno aktivne ... sto bi moglo da znaci da ce biti profita, znatno vecih od prosecnih, za velike investitore koji ulazu na duze staze)
EL EN EL EN 20:18 06.12.2007

En passant


Ma koliko izgledalo ispravno , a što i jeste,

"Koji pravac će srpski političari odabrati, nisam siguran, ali mislim da je najbolje, u narednih par mjeseci,
poslušati staru berzansku preporuku: Cash is the king i sačekati rasplet."

ipak mi nešto nedostaje. Pogotovu što su sve i prethodne konstatacije i štura hronologija o tržištu tačne.
Utoliko se i sve više uočava da nešto nedostaje i to nečeg jako malo ali ipak značajnog.
Kao "začin" recptu ili "katalizator " reakciji, a to je u ovom slučaju, čini mi se, tajming.

U celom kontekstu nedostaje, ne tekstu "Kralj" , već celom blogu
priča o psihologiji marketa, o generalnoj oceni o pre(pod)cenjenosti marketa,
pa i o trendu i njegovom kraju (mislim onom prethodnom rastućem),
o špekulacijama, nerelanim nadanjima, i mnogo toga finog ....,
što sam više i naslućujem nego što znam ( zbog čega i dolazim na ovaj blog) ,
u kontekstu rekao bih ocene temparature na marketu.
Onda bi verovatno težište priče bilo o tajmingu "Kralj"-a
a verovatno ne o samom "Kralj"-u.

Majstori se poznaju i međusobno razlikuju po
upravo sposobnosti spoznaje "Kralj"-a.
A kako se bar malo približiti majstorstvu .....

EL EN
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:12 07.12.2007

dug put

Dug je put do raspleta
i bilo bi dobro da
se odrzi vrednosti indeksa narednih meseci,
jer problem sa kosovom
mogao bi se oduziti do jeseni 2008.
antioksidant antioksidant 15:25 07.12.2007

Re: dug put

Goran Nikolić
Dug je put do raspletai bilo bi dobro dase odrzi vrednosti indeksa narednih meseci,jer problem sa kosovommogao bi se oduziti do jeseni 2008.

1. nema problema
2. ako si u pravu, indeksi ce nam biti najmanji problem (koga nema)
EL EN EL EN 21:21 15.12.2007

DA LI JE (NE)VREME ZA KUPOVINE


Prateci (pomalo) strukturu vlasnistva uocavam
(istina i ranije je toga bilo) da "prepoznatljivi"
domaci investitori (pre svega u vezi sa BDD)
kupuju , istina malo i suzdrano, odredjene akcije, i to
pre svega banke koje su
u prethodnom periodu znacajno pali,
kao na primer MTBN, AIK, AGBN pa i LHBN ....
( izuzumam firme koju su aktuelne zbog buducih tendera).

Da li je to dovoljan i pre svega ispravan signal,
i za male akcionare da je vreme
za kupovinu.

I uopste, mogu li se dati neke preporuke ili misljenja
malim akcionarima ( malo naprednijim koji trguju
aktivnije) koje su primerene trenutnoj situaciji.

EL EN

Rade Rakocevic Rade Rakocevic 01:33 17.12.2007

Re: DA LI JE (NE)VREME ZA KUPOVINE


Bez obzira sto vise nisam u brokerskom biznisu, i dalje ne zelim da koristim ovaj medij za davanje konkretnih preporuka ili komentara o pojedinim akcijama u Srbiji ili okolnim zemljama gdje trgujem na berzama. Smatram da bi to bilo nekorektno, jer ideja ovog bloga i jeste da pisem i da vi pisete o trendovima i procjenama, ne konkretnim imenima. Moj licni stav je da se izuzetan rast cijena koji je bio ovdje u prethodnih par godina nece vise ponoviti (osim izuzetaka kod pojedinih akcija uslijed preuzimanja) i da ce rast biti umjeren i na duzi rok (ako se to moze smatrati umjerenim rastom, ocekujem da se ce vrijednost indeksa duplirati za tri-cetiri godine).

Naravno, uvijek je korisno pratiti strukturu akcionara kod domacih listiranih kompanija na sajtu Centralnog registra (www.crhov.co.yu), to moze da bude dobar signal sta ocekuju veliki igraci. Mislim da ce se narednih par mjeseci nastaviti pad berzanskih indeksa kod nas , a da se od proljeca moze ocekivati oporavak. Zao mi je sto kod nas ne postoji "short selling", ovako svako treba prema svom stomaku da odredi kad je trenutak da pocne ponovo da kupuje na berzi.

Kljucno pitanje je da li postoje investitori, prije svega iz inostranstva, koji ce takodje procjeniti da su srpske akcije sada bolja investicija od kupovine akcija u Rusiji, Poljskoj ili Hrvatskoj. Slaba likvidnost je jedan od faktora koji velike strane investitore drzi van nase berze. Obicno kazem da u Srbiji postoji likvidnost akcija, ali na visim cijenama, pitanje je samo da li postoje kupci spremni da je plate i koliko prodavci mogu jos da cekaju.
EL EN EL EN 00:25 18.12.2007

Re: DA LI JE (NE)VREME ZA KUPOVINE

Rade Rakocevic

Naravno, uvijek je korisno pratiti strukturu akcionara kod domacih listiranih kompanija na sajtu Centralnog registra (www.crhov.co.yu), to moze da bude dobar signal sta ocekuju veliki igraci.
...
Mislim da ce se narednih par mjeseci nastaviti pad berzanskih indeksa kod nas , a da se od proljeca moze ocekivati oporavak.
...
Obicno kazem da u Srbiji postoji likvidnost akcija, ali na visim cijenama, pitanje je samo da li postoje kupci spremni da je plate i koliko prodavci mogu jos da cekaju.


Naravno da nisam mislio konkretne preporuke ili stavove o konkretnim akcijama,
čak nije primarno bitna ni ocena stanja na marketu,
već instrimenti i principi , bolje reći mozaik na osnovu čega se
dolazi do te ocene, dok je sama ocena samo ilustracija u konkretnom trenutku.

Možda je forma pitanje ispala malo nespretna,
više je moj pokušaj da se saznaju eventualni različiti pristupi,
i poveća "likvidnost" diskusije o tome. Ocenu ste dali.

Uostalom i sama žal za "short sellingom " isuviše dovoljno govori
bez navođenja konkretnih preporuka i imena.

I naravno svako pitanje ili dilema je
po principu " carstvo za ideju - magarca za rešenje".

EL EN

darkos darkos 19:02 30.12.2007

Banjalucka berza

Rade,

kažeš da trguješ i na okolnim berzama. Mozeli komentar i predviđanje za Banjalučku berzu. Pad index-a od 40% za poslednjih 6 meseci je bio i sada jeste strašan.

Sve najbolje u NOVOJ GODINI.
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 22:06 03.01.2008

Re: Banjalucka berza


Hvala na cestitkama, i vama zelim sve najljepse u 2008-oj godini!

Moje misljenje je da ce berze na Balkanu zabiljeziti u ovoj godini rast od 20-40% (mislim na kretanje indeksa).
Banjalucka berza je bila i ostala moja omiljena berza u regionu, mislim da je njen potencijal i dalje veoma veliki, ali je mala likvidnost razlog slabog interesovanja stranih fondova i zato je ona jos uvijek dobro mjesto za ulaganje, pogotovo sto je korekcija dovela vecinu cijena na atraktivan nivo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana