Kultura

Tvrđava Teatar 2010 (I deo)

Velimir Mladenovic RSS / 11.08.2010. u 18:14

 

U sredu 11. avgusta počinje Drugi međunarodni ambijentalni festival Tvrđava teatar.

Jedini međunarodni pozorišni ambijentalni festival u Srbiji Tvrđava teatar 11. avgusta u 21 h otvara vrata smederevske tvrđave, najveće i najbolje očuvane tvrđave ravničarskog tipa u ovom delu Evrope, za pozorišne poslanike i brojnu publiku.

Prve večeri, u okviru glavnog programa Festivala, biće izvedene predstava Do do lend Grupe Puho iz Španije koja je na velika vrata ušla u urbane pejzaže koristeći posebne izvođačke discipline objedinjene u jednom nastupu: teatar, cirkus, ples, visinske sportove, arhitekturu, scensku tehniku, multimediju i živu muziku. Grupa Puho! je napravila višeslojnu predstavu inspirisanu literaturom za malu i veliku decu - Alisa u zemlji čuda Luisa Keroja. Po rečima samih autora predstave njihova ideja je bila ne toliko da prenesu publici poznatu priču, već da ponude miris Alise i spiralu drugih značenja i osećanja koja dolaze iz zemlje čuda - Zemlje Do Do. 
Na svečanom otvaranju pre same predstave prisutnima će se obratiti Ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić, Gradonačelnik grada Smedreva i član Saveta Festivala Predrag Umičević i glumac Milija Vuković dobitnik nagrade za najboljeg glumca na prvom festivalu Tvrđava teatar.

 

 

 

 

 

 

 Teatar Puho, San Sebastijan, Španija

ZEMLJA DO DO 
Prema motivima romana Alisa u Zemlji čuda Luisa Kerola 

Ideja: MARTÍN HERRERO, GASTÓN IUNGMANN, SARA SERRANO, LUCIANO TREVIGNANI, CRISTIÁN WEIDMANN 

Režija: SARA SERRANO Y LUCIANO TREVIGNANI

Reditelj i trener glumaca: Martín Herrero
Scenograf i kostimograf: Cristián Weidmann
Dizajner svetla: Joaquín Lisón Braq
Kompozitor I muzički direktor Gastón Iungmann
Tehničar zvuka: Leonardo Bianchi

Performeri:
LÁZARO ACOSTA, JOSÉ MARÍA BAÑÓN, ADÁN GARCÍA, FABIÁN ÑÍGUEZ, GIGI RODRÍGUEZ, ISABEL TERUEL, Mª JOSÉ SANTIAGO, GEMA SEGURA, CRISTIÁN WEIDMANN

Muzičari: 
Paula Nogueira - vokal 
Adriano Galante – bas i vokal 
Gastón Iungmann - gitara
Juan Colmenar – bubnjevi
Félix Serrano – klavijature 

Predstava koja se odvija u vazduhu i menja nebo u magičnu zemlju gde je sve moguće i gde je svaka slika podsticaj ljudima da sanjaju o letenju. 
Zasnovana na Alisi u Zemlji čuda.

Fotografije iz večerašnje predstave: 

 ''Nažalost, u savremenom svetu, samo u izuzetnim slučajevima potreba za kulturom stoji odmah pored životne potrebe za hlebom. To mesto su već odavno zauzele zabava i dokolica. Pa ako bismo čekali vankrizne uslove za rađanje ovakvog festivala, ko bi izbrojao za to potrebne decenije i to pogodno vreme živ dočekao. Zato svakoga ko se brzopleto pita šta će nam još jedan Festival, potsećam da pravo pitanje treba da glasi: a šta će nam ovolike kockarnice! A zatim zašto smo dozvolili da padne plafon na zgradi muzeja Vuka i Dositeja, ili a zašto u Srbiji osim Beograda u svega četiri grada postoji upotrebljiv koncertni klavir, ili zašto je u ovoj zemlji toliko nepismenih i zašto, i zašto, duga bi to lista bila.

Hvala vam, cenjeni posetioci što ste stali na stranu onih koji znaju zašto se osnivaju novi Festivali. Evo, jedan od njih, Tvrdjava Teatar je već stvarnost. Molim vas, smatrajte ga otvorenim.''

Vida Ognjenović, na prošlogodišnjem festivalu. 

 

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana